Resumé af Årsberetning 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Resumé af Årsberetning 2017"

Transkript

1 Resumé af Årsberetning 2017

2 Ansvarsfraskrivelse Denne udgivelse er kun til orientering og afspejler ikke nødvendigvis Det Europæiske Kemikalieagenturs officielle holdning. Det Europæiske Kemikalieagentur er ikke ansvarligt for, hvordan indholdet i dette dokument anvendes. Europe Direct er en service, der hjælper dig med at finde svar på dine spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): (*) Nogle mobiltelefonoperatører tillader ikke adgang til numre, eller disse opkald kan blive faktureret. Yderligere oplysninger om Den Europæiske Union er tilgængelige på internettet ( Katalogiseringsdata findes sidst i denne publikation. Resumé af årsberetning for 2017 Reference: ECHA-18-B-06-DA ISBN: Katalog nr.: ED-AR DA-N DOI: /79136 ISSN: Udgivelsesdato: April 2018 Sprog: DA Det Europæiske Kemikalieagentur, 2018 Forside Det Europæiske Kemikalieagentur Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til dette dokument, bedes du sende dem ved hjælp af forespørgselsformularen (angiv dokumentreference og dato for offentliggørelse). Forespørgselsformularen findes på websiden "Kontakt ECHA" på: Det Europæiske Kemikalieagentur Postadresse: P.O. Box 400, FI Helsinki, Finland Besøgsadresse: Annankatu 18, Helsinki, Finland

3 3 Resumé ECHA i tal stoffer registreret i vores database 181 særligt problematiske stoffer på kandidatlisten 6,5 millioner anmeldelser af klassificering og mærkning for > stoffer helpdesk-svar til virksomhederne besøg af eksterne besøgende besøg på REACH 2018-websiderne siden oktober 2014 Årsbudget 109 mio. EUR Med endnu et dynamisk år nåede ECHA gennem det fjerde år af sit flerårige arbejdsprogram og femårige plan for gennemførelsen af sine strategiske mål. Mens vi nærmer os REACH-registreringsfristen den 31. maj 2018 med omfattende forberedende arbejde og støtte til registranter af kemikalier med mindre mængdeintervaller, blev den integrerede reguleringsstrategi færdigudviklet, og ECHA's bestyrelse valgte ny administrerende direktør i sit 10. arbejdsår. ECHA kortlagde strategiske retningslinjer, der er gearet til at opfylde EU's juridiske forpligtelser (REACH, CLP, BPR, PIC) og internationale mål, herunder dem, der er vedtaget på verdenstopmødet om bæredygtig udvikling (WSSD) for 2020 og derefter. Dette var grundlaget for, at agenturet kunne gå videre med at lægge sin nye strategiske plan for Organisationsmæssigt har agenturet gjort værdifulde fremskridt på det operationelle plan, hvilket har givet konkrete resultater med hensyn til opfyldelsen af ECHA's fire overordnede strategiske mål (se boks). Yderligere forbedringer af registreringsprocessen for kemikalier, lige fra bedre og enklere IT-værktøjer til klarere og stærkere kommunikation, har hjulpet stadig flere virksomheder, navnlig små og mellemstore virksomheder (SMV'er), med at forberede sig til REACH-fristen. Gennemførelsen af ECHA's integrerede reguleringsstrategi fortsatte og bidrog til at målrette indsats og ressourcer på at opnå den bedst mulig virkning. Sammenkoblingen af REACH-processerne med en fælles screeningsproces for medlemsstaterne sikrer, at myndighederne identificerer relevante, eventuelt problematiske stoffer og følger op på dem. Agenturet har desuden forbedret og strømlinet tekniske værktøjer, det anvender til at køre sine processer.

4 4 Vigtigste resultater i 2017 Operationer Forstærket støtte til operatørerne forud for 2018-registreringsfristen; tilstrækkelige ressourcer til at behandle det forventede maksimum på indsendelser. Indførelse af cloudtjenester til indsendelsesværktøjet IUCLID hjælper SMV-operatører med at udarbejde dossierer online der behøver ikke downloades software, datasikkerheden er bedre, og der er andre fordele. Forbedret værktøj til fuldstændighedskontrol giver bedre forhåndskvalitet af data. Fremskridt med at indhente oplysninger om vigtige kemiske egenskaber, herunder mulige farer, og krav om højere grad af overensstemmelse til påvisning af sikker anvendelse med øget fokus på stofgrupper og samarbejde med operatørerne. Bedre målretning af rådgivningen til downstreambrugere om sikker anvendelse baseret på sektorkort over anvendelser og generiske eksponeringsscenarier. STRATEGISKE MÅL 1 Maksimere tilgængeligheden af højkvalitetsdata for at muliggøre risikofri fremstilling og brug af kemikalier 2 Mobilisere myndighederne til intelligent dataudnyttelse ved identifikation og behandling af problematiske kemikalier 3 Håndtere videnskabelige udfordringer ved at fungere som centrum for videnskabelig og regulatorisk kapacitetsopbygning hos medlemsstaterne, EU-institutionerne og andre aktører 4 Udføre aktuelle og nye lovgivningsopgaver på en effektiv måde, der er tilpasset forestående ressourcebegrænsninger Støtte til medlemsstaterne giver dem mulighed for at fokusere på stoffer, der er potentielt skadelige for arbejdstagere, forbrugere og miljøet. Øget fremme af substitution med tilføjelse af syv nye særligt problematiske stoffer (SVHC-stoffer) på kandidatlisten for godkendelse, og prioriterede henstillinger til Europa- Kommissionen. Udtalelser om begrænsning af phthalater på grund af deres virkning på fertiliteten hos mennesker og om bly i hagl for at reducere fugledød i vådområder. 58 udtalelser afsluttet om ansøgninger om godkendelse. Videnskabelig udtalelse om fareklassificeringen af ukrudtsmidlet glyphosat. Første to udtalelser om EU-godkendelse for biocider, som baner vejen for adgang til EU-markedet.

5 5 Medlemsstaternes kompetente myndigheder har nu en bedre IT-grænseflade til at tilgå ECHA-data bedre synlighed af reguleringsarbejde for et stof eller en stofgruppe. Øget automatisering i IT-systemer har givet større dataintegritet, standardisering, integration og tilgængelighed. Ledelse Holdbare videnskabelige udtalelser og mere effektivt arbejde i ECHA's videnskabelige udvalg. Forbedrede sikkerhedsdatablade som led i et tiltag til bedre håndhævelse fælles for ECHA's Forum og akkrediterede interessentorganisationer. Klageudvalget præciserede juridiske og regulatoriske spørgsmål i forbindelse med nanomaterialer, samspillet mellem REACH og kosmetikforordningen samt downstreambrugeres rettigheder. ECHA bød den nye administrerende direktør velkommen og så tilbage på 10 års arbejde. Agenturet afsluttede projektet med at finde nye lokaler og underskrev lejekontrakten forud for den planlagte flytning i 2020.

6 6 Opfyldelse af strategiske mål resultater i 2017 ECHA har defineret sin strategiske målsætning i det flerårige arbejdsprogram (MAWP, ), der blev vedtaget af bestyrelsen den 26. september ECHA beretter hvert år om, hvilke fremskridt det har gjort med hensyn til at opfylde disse mål. Resultaterne for 2017 er vist nedenfor. Mål 1: Maksimere tilgængeligheden af højkvalitetsdata for at muliggøre risikofri fremstilling og brug af kemikalier Agenturet måler fremskridtene med hensyn til det første strategiske mål (SO1) på fire indikatorer, der blev indført i Disse indikatorer dækker forskellige dele af registreringsdossieret og forskellige kvalitetsaspekter; mangler i stofidentifikation, uoverensstemmelser i de beskrevne anvendelser af stoffer, der registreres som mellemprodukt, graden af manglende overholdelse af harmoniseret klassificering, samt mangler, der er konstateret i dataene om fysisk-kemiske, miljømæssige og sundhedsmæssige farer. Disse indikatorer er ikke i sig selv et direkte mål for manglende overensstemmelse, men er målinger af bestemte uregelmæssigheder eller uoverensstemmelser, der konstateres ved den automatiserede screening af de data, som REACH-registranter leverer. Hvert resultat udtrykker, hvor stor en procentdel af dossiererne, der har bestået screeningen. Siden udgivelsen medio 2016 af en ny generation af registreringsværktøjer (IUCLID 6 og REACH-IT) og forbedringen af fuldstændighedskontrollen er kvaliteten af registreringsoplysningerne blevet bedre i alle nye og ajourførte dossierer. Dette har haft direkte indvirkning på den overordnede kvalitet i databasen over registreringer, da beregningen af de fire indikatorer til dels bygger på den procentdel af dossiererne, der indsendes enten som nye eller ajourførte. Overordnet kvalitetsniveau sammenhæng i de indsendte oplysninger, og deres egnethed I forhold til 2016 blev der iagttaget forbedringer på områderne stofidentifikation (+6 %), fareoplysninger (+6 %), anvendelsens overensstemmelse med statussen som mellemprodukt (+2 %) og +1 % dossierer i overensstemmelse med harmoniseret klassificering. Med hensyn til stofidentifikation bestod 77 % af de næsten dossierer screeningen i Indikatoren for anvendelser i overensstemmelse med et stofs registrering som mellemprodukt er 94 % for alle mellemproduktdossierer (~ ). Indikatorerne for fareoplysninger er op til 46 % for alle ledende og individuelle registreringsdossierer (~ 9 500), mens indikatoren for overensstemmelse med harmoniseret klassificering nåede 97 %. Disse positive tendenser viser klart, at det betaler sig at benytte en strategi, der øger datakvaliteten, forbedrer værktøjer, processer og kommunikation og styrker fuldstændighedskontrollen.

7 7 Mål 2: Mobilisere myndighederne til intelligent dataudnyttelse ved identifikation og behandling af problematiske kemikalier ECHA's strategiske mål SO2 kræver intelligent brug af REACH- og klassificerings-, mærknings- og emballeringsdata (CLP) for at sikre, at myndighederne kan behandle de mest problematiske stoffer rettidigt og effektivt. Til dette formål indfører ECHA fælles screeningsmetoder for alle REACH- og CLP-processer, herunder vurdering, med henblik på at udpege de stoffer og anvendelser, der har størst betydning og kan kræve iværksættelse af regulerende indgreb. I sidste instans skal disse processer tillige muliggøre identifikation af stoffer, der har lav eller ingen prioritet med henblik på yderligere regulerende tiltag. Omkring 69 % af de 101 stoffer, der blev screenet (enkeltvis eller gruppevis) af medlemsstaterne i 2017, blev konstateret at kræve videre opfølgende foranstaltninger. Endnu 32 stoffer, der er fordelt på fem grupper, afventer stadig resultatet af screeningen, da de indgår i samarbejdspilotprojekter (COLLA). Siden sidste år omfatter den manuelle screening nu grupper af stoffer: omkring 77 % af dem kræver videre opfølgende tiltag mod kun 60 % af enkeltstofferne. Dette ser ud til at bekræfte den tendens, der er konstateret i den årlige statusrapport for 2016 om køreplan1 for SVHC-stoffer, nemlig at det bliver stadig vanskeligere at finde enkeltstoffer til yderligere regulatoriske tiltag, og viser fordelene ved i højere grad at behandle grupper af beslægtede stoffer. De 22 medlemsstater og stater i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), der deltog i manuel screening i 2017, bekræfter deres fortsatte væsentlige interesse i denne aktivitet. Det er stadig for tidligt at drage konklusioner om udviklingstendenser og effektivitet i forbindelse med stofvurdering, da processen for de fleste stoffers vedkommende ikke er afsluttet. Siden 2012 har medlemsstaterne vurderet 221 stoffer og afsluttet 74 (30,4 %). I 43 % af de afsluttede tilfælde fandt de vurderende, at der behøvedes videre regulatorisk risikostyring. Denne procentdel forventes at stige i de kommende år, da der vil blive draget en højere andel af konklusioner ved evalueringen, når anmodningerne om yderligere oplysninger er efterkommet. Hvad opfølgende vurdering angår, venter 35 % af de 221 vurderede stoffer på oplysninger, som registranterne skal indsende, 7 % gennemgår en egentlig opfølgende vurdering af de allerede indsendte data, og 1 % er i fasen udarbejdelse af konklusion. Resten er i afgørelsesfasen. Under stofvurdering har ECHA i alt anmodet om oplysninger for 98 stoffer. Registranterne indgav klage over 18 af ECHA's afgørelser. Der var færre medlemsstater, som foretog stofevalueringer i 2017 end i 2016 (20 mod 15), hovedsagelig på grund af det vanskelige ved at medtage egnede stoffer under Fællesskabets rullende handlingsplan (CoRAP) og antallet af sager under fortsat behandling. Ligesom i 2016 fremsatte 13 medlemsstater forslag til regulatoriske risikostyringsforanstaltninger i henhold til REACH eller CLP.

8 8 Fem medlemsstater fremsatte forslag til regulatoriske risikostyringsforanstaltninger i henhold til REACH. Det omfang, i hvilket konklusionerne af analysen af risikohåndteringsmuligheder (RMOA) blev fulgt op, steg til 94 %, navnlig hvad angår identifikation og begrænsninger for SVHC-stoffer. Fire konklusioner om behovet for at udarbejde forslag til harmoniseret klassificering og mærkning (CLH) viser ligeledes på en positiv tendens. Endelig er to af de tre konklusioner, der ikke blev fulgt op, indsendt som en analyse af risikohåndteringsmuligheder (RMOA), hvilket kan forklare, hvorfor forslaget til CLH endnu ikke er indsendt. Tendensen bekræfter, at de fleste konklusioner af analyse af risikohåndteringsmuligheder (RMOA) nu bliver fulgt op, men medlemsstaterne behøver tilstrækkelig tid til at omarbejde deres konklusioner til forslag til regulatorisk risikostyring. Mål 3: Håndtere videnskabelige udfordringer ved at fungere som centrum for videnskabelig og regulatorisk kapacitetsopbygning hos medlemsstaterne, EU-institutionerne og andre aktører Denne målsætning sigter mod, at ECHA's regulatoriske arbejde baseres på den nyeste videnskabelige viden. Aktiviteterne fokuserer på implementeringen af ECHA's strategi for regulatorisk videnskab, på kapacitetsopbygning og på at arbejde som knudepunkt for regulatorisk videnskab. Inden for rammerne af strategien for regulatorisk videnskab indførte agenturet en ny styringscyklus for at sikre, at alle videnskabelige projekter falder ind under et af de temaer, der har interesse, og at deres resultater tilfører værdi til de regulatoriske processer. Hvad socioøkonomisk analyse angår lancerede ECHA et forskningssamarbejde med Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) om vurdering af de sundhedsmæssige virkninger af eksponering for kemikalier. Den tredje lovpligtige rapport om fremme af forsøgsmetoder uden brug af dyr (artikel 117, stk. 3, i REACH) blev offentliggjort i juni. ECHA har desuden på bestyrelsens anmodning foretaget en undersøgelse om den regulatoriske anvendelse af forsøgsmetoder uden brug af dyr i henhold til EU's kemikalielovgivning; rapporten herom blev offentliggjort i november. ECHA reviderede sin kompetencekortlægningsproces som blev taget i brug i 2015 på baggrund af sine revisionsresultater for 2017 og vil gennemgå processen i 2018 på baggrund af revisionsresultaterne. Den årlige uddannelse af inspektører er uddelegeret til en gruppe nationale instruktører i håndhævelse (se nærmere herom i afsnittet "Forum"). Siden offentliggørelsen i 2016 af den anden rapport om, hvordan REACH og CLPforordningernes fungerer (artikel 117, stk. 2, i REACH), har ECHA integreret de forpligtelser, det har påtaget sig i rapporten, i sine programmeringsdokumenter, så fremskridtene kan overvåges efter den sædvanlige årlige cyklus. De interesserede parter, der var omfattet af undersøgelsen i 2017, gav typisk positive svar (mindst 80 % for hvert spørgsmål) om ECHA's videnskabelige og tekniske støtte til processerne i regulerende udvalg og arbejdsgrupper (WG).

9 9 Mål 4: Udføre aktuelle og nye lovgivningsopgaver på en effektiv måde, der er tilpasset forestående ressourcebegrænsninger ECHA anvender "ækvivalenter svarende til beslutninger og udtalelser" som scoreværdi til måling af sit fjerde strategiske mål og virksomhedens effektivitet. Dette bygger på en række variable, hvor antallet af ECHA's samlede vægtede beslutninger divideres med den maksimale årlige personalekapacitet. I 2017 demonstrerede ECHA endnu engang, at det var i stand til at producere mere med forholdsvis færre ressourcer som tegn på en øget samlet effektivitet. Faktisk er agenturets produktion gennem årene vokset hurtigere end dets personaleressourcer som et godt tegn på effektivitet. Resultaterne for 2017 året før hovedregistreringsfristen i 2018 følger stort set samme mønster som i 2012, ét år før den første REACH-registreringsfrist. Både i 2012 og 2017 behandlede ECHA et væsentligt større antal afgørelser i forhold til det samlede antal medarbejdere. Med dette resultat viser agenturet god planlægning og udnyttelse af disponible og nye ressourcer på prioriterede områder, hvor de midlertidige største arbejdsbelastninger er koncentreret. FIGUR 1: Årlig effektivitetsscore flerårig udviklingstendens SO 4 score trend Total weighted decisions Total staff Decisions equivalent (No of weighted decisions/opinions divided by the maximum annual staff capacity)

10 10 BEREGNINGSMETODE FOR "ÆKVIVALENTER TIL AFGØRELSER OG UDTALELSER" De samlede vægtede beslutninger repræsenterer det antal beslutninger og udtalelser, der er foretaget i et givet år, idet hele processen tages i betragtning indtil udstedelsen af en afgørelse/udtalelse, vægtet efter den tid, der kræves til at behandle en gennemsnitlig sag. Den maksimale årlige medarbejderkapacitet omfatter både operationelt personale og støttepersonale samt konsulenter og operationelt midlertidigt personale, der er til stede i løbet af hele året. Sammenhængen mellem agenturets vægtede produktion og den årlige personalekapacitet giver en indikation af udviklingen i effektiviteten gennem årene, dvs. produktion af mere/mindre vægtet output ved hjælp af samme eller forholdsmæssigt færre ressourcer. Årlig effektivitetsscore i tal Tabel 1: Årlig effektivitetsscore UDVIKLING I INDEKS SAMLET ANTAL VÆGTEDE AFGØRELSER SAMLET ANTAL ANSATTE Ækvivalent til afgørelser (antal vægtede afgørelser/udtalelser divideret med det maksimale årlige antal ansatte) 55,6 56,4 57,9 62,6 Tabel 2: Udvikling i effektivitetsscore mellem 2014 og 2017 Procentvis ændring > > > 2017 Procentvis ændring i SAMLEDE VÆGTEDE AFGØRELSER Procentvis ændring i SAMLET ANTAL ANSATTE -2 % 1 % 16 % -4 % -1,70 % 7,2 % % ændring i afgørelsesækvivalenter 1,5 % 2,8 % 8,1 %

11 Det Europæiske Kemikalieagentur Annankatu 18, P.O. Box 400 FI Helsinki, Finland echa.europa.eu

Årsberetning 2018 Sammendrag

Årsberetning 2018 Sammendrag Årsberetning 2018 Sammendrag Ansvarsfraskrivelse Denne publikation er udelukkende beregnet til orientering og er ikke nødvendigvis udtryk for Det Europæiske Kemikalieagenturs holdning. Det Europæiske Kemikalieagentur

Læs mere

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade KORTFATTET VEJLEDNING Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade Dette dokument gennemgår kort hovedprincipperne og -forpligtelserne for udarbejdelse og levering af sikkerhedsdatablade i henhold til REACHforordningen

Læs mere

1 Arbejdsprogram 2014. Årsberetning 2014. Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tlf. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.

1 Arbejdsprogram 2014. Årsberetning 2014. Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tlf. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa. 1 Arbejdsprogram 2014 Årsberetning 2014 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tlf. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu Årsberetning 2014 2 ANSVARSFRASKRIVELSE De synspunkter

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 21.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 79/7 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 254/2013 af 20. marts 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske

Læs mere

Fordele ved REACH. Dagens tekst. Hvad er nyt? i store træk. Hvad er nyt? Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på?

Fordele ved REACH. Dagens tekst. Hvad er nyt? i store træk. Hvad er nyt? Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på? Fordele ved REACH set fra miljøets synspunkt Torben Nørlem Miljøstyrelsen Kemikalier Dagens tekst Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på? Ikke: Radioaktive stoffer Alle stoffer

Læs mere

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade K O R T F A T T E T V E J L E D N I N G Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade Dette dokument gennemgår kort hovedprincipperne og -forpligtelserne for udarbejdelse og levering af sikkerhedsdatablade i henhold

Læs mere

VIGTIG JURIDISK OPLYSNING

VIGTIG JURIDISK OPLYSNING BESLUTNING OM KLASSIFIKATION AF DE TJENESTER, FOR HVILKE DER OPKRÆVES AFGIFTER (Beslutning truffet af bestyrelsen for Det Europæiske Kemikalieagentur) VIGTIG JURIDISK OPLYSNING Den danske udgave er en

Læs mere

Helsinki, den 25. marts 2009 Dok.: MB/12/2008 endelig

Helsinki, den 25. marts 2009 Dok.: MB/12/2008 endelig Helsinki, den 25. marts 2009 Dok.: MB/12/2008 endelig BESLUTNING OM GENNEMFØRELSE AF EUROPA- PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) NR. 1049/2001 OM AKTINDSIGT I EUROPA-PARLAMENTETS, RÅDETS OG KOMMISSIONENS

Læs mere

Samspil mellem den vurderende medlemsstat og registranterne under stofvurdering anbefalinger

Samspil mellem den vurderende medlemsstat og registranterne under stofvurdering anbefalinger Samspil mellem den vurderende medlemsstat og registranterne under stofvurdering anbefalinger Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu

Læs mere

Arbejdsprogram Work Programme 2014

Arbejdsprogram Work Programme 2014 1 Work Programme 2014 Arbejdsprogram 2014 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu Arbejdsprogram 2014 2 ANSVARSFRASKRIVELSE De synspunkter

Læs mere

BESLUTNING OM KLASSIFIKATION AF DE TJENESTER, FOR HVILKE DER OPKRÆVES AFGIFTER. (Bestyrelsens beslutning)

BESLUTNING OM KLASSIFIKATION AF DE TJENESTER, FOR HVILKE DER OPKRÆVES AFGIFTER. (Bestyrelsens beslutning) Helsingfors, den 12. november 2010 MB/D/29/2010 endelig BESLUTNING OM KLASSIFIKATION AF DE TJENESTER, FOR HVILKE DER OPKRÆVES AFGIFTER (Bestyrelsens beslutning) BESLUTNING OM KLASSIFIKATION AF DE TJENESTER,

Læs mere

L 107/6 Den Europæiske Unions Tidende

L 107/6 Den Europæiske Unions Tidende L 107/6 Den Europæiske Unions Tidende 17.4.2008 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 340/2008 af 16. april 2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske Kemikalieagentur i henhold til Europa-Parlamentets

Læs mere

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar MEMO/08/240 Bruxelles, den 11. april 2008 REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar EU's nye kemikalielovgivning REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals

Læs mere

Arbejdsprogram Annankatu 18, P.O. Box 400, FI Helsinki, Finland Tel Fax echa.europa.eu

Arbejdsprogram Annankatu 18, P.O. Box 400, FI Helsinki, Finland Tel Fax echa.europa.eu Arbejdsprogram 2015 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu 2 Arbejdsprogram 2015 ANSVARSFRASKRIVELSE De synspunkter og holdninger,

Læs mere

Indhold. Indledning. Oversigt over indsendelse af dossier (IUCLID 5) Oversigt over indsendelse af dossier (REACH-IT) Spørgsmål og svar

Indhold. Indledning. Oversigt over indsendelse af dossier (IUCLID 5) Oversigt over indsendelse af dossier (REACH-IT) Spørgsmål og svar Indhold Indledning Oversigt over indsendelse af dossier (IUCLID 5) Oversigt over indsendelse af dossier (REACH-IT) Spørgsmål og svar Konklusioner og fremtidige webinarer http://echa.europa.eu 1 Oversigt

Læs mere

Downstream-brugere. Dette dokument gennemgår kort de forpligtelser, som downstreambrugere skal opfylde for at overholde REACH-forordningen

Downstream-brugere. Dette dokument gennemgår kort de forpligtelser, som downstreambrugere skal opfylde for at overholde REACH-forordningen KORTFATTET VEJLEDNING Downstream-brugere Dette dokument gennemgår kort de forpligtelser, som downstreambrugere skal opfylde for at overholde REACH-forordningen Version 1.0 December 2013 2 Kortfattet vejledning

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.4.2018 SWD(2018) 87 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag om ændring af direktiv 2004/37/EF

Læs mere

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION Bemærk: Til nogle af spørgsmålene er der mere end et rigtigt svar. 1. Hvad betyder forkortelsen REACH? Fyld bogstaverne ud.! R! E! A! CH 2. Hvem er under REACH ansvarlig

Læs mere

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION Bemærk: Til nogle af spørgsmålene er der mere end et rigtigt svar. 1. Hvad betyder forkortelsen REACH? Fyld bogstaverne ud.! Registration (registrering)! Evaluation (vurdering)!

Læs mere

Identifikation og navngivning af stoffer i henhold til REACH og CLP

Identifikation og navngivning af stoffer i henhold til REACH og CLP K O R T F A T T E T V E J L E D N I N G Identifikation og navngivning af stoffer i henhold til Formålet med dette dokument er i simple vendinger at forklare hovedprincipperne bag identifikation og navngivning

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2008R0340 DA 25.06.2015 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 340/2008 af 16. april 2008 om gebyrer

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

REACH-IT - Industriens brugermanual

REACH-IT - Industriens brugermanual REACH-IT - Industriens brugermanual Del 08 - Fakturering REACH-IT - Industriens brugermanual Del 08 - Fakturering Version: 2.1 Side 1 af 23 Frigivelsesdato: marts 2013 2 REACH-IT - Industriens brugermanual

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 25.6.2018 L 160/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2018/895 af 22. juni 2018 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF for så vidt

Læs mere

Flerårigt arbejdsprogram UDKAST til offentlig høring (MB/06/2013) UDKAST Flerårigt arbejdsprogram

Flerårigt arbejdsprogram UDKAST til offentlig høring (MB/06/2013) UDKAST Flerårigt arbejdsprogram Flerårigt arbejdsprogram 2014-2018 UDKAST til offentlig høring (MB/06/2013) UDKAST Flerårigt arbejdsprogram 2014-2018 1 2 Det Europæiske Kemikalieagentur ECHA-MB/xx/2013 endelig (dokument vedtaget af ECHA's

Læs mere

Årsberetning Vurderingens år 1 (84) MB/06/2012 final Helsinki,

Årsberetning Vurderingens år 1 (84) MB/06/2012 final Helsinki, 1 (84) MB/06/2012 final Helsinki, 12.03.2012 Årsberetning 2012 Vurderingens år Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu JURIDISK MEDDELELSE

Læs mere

BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2009, med agenturets svar (2010/C 338/07)

BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2009, med agenturets svar (2010/C 338/07) C 338/34 Den Europæiske Unions Tidende 14.12.2010 BERETNING om årsregnskabet for Det Europæiske Kemikalieagentur for regnskabsåret 2009, med agenturets svar (2010/C 338/07) INDHOLD Punkt Side Side INDLEDNING............................................................

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.2.2017 C(2017) 477 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.2.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 1062/2014 af 4. august 2014 om det arbejdsprogram

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 376 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. MST-6230-00071 Ref. doble GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

DET EUROPÆISKE INSTITUT FOR LIGESTILLING MELLEM MÆND OG KVINDER DEN EUROPÆISKE UNIONS AGENTUR FOR GRUNDLÆGGENDE RETTIGHEDER.

DET EUROPÆISKE INSTITUT FOR LIGESTILLING MELLEM MÆND OG KVINDER DEN EUROPÆISKE UNIONS AGENTUR FOR GRUNDLÆGGENDE RETTIGHEDER. DET EUROPÆISKE INSTITUT FOR LIGESTILLING MELLEM MÆND OG KVINDER OG DEN EUROPÆISKE UNIONS AGENTUR FOR GRUNDLÆGGENDE RETTIGHEDER Samarbejdsaftale Indledning Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 15251/15 ADD 2 JUSTCIV 290 CONSOM 220 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 10. december 2015 til:

Læs mere

Bemærk. Dommen kan ses på: http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=da&td=all&num=c- 106/14

Bemærk. Dommen kan ses på: http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?language=da&td=all&num=c- 106/14 Bemærk Bemærk venligst, at ECHA vil opdatere dette dokument i den nærmeste fremtid for at tage højde for Domstolens dom af 10. september 2015 i sag C-106/14. Med dommen præciseres anvendelsesområdet for

Læs mere

BERIGTIGELSER. (Den Europæiske Unions Tidende L 396 af 30. december 2006)

BERIGTIGELSER. (Den Europæiske Unions Tidende L 396 af 30. december 2006) 29.5.2007 L 136/3 BERIGTIGELSER Berigtigelse til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF nr. 1907/2006 af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.11.2011 KOM(2011) 710 endelig 2011/0327 (COD) C7-0400/11 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/126/EF,

Læs mere

Europa-Parlamentet og Rådet har indgået forlig om REACH

Europa-Parlamentet og Rådet har indgået forlig om REACH Europaudvalget EU-note - E 14 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 4. december 2006 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Europa-Parlamentet og

Læs mere

Adfærdskodeks for god forvaltningsskik for medarbejdere ved Det Europæiske Kemikalieagentur

Adfærdskodeks for god forvaltningsskik for medarbejdere ved Det Europæiske Kemikalieagentur Adfærdskodeks for god forvaltningsskik for medarbejdere ved Det Europæiske Kemikalieagentur Konsolideret udgave Vedtaget ved bestyrelsens afgørelse MB/11/2008 af 14. februar 2008 Ændret ved bestyrelsens

Læs mere

Vurdering i henhold til REACH Statusrapport 2013

Vurdering i henhold til REACH Statusrapport 2013 Vurdering i henhold til REACH Statusrapport 2013 Mere viden, bedre sikkerhed For at få et sundere, sikrere og mere velstående Europa behøver vi mere viden om de kemikalier, vi bruger. Sådan indsamler,

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1008/2008 om fælles regler for

Læs mere

Generel rapport om REACH RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Generel rapport om REACH RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.2.2013 COM(2013) 49 final Generel rapport om REACH RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne et udkast til Rådets konklusioner om ovennævnte emne som udarbejdet af formandskabet.

Vedlagt følger til delegationerne et udkast til Rådets konklusioner om ovennævnte emne som udarbejdet af formandskabet. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. december 2018 (OR. en) 15497/18 UD 329 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Udkast til Rådets konklusioner om anden statusrapport

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8874 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til ansøgninger, jf. artikel 10 i

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.11.2018 C(2018) 7151 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 6.11.2018 om ændring af bilag II til delegeret forordning (EU) nr. 1062/2014 om det arbejdsprogram

Læs mere

Arbejdsprogram Sikker kemi i EU

Arbejdsprogram Sikker kemi i EU Arbejdsprogram 2010 Sikker kemi i EU JURIDISK MEDDELELSE De synspunkter og holdninger, der fremgår af dette arbejdsprogram, afspejler ikke nødvendigvis Det Europæiske Kemikalieagenturs officielle holdning

Læs mere

5126/15 sr/lv/bh 1 DGB 3A LIMITE DA

5126/15 sr/lv/bh 1 DGB 3A LIMITE DA Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. januar 2015 (OR. en) 5126/15 LIMITE SOC 7 EMPL 5 ECOFIN 16 SAN 3 NOTE fra: formandskabet til: Socialgruppen Dato: 23. januar 2015 Vedr.: Forslag til Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 375 Offentligt Notat Kemikalier J.nr. 001-06878 Ref. FJE/VJO Dep-kirst GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH HVAD ER ET STOF? Et grundstof og forbindelser heraf, naturligt eller industrielt fremstillet, defineret ved CAS-, EINECS- eller ELINCS nummer. EKSISTERENDE STOFFER/ INDFASNINGSSTOFFER er stoffer, som allerede

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH Få mere information om REACH: Industriens help-desk www.reach-klarbesked.dk Miljøstyrelsens help-desk www.mst.dk/kemikalier/reach+ Helpdesk E-learning www.ereach.dhigroup.com Få mere information om Foreningens

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave P8_TA-PROV(2018)0496 Fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår en midlertidig anvendelse af en generel ordning for omvendt betalingspligt

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED Bruxelles, den 23. oktober 2018 REV1 Erstatter det dokument med spørgsmål og svar, der blev offentliggjort den 13. september 2017

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2013 SWD(2013) 252 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 289/18 5.11.2015 AFGØRELSER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2015/1984 af 3. november 2015 om fastlæggelse af vilkår, formater og procedurer for anmeldelser i henhold til artikel 9, stk. 5,

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.12.2018 C(2018) 7942 final KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af 3.12.2018 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering,

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 13.3.2018 SWD(2018) 69 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Transport- og Turismeudvalget 2015/XXXX(BUD) 23.6.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Transport- og Turismeudvalget til Budgetudvalget om Den Europæiske Unions almindelige budget

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0733/2016 1.6.2016 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om hormonforstyrrende stoffer:

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.3.2017 COM(2017) 110 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format.

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format. L 137/10 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/824 af 25. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for indholdet af og formatet for beskrivelsen af multilaterale handelsfaciliteters

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 2962 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 25.4.2019 om sikring af, at det elektroniske kvoteregister for markedsføring af hydrofluorcarboner

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning. L 73/98 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2019/413 af 14. marts 2019 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 for så vidt angår tredjelande, som følger sikkerhedsnormer, der er anerkendt

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Krav til stoffer i artikler

Krav til stoffer i artikler K O R T F A T T E T V E J L E D N I N G Krav til stoffer i artikler Formålet med dette dokument er at give en kortfattet beskrivelse af hovedkravene til stoffer i artikler Version 3.0 December 2017 2 Kortfattet

Læs mere

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu EU-lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen Vigtig europæisk lovgivning vedrørende beskyttelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

02016Y0312(02) DA

02016Y0312(02) DA 02016Y0312(02) DA 21.09.2018 004.001 1 Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver

Læs mere

Vejledning om mellemprodukter

Vejledning om mellemprodukter Vejledning om mellemprodukter Version: 2 December 2010 JURIDISK MEDDELELSE Dette dokument indeholder vejledning til REACH, der forklarer forpligtelserne i henhold til REACH, og hvordan de skal opfyldes.

Læs mere

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 20-13 ERU Alm.del Bilag 203 Offentligt NOTAT Implementering af EU's indre markedslovgivning Resumé Kommissionens seneste resultattavle for det indre marked (Internal

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.9.2017 C(2017) 5467 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.9.2017 om videnskabelige kriterier til bestemmelse af hormonforstyrrende egenskaber, jf.

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2017 C(2017) 1518 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af 13.3.2017 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af bilag III til Europa-

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0046 (NLE) 7108/17 AELE 32 EEE 11 N 13 ISL 8 FL 10 MI 203 ENER 106 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af beslutning 2008/713/EF om et uforholdsmæssigt stort underskud i Det Forenede Kongerige

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af beslutning 2008/713/EF om et uforholdsmæssigt stort underskud i Det Forenede Kongerige EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.11.2017 COM(2017) 801 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om ophævelse af beslutning 2008/713/EF om et uforholdsmæssigt stort underskud i Det Forenede

Læs mere

L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende HENSTILLINGER KOMMISSIONEN

L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende HENSTILLINGER KOMMISSIONEN L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende 7.5.2008 HENSTILLINGER KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6. maj 2008 om ekstern kvalitetssikring i forbindelse med lovpligtige revisorer og revisionsfirmaer,

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

(Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006. af 18.

(Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006. af 18. 30.12.2006 DA Den Europæiske Unions Tidende L 396/1 I (Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 af 18. december 2006 om registrering,

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 20. marts 2019 (OR. en) 2018/0040 (COD) PE-CONS 44/19 UD 51 CODEC 403 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: EUROPA-PARLAMENTETS

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 150/14 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/1000 af 13. juni 2017 om ændring af bilag XVII til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt

Læs mere

BILAG. til. Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet: Styrkelse af deres rolle i EU's politiske beslutningsproces

BILAG. til. Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet: Styrkelse af deres rolle i EU's politiske beslutningsproces EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 23.10.2018 COM(2018) 703 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG

Læs mere

Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser

Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser 08/06/2017 ESMA70-151-298 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere

15673/16 bh 1 DG E 1A

15673/16 bh 1 DG E 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. december 2016 (OR. en) 15673/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 19. december 2016 til: delegationerne ENV 813 COMPET

Læs mere

Webinar for ledende registranter Datadeling og -spredning. Spredning. 30. april Catherine Cornu, ECHA

Webinar for ledende registranter Datadeling og -spredning. Spredning. 30. april Catherine Cornu, ECHA Webinar for ledende registranter Datadeling og -spredning Spredning 30. april 2010 Catherine Cornu, ECHA Oversigt Spredning = offentliggørelse af oplysninger fra registreringsdossierer på ECHA's websted

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/794. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/794. Ændringsforslag 22.3.2019 A8-0206/794 794 Betragtning 12 f (ny) (12f) Når de arbejds- og ansættelsesvilkår, der er omhandlet i artikel 3 i direktiv 96/71/EF, i overensstemmelse med national lovgivning, traditioner og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020

SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 FINANSIELLE INSTRUMENTER I SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 SAMHØRIGHEDSPOLITIK 2014-2020 Rådet for Den Europæiske Union godkendte formelt de nye regler og den nye lovgivning vedrørende næste runde af EU

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green 1 EU kemikalielovgivning 1967-2003 Problem for få data om stoffers egenskaber for lidt viden om stoffers anvendelse myndigheder

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af afgørelse 2010/401/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Cypern

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af afgørelse 2010/401/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Cypern EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.5.2016 COM(2016) 295 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om ophævelse af afgørelse 2010/401/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Cypern DA DA

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontroludvalget 29.1.2015 2014/2081(DEC) UDKAST TIL BETÆNKNING om decharge for gennemførelsen af Den Europæiske Unions almindelige budget for regnskabsåret 2013, Sektion

Læs mere

Årsberetning Registreringens år

Årsberetning Registreringens år Årsberetning 2010 Registreringens år Juridisk meddelelse De synspunkter og holdninger, der fremgår af denne årsberetning, afspejler ikke nødvendigvis Det Europæiske Kemikalieagenturs officielle holdning

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/587. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/587. Ændringsforslag 22.3.2019 A8-0206/587 587 Betragtning 13 a (ny) (13a) For at lette gennemførelsen, anvendelsen og håndhævelsen af dette direktiv bør informationssystemet for det indre marked (IMI), som er oprettet ved

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. november 2008 (13.11) (OR. fr) 15116/08 TELECOM 180 NOTE fra: formandskabet til: Coreper/Rådet Komm. forsl. nr.: 13775/08 TELECOM 149 Vedr.: Meddelelse

Læs mere

Kortfattet vejledning Identifikation og navngivning af stoffer i henhold til REACH og CLP

Kortfattet vejledning Identifikation og navngivning af stoffer i henhold til REACH og CLP Kortfattet vejledning Identifikation og navngivning af stoffer i henhold til REACH og CLP De mest opdaterede oplysninger om kemikaliesikkerhedsvurdering findes på ECHA's websted. JURIDISK MEDDELELSE Dette

Læs mere

Vejledning i videnskabelig forskning og udvikling (SR&D) og produkt- og procesorienteret forskning og udvikling (PPORD)

Vejledning i videnskabelig forskning og udvikling (SR&D) og produkt- og procesorienteret forskning og udvikling (PPORD) VEJLEDNING Vejledning i videnskabelig forskning og udvikling (SR&D) og produkt- og procesorienteret forskning og udvikling (PPORD) Version 2.1 Oktober 2017 2 Version 2.1, oktober 2017 JURIDISK MEDDELELSE

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 21.6.2016 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Begrundet udtalelse fra Republikken Letlands Saeima om forslag til Europa- Parlamentets og Rådets direktiv om ændring

Læs mere

Flerårigt arbejdsprogram

Flerårigt arbejdsprogram 2012-2014 Reference: ISBN: ECHA-MB/25/2011 endelig udg. (dokument vedtaget af ECHA's bestyrelse) 92-9217-552-DA ISSN: 1831-6905 Dato: 21. juni 2011 Sprog: Dansk Spørgsmål eller bemærkninger i forbindelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2030 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. januar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. januar 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. januar 2017 (OR. en) 5774/17 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 26. januar 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: MI 81 ENT 28 COMPET 57 DELACT 18 Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere