HJÆLP TIL AT LAVE EN SPÆNDENDE KARAKTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HJÆLP TIL AT LAVE EN SPÆNDENDE KARAKTER"

Transkript

1 KARAKTERGUIDE HJÆLP TIL AT LAVE EN SPÆNDENDE KARAKTER INTRODUKTION: Denne guide er lavet til at give dig en god ide om den karakter du ønsker at spille, og for at gøre den lidt dybere og mere spændende. Overskrifterne livsstil, værdisæt og andre spørgsmål er en kort gennemgang til dig personligt for at lave de vigtigste karaktertræk. Føler du dig ivrig kan du også læse Små fejl og særheder for ekstra dybde og ideer til navne for at få lidt ekstra inspiration til dit navn. Hvis du og nogle andre vil lave en gruppe til rollespillet, så er der bagerst i sættet også et forslag til hvordan man kan give små interne stridigheder, relationer og mål i gruppen, så den bliver mere dynamisk. INDHOLD Introduktion:... 1 Livsstil:... 2 Værdisæt:... 3 Andre spørgsmål:... 4 Små fejl og særheder:... 5 Ideer til navne:... 7 Ideer til hvordan man laver en god historie og internt spil i en gruppe:... 9

2 LIVSSTIL: På listen her skal du vælge to træk, der begge passer på din karakter. De kan have lige stor vigtighed, eller den ene kan være vigtigst det er op til dig. De er en form for grundsten i, hvordan karakteren opfører sig, så vælg dem med omhu. Ambitionsfyldt: Du forsøger hele tiden at forbedre dine forhold i livet. Du vil oftest prøve at blive den bedste indenfor dit felt (f.eks. krig eller politik) og opnå de højeste mål, inden livet er omme. Bølle: Du forsøger aktivt at holde andre nede. Fanatiker: Når du har sat dig noget for, stopper du ikke, før du har opnået det uanset konsekvensen. Målet helliger alle midler. Pas dog på med at overdrive ikke alle situationer kræver kraftig handling. Intuitiv: Du planlægger næsten eller slet ikke, og har meget svært ved at følge andres planer. Du handler idet du får ideerne. Joker: Du prøver aktivt at få andre til at grine. Det, som holder dit mod oppe, er den sjov, man kan få i hverdagen, og derfor kan man let forvente rappe replikker og practical jokes fra dig. Kærlig: Når andre har brug for hjælp, så er du der for dem. Du er en ressource, som hjælper dine nærmeste, hvis du kan. Du tilgiver gerne dine "medmennesker", og det kræver en del at komme på din dårlige side. Når man dog er nået derover, er der sikkert langt tilbage til din gode side. Leder: Du nyder, når folk lytter til dig, og du har svært ved at blive ledt af andre, med mindre de virkelig har bevist deres værd. Du ser gerne, at alting sker på dine præmisser, og det kan sædvanligvis ikke betale sig at lytte til andres idéer og planer. Det er ofte vigtigt for dig at få det sidste ord. Monster: Alle har en ondskab indeni, så hvorfor skjule det naturlige? Du har opgivet at bekæmpe din gamle natur, og har ikke noget imod at vise dine fejl til verden. Rævepels: Du undgår konflikter, som du ikke er helt sikker på at kunne vinde. Du lægger gerne (luskede) planer for at forbedre dine chancer. Skadefro: Du nyder, når andre har det værre end dig. Udbryder: Du går helst egne veje og følger kun strømmen, når det er nødvendigt. Pas dog på med at blive for isoleret.

3 VÆRDISÆT: Hvad anser din karakter for at være det vigtigste? Vælg gerne også, hvad der er næstvigtigst og tredjevigtigst. Disse punkter beskriver, hvad du sætter højt for både dig selv og andre, og de er derfor noget, din karakter stiler imod. Handlekraft: Hvis du stilles for et valg, skal du kunne reagere hurtigt. Det betyder også, at du værdsætter, at din leder er handlekraftig også selvom hans beslutninger ikke altid er så rigtige. Håndværk: Du beundrer andre, der er gode til deres håndværk og ikke bare snakker. Dette gælder alt fra smede og læger til jægere og soldater. Det vigtigste er, at der ligger et håndværk bag. Mod: Du beundrer folk, der viser stor viljestyrke i pressede situationer. Når folk tør gå imod strømmen eller lave en drastisk handling, som andre måske ikke tør gøre. Det kan være at kæmpe for et mindretals rettigheder, fortælle en vigtig person noget som han ikke vil høre eller lave hurtige, lidt dristige planer for sin sag. Religiøs: Gudernes sag er den vigtigste sag. Du beundrer alle som af hjertet og al kraft følger en eller flere af guderne, og gør deres bud. Her er du nok også selv ret religiøs. Social status/magt: Du har respekt for folk, der ligger højt i samfundets hierarki; byvagtskaptajnen, højborgerne eller store præster. Er det så deres rigdom eller det, at de er nået derop, du respekterer? Styrke: Du skal altid forsøge at være stærkest, og du beundrer andre, når de viser stor styrke. Dette gælder enten ren fysisk styrke, magisk kraft eller fysisk udholdenhed - du bestemmer. Visdom: Du respekterer folk som viser sit værd ved at træffe kloge beslutninger, eller som besidder særlig stor viden indenfor et felt. Du selv søger gerne alt viden i verden, og gør også meget for at brede den ud. Dette gælder fx den erfarne mand, der fortæller livshistorier på kroen, eller den gamle rådgiver, der har viet sit liv til at opsamle og nedskrive viden. Find de skjulte sandheder i verden og bring dem frem i lyset. Ære: Hvis nogen krænker dig, skal der gøres noget. Det kan fx være at bevise i næste kamp, at du er den største kriger ved at bekæmpe den største modstander, eller det kan betyde at finde de bedste ingredienser til ritualistens næste ritual. Ære behøver bestemt ikke ende i kampe.

4 ANDRE SPØRGSMÅL: Her er en række uddybende spørgsmål, som du kan bruge til at bestemme lidt ekstra om din karakter. Hvor meget kæmper du med din races indre "dæmoner"? Hvorfor er du i området? Forslag: Du er kommet for at søge en bedre tilværelse end den du levede i før. Du er udstødt fra dit hjemsted Hvad har du gjort? Du er røver og leder efter nye ofre. Hvis nogen får en god idé, hvor tilbøjelig er du så til at lytte og gå med på den? Du ser noget nyt: Hvordan reagerer du? Holder du dig på afstand, eller vil du tæt på og undersøge? Hvor loyal er du? Lader du andres tidligere handlinger afgøre din mening om dem, eller skifter du gerne leder, hvis han pludselig viser sig svag i dine øjne? Hvor meget taktik synes du skal med, og hvor meget har du prøvet før? Planlægger du angreb, eller tager du det, som det kommer, når I kommer frem? Og lytter du til lederen, når han foreslår det modsatte af, hvad du kan lide? Hvilken opgave vil du gerne have i din gruppe? Hvor meget vil du gøre for at få den? Er du til at stole på? Overholder du aftaler, og udfører du dine pligter? Hvilken gud tilbeder du mest? Hvilken næst-mest? Hvor human er du? Er røveri og vold acceptabelt for dig, eller holder din morale dig fra at skade andre? Hvordan reagerer du, når andre bryder din moral? (fx, hvis du er vidne til et voldeligt forhør eller et røveri) Hvor modig er du? Ingen løber alene i døden, men risikerer du gerne en skade, hvis det kan redder en kammerat eller en, du beundrer? Hvor store chancer tager du generelt indenfor krig, økonomi, tyveri osv.?

5 SMÅ FEJL OG SÆRHEDER: Dette afsnit er nok for de lidt mere erfarne rollespillere. Små fejl og særheder er noget, som i særdeleshed gør karakteren speciel i forhold til andres. Det bringer liv til karakteren, og andre har noget at kende ham/hende på, hvis man har en lille særhed eller fejl. Nedenunder står en række eksempler, som man måske kunne vælge: Mentalt: Socialt: Særling: Du har meget svært ved at sætte dig ind i hvordan andre folk har det, og du tager oftest ting helt bogstaveligt. Blødhjertet: Du kan ikke tåle at se andre lide, og derfor har du en tendens til f.eks. at lade dig tabe i spil, skåne fjenden hvis han overgiver sig og dets lige. Hvis der sker meget voldelige handlinger i nærheden af dig vil du nok trække dig væk eller prøve at stoppe det. Dårlig hukommelse: Du glemmer ret hurtigt hvad folk har fortalt dig, hvilket ofte fører til lidt pinlige situationer, f.eks. hvis du glemmer en ordre eller en vigtig besked som skulle leveres. Graden af dårlig hukommelse er op til dig selv; det kan jo være lidt såvel som meget. Frygt/fobi overfor noget: Der er noget bestemt, som gør dig utilpas eller decideret bange. Det kunne være ting som våben, mørke skove, små rum (små pavilloner), en bestemt race eller lignende. Om din frygt skyldes overtro eller en tidligere hændelse, må du tage stilling til. Snakker med sig selv: Når du tænker, snakker du højlydt med dig selv. Om det er en vane der er følge af for meget alene-tid, om du bare tænker bedre sådan el.lign. er op til dig. Svagviljet/naiv: Du er meget let at overbevise og påvirke med holdninger. Du har en tendens til at tro på det meste hvad folk siger. Tvangstanke: Du føler dig tvunget til at udføre en bestemt handling i en given situation. Det kunne f.eks. være, at du ikke vil gå ind i en bygning med mindre du bliver inviteret, eller at du skal bukke for en falden fjende. Højtråbende: Du går hurtigt hen og bliver meget højlydt. Hvis du bliver en smule ivrig, irriteret, glad osv., så går du hurtigt hen og hæver stemmen. Noget af det værste du ved, er når folk afbryder dig. Kort lunte: Der skal meget lidt til at komme på din dårlige side, og du kommer let op i det røde felt. Det er oftest dig der ender med at starte et slagsmål. Sladder-hoved: Sladder, rygter, historier og dets lige betyder rigtig meget for dig. Du vil gerne vide alt om alle, og kommer hurtigt til at fortælle det du ved videre til den næste du møder. Store armbevægelser: Når du snakker og skal forklare ting, kan dine arme ikke stå stille. Med store fagter og armbevægelser forklarer du ivrigt din sag. Taleproblemer: Du enten læsper eller stammer, hvilket gør kommunikation lidt svært for dig. Tics: Hver gang du f.eks. lyver eller bliver vred, gør du ubevidst den samme handling hver gang. Det kunne være at gnide sine hænder mod hinanden, at kigge væk eller trippe uroligt frem og tilbage.

6 Fysisk: Afhængighed: Du behøver noget bestemt for at kunne fungere optimalt i hverdagen. Hvad enten du er afhængig af kroens stærke drikke eller at få adrenalinen op at køre, så opsøger du det aktivt. Gammel: Du er ved at være træt af dage; du har rynker, går sammenbøjet, har gråt skæg og kan hverken se eller høre så godt mere. Dette kræver en del sminke. Hører dårligt: Din hørelse er ikke hvad den har været, og derfor er folk omkring dig nød til at tale ret højt for at du kan høre hvad de siger. Krigsskade: Du har en skade fra kamp, som bliver ved med at plage dig. Haltende: Du er blevet halt, og går derfor ret underligt eller med stok. Det er meget svært for dig at løbe. Manglende øje: Dit ene øje er blindt eller mangler helt. Symboliser dette med en klap eller speciel kontaktlinse.

7 IDEER TIL NAVNE: Menneske: Mennesker har generelt meget dansk-klingende navne, som virker lidt gammeldags. Mand: Aron, Benjamin, Daniel, Erik, Ejnar, Filip, Godtfred, Gregers, Hans, Harald, Hektor, Jerrik, Johan, Klaus, Konrad, Leif, Lukas, Magnus, Markus, Martin, Olaf, Osvald, Peder, Ragnar, Ralf, Svend, Stefan, Thorben, Thorvald, Valdemar, Viktor. Kvinde: Agnes, Anja, Anna, Asta, Astrid, Britta, Crista, Dagmar, Dorit, Elisabet, Elinor, Erika, Frida, Gry, Gudrun, Hanna, Helena, Ida, Isabella, Johanna, Julia, Karen, Katja, Klara, Linda, Maja, Maria, Martha, Miriam, Nora, Rebekka, Sarah, Sigrid, Siv, Teresa, Vanja, Vita. Elver: Man kan tage lidt inspiration i navnene fra Ringenes Herre, men som en generel regel, hvis man selv skal finde på, så er navnet oftest elegant eller positivt klingende. Mand: Arannis, Avalorn, Berrian, Ellamandriel, Elendar, Eniro, Elridan, Erevan, Ildrator, Kalhimdir, Kalian, Kaspian, Kalmoris, Melian, Melandor, Nahuel, Nellas, Serantes, Tarlian, Thranduil, Thalmenor. Kvinde: Amara, Althea, Alatari, Eirien, Embriella, Erakiel, Ludrina, Lucinda, Minatta, Minda, Melendil, Nagatha, Sariel, Sitali, Tellavina, Tinuviel. Sortelver: Disse sortelver-navne er bl.a. inspireret af sortelverne fra House of Maerdyn (http://www.greycompany.org/maerdyn/resources/translator/). Som en generel ting må navnet gerne lyde lidt hvislende, hæst eller småondt, selvom sortelverne i dag kæmper mod denne del af deres oprindelige natur. Mand: Baragh, Chakos, Chath, Dal haruk, Eld chalok, Elkantar, Jathala, Kal daka, Kallanar, Killian, Kullgan, Nizzikef, Mallagar, Malar, Nadal, Nalfein, Nimruil, Oloth, Omareth, Rashvé, Renor Waess, Sargh, Sarol, Tazennin, Vharcan, Ushdui, Vishnu, Venorsh, Wanre, Yacal. Kvinde: Anuvra, Barra, Briza, Cahlind, Cahallin, Chandara, Faer, Felyndiira, Jezzara, Kirithefa, Nakasha, Na lach, Narrhiel, Neshra, Mylthara, Qee lak, Quarra, Salkin, Shimyra, Sokoya, Velkyn, Teshna, Thalra, Velve, Waela.

8 Goblin: Goblinerne har korte navne, og nogle af dem vidner stadig om deres tid som slaver for de andre racer. Disse er ekstra korte, så de var nemmere at kalde på, ligesom deres herres andre husdyr. Andre gobliner er gået imod dette af princip for at tage afstand fra deres uheldige fortid, og disses navne er ofte længere og ret opfindsomme. Mand: Aknu, Bokk, Dilmalkus, Erf, Falf, Gulk, Gukmasak, Hak, Ilkom, Ish, Jos, Karr, Krarghon, Kub, Kumbolsu, Lakukunam, Loki, Lurbo, Marl, Nekk, Orlk, Pokk, Rash, Senn, Taff, Tikko, Urmos, Vijkrumba, Vilmo. Kvinde: Alti, Anta, Bik, Brilkumma, Brylik, Div, Dena, Ena, Fafnatina, Fikk, Fula, Gint, Giva, Hesta, Iknusatta, Inka, Ilm, Jeta, Kiv, Lill, Liff, Mash, Nami, Opa, Pelusidena, Ragna, Riknuvisli, Reva, Vuk, Ysli. Ork: Selvom de fleste orker har vænnet sig om til en mere sofistikeret natur, er der stadig mange som bruger deres traditionelle, primitive navne. Men enkelte andre bruger også stærktlydende, gamle danske navne. Et orknavn er oftest på 2 stavelser eller mindre. Mand: Bronahr, Dokvahr, Errak, Fahrlok, Gnash, Gragnur, Grokk, Grodnir, Hakk, Jork, Jerrk, Karghon, Larrik, Mork, Nosh, Ralf, Ronn, Schnakk, Thorbjørn, Ulf, Urkol. Kvinde: Ashla, Bast, Dala, Eika, Fenak, Grikka, Helda, Itta, Jytva, Katla, Lindva, Marga, Morka, Niskva, Sigrid, Tava, Vilduk. Valdrarn: Vi har valgt at lade valdrarnernes standard-navne inspirere af afrikanske navne. Mand: Abidemi, Akachi, Baako, Berko, Chidike, Chizoba, Dakarai, Dubako, Enitan, Fungai, Jengo, Kato, Kirabo, Kofi, Lekan, Neo, Olumide, Rudo, Rufaro, Sefu, Sekai, Tafari, Tau, Tendaji, Thabo, Themba, Uduak, Zuberi. Kvinde: Abena, Adanna, Adisa, Afia, Akachi, Amara, Asha, Chichi, Chikelu, Dada, Desta, Ekua, Eniola, Furaha, Imani, Kamaria, Kayin, Makena, Marjani, Monifa, Nemia, Nia, Nenna, Nuru, Omolara, Oni, Subira, Themba, Uzoma, Zola, Zuri.

9 IDEER TIL HVORDAN MAN LAVER EN GOD HISTORIE OG INTERNT SPIL I EN GRUPPE: Relationer i gruppen: Først af alt skal I se lidt på gruppens baggrund, og hvordan den hænger sammen: Hvor kender I hinanden fra? o Har I mødtes igennem tiden, eller har I kendt hinanden fra barns ben? o Hvordan mødtes I? Hvad har I tilfælles? o Kommer I fra samme by? o Tilbeder I de samme guder? o Har I en fælles interesse? o Har I samme holdninger inden for politik? o Har I et fælles æreskodeks? Hvad er den egentlige relation? o Er I venner, familie eller bare bekendte? o Hvor meget ved I egentlig om hinanden? Interne stridigheder: Det er ikke så spændende, hvis alt er guld og grønne skove i en gruppe. Der skal gerne være forskelle og måske endda lidt at bære nag over. Det kan f.eks. være ting som: Rivalisering/konkurrence: Det kan være at der er noget internt konkurrence i gruppen om f.eks. lederposten eller om at være lederens favorit. Nogle enkelte i gruppen (man kunne f.eks. have 2 mand) kan også bare være konkurrence-præget i sig selv, og trods de egentlig er venner, så prøver de konstant at overgå hinanden. Forskellige trosretninger: Hvis gruppen har lidt forskellige trosretninger, kan der nemt komme til at opstå nogle små etiske konflikter hist og her som skal tages stilling til undervejs. Det skaber ikke nødvendigvis splittelse i en gruppe, men nok nogle uoverensstemmelser, som kan være spændende at spille på. En gammel ups er: Man kan ikke undgå at lave fejl på et tidspunkt, som med stor sandsynlighed går ud over en eller anden. Det kan være at person A på et tidspunkt har drukket person B under bordet på kroen og derefter udsat ham for noget pinligt; som person B så senere har taget hævn for. En gruppe kan ofte more sig med at tage den lidt fiktive hændelse frem og sige det var dengang, hvor du. Og endnu sjovere, hvis person A har gjort noget ved B, og B s in-game mål nu er at tage hævn. Klasseforskel: Det kan tænkes at der en i gruppen, som stadig er pak og som prøver at kæmpe sig op på niveau med de andre. Eller omvendt; at der er en i gruppen som anser sig selv for højere end de andre, da han er tidligere højborger eller mener at han bør være det.

10 Gruppens mål: Hvad er gruppens mål? Hvad vil I opnå? Magt. Hvilken slags magt? o Er der tale om politisk magt igennem byrådet? o Eller er der tale om råstyrke igennem mandtal og lensbesiddelse? o Eller snakker vi måske magt i form af penge? Gudernes gunst. Hvordan vil I gøre det? o Ved at leve livet efter deres etikker. o Ved at få plads i byrådet, som laver regler efter deres ønsker. o Igennem ritualer. Viden. Om hvad og hvordan? Ære. Hvordan vil I gøre det? Vil I slippe af med/bevare jeres gamle natur?

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere

BLIV EN GLADERE KÆRESTE

BLIV EN GLADERE KÆRESTE BLIV EN GLADERE KÆRESTE Af Carl-Mar Møller Carl-Mar Møller Avderødvej 45 2980 Kokkedal www.carl-mar.dk 77@Carl-Mar Møller www.parterapeutskolen.dk Sexolog og Parterapeut Skolen Udgivet som e-bog i 2012

Læs mere

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål

COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål Sofia Manning (2007) COACHING Det handler om at stille de rigtige spørgsmål den 09-03-2012 kl. 9:57 Søren Moldrup side 1 af 13 sider Bogen er skrevet i du-form henvendt til den kommende coach. Denne stil

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

tema voksne børn og deres forældre Faderkærlighed Fem forældretyper Fra usund relation til gensidig respekt Nummer 2 2011 Bagagen fra barndommen

tema voksne børn og deres forældre Faderkærlighed Fem forældretyper Fra usund relation til gensidig respekt Nummer 2 2011 Bagagen fra barndommen tema Nummer 2 2011 voksne børn og deres forældre Bagagen fra barndommen Fra usund relation til gensidig respekt Om at give og modtage Faderkærlighed Fem forældretyper Hvordan gør vi det så? Når ungerne

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger kommer

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Marc Segar. - for mennesker med Aspergers syndrom. Overlevelsesguide. På dansk ved Aage Sinkbæk

Marc Segar. - for mennesker med Aspergers syndrom. Overlevelsesguide. På dansk ved Aage Sinkbæk Overlevelsesguide - for mennesker med Aspergers syndrom Marc Segar På dansk ved Aage Sinkbæk Overlevelsesguide - for mennesker med Aspergers syndrom Marc Segar På dansk ved Aage Sinkbæk Overlevelsesguide

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

Kunsten at føre dialog...

Kunsten at føre dialog... DIALOG HÅND BOGEN...og facilitere dialogworkshops Kunsten at føre dialog... Mette Lindgren Helde Mette Lindgren Helde Dialoghåndbogen Forfatter: Mette Lindgren Helde Titel: Dialoghåndbogen kunsten at føre

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE. For undervisere og vejledere. Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så?

Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE. For undervisere og vejledere. Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så? Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE For undervisere og vejledere Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så? 1 To gode værktøjer Dialog-barometret Hvor på skalaen er din bekymring

Læs mere