150 år med gas på Frederiksberg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "150 år med gas på Frederiksberg"

Transkript

1

2 150 år med gas på Frederiksberg

3

4 Frederiksberg fik sit første gasværk den 22. september Det blev placeret ved H.C. Ørsteds Vej/Adolph Steens Allé, og formålet var at skabe en bedre gadebelysning. Til en start skulle værket forsyne 130 gaslygter på Gl. Kongevej og Frederiksberg Allé samt i Frederiksberg by ved det nuværende rådhus.

5

6 Frederiksberg var blevet en selvstændig kommune to år tidligere, og en af de første opgaver, den nye kommunalbestyrelse kastede sig over, var at forbedre byens gadebelysning. Det resulterede i en kontrakt med Det Danske Gaskompagni, som var et privatejet, dansk/engelsk firma, der havde bygget Danmarks første gasværk i Odense i 1853 og siden gasværker i en række andre danske købstæder.

7

8 Gassen havde ganske vist været kendt i flere tusinde år - kineserne anvendte den fx til saltinddampning for år siden. Men den moderne form for gasforsyning, der kom til Danmark i 1800-tallet, udsprang af den industrielle revolution, hvor fabrikkerne i England kunne udvide arbejdstiden ved at indføre gasbelysning.

9

10 Gennembruddet for gas til gadebelysning kom på Londonboulevarden Pall Mall i Men der skulle gå 53 år, før Frederiksberg kunne indvie sine første gaslygter - her er par af slagsen foran hr. og fru Jostys pavillon i Pile Allé. I København tændes de første gaslygter tre år tidligere.

11

12 Det Danske Gaskompagni tjener godt og forsøger at stimulere efterspørgslen yderligere: Man sætter prisen ned og gør dermed gassen attraktiv for industrien. Man tilbyder helt eller delvis gratis gasinstallationer. Og man begynder at udleje kogeapparater og ovne. Så de små piger på Skolen på Niels Ebbesens Vej kan glæde sig til at vokse op med et gaskomfur.

13

14 Samtidig med at gassen trænger frem i de frederiksbergske køkkener, bliver byen stadig lysere. Der bliver sat flere og flere gaslygter op, og i 1889 er man oppe på 571 lygter.

15

16 De fleste gasværker opføres af det private Danske Gaskompagni, men efterhånden bliver det kommunale værk det typiske. Også på Frederiksberg vokser behovet for offentlig kontrol med gassen, og i 1889 aftales det, at kommunen skal overtage gasværket ca. 30 år senere. Og da gasværket betyder møg, støj og røg og kapaciteten ikke er stor nok aftales det at flytte værket ud af byen senest i 1903.

17

18 Det viser sig imidlertid, at man ikke kan vente til 1903 med at øge kapaciteten. Nye boligkvarterer skyder op på Frederiksberg, og efterspørgslen efter gas stiger voldsomt. Allerede i 1895 bygger man derfor et helt nyt gasværk ude på landet, hvor nu Finsensvej ligger.

19

20

21

22 Både det danske og det engelske flag vajer over det nye gasværk ved indvielsen. Gaskompagniet var jo både dansk og engelsk.

23

24 Ud over produktionsenhederne får gasværket i første omgang to gasbeholdere og i 1912 endnu én. Kullene til produktionen bliver kørt lige til døren med tog via et sidespor til Frederikssundsbanen langs den nuværende metrolinje.

25

26 Da gasværket bliver bygget langt uden for byen der er ca. 2 km til nærmeste bymæssige bebyggelse og ingen offentlige transportmidler opstår der et behov hos gasværksarbejderne for at bygge boliger i nærheden af arbejdspladsen. I 1897 stifter de derfor Frederiksberg Gasværksarbejderes Byggeforening.

27

28 Og i året 1900 står Den Hvide By ved Peter Bangs Vej klar: 52 villaer med to eller fire lejligheder i hver, i alt 194 boliger.

29

30 Det er godt for fællesskabet at bo på Broderskabsvej, Lighedsvej og Folkets Allé.

31

32 Den Hvide By får sit eget indkøbscenter, Buen som centeret hedder i daglig tale. Det er senere revet ned.

33

34 Og gasværksarbejderne har nok at bestille. Over en 10-årig periode næsten firdobles produktionskapaciteten på gasværket.

35

36 Efter at gassen er produceret ved opvarmning af stenkullene, bliver den renset for ammoniak og tjære.

37

38 Kullene, der nu er blevet til koks, knuses i knuseværket.

39

40 Og fattigmandsbrændslet, som koksene kaldes, bliver afhentet og brugt til opvarmning, vejbelægning m.v.

41

42 Op igennem 30 erne, 40 erne og 50 erne udbygger kommunen gasnettet i takt med byens ekspansion. På Gl. Kongevej åbner man nogle demonstrationslokaler, hvor man vejleder forbrugerne i den rette anvendelse af de nye husholdningsapparater. Og da man under og efter 2. verdenskrig har forbud mod for stort forbrug af gas og el, vejleder man kunderne i, hvordan man gør som fru Lassen hun sparer på gassen.

43

44 Den konstant stigende efterspørgsel og produktion stopper ikke, da gaslygternes dage er talte, og man går over til elektrisk gadebelysning. En af grundene er, at gassen får et nyt anvendelsesområde, nemlig boligopvarmning. Mens der fra 1930 erne og frem installeres centralvarme i nybyggeriet, bliver gasradiatoren den smarte løsning i den ældre boligmasse.

45

46 I 1960 erne nærmest eksploderer antallet af gasvandvarmere og gasradiatorer i den ældre boligmasse. På Frederiksberg stiger gasforbruget med hele 44 %.

47

48 Omkring 1960 er gasværkets kapacitet så utilstrækkelig, at kommunen sammen med Gentofte Kommune opretter et fælles selskab, I/S Gas. Hermed sikrer man sig gas fra Strandvejsgasværket ved Tuborg, og den nye forsyningslinje åbner i Hermed er det slut med 104 års gasproduktion på Frederiksberg. Medarbejderne ansættes i andre funktioner i kommunen eller går på ventepenge.

49

50 Tilbage i drift bliver tre gasbeholdere, målerhus, trykstation og værksted. Samt omkring 15 håndværkere, der står for den daglige drift, udskiftning og reparation af gasmålere samt tilsyn med gasinstallationer i kommunen.

51

52 Oliekrisen i 1972 og den efterfølgende etablering af naturgasproduktion i Nordsøen i 1980 erne resulterer i, at 47 kommuner opretter Hovedstadens Naturgasselskab, HNG, som i 1982 opkøber og nogle år senere nedlægger Strandvejsgasværket. Herefter bliver der etableret naturgasforsyning i Strandvejsgasværkets forsyningsområde, mens Frederiksberg, som ikke er med i HNG, indgår et produktionssamarbejde med København.

53

54 Gasbeholderstationen på Finsensvej er fortsat i drift i disse år helt frem til Her bygges der to gasregulatorstationer, hvor gassen fra Sundby Gasværk på Amager ledes ind i det frederiksbergske gasnet. Dermed er der ikke længere behov for gasbeholderne; dde lukkes, og den sidste rives ned i 2005.

55

56 I 2003 flytter driftsfolkene fra Finsensvej til Frederiksberg Forsyning på Stæhr Johansens Vej. Herefter er alle fem forsyningsarter samlet under ét tag: el, gas, vand, varme og kloak.

57

58 På de ryddede arealer vokser en helt ny bydel frem - Flintholm.

59

60 I 2007 skifter København og Frederiksberg så til en ny type bygas, den såkaldte bygas2, der består af naturgas tilsat atmosfærisk luft. Overgangen til den nye bygas betyder, at det oliefyrede Sundby Gasværk nedlægges.

61

62 Den nye bygas produceres nu på det nybyggede og kunstudsmykkede Kløvermarken Gasværk på Amager og på det gamle nødgasanlæg Strandvænget Gasværk ved Svanemøllen. To små og enkle enheder.

63

64 I året for gassens indførelse på Frederiksberg - bliver gasforsyningen igen privat, da den udskilles som et selvstændigt aktieselskab: Frederiksberg Gas A/S. Selskabet er dog ejet 100 % af Frederiksberg Kommune. Det drives af Frederiksberg Forsyning.

65

66 I dag er der kun få synlige levn tilbage fra gassens storhedsperiode. Gemt inde i den nye Flintholm-bydel er bevaret det gamle målerhus med ruder, der efter sigende består af fødderne på de portvinsglas, som man skålede med ved indvielsen i 1895.

67

68 Og skråt over for Lindevangsparken på den anden side af Peter Bangs Vej finder man gasværksarbejdernes Hvide By.

69

70 Fjernvarme, der ikke er baseret på gas, har udkonkurreret gassen som opvarmningskilde, og også i køkkenerne trænges gassen tilbage. Men på trods af, at el-keramiske komfurer og induktionskomfurer vinder frem, er ca. 1/3 af de frederiksbergske husstande stadig udstyret med gaskomfur i jubilæumsåret Og mange priser fortsat gassens fortræffeligheder i forhold til miljøet og gastronomien.

71 Produktion og copyright Frederiksberg Forsyning, 2010 Manuskript og tilrettelæggelse Tim Lindholm, Kommunikation Fotos Frederiksberg Bibliotek, Lokalhistorisk Billedsamling Gasmuseet, Hobro Blikkenslagerklubben af 1898, Frederiksberg Københavns Energi Frederiksberg Forsyning Indtaling Paul Becker

72

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt Vandet på Frederiksberg gennem 140 år Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Hvis man oppe fra slottet kigger ind mod København, støder øjet ikke mod ret mange bygninger

Læs mere

Gasbeholder på Sundby Gasværk, Amager Strandvej 3-5, København S

Gasbeholder på Sundby Gasværk, Amager Strandvej 3-5, København S Gasbeholder på Sundby Gasværk, Amager Strandvej 3-5, København S Fredningsforslaget omfatter: Puffergasbeholder / våd gasbeholder / åben beholder fra 1971 med en kapacitet på 100.000 m3. Gasbeholderen

Læs mere

Indhold. Udgiver: Udgivelse: Titel Foto:

Indhold. Udgiver: Udgivelse: Titel Foto: Fakta om Forsyningsvirksomhederne - Læs om Forsyningsvirksomhederne som en forvaltning i Aalborg Kommune og som en del af Aalborg Forsyningkoncernen. Indhold Energi for milliarder En forvaltning i Aalborg

Læs mere

FAKTA FORSYNINGSVIRKSOMHEDERNE

FAKTA FORSYNINGSVIRKSOMHEDERNE FAKTA OM FORSYNINGSVIRKSOMHEDERNE 2 Energi og miljø for milliarder Forsyningsvirksomhederne er Aalborgs leverandør af miljø- og energitjenester. Vi forsyner byens husstande og arbejdspladser med gas el

Læs mere

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk

Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Beretning 2009/2010 for Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Vi har haft et varmesalg på i alt 11.843 MW mod 10.470 MW i det foregående år. Altså har varmesalget været noget større. Året har også haft

Læs mere

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra.

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. t mere på Læs mege skolen.dk fjernvarme Lidt fakta om fjernvarme Ud af 2,4 mio. boliger bliver 1,7

Læs mere

19-05-2009 Aalborg Gasforsyning

19-05-2009 Aalborg Gasforsyning Omsætning 18 mio excl afgifter og moms Ledninger 175 km Stikledninger 45 km Ledn.udskiftning 4-8 km pr år Kunder 10.000 stk Gasforbrug ca. 7 mio kubikmeter bygas Personale 8 stk. Regnskabsafsnit 3 stk

Læs mere

Forretningsudvikling og forsyning

Forretningsudvikling og forsyning Forretningsudvikling og forsyning 1 Agenda Frederiksberg Forsyning Hvorfor forretningsudvikling? Forretningsudviklings miljø Resultater Den der ikke er under udvikling, er under afvikling 2 Frederiksberg

Læs mere

BRANCHEMØDER AUGUST Markedsføring af serviceeftersyn

BRANCHEMØDER AUGUST Markedsføring af serviceeftersyn Markedsføring af serviceeftersyn Hvordan ser du på fremtiden? Eller ser du nye muligheder i morgendagen? Udsendte Pressemeddelelser: Skift din gamle oliekedel nu hvis du stadig vil fyre med olie Pr.

Læs mere

HVEM ER VI? VARME KLOAK GAS VAND

HVEM ER VI? VARME KLOAK GAS VAND HVEM ER VI? VARME KLOAK GAS VAND LOKAL FORSYNING BRUG OS Frederiksberg Forsyning er det fælles brand for Frederiksberg Energi A/S-koncernen, som er 100 % ejet af Frederiksberg Kommune. Ud over moderselskabet

Læs mere

CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen

CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen CO 2 reduktion i affaldsindsamlingen Kim Røgen, Udviklingsnetværk Affaldsudbud, 30. august 2010 Konference om markedet som middel til mindre CO 2 fra Transport 24. oktober 2013 Jens Purup Områdechef i

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Årets Energikonference 2015

Årets Energikonference 2015 Årets Energikonference 2015 Naturgasforsyning, grønne gasser og energilagring i et fremtidsperspektiv Thea Larsen, adm. direktør 1 De danske energimålsætninger Fossil uafhængighed i 2050 2015 status i

Læs mere

Sønderslev Klimaudfordring

Sønderslev Klimaudfordring Sønderslev Klimaudfordring Antal spillere: Ca. 10 Alder: Fra 12 år Varighed: 1-2 timer. Aftales inden spillets start. Indhold Spilleregler Bykort (spilleplade) 10 stk. boligkort 10 stk. personkort Liste

Læs mere

Skal fjernvarmen til Bred? Ved Allan Stihøj, Kundecenterchef

Skal fjernvarmen til Bred? Ved Allan Stihøj, Kundecenterchef Skal fjernvarmen til Bred? Ved Allan Stihøj, Kundecenterchef Hvor er det muligt at få fjernvarme i Bred? Fjernvarme Fyn generelt Fjernvarme Fyn A/S er et aktieselskab ejet af Odense Kommune (97%) og Nordfyns

Læs mere

omstillingen til Bygas2

omstillingen til Bygas2 omstillingen til Bygas2 indhold Gasforsyningen Nøgletal Hvorfor omstilling til Bygas2 Kommunikation med kunderne Registrering Hjælp til kunderne Tidsplan gasforsyningen nøgletal Omsætning: 130 mio. kr.

Læs mere

Fjernvarmen er tæt på dig

Fjernvarmen er tæt på dig Fjernvarmen er tæt på dig Vordingborg Forsynings fjernvarmeanlæg kan snart levere miljørigtig fjernvarme til husejere i Kastrup og Neder Vindinge. fjernvarme for fremtiden 2 Vordingborg Kommune er klimakommune

Læs mere

"CTR spiller en central rolle i udvikling af nye, klimavenlige løsninger på fjernvarmeområdet"

CTR spiller en central rolle i udvikling af nye, klimavenlige løsninger på fjernvarmeområdet CTR s bestyrelse evaluerer efter et års arbejde / Mød ny vicedirektør 19-12-2018 08:00 Nyhedsbrev Se dette nyhedsbrev i din browser CTR's bestyrelse har snart siddet et år på posten. Her fortæller et par

Læs mere

Produktion af naturgas på M/R-stationer

Produktion af naturgas på M/R-stationer Skatteudvalget 2009-10 L 63 Bilag 5 Offentligt Afgift på naturgas Produktion af naturgas på M/R-stationer Beskrivelse af behandlingen af gassen Kort beskrevet kommer naturgassen fra Nordsøen eller Tyskland.

Læs mere

Få grøn fjernvarme. Sig ja nu. - tilslutningen er gratis. Vilkårene bliver ikke bedre. Fjernvarmen udvider i Hobro. Læs mere på hobrovarme.

Få grøn fjernvarme. Sig ja nu. - tilslutningen er gratis. Vilkårene bliver ikke bedre. Fjernvarmen udvider i Hobro. Læs mere på hobrovarme. Få grøn fjernvarme - tilslutningen er gratis Sig ja nu Vilkårene bliver ikke bedre Fjernvarmen udvider i Hobro. Læs mere på hobrovarme.dk Vil du sikre din varmeforsyning til fremtiden? Muligheden er enestående

Læs mere

TEKNIQ Arbejdsgiverne Industri & Installation

TEKNIQ Arbejdsgiverne Industri & Installation Varmeservicedagen TEKNIQ Arbejdsgiverne Industri & Installation Fusion mellem TEKNIQ og Arbejdsgiverne pr. 28. marts 2018 Repræsenterer omkring 4.300 virksomheder inden for el, vvs, ventilation og varmeserviceområderne.

Læs mere

Temadag om Fjernkøling Dansk Fjernvarme. Frederiksberg Fjernkøling Jens Peter Truelsen

Temadag om Fjernkøling Dansk Fjernvarme. Frederiksberg Fjernkøling Jens Peter Truelsen Temadag om Fjernkøling Dansk Fjernvarme Frederiksberg Fjernkøling Jens Peter Truelsen 1 Frederiksberg Fjernkøling Hvilke overvejelser ligger bag beslutningen om etablering af fjernkøling og har processen

Læs mere

lavprishoteller i København

lavprishoteller i København 2 smarte lavprishoteller i København Billige priser, cool design og central beliggenhed Enkeltværelse fra DKK 400,- * Dobbeltværelse fra DKK 500,- * *gælder et begrænset antal værelser ved onlinebooking

Læs mere

Fjernvarme Fyn - i korte træk. Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT

Fjernvarme Fyn - i korte træk. Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT Fjernvarme Fyn - i korte træk Ved: Torben Rosager, Chef SRO og Teknisk IT Hvem er Fjernvarme Fyn Hvem er Fjernvarme Fyn Fjernvarme Fyn A/S er et aktieselskab ejet af Odense Kommune (97%) og Nordfyns Kommune

Læs mere

HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM

HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM Hybrid opvarmningssystem Princip opbygning Kombination af eksisterende eller ny varmekedel og en el varmepumpe Hybrid teknologi opvarmning Traditionel kedel Varmepumpe Hybrid

Læs mere

Naturgasnettet nu og i fremtiden. Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser?

Naturgasnettet nu og i fremtiden. Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser? Naturgasnettet nu og i fremtiden Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser? Jan K. Jensen, DGC (jkj@dgc.dk) IDA Energi HMN Naturgas, 9. december 2015 Dansk Gasteknisk Center DGC er en

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Lun på gas? - se fordelene FOTO / ILLUSTRATION

Lun på gas? - se fordelene FOTO / ILLUSTRATION Lun på gas? - se fordelene FOTO / ILLUSTRATION Gas i køkkenet Styr på gryderne med gaskomfur Overvejer du at træde i køkkenchefernes fodspor og gå over til gaskomfur? Moderne gaskomfurer lever op til moderne

Læs mere

mindre energiregning?

mindre energiregning? Kom til informationsmøde se side 5! Vil du gerne have en mindre energiregning? Vi fortæller, hvor du kan spare energi du vælger, hvad du vil gøre Vi kan ikke købe en ny klode Klimaet kalder på handling

Læs mere

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber

Læs mere

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej)

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej) På Sporet af Glostrup Byvandring ca 3,5 km. Landsbyen Først bevæger vi os på tværs af landsbyens gamle centrum 1 Kirken Kirken var centrum i den gamle landsby. Den er bygget i 1100-tallet, men er ændret

Læs mere

DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen

DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen (Varmeforsyning) DONG Distribution A/S over Sønderborg Kommune af 11. december 2003 godkendelse af projekt for fjernvarme forsyning af ejendommen Solvang 18 Nævnsformand, professor, cand. jur. Christen

Læs mere

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune?

VARME- KILDER Undervisningsmodul 1. Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? VARME- KILDER Undervisningsmodul 1 Hvordan får vi varme i Gentofte Kommune? Hvordan bliver din bolig varmet op? Når vi tænder for radiatorerne, er vi vant til, at der bliver dej lig varmt. Det er især

Læs mere

Danmarks energirejse 1972-2013

Danmarks energirejse 1972-2013 Danmarks energirejse 1972-2013 1972 Oliekrisen ulmer Det er året, før oliekrisen bryder løs, og Danmark er fuldstændig afhængigt af olie til strøm, varme og transport. 92 % af det samlede energiforbrug

Læs mere

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Læringsaktiviteten: Besøg DOLL s lyslaboratorier i Hersted Industripark Fag Klassetrin Natur/teknologi/Biologi/Geografi/Fysik-kemi Mellemtrin og udskoling Varighed

Læs mere

Hillerød Gasværk. NoMus. Niels Jarlmark

Hillerød Gasværk. NoMus. Niels Jarlmark NoMus Hillerød Gasværk Niels Jarlmark Fra 1849 opholdt Frederik VII og grevinde Danner sig en stor del af året på Frederiksborg, og efterhånden blev Hillerøds håndværkere og handlende direkte eller indirekte

Læs mere

Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen

Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen 12. august 2009 Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen Den gennemsnitlige husstand i Danmark bruger omkring 26.000 kroner om året på energi. Alene opvarmning af hjemmet koster i omegnen af

Læs mere

Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning kan pålægges forblivelsespligt efter tilslutningsbekendtgørelsen.

Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning kan pålægges forblivelsespligt efter tilslutningsbekendtgørelsen. Notat Center Plan Byg og Vej Journalnr: 13.03.20-P19-1-16 Ref.: Mikael Jensen Dato: 05-01-2017 Lovgrundlag Forblivelsespligt og fritagelsesmulighed Ejendomme som i forvejen er tilsluttet kollektiv varmeforsyning

Læs mere

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S

Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Projektgodkendelse til Fjernvarme Fyn A/S Renovering af fjernvarmenettet år 2015 9. marts 2015 1/11 Indholdsfortegnelse 1. STAMOPLYSNINGER... 3 2. LÆSEVEJLEDNING... 4 Anvendt lovgivning... 4 Godkendelsens

Læs mere

Næstved Varmeværk A.m.b.a.

Næstved Varmeværk A.m.b.a. 1 2 Formand Lindy Nymark Christensen 3 Vision Næstved Varmeværk vil være Næstved bys fortrukne leverandør af varme. 4 Bestyrelsens motto Åbenhed Demokrati Billig og miljøvenlig fjernvarme 5 Varmeværkets

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for VARMEVÆRKETS skriftlige beretning for regnskabsåret 2014 Indholdsfortegnelse: Side Forbrugere ------------------------------------------------------------- 3 Regnskabet 2014 ------------------------------------------------------

Læs mere

Datakvalitet. Regnskabet indeholder data for: CO 2 -udledning Elforbrug Varmeforbrug Gasforbrug Affald Vandforbrug Luftforurening Støj

Datakvalitet. Regnskabet indeholder data for: CO 2 -udledning Elforbrug Varmeforbrug Gasforbrug Affald Vandforbrug Luftforurening Støj Byens Grønne Regnskab 2013 Byens grønne regnskab 2013 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 2004 for første gang et grønt regnskab for kommunen som geografisk område, kaldet Byens grønne regnskab.

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed.

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. -opgørelse for 2009-2010 for Morsø Kommune som virksomhed. Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed 2 Formålet med Klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening er at sætte et

Læs mere

Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN

Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN Velkommen til Fjernvarme Fyn KOM IND I VARMEN Fjernvarme Fyns produktionsanlæg Fjernvarme Fyn overtog produktionsanlæggene på Havnegade i 2015, og hovedopgaven på anlæggene er i dag varmeproduktion med

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 30 Juni Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark. Installation af gaspejse

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 30 Juni Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark. Installation af gaspejse Stikledningen Nr. 30 Juni 2016 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark Installation af gaspejse Status på biogasudbygningen Utætheder ved kaloriferer Udskiftning af gasmålere

Læs mere

HISTORIEN OM KOSAN GAS FRA HUSMØDRENES DARLING TIL INDUSTRIENS FORETRUKNE LEVERANDØR

HISTORIEN OM KOSAN GAS FRA HUSMØDRENES DARLING TIL INDUSTRIENS FORETRUKNE LEVERANDØR HISTORIEN OM KOSAN GAS FRA HUSMØDRENES DARLING TIL INDUSTRIENS FORETRUKNE LEVERANDØR KOSAN GAS NAVNET FORPLIGTER Kosan Gas er en af de førende leverandører i Norden af gas i flasker og tanke. Virksomheden

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN 2690 Karlslunde HNG Hovedstadsregionens Naturgas I/S Gladsaxe Ringvej 11 Postboks 83 2860 Søborg CVR 8856 8818 Kontrakt Klage over

Læs mere

Biogas til balancering af energisystemet

Biogas til balancering af energisystemet Biogas til balancering af energisystemet Frank Rosager, HMN Naturgas I/S SE også : https://grongasdanmark.dk/ Slide 1 Følg med på: https://grongasdanmark.dk/ Slide 2 Energikommissionen peger på: Gassystemet

Læs mere

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg Uddrag af tilslutningsbekendtgørelsen, planloven og bygningsreglementet Center Plan Byg og Vej Journalnr: 13.03.20-P00-1-17 Ref.: Mikael Jensen Dato: 04-05-2017 Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive

Læs mere

Vi har muligheden for igen at gå på det frie marked når priserne viser sig at være attraktive.

Vi har muligheden for igen at gå på det frie marked når priserne viser sig at være attraktive. Beretning for 2008/2009 Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Efter at olieprisen og der med gasprisen for et par år siden var helt oppe at vende, har vi her i forbindelse med finanskrisen haft olieprisen

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

Infomateriale til kommuner

Infomateriale til kommuner Infomateriale til kommuner Disposition Det er tilladt at bruge naturgas Hvad siger nyeste bygningsreglement (BR15)? Afgørelser i Energiklagenævnet Der er naturgas nok Nordsøen Biogas i Danmark Der er bæredygtige

Læs mere

FJERNVARME PÅ GRØN GAS

FJERNVARME PÅ GRØN GAS FJERNVARME PÅ GRØN GAS GASKONFERENCE 2014 Astrid Birnbaum Det vil jeg sige noget om Fjernvarme - gas Udfordringer Muligheder Fjernvarme i fremtiden Biogas DANSK FJERNVARME Brancheorganisation for 405 medlemmer,

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

FJERNVARME. Hvad er det?

FJERNVARME. Hvad er det? 1 FJERNVARME Hvad er det? 2 Fjernvarmens tre led Fjernvarmekunde Ledningsnet Produktionsanlæg 3 Fjernvarme er nem varme derhjemme Radiator Varmvandsbeholder Varmeveksler Vand fra vandværket FJERNVARME

Læs mere

Udskiftning af oliefyr. Hvornår er det en god idé?

Udskiftning af oliefyr. Hvornår er det en god idé? Udskiftning af oliefyr Hvornår er det en god idé? 1 Indhold i oplæg Den energipolitiske virkelighed Energirenovering generelt Hvorfor energirenovering Tendenser og bevægelser Skal det kunne svare sig?

Læs mere

Smeden hed Peter Hansen

Smeden hed Peter Hansen Smedjen i Himmelev I Himmelev Sogns Historie fortælles, at smeden var en vigtig håndværker i landsbyen. Han skulle fremstille hestesko og plovskær. I 1787 hed smeden i Himmelev by Andreas Kamp. Sognet

Læs mere

ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG

ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne Denne folder henvender sig til alle boligejere ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus

Læs mere

Tilmeld dig på silkeborgforsyning.dk/ fremtidensvarme Hvilken varme har du om 5 år?

Tilmeld dig på silkeborgforsyning.dk/ fremtidensvarme Hvilken varme har du om 5 år? Tilmeld dig på silkeborgforsyning.dk/ fremtidensvarme Hvilken varme har du om 5 år?... Fjernvarme til Resenbro og Voel Grøn. Nem. Billig. Fjernvarmen er klar. Vi mangler kun dig Silkeborg Forsyning har

Læs mere

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND STATUS: INDIVIDUELLE VARMEFORBRUGERE I REGION MIDT De individuelle varmeforbrugere står for 15 % af regionens samlede brændselsforbrug Opvarmningstype for boliger Energiforbrug

Læs mere

Hejrevangens Boligselskab

Hejrevangens Boligselskab Hejrevangens Boligselskab Projektforslag vedr. ændring af blokvarmecentral 31-03-2009 rev. B 13-05-2009 HENRIK LARSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S GODTHÅBSVÆNGET 4 2000 FREDERIKSBERG Telefon 38104204 Telefax

Læs mere

Videnseminar om Olie og Gas. Ressourcer og Indvinding OLGAS: Status og perspektiver for dansk offshore ved Offshore Center Danmark Mandag, den 20. marts 2006 www.offshorecenter.dk 1 Program 1. Offshore

Læs mere

Nu bliver varmen dyrere

Nu bliver varmen dyrere Nu bliver varmen dyrere Det er i denne tid, at det for alvor begynder at blive koldt. Men det kan blive en dyr fornøjelse for de danske husstande at holde varmen. Energipriserne går hele tiden opad. Af

Læs mere

Fra gasværk til naturgas

Fra gasværk til naturgas Forside til pjece, som Horsens Kommune udsendte i 1982. Gasværkets kunder fik her afviklingsplanen for gasværket præsenteret. Sidste dag med bygas i Horsens var den 30. sep - tember 1985. Fra gasværk til

Læs mere

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2018

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2018 Grønt Regnskab for Holbæk Kommune VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Holbæk Kommunes Samlede CO 2 -Udledning og Energiforbrug Nedenstående tabel viser det samlede energiforbrug i følgende kategorier: El- og varmeforbrug

Læs mere

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Projektforslag i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Rørledning og varmeakkumulator for udnyttelse af overskudsvarme

Læs mere

Et tilbud fra Industrimuseet

Et tilbud fra Industrimuseet Energien i Horsens Et tilbud fra Industrimuseet En rundtur på Industrimuseet i Horsens er samtidig en tur for alle sanser, der viser, hvordan vi gennem de seneste 100-150 år er blevet stadigt mere afhængige

Læs mere

Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg

Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg (Varmeforsyning) Naturgas Midt-Nord, Viborg Energistyrelsen af 7. juni 2002 Dispensation til etablering af biobrændselanlæg Nævnsformand, cand.jur. Jørgen Nørgaard Professor, dr.jur. Jens Fejø Direktør,

Læs mere

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål

Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Struktur og omstilling, der fremmer verdensmål Disposition Min baggrund - Lobbyist Potentialet i fjernvarme Stort ved tværgående samarbejde Politiske implikationer Offentlig planlægning og investering

Læs mere

Baggrundsnotat: "Virksomhedernes afhængighed af gas

Baggrundsnotat: Virksomhedernes afhængighed af gas mia. kwh Baggrundsnotat: "Virksomhedernes afhængighed af gas De danske virksomheder står for omkring 35 pct. af gasforbruget i Danmark, og der var omkring 22.600 gasinstallationer til produktionserhverv

Læs mere

Nyt Bynet Linjebeskrivelse - linje 37

Nyt Bynet Linjebeskrivelse - linje 37 Nyt Bynet Linjebeskrivelse - linje 37 - Fra Cityringens åbning i 2019 Movia, Linjebeskrivelse - linje 37, Nyt Bynet Forslag til den lokale busbetjening Om halvandet år åbner den nye Cityring, som løfter

Læs mere

Energiforlig og udvikling af VE-gas i Danmark

Energiforlig og udvikling af VE-gas i Danmark Energiforlig og udvikling af VE-gas i Danmark DGF gastekniske dage 2013 Middelfart, 13. maj 2013 Forskningschef, Kim Behnke, Energinet.dk kbe@energinet.dk Den danske energivision Klar klima- og energipolitik

Læs mere

Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning

Baggrundsnotat: - Grøn omstilling i den individuelle opvarmning Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning En kombiløsning bestående af en varmepumpe og en gaskedel, en såkaldt hybridvarmepumpe, er en individuel opvarmningsform, der kombinerer

Læs mere

Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014

Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014 Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014 a) Velkomst På bestyrelsens vegne skal jeg hermed byde alle fremmødte velkomne til Aabybro Fjernvarmeværks årlige generalforsamling. En særlig

Læs mere

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba.

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Indhold Fremtidens central forsynede varmesystem må og skal vægte:... 3 Systemer for energitransport... 3 Dampfjernvarme...

Læs mere

Foreningen for elkabler i jorden

Foreningen for elkabler i jorden Nuværende retningslinjer for kabellægning i Danmark: Det er målet, at alle nye 400 kv-forbindelser skal fremføres som kabler i stedet for som luftledninger. Muligheden for at realisere dette afhænger af

Læs mere

Emhætte Type: STANDARD W

Emhætte Type: STANDARD W Manual Emhætte Type: STANDARD W [2] NB: Producenten påtager sig intet ansvar for skader forårsaget af installation foretaget uden om denne guide. INDHOLD I Karakteristika II Komponenter III Tekniske data

Læs mere

Nyt Bynet i Frederiksberg Kommune

Nyt Bynet i Frederiksberg Kommune Nyt Bynet i Frederiksberg Kommune - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet på Frederiksberg 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt

Læs mere

Forretningsudvikling i de mindre havne. Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014

Forretningsudvikling i de mindre havne. Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014 Forretningsudvikling i de mindre havne Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014 Arbejdsgruppen Status og udfordringer hvorfor en forretningsmanual? 1

Læs mere

KAN I ANBEFALE EN VVS ER? GASMÅLEREN SKAL BLIVE SIDDENDE VED FASTPRIS

KAN I ANBEFALE EN VVS ER? GASMÅLEREN SKAL BLIVE SIDDENDE VED FASTPRIS MAJ 2018 VVS-NYT KAN I ANBEFALE EN VVS ER? Vi får ofte spørgsmålet, om vi kan anbefale en VVS er til en gasinstallation. Det gør vi af princip ikke. I stedet fortæller vi hvilke VVS firmaer, der laver

Læs mere

Implementering af Energiaftalen stop for nye anlæg på de eksisterende støtteordninger til anvendelse af biogas

Implementering af Energiaftalen stop for nye anlæg på de eksisterende støtteordninger til anvendelse af biogas Implementering af Energiaftalen stop for nye anlæg på de eksisterende støtteordninger til anvendelse af biogas Kontor/afdeling Center for vedvarende energi Dato 8. februar 2019 J nr. 2019-1468 Det blev

Læs mere

Forsyning i 150 år. Lærervejledning

Forsyning i 150 år. Lærervejledning Forsyning i 150 år Lærervejledning Generelle oplysninger Forløbets varighed: Fra kl. 9.00 til kl.12.00. Målgruppe: Forløbet er for 0. klasse til 2. klasse. Pris: Besøget er gratis for folkeskoler i Københavns

Læs mere

Gør Slagelse Kommune klima positiv CO2 neutral er ikke nok.

Gør Slagelse Kommune klima positiv CO2 neutral er ikke nok. Gør Slagelse Kommune klima positiv CO2 neutral er ikke nok. Slagelse kommunes klimaplan sigter imod at være CO2 neutral I 2020. Målet bør være, at afbrænding så vidt muligt afløses af vedvarende enrgikilder.

Læs mere

Sommeren bruges til eftersyn af fjernvarmen

Sommeren bruges til eftersyn af fjernvarmen Tid til eftersyn af fjernvarmen. Besøg en verden af alarmer. Portræt: Søren Berg Lorenzen 25-10-2017 08:54 Nyhedsbrev Se dette nyhedsbrev i din browser Sommeren bruges til eftersyn af fjernvarmen Med efterårets

Læs mere

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Disposition Fordele ved fjernvarme frem for individuel forsyning - projektforslag Hvorfor forblivelses-

Læs mere

HILLERØD KOMMUNE TILLÆG 1 TIL VANDFORSY- NINGSPLAN FORSLAG SOLRØDGÅRD VANDVÆRK

HILLERØD KOMMUNE TILLÆG 1 TIL VANDFORSY- NINGSPLAN FORSLAG SOLRØDGÅRD VANDVÆRK HILLERØD KOMMUNE FORSLAG TILLÆG 1 TIL VANDFORSY- NINGSPLAN 2015-2027. SOLRØDGÅRD VANDVÆRK Titel: Rapport: Forslag til tillæg 1 til Vandforsyningsplan 2015-2027. Solrødgård Vandværk Rapporten er udarbejdet

Læs mere

Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN

Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN Velkommen til Fynsværket KOM IND I VARMEN Fynsværket Fynsværket blev bygget i 1953. I 2015 blev det overtaget af Fjernvarme Fyn, og hovedopgaven er i dag varmeproduktion med el som biprodukt. Fynsværket

Læs mere

Lejligheder på Margretheholm med udsigt over København

Lejligheder på Margretheholm med udsigt over København Udsigten Lejligheder på Margretheholm med udsigt over København A2 B C Udsigten D E F G udsigten-boliger.dk Management S S SORTEDAMS SØ TIVOLI RÅDHUSPLADSEN S M FÆLLEDPARKEN BOTANISK HAVE KONGENSHAVE ØSTRE

Læs mere

Den fælles, fritstående skorsten er 130 meter høj og har en diameter på 10 meter. Værket blev oprindeligt opført som Danmarks første lands-

Den fælles, fritstående skorsten er 130 meter høj og har en diameter på 10 meter. Værket blev oprindeligt opført som Danmarks første lands- Kyndbyværket DONG ENERGY KyndbyVÆRKET Sådan producerer dampkraftanlæggene elektricitet Kyndbyværket er et af DONG Energy s 10 centrale kraftværker. Værket ligger ved Isefjorden nær ved Jægerspris. Elproduktionen

Læs mere

I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme. Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej. Kokkedal Fjernvarme

I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme. Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej. Kokkedal Fjernvarme I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Falckstation Brønsholm Kongevej Kokkedal Fjernvarme Juni 2007 I/S Nordforbrænding, Kokkedal Fjernvarme Projektforslag

Læs mere

Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015

Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015 Forbedret energiudnyttelse på Renseanlæg Øst Dansk Vand Konference 17. november 2015 Svend Marker, Krüger A/S f. Helle Strandbæk, Afdelingsingeniør, Aalborg Forsyning, Kloak A/S 2 Forbedret energiudnyttelse

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Resultater af BedreBolig opgjort oktober 2015

Resultater af BedreBolig opgjort oktober 2015 Resultater af BedreBolig opgjort oktober 2015 Overordnede resultater 29 ud af 105 husstande i BedreBolig har udført i alt 121 forskellige energiforbedringer. De 29 husstande har i alt renoveret for knapt

Læs mere

[...] af 11. august 2004 over Nyborg Kommune af 5. august 2004 Sikring af direkte kundeforhold efter varmeforsyningslovens

[...] af 11. august 2004 over Nyborg Kommune af 5. august 2004 Sikring af direkte kundeforhold efter varmeforsyningslovens (Varmeforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form [...] af 11. august 2004 over Nyborg Kommune af 5. august 2004 Sikring af direkte kundeforhold efter varmeforsyningslovens 20, stk. 6 Nævnsformand,

Læs mere

1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring?

1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring? 1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring? Reglerne for kølemidler er ændret på flere områder. For de virksomheder der bruger kunstige kølemidler, kan det medføre problemer med at overholde

Læs mere

Udlejning af boliger på Fyn.

Udlejning af boliger på Fyn. Udlejning af boliger på Fyn. Spurvelunden 39 A-B, Vejle Allested Kratholmvej 62 5260 Odense S www.sepgruppen.dk Tillid mellem lejer & udlejer Troværdighed & tillid er to vigtige parametre når man skal

Læs mere

Københavns Energi. Casestory. Forsyningsafhængighed (-sikkerhed)

Københavns Energi. Casestory. Forsyningsafhængighed (-sikkerhed) 1 2 2 Københavns Energi Casestory Forsyningsafhængighed (-sikkerhed) Indlæg: KE (VARME og BYGAS) KE BYGAS Bygas2 begrundelse/omfang Situationen fortid/nutid/fremtid 1. Råstof/produktionsanlæg/lager/distribution

Læs mere

Få mere overskud i din varmeøkonomi

Få mere overskud i din varmeøkonomi Få mere overskud i din varmeøkonomi Nu kommer fjernvarmen til Bondemosen og området ved Solholm Kom til info-møde i Ullerslev Kulturog Idrætscenter den 30. januar! Fjernvarmen er overskudsvarme - også

Læs mere

Enhedslisten i Amager Øst. Læs hvordan: vi skaber nye spændende bykvarterer. vi gør Strandparken endnu bedre

Enhedslisten i Amager Øst. Læs hvordan: vi skaber nye spændende bykvarterer. vi gør Strandparken endnu bedre Enhedslisten i Amager Øst Læs hvordan: vi skaber nye spændende bykvarterer vi gør Strandparken endnu bedre vi gør plads til både busser, cykler og biler vi skaffer Amager grøn energi vi giver bydelens

Læs mere