Indledning: Formål: Mål: Planlægning af knaphulsplacering: Vurdering af A/V-fistel:...4

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning: Formål: Mål: Planlægning af knaphulsplacering: Vurdering af A/V-fistel:...4"

Transkript

1 0

2 1

3 2 Indholdsfortegnelse Indledning:... 3 Formål:... 3 Mål:... 3 Planlægning af knaphulsplacering:... 4 Vurdering af A/V-fistel:...4 Planlægning af knaphulsetablering:... 5 Desinfektion:... 5 Desinfektionsmiddel:...6 Desinfektionsmåde:...6 Værnemidler:...6 Komprimering:...6 Bemærkninger:...6 Etablering af knaphuller:... 7 Kanylering af knaphuller:...8 Dokumentation:... 9 Hjælpemidler:... 9 Forslag til problemløsning ved knaphulskanylering: Skorpefjernelse: Kanylering: Eksempler på dokumentation Litteraturliste:... 18

4 3 Best practice for knaphulskanylering i Danmark Indledning: Ved diskussioner i SIG-Adgangsveje erfarede vi, at der er stor forskel i procedurer for knaphulskanylering i DK. Herved opstod ønsket om at undersøge emnet og beskrive best practice ud fra tilgængelig litteratur. Ved litteratursøgningen måtte vi konstatere, at der også internationalt hersker divergerende opfattelser af korrekt knaphulskanylering. Der findes endnu ingen gennemført undersøgelse/evidensbaseret forskning af emnet. Formål: At udvikle best practice for knaphulskanylering af arterio-venøse fistler (A/Vfistler) og dermed sikre ensartet håndtering af kanyleringsmetoden blandt personalet på hæmodialyseafdelingerne (HD-afd) i Danmark. Mål: Etablere velfungerende knaphuller. Forebygge komplikationer som aneurysmer, stenoser og hæmatomer. 13,14,17 Optimere fistlens levetid. 13,14 Mindske kosmetiske gener for patienten. 14,18 Forkorte hæmostasetid i forhold til andre kanyleringsmetoder. 14 Tydeliggøre metode til selvkanylering. 14 Forebygge infektioner ved knaphulskanylering.

5 4 Planlægning af knaphulsplacering: Vurdering af A/V-fistel: 1) Fra anlæggelse af A/V-fistel til modning og opstart på nyanlagt fistel. 2) Ved overgang til knaphulsteknik fra anden kanyleringsteknik. Ad 1) Det anbefales, at der foretages fysisk eksamination af A/V-fistlen fra anlæggelse til ibrugtagning. Hos patienter (ptt), der allerede er i HD, undersøges fistlen ved hver HD for at følge dens udvikling og funktion (føle, mærke, lytte) og observationerne dokumenteres. Dette giver et grundigt kendskab til fistlen, før den skal kanyleres 3. Patienter i præ-dialysefase får undersøgt A/V-fistlen ved kontrol i præ-dialyseambulatoriet. Modningstiden er individuel. Det anbefales at vente med kanylering, til Rule of 6 : fistelflow > 600 ml/min., kardiameter > 6 mm og ikke dybereliggende end 6 mm under hudniveau, er opfyldt 3. Karrene vurderes mht. at finde bedst egnede steder til kanylering. Det anbefales at placere knaphuller i lige karforløb, der er tydelige at skelne i forhold til det omkringliggende væv. Hvis det er muligt, er det optimalt at lægge begge kanyler med samme vinkel. Der kan med fordel anvendes ultralydsscanning for at finde de bedst egnede karforløb, hvor dette er muligt. Vi anbefaler at placere arterieknaphullet minimum 2 fingerbredder fra selve anastomosen for at undgå at perforere selve arterien. For at nedsætte risiko for recirkulation placeres veneknaphullet minimum 5 cm proximalt for arterieknaphul, hvis dette er muligt. Det kan være en god idé at måle recirkulationen ved bestemmelse af kanyleplacering. Det anbefales at anlægge begge kanyler antegrad 17. Ved placering overvejes også patientens mulighed for selvkanylering.

6 5 Ad 2) Karrene vurderes for at finde de bedst egnede kanyleringssteder; lige karforløb uden stenoser og aneurysmer, som er tydelige at skelne i forhold til det omkringliggende væv. Kanyleplacering som beskrevet ovenfor. Planlægning af knaphulsetablering: Det optimale ved knaphulsetablering er samme person (patienten selv eller en sygeplejerske), der kanylerer til etablering af knaphullet er gennemført, oftest 8-12 gange 17, da hver person har en individuel måde at kanylere på. Ved planlægning af etableringen er der flere parametre at tage i betragtning: 1. Patientens dialysetider. 2. Sygeplejerskens arbejdstider. 3. Fleksibilitet mht. ændringer af ovennævnte. Det vil sige, det kræver fleksibilitet både fra patientens og sygeplejerskens/ afdelingens side at gennemføre knaphulsetablering. I praksis vil det ofte være nødvendigt at være 2 (sygeplejersker) til etablering. De aftaler i samarbejde med patienten, hvor knaphullerne skal placeres. Det vil være optimalt, hvis begge sygeplejersker er til stede samtidig 1-2 gange under etableringsfasen. Desinfektion: Desinfektionsproceduren før anlæggelse af kanyler er en meget vigtig del af knaphulskanyleringen. Dialysepatienter er generelt meget modtagelige for infektioner. Infektioner er en hyppig årsag til hospitalisering i denne patientgruppe 12. Det er almindelig kendt, at patienter med hæmodialysekatetre har den højeste infektionsrisiko, herefter kommer A/V grafter og med mindst risiko A/V-fistler. Der foreligger dog flere artikler, som antyder, at der kan være en lidt højere risiko for fistelinfektion/sepsis ved knaphulskanylering 8, 10, 12, 13. Derfor er gennemført desinfektionsprocedure af allerstørste betydning.

7 6 Desinfektionsmiddel: Chlorhexidinsprit 3,7,10 (0,5 2 % chlorhexidin gluconat/70 % isopropyl alkohol). Hvis ovenstående ikke tåles, kan ren sprit 3,10 (70 % isopropyl alkohol) anvendes. Desinfektionsmåde: Mekanisk rengøring 3 x 1(skrubbe/tørre frem og tilbage) 30 sekunder m. chlorhexidinsprit, 60 sekunder m. ren sprit 3 før skorpefjernelse. Tørretid respekteres. Sårskorpe fjernes omhyggeligt ved hjælp af stump optrækskanyle eller lignende ikke-skarp genstand. Mekanisk rengøring som forud beskrevet x 2, respektér tørretid, herefter kanylering. Efter afspritning undgå at forurene området. Ved behov for omkanylering desinficeres igen. Værnemidler: Rene, usterile handsker skiftes ved kontaminering. Skærm/visir Evt. forklæde Komprimering: Sterile gazekompresser. Evt. komprimeringshjælpemiddel desinficeres/koges efter brug 6. Sterile plastre, bør forblive på knaphullet 8-16 timer. Bemærkninger: Desinfektionsprocedurer er et vigtigt element i undervisning af nyt personale. Korrekt desinfektion med overholdelse af tørretid er vigtig og SKAL overholdes trods travlhed i afdelingen. Patienter, der selv kanylerer, skal oplæres i afdelingens gældende desinfektionsprincipper.

8 7 Vask af arm/punktursted før desinfektion anbefales af nogle kilder 3,9,10 og frarådes af andre 6, da vand efterladt på armen kan eliminere desinfektionsmiddel. Yderligere desinfektion/opblødning af sårskorper kan være en mulighed. Ved patientens ankomst til dialyseafdelingen placeres gazeswabs med desinfektionsmiddel/desinficerende sæbe over sårskorper og efterlades dér i 15 minutter. Ved kanylering anvendes ovennævnte desinfektionsprocedure. Etablering af knaphuller: Patienten lejres som vanligt, siddende eller liggende. Fistelarmen lejres så den kan kanyleres, vær opmærksom på, om patienten selv på sigt vil anlægge kanyler, dette har stor betydning for fistelarmens stilling ved kanylering. Patienten skal placere armen i samme stilling hver gang, der kanyleres. OBS der er måske to forskellige positioner, én til hvert knaphul, tag evt. foto. Det er vigtigt at inddrage patienten i kanyleringen. Han kan herved bedre guide personalet. Tag evt. billeder af knaphulsplacering og kanyleringsvinkel. Der afsprittes efter ovenstående instruks. Kanylerne lægges antegrad 17, obs. skærefladen skal være ens ved kanyleringerne. Der anlægges skarpe kanyler under etablering af knaphuller. Staseslange kan anvendes er ikke absolut en nødvendighed; det kommer an på fistlens og karrenes udvikling. Kanyleringsvinkel o. Det er vigtigt at kanylere de nye steder præcist samme sted og med samme vinkel hver gang. Derfor er det optimale, at det er samme person, der kanylerer ved hver dialyse til der er kanalfornemmelse. Der kan godt gå gange med skarpe kanyler, før der kan anvendes stumpe kanyler. Når man kan mærke kanylen glide let ind i kanalen, anlægges stumpe kanyler ved efterfølgende kanylering. Knaphullet er etableret, når der kan anlægges stumpe kanyler. Herefter kan kanyleringen foretages af andre. Hvis knaphullet er etableret, før kanyleringsplanen er gennemført, kan planen med fordel fuldføres.

9 8 Ved etableringen anbefales at anvende den kanylestørrelse, det forventes, at patienten skal fortsætte med at anvende, typisk 15G. Der er ingen grund til at anvende mindre kanylestørrelser i starten. Kanylering af knaphuller: Den stumpe kanyle anlægges stille og roligt, må ikke forceres, da kanalen skal have tid til at give efter. Det kan her være en fordel at holde på slangen i stedet for at holde på vingerne på kanylen. Hvis det ikke lykkes at komme ind i karret i, trækkes kanylen lidt tilbage, evt. ændres vinklen, retningen eller armens placering lidt. Inddrag patienten. Undgå at rode. Hvis der er smerter, kan vinklen være forkert. Hvis subcutis trækkes med ned i forbindelse med kanylering, er vinklen ikke korrekt. Anvend aldrig den samme kanyle, hvis denne har været uden for kanalen. Tag en ny kanyle i stedet. Ved omkanylering gentages desinfektion. Knaphullet kan med tiden blive svær at kanylere. - Kanalen kan føles meget stram. - Vinklen kan med tiden ændre sig, så den bliver mere stejl end oprindeligt etableret. - Væskebalance og ernæringstilstand hos patienten kan variere, hvorved lagene i epidermis, dermis og subcutis forskubber sig og hermed også kanalen til knaphullet. Der forsøges ved hver dialyse at kanylere med stump kanyle max x 2. Ved problemer kan en kollega prøve x 2 med stump kanyle. Hvis det ikke lykkes at kanylere med stump kanyle, kanyleres med skarp kanyle 3 cm udenfor kanalområdet. Herved undgås at perforere stikkekanalen. Hvis det ved gentagne dialyser ikke lykkes at kanylere med stump kanyle, kan den sygeplejerske, der kender knaphullet, stikke det op med en skarp kanyle. Ofte er én gang tilstrækkelig. Kanylering med skarp kanyle i et knaphul kan give øget infektionsrisiko. 10 Hvis der generelt er problemer med et knaphul, bør der etableres et nyt.

10 9 Dokumentation: Ved etablering af knaphuller udfærdiges beskrivelse/fotos af: Kanyleringssted. Kanylens retning. Kanylens vinkel. Skær op/ned. Eventuelle kendemærker på huden. Patientens placering i seng/stol. Armens placering. Forskellige planer/diagrammer kan anvendes se bilag. Hjælpemidler: Der er de senere år været gjort forsøg med diverse hjælpemidler til at lette etablering af knaphuller i travle hæmodialyseafdelinger. F.eks. BioHole needles sæt (Nippro ). 15,17 Clampcath. 16 BioHole needles set består af to små plastic spidser med en kugle i toppen. Spidserne placeres i kanalen, når der er opnået hæmostase efter 1. knaphulskanylering med skarp kanyle, forbindes og efterlades i hullet til næste kanylering. Ved næste kanylering fjernes Bioholes og der forsøges at kanylere med stumpe kanyler i kanalen. Ved dialyseslut gentages proceduren med anlæggelse af nyt sæt Bioholes. Dette gentages ved de efterfølgende ca. 6 dialysebehandlinger. Fordele: Kanalen holdes åben. Hurtigere etablering af kanal. Flere kan kanylere i etableringsfasen.

11 10 Ulemper: Infektionsrisiko. Fås kun i én længde, ca. 5 mm. Pris, 148 kr./sæt (2010). Clampcath ligner venflons med en metalstilet, der fjernes, når kanylen er anlagt. Tilbage er et plastic rør, der ikke penetrerer karvæggen ved bevægelse. Der er gjort forsøg 16, hvor clampcath en er forblevet i karret 10 dage efter 1. kanylering, hvorved knaphullet er dannet. Ved de mellemliggende dialyser er Clampcath anvendt til dialyse som et dialysekateter, dvs. lukket med afdelingens lukkeopløsning f.eks. citralock ved dialyseafslutning. Fordele: Hurtig etablering af kanal og knaphul i venen. Ulemper: Infektionsrisiko. Gene for patienten i form af forbinding og restriktioner mht. daglig hygiejne i etableringsfasen. SI-Gruppen har kun få erfaringer med BioHoles og ingen med Clampcath. Forslag til problemløsning ved knaphulskanylering: Når en fistel skal kanyleres og der anvendes knaphulsteknik, vil man opleve, at der kan være problemer med at få lagt kanylen. Teknikken er anderledes end den måde, hvormed man lægger en skarp kanyle, da en stump kanyle ikke kan/må forceres igennem karvæggen. Skorpefjernelse: Man kan trække i huden omkring knaphullet, så skorpen løsnes og derved lettere fjernes. Herved kan man evt. undgå, at skorpen smuldrer. Skorpen kan løsnes i den ene side og vippes af. Skorpen kan blødgøres før fjernelse. Der lægges en gazeserviet, vædet med desinfektionsmiddel eller steril NaCl på skorperne 5-10 minutter før skorpefjernelse.

12 11 Anvend stump optrækskanyle eller anden ikke-skarp genstand til skorpefjernelse, herved undgås, at huden læderes. Det er vigtigt, at hele skorpen fjernes pga. infektionsrisiko ved indføring af skorperester i forbindelse med kanylering. Kanylering: Vær opmærksom på karrets retning, brug evt. fregner eller andre mærker på huden som hjælp til stikkeretning. Hvis huden trækker med ved kanyleringen, er retningen forkert. Vær opmærksom på, at knaphuller kan ændre/ flytte sig. Husk at dokumentere ændringer. Hold presset på kanylen, kanalen kan være lidt stram. Få patienten til at slappe af. Før evt. omkanylering kan patienten med fordel rotere hånden, bøje og strække den. Måske gå en lille tur. Anlæg evt. den anden kanyle og gå derefter tilbage til problemet. Forsøg at mærke gennem nålen og søg knaphullet i karret for enden af kanalen. Søg hjælp hos en kollega. Overvær hvordan en kollega lægger kanylen (Husk: knaphuller er en udfordring, ikke et nederlag, hvis du ikke kan stikke). Knaphuller kan holde pause uden at gå til, men husk at afmærke, hvor de ligger, evt. ved hjælp af foto. Det er vigtigt at dokumentere, hvordan der kanyleres. Tag foto af armen med kanyler placeret. Kanyleringsvinklen kan også dokumenteres med foto. Tegn og beskriv kanyleringen. Notér, hvem der har etableret knaphullerne. Problemhuller kan undertiden løses ved at få personer (sygeplejersker), som kan stikke dem, kanylerer i en periode. Når knaphullerne fungerer godt, overgives de igen til flere. Huller som vedvarende driller eller gør ondt, kan med fordel nedlægges og nye etableres. Hvis knaphullet ikke fungerer, stikkes med rebstigeteknik.

13 12 Eksempler på dokumentation Eksempel på dokumentation af arm/patientens stilling ved kanylering. Du kan påføre andre nyttige oplysninger som kan lette/øge kollegaens arbejde/ succesrate.

14 13

15 14

16 15

17 16

18 17

19 18 Litteraturliste: 1. Vascular Access Society, 2003, Management of the Renal Patient: Clinical Algorithms on Vascular Access for Hemodialysis, Ali Bakran, Volker Mickley, Jutta Passlick-Deetjen 2. Scottish Renal Nursing Strategy Group: Best practice Statement for the care of Arterio-Venous Fistula and Graft, Carol Latta et. Al. august NKF-DOQI clinical practice guidelines for vascular access: update Journal of Renal care 2008, Nurses knowledge and practice of vascular access infection control in hemodialysis patients in the Republic of Ireland, Margaret Higgins. 5. Chicago Journals 1988, A Prospective Study of Infections in Hemodialysis Patients: Patient Hygiene and Other Risk Factors for Infection. 6. Pabst Science Publishers, 2009, Guideline for Applied Hygiene in Dialysis Units, Alois Gorke, Co-ordinator of Working Group for Applied Hygiene in Dialysis Units. 7. Clinical Journal of the American Society of Nephrology, april, 2010: Staphylococcus aureus Bacteremia and Buttonhole Cannulation: Long-Term Safety and Efficacy of Mupirocin Prophylaxis, Gihad E. Nesrallah, Meaghan Cuerden, Joseph H. S. Wong, Andres Pierratos. 8. The CANNT Journal, 2010, vol. 20, issue 1, Buttonhole cannulation in hemodialysis: Improved outcomes and increased expense Is it worth it? V. Ludlow. 9. Journal of Renal Care 2009, Vascular Access Management II: AVF/AVG Cannulation Techniques and Complications, Margaret McCann et al. 10. Nephrology Nursing Journal, july-august 2008, vol. 35, no. 4, Buttonhole Cannulation An Unexpected Outcome, Sheila Doss, Brigitte Schiller, John Moran 11. Australian Journal of Advanced Nursing, spring 1996, vol. 14, no. 1, An evaluation of two methods of pre-cannulation skin disinfection, Sally Wellard, Leanne Palaster. 12. American Journal of Kidney Diseases, vol. 52, no. 5, 2008, Vascular Access-Related Infections: Definitions, Incidence Rates and Risk Factors, Jean-Philippe Lafrance, Elham Rahme, Jacques Lelorier, Sameena Iqbal. 13. Nephrol Dial Tranplant (2009), Buttonhole needling of haemodialysis arteriovenous fistulae results in less complications and interventions to the rope-ladder technique, Magda M. van Loon, Tony Gooeverts et al 14. Hemodialysis International 2006, 10: , The salvage of aneurismal fistulae utilizing a modified buttonhole cannulation technique and multiple cannulators, Rosa M. Marticorena et al. 15. Journal of Renal Care, nov 2009, vol 35, Iss. 4, pages , Implementing the buttonhole method using the Biohole peg in a busy dialysis unit: a report of the development of current practice, Jennie King. 16. Hemodialysis International 2009, 13: , A simple method to create buttonhole cannulation tracks in a busy hemodialysis unit, Rosa Marticorena et. al. 17. Nephrol.Dial.Pol. 2006, 10, , Z.J. Twardowski, Buttonhole method for needle insertion into A-V fistula. 18. Journal of Renal Care 2009, , Everyone should buttonhole : a novel technique for a regional Australian renal service, Vicki Hartig and Wendy Smyth.

20 Pjecen er støttet af Gambro Danmark. 19

Best practice for rebstigekanylering i A/V-fistler i Danmark

Best practice for rebstigekanylering i A/V-fistler i Danmark Best practice for rebstigekanylering i A/V-fistler i Danmark Indledning: SIG adgangsveje udgav i 2011 Best practice for knaphulskanylering i Danmark. Vi har nu erfaret, at denne stikketeknik kan anvendes

Læs mere

Best practice for rebstigekanylering i kunstgrafter i Danmark

Best practice for rebstigekanylering i kunstgrafter i Danmark Best practice for rebstigekanylering i kunstgrafter i Danmark Indledning: Ved diskussion i SIG-Adgangsveje erfarede vi, at der er stor forskel i procedurer for kanylering i kunstgrafter i DK. Herved opstod

Læs mere

Karadgangsveje og Stikketeknik. - undersøgelse hos hæmodialysepatienter forår 2008

Karadgangsveje og Stikketeknik. - undersøgelse hos hæmodialysepatienter forår 2008 21 24 27 30 33 36 39 42 45 48 51 54 57 60 63 66 69 72 75 78 81 84 87 90 Antal personer Af SI- gruppe Adgangsveje November 2009 Karadgangsveje og Stikketeknik - undersøgelse hos hæmodialysepatienter forår

Læs mere

FS Nefro s Årsmøde 1. oktober 2014

FS Nefro s Årsmøde 1. oktober 2014 FS Nefro s Årsmøde 1. oktober 2014 Fra klinisk problemstilling til klinisk retningslinje - Valg af stikketeknik Udviklingssygeplejerske Ruth Dalton Dagsorden Baggrund for projektet Center for Kliniske

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 4: Oversigt over inkluderede studier i systematisk oversigtsartikel Outcome: PAIN Toma et al. 2003 Spørgeskema x 1 I alt 37 ptt. 40.5 % svarer less pain med knaphul I alt 43 ptt. 40,5 % svarer signifikant

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Kanyleringsteknik hos patienter med arteriovenøs fistel i hæmodialyse CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER OFFENTLIG HØRING MAJ/JUNI 2017 Den kliniske retningslinje kan, mod angivelse af kilde, frit citeres

Læs mere

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje. Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje. Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg Patientinformation AV fistel/graft Dialyseadgangsveje Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Hæmodialyseafdelingen, Sønderborg Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om AV fistler

Læs mere

BASAL UNDERSØGELSESTEKNIK

BASAL UNDERSØGELSESTEKNIK BASAL UNDERSØGELSESTEKNIK VED A-V FISTLER OG FISTELPROBLEMER SIG-ADGANGSVEJE 2015 EFTER ANVISNING AF STEFFEN ELLEBÆK PETERSEN FISTELKIRURG AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 1 Indledning: I 1999 udarbejdede overlæge

Læs mere

Dialyseadgangsvej. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Tunneleret hæmodialysekateter. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen

Dialyseadgangsvej. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Tunneleret hæmodialysekateter. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Til patienter og pårørende Dialyseadgangsvej Tunneleret hæmodialysekateter Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen 2 Indhold Indledning Hvorfor skal du have

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Kanyleringsteknik hos patienter med arteriovenøs fistel i hæmodialyse CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER Dato: 5. juli 2017 Godkendt dato: 05.07.2017 Revisions dato: 05.07.2021 Udløbsdato: 04.07.2022 Den

Læs mere

PROCEDURE Nefrostomikateter

PROCEDURE Nefrostomikateter Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01-08-2010 af: HLE Sidst revideret d. 23.04.2014 af: TS Nefrostomikateter Godkendt d. 23.04.2014 af: HLE/IAB Skal revideres d. 23.04.2016 af KIG Formål: At sikre korrekt

Læs mere

Brug og pleje af PICC-line

Brug og pleje af PICC-line Patientinformation Brug og pleje af PICC-line En PICC-line (perifert indsat centralt kateter) er et tyndt polyurethan kateter der sidder i en vene i overarmen. Katetret lægges vha. ultralyd og bruges til

Læs mere

Anlæggelse af perifer venekanyle

Anlæggelse af perifer venekanyle Vejledning Anlæggelse af perifer venekanyle LAKK - August 2012 Afdeling for Operation og Anæstesiologi Primær anvendelse af perifer venekanyle 1 Indikation og forberedelse Indikation Når patienten har

Læs mere

FORSKNINGS PROJEKT D O T O K? Den gode Teknik Omvendt Kanylering?

FORSKNINGS PROJEKT D O T O K? Den gode Teknik Omvendt Kanylering? FORSKNINGS PROJEKT D O T O K? Den gode Teknik Omvendt Kanylering? Udarbejdet af SI-Gruppen Adgangsveje, indenfor Fagligt Selskab for nefrologiske sygeplejersker Sponsoreret af NorDiaTech A/S Projektperiode:

Læs mere

RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1)

RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1) PLEJE AF IV ADGANGE RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1) https://pri.rn.dk/sider/16238.aspx Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug

Læs mere

Formål: At lette veneadgangen ved langtidsbehandling med medicin og væske og mindske risikoen for infektioner i forhold til centralt venekateter.

Formål: At lette veneadgangen ved langtidsbehandling med medicin og væske og mindske risikoen for infektioner i forhold til centralt venekateter. Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01.02.2012 af: MS Sidst revideret d. 21.11.2013 af: MH PICC-line Godkendt d. 24.02.2014 af:iab/hle Skal revideres d.24.02.2016 af: KIG 6 Formål: At lette veneadgangen

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 7: Resume Titel: Klinisk retningslinje for perioperativ desinfektion af øje og øjenomgivelser til patienter til øjenoperation Forfattergruppe: Birgith Jakobsen, Udviklings- og uddannelsesansvarlig

Læs mere

PICC-LINE. Patientinformation. Vejledning til skift af forbinding. Onkologisk Ambulatorium

PICC-LINE. Patientinformation. Vejledning til skift af forbinding. Onkologisk Ambulatorium Patientinformation PICC-LINE Vejledning til skift af forbinding Onkologisk Ambulatorium En PICC-line (perifert indsat central kateter) er et tyndt polyuretan-kateter der sidder i en vene i overarmen. Kateteret

Læs mere

Akut dialysekateter. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Dialyseadgangsvej. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen

Akut dialysekateter. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Dialyseadgangsvej. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Til patienter og pårørende Akut dialysekateter Dialyseadgangsvej Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Anlagt kateter 2 Indledning ette lille hæfte indeholder

Læs mere

Brug og pleje af Port a Cath

Brug og pleje af Port a Cath Patientinformation Brug og pleje af Port a Cath Kvalitet døgnet rundt Onkologisk Ambulatorium Noter 2 Port a Cath En port a cath (port) er en lille beholder med gummimenbran, der opereres ind under huden

Læs mere

Patientinformation. Dialyseadgangsvej. Tunneleret hæmodialysekateter

Patientinformation. Dialyseadgangsvej. Tunneleret hæmodialysekateter Patientinformation Dialyseadgangsvej Tunneleret hæmodialysekateter Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Indhold Indledning Hvorfor skal du have et tunneleret dialysekateter? Billede af tunneleret dialysekateter

Læs mere

Kikkertoperation af knæ

Kikkertoperation af knæ Patientinformation Kikkertoperation af knæ www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om kikkertoperation af knæ. Pjecen informerer

Læs mere

Anlæggelse af Perifert Venekateter

Anlæggelse af Perifert Venekateter Anlæggelse af Perifert Venekateter Indhold Håndhygiejne Indikationer / kontraindikationer PVK kanylens anatomi Venflonstørrelse, punktursted Anlæggelse og aseptisk teknik Observation, forbindingsskift

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling. PEG-sonde. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Organkirurgisk Afdeling. PEG-sonde. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Organkirurgisk Afdeling PEG-sonde Patientinformation www.koldingsygehus.dk Hvad er en PEG-sonde? En PEG-sonde er en tynd slange, som er placeret gennem huden på maven direkte ind i mavesækken. Sonden

Læs mere

Vejledning i anlæggelse af insuflon

Vejledning i anlæggelse af insuflon Vejledning i anlæggelse af insuflon Regionshospitalet Viborg Børneafdeling Børneambulatorium Insuflon indstikkes i underhuden i en vinkel på 45. Det anbefales at bruge mave eller baller, hvor insuflon

Læs mere

Hygiejne ABC. Kæbekirurgisk Afdeling

Hygiejne ABC. Kæbekirurgisk Afdeling Hygiejne ABC Kæbekirurgisk Afdeling Indledning En sygehusafdeling skal være så ren som overhovedet muligt for at minimere risikoen for sårinfektioner. Derfor er der visse forholdsregler, som skal overholdes.

Læs mere

Fik vi svar på vores spørgsmål? - Debat og erfaringsudveksling v/deltagere og Planlægningsgruppen

Fik vi svar på vores spørgsmål? - Debat og erfaringsudveksling v/deltagere og Planlægningsgruppen Fik vi svar på vores spørgsmål? - Debat og erfaringsudveksling v/deltagere og Planlægningsgruppen Temadag for hygiejnesygeplejersker den 4. marts 2015 Den dagkirurgiske patient Phønix Fremtidens hus for

Læs mere

Information om ørekorrektion

Information om ørekorrektion Information om ørekorrektion Stritører Udstående ører er medfødt. Der kan ikke sættes en bestemt grænse for, hvornår ører betragtes som udstående, men jeg fraråder generelt korrektion, hvis ørets frie

Læs mere

Patientinformation. Hickmannkateter. En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Enheden for brystkirurgi

Patientinformation. Hickmannkateter. En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Enheden for brystkirurgi Patientinformation Hickmannkateter En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Enheden for brystkirurgi Denne vejledning er lavet med henblik på at give en forståelse

Læs mere

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk HydroCath Assure På afdelingen omtales et centralt venekateter ofte med forkortelsen CVK Side 1 af 5 Sidst

Læs mere

iv-adgang NAS-princip Brug NAS - og få PVK på plads N - Ned A - Afsøg S - Stas

iv-adgang NAS-princip Brug NAS - og få PVK på plads N - Ned A - Afsøg S - Stas iv-adgang Brug NAS - og få PVK på plads NAS-princip N - Ned A - Afsøg S - Stas Brug NAS og få PVK på plads - Punkt for punkt Identificér patienten med navn og CPR-nummer. Sprit hænder og stil frem. Valg

Læs mere

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Take your cleaning and Hygiene standards to an entirely new level with the revolutionizing, three- step effect of Guardian Technology. G-Line Tattoo - Rengøringsskema

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning Anders Troelsen A-kursus, Traumatologi, Odense, September 2013 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er

Læs mere

Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde

Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde Trouble shooter Indholdsfortegnelse Spørgsmål vedr. brug og pleje Side Mic-Key sonden 1. Det er svært at få Mic-Key knappen sat i igen, hvorfor?... 2 2. Skal Mic-Key

Læs mere

Designet til hurtig* og bekvem indføring af kateter. *Ingen ekstra ventetid, når kateteret er fugtet.

Designet til hurtig* og bekvem indføring af kateter. *Ingen ekstra ventetid, når kateteret er fugtet. Designet til hurtig* og bekvem indføring af kateter *Ingen ekstra ventetid, når kateteret er fugtet. Kom i gang For nogle kvinder kan det at skulle begynde på at bruge kateter give anledning til bekymringer.

Læs mere

Health surveys. Supervision (much more) from the patients perspective. Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG

Health surveys. Supervision (much more) from the patients perspective. Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG Health surveys Supervision (much more) from the patients perspective Charlotte Hjort Head of dep., MD, ph.d., MPG 8.10.2018 The story 2002 Act on surveys at all nursing homes (frequentbased surveys) 600-800

Læs mere

Getinge 600-serien Topbetjente skylledesinfektorer

Getinge 600-serien Topbetjente skylledesinfektorer Getinge 600-serien Topbetjente skylledesinfektorer 2 Getinge 600-serien Brugervenlighed? Optimal teknologi? Få begge dele! At udvikle desinfektionsudstyr, som både er let at anvende og teknisk perfekt,

Læs mere

Tværfaglige Uddannelsesgrupper. Status september Hanne Lisby, Uddannelseskonsulent, Aalborg Universitetshospital

Tværfaglige Uddannelsesgrupper. Status september Hanne Lisby, Uddannelseskonsulent, Aalborg Universitetshospital Tværfaglige Uddannelsesgrupper. Status september 2016 Hanne Lisby, Uddannelseskonsulent, Aalborg Universitetshospital 1 2 Aalborg Universitetshospital 2014 Formål med Tværfaglige Uddannelsesgrupper: At

Læs mere

Patientinformation. Brystløft. - Ptose. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Brystløft. - Ptose. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Brystløft - Ptose www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystløft. Pjecen informerer

Læs mere

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver operation. Formålet

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

Anlæggelse af Hickman-kateter

Anlæggelse af Hickman-kateter Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Anlæggelse af Hickman-kateter Side 1 af 6 Udarbejdet af:nøgleperson R7, klinisk sygeplejespecialist, CVK-gruppen

Læs mere

Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC

Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC Udarbejdet af Specialeansvarlig Anette N Jessen og udviklingssygeplejerske Jannie C Frølund; 2009 Indholdsfortegnelse Anlæggelse af gripper

Læs mere

Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018

Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018 Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018 Program Vejledning til blodprøvetagning Kapillærprøvetagning Mulige årsager til skæve parallelanalyse HemoCue QuikRead go CRP and

Læs mere

Blodprøvetagning - Venepunktur

Blodprøvetagning - Venepunktur Blodprøvetagning - Venepunktur Klargøring til venepunktur Følgende genstande skal være tilgængelige inden prøvetagning: Prøvetagningsblanket (PTB) (Manuel rekvisitionsblanket benyttes kun ved nedbrud af

Læs mere

Brugervejledning. Til podofix neglebøjle

Brugervejledning. Til podofix neglebøjle Brugervejledning Til podofix neglebøjle 2 INDHOLD Indledning 4 Podofix aktiv bøjlen 5 Sådan undgås problemer ved brug 6 Påsætning af podofix aktiv bøjlen 7 Forarbejde 7 Pålimning af bøjle 8 Aktivering

Læs mere

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Brud på anklen -operativ/konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Brud på anklen Anklen kaldes også fodleddet. Det er i

Læs mere

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter Patient vejledning Hickmann-kateter central venekateter 2 Vejledning til patienter med hickmann-kateter Hygiejne og opbevaring... side 4 Forbindskift... side 7 Indledning Mennesker, som af en eller anden

Læs mere

Operation for gynækomasti. - information til patienter

Operation for gynækomasti. - information til patienter Operation for gynækomasti - information til patienter Operation for gynækomasti Ved en brystreduktion hos mænd formindskes brysterne til det ønskede omfang. Operationen går i korthed ud på at mindske

Læs mere

RIFLE KRITISKE PERSPEKTIVER. Marcela Carlsson Overlæge, ITA, OUH

RIFLE KRITISKE PERSPEKTIVER. Marcela Carlsson Overlæge, ITA, OUH RIFLE KRITISKE PERSPEKTIVER Marcela Carlsson Overlæge, ITA, OUH RIFLE KRITISKE PERSPEKTIVER Marcela Carlsson Overlæge, ITA, OUH Definitioner keeedeligt Hvorfor skal vi tale om definitionerne af akut nyresvigt?

Læs mere

Patientvejledning. Seneskedehindebetændelse. De Quervains

Patientvejledning. Seneskedehindebetændelse. De Quervains Patientvejledning Seneskedehindebetændelse De Quervains Seneskedehindebetændelse er en irritationstilstand, som oftest opstår ved senerne til tommelfingersiden i håndleddet. I mange tilfælde går seneskedehindebetændelse

Læs mere

Konference 30. maj 2013 på Ankerhus

Konference 30. maj 2013 på Ankerhus Konference 30. maj 2013 på Ankerhus Lektor Anette Kamuk akm@ucsj.dk Viffos, UCSJ 1 Hvordan kan der sættes fokus på og ændre arbejdsgange i storkøkkener? Kurser i fødevaresikkerhed fører til øget viden

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner SVS Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Bidrage til det at nå det regionale mål om nedbringelse

Læs mere

Produktinformation. Brugervejledning. Blodprøvetagning / aflæsning Opbevaring Sikkerhedshensyn Rengøring af stativer. Vedr.: VT+ESRV og RA+ESRV

Produktinformation. Brugervejledning. Blodprøvetagning / aflæsning Opbevaring Sikkerhedshensyn Rengøring af stativer. Vedr.: VT+ESRV og RA+ESRV Blodprøvetagning / aflæsning Opbevaring Sikkerhedshensyn Rengøring af stativer 1 Blodprøvetagning: Følg trin for trin vejledning på side 3 Ved brug af sommerfugle tages evt. andre rør eller dummy først

Læs mere

Nyrekateter (Nefrostomikateter)

Nyrekateter (Nefrostomikateter) Til patienter og pårørende Vælg farve Forbindingsskift, fiksering og skylning Der er den: - Anlagt et nyrekateter (nefrostomikateter) for at sikre, at der er frit afløb for urinen. Forskellige sygdomme

Læs mere

Korsbåndsrekonstruktion

Korsbåndsrekonstruktion Patientinformation Korsbåndsrekonstruktion Behandling af skade på korsbåndet Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Korsbåndet Du har fået en skade i dit knæled, som har medført, at dit korsbånd

Læs mere

Bilag 11: Tabel over de påstande der opnåede konsensus ved 2. udsendelse af spørgeskema

Bilag 11: Tabel over de påstande der opnåede konsensus ved 2. udsendelse af spørgeskema Bilag 11: Tabel over de påstande der opnåede konsensus ved 2. udsendelse af spørgeskema Nr. Statement Gennemsnit Median Ved ikke (antal personer) Interval Ekspertpanelets Kommentarer Størrelse og type

Læs mere

IT og hygiejneadfærd i et ledelsesperspektiv Storkøkkener. Christian Coff cco@ucsj.dk UCSJ og VIFFOS Ankerhus, 30. Maj 2013

IT og hygiejneadfærd i et ledelsesperspektiv Storkøkkener. Christian Coff cco@ucsj.dk UCSJ og VIFFOS Ankerhus, 30. Maj 2013 IT og hygiejneadfærd i et ledelsesperspektiv Storkøkkener Christian Coff cco@ucsj.dk UCSJ og VIFFOS Ankerhus, 30. Maj 2013 Hvordan leder man egenkontrol? Michel Foucault Conduct of conduct Ledelse af selv-ledelse

Læs mere

Patientinformation. Akut dialysekateter. Dialyseadgangsvej

Patientinformation. Akut dialysekateter. Dialyseadgangsvej Patientinformation Akut dialysekateter Dialyseadgangsvej Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Anlagt kateter Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om akut hæmodialysekateter (kaldet

Læs mere

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet)

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Formål Formålet med denne patientinformation er at give dig og dine pårørende oplysning og vejledning omkring amputationsforløbet.

Læs mere

Bilag 7: Påstande udsendt til ekspertpanelet med litteraturhenvisninger

Bilag 7: Påstande udsendt til ekspertpanelet med litteraturhenvisninger Bilag 7: Påstande udsendt til ekspertpanelet med litteraturhenvisninger Størrelse og type af sugekateter 1. Sugekateteret må ikke fylde mere end halvdelen af kanylens lumen [1][2] [3][4][5] 2. I tilfælde

Læs mere

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje Patientinformation AV fistel/graft Dialyseadgangsveje Kvalitet Døgnet Rundt Dialyseafdelingen Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om AV fistler og grafter, som er adgangsveje, der

Læs mere

Brug og pleje af PICC-line

Brug og pleje af PICC-line Patientinformation Brug og pleje af PICC-line En PICC-line (perifert indsat centralt kateter) er et tyndt silicone-kateter der sidder i en vene i overarmen. Katetret lægges vha. ultralyd og bruges til

Læs mere

Maveplastik. - information til patienter

Maveplastik. - information til patienter Maveplastik - information til patienter Maveplastik Ved en maveplastik fjernes overflødigt fedt og hud og huden opstrammes evt. i kombination med en opstramning af bugvægsmuskulaturen. Fedt indenfor bugvæggen

Læs mere

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Før operationen Du må ikke være syg eller have sår, udslæt,

Læs mere

2. Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for følgevirkninger efter operation for tidlig brystkræft

2. Sundhedsstyrelsen. National klinisk retningslinje for følgevirkninger efter operation for tidlig brystkræft Referencer 1. International Lymphodema Framework. Best practice for the management of lymphoedema 2nd edition, Compression Therapy: A position document on compression bandaging. 2012. 2. Sundhedsstyrelsen.

Læs mere

Laboratorieanalyser hvad går galt?

Laboratorieanalyser hvad går galt? Laboratorieanalyser hvad går galt? Kvalitetsvurdering ved blodprøvetagning håndtering af materialer utilsigtede hændelser ved parakliniske prøver Hvordan sikrer vi prøvematerialets kvalitet? Hvem skal

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Anbefalinger af bedste praksis for afasi

Anbefalinger af bedste praksis for afasi Anbefalinger af bedste praksis for afasi Afasi er en erhvervet kommunikationsforstyrrelse forårsaget af en skade i de sprogdominante områder i hjernen. Apopleksi (blodprop eller blødning i hjernen) er

Læs mere

Til patienter og pårørende. Fjernelse af et øje. Information om operation og pleje af en øjenprotese. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt.

Til patienter og pårørende. Fjernelse af et øje. Information om operation og pleje af en øjenprotese. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Til patienter og pårørende Fjernelse af et øje Information om operation og pleje af en øjenprotese Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øjenklinikken Navn CPR-nr. Din kontaktperson 2 Hvorfor og hvordan fjernes

Læs mere

Træningsprogram til patienter opereret for slidgigt i tomlens rodled

Træningsprogram til patienter opereret for slidgigt i tomlens rodled Revideres dec. 2016, afdelingsledelsen Udarbejdet af: Steffen F. og Linn W., ergoterapeuter Godkendt af: Per Hølmer, overlæge Træningsprogram til patienter opereret for slidgigt i tomlens rodled 3 uger

Læs mere

Patientinformation. Kuskefingre. - Dupuytren Kontraktur (Behandling med nåle)

Patientinformation. Kuskefingre. - Dupuytren Kontraktur (Behandling med nåle) Patientinformation Kuskefingre - Dupuytren Kontraktur (Behandling med nåle) www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Information om sygdommen og behandlingen Denne pjece indeholder information om kuskefingre

Læs mere

Øvelsesprogram til brystopererede

Øvelsesprogram til brystopererede Øvelsesprogram til brystopererede Regionshospitalet Randers Fysioterapien Hensigten med denne pjece er at give oplysninger og råd, som kan bidrage til at mindske gener efter brystoperationen. Efter en

Læs mere

Anvendelsesområde: Personalet på Hospice Sønderjylland skal anvende retningslinjerne.

Anvendelsesområde: Personalet på Hospice Sønderjylland skal anvende retningslinjerne. Hospice Oprettet d. 26.04.2010 af: SMM Sidst revideret d.05.11.2013 af: KHU og SMM Procedure Medicinhåndtering Kanyler, sprøjter, hætteglas, ampuller, novoletpenne, forfyldte sprøjter, skyllevæsker Godkendt

Læs mere

Kvalitetsmål Neonatalklinikken ønsker at nedbringe antallet af infektioner ved hjælp af klare retningslinier for hygiejne i afdelingen.

Kvalitetsmål Neonatalklinikken ønsker at nedbringe antallet af infektioner ved hjælp af klare retningslinier for hygiejne i afdelingen. STANDARD FOR NEDBRINGELSE AF INFEKTIONER Kvalitetsmål Neonatalklinikken ønsker at nedbringe antallet af infektioner ved hjælp af klare retningslinier for hygiejne i afdelingen. Baggrund Antallet af nosokomielle

Læs mere

Forebyggelse af akut kritisk forværring ved hjælpe af et Early Warning Score system

Forebyggelse af akut kritisk forværring ved hjælpe af et Early Warning Score system Forebyggelse af akut kritisk forværring ved hjælpe af et Early Warning Score system Gitte Bunkenborg Ph.d. stud. Lunds Universitet, Udviklingssygeplejerske, Hvidovre Hospital Intensiv Terapiafsnit 542

Læs mere

Infektionshygiejnen Region Nordjylland 1. Skema til brug ved gennemgang af afsnittet ud fra Generelle smitteforebyggende forholdsregler (3.

Infektionshygiejnen Region Nordjylland 1. Skema til brug ved gennemgang af afsnittet ud fra Generelle smitteforebyggende forholdsregler (3. Infektionshygiejnen Region Nordjylland 1 Skema til brug ved gennemgang af afsnittet ud fra Generelle smitteforebyggende forholdsregler (3.2) Håndhygiejne Er der fokus på korrekt udført håndhygiejne? Hvordan?

Læs mere

Hvordan kan vi standardisere observation af håndhygiejneteknik

Hvordan kan vi standardisere observation af håndhygiejneteknik Hvordan kan vi standardisere observation af håndhygiejneteknik Lisbeth Kyndi Bergen, hygiejnesygeplejerske, Rigshospitalet Helle Amtsbiller, hygiejnesygeplejerske, CEI, Statens Serum Institut Torsten Slotsbjerg,

Læs mere

Idekatalog til nyreskole

Idekatalog til nyreskole Idekatalog til nyreskole Indhold Hvorfor har vi udviklet et idekatalog? side 3 Psykosociale aspekter af nyresygdom side 4 Medicinske aspekter af nyresygdom side 6 Kilder side 8 2 Hvorfor har vi udviklet

Læs mere

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver behandling. Formålet

Læs mere

170005-08 Region Hovedstadens Elektive Laboratorium

170005-08 Region Hovedstadens Elektive Laboratorium 2.1 Prøvetagning Prøvetagning fra vene Blodprøvetagning, hvor kanyle og sikkerhedsholder samles umiddelbart inden prøvetagning Varenr. L33001 Varenavn: Kanyle uden holder, GRØN, lang nål Varenr. L33002

Læs mere

Vejledning i brug af spilerdug. I henhold til Medicinske Direktiv 93/42/EC

Vejledning i brug af spilerdug. I henhold til Medicinske Direktiv 93/42/EC Vejledning i brug af spilerdug I henhold til Medicinske Direktiv 93/42/EC Side 1 af 8 Side 2 af 8 Denne vejledning gælder for alle typer af spilerdug fra Brehms Spilerdug Indledning Spilerdug er en glat

Læs mere

Hvilke faktorer understøtter eller hindre medicin adherence hos patienter med kronisk nyresygdom

Hvilke faktorer understøtter eller hindre medicin adherence hos patienter med kronisk nyresygdom Nefrologisk klinik Hvilke faktorer understøtter eller hindre medicin adherence hos patienter med kronisk nyresygdom Et kvalitativt systematisk review RN, MSc Trine Mechta Nielsen 1 Projekt oversigt 1.

Læs mere

Patientvejledning. Seneskedehindebetændelse. De Quervains

Patientvejledning. Seneskedehindebetændelse. De Quervains Patientvejledning Seneskedehindebetændelse De Quervains Seneskedehindebetændelse er en irritationstilstand, som oftest opstår ved senerne til tommelfingersiden i håndleddet. I mange tilfælde går seneskedehindebetændelse

Læs mere

CVK central vene kateter

CVK central vene kateter CVK central vene kateter Gældende for: Sygeplejersker i Pleje og Omsorg Formål: Forebygge infektion ifm. pleje og håndtering af centralt vene kateter Definition: Anvendes til parenteral ernæring og infusion.

Læs mere

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren KURSUS Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren 2 BESLUTNINGSTRÆ EFTERBYRD, INFEKTION Afstand fra kælvning Almenbefindende Fra 12 til + 72 timer Koen har ikke kælvet eller er mere end

Læs mere

5P Undersøg dit Kliniske Mikrosystem

5P Undersøg dit Kliniske Mikrosystem 5P Undersøg dit Kliniske Mikrosystem Kilde: http://dms.dartmouth.edu/cms/ (Worksheets) Hvad er 5P? 5P er en struktureret metode til at danne et fælles billede af det kliniske mikrosystem. Ethvert system

Læs mere

Centralvenøst kateter på hund og kat

Centralvenøst kateter på hund og kat INSTITUT FOR MINDRE HUSDYRS SYGDOMME, DET BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET, KØBENHAVNS UNIVERSITET Centralvenøst kateter på hund og kat Adjunkt Bo Wiinberg, Dyrlæge, PhD & Gitte Wagner Hansen, Veterinærsygeplejerske

Læs mere

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2

Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Side 1 av 6 Genoptræning efter: FROSSEN SKULDER (PERIARTROSIS HUMEROSCAPULARIS) TRIN 2 Da det ofte er en smerte, der har udløst den "frosne skulder", er det meget vigtigt, at øvelserne ikke medfører smerter,

Læs mere

Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006

Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006 Hygiejnevejledning Tårnby Kommune 2006 2 Hygiejnevejledning... 1 Teknik ved håndvask... 4 Hjemmeplejen:... 6 Rengøring... 7 Dokumentation... 15 3 OM MRSA Hvad er MRSA? MRSA står for: Methicillin Resistent

Læs mere

Program. 13.15 Præsentation. 13.20 Oplæg om infektionspakken. 13.25 Håndhygiejne. 13.45 Gruppearbejde. 14. 00 Opfølgning på gruppearbejde

Program. 13.15 Præsentation. 13.20 Oplæg om infektionspakken. 13.25 Håndhygiejne. 13.45 Gruppearbejde. 14. 00 Opfølgning på gruppearbejde Infektionspakken Program 13.15 Præsentation 13.20 Oplæg om infektionspakken 13.25 Håndhygiejne 13.45 Gruppearbejde 14. 00 Opfølgning på gruppearbejde 14.15 Information om E-learning Mål på plejecentrene

Læs mere

Øvelsesprogram til den kirurgiske patient

Øvelsesprogram til den kirurgiske patient Indledning Dette hæfte er til dig, der er opereret i maven. Du vil blive instrueret i hvilke øvelser du skal lave. Fysioterapeuten vil angive hvilke øvelser samt hvor mange gentagelser du skal lave. Er

Læs mere

Til patienter og pårørende. Fjernelse af et øje. Information om operation og pleje af en øjenprotese. Vælg farve. Øjensygdomme

Til patienter og pårørende. Fjernelse af et øje. Information om operation og pleje af en øjenprotese. Vælg farve. Øjensygdomme Til patienter og pårørende Fjernelse af et øje Information om operation og pleje af en øjenprotese Vælg farve Øjensygdomme 2 Hvorfor og hvordan fjernes øjet? Hvorfor fjernes øjet? Der kan være mange årsager

Læs mere

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet)

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Formål Formålet med denne patientinformation er at give dig og dine pårørende oplysning og vejledning omkring amputationsforløbet.

Læs mere

Patientinformation. Lyskebrok. - Hernie ingvinalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet

Patientinformation. Lyskebrok. - Hernie ingvinalis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk. Ambulatoriet Patientinformation Lyskebrok - Hernie ingvinalis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 Information om sygdommen og behandlingen Denne pjece indeholder information om lyskebrok og dertilhørende

Læs mere

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat.

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat. Efterhånden som man bliver ældre, bliver musklerne og huden i ansigtet slappere, hvorved rynker og løs hud bliver mere synlige. Den løse hud ses oftest under hagen, op langs kæberanden samt over og under

Læs mere

Hygiejne og politik Konference d. 6. februar 2014

Hygiejne og politik Konference d. 6. februar 2014 Hygiejne og politik Konference d. 6. februar 2014 Spor 6 - Håndhygiejne og adfærd Jens Kjølseth Møller, professor, overlæge, Sygehus Lillebælt Dorte Buhl, hygiejnesygeplejerske, Herlev Hospital Hvad ved

Læs mere

Injektion af insulin og GLP-1-analog til voksne med diabetes mellitus - Instruks. At sikre korrekt injektion af insulin.

Injektion af insulin og GLP-1-analog til voksne med diabetes mellitus - Instruks. At sikre korrekt injektion af insulin. Injektion af insulin og GLP-1-analog til voksne med diabetes mellitus - Instruks Formål: At sikre korrekt injektion af insulin. Gældende for: Sygeplejersker og social-og sundhedsassistenter i Struer Kommune.

Læs mere

Procedure. Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde.

Procedure. Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde. Procedure Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde. Formål: At der arbejdes ud fra samme principper ved pleje, og ved indgift i PEG sonde til gavn for beboernes

Læs mere

Udarbejdet af Speciallæge Kim Krarup Januar 2018 revideres årligt.

Udarbejdet af Speciallæge Kim Krarup Januar 2018 revideres årligt. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere