Gør en forskel i den verden, som vi alle er en del af.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gør en forskel i den verden, som vi alle er en del af."

Transkript

1 Gør en forskel i den verden, som vi alle er en del af. Et inspirationsmateriale udviklet af Folkekirkens Nødhjælp målrettet konfirmationsforberedelsen, undervisningsbrug og FDF- og spejdermøder.

2 2:19 Forløb og opbygning 3 Fastetiden 4 Film 5 Aktiviteter 6 Ung i en flygtningelejr 6 Dilemma: Hvem skal man hjælpe? 7 Faste challenge 8 Værdistigen 9 På flygt 10 Aktion 11 Mål Med udgangspunkt i de centrale kristne budskaber næstekærlighed og diakoni har Folkekirkens Nødhjælp skabt et dialogskabende inspirationsmateriale, der kan bruges i konfirmationsforberedelsen, til undervisningsbrug og til FDF- og spejdermøder. Materialet er særligt relevant i fastetiden, da flere af aktiviteterne sætter spørgsmålstegn ved den overflod, som unge i Danmark har, mens unge i andre dele af verden lever i fattigdom. Opgaverne indeholder film, aktiviteter, oplæg til diskussion og mulighed for refleksion. Alt sammen med udgangspunkt i globale problemstillinger og kristne værdier. Elevark 12 Ung i en flygtningelejr - elevark 13 Peter Singers dilemma: Hvem skal man hjælpe - elevark 14 Faste challenge - elevark 15 Værdistigen - elevark 16 Aktion! - elevark 18 Bibeltekster til højtlæsning og refleksion 18 Jesu fristelse i ørkenen 18 Faste og sabbat 18 Lignelsen om den barmhjertige samaritaner 19 Bespisningen af de fem tusinde 19 Materialet er oplagt som optakt til Folkekirkens Sogneindsamling den 11. marts 2018, til forberedelse af et besøg fra Folkekirkens Nødhjælps Karavane eller til at engagere konfirmander kirkens arbejde med diakoni. Sogneindsamlingen bliver ofte anvendt som en måde at konkretisere de kristne værdier på. At samle ind til mennesker i nød er nemlig et meget konkret udtryk for næstekærlighed. Sogneindsamlingen går på den måde hånd i hånd med det diakonale arbejde, som finder sted lokalt herhjemme. Kender du ikke Folkekirkens Nødhjælps Karavane, som har til formål at engagere danske unge i kampen mod fattigdom i verden gennem oplæg i konfirmationsforberedelsen, kan du læse mere her:

3 3:19 Foto: Jonas Holmgaard Hundebøll Forløb og opbygning Materialet indeholder aktiviteter, som alle kan anvendes enkeltvis eller samlet. Hele forløbet varer 4 gange 45 minutter. I materialet omtales målgruppen som elever. Ordet skal i materialet også forstås som konfirmander, FDFere og spejdere, da materialet også bruges i konfirmationsforberedelsen, FDF og spejderbevægelsen. Der kræves ingen lang forberedelse eller særlige kompetencer for at benytte materialet. I de fleste tilfælde kan du blot printe materialet og gennemlæse før brug. Materialet er bygget op, så det starter med introduktion til fasten, som kan læses højt for eleverne. Introduktionen efterfølges af aktivitetsbeskrivelser. Dernæst er der en række printklare elevark, der giver eleverne den information, som de skal bruge til at lave en leg eller diskutere. Elevarkene skal således printes og udleveres til eleverne. Materialet indeholder til slut sider med nogle af de relevante bibeltekster, der henvises til i materialet. Aktiviteter i materialet: 1. Ung i en flygtningelejr Gennem film, refleksion og samtale kommer eleverne til at reflektere over, hvordan det er at være ung på flugt. 2. Dilemma Skal vi hjælpe den nære eller fjerne næste? I denne aktivitet skal eleverne diskutere næstekærlighed gennem et dilemma. 3. Faste challenge I denne aktivitet skal eleverne udfordres til at være afholdende og på den måde få et indblik i Jesus fristelse i ørkenen. 4. Værdistigen Gennem film og diskussion skal eleverne reflektere over, hvad der er vigtigt i et ungdomsliv. 5. På flugt En leg, hvor konfirmanderne skal lege flygtninge og holde sammen, så ingen tabes på flugten. 6. Aktion! I denne opgave skal eleverne diskutere spørgsmål om nødhjælp og kristendom for at forstå kirkens diakoni.

4 4:19 Foto: Yilmaz Polat Fastetiden Intro: Jesu fristelse i ørkenen (Matthæusevangeliet kap. 4) læses højt sammen med eleverne. Teksten findes sidst i materialet under Bibelvers til refleksion. Efterfølgende kan denne intro til fasten set fra moderne næstekærlighedssynspunkt læses. I Matthæusevangeliet kap. 4 kan man læse, hvordan Jesus bliver fristet af djævlen. Og selv om han lider af sult efter at have fastet i 40 dage og 40 nætter, står han imod. I Folkekirken er fastetiden en forberedelse til påsken. Det er en tid, som ofte bruges til refleksion, afholdenhed, eftertænksomhed, tanker om Gud og tanker om sig selv som medmenneske. At være fastende i dag kan betyde, at man afholder sig helt fra at spise, men oftest skærer man blot ned på antallet af hovedmåltider. Fastetiden er også oplagt til at tænke over, hvilke forbrugsting der fylder meget i ens liv, for derefter at forsøge enten at holde sig fra tingene eller skære ned på forbruget. I det gamle testamente i Esajas bog kap 58, vers 3-9 kan man også læse om faste og sabbat (Læs eventuelt passagen højt). Her handler det om, at man faster fra sine egne behov og i stedet hjælper næsten. I det perspektiv handler fasten om at udvise næstekærlighed og barmhjertighed. Det vil sige at dele sit brød med den sultne, at give husly til den hjemløse, at give klæder til den nøgne og ikke at vende ryggen til folk. På samme måde ønsker Folkekirkens Nødhjælp at hjælpe folk i nød. Folkekirkens Nødhjælp tror på en verden fri for sult og undertrykkelse. Det er det, der kæmpes for, der hvor nøden er størst. Det gør Folkekirkens Nødhjælp ved at uddele nødhjælp, forebygge katastrofer, bekæmpe sult og styrke demokrati og menneskerettigheder. Desuden arbejder man i Folkekirkens Nødhjælp med rettigheder og ligestilling mellem kønnene. For at sikre basale menneskerettigheder taler man verdens fattigstes sag både nationalt og internationalt. Det er det, man kalder politisk fortalerarbejde.

5 5:19 Film I forbindelse med materialet har Folkekirkens Nødhjælp også lavet tre film, som kan bruges i konfirmandforberedelsen. Filmene findes på Youtube eller på Målet med filmene er at vise konfirmander, at selvom flygtninge i Kenya og Libanon lever i en hel anden verden end den danske, så er forskellene på menneskerne i flygtningelejren og danske unge faktisk slet ikke så stor. Fotos: Hans Bach Film 1: Hvilke drømme og håb har en flygtning? Talent findes alle steder - også i en flygtningelejr. Filmen viser, hvordan flygtningelejren Kakuma i Kenya på trods af nød, fattigdom og elendighed, med et talentshow giver plads til drømme og håb. (Varighed 9 minutter) Film 2: Hvad vil det sige at være flygtning? Livet er i en flygtningelejr er vidt forskelligt fra livet i Danmark, men på samme tid har det også mange ligheder. Filmen giver et indblik i, hvordan dagligdagen er som ung i en flygtningelejr. (Varighed 14 minutter) watch?v=xwmh0kigod8&feature=youtu.be Film 3: Hvordan kan vi i Danmark hjælpe? Medina fortæller, hvorfor hun hjælper med at samle penge til Folkekirkens Nødhjælp, og hvordan danske unge kan gøre en forskel! (Varighed 5 minutter) watch?v=pkryqua4jjc&feature=youtu.be

6 6:19 Fotos: Hans Bach Aktiviteter Ung i en flygtningelejr Formål: I denne aktivitet skal eleverne reflektere over, hvordan det er at være en ung flygtning. Varighed: minutter. Arbejdsmetode: Film, refleksion og samtale. Forløb 1. Vis film nr. 1 Hvilke drømme og håb har en flygtning? Du finder filmen på nødhjælp.dk/tagdel eller her 2. Diskuter følgende spørgsmål: Hvordan ser håb og drømme ud i Kakuma? Hvorfor tror I, nogle rapper, danser eller andet i flygtningelejren? Er det nødvendigt at have drømme for at overleve? Hvad er forskellen på unge i Danmark og unge på flugt? Kan du forestille dig, hvis situationen var omvendt?

7 7:19 Foto: Kishor Sharma Dilemma: Hvem skal man hjælpe? Mål: Formålet er, at konfirmanderne skal reflektere over, hvem vi hjælper, og hvordan man hjælper. Varighed: 20 minutter. Arbejdsmetode: Diskussion, refleksion og samtale. Forløb: Filosoffen Peter Singer, der arbejder ud fra en filosofi om at altid udføre den handling, som fører til mest mulig lykke i verden, har opstillet et interessant dilemma. Læs følgende højt: Forestil dig, at du er på vej i skole. Du går forbi en dam. Pludselig ser du, at der er noget i dammen. Du ser, at det er et lille barn, der er ved at drukne. Hvis du selv hopper i vandet, kan du redde barnet, og vandet vil kun gå dig til navlen. Dit tøj og din mobiltelefon, du har i lommen, vil dog blive ødelagt af mudderet og vandet, og du har ikke tid til at tage din mobil op af lommen, inden barnet er forsvundet ned i søen og druknet. Hvad gør du? 1. Lad eleverne diskutere to og to, hvad de vil gøre, og lad dem svare på spørgsmål 1 på elevarket. Lav opsamling på diskussionerne og begrundelserne. Formegentlig vil alle elever sige, at de vil redde barnet, selvom både tøj og mobiltelefon bliver ødelagt. 2. Spørg efterfølgende eleverne, om det gør nogen forskel, hvis der kommer andre forbi, som også ser barnet, og derfor lige så godt kan springe i for at redde barnet? i et uland et sted i verden og måske på samme måde i fare for at dø. Ved at donere det samme antal kroner, som man skal bruge på nyt tøj og en ny mobiltelefon, kan eleverne således redde ét eller flere børn i ulandene fra sygdom eller sult. Lad dem eventuelt uddybe svaret under spørgsmål 2 på elevarket. 4 Giv derefter eleverne tid til at tænke over følgende spørgsmål og påstande og diskutér efterfølgende i plenum: Hvornår er man forpligtet til at hjælpe? Har afstand og relation nogen betydning? Og hvilken betydning? Hvad er forskellen på at hjælpe mennesker i Danmark og i eksempelvis Nepal? Er der mennesker, som man ikke skal hjælpe? Hvor meget er vi forpligtet til at hjælpe hinanden? De mennesker, der hjælper andre, har oftest selv oplevet at blive hjulpet i en svær situation. Mennesker, der selv er 100% skyld i deres problemer, behøver man ikke hjælpe. Kristne har større pligt til at hjælpe mennesker i nød end andre. En person, der undlader at hjælpe et offer for et trafikuheld, bør straffes. Det er okay, at mennesker sulter, så længe at det ikke går ud over mig. Perspektivering: Lukas kap. 10 v Den barmhjertige samaritaner 3. Spørg så eleverne, om det gør nogen forskel, hvis barnet er

8 8:19 Foto: Mikkel Østergaard Faste challenge Formål: Med udgangspunkt i livet i en flygtningelejr, som det ses i film nummer 1, er formålet med denne aktivitet at give eleverne en smag af, hvad afholdenhed betyder, og sætte spørgsmålstegn ved den måde, vi lever på i Danmark. Varighed: 10 min. første gang 15 min. anden gang. Arbejdsmetode: Refleksion og afholdenhed. Forløb: På elevarket skal eleverne hver skrive 5 ting fra dagligdagen, som fylder meget måske for meget - i deres liv. Det kan være deres telefon, ipad, PlayStation, Facebook, Snapchat, kød eller cola. Eleverne skal også skrive, hvorfor det fylder meget. Følgende skal sidemanden vælge 2 af de 5 ting og udfordre sidemanden til at lægge det fra sig i én uge indtil næste undervisning. Til næste undervisningsgang skal eleverne fortælle, hvordan det gik kunne de modstå fristelsen? Efterfølgende kan man fælles på holdet diskutere og reflektere over udfordringen med udgangspunkt i følgende spørgsmål: Hvad var det sværeste ved at være afholdende? Kan man leve helt uden tingene? Giver det at undvære eller at være afholdende tid eller plads til andre ting? Er det bedre at leve uden nogle af sine ting? Hvad vil være umuligt at undvære? Har det sat yderligere tanker i gang? Perspektivering: Matthæus kap. 4 v Jesu fristelse i ørkenen.

9 9:19 Fotos: Hans Bach Værdistigen Formål: Denne aktivitet skal få konfirmanderne til at se lighederne og forskellene mellem dem selv og unge flygtninge. Varighed: minutter. Arbejdsmetode: Diskussion, film, samtale og refleksion. Forløb: Rangér følgende værdier. Sæt det, der betyder mest for dig øverst, og det, der betyder mindst for dig nederst. Adgang til internettet og mobiltelefon Adgang til skole og uddannelse Mulighed for at lave fritidsaktiviteter Adgang til mad Medicin og sæbe Tag over hovedet Venner og familie Vis film nr. 2: Hvad vil det sige at være flygtning? Filmen findes på watch?v=xwmh0kigod8&feature=youtu.be Efter at have set filmen skal konfirmanderne forsøge at lave en værdistige, som de tror, den vil se ud for en af flygtningene i filmen. Sammenlign efterfølgende de to værdistiger. Giv nu eleverne mulighed for at omrangere deres værdier. Diskuter dernæst deres valg og forskelle i prioriteringer. Er værdistigerne ens? Vil konfirmanderne ændre deres værdistige efter at have set filmen? Hvorfor prioriterer man, som man gør?

10 10:19 Foto: Yilmaz Polat På flugt Formål: En leg, hvor konfirmanderne skal lege flygtninge og holde sammen, så ingen tabes på flugten. Målet er at give dem en fornemmelse af, hvor tæt man kan stå i kampen for at komme til et bedre sted, eller når man skal bo mange sammen i en flygtningelejr. Varighed: 20 minutter. Beskrivelse: Alle deltagerne på nær én er flygtninge. Den sidste skal udfordre flygtningene. Materialer: 6 stykker A4 papir pr. person. Forberedelse: Konfirmanderne deles i hold med maks. 10 personer på hver. Papirerne tapes sammen til et stort stykke. Alle flygtningene står på papiret, mens den sidste person går rundt om papiret som en vagt. Efterhånden som legen skrider frem, river vagten små stykker af papiret af. Flygtningene skal nu helst blive stående på papiret. Hvor stort et område kan vagten fjerne, inden flygtningene falder af papiret og legen slutter? Det gælder undervejs om for flygtningene at samarbejde, så alle kan blive stående på mindst muligt papir. Der kan med fordel spilles noget roligt musik til denne leg.

11 11:19 Fotos: Hans Bach Aktion! Mål: Gennem diskussion skaber denne aktivitet en forbindelse mellem kristendommens budskaber og kirkens diakoni. Varighed: 15 minutter. Arbejdsmetode: Film, refleksion og diskussion Forløb: Start med at se film 3: Hvordan kan vi i Danmark hjælpe? Filmen findes på eller watch?v=pkryqua4jjc&feature=youtu.be Lad efterfølgende eleverne svare på spørgsmålene på elevarket. Diskuter efterfølgende elevernes svar i klassen. Spørgsmålene er: Hvad er nød? Hvad er hjælp? Er det særligt kristent at hjælpe andre mennesker? Hvis ja - hvad er så særligt kristent ved at hjælpe andre? Hvad kan du undvære? Hvordan kan du tage del? Perspektivering: Matthæus kap. 14, v Bespisningen af de fem tusind Esajas bog kap. 58, v. 3-9 Fasten og sabbatten

12 12:19 Foto: Kishor Sharma Elevark I Matthæusevangeliet kap. 4 kan man læse, hvordan Djævlen frister Jesus. Djævlen forsøger at friste Jesus med både mad, stor magt og alt den rigdom, som man kan drømme om. Og selv om Jesus lider af sult efter at have fastet og ikke spist i 40 dage og 40 nætter, så modstår Jesus fristelsen. I det gamle testamente (Esajas bog kap 58, vers 3-9) kan man også læse om faste og sabbat. Her handler det om, at man skal udvise næstekærlighed og barmhjertighed. Det vil sige at dele sin mad med sultne mennesker og hjælpe en fattig hjemløs. Det med at faste er også en del af kirkeåret. Fastetiden er nemlig en forberedelse til påsken, og bruges af mange kristne i verden til refleksion, afholdenhed, eftertænksomhed, tanker om Gud og tanker om sig selv som medmenneske. At være fastende i dag kan betyde, at man afholder sig helt fra at spise, men oftest skærer mange blot ned på antallet af hovedmåltider. På samme måde ønsker Folkekirkens Nødhjælp at hjælpe folk i nød. Folkekirkens Nødhjælp tror på en verden fri for sult og undertrykkelse. Folkekirkens Nødhjælp hjælper ved at uddele nødhjælp, forebygge katastrofer, bekæmpe sult og styrke demokrati og menneskerettigheder. Fastetiden er også oplagt til at tænke over, hvilke forbrugsting der fylder meget i ens liv. Nogle forsøger efterfølgende at holde sig fra tingene eller skære ned på forbruget. Derudover arbejder man i Folkekirkens Nødhjælp med rettigheder og ligestilling mellem kønnene.

13 13:19 Ung i en flygtningelejr - elevark Se film nr. 1 Hvilke drømme og håb har en flygtning? Du finder filmen på eller Diskuter bagefter følgende spørgsmål: Hvordan ser håb og drømme ud i Kakuma? Hvorfor tror I, nogle rapper, danser eller andet i flygtningelejren? Er det nødvendigt at have drømme for at overleve? Hvad er forskellen på unge i Danmark og unge på flugt? Kan du forestille dig, hvis situationen var omvendt? Skriv gerne noter undervejs i filmen. Foto: Hans Bach

14 14:19 Peter Singers Dilemma - elevark Spørgsmål 1: Vil du redde barnet? Hvorfor eller hvorfor ikke? Spørgsmål 2: Gør det nogen forskel, at barnet er langt væk fra dig, i en anden verdensdel, når det er i samme risiko for at dø? I begge dilemmaer kan du redde barnet uden at udsætte dig selv for fare eller miste noget stort på det. Hvad er forskellen på dilemmaerne udover afstanden til barnet? Spørgsmål og påstande til diskussion i klassen: Hvornår er man forpligtet til at hjælpe? Har afstand og relation nogen betydning? Og hvilken betydning? Hvad er forskellen på at hjælpe i Danmark og i eksempelvis Nepal? Er der mennesker, som man ikke skal hjælpe? Hvor meget er vi forpligtet til at hjælpe hinanden? De mennesker, der hjælper andre, har oftest selv oplevet at blive hjulpet i en svær situation. Mennesker, der selv er 100% skyld i deres problemer, behøver man ikke hjælpe. Kristne har større pligt til at hjælpe mennesker i nød end andre. En person, der undlader at hjælpe et offer for et trafikuheld, bør straffes. Det er okay, at mennesker sulter så længe, at det ikke går ud over mig.

15 15:19 1. Faste challenge - elevark Skriv 5 ting fra dagligdagen, som fylder meget måske for meget - i dit liv. Det kan være din telefon, ipad, PlayStation, Facebook, Snapchat, kød eller cola. Skriv også hvorfor det fylder meget og hvor meget det fylder. Foto: Kaspar Wenstrup 4. 5.

16 16:19 Fotos: Hans Bach Værdistigen - elevark Rangér følgende værdier. Skriv 1 ud for den værdi, der betyder mest for dig, og 7 ud for den, der betyder mindst. Forsøg at lave en værdistige for én af flygtningene i filmen. Adgang til internettet og mobiltelefon Adgang til internettet og mobiltelefon Adgang til skole og uddannelse Adgang til skole og uddannelse Mulighed for at lave fritidsaktiviteter Mulighed for at lave fritidsaktiviteter Adgang til mad Adgang til mad Medicin og sæbe Medicin og sæbe Tag over hovedet Tag over hovedet Venner og familie Venner og familie Se film nr. 2: Hvad vil det sige at være flygtning? Filmen findes på eller watch?v=xwmh0kigod8&feature=youtu.be Sammenlign efterfølgende de to værdistiger.

17 17:19 1. Hvad er nød? 4. Hvis ja, hvad er så særligt kristent ved at hjælpe andre? Aktion! - elevark Start med at se film 3: Hvordan kan vi i Danmark hjælpe? Filmen findes på eller watch?v=pkryqua4jjc&feature=youtu.be Svar dernæst på følgende spørgsmål: Foto: Hans Bach 2. Hvad er hjælp? 5. Hvad kan du undvære? 3. Er det særligt kristent at hjælpe andre mennesker? 6. Hvordan kan du tage del?

18 18:19 Bibeltekster til refleksion Jesu fristelse i ørkenen Matthæus kap. 4, vers 1-11 Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst sult. Og fristeren kom og sagde til ham:»hvis du er Guds søn, så sig, at stenene her skal blive til brød.«men han svarede:»der står skrevet: Mennesket skal ikke leve af brød alene, men af hvert ord, der udgår af Guds mund. «Da tog Djævelen ham med til den hellige by, stillede ham på templets tinde og sagde til ham:»hvis du er Guds søn, så styrt dig ned. For der står skrevet: Han vil give sine engle befaling, og de skal bære dig på hænder, så du ikke støder din fod på nogen sten.«jesus sagde til ham:»der står også skrevet: Du må ikke udæske Herren din Gud. «Igen tog Djævelen ham med sig, denne gang til et meget højt bjerg, og viste ham alle verdens riger og deres herlighed og sagde til ham:»alt dette vil jeg give dig, hvis du vil kaste dig ned og tilbede mig.«da svarede Jesus ham:»vig bort, Satan! For der står skrevet: Du skal tilbede Herren din Gud og tjene ham alene. «Da forlod Djævelen ham, og se, der kom engle og sørgede for ham. Faste og sabbat Esajas bog kap. 58, vers 1-9»Hvorfor ser du ikke, når vi faster, og ænser ikke, at vi spæger vort legeme.«på fastedagen driver I handel, og jeres arbejdere jager I med. I faster i kiv og strid og kaster med sten i ondskab. Når I faster, som I nu gør, bliver jeres bøn ikke hørt i himlen. Tror I, det er den faste, jeg ønsker, at mennesket spæger sit legeme, hænger med hovedet som et siv og ligger i sæk og aske? Er det det, I kalder faste, en dag til Herrens behag? Nej, den faste, jeg ønsker, er at løse ondskabens lænker og sprænge ågets bånd, at sætte de undertrykte i frihed, og bryde hvert åg; ja, at du deler dit brød med den sultne, giver husly til hjemløse stakler, at du har klæder til den nøgne og ikke vender ryggen til dine egne. Da skal dit lys bryde frem som morgenrøden, og dit sår skal hurtigt læges; din retfærdighed går i spidsen for dig, og Herrens herlighed er bag dig. Da kalder du, og Herren vil svare, da råber du om hjælp, og han siger: Her er jeg! Hvis du fjerner åget og holder op at pege fingre og tale ondt,

19 19:19 Lignelsen om den barmhjertige samaritaner Lukas kap. 10, vers Da rejste en lovkyndig sig og ville sætte Jesus på prøve og spurgte ham:» Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?«han sagde til ham:»hvad står der i loven? Hvad læser du dér?«bespisningen af de fem tusind Matthæus kap. 14, v Da Jesus hørte det, drog han bort derfra i en båd til et øde sted for at være alene. Men skarerne opdagede det og fulgte efter ham til fods fra byerne. Manden svarede:»du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din styrke og af hele dit sind, og din næste som dig selv.«og da han kom i land, så han en stor folkeskare, og han ynkedes over dem og helbredte dem, der var syge. Jesus sagde:»du har svaret rigtigt. Gør det, så skal du leve.«men han ville retfærdiggøre sig selv og spurgte Jesus:»Hvem er så min næste?«jesus svarede og sagde:»en mand var på vej fra Jerusalem ned til Jeriko og faldt i hænderne på røvere. De trak tøjet af ham og slog ham, så gik de og lod ham ligge halvdød. Tilfældigvis kom en præst den samme vej; han så manden, men gik forbi. Det samme gjorde en levit, der kom til stedet; også han så ham og gik forbi. Men en samaritaner, som var på rejse, kom hen til ham, og han fik medynk med ham, da han så ham. Han gik hen og hældte olie og vin i hans sår og forbandt dem, løftede ham op på sit ridedyr og bragte ham til et herberg og sørgede for ham. Da det var blevet aften, kom hans disciple hen til ham og sagde:»stedet her er øde, og det er allerede sent. Send skarerne bort, så de kan gå hen til landsbyerne og købe sig mad.«men Jesus svarede dem:»de behøver ikke at gå. Giv I dem noget at spise!«de sagde til ham:»vi har kun fem brød og to fisk her.«han sagde:»giv mig dem!«og han lod folkeskarerne sætte sig i græsset, tog de fem brød og de to fisk, så op mod himlen og velsignede dem, brød brødene og gav disciplene dem, og de delte dem ud til skarerne Næste dag tog han to denarer frem, gav værten dem og sagde: Sørg for ham, og hvad mere du lægger ud, vil jeg betale dig, når jeg kommer tilbage. Og alle spiste og blev mætte, og de samlede de stykker sammen, som var tilovers, tolv kurve fulde. Hvem af disse tre synes du var en næste for ham, der faldt i røvernes hænder?«den lovkyndige svarede:»han, som viste ham barmhjertighed.«og Jesus sagde:»gå du hen og gør ligeså!«der var omkring fem tusind mænd, som havde spist, foruden kvinder og børn.

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Lignelser i bevægelse. Arket indeholder fire lignelser med tilhørende materiale i form af stikordskort

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

1. Mos. 3,24: Han jog mennesket ud, og øst for Edens have anbragte han keruberne og det lynende flammesværd til at vogte vejen til livets træ.

1. Mos. 3,24: Han jog mennesket ud, og øst for Edens have anbragte han keruberne og det lynende flammesværd til at vogte vejen til livets træ. 1. Mos. 3,24: Han jog mennesket ud, og øst for Edens have anbragte han keruberne og det lynende flammesværd til at vogte vejen til livets træ. Keruber er engle, der vogter livets træ med flammesværd, efter

Læs mere

2 (mini)konfirmandforløb, hvor der arbejdes med bøn, billeder og bibeltekst.

2 (mini)konfirmandforløb, hvor der arbejdes med bøn, billeder og bibeltekst. 2 (mini)konfirmandforløb, hvor der arbejdes med bøn, billeder og bibeltekst. Forløb 1, den barmhjertige samaritaner. Udgangspunktet for timerne (2x45 min) var lignelsen om den barmhjertige samaritaner

Læs mere

13 s e Trin. 30.aug.2015. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

13 s e Trin. 30.aug.2015. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 13 s e Trin. 30.aug.2015. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: 164-373- (510)/ 27- (475)- 728 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Så vendte han sig til disciplene og sagde

Læs mere

Fastelavnssøndag. Hvad betyder fastelavn?

Fastelavnssøndag. Hvad betyder fastelavn? Fastelavnssøndag Hvad betyder fastelavn? Fastelavn kommer af det plattyske ord vastelavent, der betyder fasteaften, og henviser til den 40 dages lange faste, som starter straks efter fastelavnstiden og

Læs mere

Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden?

Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden? Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden? 13. søndag efter trinitatis 2013 Salmer: 754,753,500,697,724 Teksten som der

Læs mere

Prædiken til 1.s.i fasten søndag d. 5. marts 2017 v/ Brian Christensen. Fjellerup valgmenighed og Lemvig Bykirke. Tekst: 1 mos 3,1-19; Matt 4,1-11

Prædiken til 1.s.i fasten søndag d. 5. marts 2017 v/ Brian Christensen. Fjellerup valgmenighed og Lemvig Bykirke. Tekst: 1 mos 3,1-19; Matt 4,1-11 Prædiken til 1.s.i fasten søndag d. 5. marts 2017 v/ Brian Christensen. Fjellerup valgmenighed og Lemvig Bykirke Tekst: 1 mos 3,1-19; Matt 4,1-11 Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis Tekst: Luk. 10,23-37.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis Tekst: Luk. 10,23-37. 10-09-2017 side 1 Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2017. Tekst: Luk. 10,23-37. At leve i barmhjertighed. Det er en dansk værdi, som vi har fået fra lignelsen om den barmhjertige samaritaner. Vi har en forkærlighed

Læs mere

Epistel 2 Kor 6,1-2; 2 Kor 6,10

Epistel 2 Kor 6,1-2; 2 Kor 6,10 1 Urup Kirke. Søndag d. 17. februar 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 1. søndag i Fasten, Matt. 4,1-11. 1. tekstrække. Salmer. DDS 753: Gud, du som lyset og dagen oplod DDS 691: Loven er

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

hjulpet dem. Men Jesus tvister fortællingen, og tvinger den lovkyndige til at pege på samaritaneren som en, der skal elskes.

hjulpet dem. Men Jesus tvister fortællingen, og tvinger den lovkyndige til at pege på samaritaneren som en, der skal elskes. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 10. sept. 2017 HØST Kirkedag: 13.s.e.Trin/A Tekst: 3 Mos 19,1-2+9-18; Gal 2,16-21; Luk 10,23-37 Salmer: SK: Nu går vi glad * 447 * 730 * 729 * 728 LL: Nu

Læs mere

Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække.

Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 2. juni 2013 kl. 9.30 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække. Salmer. DDS 722 Nu blomstertiden komme2 DDS 447 Herren strækker

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok

Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok Nytår 2015 Vi skal ikke imponere Vorherre med lange og dygtige bønner, Fadervor er nok Prædiken af præst Kristine S. Hestbech salmer 720, v1,4,5 synges af Anette, 524, 588, 720 6,8,10 synges af Anette,

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

v1 Af David. Salmer til Ringkøbing torsdag den 25. januar kl DDS 557 Her vil ties! DDS 305 Kom, Gud Helligånd, kom brat DDS 321 O kristelighed

v1 Af David. Salmer til Ringkøbing torsdag den 25. januar kl DDS 557 Her vil ties! DDS 305 Kom, Gud Helligånd, kom brat DDS 321 O kristelighed Salmer til Ringkøbing torsdag den 25. januar kl. 19.00 DDS 557 Her vil ties! DDS 305 Kom, Gud Helligånd, kom brat DDS 321 O kristelighed DDS 2 Lover den Herre v1 Af David. Min sjæl, pris Herren, alt i

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. 18-06-2017 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2017 Tekst. Lukas. 16,19-31. En historie om en rig mand, og en fattig mand. Man kan blive varm af kærlighed, og man kan brænde i kinderne af skam.

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Indhold. Introduktion til materialet

Indhold. Introduktion til materialet 1 Indhold Introduktion til materialet... 2 Materialets tre dele... 3 Baggrundsinformation... 3 Kastesystemet i Nepal... 3 Ligeværd... 3 Hvem er Folkekirkens Nødhjælp?... 4 1. Inspirationsmateriale til

Læs mere

Udklit Katekismus. Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup

Udklit Katekismus. Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup Udklit Katekismus Udklit Katekismus Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup 2016 KONFIRMANDERNES TI BUD 1. Du skal elske dine medmennesker. 2. Du skal passe på dyrene og alt det andet,

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

Midfaste søndag 6. marts 2016

Midfaste søndag 6. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke 15, 41; 369, 13 (dåb) Kl. 14.00 Tinglev Kirke 30,298; 662, 31 Tema: Livets brød fuld tilfredsstillelse Evangelium: Joh. 6,24-37 "I can't get no satisfaction... Cause I try and I

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 10. marts 2013 Midfaste søndag HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme 10 Alt hvad, som fuglevinger fik Evt. Kollekt (hvis ingen indgangsbøn)

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Prædiken til den 22. februar 2015, den 1. søndag i fastetiden som går fra fastelavn til påskedag.

Prædiken til den 22. februar 2015, den 1. søndag i fastetiden som går fra fastelavn til påskedag. Prædiken til den 22. februar 2015, den 1. søndag i fastetiden som går fra fastelavn til påskedag. Af Kristine Stricker Hestbech Når Gud sender Jesus ud i ørkenen i 40 dage, er det så for at tjekke, om

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31

Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer: Lihme 9.00 751 Gud ske tak og lov, Dåb: 448 Fyldt af glæde, 52 Du herre Krist, 41 Lille Guds barn, 807 Den lange lyse sommerdag Lem 10.30 751 Gud

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11, 31-07-2016 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11, 16-24. Skal vi spille matador? Sådan kan mit barnebarn ofte spørge mig. Eller skal vi lege gemme? Tid sammen i legens verden. Næsten alt

Læs mere

Forkyndelsesmateriale om Helte

Forkyndelsesmateriale om Helte Forkyndelsesmateriale om Helte Overordnet forløb: Oplæg til Tema Sang M&L nr. 23 Voxpop Menneskesøn fra Tarzan Heltestationen Refleksion Bøn Sang M&L nr. 86 Oplæg til tema (1 min) Fortælleren kommer ind

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst sult.

Læs mere

Ansvar og forandring. At være et menneske Ansvar og forandring. Oplæg til fordybelse. 1 Hvad betyder ordet ansvar?

Ansvar og forandring. At være et menneske Ansvar og forandring. Oplæg til fordybelse. 1 Hvad betyder ordet ansvar? Ansvar og forandring Oplæg til fordybelse 1 Hvad betyder ordet ansvar? Ordet ansvar ligner det engelske ord answer (at svare). Ansvar vil således sige, at man skal svare og forklare sig om det, der er

Læs mere

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab Jesus besøger en mand ved navn Lazarus og søstrene Martha og Maria. De bor i Betania. Martha er i køkkenet og Jesus spiser sammen med sine disciple. Maria hjælper ikke til. I stedet for tager hun en meget

Læs mere

Biskop Marianne Gaardens prædiken ved bispevielsen søndag den 10. september 2017

Biskop Marianne Gaardens prædiken ved bispevielsen søndag den 10. september 2017 Biskop Marianne Gaardens prædiken ved bispevielsen søndag den 10. september 2017 1 Trettende søndag efter trinitatis Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Så vendte Jesus sig til disciplene

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Bøn: Vor Gud og far Lad os leve i din kærlighed Lad kærligheden leve blandt mennesker. Amen

Bøn: Vor Gud og far Lad os leve i din kærlighed Lad kærligheden leve blandt mennesker. Amen 13. trin. I 17. september 2017 Sundkirken 10 Konfirmation af Emil Salmer: 749 I østen 478 Vi kommer 889 Du skal elske 68 Se, hvilket menneske 752 v. 4-5 Gå da frit 696 Kærlighed er lysets kilde Dette hellige

Læs mere

Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 10,23-27. 1. tekstrække

Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 10,23-27. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. august 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 10,23-27. 1. tekstrække Salmer DDS 369: Du, som gir os liv og gør os glade Dåb: DDS

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

Impossibilium nihil obligatio

Impossibilium nihil obligatio Impossibilium nihil obligatio Advent Advent betyder bekendtgørelsen af at noget skal komme. Advent er med andre ord forberedelsestid, hvor man gør sig parat til det og den, der skal komme: Jesus og julen.

Læs mere

Børnekirken Julen 2018

Børnekirken Julen 2018 Adventkalender til Børnekirken Julen 2018 1. søndag i advent: Børn på flugt! I dag må mange børn flygte på samme måde, som Jesusbarnet måtte flygte fra Herodes. Dette oplæg kan hjælpe børn til at forstå,

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10.

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10. Bruger Side 1 30-07-2017 Prædiken til 7. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Luk. 19,1-10. Små historier kan rejse store spørgsmål. Det er sommetider sådan at i en lille hverdagshandling sker der store

Læs mere

Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 18, tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 10. september 2017 kl Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 18, tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 10. september 2017 kl Steen Frøjk Søvndal 1 Grindsted Kirke Søndag d. 10. september 2017 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 13. søndag efter trinitatis, Luk 18,23-37. 1. tekstrække Salmer DDS 752: Morgenstund har guld i mund (mel: Laub)

Læs mere

Fokus på barnet, som behøver en familie

Fokus på barnet, som behøver en familie VERDENS BEDE-WEEKEND FOR BØRN I NØD 2010 Silkeborg Baptistkirke - søndag d. 6. juni 2010. Viva Network kalder hvert år kristne over hele verden til bøn for børn i nød. Ved dagens gudstjeneste sluttede

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

I Jesu fodspor. Disciplene. q Andreas q Filip q Judas q Thomas q Simon

I Jesu fodspor. Disciplene. q Andreas q Filip q Judas q Thomas q Simon I Jesu fodspor Er der forskel på mennesker, der er kristne, og på mennesker, der ikke er det? Hvad tror du, der får mennesker til at vælge at følge Jesus og leve som kristne? Hvorfor tror du, at Jesus

Læs mere

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække

Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2, tekstrække 1 Nollund Kirke Søndag d. 18. september 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 17. søndag efter trinitatis, Mark 2,14-22. 2. tekstrække Salmer 1. DDS 749: I østen stiger solen op 2. DDS 371: Du

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Studie. Kristi liv, død & opstandelse

Studie. Kristi liv, død & opstandelse Studie 9 Kristi liv, død & opstandelse 51 Åbningshistorie Napoléon Bonaparte sagde engang: Jeg kender mennesker; og jeg siger jer, Jesus Kristus er ikke noget almindeligt menneske. Mellem ham og enhver

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Den første påske

Børnebiblen præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

Studie. Den store strid

Studie. Den store strid Studie 3 Den store strid 21 Åbne spørgsmål Ville folk beskrive dig som en person med en stærk vilje, eller er du mere afslappet og nede på jorden? Hvad tror du er styrker og svagheder ved begge personlighedstyper?

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Studie 10. Herrens nadver

Studie 10. Herrens nadver Studie 10 Herrens nadver 57 Åbent spørgsmål Har du nogensinde oplevet, at hele din verden blev vendt på hovedet i løbet af et øjeblik? Hvad skete der? Åbningshistorie Forstår du, hvad jeg har gjort for

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 15-04-2017. Tekst: Markus 16,1-8. På en rejse i Etiopien kom vi til en by ved navn Lalibela. Den er kendt for de helt specielle kirker, som der er mange af i og rundt om byen. Byen blev skabt

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Studie 12 Menigheden 67

Studie 12 Menigheden 67 Studie 12 Menigheden 67 Åbningshistorie Før- og efter-billeder kan somme tider virke meget overbevisende. På et tidspunkt bladrede jeg i et ugeblad nede i supermarkedet, efter først at have kigget efter,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

biperson i Det nye Testamente. Alligevel ved vi betydeligt mere om hvad han spiste: nemlig det han kunne finde i ørkenen, honning og vilde biers

biperson i Det nye Testamente. Alligevel ved vi betydeligt mere om hvad han spiste: nemlig det han kunne finde i ørkenen, honning og vilde biers Tekster: Es 35, 1 Kor 4,1-5, Matt 11,2-10 Salmer: 733: Skyerne gråner 78: Blomstre 89: Vi sidder - 86: Hvorledes skal jeg 438 Hellig 79.6 Velsignet være Gud, vor drot (Mel Alt hvad som fuglevinger) 80:

Læs mere

Børnebiblen. præsenterer. Den første påske

Børnebiblen. præsenterer. Den første påske Børnebiblen præsenterer Den første påske Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Janie Forest Bearbejdet af: Lyn Doerksen Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org

Læs mere

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT V37 JERUSALEM, JERUSALEM! DU, SOM SLÅR PROFETERNE IHJEL OG STENER DEM, DER ER SENDT TIL DIG. HVOR OFTE VILLE JEG IKKE SAMLE DINE BØRN, SOM EN HØNE SAMLER SINE KYLLINGER UNDER

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN 6. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Hvidbjerg v. Å Mattæus 19, 16-26 Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN De vidste det allerede i 1241, da jyske lov

Læs mere

1. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 17. februar 2013 kl Salmer: 753/336/172/292//205/439/192/675 Uddelingssalme: se ovenfor: 192

1. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 17. februar 2013 kl Salmer: 753/336/172/292//205/439/192/675 Uddelingssalme: se ovenfor: 192 1 1. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 17. februar 2013 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/292//205/439/192/675 Uddelingssalme: se ovenfor: 192 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Et inspirationsmateriale udviklet af Folkekirkens Nødhjælp målrettet konfirmationsforberedelsen, undervisningsbrug og møder i FDF, KFUM og KFUK og

Et inspirationsmateriale udviklet af Folkekirkens Nødhjælp målrettet konfirmationsforberedelsen, undervisningsbrug og møder i FDF, KFUM og KFUK og Et inspirationsmateriale udviklet af Folkekirkens Nødhjælp målrettet konfirmationsforberedelsen, undervisningsbrug og møder i FDF, KFUM og KFUK og spejderbevægelsen. TAG DEL I KL IMAET 209 2 / 23 Introduktion

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

2. søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 21. februar 2016 kl Salmer: 495/639/172/588//583/677/644

2. søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 21. februar 2016 kl Salmer: 495/639/172/588//583/677/644 1 2. søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 21. februar 2016 kl. 10.00. Salmer: 495/639/172/588//583/677/644 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Fastetiden fortsætter. Den lilla

Læs mere

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner)

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) Lektion 1 (Den barmhjertige samaritaner) MÅL Børnene skal vide, hvad et venskab er, hvordan det dobbelte kærlighedsbud lyder, og hvem der er deres næste. TIL LEDEREN Dette efterår starter vi med 4 lektioner

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Studie 10. Herrens nadver

Studie 10. Herrens nadver Studie 10 Herrens nadver 56 Åbningshistorie Nadverens betydning for mig hænger sammen med to ting, jeg oplevede, da jeg var omkring 11 år. Jeg voksede op i den romersk-katolske tro. Jeg husker stadig messe-liturgien

Læs mere

1. søndag i fasten, den 14. februar 2016 Vor Frue kirke kl. 10. Tekst: Luk 22,24-32 Salmer: 432, 745, 698, 449v.1-3, 609, 377, 467, 455 v.

1. søndag i fasten, den 14. februar 2016 Vor Frue kirke kl. 10. Tekst: Luk 22,24-32 Salmer: 432, 745, 698, 449v.1-3, 609, 377, 467, 455 v. 1 1. søndag i fasten, den 14. februar 2016 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Luk 22,24-32 Salmer: 432, 745, 698, 449v.1-3, 609, 377, 467, 455 v.3-4, 206 Gud, lad os leve af dit ord Som dagligt

Læs mere

Jeg bygger kirken -3

Jeg bygger kirken -3 kirken - Bøn og fællesskab Mål: Kirken forbindes ofte med en bygning, men kirken er meget mere end det. Kirken består af mennesker. Kirken er til for, at vi kan have fællesskab med Gud og med hinanden.

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Prædiken til midfaste kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til midfaste kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til midfaste kl. 10.00 i Engesvang 736 - Den mørke nat forgangen er 298 Helligånden trindt på jord 457 Du som gik foran os 69 - Du fødtes på jord 439 O, du Guds lam 539 v 4: Af mit lys i mørke

Læs mere

er der næstekærlighedsbuddet og på den anden side muligheden eller mangel på samme for at yde hjælp.

er der næstekærlighedsbuddet og på den anden side muligheden eller mangel på samme for at yde hjælp. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 30. august 2015 Kirkedag: 13.s.e.Trin/A Tekst: Luk 10,23-37 Salmer: SK: 754 * 370 * 488 * 164,4 * 697 LL: 754 * 447 * 674,1-2+7 * 370 * 488 * 164,4 * 697

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37 1 13. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 30. august 2015 kl. 10.00. Salmer: 298/434/208/164//365/439/192/613 Åbningshilsen Den sidste søndag i august, sensommerens næstsidste dag, første søndag

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

Tekster: Es 60,1-6, Matt 2,1-12 Salmer: 122 Den yndigste rose, 136 Dejlig er, 138 De hellig tre konger (mel. Østrigsk julevise), 131 Blåt vælded lys

Tekster: Es 60,1-6, Matt 2,1-12 Salmer: 122 Den yndigste rose, 136 Dejlig er, 138 De hellig tre konger (mel. Østrigsk julevise), 131 Blåt vælded lys Tekster: Es 60,1-6, Matt 2,1-12 Salmer: 122 Den yndigste rose, 136 Dejlig er, 138 De hellig tre konger (mel. Østrigsk julevise), 131 Blåt vælded lys (mel. Haumann) Så ender julen, - for nogle er den måske

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Dette hellige evangelium til 1. søndag i fasten står skrevet hos evangelisten Mattæus (Gud være lovet)

Dette hellige evangelium til 1. søndag i fasten står skrevet hos evangelisten Mattæus (Gud være lovet) Prædiken til 1.s.i fasten søndag d. 17. februar 2013 v/ Brian Christensen. Lemvig Bykirke og Herning Bykirke Tekst: 1 mos 3,1-19; Matt 4,1-11 Dette hellige evangelium til 1. søndag i fasten står skrevet

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække

Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 7. juni 2015 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 1. søndag efter trinitatis, Luk 16,19-31. 1. tekstrække Salmer DDS 748: Nu vågne alle Guds fugle små Dåb: DDS 448,1-3+4-6:

Læs mere

Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej?! Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24!!

Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej?! Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24!! Hvilken vej vælger jeg at gå? Guds vej? Eller min vej? Seks bibeltimer over Matt. 7:13-14 og Luk. 13:23-24 Der er en vid port fulgt af en bred vej, og så er der en snæver port fulgt af en trang vej Den

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side Prædiken til Bededag Tekst: Matt. 7, 7-14.

Lindvig Osmundsen. Side Prædiken til Bededag Tekst: Matt. 7, 7-14. Lindvig Osmundsen. Side 1 22-04-2016. Tekst: Matt. 7, 7-14. Når et barn kommer til sin far og beder om noget, så stoler det på at faderen vil give det barnet beder om, så sandt faderen kan give det. Der

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. 30-08-2015 side 1 Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. En kollega sagde engang noget, som jeg kom til at tænke på, da jeg skulle forberede prædikenen til i dag over den barmhjertige

Læs mere