ministerium mistænkes for ulovlige afslag til syge udlændinge, den 7. december 2017)?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ministerium mistænkes for ulovlige afslag til syge udlændinge, den 7. december 2017)?"

Transkript

1 Udlændinge- og Integrationsudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 298 Offentligt Talepapir Arrangement: Samrådsspørgsmål M (alm. del) UUI stillet efter ønske fra Johanne Schmidt- Nielsen (EL), Josephine Fock (ALT), Sofie Carsten Nielsen (RV) og Holger K. Nielsen (SF) Hvornår: 11. januar december 2017 Sags nr Akt-id DET TALTE ORD GÆLDER Tekst: Vil ministeren redegøre for, hvilke konsekvenser Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse i sagen Paposhvili mod Belgien får for den danske praksis for tildeling af humanitære opholdstilladelser, og for baggrunden for, at ministeriet i efteråret 2017, mange måneder efter Paposhvili-dommen, ifølge Radio 24syv stadig administrerer i strid med dommen (jf. Støjbergs ministerium mistænkes for ulovlige afslag til syge udlændinge, den 7. december 2017)? [Indledning] Tak for ordet. Jeg vil i dag gerne give en redegørelse for ministeriets håndtering af Paposhvili-dommen i relation til behandling af sager om humanitært ophold.

2 2 [Generelt om EMRK s betydning for ret til ophold med henblik på sundhedsbehandling] Jeg tror, at det er vigtigt først at slå fast, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention er en konvention om politiske og borgerlige rettigheder. Konventionen har ikke til formål at garantere sociale eller sundhedsmæssige rettigheder. Den har således heller ikke til formål at sikre udlændinge uden lovligt ophold ret til sundhedsbehandling her i landet. Hvorfor er det vigtigt? Jo, for det er vigtigt at huske på, at Domstolen anvender en meget høj tærskel for, hvornår en syg udlænding kan påberåbe sig beskyttelsen i artikel 3. Der skal foreligge tvingende humanitære hensyn. En udlænding uden lovligt ophold kan derfor som det klare udgangspunkt ikke kræve at forblive her i landet blot for at modtage sundhedsbehandling. Det gælder også, selvom udlændingen er endog alvorligt syg. Og det gælder, selvom der kan være store forskelle i muligheden og standarden for behandling i medlemsstaten og hjemlandet. Der følger som Domstolen siger det

3 3 ikke nogen pligt for medlemsstaten til at tilbyde gratis og ubegrænset lægelig bistand til udlændinge, der ikke har ret til at opholde sig i medlemsstaten. Så Danmark er ikke forpligtet til at være sygehus for hele verden for nu at trække det lidt hårdt op. Men der kan efter Domstolens praksis være nogle helt særlige tilfælde Domstolen bruger selv udtrykket very exceptional cases hvor udsendelse eller udvisning af en udlænding, der er alvorlig syg, kan rejse spørgsmål om forholdet til artikel 3. Når jeg starter med at slå dette fast, skyldes det, at det ofte er kendetegnende for ansøgninger om humanitært ophold, at der er tale om udlændinge, som er syge, og som ofte vil kunne få en meget bedre og billigere behandling i Danmark end i deres hjemland. Og når man hører om de enkelte udlændinges skæbne kan man måske forledes til at tro, at alle så har ret til at blive og nyde godt af vores sundhedssystem med en opholdstilladelse her i landet. Sådan er det dog ikke. Heller ikke efter Paposhvilidommen.

4 4 Det har altid haft undtagelsens karakter, at der gives humanitær opholdstilladelse. Vi har haft og har stadig en stram praksis på området. Jeg kan her henvise til Justitsministeriet redegørelse for praksis på området, der blev sendt til udvalget i marts 2015, hvor området stadig lå i Justitsministeriet. [UUI (Alm. del) bilag 89 ( ) (1. samling)] [Indholdet af dommen] Men lad mig kort redegøre for den konkrete dom Paposhvili mod Belgien. Dommen handler grundlæggende om tre ting. For det første: Hidtil har Domstolen i sin praksis antaget, at personer, der lider af en alvorlig sygdom i terminalstadiet, er omfattet af beskyttelsen i artikel 3. Men Domstolen har også anført, at der kunne være andre helt særlige tilfælde, hvor en alvorligt syg person er omfattet af denne beskyttelse.

5 5 I Paposhvili-dommen redegør Domstolen så for første gang nærmere for disse andre helt særlige tilfælde, hvor udsendelse af en alvorligt syg udlænding vil rejse spørgsmål i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, selvom døden ikke er nært forestående. Det drejer sig om de grupper af alvorligt syge udlændinge, for hvem det må antages, at udlændingen uden behandling i hjemlandet er i reel risiko for at blive udsat for en alvorlig, hurtig og uoprettelig forværring i vedkommendes helbredstilstand, der vil resultere i intens lidelse eller i en væsentlig reduktion i forventet restlevetid. Dette er så at sige kravene til sygdommens karakter og alvor, for at sagen overhovedet er omfattet af dommen. For det andet medfører dommen, at medlemsstaterne og dermed Danmark har en udvidet undersøgelsespligt i sådanne særlige sager.

6 6 Det betyder, at Danmark i sådanne sager ligesom vi hidtil har gjort skal undersøge, om den nødvendige behandling findes i hjemlandet (tilgængelighed). Herudover vil Danmark i de særlige sager, hvor der på baggrund af udlændingens egne forhold er væsentlig grund til at tro, at der ikke er faktisk adgang til en behandling i hjemlandet, nu skulle undersøge dette spørgsmål nærmere. Ved vurdering af spørgsmålet om faktisk adgang skal der bl.a. ses på spørgsmålet om omkostninger, socialt og familiært netværk og afstand. Der vil fortsat gælde en høj tærskel for, hvornår en person ikke kan anses for at have faktisk adgang til behandling. For det tredje åbner Domstolen så også op for, at man i sådanne sager, hvor der efter den udvidede undersøgelse er alvorlig tvivl om konsekvenserne af en udsendelse, alligevel har mulighed for at udsende den pågældende ved brug af en individuel og tilstrækkelig garanti fra modtagerstaten. [Betydning for behandling af sager om humanitær opholdstilladelse]

7 7 Hvad betyder Paposhvili-dommen så for ministeriets behandling af sager om humanitær opholdstilladelse? Som anført redegør Domstolen for første gang for de helt særlige tilfælde, hvor udsendelse af en alvorligt syg udlænding vil rejse spørgsmål i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, selvom døden ikke er nært forestående. Det er som nævnt tilfælde, hvor et behandlingsophør vil medføre, at den pågældende vil blive udsat for en virkelig risiko for en alvorlig, hurtig og uoprettelig forværring i vedkommendes helbredstilstand, som vil resultere i intens lidelse eller i en væsentlig reduktion i forventet restlevetid. Dette ligger inden for det såkaldte sygdomskriterium, der anvendes i sager om helbredsbetinget humanitær opholdstilladelse i Danmark. Som anført medfører dommen for det andet, at der for disse og kun disse særlige sager gælder en undersøgelsespligt.

8 8 Undersøgelsespligten indebærer, at det altid skal undersøges, om den nødvendige behandling er formelt tilgængelig i hjemlandet. Ministeriet undersøger allerede i dag gennem det såkaldte MedCOI [Medical Country of Origin Information], om den nødvendige behandling er til stede, hvis ansøgeren lider af en meget alvorlig sygdom omfattet af det førnævnte sygdomskriterium. Her skal vi altså blive ved med at følge hidtidig praksis. Dog er der en lille og helt særlig gruppe af sager om udlændinge, der er udvist ved dom, hvor Paposhvilidommen har visse konsekvenser. Det vender jeg tilbage til om et øjeblik. Undersøgelsespligten efter dommen indebærer herudover, at Danmark i visse af disse særlige sager skal overveje, hvorvidt udlændingen rent faktisk vil have adgang til behandlingen i hjemlandet. Det gælder, hvis der på baggrund af udlændingens egne forhold er væsentlig grund til at tro, at der ikke er faktisk adgang til en behandling i hjemlandet. Det vil derfor ikke

9 9 nødvendigvis være i alle sager, hvor de førnævnte krav til sygdommens karakter og alvor er opfyldt, at den nye undersøgelsespligt får betydning. Pligten til at undersøge faktisk adgang omfatter bl.a. spørgsmål om den fornødne behandlings omkostninger, afstand til behandling og eksistensen af familiært og socialt netværk. Efter hidtil gældende praksis ville det f.eks. normalt være uden betydning for meddelelse af en helbredsbetinget humanitær opholdstilladelse, at en given behandling alene er tilgængelig i f.eks. privat regi mod egenbetaling, ligesom egenbetalingens størrelse som udgangspunkt ville være uden betydning. Ministeriet har dog efter hidtidig praksis i et vist men dog relativt begrænset omfang undersøgt, om en udlænding reelt havde adgang til og mulighed for at opnå behandling i hjemlandet. Kendetegnende for denne undersøgelse har været, at der i sagerne har skullet være klare indicier på, at tærsklen var nået, før ministeriet har undersøgt f.eks. oplysninger om priser på medicin nærmere.

10 10 Men på baggrund af Paposhvili-dommen er der behov for at justere den hidtidige praksis, således at ministeriet i højere grad end i dag i de særlige sager, hvor en udlænding lider af en sådan alvorlig sygdom, og hvor der på baggrund af udlændingens personlige forhold er væsentlig grund til at tro, at der ikke er faktisk adgang til en behandling i hjemlandet, undersøger spørgsmålet om faktisk tilgængelighed nærmere og mere udførligt, inden der træffes afgørelse om humanitær opholdstilladelse. Der har hidtil været anvendt en meget høj tærskel for ministeriets vurdering af, om der var faktisk adgang til behandling, herunder hvad man måtte tåle at skulle leve op til af krav for at opnå behandling. Som det også fremgår af redegørelsen fra 2015, blev det dengang fastlagt, at omkostningerne ved behandlingen skulle undersøges i en sag, hvor en ansøger led af en meget alvorlig fysisk sygdom, og hvor det af sagen fremgik, at den livsnødvendige medicin her i landet kostede mere end kr.

11 11 Det er ministeriets vurdering, at der fortsat gælder en høj tærskel for vurderingen af den faktiske adgang også efter Paposhvili-dommen. Så der er ikke som bl.a. seniorforsker, ph.d. Peter Vedel Kessing argumenterer for i sin artikel om dommen tale om, at vi nu bør vende tilbage til en praksis, der i meget vidt omfang svarer til den, der var gældende før 1. august 2010, hvor den nuværende praksis blev fastsat. Det, som dommen medfører, er derimod, at der fremover vil skulle være et ekstra sagsbehandlingsskridt i ministeriets behandling af sådanne sager. Ministeriet vil f.eks. skulle undersøge prisen, hvis udlændingens egne forhold sammenholdt med behandlingens karakter rejser væsentlige spørgsmål om, hvorvidt udlændingen rent faktisk har råd til behandling i hjemlandet. Vi skal altså undersøge noget mere, men det betyder ikke nødvendigvis, at den konkrete afgørelse af de enkelte sager vil blive anderledes. Og i de tilfælde, hvor den udvidede undersøgelsespligt måtte føre til, at der er alvorlig tvivl om konsekvenserne

12 12 af en udsendelse, åbner dommen så op for mulighed for at indhente en individuel og tilstrækkelig garanti fra modtagerstaten. Den udvidede undersøgelsespligt vil nu skulle udmøntes i administrationen af de konkrete sager i ministeriet. I en praksis, der fortsat vil være stram, men som løbende skal holdes op mod Danmarks internationale forpligtelser, herunder praksis fra EMD. Og lad mig her så også lige fremhæve, at Paposhvilidommen jo ikke bare giver myndighederne en facit-liste til, hvordan der så skal administreres. Lektor Louise Halleskov Storgaard betegner det i sin artikel om dommen som vage begreber, hvis nærmere indhold kun i begrænset omfang lader sig fastlægge uden yderligere praksis. Der er altså ikke som nogen synes at give udtryk for tale om en helt klar dom, hvor resultatet står mejslet i runer. Der er overladt medlemsstaterne et betydeligt skøn. Det skal vi nu udfylde. Jeg vil derfor allerede her gerne tilkendegive, at ministeriet fremadrettet over for Folketinget og offentligheden

13 13 vil orientere nærmere om, hvordan dette arbejde så kommer til at udmønte sig. Det vender jeg tilbage til senere. [Behandling af sager om humanitær opholdstilladelse til udviste udlændinge] Og så en sidste ting, inden jeg vender mig mod selve forløbet af sagen fra december 2016 og til nu. Som nævnt er der en lille og helt særlig gruppe af sager om udlændinge, der er udvist på grund af kriminalitet, men som kan være omfattet af Paposhvili-dommens sygdomsbegreb. Sådanne udlændinge er efter udlændingelovens 10, stk. 4, udelukket fra at få bl.a. humanitær opholdstilladelse. De pågældende skal således være udrejst i 2 år, før det er muligt for dem at få en opholdstilladelse, og så skal særlige omstændigheder tale for det. Danmark har hidtil som udgangspunkt ikke undersøgt sygdommens karakter og behandlingsmulighederne i hjemlandet i sådanne sager. Man har typisk blot fået et

14 14 afslag med henvisning til bestemmelsen i udlændingelovens 10, stk. 4. Men Paposhvili-dommen fastslår, at man skal undersøge behandlingsmulighederne i hjemlandet, hvis man er meget alvorligt syg, og hvis man uden behandling ville ende i en artikel 3-situation ved udsendelse. Det er faktisk en sådan situation, Paposhvili selv er i i Belgien. Derfor har vi nu også endeligt fastlagt justeringen af praksis i disse sager. Det betyder dog ikke, at der skal gives en opholdstilladelse, hvis udlændingen ikke kan udsendes, da den pågældende som nævnt vil være udelukket herfra. I stedet kan der blive tale om, at den pågældende må henvises til en form for tålt ophold her i landet eller at der skal foreligge den nævnte garanti, der sikrer den fornødne behandling i hjemlandet. [Hvad skete der i UIM, efter at man blev opmærksom på dommen] Lad mig dernæst gå over til spørgsmålet om ministeriets behandling af sagen.

15 15 Man blev i fagkontoret først opmærksom på dommen, da man modtog den fra Justitsministeriet i begyndelsen af marts Og sagt lige ud: Der gik for lang tid, før man blev opmærksom på dommen. Ligesom der herefter gik alt for lang tid, før man fik den endelige fortolkning på plads. Vi skal naturligvis følge med i international domspraksis af betydning for ministeriets opgaver, og vi skal selvsagt lige så hurtigt følge op på konkrete relevante domme. Vi må også konstatere, at der indtil nu ikke i ministeriets departement har været fastsat procedurer med det formål at opfange sager og domme på det internationale område. Man får derfor først kigget indledende på dommen hen over april og maj 2017, og her var den umiddelbare opfattelse, at den gældende praksis på det humanitære område i det væsentlige lå inden for rammerne af dommen bortset fra sagerne omfattet af udlændingelovens 10, stk. 4, som jeg kort berørte før. Dette var er det nu erkendt forkert.

16 16 Man kan vel sige det på den måde, at man vurderede, at der fortsat skal meget til, før der ikke er faktisk adgang til en behandling, og at dette smittede af på opfattelsen af, hvornår man nærmere skulle undersøge dette spørgsmål. Vi har nu erkendt, at der i flere tilfælde end først antaget skal foretages en undersøgelse og vurdering af, om der er faktisk adgang, men at der stadig er en høj tærskel for vurderingen heraf i forhold til, om udlændingen er beskyttet af EMRK art. 3 mod udsendelse. Og man kommer derved til at køre videre med en forkert praksis, indtil man igen for sent får fortolkningen af dommen endeligt fastlagt. Når vi kigger tilbage på det samlede forløb, kan vi se, at det er foregået i en periode med meget stort arbejdspres og på et tidspunkt, hvor der ikke i ministeriets departement var fastsat procedurer for, hvordan man følger med på det internationale område. Selv om vi ikke kan bruge det til noget i dag.

17 17 Så kort fortalt: Der blev under stort arbejdspres foretaget en forkert umiddelbar vurdering af dommen, der ikke var fuldt ud korrekt, og dette blev efterfølgende først for sent fulgt op og endeligt fastlagt. Jeg må dog samtidig her så fastslå, at der ikke som det af presseomtalen også synes at være antaget af nogen er tale om, at dommen slet ikke er blevet vurderet eller anvendt. Men det blev ikke gjort korrekt. Det skal selvsagt beklages. [Hvad gør jeg så nu som ansvarlig minister?] Da det stod klart for ministeriet, at dommen fører til, at der fremover vil være behov for at undersøge visse af disse særlige sager i et større omfang, end vi hidtil har gjort, gik vi i gang med at inddæmme konsekvenserne og begynde at rette op herpå. Ministeriet har for det første besluttet at alle herværende udlændinge, der har en verserende eller en afgjort sag, og hvor den justerede praksis muligvis vil kunne have relevans, vil blive meddelt en 4 ugers udsættelse af deres ud-

18 18 rejsefrist, hvis de da ikke allerede har lov til at opholde sig her i landet. Det tilkendegav vi på ministeriets hjemmeside d. 6. januar For det andet har ministeriet nu manuelt gennemgået de sager, hvor der er truffet afgørelse efter afsigelsen af Paposhvili-dommen. Ministeriet har også gennemgået de sager, hvor der er sket udsendelse af Danmark efter dommen. Ministeriet har i den forbindelse fundet frem til i alt foreløbigt 11 sager, hvor dommen kan have relevans, og hvor der derfor er grund til at se nærmere på sagen i lyset heraf. I fire af sagerne befinder ansøger sig fortsat her i landet. I syv af sagerne er ansøger udrejst eller udsendt. Ministeriet vil nu prøve at finde disse personer med henblik på at se på deres sag igen. I en af de syv sager er det allerede nu vurderingen, at sagen er omfattet af den ændrede praksis. Jeg vil give udvalget en fortrolig orientering om denne sag.

19 19 Endelig er én sag vedrørende udelukkelse efter udlændingelovens 10, stk. 4, blevet taget op til fornyet behandling. Ministeriet har endnu ikke haft lejlighed til at gennemgå sager vedrørende en gruppe af udlændinge, som har fået afslag på en sag om humanitært ophold før dommen, men som fortsat befinder sig her i landet. Det kan være sager, hvor folk har været i udsendelsesposition meget længe, og hvor de helbredsforhold, der oprindeligt forelå i sagen om humanitært ophold, ikke længere er de samme. Disse sager vil også blive fremfundet og gennemgået, og indtil dette er sket, følger ministeriet med i politiets aktuelle udsendelseslister for dermed at sikre, at ingen bliver udsendt, uden at ministeriet har haft mulighed for at vurdere, om den justerede praksis kan have relevans for deres sager. Vi har som nævnt også lagt en nyhed på vores hjemmeside og nyidanmark.dk om muligheden for at rette henvendelse til myndighederne, hvis man selv mener at have en sag, der er omfattet af den justerede praksis. Jeg medgiver, at det her på et samråd kan være en smule kompliceret, da der er forskellige grupper af sager og

20 20 mange tal. Jeg skal også understrege, at der er tale om en manuel gennemgang af et stort antal sager, og at tallene derfor må tages med et vist forbehold. Der er altså foretaget en omfattende gennemgang af mange sager, men der er i sagens natur altid en vis usikkerhed forbundet med en sådan manuel gennemgang. Så det kan ikke udelukkes, at der vil kunne være flere sager, hvor vi vil skulle vurdere dommens betydning, hvilket også er medvirkende til, at vi i nyheden af 6. januar 2018 oplyser, at man kan kontakte myndighederne, hvis man mener, at man er omfattet af dommen, men ikke hører noget fra myndighederne. Og så er der måske nogen, der vil spørge om, hvad min rolle har været i sagen. Til det er der kun ganske roligt at sige, at jeg ikke i forløbet er blevet bedt om at forholde mig til dommen i form af forelæggelser eller lignende. Jeg har i oktober 2017 afgiver foreløbige svar til Folketinget i spørgsmålene UUI (Alm. del) ( ), og ved den

21 21 lejlighed blev spørgsmålet om dommens betydning, håndtering og implementering ikke rejst over for mig. Jeg blev desuden som beskrevet i besvarelsen af spørgsmål UUI 237 (Alm. del), der er stillet i relation til dette samråd i april 2017, hvor de nævnte folketingsspørgsmål blev stillet, gjort bekendt med en pressehenvendelse angående dommen sammen med en indstilling fra fagkontoret om, at det endnu er for tidligt at sige noget om dommens betydning for praksis for meddelelse af humanitær opholdstilladelse, og at det skal vurderes nærmere. Jeg har nu på baggrund af det opridsede sagsforløb drøftet med min departementschef, hvad der skal til for bedst muligt at sikre os mod en gentagelse. Helt overordnet og uafhængigt af denne sag har vi pr. 1. november 2017 opdelt udlændingeområdet i to nye afdelinger for at sikre yderligere ledelsesmæssig kapacitet. Og der er på baggrund af den erkendelse af dommen og sagens forløb, som vi nu har, besluttet følgende yderligere tiltag: Sager om humanitært ophold vil fremover blive udskilt fra det nuværende fagkontor, der også beskæftiger sig

22 22 med en række andre opgaver, og lagt i en selvstændig enhed med egen leder. Enheden vil få to centrale arbejdsopgaver: For det første at sikre en tættere og mere koordineret opfølgning i hele koncernen på den internationale retsudvikling på udlændingeområdet fra EU-Domstolen og EMD. For det andet at behandle de konkrete sager om humanitær opholdstilladelse, herunder at følge op på de administrative konsekvenser af Paposhvili-dommen, som jeg har redegjort for i dag, og på de sager, der ikke er behandlet i fuld overensstemmelse hermed. Altså et mere entydigt ledelsesmæssigt fokus på sagsområdet og på tidligere og tættere at følge med i den internationale praksis, der bl.a. er relevant for denne sagstype. Der vil desuden som tidligere nævnt i den nye enhed blive set nærmere på den måde, vi hidtil har holdt bl.a. Folketinget og offentligheden informeret om praksis på området. [ ]

23 23 [Afrunding] Så lad mig afrunde med at slå fast: at der er tale om et meget beklageligt forløb, som jeg som minister selvsagt ikke er tilfreds med at der derfor nu er taget initiativ til et række tiltag, der skal modvirke en gentagelse eller lignende ukorrekt administration at vi i foreløbigt 4 uger fra lørdag d. 6. januar 2018 har sat uret i stå i forhold til personer, der opholder sig her i landet og har en sag om humanitært ophold, hvor Paposhvili-dommen kan være relevant - så vi effektivt stopper den fejlbehæftede sagsbehandling og giver os tid til at få bragt tingene fuldt ud i orden igen at vi allerede har gennemgået et meget betydeligt antal af de sager, hvor betydningen af dommen kan være relevant, og derigennem fundet et mindre antal sager, hvor vi nu hurtigst muligt får set på, hvad der

24 24 skal til for at få disse sager behandlet i overensstemmelse med dommen at vi fremadrettet vil informere Folketinget og offentligheden om den videre implementering af Paposhvili-dommen Og med dette vil jeg foreløbigt afslutte min redegørelse for sagen med henblik på opfølgende spørgsmål fra udvalget.

Indhold. 1. Indledning

Indhold. 1. Indledning Tillæg til redegørelsen for praksis for meddelelse af humanitær opholdstilladelse af 24. marts 2015 justering af praksis på baggrund af Paposhvili-dommen Indhold 1. Indledning... 1 2. Den konkrete sag,

Læs mere

Vil ministeren oversende talepapir fra det åbne samråd den 11. januar 2018 om humanitære opholdstilladelser, jf. UUI alm. del - samrådsspørgsmål M.

Vil ministeren oversende talepapir fra det åbne samråd den 11. januar 2018 om humanitære opholdstilladelser, jf. UUI alm. del - samrådsspørgsmål M. UUI Alm.del Bilag 94 Udlændinge- og Integrationsudvalget 2017-18 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 298 Ministeren Udlændinge- og Integrationsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Udlændinge-

Læs mere

Arrangement: Samrådsspørgsmål P og Q (alm. del) UUI stillet efter ønske fra Astrid Krag (S), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Josephine

Arrangement: Samrådsspørgsmål P og Q (alm. del) UUI stillet efter ønske fra Astrid Krag (S), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Josephine Udlændinge- og Integrationsudvalget 2017-18 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 441 Offentligt Talepapir Arrangement: Samrådsspørgsmål P og Q (alm. del) UUI stillet efter ønske fra Astrid Krag (S),

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 665 Offentligt

Udlændinge- og Integrationsudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 665 Offentligt Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 665 Offentligt Ministeren Folketinget Udlændinge- og Integrationsudvalget Christiansborg 1240 København K Udlændinge-

Læs mere

FOB Udlændinge- og Integrationsministeriets handlinger for at rette op efter dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

FOB Udlændinge- og Integrationsministeriets handlinger for at rette op efter dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol FOB 2019-15 Udlændinge- og Integrationsministeriets handlinger for at rette op efter dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol Resumé I december 2016 afsagde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del Bilag 215 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del Bilag 215 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del Bilag 215 Offentligt Ministeren Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Orientering om behandlingen

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål K og L fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik den 14.

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål K og L fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik den 14. Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 260 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 10. januar 2014 Kontor: Asyl- og Visumkontoret Sagsbeh: Ane Røddik

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 319 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 319 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 319 Offentligt Ministeren Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

J.nr. ( ) B. Svar til advokat A

J.nr. ( ) B. Svar til advokat A Svar til advokat A J.nr. ( ) B Jeg har nu færdigbehandlet din klage over behandlingen af den sag, hvor du på vegne af din klient B den 7. marts 2016 indgav ansøgning om genoptagelse af sagen om humanitær

Læs mere

Notat om praksis for meddelelse af opholdstilladelse efter udlændingelovens 9 c, stk. 1, (ganske særlige grunde).

Notat om praksis for meddelelse af opholdstilladelse efter udlændingelovens 9 c, stk. 1, (ganske særlige grunde). NOTAT Dato: 23. juni 2008 Kontor: Erhvervs- og Familiesammenføringskontoret J.nr.: 2007/4150-152 Sagsbeh.: RSK/NHL Notat om praksis for meddelelse af opholdstilladelse efter udlændingelovens 9 c, stk.

Læs mere

UUI stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF) Hvornår: 22. juni 2017

UUI stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF) Hvornår: 22. juni 2017 Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 926 Offentligt Talepapir Arrangement: Udkast til besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AD og AI (Alm. del) UUI stillet efter

Læs mere

PAPOSHVILI MOD BELGIEN

PAPOSHVILI MOD BELGIEN Udlændinge- og Integrationsudvalget 2017-18 UUI Alm.del Bilag 84 Offentligt PAPOSHVILI MOD BELGIEN BAGGRUND EMRK art. 3: Ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller nedværdigende behandling

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsudvalget UUI Alm.del Bilag 94. Offentligt

Udlændinge- og Integrationsudvalget UUI Alm.del Bilag 94. Offentligt Udlændinge- og Integrationsudvalget 2017-18 UUI Alm.del Bilag 94 Offentligt Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 665 Offentligt Ministeren Folketinget Udlændinge-

Læs mere

FOB Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde

FOB Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde FOB 2019-14 Forsinket aktindsigt kan ikke begrundes med valgfrihed med hensyn til fremgangsmåde ved gennemførelse af ekstrahering Resumé En intern e-mail i Udlændinge- og Integrationsministeriet indeholdt

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Afslag på aktindsigt i intern i Udlændinge- og Integrationsministeriet

Afslag på aktindsigt i intern  i Udlændinge- og Integrationsministeriet Radio24syv Att.: Jeppe Findalen Vester Farimagsgade 41, 2. sal 1606 København V Sendt til jetf@radio24syv.dk Afslag på aktindsigt i intern e-mail i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jeg har nu foretaget

Læs mere

Justitsministeriet Udlændingekontoret udlafd@jm.dk mkm@jm.dk

Justitsministeriet Udlændingekontoret udlafd@jm.dk mkm@jm.dk Justitsministeriet Udlændingekontoret udlafd@jm.dk mkm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 1 6 L U J J @ H U M A N R I G H T

Læs mere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere 1. Jeg har modtaget Udlændinge- og Integrationsministeriets

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 17. november 2014 Dok.: 1349685 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen

Læs mere

UDKAST TIL TALE. til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål U, V og W fra Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 20.

UDKAST TIL TALE. til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål U, V og W fra Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 20. Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13 UUI Alm.del endeligt svar på samrådsspørgsmål 85 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 17. december 2012 Kontor: Asyl- og Visumkontoret Sagsbeh:

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets Retsudvalg den 3. marts 2016

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets Retsudvalg den 3. marts 2016 Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 375 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dok.: 1860415 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 613 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 613 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 613 Offentligt Svar: [Indledning] Samrådet i dag handler om hjemsendelse til afsoning i udlandet. Jeg er blevet bedt mig om at redegøre for årsagen

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 928 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 928 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 928 Offentligt Ministeren Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Jeg har modtaget myndighedernes redegørelse om sagen med bilag, som hermed oversendes til Retsudvalget (bilag 1-5).

Jeg har modtaget myndighedernes redegørelse om sagen med bilag, som hermed oversendes til Retsudvalget (bilag 1-5). Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 3. oktober 2019 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: PES Sagsnr.: 2019-750-0307 Dok.: 1242908 Opfølgning på teledata-sagen

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål BB-BD fra Folketingets Retsudvalg den 17. marts 2016

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål BB-BD fra Folketingets Retsudvalg den 17. marts 2016 Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 408 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 16. marts 2016 Dok.: 1898570 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål

Læs mere

Afgørelser vedrørende overførsel til Bulgarien eller Italien efter Dublinforordningen

Afgørelser vedrørende overførsel til Bulgarien eller Italien efter Dublinforordningen Afgørelser vedrørende overførsel til Bulgarien eller Italien efter Dublinforordningen Flygtningenævnet har den 24. og 27. juni 2014 truffet afgørelse i 11 prøvesager vedrørende overførsel af asylansøgere

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Christian Fuglsang, og

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Christian Fuglsang, og Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att. Christian Fuglsang, cfu@jm.dk og jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T

Læs mere

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet:

Institut for Menneskerettigheder har følgende bemærkninger til udkastet: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 7 9 M O B I L 3 2 6 9 8 9 7 9 E M K

Læs mere

Afslag på opholdstilladelse til afghansk kvinde med herboende mindreårig søn. Administrativ praksis. Sagsoplysning. Inddragelse af kriterier

Afslag på opholdstilladelse til afghansk kvinde med herboende mindreårig søn. Administrativ praksis. Sagsoplysning. Inddragelse af kriterier 10-1. Forvaltningsret 1121.1 123.1 12.4 296.1. Afslag på opholdstilladelse til afghansk kvinde med herboende mindreårig søn. Administrativ praksis. Sagsoplysning. Inddragelse af kriterier En afghansk kvinde

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051 RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2006 Frederiksholms Kanal 16 Den 18. september 2006 1220 Kbh. K. J.nr. RA-2005-609-0051 Sagsbehandlingstiden i straffesager. Klager fra sigtede over lang sagsbehandlingstid

Læs mere

Ministeren. Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K

Ministeren. Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 1. juni 2016 Orientering om behandlingen af konkrete sager om familiesammenføring til børn efter EU-Domstolens

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsudvalget L 156 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Udlændinge- og Integrationsudvalget L 156 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Udlændinge- og Integrationsudvalget 2017-18 L 156 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Ministeren Udlændinge- og Integrationsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Udlændinge- og Integrationsudvalget

Læs mere

Tværministeriel arbejdsgruppe om udvisning af udenlandske rockere og bandemedlemmer

Tværministeriel arbejdsgruppe om udvisning af udenlandske rockere og bandemedlemmer Tværministeriel arbejdsgruppe om udvisning af udenlandske rockere og bandemedlemmer Anbefalinger fra tværministeriel arbejdsgruppe om udvisning af udenlandske rockere og bandemedlemmer Som opfølgning på

Læs mere

Flygtningenævnet stadfæster derfor Udlændingestyrelsens afgørelse.

Flygtningenævnet stadfæster derfor Udlændingestyrelsens afgørelse. Flygtningenævnet stadfæstede i januar 1999 Udlændingestyrelsens afgørelse vedrørende en mandlig statsborger fra Iran. Indrejst i 1998. Flygtningenævnets præmisser Flygtningenævnet finder ikke at kunne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 Sag 75/2011 (2. afdeling) A (advokat Finn Roger Nielsen, beskikket) mod Justitsministeriet (tidligere Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration)

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1142 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål CA Sundheds- og Ældreudvalget

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AA og AB (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg den 2. marts 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AA og AB (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg den 2. marts 2017 Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 415 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 24. februar 2017 Kontor: Sikkerhedskontoret Sagsbeh: Niels Dam Dengsøe Petersen Sagsnr.:

Læs mere

Justitsministeriets sagsnr : sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven

Justitsministeriets sagsnr : sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Justitsministeriets sagsnr. 2017-008-0003: sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven 27-11-2018 1. Indledning I mit brev

Læs mere

Udlændings lovlige ophold her i landet

Udlændings lovlige ophold her i landet Udlændings lovlige ophold her i landet En udlænding, der - efter at være blevet meddelt en udrejsefrist - var blevet løsladt til sin bopæl efter fristens udløb, havde efterfølgende indgivet ansøgning om

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Retsudvalget 2018-19 REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 225 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 19. december 2018 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt TALEPAPIR Dato: 12. oktober 2005 Kontor: Erhvervs- og Familiesammenføringskontoret J.nr.: 2005/4111-181 Sagsbeh.:

Læs mere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger 1. Grundlaget for min henvendelse

Læs mere

Arrangement: Møde i Folketingets Indfødsretsudvalg (teknisk gennemgang vedrørende pasudstedelse og fejlregistreringer af statsborgerskab)

Arrangement: Møde i Folketingets Indfødsretsudvalg (teknisk gennemgang vedrørende pasudstedelse og fejlregistreringer af statsborgerskab) Indfødsretsudvalget 2017-18 IFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Talepapir Arrangement: Møde i Folketingets Indfødsretsudvalg (teknisk gennemgang vedrørende pasudstedelse og fejlregistreringer

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsudvalget (Omtryk Præcisering af bilag) UUI Alm.del Bilag 124 Offentligt

Udlændinge- og Integrationsudvalget (Omtryk Præcisering af bilag) UUI Alm.del Bilag 124 Offentligt Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 (Omtryk - 09-02-2017 - Præcisering af bilag) UUI Alm.del Bilag 124 Offentligt Ministeren Udlændinge- og Integrationsudvalget Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civilafdelingen Dato: 8. december 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

LOKK, Fredericia. Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012

LOKK, Fredericia. Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012 LOKK, Fredericia Gitte Rydal Udlændingestyrelsen 8. Juni 2012 Oversigt Udlændingelovens regler om ægtefællesammenføring Processuelt ophold Meddelelse af opholdstilladelse (Udl. 9) Forlængelse (Udl. 11)

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 462 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Udlændingeafdelingen Dato: 21. marts 2014 Kontor: Asyl- og Visumkontoret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. marts 2011 Sag 136/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Hans Boserup for begge) mod Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Myndighed: Underskriftsdato: 19. juni 2015 Folketingets Ombudsmand Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Justitsministeriet var berettiget til at afslå aktindsigt i dokumenter vedrørende Grimhøjmoskeen.

Læs mere

Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv.

Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv. Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv. En borger klagede til ombudsmanden over Skatteankestyrelsens sagsbehandlingstid i en konkret sag om værdiansættelse af et motorkøretøj. 9.

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 406 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 406 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 406 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Notat til Europaudvalget og Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens præjudicielle sag C-513/12, Ayalti

Notat til Europaudvalget og Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens præjudicielle sag C-513/12, Ayalti Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13 UUI Alm.del Bilag 74 Offentligt Dato: 18. februar 2013 Kontor: EU-ret Sagsbeh: MEI Sagsnr.: 2013-6140-0379 Dok.: 674475 Notat til Europaudvalget

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. 10 min.

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. 10 min. Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2018-19 SOU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 391 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning SOU alm. del samrådsspørgsmål T og U Dato

Læs mere

Ministeren. Tilladelse til familiesammenføring. Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K

Ministeren. Tilladelse til familiesammenføring. Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget har den 12. april 2016 stillet følgende spørgsmål nr. 481

Læs mere

FOB FOB

FOB FOB FOB 04.323 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations afslag på opsættende virkning med hensyn til udrejsefristen på baggrund af mundtlig ansøgning om humanitær opholdstilladelse indgivet

Læs mere

Talepapir til brug ved samråd i Folketingets Retsudvalg om sikkerhedsrådgiver ved transport af farligt gods. Samrådsspørgsmål K

Talepapir til brug ved samråd i Folketingets Retsudvalg om sikkerhedsrådgiver ved transport af farligt gods. Samrådsspørgsmål K Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 434 Offentligt Talepapir til brug ved samråd i Folketingets Retsudvalg om sikkerhedsrådgiver ved transport af farligt gods Samrådsspørgsmål

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: 10. februar 2010, kl , lokale 1-117

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Tid og sted: 10. februar 2010, kl , lokale 1-117 Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Svar på Spørgsmål 646 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Anledning: Taletid: Folketingets Restudvalg Samrådsspørgsmål Z, Æ og Ø Ca. 12 min. Tid og

Læs mere

Integrationsministerens skriftlige vejledning af borger der spørger om familiesammenføring på grundlag af EU-reglerne

Integrationsministerens skriftlige vejledning af borger der spørger om familiesammenføring på grundlag af EU-reglerne Integrationsministerens skriftlige vejledning af borger der spørger om familiesammenføring på grundlag af EU-reglerne En borger havde fået afslag på at blive familiesammenført med sin registrerede partner.

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 185 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir Anledning Besvarelse af REU Alm. del samrådsspørgsmål R om politiskolen

Læs mere

Tilføjelse til betænkning. Forslag til lov om ændring af udlændingeloven

Tilføjelse til betænkning. Forslag til lov om ændring af udlændingeloven 2016/1 BTL 163 (Gældende) Udskriftsdato: 14. april 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Tilføjelse til betænkning afgivet af Udlændinge- og Integrationsudvalget den 11. maj 2017 Tilføjelse til

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til besvarelse af samrådsspørgsmål

Beskæftigelsesministerens tale til besvarelse af samrådsspørgsmål Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 257 Offentligt T A L E d e t t a l t e o r d g æ l d e r Beskæftigelsesministerens tale til besvarelse af samrådsspørgsmål Æ og AG

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål Erhvervsudvalget 2010-11 L 160 Bilag 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 10/05177-272 Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål A af 6. april 2011 stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsudvalget L 154 endeligt svar på spørgsmål 20 Offentligt

Udlændinge- og Integrationsudvalget L 154 endeligt svar på spørgsmål 20 Offentligt Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 L 154 endeligt svar på spørgsmål 20 Offentligt Ministeren Udlændinge- og Integrationsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Udlændinge- og Integrationsudvalget

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark og

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark    og Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark E-mail: uim@uim.dk, cakr@uim.dk og hsl@uim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8

Læs mere

[Indledning] 1. Tak for invitationen til at komme her i dag og tale om regeringens syn på internationale konventioner.

[Indledning] 1. Tak for invitationen til at komme her i dag og tale om regeringens syn på internationale konventioner. Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 181 Offentligt Dato: 7. november 2016 Kontor: Task force Sagsbeh: Maria Aviaja Sander Holm Sagsnr.: 2016-0035-0378 Dok.:

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade København K Eritrea-sagen

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade København K Eritrea-sagen Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 20. februar 2015 Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Afslag fra Justitsministeriet på aktindsigt i dokumenter udvekslet mellem ministerier og

Læs mere

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AF fra Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget.

Udkast til tale til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AF fra Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget. Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 720 Offentligt Talepapir Arrangement: Samrådsspørgsmål AF Hvornår: Onsdag d. 15. juni 2016 kl. 13.00-14.30 DET

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

Manglende offentliggørelse af praksisændring

Manglende offentliggørelse af praksisændring Manglende offentliggørelse af praksisændring Af en avisartikel fremgik at Udlændingeservice ikke havde offentliggjort sin praksisændring i sager om familiesammenføring. Ændringen betød at pensionister

Læs mere

Ny type statistik på asylområdet: Forløbsanalyser i spontane asylsager

Ny type statistik på asylområdet: Forløbsanalyser i spontane asylsager Udlændinge Styrelsen US Statistikserie nr. 1, 2002 Ny type statistik på asylområdet: Forløbsanalyser i spontane asylsager I denne publikation gives på baggrund af en række foreløbige tal et overblik over,

Læs mere

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument.

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument. 2017-20 Delvis aktindsigt i miljøoplysninger i ministers interne talepapir En journalist klagede til ombudsmanden over, at Miljø- og Fødevareministeriet havde givet afslag på aktindsigt i ministerens talepapir

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af udlændingeloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af udlændingeloven 2016/1 BTL 49 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udlændinge- og Integrationsudvalget den 13. december 2016 Betænkning over Forslag til

Læs mere

Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning af oplysninger om personer, der har placeret skat i skattely?

Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning af oplysninger om personer, der har placeret skat i skattely? Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 574 Offentligt Tale 25. marts 2015 J.nr. 15-0981938 Samrådsspørgsmål Y Spørgsmål Y Hvad kan skatteministeren oplyse om den manglende indhentning

Læs mere

Udlændingenævnet har i sit høringssvar også efterlyst en mere detaljeret beskrivelse af undtagelserne.

Udlændingenævnet har i sit høringssvar også efterlyst en mere detaljeret beskrivelse af undtagelserne. TALEPAPIR 2. D E C E M BER 2 0 1 4 FORETRÆDE FOR UUI VEDR. L 72/2014 DEN 2.12.2014 J. NR. FORETRÆDE FOR UUI, MIDLERTIDIG BESKYTTELSESSTATUS Regeringen har på flere punkter ændret lovforslaget i lyset af

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark strafferetskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 7 69 E M K I

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af udlændingeloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af udlændingeloven Til lovforslag nr. L 96 Folketinget 2017-18 Betænkning afgivet af Udlændinge- og Integrationsudvalget den 30. januar 2018 Betænkning over Forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Øget kontrol på

Læs mere

FORETRÆDE FOR UUI VEDR. L 87 DEN 13. JANUAR 2016

FORETRÆDE FOR UUI VEDR. L 87 DEN 13. JANUAR 2016 TALEPAPIR 13. J A N U A R 2 0 1 6 FORETRÆDE FOR UUI VEDR. L 87 DEN 13. JANUAR 2016 DOK. NR. 15/00408-7 REF. 1 FAMILIESAMMENFØRING Vi vurderer, at der et meget sikkert grundlag i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols

Læs mere

Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg

Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2018-19 REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 245 Offentligt Dato: 13. december 2018 Sagsnr.: 2018-0035-0076 Dok.: 938680 UDKAST TIL TALE Til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål J-K

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 22. maj 2008 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2008-730-0618 Dok.: JEE41060 Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 16

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Notat om asylansøgeres adgang til at indgå ægteskab

Notat om asylansøgeres adgang til at indgå ægteskab Notat om asylansøgeres adgang til at indgå ægteskab Udarbejdet af: Tanja Lisette Jørgensen, december 2007 1. Indledning Ægteskabsbetingelsen om lovligt ophold blev indsat i ægteskabsloven ved lov nr. 365

Læs mere

UDKAST TIL TALE. til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AM fra Folketingets Retsudvalg den 26. juni 2013

UDKAST TIL TALE. til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AM fra Folketingets Retsudvalg den 26. juni 2013 Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 582 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 24. juni 2013 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Jean Elisabeth Hørdum Sagsnr.: 2013-0035-0178

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 303 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 25. februar 2015

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark.

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark valg@oim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 9 1 3 2 5 7 6 1 M A

Læs mere

Ministeren. Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K

Ministeren. Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2018-19 REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 299 Offentligt Ministeren Retsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget har den 11. januar 2019 stillet følgende spørgsmål

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2012 Sag 194/2011 Anklagemyndigheden mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 22. december

Læs mere

Ansøgning om tidsbegrænset humanitær opholdstilladelse i Danmark

Ansøgning om tidsbegrænset humanitær opholdstilladelse i Danmark Ansøgningsskema Ansøgning om tidsbegrænset humanitær opholdstilladelse i Danmark Hvad kan du bruge dette ansøgningsskema til? Dette skema kan du bruge til at søge om tidsbegrænset humanitær opholdstilladelse

Læs mere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere spørgsmål om nye oplysninger 07-03-2019 1. Indledning

Læs mere

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V F O R S L A G O M

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V F O R S L A G O M Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark E-mail: strafferetskontoret@jm.dk W I L D E RS PLA D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F ON 3 2 6 9 8 8 8 8 M OB I L +45913 2 5626 C BA @

Læs mere

(Det talte ord gælder)

(Det talte ord gælder) Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 60 Offentligt T A L E 5. oktober 2016 Samrådstale vedr. Spm B og C (Det talte ord gælder) J.nr. 16/14540 Sociale Ydelser MTA Samrådsspørgsmål

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011 194/2010 Anklagemyndigheden mod A (advokat Jens Bruhn-Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 22. januar

Læs mere

Delvist afslag på aktindsigt i idékatalog. Ministerbetjeningsdokument. Ekstrahering

Delvist afslag på aktindsigt i idékatalog. Ministerbetjeningsdokument. Ekstrahering Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 16. november 2015 Udskriftsdato: 29. december 2016 (Gældende) Delvist afslag på aktindsigt i idékatalog. Ministerbetjeningsdokument. Ekstrahering Svar

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 26. oktober 2017 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret Sagsbeh:

Læs mere