Traditionen tro? Jul, Ramadan og Halloween

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Traditionen tro? Jul, Ramadan og Halloween"

Transkript

1 Traditionen tro? Jul, Ramadan og Halloween

2 Introduktion til materialet Sætninger som Sådan gør vi i vores familie og traditionen tro kender vi alle. Sådan siger man nemlig om ting man plejer at gøre. Men har vi altid gjort sådan? De fleste traditioner der dyrkes i Danmark har nemlig stille og roligt listet sig ind og er blevet en del af den danske kultur og tradition. De færreste kan sikkert forestille sig en rigtig jul uden juletræet, men selv juletræet er faktisk en fremmed tradition. Utroligt mange af de traditioner der fejres i dag, hvad end det er religiøse, festlige eller familiære, har baggrund i en fremmed tradition som man har adopteret. Dette materiale fortæller historien om nye og gamle traditioner, deres baggrund og hvordan de er kommet til Danmark. Materialet arbejder bl.a. med hvad der gør noget til en tradition og hvad en tradition egentlig er. Formålet er, at give eleverne en forståelse for, at kulturmøder og kulturudveksling har været med til at forme de danske traditioner man kender i dag, og derved give dem et mere nuanceret billede af fremmede kulturer. I løbet af materialet er der nogle forskellige spørgsmål man kan arbejde med. Til slut er der også en række opgaver som skal få eleverne til at reflektere lidt over deres egen holdning til traditioner og hvorfor vi egentlig fejrer dem. På museet Hvis materialet kombineres med et besøg på Immigrantmuseet, vil forløbet starte med en introduktion til traditioner og kulturmøder. Vi snakker om forskellige traditioner og hvor de stammer fra, og kigger på genstandene i museet. Efter en lille rundvisning arbejder vi med elevernes opfattelse af traditioner. Hvis de hjemmefra allerede har lavet øvelsen om at beskrive en højtid, laver vi nogle elevoplæg, og hvis ikke så laver eleverne opgaven kort på museet. Derefter snakker vi om, hvorfor det er så vigtigt at have traditioner, og hvordan de påvirker vores hverdag. Til slut laver eleverne deres perfekte højtid.

3 Hvad er en tradition? Sådan gør vi i vores familie! En tradition er noget, som gentages med jævne mellemrum, måske hvert år, hver måned og gerne igennem flere generationer. Man ved ikke altid helt hvornår traditioner opstår, og nogle af dem er simpelthen bare noget man gør uden at kende grunden. Traditioner kan være dåb, bryllup, begravelse. Disse traditioner kalder man også overgangsritualer, hvor man går fra et punkt i ens liv til et andet. En tradition kan også være at fejre en religiøs højtid, så som påske, ramadan eller jul. Den slags traditioner er typisk nedarvet gennem generationer og man fejrer dem fordi de hører til ens kultur. Men der kan også opstå helt nye traditioner som egentlig ikke har nogen som helst tilknytning til hverken religion eller Danmark for den sags skyld. Et sådan eksempel er Halloween, der er en amerikansk kommerciel tradition med historiske rødder. Fællesskab: Traditioner skaber fællesskab. Det kan være fællesskab i familien, i vennegruppen eller landet. I Danmark findes der mange forskellige fællesskaber med stærke traditioner, både hos folk med dansk baggrund og folk med udenlandsk baggrund. Disse traditioner forstærkes ofte når man opholder sig i et andet land end ens hjemland. Danskere der bor i udlandet har ofte tendens til at over-dyrke danske traditioner. Traditioner, som man måske ikke mere dyrker i hjemlandet, bliver pludselig meget vigtige, når man er langt væk hjemme fra. Det skaber en følelse af fælleskab og tryghed. Hvilke typer traditioner findes der? Traditioner kan være religiøse, historiske, familiære, kommercielle eller noget helt tredje. Det kan være en tradition at tage på Roskilde Festivallen med sine venner, og det kan være en tradition at tage i kirke juleaften. Traditioner er dog ikke fastlåste. De ændres hele tiden en lille smule, selvom man nok har et billede af at de altid er de samme. Traditioner og kulturmøder: Noget der især er med til at ændre traditioner er kulturmøder. Når to kulturer mødes udveksles der ofte traditioner. I dag er det meget normalt at man danner par med, eller gifter sig med en person fra et andet land. Og på den måde skaber man altså sine helt egne traditioner, der er en kombination af to forskellige kulturer.

4 Jul Julen er, ligesom påske en af de ældste traditioner i Danmark. I Danmark er det tradition at fejre jul d. 24. december. I mange andre lande fejrer man det den 25. december. Julen er nok den mest traditionsrige helligdag i Danmark, og mange mennesker har en helt bestemt holdning til, hvordan RIGTIG jul skal være. Hos nogle familier skal der flæskesteg på bordet, hos andre skal der andesteg. Hos nogle familier skal man se Disneys juleshow og hos nogle skal man i kirke. I julen gentager man disse traditioner år efter år, og der skal helst ikke ændres for meget. Men har julen altid været sådan som vi kender den i dag? Juletræ: Julen har tilknyttet mange forskellige traditioner. De fleste har svært ved at forestille sig en jul uden et juletræ. Men juletræet er faktisk en meget ny opfindelse og det kommer slet ikke fra Danmark, men fra Tyskland. I Danmark blev juletræet først introduceret i starten af 1800-tallet gennem dansk-tyske familier, og de fleste mennesker syntes det var noget underligt noget til at begynde med. Det var kun de rige der brugte det. Først omkring 1915 var det almindeligt uden for de finere kredse at have et juletræ til jul. Juletræet, som i dag er julens vigtigste symbol, har altså kun været en fast del af den danske jul i ca. 100 år. Den moderne julemand: Julemanden har været kendt i mange 100 år under forskellige navne. Sankt Nikolaus, Julenissen og mange andre. Oprindeligt var han i Danmark blot en almindelig nisse, hvor han f.eks. i Holland var en biskop-lignende figur. Han har gennem tiden været beskrevet på mange forskellige måder, men i dag kendes han som en stor, rund mand med hvidt skæg, hvidt hår og rødt og hvid tøj på. Men lige præcist denne julemand blev ikke opfundet før omkring 1930 erne, hvor Coca-Cola introducerede deres version af Santa Claus.

5 Juletræets symboler Der stod et deejligt pyntet Juletræ i den gamle Riddersal. Ilden brændte i Kaminerne, og der var hængt Grankviste om de gamle Skilderrier. I Folkestuen var Juletræet allerede tændt tidligere paa Aftenen. Det stod med røde og hvide Lys, og var pyntet med smaa Dannebrogsflag. Udklippede Svaner og Fiskenet af Broget Papir, fyldt med søde Sager. Fattige Børn fra Sognet var indbudt sammen med deres Moder. Paa Julebordet nær Træeet laa nyttige Julegaver, som Linned og Uldent, Kjoletøj og Buksetøj. Denne Julefest begyndte tidligt om Eftermiddagen, og Gæsterne fik Julegrød og Gaasesteg med Rødkaal. Bagefter fik hver et Glas Punch og Æbleskiver med Æbler i. Fra H. C. Andersens eventyr Krøblingen I skal nu arbejde lidt med juletræets symboler. Hvorfor ser det ud som det gør, og hvad betyder de forskellige ting vi putter på juletræet? Krigerisk julepynt: (her vises en række genstande for børnene og der snakkes om, hvad årsagen til denne type pynt mon er. Disse genstande kan f.eks. være en trompet, tromme og dannebrogsflag.) Danmark er et af de eneste lande i verden, hvor julepynten har et krigerisk og nationalistisk præg. Vi sætter f.eks. trompeter og trommer på juletræet. De symboliserer de gamle soldater, der marcherede til trompeter og trommer når de skulle i krig. Nogle sætter endda små figurer af soldater på træet. Opgave: Hvis I fejrer jul, hvilken julepynt bruger I hjemme hos jer? Er der et specielt stykke julepynt som SKAL på træet hvert år?

6 Halloween Halloween er en ret ny tradition i Danmark. Den har været populær længe i USA, hvor den moderne version stammer fra, men i Danmark blev fænomenet først stille og roligt introduceret i år Selve ideen med at gå ud om aftenen og gå fra dør til dør er dog næppe mere end 10 år gammel og bruges stadig hovedsageligt i større byer. Mange mener at Harry Potter bøgerne og filmene og hele den moderne fantasy-genre har haft stor indflydelse på Halloweens succes i Danmark. Hvor kommer det fra? Halloween er en amerikansk udgave af en gammel irsk tradition, der handler om at holde onde ånder fra døren. For at skræmme de onde ånder væk, skar man ansigter i roer og satte dem med et lille lys i foran huset på Allehelgensaften eller All Hallows Eve, som den kaldtes på engelsk. Da er hekse, genfærd og mørkets magter nemlig løs. Går man endnu længere tilbage kaldtes All Hallows Eve for Samhain og var en førkristen lysfest. Traditionen rejste med irske immigranter til Amerika, men i USA var det svært at opdrive roer. Der var til gengæld masser af græskar og så blev hovederne skåret i græskar. Med tiden bredte traditionen sig også til andre amerikanere og det blev almindeligt at sætte de uhyggeligt grinende græskaransigter ud den sidste aften i oktober. Børnene gik udklædte ud i kvarteret og bankede på hos naboerne og sagde "trick or treat". Navnet All Hallows Eve blev langsomt ændret til Halloween. Den gamle før-kristne fest Samhain bliver dog stadig fejret i sin traditionelle form i blandt andet Irland og Skotland. Halloween i Danmark: Den danske måde at fejre Halloween på er taget direkte fra den amerikanske, og har meget lidt til fælles med den gamle danske Allehelgensaften. Der er her ikke længere tale om en lystfest eller en religiøs tradition, men om en folkelig, kommerciel højtid. Den har også meget lidt med den traditionelle Samhain-tradition og det er nok de færreste børn, der helt vil kunne forklare hvad Halloween egentlig går ud på.

7 Udklædning: En stor del af Halloween går ud på at klæde sig ud. Helst som noget lidt skræmmende. Ifølge gammel overtro er natten mellem d. 31. oktober og d. 1. november nemlig den nat, hvor de døde har lettest ved at vende tilbage til de levendes verden. Man sagde at de døde gik i gaderne den nat. Man satte roer eller græskar ud for at holde de døde og de onde ånder væk fra sit hus. Når folk klæder sig ud leger de at de er en af de onde ånder, og de truer med at lave ballade, hvis de ikke får slik. I dag er det dog de færreste der kender årsagen til både udklædning og græskar. Hvad fejrer vi egentlig? Det kommer lidt an på hvem man spørger. I helt gamle dage, da det hed Samhain var det en form for høstfest, hvor man fejrede sommerhalvårets afslutning. Den nat var der massere af dæmoner løs, og man holdt en stor ildfest for at komme dæmonerne til livs. Senere blev det en kristen højtid og blev kaldt All Hallows Eve, eller Allehelgens aften herhjemme, og der var det en slags mindehøjtidelighed for de afdøde. Halloween som vi kender det i dag er en blanding af alle delene, men er mest en udklædningsfest for børn. Snak i klassen: Hvorfor Halloween er så populært? Fejrer I selv Halloween der hvor I kommer fra? Og bør vi overhoved fejre det i Danmark? Samhain-festival i Skotland

8 Ramadan Ramadanen er en af de helligste højtider i Islam. Det en månedlang faste, hvor man ikke må spise, drikke eller dyrke sex i dagtimerne, altså fra solopgang til solnedgang. Ligesom julen og andre religiøse højtider verden over, er ramadanen også en social højtid, hvor man tilbringer ekstra meget tid med venner og familie. Ramadanen blev især synlig i Danmark i 1960 erne og 70 erne. I den periode kom der mange personer fra især Tyrkiet og Pakistan til Danmark for at arbejde i den danske industri. Man kendte godt til traditionen tidligere, men det var først i den periode, man det blev noget danskerne lagde mærke til. Skal alle faste? Under ramadanen faster man. Men det er ikke alle der SKAL faste. Børn, syge, svage, rejsende, gravide, menstruerende, ammende og personer med et krævende arbejde, uden hvis løn personen eller familien ville sulte, er fritaget fra at faste. Desuden kan man selv vælge om man vil deltage i fasten eller ej. Fasten i ramadan er en meget social begivenhed. Det sociale er måske endda vigtigere end det religiøse element. Man hører f.eks. mange unge muslimer sige, at ramadanen handler om fællesskab og familie. Det er langt nemmere at faste sammen end alene. Og man inviterer ofte familie og venner til at spise sammen, når fasten skal brydes ved solnedgang. Moskeerne er ofte også mere fyldte til fredagsbøn under ramadanen. Ramadan og Eid Fasten er en form for afgiftning af sindet. Det handler om at lægge afstand til, hvad Gud har forbudt, så man lærer at tage afstand til det onde og forbudte, og kommer tættere på det, der er godt. Det er også en tid, hvor man studerer koranen rigtig godt og går til natbøn når fasten brydes. Når fasten slutter efter en måned afholder muslimer en stor fest kaldet Eid. Eid starter med en stor fællesbøn, hvorefter man tager på familiebesøg og udveksler gaver og lykønskninger. Man køber nyt tøj til anledningen og spiser også én stor festmiddag.

9 Hold traditionerne ved lige: Mange muslimer der bor i Danmark fejrer ikke kun ramadan og eid pga. religion. For mange af dem, er det lige så meget en hyggelig fest som især børn har glæde af. Fasten og den efterfølgende fest er med til at skabe et fælleskab. Men det kan være svært for muslimer at fejre Eid i Danmark på ordentlig vis, da det i Danmark ikke betragtes som en helligdag og derfor ikke er en fridag. Derfor kan også være svært for muslimer, der er flyttet til Danmark, at give deres børn helt samme store eidfejring som de selv husker som børn. Eid i Jerusalem Hvad er vigtigst? Fællesskabet er det vigtigste. Personer, som har været i konflikt, forsoner sig, for alle er glade for, at de har gennemlevet ramadanen, og i løbet af fasteperioden tænker man mere over sine gerninger. Eid et er en familiefest ligesom julen, hvor samværet er det vigtigste. Sami Kücükakin, formand for Muslimernes Fællesråd. Mad: Ligesom enhver anden højtid, er det meget forskelligt, hvordan man fejrer ramadan og eid. Det afhænger af, hvilket land man kommer fra. Traditionelt set brydes fasten med en portion dadler og vand som det første. Ifølge traditionen var det det aller første profeten Muhammed spiste når fasten var slut. Derefter spiser man et stort måltid, der blandt andet består af Sambosa, kylling, ris, grøntsager og søde kager, frugt eller budding. Opgave: Hvorfor er det svært for muslimer afholde en rigtig stor Eidfest i Danmark? Tror I det er sværere at holde sine traditioner i live når man bor i et andet land?

10 Når traditioner skaber ufred Det er ikke alle der synes at alle traditioner er lige gode eller hører hjemme i Danmark. Der er mange, der ikke synes at man bør fejre Halloween i Danmark, fordi det er en amerikansk tradition. Der er også nogen, der ikke synes at man i skal reklamere for ramadan og Eid, da det er muslimske traditioner og ikke kristne traditioner. Folk kan blive rigtig uenige over traditioner. Især når det kommer til mad og kultur. Der blev for eksempel stor ballade i medierne, da nogle børnehaver holdt op med at servere frikadeller lavet af svinekød, da muslimske børn ikke må spise svinekød. Det fik nogen til at sige, at frikadeller var en del af den danske kultur og tradition. De mente, at man ikke skulle tage fremmede traditioner til sig, men holde fast i de danske traditioner. Andre mener, at man skal have lov til at dyrke sine traditioner selvom de kommer fra et andet land. Opgave: Kan I nævne nogle danske traditioner? Kan I nævne nogle udenlandske traditioner? Er det okay at beholde sine egne traditioner selvom man bor i et andet land? Hvis I skulle flytte til udlandet, hvilke traditioner ville I tage med jer?

11 Opgave: I skal nu vælge en højtid som I skal undersøge. Det kan være Ramadan, Hanukkah, jul, påske, Halloween eller noget helt andet. Men det skal være en højtid som I fejrer hvert år, og som I har en bestemt holdning til, hvordan man skal fejre. Snak med jeres familie og prøv at svare på spørgsmålene så godt I kan: Hvad hedder højtiden? Hvad handler højtiden om? Er det en religiøs højtid? Spiser I noget specielt? Pynter I op? Og hvordan? Er der nogle ting I ikke må gøre i forbindelse med højtiden? Fejrer I højtiden anderledes end andre der fejrer samme højtid? Hvordan har I det, hvis der bliver lavet om på traditionerne til højtiden? Hvis du kunne ændre noget ved højtiden, hvad skulle det så være?

12 Lav en perfekt højtid Opgave: Nu skal I arbejde lidt med de traditioner og højtider I har snakket om. I skal vælge en højtid eller tradition og gøre den perfekt. I skal med andre ord, vælge hvad der for jer er allervigtigst når denne højtid skal fejres. Hvad skal man spise? hvordan skal man klæde sig? Skal det være for alle, eller kun for nogen? I de store bobler skriver eller tegner I det der er allervigtigst for jer. I de små bobler de mindre vigtige ting. Brug eventuelt et ekstra stykke papir. Bagefter fremlægger I for hele klassen. Navn på højtid NB: Hvis man besøger museet, kan man springe denne øvelse over. Den vil så blive lavet i forbindelse med museumsundervisningen på Immigrantmuseet.

Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i oktober

Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i oktober Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i oktober Af Smagens Dag ved Hanne Birkum og Kirsten Marie Pedersen Smag på skikke og traditioner Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en ret eller i et

Læs mere

Indhold i multimediefortællingerne Velkommen til mit hjem

Indhold i multimediefortællingerne Velkommen til mit hjem Indhold i multimediefortællingerne Velkommen til mit hjem Generelt om fortællingerne I de fire fortællinger møder vi Alma, Halime, Mohanad og Philip, der fortæller om hverdagen hjemme hos dem. Og der bliver

Læs mere

Lærervejledning Forslag til hvordan Lille Eid og Eid-pynt bruges i undervisningssammenhæng

Lærervejledning Forslag til hvordan Lille Eid og Eid-pynt bruges i undervisningssammenhæng Lærervejledning Forslag til hvordan Lille Eid og Eid-pynt bruges i undervisningssammenhæng Indholdsfortegnelse 1. Introduktion/Aldersgruppe 2. Overblik over bøgerne og websitet 3. De fire faser: 3.1. Kort

Læs mere

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap Kim Larsen har skrevet en sang, der hedder festen. Den handler om at gå rundt en kold nat og få øje på et sted, hvor der er fest. Omkvædet til sangen lyder: Da jeg bankede på, var der en, der åbnede døren

Læs mere

Mange julehilsner Albert

Mange julehilsner Albert GLÆDELIG FØRSTE DECEMBER! Mit navn er, og jeg er flyttet ind i nat. Jeg elsker jul og gaver. Og så er jeg en rigtig drillenisse Så bare pas på, for ellers kan jeg finde på de skøreste ting. Jeg har en

Læs mere

Detektiven Benny HALLOWEEN- mysteriet. Navn: Klasse: opgaveskyen.dk

Detektiven Benny HALLOWEEN- mysteriet. Navn: Klasse: opgaveskyen.dk Detektiven Benny HALLOWEEN- mysteriet Navn: Klasse: Hvordan er det nu, det er? Opvarmning På denne mission skal du finde navneord, tillægsord og udsagnsord. Herunder skal du farve dem følgende farver:

Læs mere

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN Juleaften 2014, Hurup Lukas 2, 1-14 Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN De fleste af os her i Hurup kirke i eftermiddag har glædet os

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Processkrivning på 7. årgang 2014

Processkrivning på 7. årgang 2014 16-01-2014 Julemanden Processkrivning på 7. årgang 2014 Marcus Juul Nielsen HAMMERUM SKOLE Indholdsfortegnelse 1. Problemformulering... 2 1.1. Provokation/konfrontation... 2 1.2. Inspiration... 2 1.3.

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Kristi Himmelfart. Jesus tog hjem til sin far i himlen

Kristi Himmelfart. Jesus tog hjem til sin far i himlen Kristi Jesus tog hjem til sin far i himlen Mål: Børn hører om Jesus himmelfart og genkomst. De hører om den opgave, som Jesus gav sine disciple. De hører, at Jesus ikke har efterladt os, men stadigvæk

Læs mere

St. Hans i overraskende tørvejr Tekst og billede N.M. Schaiffel-Nielsen

St. Hans i overraskende tørvejr Tekst og billede N.M. Schaiffel-Nielsen St. Hans i overraskende tørvejr Tekst og billede N.M. Schaiffel-Nielsen Aftenens taler ved Randbøldal Borgerforenings Skt. Hans Bål, var pastor ved Randbøl Kirke, Helle Pahus, der her forøger at få styr

Læs mere

Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar

Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar Månedens Smag: Skikke og traditioner i januar af Smagens Dag ved Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Smag på skikke og traditioner Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en ret eller i et måltid,

Læs mere

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER NÅR ALLE SKAL KUNNE VÆRE HER, HVOR MANGE GUDER (OG BØRNELIV) ER DER PLADS TIL? Sally Anderson, lektor, Ph.d., Aarhus Universitet Få studier af muslimer på landet Jyske stationsbyer

Læs mere

TPL-skema kap. 1 Tro og tanker

TPL-skema kap. 1 Tro og tanker TPL-skema kap. Tro og tanker Livsfilosofi og etik (Fase ) grundlæggende tilværelsesspørgsmål i forhold til den religiøse dimension / Eleven har viden om grundlæggende tilværelsesspørgsmål, som de kommer

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Jul FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Jul FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Hammerum Skole. Traditioner. Processkrivning på 7. årgang 2014

Hammerum Skole. Traditioner. Processkrivning på 7. årgang 2014 Hammerum Skole Traditioner Processkrivning på 7. årgang 2014 Marcus Kjær Friberg 15-12-2014 Indholdsfortegnelse 1. Problemformulering... 2 1.1. Provokation/konfrontation... 2 1.2. Inspiration... 2 1.3.

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Halleluja, mere af dig -3

Halleluja, mere af dig -3 Halleluja, mere af dig -3 Mere kærlighed Mål: At give børn en større længsel efter at blive fyldt med kærlighed fra Gud. Tekst: 2. Kongebog 4, 8 17 (Elisa giver en særlig gave). Visualisering: F.eks. slikposer

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Markedsanalyse. 5. december 2017

Markedsanalyse. 5. december 2017 Markedsanalyse 5. december 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Julemiddagen 2017 Julen står for døren og derfor har Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Halleluja, mere af dig -5

Halleluja, mere af dig -5 Halleluja, mere af dig -5 Mere af Guds overflod Mål: At give børn en længsel efter at søge Guds rige først og så vil de få alt andet i tilgift. Gud velsigner os med et liv i overflod, når vi har ham på

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Luk op for Jesus -3. Jesus ønsker, at du kommer med til fest.

Luk op for Jesus -3. Jesus ønsker, at du kommer med til fest. Luk op for Jesus -3 Jesus ønsker, at du kommer med til fest. Mål: Lær børnene, at Jesus har gjort alt klar til, at vi kan leve et evigt liv med ham. Det bliver en fest, og Jesus ønsker, at hvert eneste

Læs mere

Langt borte fra 1.-4. klasse

Langt borte fra 1.-4. klasse 1.-4. klasse Land Canada, 2003 Sprog Dansk tale Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel From far Away Instruktion Shira Avni og Serene El-Haj Daoud Varighed 7 min. Niveau 1. - 4. kl. Fag Billedkunst,

Læs mere

Med Jesus i båden - påske

Med Jesus i båden - påske Med Jesus i båden - påske Jesus tilgiver Mål: Forklar børnene, at Jesus altid elsker os og ønsker at tilgive os alle vore fejl. Tekst: Joh. 21, 1-19 (Peter bliver tilgivet). Visualisering: Pynt rummet

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. side 1 Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. Gud er den stærkeste magt, som kan beskytte et menneske på dets vej gennem livet. Jeg vil tage jer med til landet med 13 måneders solskin.

Læs mere

Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med

Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med Forord Denne ramadan folder henvender sig først og fremmest til unge muslimer med henblik på at give en dybere forståelse for hvad Ramadanen handler om og vejleder til en bedre/sundere faste. Samt til

Læs mere

Begravelsestale: Otto Johansen Salmer: 749, 448, 121 Rødding, 2. februar 2017

Begravelsestale: Otto Johansen Salmer: 749, 448, 121 Rødding, 2. februar 2017 Begravelsestale: Otto Johansen Salmer: 749, 448, 121 Rødding, 2. februar 2017 I dag er vi samlet her i Rødding kirke for at sige det sidste farvel til Otto Johansen. Otto blev 79 år gammel. På mange måder

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Nyhedsbrev november december Kære forældre.

Nyhedsbrev november december Kære forældre. Nyhedsbrev november december 2018 Kære forældre. Det er igen blevet tid til et nyhedsbrev. Denne gang er årets bedsteforældrejuleklippeklisterdag netop blevet afholdt. Endnu engang var det en rigtig god

Læs mere

Svarene til opgaverne kan I finde i centeret, men ikke kigge før I går hjem!

Svarene til opgaverne kan I finde i centeret, men ikke kigge før I går hjem! Hjerl Hede er fyldt med spændende oplevelser. Mens I nyder alle de spændende ting, kan I med dette hæfte hjælpe Holger Hede Nisse med at finde de tabte bogstaver, så han kan købe ind for Nissemor. Svarene

Læs mere

Velkommen i Holmegårdens Dagpleje

Velkommen i Holmegårdens Dagpleje 1 Velkommen i Holmegårdens Dagpleje Hvem og Hvor Jeg hedder Anja og er fra 1979. Min mand hedder Jonas og er fra 1981. Vi har 2 drenge: Marcos fra november 2000 og Kian fra juli 2011. Dem vil du komme

Læs mere

Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015.

Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015. Sankt Hans-tale, Slogs Herredshus, 23/6 2015. Først vil jeg gerne sige tusind tak for muligheden for at tale her i aften. Det er altid dejligt at komme hjem til Bylderup-Bov og se så mange kendte ansigter.

Læs mere

Chris MacDonald: Den danske hemmelighed

Chris MacDonald: Den danske hemmelighed Chris MacDonald: Den danske hemmelighed Klumme 0: Hvad Danmark har lært mig om lykke. 1 Af Chris MacDonald Lørdag 0. oktober 0 Sidste år, da Oprah var i Danmark for at se, hvorfor danskerne var verdens

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 18. oktober 2015 kl. 10.00. Salmer: 730/434/303/385//175/439/320/475 Åbningshilsen

20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 18. oktober 2015 kl. 10.00. Salmer: 730/434/303/385//175/439/320/475 Åbningshilsen 1 20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 18. oktober 2015 kl. 10.00. Salmer: 730/434/303/385//175/439/320/475 Åbningshilsen Den sidste søndag i efterårsferien. Frokost bagefter. Det er blevet

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Fra Nikolaus til Santaclaus

Fra Nikolaus til Santaclaus Sankt Nikolaus Nogen siger, at Julemanden kommer fra Grønland eller Nordpolen. Andre mener, at han oprindeligt kom fra Tyrkiet, og at hans rigtige navn var Sankt Nikolaus. (Fortsættes) Fra Nikolaus til

Læs mere

Jeg håber, at de kommende samtaler jeg og Claus skal have, vil føre til at I vil se nye skolekammerater på Gjerndrup Friskole inden længe.

Jeg håber, at de kommende samtaler jeg og Claus skal have, vil føre til at I vil se nye skolekammerater på Gjerndrup Friskole inden længe. Fredagsnyt d. 11. januar 2019 Rigtigt godt Nytår til alle. Jeg håber alle har haft en dejlig juleferie og er kommet godt ind i det nye år. Over en længere periode har vi haft fokus på at fortælle den gode

Læs mere

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at der i en by var et sted, hvor alle var lykkelige. Der

Læs mere

Prædiken 2. Påskedag, 1. tekstrække, Luk 24,13-35. Det kræver noget tid at komme tilbage til hverdagen.

Prædiken 2. Påskedag, 1. tekstrække, Luk 24,13-35. Det kræver noget tid at komme tilbage til hverdagen. Prædiken 2. Påskedag, 1. tekstrække, Luk 24,13-35. Det kræver noget tid at komme tilbage til hverdagen. Det kan for så vidt også opleves, når vi har være på Se, hvis man en enkelt gang ha været i biografen

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Ammershøj bladet Velkommen til Januar 2019

Ammershøj bladet Velkommen til Januar 2019 Ammershøj bladet Velkommen til Januar 2019 Dejligheden Velkommen til Husavisen Vi inviterer til, at alle kommer med indlæg, forslag til aktiviteter, gode historier til avisen. Send gerne forslag senest

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

10 vigtigste ting at vide om advent L -Xl

10 vigtigste ting at vide om advent L -Xl Adventskransens fire lys symboliserer de fire adventssøndage inden jul. Levende lys hører adventstiden til, fordi julen ifølge kristendommen handler om, at Jesus kom til jorden som verdens lys - at han

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Læseplan for Religion

Læseplan for Religion Formål Læseplan for Religion Formålet med religionsundervisningen er At styrke elevernes identitet og deres syn på fremtiden. At eleverne skal opnå en viden om deres egen religion og have kendskab til

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

24. december Så er det jul!

24. december Så er det jul! 24. december Så er det jul! 24. DECEMBER Jeg vågner og må se at komme op, men det er nu dejligt at ligge og lytte til alle de kendte lyde. Ulrik sover endnu, og jeg lukker øjnene og lader tankerne løbe.

Læs mere

4.s.i adv.b Johs 3,25-36 Salmer: Den amerikanske forfatter og komiker Mark Twain har sagt følgende: Jeg har i livet haft

4.s.i adv.b Johs 3,25-36 Salmer: Den amerikanske forfatter og komiker Mark Twain har sagt følgende: Jeg har i livet haft 4.s.i adv.b. 2015 Johs 3,25-36 Salmer: 86-90-108 325-87-80 Den amerikanske forfatter og komiker Mark Twain har sagt følgende: Jeg har i livet haft tusinder af bekymringer, kun enkelte af dem er blevet

Læs mere

Er det vold hvis...?

Er det vold hvis...? Er det vold hvis...? TIL 7.-0. KLASSETRIN Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen Voldsformerne før denne øvelse. Formål Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange

Læs mere

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser.

Arbejdsform: Klasseundervisning og samtale, gruppearbejde og individuelle øvelser. Årsplan 6-7. klasse 2016/2017 Eleverne har 2 lektioner om ugen i skoleåret. I faget religion vil der i løbet af året bliver arbejdet med nedenstående temaer. Undervisningen er bygget op omkring clio online

Læs mere

Kampen om landet og byen

Kampen om landet og byen Mellemøstenhar gennem tiderne påkaldt sig stor opmærksomhed, og regionen er i dag mere end nogensinde genstand for stor international bevågenhed. På mange måder er Palæstina, og i særdeleshed Jerusalem

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 Pædagogiske læreplaner. 6. TEMA: Kulturelle udtryksformer og værdier. Bandholm Børnehus 2011 Kulturel viden er det ubevidste blik, mennesker møder verden med. Først i mødet med de andre og det anderledes,

Læs mere

10. søndag efter trinitatis 31. juli 2016

10. søndag efter trinitatis 31. juli 2016 9.00 Bjolderup Kirke 753, 592; 633, 65 10.30 Burkal Kirke 376, 347, 693; 592, 65 Tema: Ligegyldighed Evangelium: Matt. 11,16-24 "Vi spillede på fløjte for jer, og I dansede ikke; vi sang klagesange, og

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: Vi skaber forventning i børnene - forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder Jesus, og

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11.

Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11. Bruger Side 1 27-09-2015 Prædiken til 17. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 14,1-11. Bor Jante i Bording? Jeg ved ikke om du kender Jante, eller om du nogen gang har mødt ham. Der siges at han

Læs mere

Fra Nikolaus til Santaclaus

Fra Nikolaus til Santaclaus Sankt Nikolaus Nogen siger, at Julemanden kommer fra Grønland eller Nordpolen. Andre mener, at han oprindeligt kom fra Tyrkiet, og at hans rigtige navn var Sankt Nikolaus. (Fortsættes) Fra Nikolaus til

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter

Indholdsfortegnelse. 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter 0. og 1. klasse har lavet selvportrætter Indholdsfortegnelse Side 2: Skolelederen har ordet Side 4: Kalenderen Side 5: Nyt fra Klubben Side 6: Så er der fest i indskolingen Side 7: Rundt på skolen Side

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Kom, du ærens konge, kom hjertet er din ejendom rens det, dan det som du vil jeg kun dig vil høre til

Kom, du ærens konge, kom hjertet er din ejendom rens det, dan det som du vil jeg kun dig vil høre til PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3. DECEMBER 2017 1. SIA AASTRUP KL. 10.15 VESTER AABY KL. 14 (JULETRÆ) Tekster: Es. 42,1-9; Rom. 13,11-14; Luk.4,16-30 Salmer: 74,87,78,84,108 Kom, du ærens konge, kom hjertet er din

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

PRÆDIKEN ALLEHELGENSSØNDAG 6.NOVEMBER 2011 VESTER AABY KIRKE KL. 16.00 Tekster: Es. 60,18-22; Åb.7,1-12; Matth.5,1-12 Salmer: 775,552,571,573,518

PRÆDIKEN ALLEHELGENSSØNDAG 6.NOVEMBER 2011 VESTER AABY KIRKE KL. 16.00 Tekster: Es. 60,18-22; Åb.7,1-12; Matth.5,1-12 Salmer: 775,552,571,573,518 PRÆDIKEN ALLEHELGENSSØNDAG 6.NOVEMBER 2011 VESTER AABY KIRKE KL. 16.00 Tekster: Es. 60,18-22; Åb.7,1-12; Matth.5,1-12 Salmer: 775,552,571,573,518 Hvad her blev os til glæde, har du i godhed skabt. Vi derfor

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar

Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar Månedens Smag 2018 Skikke og traditioner i februar af Smagens Dag ved Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en ret eller i et måltid, som der er tradition

Læs mere

Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus. (Fortsættes)

Sankt Nikolaus. Sankt Nikolaus. (Fortsættes) Sankt Nikolaus Nogen siger, at Julemanden kommer fra Grønland eller Nordpolen. Andre mener, at han oprindeligt kom fra Tyrkiet, og at hans rigtige navn var Sankt Nikolaus. (Fortsættes) Fra Nikolaus til

Læs mere

Relation til Fælles Mål

Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Kristendom Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Det gamle testamente 33-40 Vi går dybere ned i der ligner? Det gamle testamente 43-48 Vi går dybere ned i der ligner? Lave rollespil

Læs mere

VORES FORHOLD TIL DØDEN

VORES FORHOLD TIL DØDEN R.I.P. - om døden i Danmark Når mennesker i Danmark dør sker det for 49% på hospital 25% på plejehjem eller i en beskyttet bolig 22% i eget hjem 4% et andet sted De fleste dør altså ikke i eget hjem. I

Læs mere

Arrild Privatskole. Uge 43 og 44 På gruppedagene (onsdag og torsdag) i uge 43 og 44 skal vi arbejde med emnet

Arrild Privatskole. Uge 43 og 44 På gruppedagene (onsdag og torsdag) i uge 43 og 44 skal vi arbejde med emnet -Trivsel og begejstring Skærbækvej 16, Arrild, 6520 Toftlund, Tlf: 74830103. Børnehuset, tlf.: 30138403 Email.: skolen@arrildprivatskole.dk; boernehuset@arrildprivatskole.dk Nyhedsbrev 41/2018 Nyt fra

Læs mere

Post: 1. Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? A: Ca. år 1930 i USA. B: Ca. år 1880 i Tyskland. C: Ca. år 1910 i Grønland

Post: 1. Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? A: Ca. år 1930 i USA. B: Ca. år 1880 i Tyskland. C: Ca. år 1910 i Grønland Post: 1 Hvornår og hvor opstod den moderne julemand? Ca. år 1930 i USA Ca. år 1880 i Tyskland Ca. år 1910 i Grønland Post: 2 Hvor ofte er der hvid jul i hele Danmark? Ca. hvert 7 år Ca. hvert 11 år Ca.

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Ahrrr, råber Ayses mor. Sig til far, at vi skal køre til

Ahrrr, råber Ayses mor. Sig til far, at vi skal køre til Ayse får en lillebror ÖZLEM CEKIC DORTE KARREBÆK Ahrrr, råber Ayses mor. Sig til far, at vi skal køre til hospitalet NU, græder Ayses mor. Ayse er i hoplahumør. Ayses far begynder at gøre sig klar. Både

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen

Restaurant Petit. Før du læser bogen OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 1. Læs teksten på bagsiden af bogen Hvor er Jacob og Lone henne? Hvad laver de? Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem? Snak om, hvad I synes

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Pinsen. Helligånden kommer og bor i mennesker, som følger Jesus.

Pinsen. Helligånden kommer og bor i mennesker, som følger Jesus. Helligånden kommer og bor i mennesker, som følger Jesus. Mål: Børn hører om den første pinsedag. De lærer, at Helligånden kan komme og bo i os, når vi har besluttet os for at følge Jesus. Tekst: Ap.G.

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7.

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7. HVAD BETYDER PÅSKE INTRODUKTION Hvorfor holder vi egentlig påske? Vi spiser påskefrokost og laver gækkebreve - men er det andet end det? Påsken handler om Jesus død og opstandelse. Påsken åbner muligheden

Læs mere

SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008

SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008 SATELLITTEN SCT. KNUDS SKOLE Julen 2008 INDHOLD Side 3-4 Side 5-6 - 7 Side 8-9 - 10 Side 11 Leder v/ Alice Møberg, 9. klasse Julemarked Lucia-optog og krybbespil Juledigte Til alle jer fra alle os her

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 05-04-2015 Prædiken til Påskedag 2015. Tekst: Markus 16,1-8. Påskedag er dagen hvor vi kan slippe tøjlerne og springe ud i glæde over at det umulige er sket. Lade troen springe ud som blomsten,

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere