Sønderholm Kirke indvendigt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sønderholm Kirke indvendigt"

Transkript

1 Sønderholm Kirke indvendigt Sønderholm Kirkes indre er i lige så høj grad præget af tilknytningen til herregården Store Restrup som kirkens ydre. Det er en landsbykirke, men dens størrelse, hvælv og inventar vidner om fortidens velhavende folk, der havde en særlig interesse i kirkens udseende. Våbenhuset Inden man går ind i selve kirken, kan man i våbenhuset se den stenbænk, der sandsynligvis stammer fra våbenhusets opførelse i 1400-tallet. Man kan forestille sig, at der i kirkeskibet har været lignende stenbænke, så de ældre og svage kunne få en siddeplads under gudstjenesterne. I våbenhuset er også præstetavlen, Series Pastorum, med de 26 præstenavne siden Tavlen blev i forbindelse med kirkens seneste istandsættelse nymalet af den lokale malermester Jørn Ravnkilde.

2 Den gamle kirkedør Som noget enestående i Danmark er den muligvis oprindelige kirkedør bevaret på sin plads, selv om den er suppleret med en nyere indgangsdør. Døren anslåes af Nationalmuseet at være fra omkring 1050, og kan med stor sandsynlighed kaldes Danmarks ældste kirkedør. Døren stammer muligvis fra den trækirke, som kan have været forgænger til den nuværende stenkirke. Kirkens indre Sønderholm Kirkes indre blev istandsat i Som gennemgående farve valgte menighedsrådet en varm, rød farve, der på bænkegavlene blev prydet med en guldstaffering. Bænkene stammer fra , men sæderne blev ombygget i 1981, så de blev behageligere at sidde på. Ud over et herskabspulpitur mod nord har der været to pulpiturer mere. De er alle fjernede nu, det sidste pulpitur i 1943 i forbindelse med anskaffelsen af et nyt orgel. Dette orgel blev senere erstattet af det nuværende orgel, bygget i 1979 af Bruno Christensen & Sønner i Tinglev. Orglet har 2 manualer og 9 stemmer. Det blev i 2004 malet i samme varmrøde farve som bænkene. Låsebeslagets vikingehus med dragehoveder er en gengivelse af et bulhus eller måske en trækirke, sådan som de så ud i vikingetiden. Motivet kendes fra bevarede trækirker i Norge. Vikingehuset er omsnoet af 2 lindorme - datidens symbol på ondskab, fristelse og synd. Dørens planker er hugget ud af træet med en tværøkse, og på dørens bagside er en stadig fungerende, stor låsemekanisme i træ. Dørens yderside er beklædt med kraftige, smedede jernbånd. I den gamle dør er der et lille hul: et manehul, hvorigennem man kunne mane djævlen væk, eller blot et kighul? Prædikestolen Prædikestolen i renæssancestil er fremstillet omkring år 1550, - meget tidligt efter reformationen (1536). Den er blandt de ældste bevarede prædikestole i Danmark. På prædikestolen ses givernes navne og våbenskjolde: Gabriel Gyldenstjerne og Kirsten Friis, der ejede Store Restrup fra 1530 til 1565, da hun døde som enke. Prædikestolen er malet flere gange, men de nuværende farver anses for at være tættest på de oprindelige farver. På stolens 8 felter er der træudskæringer med scener fra Jesu lidelseshistorie.

3 Krucifikset Et lille, gotisk krucifiks, der tidligere har hængt over korbuen, hænger nu på sydmuren. Det er sandsynligvis et alter- eller processionskors fra slutningen af 1400-tallet. Kristusfiguren er noget beskadiget, men nænsomt restaureret og monteret på et enkelt, nyt kors. Kirkeskibet Kirkens ottedelte ribbehvælv erstattede i midten af 1400-tallet (1450?) det oprindelige bjælkeloft. Fra hvælvet hænger kirkeskibet, der både tjener som udsmykning af kirkerummet, men også minder om den symbolik, der er mellem skibet på rejse i storm og stille vejr, og menneskelivet på rejse mellem vugge og grav. Døbefonten, alterbordet og alterbilledet En tretrins trappe fører op til kirkens høje kor, hvor der er et nyere gulv af diagonalt lagte, gule klinker. Midt i koret, foran knæfaldet, står døbefonten. Den romanske granitdøbefont er det ældste stykke inventar i kirken, og ved restaureringen i kunne man ane spor af tidligere tiders bemaling med stærke farver. Døbefontens oprindelige placering var midt imellem kirkens to indgangsdøre, hvorefter den efter reformationen formentlig blev flyttet op i nordsiden af koret. I 1981/82 fik den sin nuværende plads Sønderholms kirkeskib er et 3-mastet fregatskib med navnet Jylland, bygget af en tidligere gårdejer i Nyrup og ophængt i kirken i 1950-erne. Malermester Jørn Ravnkilde restaurerede skibet i Der er stadig et hul i kummens bund til nedsivning af dåbsvandet i indviet jord. Men skikken med neddypning af dåbsbarnet i det kolde vand er for længst udskiftet med overøsning med tre håndfulde vand fra et messing dåbsfad. Kanden til dåbsvandet er fra Ved restaureringen i 2004 blev knæfald og alterskranke udskiftet med nyt i samme farver som kirkebænkene. Det ret simple alterbord, en trækasse fra begyndelsen af 1900-tallet, blev udskiftet med et alterbord i granit med forskudte flader og en bordplade af egetræ. En tidligere forhøjning blev fjernet, så alterbord og altertavle blev sænket ca. 25 cm. Samtidigt blev bord og tavle flyttet ca. 40 frem, hvorved kalkmalerierne bag altertavlen blev mere synlige.

4 På alterbordet står de to 400 år gamle messinglysestager og en syvarmet lysestage fra 1900-tallet. Alterkalken af sølv er fra 1844/45 og lavet af sølvsmed Ole Peter Ørsness, Aalborg. Alterkanden og særkalkene er fra , fremstillet af sølvsmed Jørgen Dahlerup, Hørsholm. Herpå er indgraveret et stiliseret kors af to flettede hjerter, hvortil Jørgen Dahlerup tog udgangspunkt i Frejlev Kirkes keltiske kors. Den trefløjede altertavle er blevet opstillet i 1500-årene. Tavlens oprindelige billede kendes ikke, men i begyndelsen af 1700-årene blev tavlen malet over. Sidefløjenes skriftsteder kan stadig anes bag venstre sides korsfæstelsesbillede og højre sides opstandelsesbillede. Midterfløjen viser den sidste nadver med forrest Judas, der har pengepungen i venstre hånd. Denne nye bemaling er højst sandsynligt bekostet af Levetzau-slægten, der på tidspunkt ejede Store Restrup. Ved samme lejlighed blev altertavlen nemlig forsynet med en overdel med slægterne Levetzau og Rantzaus våbener.

5 Kalkmalerierne De adelige begravelser Koret regnes for at være det fornemste sted i kirken. Derfor fik Kirsten Friis, enke efter Gabriel Gyldenstjerne til Store Restrup, malet kalkmalerier i kirkens nye hvælv. Årstallet MDLVI (1556) ses i korbuen. Det var gammel skik at blive begravet inde i kirken, og gerne så tæt på alteret som muligt. Kirsten Friis egen og ægtefællens 16 aners våbenskjolde er malet hele vejen rundt i korhvælvet. Men et eller flere århundreder senere, da kalkmalerier ikke var på mode længere, blev de kalket over for at blive afdækket igen for ca. 130 år siden. De blev senest renset og restaureret i 1981, så de nu står med de originale farver. Derfor blev Gabriel Gyldenstjerne (død 1555) og Kirsten Friis bisat i en gravkælder under koret. Ovenpå lagde man en fin gravsten i en imponerende bronzeramme. Denne sten er nu flyttet op på korets nordvæg. Gabriels svigerforældre, Jep Friis (død 1547) og Helvig Høgsdatter, blev også bisat i kælderen, og deres sten, der lå ved siden af, blev sat op på skibets nordvæg, hvor også Hannibal Gyldenstjerne (død 1608) og Helvig Kaas gravsten er muret ind. Gravkælderen er nu tilkastet. Sidstnævnte blev bisat i sakristiet, der var bygget til kirken o. år 1500, men sandsynligvis o blev lavet om til gravkapel. Her og i gravkælderen nedenunder står velbevarede flere kister, hvoraf den ældste er admiral Christoffer Lindenovs garderobe-kiste fra 1679, hvori ud over ham selv, også hans admiralstøj var blevet anbragt. I kirkens modsatte ende, i tårnrummet, står to fine marmorkister.

6 I den sorte kiste ligger Christence Lindenov Rantzau (død 1734), og i den hvide Christian Frederik Levetzau til Store Restrup (død 1756) Stukportalen med gitterlågerne, der skiller kirkens skib fra tårnrummet, bærer årstallet de istandsættelse af kirkens indre fandt sted.

7

8 Sønderholm Kirke udvendigt Kirken og præstegården ligger i den østlige ende af landsbyen Sønderholm. Gennem tiden er der sket en del bygningsændringer: apsis, tårn, våbenhus og kapeller blev tilføjet og vinduesåbninger blev tilmuret eller gjort større. Mod syd ligger det åbne land, vest for kirkegården ligger præstegården, som er bygget i 1902, hvor den afløste den gamle præstegård fra Avlsbygningerne, der tidligere lå nord for præstegården, blev revet ned i Da blev der bygget en ny avlsgård øst for kirken. Denne avlsgård blev solgt i 2005, mens præstegårdsjorden drives af en forpagter. I kirkegårdens norddige lå den gamle tiendelade fra 1690, på det sted, hvor den nuværende sognegård er bygget. Selv om vi ikke har fundet spor, er det er sandsynligt, at der først lå en trækirke på dette høje sted i sognet, før den nuværende kirkes kor og skib blev bygget i 1100-årene. Kirken er en typisk kvaderstenskirke i romansk stil. Kirkens ydermure er af granitkvadre, tilhugget af egnens kampesten, mens indermurene er bygget af utildannede sten. Rummet imellem yder- og indermurene er fyldt ud med mørtel og mindre sten (såkaldte kassemure). I kirkens sydmur findes et såkaldt stenhuggerfelt, en hugget fordybning i en kvadersten. Der er ingen, der ved noget om fordybningens funktion. Har stenen en magisk betydning eller er det blot en hilsen fra stenmesteren, der måske ville skjule en fejl i stenen? Eller har denne sten engang været en del af et alterbord inde i kirken og rummet et relikvie? Korets halvrunde apsis formodes at være tilføjet efter ca. 100 år, den er nemlig bygget lidt skævt på koret. Højt oppe i rundingen er et tilmuret vindue. Af de oprindelige, små og højtsiddende romanske vinduer i skibet er kun to bevaret, hvoraf det ene mod syd er tilmuret, og det andet, ved kapellet mod nord, blev genåbnet for ca. 150 år siden. De nuværende 4 større, gotiske vinduer (3 i skib og kor, 1 i tårnrummet) er alle i sydmuren, så solen kan oplyse kirkens indre. De er dog alle ommurede i tidens løb. Kirken har i mange århundreder hørt ind under herregården Store Restrup. Legenden fortæller, at Store Restrup blev grundlagt af vikingen Ref, men den ældste bevarede kilde i godsarkivet, som omtaler gården og Gyldenstierne-navnet, er fra Sognepræst J.P. Larsen skriver i 1979: Fra Arilds tid har den ældgamle danske adelsslægt Gyldenstjerne til Store Restrup m.m. haft den betydningsfulde kaldsret til Sønderholm-Frejlev pastorat. Under en voldsom strid på Hornum herredsting i 1445 mellem herremanden på Ræveborgen (Refsdroppe = Restrup) og abbeden i Øm om det såre givtige embede - papirerne var bortkommet - fastsloges det, at fra så lang tid tilbage, som nogen af de brave mænd, som på tingstedet forsamlede vare kunne sig erindre havde Gullenstiernn haft ret til at kalde, hvem ham behagede, - og snart kunne broder Ove Jonssøn fra Viborg drage ind i præstens bolig som sognets sjælehyrde og Gullenstiernns mand. De store om- og tilbygninger til kirken, der har fundet sted i 1400-tallet og omkring år 1500, er sandsynligvis ønsket og betalt af den tids herremand, dels for at gøre kirken mere fornem, dels for at skaffe plads til de adelige begravelser. Det oprindelige bræddeloft blev erstattet af de finere hvælvinger. Foran kvinde-

9 døren mod nord blev der opført et våbenhus, og ved en senere lejlighed blev mandsdøren mod syd tilmuret. Kvindedøren lå nærmest byen og vejen. Mod korets nordside blev der opført et hvælvet sakristi, det rum, hvor præsten forberedte sig til gudstjenesten. Dette rum blev senere omdannet til gravkapel for herskabet på Store Restrup. get i store kasser, som er tilgængelige fra tårnet. Den mindste klokke er støbt i 1600 af Reinholdt Benninck i Lübeck, den største (hvis klang på grund af en støbefejl ikke er helt perfekt) blev støbt i 1665 af Baltzer Melchior fra Aalborg. I 1994 anskaffede man en ny klokke fra Pierre Paccard i Frankrig. Den mest iøjnefaldende tilføjelse til kirken var tårnet, der ligesom våbenhus og sakristi fik en trappegavl. Tårnet er istandsat flere gange. Årstallet 1769 på tår- Den seneste større tilbygning (fra omkring år 1700) var et særligt våbenhus for herskabet på Store Restrup, som kunne opvarmes som det eneste sted i kirken. Ad en trappe var der opgang fra våbenhuset til et lukket pulpitur inde i kirken. Gennem oplukkelige vinduer kunne man se og høre præsten på prædikestolen. Pulpituret blev pillet ned i 1874, døren blev tilmuret og herskabets våbenhus blev til brændselsrum for den kakkelovn, der var blevet opstillet inde i kirken. I 1938 blev rummet indrettet til ligkapel. Kirken er blevet gennemgribende restaureret flere gange, senest i 2004, hvor en omfattende istandsættelse af kirkens indre fandt sted. nets vestside fortæller om sådan en restaurering. Ad en muret spindeltrappe i muren i tårnets vestside kommer man op til urværket og klokkerne. Urværkets ældste dele er fra ca. 1695, da Hans Frederiks Levetzau til Store Restrup stiftede et legat, der skulle betale for urets vedligeholdelse. Mon ikke uret var beregnet til degn og elever i den dengang nystiftede skole i kirkens tiendelade? Uret er istandsat mange gange siden da og er el-drevet nu, men de gamle, tunge sten, der fungerede som lodder og holdt urværket i gang, kan stadig ses i tårnet. Urskivens skæve placering på tårnets nordside skyldes formentlig, at der her i forvejen måske har været et stilladshul. Selv om det ser lidt akavet ud, ønsker Nationalmuseet af historiske grunde ikke, at uret flyttes mod midten. Der hænger to gamle og en ny klokke i tårnet. Alle tre klokker er indbyg-

10

11

12 De adelige begravelser Sønderholm Kirkes adelige begravelser - og en heks! Den århundredlange tilknytning til herregården Store Restrup - fra middelalderen til midt i 1800-tallet - har sat sit store præg på Sønderholm Kirke. Mens sognebørnene blev begravet på kirkegården og med tiden blev gemt og glemt, var det vigtigt for herremændene at sætte nogle varige minder inden for kirkens hellige rum. Gravkælderen blev dækket af en pragtfuld gravsten med ægteparret i hel figur, udhugget i kalksten. Omkring stenen er en meget flot bronzeramme, formentlig støbt i Tyskland. Tilføjelser af udsmykninger, inventar og tilbygninger til kirken var måder, hvorpå man kunne vise egen herlighed og kærlighed - til Vorherre, men også til slægten. Men det vigtigste var at blive begravet inde i kirken. Det var herremændenes ret, og de mest velhavende af dem satte flotte, varige gravminder for sig selv og slægtningene. Adskillige adelsslægter kom til at eje Restrup, de mest kendte er Gyldenstierne, Lindenow og Lewetzau. Gyldenstiernerne Under kirkens høje kor var der indtil 1884 en hvælvet gravkælder. Måske var den gravet efter 1450 i forbindelse med etableringen af kirkens hvælv, men den kan også været blevet etableret i Gabriel Gyldenstiernes (død 1555) tid. Gabriel Gyldenstiernes kiste blev bisat i gravkælderen, hvorefter hans enkekirsten Friis fik udsmykket korhvælvet med kalkmalerier i Sandsynligvis fik kirken ved samme lejlighed sin altertavle og prædikestol.

13 I rammens fire hjørner vises evangelistsymbolerne: Mattæus' bevingede menneske/engel, Markus' løve, Lukas' okse og Johannes' ørn. Deres sten og også Jep Friis' sten blev ved en restaurering i 1884 flyttet til nordvæggen i kirkens skib, hvor de blev indmuret. Her var tidligere indgang til herremandens våbenhus, og et indvendigt pulpitur. I rammens sider er parrets anevåbener og mindeindskifter. Kirsten Friis' dødsdag fremgår ikke, hvilket måske skyldes, at monumentet blev lavet mens hun stadig var i live. I gravkælderen under korgulvet lå også Kirsten Friis' forældre: Jep Friis (død 1547) og Helvig Høgsdatter (død 1544). Over deres grav var ligeledes en gravsten med parret i hel figur, bekostet af svigersønnen, hvilket også blev indhugget på stenen. Begge gravsten bærer præg af at have ligget på gulvet, og er slidt af de mange fødder, der gennem årene har trådt over dem. Der har nok ikke været plads i gravkælderen til efterkommeren Hannibal Gyldenstierne (død 1608) og hans hustru Helvig Kaas (død 1638), for de er bisat i sakristiet ved korets nordvæg, der blev omdannet til gravkapel. Deres gravsten, igen med parret i hel figur, blev sat op i korets nordvæg. Samtidig blev Gabriel Gyldenstierne og Kirsten Friis' prægtige gravsten med bronzerammen også flyttet fra gulvet og sat op på korets nordvæg, ved siden af indgangsdøren til gravkapellet, der i dag kaldes "Det Lindenowske kapel".

14 Lindenowerne I kapellet, der indtil o var sakristi, står en meget lang, læderbeklædt kiste med sølvskjolde. Her hviler admiral Christoffer Lindenow ( ). komme ind i Himmelen alligevel: han ville imponere sig vej forbi Sankt Peter ved Himmelens port. Hvis han dukkede op iført sin flotte admirals uniform, som han i øvrigt selv havde designet, så måtte Sankt Peter da lade ham komme ind! Problemet var selvfølgelig, at uniformen ville blive krøllet, hvis han blev begravet i den, så han fik indrettet en garderobe i enden af kisten. Garderoben var tredelt: nederst han højhælede sorte lædersko med sølvspænder, i midten selve uniformen med de flotte sølvknapper og øverst hans fjerprydede adminralshat. De Nationalmuseets folk åbnede kisten i forbindelse med en restaurering, fandt de ganske rigtigt resterne efter uniformen, skoene og den fjerprydede hat i en tredelt garderobe i enden af kisten. Genstandene opbevares nu i Nationalmuseets magasiner. I kapellet er yderligere tre læderbeklædte kister. Heri ligger sønnen, kgl. majestæts commersråd Chr. Lindenow ( ), dennes datter Anna Lindenow ( ) og hendes mand, kaptajn Oluf (Olle) Thott (død 1759). Oluf Thott, der var født i Skåne i 1676, kom som 13-årig til det danske hof som page. Da han var 23 år fik han af kong Christian den 5. den æreskårde, som den dag i dag ligger (sømmet fast) på hans kiste. Han anførte i 1656 med hæder en eskadre på ni linieskibe under krigen mod svenskekongen Karl 10, sådan som det er malet på et epitafium over kisten. Garderobekisten Admiral Christopher Lindenows kiste er 2,4 meter lang, og der knytter sig en god historie til kistens størrelse, her fortalt med historiker Jan Nygaard Fogeds ord: Christopher Lindenow var kendt som en forfængelig mand, og efter sigende vidste han godt selv, at han ikke havde levet et liv, som ville give adgang til Himmelen. Han udtænkte derfor en plan for at

15 Senere kom han med de danske tropper i den tyske kejser tjeneste, og var også i Italien som kaptajn. Anna og Oluf Thott, der boede på Bjørnsholm, var barnløse, hvilket måske var grunden til, at de blev bisat i Annas fars kirke. På væggen i kapellet hænger et maleri med det Thotts'ke stamtræ, hvor Oluf Thott ligger henslængt under. På indskriften fortælles der om den gjæve mand Thor Thott, den første christen mand som lod sig døbe levende ved Sct. Knuds konges tid ( ). til 1720 (og provst fra 1689?). I kapellets gulv er der en lem med nedgang til en hvælvet kælder. Her står der yderligere to kister. I egetræskisten ligger en præst, Hr. Poul Sørensen Kjærulff, født på Klitgaard i Nørholm Sogn. Han var præst i Sønderholm fra 1673 Ved siden af står en fløjsbeklædt kiste med de balsamerede rester af Sophie Hedewig Scheel, der døde i Hun var Christian Frederik Levetzaus anden hustru, og hendes historie er tæt knyttet til det gravkapel, der blev indrettet i kirkens tårnrum, "Levetzauernes kapel". Levetzauerne Kirkens tårnrum blev i 1735 indrettet til gravkapel og forsynet med en stukportal med gitterlåger i smedejern. Anledningen var, at Christian Frederik Levetzaus hustru Christence Lindenov Rantzau døde i 1734 efter et "fornøjeligt og 30 år varigt ægteskab". Han lod hende bisætte i en pragtfuld sarkofag af sort, italiensk marmor. Slægten Levetzau stammede oprindeligt fra Mecklenborg. I 1985 blev St. Restrup købt af Hans Frederik Levetzau. I 1695 gav han 300 rigsdaler til en fond, hvis renter bl.a. gik til skolen i Sønderholm, som han 5 år forinden havde oprettet i kirkens tiendelade, hvor der i dag er konfirmandstue. Skolemesteren havde derfor pligt til hver morgen og aften at "ihukomme" Levetzau-familien ved skolebønnen. Fondens renter skulle også bruges til sognets fattige og til kirkeurets vedligeholdelse. Sønnen Christian Frederik Levetzaubyggede Store Restrups nuværende hovedbygning i Han var blandt Danmarks rigeste og mægtigste mænd, der blandt andet byggede den ene af Amalienborgs 4 fløje (hvor kronprins Frederik har sin lejlighed).

16 Han modtog Elefantordenen og blev udnævnt til greve i Som tak overmalede han altertavlen, der skulle bære hans våben med forkroppen af en hvid hest. Christian Frederik Levetzau var ikke så gavmild som sin far, men blev kendt som en hård mand og var frygtet af egnens bønder. Det fortælles om hans begravelse i 1756, at selveste Fanden sad på hans kiste, så vogntoget havde svært ved at komme over Restrup Bakke, før præsten havde manet den onde i jorden. Men han endte alligevel med at blive bisat i en stor, hvid marmorsarkofag ved siden af sin første hustru i tårnkapellet. Efter sigende skulle han dog "gå igen" hver helligtrekongersnat, og hvis man er (u)heldig, kan man møde grevens vogn trukket af kulsorte heste og forfulgt af et halsende hundekobbel på vejen mellem Restrup og Albæk!

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE

Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE Hæftet må gerne tages med hjem TODBJERG KIRKE EN KORT BESKRIVELSE BYGNINGEN Kirkens ældste dele, skib og kor, er fra 1100-tallet, men er stærkt ændrede siden dengang. Hvælvinger og våbenhus er fra 1400-tallet,

Læs mere

Historien om Sundkirken

Historien om Sundkirken Historien om Sundkirken Lolland-Falsters Stift største landsogn, Toreby sogn, fik sidst i 1950-erne og først i 60-erne vokseværk i sognets østre del. Mange udenbys flyttede til området. Det førte til en

Læs mere

Kirken den er et gammelt

Kirken den er et gammelt RØNBJERG KIRKE Kirken den er et gammelt hus Sådan skrev Grundtvig i 1853. Her hos os, i Estvad og Rønbjerg sogne, passer citatet glimrende. Vores 2 kirker er gamle huse, men de er levende rammer for sognenes

Læs mere

KIRKEBYGNING INDVIELSESKORS

KIRKEBYGNING INDVIELSESKORS Gudbjerg Kirke Kirken ligger på en bakkeknold midt i landsbyen. Den ældste romanske del er fra begyndelsen af 1100-tallet og er bygget af granitkvadre på en høj profileret dobbeltsokkel. Koret og skibet

Læs mere

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012.

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012. Longelse kirke Kirken, som er højt placeret med udsigt til Langelandsbæltet og Lolland, er en middelalderkirke, med romansk skib og sengotisk lanhuskor. Våbenhus i syd, sakristi i nord og tårn i vest.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse Raklev Kirke, Ars Herred, Holbæk Amt, d. 29. september og 7. oktober 2009. J. 685/2009 Stednr. 03.01.03 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 4. marts 2010.

Læs mere

Tidstavle Gudum kirke

Tidstavle Gudum kirke Tidstavle Gudum kirke Formålet med tidstavlen er, at dokumentere min på stand om, at den kirke har konstant været under forandring og er til alle tider blevet brugt som ramme om sognets gudstjenester,

Læs mere

S k r ø b e l e v k i r k e

S k r ø b e l e v k i r k e Skrøbelev kirke DK Skrøbelev kirkes alder kan ikke siges helt nøjagtigt, men efter dens stil og byggemåde må den, ligesom en stor del af de danske landsbykirker, stamme fra 1100-tallet. I sin bog om Langelands

Læs mere

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke

Nr. 64- Persillekræmmeren Den nedbrudte kirke Nr. 64- Persillekræmmeren - 2009 Den nedbrudte kirke af Gunner Møller Rasmussen, Stensballe Kører man mod Serridslev over Vær og drejer til venstre ved vejskiltet Nebel 2 ad Nordre Strandvej, kommer man

Læs mere

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk

Våbenhuset. www.fuglsboellekirke.dk Fuglsbølle kirke er bygget i middelalderen og har et romansk skib samt et sengotisk langhuskor. Våbenhus i syd samt sakristi i nord. Kirken har ikke tårn, men over kirkens vestgavl en tagrytter med spåndækket

Læs mere

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen

Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen Solrød landsbykirke af Bent Hartvig Petersen SOLRØD SOGN Solrød sogn har i århundreder kun bestået af Solrød landsby med omliggende marker og landsbykirken påbegyndt omkring år 1200 er sognets ældste hus.

Læs mere

Trækirken ved Moesgård

Trækirken ved Moesgård Øster Hornum Kirke byens ældste bygning Skrevet 2007 af Niels Nørgaard Nielsen på baggrund af arkitekt Poul Brøggers bog om Øster Hornum Kirke fra 1972 og materiale 1 fra Lokalhistorisk Arkiv i Øster Hornum.

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande.

Døbefonten midt i kirken er af granit med forgyldt kobberfad og kande. Prædikestolen er noget af det første, man får øje på, når man træder ind i kirken. Den er af træ med de fire evangelister Mattæus, Markus, Lukas og Johannes. Med Reformationen i 1500-tallet blev prædikestolen

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

Hæftet må gerne tages med hjem MEJLBY KIRKE

Hæftet må gerne tages med hjem MEJLBY KIRKE Hæftet må gerne tages med hjem MEJLBY KIRKE EN KORT BESKRIVELSE Kirken, du træder ind i, er det hidtil sidste led i en lang kæde af ombygninger, restaureringer og daglig vedligeholdelse. Den oprindelige

Læs mere

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau.

Lindholm. Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm Lindholm ligger syd-vest for Gevninge. Den er del af Selsø-Lindholm Godser. af Selsø-Lindholm Godser ejes Marina E.U. von Malsen- Ponikau. Lindholm er på 309 ha. Selsø-Lindholm Godser: Lindholm

Læs mere

Kirken blev opført 1899.

Kirken blev opført 1899. VEDSTED KIRKE KIRKENS HISTORIE I slutningen af 1800-tallet var folketallet i den del af Aaby Sogn, som ligger vest for Ryå, steget så meget, at der blev behov for en kirke. Byen var i rivende udvikling.

Læs mere

Kirken. Kirkens ydre. Side 1 af 5

Kirken. Kirkens ydre. Side 1 af 5 I det forløbne år 2004 har kirken, på grund af renovering, været lukket nogle måneder, og det gav os lyst til at fortælle lidt om den gamle og markante bygnings historie. Det er meget begrænset, hvad der

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse

SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm. Indvendig istandsættelse Kalkede vægge. Redegørelse SKT. PEDERS KIRKE Pedersker - Bornholm Indvendig istandsættelse Kalkede vægge Redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN November 2015 Orientering Skt. Peders kirkes indre - våbenhus, skib, kor, apsis og tårnrum

Læs mere

Af oprindelige ydre enkeltheder

Af oprindelige ydre enkeltheder Krejbjerg Kirke Krejbjerg var engang næsten en ø, omkranset af vand. Og i dag må man passere en bro ved hver af de fire indfaldsveje for at komme hertil. Fra Balling kommer man over åen ved Grundvad. Fra

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

Nazarethkirken i Ryslinge

Nazarethkirken i Ryslinge Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til indvendig istandsættelse 12. oktober 2007 C & W arkitekter a/s Kullinggade 31 E 5700 Svendborg Tlf. 62 21 47 20 Sag nr. 07005 Nazarethkirken i Ryslinge Forslag til

Læs mere

RUTS KIRKE KALKMALERIERNE. Projekt for restaurering. Smukke og sjældne, - men plettede og truede.

RUTS KIRKE KALKMALERIERNE. Projekt for restaurering. Smukke og sjældne, - men plettede og truede. RUTS KIRKE KALKMALERIERNE Smukke og sjældne, - men plettede og truede. Projekt for restaurering RUTS KIRKES MENIGHEDSRÅD RUTSKER BORNHOLM 2003 INDHOLD Side 3 Side 4 Side 6 Side 7 Side 8 INTRODUKTION KALKMALERIERNE

Læs mere

Sommerudflugten 2011 - en heldagstur med kultur- og naturoplevelser i Himmerland.

Sommerudflugten 2011 - en heldagstur med kultur- og naturoplevelser i Himmerland. Sommerudflugten 2011 - en heldagstur med kultur- og naturoplevelser i Himmerland. Udflugten, der var kommet i stand efter Birgit Wantings grundige planlægningsarbejde, havde sit første stop var Frejlev

Læs mere

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 RUTS KIRKE Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 1 Indledning Ruts Kirke står overfor en indvendig vedligeholdelse i de kommende år. Menighedsrådet har

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Midtjylland. Nr. Snede - Kollemorten 6-8. Afstand: Nørhoved - Kollemorten, 18 km

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Midtjylland. Nr. Snede - Kollemorten 6-8. Afstand: Nørhoved - Kollemorten, 18 km Den danske Pilgrimsrute Midtjylland Nr. Snede - Kollemorten 6-8 Afstand: Nørhoved - Kollemorten, 18 km Smuk himmel - husk at kig op Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009 Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Glim Kirke d. 12. og 30. juni 2009 Glim sogn, Sømme hrd., Københavns amt., Stednr. 02.04.02 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro januar 2011 J.nr. 518/2009

Læs mere

Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing

Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing Sakskøbing Kirke Kirkestræde 2, 4990 Sakskøbing SAKSKØBING KIRKE Sakskøbing Kirke er en statelig købstadskirke fra middelalderen. Byen fik købstadsrettigheder af kong Valdemar Sejr i 1231. Der har sikkert

Læs mere

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016

SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 SKT. PEDERS KIRKE - Indvendig restaurering 2016 10 TILSYN - NOTAT 29.2.16 Opdatering af tilsynsnotat nr. 9-24.febr.2016 Flere kalkmalerier - i koret. Under afrensning af væggene i koret den 24.2.2106 fandtes

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 15-04-2017. Tekst: Markus 16,1-8. På en rejse i Etiopien kom vi til en by ved navn Lalibela. Den er kendt for de helt specielle kirker, som der er mange af i og rundt om byen. Byen blev skabt

Læs mere

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015

Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker. Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Byggesagsbehandling i Ribe Stift - kirker Møde i Helle Hallen Den 3. marts 2015 Kirkerne i Ribe Stift Kirkerne i Ribe Stift er selvejende Ingen af kirkerne er fredet Kirkeordning Menighedsrådet Administrerer

Læs mere

Aggersborg Kirke. Her mødes fortid og nutid

Aggersborg Kirke. Her mødes fortid og nutid Aggersborg Kirke Her mødes fortid og nutid INTRO: Når du besøger Aggersborg Kirke, bør du give dig god tid. Gå hen til vestsiden af det flotte dobbeltsidige dige af kampesten og nyd den vidunderlige udsigt.

Læs mere

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning

RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE. Ny farvesætning RUTS KIRKE INDVENDIG VEDLIGEHOLDELSE Ny farvesætning NIELS-HOLGER LARSEN OKTOBER 2014 Indledning I 2012 blev der udarbejdet et forslag til en indvendig vedligeholdelse, der skulle omfatte afrensning af

Læs mere

Huset fortæller. Odense adelige Jomfrukloster

Huset fortæller. Odense adelige Jomfrukloster Huset fortæller Odense adelige Jomfrukloster På afstand et homogent anlæg, men tæt på er der spor fra forskellige byggeperioder. Med udgangspunkt i bygningen kan man fortælle arkitekturhistorie fra middelalder

Læs mere

Kirken den er et gammelt

Kirken den er et gammelt ESTVAD KIRKE Kirken den er et gammelt hus Sådan skrev Grundtvig i 1853. Her hos os, i Estvad og Rønbjerg sogne, passer citatet glimrende. Vores 2 kirker er gamle huse, men de er levende rammer for sognenes

Læs mere

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegård. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegård Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til og

Læs mere

Rolfsted Kirke. Historie - Arkitektur - Inventar

Rolfsted Kirke. Historie - Arkitektur - Inventar Rolfsted Kirke Historie - Arkitektur - Inventar Historie Den oprindelige romanske kirke fra omkring år 1200, blev - senest da reformationen slog igennem i Danmark i 1536 - Kronens ejendom. Efter 1686 solgtes

Læs mere

Kirker i Horsens og omegn

Kirker i Horsens og omegn Kirker i Horsens og omegn Vor Frelsers Kirke Vor Frelsers Kirke fra ca. 1225 er byens ældste. Den var oprindeligt et kongeligt ejet kapel, kaldet Skt. Jacobs kapel. Dette kapel blev besøgt af mange rejsende,

Læs mere

Nordborg Kirkes bygningshistorie

Nordborg Kirkes bygningshistorie Nordborg Kirkes bygningshistorie En summarisk beskrivelse - med udgangspunkt i beskrivelsen i Danmarks Kirker samt iagttagelser gjort under facaderenovering og gennemgang af tagværk i forbindelse med forberedelser

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Sommerudflugt den 8. juni 2010 til Sahl Kirke og Hjerl Hede.

Sommerudflugt den 8. juni 2010 til Sahl Kirke og Hjerl Hede. Sommerudflugt den 8. juni 2010 til Sahl Kirke og Hjerl Hede. Udflugten fandt sted i privatbiler med ankomst til første station på turen, Sahl Kirke, ved godt 10- tiden. Sahl Kirke ligger smukt placeret

Læs mere

NAZARET. kirke. Bygningen & dens historie. www.fredensognazaret.dk

NAZARET. kirke. Bygningen & dens historie. www.fredensognazaret.dk NAZARET kirke Bygningen & dens historie www.fredensognazaret.dk En kirke bliver til I slutningen af 1800-tallet havde København kun få kirker i forhold til befolkningstallet. Området mellem Østerbrogade,

Læs mere

Villerslev - en landsbykirke i Thy Af Erik Hargaard, Vibberstofivej 8, Villerslev

Villerslev - en landsbykirke i Thy Af Erik Hargaard, Vibberstofivej 8, Villerslev Villerslev - en landsbykirke i Thy Af Erik Hargaard, Vibberstofivej 8, Villerslev Tager man en tur på kryds og tværs gennem Danmark med opmærksomheden særlig rettet mod de landsbykirker man passerer, kan

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Ønslev Kirke d. 18. august 2009. Ønslev sogn, Falsters Nr. hrd., Maribo amt., Stednr. 07.01.15 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro april 2010 J.nr.

Læs mere

K Y N D B Y P O S T E N

K Y N D B Y P O S T E N K Y N D Juletræet tændes i Kyndby Første søndag i advent - 2. december - tændes traditionen tro juletræet i Kyndby. Vi mødes ved gadekæret kl. 16.00 hvor der er gløgg og æbleskiver. Træet er endnu en gang

Læs mere

Kirker og ødekirker rundt om Horsens

Kirker og ødekirker rundt om Horsens Kirker og ødekirker rundt om Horsens I skal nu på jagt efter en lille del af de mange spændende kirker, der ligger rundt om Horsens. I kommer til at besøge kirker fra forskellige perioder, kirker bygget

Læs mere

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke

I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G. i Gl. Havdrup Kirke I N D B Y D E L S E T I L M I N I - P I L G R I M S V A N D R I N G i Gl. Havdrup Kirke Denne folder er ment som en hjælp til at se kirken på en anden måde. Ikke blot som en fin bygning vi som turister

Læs mere

Langå Kirke Information om kirken, inventar og kirkegård

Langå Kirke Information om kirken, inventar og kirkegård Langå Kirke Information om kirken, inventar og kirkegård 1 Kirken Langå Kirke og kirkegård ligger smukt placeret på en af Gudenådalens bakker med udsigt over å, marker og skove. Langå Kirkes alder kan

Læs mere

Beskrivelse af Gårslev Kirke

Beskrivelse af Gårslev Kirke Beskrivelse af Gårslev Kirke Gårslev kirke ligger markant i landskabet, synlig fra alle sider, også fra motortrafikvejen, som er de flestes adgangsvej til Gårslev. Den er med sin bygningshistorie og sit

Læs mere

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse.

Aastrup. Erik Krabbe opførte nordfløjen 1558. Han var den første lærde renæssanceskikkelse. Aastrup 1400 Hovedgården kan følges tilbage til 1400-tallet, hvor familien Bille ejede den Aastrup hovedgård eksisterer samtidig med resterne af landsby Aastrup til 1562. Erik Krabbe opførte nordfløjen

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d september 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse ved Højer Kirke, Tønder Herred, Tønder Amt, d. 17.-18. september 2009. J. 1065/2009 Stednr. 21.02.04 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 24. februar 2010.

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Gylling Kirke, Hads Herred, Århus Amt, d. 28. august 2012. J. 752/2012 Stednr. 15.02.05 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 21. marts 2013 Figur 1. Nordre

Læs mere

Ryegaard. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974.

Ryegaard. Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard Broen over til holmen, hvor Ryegaard hovedbygning har ligget til den blev revet ned i 1974. Ryegaard ligger i smukke omgivelser vest for Rye landsby og gårdens jorde strækker sig mod vest til

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

SDR. RIND KIRKE Registrering af indvendige forhold projekt med indvendige ændringer.

SDR. RIND KIRKE Registrering af indvendige forhold projekt med indvendige ændringer. SDR. RIND KIRKE Registrering af indvendige forhold projekt med indvendige ændringer. Licitation den 07 oktober og budget vedtaget på møde den 13 oktober. E- mail: ans-arkitektfirma@post.tele.dk www.ansarkitektfirma.dk

Læs mere

Auning Kirke er en hønemorkirke

Auning Kirke er en hønemorkirke Auning Kirke er en hønemorkirke Af Vibeke Nielsen, museumsinspektør (1981-2012) på Herregårdsmuseet Gl. Estrup Fra Sønderhald Egnsarkivs årsskrift 1990. Redigeret i 2018 af Auning Bymuseum Fra de vestvendte

Læs mere

Grindsted Kirke - 800 års historie

Grindsted Kirke - 800 års historie Grindsted Kirke - 800 års historie Grindsted Kirke - 800 års historie Mødested gennem 800 år Den første, beskedne kirke er bygget allerede i 1100-tallet. Omkring år 1300 blev kirken udvidet første gang.

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift

Ans Kirke. Grønbæk Sogn,Viborg Stift Ans Kirke Grønbæk Sogn,Viborg Stift ANS KIRKE Ans kirke bærer præg af at være en nyere kirke. Godt nok er den øst/vest vendt som de gamle landsbykirker. Men med kor og apsis mod vest, våbenhus mod øst

Læs mere

KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE

KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE KLOKKETÅRNET RUTS KIRKE Ruts Kirke c. 1870 med det gamle tårn og før udvidelse af kirkegården mod vest, Foto; G. Støckel. Ældst kendte foto at Ruts Kirke. Klokketårnets historie og restaureringer NIELS-HOLGER

Læs mere

Generation X Ane nr. 1260/1261

Generation X Ane nr. 1260/1261 Peder Schomann & - -sdatter Christen Pedersen & - -datter Ane nr. 2520/2521 2522/2523 Anders Pedersen & Ida Christensdatter Hjerm 1260/1261 Peder Andersen Hjerm Dejbjerg 630 Ida Pedersdatter Hemmet 315

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer.

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse d. 27. juni og d. 4. juli 2013 i Faxe kirke i forbindelse med åbning af to af kirkens tre østvinduer. J.nr. Faxe sogn, Fakse hrd., Præstø amt., Stednr. SBnr.

Læs mere

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect.

No. 66. : Anders Nielsen (Smed). Tegning fra ca F. Larsen prospect. Anders Nielsen (Smed) Tegning fra ca. 1800 - F. Larsen prospect. Frihedsstøtten rejst i perioden 1792-1797 af Kong Frederik den 6. som monument til minde om stavnsbåndets ophævelse i 1788. Forældre Børn

Læs mere

Øst for våbenhuset ses tydelige spor efter den gamle mandsindgang og på nordsiden ses kvindeindgangen. bladranker.

Øst for våbenhuset ses tydelige spor efter den gamle mandsindgang og på nordsiden ses kvindeindgangen. bladranker. Sevel Kirke Sevel Kirke er en romansk kvaderstenskirke som de fleste af vore jyske kirker. Den er fra den store kirkebygningsperiode fra 1130-1230. Dette gælder kun koret og den østligste del af kirken

Læs mere

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift

FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift FREDERIKSHAVN KIRKE Frederikshavn Provsti Aalborg Stift Forslag til restaurering af kirkebygning installationer inventar varmeanlæg m.v. juni 2012 Arkitekt Kjeld Høgh Thomsen, c/o Arkinord A S, Havnepladsen

Læs mere

Etape 6. Næstved Vordingborg. 39 km. Næstved Kostræde Banker 17,5 km. Kostræde Banker Vordingborg 21,6. Udsigt over Dybsø Fjord fra Stejlebanke

Etape 6. Næstved Vordingborg. 39 km. Næstved Kostræde Banker 17,5 km. Kostræde Banker Vordingborg 21,6. Udsigt over Dybsø Fjord fra Stejlebanke Etape 6 Næstved Vordingborg 39 km. Næstved Kostræde Banker 17,5 km. Kostræde Banker Vordingborg 21,6 Udsigt over Dybsø Fjord fra Stejlebanke Side 77 Side 78 Side 79 Side 80 Side 81 Side 82 Side 83 Side

Læs mere

Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne

Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne Nu om dage har stort set alle et digitalt fotografiapparat af den ene eller den anden slags, og det koster stort set intet at tage et billede. Anderledes var det før i

Læs mere

Fortællingen om dig. Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9

Fortællingen om dig. Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9 Fortællingen om dig Fortællingen om dig 5 Din personlige identitet 6 Arkitekturens identitet 8 Byer og områders identitet 9 5 Din personlige identitet Frederik 3. på ligsengen Frederik 3. var den første

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Dreslette Kirke, Båg hrd., Odense amt. Stednr. 8.02.04 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg november 2012 J.nr.

Læs mere

Classens gravmonument

Classens gravmonument Vinderød Kirke Indviet Alle Helgens søndag 2. november 1884 Tekst ved sognepræst Ivan L. Jakobsen for Frederiksværk-Vinderød Menighedsråd. 27. september 2007 Vinderød Kirke - et mødested mellem himmel

Læs mere

Generelt. Kirkens byggeri

Generelt. Kirkens byggeri Antvorskov Kirke November 2009 Generelt Antvorskov Kirke ligger på en bakke 66 m over havet og ca. 400 m i luftlinje fra resterne af det tidligere Antvorskov Kloster. Vandrekirken August 2011 Antvorskov

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Historien om. Ketting kirkes skib: Norske Løve

Historien om. Ketting kirkes skib: Norske Løve Historien om Ketting kirkes skib: Norske Løve 2 Det gamle skib var meget misserabel efter omkring 220 års tjeneste i Ketting Kirke + 25 år på kirkeloftet. Foto: Jens Markussen Foto: Jens Markussen Foto:

Læs mere

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 03.05.2011 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/773-0001 Kommune: Morsø Kommune Adresse: Munkegade 22,

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Øster Velling Kirke http://www.oestervellingsogn.dk/

Øster Velling Kirke http://www.oestervellingsogn.dk/ Øster Velling Kirke http://www.oestervellingsogn.dk/ Sognet Øster Velling sogn er omgivet af sognene Helstrup, Grensten, Langå og Vester Velling sogne, der alle ligger i Middelsom Herred og også af Ålum

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Helligåndskirken, Flensborg, Bjørn Nørgaards nye kirkeudsmykning fra 2013. K i r k e s t a f e t H a d e r s l e v S t i f t

Helligåndskirken, Flensborg, Bjørn Nørgaards nye kirkeudsmykning fra 2013. K i r k e s t a f e t H a d e r s l e v S t i f t Helligåndskirken, Flensborg, Bjørn Nørgaards nye kirkeudsmykning fra 2013 K i r k e s t a f e t H a d e r s l e v S t i f t 18 x Åben Kirke i Haderslev Stift & Flensborg fra april september 2014 Med kirkestafet

Læs mere

Blovstrød Præstegård gennem 800 år

Blovstrød Præstegård gennem 800 år Blovstrød Præstegård gennem 800 år Af Flemming Beyer I forbindelse med istandsættelse af graverkontoret har Nordsjællandsk Folkemuseum i december gennemført en meget givtig arkæologisk undersøgelse ved

Læs mere

Allehelgens dag,

Allehelgens dag, Allehelgens dag, 3.11.2013. Domkirken: 732 Dybt hælder året, 571 Den store hvide (prædiken, navneoplæsning, motet), 549 Vi takker dig, 754 Se nu stiger. Nadver: 573 Helgen her Gråbrødre: 732, 571, 549,

Læs mere

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51.

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51. SVM2004 062 Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.01.02. Sb.nr. 51. Registrering af detektorfund af 3 mønter og et smykke fundet nord og øst for Bjernede kirke. Den

Læs mere

Åbne kirker og herregårde

Åbne kirker og herregårde Åbne kirker og herregårde 7 kirker og 7 herregårde på Skiveegnen 14. juni 2009 Åbne kirker og herregårde på Skiveegnen Danmark er beriget med mange kirker og herregårde. I visse egne af landet ligger de

Læs mere

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke

50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke 50 altre blev til ét alter i Ribe Domkirke Måske har du været ude at rejse og besøgt en katolsk kirke. Her kan man se mange altre rundt om i kirken. Ved altrene kan man tænde lys og bede for de afdøde.

Læs mere

Det historiske museum i Kutaisi

Det historiske museum i Kutaisi Det historiske museum i Kutaisi Niko Berdzenishvilis historiske museum ligger i den vestlige del af Georgien. Her opbevares georgiske guldsmedearbejder fra det 10. til 18. århundrede, som hørte hjemme

Læs mere

Nysted kirke. Nysted - byen, hvor fortid og fremtid mødes. Nysted og omegns Fællesråd www.nysted.dk

Nysted kirke. Nysted - byen, hvor fortid og fremtid mødes. Nysted og omegns Fællesråd www.nysted.dk Tilbage findes i dag et sakristi på sydsiden, et gravkapel på nordsiden og en udvidelse af kirkerummet, "Den nye Kirke", også mod nord. Nysted Kirke kan ses langvejs fra, og i middelalderen, da kirken

Læs mere

Fra Helnis Kapel til Helnæs Kirke

Fra Helnis Kapel til Helnæs Kirke HELNÆS KIRKE Fra Helnis Kapel til Helnæs Kirke Indvielsen Den 1. maj 1618 indviede biskoppen over Fyn, der tillige var hofpræst hos Chr. IV, dr. Hans Mikkelsen, Helnis Kapel. Hermed havde de ca. 250 beboere

Læs mere

Skrøbelev kirke er indviet til Skt. Nikolaus. Kirken har plads til 200 kirkegængere.skrøbelev kirkes alder kan ikke siges helt nøjagtig, men efter dens stil og byggemåde må den stamme fra 1100-tallet.

Læs mere

Altervaser og alterdugenes historie i Vamdrup Kirke

Altervaser og alterdugenes historie i Vamdrup Kirke Tårnmuseum I kirkens tårnrum mellem orgelet og klokkerne, har kirketjener Solvieg Damsgaard Sloth, samlet forskellige effekter fra kirkens historie. Altervaser og alterdugenes historie i Vamdrup Kirke

Læs mere

Kirke Hvalsø Kirke. FDF K 17 Kaj Rostvad

Kirke Hvalsø Kirke. FDF K 17 Kaj Rostvad Kirke Hvalsø Kirke 3,5 km fra Bødkerhuset ligger Kirke Hvalsø Kirke - højt hævet over den gamle landsby, Hvalsø. Den ligger, som de fleste danske landsbykirker med kor og alter mod øst, dér hvor Paradiset

Læs mere

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3 Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tusind tak for, at jeg må få lov til at sige et par ord ved denne festlige begivenhed,

Læs mere

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk JELLING JELLING OG KONGEMAGTEN Jelling er rammen om et af de vigtigste monumenter fra Danmarks vikingetid. Der er flere grunde til, at Jelling-monumentet er så betydningsfuldt, som det er. For det første

Læs mere

Takstregulativ og vedtægt

Takstregulativ og vedtægt Takstregulativ og vedtægt for Skibinge kirke Stege-Vordingborg provsti (Vordingborg kommune) Roskilde stift Side 1 af 7 TAKSTREGULATIV I. For benyttelse af kirken A. til gudstjenester a. der afholdes af

Læs mere

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Kolding Miniby I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Christian 4 Vej 23 6000 Kolding Tlf.: 75 54 08 21 6 5 7 4 2 3 1 1: Sct. Jørgens Hospital 2: Crome & Goldschmidt 3: Sct. Nicolaj Kirke

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere