Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Relaterede dokumenter
FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Julegaver fra arbejdsgiveren

Fratagelse af opgaver

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Samarbejde med pårørende

Førstehjælp og brandslukning

Vejtid i hjemmeplejen

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om deres erfaringer med epilepsi blandt borgere

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Temaer op til OK december 2014

Retfærdig løn i faggruppen

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

Muligheder for pleje og omsorg

Syge børn i pasningstilbud

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Arbejde i julen og nytåret

Uniformer i ældreplejen

Det siger FOA-medlemmer i ældreplejen om hverdagsrehabilitering

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

Undersøgelse om værdighed i pleje, omsorg og behandling til ældre

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Mange oplever færre magtanvendelser

Det siger FOA-medlemmer, der arbejder som social- og sundhedspersonale, om deres erfaringer med MRSA (resistente stafylokokker)

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Det siger dagplejerne og pædagogmedhjælperne om førstehjælp

Bekymring for at miste arbejdet

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Vold og trusler på arbejdspladsen

Frivilligt arbejde på plejehjem

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Faglig udvikling og uddannelse

Det siger social- og sundhedspersonale i ældreplejen om bistand til vedligeholdelse og drift af ældre borgeres høreapparater

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Normeringer og kommunalvalg

Drømme og opsparing medlemmernes økonomi

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Årsager til jobskifte

Det siger FOAs medlemmer om medicingivning

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Overvågning. 18. juni 2018

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Skænderier og konflikter

Rygning på arbejdspladserne

Det siger FOAs medlemmer om sundhedstilbud på arbejdspladsen

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Forhold til kolleger og ledelse

Vold og trusler på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Krænkende adfærd overfor borgere

Sygefravær og sygenærvær

Det siger FOAs medlemmer om uddannelse

Underretninger om børn, der mistrives

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Stress og tabu. 5. november 2018

Vold og arbejdet med demente

Demente i ældreplejen

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

Det siger FOAs medlemmer om mer-/overarbejde

Det siger medlemmer, der arbejder i ældreplejen, om flytning af opgaver mellem faggrupper

Mobning. 30. november 2017

Arbejdsliv og privatliv

Årsager til jobskifte

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Kemikalier på arbejdspladsen

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Arbejdstid. 2. januar 2018

Hvert femte medlem (22 %) anvender ingen af velfærdsteknologierne i undersøgelsen

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Ensomhed i ældreplejen

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Helbred og sygefravær

Arbejdstempo, bemanding og stress

Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø

Middagslur i dagtilbud

Det siger FOAs medlemmer om palliativt arbejde

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

Ledsagerordningen på landets bosteder

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Transkript:

1. juli 2016 Nye sundhedsopgaver i kommunerne Mere end halvdelen af FOAs medlemmer, som er ansat i det nære sundhedsvæsen, har inden for de seneste to år modtaget nye opgavetyper, og langt størstedelen (90 %) føler sig klædt på til opgaverne. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt kommunalt ansatte social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere, beskæftigelsesvejledere, hjemmehjælpere, plejere, plejehjemsassistenter og sygehjælpere. Undersøgelsen viser også, at 3 ud af 10 (29 %) af medlemmerne mener, at de vil være i stand til at varetage flere opgavetyper, end dem de må løse i dag. Undersøgelsen blev udsent via FOAs elektoniske medlemspanel i perioden fra den 4. til den 17. maj 2016. I alt 2.656 medlemmer har svaret på spørgsmålene og undersøgelsens samlede svarprocent er 47. Hovedkonklusioner Mere end halvdelen (53 %) har inden for de seneste to år fået tilført nye opgaver, som de ikke tidligere har haft. Det drejer sig især om opgaver med ernæring i forhold til småt spisende, observation og tidlig opsporing, forebyggelse af tryksår, stomi- og kateterpleje, sondeernæring og medicinhåndtering. Medlemmerne føler sig klædt på til de nye opgaver. 90 procent af medlemmerne erklærer sig helt eller delvist enige i, at de føler sig klædt på til de nye opgaver, de har modtaget inden for de seneste to år. Modsat erklærer kun 10 procent sig helt eller delvist uenige. Tre ud af ti siger, at de ville kunne løse flere opgavetyper end de må i dag. 29 procent af de ansatte i det nære sundhedsvæsen har svaret Ja til, at der er opgaver, som de godt ville kunne løse, men som de ikke må løse. 40 procent har svaret Nej, mens 31 procent har svaret Ved ikke. KONTAKT Rapport udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Lars Ole Preisler Hansen Anne Mejer Karen Stæhr Tlf. 46 97 25 12 Tlf. 46 97 24 73 Tlf. 46 97 23 10 Helene Louise Munk Fog Tlf. 46 97 23 16

Nye sundhedsopgaver i kommunerne 2 Mere end halvdelen har fået nye opgaver 53 procent af de ansatte i ældreplejen har inden for de seneste to år fået tilført nye opgaver, som de ikke tidligere har haft. 42 procent har ikke fået tilført nye opgaver, mens 5 procent svarer Ved ikke. Som figur 1 viser, drejer de nye opgaver sig især om ernæring til småt spisende (25 %), tæt observation og tidlig opsporing (24 %), forebyggelse af tryksår (24 %), stomi- og kateterpleje (23 %), sondeernæring (22 %) og medicinhåndtering (22 %). Herefter kommer terminal pleje og palliativ indsats (19 %) og sårpleje (16 %). 11 procent har fået tilført opgaver med iltbehandling i hjemmet, og kun 2 procent af medlemmerne har fået opgaver med hhv. telemedicin og hjemmedialyse. Figur 1. Har du inden for de seneste 2 år fået tilført nogen af de følgende opgaver? (Dvs. du har fået nye opgaver, du ikke tidligere har haft) Ernæring ift. småt spisende Tæt observation ift. tidlig opsporing Forebyggelse af tryksår Stomi- og kateterpleje Sondeernæring Medicinhåndtering Terminal pleje og palliativ indsats Sårpleje Iltbehandling i hjemmet 25% 24% 24% 23% 22% 22% 19% 16% 11% Telemedicin Hjemmedialyse 2% 2% Nej, jeg har ikke fået tilført nogen af de nævnte opgaver 42% Ved ikke 5% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% Anm.: Antal svar: 2.656. Procenterne summerer ikke til 100, da medlemmerne kunne give flere svar. Medlemmerne har kun kunnet vælge mellem de viste svarmuligheder.

Nye sundhedsopgaver i kommunerne 3 Ni ud af ti føler sig klædt på til de nye opgaver Medlemmer, der svarede, at de inden for de seneste to år har fået tilført nye opgaver, blev spurgt, hvorvidt de føler sig klædt på til de nye opgaver. Samlet set svarer 90 procent, at de er helt eller delvist enige i, at de føler sig klædt på til de nye opgaver. Kun 10 procent er helt eller delvist uenige. 46 procent har svaret Helt enig, 44 procent har svaret Delvist enig, 8 procent har svaret Delvist uenig, mens 2 procent har svaret Helt uenig. Figur 2. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Jeg føler mig klædt på til de nye opgaver, som jeg har fået tilført de sidste par år. 8% 2% Helt enig 46% Delvist enig Delvist uenig 44% Helt uenig Antal svar: 1.407 Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer, der har svaret ja til, at de har fået tilført nye opgaver inden for de seneste to år. Svarkategorien Ved ikke er ikke vist i figuren, da kun 0,2 procent af medlemmerne har svaret dette.

Nye sundhedsopgaver i kommunerne 4 3 ud 10 svarer, at der er opgaver, som de godt kan løse, men som de ikke må 29 procent af de ansatte i det nære sundhedsvæsen mener, at der er opgaver, de godt kunne løse, men som de ikke må løse. 40 procent har svaret Nej, mens 31 procent har svaret Ved ikke. Figur 3. Er der nogen opgaver, som du mener, at du godt kunne løse, men som du ikke må løse? 31% 29% Ja Nej Ved ikke 40% Antal svar: 2.650

Nye sundhedsopgaver i kommunerne 5 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden fra 4. 17. maj 2016 Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen om nye sundhedsopgaver i kommunerne var en del af en større undersøgelse med flere andre emner. Medlemspanelet er sammensat af medlemmet, der har meldt sig til panelet via FOAs hjemmeside og medlemmer, der er rekrutteret til panelet i andre medlemsundersøgelser. Målgruppen Målgruppen for undersøgelsen var kommunalt ansat social- og sundhedspersonale i FOAs medlemspanel. Social- og sundhedspersonale består i FOA af de følgende faggrupper: Social- og sundhedshjælpere, hjemmehjælpere, social- og sundhedsassistenter, sygehjælpere, plejehjemsassistenter, beskæftigelsesvejledere og plejere. Social- og sundhedshjælperuddannelsen afløste i sin tid grundkurset for hjemmehjælpere, mens socialog sundhedsassistentuddannelsen afløste uddannelserne for de øvrige af de nævnte grupper. Antal besvarelser og svarprocent 2.656 medlemmer har svaret på ét eller flere af spørgsmålene om sundhedsopgaver i kommunerne, haraf 1.311 social- og sundhedsassistenter, 1.069 social- og sundhedshjælpere og 276 medlemmer tilhørende de øvrige faggrupper inden for social- og sundhedshedsområdet (hjemmehjælpere, sygehjælpere, plejehjemsassistenter, beskæftigelsesvejledere og plejere). I den samlede undersøgelse besvarede 5.674 medlemmer spørgeskemaet fuldt ud, og 319 gennemførte nogen svar. Undersøgelsens samlede svarprocent var 47. Repræsentativitet Det er ikke undersøgt, om deltagerne i undersøgelsen er repræsentative for de FOAmedlemmer, der arbejder på det nævnte arbejdsområde. Vægtning af data Der er ikke foretaget vægtning af data