KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE"

Transkript

1 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE Anne Lund Wilhelmsen, sekretariatsleder DI Bioenergi, Februar 2017 Bioenergiklyngens omsætning, beskæftigelse og eksport DI Bioenergi, FORCE Technology og Innovationsnetværket for Biomasse (INBIOM) har gennemført en kortlægning af den danske bioenergiklynge. Kortlægningen viser, at bioenergiklyngen omfatter mere end virksomheder, som har en samlet omsætning relateret til bioenergi på 25 mia. kr., har skabt job og står for en eksport på 8 mia. kr. i NØGLETAL FOR DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE, VIRKSOMHEDER 25 MIA. KR. OMSÆTNING JOB 8 MIA. KR. EKSPORT Kilde: DI Bioenergi, FORCE og INBIOM

2 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE SIDE 2 Behov for dokumentation af bioenergiens betydning Bioenergi har givet det største bidrag til den grønne omstilling i Danmark og vil fortsat i mange år vedblive at være største bidragyder til vedvarende energi. Indtil nu har det dog ikke været muligt at opgøre, hvor stor betydning bioenergi har for den økonomiske aktivitet i Danmark i form af omsætning, arbejdspladser og eksport. DI Bioenergi, FORCE Technology og INBIOM har på den baggrund kortlagt den danske bioenergiklynge. Bioenergi står for langt størstedelen af den vedvarende energi Vedvarende energi udgør 23 pct. af den danske energiproduktion (primær produktion) og 28,6 pct. af det danske energiforbrug, jf. Energistyrelsens Energistatistik Bioenergi udgør langt størsteparten af den vedvarende energi med henholdsvis 60 pct. af produktionen og 69 pct. af forbruget. Den danske produktion udgør i virkeligheden en højere procentdel end anført, idet den danske produktion af biodiesel indgår i importtallet. PRODUKTION AF VEDVARENDE ENERGI FORDELT PÅ ENERGIVARER 160 PJ Vindkraft Træ Affald, bionedbrydeligt Halm Biogas Øvrige Kilde: Energistyrelsen energistatistik 2015 Figuren viser udviklingen i produktionen af vedvarende energi fra forskellige kilder. Bioenergi som omfatter halm, træ, biogas og den bionedbrydelige del af affald udgør langt over halvdelen, mens vindkraft omfatter ca. en tredjedel.

3 SIDE 3 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE Bioenergiens betydning fremgår endnu tydeligere, når der ses på forbruget af vedvarende energi. Det er især konverteringerne af kraftværker fra kul til biomasse, der har givet et stort forbrug af biomasse, særligt importerede træpiller. VEDVARENDE ENERGI - FORBRUG FORDELT PÅ ENERGIVARER 150 PJ Biomasse Vind Biogas Andet Kilde: Energistyrelsen energistatistik 2015 Af Energistyrelsens basisfremskrivning fra 2015 fremgår det, at den største omstilling til vedvarende energi frem til 2020 sker inden for el- og fjernvarmesektoren med en markant omstilling til biomasse og udbygning med vindkraft. Der er fortsat igangværende og kommende projekter inden for konvertering af kraftvarmeværker fra kul til biomasse og nybygning af biomassefyrede kraftvarmeværker. Bioenergi vil således fortsat i mange år være største bidragyder til vedvarende energi i Danmark. Afgrænsning af bioenergiklyngen Bioenergi omfatter alle former for energi udvundet af biologisk materiale. Det biologiske materiale kan være biomasse fra landbrug, skovbrug og husdyrhold, men også fra husholdninger og industriel produktion. Der anvendes en række teknologier til at omforme det biologiske materiale til energi. Nærværende analyse omfatter således følgende bioenergiteknologier: Forbrænding til varme, kraftvarme og proces Affaldsforbrænding af den biologisk nedbrydelige del af affaldet Termisk forgasning Biologisk forgasning Bioraffinering til f.eks. biobrændstoffer

4 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE SIDE 4 For at få mulighed for at analysere bioenergiklyngens betydning inden for råvareproduktion, energiproduktion, produktion af udstyr osv. er bioenergiklyngens værdikæde opdelt som følger: Råvareproduktion Indsamling, forberedelse og transport af biomasse Energiproduktion Teknologileverandører Rådgivning og services Den samlede bioenergiklynge omfatter alle virksomheder og institutioner placeret inden for ovenstående afgrænsning. Der er anvendt en konservativ afgrænsning af bioenergiklyngen. På råvaresiden indgår almindelig drift af landbrug således ikke, da frembringelse af biomasse til energi ikke udgør hovedbegrundelsen for dyrkningen af jorden og håndtering af afgrøden. Derimod indgår selskaber, der hovedsageligt arbejder med opsamling og håndtering af biomasse. I den anden ende af værdikæden, på anvendelsessiden, indgår produktion af el og varme baseret på biomasse, men bioenergiklyngen stopper ved aflevering af el eller varme til transmissionssystemet. Elledninger og fjernvarmerør indgår således ikke, da disse ikke entydigt bruges til transmission eller distribution af konverteret bioenergi. Tilsvarende inden for transportbrændstoffer. Produktion af biobrændstoffer indgår i bioenergiklyngen, herunder produktion af hjælpestoffer til biobrændstofproduktion, men ikke bioandelen iblandet almindelig benzin og diesel. På teknologi- og udstyrssiden indgår underleverandører til produktion af bioenergiteknologi ikke, med mindre underleverandøren særligt henvender sig til bioenergimarkedet. Således indgår f.eks. lakering af komponenter til bioenergikedler ikke, hvis det foregår udenfor kedelproducenten.

5 SIDE 5 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE Omsætning i bioenergiklyngen Bioenergiklyngen i Danmark omsatte for ca. 25 mia. kr. i 2014 fordelt over hele værdikæden og alle teknologiformer. Omsætningen i bioenergiklyngen er fordelt således, at teknologileverandørerne står for næsten halvdelen af den samlede omsætning. OMSÆTNING I VÆRDIKÆDEN Råvareproduktion Handel og transport Operatører Teknologileverandører Rådgivning/services Mio. kr. Kilde: DI Bioenergi, FORCE og INBIOM Operatører står også for en betydelig omsætning. Det er ikke overraskende, da operatører omfatter forsyningsvirksomhederne, der samlet har en stor omsætning. Råvareproduktionen står til gengæld kun for en mindre del af omsætningen. Det kan muligvis forklares med, at biomasse herunder restprodukter fra anden produktion og bionedbrydeligt affald som udgangspunkt er et lavværdi-/bulkprodukt. Endvidere bruger vi i Danmark mere biomasse, end vi producerer, og har derfor en betydelig import af biomasse. Denne import giver omsætning hos operatørerne, men ikke i råvareproduktionen. Produktionen af bioenergi i Danmark med råvareproduktion, handel og transport og operatører understøtter en teknologi- og rådgivningsindustri, som har en større omsætning end omsætningen forbundet med selve energifremstillingen.

6 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE SIDE 6 Beskæftigelse i bioenergiklyngen Bioenergiklyngen giver anledning til en samlet beskæftigelse på personer, lige fra råvareproduktion over logistik til energiproduktion og til produktion af udstyr samt rådgivnings- og serviceydelser relateret til bioenergi. ANSATTE I VÆRDIKÆDEN Råvareproduktion Handel og transport Operatører Teknologileverandører Rådgivning/services Antal ansatte Kilde: DI Bioenergi, FORCE og INBIOM Beskæftigelsen hos teknologileverandører udgør ca. halvdelen af den samlede beskæftigelse i bioenergiklyngen. Det er udtryk for, at Danmark har en betydelig klynge af bioenergiteknologivirksomheder, spændende fra udstyr til indsamling og bearbejdning af biomasse over biomassefyrede kraftvarmeværker og affaldsforbrændingsanlæg og til produktion af hjælpestoffer til avanceret bioteknologi. Forsyningssektoren, der formentlig har været afgørende for udvikling af ny bioenergiteknologi og den første efterspørgsel, har således udviklet en leverandørsektor, der er adskillige gange større end forsyningssektoren selv mht. beskæftigelsen. Både råvareproduktion og operatører er også betydelige jobskabere i bioenergiklyngen.

7 SIDE 7 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE Bioenergiklyngens eksport Bioenergiklyngen giver anledning til en samlet eksport af udstyr, forbrugsstoffer og serviceydelser på 8 mia. kr. Det er altovervejende teknologivirksomheder, som står for eksporten. Teknologivirksomhedernes eksportintensitet (eksportens andel af omsætningen) udgør mere end 63 pct., som interessant nok er den samme som vindmøllebranchen. KLYNGENS EKSPORT FORDELT PÅ TEKNOLOGIER Forbrændingsteknologi 47% Flydende biobrændstoffer og bioraffinering 29% Biogas teknologi 19% Øvrige 5% Kilde: DI Bioenergi, FORCE og INBIOM Note: Forbrændingsteknologi omfatter forbrænding af biomasse til både varme, kraftvarme, proces og forbrænding af den biologisk nedbrydelige del af affaldet. Eksportens fordeling på forskellige teknologier er således, at forbrænding udgør næsten halvdelen, mens biogas og biobrændstoffer/bioraffinering begge udgør et betydeligt omfang. Eksporten vurderes at være et resultat af dels langvarige kompetencer inden for forbrændingsteknologi, landbrugsdrift og bioteknologi, dels årtiers dansk energipolitik der har muliggjort udvikling, modning og anvendelse af bioenergi i det danske energisystem. Bioenergiklyngen har således på globalt plan bidraget med en grøn omstilling af energisystemerne på eksportmarkederne.

8 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE SIDE 8 Bioenergi er størst efter vind Det er selvsagt interessant at stille eksporten af bioenergiteknologi op i forhold til andre grønne teknologier. Imidlertid er det ikke muligt at lave en nøjagtig sammenligning, da der anvendes forskellige metoder til opgørelse. DI Energi, Dansk Energi og Energistyrelsen udarbejder hvert år analysen "Eksport af energiteknologi". Metoden for den analyse er ikke direkte sammenlignelig med nærværende analyse, idet den bygger på eksportstatistikken ud fra varekoder identificeret som energiteknologi. Disse varekoder er yderligere rubriceret i henholdsvis grøn og øvrig energiteknologi. Ifølge den analyse udgjorde den samlede danske eksport af energiteknologi i alt 74,3 mia. kr. i Heraf udgjorde eksporten af grøn energiteknologi 43,6 mia. kr. Grøn energiteknologi omfatter varer og tjenesteydelser forbundet med vindkraft, omdannelse af biomasse til bioenergi, jordvarme, bølgekraft og solenergi samt varer og teknologier forbundet med elbesparende teknologier, energistyring og -lagring, grønne transportløsninger, kraftvarmeteknologi, varmepumper osv. DAMVAD Analytics udarbejder hvert år en analyse over vindmøllebranchen på baggrund af data fra Danmarks Statistik. Definitionerne heri er hverken konsistente med førnævnte statistik over energiteknologieksporten eller med analysen af bioenergiklyngen, og en direkte sammenligning er derfor ikke mulig. Branchestatistikken for Vindmølleindustrien angiver et tal for eksporten på 53,5 mia. kr. i Uden mulighed for direkte sammenligning er det selvfølgelig ikke muligt at foretage en præcis vurdering af bioenergiteknologieksportens andel af den samlede eksport af grøn energiteknologi. Baseret på at beregningen af bioenergiklyngens eksport er konservativ, og på at eksporten af vindmølleteknologi er meget betydelig og udgør den største del af eksporten af grøn energiteknologi, må det anses for rimeligt sandsynligt at konkludere, at eksporten af bioenergiteknologi er næststørste bidragyder til den danske eksport af grøn energiteknologi. Organisering af klyngeanalysen De tre initiativtagere, DI Bioenergi, FORCE Technology og INBIOM, nedsatte en arbejdsgruppe, som gennemførte selve kortlægningen. Det er endvidere de tre organisationer, som er ansvarlige for kortlægningens resultater. For at sikre kvaliteten og forankringen i de forskellige dele af bioenergiklyngen blev der også nedsat en følgegruppe bestående af repræsentanter fra en række organisationer. Der blev igennem projektets forløb afholdt et fælles følgegruppemøde, hvor projektet blev præsenteret. Dette blev suppleret med efterfølgende bilaterale møder og telefoninterview. Således har en række af følgegruppemedlemmerne bidraget med viden og analyse af netop deres interesseområde.

9 SIDE 9 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE Metode Til kortlægning af bioenergiklyngens betydning i Danmark er brugt data for de danske virksomheder, der beskæftiger sig med bioenergi. Projektets arbejdsgruppe har identificeret virksomheder, der alle beskæftiger sig med bioenergi i større eller mindre grad, og derfor i en eller anden udstrækning indgår i klyngen. Virksomhederne er blevet opdelt i 43 forskellige segmenter, alt efter deres placering i værdikæde og teknologispor, jf. afsnittet Afgrænsning af bioenergiklyngen. Optællingen af de ca virksomheder er konservativ, og der vil være bioenergivirksomheder, der ikke er identificeret og derfor ikke indgår i optællingen. På samme måde vil flere virksomheder kunne rubriceres i flere segmenter. 71 af de virksomheder, der i første omgang blev identificeret, blev taget ud af datasættet, før det blev bearbejdet af Danmarks Statistik. Det skyldes, at disse selskaber var så store eller inhomogene, at de kunne give systematiske fejl på grund af deres vægt eller kompleksitet. Eller at de indgik i et segment med for få virksomheder til, at resultatet kunne holdes anonymt. Disse virksomheder blev underkastet en individuel analyse. CVR-numrene for de resterende virksomheder blev anonymiseret af Danmarks Statistik, hvorefter antal ansatte, omsætning og eksport blev rubriceret i de førnævnte 43 segmenter. Data er blevet trukket fra Danmarks Statistiks generelle firmastatistik, hvor nyeste data er fra Denne undersøgelse skal derfor ses som et udtryk for den danske bioenergiklynges betydning i Da de fleste af de identificerede virksomheder ikke kun beskæftiger sig med aktiviteter, der har med bioenergi af gøre, har styregruppen beregnet en vægt til hvert segment af virksomheder. Størrelsen på vægtene er fra 2,5 pct. til 100 pct., hvilket betyder, at nogle segmenter af virksomheder alene har 2,5 pct. ansatte, omsætning eller eksport inden for bioenergi, mens andre virksomheder udelukkende arbejder med bioenergi og således medtages 100 pct. For nogle segmenter vurderede styregruppen, at vægtning ikke var den bedste metode til et retvisende resultat. For disse grupper er antallet af ansatte, omsætning og eksport blevet udregnet ud fra interview med virksomheder eller brancheorganisationer og eksisterende undersøgelser. For de virksomheder, der blev udelukket på grund af størrelse, inhomogenitet eller kompleksitet, blev antal ansatte, omsætning og eksport, knyttet til bioenergi, fundet manuelt. Det skete enten via telefoninterview med virksomhederne eller via opslag i årsregnskab. Data for bioenergi for disse virksomheder blev efterfølgende fordelt ud i de 43 segmenter for at få et samlet billede af de forskellige segmenter i bioenergiklyngen. Slutresultatet er således en segmentering af den danske bioenergiklynge mht. antal virksomheder, omsætning, antal ansatte og eksport i 43 segmenter. Beskrivelsen af klyngen er foretaget ud fra denne segmentering.

10 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE SIDE 10 Bilag: Arbejdsgruppe og følgegruppe ARBEJDSGRUPPE: DI/DI Bioenergi: Marie Holst og Michael Persson FORCE Technology: Henrik Hassing og Michael Myrup Andersen INBIOM: Claus Mortensen FØLGEGRUPPE: Biorefining Alliance: Anne Grete Holmsgaard og Julie Sødring Brancheforeningen for Biogas: Bruno Sander Nielsen Dansk Affaldsforening: Kamma Holm Jonassen og Allan Kjersgaard Dansk Energi: Kristine van het Erve Grunnet Dansk Fjernvarme: Kate Wieck-Hansen Dansk Skovforening: Marie-Louise Bretner Danske Halmleverandører: Thomas Holst Energistyrelsen: Bo Riisgaard Pedersen Følgegruppens medlemmer kan ikke drages til ansvar for kortlægningens analyse og resultater

11 SIDE 11 KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE

12 DI Bioenergi er talerøret for virksomheder, der har bioenergi som forretningsområde. DI Bioenergi er et stærkt fagligt netværk, der holder medlemmerne orienteret om og som søger at påvirke nye politikker inden for bioenergi på dansk og europæisk niveau. DI Bioenergi er en del af DI og DI Energi. Læs mere: FORCE Technology er en førende teknologisk rådgivningsvirksomhed. Inden for bioenergi tilbyder FORCE rådgivning om alt fra enkeltstående brændselsanalyser og emissionsmålinger til planlægning og projektering af hele biomasse- og affaldsanlæg samt certificering og træning af medarbejdere. Læs mere: forcetechnology.com Innovationsnetværket for biomasse har fokus på intelligent produktion og udnyttelse af biomasse i overgangen til en biobaseret økonomi. INBIOM hjælper danske biomassevirksomheder med at få adgang til ny viden, få overblik over finansieringsmuligheder samt at finde nye samarbejdspartnere i Danmark og internationalt. Læs mere: inbiom.dk > DI 1787 KØBENHAVN V TLF. : DI@DI.DK DI.DK

KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE

KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE KORTLÆGNING AF DEN DANSKE BIOENERGIKLYNGE Michael Persson, sekretariatsleder, DI Bioenergi. mipe@di.dk Februar 2017 Bioenergiklyngens omsætning, beskæftigelse og eksport DI Bioenergi, FORCE Technology

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2016

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2016 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og -service 83,8 mia. kr., hvilket er et fald i forhold til 215 på 1,1 pct. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,8 pct.

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 I 2014 var Danmarks eksport af energiteknologi 74,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,7 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 12 pct. af den

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

Beskæftigelse i energisektoren

Beskæftigelse i energisektoren Beskæftigelse i energisektoren Kontor/afdeling Systemanalyse Dato 17. april 2018 J nr. 2018-105 /IRB Energistyrelsen har med bistand fra Damvad Analytics udarbejdet en opgørelse af beskæftigelsen i energisektoren,

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2015 I 2015 var Danmarks eksport af energiteknologi 71,4 mia. kr., hvilket er et fald på 3,9 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,1 pct. af den

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef Muligheder for landbruget i bioenergi (herunder biogas) Bioenergi Politik

Læs mere

Industriens rolle i biogassektoren som kunde og leverandør

Industriens rolle i biogassektoren som kunde og leverandør Industriens rolle i biogassektoren som kunde og leverandør, Sekretariatsleder, DI Bioenergi Industriforum, Industriens Hus 25. september 2017 Visualisering: Nature Energy 2 Agenda Introduktion Industrien

Læs mere

EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene

EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene EU s 2030 klimaplan kan Danmark nå målene Sekretariatsleder, DI Bioenergi Gastekniske Dage Billund, 24. maj 2017 Photo: 2 Agenda Introduktion EU s 2030 målsætninger i Danmark Udfordringer i ikke-kvote

Læs mere

Vindmølleindustriens branchestatistik 2006

Vindmølleindustriens branchestatistik 2006 Vindmølleindustriens branchestatistik 2006 Overordnede konklusioner: Vækst i industriens omsætning på 36 pct. Vækst i eksporten af vindmøller, komponenter og knowhow på 41 pct. Vækst i beskæftigelsen på

Læs mere

Muligheder for anvendelse af halm i energisektoren

Muligheder for anvendelse af halm i energisektoren Muligheder for anvendelse af halm i energisektoren TEMADAG: Håndtering af biopiller på større anlæg Præsentation af LUBA PSO-projekt Thomas Holst Landbrug & Fødevarer Sekretariat for Danske Halmleverandører

Læs mere

1 Indledning Dette notat er et baggrundsnotat til rapporten National Handlingsplan for Vedvarende Energi i Danmark, juni 2010.

1 Indledning Dette notat er et baggrundsnotat til rapporten National Handlingsplan for Vedvarende Energi i Danmark, juni 2010. NOT AT Natio na l Handlingsp la n fo r Vedvarend e E n ergi fr em t i l 2020 22.juni 2010 J.nr. 2104/1164-0004 Ref. BJK/Projektgruppen VE- U DBYGNI NGEN I B AS I SF RE MSKRIVNI NG 2010 (B F 2010) 1 Indledning

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Summer School 1 september 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

Kristine van het Erve Grunnet. DI Bioenergi Handlingsplan feb. 11. Aktivitetsplan DI Bioenergi

Kristine van het Erve Grunnet. DI Bioenergi Handlingsplan feb. 11. Aktivitetsplan DI Bioenergi Aktivitetsplan 2011 Vision Danmark skal være det globale kompetencecenter for udvikling og kommercialisering af bæredygtig teknologi og viden på bioenergiområdet. Bidrage til størst mulig global vækst

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

Bæredygtighed i dansk energiforsyning

Bæredygtighed i dansk energiforsyning Kunstmuseet Arken, torsdag d. 15. marts 2007 WEC-konference: Den Nye Danske Energioffensiv Michael Madsen Civilingeniørstuderende Aalborg Universitet Esbjerg Esbjerg Tekniske Institut Niels Bohrs Vej 8,

Læs mere

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning

Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Region Midtjyllands grønne teknologisatsning Partnerskabet for brint og brændselsceller Hobro den 3. april 2014 Margrethe Høstgaard Udviklingskonsulent Regionens opgaver Regional Udviklingsplan: Ny plan

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2017

Status for energiselskabernes energispareindsats 2017 Status for energiselskabernes energispareindsats 2017 Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivitet og Global Rådgivning Dato 2. juli 2018 J.nr. 2018 12210 AKHO/TKJ Net- og distributionsselskaberne

Læs mere

Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29.

Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29. Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29. januar 2015 Forbruget af biomasse i Region Midt vil stige

Læs mere

Kristine van het Erve Grunnet. Kraftvarmeteknologi. 28. feb. 11. Kraftvarmeteknologi

Kristine van het Erve Grunnet. Kraftvarmeteknologi. 28. feb. 11. Kraftvarmeteknologi Kraftvarmeteknologi 28. feb. 11 Kraftvarmeteknologi Vision Danmark skal være det globale kompetencecenter for udvikling og kommercialisering af bæredygtig teknologi og viden på bioenergiområdet. Bidrage

Læs mere

Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark. Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018

Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark. Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018 Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018 Ingrediensbranchens betydning for Danmark 8.300 fuldtidsjobs Ingrediensbranchen står

Læs mere

Termisk forgasnings betydning for bæredygtigheden af et vedvarende energisystem

Termisk forgasnings betydning for bæredygtigheden af et vedvarende energisystem Termisk forgasnings betydning for bæredygtigheden af et vedvarende energisystem Henrik Wenzel, Syddansk Universitet, Center for Life Cycle Engineering Seminar om termisk forgasning i Danmark Tirsdag den

Læs mere

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle 1 Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle Jan Bünger, Projektkonsulent IDA - 10. april 2018 Slide 2 Om EUDP Født i 2007 - skal fremme de energipolitiske mål ved at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Læs mere

Biomassens rolle i den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland Midt.energistrategi Partnerskabsmøde Viborg, den 28.

Biomassens rolle i den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland Midt.energistrategi Partnerskabsmøde Viborg, den 28. Biomassens rolle i den fremtidige energiforsyning i Region Midtjylland Midt.energistrategi Partnerskabsmøde Viborg, den 28. oktober 2014 Biomasse til energi i Region Midt, 2011 TJ 34 PJ Energiforbrug fordelt

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere

Dansk Energistatistik

Dansk Energistatistik Dansk Energistatistik 1990-2012 Dette afsnit indeholder et koncentrat af Energistyrelsens meget detaillerede statistikker for dansk energiproduktion- og forbrug. Kilderne er: ENS.dk som MS Excel-fil Grunddata_2012xls

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

Fremtidens energisystem Scenarier for termisk forgasning

Fremtidens energisystem Scenarier for termisk forgasning Fremtidens energisystem Scenarier for termisk forgasning Partnerskab for termisk forgasning HMN, 14 april 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s 1 Integration af termisk forgasning i den danske

Læs mere

RESSOURCEGRUNDLAGET HVILKE BIOMASSETYPER KAN KOMME I SPIL TIL FORGASNING?

RESSOURCEGRUNDLAGET HVILKE BIOMASSETYPER KAN KOMME I SPIL TIL FORGASNING? RESSOURCEGRUNDLAGET HVILKE BIOMASSETYPER KAN KOMME I SPIL TIL FORGASNING? Seminar om termisk forgasning Tirsdag den 17. november 2015 hos FORCE Technology, Brøndby Ved Thorkild Frandsen, AgroTech INDHOLD

Læs mere

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på Gastekniske Dage den 24. maj 2017 Dagsorden

Læs mere

Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar Bruno Sander Nielsen

Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar Bruno Sander Nielsen Fremtidens landbrug - i lyset af landbrugspakken 3. februar 2016 Udbygning med biogas Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Foreningen for Danske Biogasanlæg Biogas i Danmark Husdyrgødning Økologisk kløvergræs

Læs mere

ENERGI- ERHVERVSANALYSEN 2011

ENERGI- ERHVERVSANALYSEN 2011 ENERGI- ERHVERVSANALYSEN Danmark eksporterede i energiteknologi for en værdi af 63,4 mia. kr. Dette er en stigning på 18 pct. i forhold til, hvor eksporten var 53,7 mia. kr. Til sammenligning voksede den

Læs mere

Vindmølleindustriens branchestatistik 2006

Vindmølleindustriens branchestatistik 2006 Vindmølleindustriens branchestatistik 2006 Opsummering af resultaterne 1. Kraftig vækst i omsætningen (36 pct.) 2. Kraftig vækst i eksporten (41 pct.) 3. Pæn vækst i beskæftigelsen (3 pct.) 4. Positive

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

Erhvervspotentialer i energibranchen

Erhvervspotentialer i energibranchen Energitopmøde 2012 28. jun. 12 Erhvervspotentialer i energibranchen Hans Peter Branchedirektør Dagsorden Intro til DI Energibranchen Vi har en stærk energisektor Muligheder i grøn omstilling Udnyttelse

Læs mere

BRANCHESTATISTIK 2017 VINDMØLLEINDUSTRIENS SAMFUNDSBIDRAG

BRANCHESTATISTIK 2017 VINDMØLLEINDUSTRIENS SAMFUNDSBIDRAG BRANCHESTATISTIK 017 VINDMØLLEINDUSTRIENS SAMFUNDSBIDRAG JUNI 017 INDLEDNING Denne rapport indeholder en analyse af vindmøllebranchens bidrag til samfundet i form af bl.a. skatter på nationalt, regionalt

Læs mere

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017

BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 2017 BRANCHESTATISTIK VINDMØLLEINDUSTRIENS EKSPORT 217 APRIL 218 WELCON Tal og data er udarbejdet af DAMVAD Analytics for Vindmølleindustrien. KONTAKT: Peter Alexandersen, presse- og kommunikationsansvarlig

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2018

Status for energiselskabernes energispareindsats 2018 Status for energiselskabernes energispareindsats 2018 Kontor/afdeling Center Energieffektivitet Dato 9. juli 2019 J.nr. 2019 91148 AVH/AKHO Net- og distributionsselskaberne har siden 2006 haft en forpligtelse

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN Fakta om klima og energi

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Overskudsvarme kan skabe markant fald i CO2- udledning

Overskudsvarme kan skabe markant fald i CO2- udledning Marie Holst, konsulent Mhol@di.dk, +45 3377 3543 MARTS 2018 Overskudsvarme kan skabe markant fald i CO2- udledning Danske virksomheder lukker store mængder varme ud af vinduet, fordi det danske afgiftssystem

Læs mere

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes

Læs mere

Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder

Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder Thomas Budde Christensen og Tyge Kjær Roskilde Universitet, ENSPAC Introduktion I forbindelse med et møde i Roskilde Klimaråd i marts 2012 blev der bl.a. foreslået

Læs mere

VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 19. december 2016

VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 19. december 2016 VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. december 2016 VEDVARENDE ENERGI HVAD SIGER EU? Forslag opdatering VE direktiv i Vinterpakken Forslag

Læs mere

Ny branche ser lyst på vækst

Ny branche ser lyst på vækst Vækstbarometer 2012 November 2012 Branchefællesskab for Intelligent Energi Ny branche ser lyst på vækst En ny undersøgelse blandt medlemmerne i Branchefælleskab for Intelligent Energi viser, at medlemmerne

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem Besøg af Netværket - Energy Academy 15. september 2014 Ole K. Jensen Disposition: 1. Politiske mål og rammer 2. Fremtidens energisystem Energinet.dk s analyser frem mod 2050 Energistyrelsens

Læs mere

NATURE ENERGY PLANER MED HALM TIL BIOGAS. Adm. direktør Ole Hvelplund DANSKE HALMLEVERANDØRERS GENERALFORSAMLING 3. MARTS 2017

NATURE ENERGY PLANER MED HALM TIL BIOGAS. Adm. direktør Ole Hvelplund DANSKE HALMLEVERANDØRERS GENERALFORSAMLING 3. MARTS 2017 NATURE ENERGY PLANER MED HALM TIL BIOGAS Adm. direktør Ole Hvelplund DANSKE HALMLEVERANDØRERS GENERALFORSAMLING 3. MARTS 2017 EFFEKTIV OG BÆREDYGTIG OMSTILLING Vi skal lykkes med grøn gas Effektive og

Læs mere

Energi- og klimaregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune

Energi- og klimaregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune Energi- og klimaregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune 1 Disposition 1. Baggrund for projektet 2. Forklaring på anvendte begreber 3. Energiforbrug fordelt på brændsler 4. Energiforbrug fordelt på omsætningsenheder

Læs mere

1. Dansk energipolitik for træpiller

1. Dansk energipolitik for træpiller 1. Dansk energipolitik for træpiller En aktiv dansk energipolitik har gennem mere end 25 år medvirket til, at Danmark er blevet førende indenfor vedvarende energi. Deriblandt at skabe rammerne for en kraftig

Læs mere

Den danske biomasse ressource opgørelse og fremtid

Den danske biomasse ressource opgørelse og fremtid Den danske biomasse ressource opgørelse og fremtid Henrik Hauggaard-Nielsen og Steffen Bertelsen Blume Risø DTU, Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi Danmarks Tekniske Universitet Disposition 1.

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Fremtidens danske energisystem

Fremtidens danske energisystem Fremtidens danske energisystem v. Helge Ørsted Pedersen Ea Energianalyse 25. november 2006 Ea Energianalyse a/s 1 Spotmarkedspriser på råolie $ pr. tønde 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1970 '72 '74 '76 '78

Læs mere

Effektiv udnyttelse af træ i energisystemet

Effektiv udnyttelse af træ i energisystemet 26-2-29 Effektiv udnyttelse af træ i energisystemet IDA-Fyn og det Økonoliske råd Torsdag den 26. februar 29 Brian Vad Mathiesen Institut for samfundsudvikling og planlægning Aalborg Universitet www.plan.aau.dk/~bvm

Læs mere

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED Kim Mortensen Direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 2. marts 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren

Læs mere

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau)

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) CO 2 opgørelse 215 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) Værktøjet Energi og CO 2 regnskabet er udviklet af Energistyrelsen i samarbejde med KL og Realdania. Opgørelsen findes på https://sparenergi.dk/offentlig/vaerktoejer/energi

Læs mere

Madaffald og biogas. - er vejen brolagt i energiforliget? Bruno Sander Nielsen. Hvordan skal affaldet indgå i energiforliget? DAKOFA 28.

Madaffald og biogas. - er vejen brolagt i energiforliget? Bruno Sander Nielsen. Hvordan skal affaldet indgå i energiforliget? DAKOFA 28. Hvordan skal affaldet indgå i energiforliget? DAKOFA 28. maj 2018 Madaffald og biogas - er vejen brolagt i energiforliget? Bruno Sander Nielsen Stiftet: 28. marts 2017 Ved sammenlægning af Brancheforeningen

Læs mere

Vi ønsker at give lettere adgang til simulatorbaseret undervisning.

Vi ønsker at give lettere adgang til simulatorbaseret undervisning. Aktivitetsplan (titel): Samarbejde om simulatorbaseret undervisning på DTU (dip.ing.) og maskinmesterskoler Aktivitetsplan nr.: S3 Resumé Vi ønsker at nyttiggøre simulatorbaseret undervisning på DTU s

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

2030: Mål om 50 pct. vedvarende energi er uambitiøst og må ikke stå alene

2030: Mål om 50 pct. vedvarende energi er uambitiøst og må ikke stå alene 2030: Mål om 50 pct. vedvarende energi er uambitiøst og må ikke stå alene Dato: 11. august 2017 Regeringens målsætning om mindst 50 pct. vedvarende energi (VE) i 2030 sikrer ikke i sig selv en fremsynet

Læs mere

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau)

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) CO 2 opgørelse 215 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) Indhold Indledning...1 Værktøjet har betastatus...1 Samlet CO2 udledning...2 Andel af vedvarende energi (VE)...2 Energi...3 Transport...4 Landbrug...6

Læs mere

Foreløbig strategi for vindkraft og biogas Vestgruppen. Fællesmøde 28. oktober 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Foreløbig strategi for vindkraft og biogas Vestgruppen. Fællesmøde 28. oktober 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Foreløbig strategi for vindkraft og biogas Vestgruppen 1 Vindkraft 2 Vindkraft i et scenarie for 100 % vedvarende energi i Danmark 3 6 gange så meget el fra vindkraft Hvor meget på land? Energistyrelsen

Læs mere

Biogas til balancering af energisystemet

Biogas til balancering af energisystemet Biogas til balancering af energisystemet Frank Rosager, HMN Naturgas I/S SE også : https://grongasdanmark.dk/ Slide 1 Følg med på: https://grongasdanmark.dk/ Slide 2 Energikommissionen peger på: Gassystemet

Læs mere

Status og perspektiver Vest gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Vest gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Vest gruppen 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 %

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser"

Baggrundsnotat: Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser Baggrundsnotat: "Grøn gas som drivmiddel i lastbiler og busser" Danmark skal reducere udledningen af CO2 fra transportsektoren Parisaftalen medfører, at Danmark frem mod 2030 gradvist skal reducere CO

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi

Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle. Jesper Koch, Dansk Energi Et energisystem fri af fossile brændsler - elsektorens rolle Jesper Koch, Dansk Energi MERE VEDVARENDE ENERGI ENERGIEFFEKTIVITET EL BLIVER CENTRAL ENERGIBÆRER 2011 Der findes vel realistisk set ikke en

Læs mere

Bioenergi i det internationale myndighedssamarbejde

Bioenergi i det internationale myndighedssamarbejde Bioenergi i det internationale myndighedssamarbejde - og muligheder for danske virksomheder Bo Riisgaard Pedersen DI Bioenergis årsmøde 3. december 2015 Samarbejdslande Billioner tons Hvorfor arbejde med

Læs mere

Metode: Vindmølleindustriens branchestatistik 2017

Metode: Vindmølleindustriens branchestatistik 2017 Metode: Vindmølleindustriens branchestatistik 2017 Dato: 06-06-2017 Branchestatistikken for Vindmølleindustrien 2017 dækker over aktiviteter (kombination af varer og tjenester) i den danske vindmøllebranche

Læs mere

Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013

Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013 Fremtidens energisystem og affaldsforbrænding Affaldsdage 2013 Hotel Koldingfjord 11 oktober 2013 Danmarks første fjernvarmeanlæg Kilde: Dansk Fjernvarme i 50 år 2 Kommunens lossepladser var ved at være

Læs mere

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen

Går jorden under? Replik Djævlen ligger i detaljen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Replik Djævlen ligger i detaljen Professor Jørgen E. Olesen De langsigtede mål for 2050 (Klimakommissionen) Uafhængige af olie, kul og gas

Læs mere

Biomasse og det fleksible energisystem

Biomasse og det fleksible energisystem Biomasse og det fleksible energisystem Indlæg ved energikonference 5. oktober 2009 af Institutleder Erik Steen Kristensen Spørgsmål som vil blive besvaret 1. Biomasse til energi mængder og typer? 2. Klima-

Læs mere

Teknologiudvikling indenfor biomasse. Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen

Teknologiudvikling indenfor biomasse. Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen Teknologiudvikling indenfor biomasse Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen Fremtidens teknologi til biomasse Flere faktorer spiller ind: Teknologi Love og afgifter Biologi, økologi

Læs mere

Bioøkonomien. - Et afgørende element på vejen mod nullet! Praktisk anvendelse af biomasse

Bioøkonomien. - Et afgørende element på vejen mod nullet! Praktisk anvendelse af biomasse Bioøkonomien - Et afgørende element på vejen mod nullet! Praktisk anvendelse af biomasse ACO Academy, Büdelsdorf 21. oktober 2013 Christian Eriksen, ProjectZero Agenda Baggrund Sønderborg-områdets ProjectZero

Læs mere

Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland. Jørgen Olesen

Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland. Jørgen Olesen Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland Jørgen Olesen Dagsorden Udfordringer for energiforsyningen Hvorfor udarbejde kommunale energiregnskaber? Hvilke data bygger regnskaberne på? Hvor nøjagtige

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug

Grøn Roadmap Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug Grøn Roadmap 2030 - Scenarier og virkemidler til omstilling af transportens energiforbrug 1 Energinet.dk 6 oktober 2016 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse a/s Projektet støttet af Energifonden Med det

Læs mere

Lagring af vedvarende energi

Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Et skridt på vejen mod en CO2-neutral Øresundsregion er at undersøge, hvilke løsninger til lagring af vedvarende energi, der kan tilpasses fremtidens

Læs mere

Økonomiseminar Biogasbranchen 2017 Frank Rosager, HMN Naturgas I/S. SE også :

Økonomiseminar Biogasbranchen 2017 Frank Rosager, HMN Naturgas I/S. SE også : Biogassens og brancheforeningens fremtidige rolle Økonomiseminar Biogasbranchen 2017 Frank Rosager, HMN Naturgas I/S SE også : https://grongasdanmark.dk/ Slide 1 Følg med på: https://grongasdanmark.dk/

Læs mere

National strategi for biogas

National strategi for biogas National strategi for biogas Gastekniske Dage Munkebjerg Hotel, Vejle, 11. maj 2010 Thomas Bastholm Bille, kontorchef Energistyrelsen Grøn energi Statsministeren, åbningstalen 7. oktober 2008: Vi vil gøre

Læs mere

Kortlægning af den danske. Offshorebranche. Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer. viden til handling analyse af forretningsområder

Kortlægning af den danske. Offshorebranche. Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer. viden til handling analyse af forretningsområder Kortlægning af den danske Offshorebranche Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer viden til handling analyse af forretningsområder Viden til vækst og til handling Med fokus på at etablere

Læs mere

Status og perspektiver Øst gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Øst gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Øst gruppen 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 % Norddjurs

Læs mere

Maj Branchestatistik Vindmølleindustrien. Udarbejdet af DAMVAD for Vindmølleindustrien

Maj Branchestatistik Vindmølleindustrien. Udarbejdet af DAMVAD for Vindmølleindustrien Maj 2013 Branchestatistik Vindmølleindustrien Udarbejdet af DAMVAD for Vindmølleindustrien For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and all other correspondence,

Læs mere

Perspektiv ved græs-til-biogas i den fremtidige biogasmodel

Perspektiv ved græs-til-biogas i den fremtidige biogasmodel Græs til biogas 2. marts 2016 Perspektiv ved græs-til-biogas i den fremtidige biogasmodel Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Biogas i Danmark Husdyrgødning Økologisk kløvergræs m.v. Organiske restprodukter

Læs mere

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

Læs mere

Præsentation af REFER-CDR

Præsentation af REFER-CDR Turbo på grøn fjernvarme i Region Midtjylland Præsentation af REFER-CDR Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region www.regionmidtjylland.dk Hvem er vi? Region Midtjylland Regional

Læs mere

Fjernvarmen er i vækst

Fjernvarmen er i vækst April 2017 Fjernvarmen er i vækst Meter for meter bliver der lagt nye fjernvarmerør i den danske jord. I 2016 blev flere end 19.000 danske husstande tilsluttet fjernvarmen, der dermed har en historisk

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Hvor skal halmen bruges? - hvad er kriterierne for optimal brug af halm til energiformål og hvordan performer halm til biogas?

Hvor skal halmen bruges? - hvad er kriterierne for optimal brug af halm til energiformål og hvordan performer halm til biogas? Hvor skal halmen bruges? - hvad er kriterierne for optimal brug af halm til energiformål og hvordan performer halm til biogas? Henrik Wenzel, Syddansk Universitet, SDU Life Cycle Engineering Hvor skal

Læs mere

Jordbrugets potentiale som energileverandør

Jordbrugets potentiale som energileverandør Grøn gas til transport Jordbrugets potentiale som energileverandør Bruno Sander Nielsen Sekretariatsleder Samfundsmæssige udfordringer Mindske afhængighed af fossil energi Øge fødevareproduktion - bæredygtigt

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1 ENERGI PÅ TVÆRS GLOSTRUP KOMMUNE ENERGIBALANCE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Energibalance 2 2.1 3 2.2

Læs mere

Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring?

Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring? Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring? Vindmøller ved Sprogø, Sund & Bælt Tyge Kjær Roskilde Universitet Udfordringen Emnerne: - Hvort stort er energiforbruget i dag og hvad skal vi bruge

Læs mere

Der er meget mere energi i skovene end Danmark udnytter Af Marie-Louise Bretner, Dansk Skovforening

Der er meget mere energi i skovene end Danmark udnytter Af Marie-Louise Bretner, Dansk Skovforening Der er meget mere energi i skovene end Danmark udnytter Af Marie-Louise Bretner, Dansk Skovforening Dansk Skovforening er Skovbrugets brancheorganisation. Dansk Skovforening arbejder for at fremme danske

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem

Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem Teknologirådets scenarier for det fremtidige danske energisystem Baseret på resultater udarbejdet af projektets Arbejdsgruppe fremlagt af Poul Erik Morthorst, Risø - DTU Teknologirådets scenarier for energisystemet

Læs mere