Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Hvad er betingelserne for at måtte spærre en modspiller vejen til bolden med kroppen?

Cup Indefodboldstævne i. Sport & Kulturcenter Brovst (Brovst hallen) & ØAH hallen

TINGSTED BOLDKLUB'S FORÆLDRE OG VENNEFORENING. PROGRAM TIL JULESTÆVNE I TINGSTED HALLEN. Den december 2013

Øvelse 2. Lig på ryggen med armene ned langs siden. Gør nakken lang, pres skuldrene ned i madrassen i ca. 10 sek.

Genoptræning af skulderen - Rotatorcuff-øvelser

Program. for. Skolernes idrætsdag. 1. juni klasser. Gladsaxe Sportscenter

JYSK FYNSK MESTERSKAB JU-JITSU 2010

PROPOSITIONER M.V. FOR JYDSK HÅNDBOLD FORBUNDSTURNERINGER samt TURNERINGER ADM. AF JHF OG KREDSENE, SÆSON

Europa Cup - rangerings- og seedningssystem

09. samt januar

DANSK VÆGTLØFTNINGS-FORBUNDS STÆVNEBESTEMMELSER

Nogle planter skal ikke vandes Hold ud, ellers vinder du ikke! Gud smiler til dig At være knyttet til Jesus Gud har skrevet

Turneringer under DBwF Vest

Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kravebensled og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement)

SkolemælkCup er blevet til i et samarbejde mellem Laudrup & Høgh, Fodboldfabrikken, Mejeriernes skolemælksordning og Dansk Skoleidræt

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND KREDS 1

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

FRØNSE-CUP 2016 PROGRAM. Fodboldstævne i Østervrå-Hallen

Solrød Cup Kampprogram & Regler

Mini Julestævne Næstved2013

Hockey. Indholdsfortegnelse MESTERSKABER... 2 KLASSIFICERINGSSYSTEM... 2 IDRÆTSMATERIALE... 3 IDRÆTSREGLER... 4 TURNERINGSREGLEMENT... 8 ANDET...

DGI Fairfodbold Fair Fodbold er et spil, der kan spilles af alle. Respekt, glæde og fascination er nøgleordene for den særlige form for gadefodbold.

5-mands & Jyske 3-bold Turnering

FODBOLD. Marts 2012 afsnit 3.9. Jernbanefritid

DBTU koncept for Top 12

Hirtshals Boldklub Søndergade Hirtshals Tlf

Træningsøvelser fra Urban Workout Nørrebro

Næstved 29. december 2010

Danmarks Gymnastik Forbund Trampolin. Konkurrenceregler 2009 Mesterskabsreglement 2009

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

3. Gøre brydesporten mere udbredt og tiltrække flere medlemmer. Optage flere stilarter under DB anerkendt af FILA

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Den august 2013

Nye dommerregler pr. juni 2009

Stævneledermanual Kidsvolley level 2

Kampleder 7- og11 mands

Patientinformation. Skulderøvelser. Træningsprogram

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

1. ARBEJDSSTILLING VED AFHENTNING/LØFT - LANG RÆKKEAFSTAND

Brug bolden - fra 6 til 66

Program til Marienlyst Cup 2015

Regler INTRODUKTION TIL KROLF. 19. Idrætsfestival for Sindslidende og gode tips til træning. Idræt for sindslidende - ikke så tosset endda!

Til VOKSNE kæmpere ved DM og Fyn Open 2012

Et håndboldemne i matematik

Grundregler i Kimbri Off-game:

Regeltest C Nye spilleregler pr. 1. juni 2010 udarbejdet af DU s kompetencegruppe - regelansvarlig Johnny Tauman

Opgaver til dommermødet den a) Ifølge WA Reglerne er det tilladt at skyde ender af seks pile på både 50 og 30 meter i 1440-runden.

Øvelsesprogram til skulderopererede - Slidgigt mellem kraveben og skulderblad - Indeklemningssmerter i skulder (Impingement)

ALBANI CUP. Generelle spilleregler

Johnbold foregår så hurtigt at mange fotos vil være rystede og viser dobbelte steger, hvor der i virkeligheden kun er én streg.

Træning til klatring i klubben.

Goalball Gældende fra 1. september 2000

Regelsæt for BGK Grand Prix/Klubmesterskab 2016

Idrætsdagsmappe 2015

- Sponsoroplæg - Benjamin Boeskov Gabrielsen. Få profileret jeres virksomhed på en ny og anderledes måde - bliv sponsor!

Deltagende hold, der sidder over i en kamprunde, kan benytte overskydende baner til træning efter aftale med den turneringsansvarlige.

Transkript:

Med denne folder, ønsker vi at gøre dig klogere på brydning, samt gøre det lettere for dig at følge med i brydekamp. Hvad er brydning? Brydning er en kampsport. Der kæmpes på en madras der er 12 x 12 meter, hvor der er en cirkel i midten. Der kæmpes i seks vægtklasser til OL og otte vægtklasser til EM og VM: Kvinder 48kg 53kg 55kg 58Kg 60kg 63kg 69kg 75kg Mænd - Fristil 57kg 61kg 65kg 70kg 74kg 86kg 97kg 125kg Mænd - Græsk-Romersk 59kg 66kg 71kg 75kg 80kg 85kg 98kg 130kg Der kæmpes i den velkendte trikot, der er enten er rød eller blå. Den sidder tæt, således at man kan få tag i kroppen. Havde man bar overkrop ville det være svært at få ordentlig fat i hinanden, da sveden ville gøre, at man glider når, man prøver at få fat i hinanden. Så det har sine praktiske grunde, at man er iført trikoter. Kampen ledes af en kampleder, som under kampen befinder sig på madrassen. Når der

scores point via aktioner eller brydegreb, marker kampdommeren disse til sidedommeren, der sidder ved siden af madrassen. Hvis der hersker uenighed mellem kamplederen og sidedommeren, afgøres det af den såkaldte madraspræsident, der ligeledes sidder ved madrassen. Stilarter Internationalt kæmpes der i Fristil, Græsk-Romersk stil og kvinde brydning. Kvinde brydning har stort set de samme regler som Fristil inden for herrerne. Forskellen mellem Fristil og Græsk Romersk er kort fortalt, at man i Græsk Romersk ikke må tage fat under livet, hvilket er tilladt i Fristil. I Danmark kæmper herrerne kun i Græsk Romersk. Stævneafvikling Cup stævner og mesterskaber i Danmark afvikles med A og B puljer. Vinderen af hver pulje mødes i finalen, toerne bryder om bronze. Der er ingen seedning og ved to tabte kampe er man ude, afhængig af antallet i vægtklassen. Ved internationale mesterskaber som OL, EM og VM kæmpes der efter Cup systemet (direkte eliminering). Det vil sige, efter hver runde bliver antallet af brydere halveret. Til disse mesterskaber uddeles der en guld, en sølv og to bronzemedaljer. Lodtrækningen i Cup systemet sker uden seedning, hvilket betyder at man kan risikere at de bedste møder hinanden i første runde. Da der ikke er seedning, er reglerne lavet sådan at alle de der har tabt til de to finalister træder ind i turneringen igen, og kommer med i et tabers opsamlingsheat hvor alle taberne til finalisterne får mulighed for at bryde sig frem til en bronze kamp. Det vil sige, at selv om man taber i første runde, kan man stadig vinde en bronze medalje, hvis den man tabte til i første runde, bryder sig frem til finalen, og man kan vinde over alle de andre som finalisten har slået på sin vej mod finalen.

Kampen En kamp består af 2. perioder á 3. minutter, med 30 sekunders pause imellem for junior og senior. For drenge, piger og ungdomsbrydere består kampene af 2. perioder á 2. minutter, med 30 sekunders pause. Kampene starter altid i stående. Ved passivitet kan den ene bryder dømmes til parterre (liggende) position. Sådan vinder man en brydekamp og sådan scorer man point. Den mest spektakulære og hurtige måde at vinde på er ved at tildele modstanderen et fald (rygvendt med begge skuldre i madrassen). Sker dette, er kampen slut og den der udførte faldet har vundet. Faldet kan ses som brydningens svar på knockout i boksning.

En kamp kan også vindes før tid, hvis en af bryderne har opnået 8 overskydende point i Græsk-Romersk kategori og 10 overskydende i fristilskategorien. Dog 12 overskydende for puslinge, drenge og ungdom. Den mest almindelige måde at vinde en kamp på er dog at man vinder på point. Pointene fra 1. periode tages med til 2. periode. I brydning kan man score 1, 2, 4 og 5 point. 1 point kan fås på følgende måder: Ved at modstanderen træder uden for madrassen med hele foden. Ved en oprulning, der sker på strakte arme. For et greb, hvor modstanderen ikke har været rygvendt Hvis modstanderen laver fejl og får advarsel. Hvis modstanderen får en advarsel, for passivitet. 2. point kan fås på følgende måde: Ved fra stående brydning at tvinge modstanderen ned i liggende position. Alle situationer fra parterre, hvor modstanderen undervejs i aktionen er rygvendt

4. point kan fås på følgende måde: Bryderegler, på 5 minutter Gives for alle aktioner fra stående eller hvor modstanderen løftes fra madrassen ifm. par terre position, hvor modstanderen er rygvendt med over 90 grader. Gives for aktioner, hvor modstanderen kastes højt op i luften, og hvor modstanderens ben tegner en bue i luften, og modstanderen ikke lander i faresituation. 5. point kan fås på følgende måde: Gives for aktioner, hvor modstanderen kastes højt op i luften, og hvor modstanderens ben tegner en bue i luften, og modstanderen lander i faresituation. Der er mange ting at holde styr på, og mange måder man kan score point på, men dommeren markerer tydeligt hvem og hvor mange point der gives og pointene bliver løbende markeret på pointtavlen. Der findes altid en vinder! I tilfælde af at en kamp ender uafgjort, vinder bryderen der har slået grebet af højest værdi. Hvis det stadig står uafgjort vinder bryderen med færrest advarsler. Er der igen lighed vinder bryderen, der har scoret det sidste point. F.eks. slutter en kamp 4-4 og den ene bryder har scoret 2 point to gange, og den anden har scoret 4 point en gang, vinder ham der har scoret 4 point. Hvis de derimod begge har scoret point af samme værdi, vinder bryderen, der har scoret det sidste point i omgangen. Hvis kampen ender 0-0, taber den bryder, som senest er dømt passiv. Kamplederen skal sørge for at opildne bryderne til at være aktive og markere for passivitet hvis dette ikke sker. Passivitet medfører en advarsel. Ved 1. advarsel (henstillingen) afbrydes kampen ikke. Den aktive bryder må efter 2. advarsel, bestemme om kampen skal fortsætte stående eller i parterre.

Challenge Hvis en træner eller bryder er uenig i en dommerkendelse, kan der tages en challenge. Det sker ved at træneren kaster en blød genstand i rød eller blå ind på madrassen. Det er bryderen, der har det sidste ord, han kan underkende sin træners challenge. Derfor spørger dommeren bryderen om han er enig. Situationen vises igen på en monitor eller storskærm. Taber du din challenge, får modstanderen de scorede og viste point plus et point mere. Man mister også retten til yderligere challenge i resten af kampen. Man kan tage flere challenge i samme periode så længe man vinder den. Der kan ikke tages en challenge ved passivitetsdomme. Den korte version: Der er mange ting at huske på, men i løbet af et stævne kan du komme fint ind i reglerne. Og der vil i reglen altid være en brydekyndig blandt tilskuerne, som kan guide dig. Kan du blot huske lidt af det her og særligt nedenstående ting, er du godt på vej til at kunne følge med i en brydekamp. 1. En kamp består af 2. perioder af 3. minutter, med 30 sekunders pause imellem for junior og senior. For drenge, piger og ungdomsbrydere består kampen af 2. perioder af 2. minutter, med 30 sekunders pause. 2. Den mest spektakulære og hurtige måde at vinde på er ved at tildele modstanderen et fald (rygvendt med begge skuldre i madrassen). Sker dette, er kampen slut og den der udførte faldet har vundet. Faldet kan ses som brydningens svar på knockout i boksning. En kamp kan også vindes før tid, hvis en af bryderne har opnået 8 overskydende point i Græsk- Romersk kategori og 10 overskydende i fristilskategorien. Dog 12 overskydende point for puslinge, drenge og ungdom. Den mest almindelige måde at vinde en kamp på er dog at man vinder på point. Pointene fra 1. periode tages med til 2. periode. I brydning kan man score 1, 2, 4 og 5 point.

3. En brydekamp ender aldrig uafgjort. Værdien af scorede point, antallet af advarsler og sidste scorede point bliver udslagsgivende ved pointlighed. 4. Hvis en træner eller bryder er uenig i en dommerkendelse, kan der tages en challenge. Der kastes en blød genstand i rød eller blå ind på madrassen. Situationen vises igen på en monitor eller storskærm. Taber man sin challenge, får modstanderen de scorede og viste point plus et point mere. Der kan ikke tages en challenge ved advarlser. Og husk, at de point der bliver scoret i kampen løbende bliver vist af dommeren og skrevet på scoretavlen, sådan at man hele tiden let kan følge med. God fornøjelse