DANSKE VIRKSOMHEDER ER I EN UNIK POSITION TIL AT INDFRI VERDENSMÅLENE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANSKE VIRKSOMHEDER ER I EN UNIK POSITION TIL AT INDFRI VERDENSMÅLENE"

Transkript

1 DANSKE VIRKSOMHEDER ER I EN UNIK POSITION TIL AT INDFRI VERDENSMÅLENE Indfrielse gennem partnerskaber

2 SEPTEMBER 2018 Danske virksomheder er i en unik position til at indfri verdensmålene Indfrielse gennem partnerskaber Den 22. august 2018 var Dansk Industri (DI) vært for det første møde i SDG High Level Advisory Board, der består af topchefer fra 26 førende virksomheder inden for bæredygtighed. Boardet har til formål at rådgive om bæredygtig forretningsudvikling, og om hvordan danske virksomheder i højere grad kan bidrage til at nå verdensmålene. I forbindelse med mødet hævdede DI, at Danmark og danske virksomheder er blandt de allerbedste i verden, når det kommer til at bidrage positivt til at indfri verdensmålene. Det affødte en bemærkning fra Global Compacts direktør Lise Kingo om, at den påstand havde hun hørt mange steder rundt om i verden, men at ingen lande endnu havde dokumenteret det med data. Det er en opfordring og en udfordring, som ikke kan ignoreres. Derfor vil DI forsøge at vise, at danske virksomheder rent faktisk er blandt de allerbedste hvis ikke den bedste til at bidrage til indfrielsen af verdensmålene. Denne korte pjece forklarer i første omgang, hvordan danske virksomheder har et helt særligt udgangspunkt for at arbejde succesfuldt med FN s verdensmål om bæredygtighed som en direkte udløber af den danske arbejdsmarkedsmodel. Til FN s Generalforsamling 2019 er det DI s ambition at kunne dokumentere danske virksomheders bidrag til indfrielsen af verdensmålene ved hjælp af et større analysearbejde, som allerede er ved at blive sat i søen.

3 2 FN's 17 verdensmål Engageret i verdensmålene Verdens ledere vedtog i 2015 de 17 verdensmål, der udstikker en ambitiøs global plan frem mod Med aftalen forpligtede verdens ledere sig til en bred politisk og universel dagsorden om at udrydde sult og fattigdom og understøtte en bæredygtig udvikling frem mod Danmark er selvsagt engageret i at indfri målene både nationalt og globalt. På nationalt niveau er Danmark kommet rigtigt langt Danmark nr. 2 i verden På nationalt niveau har Danmark et helt unikt afsæt for at komme i mål med verdensmålene. Det skyldes især, at den danske økonomi helt overvejende er baseret på en bæredygtig økonomisk vækst, høj beskæftigelse, et højt velstandsniveau, ligestilling mellem kønnene, et højt socialt velfærdsniveau, en effektiv miljøbeskyttelse, høj energieffektivitet og udnyttelse af vedvarende energi, høj grad af frihed, stor tillid til hinanden og et åbent demokrati med respekt for menneskerettighederne. Danmark ligger da også i den absolutte top blandt verdens lande i forhold til at realisere verdensmålene på nationalt niveau. Ifølge Bertelsmann Stiftungs SDG Index ligger Danmark nummer to, kun overgået af Sverige. Det er derfor, at man ofte siger, at verdensmålene er dyrket i den skandinaviske baghave. Danmarks høje placering i forhold til den nationale indfrielse af verdensmålene betyder dog samtidigt, at der ikke er et stort potentiale at hente i Danmark i forhold til at bidrage til den globale indfrielse af verdensmålene. Derfor er fokus i høj grad på, hvordan Danmark i almindelighed og danske virksomheder i særdeleshed kan bidrage til at indfri målene globalt. Danmarks handlingsplan for FN s verdensmål Ligesom de fleste andre lande i verden har den danske regering udarbejdet en konkret handlingsplan for Danmarks opfølgning på FN s verdensmål. Med handlingsplanen ønsker regeringen at yde et bidrag til den globale opnåelse af verdensmålene ved at følge op nationalt og internationalt. Visionen er at fastholde et frit, rigt og trygt samfund i Danmark og samtidigt at gøre en væsentlig forskel i verden. Handlingsplanen skal blandt andet understøtte virksomhedernes engagement i verdensmålene med øje for både nye forretningsmuligheder og øgede forventninger til bæredygtighed. Samtidig danner handlingsplanen afsæt for partnerskaber for handling på tværs af det danske samfund.

4 3 Virksomhederne er alfa og omega I den bæredygtige top Den globale indfrielse af verdensmålene og dermed en bæredygtig udvikling i verden er helt afhængig af virksomhedernes indsats. Virksomheder skal bidrage med deres kreativitet, innovationsevne og finansielle muskler. Det er virksomhederne, der skal levere de nye løsninger, der skal til for at sikre rent vand, bæredygtig energi og fødevarer til alle. Målene kan ikke blive indfriet uden et stort engagement fra erhvervslivet. Derfor er det interessant at zoome ind på danske virksomheders udgangspunkt for at levere de nødvendige bæredygtige løsninger. Danske virksomheder nr. 1 i bæredygtighed Ifølge IMD (2018) ligger Danmark på førstepladsen, når det kommet til virksomheders prioritering af bæredygtig udvikling. Derudover er danske virksomheder placeret i top tre i forhold til Corporate Social Responsability (CSR) samt regnskabspraksis og etiske standarder. I tillæg dertil er Danmark ifølge World Economic Forum det fjerde mest innovative land i verden, i vid udstrækning på grund af sine innovative virksomheder og sofistikerede designløsninger. Endelig ligger Danmark i top ti, når det kommer til at indgå offentlig-private partnerskaber, der understøtter den teknologiske udvikling. Bæredygtighed integreret i danske virksomheders mindset Eksemplerne tegner et samlet billede af, at dansk erhvervsliv er i front på de parametre, der er afgørende for den globale bæredygtige udvikling. Og at bæredygtighed er en integreret del af danske virksomheders mind-set. SDG High level Advisory Board Som led i projektet FN s verdensmål fra filantropi til forretning har DI, i samarbejde med Industriens Fond og Global Compact Network Denmark, etableret SDG High Level Advisory Board. Det er sammensat af topchefer fra 26 virksomheder, NGO er og andre interessenter samt med deltagelse af H.K.H. Kronprinsesse Mary. Det første møde fandt sted den 22. august 2018 i Industriens Hus. Den globale dagsorden om en mere bæredygtig udvikling i verden er en megatrend, som flere og flere danske virksomheder arbejder målrettet med. Formålet med SDG High Level Advisory Board er at facilitere en tæt dialog i en kreds af toneangivende virksomheder og personer, der arbejder med bæredygtighed i Danmark. Boardet vil desuden fungere som ekspertpanel for projektet og for DI s øvrige aktiviteter inden for bæredygtig forretningsudvikling.

5 4 Verdensmestre i partnerskaber To implement this plan (Agenda 2030) and its 17 Sustainable Development Goals we need to broaden the circle of action to include Governments, bilateral and international organizations and international financial institutions. Partnerships with civil society, the business community and others are critical to success. António Guterres U.N. Secretary-General Partnerskaber for handling er en forudsætning for succes Der er global enighed om, at indfrielsen af verdensmålene afhænger af vores evne til at samarbejde om at udvikle de løsninger, der skal til for at komme i mål med den globale bæredygtighedsdagsorden. Ingen sektor eller gruppe kan løse de globale udfordringer alene. Derfor er der mange, der peger på, at Verdensmål 17 - Partnerskaber for handling, er et af de allervigtigste mål, fordi det er forudsætningen for at indfri de øvrige. Danske virksomheder kommer fra en samfundskultur med stærk tradition for samarbejde. Det er et godt udgangspunkt for at kunne indgå partnerskaber, som kan bidrage til innovation og nye løsninger, der er nødvendige for at nå verdensmålene. Den danske model er verdenskendt for samarbejde Den danske arbejdsmarkedsmodel er verdenskendt for at være baseret på og understøtte tillidsbaseret samarbejde. Danmark modtager jævnligt delegationer fra udlandet, som ønsker at vide, hvordan vores særlige danske samfundsmodel fungerer i praksis. Senest har den franske præsident Emmanuel Macron søgt inspiration i Danmark i relation til de reformer, som skal gennemføres i Frankrig. Og inspirationen finder de i høj grad i vores tillidsfulde, balancerede og samarbejdsbaserede samfundsmodel. Tillid er en dansk specialitet Et balanceret samfund er hjørnestenen i den danske model Hvis styrken i det danske samfund har et omdrejningspunkt, er det begrebet tillid. Begrebet dækker bredt: At danskerne har tillid til hinanden. At borgerne har tillid til myndighederne. At den private sektor har tillid til den offentlige sektor, og betragter den som en forudsætning for at klare sig godt. At der er gensidig tillid mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, hvilket har gjort det danske arbejdsmarked til et af de mindst lovregulerede arbejdsmarkeder i Europa. For danske virksomheder betyder det, at der som udgangspunkt er tillid mellem potentielle samarbejdspartnere også fra forskellige sektorer. Balance er et andet nøgleord i den danske samfundsmodel. Gennem frihandel er vores virksomheder konstant med til at øge samfundskagens størrelse. Gennem vores velfærdssamfund sørger vi for, at den voksende kage kommer alle samfundsgrupper til gode på en bæredygtig måde. Denne kobling mellem vækst og balance mellem virksomheder og resten af vores samfund er helt central for den danske samfundsmodel og for dansk erhvervsliv. Og samtidig harmonerer balancebegrebet med selve kernen i verdensmålene nemlig at udviklingen skal være bæredygtig.

6 5 Stærk tradition for samarbejde og partnerskaber Endelig er der nøgleordet samarbejde. Vores særlige aftalebaserede arbejdsmarked, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere bliver enige med hinanden om løn- og arbejdsvilkår, er funderet på et tillidsbaseret samarbejde, der gør det muligt for både erhvervsliv og samfund at være smidigt og innovativt. Vores stærke tradition for samarbejde går helt tilbage til 1899, hvor det aftalebaserede arbejdsmarkedssystem blev etableret. Danske virksomheder har altså over hundrede års erfaring med at samarbejde og indgå i partnerskaber med aktører fra andre sektorer. Samarbejde, et blik for et balanceret samfund samt en tillidsbaseret dialog er således centrale elementer i den danske model, og er i dag grundlaget for, at danske virksomheder har en natulig og positiv tilgang til partnerskaber også inden for bæredygtig udvikling. Danske virksomheder indgår i partnerskaber for bæredygtig udvikling Mange forskellige aktører i det danske samfund deltager allerede engageret i opfølgningen på verdensmålene. Det gælder foruden virksomhederne også investorer, kommuner, civilsamfundet samt forskning- og uddannelsesinstitutioner. En af de fundamentale styrker er, at de mange forskellige aktører samarbejder om at bidrage til målene i fællesskab. Det sker både i mere og mindre formaliserede partnerskaber på tværs af den offentlige, private og civile sektor. Et unikt partnerskab GAIN Nordic Partnership er et godt eksempel på en dansk platform, der bringer erhvervslivet, NGO er, forskningsinstitutioner og den offentlige sektor sammen i nye innovative partnerskaber med fokus på bæredygtige fødevareløsninger målrettet verdens udviklingslan-de. GAIN Access to Better Dairy er et partnerskab mellem den danske virksomhed Arla Food Ingredients, GAIN Nordic, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Industri. Partnerne samarbejder om at udvikle en næringsrig yoghurt målrettet fattige og ernæringstruede befolkningsgrupper i Etiopien. Partnerskabet er gået sammen med en række etiopiske mejerier for at udvikle det næringsrigholdige mejeriprodukt, der er tilsat næringsstoffer, som hjælper med at bekæmpe underernæring. Produktet introduceres med en lav pris, så det kan købes af de fattige befolkningsgrupper, samtidig med at det produceres i den lokale værdikæde, som dermed udvikles, og der etableres lokale arbejdspladser. Partnerskabet er et godt eksempel på, hvordan forskellige aktører kan bringes sammen og i fællesskab bidrage til at opfylde FN s verdensmål i dette tilfælde Verdensmål 2 - Stop sult.

7 6 Unikt dansk afsæt for innovative partnerskaber Godt match mellem danske løsninger og verdensmålene Tilbyder bæredygtige løsninger Der er ingen tvivl om, at danske virksomheder har et godt udgangspunkt for at indgå i innovative partnerskaber, der er så afgørende for, at den ambitiøse bæredygtighedsdagsorden kan lykkes. Samtidig er der et godt match mellem danske virksomheders styrkepositioner og verdensmålene. Danske virksomheder har mange års erfaring med at levere bæredygtige løsninger, der bidrager til at løse de globale udfordringer inden for eksempelvis vand, fødevarer og bæredygtig energi. Lad os tage bæredygtig energi som eksempel. Danmark er verdensmester i grøn energi Danmark har et stort fokus på at udvikle sig som et grønt og bæredygtigt samfund. World Energy Council kårede igen i 2017 det danske energisystem, som det mest bæredygtige i verden, mens World Economic Forum rangerer det på en femteplads i verden ifølge Energy Transition Index Det er ikke længe siden, at Danmarks energiforsyning udelukkende var baseret på fossile brændsler. I dag er 30 pct. af Danmarks energi vedvarende, og målet er at nå over 50 pct. i 2030 og 100 pct. i En stor del af den vedvarende energi er vindkraft, hvor Danmark er verdensledende. Over 40 pct. af elektriciteten i Danmark stammer fra vindkraft, og Danmark er et kraftcenter for udvikling af de vindteknologiske løsninger, hvis anvendelse vinder hurtigt frem i hele verden. Med på den teknologiske bølge I forlængelse deraf er de fleste enige om, at innovative teknologiske løsninger kommer til at spille en væsentlig rolle i indfrielsen af verdensmålene. Også her har danske virksomheder et godt udgangspunkt. Ifølge Akademiet for de Tekniske Videnskaber (2018) bruger syv ud af ti af deres medlemmer verdensmålene i det daglige arbejde og næsten halvdelen inkluderer verdensmålene i organisationens strategi. Danske teknologivirksomheder og forskningsmiljøer har således i høj grad taget verdensmålene til sig, og de skubber virksomhederne i en mere bæredygtig retning. Godt afsæt for global afsætning Endelig er det relevant at fremhæve, at dansk erhvervsliv står stærkt i den internationale konkurrence, når det gælder om at få danske bæredygtige løsninger ud over rampen globalt. Danske virksomheder er globale Danmark er en lille velstående og åben økonomi, hvor virksomhederne er gode til at gribe de globale muligheder og konkurrere på de globale markeder. Når Danmark i dag er et velstående land, er det i høj grad fordi, vi har været dygtige til at handle med andre lande. Danske virksomheder er innovative og dygtige til at gribe nye muligheder, så de kan vinde internationale ordrer.

8 7 Stigende global efterspørgsel på bæredygtige løsninger Gode danske forudsætninger for at møde den globale efterspørgsel En udpræget dansk styrke i den globale konkurrence er vores virksomheders evne til at gøre deres produkter særlige. Høj kvalitet, brand, design og brug af ny teknologi er egenskaber, der gør danske produkter særlige. Danske virksomheder kommer sjældent med de laveste priser. Til gengæld tilbyder de langsigtede løsninger af høj kvalitet. Og dét er der stigende efterspørgsel på i takt med, at behovet efter holdbare løsninger, der kan afhælpe globale udfordringer, vokser. Danske virksomheder har således gode forudsætninger for at kunne imødekomme den stigende internationale efterspørgsel på bæredygtige løsninger, der følger af det øgede globale fokus på verdensmålene. Fra Filantropi til Forretning - skal inspirere flere til at arbejde strategisk med verdensmålene Mange små og mellemstore danske virksomheder ønsker at engagere sig og arbejde mere målrettet med bæredygtighedsdagsordenen, men de har svært ved at komme i gang. Derfor har Dansk Industri i samarbejde med Industriens Fond iværksatsat et ambitiøst projekt, der skal inspirere og motivere endnu flere danske virksomheder til at arbejde strategisk med FN s verdensmål og omsætte dem til forretning og flere arbejdspladser. 21 førende danske virksomheder, der repræsenterer et bredt udsnit af dansk erhvervsliv, deltager i projektet. Projektet gør virksomhederne i stand til at styrke forretningen med afsæt i FN s verdensmål. Virksomhederne, som alle er førenden inden for bæredygtighed, vil herefter være danske klasseeksempler på, hvordan man kan gøre en forretning ud af at løse nogle af de vigtigste udfordringer, som vores samfund står over for. Projektet arbejder konkret med at udvikle en model til, hvordan virksomheder kan arbejde strategisk med verdensmålene. Værktøjer til modellen vil løbende blive udviklet og gjort tilgængelige for andre virksomheder samt promoveret gennem regionale og nationale konferencer og seminarer. Alle er velkomne til at følge med i projektet på sdgforretning.dk og på LinkedIn: DI Fra Filantropi til Forretning. Projektet er et klart signal til verden om, at dansk virksomheder tager de globale udfordringer alvorligt samtidigt med, at de har blik for og mod på at forfølge det store forretningspotentiale, der ligger i at indfri verdensmålene på globalt niveau.

9 8 Fortsættelse følger We have been challenged to back up our claim that Danish businesses are probably the most sustainable businesses in the world. In all humility - we accept this challenge. We accept it not only because we believe it to be true, but because the Global Goals are important challenges of our generation. Karsten Dybvad Administrerende direktør, Dansk Industri Unikt udgangspunkt, måske det bedste i verden Vi har i Skandinavien bevist, at vi nationalt kan levere bæredygtige løsninger som ingen andre. Samtidig er der mange, som helt forståeligt peger på, at Verdensmål 17 - Partnerskaber for handling formentlig er det allervigtigste mål, fordi det er hele forudsætningen for at nå de øvrige 16 mål. I Danmark er netop velfungerende partnerskaber en disciplin, som vi har de bedste forudsætninger for at deltage i. Samtidig er der et godt match mellem danske virksomheders styrkepositioner og verdensmålene. Endelig er danske virksomheder blandt de mest globale virksomheder i verden. Vi er simpelthen gode til at få vores bæredygtige løsninger solgt internationalt. Samlet set tegner det et billede af, at Danmark og danske virksomheder har et af de bedste udgangspunkter i verden for at bidrage positivt til at indfri verdensmålene. Men dokumentationen mangler Vi vil kortlægge dansk erhvervslivs bidrag til verdensmålene For der er behov for inspirerende fyrtårne Men, for nuværende findes der ikke hverken i Danmark elle globalt nogen sammenhængende ramme for virksomheder til at kunne måle og sammenligne deres bidrag til at indfri de globale bæredygtighedsmål. Dansk Industri har derfor sat sig for at kortlægge og analysere danske virksomheders bidrag til bæredygtighedsdagsordenen. Dels for at kunne dokumentere vores eget bidrag, dels og nok endnu vigtigere for at synliggøre vores bidrag og dermed inspirere og motivere flere virksomheder til at udvikle og udbrede bæredygtig løsninger, der kan afhjælpe de store globale udfordringer, vi står over for. For hvis målene skal nås inden 2030, er det afgørende, at den kritiske masse af verdens virksomheder engagerer sig aktivt med henblik på at levere bæredygtige løsninger. I den henseende er der behov for fyrtårne, der kan inspirere andre til at bidrage, ved blandt andet at dokumentere deres egne bidrag til indfrielse af målene.

10 Dansk Industri H. C. Andersens Boulevard København V Tlf di@di.dk di.dk

Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål

Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål Kommuner kan skabe lokal udvikling med FN s verdensmål Rapport udarbejdet af Deloitte om kommunernes kendskab til og arbejde med FN s verdensmål. Juni 2017 Vi vil inddrage verdensmålene i vores kerneopgaver.

Læs mere

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Udenrigsudvalget URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt

Udenrigsudvalget URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt Udenrigsudvalget 2015-16 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt BUDSKABER Samrådsspørgsmål A: Redegørelsen for dansk implementering af verdensmålene nationalt og i udviklingspolitikken Samråd

Læs mere

INSPIRATIONSOPLÆG OM FN S VERDENSMÅL

INSPIRATIONSOPLÆG OM FN S VERDENSMÅL INSPIRATIONSOPLÆG OM FN S VERDENSMÅL Oplæg v/ KL kontorchef Mette Jensen Kommunalbestyrelsesseminar i Rudersdal Kommune den 27. januar 2018 Danmark ligger nr. 2 ud af 149 lande Ift. at opfylde FN s verdensmål.

Læs mere

NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 AUGUST Delrapport 3: FN s bæredygtige udviklingsmål som ledetråd for teknologi-danmark

NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 AUGUST Delrapport 3: FN s bæredygtige udviklingsmål som ledetråd for teknologi-danmark [Valgfrit sidehoved. Slet teksten hvis ikke nødvendig] AUGUST 2018 NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 Delrapport 3: FN s bæredygtige udviklingsmål som ledetråd for teknologi-danmark Side 1 af 10 ATV Vidensbarometer

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Henrik Schramm Rasmussen. Fra Filantropi Til Forretning

Henrik Schramm Rasmussen. Fra Filantropi Til Forretning AGENDA 1. Intro til Dansk Industri Henrik Schramm Rasmussen 2. Hvad er Verdensmålene? 3. Kan man tjene penge på Verdensmålene? 4. 2 INTRODUKTION TIL DANSK INDUSTRI DI s vision er et åbent og velstående

Læs mere

FN s Global Compact. Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder

FN s Global Compact. Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder FN s Global Compact Verdens største initiativ for ansvarlige virksomheder De danske Global Compact-medlemmer går forrest for at skabe et nyt paradigme for samfundsansvar og bæredygtig forretningsudvikling,

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

én branche én stemme

én branche én stemme én branche én stemme Centrale fokusområder for vindindustrien i Danmark 1 Én branche - én stemme Den danske vindindustri har en særlig historie. På mindre end 40 år har virksomheder i Danmark som de første

Læs mere

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne?

FN s Verdensmål - Hvad betyder de for virksomhederne? FN s - Hvad betyder de for virksomhederne? Agenda Betydningen af SDG-erne for danske virksomheder CSR og hvordan hænger det sammen? Hvad gør DI og Global Compact? 2 Sustainable Development Goals 3 Nye

Læs mere

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST?

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? Erhverv Norddanmark og NIRAS, 28.11.18 Oplæg ved Finn Reske-Nielsen, FN-forbundet Hvad er

Læs mere

Bæredygtighed er et grundvilkår for dansk erhvervsliv

Bæredygtighed er et grundvilkår for dansk erhvervsliv Bæredygtighed er et grundvilkår for dansk erhvervsliv I 2015 indgik verdenssamfundet en global aftale om bæredygtig udvikling. FN s 2030-dagsorden, baseret på 17 Verdens mål, har i dag stor betydning for

Læs mere

UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT

UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT Verdensmålene som strategisk værktøj Seminar: Strategisk og praktisk kommunikation af FN's verdensmål i affaldssektoren LOTTE HANSEN, PARTNER HANSEN & ERSBØLL AGENDA UUUUJ - VI KØBER NÅD NYT MIN REJSE

Læs mere

Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder

Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder Klaus Rasmussen, chefanalytiker, kr@di.dk, 3377 3908 Kasper Hahn-Pedersen, konsulent, khpe@di.dk, 3377 3432 SEPTEMBER 2017 Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder Langt de fleste

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Presentation of the UN Global Compact. Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark

Presentation of the UN Global Compact. Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark Presentation of the UN Global Compact Ms. Sara Krüger Falk Executive Director, Global Compact Local Network Denmark GLOBAL COMPACT NETWORK DENMARK MAKING GLOBAL GOALS LOCAL BUSINESS Gender foodwaste

Læs mere

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet?

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Workshop nr. 110 på AM:2018 19. NOVEMBER 2018. PER TYBJERG ALDRICH, NIRAS A/S Mål med workshoppen Viden - Erfaringer -

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift. Det kan være genbrug af materialer og ressourcer,

Læs mere

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION Marts 215 VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION AF CHEFKONSULENT HANNE MERETE LASSEN HAML@DI.DK Mange danske virksomheder arbejder med innovation for at styrke deres konkurrenceevne og indtjening.

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI UD KA ST ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI MANGFOLDIGHED BRINGER VÆKST TIL ODENSE Mangfoldighed handler om forskellighed. Mangfoldighed kan bidrage til virksomheder og organisationers udvikling, succes

Læs mere

Samrådsspørgsmål DZ fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren. Vil regeringen tage initiativ globalt og i EU til at sætte adgang til

Samrådsspørgsmål DZ fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren. Vil regeringen tage initiativ globalt og i EU til at sætte adgang til Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 750 Offentligt Samrådsspørgsmål DZ fra Miljø-og Planlægningsudvalget til Ministeren for Udviklingsbistand Vil regeringen tage initiativ globalt

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI

VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI VÆKST OG INNOVATION - STRATEGI Notatet her beskriver først de prioriterede indsatsområder, vedtaget på landsmødet, der relaterer sig til ansvarsområdet. Her er de områder, hvor der kan være grænseflader

Læs mere

FNs Verdensmål. Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige? Hvilken relevans har de for udviklingsorganisationer?

FNs Verdensmål. Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige? Hvilken relevans har de for udviklingsorganisationer? FNs Verdensmål Hvad går de ud på? Hvorfor er de vigtige? Hvilken relevans har de for udviklingsorganisationer? Hurtigt overblik I september 2015 vedtog alle lande i FN 17 nye bæredygtighedsmål, som skal

Læs mere

NYHEDSBREV JULI 2017

NYHEDSBREV JULI 2017 K O N S U L E N T H U S E T Human Resource Management Organisation NYHEDSBREV JULI 2017 Lille land, Hvad nu? Hvad skal Danmark stille op, når magtfulde personer stiller spørgsmålstegn ved institutioner,

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger om samfundsansvar i globale værdikæder Introduktion Danske virksomheder møder et stigende forventningspres på området for samfundsansvar i

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

Kan det betale sig at tage et samfundsansvar? Carsten Ingerslev, Kontorchef Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Oktober 2010

Kan det betale sig at tage et samfundsansvar? Carsten Ingerslev, Kontorchef Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Oktober 2010 Kan det betale sig at tage et samfundsansvar? Carsten Ingerslev, Kontorchef Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Oktober 2010 Om os Erhvervs- og Selskabsstyrelsen er en del af Økonomi-

Læs mere

NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN. Programbeskrivelse Generation 2030

NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN. Programbeskrivelse Generation 2030 NORDISK PROGRAM FOR 2030-AGENDAEN Programbeskrivelse 2017-2020 Generation 2030 Viljedeklaration fra de nordiske samarbejdsministre om gennemførelse af 2030-agendaen i Norden Vi, de nordiske samarbejdsministre

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Oktober 2018 Indledning Den 25. september 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York FNs 17 verdensmål. Verdensmålene udgør 17 konkrete

Læs mere

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Tidsrum: 10-13.00 Sted: Erhvervsstyrelsen, 4. sal Langelinie Allé 17 2100 København Ø Referat 1 Velkomst og gensidig orientering siden sidst Mødet d. 7. december var

Læs mere

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Økonomiudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:00 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Økonomiudvalget 17-12-2018 17:00 1 (Åben) Godkendelse af forslag til kommissorium

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI

ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI ODENSE KOMMUNES MANGFOLDIGHEDSSTRATEGI MANGFOLDIGHED BRINGER VÆKST TIL ODENSE Mangfoldighed handler om forskellighed. Mangfoldighed kan bidrage til virksomheder og organisationers udvikling, succes og

Læs mere

Politikerne lever ikke op til deres ansvar for FN s Verdensmål

Politikerne lever ikke op til deres ansvar for FN s Verdensmål Politikerne lever ikke op til deres ansvar for FN s Verdensmål Politikerne har det primære ansvar for at realisere FN s Verdensmål, men de løfter ikke dette ansvar. Det mener et udsnit af IDAs virksomhedsledere,

Læs mere

SPRINGBOARD. D. 23. FEBRUAR 2010 v/ Jens Christian Foged. Platinsponsorer:

SPRINGBOARD. D. 23. FEBRUAR 2010 v/ Jens Christian Foged. Platinsponsorer: SPRINGBOARD D. 23. FEBRUAR 2010 v/ Jens Christian Foged Platinsponsorer: CONNECT Denmarks netværk består i dag af 800 personer i 320 virksomheder 7 pitch/15 feedback ALCORLAB DNA Building Blocks for Life

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:20 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Læs mere

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017

UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 UDVIKLING AF BRAND DNA Opsamling på workshop d. 7. september 2017 Wilke, September 2017 2017 Side 1 OPSAMLING Retningsanvisninger for Team Danmarks fremtidige Brand DNA 1.FOKUS PÅ PROCESSEN, HVOR TEAM

Læs mere

FN s Verdensmål: Virksomhederne er godt i gang, men mangler konkrete tiltag

FN s Verdensmål: Virksomhederne er godt i gang, men mangler konkrete tiltag FN s Verdensmål: Virksomhederne er godt i gang, men mangler konkrete tiltag Knap 40 pct. af virksomhederne arbejder med FN s Verdensmål. Det viser en undersøgelse foretaget blandt IDAs Toplederpanel. De

Læs mere

Formandens beretning Annemarie Meisling

Formandens beretning Annemarie Meisling Formandens beretning Annemarie Meisling Siden den 24 Oktober, 2017 Vi har fået etableret organisationen Vi ved hvor vi skal hen Solidt medlemsgrundlag Nu skal vi ud til medlemmerne også kommunikativt Advisory

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i God ledelse og styring i Til alle ledere og medarbejdere ligeværdig dialog. Vi er alle forpligtede til at Demokratisk udgangspunkt Vi ønsker en god tone, respekt og ordentlig-

Læs mere

NOTAT JUNI Danske teknologiledere om FN s verdensmål: ATV VIDENSBAROMETER Delrapport 2: FN s verdensmål som strategiske pejlemærker

NOTAT JUNI Danske teknologiledere om FN s verdensmål: ATV VIDENSBAROMETER Delrapport 2: FN s verdensmål som strategiske pejlemærker JUNI 2019 NOTAT Danske teknologiledere om FN s verdensmål: ATV VIDENSBAROMETER 2019 Delrapport 2: FN s verdensmål som strategiske pejlemærker Side 1 af 10 INDHOLD ATV VIDENSBAROMETER 2019 Redaktionskomité:

Læs mere

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen International strategi for Hotel- og Restaurantskolen November 2017 Hvorfor internationalisering på Hotel- og Restaurantskolen? Hotel- og Restaurantskolen skal være en erhvervsskole med et internationalt

Læs mere

Internationale principper. for Aalborg Kommune

Internationale principper. for Aalborg Kommune Internationale principper for Aalborg Kommune 2018-2021 De internationale principper for Aalborg Kommune sætter dagsordenen for, at vi kan blive bedre og opnå mere ved aktivt at inddrage internationale

Læs mere

NGO virksomhedspartnerskaber: Muligheder og udfordringer i samarbejde på tværs af sektorer

NGO virksomhedspartnerskaber: Muligheder og udfordringer i samarbejde på tværs af sektorer NGO virksomhedspartnerskaber: Muligheder og udfordringer i samarbejde på tværs af sektorer Frivilligrådet: Foreningsliv & Erhvervsliv Nærmere hinanden! Odense den 30. april 2014 Ph.d. stipendiat og centerleder

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut

Fra varm luft til verdensmål. Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Fra varm luft til verdensmål Anna Porse Nielsen, adm. direktør i Seismonaut Seismonaut Vi ved noget om: Strategisk oplevelsesudvikling af kommuner, destinationer og virksomheder Turisme og oplevelsesøkonomi

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

HVORDAN KAN FN S VERDENSMÅL BIDRAGE TIL AT SIKRE BÆREDYGTIG DANSK VÆKST?

HVORDAN KAN FN S VERDENSMÅL BIDRAGE TIL AT SIKRE BÆREDYGTIG DANSK VÆKST? FN s verdensmål i en dansk kontekst Hvad der skal til for at forankre verdensmålene i Danmark HVORDAN KAN FN S VERDENSMÅL BIDRAGE TIL AT SIKRE BÆREDYGTIG DANSK VÆKST? Arbejdsmarked 4.0 hvordan får vi alle

Læs mere

Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof"

Strategi-plan 2020: På vej mod Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Skolens VISION for 2020

Læs mere

BORNHOLMERMÅL? HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG

BORNHOLMERMÅL? HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG HVORFOR BRIGHT GREEN ISLAND OG BORNHOLMERMÅL? Vi står på en brændende platform; vi skal sikre øens og samfundets bæredygtighed i dag og i morgen. Det er afgørende at vi forholde ros til den lokale bæredygtighed,

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar

de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar analyse de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar Rapportering om samfundsansvar skal give værdi for både virksomhed og brugere. Med denne analyse sætter FSR - danske revisorer brugsværdien

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

FN s verdensmål for bæredygtig udvikling

FN s verdensmål for bæredygtig udvikling Analyse fra LEDERNE FN s verdensmål for bæredygtig udvikling Muligheder, forventninger, fordele og barrierer ud fra et ledelsesperspektiv Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet: Virksomheders og

Læs mere

3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER

3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER 3 KONCEPTER ØGET AFSÆTNING I SMÅ OG MELLEMSTORE FØDEVAREVIRKSOMHEDER Med økonomisk opbakning fra EU s Regionalfond og Region Sjælland har CAPNOVA, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet taget temperaturen

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016

Tydelig effekt i markederne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi 2013-2016 Tydelig effekt i markederne Formålet med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens strategi Tydelig effekt i markederne er at

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland UDKAST God ledelse og styring i God ledelse og styring i er en politisk ledet orga- tage problemer op med ledelsen, hvis der er Demokratisk udgangspunkt Dygtighed nisation, hvor regionsrådet beslutter

Læs mere

INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK

INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK Mie Wittenburg, Smith Innovation Målgrupper HVORFOR INNOVATIONSRADAR.DK? Et Realdania initiativ sat i verden for at øge byggeriets andel af offentlige og private fondsmidler.

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:35 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 17-12-2018 17:35 1 (Åben)

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Klimaudfordringen globalt og nationalt

Klimaudfordringen globalt og nationalt Klimaudfordringen globalt og nationalt Titel. Gate 21 Jarl Strategisk Krausing Forum 27. maj 2016 CONCITO Christian Ibsen, direktør Danmarks grønne tænketank www.concito.dk CONCITO Danmarks grønne tænketank

Læs mere

Innovative Partnerskaber samarbejde mellem erhvervslivet og CSO er. 22. september 2015 Lotte Asp Mikkelsen Rådgiver, CISU

Innovative Partnerskaber samarbejde mellem erhvervslivet og CSO er. 22. september 2015 Lotte Asp Mikkelsen Rådgiver, CISU Innovative Partnerskaber samarbejde mellem erhvervslivet og CSO er 22. september 2015 Lotte Asp Mikkelsen Rådgiver, CISU 1 Formål Trends omkring samarbejde mellem CSO er og erhvervslivet Hvad kan man søge

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN

Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN 19. november 2012 Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN Hvad indeholder samfundsansvar (CSR)? Dagsorden: UN Global Compact ISO 26000/DS 49000 * Regeringens handlingsplan

Læs mere

BLIV MEDLEM AF FORUM FOR BÆREDYGTIG FORRETNING. Side 1

BLIV MEDLEM AF FORUM FOR BÆREDYGTIG FORRETNING. Side 1 BLIV MEDLEM AF FORUM FOR BÆREDYGTIG FORRETNING Side 1 Virksomheder mener: At CSR er relevant for forretning og bundlinje. At de gerne vil videre med deres CSR-arbejde. At de kan lære noget af andre virksomheders

Læs mere

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016.

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Bæredygtighedspolitik Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Omfang... 2 3. Formål... 2 4. Definition af bæredygtighed...

Læs mere

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu!

Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! Byernes og kommunernes rolle i klimaomstillingen? - lederskab og handling nu! KKR, Hillerød 19. juni 2019 Christian Ibsen, direktør Højere ambitioner er nødvendige Byerne: 70% af udledningerne i dag 70%

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet

Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet Samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet INDHOLD AFTALENS PARTER... 2 PRÆAMBEL... 2 AFTALENS INDHOLD... 3 Fremtidens turisme... 3 Innovation, vækst og ny teknologi... 3 Landbrug

Læs mere

Gastro 2025 Marts 2019

Gastro 2025 Marts 2019 Gastro 2025 Marts 2019 Gastro 2025 Regeringen lancerer den 12. marts 2019 en række initiativer, der vil understøtte Danmarks internationale styrkeposition som gastronomisk toneangivende nation. Initiativerne

Læs mere

DBDHS VISION GO-TO-PLATFORMEN FOR FJERNVARME! DBDH STRATEGI Netværk Eksport Kommunikation Politik

DBDHS VISION GO-TO-PLATFORMEN FOR FJERNVARME! DBDH STRATEGI Netværk Eksport Kommunikation Politik DBDHS VISION GO-TO-PLATFORMEN FOR FJERNVARME! DBDH STRATEGI 2019-2022 Netværk Eksport Kommunikation Politik DBDH STRATEGI 2019-2022 STRATEGIEN 2019-2022 DBDH arbejder med en 4-årig strategiperiode. I denne

Læs mere

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Socialøkonomi er totaløkonomi Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Januar 2019 Socialøkonomi er totaløkonomi Vision Vi frisætter skjulte talenter hos mennesker og hjælper virksomheder med at skabe

Læs mere

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

Aarhus 2017 vision og mission

Aarhus 2017 vision og mission Aarhus 2017 vision og mission Vision Aarhus 2017 viser vores evne til at udvikle os selv og vores samfund ved at bruge kunst og kultur til at gentænke morgendagens udfordringer Mission Aarhus 2017 skaber

Læs mere

STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET

STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET STRATEGI FOR SAMARBEJDE MED VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses- og Socialudvalg arbejder vi for, at Odenses virksomheder kan få medarbejdere med de kvalifikationer,

Læs mere

CSR Politik for Intervare A/S

CSR Politik for Intervare A/S CSR Politik for Intervare A/S 1 Indhold Indledning... 3 FN Global Compact... 3 Menneskerettigheder... 3 Arbejdstagerrettigheder... 4 Miljø... 4 Antikorruption... 4 Forhold til samarbejdspartnere... 4 Afslutning...

Læs mere

Thomas Bustrup, Direktør, DI

Thomas Bustrup, Direktør, DI Thomas Bustrup, Direktør, DI Agenda 1. 2. Det danske 3. Kamp om talenterne 4. Tendenser 5. Hvordan imødekommer vi udviklingen? 6. Hjælp til international rekruttering og mobilitet 2 Talent, not capital,

Læs mere

FN og verdenssamfundet står overfor store globale udfordringer. Gennem. de senere år er antallet af flygtninge og fordrevne vokset, så vi i dag står

FN og verdenssamfundet står overfor store globale udfordringer. Gennem. de senere år er antallet af flygtninge og fordrevne vokset, så vi i dag står Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 103 Offentligt BUDSKABER Samrådsspørgsmål J: Reformer i FN Åbent Samråd i Udenrigsudvalget den 7. februar 2017 Taletid: 10-12 minutter Samrådsspørgsmål:

Læs mere

Den internationale handlingsplan (forside)

Den internationale handlingsplan (forside) Den internationale handlingsplan 2012-2013 (forside) 1 Indholdsfortegnelse Indledning s. 3 Temaer 1. Kompetence og uddannelse - Slip internationaliseringen løs s. 4 2. Grøn satsning s. 4 3. Sundhed s.

Læs mere

Ligestilling er vi fælles om

Ligestilling er vi fælles om CHRISTIANS BRYGGE 3-1219 KØBENHAVN K [+45] 3313 5088 - KVINFO@KVINFO.DK CVR.NR.: 12919247 - EAN NR.: 5798009814371 STRATEGI 2018-2020 Ligestilling er vi fælles om KVINFO STRATEGI 2018-2020 2 2018-2020

Læs mere

Ligestilling er vi fælles om

Ligestilling er vi fælles om CHRISTIANS BRYGGE 3-1219 KØBENHAVN K [+45] 3313 5088 - KVINFO@KVINFO.DK CVR.NR.: 12919247 - EAN NR.: 5798009814371 STRATEGI 2018-2020 Ligestilling er vi fælles om LIGESTILLING ER VI FÆLLES OM KVINFO er

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT KOMME I MÅL

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT KOMME I MÅL GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift. Det kan være genbrug af materialer og ressourcer,

Læs mere

Fra ad hoc-tilgang til en struktureret CSR-indsats

Fra ad hoc-tilgang til en struktureret CSR-indsats Tryksag 541-643 Gode råd Her er nogle gode råd til, hvordan I griber CSR-processen an. Kom godt i gang med standarder > > Sæt et realistisk ambitionsniveau > > Sørg for, at CSR er en integreret del af

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2014 2018 DI ITEKs strategiplan 2014 2018 3 Ny retning for DI ITEK Vision og mission DI ITEK er et branchefællesskab, der repræsenterer virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation.

Læs mere

UDVIKLING VÆKST BALANCE. Fødevareklyngens indsats i udviklingslande

UDVIKLING VÆKST BALANCE. Fødevareklyngens indsats i udviklingslande UDVIKLING VÆKST BALANCE Fødevareklyngens indsats i udviklingslande Vi skal handle mere med udviklingslande Samhandel og eksport styrker vækst og beskæftigelse i udviklingslandene, når det sker på bæredygtige

Læs mere

MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING OG DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION MAJ 2017

MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING OG DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION MAJ 2017 MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER Derfor kombinerer altid faglig indsigt i kundernes verden med skarpe kommunikationskompetencer. Det kalder vi dobbeltkompetencer. EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING

Læs mere

Virksomhederne ser positivt på globaliseringen

Virksomhederne ser positivt på globaliseringen D Indsigt Nummer 2 26. januar 2005 Virksomhederne ser positivt på globaliseringen A F K O N S U L E N T S U N E K. J E N S E N, s k j @ d i. d k 4 7 11 Høje forventninger til den politiske vilje I en DI-rundspørge

Læs mere

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S Stillings- og personprofil Administrerende direktør FDC A/S Maj 2014 Opdragsgiver FDC A/S Adresse Lautrupvang 3A 2750 Ballerup Tlf.: 44 65 45 00 www.fdc.dk Stilling Administrerende direktør Refererer til

Læs mere

Fællesskab, sammenhæng og forenkling

Fællesskab, sammenhæng og forenkling Strategi 2018 Fællesskab, sammenhæng og forenkling Region Nordjylland skal sikre borgerne bedre kvalitet, øget faglighed og driftsøkonomisk bæredygtighed inden for alle tre sektorer; Sundhed, Specialsektoren

Læs mere