Godt i gang med Family Finder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Godt i gang med Family Finder"

Transkript

1 Godt i gang med Family Finder Sådan bruger du dit Family Finder resultat Tillykke - dit Family Finder resultat er netop blevet klar! Men hvad så? Her forsøger jeg at give en kort gennemgang af de muligheder du får. Når du logger på FTDNA vil du se denne nye menu: Nedenfor gennemgås de enkelte dele i den rækkefølge, som det bedst giver mening. myorigins myorigins er det bedste sted og starte og det er FTDNA s bud på dit etniske opgave ud fra dit DNA. Det er ikke - som mange tror - en faktuel opgørelse over dit ophav og kan på ingen måde sammenlignes med de resultater, som du er kommet frem til i din slægtsforskning. Analysen siger blot, hvilke populationer som dit autosomale DNA ligner - ikke hvor det kommer fra! Du kommer ind på en mellemside, hvor du klikker på kortet eller linket View myorigins Map, og så kommer du til MyOrigins kortet. Kortet kan f.eks. se således ud (klik på kortet og så Expand all oppe til venstre):

2 Testpersonen ovenfor er ifølge stamtavlen 95% dansker med små indslag fra Tyskland og Preussen. Den grønne klat over Norge betyder ikke Norge, men Skandinavien. Og den store blå klat over De Britiske Øer er ikke et udtryk for at man er englænder, men at det er meget svært at skelne netop dansk DNA fra engelsk DNA - det kan vi takke både angelsaksere og vikingerne for! Så er der lidt vesteuropæisk og lidt østeuropæisk DNA - lidt mere end forventet, men ikke overraskende. Endeligt er der under 1% fra Balkan, men her er tommelfingerreglen at man ikke skal hænge sig for meget i uventede resultater under 3-5%. Kommer den over 3-5% kan man begynde at overveje om der er nogle uafdækkede eksotiske aner i slægten! Men lægger man de 49% for De Britiske Øer sammen med de 38% Skandinavien, så passer resultatet 87% nu ret pænt med stamtavlen, ligesom de sidste 13% fra Vesteuropa og Østeuropa, der i stamtavlen kommer fra Tyskland og Preussen (nu Polen). Man skal huske at myorigins giver en del mere mening på det amerikanske marked, hvor testerne måske er ¼ irer, ¼ italiener, ¼ skandinav og så havde en mormor der var halv indianer halv efterkommer efter afrikanske slaver. Her er spredningen meget tydeligere end os grå skandinaver!

3 I ovenstående tilfælde passede det hele altså meget godt, men det er lang fra altid tilfældet - man skal huske at det er et gæt og ikke en sandhed. Ligeledes kan man opleve helt forskellige bud hos FTDNA og MyHeritage eller andre, idet de bruger forskellige datagrundlag og forskellige algoritmer. Så mit råd er at betragte det som et bud og komme hurtigt videre! ancientorigins Med ancientorigins forsøger FTDNA at sammenligne ens DNA med forskellige forhistoriske fund. AncientOrigins er nok mest at sammenligne med andre selskaber, der kommer med et bud på, hvor mange procent neanderthaler man er, men hos FTDNA får man i stedet sin opdeling i forhold til de tre store folkevandringer ind i Europa: Hunter-Gatherer = de første jæger-samlere, der kom ind i Europa efter sidste istid altså i den europæiske jægerstenalder Farmer = indvandringen af bønder fra Mellemøsten, der kom med landbruget i den europæiske bondestenalder Metal Age Invader = den befolkningsvandring der skete i forbindelse med metallernes indtog i europa i den europæiske bronzealder, hvilket primært var Yamnaya folket fra stepperne nord for Sortehavet. non-european = den andel af DNA, som ikke ser ud til at komme fra Europa Jeg skriver Europæisk jægerstenalder osv. ovenfor, fordi disse perioder indtraf langt tidligere i det sydlige Europa end heroppe nordpå. Det ser således ud:

4 Klikker man på kortet kan man se de historiske fund, som ens DNA er blevet sammenlignet med - men det er altså ikke det samme som at man matcher disse fund som fjerne slægtninge! Man kan klikke på ikonerne over kortet for at se en ret god forklaring af de forskellige folkevandringer, men den bedste kilde til viden om de tre store folkevandringer ind i Europa er Danmarks Radios Historien om Danmark afsnittene Stenalder og Metallernes tid. Matches Så er vi ved at være ved sagens kerne - at finde sine matches! Her er siden, som den ser ud når man klikker ind på den: Vi tager først lige søjlerne i den rækkefølge de vises: Først et foto, der viser personen, hvis han eller hun har uploadet et foto - og ellers så bare et anonymt ikon for mand eller kvinde. Derefter testers navn (fjernet på skærmbilledet ovenfor). Så er der tre små vigtige ikoner: mailadresse, note og stamtavle. Disse er grå, hvis de ikke er udfyldt/anvendt og ellers blå. Mailadresse siger sig selv. Noten kan man brug til at skrive sin egen lille note på en person - f.eks. Skrevet to mails, svarer ikke eller Har ikke kendte danske aner. Det er kun én selv, der kan se noten. Stamtavle kommer vi tilbage til!

5 Så er der datoen for matchet. I starten har alle matches samme dato, som svarer til den dag man selv fik sit resultat, men som tiden går vil der kommer nye matches og så kan man bruge denne til at finde de matches der er kommet til, f.eks. henover sommerferien. Man kan sortere søjlen ved at klikke på match date - et klik for stigende dato og et ekstra klik for faldende dato. Så følger FTDNA s bedste bud på, hvordan man er beslægtet med personen. Dette er kun et bud og jo længere tilbage, jo mere usikkert - og helt generelt så synes jeg altid at FTNDA s gæt er til den noget optimistiske side. Men de amerikanske begreber som FTDNA bruger skal læses således: 1st cousin = fælles bedsteforældre 2nd cousin = fælles oldeforældre 3rd cousin = fælles tipoldeforældre 4th cousin = fælles tiptipoldeforældre 5th cousin = fælles tiptiptipoldeforældre 6th cousin = fælles tiptiptiptipoldeforældre osv... I udgangspunktet foretrækker jeg at bruge de næste to søjler (se mere nedenfor). Shared Centimorgans er den samlede længde på det DNA som man har til fælles. Centimorgans (cm) er en måleenhed for DNA-længder, der også tager hensyn til hvor hurtigt de enkelte stykker muterer. Jo højere shared centimorgans man deler, jo nærmere er man i familie - i hvert tilfælde på de nære matches. Ligesom med datoen kan man sortere efter shared centimorgans ved at klikke på søjlens titel en eller to gange. Longest Block er det længste ubrudte stykke DNA (målt i centimorgans) som man deler med personen. Dette kan bruges til at sikre sig at man ikke kigger på et tilfældigt match - mere nedenfor. Også her kan man sortere ved at klikke på titlen. X-Match angiver om der er match på X-kromosomet. Hvis der er det, så kan det i nogle tilfælde afgrænse hvor i stamtræet matchet findes - det ser vi også nærmere på om lidt. Linked relationship er knappen du bruger, når du har succes og har fundet et match som du kan spore i din stamtavle. Her kan du angive hvordan matchet er i familie med dig, hvis du kan pege på personen i din egen stamtavle. Du skal altså inkludere grenen fra den fælles ane og ned til matchet for at kunne gøre dette, men så kan matchet også hjælpe dig til fremover at finde ud af, hvilken gren af slægten et andet match tilhører. Ancestral surnames, som angiver de familienavne som matches har angives. Har man uploadet en stamtavle, så tages navnene herfra, men ellers kan man udfylde dem manuelt. Man kan lige se, om der er noget der lyder bekendt, men med danske patronymer (Hansen, Jensen og Petersen) er de nok mere til hjælp på De Britiske Øer, hvor man har rigtige familienavne.

6 En plus-knap hvor man kan se hvilke andre tests personen har taget og de Y-DNA og mtdna haplogrupper, som personen evt. har fået ud af disse tests. Jagten på det første dokumenterede match Nu vil man gerne i gang med at se, om man kan finde et match, som passer ind i stamtavlen, men hvordan starter man? De fleste bliver overvældet over de mange matches med navne, som slet ikke genkendes. Her skal man lige starte med at huske at vi i sagens natur har 2 forældre, 4 bedsteforældre, 8 oldeforældre, 16 tipoldeforældre osv. Bare 12 generationer tilbage er der over aner! Så derfor vil der helt naturligt statistisk set være flere testere efter fjerne aner end efter nære aner - og du havde nok også allerede hørt det, hvis din bror eller fætter også havde taget en DNA-test! Så vi skal altså være forberedt på at vi skal ud i de fjerne generationer for at finde den fælles forfader Jeg plejer at ignorere FTDNA s Relationship Range og sorterer i stedet efter Shared Centimorgans og starter med de bedste matches. Jeg kigger dog også på Longest Block for da vi mennesker er 99,99% genetisk identiske, kan man faktisk godt have et match med en person af ren tilfældighed, men som en tommelfingerregel, så vil alle matches med en Longest block på mindst 12 cm være et reelt match, hvor der findes en fælles forfader et sted tilbage i tid. Min egen regel er, at man skal over cm, før man kan være nogenlunde sikker på at kunne finde den fælles ane inden for kirkebøgernes tid, men det betyder ikke at man skal fravælge de andre matches - de kan godt være yngre, men det er bare knapt så sikkert. Og alle matches på 100 cm eller derover bør man kunne finde den fælles ane til - det er oplagte matches at starte med, hvis man er så heldig at have sådanne! Ligeledes kigger jeg kun på matches, der har uploadet stamtavle (hvor stamtavle ikonet er blåt). Dette er desværre et mindretal - mange tager en DNA-test for sjov og stiller sig tilfredse med myorigins kortet. Og desværre har mange også kun udfyldt deres stamtavle manuelt og har givet op efter 1-2 generationer, så et blåt ikon for stamtavle er desværre ikke det samme som at der ligger en god dyb stamtavle. Men har man et match og har det match en stamtavle, så klikker man på stamtavle ikonet og får matchets stamtavle (jeg kan ikke gengive et eksempel her, da man ALTID skal huske at anonymisere andres data). Det første stamtavle-vindue viser alle slægtninge og kan være forvirrende, men prøv at zoome ud (+/- knap nederst til højre eller rul baglæns på rullemus). Når man har zoomet meget ud kan man hurtigt skimme de ældste aner for navne eller sogne man genkender. Desværre viser dette skærmbillede kun op til de 4 yngste generationer, så man skal ofte skifte over til Pedigree View (knap øverst), der kun viser testpersonens direkte aner.

7 Klikker man på Pedigree View, så får man et vandret view af personens aner, hvor man kan klikke sig op i de ældste grene. Her gør jeg det, at jeg klikker på øjet ud for testpersonens oldeforældre én efter én for at se dennes aner. På oldeforældrenes stamtræ klikker jeg så på de fjerneste aner én efter én for at se efter genkendelige navne eller steder. Hvis der ikke er bid, så trykker jeg hus-knappen helt til venstre for at komme tilbage til testpersonen selv og går så videre med den næste oldeforælder. Det er omstændigt, men med lidt rutine og systematik kan man hurtigt løbe et dybt stamtræ igennem - og de fleste af os skal jo kun kigge i de grene der har skandinaviske navne. Sådan går man sine matches igemmen ét efter ét og før eller siden er der bid! Jeg vil også anbefale at man sorterer efter Longest block efterfølgende og tager et grundigt kig på alle med 15 cm eller derover på Longest block. Mit bedste råd er ikke at spilde tid på de matches, der ikke har lagt en stamtavle op - med mindre de har et navn man genkender eller er et særligt nært match. Så kan man altid lige sende en mail og høre. Men ellers så ender man hurtigt med at sidde at lave stamtavler for fremmede... Lidt mere om Centimorgans og matches Det er vigtigt at huske at vi arver autosomalt DNA tilfældigt. Fra vores forældre arver vi altid en streng fra hver forælder i vores kromosom par, men den streng indeholder til gengæld en helt tilfældig del fra vores forældres forældre (altså vores bedsteforældre) osv. tilbage i tid. Her er et eksempel på en bedstefar, hvor jeg i Chromosome browser (gennemgås senere) sammenligner med to børnebørn der er søskende. Udsnittet her viser kun de 5 første kromosomer, men man ser tydeligt hvor forskellige stykker af bedstefarens DNA de to børnebørn har arvet (blå og rød) - lige bortset fra kromosom 1, hvor de tilfældigvis begge næsten er en klon af bedstefaderen: De gråskraverede områder er områder af DNA som ikke kan testes troværdigt (hos alle testere) og derfor ikke indgår i sammenligningen hos FTDNA. De to søskende har altså begge arvet en hel DNA-streng fra hver forælder, men denne streng indeholder en helt tilfældig del af bedsteforældrenes DNA. Så allerede mellem kusiner og nevøer kan der være forskelle i hvor meget man matcher hinanden, og

8 forskellene bliver kun større, jo længere man går tilbage. Jeg kan f.eks. matche min grandkusine på måske 100 cm imens en grandfætter i en anden gren matcher hende med 350 cm. Det er således ikke muligt bare ud fra de fælles cm at give et bare nogenlunde præcist bud på, hvor lang tid man skal tilbage for at finde matchet. Derfor er denne tabel fra et nyttigt redskab: Tabellen er lavet ud fra flere tusinde dokumenterede matches og viser hvor mange cm man i gennemsnit har til fælles med en slægtning med en given afstand i stamtavlen (husk altid at starte i den hvide SELF boks). Det mest spændende er dog det nederste tal i kasserne, der viser det spænd der kan være i Shared centimorgans - for en 2C som er en kusine i andet led (fælles oldeforældre) kan antallet af delte centimorgans ligge mellem 43 og 504 cm! Ligeledes bør man lægge mærke til, at man ikke skal mange generationer væk, før der begynder at optræde 0 cm som minimum - altså personer man reelt er i slægt med, men hvor der tilfældigvis ikke er et målbart autosomalt DNA-match. Dette er en af grundene til at det altid er en god idé at sikre sig en DNA test fra familiens ældste generationer! Tabellen giver også en hurtig intro til de udvidede amerikanske slægtsbegreber med f.eks. 2C1R som betyder second cousin, once removed. Jeg bruger selv forkortelserne i skemaet ovenfor til at finde rundt i de amerikanske begreber, som kan være lidt besværlige - f.eks. optræder 2C1R to steder i tabellen En interaktiv version af skemaet findes her: På ovenstående hjemmeside kan man indtaste det antal cm man samlet har til fælles med et match og så fremhæves de relationer i skemaet som ligger inden for dette interval, således at man hurtigt kan se, hvor mange generationer tilbage den fælles ane bør ligge.

9 Men hvornår kan man så være sikker på at matche en slægtning? Det er der nogle der har regnet på (i modsætning til skemaet ovenfor, der er baseret på virkelige matches). Resultatet ser således ud: Generationer tilbage Antal aner i generationen Sandsynlighed for at der ER et DNA match Gennemsnitlig størrelse, når der ER et match * ,00% cm ,00% cm ,00% 850 cm ,00% 425 cm ,78% 213 cm ,20% 109 cm ,09% 61 cm ,48% 39 cm ,44% 28 cm ,86% 22 cm ,63% 19 cm ,99% 17 cm ,52% 15 cm ,00% 14 cm ,61% 13 cm Kilde: hvor der også er regnet for flere generationer. *) Husk at vi alle har cm autosomalt DNA og når man kommer ned i tabellen, hvor man ikke længere har arvet 100% fra alle ens aner, så er er der mere plads til de aner, som man tilfældigvis har arvet noget fra. Det viser også hvorfor nogle autosomale matches kan være virkeligt gamle! Som det kan ses ovenfor, så kan man altså allerede ved tiptipoldeforældre risikere at der ikke er et autosomalt DNA match mellem to efterkommere, selvom den biologiske linje er

10 helt korrekt. På den anden side er der også en (meget lille) chance for at matche med personer, hvor den fælles ane ligger 15 generationer tilbage! Men det betyder så også, at man skal være forberedt på at man kan matche personer, hvor den fælles ane ligger længere tilbage end de skriftlige kilder - det er derfor man ofte oplever uforklarlige matches. Til slut nogle af de matches som jeg har kendskab til og fødselsåret for det fælles anepar - blot for igen at understrege at matches kan gå langt tilbage! Shared cm Longest cm Generationer til fælles ane Fælles far født år Fælles mor født år 56 cm 21 cm cm 26 cm 7* cm 31 cm cm 21 cm 6* cm 13 cm *) Signalet er her forstærket af et fætter-kusine ægteskab X-Match - match på X-kromosomet Når der ud for et match på oversigten står X-match, så betyder det at man matcher denne person på X-kromosomet (ud over måske også på de 22 andre kromosomer). X-kromosomet er interessant fordi drenge arver et X-kromosom fra deres mor og et Y-kromosom fra deres far, hvor piger derimod arver et X-kromosom fra begge forældre. Og det betyder også, at en dreng giver sin mors X-kromosom videre ufortyndet til en datter (det er jo det han fik fra sin mor), hvorimod en pige giver en blanding af de to X-kromosomer videre (ligesom med alt det andet autosomale DNA). Så når en dreng giver et X-kromosom videre, så betyder det, at han med sikkerhed må have arvet det fra sin mor - ikke fra sin far. Dermed vil et X-kromosom aldrig overleve fra far til søn. Så når man har et match på X-kromosomet, så kan det ikke være via en forbindelse i slægten, som går gennem to mænd i træk. Det betyder at man kan udelukke en del grene i slægtstræet, når man skal lede efter den fælles ane. Teknikken er meget godt forklaret i artiklen X Marks the Spot (se her ). Her findes også disse to figurer - en for mænd og en for kvinder:

11 For kvinder: For mænd:

12 (En Google billedsøgning på x chromosome inheritance chart finder dem i stort format) Det smarte med de ovenstående figurer er, at man med et godt match på X-kromosomet, kun skal søge i de farvelagte felter i figurerne. Man kan altså printe den korrekte figur ud (alt efter om testperson er mand eller kvinde) og så udfylde testpersonen i centrum af skemaet og så kun de aner, der skal stå i de farvede felter. Man bør kun have X-match på disse personer. Nu lyder det jo besnærende nemt, men sådan er det bare ikke når det kommer til DNA, for der er to faktorer, der skal tages i spil: For det første, så giver en mand jo sin mors X-kromosom uforandret videre til sin datter, så alle de steder i figuren hvor X-kromosomet passerer et blåt felt, sker der ingen opblanding af X-kromosomet og dermed bliver den del af cm, der ligger på X-kromosomet ikke fortyndet - derfor kan et match, hvor en stor del af de fælles cm ligger på X-kromosomet godt ligge meget længere tilbage end man lige skulle tro ud fra vores cm snak ovenfor. Og for det andet, så er X-kromosomet kun en del af det samlede autosomale DNA, så man skal altid lige se efter om der bare er et lille match på X-kromosomet (så kan det bare være støj eller tilfældigheder) eller om der er et større match. For at finde ud af det skal man bruge Chromosome browser, som der også linkes til fra forsiden. Den gennemgås nedenfor, men for at afslutte snakken om X-match så siger en tommelfingerregel at der skal være mindst 10 cm match på X-kromosomet, før man kan antage det som et sikkert, brugbart X-match. Chromosome browser Med Chromsome browser kan man zoome helt ind på DNA et mellem testpersonen og et match - eller flere - matches. Man starter med at vælge den (eller de) personer man vil sammenligne med. Fra oversigten over matches gøres dette ved at sætte flueben i boksen til venstre for matchet og så vælge Chromosome Browser øverst. Kommer man i stedet fra FTDNA forsiden klikkes Chromosome Browser og så vælger man den eller de personer man vil sammenligne med - prøv at starte med to, for ellers bliver det meget forvirrende. Når man har gjort dette får man et kort over sit autosomale DNA (de 22 kromosomer + X-kromosomet nederst). Kortet er mørkeblåt (svarende til testpersonens fulde DNA) og de stykker DNA som man har til fælles med et match er angivet med en tydelig farve - én farve for hver person man har sammenlignet med. Her et uddrag af Chromosome browser for 2 nære slægtninge - husk at den person, hvis kit man er inde på, er 100% på alle kromosomer, så den orange farve nedenfor viser de steder, hvor testpersonen og matchet har DNA sammenfald (her kun vist for kromosom 12 til 16):

13 De gråskraverede områder er områder af DNA som ikke kan testes troværdigt (hos alle testere) og derfor ikke indgår i sammenligningen hos FTDNA. Kører man musen henover et farvet stykke DNA får man yderligere informationer - herunder de positioner på DNA som man matcher og ikke mindst længden af matchet på dette kromosom (det er her, man ser efter om der er mindst 10 cm på et X-match ). Her et match mellem en kvindelig testperson og hendes mormor - musen er holdt over den orange del af X-kromosomet og man kan se at der næsten er fuldt hus på X-kromosomet (178,14 cm ud af de 195,93 cm på X-kromosomet): I starten bruger man ikke Chromosome browser så meget, men den begynder virkeligt at vise sit værd, når man har dokumenterede matches, idet man så kan se, om andre potentielle dokumenterede matches måske deler samme stykke DNA med matches hvor man kender den fælles ane - I så tilfælde er det meget sandsynligt at matchet nedstammer fra samme gren, enten en efterkommer eller en ane til den kendte fælles forfader. Opret din egen stamtavle på FTDNA En ting, som man bør gøre så snart man har bestilt sin Family Finder og har fået adgang til FTDNA er at oprette sin egen stamtavle, så ens matches kan kigge i den. Så går der også

14 tid med det, imens man venter på at kit et bliver behandlet. Det tilgår man ved at vælge myftdna oppe til venstre og så Family Tree. En stamtavle kan oprettes på to måder: Den langsomste er at bygge den helt fra bunden inde i FTDNA. Det tager meget lang tid og mange af de meget små stamtræer man falder over hos sine matches er sikkert forsøgt lavet på denne måde. Man starter med at klikke på sig selv og så Add relationship og så er man i gang. Noget nemmere er det, hvis man har sin stamtavle i et program, hvorfra man kan eksportere som GEDCOM-fil. Selvom FTDNA har en række privatlivsindstillinger, så anbefaler jeg at man er grundig med at udvælge de personer, som man vil sende til FDTNA i sin GEDCOM-fil. Det kan man normalt gøre i slægtsforskningsprogrammet, inden man eksporterer. Det er bedst at eksportere i det generiske GEDCOM-format og med filformat UFT-8 (hvis man kan vælge) da dette håndterer Æ, Ø og Å bedst. Derefter er det bare at uploade til FTDNA via knappen Upload GEDCOM under Family Tree. Der kan godt gå op til minutter før FTDNA har tygget sig igennem en stor GEDCOM-fil og i mellemtiden må man ikke forlade siden! Med menuen Settings > Privacy settings kan man skjule nulevende personer m.m., men jeg anbefaler at man gør dette når man eksporterer sin GEDCOM. Man kan altid slette en stamtavle igen, ligesom hele stamtavlen bliver overskrevet hvis man uploader en ny. Hvis man har en meget dyb stamtavle anbefaler jeg at man kun tager testpersonens direkte aner og evt. aners søskende med for at undgå at FTDNA snubler over filens størrelse. Backup - og GedMatch Ligesom du forhåbentligt har backup af din stamtavle, så anbefaler jeg kraftigt at du tager backup af din DNA-prøve. Der er jo ingen garanti for at FamilyTreeDNA lever evigt! Det er meget nemt - klik på tekstlinket Download Raw Data på forsiden (lige under de andre Family Finder knapper). Du får dermed mulighed for at downloade hele dit DNA resultat. Der er seks filer, men dem der hedder Raw Data Concatenated indeholder hele resultatet. Derfor behøver du kun at downloade dem. Der findes aktuelt (foråret 2018) to versioner - build 36 og build 37, svarende til to forskellige versioner af DNA-modellen. I princippet kunne man nøjes med den nye (build 37), men GedMatch foretrækker endnu build 36, så hent dem begge.

15 Gem begge filer på et sikkert drev, så du altid har en backup, hvis FTDNA en dag pludseligt ikke længere findes. Filerne fylder mindre end ét digitalt foto og er det produkt som du har fået ud af din Family Finder test. Gedmatch er et gratis website, hvor man kan uploade sin DNA fil ( Build 36 - Raw Data Concatenated ) og sin GEDCOM og så sammenligne med andre der har gjort det samme - på tværs af alle DNA selskaber. Deltagerne på Gedmatch er generelt mere slægtsforskningsorienterede end på FTDNA, så det er altid en god idé også at forsøge sig her. Desværre har folkene bag Gedmatch et lille budget, så websitet er ikke så brugervenligt som man kunne ønske sig - til gengæld er der mange interessante værktøjer, herunder muligheden for at checke ud fra én DNA-fil om testpersonens forældre var beslægtede (man har jo arvet én hel DNA-streng fra hver forælder!) samt søgning i både DNA-fil og GEDMATCH-fil samtidigt. Jeg anbefaler dog at man lige gemmer Gedmatch til man er kommet godt ind i FTDNA og er sulten efter nye matches. Når du finder et dokumenteret match Før eller siden finder du et match, hvor du kan identificere det fælles anepar. Og et dokumenteret match er jo ikke kun dette anepar, som man nu via DNA kan bevise er korrekt, men hele anelinjen tilbage til aneparret. Jeg skriver selv Bevist via DNA i stamtavleprogrammet på alle de aner, som jeg derigennem får bevist biologisk slægtskabet til. Det er naturligvis god skik at orientere matchet om at man har fundet en forbindelse og måske lige supplere med lidt informationer. Måske gemmer der sig også en god historie - eller man får nye venner i Amerika. Derudover kan man med fordel inkludere slægten fra de fælles aner og ned til matchet i sin stamtavle og uploade en ny GEDCOM til FTDNA og derefter uploade den opdaterede GEDCOM-fil til FTDNA (husk at få denne nye gren af slægten med i filen!). Når man har gjort det, så kan man nemlig fra oversigten over matches klikke på + under Linked Relationship ud for det pågældende match (knappen med de grå personprofiler). Gør man det, så kommer man igen ind på sin FTDNA stamtavle og nu står denne person i et lille vindue oppe til venstre (hvis personen er væk her, så vælg Known Relationships fanen). Man browser nu frem til personen i stamtavlen og trækker så personen fra vinduet og hen på personen i stamtavlen (for ligesom at sige det er denne person ). Der kommer nu et nyt skærmbillede op, hvor man kan vælge, om personen er datter, søn eller lignende til personen i stamtavlen, men hvis man har selve matchet i sin stamtavle klikker man på Self i midten. Bemærk at man også kan angive Sibling og dermed blot pege på den fælles ane i sin stamtavle, hvis man ikke ønsker at have hele slægten ned til matchet ind i sin stamtavle.

16 Lige umiddelbart kan jeg kun få ovenstående til at virke i Family View, der kun går 4 generationer tilbage, men det giver måske også mening i forhold til, hvad FTDNA bruger det til. For FTDNA véd nu, hvor matchet er henne i stamtavlen (fædrende side eller mødrende side), og så sker der små underværker, når man kommer tilbage til sin liste over matches! Øverst oppe ser den nu sådan ud: Nu har FTDNA ud fra personens placering i stamtavlen fundet ud af, at 135 af de 707 matches med nogenlunde sikkerhed kan placeres på den fædrende side og 27 matches kan placeres på den mødrende side. Resten kan ikke entydigt placeres. Det er jo en hjælp i den videre søgning! Eksemplet ovenfor dog taget fra en case, hvor der er testet både en far til testpersonen og en fætter til testpersonens mor. Man skal altså have nære links på både den mødrende og den fædrende side for at få en opdeling i Paternal og Maternal matches! Ellers får man kun enten Maternal eller Paternal. Og er ikke 707 for det er kun de 135 og de 27 matches, der entydigt kan placeres på den mødrende hhv. fædrende side - for resten er matchet fortsat så svagt, at de kan være på begge sider. Man kan nu klikke på Paternal og se de matches, som med stor sandsynlighed er på testpersonens fædrende side - og det samme naturligvis med Maternal. Eksemplet ovenfor viser hvorfor det kan være en fordel at teste de ældste generationer først. Og hvis de ikke lever mere kan man fortsat få noget ud af at teste en fætter eller kusine på hhv. fædrende eller mødrende side. Jagten på det næste match Når man har sit første match, kan man bruge dette til at finde sit næste match. Dette er noget lettere, hvis det første match er et nært match, så i dette eksempel fortsætter vi med fætteren til testpersonens mor.

17 Går man nu ind på oversigten og vælger det første match (sæt kryds i feltet til venstre for matchet), så kan man øverst på oversigten vælge In common with. Dette giver så de matches, som både matcher testpersonen og matchet (her fætteren til testpersonens mor). I eksemplet er det 37 ud af de 707 matches. Alle disse personer matcher testpersonen og hans mors fætter - og deraf kan man konkludere at de må matche de fælles aner - moderens bedsteforældre og dermed testpersonens oldeforældre. Vi kan altså uden at have en DNA-test på oldeforældrene alligevel finde nogle af deres matches i havet af matches. Det er dog ikke helt lige så godt, som hvis vi havde en DNA-prøve på oldeforældrene - det er jo kun få dele af deres DNA, der er arvet af både testpersonen og moderens fætter på samme tid. I dette tilfælde er det kun 362 cm (svarende til matchet mellem testpersonen og moderens fætter) ud af de to bedsteforældres samlede 2 x 6800 cm vi har styr på. Men vi er trods alt bedre hjulpne til at finde de matches som burde komme fra en af de to oldeforældre. Dette viser også hvorfor man ikke kan sige noget om alle 707 matches i eksemplet - det er kun 362 cm som man endnu har identificeret af testpersonens mors DNA. Dette kan man også se ved at vælge testpersonens moders fætter og så et andet dokumenteret match som de deler som fælles 3 x tipoldeforældre hhv 4 x tipoldeforældre og derefter gå ind i Chromosome Browser: Her ses det at den fjerne slægtnings DNA (rød) ikke overlapper testpersonens OG moderens fætters DNA (blå) på samme sted, så selvom de i stamtavlen er in common with, så er de ikke DNA-mæssigt in common with. Men dette skyldes altså at testpersonen og moderens fætter ved et tilfælde ikke har arvet det samme stykke DNA som testpersonen har til fælles med den meget fjerne slægtning. I eksemplet tog vi udgangspunkt i en fætter til testpersonens mor. Har man en test på en forælder til testpersonen kan man få en skarpere opdeling af ens matches i Paternal, Maternal og så dem, der er så svage at man ikke kan sige noget definitivt. Men både forældre, nærmere og lidt fjerne slægtninge kan altså være med til at isolere grupper af matches, så man bedre kan finde dem i stamtavlen. Men skal man så teste hele familien? Både ja og nej - det hjælper jo som vi kan se til at opdele matches, men i virkeligheden kunne man jo komme frem til det samme resultat ved flid og grundig gennemlæsning af stamtavlerne, så det er kun en hjælp.

18 Det der derimod gør en forskel, det er at få testet sine forældre eller deres søskende, for de har DNA, som allerede er gået tabt i de yngre generationer. Lidt om indstillingerne i FTDNA Oppe til højre på forsiden, hvor dit navn står, kan du vælge en række indstillinger. Allerede her er det lidt forvirrende, for der er 3 muligheder, som dog alle fører ned i samme menusystem. Derfor bruger jeg altid bare Account settings. Personal profile og Contact information er lige ud ad landevejen, så de gennemgås ikke. På Account settings kan man bruge feltet About me til lige at skrive at man primært har danske aner, men gerne vil kommunikere på engelsk med eventuelle matches. Og så skal man ellers lægge mærke til, at der her pludseligt er tre undermenuer, hvor Match and Settings er ret vigtig. Jeg antager at du på nuværende tidspunkt kun har taget en Family Finder, så vi går straks ned til Family Finder Matches & Notifications. Her kan man angive om man ønsker at få en mail, når der er nye matches i meget nær ( Immediate ) og nær ( Close ) slægt. Siger man nej til en af disse, så kan man heller ikke se matches på dette og under dette niveau, så det bør man ikke gøre! Man kan så også bestemme om fjerne ( Distant ) eller teoretiske ( Speculative ) matches skal fremgå af ens oversigt - og dermed om de kan se en selv som matches. Her anbefaler jeg at man i det mindste har Yes til Distant for ellers bliver det lidt kedeligt. Ofte når folk pludseligt oplever at alle matches er væk, så er det fordi man har ændret i disse indstillinger. I Genealogy er der også tre undermenuer: I undermenuen Family Tree kan man vælge, hvem man kan se i ens stamtavle. Disse personer burde man have sorteret fra, da man dannede sin GEDCOM, men det skader jo ikke at tage stilling til det herinde også - praktisk, hvis man en dag glemmer at bortsortere nulevende i forbindelse med en opdatering af stamtavlen på FTDNA. I undermenuen Earliest Known Ancestors kan man skrive sin fjerneste ane i den rene mødrende linje og den rene fædrende linje. Dette har ikke så stor betydning i forhold til Family Finder, men er yderst vigtig i forhold til Y-tests og mtdna-tests, så man kan lige så godt gøre det nu. Husk at bruge Update location knapperne til at placere dine fjerneste aner på verdenskortet, så alle kan se hvor de kom fra. I undermenuen Surnames kan du indtaste familienavn og oprindelse for alle dine aner. Disse tages dog også fra GEDCOM filen, så jeg ved ikke hvor vigtigt det er. Men det er disse felter som der søges i, når man søger på navne og steder i Family Finder oversigten over matches. I menuen Beneficiary Information kan du angive navn, telefonnummer og mailadresse på den person, der må overtage din FTDNA konto, hvis du dør. Dette kan virke lidt ligegyldigt, men jeg har et fantastisk Y-DNA match med en person, der burde være over 85 år nu og som ikke svarer på mails eller fysiske breve. Jeg er bange for at han ikke er mere, og det er meget frustrerende at vide at dette vigtige match nok er tabt for evigt. Så jeg har indsat min søn som Beneficiary allerede nu, selvom jeg regner med at blive hængende lidt endnu.

19 I menuen Privacy & Sharing er der yderligere privatlivsindstillinger, som hovedsageligt vedrører projekter. I udgangspunktet kan man faktisk se megen information om andre testere i projekterne - især Y-DNA data - så man kan lige løbe mulighederne igennem og overveje om man er enig. På den anden side kan man ikke få megen hjælp fra Project Administrators, hvis ikke de kan se ens data. Do s and don'ts i DNA Ud over at opføre sig pænt og høfligt over for sine matches, så er der en regel, som desværre ofte overtrædes: Man videregiver ikke information om sine matches til andre! Det lyder simpelt, men alt, alt for ofte ser man personer der poster screendumps af deres matches på f.eks. Facebook, hvor alle kan se dem. Det må og bør man ikke - så må man køre sit screendump gennem et tegneprogram og slette eller overstrege eller også fatte pennen og skrive sit spørgsmål i ord. Husk at læse appendix om DNA-painters "What are the odds" nedenfor! Jeg håber at denne ret grundige vejledning i Family Finder ikke har slået dig ud, men i stedet vil hjælpe dig til at få så meget ud af din DNA-test som muligt - nu er det kun held og flid der forhindrer dig i at finde dine første matches, for det er jo det, det drejer sig om ;-) Anders Mørup-Petersen November 2018

20 Appendix - "What are the odds" Hos DNA-painter er der kommet et værktøj som hedder "What are the odds" og som er en super hjælp til at afklare især nære matches (over 100 cm), som man ikke kan genkende i sin stamtavle - det kan typisk være, hvis der er en smutter et sted i den nærmere slægt. "What are the odds" findes her: Det er en stor fordel at have en profil hos DNA painter, så man kan gemme sit arbejde og udbygge det, hvis/når man får nye matches - det er heldigvis 100% gratis! Forudsætningen for at bruge "What are the odds" er at man har mindst ét match og at man vil forsøge at placere dette match i en delvis fiktiv stamtavle. Det gør man ved at have nogle hypoteser om slægtskabet til vedkommende - man placerer altså sit ukendte match forskellige steder i stamtavlen og så regner "What are the odds" odds for slægtskabet for de forskellige hypoteser og så kan man se, hvad der er det mest sandsynlige slægtskab. "What are the odds" bygger på de tal der ses i skemaet fra (omtalt ovenfor). Lad os lege med en tænkt case: Jeg har fået et ukendt nært match på 100 cm, som jeg slet ikke kan genfinde min egen stamtavle, ligesom matchet s stamtavle slet ikke peger på nogen fælles ane. Heldigvis matcher personen også min fars kusine på 200 cm, så jeg har en del data at starte med. Jeg starter med at gå ind i "What are the odds" og oprette mit kendte stamtræ. I udgangspunktet er der blot en boks hvor jeg kan angive det forventede fælles anepar. Når jeg holder musen over kan jeg se mine muligheder for denne boks:

21 Da jeg ud fra Autosomal DNA statistics skemaet antager at vi har fælles oldeforældre på min fars side (grundet matchet med hans kusine), angiver jeg dem som Most recent common ancestor or couple. Det er en super god idé at sætte navne på, så man kan holde styr på det, så det gør jeg gennem Edit names, hvor jeg skriver at det er Hans og Inge (mine oldeforældre). Derefter skal farfar på - det gør jeg gennem Add child og jeg giver naturligvis også anen et genkendeligt navn (igen via Edit names ): Sådan fortsætter jeg, indtil jeg har hele det kendte persongalleri tegnet op - det tager ganske få minutter:

22 Her er det nok et godt tidspunkt at gemme træet - men først må vi hellere give det et godt navn. På skærmbilledet lige ovenfor kan man se at der står Tree for Enter target name here. Klikker man på teksten Enter target name here kan man give træet et sigende navn - her skriver jeg navnet på det fiktive match Ukendte Karl Ejnar og trykker så Save oppe til højre. Nu er vi klar til at indtaste de fælles cm mellem de kendte personer og så det ukendte match. Det er vigtigt at forstå at man skal angive de kendte personers cm afstand til det ukendte match - ikke cm afstanden mellem de kendte aner! Jeg klikker på Mig og får så mulighed for at vælge Enter match cm. Her angiver jeg de 100 cm mellem mig og det ukendte match og trykker Save. Derefter klikker jeg på Fars kusine Anne og angiver de 200 cm. Jeg skal til gengæld IKKE angive, at jeg har 450 cm til fælles med farfars kusine. Nu ser det således ud (bemærk også træets navn): Så er alt forarbejdet færdigt! Nu skal vi så til at kigge på hypoteserne - jeg har lige umiddelbart to: 1. Karl Ejnar er en bortadopteret søn af Hans og Inge. De var meget unge da de mødtes og var begge af meget fattige kår. Min farfar blev født kort efter brylluppet - men måske havde der allerede været et fælles barn tidligere, som var blevet

23 bortadopteret? 2. Oldefar var sømand - måske er en af Karl Ejnars bedstefoældre resultatet af en landgang langt væk fra oldemor? En uægte søn med en fremmed kvinde der senere er blevet bortadopteret? Når jeg snakker adoption, så er det fordi den fiktive Karl Ejnar har et fint slægtstræ tilbage til starten af 1800-tallet og ingen udlagte barnefædre. Der er derfor mest sandsynligt tale om en adoption, som det adopterede barn muligvis ikke selv har været klar over. Jeg er heller ikke blind for, at det kan være på min side af slægten at tingene ikke er som i kirkebogen, men mit match på 450 cm med fars kusine Anne passer ret godt med at hun er fuld kusine til min far, så jeg er ret sikker på at både Hans og Inge er mine biologiske oldeforældre i denne gren. Jeg skal nu oprette et stamtræ, der indeholder de to hypoteser. Da Karl Ejnar er født mellem mit fødselsår og min fars kusines fødselsår, er jeg ikke helt sikker på om han er samme generation som mig eller som min far. Jeg starter med at antage at han er samme generation som mig og at han er efterkommer af både Hans og Inge. Dette gøres ved at tilføje et nyt barn ( Add child ) til Hans og Inge og så bygge et nyt slægtstræ ned til Karl Ejnar: Ovenstående er hypotesen om barnet, der er fuldt ud efterkommer af både Hans og Inge. For at angive at det er min hypotese at dette er Karl Ejnar så klikker jeg på Karl Ejnar og angiver ham som Use as hypotesis :

24 Lige nu står denne hypotese med score (odds) = 1, men det er jo også den eneste hypotese. Nu skal vi så tegne hypotesen om oldefars uægte og ukendte søn. Igen laver jeg et barn til Hans og Inge med Add child, men bagefter klikker jeg så på Define half relationships på dette barn. Det åbner en dialogboks, hvor jeg kan angive hvem som dette barn er halvsøskende til. Jeg véd at dette barn må være halvsøskende til både farfar og farfars søster og også til min teoretiske hypotese 1, så jeg sætter flueben i alle tre søskende: Derefter tilføjer jeg de to generationer ned til Karl Ejnar og laver igen ham til en hypotese:

25 Nu begynder What are the odds at vise sin styrke! Her kan jeg se, at der er 95 gange så stor sandsynlighed for at Karl Ejnars bedsteforælder er en halvsøskende til min farfar. Jeg kan ikke se om det er Hans eller Inge der er far/mor til denne halvsøskende, men det passer godt med min teori om at oldefar Hans har lavet ulykker på en landlov. Her kunne det være interessant at se om en af Karl Ejnars bedsteforældre er født mindre end 9 måneder efter forældrenes vielse - her er den gifte far jo altid den rigtige far og der angives ikke en udlagt barnefader i kirkebøgerne, selvom gommen måske godt vidste at han ikke var far til barnet og at den rigtige far måske endda var kendt. Er gommen væsentligt ældre end bruden siger mine erfaringer mig at det ofte er her at man skal lede! Men da man ikke på nogen måde kan skelne mellem et barn af oldefar og et barn af oldemor, så skal jeg dog også lige overveje om oldemor måske fik et barn imens hun var tjenestepige i årene før hun blev gift med oldefar og som blev adopteret væk! Længere nede på siden er der flere informationer - ud over en tekstforklaring, så er der dette skema:

26 Skemaet viser at i forhold til mig er der 5,92% sandsynlighed for hypotese 1 og 38,35% sandsylighed for hypotese 2. Dette giver kun i alt 44,27% - hvor er de andre 65%? De dækker mange andre kombinationer, som ikke er afprøvet endnu. Nedenfor viser jeg, hvordan man kan tegne sit hypotesetræ, så man kan afprøve andre kombinationer - vi springer processen over og går direkte til konklusionerne. Er Karl Ejnar et barnebarn til oldefar og oldemor (er hans mor eller far hel- eller halvsøskende til min farfar): Som det kan ses, så er det helt udelukket at Karl Ejner er barn af en helsøskende til min farfar og ret usandsynligt at han er barn af en halvsøskende til min farfar. Er Karl Ejnar måske så i virkeligheden tipoldebarn af en hel- eller halvsøskende til oldefar eller oldemor: Af ovenstående fremgår det tydeligt at Karl Ejnar nogenlunde lige så godt kan være en fuld efterkommer af mine tipoldeforældre (score 76), som han kan være efterkommer af et uægte

27 barn af oldefar eller oldemor (score 95). Måske man lige skulle dobbeltchecke Karl Ejnars stamtavle for fejl - måske er kirkebogen korrekt, men Karl Ejnars stamtavle lavet lige lovligt hurtigt? Og skulle man i stedet følge adoptionsteorien, så skal Karl Ejnar være i fuld slægt til begge mine tipoldeforældre, men adoptionen kan jo være sket på et hvilket som helst trin mellem mine tipoldeforældre og så Karl Ejnar - ikke nødvendigvis i ældste generation. Denne teori er derfor også i spil! Der er altså flere veje til dette uventede match, som skal gennemsøges, men takket være What are the odds kan man hurtigt finde de hypoteser som er værd at bruge mest tid på. Jeg håber at ovenstående er en god introduktion til at finde slægtskabet i uforklarlige matches! Det er klart at jo nære de matches er, jo færre hypoteser skal man ud i. Ligeledes skal man huske at det kun er hypoteser og statistik - den med odds 20 kan godt være den biologisk rigtige, selvom der er en anden hypotese med odds 50. Man kan jo også godt slå en sekser med en terning, selvom der er 5/6 = 83% sandsynlighed for at slå noget mindre! Har man fjerne matches på den samme gren som man undersøger, så husk at inddrage dem i hypotesetræet - jo flere kendte og DNA-testede aner i træet, jo mere præcis prognose for odds. Dette gælder dog kun hvis dette match er efterkommer efter en kendt ane under de ældste aner i hypotesetræet - ellers påvirker det ikke udfaldet. En efterkommer efter en tiptipoldeforælder vil hverken gøre fra eller til i træet ovenfor. Og inden man nu bliver for selvsikker og udpeger adoptioner eller uægte børn i det ukendte match s slægt, så skal man huske at dette lige så godt kan være tilfældet på ens egen side af træet. Ovenfor kunne jeg tilfældigvis være meget sikker i min sag, fordi matchet med min fars kusine passede meget godt med det forventelige udfald for to ægte efterkommere af vores oldeforældre. Men i andre tilfælde har man måske ikke et sådan match til at støtte teorien og så må man også kigge på sin egen anelinje med kritiske øjne. Eksemplet ovenfor tager udgangspunkt i en case med et uventet og ukendt nært match, men jeg ser to andre situationer, hvor What are the odds kan give et brugbart udbytte: Hvis man har en ukendt person som udlagt barnefader i den nære slægt - f.eks. en ukendt far, farfar eller oldefar. Her er What are the odds en stor hjælp, når man får sine første nære matches, som ikke er i kendt slægt. Her kan man opbygge et hypotesetræ og indplacere de nære, ukendte matches som kendte aner (hvis man kender deres indbyrdes slægtsforhold!) og så sin far, farfar eller oldefar som hypoteser. Det giver et godt bud på, hvor man skal lede og med flere heldige matches måske endda en indkredsning, hvor man kan sætte navn på de hypotetiske fædre. Hvis man har en mistanke om at en ane måske ikke havde den far, man regnede med. Her kan man vælge at teste kendte slægtninge og så bygge et hypotesetræ op

28 der arbejder med helsøskende og halvsøskende i det led, der er tvivl om og så se om hypoteserne hælder mest til hel- eller halvsøskende. Og hvis man ender på halvsøskende kan man derefter bygge ukendte matches ind, som hypoteser til den rigtige barnefader. Jeg kender ikke de formler der ligger til grund for What are the odds, så jeg kan ikke garantere at beregningen er korrekt, men umiddelbart virker det som et stærkt værktøj som er under løbende forbedring. Husk dog at tage det som et støtteværktøj og ikke som et orakel der giver et entydigt og endeligt svar!

Godt i gang med Family Finder

Godt i gang med Family Finder Godt i gang med Family Finder Sådan bruger du dit Family Finder resultat Tillykke - dit Family Finder resultat er netop blevet klar! Men hvad så? Her forsøger jeg at give en kort gennemgang af de muligheder

Læs mere

Godt i gang med Family Finder

Godt i gang med Family Finder Godt i gang med Family Finder Sådan bruger du dit Family Finder resultat Tillykke - dit Family Finder resultat er netop blevet klar! Men hvad så? Her forsøger jeg at give en kort gennemgang af de muligheder

Læs mere

SLÆGTSFORSKNING OG DNA

SLÆGTSFORSKNING OG DNA SLÆGTSFORSKNING OG DNA S L Æ G T S H I S T O R I S K W E E K E N D 1 5. S E P T E M B E R 2 0 1 8 D A N S K E S L Æ G T S F O R S K E R E J A C O B H E J M D A L G R E N JACOBS BAGGRUND Jacob Slægtsforsker

Læs mere

DNA i slægtsforskning

DNA i slægtsforskning DNA i slægtsforskning - hvad kan det bruges til og hvordan gør man? Af Jacob H. Gren og Anders Mørup-Petersen Artikel fra Slægtsforskeren, september 2017 Introduktion I slægtsforskningskredse vinder DNA-tests

Læs mere

mtdna og haplogrupper

mtdna og haplogrupper mtdna og haplogrupper "Slægtsforskning uden navne - den mødrende linje" Af Jacob H. Gren og Anders Mørup-Petersen Artikel fra Slægtsforskeren, marts 2018 I de to foregående numre af Slægtsforskeren har

Læs mere

Tips til siden Slægtstræ

Tips til siden Slægtstræ Tips til siden Slægtstræ Indholdsfortegnelse Indledning 1 Kom godt i gang 1 Kildecitater og links til online arkivalier: 5 Familier 9 Export, import og backup: 10 Folketællinger: 10 Om noter og rapporter

Læs mere

Indlæse GEDCOM-fil i FamilySearch og kopiere information til FamilyTree

Indlæse GEDCOM-fil i FamilySearch og kopiere information til FamilyTree Indlæse GEDCOM-fil i FamilySearch og kopiere information til FamilyTree (Oversat fra dokumentet Uploading GEDCOM Files and Copying the Information int Family Tree: http://broadcast.lds.org/elearning/fhd/product/en/handouts/gedcom.pdf)

Læs mere

Nye funktioner i FamilySearch FamilyTree

Nye funktioner i FamilySearch FamilyTree Nye funktioner i FamilySearch FamilyTree Login og få nye funktioner til rådighed Hvis du tidligere har haft et login til FamilySearch (http://familysearch.org), kan du umiddelbart tage de nye funktioner

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Jysk Online Medie ApS - Vestergade 32, 8600 Silkeborg - Tlf.:

Jysk Online Medie ApS - Vestergade 32, 8600 Silkeborg - Tlf.: Brugervejledning til hjemmeside Kristian Kalajdzic Denne vejledning har til formål at hjælpe dig til at tilgå, vedligeholde og benytte din hjemmeside. Vejledningen henvender sig til hjemmesider bygget

Læs mere

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 -

Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Sådan beskytter du dit privatliv på Facebook - 1 - Grundlæggende oversigtsoplysninger - 2 - Deling fra Facebook - 3 - Applikationer og websites - 3 - Blokeringslister - 4 - Kontrol af, hvordan du deler

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

Rapporter. Family Tree Maker Rapporter

Rapporter. Family Tree Maker Rapporter En af Family Tree Maker s styrker er evnen til at præsentere data på flere forskellige måder ved hjælp standardrapporter. Disse inkluderer 3 genealogiske rapporter og også de indbyggede rapporter i rapportmenuen.

Læs mere

Trin for trin guide til Google Analytics

Trin for trin guide til Google Analytics Trin for trin guide til Google Analytics Introduktion #1 Opret bruger #2 Link Google Analytics til din side #3 Opret konto #4 Udfyld informationer #5 Gem sporings id #6 Download WordPress plugin #7 Vent

Læs mere

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende.

Når man skal udfylde i feltet: branche, kan det være relevant, at se valgmulighederne lidt igennem for at finde den mest passende. Sådan opretter du en LinkedIn profil: - Først starter man med at klikke ind på LinkedIn.com På forsiden ser man en boks til højre på skærmen. Her har man mulighed for at oprette sin profil ved hjælp af

Læs mere

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj

Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj Vejledning for forældre i brugen af mininstitution som digitalt kommunikationsværktøj 1 Indhold: mininstitution vejledning til forældre... 3 Sådan logger du på systemet... 4 Sådan opsætter du din profil

Læs mere

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer.

Vi anbefaler, at du lader boksen med træffetider blive liggende på din afdelingsforside. Hvad der ellers skal være af indhold er op til jer. 1 Tips! På din forside har du mange muligheder for at tilføje forskellige komponenter, så du kan tilpasse siden til din afdeling eller organisations egne behov. Det er dog ikke alle komponenter, der kan

Læs mere

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. NB. Du kan aktivere links, ved at klikke på den tynde streg, så bliver du ført

Læs mere

Nyheder fra Familysearch februar 2017

Nyheder fra Familysearch februar 2017 Nyheder fra Familysearch februar 2017 Danske folketællinger 1840-1930 tilgængelige på Familysearch.org Danske folketællinger 1840-1930 er nu indekserede, og er lagt på Familysearch. Desuden er FT1835 for

Læs mere

Start med at downloade app en Youtube via App Store.

Start med at downloade app en Youtube via App Store. APP #7 Youtube I denne uge kigger vi på Youtubes app. På Youtube kan du finde næsten alt! Youtube bliver brugt til alt fra gamle tv-klip fra hele verden til musikvideoer til folk der lave video-blogs (de

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema

Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema Stamtræsøvelse Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema 2. Hvem er far til Thor? 3. Saml stamtræet 4. Hvilke mænd skal Thor vælge til faderskabstesten? 5. Faderskabstesten 6. Ordforklaringer Du skal nu hjælpe

Læs mere

Billeder af opslag i Arkivalier Online brugt i Legacy

Billeder af opslag i Arkivalier Online brugt i Legacy Billeder af opslag i Arkivalier Online brugt i Legacy Indhold Hvor skal billederne ligge?...1 Legacy...2 Kirkebogskilder...3 Fødsel...3 Hvad skal du bruge det til?...7 Fylder det meget på computeren?...7

Læs mere

Håndtering af lokale hjemmesider (pr )

Håndtering af lokale hjemmesider (pr ) Håndtering af lokale hjemmesider (pr. 21.12.2016) Forsiden Side 1 A. Skift øverste store foto Side 1 B. Kredsens / afdelingens navn i øverste foto Side 1 C. Kommende Åbne haver Side 2 D. Kommende Arrangementer

Læs mere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til elever Brugerhåndbog til elever

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til elever Brugerhåndbog til elever www.pralemappen.dk v5 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Velkommen til din pralemappe 1.1 Introduktion...side 3 1.2 Grundlæggende funktioner...side 3 1.3 Dine data...side 3 1.4 Sidens opbygning...side 4

Læs mere

Fordele fælder og finurligheder. Kirsten Sanders

Fordele fælder og finurligheder. Kirsten Sanders Fordele fælder og finurligheder Kirsten Sanders Søgeportaler Ddd.dda.dk Danishfamilysearch.dk Familysearch.org Myheritage.dk Ancestry.com Google.dk Sa.dk Ao.salldata.dk ddd.dda.dk Primært til søgning i

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

AgeForce MINI vejledning

AgeForce MINI vejledning AgeForce MINI vejledning Velkommen til AgeForce et enkelt og sikkert netværk for dig over 50 I denne korte guide fortæller vi dig hvordan du: - Opretter en gratis profil på www.ageforce.dk. - Redigerer

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

Start med at downloade app en Youtube via Play Butik (Play Store).

Start med at downloade app en Youtube via Play Butik (Play Store). APP #7 Youtube I denne uge kigger vi på Youtubes app. På Youtube kan du finde næsten alt! Youtube bliver brugt til alt fra gamle tv-klip fra hele verden til musikvideoer til folk der lave video-blogs (de

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen

Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ. Trin 03 Tilføj en ny person. Trin 04 Indstilling af hjemme personen Ikast 19-09-2015 Trin 01 Gramps kan køre i både Linux og Windows. Trin 02 Opret et nyt træ Det første skridt, når du har Gramps, er at skabe et nyt familie træ. Dette kan betragtes næsten som et projekt,

Læs mere

Herning Bibliotekernes Helpdesk

Herning Bibliotekernes Helpdesk Vejledning Herning Bibliotekernes Helpdesk Maj 2017 Side 1 af 21 Indhold Oprette dig som bruger... 3 Logge ind... 7 Oprette en sag... 9 Se liste over sager... 15 Tilføj information til en sag... 16 Yderligere

Læs mere

Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2

Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2 Indholdsfortegnelse Opret engelsk version af hjemmesiden... 2 Indledning:... 2 Metode 1 en samling af sider, med kun en engelsk version:... 3 Metode 2 Eksisterende sider med både en dansk og en engelsk

Læs mere

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden.

Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Hermed vejledning i hvordan man lægger billeder ind til brug for hjemmesiden. Manualen er delvist hentet fra en manual Ølstykke IF har lavet til brug for deres hjemmeside Upload af billede For at kunne

Læs mere

Y-DNA og haplogrupper

Y-DNA og haplogrupper Y-DNA og haplogrupper "Slægtsforskning uden navne" Af Jacob H. Gren og Anders Mørup-Petersen Artikel fra Slægtsforskeren, december 2017 I forrige nummer af Slægtsforskeren gav vi en generel introduktion

Læs mere

Vejledning til brug af web-baserede slægtstavler

Vejledning til brug af web-baserede slægtstavler Vejledning til brug af web-baserede slægtstavler (TNG ver. 12) Åbne slægtstavlen på internettet Gå ind på http://gruthansen.org/ og klik via menu på "Grut Hansen slægtstavle" og klik videre på linket under

Læs mere

DET NYE ARKIVALIERONLINE

DET NYE ARKIVALIERONLINE Hurtige tips & tricks til DET NYE ARKIVALIERONLINE - især om folketællinger Hvorfor nyt Arkivalieronline (AO)? Vi har været nødt til at sætte den nye arkivalieronline i drift nu. Grunden er, at systemerne

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Søgevejledning til SocINDEX with Full Text - 1

Søgevejledning til SocINDEX with Full Text - 1 Søgevejledning til SocINDEX with Full Text Søgevejledning til SocINDEX with Full Text Indholdsfortegnelse Søgning i SocINDEX Advanced Search Felter der afgrænser søgningen Søgehistorie Kombinatorisk søgning

Læs mere

Byg web sider. Introduktion:

Byg web sider. Introduktion: Introduktion: Du kender nu nogle enkle HTML tags, så nu er det på tide, at du kommer i gang med at lave din første side! Når du har nogle HTML-sider klar skal du have dem lagt op, så dine venner kan se

Læs mere

Villys Studiekreds Præsentation af slægten på en hjemmeside.

Villys Studiekreds Præsentation af slægten på en hjemmeside. Vejledning i hvordan man opretter HTML-filer i Brothers Keeper 7.2. Denne vejledning beskriver, hvordan man i Brothers Keeper (BK) danner HTML-filer, som senere kan flyttes til en ekstern server, hvor

Læs mere

Vejledning Rapportbanken

Vejledning Rapportbanken Vejledning Rapportbanken Version 1.2 (opdateret 18. november 2013) Support KL yder kun begrænset support på anvendelse af Rapportbanken. Brug derfor gruppen KOMHEN 2.0 på Dialogportalen (http://dialog.kl.dk)

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Hvor finder du FOA Joblog?

Hvor finder du FOA Joblog? Sådan bruger du FOA Joblog Vejledning til lovpligtig registrering i jobloggen I vejledningen kan du se: hvor du finder jobloggen på FOAs A-kasses hjemmeside hvordan du udfylder jobloggen hvad du SKAL udfylde

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Internettet. Tema. på ipad Opdateret d Ældresagens datastue Aktivitetscentret Bavnehøj. Nørre Snede Tema: Internettet på ipad

Internettet. Tema. på ipad Opdateret d Ældresagens datastue Aktivitetscentret Bavnehøj. Nørre Snede Tema: Internettet på ipad n Tema Internettet på ipad Opdateret d. 14.10.2017 Sofus Opdateret d. 31. januar 2017 Side 1 Indhold Side 3 Side 3 Side 4 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7-8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side

Læs mere

Sådan opretter du en Facebook-side

Sådan opretter du en Facebook-side Vejledning til Facebook: Sådan opretter du en Facebook-side Det er forholdsvis nemt at oprette en Facebook-side og Facebook kan guide dig igennem de nødvendige trin. Alligevel kan det være rart med en

Læs mere

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN

EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN EVALUERING I SURVEYXACT TRIN FOR TRIN LÆR AT TACKLE 2015 KOMITEEN FOR SUNDHEDSOPLYSNING 1 INDLEDNING Komiteen for Sundhedsoplysning stiller SurveyXact et internetbaseret redskab til kvalitetssikring til

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Til Tutorlægen Velkommen til den elektroniske portefølje. Den er blevet til i dialog mellem Dansk selskab for almen medicin og

Læs mere

Guide til Danskmadogfestservice.dk (the back end)

Guide til Danskmadogfestservice.dk (the back end) Guide til Danskmadogfestservice.dk (the back end) Indhold Login... 2 Opdateringer... 4 Medier... 5 Sider... 6 Kontakt... 7 Newsletter... 9 Wocommerce... 10 Udseende... 11 Bruger... 13 Super Snow... 13

Læs mere

Den store guide til BigY

Den store guide til BigY Den store guide til BigY Af Anders Mørup-Petersen Version af 18. marts 2019 Den nyeste version af dette dokument kan altid findes på www.morup-petersen.dk/bigy.pdf Denne guide er skrevet for at de danskere,

Læs mere

Elevadministrations modulet. Brugervejledning Optagelse.dk

Elevadministrations modulet. Brugervejledning Optagelse.dk Elevadministrations modulet Brugervejledning Optagelse.dk Elevadministrations modulet Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen UNI C UNI C, 19.12.2013 Indhold 1 Indledning... 5 1.1

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Opgave: Digitalisering af et dokument

Opgave: Digitalisering af et dokument Denne opgave omhandler digitaliseringen af et Veje i Frederikssund Kommune. I opgaven gennemgås følgende: Oprettelse af mapper og sider på hjemmesiden Indsættelse af tekst, billeder, links til PDF og hjemmesider

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL GOOGLE DRIVE

BRUGERVEJLEDNING TIL GOOGLE DRIVE BRUGERVEJLEDNING TIL GOOGLE DRIVE Maja Maria Nielsen Arts Media Lab 1 S i d e Oversigt over oprettelse og basisfunktioner i Google Drive 1. TRIN: OPRETTELSE AF GOOGLE- KONTO 2. TRIN: LOGIN PÅ KONTO 3.

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

INSTRUKTIONSMANUAL FOR SPILLERE OG FORÆLDRE TIL HIFEREN

INSTRUKTIONSMANUAL FOR SPILLERE OG FORÆLDRE TIL HIFEREN INSTRUKTIONSMANUAL FOR SPILLERE OG FORÆLDRE TIL HIFEREN Hjallerup Idrætsforening har fået ny hjemmeside. Dette har betydning for dig som bruger/medlem af HIF og som forældre til børn, der er bruger/medlem

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Brugermanual til munkebjergbykirke.dk

Brugermanual til munkebjergbykirke.dk Brugermanual til munkebjergbykirke.dk Indhold Log ind... 2 Introduktion til redigeringssystemet... 3 Tilføj - tilføje nye artikler og emner... 4 Tilføj artikler... 5 Kalenderfunktionen... 7 Tilføj galleri...

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Introduktion for studerende på diplomuddannelserne Kom godt i gang med Fronter Introduktion for studerende på diplomuddannelserne Sådan logger du på Først skal du hente dit

Læs mere

Søgevejledning til Cinahl Plus with Full Text (Ebsco) Bibliotekerne i Professionshøjskolen Metropol. Søgevejledning til CINAHL Plus with Full Text

Søgevejledning til Cinahl Plus with Full Text (Ebsco) Bibliotekerne i Professionshøjskolen Metropol. Søgevejledning til CINAHL Plus with Full Text Søgevejledning til CINAHL Plus with Full Text Revideret af: Vibeke Witt, Professionshøjskolen Metropol, August 2013 1 Indholdsfortegnelse Databasens indhold... 3 Adgang til Cinahl... 3 Søgning i Cinahl

Læs mere

Et nyt vindue vil åbne beder dig om at indtaste dit "Navn ", " Last Name " og " Password" - "Job Title " er ikke nødvendigt at bruge.

Et nyt vindue vil åbne beder dig om at indtaste dit Navn ,  Last Name  og  Password - Job Title  er ikke nødvendigt at bruge. Yammer for " Dummies " Manual Den URL Yammer er : www.yammer.com Du vil modtage en invitation til Yammer. Invitationen sendes til butikken e- mail -adresse (f.eks 2199@br-leg.dk ) og / eller til din butikschef

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Dokumentation for administration af it-systemer i PD30

Dokumentation for administration af it-systemer i PD30 Dokumentation for administration af it-systemer i PD30 1. Sikkerhed 2. Mail 3. Cloud Drive 4. Elektronisk reservation 5. Hjemmeside 1. Sikkerhed Sikkerheden for it-systemerne i PD30 hænger tæt sammen med

Læs mere

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5 Skolekvalitet.dk Manual Version 1.0 Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3 3 Overblik over siderne... 5 3.1 Oversigt over centrale funktioner:... 6 4 Kom godt i

Læs mere

Hold kontakten med dit netværk!

Hold kontakten med dit netværk! Hold kontakten med dit netværk! - Outlook er dit netværksprogram Outlook er mere end blot et mailprogram Du kan bruge Outlook til meget mere end blot at sende og modtage mails med. Eksempelvis, så er Outlook

Læs mere

Guide til oprettelse/redigering af events på bornholm.info

Guide til oprettelse/redigering af events på bornholm.info Guide til oprettelse/redigering af events på bornholm.info Trin Login Beskrivelse 1. Login på hjemmesiden: URL: http://bornholm.info/wp-admin/ Brugernavn: se mailen Adgangskode: se mailen Opret event 1.

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Få styr på din Facebook indstillinger.

Få styr på din Facebook indstillinger. Få styr på din Facebook indstillinger. Dette hæfte giver et hurtigt overblik over nogle af de sikkerhedsindstillinger, du skal være opmærksom på, når du laver opslag. Revideret november 2014 SSP-koordinatorerne

Læs mere

Hjemmesidens andre funktioner

Hjemmesidens andre funktioner Hjemmesidens andre funktioner Observationer Når du er logget ind, ser du dagens udmeldinger. (Det er her at dine sendte udmeldinger vil blive vist). Billedet nedenfor viser at udmeldingen, som vises, kan

Læs mere

Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app.

Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app. Vejledning i upload af serier til Danske tegneseriskaberes app. En kort intro Version 1.2 22/11/2012 Danske Tegneserieskabere har lavet appen for at give medlemmer og andre en nem adgang til at publicere

Læs mere

Minecraft 3D printvejledning. Vejledning i 3D print

Minecraft 3D printvejledning. Vejledning i 3D print Vejledning i 3D print Indhold Indledning:... 3 Vejledning til oprettelse af konti til brug for løsningen:... 4 Log ind på Minecraft 3D serveren... 5 Sådan får du eksporteret din 3D model ud af Minecraft:...

Læs mere

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE

Opret aktiviteter LEJERBO.DK OPRET AKTIVITETER PÅ AKTIVITETSLISTE 1 Opret aktiviteter TIPS: Du kan bruge en aktivitetsliste til at vise en række datostyrede aktiviteter i jeres afdeling eller udlejning af jeres fælleshus. Du behøver ikke sætte billede på, eller tekst,

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Billedbehandling Pixlr.com Side 1

Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 1 Billedbehandling Pixlr.com Side 2 Indholdsfortegnelse Det første skærmbillede... Side 3 Navigation... Side 4 Åbne Pixlr Advanced... Side 5 Inde i programmet... Side 6

Læs mere

Brugervejledning Brugervejledning Opret et event. 10 Steps. Sådan slår du et event op på. eventplatformen.dk. Eventplatformen.dk

Brugervejledning Brugervejledning Opret et event. 10 Steps. Sådan slår du et event op på. eventplatformen.dk. Eventplatformen.dk Brugervejledning 10 Steps Sådan slår du et event op på eventplatformen.dk 1 Eventplatformen.dk Contents Partnerevents 2 1. Log in på eventplatformen 3 2. Udfyld din brugerprofil 3 3. Opret nyt event 4

Læs mere

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password:

WordPress manual..hjerteforeningen.dk/wp-admin. Brugernavn: Password: WordPress manual.hjerteforeningen.dk/wp-admin Brugernavn: Password: April, 2015 Generelt Du kan benytte WordPress fra alle platforme. Det vil sige, du kan redigere jeres hjemmeside fra din computer, din

Læs mere

Brugervejledning til løntermometeret

Brugervejledning til løntermometeret Brugervejledning til løntermometeret Dette er en brugervejledning til løntermometeret. Vejledningen er skrevet til de to personer, en leder og en medarbejderrepræsentant, som har ansvar for at bruge løntermometeret.

Læs mere

Adobe Acrobat Connect brugergrænsefladen

Adobe Acrobat Connect brugergrænsefladen Adobe Acrobat Connect brugergrænsefladen Adobe Connect er et webbaseret videokonferenceværktøj, der giver mulighed for online, synkron kommunikation, deling af filer, skærm og whiteboard, gennemførelse

Læs mere

Den nye klub hjemmeside.

Den nye klub hjemmeside. Den nye klub hjemmeside. Ved login i typo3, bliver du mødt med dette billede. Det viser sidetræet. Om man skal bruge listevisning eller sidevisning, afhænger af, hvilket indholdselement man arbejder i.

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION SÅDAN BENYTTER DU DIN SIDE

INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION SÅDAN BENYTTER DU DIN SIDE INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion Sådan benytter du Din side Hvad er en kundeprofil? Licens/Brugerliste Brugerlogin Hvad er en brugerprofil? KreditTjek Hvad er overvågede virksomheder? Hvad er favoritter?

Læs mere

Kom godt i gang med Hostcenter Danmarks Webadmin

Kom godt i gang med Hostcenter Danmarks Webadmin Kom godt i gang med Hostcenter Danmarks Webadmin Formålet med denne artikel er at give en hurtig overblik over funktionerne i Hostcenter Danmarks Webadmin. Webadmin er det værktøj der bruges til at styre

Læs mere

Beskyt dig mod nedbrud i Windows 10

Beskyt dig mod nedbrud i Windows 10 TING, DU SKAL GØRE I DAG: Beskyt dig mod nedbrud i Windows 0 Systemgendannelse og Sikkerhedskopiering er to fremragende værktøjer i Windows 0. Brug dem allerede i dag så er din pc rigtig godt beskyttet.

Læs mere

OBS.: Fysiske bilag (indbakken ) viser bilag som er bogført. Du kan IKKE slette bilag, der ikke er bogført, men som ligger i kladde.

OBS.: Fysiske bilag (indbakken ) viser bilag som er bogført. Du kan IKKE slette bilag, der ikke er bogført, men som ligger i kladde. Indlæs Fysiske bilag Spring til Layout, Skabeloner, Søg Relevante links.: Import af e-conomic bilag, Fysiske bilag Fysiske bilag (Indbakke) Fysiske bilag kan placeres på det enkelte bilag på mange måder.

Læs mere

mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5

mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5 Indhold mininstitution vejledning til forældre... 2 Sådan logger du på systemet... 3 Sådan opsætter du din profil på mininstitution... 5 Sådan registrerer du oplysninger om dit barn... 6 Sådan oprettes

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

www.kjellerupskole.dk

www.kjellerupskole.dk ForældreIntra er et lukket univers, hvor forældre skal angive brugernavn og adgangskode for at blive lukket ind. I denne lille folder beskrives nogle af de vigtigste funktioner i ForældreIntra. Man finder

Læs mere

Vejledning til Jobloggen

Vejledning til Jobloggen Vejledning til Jobloggen Indhold: Hvad finder du på jobloggens forside? s. 2 Sådan opretter du en log om jobsøgning s. 3 Sådan ændrer du status på en log s. 7 Sådan vedhæfter du en ansøgning til en log

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness

Brugervejledning til EasyBusiness Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness 2. Sådan foretager man en søgning 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning? 4. Hvordan downloader man gemte søgninger?

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere