AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2018"

Transkript

1 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2018 MAJ 2018

2 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 2 af 8 Besparelser i ældreplejen rammer også pårørende I kølvandet på besparelserne i Bornholms Kommune har Ældre Sagen pointeret, at besparelser i ældreplejen også rammer pårørende. Når der spares på ældreomsorgen i en kommune, sker der ofte en opgaveglidning, så pårørende ender med at stå med en del af de opgaver, der tidligere var kommunens. Udover at det kan betyde, at pårørende får en mere presset hverdag med mange gøremål, kan det også have uhensigtsmæssige konsekvenser for relationen mellem ældre mennesker og deres pårørende. Det kan for nogle ældre være grænseoverskridende og uværdigt at skulle tage imod hjælp fra deres pårørende, og for pårørende kan det ligeledes være ganske akavet at skulle give denne hjælp. Derudover kan pårørende kan godt savne, at de bare kan være på besøg og bare kan være ægtefæller, søn eller datter, og at det hele ikke handler om at nå alt det praktiske, der skal ordnes. Ældre Sagen har pointeret, at ældre med behov for hjælp har ret til hjælp, og at kommunen ikke kan pålægge pårørende opgaver. Aldersobligatorisk helbredsscreening ved fornyelse af kørekort nu med pårørendes ansvar som tema Der har på ny været rejst debat om at genindføre krav om lægeattest for, at ældre bilister kan forny kørekort, nu i sammenhæng med etisk perspektiv på, at det skulle være en større byrde for pårørende, at der ikke er et aldersobligatorisk helbredstjek for at forny kørekort. Ældre Sagen har ikke oplevet et ændret mønster i henvendelser fra pårørende før og efter lovændringen og får kun ganske få henvendelser fra pårørende om emnet. Vi anerkender dog, at det kan være svært at tale i familien om at skulle stoppe med at køre bil. Alligevel opfordrer vi med en række gode råd til at drøfte emnet, før det er aktuelt med et kørselsstop. Vi ser fortsat ingen grund til at genindføre aldersobligatorisk helbredsscreening ved fornyelse af kørekort, da det ikke har vist gavnlig effekt på trafiksikkerhed. Vi har også påpeget i debatten, at læger fortsat har pligt til at reagere, hvis en patient har helbredsproblem i forhold til at køre bil, og at der er krav om helbredsattest ved bestemte helbredsproblemer. Endeligt har vi understreget, at det er en misforståelse, at et nyt kørekort giver ret til at køre i de næste 15 år uanset helbredet. Der er krav til helbredet for at måtte køre bil, hvilket Ældre Sagen støtter. Høje huslejer i plejeboliger: Boligydelsen afgørende Den 28. april bragte lokalavisen i Slagelse en artikel om en beboer på et plejehjem, der undrede sig over den høje månedsomkostning på næsten kr., hvoraf kr.

3 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 3 af 8 var husleje og resten udgifter til rengøring, tøjvask, kost m.v. I artiklen blev den høje husleje sammenlignet med en almindelig, privat lejelejlighed, hvor huslejen var billigere for flere m2. Huslejen er generelt høj i alle moderne plejeboliger. Ifølge Landsbyggefondens statistik ligger den gennemsnitlige husleje for almene ældreboliger (herunder plejeboliger) på kr. pr. m2 (2017) sammenlignet med familieboliger, som ligger på 792 kr. pr. m2. Men der er også nogle særlige grunde til den høje husleje i plejeboliger. Der er nogle specifikke krav i lovgivningen, hvor plejeboligerne skal være indrettet til plejekrævende og svækkede mennesker. Der skal fx være forstærkede gulve og loft, handicapvenlig indretning m.v. Plejeboligerne skal samtidig være store nok som arbejdsplads for plejepersonale. Det giver således ikke mening at sammenligne huslejen i en plejebolig med en almindelig lejebolig. Fordi huslejen er så høj i plejeboliger, er boligydelsen afgørende. Boligydelsen er med til at sikre, at pensionister med lav indkomst har råd til at bo i plejeboliger. Hvis vi bruger eksemplet fra Slagelse Kommune med en husleje på kr. om måneden, så får beboeren kr. i boligydelse og betaler således kr. i husleje om måneden. Uden boligydelsen ville det således være meget dyrt og for nogen fuldstændig umuligt - at bo på plejehjem. Ældre Sagen har gennem længere tid kæmpet for at bevare boligydelsen, fordi vi mener, at alle skal have råd til at flytte på plejehjem, når behovet opstår. I efteråret 2015 fremlagde regeringen og forligspartierne bag Finansloven et forslag om at skære i boligydelsen. Der lykkedes dog Ældre Sagen i to omgange at få fjernet spareplanerne, og med Finanslov 2017 blev de foreslåede besparelser på boligydelsen taget af bordet. Udover at fjerne besparelserne på boligydelsen anbefaler Ældre Sagen, at loftet for hvor mange kvadratmeter, der gives boligydelse til, bør være højere. I dag har man ret til boligydelse til op til 65 m2, men mange af de moderne plejeboliger er større end som så. Det betyder lavere boligydelse og dermed et mindre tilskud til huslejen.

4 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 4 af 8 Dagligdagsberedskab i nød: Nødberedskab er blevet hverdag I et debatindlæg på altinget.dk skriver Bjarne Hastrup d. 26. april, at nødbemanding burde alarmere ansvarlige politikere. Ældre Sagen har længe sat fokus på behovet for en øget bemanding i ældreplejen, men i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i OK18 er det imidlertid i endnu højere grad blevet synliggjort, hvor stort behovet for en opnormering egentlig er. Planlægningen af nødberedskabet har vist, at mange plejecentre i dagligdagen kører på eller endda under nødberedskab. I praksis ville det betyde, at i tilfælde af en strejke eller lock-out ville disse enheder blive undtaget, fordi de simpelthen ikke ville kunne stille med en bemanding, der kan sikre den livsvigtige og uopsættelige pleje. Men hvis nødberedskabet ikke er godt nok under en strejke, er det slet ikke godt nok i dagligdagen, mener Ældre Sagen. I efteråret 2017 dokumenterede Ældre Sagen ligeledes sammen med FOA, at mangel på tid og medarbejdere var en væsentlig årsag til, at det ikke altid er muligt at gennemføre en værdig pleje og omsorg. Det skal være muligt og derfor følger Ældre Sagen fortsat emnet tæt, da de 500 mio. kr. afsat i Finanslovsaftalen 2018 ikke er tilstrækkeligt til at løse udfordringen med bemanding nationalt. Vaskeservietter må aldrig blive en besparelse Diskussionen om brugen af vaskeservietter til ældre, svækkede borgere blev endnu en gang aktualiseret, efter at Bornholms Regionskommune kom med et spareforslag, hvor brusebadene skulle halveres fra hver uge til én gang hver 14. dag. I stedet for brusebadet skulle ældre borgere, der er visiteret til hjemmehjælp eller plejebolig, vaskes med en vaskeserviet to gange om måneden. På den måde ville man ifølge regionskommunen spare syv minutter per ældre borger hver 14. dag. Forslaget var en del af et sparekatalog, der blev fremlagt i forbindelse med en spareøvelse på 10 mio. kr. på kommunens ældreområde. Spareforslagene skabte massiv debat og kritik fra både politikere, ældreråd og Ældre Sagen. I starten af maj besluttede kommunens social- og sundhedsudvalg at tage sparekataloget af tegnebrættet. Til gengæld vil politikerne have en gennemgang af hele ældreområdet for at finde ud af, om der er behov for yderligere midler.

5 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 5 af 8 Ældre Sagen var i forskellige medier og kommenterede på spareforslagene fra Bornholm. Udgangspunktet for Ældre Sagens kritik var, at brug af vaskeservietter til erstatning for et brusebad aldrig må være en spareøvelse. De mennesker, der er visiteret til hjemmehjælp eller en plejehjemsplads, er oftest både fysisk og psykisk svækkede med flere alvorlige sygdomme og et højt medicinforbrug. Der er derfor tale om mennesker, der er afhængige af hjælp fra andre til fx at komme i bad og føle sig velsoignerede. Derfor er det uværdigt, hvis kommunen ikke kan hjælpe deres borgere med disse grundlæggende behov. Fra Ældre Sagens undersøgelse af hjemmehjælpsmodtagere i 2016 ved vi, at kommunernes tilbud om bad ikke er tilfredsstillende for mange hjemmeboende ældre, der modtager hjemmehjælp. En afgørende faktor for en værdig ældrepleje er, at hjælpen tager udgangspunkt i borgernes behov og ønsker. Hvis en borger fx har KOL, eller hvis det drejer sig om en meget svækket borger, hvor et brusebad kan være smertefuldt, kan vaskeservietter være et alternativ eller supplement. Men brug af vaskeservietter må aldrig blive indført generelt, så kommunen kan spare penge Uddeling af årets demenspris Under afholdelsen af Demensdagene 2018 blev årets demenspris uddelt. Prisen gik til Nina Kjær Jensen, der er demenssygeplejerske fra Videnscenter for Demens i Ålborg Kommune. Demensprisen blev indstiftet som led i den seneste nationale demenshandlingsplan fra slutningen af Demenshandlingsplanen består af 23 forskellige initiativer til fremme af Danmark som demensvenligt samfund og til styrkelse af rammerne for at leve et trygt og værdigt liv med demens. Demensprisen har til formål at understøtte og anderkende fagprofessionelles indsats på demensområdet, og den uddeles til en medarbejder, der har gjort en særlig indsats på dette område. Der var i alt 74 indstillinger til årets pris, og en jury, bl.a. med deltagelse af Ældre Sagen, var nedsat til at vælge en vinder.

6 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 6 af 8 Årets prismodtager Nina Kjær Jensen blev valgt pga. meget høj faglighed i arbejdet, personlig involvering og stort engagement i både den demensramte borger, de pårørende, kolleger og andre samarbejdspartnere. Genoptræning Ældre Sagen har sammen med Danske Handicaporganisationer, Ergoterapeutforeningen, Kost & Ernæringsforbundet og Danske Fysioterapeuter i forbindelse med behandlingen af lovforslag om frit valg til genoptræning (L212) skrevet til Sundheds- og Ældreudvalget for at påpege behovet for et serviceeftersyn af genoptræningsplanerne. Med frit valg på genoptræningsområdet bliver genoptræningsplanerne endnu mere centrale. Desværre er udformningen af og indholdet i genoptræningsplaner af meget varierende kvalitet. Hvis patienternes frie valg til genoptræning skal være reelt, og hvis patienterne i det hele taget skal sikres den optimale genoptræning, er der derfor behov for at løfte kvaliteten af genoptræningsplanerne. Ministeren har svaret, at Sundheds- og Ældreministeriet er i dialog med Danske Regioner omkring sygehusenes forpligtelser i forhold til genoptræningsplanerne. Det vurderes derfor, at der ikke er behov for et serviceeftersyn. En forpligtelse ministeren igen har understreget vigtigheden af overfor regionerne. Tandpleje Forum for Ældre- og Socialtandpleje, hvori Ældre Sagen sidder i bestyrelsen, har skrevet til ældreministeren med henblik på at få sat yderligere fokus på de yderst kritisable forhold, der er i indsatsen for ældres tand- og mundhygiejne. Der er i dag en betydelig undervisitation til omsorgstandplejen og manglende fokus på god daglig mundhygiejne, som bør være en helt naturlig del af den personlige pleje. I brevet påpeges det, at der er behov for at få sat politisk fokus på området og følge op på de iværksatte initiativer i forlængelse af Satspuljemidler I høringssvar til lov og bekendtgørelse, der midlertidigt skal videreføre de nuværende rammer og krav til praktiserende tandlæger med ydernummer, indtil der er udarbejdet en ny model for voksentandplejen, efter regionerne har opsagt overenskomsten for voksentandpleje, har Ældre Sagen ligeledes påpeget, at det er afgørende, at det ikke vil

7 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 7 af 8 øge borgernes udgifter til behandling og ej heller vil have negativ betydning for kvaliteten i tandplejebehandlingen. Ældre Sagen har tydeliggjort, at Ældre Sagen gerne bidrager til videreudviklingen af de nye rammer for voksentandplejen, da der er behov for, at tilskud i højere grad tilpasses tidssvarende behandlinger, en økonomisk reduktion i borgernes udgifter til tandpleje, bedre overgang til omsorgstandplejen og større tværfagligt samarbejde i forbindelse med eksempelvis sygdom. Ernæring Forum for Underernæring har sendt en henvendelse til Sundheds- og Ældreministeriet på vegne af Ældre Sagen og de 15 øvrige medlemsorganisationer vedrørende behovet for at afsætte midler til iværksættelse af regelmæssige landsdækkende undersøgelser af forekomsten og varetagelsen af underernæring blandt ældre mennesker og patienter i Danmark. Desuden har Ældre Sagen holdt oplæg om Ældre Sagens visioner for mad til ældre på IDA Levnedsmiddelselskabs konference. Finansiering af ghettoplanen I forbindelse med regeringens lovudkast om ændring af lov om almene boliger (initiativer der modvirker parallelsamfund) indgav Ældre Sagen et høringssvar. Ældre Sagen har som organisation ikke nogen holdninger til de enkelte initiativer, der fra regeringens side ønskes iværksat for at modvirke parallelsamfund i Danmark. Til gengæld udtrykte vi i høringssvaret skarp kritik af den foreslåede finansiering af ghettoplanen, da det var regeringens hensigt at anvende en stor del af Landsbyggefondens midler hertil. Fra Ældre Sagens side rettede vi en skarp kritik af dette forslag, da vi frygter, at ghettoplanens initiativer således vil ske på bekostning af nødvendige renoveringer og øvrige initiativer til forbedring af de almene boliger i almindelighed. Denne kritik delte vi bl.a. med BL Almene Boliger. Regeringen har netop indgået en aftale om ghettoplanen, hvor de øremærkede midler til ghettoplanen blev reduceret fra 12 til 10 mia. kr.

8 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 8 af 8 Overenskomstaftalen og regulering af folkepensionen I slutningen af april blev der indgået en overenskomstaftale på det offentlige område, der sikrer en ramme for lønstigninger på 8,1 % over de næste 3 år (heraf generelle lønstigninger på 6,8 %). Det har resulteret i en offentlig debat og en del medlemshenvendelser om, hvorvidt folkepensionisterne kan forvente tilsvarende stigninger. Det er fastsat ved lov, at folkepensionen reguleres i takt med lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Rent teknisk sker reguleringen med en forsinkelse på to år. Det vil sige, at reguleringen af folkepensionen i 2018 skete ud fra lønudviklingen i Så i princippet følger folkepensionen med lønudviklingen. I praksis sker dette ikke fuldt ud, fordi der hvert år klippes op til 0,3 % af reguleringen af pensionen, som går til den såkaldte satspulje, og det betyder, at folkepensionen ikke helt følger med lønudviklingen. Siden 1994 er der opsamlet et efterslæb på ca kr. årligt for en enlig folkepensionist pga. fradraget til satspuljen. Det mener Ældre Sagen er urimeligt, og vi arbejder derfor for, at folkepensionen bliver reguleret fuldt ud på linje med lønningerne på arbejdsmarkedet, så pensionisternes indkomster følger med andre gruppers. Ældre Sagen vil bl.a. have dette forslag med i vores indspil til den kommende finanslov for 2019.

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Velkommen - Program Kl. 11.00 Velkommen Kaffe, the og brød Kl. 12.00 Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Kl. 13.00 Frokost Buffet i cafe området Husk din tur-pose til hjemturen!

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 JANUAR 2017 Aktuel Ældrepolitik, januar 2017 Side 2 af 5 Tilsyn på plejehjem Den 1. juli 2016 trådte en ny tilsynsordning i kraft. Det betyder, at

Læs mere

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER 2016 Aktuel Ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Finansloven 2017 og satspuljeforlig det fik Ældre Sagen med Besparelserne på boligydelsen er droppet helt Der bevilges

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen.

I Varde Kommunes værdighedspolitik indgår herudover følgende områder: 8) Værdighed også for demensramte 9) Oplevelser i naturen. Dato 02.aug.2018 Dok.nr. 116912/18 Sagsnr. 18-4735 Ref. chzo Værdighedspolitik Kommunerne skal i hver byrådsperiode udarbejde en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje. Politikken vedtages i byrådet.

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune Tilskud: 11.328.000 Link til værdighedspolitik: http://www.rksk.dk/files/files/om%20kommunen/politikker-og-strategier/værdighedspolitikken-

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke

Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering som@star.dk sth@star.dk 25. november 2015 Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke Hermed følger Ældre Sagens bemærkninger til L 67 om ændring af

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder 28. januar 2016 kl. 16.00-17-30, Christiansborg 1-133

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: kr.

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: kr. Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune Tilskud: 11.400.000 kr. Link til værdighedspolitik: https://www.rksk.dk/files/files/om%20kommunen/politikker-ogstrategier/værdighedspolitikken-28-06-2016.pdf

Læs mere

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1413 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPSSK Koordineret med: Sagsnr.: 1806225 Dok. nr.: 681970

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER PÅ ÆLDREOMRÅDET

Læs mere

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT

ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT AKTUELLE ÆLDREPOLITISKE INITIATIVER OG - ØKONOMI ANNO 2018 OG 2019 LISBETH GRØNDAHL, ÆLDREPOLITISK KONSULENT ØKONOMI PÅ ÆLDREOMRÅDET FAKTA OM ÆLDREOMRÅDET! FINANSLOVS - OG SATSPULJEBEVILLINGER! HVOR KOMMER

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen Værdighed i ældreplejen DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Alle har ret til at leve et trygt og værdigt liv, også når man har behov for hjælp. Men der er en gruppe, hvor det værdige ældreliv er udfordret. Denne

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Roskilde Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 15.396.000 kr. Tilskud

Læs mere

Høringssvar. Tak for muligheden for at kommentere på lovforslag om lovændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen)

Høringssvar. Tak for muligheden for at kommentere på lovforslag om lovændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen) Sundheds- og Ældreministeriet Primær Sundhed, Ældrepolitik og Jura Holbergsgade 6 DK-1057 København K Att.: Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde 6. januar 2016 THB Høringssvar Tak for muligheden for

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup

Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg 2017 Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup Indhold Fra folketing til frontmedarbejder Kvalitetsstandarder Værdighedspolitik Værdighedsmillionerne Lokal KV17-indsats

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, marts 2017 MARTS 2017 Aktuel Ældrepolitik, marts 2017 Side 2 af 9 Mere tid til omsorg med klippekort på plejehjem Med finanslovsaftalen 2017 har regeringen afsat

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

Udmøntning af midler på ældreområdet

Udmøntning af midler på ældreområdet Sundheds- og Ældreministeriet Udmøntning af midler på ældreområdet Chefkonsulent Søren Svane Kristensen Ældreområdet og det Nære, Sammenhængende Sundhedsvæsen Disposition Fakta om ældreområdet Hvor kommer

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Plejehjemsoversigten med og især uden demens

Plejehjemsoversigten med og især uden demens Maj 2019 Plejehjemsoversigten med og især uden demens Notat om oplysninger på plejehjemsoversigten.dk om demens på 921 plejehjem i Danmark Plejehjemsoversigten er oprettet ved lov og skal ifølge Ældreministeren:

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, september 2018 SEPTEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, september 2018 Side 2 af 5 Revision af magtanvendelsesreglerne Magtanvendelsesreglerne eksisterer for at undgå

Læs mere

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv

Værdighedspolitik Visionen i politik for seniorliv Værdighedspolitik 2016 Visionen i politik for seniorliv Et aktivt, værdigt, meningsfyldt og trygt seniorliv. Et værdigt liv er altså et af de fem pejlemærker i Varde Kommunes politik for seniorliv. Ny

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

Demensvenligt Danmark sådan når vi det!

Demensvenligt Danmark sådan når vi det! Demensvenligt Danmark sådan når vi det! Et oplæg fra Demensalliancen (Ældre Sagen, FOA, Dansk Sygeplejerråd, PenSam og Ergoterapeutforeningen) Demens bliver en af Danmarks største pleje og omsorgsopgaver

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Til sundhedsministeriet Den 13. oktober 2016 The Danish Nurses Organization Sankt Annæ Plads 30 DK-1250 København K Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Tak for muligheden for at indgive

Læs mere

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning

Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Sundheds- og ældreministeriet Høringssvar vedrørende frit valg til genoptræning Danske Fysioterapeuter har med stor interesse læst udkast til lovforslag om frit valg til genoptræning. Danske Fysioterapeuter

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 MAJ 2017 Aktuel Ældrepolitik, maj 2017 Side 2 af 7 Boligskatteforlig Frem mod 2021 Stigningerne i grundskylden frem til 2021 aflyses ikke, men de indefryses.

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et godt og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 5. december 2017 Mødetidspunkt: 15:00 Husk Julefrokost i gæstekantinen fra kl. 13.00-15.00 Mødelokale: Gæstekantinen på Rådhuset Vallensbæk Stationstorv

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Hvidovre Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.880.000 kr. Tilskud

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune

En værdig ældrepleje. Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune En værdig ældrepleje Værdighedspolitik, Hørsholm Kommune Indhold 1. Baggrund... 1 2. Udarbejdelse af værdighedspolitik... 1 3. Værdig ældrepleje i Hørsholm Kommune... 1 4. Flere varme hænder i ældreplejen

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 OKTOBER 2017 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2017 Side 2 af 5 Fejø-sagen Kommunerne må ikke begrænse adgangen til hjemmehjælp til mennesker, der bor

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2018 JANUAR 2018 Aktuel Ældrepolitik, januar 2018 Side 2 af 7 GPS-sporing Debatten om brugen af GPS-teknologi ved demens har været blusset op ad flere omgange.

Læs mere

Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN

Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN Omsorg og Sundhed VÆRDIGHEDSPOLITIK FOR ÆLDREPLEJEN INDLEDNING Folketinget vedtog i februar 2016 lov en tilføjelse ( 81 a) til gældende lov om social service, som betyder, at hver kommune skal udarbejde

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017

Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017 Forslag til målgruppe for og hovedemner i ældrepolitikken 2017 1. Indledning En vigtig del af visionen for Norddjurs Kommune er: Et liv med muligheder og Alle med. Et af hovedformålene med Norddjurs kommunes

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt 2.1. Genindførsel af retten til frit valg af tandpleje

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Værdighed er vigtig for alle mennesker i alle aldre. Denne politiks formål er at sætte rammer for, hvordan Egedal Kommune kan støtte sine borgere i at opnå eller fastholde

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om bedre normering på plejehjem

Forslag til folketingsbeslutning om bedre normering på plejehjem 2017/1 BSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. november 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 4. oktober 2017 af Stine Brix (EL) og Finn Sørensen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 175 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Loft over egenbetaling for madservice i

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Høringssvar fra Ergoterapeutforeningen v/regionsformand Mette Schrøder og Danske Fysioterapeuter v/ konstitueret regionsformand Kirsten Ægidius

Høringssvar fra Ergoterapeutforeningen v/regionsformand Mette Schrøder og Danske Fysioterapeuter v/ konstitueret regionsformand Kirsten Ægidius Høringssvar fra Ergoterapeutforeningen v/regionsformand Mette Schrøder og Danske Fysioterapeuter v/ konstitueret regionsformand Kirsten Ægidius Vi anerkender at Silkeborg Kommune er i en ekstraordinær

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

Referat. Møde i Omsorgsudvalget Dato: Onsdag den 9. maj 2018 kl Sted: Sjællandsgade 40, Bygning I, lokale 102

Referat. Møde i Omsorgsudvalget Dato: Onsdag den 9. maj 2018 kl Sted: Sjællandsgade 40, Bygning I, lokale 102 Referat Møde i Omsorgsudvalget Dato: Onsdag den 9. maj 2018 kl. 10.00-12.00 Sted: Sjællandsgade 40, Bygning I, lokale 102 Medlemmer: Lise Helweg (formand), Merete Raaschou (næstformand), Anne Marie Bossen,

Læs mere

Værdighedspolitik for Fanø Kommune

Værdighedspolitik for Fanø Kommune Værdighedspolitik for Fanø Kommune Vedtaget i Social- og sundhedsudvalget den 30.10.2018 Værdighedspolitik Fanø Kommune I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset udgangspunkt. Vi ønsker

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2023 Indledning Varde Kommune er en demensvenlig kommune. Det er vi for at skabe det bedst mulige liv for de, som rammes af demens og deres pårørende. Demens er en samlebetegnelse for

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Sorø Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 5.700.000 kr. Tilskud

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen

VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen VÆRDIGHEDSPOLITIK for ældreplejen 2019-2022 Pårørende En værdig død Livskvalitet VÆRDIGHED Mad og ernæring Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen Selvbestemmelse Sagsnr. 00.15.00-A00.74-18 September

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv

ÆLDREPOLITIK. Vision: Et godt og aktivt liv ÆLDREPOLITIK Vision: Et godt og aktivt liv Forord til Ældrepolitikken: Der skal sikres en konstant respektfuld dialog med de ældre om hvilke ønsker og forventninger de har til livet hverdagen denne dag!

Læs mere

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Holbæk Kommunes erhvervs- ældrepolitik og turismepolitik Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Indhold side 4 side 6 side 8 Forord Fremtidens muligheder og udfordringer på ældreområdet Ældrepolitikken

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Favrskov Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.004.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2025 Baggrund Demenssygdom er en hastigt voksende folkesygdom. Nationalt Videnscenter for Demens har estimeret, at der vil ske en fordobling af antallet af demente frem mod 2040 1.

Læs mere

Principper for tildeling af plejebolig og ældre- og handicapvenlige boliger

Principper for tildeling af plejebolig og ældre- og handicapvenlige boliger SOCIAL OG SUNDHED Hjælpemidler og Visitation Dato: 12. juni 2018 Principper for tildeling af plejebolig og ældre- og handicapvenlige boliger Indhold Hvornår kan jeg søge om plejebolig... 2 Hvem kan blive

Læs mere

Indstilling. Anlægsbevilling til modernisering af 20 beskyttede boliger ved Lokalcenter Vejlby. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Anlægsbevilling til modernisering af 20 beskyttede boliger ved Lokalcenter Vejlby. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 26. juli 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Anlægsbevilling til modernisering af 20 beskyttede boliger ved Lokalcenter

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 105 Folketinget 2015-16 Fremsat den 20. januar 2016 af sundheds- og ældreministeren (Sophie Løhde) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Værdighedspolitikker for ældreplejen)

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2018 FEBRUAR 2018 Aktuel Ældrepolitik, februar 2018 Side 2 af 7 Midler på finansloven til bedre bemanding i ældreplejen Der er i finanslovsaftalen 2018

Læs mere

Den nationale demenshandlingsplan Trine Toftgaard Lund Kontorchef Sundheds- og Ældreministeriet

Den nationale demenshandlingsplan Trine Toftgaard Lund Kontorchef Sundheds- og Ældreministeriet Den nationale demenshandlingsplan 2025 Trine Toftgaard Lund Kontorchef Sundheds- og Ældreministeriet Udvikling i artikler om demens fra 2013-2017 Hvad skal vi omkring? Arbejdet med den nationale demenshandlingsplan

Læs mere

Om kvalitetsstandarder generelt

Om kvalitetsstandarder generelt Om kvalitetsstandarder generelt Her findes serviceinformation til kommunens borgere om den hjælp eller støtte, de kan forvente fra ældreområdet. Kvalitetsstandarderne har til formål: At synliggøre kommunens

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Faglige seniorers hovedkrav i folketingsvalgkampen 2019 6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Baggrund Tryghed for ældre bliver et helt centralt tema i valgkampen frem mod det kommende

Læs mere

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i Danske Ældreråd har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

En værdig ældrepleje, fordi

En værdig ældrepleje, fordi En værdig ældrepleje, fordi For DSR, FOA og Ældre Sagen er det afgørende, at indsatsen for svækkede ældre har en høj kvalitet. Desværre oplever vi, at værdigheden for ældre i stigende grad er under pres,

Læs mere

Bilag 1. Kvalitetsstandard. For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år

Bilag 1. Kvalitetsstandard. For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år Kvalitetsstandard For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år 1 Kære borger Vi har udarbejdet en række kvalitetsstandarder, som giver dig information om den hjælp, du kan få og beskriver

Læs mere

Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet RSS

Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet RSS Værdighed har mange facetter Helhedsbilledet 1 De 10 kriterier i de 5 hovedområder Hovedområde: Livskvalitet: Respekt, rummelighed og mulighed for udvikling Støtte til at kunne fungere i hverdagen og få

Læs mere

Genoptræning for borgere over 18 år

Genoptræning for borgere over 18 år Genoptræning for borgere over 18 år Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Det siger loven... 4 Formålet med genoptræning - Sundhedslovens 140... 5 Genoptræning 140 Hvordan iværksættes

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

Boliger. Randers Kommune SUNDHED OG ÆLDRE

Boliger. Randers Kommune SUNDHED OG ÆLDRE Information INFORMATION AKTIVITETER fra Sundhed OG FRA TRÆNING og RANDERS ældre: KOMMUNE Boliger Randers Kommune 1 SUNDHED OG ÆLDRE Boliger Om denne pjece Randers Kommune tilbyder boliger til borgere,

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Skrives af formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (A), når politikken er endelig godkendt. Indledning Alle kommuner har siden 2016 været forpligtet

Læs mere

Beretning ved årsmødet den 19. marts 2016, kl v. formanden Birger Rasmussen

Beretning ved årsmødet den 19. marts 2016, kl v. formanden Birger Rasmussen Beretning ved årsmødet den 19. marts 2016, kl. 13.30 v. formanden Birger Rasmussen Jeg vil starte med, at nævne den bestyrelse der har deltaget i arbejdet siden sidste årsmøde. Steen Thomsen Marleen Hansen

Læs mere

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Ældrerådet Mødedato: 21. august 2018 Mødetid: 13:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Alder Bedst - kl. 13:00-14:00 2 2 Tilskud til ombygning og indretning af plejecentre

Læs mere

Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016.

Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016. Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016. Større indsats mod demens Flere faste læger på plejehjem og bosteder Styrket indsats mod ensomhed

Læs mere

Politisk udvalg: Socialudvalg

Politisk udvalg: Socialudvalg Demensområdet socialudvalget xx I fremtiden stiger antallet af personer med demens markant. Også forbruget af antidemensmedicin og de samfundsøkonomiske omkostninger af sygdommene forventes at stige. I

Læs mere

Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse

Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse Hvorfor Værdighed? At kunne leve et liv i værdighed har stor betydning for vores velbefindende og livskvalitet. Som svækket ældre menneske kan man

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm.

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139 mindst

Læs mere

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 2 Borgeren først en mere sammenhængende offentlig sektor April 2017 Frit valg for alle

Læs mere

Danske Ældreråd. - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd. Danske Ældreråds Temadag 2018

Danske Ældreråd. - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd. Danske Ældreråds Temadag 2018 Danske Ældreråd - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd Historien - kort 1/1 1999 - Lov om Ældreråd - alle kommuner skal etablere et råd. 21/1 1999 Danske Ældreråd (Sammenslutningen af Ældreråd)

Læs mere

Værdighed i Ældreplejen KORT GUIDE TIL LOKAL INDFLYDELSE

Værdighed i Ældreplejen KORT GUIDE TIL LOKAL INDFLYDELSE Værdighed i Ældreplejen KORT GUIDE TIL LOKAL INDFLYDELSE APRIL 2016 1 Værdighed i ældreplejen kort guide til lokal indflydelse Tekst: Ældrepolitisk konsulent Rikke Sølvsten Sørensen, Ældre Sagen Produktion:

Læs mere

INDSATSKATALOG - ET GODT OG AKTIVT LIV MED VÆRDIGHED

INDSATSKATALOG - ET GODT OG AKTIVT LIV MED VÆRDIGHED INDSATSKATALOG - ET GODT OG AKTIVT LIV MED VÆRDIGHED Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje Godkendt i Velfærds- og Sundhedsudvalget den 1 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler:

Læs mere