Et inspirationsmateriale udviklet af Folkekirkens Nødhjælp målrettet konfirmationsforberedelsen, undervisningsbrug og møder i FDF, KFUM og KFUK og

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et inspirationsmateriale udviklet af Folkekirkens Nødhjælp målrettet konfirmationsforberedelsen, undervisningsbrug og møder i FDF, KFUM og KFUK og"

Transkript

1 Et inspirationsmateriale udviklet af Folkekirkens Nødhjælp målrettet konfirmationsforberedelsen, undervisningsbrug og møder i FDF, KFUM og KFUK og spejderbevægelsen.

2 TAG DEL I KL IMAET / 23 Introduktion 2 Forløb og opbygning 3 Aktiviteter i materialet 3 Årets emne: Verdensmål og næstekærlighed 4 Introduktion Med udgangspunkt i de centrale kristne begreber næstekærlighed og diakoni og FN s Verdensmål har Folkekirkens Nødhjælp skabt et dialogskabende inspirationsmateriale, der kan bruges i konfirmationsforberedelsen, til undervisningsbrug og møder i FDF, KFUM og KFUK og spejderbevægelsen. Sådan arbejder Folkekirkens Nødhjælp 5 For alt i verden Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling 6 Aktiviteter 7 Årets film 8 Aktivitet Ligheder og forskelle mellem Malawi og Danmark 9 Aktivitet 2 Dilemma: Hvem skal man hjælpe? 0 Aktivitet 3 Hvad udleder mest CO 2? Aktivitet 4 Folkekirkens Nødhjælp og Verdensmålene 2 Aktivitet 5 Vejen til en bedre verden 3 Elevark 4 Aktivitet 5 Aktivitet 2 6 Aktivitet 3 7 Aktivitet 4 8 Svar til aktiviteter 20 Svar til aktivitet 3 2 Svar til aktivitet 4 2 Svar til aktivitet 5 23 Materialet støtter på samme tid unge i at relatere til mennesker i Afrika, Mellemøsten og Asien som medmennesker og medmennesker i nød, som man kan hjælpe. Materialet sætter spørgsmålstegn ved den overflod, som unge i Danmark har, mens unge i andre dele af verden lever i fattigdom. Samtidig støtter materialet unge i at forholde sig til og reflektere over næstekærlighed, klimaforandringer og FN s Verdensmål. Opgaverne indeholder film, aktiviteter, oplæg til diskussion og mulighed for refleksion. Materialet kan bruges selvstændigt, men er også oplagt at bruge som optakt til Folkekirkens Sogneindsamling den 0. marts 209, i forberedelsen frem mod et besøg fra Folkekirkens Nødhjælps Karavane eller til at engagere konfirmander i kirkens arbejde med global diakoni. Sogneindsamlingen er en måde at gøre de kristne værdier konkrete på. At samle ind til mennesker i nød er nemlig et meget konkret udtryk for næstekærlighed. Sogneindsamlingen går på den måde hånd i hånd med det diakonale arbejde, som finder sted lokalt herhjemme. Kender du ikke Folkekirkens Nødhjælps Karavane, som har til formål at engagere danske unge i kampen mod fattigdom i verden ved at besøge skoler og konfirmandhold, kan du læse mere her:

3 TAG DEL I KL IMAET / 23 Foto: Mikkel Østergaard Forløb og opbygning Dette materiale indeholder en række aktiviteter, som alle kan anvendes enkeltvis eller samlet. Hele forløbet varer 4 gange 45 minutter inklusiv opstart og introduktion til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. I materialet omtales målgruppen som elever. Ordet skal i materialet også forstås som konfirmander, FDFere og spejdere, da materialet også bruges i konfirmationsforberedelsen, FDF og spejderbevægelsen. Der kræves ingen lang forberedelse eller særlige kompetencer for at benytte materialet. I de fleste tilfælde kan du blot printe materialet og gennemlæse før brug. Materialet er bygget op, så det starter med introduktion til næstekærlighed og FN s Verdensmål, Folkekirkens Nødhjælp og Sogneindsamlingen, som kan læses højt for eleverne. Introduktionen efterfølges af aktivitetsbeskrivelser. Dernæst er der en række printklare elevark, der giver eleverne den information, som de skal bruge til at lave en leg eller diskutere. Elevarkene skal således printes og udleveres til eleverne. Aktiviteter i materialet Aktivitet - Ligheder og forskelle mellem Malawi og Danmark Gennem refleksion, film og diskussion får eleverne en fornemmelse af forskelle og ligheder mellem Malawi og Danmark. Aktivitet 2 - Dilemma: Hvem skal man hjælpe? I denne aktivitet skal eleverne diskutere næstekærlighed gennem et dilemma. Aktivitet 3 - Hvad udleder mest CO 2? Gennem leg får eleverne en fornemmelse af hvad der udleder mest CO 2. Aktivitet 4 - Folkekirkens Nødhjælp og Verdensmålene Eleverne lærer i denne aktivitet mere om Folkekirken Nødhjælps projekter og hvilke verdensmål, der knytter sig til hvert projekt. Aktivitet 5 - Vejen til en bedre verden Med leg skal eleverne forsøge at komme fra vores virkelighed i dag til en bedre fremtid, hvor FN s Verdensmål er opfyldt, men det kan være svært, for forhindringerne lurer overalt.

4 TAG DEL I KL IMAET / 23 Verdensmål og næstekærlighed #TagDel-materialet består af to overordnede emner næstekærlighed og FN s Verdensmål. Du skal elske din næste som dig selv. Sådan siger Jesus (Lukas 0.27), og introducerer dermed begrebet næstekærlighed. En næstekærlighed, der er forbundet med viljen til at ville elske andre, lige meget hvem de er, hvad de gør og har gjort. Folkekirkens Nødhjælp tror på at denne næstekærlighed strækker sig ud til alle hjørner i verden. Så derfor er alle mennesker vores næste lige meget om de er nær eller fjern. Forestil dig en verden, hvor vi har afskaffet fattigdom og stoppet sult. Alle mennesker har adgang til rent vand og sanitet, hvilket er med til at sikre sundhed og trivsel, og alle børn får en kvalitetsuddannelse. Piger og drenge overalt kan udnytte deres fulde potentiale, fordi der er ligestilling mellem kønnene. Ved hjælp af fornuftige investeringer i bæredygtig energi og industri, innovation og infrastruktur har vi både skabt anstændige jobs og økonomisk vækst og opnået mindre ulighed. Vi lever i bæredygtige byer og lokalsamfund, og takket være en solid klimaindsats, har vi bremset den globale opvarmning. Verdensmålene blev vedtaget i år 205 af verdens ledere. De trådte i kraft d.. januar 206 og skal frem mod 2030 guide alle lande frem mod en mere bæredygtig udvikling. Der er 7 Verdensmål og derunder en række delmål. Folkekirkens Nødhjælp har projekter, som arbejder for at realisere de fleste Verdensmål. Så når vi i fællesskab tager ansvar for den verden, vi alle er en del af, så handler vi næstekærligt. Næstekærligt for de næste generationer, for vores nærmeste familie og for den verden vi bor i. Når vi arbejder med Verdensmålene er det i bund og grund et udtryk for næstekærlighed.

5 TAG DEL I KL IMAET / 23 Foto: Michael Drost-Hansen Sådan arbejder Folkekirkens Nødhjælp Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i kampen for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden. Vores arbejde udspringer af kristne værdier. Derfor udviser vi næstekærlighed, deler med verdens fattigste og hjælper mennesker i nød. Vi handler aktivt og modigt, når der begås uretfærdighed mod folk og når menneskers rettigheder bliver krænket. Vi tager udgangspunkt i det enkelte menneskes situation og arbejder med respekt for menneskers rettigheder og ligeværd. Vi engagerer folkelige og politiske kræfter og påvirker beslutningstagere for at forbedre forholdene for verdens fattigste. Vi arbejder tæt sammen med kirkelige og andre partnere, ligesom vi eksperimenterer med alternative samarbejdsformer for at gøre den størst mulige forskel i verden. Vi viser lederskab og fortsætter 00 års tradition for handlekraft og innovation. Ved at udvikle og afprøve nye løsninger sammen med frivillige, donorer og partnere, hjælper vi mennesker i fattigdom og nød til selv at skabe et bedre liv og håb om en bedre verden.

6 TAG DEL I KL IMAET / 23 Foto: Jakob Dall For alt i verden Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling 0. marts 209 I år sætter Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling fokus på de klimaforandringer, som rammer os alle sammen. Men som rammer særligt stærkt i verdens fattigste lande. Her er man ikke nær så godt klædt på til det nye klima, som vi er i Danmark. Man mangler kloaksystemer, der kan aflede vandet ved oversvømmelser. Man mangler broer, der kan bringe folk i sikkerhed. Mangler vand, når tørken tømmer depoterne. Mangler mad, når ressourcerne slipper op. Klimaforandringer er således en af hovedårsagerne til, at næsten 8oo millioner mennesker svarende til hver niende verdensborger sulter. Den gode nyhed er, at løsningerne findes. Vi kender dem. Og vi har brug for dig. Som indsamler er du med til at samle ind til broer, diger og flugtveje, der kan udgøre et værn mod katastrofer. Du er med til at samle ind til rent drikkevand og mad, der kan overleve tørken. Du er med til at klæde verden på til klimaforandringerne. Og du er ikke alene. Du er én ud af tusindvis af indsamlere, der står sammen om verdens nok vigtigste sag. Tilmeld dig som indsamler på

7 AKTIVITETER TAG DEL I KL IMAET / 23

8 AKTIVITETER 8 / 23 Årets film I forbindelse med #TagDel-materialet har Folkekirkens Nødhjælp lavet tre film, som kan bruges i undervisningen og konfirmandforberedelsen. Filmene findes på YouTube eller på Målet med filmene er at vise eleverne, at selvom mennesker i Malawi lever under andre forhold end de fleste danskere, så er forskellene på malawiere og danske unge faktisk slet ikke så stor. Fotos: Hans Bach Film : Fire piger i Malawi Filmen fortæller om forskellene mellem Danmark og Malawi. Hvordan er det at vokse op i Malawi, hvor stor er din familie, og hvordan ser dit hus ud? Historien fortælles af fire danske piger, som alle bor i Malawi i 0 uger. (Spilletid 9:35) Film 2: Ansvar for hinanden I Danmark kommer der vand ud af vandhanen, mens opvaskeog vaskemaskinen hjælper med rengøring, sådan er det desværre ikke i Malawi. Men hvilke pligter har man som mand og kvinde, når man bor i Malawi? Film 3: Det vil jeg gøre i mit liv Filmen fortæller, hvordan de fire danske piger, har hjulpet med at gøre en forskel i Malawi. Filmen fortæller også, hvordan Folkekirkens Nødhjælp hjælper. (Spilletid 2:27) Filmen viser fire danske piger og deres historie fra dagligdagen i Malawi. (Spilletid 4:54)

9 AKTIVITETER 9 / 23 Aktivitet : Ligheder og forskelle mellem Malawi og Danmark Formål: Aktiviteten skal give eleverne en forståelse af de grundlæggende livsforhold for nogle af verdens fattigste mennesker Beskrivelse: Denne aktivitet tager udgangspunkt i de tre film om fire danske pigers møde med Malawi, beskrevet tidligere i materialet. Ved at se og reflektere over filmene får eleverne en konkret forståelse den fattigdom og de livsforhold, som er fuldstændig fremmed fra en dansk hverdag. Arbejdsmetode: Refleksion, film og diskussion Varighed: min. Forløb: DEL. Inddel eleverne i grupper af tre personer. I grupperne skal deltagerne på skift svare på følgende spørgsmål: a. Hvordan tror du, dit liv ville være, hvis du boede i Malawi? b. Hvordan stor ville din familie være? c. Hvordan ville dit hus se ud? d. Hvad ville du spise? e. Hvordan ville dit toilet se ud? f. Hvor mange penge ville du have? g. Hvad er de største klimaudfordringer for mennesker i Malawi? DEL 2. Inddel eleverne i grupper af tre personer. I grupperne skal deltagerne på skift svare på følgende spørgsmål: a. Hvad ville du have af pligter, hvis du boede i Malawi? b. Hvilke pligter vil kvinderne have, og hvilke er mændenes i Malawi? c. Hvordan lader man sin smartphone op i Malawi? d. Hvordan ville din hverdag se ud i Malawi? e. Hvor ville du få mad fra f. Hvad ville du lave i din fritid? 2. Vis film 2 og bed eleverne om at holde øje med, om det de ser i filmen passer med deres forestillinger. 3. Efter filmen skal grupperne notere 5 ting fra filmen, som var anderledes i forhold til deres forestillinger. 4. Diskuter observationerne i klassen. DEL 3. Inddel eleverne i grupper af tre personer. I grupperne skal deltagerne på skift svare på følgende spørgsmål: a. Hvordan hjælper du venner og familie i Danmark? b. Hvis din nabo skulle hjælpe dig, hvordan skulle de så hjælpe? c. Kunne du forestille dig at dele dine ting med jeres naboer? Hvis ja, hvad vil du så dele? d. Hvad kan man gøre i Danmark for at blive bedre til at dele og hjælpe hinanden? 2. Vis film 3 og bed eleverne om at holde øje med, hvordan man hjælper hinanden i Malawi. 3. Efter filmen skal grupperne diskutere, om man kan lære noget af den måde, de lever på i Malawi. Hvis ja, hvordan kan det så gøres i Danmark? 2. Vis film og bed eleverne om at holde øje med, om de har ret i deres forestillinger. 4. Diskuter observationerne i klassen. 3. Efter filmen skal grupperne notere 5 ting fra filmen, som var anderledes i forhold til deres forestillinger. 4. Diskuter observationerne i klassen.

10 AKTIVITETER 0 / 23 Aktivitet 2: Dilemma: Hvem skal man hjælpe? Formål: Eleverne skal i denne aktivitet reflektere over, hvem vi hjælper, og hvordan man hjælper. Beskrivelse: Du skal elske din næste som dig selv - Men hvem er din næste? Gennem diskussion skal eleverne reflektere over begrebet din næste. et lille barn, der er ved at drukne. Hvis du selv hopper i vandet, kan du redde barnet, og vandet vil kun gå dig til navlen. Dit tøj og din mobiltelefon, du har i lommen, vil dog blive ødelagt af mudderet og vandet, og du har ikke tid til at tage din mobil op af lommen, inden barnet er forsvundet ned i søen og druknet. Hvad gør du?. Lad eleverne diskutere to og to. Hvad vil de gøre? Lav opsamling på diskussionerne og begrundelserne. Næstekærligheds-buddet er noget, som du og jeg som enkeltpersoner er forpligtede på. Det hedder Du skal elske din næste. Når vi i kirken som konfirmandhold eller klub går sammen om at hjælpe mennesker i nød, kalder vi det diakoni, der kan oversættes tjeneste for medmennesker. Det fortælles i Biblen (Johs. 3.-7), hvordan Jesus på Skærtorsdag aften, da han var sammen med sine disciple stik modsat af hvad man ventede som en tjeneste tog et vandfad, bøjede sig ned og vaskede deres støvede fødder og derefter sagde: Jeg har givet jer et forbillede, for at I skal gøre, ligesom jeg har gjort mod jer. Folkekirkens Nødhjælp tror på, at næstekærlighed strækker sig ud til alle hjørner i verden. Derfor er alle mennesker vores næste lige meget om de er nær eller fjern. Varighed: 20 minutter. Arbejdsmetode: Diskussion, refleksion og samtale. Forløb: Filosoffen Peter Singer, der arbejder ud fra en filosofi om at altid udføre den handling, som fører til mest mulig lykke i verden, har opstillet et interessant dilemma. Læs følgende højt: Forestil dig, at du er på vej i skole. Du går forbi en dam. Pludselig ser du, at der er noget i dammen. Du ser, at det er Formentlig vil alle eleverne sige, at de vil redde barnet, selvom både tøj og mobiltelefon bliver ødelagt. 2. Spørg efterfølgende eleverne, om det gør nogen forskel, hvis der kommer andre forbi, som også ser barnet, og derfor lige så godt kan springe i for at redde barnet? Lad eleverne diskutere to og to. 3. Spørg så eleverne, om det gør nogen forskel, hvis barnet er et andet sted i verden og på samme måde er i fare for at dø. Ved at donere det samme antal kroner, som man skal bruge på nyt tøj og en ny mobiltelefon, kan eleverne i stedet være med til at redde ét eller flere børn i et fattigt land fra sygdom eller sult. Lad eleverne diskutere to og to. 4. Giv derefter eleverne tid til at tænke over følgende spørgsmål og påstande og diskutér efterfølgende i plenum spørgsmålene findes i en printklar udgave på elevarkene: Hvornår er man forpligtet til at hjælpe? Har afstand og relation nogen betydning? Og hvilken betydning? Hvad er forskellen på at hjælpe mennesker i Danmark og i eksempelvis Nepal? Er der mennesker, som man ikke skal hjælpe? Hvor meget er vi forpligtet til at hjælpe hinanden? De mennesker, der hjælper andre, har oftest selv oplevet at blive hjulpet i en svær situation. Mennesker, der selv er 00% skyld i deres problemer, behøver man ikke hjælpe. Kristne har større pligt til at hjælpe mennesker i nød end andre. En person, der undlader at hjælpe et offer for et trafikuheld, bør straffes. Det er okay, at mennesker sulter, så længe at det ikke går ud over mig. Perspektivering: Lukas kap. 0 v Den barmhjertige samaritaner. Næstekærlighed.

11 AKTIVITETER / 23 Aktivitet 3: Hvad udleder mest CO 2? Formål: Eleverne skal med denne aktivitet få en større forståelse af, hvor meget CO 2 de udleder. Beskrivelse: Med et øget fokus på klimaforandringerne, skabes der et øget behov for at forstå, hvor meget CO 2 vi udleder i vores hverdag. Gennem denne aktivitet oplyses eleverne om, hvad deres valg i hverdagen har af betydning for, hvor meget CO 2, man hver især udleder. Varighed: 5 min Forløb:. Start med en intro til klimaforandringer og Co 2 -udledning. Brug eventuelt følgende tekst: Når man taler om klimaet og klimaforandringer, snakker man meget om den luftart der hedder CO 2. Når man f.eks. brænder kul eller affald for at lave strøm og varme, udleder det CO 2. CO 2 lægger sig i et lag rundt om jorden og gør at varmen fra jorden ikke kan slippe væk derfor bliver jorden varmere. Når det bliver varmere smelter isen ved Nord- og Sydpolen, det begynder at regne mere i Danmark, havene stiger og der kommer tørke andre steder på jorden. Der kommer også mange flere storme. Når du udånder eller prutter udleder du også selv CO 2 der er således rigtig mange ting, som udleder CO 2. Men lige nu udleder mennesker så meget CO 2, at det er til fare for jordens fremtid, derfor skal vi alle begrænse udledningen af CO 2. Det skal ske ved af brug af nye teknologier, som endnu ikke er opfundet, men også ved at vi hver især er bevidste om konsekvenserne af vores valg. 2. Uddel aktivitet 4 fra elevarket til eleverne og bed dem forsøge at kæde ting og CO 2 -udledning sammen. Dette gøres ved at parre en genstand eks. knallert med en mængde CO Gennemgå efterfølgende de korrekte svar (De rigtige svar finder du i bilag ) med hele klassen og diskuter blandt andet følgende: a. Var der noget som overraskede særligt? b. Vil den nye viden have konsekvenser for jeres fremtidige valg? 4. Bed hver elev opliste 3 ting, de nemt kan eller vil ændre i hverdagen for at mindske deres CO 2 -udledning.

12 AKTIVITETER 2 / 23 Aktivitet 4: Verdensmålsprojekter Formål: Med denne aktivitet får eleverne indblik i, hvordan Verdensmålene kommer til udtryk i det konkrete nødhjælpsarbejde. Beskrivelse: Eleverne får her mulighed for at konkretisere Folkekirkens Nødhjælps arbejde i forhold til Verdensmålene. Det giver både en større forståelse for Verdensmålene og for nødhjælpsarbejdet. Varighed: min. Arbejdsmetode: Refleksion og forståelse Forløb:. Uddel elevarket til aktivitet Introducer eleverne til FN s Verdensmål ved at læse teksten på elevarket højt. Teksten lyder som følger: Verdensmålene er en global aftale om at gøre verden til et bedre sted. Der er blevet aftalt en række mål, som skal opfyldes af alle lande. Forestil dig en verden, hvor vi har afskaffet fattigdom og stoppet sult. Alle mennesker har adgang til rent vand og sanitet, hvilket er med til at sikre sundhed og trivsel, og alle børn får en kvalitetsuddannelse. Piger og drenge overalt kan udnytte deres fulde potentiale, fordi der er ligestilling mellem kønnene. Ved hjælp af fornuftige investeringer i bæredygtig energi og industri, innovation og infrastruktur har vi både skabt anstændige jobs og økonomisk vækst og opnået mindre ulighed. Vi lever i bæredygtige byer og lokalsamfund, og takket være en solid klimaindsats har vi bremset den globale opvarmning. Verdensmålene blev vedtaget i år 205 af verdens ledere. De trådte i kraft den. januar 206 og skal frem mod 2030 guide alle lande frem mod en mere bæredygtig udvikling. Der er 7 Verdensmål og derunder en række delmål. 3. Nu skal eleverne forsøge at placere et eller flere Verdensmål på Folkekirkens Nødhjælps projekter. OBS! Vær opmærksom på, at ét Verdensmål ikke er repræsenteret blandt projekterne. De rigtige svar findes på side 22.

13 AKTIVITETER 3 / 23 Aktivitet 5: Vejen til en bedre verden Formål: I den ideelle verden bliver alle Verdensmål opfyldt længe før Det vil blandt andet betyde, at vi sammen har udryddet fattigdom, afskaffet sult og har sørget for, alle verdens børn kan komme i skole. På samme tid er menneskehedens CO 2 -udledning mindsket så meget, at alle klimaforandringer er stoppet. Men for at det kan lykkes, kræves der fælles vilje og hårdt arbejde fra alle jordens borgere. Det bliver som at gennemføre en labyrint med massevis af forhindringer. Og netop den labyrint skal eleverne nu gennemføre. Mål: Legen skal give eleverne et indtryk af, hvad der skal til for at ændre verden. Varighed: 30 min. 2. Som underviser er du gamemaster. Du holder derfor ruten, som eleverne skal gå. Ruten holdes skjult, så kun du kan se den. Du finder 3 ruter på bilag Vis eleverne startfeltet og lad den første forsøge at gå gennem ruten. Eleverne skal nu enkeltvis prøve sig forsigtigt frem. Ruten er de hvide felter på kortet. Du skal som gamemaster holde øje med, hvilket felt den aktive elev er nået til. Træder de på et sort felt eller et felt med en stjerne, læses den tekst op, der svarer til feltets nummer. Der er tre nummererede tekster til hver af de sorte felter og tre tekster til hver af stjernefelterne. 4. Træder eleverne på et sort felt, har de tabt og skal bag i køen. Efterfølgende er det næste elevs tur. 5. Når ruten er gennemført, kan I forsøge med en ny rute. I skal blot flytte start og målfeltet. I finder nye ruter i bilagene. Sorte felter:. Folk er ikke gode nok til at reducere kødforbruget, så der bliver udledt for meget CO 2. Verden bevæger sig i den gale retning, start forfra. Arbejdsmetode: Leg og samarbejde. 2. Der er stadig millioner af børn, der ikke kommer i skole, og vokser op i fattigdom. Det må vi kunne gøre bedre? Start forfra. Beskrivelse: I denne leg skal eleverne forsøge at komme fra vores virkelighed i dag til en bedre fremtid, hvor FN s Verdensmål er opfyldt, men det kan være svært, for forhindringerne lurer overalt. Eleverne skal gå en rute, der er fyldt med muligheder for at fejle. Efter tur skal de én og én forsøge gennemføre ruten. Træder de ved siden af ruten, skal den næste i rækken forsøge at prøve at gennemføre ved først at huske de tidligere elevers rute og efterfølgende begive sig ud på den endnu ikke opdagede rute. 3. Der er stadig en milliard mennesker, som lever under fattigdomsgrænsen på 2,5 kr. om dagen. Gå tilbage til start og prøv på ny. Stjernefelter: Vi er nu en tredjedel af vejen, og alle børn har adgang til næringsrig kost. Hurra! 2 Vi er halvvejs mod en bedre fremtid, og der er ikke flere personer i verden som sulter. 3 Vi er der næsten! Næsten alle bilejere har skiftet til elektriske biler, så det bliver meget nemmere at nå i mål. Forløb:. Inden legen kan begynde skal I optegne et område bestående af 7 gange 7 firkanter dvs. 49 felter. Alle firkanter skal være cirka 50 gange 50 centimeter. Du kan enten bruge snor eller tape til at markere området. Alle felter skal være tomme, så eleverne ikke kan se, hvad hvert felt indeholder.

14 ELEVARK TAG DEL I KL IMAET / 23

15 ELEVARK 5 / 23 Aktivitet Du er velkommen til at tage noter her mens du ser filmen. Film : Fire piger i Malawi Inden filmen:. Hvordan tror du dit liv ville være, hvis du boede i Malawi? 2. Hvordan ville din familie være? 3. Hvordan ville dit hus se du? 4. Hvad ville du spise? 5. Hvordan ville dit toilet se ud? 6. Hvor mange penge ville du have? Film 2: Ansvar for hinanden Inden filmen:. Hvad ville du have af pligter derhjemme? 2. Hvordan ville der blive gjort forskel på mænd og kvinder? 3. Hvordan ville du lade sin smartphone op? 4. Hvornår ville du stå op? 5. Hvor ville du få mad fra? 6. Hvad ville du lave i din fritid? Efter filmen: Skriv 3 ting, der gjorde særligt indtryk på dig. Efter filmen: Skriv 3 ting, der gjorde særligt indtryk på dig. : : 2: 2: 3: 3:

16 ELEVARK 6 / 23 Aktivitet 2 Dilemmaet: Forestil dig, at du er på vej i skole. Du går forbi en dam. Pludselig ser du, at der er noget i dammen. Du ser, at det er et lille barn, der er ved at drukne. Hvis du selv hopper i vandet, kan du redde barnet, og vandet vil kun gå dig til navlen. Dit tøj og din mobiltelefon, du har i lommen, vil dog blive ødelagt af mudderet og vandet, og du har ikke tid til at tage din mobil op af lommen, inden barnet er forsvundet ned i søen og druknet. Hvad gør du? Spørgsmål Vil du redde barnet? Hvorfor eller hvorfor ikke? Spørgsmål 2 Gør det nogen forskel, at barnet er langt væk fra dig, i en anden verdensdel, når det er i samme risiko for at dø? I begge dilemmaer kan du redde barnet uden at udsætte dig selv for fare eller miste noget stort på det. Hvad er forskellen på dilemmaerne udover afstanden til barnet? Spørgsmål og påstande til diskussion i klassen: Hvornår er man forpligtet til at hjælpe? Har afstand og relation nogen betydning? Og hvilken betydning? Hvad er forskellen på at hjælpe i Danmark og i eksempelvis Nepal? Er der mennesker, som man ikke skal hjælpe? Hvor meget er vi forpligtet til at hjælpe hinanden? De mennesker, der hjælper andre, har oftest selv oplevet at blive hjulpet i en svær situation. Mennesker, der selv er 00% skyld i deres problemer, behøver man ikke hjælpe. Kristne har større pligt til at hjælpe mennesker i nød end andre. En person, der undlader at hjælpe et offer for et trafikuheld, bør straffes. Det er okay, at mennesker sulter så længe, at det ikke går ud over mig.

17 ELEVARK 7 / 23 Aktivitet 3 I år 205 mødtes verdens ledere i Paris for at indgå en aftale om klimaet. Aftalen går ud på, at vi skal reducere vores udledning af luftarten CO 2. Vi skal reducere vores CO 2 - udledning med 40%. En dansker udleder i gennemsnit 7 tons CO 2 om året vi er faktisk et af de lande, som udleder allermest CO 2. Fremover skal en gennemsnitlig dansker finde en måde at leve på, så at de kun udleder ca. 0 tons om året, hvis vi skal opfylde vores del af Paris-Klimaaftalen. Se om du kan gætte, hvor meget CO 2 en hverdagsting udleder, ved at sætte streger imellem hverdagstingen og CO 2 -udledningen. Kender du til andre ting, som udleder meget CO 2? Oplist 3 ting, du nemt kan eller vil ændre i hverdagen for at mindske din CO 2 -udledning. 2,55 kg. per 0 km. 2,4 kg. per 00 gr.,39 kg. per 00 gr.,25 kg. per 0 km.,5 kg. per 0 km.,06 kg. per 00 gr. 0,80 kg. per 0 km. 0,70 kg. per 0 km. 0,60 kg. per 0 km. 0,55 kg. per 00 gr. Knallert Havregryn Bus S-tog Smør Kartofler Kyllingekød Færge Fløde Bil (Benzin) 0,53 kg. per 00 gr. Grisekød 0,46 kg. per 00 gr. Oksekød 0,33 kg. per 00 gr. Ris 0,2 kg. per 00 gr. Lammekød 0,0 kg. per 00 gr. Pasta 0,08 kg. per 00 gr. Fly 0,02 kg. per 00 gr. Letmælk

18 ELEVARK 8 / 23 Aktivitet 4 Folkekirkens Nødhjælp har mange nødhjælpsprojekter, og de projekter arbejder alle frem i mod at opfylde Verdensmålene. Se om du kan finde frem til hvilke(t) Verdensmål der hører sammen med hvert projekt. Der er et enkelt Verdensmål som Folkekirkens Nødhjælp ikke arbejder med kan du finde frem til hvilke et det er? Projekt : Urent vand har store konsekvenser for befolkningen i Jonglei, Sydsudan, fordi de nogle steder bruger vand fra Nilen. Nilen er beskidt, fordi den bliver brugt som vaskeri, toilet og affaldsplads af mange af indbyggerne i landsbyerne langs floden. Derfor får befolkningen mere viden om vigtigheden af god sanitet og hygiejne. Programmet oplyser også om, hvordan de kan undgå at forurene deres vandressourcer og rense det vand, de kan være tvunget til at bruge fra beskidte ressourcer som Nilen. Verdensmål: Projekt 2: I Zimbabwe sætter en nyudviklet app producenter, vognmænd og virksomheder i forbindelse med hinanden. Via appen kan en virksomhed bestille grøntsager, bønderne kan byde ind på levering og via appen finde en vognmand, der kan transportere deres grøntsager til supermarkedet. 500 småbønder, 20 vognmænd og fem virksomheder er foreløbigt undervist i brug af appen. Verdensmål:

19 ELEVARK 9 / 9 Projekt 3: I det nordlige Etiopien modtager 200 småbønder i gram af den nye superafgrøde amarant, som giver hver bonde et udbytte på ca. 40 kilo. Høsten blev genopkøbt og distribueret til yderligere 400 bønder. Når de har høstet, kommer alle 600 småbønder på kursus for at lære, hvordan man bruger den nye afgrøde i velsmagende retter. Verdensmål: Projekt 4: Folkekirkens Nødhjælp og Arla Foods Ingredients har underskrevet en samarbejdsaftale med ambitionen om at fremme bæredygtige fødevareløsninger for verdens fattigste. Projektet går ud på at producere en ernæringsrig yoghurt fra de fattige bønders mælk. Projekt 8: Verden oplever flere og flere katastrofer på grund af klimaforandringerne. Derfor bygger man broer, diger og flugtveje, der udgør et værn mod katastrofer. Man hjælper også med adgang til rent drikkevand og med at skaffe mad, som kan overleve tørken. Verdensmål: Projekt 9: I mange fattige lande har de ingen elektricitet, og derfor betyder en solcellelampe, at de kan arbejde hjemme om aftenen. Solcellelampen er robust, kan klare vind og vejr, og den har en opladningsfunktion, så landsbyboerne kan oplade deres mobiltelefon eller tjene lidt ved at oplade for andre. Verdensmål: Projekt 5: I Uganda, Nepal og Cambodja bliver kvinder, repræsentanter for udsatte grupper, unge og kasteløse uddannet til at påtage sig lederskab, både politisk og i organisationer. I Nepal bliver kvinder, kasteløse, stammefolk og unge efterfølgende valgt ved lokalvalgene og er nu aktive i en lang række hverv. Verdensmål: Projekt 0: Kvinder får hjælp til at starte låne-spare grupper op. Kvinderne lægger det lille beløb, som de kan undvære, i en fælles kasse, hvor de skiftes til at låne penge til livsforbedrende projekter, og derved betale tilbage fra deres overskud. Kvinderne får også undervisning i at holde styr på penge og til at holde regnskab. Verdensmål: Projekt 6: I Uganda bliver levevilkårene forbedret i 2 flygtningelejre og de omgivende landsbyer sydsudanesiske flygtninge og lokale får med løn for samfundsnyttigt arbejde hjælp til at starte egen virksomhed og undervisning i bedre landbrugsmetoder. Verdensmål: Projekt 7: De madrationer, som bliver delt ud i flygtningelejren Kakuma i Kenya, er ikke tilstrækkelige til at sikre god ernæring - især ikke til børnene. Men fårekyllinger indeholder proteiner, fedt, vitaminer og mineraler, og det er vigtige komponenter i en god og næringsrig kost. Derfor bliver udvalgte flygtninge oplært i at avle fårekyllinger. Ideen er, at fårekyllingerne males til insektmel, som kan bruges til blandt andet at producere grød og næringsrige kiks. Verdensmål: Projekt : I Cambodja bliver fattige småbønder samlet i fællesskaber, hvor de skaber en dialog med potentielle købere. Private firmaer har tilbudt bønderne produktionsrådgivning og derefter engageret dem som kontraktproducenter. Det giver småbønderne mulighed for at sælge grøntsager, kyllinger og kunsthåndværk på aftalte betingelser og giver dem tryghed ved en sikker indkomst. Verdensmål: Verdensmål:

20 SVAR TIL AKTIVITETER TAG DEL I KL IMAET / 23

21 SVAR TIL AKTIVITETER 2 / 23 Svar til Aktivitet 3 Svar til Aktivitet 4 2,55 kg. per 0 km. 2,4 kg. per 00 gr.,39 kg. per 00 gr.,25 kg. per 0 km.,5 kg. per 0 km.,06 kg. per 00 gr. 0,80 kg. per 0 km. 0,70 kg. per 0 km. 0,60 kg. per 0 km. 0,55 kg. per 00 gr. 0,53 kg. per 00 gr. 0,46 kg. per 00 gr. 0,33 kg. per 00 gr. 0,2 kg. per 00 gr. 0,0 kg. per 00 gr. 0,08 kg. per 00 gr. 0,02 kg. per 00 gr. Fly Lammekød Oksekød Bil (benzin) Færge Smør Bus Knallert S-tog Kyllingekød Fløde Grisekød Ris Pasta Letmælk Havregryn Kartofler Projekt : Nr. 6 Rent vand og sanitet Urent vand har store konsekvenser for befolkningen i Jonglei, Sydsudan, fordi de nogle steder bruger vand fra Nilen. Nilen er beskidt, fordi den bliver brugt som vaskeri, toilet og affaldsplads af mange af indbyggerne i landsbyerne langs floden. Derfor får befolkningen får mere viden om vigtigheden af god sanitet og hygiejne. Programmet oplyser også om, hvordan de kan undgå at forurene deres vandressourcer og rense det vand, de kan være tvunget til at bruge fra beskidte ressourcer som Nilen. Projekt 2: Nr. 9 Industri, innovation og infrastruktur I Zimbabwe sætter en nyudviklet app producenter, vognmænd og virksomheder i forbindelse med hinanden. Via appen kan en virksomhed bestille grøntsager, bønderne kan byde ind på levering og via appen finde en vognmand, der kan transportere deres grøntsager til supermarkedet. 500 småbønder, 20 vognmænd og fem virksomheder er foreløbigt undervist i brug af appen. Projekt 3: Nr. Afskaf fattigdom I det nordlige Etiopien modtager 200 småbønder i gram af den nye superafgrøde amarant, som giver hver bonde et udbytte på ca. 40 kilo. Høsten blev genopkøbt og distribueret til yderligere 400 bønder. Når de har høstet, kommer alle 600 småbønder på kursus for at lære, hvordan man bruger den nye afgrøde i velsmagende retter. Projekt 4: Nr. 7 Partnerskaber for handling Nr. 2 Ansvarligt forbrug og produktion Folkekirkens Nødhjælp og Arla Foods Ingredients har underskrevet en samarbejdsaftale med ambitionen om at fremme bæredygtige fødevareløsninger for verdens fattigste. Projektet går ud på at produceret en ernæringsrig yoghurt, fra de fattige bønders mælk.

22 SVAR TIL AKTIVITETER 22 / 23 Projekt 5: Nr. 5 Ligestilling mellem kønnene Nr. 6 Fred, retfærdighed og stærke institutioner I Uganda, Nepal og Cambodja bliver kvinder, repræsentanter for udsatte grupper, unge og kasteløse uddannet til støtter til at påtage sig lederskab, både politisk og i organisationer. I Nepal bliver kvinder, kasteløse, stammefolk og unge efterfølgende valgt ved lokalvalgene og er nu aktive i en lang række hverv. Projekt 6: Nr. Bæredygtige byer og lokalsamfund I Uganda bliver levevilkårene forbedret i 2 flygtningelejre og de omgivende landsbyer sydsudanesiske flygtninge og lokale får med løn for samfundsnyttigt arbejde, hjælp til at starte egen virksomhed og undervisning i bedre landbrugsmetoder. Projekt 7: Nr. 2 Stop sult Nr. 3 Sundhed og trivsel De madrationer, som bliver delt ud i flygtningelejren Kakuma er ikke tilstrækkelige til at sikre god ernæring - især ikke til børnene. Men fårekyllinger indeholder proteiner, fedt, vitaminer og mineraler, og det er vigtige komponenter i en god og næringsrig kost. Derfor bliver udvalgte flygtninge oplært i at avle fårekyllinger. Ideen er, at fårekyllingerne males til insektmel, som kan bruges til blandt andet at producere grød og næringsrige kiks. Projekt 9: Nr. 7 Bæredygtig energi I mange fattige lande har de ingen elektricitet, og derfor betyder en solcellelampe, at de kan arbejde hjemme om aftenen. Solcellelampen er robust, kan klare vind og vejr, og den har en opladningsfunktion, så landsbyboerne kan oplade deres mobiltelefon eller tjene lidt ved at oplade for andre Projekt 0: Nr. 0 Mindre ulighed Nr. 4 Kvalitetsuddannelse Kvinder får hjælp til at starte låne-spare grupper op. Kvinderne lægger det lille beløb, som de kan undvære, i en fælles kasse, hvor de skiftes til at låne penge til livsforbedrende projekter, og derved betale tilbage fra deres overskud. Kvinderne får også undervisning i at holde styr på penge og til at holde regnskab. Projekt : Nr. 8 Anstændige jobs og økonomisk vækst I Cambodja bliver fattige småbønder samlet i fællesskaber, hvor de skaber en dialog med potentielle købere. Private firmaer har tilbudt bønderne produktionsrådgivning og derefter engageret dem som kontraktproducenter. Det giver småbønderne mulighed for at sælge grøntsager, kyllinger og kunsthåndværk på aftalte betingelser og giver dem tryghed ved en sikker indkomst. Projekt 8: Nr. 3 Klimaindsats Nr. 5 Livet på land Verden oplever flere og flere katastrofer på grund af klimaforandringerne. Derfor bygger man broer, diger og flugtveje, der udgør et værn mod katastrofer. Man hjælper også med adgang til rent drikkevand og med at skaffe mad, som kan overleve tørken.

23 SVAR TIL AKTIVITETER 23 / 23 Svar til Aktivitet 5 Rute Rute 2 Rute 3 Start Start Start Mål Mål Mål

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Oktober 2018 Indledning Den 25. september 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York FNs 17 verdensmål. Verdensmålene udgør 17 konkrete

Læs mere

Gør en forskel i den verden, som vi alle er en del af.

Gør en forskel i den verden, som vi alle er en del af. Gør en forskel i den verden, som vi alle er en del af. Et inspirationsmateriale udviklet af Folkekirkens Nødhjælp målrettet konfirmationsforberedelsen, undervisningsbrug og FDF- og spejdermøder. 2:19 Forløb

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist.

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist. Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist lene@bewild.dk www.bewild.dk MÅLENE TRÅDTE I KRAFT DEN 1. JANUAR 2016 OG SKAL FREM TIL 2030 SÆTTE OS KURS MOD EN MERE BÆREDYGTIG UDVIKLING FOR BÅDE MENNESKER

Læs mere

AFSKAF FATTIGDOM. HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera

AFSKAF FATTIGDOM. HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera HVAD ER DET FATTIGSTE LAND I VERDEN? Den Centralafrikanske republik Nigera Den demokratiske Congo republik AFSKAF FATTIGDOM HVAD ER DEN INTERNATIONALE FATTIGDOMSGRÆNSE? 1,7 Dollars om dagen 1,9 dollars

Læs mere

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 %

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 % Rapport Oktober 2015 Om de fem segmenter I rapporten skelnes der mellem følgende fem segmenter: De overbeviste, som synes, de ved meget og er moderate eller stærke tilhængere af udviklingsbistand De tillidsfulde,

Læs mere

Indhold. Introduktion til materialet

Indhold. Introduktion til materialet 1 Indhold Introduktion til materialet... 2 Materialets tre dele... 3 Baggrundsinformation... 3 Kastesystemet i Nepal... 3 Ligeværd... 3 Hvem er Folkekirkens Nødhjælp?... 4 1. Inspirationsmateriale til

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Fra varm luft til verdensmål Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Seismonaut Vi ved noget om: Strategisk oplevelsesudvikling af kommuner, destinationer og virksomheder Turisme og oplevelsesøkonomi

Læs mere

VERDE. fra fattigdom til fremtid

VERDE. fra fattigdom til fremtid K A P VERDE fra fattigdom til fremtid NU KAN KAP VERDE SELV Det er en glædelig begivenhed i BØRNEfondens 45-årige historie, at vi nu kan afslutte vores arbejde i Kap Verde. Vores lange, seje træk har bidraget

Læs mere

Escape room. Intro. Formål. Et aktivt spil om nødhjælpsarbejde

Escape room. Intro. Formål. Et aktivt spil om nødhjælpsarbejde Escape room Et aktivt spil om nødhjælpsarbejde Intro Et jordskælv har hærget i Cambodja. I er de første nødhjælpsarbejdere i regionen. Jeres opgave er på én time at redde de lokale indbyggere før katastrofen

Læs mere

Drop-in. Læs i denne avis om: Forståelige brokkerier! Gymnastikopvisning 8/3. Ikke et ord om mord. Lokal kunst. Indsamling 10. marts.

Drop-in. Læs i denne avis om: Forståelige brokkerier! Gymnastikopvisning 8/3. Ikke et ord om mord. Lokal kunst. Indsamling 10. marts. Læs i denne avis om: Af Viggo Kaspersen. Andst Avisen har haft det årlige repræsentantskabsmøde. Her mødes alle de foreninger, der står bag og bakker op om avisen. Der mangler nogle få foreninger, som

Læs mere

Det bedste i verden er håb

Det bedste i verden er håb Det bedste i verden er håb 1 I mit arbejde som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp ser jeg, hvordan en lille håndsrækning kan ændre livet for verdens fattigste familier. Ofte har familiens ældste

Læs mere

Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder?

Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder? Hvordan er verdensmålene relevante for socialøkonomiske virksomheder? Hvad er en socialøkonomisk virksomhed? Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet?

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Workshop nr. 110 på AM:2018 19. NOVEMBER 2018. PER TYBJERG ALDRICH, NIRAS A/S Mål med workshoppen Viden - Erfaringer -

Læs mere

ændrer vi verden Grønsmutter: Sammen Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Trin 3 Event Side 1 af 6

ændrer vi verden Grønsmutter: Sammen Formål Forudsætninger for spejderne Forudsætninger for lederne Om trinene Trin 1 Trin 2 Trin 3 Event Side 1 af 6 Grønsmutter: Sammen ændrer vi verden Formål I mærket skal grønsmutterne lære om nogle af de væsentlige problemer, som verden oplever, og hvordan verdenssamfundet, spejderne men også den enkelte pige kan

Læs mere

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger...

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Flere børn i skole Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Hvem er UNICEF I dag er UNICEF verdens største hjælpeorganisation for børn. Vi arbejder med nødhjælp,

Læs mere

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG

MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSEN SIGNE VIL REDDE KLIMAET FACEBOOK.COM/STEMSIIG MORTEN SIIG HENRIKSENS MÆRKESAGER AFSKAF BØRNEFATTIGDOM FLERE HÆNDER TIL VORES BØRN, UNGE, UDSATTE OG ÆLDRE INVESTERINGER I UDDANNELSER

Læs mere

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA

4. VAND I JORDEN RUNDT/LANDFAKTA Opgaver til Agent Footprint 4. til 6. klasse Nedenstående findes en oversigt over alle opgaver til materialet Agent Footprint primært tiltænkt elever på mellemtrinnet. Opgaverne er samlet under to temaer:

Læs mere

Sult på skemaet. Følgende materiale anvendes. Introduktion. Læreplanen. Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse

Sult på skemaet. Følgende materiale anvendes. Introduktion. Læreplanen. Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse Sult på skemaet Emne: Sult og ernæring Klassetrin: 7-9 klasse Følgende materiale anvendes Internet forbindelse og computere Overheadprojektor / smart board Blyanter og kladdehæfter Introduktion I anledning

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

Hvorfor er antallet af folk, der sulter steget de sidste år? Primært pga. voldelige konflikter og klimaforandringer. på od.dk. arbejde.

Hvorfor er antallet af folk, der sulter steget de sidste år? Primært pga. voldelige konflikter og klimaforandringer. på od.dk. arbejde. 2 Hvorfor er rent vand livsnødvendigt? Livsstilssygdomme - altså sygdomme som skyldes en usund livsstil. (Rygning, overvægt, stress) Hvilken type sygdomme dør flest danskere af årligt? Bæredygtig udvikling

Læs mere

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter

katastrofen rammer Når Vejledning 0.-3. klasse til temaer og elevaktiviteter Når katastrofen rammer Vejledning til temaer og elevaktiviteter 0.-3. klasse Indhold 3 Til underviseren 4 Skole 6 Nødhjælp 7 Leg og tryghed 8 Fold og klip Til underviseren Aktiviteterne handler om nødhjælp

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

MISSION. Vækkelse på Afrikas Horn s10. Rhino Camp Uganda Håb og heling i flygtnigelejren s3. Singida Tanzania, hjælp til selvhjælp s6

MISSION. Vækkelse på Afrikas Horn s10. Rhino Camp Uganda Håb og heling i flygtnigelejren s3. Singida Tanzania, hjælp til selvhjælp s6 MISSION April-juni 2018. Årgang 21 Rhino Camp Uganda Håb og heling i flygtnigelejren s3 Singida Tanzania, hjælp til selvhjælp s6 Vækkelse på Afrikas Horn s10...overalt, hvor strømmen kommer, bliver der

Læs mere

FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF

FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF Steen M. Andersen 2 I UNICEF Generalsekretær, UNICEF Danmark UNICEF/UNI194536/KHUZAIE J eg har mødt rigtig mange udsatte børn,

Læs mere

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST?

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? Erhverv Norddanmark og NIRAS, 28.11.18 Oplæg ved Finn Reske-Nielsen, FN-forbundet Hvad er

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Energiforbrug og klimaforandringer. Lærervejledning

Energiforbrug og klimaforandringer. Lærervejledning Energiforbrug og klimaforandringer Lærervejledning Generelle oplysninger Forløbets varighed: Fra kl. 9.00 til kl.12.00. Målgruppe: Forløbet er for 3. klasse til 6. klasse. Pris: Besøget er gratis for folkeskoler

Læs mere

Drejebog til efterskoler der Cykler mod Sult

Drejebog til efterskoler der Cykler mod Sult Drejebog til efterskoler der Cykler mod Sult Vi er glade for, at I har valgt at deltage i cykelsponsorløbet Vi Cykler mod Sult. I denne drejebog finder I idéer til, hvordan I forbereder, arrangerer og

Læs mere

International Aid Services Danmark

International Aid Services Danmark 1 International Aid Services Danmark Værdigrundlag Vores Vision Vi ønsker at se et forandret samfund, der afspejler Guds retfærdighed, kærlighed og fred. Et samfund hvor borgere lever i respekt og omsorg

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

Bæredygtig. Spare og låne grupper MAD. Skov KLIMA JORD HANDEL. 1 CARE Danmarks arbejde. Foto: Nepal / CARE - / Lucy Beck

Bæredygtig. Spare og låne grupper MAD. Skov KLIMA JORD HANDEL. 1 CARE Danmarks arbejde. Foto: Nepal / CARE - / Lucy Beck AREs arbejde Spare og låne grupper Bæredygtig Skov MAD KLIMA JORD HANDEL Foto: Nepal / CARE - / Lucy Beck 1 OM CARE DANMARK Fattigdom og klimaforandringer truer hver dag millioner af mennesker og deres

Læs mere

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Opgaven fra 2030-panelet Klima Ambassadør Uddannelsen er et undervisningsforløb for københavnske 7. klasser. Uddannelsen inddrager eleverne i

Læs mere

Fokus på barnet, som behøver en familie

Fokus på barnet, som behøver en familie VERDENS BEDE-WEEKEND FOR BØRN I NØD 2010 Silkeborg Baptistkirke - søndag d. 6. juni 2010. Viva Network kalder hvert år kristne over hele verden til bøn for børn i nød. Ved dagens gudstjeneste sluttede

Læs mere

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Professor Jørgen E. Olesen TATION 1 Mål 2: Udrydde sult, opnå fødevaresikkerhed, sikre bedre ernæring og et mere bæredygtigt landbrug 23: afslutte

Læs mere

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015

Grønsted kommune. Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 2015 Grønsted kommune Frederik & Mathias Friis 15-05-2015 Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Kommunikation... 3 Hvem er målgruppen?... 3 Hvad er mediet?... 3 Hvilken effekt skal produktet have hos afsenderen?...

Læs mere

Barnets Bedste R D O MK A E T I

Barnets Bedste R D O MK A E T I Barnets Bedste T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse med diskussion i plenum fulgt op af kortere oplæg fra læreren. Med udgangspunkt i en fiktiv forestilling om, at eleverne skal passe en baby, konkretiseres

Læs mere

Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi

Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi VI TÆNKER LANGSIGTET VI HAR MANGE STØTTER VI ARBEJDER BREDT VI ER TIL STEDE I AFRIKA VI RÅDGIVER OM UDFORDRINGER VI UNDERSTØTTER VERDENSMÅLENE BØRNEfonden har i

Læs mere

13. MARTS 2016 LAV ET FAMILIEARRANGEMENT SOM OPTAKT TIL SOGNEINDSAMLINGEN

13. MARTS 2016 LAV ET FAMILIEARRANGEMENT SOM OPTAKT TIL SOGNEINDSAMLINGEN SOGNEINDSAMLING 13. MARTS 2016 AKTIVITETSHÆFTE LAV ET FAMILIEARRANGEMENT SOM OPTAKT TIL SOGNEINDSAMLINGEN Kære sognekirke, FDF-kreds, KFUM og KFUK klub og spejdergruppe GØR SOGNEINDSAMLINGEN TIL ET FAMILIEARRANGEMENT

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

2. klasse. Børn i verden

2. klasse. Børn i verden 2. klasse Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling

Region Hovedstaden og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling og de 17 verdensmål Pernille Kernel, Center for Regional udvikling Disposition for oplægget Hvorfor er FN's verdensmål vigtige? Hvordan arbejder vi med verdensmålene i Region H Vedkommer det os, der arbejder

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Bæredygtig. Spare og låne grupper. klima. Skov. skov vand køn. mad. AREs arbejde. Foto: Niger / CARE - Jonathan Bjerg Møller

Bæredygtig. Spare og låne grupper. klima. Skov. skov vand køn. mad. AREs arbejde. Foto: Niger / CARE - Jonathan Bjerg Møller AREs arbejde Spare og låne grupper Bæredygtig Skov klima landbrug skov vand køn mad Foto: Niger / CARE - Jonathan Bjerg Møller 1 sådan arbejder care Danmark Rettidig omsorg Op mod en milliard af verdens

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Undervisning i brugen af Cornell-noten

Undervisning i brugen af Cornell-noten Undervisning i brugen af Cornell-noten I denne lektion arbejder I med at skrive for at lære Målet for denne lektion: Du lærer at bruge Cornell-noten til at Eleverne får et Cornell-noteark og udfylder det

Læs mere

Klima-undervisning på Lindebjerg skolen et oplæg. Asger Bech Abrahamsen 28 Oktober 2014

Klima-undervisning på Lindebjerg skolen et oplæg. Asger Bech Abrahamsen 28 Oktober 2014 Klima-undervisning på Lindebjerg skolen et oplæg Asger Bech Abrahamsen 28 Oktober 2014 Baggrund for klimaudfordringen Det egentlige problem er hvor mange mennesker der er plads til på jorden (geografi).

Læs mere

Besøgsprogram Introduktion Udvaskningsforsøg med slagge Affaldets vej igennem forbrændingsanlægget

Besøgsprogram Introduktion Udvaskningsforsøg med slagge Affaldets vej igennem forbrændingsanlægget Miljølaboratoriet, er et supplement til undervisningen i emnerne affald, genbrug, miljø og energi. ARC lægger vægt på at gå i dialog med eleverne, og gennem hands-on oplevelser at give dem en forståelse

Læs mere

Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet ( ): Velkommen til mit hjem.

Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet ( ): Velkommen til mit hjem. Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet (2017-18): Velkommen til mit hjem. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Y s Men Danmark, Danmarks Kirkelige Mediecenter og Folkekirkens Nødhjælp.

Læs mere

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag

Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder. Uretfærdig middag Appetitvækkende rollespil om verdens uligheder Uretfærdig middag Befolkning Vand Verdens befolkning har meget forskellige levevilkår. Du mærkede nogle af forskellene på din egen krop ved den uretfærdige

Læs mere

FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling

FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling Del følg med på: #vækstmedverdensmål #dksdg vmvm.dk Regionsrådet Vækstforum FN s 17 verdensmål blev vedtaget af verdens regeringsledere på et FNtopmøde i 2015.

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen. Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto

Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen. Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto Ingen skal leve for mindre end ca 10 kr. om dagen Alle skal have lige ret til fx at eje land, arve penge og åbne en bankkonto Vi skal hjælpe folk til at modstå katastrofer og klimaforandringer Vi skal

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. 30-08-2015 side 1 Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. En kollega sagde engang noget, som jeg kom til at tænke på, da jeg skulle forberede prædikenen til i dag over den barmhjertige

Læs mere

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014 Workshop Ledelse på afstand Landsforeningens årsmøde 2014 Program den 25. maj 2014 Formål med workshop Vilkår for ledelse på afstand Udfordringer ved ledelse på afstand: Forventningsafstemning Formål og

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER FORMÅL Denne øvelse fungerer som opvarmning til forløbet. Formålet med øvelsen er at skabe nysgerrighed omkring emnet, så eleverne føler det vedkommende og relevant

Læs mere

Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål

Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål Rapport udarbejdet af Deloitte om kommunernes kendskab til og arbejde med FN s verdensmål. Juni 2017 Vi vil inddrage verdensmålene i vores kerneopgaver.

Læs mere

2. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning (Korrektur).

2. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning (Korrektur). LEKTION 5C KAMPEN OM MADEN DET SKAL I BRUGE Teksten Kamp om jord og vand - kamp om mad Stopur LÆRINGSMÅL 1. I ved, hvordan en argumenterende tekst er bygget op (Tekstforståelse). 2. I kan gennemlæse en

Læs mere

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden

Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden Den kaffe du drikker, kan være med til at forandre verden 1 For hvert kilo miofino kaffe, du køber, går 1 krone til kaffebønderne og deres familier i Rwanda. Det hele startede med en vision om, at Selecta

Læs mere

[Skriv tekst] Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018

[Skriv tekst] Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018 Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018 Handleplan I skoleåret 2017/2018 arbejder vi med en grøn læseplan. Vi vil arbejde med følgende temaer Affald 0.a, 0.b, 3.a, 3.b, 5.a og 5.b 163 elever Klimaforandringer

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Elforbrug og energirigtige skoler

Elforbrug og energirigtige skoler Elforbrug og energirigtige skoler Elevark - Geografi Et undervisningsforløb udviklet til 7.-9. klassetrin G1. Hvor produceres el Hvor produceres el i jeres lokalområde Vi får el fra mange forskellige teknologier

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Andagt vedrørende madspild og gud

Andagt vedrørende madspild og gud Til spejderlederen: Andagt vedrørende madspild og gud Mad skal ikke gå til spilde! Tværtimod skal man sige tak for mad både til den der har lavet maden og til Gud. Det er der to grunde til. For det første

Læs mere

JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS

JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS LEKTION 1B JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet 1 stort syltetøjsglas med låg termometre 1 saks stykker sort karton Ur Skriveredskaber LÆRINGSMÅL 1. I kan forklare drivhuse

Læs mere

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden

VANDET VI SPISER 2. Hvor meget vand spiser vi? Madpyramiden VANDET VI SPISER 2 Hvor meget vand spiser vi? Hvis man ser på, hvor meget vand en person dagligt spiser via sine fødevarer (altså hvor meget vand, der er brugt på at producere maden), så er det et sted

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr Tro og Ritualer Totemdyr TRIN 1 Opgave: Lav dit eget totemdyr Lad eleverne lave deres eget totemdyr. De skal selv finde på, hvilke egenskaber dyret skal have. Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål Hvad

Læs mere

Visionsseminar Visionsseminar, marts 2019 :: Dag 1

Visionsseminar Visionsseminar, marts 2019 :: Dag 1 Visionsseminar 2019 Visionsseminar, 13.-14. marts 2019 :: Dag 1 Velkommen Velkommen Morgendagens program Eksterne oplæg Visionsseminar, 13.-14. marts 2019 :: Dag 1 Paneldebat og spørgsmål Visionsseminar,

Læs mere

Verdensborger. Hjem. Målgruppe: Spejdere og seniorer. Varighed: 4 trin + et engagement

Verdensborger. Hjem. Målgruppe: Spejdere og seniorer. Varighed: 4 trin + et engagement Verdensborger Hjem Målgruppe: Spejdere og seniorer Årstid: Hele året. Evt. i forbindelse med Spejderhjælpsugen Varighed: 4 trin + et engagement Hjem - niveau 1 og 2 - trin for trin Danske pigespejdere

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

KORT FORTALT OM, HVORFOR DANSK ERHVERVSLIV STØTTER DANMARKS INDSAMLING. Præsentations-slides kan også bruges til virksomhedernes egne præsentationer

KORT FORTALT OM, HVORFOR DANSK ERHVERVSLIV STØTTER DANMARKS INDSAMLING. Præsentations-slides kan også bruges til virksomhedernes egne præsentationer KORT FORTALT OM, HVORFOR DANSK ERHVERVSLIV STØTTER DANMARKS INDSAMLING Præsentations-slides kan også bruges til virksomhedernes egne præsentationer ÅRETS TEMA > Hvert år dør over 3 millioner børn som følge

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

Turen går til Myanmar

Turen går til Myanmar Turen går til Myanmar kap 1 Sophie og Mads sidder i skolen, de er bedste venner. Sophie er 13 år gammel, har mørkebrunt hår og har blå brune øjne. Mads er 13 år gammel, har lyst hår og grønne øjne. De

Læs mere

Sabith Pillay fra Mitraniketan, der har været projektleder på Eco-community projektet, fortæller:

Sabith Pillay fra Mitraniketan, der har været projektleder på Eco-community projektet, fortæller: Erfaringer fra Eco-community projektet 150 småbønder og 250 kvinder fra de mange selvhjælpsgrupper omkring Mitraniketan har deltaget i workshops om klimaforandringer og lært om, hvordan de kan spare på

Læs mere

Prutbarometer. Varighed: Ca. en time. Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold. Løbsbeskrivelse:

Prutbarometer. Varighed: Ca. en time. Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold. Løbsbeskrivelse: Prutbarometer Varighed: Ca. en time Hold: Der skal være 2-3 piger på hvert hold Løbsbeskrivelse: Løbet er et stjerneløb, der handler om, at pigerne skal producere varer. For at de kan det, skal de ud i

Læs mere

Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid

Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid Ta fremtiden tilbage! Et undervisningsforløb om at gå forrest i kampen for en mere bæredygtig fremtid 1 Hvad er bæredygtighed? Kort øvelse, der aktiverer elevernes viden om bæredygtighed: Eleverne skriver

Læs mere

Tro og etik. Ærlighed

Tro og etik. Ærlighed Tro og etik Ærlighed Målgruppe: Spejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Ærlighed - niveau 3 - trin for trin Idéen med at beskæftige sig med ærlighed, og ikke mindst uærlighed, er at

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Handelsskoler Denne forestilling er et samarbejde

Læs mere

2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning.

2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning. LEKTION 5C KAMPEN OM MADEN DET SKAL I BRUGE Skriveredskaber Stopur LÆRINGSMÅL 1. Tekstforståelse. I ved, hvordan en argumenterende tekst er bygget op. 2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele

Læs mere

Verdensmål 1. Afskaf fattigdom DELMÅL 1.3 DELMÅL 1.4 DELMÅL 1.5 DELMÅL 1.A DELMÅL 1.B DELMÅL 1.2 DELMÅL 1.1

Verdensmål 1. Afskaf fattigdom DELMÅL 1.3 DELMÅL 1.4 DELMÅL 1.5 DELMÅL 1.A DELMÅL 1.B DELMÅL 1.2 DELMÅL 1.1 Verdensmål 1 Vi skal afskaffe alle former for fattigdom i verden. DELMÅL 1.3 Indfør sociale sikkerhedsnet. DELMÅL 1.4 Giv lige rettigheder til ejerskab. DELMÅL 1.5 Opbyg modstandsdygtighed mod katastrofer.

Læs mere

Energivejleder-forløb

Energivejleder-forløb Energivejleder-forløb Energivejleder Inden forløbet skal du udlevere hjemmeopgaven. Du kan understrege over for dem at det er vigtigt at de sørger for at udfylde skemaet, fordi de to næste moduler bygger

Læs mere

Det handler om håb Landsmøde 2018

Det handler om håb Landsmøde 2018 Det handler om håb Landsmøde 2018 Bestyrelsesformand Paul Mollerup Kasserer Søren Christian Madsen Nyborg - 2 2017 et godt år Fire-årig rammeaftale med DANIDA gav 193 mio. kr. i 2018 Flere penge kom ud

Læs mere

Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforening Økologisk Landsforening Vigtigste konklusioner fra Medlemsundersøgelsen, del 1 (september 2018) Antal respondenter i fire medlemsgrupper Køkkener 47 5,4% Landmænd 260 29,7% Virksomheder 58 6,6% Personlige

Læs mere

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonas Gratzer/Red Barnet. Vejledning til temaer og elevaktiviteter

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonas Gratzer/Red Barnet. Vejledning til temaer og elevaktiviteter NÅR KASTASTROFEN RAMMER Jonas Gratzer/Red Barnet Vejledning til temaer og elevaktiviteter indhold 3 4 5 6-7 8-9 10 11-12 BØRN I KATASTROFER FLUGT jordskælv og tsunamier epidemien ebola sult ORKAN krig

Læs mere

Hvad laver dine. skattekroner. i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand

Hvad laver dine. skattekroner. i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand Hvad laver dine skattekroner i et uland? Debatkaravane om udviklingsbistand Udgivet i forbindelse med Debatkaravanens rundtur i Danmark efteråret 2014 med støtte fra Danidas Oplysningsbevilling. AOF DANMARK

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37 1 13. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 30. august 2015 kl. 10.00. Salmer: 298/434/208/164//365/439/192/613 Åbningshilsen Den sidste søndag i august, sensommerens næstsidste dag, første søndag

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Social og Sundhedsskoler Dette projekt er et samarbejde

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder

København S, 10. juni 2015. Kære menigheder København S, 10. juni 2015 Kære menigheder Morten Kofoed Programme Coordinator Baptist Union of Denmark Cell: +45 3011 2904 E-mail: morten@baptistkirken.dk Mange tak for jeres bidrag til Burundis Baptistkirke

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder.

Den, der ikke er med mig, er imod mig, og den, der ikke samler med mig, spreder. 1 Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den stumme at tale, og folkeskarerne undrede sig. Men nogle af dem sagde:»det er ved dæmonernes fyrste, Beelzebul,

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014 Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 01 Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Fokusgruppeinterview. Jeg har haft to fokusgruppeinterview

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere