HJÆLP TIL AT LAVE EN SPÆNDENDE KARAKTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HJÆLP TIL AT LAVE EN SPÆNDENDE KARAKTER"

Transkript

1 KARAKTERGUIDE HJÆLP TIL AT LAVE EN SPÆNDENDE KARAKTER INTRODUKTION: Denne guide er lavet til at give dig en god ide om den karakter du ønsker at spille, og for at gøre den lidt dybere og mere spændende. Overskrifterne livsstil, værdisæt og andre spørgsmål er en kort gennemgang til dig personligt for at lave de vigtigste karaktertræk. Føler du dig ivrig kan du også læse Små fejl og særheder for ekstra dybde og ideer til navne for at få lidt ekstra inspiration til dit navn. Hvis du og nogle andre vil lave en gruppe til rollespillet, så er der bagerst i sættet også et forslag til hvordan man kan give små interne stridigheder, relationer og mål i gruppen, så den bliver mere dynamisk. INDHOLD Introduktion:... 1 Livsstil:... 2 Værdisæt:... 3 Andre spørgsmål:... 4 Små fejl og særheder:... 5 Ideer til navne:... 7 Ideer til hvordan man laver en god historie og internt spil i en gruppe:... 9

2 LIVSSTIL: På listen her skal du vælge to træk, der begge passer på din karakter. De kan have lige stor vigtighed, eller den ene kan være vigtigst det er op til dig. De er en form for grundsten i, hvordan karakteren opfører sig, så vælg dem med omhu. Ambitionsfyldt: Du forsøger hele tiden at forbedre dine forhold i livet. Du vil oftest prøve at blive den bedste indenfor dit felt (f.eks. krig eller politik) og opnå de højeste mål, inden livet er omme. Bølle: Du forsøger aktivt at holde andre nede. Fanatiker: Når du har sat dig noget for, stopper du ikke, før du har opnået det uanset konsekvensen. Målet helliger alle midler. Pas dog på med at overdrive ikke alle situationer kræver kraftig handling. Intuitiv: Du planlægger næsten eller slet ikke, og har meget svært ved at følge andres planer. Du handler idet du får ideerne. Joker: Du prøver aktivt at få andre til at grine. Det, som holder dit mod oppe, er den sjov, man kan få i hverdagen, og derfor kan man let forvente rappe replikker og practical jokes fra dig. Kærlig: Når andre har brug for hjælp, så er du der for dem. Du er en ressource, som hjælper dine nærmeste, hvis du kan. Du tilgiver gerne dine "medmennesker", og det kræver en del at komme på din dårlige side. Når man dog er nået derover, er der sikkert langt tilbage til din gode side. Leder: Du nyder, når folk lytter til dig, og du har svært ved at blive ledt af andre, med mindre de virkelig har bevist deres værd. Du ser gerne, at alting sker på dine præmisser, og det kan sædvanligvis ikke betale sig at lytte til andres idéer og planer. Det er ofte vigtigt for dig at få det sidste ord. Monster: Alle har en ondskab indeni, så hvorfor skjule det naturlige? Du har opgivet at bekæmpe din gamle natur, og har ikke noget imod at vise dine fejl til verden. Rævepels: Du undgår konflikter, som du ikke er helt sikker på at kunne vinde. Du lægger gerne (luskede) planer for at forbedre dine chancer. Skadefro: Du nyder, når andre har det værre end dig. Udbryder: Du går helst egne veje og følger kun strømmen, når det er nødvendigt. Pas dog på med at blive for isoleret.

3 VÆRDISÆT: Hvad anser din karakter for at være det vigtigste? Vælg gerne også, hvad der er næstvigtigst og tredjevigtigst. Disse punkter beskriver, hvad du sætter højt for både dig selv og andre, og de er derfor noget, din karakter stiler imod. Handlekraft: Hvis du stilles for et valg, skal du kunne reagere hurtigt. Det betyder også, at du værdsætter, at din leder er handlekraftig også selvom hans beslutninger ikke altid er så rigtige. Håndværk: Du beundrer andre, der er gode til deres håndværk og ikke bare snakker. Dette gælder alt fra smede og læger til jægere og soldater. Det vigtigste er, at der ligger et håndværk bag. Mod: Du beundrer folk, der viser stor viljestyrke i pressede situationer. Når folk tør gå imod strømmen eller lave en drastisk handling, som andre måske ikke tør gøre. Det kan være at kæmpe for et mindretals rettigheder, fortælle en vigtig person noget som han ikke vil høre eller lave hurtige, lidt dristige planer for sin sag. Religiøs: Gudernes sag er den vigtigste sag. Du beundrer alle som af hjertet og al kraft følger en eller flere af guderne, og gør deres bud. Her er du nok også selv ret religiøs. Social status/magt: Du har respekt for folk, der ligger højt i samfundets hierarki; byvagtskaptajnen, højborgerne eller store præster. Er det så deres rigdom eller det, at de er nået derop, du respekterer? Styrke: Du skal altid forsøge at være stærkest, og du beundrer andre, når de viser stor styrke. Dette gælder enten ren fysisk styrke, magisk kraft eller fysisk udholdenhed - du bestemmer. Visdom: Du respekterer folk som viser sit værd ved at træffe kloge beslutninger, eller som besidder særlig stor viden indenfor et felt. Du selv søger gerne alt viden i verden, og gør også meget for at brede den ud. Dette gælder fx den erfarne mand, der fortæller livshistorier på kroen, eller den gamle rådgiver, der har viet sit liv til at opsamle og nedskrive viden. Find de skjulte sandheder i verden og bring dem frem i lyset. Ære: Hvis nogen krænker dig, skal der gøres noget. Det kan fx være at bevise i næste kamp, at du er den største kriger ved at bekæmpe den største modstander, eller det kan betyde at finde de bedste ingredienser til ritualistens næste ritual. Ære behøver bestemt ikke ende i kampe.

4 ANDRE SPØRGSMÅL: Her er en række uddybende spørgsmål, som du kan bruge til at bestemme lidt ekstra om din karakter. Hvor meget kæmper du med din races indre "dæmoner"? Hvorfor er du i området? Forslag: Du er kommet for at søge en bedre tilværelse end den du levede i før. Du er udstødt fra dit hjemsted Hvad har du gjort? Du er røver og leder efter nye ofre. Hvis nogen får en god idé, hvor tilbøjelig er du så til at lytte og gå med på den? Du ser noget nyt: Hvordan reagerer du? Holder du dig på afstand, eller vil du tæt på og undersøge? Hvor loyal er du? Lader du andres tidligere handlinger afgøre din mening om dem, eller skifter du gerne leder, hvis han pludselig viser sig svag i dine øjne? Hvor meget taktik synes du skal med, og hvor meget har du prøvet før? Planlægger du angreb, eller tager du det, som det kommer, når I kommer frem? Og lytter du til lederen, når han foreslår det modsatte af, hvad du kan lide? Hvilken opgave vil du gerne have i din gruppe? Hvor meget vil du gøre for at få den? Er du til at stole på? Overholder du aftaler, og udfører du dine pligter? Hvilken gud tilbeder du mest? Hvilken næst-mest? Hvor human er du? Er røveri og vold acceptabelt for dig, eller holder din morale dig fra at skade andre? Hvordan reagerer du, når andre bryder din moral? (fx, hvis du er vidne til et voldeligt forhør eller et røveri) Hvor modig er du? Ingen løber alene i døden, men risikerer du gerne en skade, hvis det kan redder en kammerat eller en, du beundrer? Hvor store chancer tager du generelt indenfor krig, økonomi, tyveri osv.?

5 SMÅ FEJL OG SÆRHEDER: Dette afsnit er nok for de lidt mere erfarne rollespillere. Små fejl og særheder er noget, som i særdeleshed gør karakteren speciel i forhold til andres. Det bringer liv til karakteren, og andre har noget at kende ham/hende på, hvis man har en lille særhed eller fejl. Nedenunder står en række eksempler, som man måske kunne vælge: Mentalt: Socialt: Særling: Du har meget svært ved at sætte dig ind i hvordan andre folk har det, og du tager oftest ting helt bogstaveligt. Blødhjertet: Du kan ikke tåle at se andre lide, og derfor har du en tendens til f.eks. at lade dig tabe i spil, skåne fjenden hvis han overgiver sig og dets lige. Hvis der sker meget voldelige handlinger i nærheden af dig vil du nok trække dig væk eller prøve at stoppe det. Dårlig hukommelse: Du glemmer ret hurtigt hvad folk har fortalt dig, hvilket ofte fører til lidt pinlige situationer, f.eks. hvis du glemmer en ordre eller en vigtig besked som skulle leveres. Graden af dårlig hukommelse er op til dig selv; det kan jo være lidt såvel som meget. Frygt/fobi overfor noget: Der er noget bestemt, som gør dig utilpas eller decideret bange. Det kunne være ting som våben, mørke skove, små rum (små pavilloner), en bestemt race eller lignende. Om din frygt skyldes overtro eller en tidligere hændelse, må du tage stilling til. Snakker med sig selv: Når du tænker, snakker du højlydt med dig selv. Om det er en vane der er følge af for meget alene-tid, om du bare tænker bedre sådan el.lign. er op til dig. Svagviljet/naiv: Du er meget let at overbevise og påvirke med holdninger. Du har en tendens til at tro på det meste hvad folk siger. Tvangstanke: Du føler dig tvunget til at udføre en bestemt handling i en given situation. Det kunne f.eks. være, at du ikke vil gå ind i en bygning med mindre du bliver inviteret, eller at du skal bukke for en falden fjende. Højtråbende: Du går hurtigt hen og bliver meget højlydt. Hvis du bliver en smule ivrig, irriteret, glad osv., så går du hurtigt hen og hæver stemmen. Noget af det værste du ved, er når folk afbryder dig. Kort lunte: Der skal meget lidt til at komme på din dårlige side, og du kommer let op i det røde felt. Det er oftest dig der ender med at starte et slagsmål. Sladder-hoved: Sladder, rygter, historier og dets lige betyder rigtig meget for dig. Du vil gerne vide alt om alle, og kommer hurtigt til at fortælle det du ved videre til den næste du møder. Store armbevægelser: Når du snakker og skal forklare ting, kan dine arme ikke stå stille. Med store fagter og armbevægelser forklarer du ivrigt din sag. Taleproblemer: Du enten læsper eller stammer, hvilket gør kommunikation lidt svært for dig. Tics: Hver gang du f.eks. lyver eller bliver vred, gør du ubevidst den samme handling hver gang. Det kunne være at gnide sine hænder mod hinanden, at kigge væk eller trippe uroligt frem og tilbage.

6 Fysisk: Afhængighed: Du behøver noget bestemt for at kunne fungere optimalt i hverdagen. Hvad enten du er afhængig af kroens stærke drikke eller at få adrenalinen op at køre, så opsøger du det aktivt. Gammel: Du er ved at være træt af dage; du har rynker, går sammenbøjet, har gråt skæg og kan hverken se eller høre så godt mere. Dette kræver en del sminke. Hører dårligt: Din hørelse er ikke hvad den har været, og derfor er folk omkring dig nød til at tale ret højt for at du kan høre hvad de siger. Krigsskade: Du har en skade fra kamp, som bliver ved med at plage dig. Haltende: Du er blevet halt, og går derfor ret underligt eller med stok. Det er meget svært for dig at løbe. Manglende øje: Dit ene øje er blindt eller mangler helt. Symboliser dette med en klap eller speciel kontaktlinse.

7 IDEER TIL NAVNE: Menneske: Mennesker har generelt meget dansk-klingende navne, som virker lidt gammeldags. Mand: Aron, Benjamin, Daniel, Erik, Ejnar, Filip, Godtfred, Gregers, Hans, Harald, Hektor, Jerrik, Johan, Klaus, Konrad, Leif, Lukas, Magnus, Markus, Martin, Olaf, Osvald, Peder, Ragnar, Ralf, Svend, Stefan, Thorben, Thorvald, Valdemar, Viktor. Kvinde: Agnes, Anja, Anna, Asta, Astrid, Britta, Crista, Dagmar, Dorit, Elisabet, Elinor, Erika, Frida, Gry, Gudrun, Hanna, Helena, Ida, Isabella, Johanna, Julia, Karen, Katja, Klara, Linda, Maja, Maria, Martha, Miriam, Nora, Rebekka, Sarah, Sigrid, Siv, Teresa, Vanja, Vita. Elver: Man kan tage lidt inspiration i navnene fra Ringenes Herre, men som en generel regel, hvis man selv skal finde på, så er navnet oftest elegant eller positivt klingende. Mand: Arannis, Avalorn, Berrian, Ellamandriel, Elendar, Eniro, Elridan, Erevan, Ildrator, Kalhimdir, Kalian, Kaspian, Kalmoris, Melian, Melandor, Nahuel, Nellas, Serantes, Tarlian, Thranduil, Thalmenor. Kvinde: Amara, Althea, Alatari, Eirien, Embriella, Erakiel, Ludrina, Lucinda, Minatta, Minda, Melendil, Nagatha, Sariel, Sitali, Tellavina, Tinuviel. Sortelver: Disse sortelver-navne er bl.a. inspireret af sortelverne fra House of Maerdyn (http://www.greycompany.org/maerdyn/resources/translator/). Som en generel ting må navnet gerne lyde lidt hvislende, hæst eller småondt, selvom sortelverne i dag kæmper mod denne del af deres oprindelige natur. Mand: Baragh, Chakos, Chath, Dal haruk, Eld chalok, Elkantar, Jathala, Kal daka, Kallanar, Killian, Kullgan, Nizzikef, Mallagar, Malar, Nadal, Nalfein, Nimruil, Oloth, Omareth, Rashvé, Renor Waess, Sargh, Sarol, Tazennin, Vharcan, Ushdui, Vishnu, Venorsh, Wanre, Yacal. Kvinde: Anuvra, Barra, Briza, Cahlind, Cahallin, Chandara, Faer, Felyndiira, Jezzara, Kirithefa, Nakasha, Na lach, Narrhiel, Neshra, Mylthara, Qee lak, Quarra, Salkin, Shimyra, Sokoya, Velkyn, Teshna, Thalra, Velve, Waela.

8 Goblin: Goblinerne har korte navne, og nogle af dem vidner stadig om deres tid som slaver for de andre racer. Disse er ekstra korte, så de var nemmere at kalde på, ligesom deres herres andre husdyr. Andre gobliner er gået imod dette af princip for at tage afstand fra deres uheldige fortid, og disses navne er ofte længere og ret opfindsomme. Mand: Aknu, Bokk, Dilmalkus, Erf, Falf, Gulk, Gukmasak, Hak, Ilkom, Ish, Jos, Karr, Krarghon, Kub, Kumbolsu, Lakukunam, Loki, Lurbo, Marl, Nekk, Orlk, Pokk, Rash, Senn, Taff, Tikko, Urmos, Vijkrumba, Vilmo. Kvinde: Alti, Anta, Bik, Brilkumma, Brylik, Div, Dena, Ena, Fafnatina, Fikk, Fula, Gint, Giva, Hesta, Iknusatta, Inka, Ilm, Jeta, Kiv, Lill, Liff, Mash, Nami, Opa, Pelusidena, Ragna, Riknuvisli, Reva, Vuk, Ysli. Ork: Selvom de fleste orker har vænnet sig om til en mere sofistikeret natur, er der stadig mange som bruger deres traditionelle, primitive navne. Men enkelte andre bruger også stærktlydende, gamle danske navne. Et orknavn er oftest på 2 stavelser eller mindre. Mand: Bronahr, Dokvahr, Errak, Fahrlok, Gnash, Gragnur, Grokk, Grodnir, Hakk, Jork, Jerrk, Karghon, Larrik, Mork, Nosh, Ralf, Ronn, Schnakk, Thorbjørn, Ulf, Urkol. Kvinde: Ashla, Bast, Dala, Eika, Fenak, Grikka, Helda, Itta, Jytva, Katla, Lindva, Marga, Morka, Niskva, Sigrid, Tava, Vilduk. Valdrarn: Vi har valgt at lade valdrarnernes standard-navne inspirere af afrikanske navne. Mand: Abidemi, Akachi, Baako, Berko, Chidike, Chizoba, Dakarai, Dubako, Enitan, Fungai, Jengo, Kato, Kirabo, Kofi, Lekan, Neo, Olumide, Rudo, Rufaro, Sefu, Sekai, Tafari, Tau, Tendaji, Thabo, Themba, Uduak, Zuberi. Kvinde: Abena, Adanna, Adisa, Afia, Akachi, Amara, Asha, Chichi, Chikelu, Dada, Desta, Ekua, Eniola, Furaha, Imani, Kamaria, Kayin, Makena, Marjani, Monifa, Nemia, Nia, Nenna, Nuru, Omolara, Oni, Subira, Themba, Uzoma, Zola, Zuri.

9 IDEER TIL HVORDAN MAN LAVER EN GOD HISTORIE OG INTERNT SPIL I EN GRUPPE: Relationer i gruppen: Først af alt skal I se lidt på gruppens baggrund, og hvordan den hænger sammen: Hvor kender I hinanden fra? o Har I mødtes igennem tiden, eller har I kendt hinanden fra barns ben? o Hvordan mødtes I? Hvad har I tilfælles? o Kommer I fra samme by? o Tilbeder I de samme guder? o Har I en fælles interesse? o Har I samme holdninger inden for politik? o Har I et fælles æreskodeks? Hvad er den egentlige relation? o Er I venner, familie eller bare bekendte? o Hvor meget ved I egentlig om hinanden? Interne stridigheder: Det er ikke så spændende, hvis alt er guld og grønne skove i en gruppe. Der skal gerne være forskelle og måske endda lidt at bære nag over. Det kan f.eks. være ting som: Rivalisering/konkurrence: Det kan være at der er noget internt konkurrence i gruppen om f.eks. lederposten eller om at være lederens favorit. Nogle enkelte i gruppen (man kunne f.eks. have 2 mand) kan også bare være konkurrence-præget i sig selv, og trods de egentlig er venner, så prøver de konstant at overgå hinanden. Forskellige trosretninger: Hvis gruppen har lidt forskellige trosretninger, kan der nemt komme til at opstå nogle små etiske konflikter hist og her som skal tages stilling til undervejs. Det skaber ikke nødvendigvis splittelse i en gruppe, men nok nogle uoverensstemmelser, som kan være spændende at spille på. En gammel ups er: Man kan ikke undgå at lave fejl på et tidspunkt, som med stor sandsynlighed går ud over en eller anden. Det kan være at person A på et tidspunkt har drukket person B under bordet på kroen og derefter udsat ham for noget pinligt; som person B så senere har taget hævn for. En gruppe kan ofte more sig med at tage den lidt fiktive hændelse frem og sige det var dengang, hvor du. Og endnu sjovere, hvis person A har gjort noget ved B, og B s in-game mål nu er at tage hævn. Klasseforskel: Det kan tænkes at der en i gruppen, som stadig er pak og som prøver at kæmpe sig op på niveau med de andre. Eller omvendt; at der er en i gruppen som anser sig selv for højere end de andre, da han er tidligere højborger eller mener at han bør være det.

10 Gruppens mål: Hvad er gruppens mål? Hvad vil I opnå? Magt. Hvilken slags magt? o Er der tale om politisk magt igennem byrådet? o Eller er der tale om råstyrke igennem mandtal og lensbesiddelse? o Eller snakker vi måske magt i form af penge? Gudernes gunst. Hvordan vil I gøre det? o Ved at leve livet efter deres etikker. o Ved at få plads i byrådet, som laver regler efter deres ønsker. o Igennem ritualer. Viden. Om hvad og hvordan? Ære. Hvordan vil I gøre det? Vil I slippe af med/bevare jeres gamle natur?

Runer til Skyggekrigene

Runer til Skyggekrigene Runer til Skyggekrigene Et rollespilsarrangement arrangeret af Version 2.1 SÆTTET HER ER ENDNU IKKE OPDATERET TIL VERSION 3. VI FORVENTER IKKE STORE ÆNDRINGER. OPDATERINGEN KOMMER SNART! Indholdsfortegnelse

Læs mere

fantasiens hersker Forord Udklædningskrav Om sortelveren L'elamshin d'lil Ilythiiri zhah ulu har'luth jal L'alurl gol zhah elghinyrr gol

fantasiens hersker Forord Udklædningskrav Om sortelveren L'elamshin d'lil Ilythiiri zhah ulu har'luth jal L'alurl gol zhah elghinyrr gol fantasiens hersker Sortelver hæftet v. 1,1 Forord En del af det, der bliver beskrevet her i dette hæfte, er information fra Dungeons & Dragons universet og nogle hjemmesider. Husk på at dette kun er en

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Dette er simple regler som alle spillere skal følge

Dette er simple regler som alle spillere skal følge Generelle Regler Dette er simple regler som alle spillere skal følge Spilleder (GM) En GM eller spilleder er personer som er ansvarlige for at spillet og reglerne fungere og følges. Dvs. at man skal under

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned.

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Konflikttrappen 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Beskrivelsen her er fra arbejdsmiljøweb.dk, en fællesinformation fra arbejdsgivere

Læs mere

Rollespil i sommerferien Fra sværdworkshop til Svend Gønge. m. Rollespilsfabrikken & Rollespilsakademiet

Rollespil i sommerferien Fra sværdworkshop til Svend Gønge. m. Rollespilsfabrikken & Rollespilsakademiet Rollespil i sommerferien Fra sværdworkshop til Svend Gønge m. Rollespilsfabrikken & Rollespilsakademiet Har I nogle børn, der godt kunne tænke sig en oplevelse i sommerferien? Så kan vi måske hjælpe. Rollespilsakademiet

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Interviewspørgsmål til de enkelte facetter

Interviewspørgsmål til de enkelte facetter Reflector Big Five Personality 2.1 Interviewspørgsmål til de enkelte facetter N1 Følsomhed -Hvilke situationer får dig til at føle dig bekymret eller urolig? -Hvordan ved du, at du er bekymret? Hvilke

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen Manuskript: Kamilla Bach Mortensen og de medvirkende Medvirkende: Rebekka Owe og Christine Sønderris Instruktørassistent: Stine

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Bethesda, Aalborg D. 21. november 2014 Depression o Hyppighed o Hvad er en depression, og hvordan kan det opleves? o Hvorfor får man en depression? o Hvad

Læs mere

SAMMENBRAGTE FAMILIER

SAMMENBRAGTE FAMILIER SAMMENBRAGTE FAMILIER POLITIKENS HUS 3. FEBRUAR 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden PROGRAM FOR I AFTEN FORÆLDREEVNENS 7 FUNKTIONER At have realistiske forventninger til, hvad barnet kan klare.

Læs mere

FANATIC LIVE. Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014. war war : never : changes

FANATIC LIVE. Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014. war war : never : changes FANATIC LIVE : f a n a t i c l i v e Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014 war war : never : changes KP og skade. KP: Til Fanatic Live spilles der med

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Ritual Magi. Magier med en stjerne* optræder flere steder og kan derved opnås på forskellige måder.

Ritual Magi. Magier med en stjerne* optræder flere steder og kan derved opnås på forskellige måder. R 1 For at kunne kaste ritualer skal man have evnerne Magibruger og Ritual som står beskrevet i Regelsættet. Her er en oversigt over de ritualer man kan lære, efterfulgt af en liste med detaljerede beskrivelser

Læs mere

Introduktion til Skyggekrigene

Introduktion til Skyggekrigene Introduktion til Skyggekrigene Et rollespilsarrangement arrangeret af Version 3,2 INDHOLD Introduktion:... 3 Spillets historie:... 3 Begreberne off-game og in-game :... 3 Mellem spilgangene:... 3 Snyd

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g m ø b e r g s f o r l a g UDDRAG Indhold forord 7 INDLEDNING 9 12 Fællestræk 15 Er du også særligt sensitiv? 16 Forskningen bag Overstimulering 17 18 Hvad er stimulering? 18 Tilpas stimulering 21 Kilder

Læs mere

Materiale til spiller i OIK:

Materiale til spiller i OIK: Materiale til spiller i OIK: Du har valgt at spille ishockey i OIK!!!! Enten starter du nu som ny spiller, eller også har du været her i nogen tid, og har allerede fundet glæden ved at bruge fritiden på

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Kamp Fra tid til anden kommer karakterer op at slås i rollespil. Der er to typer af kamp: Nævekamp og Væbnet kamp.

Kamp Fra tid til anden kommer karakterer op at slås i rollespil. Der er to typer af kamp: Nævekamp og Væbnet kamp. Generelle regler Dette er regler som gælder for alle. Alle kan de ting, som er beskrevet under Generelle regler. Vil man kunne mere end grundreglerne, så læs videre under Evnerne, hvor ens karakter kan

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem

De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem De 10 datingfælder og hvordan du undgår dem Tak fordi du har taget dig tid til at downloade de 10 datingfælder, og hvordan du undgår dem. Datingfælder er forskellige måder, du opfører dig på, når du involverer

Læs mere

Nybegynder Guiden Utopia 2015

Nybegynder Guiden Utopia 2015 Nybegynder Guiden Utopia 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE GENEREL VIDEN... 2 HVAD ER ROLLESPIL?... 2 NY I ROLLESPIL... 2 FORKORTELSES FORKLARING... 3 ROLLE/KARAKTER... 3 AT LAVE EN ROLLE... 3 KOSTUMER, EVNER O.L...

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne

At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne At være barmhjertig er ikke at være blind men at have lukkede øjne Prædiken til søndag den 28. juni 2015 i Havdrup kirke. Friluftsgudstjeneste på kirkegården. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Søndagen

Læs mere

Forelsket i den forkerte.

Forelsket i den forkerte. Forelsket i den forkerte. Guds gode gave Enhver der har prøvet at være forelsket véd, at det er en følelse og en stemning ud over det almindelige. Triste og grå dage bliver pludselig til dage med solskin.

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen

Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Krise- og sorgplan for Korskildeskolen Mistet: Sidder og kigger ud i den mørke nat, kigger op mod stjernerne. Tænker om du måske er deroppe et sted, måske kan du se mig? Tænker på dig hver dag, sorgen

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Når samarbejdet er svært

Når samarbejdet er svært Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af Statsforvaltningerne i samarbejde med Familiestyrelsen. Tekst: psykolog og børnesagkyndig rådgiver Jannie Kildested på vegne af Familiestyrelsen, juni 2005.

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford.

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Fordi din livskvalitet er direkte proportional med kvaliteten af dine relationer. Hvis dine

Læs mere

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11

Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015. Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Prædiken til konfirmation den 10. maj 2015 Over alt. Ned til os. Dig og mig! Salmer: 754 408 (motet) 260 // 192 Yoy raise me up(motet) 369 11 Kære konfirmander. Så er vi omsider nået frem til den store

Læs mere

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning Er du ledig og leder efter job? Eller trænger du bare til luftforandring på en anden arbejdsplads? Jobsøgningsprocessen kan være en lang ørkenvandring - uden

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

Evne beskrivelser: Du kan læse gamle dokumenter, skriftruller og runer skrevet i det uddøde sprog.

Evne beskrivelser: Du kan læse gamle dokumenter, skriftruller og runer skrevet i det uddøde sprog. Evne beskrivelser: Evner: +1-4 LP: Giver dig ekstra LP til din total LP pulje. +1-4 SP: Giver dig ekstra SP til din total SP Læse/skrive oldskrift: Du kan læse gamle dokumenter, skriftruller og runer skrevet

Læs mere

MED LIVET SOM INDSATS

MED LIVET SOM INDSATS Prædien af Morten Munch 2. s. e. trinitatis / 29. juni 2014 Tekst: Luk 14,25-35 Luk 14,25-35 s.1 MED LIVET SOM INDSATS Provokerende ord; trinitatistidens langfredag Det er snart ferie for de fleste, men

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Konflikter skal klares

Konflikter skal klares Konflikter skal klares På besøg hos elever fra mellemtrinnet, der er samlet for at demonstrere, hvordan de gennem forumspil har arbejdet med at løse konflikter under featureugen. Slap af i jeres ben, så

Læs mere

Vi kan alle skabe forandring

Vi kan alle skabe forandring Vi kan alle skabe forandring - om meningsfulde forandringsprocesser i pædagogisk praksis Temadag Køge d. 4. oktober 2014 Cand. Psych. Inge Schoug Larsen Hvad ville du gøre, hvis du vandt en million? 2

Læs mere

Guide: Sådan håndterer i familiekonflikter

Guide: Sådan håndterer i familiekonflikter Guide: Sådan håndterer i familiekonflikter I hver femte af de konfliktramte familier strækker striden sig overen periode på mere end ti år, viser Gallup-undersøgelse Af Christian Krabbe Barfoed og Charlotte

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Mit eget Ansvar for mit eget liv??!!

Mit eget Ansvar for mit eget liv??!! Mit eget Ansvar for mit eget liv??!! - ja, jahh, jeg ved det godt, - men det er bare ikke så nemt som det lyder vel? Og hvordan ser det så ud, når man undviger ansvaret for sit eget liv? Forsøger vi ikke

Læs mere

SAGAregler BASISroller 0.7,5

SAGAregler BASISroller 0.7,5 Grundkarakterer Magimodstand Krigeren Magimodstand er evnen til at modstå enkelte magiske formularer der bliver kastet på en selv. Magimodstand virker kun hvis den er blevet aktiveret ved et særligt Ritual

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

HEALING HVAD ER DET? HEALING 1

HEALING HVAD ER DET? HEALING 1 HEALING HVAD ER DET? HEALING 1 Lyset kan kun opleves. Hvis jeg tør opleve mørket. Mørket kan kun forløses ved lyset. 2 HEALING Healing betyder at gøre hel. Skabe balance. Healeren er en kanal for en energi,

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT Som kristen bør man have

Læs mere

Det eksistentielle perspektiv

Det eksistentielle perspektiv Det eksistentielle perspektiv 'Det eksistentielle' handler om at være til. Det kan lyde banalt: enten er man vel til eller også er man ikke? Men vi er ikke bare, vi har det altid på bestemte måder. Dels

Læs mere

Resumé af Forsoningens dilemma

Resumé af Forsoningens dilemma 1 Resumé af Forsoningens dilemma Vil du kunne tilgive den, der har gjort dig ondt? Mbosa er offer for rebellernes brutalitet. Jonathan er tidligere rebel. De skal nu mødes ansigt til ansigt for første

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane

Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane Appendix 1 November 2006 Retningslinier for rapportering og behandling af anklager om misbrug eller chikane Disse retningslinier er udarbejdet i forbindelse med Rotary Danmarks Ungdomsudvekslings politik

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler

Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler Introduktion til konflikthåndtering Lene Buerup Andersen Organisationskonsulent i LOF og konfliktmægler Beskrivelse af individet Personlighed Kultur Alment menneskelige Basale universelle menneskelige

Læs mere

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6

4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 4. s.e.trinitatis Luk. 6,36-42; 2. Sam. 11, 26-12, 7a; Rom. 8, 18-23; Salmer: 754; 289; 695 276; 321 nadver; 450; 123 v.7; 6 Lad os bede: Kære Herre Jesus Kristus, mød os i dag, og stands os i vores blindhed.

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator.

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. PERNILLE MELSTEDS SHADOW FACILITATOR TRAINING. 21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. Hvad får du (og dem, du arbejder med) ud af, at du deltager

Læs mere

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet

Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Noter til Powerpoint-præsentation om konflikthåndtering og konflikter på nettet Slide 1: forside Slide 2: Introduktion Vi vil gerne klæde jer forældre bedre på til at hjælpe jeres børn, når de havner i

Læs mere

Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD

Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD Det Kriminalpræventive Råd Denne folder er til dig...... som måske er usikker på, hvordan du vil reagere på en mulig voldelig situation. Faren for at blive udsat for vold

Læs mere

Mere om at give og modtage feedback

Mere om at give og modtage feedback Mere om at give og modtage feedback Der synes bred enighed om principperne for god feedback. Jeg har i 2006 formuleret en række principper her: http://www.lederweb.dk/personale/coaching/artikel/79522/at

Læs mere

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager

Ledelsens Dag 2006. KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Ledelsens Dag 2006 KONFLIKTHÅNDTERING -Samarbejde eller kaos? Josef Guldager Intrapersonel Interpersonel Struktur Konflikthåndtering samarbejde eller kaos Enig Uenig Tillid Harmoni Statisk Dynamisk Mistillid

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

Gestaltmetodikken og stress

Gestaltmetodikken og stress Gestaltmetodikken og stress Samtaler med John Ewans Porting om Gestalt, af journalist Simon Bordal Hansen Stress er en kompleks tilstand, som kan udvikle sig til en regulær krise. Og derfor kan det godt

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

fantasiens hersker Indholdsfortegnelse Indledning Mesterevner og multiclass version 2,0

fantasiens hersker Indholdsfortegnelse Indledning Mesterevner og multiclass version 2,0 fantasiens hersker Mesterevner og multiclass version 2,0 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Ekstra professioner...2 XP pris...3 Mester evner...4 Efterskrift...8 Indledning Dette hæfte er skrevet til de

Læs mere

YDMYGHEDENS OG STOLTHEDENS ATTITUDER

YDMYGHEDENS OG STOLTHEDENS ATTITUDER Luk 18,9-14 s.1 Prædiken af Morten Munch 11. s. e. trinitatis / 11. august 2013 Tekst: Luk 18,9-14 YDMYGHEDENS OG STOLTHEDENS ATTITUDER En karikatur? På bjerget Montmartre (martyrbjerget) i Paris finder

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen.

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen. 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 19. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/31/138/596//441/439/326/308 Uddelingssalme: se ovenfor: 326 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Spørgeskema om børneopdragelse

Spørgeskema om børneopdragelse Spørgeskema om børneopdragelse I dette skema spørges til forskellige måder at opdrage og bruge konsekvenser på. 1. Nedenfor er beskrevet opdragelsesmetoder og konsekvenser, som forældre har fortalt os,

Læs mere

Samarbejdsmøder. Dorte Nissen. dn@inpraxis.dk

Samarbejdsmøder. Dorte Nissen. dn@inpraxis.dk Samarbejdsmøder som konflikthåndtering light Dorte Nissen dn@inpraxis.dk 1 Sig et par ord om dig selv fortæl evt. lidt om hvor du arbejder henne, og hvad der særligt optager dig Når du er kommet til denne

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

TRÆNERVEJLEDNING. Hva med. Respekten?

TRÆNERVEJLEDNING. Hva med. Respekten? TRÆNERVEJLEDNING Hva med Respekten? DET SOCIALT VELFUNGERENDE HOLD Introduktion Et redskab til den gode idrætsoplevelse Danmarks Idræts-Forbund (DIF) vil med dette materiale give ungdomstræneren et redskab

Læs mere

Seksuelle krænkeres barrierer

Seksuelle krænkeres barrierer Seksuelle krænkeres barrierer - mod at gennemføre et seksuelt overgreb på et barn Af psykolog Kuno Sørensen / Red Barnet Fire forhåndsbetingelser Det er en udbredt misforståelse, at seksuelle overgreb

Læs mere

konstruktiv kommunikation

konstruktiv kommunikation En introduktion til konstruktiv kommunikation Grethe Lindbjerg Sørensen Konstruktiv kommunikation introduktion Indhold Indledning... 3 Følelsesmæssig intelligens... 4 De to stresshormonsystemer... 4 Amygdalakapringer

Læs mere

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen

Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen Information til børn og unge med OCD. Hvad er OCD? Psykologerne Johansen, Kristoffersen og Pedersen 1 Introduktion Psykologerne Johansen, Kristoffersen & Pedersen ønsker at sætte fokus på OCD-behandling

Læs mere

Elsk dig selv. en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle

Elsk dig selv. en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle Elsk dig selv en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle Indhold Forord Indledning Kapitel 1 Det særligt sensitive karaktertræk To forskellige typer inden for samme art Vi tager flere indtryk

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere