Undervisningsmateriale til Fuglen - fra 5. klasse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningsmateriale til Fuglen - fra 5. klasse"

Transkript

1 Undervisningsmateriale til Fuglen - fra 5. klasse Materialet er udarbejdet af Marianne Iben Hansen, Eiler Jensen og Tea Bendix Det er ikke arrangeret som undervisningsforløb, men er ment som et tag selv-bord til inspiration.

2 Overblik og forståelse: Overblik: Fortæl med egne ord hvad Fuglen handler om. Inddel historien i faser/afsnit. Evt. på en tidslinje. Giv hver fase en overskrift. Hvad sker på realplan/symbolplan. Lav en bogtrailer eller et story-board over fortællingen. Fordybelsesspørgsmål til indhold: 1) Side 11. De vænner sig til det og livet går videre Kender du noget, du vil beskrive som forunderligt? Hvad vil det sige at vænne sig til noget? Kom med eksempler. 2) s Hvad sker der i pigen bag hækken på s ) s Hvad er det for et blik, hun ikke har lyst til at se? 4) s Hvad betyder det psykologisk, at Alba vender sig fra sin fugl? Og at fuglen flyver sin vej? 5) s Men al den himmel gør Alba blå Hvad er det der sker for Alba, da hun kommer op til toppen af bjerget?

3 6) s Hvorfor flyver fuglen sin vej igen, da Alba prøver at gribe efter den? 7) s den hun ikke ku finde, fandt hende her Hvorfor finder fuglen hende først, da hun ligger helt udmattet og sover? Hvor tror du, den har været i mellemtiden? 8) s Hvad sker der mellem de to piger, da Alba og fuglen vender tilbage Hvad betyder det, at pigen bag hækken træder til side. Hvordan tror du, hun for fremtiden vil være overfor Alba?

4 Tematikker og symboler: Tematikker Forhold jer til flg. begreber og placer dem i forhold til teksten: Skyld - uskyld Skam - værdighed Glæde - smerte Had - kærlighed Skæbne - vilje Mirakel - hverdag Misundelse - accept Styrke - svaghed Håb - opgivelse Tillid - mistillid Indre - ydre Fylde - tomhed Symboler 1) Hvad betyder navnet Alba? Hvorfor tror du hovedpersonen hedder det? 2) Undersøg, hvad fugle kan symbolisere. Hvorfor tror du, det netop er en fugl, hun har med sig? 3) Hvad symboliserer forholdet mellem Albas og hendes fugl efter din mening?

5 4) Hvad symboliserer pigen bag hækken? Hvordan kender du Pigen bag hækken fra dit eget liv? Kan man undgå pigen bag hækken 5) Beskriv hvad Alba gennemgår på sin rejse: Hvilke konkrete landskaber går hun igennem Sammenhold dem med de følelser og tilstande, hun gennemlever (inddrag tegningerne)

6 Skriftlige øvelser: 1) Interview med pigen bag hækken. Gå sammen to og to, hvor den ene er Pigen bag hækken og den anden interviewer hende om hendes følelser, tanker og hensigter. 2) Skriv en side fra Pigen bag hækkens dagbog som om det er skrevet efter et af møderne med Alba (s eller s. 68). Skriv hurtigskrivning, forklar ikke, bare skriv, ikke-pænt og lige ud af posen om hendes tanker og følelser. Brug det evt. som inspiration til et digt om mørke følelser (tænk gerne i rytme, ikke rim) 3) Forestil dig, at du har en fugl ligesom Alba Skriv et brev - fra din fugl til dig eller fra dig til din fugl. Brug korte linjer som i et digt. Undgå forklaringer. 4) Skriv et digt (ikke rimet) - Om en fugl. Start med: Kom og se - Som om du var en fugl. Start med: Hvis de vidste - Som om du er rasende på en fugl. Start med: Tror du selv Undgå rim og hold fokus på at lade sproget strømme. Skriveteknisk kan der evt. fokuseres på gentagelser og bogstavrim.

7 Filosofiske samtale Hvad er en filosofisk samtale? Den filosofiske samtale kender vi helt tilbage fra Sokrates og Platon. Læser man Platons bøger, vil man se, at de stort set alle sammen består af samtaler med Sokrates, som var Platons store forbillede, og en eller anden, som han møder på sin vej. Som oftest en sofist. Når Sokrates fx ville teste en af sine samtalepartnere, så spurgte han dem ofte om hvad svaret på et begreb kunne være. Han kunne fx spørge om, hvad retfærdighed var for den størrelse eller dyd eller mod eller mådehold eller visdom eller lykke? Og hver gang bragte han (helt bevidst) sine samtalepartnere i forlegenhed, fordi det er umuligt at sige, hvad begreberne står for, når de præsenteres i deres rene form. Man kan derimod bedre argumentere for, hvornår man fx handler retfærdigt, hvornår kan handler viist osv. Modellen for disse samtaler kan bruges endnu den dag i dag. Spørgsmålet er så hvordan man kan etablere en filosofisk samtale? Man kan begynde med at sige, at en filosofisk samtale ikke søger et bestemt svar på et givet spørgsmål. Et svar på et spørgsmål vil ofte være en anledning til at spørge videre på svaret for at højne niveauet eller grave dybere, hvordan man nu foretrækker det. Man kan også sige, at et givet filosofisk spørgsmål ikke vil affinde sig med en sludder for en sladder. Et filosofisk spørgsmål ønsker at tvinge sin samtalepartner til at argumentere for sit svar, at tænker grundigt over det måske endda at tænke vildt. En opsummering hvad er vigtigt Giv dig tid til at tænke dig om Tro ikke at du kan levere færdige og endegyldige svar Argumenter for dine synspunkter Vær så præcis, som du kan i dine svar Vær parat til, når dine synspunkter bliver udfordret, at genoverveje, hvad du mener

8 Vid, at dine svar er dine Vid at andres synspunkter bør vises respekt Emner til filosofisk samtale: 1. Gør jer tanker om, hvorfor Alba er nødt til at tage ud på denne meget vanskelige rejse for at blive genforenet med den fugl, som hun jo selv har jaget bort? 2. Den lille fugl sidder og venter på, at Alba skal fødes, hvorefter den forener sig med hende. Den tager ikke bolig i hende, men er hele tiden uden for hende. Alligevel kan man kalde den for Albas sjæl. Diskuter hvad en sjæl mon er. Kender I andre steder i litteraturen, hvor sjælen er afbilledet symbolsk, og hvordan? 3. Pigen Bag hækken spiller en vigtig rolle i historien. Diskuter, hvorfor hun er så vigtig. Hvad er det, hun gør og siger, som får så voldsomme følger for Alba? 4. Drøft hvad det vil sige at være tro mod sig selv. Eller som undre -runde 1) Når I har læst Fuglen udarbejder I hver tre spørgsmål til forhold i versfortællingen, som I undrer jer over 2) Dernæst finder i sammen i grupper på 3 elever. 3) Udvælg de 5 bedste spørgsmål og skriver dem ned på hver sin seddel. 4) Spørgsmålene lægges ned i en hat og hatten går rundt (gerne i en rundkreds) 5) På skift trækker I et spørgsmål fra hatten og forsøger at besvaret det. Herefter er spørgsmålet åbent til filosofisk samtale. Og svarene kan skrives ned af en referent og sættes op på tavlen til slut

9 Et essay om Fuglen af Eiler Jensen På første side i Fuglen, finder man et fortællermæssigt kneb, der er værd at bemærke. Nemlig at Fuglen sidder på gesimsen og venter tålmodigt udenfor det værelse, hvor den lille Alba om kort tid vil komme til verden. Anden strofe bliver en art adventstid, ventetid. Miraklets tid. Først i tredje strofe fødes Alba. Vejret bliver holdt, stilheden sænker sig, og Alba fødes og forenes med Fuglen. Fortællingens fundament er, at fuglen er der før Alba, og at den ikke er der tilfældigt. Den ankommer for at udfylder en bunden opgave. Dens subtile og mystiske karakter får vi at se, da den flyver gennem den lukkede rude og ind/ som om den var lavet af måneskin. Hvad der endvidere er et mysterium for læseren er, at nok forbinder fuglen sig til Alba men den er uden for hende. Lad os se, hvad der siden sker. Vi hører om Alba, at hun vokser op med fuglen, der synger for hende og skinner gyldent omkring hende (gyldne fjer, en guldsilhuet) Den er dyrebar og uforklarlig, men efterhånden holder man (både læseren og Albas omgivelser) op med at undre sig, og vænner sig til den. Alba selv undrer sig aldrig. For hende er fuglen så indlysende som hendes eget åndedræt lige indtil pigen bag hækken dukker op. Hvem pigen bag hækken er, får vi ikke forklaret. Kun at hun står i skjul bag hækken/ hvor solen ikke kan nå og en dag forstyrrer enheden og harmonien ved at træde frem med sin vurderende blik og sine spørgsmål: Er det din fugl? Er den bundet? Er den syg/ er det en, du har fundet? Pigernes samtale rummer to vigtige spørgsmål, der ikke bevares: Ejer Alba fuglen?

10 Hvem er bundet til hvem? Bemærk her Albas svar: Nej, det var nærmere den, der fandt mig/ Det svært at forklare/ den følger mig bare/har du ingen fugl, der følges med dig? Albas spørger uvidende. Hun kender ikke til at mangle kontakten til sin daimon/sin natur/sit inderste. Men det gør pigen bag hækken! Og det hedder i fortællingen, at Verden krøller sig sammen/ vinden kryber i skjul. Den umiddelbare strøm af uskyld og ligefremhed stivner og pigen bag hækken planter på et splitsekund sin tvivl og kritik i Alba. Fugle er dumme, siger hun. Stort set alle andre dyr er bedre men hvem gider eje/ et kedeligt dyr som dit? spørger hun, hvorefter denne barske beskrivelse følger: Så gik hun med hurtige skridt. Men ordene, dem lod hun blive. Og med ét vrimler det med beskrivelser som: tung, kedeligt, underlig, hvoraf især kedelig og underlig bliver ved at kværn, der overtager hendes tanker og påvirker hendes syn på fuglen, så alt det gyldne efterhånden erstattes af trøstesløst gråt. Bemærk i denne sammenhæng, at forskellen mellem tekst og billede fortæller os, at det gyldne ikke er Albas opfindelse. Fuglen fremstår i guldsilhuet i sig selv, men Albas øjne ser det grå, påvirket som hun er af Pigen bag hækken. Og hvem har lyst til at blive forbundet med en kedelig grå fugl? Men fuglen forstår ingenting, den kredser ufortrødent om hende, synger alt for højt, synes Alba, alt for klart. Hun råber med store bogstaver: SLUT og lidt senere ÅÅÅH. Og hvad gør fuglen? Den ser på hende med det dér blik, som hun ikke har lyst til at se. Alba reagerer ved at læge endnu mere afstand til den Hvis hun bli r spurgt om fuglen er hendes/ så kommer det helt af sig selv/ hun svarer:/ Næh/ Det sker lissom bare Og fra det øjeblik ser Alba kun det, hun ikke har: En pige med en killing, en dreng med sin kanin. Overalt er de og hun ønsker sig deres sted. I sin kvide råber hun: Jeg er træt af dig fugl, du er kedelig, og ( ) hvor sjovt tror du selv li e det er at sku hænge/ på en underlig pipfugl som dig!

11 Pipfugl. Så kan det næsten ikke blive mere nedladende. Og læg mærke til, hvad Alba kommer til at sige her: For er det Alba, der hænger på fuglen eller er det den, der hænger ved hende? Husk indledningen, hvor fuglen synes udpeget til at være hos Alba (som hendes Daimon) og pigen bag hækkens spørgsmål, om fuglen var bundet. Her er et anliggende, som Alba ikke kan gennemskue, fordi det ikke er en beslutning, men et vilkår for hende?! Og så sker det. Det, der ikke kunne ske: Så lettede fuglen og fløj. Men hvad gør det? Den kommer tilbage mener Alba. Hvad ellers? Dumme fugl/ tror den måske/ at hun savner den, vel gør hun ej/ Men tænk hvis den nu Er det en dum, grå fugl, der har valgt at flyve sin vej eller hvad? For det sker jo på Albas foranledning? Ja, her er hun efterladt i en (endnu ikke erkendt) fortvivlelse og tomhed. Men i drømme træder savnet og uafvendeligheden tydeligt frem: Hun ved det godt nu/ Hun ved det godt/ Hun ved det godt inderst inde // Fuglen er borte/ forsvundet/ skræmt væk/ Nu er det op til hende Hun må ud i verden og lede. Men hvor hun skal gå hen, for: vingeslag/ sætter ingen spor. Overalt ser hun fugle, ikke hendes egen fugl, men store fugle (siger illustrationen) som ligner krager, skader, ravne og alliker. Og gennem dybe skove går det, gennem landskaber af frygt, mod, håb, trøstesløshed indtil hun til sidst er: træt af at lede/ træt af at gå/ skoene har hun for længst taget på/ den eneste tanke hun har i sit hoved er/ op/ længere op Men på toppen af bjerget, hvor hun håbede at kunne se udover alting og få øje på fuglen, finder hun kun himmel over det hele. Og i hendes udmattelse sker det, hun ikke kunne forudsige eller stræbe efter: al den himmel/ gør Alba blå/ på indersiden/ og udenpå. Hendes selvbevidsthed opløses, hendes anstrengelser og stræben falder bort og i præcis det øjeblik giver fuglen sig atter til kende.

12 Den er der! Men Alba er endnu ikke forenet med den. Fuglen sidder stille bag en sprække i klippen og kommer ikke ud med det samme, selvom hun kalder på den. I frygt for at miste den endnu engang (eller i begærlighed efter at eje det, der ikke kan ejes?), griber hun ud efter Fuglen, som forskrækket letter og forsvinder igen Et udråb får lov at fylde en hel side: NEJ! Nej til hvad? Til det, der sker. Det må ikke være sådan! Alba forsøger at holde viljestyrken i gang med kræfter, der er sluppet op. Hun prøver at få fodfæste i håbet, der ikke længere findes: Stive fingre/ knuger om sten/ blødende knæ/ rystende ben/ kroppen gør ondt/ fødderne sover/ hun flytter sig lidt for at det skal gå over/ men klippen er glat, hvor hun sætter foden/ og whuiss bli r hun opslugt af tårefloden. Og da Alba mister grebet fuldstændig, er der noget, der strømmer og bærer hende frem. Teksten, der strømmer, som vandet strømmer: afsted, afsted/ på ryggen af bølger/ der river og flår hendes krop/ men løfter den op/ igen/ og igen/ og igen Totalt udmattet når hun de yderste egne, og uden håb og kraft ønsker hun bare at sove fra det hele: Hun sover bevidstløst til drømmene sniger sig ind/ drømme forsvind! Men noget bli r ved med at flimre i kanten af søvnen/ en sang/ en stemme, den lyder så fjern, så fjern/ men tonerne bugter sig/ gennem de tågede søvnviadukter/ og smyger sig ind gennem øret og BANG/ Med ét er hun vågen// hun kender den sang. Og der sidder fuglen og synger. Den har endog genvundet sin gyldne glans (som guld i dens fjer, hedder det). Trods hendes famlen og fejtrin giver hendes søgen bonus. Og hvorfor gør den det? Fordi den er alvorligt ment. Men det er ikke, som man måske kunne ledes til at tro, hende der finder fuglen: Den, hun ikke ku finde/ fandt hende her/ Og sådan er det/ forunderligt er det, der sker.

13 Fordi Alba sætter alt ind på at finde sin tabte fugl, bliver hun fundet af den og sammen finder de hjem. Pigen bag hækken findes stadig. Hun venter på dem, forsøger at spærre vejen, men da hun ser Albas øjne og smilet der stadig er stort indeni, træder hun til side, så de kan komme forbi. Alba siger ingenting. Ordene tager hun med sig. Men pigen bag hækken lader hun blive. Det, der sker for Alba er, at fuglen kommer tilbage til hende. Den ikke bare finder, men genfinder hende. Men denne gang i en ny situation, for Alba har en ny viden om sig selv, nemlig den, at hvis hun ikke passer på de muligheder hun har, så vil den formentlig forsvinden igen. Uden fuglen ville Alba leve et liv i fortvivlelse (i kierkegaardsk forstand) Kierkegaard mente, at et menneske (uden fugl uden kontakt med sit selv, uden ånd) vil ende i fortvivlelse fordi det enten vil være ude af stand til at blive sig selv, fordi det ikke vil være sig selv eller desperat søger at blive sig selv, men er ude af stand til det. Og hvis et menneske ikke er i kontakt med sit selv, men har mistet kontakten til fuglen eller har jaget den på porten, så ligger fortvivlelsen lige om hjørnet. Det er den situation, Alba er i. Eftersøgningen og genforeningen kommer i stand fordi Alba indser, at hun selv må træffe de valg, der er nødvendige, for at den kan finde sted. Men hun kan kun åbne sig for den så vil det vise sig om fuglen (ånden, selvet og dermed muligheden) vil hende!

14 Forfatterens tanker og proces Et kig ind i tanker og proces bag Fuglen af Marianne Iben Hansen En hjertesag - af flere grunde Fuglens tema er drivkraft og centrum i mit eget liv: At følge sit hjerte ikke kun på en lyserød medvinds-agtig måde, men også når man må gå strækninger alene og i mørke. Fuglen den første bog, hvor min tone er helt alvorlig. Jeg elsker det tempo og den lethed, som humor tillader i en tekst, men det giver også en mulighed for at gemme sig lidt. I en bog med så dyb en alvor som Fuglen, måtte jeg afsløre mig selv mere som forfatter. Endelig er Fuglen den første bog i mit forfatterskab, hvor jeg har eksperimenteret med formen i rimet tekst. I alle mine bøger, spiller rytme og form en væsentlig rolle, men i Fuglen begynder jeg at løsne og udfordre den stringente form Så på flere måder trådte jeg med Fuglen ud af en sikker zone. Og når man gør det, sætter man noget på spil. Ligesom Alba gør i bogen. Vi fulgtes ad Inspiration. I 2009 skrev jeg bogen Hvad er en evighed sammen med Bodil Molich. En af teksterne handlede om regn og var skrevet med en rytme som silende regn ***. Det plantede en ide-spire i mit baghoved at jeg en dag ville prøve at skrive som vand. Altså tekster med pulsen af vand i forskellige tilstande strømmende, frosset, dryppende, damp osv. Men nu er det sådan, at i mit baghoved sidder også min meget jyske og meget pragmatiske farmor. Aah-wa! sagde hun og

15 mente, at den ide var noget værre kunst-pjat. Det kunne jeg godt glemme. Først da ideen knyttede sig til en historie om at blive væk og finde hjem gav hun mig lov. Ide-proces I lang tid var arbejdstitlen Tårefloden. Jeg startede med at skrive den passage, hvor Alba ikke kan holde sammen på sig selv mere, og hendes tårer bliver til en flod, der river hende med sig. Jeg vidste endnu ikke, hvordan og hvorfor hun var havnet helt derude i det stenede og ukendte landskab, men havde nogle vage billeder: At hun var helt ude af sig selv, men at tårefloden skyllede hende i land, og at hun her i den yderste fortabthed mødte en fugl, der fulgte hende hjem. Et dyr der kom til undsætning, ligesom i de gamle eventyr. Det var sådan fuglen gjorde sin entre i historien. Men så voksede billedet af fuglen sig så stærkt i mig, og nærmest af sig selv, bevægede den sig fra at være hjælper til at blive hovedpersonen i hovedpersonen. Da jeg havde forstået det begyndte jeg at skrive historien fra starten. Formen Som en variation over vand-ideen, ville jeg lade formen følge de varierende stemninger og tilstande i indholdet, så rytmen, rimtætheden, tempoet blev som en underlægningsmusik til handlingen. Det er ikke så let, for når man først kommer godt i gang med at skrive i et bestemt pulsslag, har det med at tage over. Jeg måtte ofte bremse mig selv undervejs og spørge: Er det her den rigtige rytme til den stemning, jeg skriver frem? Konkrete eksempler på form og puls (for lyrik- og rytmenørder): Historien starter ret traditionelt med en lidt højtidelig rytme: Et barn fødes. Når hverdagen og forglemmelsen tager over ( men Alba var ligeglad s. 9) bliver pulsen højere og rimene falder lidt løsere. Teksten flyder herefter let indtil pigen bag hækkens tunge og faste rytme introduceres på s. 13. Bemærk skiftet tilbage til lethed, da Alba kommer løbende ud på s. 14.

16 På side 13 og 14 ses faktisk to konkrete rytmiske mønstre, der symboliserer pigen bag hækken og Alba. Albas rytmiske mønster (s. 14) dukker op igen, da hun forenes med sin fugl på s. 66. (Fra hjertet er ved at sprænges Og de to pigers forskellige rytmer står igen overfor hinanden på side 68. På s. 44 ses en slags afspænding. Frygten er væk, livet og Alba bevæger sig på må og få rundt i skoven, let til mode. Rimene er usystematiske, men falder med lethed På side 46 sætter trætheden ind, formidlet gennem en mere tung og rigid rytme. Ind i denne tunghed, kommer tankernes hurtighed fra og hun vil få øje på fuglen og kalde Alba bliver hvirvlet ind i sine dagdrømme, men bliver brat kaldt tilbage til den fysiske op.-ad-bakke virkelighed med hele gå-sekvensen, opad og opad i staccato og tungt tempo. På s. 48 falder der ro over tekstens rytme og rim. Alba hviler og verden åbner sig et øjeblik. Men på side 50 får nervøsiteten fat på hende igen, hvilket afspejles i en pludselig hektisk rytme På side 53 viser tekstens rytme, hvordan Alba går i opløsning: Først den panikprægede gentagelse og derefter slippet, hvor rimene falder væk og teksten bliver til puls og bevægelse. *** Regnvejrstekst fra Hvad er en evighed? : silende strømme og dråber der drypper og dråber der fosser i floder, de falder på træerne, ned over taget og lyden af vand lander ned i mit hår, mine øjne bli r våde og verden er sløret, jeg hører det summe bag ruden, det suser som biler og hvisker og tisker og plasker og verden bli r vasket af vandet og vinden, jeg sidder i varmen og lytter og leger at regnen kan vugge mig væk, jeg kan mærke mit hoved er blødt som en smørklat og tankerne smelter og løber i dråber langs gulvet, de snor sig af sted mellem øer af vand og jeg ved det, jeg ved, at jeg tænker en tanke, jeg ved at om lidt er den væk, det var bare en boble, og så var den bristet, og så var der ingenting andet end ekko i luften, men nu dukker lydene op og de lister sig langsomt tilbage og ind i mit øre, nu hører jeg silende strømme og dråber der drypper og dråber der fosser i floder og floderne stiger, nu strømmer det ind gennem revner og sprækker, nu dækker det jorden, nu dækker det træerne, nu er den højeste skorsten forsvundet og nu trækker verden sig nedad og hvisker om syndfloden

Fuglen af Marianne Iben Hansen

Fuglen af Marianne Iben Hansen Fuglen af Marianne Iben Hansen Opgave 1: Forside og bagside A) Se på forsiden (og kun på forsiden) - Hvad tror du bogen handler om? Skriv svaret i dit danskhæfte B) Kig på bagsiden. Hvad tror du bogen

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Boble-Byen - Et indre rum af ro og styrke Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Sange til min Mor. Teksthæfte. Indhold

Sange til min Mor. Teksthæfte. Indhold Sange til min Mor Teksthæfte Indhold 1. Lys nu min engel 2. 3. Skyld 4. Dine øjne 5. Det går over 6. Tarvelig tango 7. Giv mig et råd 8. Angst SANGE TIL MIN MOR - FRANS BAK 1 1 - Lys nu min engel Du havde

Læs mere

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er

25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er 25. søndag efter trinitatis II I sommer blev Jægersborg kirke malet. Vi lukkede kirken og lod håndværkerene forvandle rummet, så det nu igen er strålende hvidt. Alt der kunne tages ned blev båret ud af

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235

PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 PRÆDIKEN 2.PÅSKEDAG 28.MARTS 2016 AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Sl. 16,5-11; 1.Kor. 15,12-20; Joh. 20,1-18 Salmer: 224,223,241,249,235 Ja, jeg ved, du siger sandt Frelseren stod op af døde!

Læs mere

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde.

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. 2.s.i fasten. A. 2019 Matt 156,21-28 Salmer: 753-410-128 582-25-6 Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. Men hvad mener Jesus med det? Jo, han kender hjerterne, kan man sige,

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

PROSAISK FORLØSNING. WILLIAM og SOFIA følges i gangen. De stopper lige. CASPER (DRILLENDE) Hva så der har vi mongol familien

PROSAISK FORLØSNING. WILLIAM og SOFIA følges i gangen. De stopper lige. CASPER (DRILLENDE) Hva så der har vi mongol familien Screenplay PROSAISK FORLØSNING INTRO SCENE - VEJ - SKUMRING WILLIAM(16) løber. Meget hurtigt. Man kan høre hans puls og vejrtrækning. William kigger sig bag skulderen, og nogle råber hans navn efter ham.

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

1. FLÆNGER I LUFTEN Kure/K. Bengtsen/A. Bengtsen/Brandt/Samuelsen Tekst af Peter Kure

1. FLÆNGER I LUFTEN Kure/K. Bengtsen/A. Bengtsen/Brandt/Samuelsen Tekst af Peter Kure 1. FLÆNGER I LUFTEN Kure/K. Bengtsen/A. Bengtsen/Brandt/Samuelsen DER ER INGEN ANDRE DER SER DET INGEN ANDRE DER FORSTÅR AT DER ER FLÆNGER I LUFTEN VIRKELIGHEDENS ÅBNE SÅR OG FØR DIN ELSKEDE SER DET KAN

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Guds fulde rustning BørneOase 2011

Guds fulde rustning BørneOase 2011 uds fulde rustning BørneOase 2011 1 Lad mig høre et kæmpe råb F C Lad mig høre et kæmpe råb! dm Bb Syng en sang om tro og håb! F C Klap nu alle drenge og piger, dm Bb mærk den glæde Jesus gi'r! Hjertet

Læs mere

Arbejdspapir. Grib dagen livet venter ikke Navn...

Arbejdspapir. Grib dagen livet venter ikke Navn... Arbejdspapir Grib dagen livet venter ikke 2017 Navn... Din bedst mulige fremtid Livet er det, der sker, mens du har travlt med at lægge andre planer - John Lennon Tiden er nu, og det er tid til at sætte

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Sangene fra Eventyrteatrets musical Julekortet

Sangene fra Eventyrteatrets musical Julekortet Sangene fra Eventyrteatrets musical Julekortet Tekst: Bo Skødebjerg Musik: Christian Dahlberg SANG 1 - NISSEPOSTEN 1.0 Normann: Du prøver at få svar Men er kun til nar Hvo den ku du tro på den? At julekort

Læs mere

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole ELLIOT Et manuskript af 8.B, Henriette Hørlücks skole 5. Gennemskrivning, april 2008 1 SC 1. EXT. SKOLEGÅRDEN DAG LEA(15) har kun sort tøj på, og mørk make-up. Hun sidder alene i skolegården og kigger

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK KÆRE SKØNNE DU! Tak for din interesse til mig og kurset 'Det bare mad' vejen til større frihed og indre madro. En ting er at læse Sofias,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Den svære samtale - ér svær

Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm 18. november 2017 www.diakoni.dk cohj@filadelfia.dk Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm, Filadelfia Uddannelse cohj@filadelfia.dk Den svære samtale ér svær Nogle gange er samtalen svær,

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide at spise

Læs mere

Salmer: 754, 31, 549 / 571, 321v6-7, , 31, 549 / 571, 321v6-7,

Salmer: 754, 31, 549 / 571, 321v6-7, , 31, 549 / 571, 321v6-7, 1 Allehelgen: Mt.5.13-16. Salmer: 754, 31, 549 / 571, 321v6-7, 732. 732, 31, 549 / 571, 321v6-7, 787.... H/B.061116. Åb.21.1-7. Så vær hos os i sorgen, og lad det under ske, at vi din påskemorgen må gennem

Læs mere

Alle Helgen B Matt 5,13-16 Salmer: Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag.

Alle Helgen B Matt 5,13-16 Salmer: Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag. Alle Helgen 2016. B Matt 5,13-16 Salmer: 754-571-552 321-551-574 Alle Helgen er en svær dag. Det er en stærk dag. Alle Helgen er en hård dag. Ja, Alle Helgen opleves forskelligt. Det er en stor mærkedag,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag Tekst. Matt. 07-11-2017 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2017. Tekst. Matt. 5,1-12 Salige er de som stifter fred, de skal kaldes Guds børn. Hvem og hvad er det som stifter fred? Min onkel som bar samme fornavn

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

BREAK FREE. Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT. Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT

BREAK FREE. Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT. Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT BREAK FREE Et manusskript af: RODEN 18/19 Station NEXT Anna Møller Yang SECOND DRAFT/FINAL DRAFT OKTOBER 2018 1 INT TOILET - AFTEN 1, pige på ca 17 år står på toilettet med en, ca 17 år. Der er afdæmpet

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2011

Tale til sommerafslutning 2011 Tale til sommerafslutning 2011 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/ Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge1_dyr.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers

Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers Side 1/5 Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers Her kan du at lave en sjov aktivitet med eleverne, der involverer musik og lyrik. I kan se og høre en fed rap med Per Vers og DR s børnekor om forskellen

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket I Guds hånd -2 I Guds hånd er jeg elsket Mål: At lære børnene, at Gud altid elsker os. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan vi være trygge og behøver ikke være bange. Intet kan skille os fra Guds kærlighed.

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950 Henvisning: Denne oversættelse følger nøjagtigt det stenografisk protokollerede foredrag, som Bruno Gröning holdt den 23. september 1950 for mongoler hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. For at

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han 22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: 753-523-522 885-845-598 Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han selv skal gå over. Det er rigtigt. Vi er klart afhængige

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 14.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 14.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15. 28-08-2016 side 1 Prædiken til 14. s. efter trinitatis 2016 Tekst. Johs. 5,1-15. Et møde med Gud. Et liv med sygdom, 38 år. Et helt arbejdslivs længde. Hvad han fejlede får vi ikke at vide. Hvad hans personlige

Læs mere

MATHIAS VORES BARNEBARN - EN STJERNE PÅ HIMLEN Af Bente Svane Kristensen

MATHIAS VORES BARNEBARN - EN STJERNE PÅ HIMLEN Af Bente Svane Kristensen MATHIAS VORES BARNEBARN - EN STJERNE PÅ HIMLEN Af Bente Svane Kristensen MATHIAS VORES BARNEBARN - EN STJERNE PÅ HIMLEN Disse digte er tilegnet vores kære og elskede barnebarn Mathias. Mathias blev født

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014.

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Stine Munch Korsfæstelsen er så svær... Det var Guds mening, og alligevel menneskets utilstrækkelighed og dårskab der er skyld i det.. Som

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Kom et skridt nærmere på. dit livsformål ROOM FOR YOU

Kom et skridt nærmere på. dit livsformål ROOM FOR YOU IKIGAI Kom et skridt nærmere på dit livsformål ROOM FOR YOU Sådan kommer du et skridt nærmere dit livsformål. Livsformål ligger mig meget på sinde. Jeg føler meget stærkt, at jeg selv har fundet mit eget

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principper del 1: Det første skridt mod sandheden Hvilke principper bør vi følge, eller hvilke skridt skal vi tage for at genkende sandheden i en eller

Læs mere

Guidet Fællessang workshopark

Guidet Fællessang workshopark Guidet Fællessang workshopark Det gode program Vær opmærksom på rammen og formen - en rundkreds virker fx godt. Når du skal planlægge forløbet, kan det være fordelagtigt at vælge et tema for hver gang,

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Vædderen: På hovedet. Retvendt. på hovedet. Omgiv dig med et smaragdgrønt lys, og lad universet heale dig. Du er mere følsom end man umiddelbar tror ved første

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

En kort fortælling om en dag i zoologisk have

En kort fortælling om en dag i zoologisk have Navn og klasse: En kort fortælling om en dag i zoologisk have Kira Glistrup 2019 Dansktip.dk 2019 Husk at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan-skole. 1 Inden du læser Du skal nu læse en

Læs mere

Det lover jeg dig -3

Det lover jeg dig -3 Det lover jeg dig -3 Søg det, som Gud lover. Mål: Børnene forstår, at Gud belønner dem, der søger ham. Gud har lovet, at de, der søger og bliver ved med at søge, også vil finde. Opmuntr børnene til at

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Lad det vokse -1. Du høster, hvad du sår.

Lad det vokse -1. Du høster, hvad du sår. Lad det vokse -1 Du høster, hvad du sår. Mål: Børnene lærer om forudsætninger for vækst. Børnene lærer hvilke ting, der kan stå vækst i vejen; de indser, at man høster det, man sår - både i det naturlige

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus -

Grøn Institution - Dramaforløb om Gajus - Storyline: Dette er historien om Gajus Werner Alexander, en dagdrømmende dreng på 6 år, der bliver kontaktet af jorden, fordi den har brug for hjælp. Gajus beder alle Jordens børn om hjælp, og det lykkes

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT Fortalt og tegnet af Lea Letén FORORD Dette er en bog om lungekræft for de mindre børn i alderen 3-6 år. Med sin ligefremme og dagligdags indfaldsvinkel giver

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

11. december Vi laver båd

11. december Vi laver båd 11. december Vi laver båd 11. D E C E M B E R Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN

N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Bjarke Schjødt Larsen N RDLYS 1 SKINDÆDEREN Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Det hele startede, da mine forældre arbejdede som forskere i en nedlagt mine tæt ved byen Qullissat på Grønland. Jeg ved

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Christfulness: Ingen er glemt af Gud

Christfulness: Ingen er glemt af Gud Christfulness: Ingen er glemt af Gud Om et øjeblik siger jeg en sætning. Du skal bare lytte til den måske gentage den inde i dit hovedet men ellers bare lytte og lade den sætning svæve i luften bare svæve

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere