Ballerup Kommune. Miljøvurdering af vand ved Marbækbanen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ballerup Kommune. Miljøvurdering af vand ved Marbækbanen"

Transkript

1 Miljøvurdering af vand ved Marbækbanen December 2011

2 1. INDLEDNING REGNVANDSANLÆGGET Generelt Vandstrømme Forureningskomponenter VANDKVALITET Tilløb til Svanesøen Vandkvaliteten i Svanesøen Tungmetaller Vejsalt Olie- og tjærestoffer (PAH) Næringssalte og suspenderet stof Andre stoffer Vand fra bassinets eget opland Vandkvaliteten i bassinet Næringssalte Patogener og andre stoffer Vandkvalitet i afløbet fra bassinet Vandkvalitet i Harrestrup Å Påvirkning af grundvand og krav til vandkvalitet ved vanding LITTERATUR FORSIDEFOTO: GRØNT OMRÅDE NÆR SVANESØEN

3 1. INDLEDNING I forbindelse med ændringer af golfbanen Marbækbanen etableres et bæredygtigt vandingsanlæg, baseret på regnvand. Regnvandssystemet omfatter bl.a. et sø og en vandrende. Sådanne anlæg er omfattet af lovens Bilag 4, pkt. 10 f: Anlæg af vandveje og regulering af vandløb, og pkt. 10 g: Dæmninger og andre anlæg til opstuvning eller varig oplagring af vand. Regnvandssystemet skal være med til at tilbageholde og rense dele af de forventelige større regnvandsmængder inden regnvandet ledes til Harrestrup å. Regnvandet skal samtidig bruges til vanding af golfbanen. Regnvandssystemet betragtes som et spildevandsteknisk anlæg. Miljøvurderingen fokuserer på de ændringer der sker med området som følge af at regnvandssystemet etableres og anvendes. Vandet i bassinet kommer fra enten fra dræn i området umiddelbart omkring bassinet, fra regnvandsbassinet Svanesøen eller fra begge dele. Fra Svanesøen kan vand pumpes til det nye regnvandsbassin. Ved at pumpe vand fra Svanesøen op til bassinet i den nordlige del af lokalplanområdet, skabes der mere kapacitet til regnvand i Svanesøen. Vandet fra regnvandsbassinet filtreres gennem et dræn og et sandlag inden det løber videre i vandrenden ned til Svanesøen. Herved renses vandet i nogen grad, og sigtbarheden i Svanesøen vil med tiden blive bedre og skabe grundlag for et mere varieret dyre- og planteliv. Vandet i regnvandssystemet kan også anvendes til vanding af golfbanen. Miljøvurderingen vil fokusere på, om vandet i regnvandssystemet på grund af den forurening, som er konstateret i Svanesøen kan indebære en væsentlig risiko for at området og dermed grundvandet tilføres forurenende stoffer, som der ikke var i området før. Formålet med nærværende miljøvurdering er at beskrive de forventede fremtidige forhold i området i henseende til regnvand, grundvandsdannelse, vandkvalitet i Svanesøen og Harrestrup å.

4 2. REGNVANDSANLÆGGET 2.1 Generelt Regnvandsanlægget vandforsynes via pumpe fra Svanesøen, der er et spildevandsteknisk anlæg. Vandet fra Svanesøen pumpes til et bassin nordøst for Svanesøen. Bassinet vil modtage vand fra et mindre, direkte opland på ca. 4 ha. Afløbet fra bassinet vil desuden modtage vand fra et drænrør mod vest. Oplandet til denne drænledning er vurderet til at udgøre ca. 35. ha. Begge disse oplande er i al væsentlighed ubefæstede. Opland Areal, ha. Befæstet, ha. B28R 5,3 2,1 Separatkloakeret B29R 275,6 124,0 Separatkloakeret B30R 110,7 38,8 Separatkloakeret B31R 86,6 38,9 Separatkloakeret B24F 21,2 7,2 Fælleskloakeret I alt 499,4 211,0 Tabel 1: Oplande til Svanesøen. Bassinet bliver ca. 100 meter lang og ca. 30 meter bred på det bredeste sted, og får et areal på ca m 2. Den anlægges med en maksimal vandspejlskote på 23,75 meter. Den største vanddybde vil være ca. 1,75 meter, og søens volumen vil være ca m 3, når søen er fyldt. 2.2 Vandstrømme Følgende vandstrømme indgår i vurderingen: Tilløb til Svanesøen Vandkvaliteten i Svanesøen Vand fra bassinets eget opland Vandkvaliteten i bassinet Vandkvalitet i afløbet fra bassinet

5 2.3 Forureningskomponenter Følgende forureningskomponenter indgår i vurderingen: Suspenderet stof Næringssalte (ammonium-n, nitrat-n og fosfor) Vejsalt Tungmetaller PAH (opdelt i flygtige, middel og tunge) Blødgørere Opløst organisk stof Sprøjtemidler Hormonlignende stoffer Detergenter Patogener (bakterier og vira) Alger (blå-grøn..)

6 3. VANDKVALITET Stofindholdet i de forskellige vandstrømme, der indgår i projektet, vil variere meget både med hensyn til stoftyper og koncentrationer. De fleste forureningskomponenter og stofmængder vil komme fra tilløb til Svanesøen. Vandkvaliteten i Svanesøen vil herudover være påvirket af frigivelse af stoffer fra sedimentet, enten som følge af resuspension eller som følge af variationer i sedimentets redox-forhold. 3.1 Tilløb til Svanesøen Oplandet til Svanesøen er iflg. spildevandsplanen på ca. 500 ha., hvoraf 211 ha. er befæstet. En mindre del af oplandet (7,2 red. ha.) er fælleskloakeret, således at der ved større nedbørshændelser er sket overløb af urenset husholdningsspildevand til Svanesøen. Forsyning Ballerup etablerer i 2012 et forsinkelsesbassin, der skal reducere antallet af overløb, således at disse kun sker med en hyppighed på én gang hvert femte år. Vandkvaliteten i tilløbet til Svanesøen vurderes ikke at blive påvirket væsentligt af forurening fra husholdningsspildevand, da antallet af overløb fra det fælleskloakerede areal reduceres til én gang hvert femte år. De væsentligste forureningskomponenter i tilløbet til søen vil stamme fra vejvand, med følgende hovedkomponenter: Suspenderet stof Vejsalt Næringssalte Oliestoffer (PAH) Tungmetaller NPE? Patogener (bakterier og vira) De øvrige stoffer vurderes at være uden betydning efter etableringen af forsinkelsesbassinet.

7 3.2 Vandkvaliteten i Svanesøen Den nuværende vandkvalitet i Svanesøen er påvirket af mange års belastning fra regnbetingede overløb fra det fælleskloakerede område. Søen er stærkt eutrofieret med kraftig algevækst. Etableringen af et nyt og større forsinkelsesbassin vil medføre en meget kraftig reduktion af den eksterne belastning, men søen vil også i en række år fremover være eutrofieret, idet der vil være en stor fosforpulje i sedimentet. Sedimentet vil ligeledes indeholde tungmetaller og tunge kulbrinter (PAH). Indholdet af en række af de øvrige stoffer fra husholdningsspildevandet vil være væsentligt reduceret, idet de biologisk nedbrydelige med halveringstider under et halvt år. Dette gælder bl.a.: Blødgørere (phthalater) Naturlige hormoner Opløst organisk stof De letopløselige stoffer fra husholdningsspildevand, f.eks. detergenter, vil være skyllet ud af Svanesøen før etablering af regnvandssystemet på Marbækbanen. Ved vindpåvirkning af Svanesøen vil der ske en resuspension af sedimentet. Da søen er lavvandet vil der ikke ske en større frigivelse af partikel-bundne stoffer, men partiklerne vil hvirvles op i vandfasen. Dette vil kortvarigt øge koncentrationen af problemstoffer. Med afskæringen af husholdningsspildevandet vil fosforpuljen i sedimentet komme til at spille en forholdsmæssigt større rolle for algevæksten i søen. Risikoen for opblomstring af giftige blå-grøn alger vil stige. Søen vurderes desuden at indeholde patogener (bakterier og vira) på et niveau, der overskrider kvalitetskriterierne for drikkevand. Disse smitstoffer vil komme fra hunde, fugle og andre dyr.

8 3.2.1 Tungmetaller Vejvand indeholder tungmetaller, der bl.a. stammer fra dækslid, forbrændingsrester mv. Stof Drikkevand Vejvand Bemærkning µg Pb/l 5 70 Tallet er faldende efter udfasning af bly I benzin µg Cd/l 2 0,73 Under grænseværdi vurderes ikke µg Cr/l Under grænseværdi vurderes ikke µg Cu/l µg Hg/l 1 0,079 Under grænseværdi - vurderes ikke µg Ni/l Under grænseværdi - vurderes ikke µg Zn/l Tabel 2: Tungmetaller. Kvalitetskriterium for drikkevand og koncentrationer i vejvand Det fremgår af tabel 2, at de væsentligste tungmetaller i vejvand er bly (Pb), kobber (Cu) og zink (Zn). En del af tungmetallerne er bundet til partikler. Erfaringstal fra USA viser, at mellem 50 og 75% er partikelbundet, men dette tal vil variere med surhedsgrad af vandet samt indholdet af andre stoffer. I Svanesøen vurderes mindst 50% af de tilførte tungmetaller at blive bundfældet. Bly danner i særlig grad tungtopløselige forbindelser, og alle metallerne sorberer til partikler i vandet. Det vurderes, at tungmetallerne ikke vil udgøre et problem ved oppumpning til bassinet Vejsalt Et konservativt skøn over forbruget af vejsalt i oplandet til Svanesøen er baseret på, at ca. 20% af det befæstede areal udgøres af veje, fortove, cykelstier og andre arealer, der saltes af kommunen eller af private. Det normale forbrug af vejsalt ligger mellem 480 og gram salt/m 2 per sæson. Med et middelforbrug på 900 g/m 2 /sæson svarer dette til en samlet saltmængde på ca. 380 tons per sæson. Vandmængden fra oplandet udgøres dels af den nedbør, der falder på befæstede arealer, dels af nedbøren på ubefæstede arealer. Nettonedbøren på førstnævnte er vurderet til 650 mm/år, mens den på sidstnævnte er vurderet til 250 mm/år.

9 Dette medfører, at der i et normalt nedbørsår sker en tilstrømning til Svanesøen på ca. 2,1 mio. m 3. På baggrund af denne beregning vil årsmiddel koncentrationen af klorid i Svanesøen være ca. 110 mg/l. Drikkevandskriteriet for klorid er 250 mg/l. Klorid kan dog være skadeligt for faunaen ved koncentrationer over 100 mg/l Olie- og tjærestoffer (PAH) Vejvand indeholder typisk en række kulbrinter, der dels stammer fra uforbrændt rester af benzin og dieselolie, dels kommer fra slitage på vejbanen, der indeholder tjære. Niveauet for koncentrationen af PAH (poly aromatiske hydrocarboner) ligger mellem 0,1 og 5 µg/l i vejvand, mens grænseværdien er 0,1 µg/l. Grænseværdien for benzo(a)-pyren er dog 0,01 µg/l. De lettere forbindelser udskilles i olieudskillere før tilledning til Svanesøen. De tungere PAH forbindelser bindes til partikler og vil blive bundfældet med det øvrige sediment i søen. Forbindelserne er svært nedbrydelige og meget tungt opløselige i vand. PAH vurderes kun at kunne forlade søen i forbindelse med resuspension af sedimentet i kraftigt blæsevejr Næringssalte og suspenderet stof Fosforindholdet i vejvand fra et opland med blandet beboelse og industri ligger på ca. 0,26 mg/l, hvoraf 0,056 mg/l er opløst fosfor. Dette betyder, at der årligt vil blive tilført ca. 500 kg fosfor til Svanesøen. Indholdet af totalkvælstof ligger på ca. 1,1 mg/l, svarende til en årlig tilførsel på ca. 2,3 tons kvælstof. Indholdet af suspenderet stof ligger på ca. 60 mg/l, svarende til en årlig tilførsel på ca. 125 tons. De forskellige anlæg og bassiner i oplandet til Svanesøen vurderes dog at reducere dette til ca. 50 tons årligt Andre stoffer En række andre stoffer er blevet vurderet, men er ikke nærmere beskrevet, idet de typiske koncentrationer i vejvand ligger under kvalitetskriterierne for drikkevand. 3.3 Vand fra bassinets eget opland Bassinet vil modtage vand fra et mindre, direkte opland på ca. 4 ha. Afløbet fra bassinet vil desuden modtage vand fra et drænrør mod vest. Oplandet til denne drænledning er vurderet til at udgøre ca. 35. ha. Begge disse oplande er i al væ-

10 sentlighed ubefæstede, idet der er en kirkegård mod nordøst og et mindre areal med nyttehaver nord for bassinet. ejer størstedelen af arealet, og der må ikke anvendes pesticider på det kommunale areal. En mindre del af oplandet er områdeklassificeret iht. Jordforureningsloven. Dette betyder, at jorden vurderes at være lettere forurenet som følge af længere tids emissioner fra trafik og industri. Forholdet vurderes ikke at have væsentlig betydning for vandkvaliteten. Vandkvalitetsmæssigt vurderes vandet fra det direkte opland at være rent, dvs. at det ikke indeholder miljøfremmede stoffer. Vandet vil indeholde mindre mængder kvælstof og fosfor. Nettonedbøren i området er 275 mm, og arealet vil årligt bidrage med ca m 3 vand til bassinet. Om sommeren arealet ikke bidrage med vand grundet dets beskedne størrelse. 3.4 Vandkvaliteten i bassinet Vandbalancen for bassinet kan deles i tre: Vand fra bassinet eget opland, ca m 3 /år Vand, der pumpes fra Svanesøen, ca m 3 /år Direkte nedbør, ca m 3 /år På baggrund af ovenstående vandtilførsler er der foretaget en konservativ vurdering af belastningen af bassinet Næringssalte Bassinet vil blive tilført ca. 28 kg fosfor årligt, hvoraf de 22 kg vil komme fra Svanesøen. Dette resulterer i en gennemsnitlig fosforkoncentration på ca. 0,190 mg/l, svarende til en eutrof tilstand Patogener og andre stoffer Forsyning Ballerups indsats for at reducere overløb fra befæstede arealer medfører, at vandkvaliteten i bassinet vil overholde badevandkriteriet på bakterier (e. Coli) pr. 100 ml vand. Da overløb kun sker hvert femte år i forbindelse med kraftig nedbør, pumpes der ikke vand i denne situation eller i tiden umiddelbart efter. Den primære kilde til patogener vil være fækalier fra hunde, fugle og andre dyr nær bassinet. Koncentrationen af klorid vil som årsgennemsnit være ca. 25 mg/l. Dette medfører ingen risiko for dyre- eller planteliv.

11 Koncentrationen af tungmetaller og PAH-forbindelser vil blive væsentlig reduceret ved binding til partikler i Svanesøen. I situationer med kraftig vindpåvirkning, der medfører resuspension af sedimentet i Svanesøen, vil det tilledte vand kortvarigt overskride grænseværdierne for drikkevand, men dette vil ikke medføre en overskridelse i bassinet. Som i alle danske eutrofe søer vil der periodevis være risiko for opvækst af blågrøn alger, der kan være skadelige for dyr og mennesker Vandkvalitet i afløbet fra bassinet Vandet fra bassinet infiltreres i sommerhalvåret før det ledes til afløbet. Partikelindholdet vurderes at blive reduceret med ca. 80%, således at kun opløste stoffer vil påvirke vandkvaliteten i afløbet. Vandet i afløbet fra bassinet vil overholde alle kvalitetskriterier fra drikkevand, med undtagelse af kravet til bakterier (de mikrobiologiske parametre). Dette skyldes belastning fra hunde, fugle og andre dyr nær bassinet og afløbet. 3.5 Vandkvalitet i Harrestrup Å Såfremt vandet fra afløbet af bassinet ledes direkte til Harrestrup Å vil det medføre en væsentlig forbedring af den biologiske vandløbskvalitet. Ledes vandet gennem Svanesøen før udløb i Harrestrup Å vurderes virkningen at være marginal. 3.6 Påvirkning af grundvand og krav til vandkvalitet ved vanding Jordbunden på hele arealet er iflg. data fra Miljøportalen jordbundstype 5, lerjord. Grundvandet er generelt godt beskyttet. Ved vanding med vand fra afløbet fra bassinet vurderes det ikke nødvendigt at stille krav. Ved vanding med vand direkte fra bassinet bør der stilles følgende krav før der gives tilladelse: kloridindholdet må ikke overstige 100 mg/l vandet skal analyseres for PAH, og koncentrationerne må ikke overstige 0,1 µg/l (sum for benzo(b)fluoranthen, benzo(k)fluoranthen, benzo(ghi)perylen og indeno(1,2,3-cd)pyren), og koncentrationen af benzo(a)-pyren må ikke overstige 0,01 µg/l

12 4. LITTERATUR Miljøfremmede stoffer i overfladeafstrømning fra befæstede arealer, Miljøprojekt nr. 355, Miljøstyrelsen Biologiske effekter af toksiske stoffer i regnbetingede udløb, Miljøprojekt nr. 610, Miljøstyrelsen International Stormwater Best Management Practices (BMP) Database Pollutant Category Summary: Nutrients, International Stormwater BMP database, International Stormwater Best Management Practices (BMP) Database Pollutant Category Summary: Solids, International Stormwater BMP database, International Stormwater Best Management Practices (BMP) Database Pollutant Category Summary: Metals, International Stormwater BMP database, International Stormwater Best Management Practices (BMP) Database Pollutant Category Summary: Bacteria, International Stormwater BMP database, Miljøfremmede stoffer I regnvandsafstrømning, Heidi Birch, DTU Miljø, udateret. Screening Tool for Problem and Hazard Identification of Xenobiotic organic compounds in Stormwater, Baun, a. et al., DTU, LAR metoder, Københavns Kommune, Når vejvandet skal renses helt i bund, Vollersen, J., og Kristensen, N.K, Trafik & Veje 38, Risk assessment of xenobiotics in stormwater discharged to Harrestrup Å, Denmark, Eriksson, E., et al., Desalination 215, 2007.

13 Overview of EPA s Endocrine Disruptor Screening Program, Mihaich, E., APE Research Council, 2003.

AFGØRELSE i sag om Ballerup Kommunes VVM-screening af regnvandssystem på Marbækbanen

AFGØRELSE i sag om Ballerup Kommunes VVM-screening af regnvandssystem på Marbækbanen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 17. marts 2015 J.nr.: NMK-34-00288 Ref.: KBP AFGØRELSE i sag om Ballerup Kommunes VVM-screening af regnvandssystem på Marbækbanen

Læs mere

Vand på golfbaner - Vandkvalitet

Vand på golfbaner - Vandkvalitet Vand på golfbaner - Vandkvalitet Simon Toft Ingvertsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Indhold Forureningsprofilen af regnvand fra tage og veje Lidt om krav til jordkvalitet og vandingsvand

Læs mere

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb,

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb, 1 Skemaforklaring 1.1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (PE), arealer, kloakeringsforhold, spildevands- og forureningsmængder,

Læs mere

Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger. Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet

Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger. Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet 1 Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet Kilder, rensning og effekter 2 3 Rensemetoder Tørre bassiner (forsinkelsesbassiner) Våde

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Overløb på faskine kan reducere oversvømmelsesrisiko

Overløb på faskine kan reducere oversvømmelsesrisiko Overløb på faskine kan reducere oversvømmelsesrisiko Projekt støttet af: Miljøstyrelsen, Foreningen Østifterne, Lyngby-Taarbæk og Gladsaxe Kommuner Udvikling og test af overløb fra faskine 18. marts 2010,

Læs mere

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg Bilag 2 Forklaring til skemaerne for: - Oplande - Udløb - Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via regnvandsbassin til Byrenden i Nr.

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R.

Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R. Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via rørbassin til

Læs mere

Kvalitet af regnafstrømning

Kvalitet af regnafstrømning Kvalitet af regnafstrømning Karin Cederkvist Vandtestcenter November 2014 Lokal afledning af regnafstrømning - Forbedre vandbalancen - Skabe attraktive bymiljøer Sikre at vandets kvalitet er i orden Sted

Læs mere

STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER

STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER EVA temadag 01-03-2018 Våde regnvandsbassiner er det løsningen? STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER V/ ASBJØRN HAANING NIELSEN A A L B O R G U N I V E R S I T

Læs mere

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin.

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Sammenfattende redegørelse Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Nr. 31/2015 Denne redegørelse er udarbejdet i henhold til Miljøvurderingslovens

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Teori. Rensedammens opbygning og funktion. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori. Rensedammens opbygning og funktion. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Kvaliteten af regnvandsafstrømning fra overflader og identifikation af kritiske parametre brug af værktøjet RegnKvalitet

Kvaliteten af regnvandsafstrømning fra overflader og identifikation af kritiske parametre brug af værktøjet RegnKvalitet Kvaliteten af regnvandsafstrømning fra overflader og identifikation af kritiske parametre brug af værktøjet RegnKvalitet ViB Regnafstrømning og vandkvalitet D. 3.11.2016 Senior Miljøplanlægger Kristina

Læs mere

Lokal rensning af vejvand med skivefilter

Lokal rensning af vejvand med skivefilter Lokal rensning af vejvand med skivefilter En mulig BAT? WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav Miljømålsloven

Læs mere

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Til Dato 15. oktober 2018 Allerød Kommune Natur og Miljø Bjarkesvej 2 3450 Allerød Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Kort resume Ved denne ændring

Læs mere

Behov for dokumentation af vandkvalitet og renseløsninger. Forslag til test-cocktail. Vand i Byer Marina Bergen Jensen

Behov for dokumentation af vandkvalitet og renseløsninger. Forslag til test-cocktail. Vand i Byer Marina Bergen Jensen Behov for dokumentation af vandkvalitet og renseløsninger Forslag til test-cocktail Vand i Byer 16.11.2017 Marina Bergen Jensen mbj@ign.ku.dk Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Figur: Simon Toft

Læs mere

Rensning af vejvand. Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge. v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret

Rensning af vejvand. Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge. v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret Rensning af vejvand Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret 1 Hvorfor skal regnvand renses? Regnvand fra veje indeholder bl.a.: PAH

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej.

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak til Kohaverenden,

Læs mere

Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner

Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner Aalborg Universitet, 2012 Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner Formålet med faktabladet er at give en kort vejledning om hvordan våde regnvandsbassiner dimensioneres. Faktabladet er udarbejdet

Læs mere

Nedsivning fra veje, P-pladser mm. i OSD og indvindingsoplande

Nedsivning fra veje, P-pladser mm. i OSD og indvindingsoplande Nedsivning fra veje, P-pladser mm. i OSD og indvindingsoplande Jes Vollertsen Professor i Miljøteknologi Institut for Byggeri og Anlæg, Aalborg Universitet Hvor forurenet er regnvand? Mange betragter fx

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen NOTAT Kundenavn : Kolding Spildevand as Til : Jette Nørregaard Jensen Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen Projektleder : Lars Bendixen Kvalitetssikring : Brian Rosenkilde Godkendt af : Lars Bendixen

Læs mere

Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker

Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker Asbjørn Haaning Nielsen, Lektor, PhD, Institut for Byggeri og Anlæg,

Læs mere

Center for Park, Vej og Miljø

Center for Park, Vej og Miljø Center for Park, Vej og Miljø Ishøj Forsyning, Vand Baldersbækvej 6 2635 Ishøj Email: tibra@ishoj.dk Dato 2. oktober 2019 Sagsbehandler: Karin Blendstrup Jensen Telefon: 43577 520 E-mail: pvm@ishoj.dk

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Opgradering af våde regnvandsbassiner for videregående rensning. Jes Vollertsen, Aalborg Universitet Malene Caroli Juul, Silkeborg Forsyning

Opgradering af våde regnvandsbassiner for videregående rensning. Jes Vollertsen, Aalborg Universitet Malene Caroli Juul, Silkeborg Forsyning Opgradering af våde regnvandsbassiner for videregående rensning Jes Vollertsen, Aalborg Universitet Malene Caroli Juul, Silkeborg Forsyning Problemet Separat regnvand er ikke rent Veje, huse, P pladser,

Læs mere

Risiko ved nedsivning af tag- og vejvand?

Risiko ved nedsivning af tag- og vejvand? Risiko ved nedsivning af tag- og vejvand? Pernille Palstrøm Foto: Finn Frandsen Med lånte fjer Oplæg holdes for Thomas H. Larsen 23. maj 2014 2 Rapporter og notater der har belyst problemstillingen de

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej.

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej. Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak i Stationsvej til Vindinge Å,

Læs mere

Grønne flokkulanter kan være fremtiden

Grønne flokkulanter kan være fremtiden Grønne flokkulanter kan være fremtiden Mathias Nørlem Krüger A/S Projektingeniør Resourcing the world Grøn flokkulant hvad er det? Miljøvenligt alternativ til konventionel polymer Naturligt produkt - kartofler

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Dimensionering af regn- og spildevandsledninger og bassiner 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger

Læs mere

Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest

Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest Fremtidens klimarobuste by 11.-12. november 2014 Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest Partnere: By & Havn Københavns Kommune HOFOR Grontmij DHI, Kontakt: Bodil Mose Pedersen

Læs mere

Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG. Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan Side 1 af 9

Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG. Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan Side 1 af 9 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan 2014-2017 Side 1 af 9 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold

Læs mere

Økotoksikologiske effekter af kemiske stoffer i regnbetingede udledninger

Økotoksikologiske effekter af kemiske stoffer i regnbetingede udledninger Økotoksikologiske effekter af kemiske stoffer i regnbetingede udledninger Anne Munch Christensen (Civilingeniør) Anders Baun (Lektor, ph.d.) Program Introduktion Formål Undersøgelsesprogram Undersøgelsesrecipient

Læs mere

Udledningstilladelser for regnvand VandCamp d. 2. december 2013. Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com

Udledningstilladelser for regnvand VandCamp d. 2. december 2013. Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com Udledningstilladelser for regnvand VandCamp d. 2. december 2013 Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com Hvad indeholder tilladelser til udledning af regnvand? Hvad bør en tilladelse til udledning af regnvand

Læs mere

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES WATER TECHNOLOGIES Separat regnvand Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen

Læs mere

Midlertidig tilladelse til tilslutning af rejektvand fra slamafvanding til Mølleåen/Vallensbæk

Midlertidig tilladelse til tilslutning af rejektvand fra slamafvanding til Mølleåen/Vallensbæk TMC - Natur og Miljø Høje-Taastrup Kommune Bygaden 2 2630 Taastrup Tlf: 43591000 www.htk.dk Banedanmark Den nye bane København-Ringsted Ringager 4 B 2605 Brøndby Dir.tlf.: 1277 Email: KristineTh@htk.dk

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R.

Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R. Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via bassin til Ølsted

Læs mere

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner Bilag 1 Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner i Furesø Kommune 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt

Læs mere

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk EnviDan Ferskvandscentret Vejlsøvej 23 DK-8600 Silkeborg Tlf.: +45 86 80 63 44 Fax: +45 86 80 63 45 E-mail: envidan@envidan.dk Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan 2009-2012 vedr. separering

Læs mere

Eksempler på paradigme for nedsivning tanker fra Gladsaxe Kommune

Eksempler på paradigme for nedsivning tanker fra Gladsaxe Kommune VAND I BYER Odense 5. april 2013 Eksempler på paradigme for nedsivning tanker fra Gladsaxe Kommune Claus Frydenlund Gladsaxe Kommune Arbejder på følgende retningslinier: Nedsivning af tagvand Nedsivning

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot Hørsholm Kommune april Hørsholm Kommune. Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot

Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot Hørsholm Kommune april Hørsholm Kommune. Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot Hørsholm Kommune Indsatsplan for tre søer ved Kokkedal Slot April 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 2. BESKRIVELSE... 6 2.1 Beskrivelse... 6 2.1.1 Natur- og

Læs mere

Badevandsprofil for Silkeborg Søcamping i Silkeborg Langsø Øst

Badevandsprofil for Silkeborg Søcamping i Silkeborg Langsø Øst Badevandsprofil for Silkeborg Søcamping i Silkeborg Langsø Øst Ansvarlig myndighed Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1-3 8600 Silkeborg Tlf: 89 70 15 25 Oplysninger på internettet www.silkeborgkommune.dk

Læs mere

Myndighedshåndtering af LAR i praksis. LAR møde hos ATV Søren Gabriel, Orbicon

Myndighedshåndtering af LAR i praksis. LAR møde hos ATV Søren Gabriel, Orbicon Myndighedshåndtering af LAR i praksis LAR møde hos ATV 26 04 12 Søren Gabriel, Orbicon sgab@orbicon.dk I forhold til udbygning af kloaksystemet kan LAR være Uden effekt på kapaciteten Dyrere Mindre sikkert

Læs mere

Trafik, Vej og Park Hillerød Kommune Att.: John Halkær Kristiansen

Trafik, Vej og Park Hillerød Kommune Att.: John Halkær Kristiansen Trafik, Vej og Park Hillerød Kommune Att.: John Halkær Kristiansen Tilladelse til nedsivning af overfladevand fra ny stitunnel under Hillerødvejen ved Nødebovej. Hillerød Kommune har d. 22. oktober 2018

Læs mere

Dobbeltporøs filtrering i Ørestad

Dobbeltporøs filtrering i Ørestad i Ørestad Rørcenterdagene 2009 Marina Bergen Jensen, KU Dias 1 Kan DK bidrage til at skabe mere lukkede vandsystemer? Rain, snow Stormwater runoff Water supply Wastewater discharge Dias 2 Infiltration

Læs mere

Forklaring til. Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskema

Forklaring til. Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskema Forklaring til Oplandsskemaer Udløbsskemaer Renseanlægsskema 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $ " # % % # # ' # ' # ( ( )# " ) " ", " - * " - ". % " " * / 0 *+ # 2, *3 4 # % " "/ *1 4 /0' /6 )77*)/8 9 )77)-/6 : 9 ;)777*/ 0)77.. 0 + +7< 17< '=-7 ' > *> " +?. @ *5 #. @ ' -. '* - " '=*777 - ' > *> 8

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

Bassiner og effektiv fosforfjernelse. Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU

Bassiner og effektiv fosforfjernelse. Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU Bassiner og effektiv fosforfjernelse Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU Hvorfor fokusere på bassiner og fosfor (P)? P er ofte begrænsende for algevæksten i søer og fjorde I forbindelse med sørestaurering

Læs mere

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger

Hvidbog Høringssvar. Afsender Resume af høringssvar Bemærkninger Forslag til tillæg nr. 7 til Spildevandsplan 2011 2021: Transportledning Hundested Melby Samt Ombygning af Hundested Renseanlæg og etablering af afskærende ledning til Melby Renseanlæg Hvidbog Høringssvar

Læs mere

Forklaring til skemaer: Oplande, Udløb og Renseanlæg Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

Forklaring til skemaer: Oplande, Udløb og Renseanlæg Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG Kalundborg Kommune Forslag til Spildevandsplan 2010-2015 Side 1 af 11 December 2009 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende

Læs mere

Dobbeltporøs Filtrering

Dobbeltporøs Filtrering Dobbeltporøs Filtrering Marina Bergen Jensen Skov & Landskab ved KU-LIFE Dias 1 Præsentationen er delt i tre 1) Hvorfor er filteret udviklet? 2) Hvordan virker filteret? 3) Hvornår kan det købes? Dias

Læs mere

Regnafstrømningens forureningsprofil: Hvor små er partiklerne?

Regnafstrømningens forureningsprofil: Hvor små er partiklerne? Regnafstrømningens forureningsprofil: Hvor små er partiklerne? Regn med Kvalitet Nødebo 2-3 december 2013 Katrine Nielsen PhD Student Andreas Mørch-Madsen, Eva Eriksson, Anders Baun og Peter Steen-Mikkelsen

Læs mere

Forklaring Udløbsskema

Forklaring Udløbsskema Bilag 3 Udløbsskema Udløbsskema Udløbsskemaet er en opgørelse over de eksisterende og fremtidige forhold i kloakoplandene, der angiver recipienterne og udløbene hertil, de maksimale tørvejrs- og regnvandsmængder,

Læs mere

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne.

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne. Teknisk Notat Afledning af overfladevand Emne Projekt: Container og ny krydstogtterminal Nordhavn Udfærdiget af: Zahid Syed Projektnummer: 30.8690.01 Dato: 29. januar 2019 Projektleder: Jens Peter Ringsted

Læs mere

Driftberetning. Præstø Renseanlæg. Præstø renseanlæg Hestehavevej 3A 4720 Præstø

Driftberetning. Præstø Renseanlæg. Præstø renseanlæg Hestehavevej 3A 4720 Præstø Præstø Renseanlæg 1 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 18. juli, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse. I bilag

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator

Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator Udfordringer og erfaringer Arne Bonnerup, Bonnerup Consult ApS Vand i Byer Triple Helix stormøde 2-maj-2011 Baggrund Gamle havneområder i København Holmen,

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning.

Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Strategi for separatkloakering af eksisterende fælleskloakerede kloaksystemer regn og spildevand i hver sin ledning. Regn og husspildevand løber i hver sin ledning i de kloaksystemer, som anlægges i dag,

Læs mere

Bilag 1, scoping skema. Miljøvurdering af spildevandsplan.

Bilag 1, scoping skema. Miljøvurdering af spildevandsplan. Bilag 1, scoping skema Landskab Landskabelig værdi/ Byarkitektonisk værdi Ved placering af regnvandsbassiner for landskabelige og geologiske interesseområder. Nyanlæg indpasses således ift. disse områder.

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN Notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stofbalancer ved nedlæggelse af renseanlæg og etablering af Tengslemark Renseanlæg 29. juni 2015

Læs mere

Udledningstilladelser - rensning af regnvand i byer

Udledningstilladelser - rensning af regnvand i byer Udledningstilladelser - rensning af regnvand i byer Morten Ejsing Jørgensen, Center for Miljøbeskyttelse Københavns Kommune IDA Miljø 14. november 2016 Indledning Myndighed: Recipienter, der lever op til

Læs mere

Miljøvurdering. Varde Kommunes Spildevandsplan Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert Tlf.

Miljøvurdering. Varde Kommunes Spildevandsplan Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert   Tlf. Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert E-mail: cali@varde.dk Tlf.: 7994 6582 Oktober 2018 Miljøvurdering Varde Kommunes Spildevandsplan 2019-2029 Side 1 / 8 Indhold 1. Indledning... 3 2. Planens

Læs mere

Den vanskelige kunst at måle forurening i regnafstrømning. Karin Cederkvist

Den vanskelige kunst at måle forurening i regnafstrømning. Karin Cederkvist Den vanskelige kunst at måle forurening i regnafstrømning Karin Cederkvist Hvorfor monitere? Kende regnafstrømningens sammensætning Sikre at vi ikke leder noget skidt ud i naturen Dokumentere renseenhedernes

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. juni 2016 Sagsid 16/7150 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Forsinkelsesbassin på matrikel 1o Oksvang, Esbjerg Jorder. - Forsinkelsesbassin på

Læs mere

VANDINDVINDINGS INDFLYDELSE PÅ VANDKVALITET: Konceptuelle betragtninger Loren Ramsay

VANDINDVINDINGS INDFLYDELSE PÅ VANDKVALITET: Konceptuelle betragtninger Loren Ramsay VANDINDVINDINGS INDFLYDELSE PÅ VANDKVALITET: Konceptuelle betragtninger Loren Ramsay ATV Mødenr. 58 om Grundvandskvalitet H.C. Andersen Hotel, Odense 19. maj 2010 VANDINDVINDINGS INDFLYDELSE PÅ VANDKVALITET:

Læs mere

Faculty of Science. Afkobling af veje via vejbede med filterjord. Monitering. Karin Cederkvist. Vand i Byer - April 2014

Faculty of Science. Afkobling af veje via vejbede med filterjord. Monitering. Karin Cederkvist. Vand i Byer - April 2014 Afkobling af veje via vejbede med filterjord Monitering Karin Cederkvist Vand i Byer - April 2014 Vejbede som renseenheder Renseenhed: filterjord Sorption Udfældning Nedbrydning Filtration Grundvand Slide

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. maj 2016 Sagsid 16/5923 Login hsf Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 For et erhvervsområde i Kjersing Øst på matrikel 1c, 1f, 1g, 1u, 1x, 1ab, 1ad, 1ae, 1an,

Læs mere

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Rudersdal Kommune og Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) har aftalt, at Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) i perioden

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Miljøvurdering af håndtering af regnvand fra befæstede arealer

Miljøvurdering af håndtering af regnvand fra befæstede arealer Miljøvurdering af håndtering af regnvand fra befæstede arealer Byens Gulv 28. januar 2015 Claus Frydenlund Gladsaxe Kommunes Miljøafdeling Kvalitet af vand fra befæstede arealer Forskellige rensemetoder

Læs mere

Udledningstilladelser for regnvand Odense d. 5. april 2013. Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com

Udledningstilladelser for regnvand Odense d. 5. april 2013. Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com Udledningstilladelser for regnvand Odense d. 5. april 2013 Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com Hvad indeholder tilladelser til udledning af regnvand? Hvad bør en tilladelse til udledning af regnvand indeholde?

Læs mere

Bilag 2. Beregningsforudsætninger

Bilag 2. Beregningsforudsætninger Side 1 af 5 Bilag 2. Beregningsforudsætninger I dette bilag er anført en række vejledende værdier til brug ved belastningsberegning i oplandsskemaer for status og plan. For en mere detaljeret vejledning

Læs mere

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å

Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Vandløbsrestaureringsprojekt i Ringsted Å Del 2: 2019 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Opsummering... 3 1.3 Matrikler... 4 2. BESKRIVELSE AF OMRÅDET... 5 2.1 Tilstand... 6

Læs mere

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Vandløb I vandplanperiode 2 er følgende vandløb i Hørsholm Kommune målsat: Usserød

Læs mere

Sedimentanalyser fra 70 regnvandsbassiner fokus på miljøfremmede stoffer

Sedimentanalyser fra 70 regnvandsbassiner fokus på miljøfremmede stoffer Sedimentanalyser fra 70 regnvandsbassiner fokus på miljøfremmede stoffer Marianne Grauert, Michael Larsen & Mikkel Mollerup Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, Guldalderen 12, 2640 Hedehusene, Denmark

Læs mere

Fjernelse af tungmetaller i tag- og overfladevand. HMR Heavy Metal Remover

Fjernelse af tungmetaller i tag- og overfladevand. HMR Heavy Metal Remover Fjernelse af tungmetaller i tag- og overfladevand HMR Heavy Metal Remover Problematik Bygninger med tagmaterialer og facader af kobber, zink eller bly giver arkitekturen en helt særlig dimension, og en

Læs mere

N9: Vandrammedirektivet og søerne. Sådan opnås miljømålene for søerne. Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense.

N9: Vandrammedirektivet og søerne. Sådan opnås miljømålene for søerne. Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense. N9: Vandrammedirektivet og søerne Sådan opnås miljømålene for søerne Ved: Kjeld Sandby Hansen Biolog Miljøministeriet Naturstyrelsen Odense Plantekongres 2011 13. Januar 2011 Formålet med vandplanerne

Læs mere

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år.

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1 Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1. Lovgivning Lovgrundlaget for drikkevandskvalitet på enkeltanlæg:

Læs mere

Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat. Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen

Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat. Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen MEMO TITEL Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat DATO 17. maj 2016 TIL Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel

LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed. Søren Gabriel LAR i vej Klima, miljø og bæredygtighed Søren Gabriel sgab@orbicon.dk LAR i vej hvorfor nu det? Mere vand hurtigere Hverdagsregn Målet er Ingen gener Hvad er hverdagsregn? Hvem har ansvaret? Servicemål

Læs mere

Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk

Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk Dok.nr.: 2018-025071-4 Revideret den 24-04-2018 Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk Jupiter ID: 70206 Næste inspektion af rentvandstank: Ikke relevant Produceret/distribueret i 2017: 64.940/66.709

Læs mere

Dansand A/S. Forslag til anlæg af filter til tungmetal fjernelse Holbæk Sportsby

Dansand A/S. Forslag til anlæg af filter til tungmetal fjernelse Holbæk Sportsby Dansand A/S Drænvand fra boldbaner må i fremtiden ikke afledes til kloak og rensningsanlæg. I stedet skal regnvand og drænvand håndteres lokalt. Der vil sige, nedsives til grundvand, eller afledes til

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner (Life Treasure projektet) Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet

Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner (Life Treasure projektet) Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet 1 Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner (Life Treasure projektet) Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet Håndtering af problemstoffer i regnvand 2 3 Resultater fra LIFE Treasure

Læs mere

Permeable belægninger til naturlig dræning

Permeable belægninger til naturlig dræning Permeable belægninger til naturlig dræning Thomas Pilegaard Madsen Teknologisk Institut Betoncentret 11. maj 2011 Lokal håndtering af regnvand Lokal afledning af regnvand hvor det falder forkortes LAR

Læs mere

Udviklingserfaringer. L i d t f r a Aa l b o r g U n i ve r s i t e t s f o r s k n i n g u d i r e g n va n d

Udviklingserfaringer. L i d t f r a Aa l b o r g U n i ve r s i t e t s f o r s k n i n g u d i r e g n va n d Udviklingserfaringer L i d t f r a Aa l b o r g U n i ve r s i t e t s f o r s k n i n g u d i r e g n va n d Jes Vollertsen Ph.d., professor i miljøteknologi Aalborg Universitet Teknologioverblik hvilken

Læs mere

Filterjord (IP02) Simon Toft Ingvertsen 28. august Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Filterjord (IP02) Simon Toft Ingvertsen 28. august Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Filterjord (IP02) Simon Toft Ingvertsen 28. august 2014 Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning 01-09-2014 Lidt om IP02 Udvikling og dokumentation af nedsivningsløsninger med filterjord Ét af de

Læs mere