Forord. elkommen til Skåde Dagtilbud.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forord. elkommen til Skåde Dagtilbud."

Transkript

1 Pædagogisk Grundlag - En præsentation af Skåde Dagtilbuds pædagogiske grundlag og udviklingsplaner

2 Forord V elkommen til Skåde Dagtilbud. Vi er et dagtilbud, hvor arbejdsglæde, ansvar, nærhed og omsorg er nogle af de nøgleord, som kendetegner os. Vi lægger vægt på, at børnene får en sjov og indholdsrig dag, hvor nærvær og oplevelser med andre børn og voksne er i centrum. Vi prioriterer højt, at der er en atmosfære af tryghed, tillid og masser af humor i hverdagen. Det er vigtigt for os at både børn og voksne føler sig velkomne, og at alle oplever Skåde Dagtilbud som et sted, hvor man føler sig værdsat og anerkendt. Vi arbejder målrettet på at leve op til dette i vores daglige arbejde. Vi håber, at denne pjece på en overskuelig måde kan være med til at give dig et indblik i os og vores pædagogiske grundlag og strategierne for vores pædagogiske arbejde med børn og forældre i Skåde Dagtilbud. I pjecen giver vi en ultrakort beskrivelse af de fem afdelinger, der tilsammen udgør dagtilbuddet. Vi har desuden præsenteret vores pædagogiske grundsyn - herunder vores værdier, visioner og lærings- og dannelsesperspektiv. Og vi har beskrevet vores strategier for det pædagogiske arbejde og fælles mål for den pædagogiske læreplan samt kort skitseret vores organisation. Afslutningsvis har vi beskrevet vores indsatsområder. På finde mange andre relevante informationer. Du er altid velkommen til at rette henvendelse, hvis du er i tvivl om noget eller gerne vil have svar på nogle spørgsmål. Med venlig hilsen Camilla Moldt Dagtilbudsleder Januar 2013

3 Rammerne for Skåde Dagtilbuds virke Dagtilbudsloven 7. Børn i dagtilbud skal have et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring. Stk. 2. Dagtilbud skal i samarbejde med forældre give børn omsorg og understøtte det enkelte barns alsidige udvikling og selvværd samt bidrage til, at børn får en god og tryg opvækst. 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal give rum for leg, læring og udvikling af børn i dagtilbud. Ved udarbejdelsen af den pædagogiske læreplan skal der tages hensyn til børnegruppens sammensætning. Børn & Unges politik Børn og Unges politik tager udgangspunkt i Aarhus Kommunens overordnede værdigrundlag, som bygger på troværdighed, respekt og engagement. Børn og Unge har desuden formuleret sin egen vision, mission og værdigrundlag for indsatsen for børn og unge i Aarhus kaldet Den røde tråd. Vision Visionen er at udvikle: Glade, sunde børn og unge med selvværd. Personligt robuste, livsduelige og kreative børn og unge, som har et højt fagligt niveau og er rustede til at møde fremtidens udfordringer. Mission Missionen er at bidrage til, at: Børn og unge udvikler evne, vilje og styrke til at sikre udvikling og sammenhængskraft i vores samfund. Understøtte forældre i, at de har ansvaret for deres børn og unge, men vi er med til at gøre en forskel i vores møde med børnene og deres familier.

4 Den røde tråd Den røde tråd i indsatsen for børn og unge i Aarhus Kommune er måden, hvorpå vi skal arbejde mod at leve op til Børn og Unges vision og mission. Det skal vi praktisere ved, at vi alle: Har et højt ambitionsniveau på alle børns vegne. Men der er behov for en differentieret indsats baseret på det enkelte barns forudsætninger. Tænker i helheder og ikke i kasser. Det er børnene og de unge, som er i centrum. Har en fælles platform og begrebsforståelse for læring og udvikling af faglige, personlige, sociale og kulturelle kompetencer. Vil inddrage børn, unge, forældre, kammerater, samarbejdspartnere og frivillige organisationer og give dem mulighed for medbestemmelse i forhold til det enkelte tilbud og samtidig stille krav til forældre om at tage ansvar for børn og unges udvikling. Organisation Vi er organiseret som ét fælles dagtilbud med en fælles dagtilbudsleder. Hver afdeling har en pædagogisk leder, som indgår i ledelsesteamet sammen med dagtilbudslederen, der er teamleder. Strategi for ledelse Ledelsesteamet skal skabe rammer for en attraktiv arbejdsplads og bidrage til samarbejde, dialog og fortsat forandringsvilje. Desuden skal vi gøre brug af gode erfaringer og resultater, der allerede er gjort i dagtilbuddet. God ledelse er afgørende for den service og den kvalitet, vi yder. Vi er bærere af den kultur, vi ønsker at fremme i dagtilbuddet. Derfor skal vi forholde os til vores praksis, blive ved med at udvikle os og hele tiden have fokus på organisationens opgave at realisere Aarhus Kommunes børn og unge-politik. Vores indsats for børn og unge i Aarhus Kommune skal være gennemsyret af vores forståelse af helhed og sammenhæng. Det skal være den røde tråd gennem alle vores tilbud.

5 Strategi for personaleudvikling Med udgangspunkt i Aarhus Kommunes personalepolitik vil vi skabe en attraktiv arbejdsplads og et arbejdsmiljø, der tiltrækker, udvikler og fastholder kvalificerede medarbejder, der vil være med til at udvikle og realisere vores pædagogiske visioner, værdier og mål. I dagtilbuddet har vi arbejdet for det attraktive arbejdsmiljø ud fra en anerkendende og værdsættende tilgang, hvor både arbejdspladsen og den enkelte medarbejder har et ansvar for arbejdsmiljøet. Vi har indført en række personalegoder, som medarbejderne er glade for. Ledelsesteams værdier og visioner Ledelsesteamets værdier og visioner er, at: Vi prioriterer teamarbejdet højt, og vi er loyale mod de beslutninger, vi tager i teamet. Vi har gensidig respekt og forpligtigelse overfor hinanden. Den enkelte leder tager et personligt ansvar, tager initiativer og følger op på de beslutninger, ledelsesteamet tager. Alle bidrager på en anerkendende måde til et godt arbejdsmiljø i teamet. Vi skal være det forum, der kvalificer den pædagogiske indsats i dagtilbuddet og i ledelsen. Strategi for kommunikation Vi tror, at relevant viden er medvirkende til, at medarbejderen handler til gavn for børnene, skaber arbejdsglæde for sig selv, løfter sin afdeling og dermed gør dagtilbuddet til en endnu bedre arbejdsplads. For at sikre en høj faglig kvalitet og et velfungerende samarbejde har alle medarbejdere et medansvar for at bidrage til en anerkendende kommunikationsform. Vi arbejder derfor målrettet på at have en respektfuld kommunikation præget at imødekommenhed, åbenhed og tillid. Det er vigtigt i forhold til at udvikle et troværdigt samarbejde med børn, forældre, kollegaer og andre samarbejdspartnere.

6 Præsentation Den integrerede institution Stennehøjen Stennehøjen er en integreret institution, som åbnede i Institutionen er normeret til 1 vuggestuegruppe og 2 børnehavegrupper. Antallet af børn varierer efter pasningsbehovet i området. Børnene i børnehavegrupperne er tilknyttet en bestemt stue, hvor også kontaktpædagogen har base. Her mødes børn og personale til samling og måltider. I løbet af dagen har børnene mulighed for at bevæge sig rundt i hele huset. Her kan de vælge mellem forskellige aktiviteter, de kan lege, lære, opleve og knytte venskaber. Vuggestuen har sin egen dagsrytme og struktur. Vuggestuebørnene får besøg af børnehavebørnene og går også gerne selv på opdagelse i børnehaven. Vores legeplads er dejligt kuperet, vi har udsigt til eng og sø og vi benytter nærområdets tilbud om naturoplevelser og legepladser. Vi har valgt, at have kæledyr i institutionen, som børnene inddrages i pasningen af. Vi har akvarium i vores fællesrum og på legepladsen bor Ninka og Ninus, vores kaniner. Vi er et hus, som er rigt på traditioner - Luciafest, fastelavn, sommerfest, vildmarksuge o.m.a. Vi vægter en anerkendende tilgang til både børn og voksne samt et socialt samvær, der bygger på tryghed, gensidig omsorg og respekt. Vores arbejde med læreplaner er en del af vores daglige praksis og vi prioriterer, at det foregår i dialog med forældrene. Børnehuset Elmehøj Børnehuset Elmehøj er en aldersintegreret institution normeret til 24 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn. Børnene er fordelt på to vuggestuegrupper og to børnehavegrupper. Institutionen integrerer børn med handicap, der kan være tale om både fysiske og psykiske handicap. Elmehøj s pædagoger har stor ekspertise, erfaring samt efteruddannelse i arbejdet omkring børn med handicap. Pædagogerne anvender disse kompetencer til at arbejde systematisk og målrettet med børnene Vi anvender også denne systematik, til at skabe en genkendelig dagligdag med både leg og aktiviteter til gavn for alle børn. Vi har valgt en struktur med stueopdeling, idet den passer godt ind i Elmehøj s tanker, om at arbejde i mindre og overskuelige grupper samt styrke de nære relationer. Samtidig med at vi er stueopdelt, arbejder vi på tværs af stuerne for at skabe bredere fællesskaber. Fx har vuggestuen rytmik og skovture på tværs af de to stuer, børnehavegrupperne har et Vildmarkshold med de kommende skolebørn og vi har fredagslege for hele Elmehøj.

7 Vi er et velfungerende hus, med gode rum: malerværksted, tumlerum, sanserum, et rum med et levende gulv (et gulv der er interaktivt). Desuden har vi en god og motorisk udfordrende legeplads. I nærområdet findes der mange gode udflugtsmål: skov, strand, tur til ænder eller får, Moesgaard museum etc., som vi benytter flittigt. Børnehuset Stenvej Børnehuset Stenvej er en 0-6 års institution normeret til 12 vuggestuebørn og 30 børnehavebørn. Vi har en børnehavegruppe og en vuggestuegruppe, men huset fungerer som en helhed og har derfor både aktiviteter hver for sig og sammen. Vi bestræber os på, at forældre, børn og personale oplever et hus med fælles værdier og pædagogik. Vi vægter traditioner højt og holder jævnligt arrangementer, hvor forældrene deltager. Børnehuset Søsterhøj Børnehuset Søsterhøj er normeret til en vuggestue med 12 børn og to børnehavegrupper med i alt 38 børn. Vi er stueopdelt, men alle børnene færdes på kryds og tværs, så vores hus summer af liv og glade dage i en atmosfære af tryghed, anerkendelse og højt humør. I vores fysiske rammer har vi lagt vægt på, at børnene får en sjov og indholdsrig dag med hinanden og de voksne. Det gælder både ude og inde. Den integrerede institution Bushøj Hos den integrerede institution Bushøj modtager vi børn i alderen 0-6 år. Vi modtager og integrerer også børn med handicap - både af fysisk og psykisk karakter. De er henvist på baggrund af, at de kan profitere af at være i vores institution. Husets pædagoger besidder en høj faglig ekspertise og en specifik viden på området. Vores hus er bygget, så det kan bruges til en mangfoldighed af aktiviteter, og legepladsen har en størrelse og form, som giver børnene de passende udfordringer. Hos Bushøj er vi tilhængere af nærvær, højt humør og ansvar, og det er vores mål, at det kan ses og mærkes i hverdagen.

8 Pædagogisk grundlag Dagtilbuddet har følgende fælles værdier som en væsentlig del af det pædagogiske grundlag: Troværdighed - der skal være overensstemmelse mellem ord og handling i samarbejdet med børn, forældre og personale. Samtidig er det vigtigt, at vi holder det, vi lover og er ærlige i forhold til de relationer, vi indgår i. Respekt - vores udgangspunkt for mødet med børn, forældre og kolleger er en grundlæggende respekt for, at vi hver især oplever verdenen ud fra et personligt perspektiv. Forståelsen af virkeligheden ses som kulturelt skabt gennem kommunikation - der findes ikke én objektiv sandhed. Det er vigtigt, at vedligeholde og skabe betydningsfulde relationer mellem børn, forældre og personale. Vi har en anerkendende tilgang til hinanden, vi udviser interesse for hinanden, taler til og med hinanden på en værdig og respektfuld måde. Engagement den enkeltes indsats gør en forskel, og vi arbejder målrettet på at gøre det endnu bedre. Det er vigtigt, at der er et højt engagement. Det indebærer, at ledelsen og personalet engagerer sig i deres relationer til børn, forældre og hinanden. Derved skabes en positiv energi i forhold til udfordringer og opgaveløsning i arbejdet. Livsglæde glæde, livsmod og optimisme er med til at skabe positive tilgange til hinanden. Når vi har det godt med hinanden og tør være os selv, giver det en åben og ærlig kommunikation, der bringer styrke og selvværd til både børn og voksne. Medansvar alle udviser medansvar for hinanden og til de enkelte afdelinger samt det samlede dagtilbuds virke. Alle har et personligt ansvar der indebærer, at den enkelte har en ret og en pligt til at tage vare på og bestemme over sit eget liv. Samtidig har alle et socialt ansvar og en forpligtelse til at bidrage konstruktivt til fællesskabet. Dette fordrer, at der er medbestemmelse i fællesskabet. Tillid og tryghed man skal kunne have tillid til os. Det er af afgørende betydning for børns udvikling samt forældrenes og personalets velbefindende, at der er en høj grad af tillid og tryghed i dagtilbuddet. Visioner I dagtilbuddet har vi de visioner, at: Alle afdelinger har et fælles udgangspunkt for pædagogik og ledelse. Alle afdelinger kan benytte forskellige metoder og har hver sit særlige kendetegn. Det pædagogiske arbejde med børnenes læring, dannelse og trivsel har høj faglig kvalitet. Forældresamarbejdet er præget af respekt og professionalitet. Der er en åben kultur, hvor der er plads til at udfordre og undre sig. Skåde Dagtilbud er en attraktiv arbejdsplads.

9 Lærings- og dannelsesperspektiv Vores lærings- og dannelsesperspektiv tager udgangspunkt i Børn og Unges læringsforståelse, der bygger på erkendelse af, at: Børn lærer på alle tidspunkter og i alle situationer. Børn har forskellige måder at lære på. En sammenhængende indsats på tværs af alle fagområder styrker læring og udvikling. Et gensidigt, forpligtende samarbejde mellem forældre og medarbejdere skaber det optimale grundlag for børn og unges trivsel, læring og udvikling. Vi skal vurdere og evaluere vores indsats med udgangspunkt i en fælles fastlæggelse af, hvad et barn skal kunne på forskellige udviklings- og alderstrin. Medarbejderne sætter en aktivitet eller et samvær i gang, fordi vi gerne vil formidle noget til børnene. Her er den voksnes rolle at instruere, inspirere og udfordre børnene. Medarbejderne støtter barnet i dets aktiviteter vi går ved siden af og bagved barnet og støtter, når vi kan se et behov. Her er den voksne rolle at støtte og guide. Børnene er sammen i legen eller i relationer med hinanden. Her er den voksne rolle at stimulere og sikre rum til leg, at hjælpe med konfliktløsning og at afskærme mod for mange forstyrrelser. Trygt, udviklende og anerkendende miljø Det er af grundlæggende betydning for barnets udvikling, at barnet oplever et trygt, omsorgsfuldt og anerkende miljø med tillidsfulde relationer. Meget af den læring og dannelse barnet tilegner sig i dagtilbuddet sker i relationer med de andre børn, gennem legen og gennem planlagte og spontane aktiviteter. I legen udvikler barnet sin fantasi og kreativitet ved at finde på og lade sig føre nye steder hen. Gennem legen udfordrer barnet sin egen virkelighed og opfattelse af, hvordan tingene hænger sammen. Barnet åbner sig for andre verdener og barnet får nye ideer i og øver sig i at føre dem ud i livet. Læring sker hele tiden Læring og dannelse sker på alle tidspunkter, i alle situationer og på forskellige måder. I vores forståelse sker læring, når:

10 Læringsrum Som medarbejder må vi tilrettelægge dagligdagen og strukturen med henblik på at skabe forskellige læringsrum. Læringsrummene er ikke kun afhængige af aktiviteten men i særlig grad af hvilken rolle, medarbejderen indtager og af den måde, medarbejderen inddrager børnenes perspektiv i læreprocessen. Personalegruppen skal være bredt sammensat med alsidige kompetencer. Vi skal arbejde ud fra en professionel viden og bevidsthed om, at støtte barnet som individ, i samspil med andre og som en del af fællesskabet. Personalet skal desuden arbejde på at udvikle og udnytte barnets kompetencer og muligheder inden for de seks læreplanstemaer, herunder kreativitet og innovation. Samarbejdet omkring børn med særlige behov I særlige tilfælde er det nødvendigt, at vi løbende aftaler samarbejds- og netværksmøder, hvor vi i tæt dialog og med fælles ansvar aftaler tiltag for barnet, som skal være med til at sikre en positiv udvikling. I nogle tilfælde er det relevant, at vi inviterer andre fagprofessionelle til at deltage sammen med forældre og personale. Til disse møder indkalder vi i god tid med en skriftlig og tydelig dagsorden, som vi udleverer til alle deltagerne i mødet.

11 Pædagogiske læringsmål for læreplanstemaer Natur og naturfænomener 0-2 år At barnet får førstehåndsoplevelser ved at se, lugte og føle naturen At barnet eksperimenter med naturens materialer 3 6 år At barnet kan benævne de mest almindelige danske dyr At barnet har indsigt i planter og dyrs livsbetingelser Krop og bevægelse 0-2 år At barnet er selvhjulpet At barnet deltager i hverdagens aktiviteter 3 6 år At barnet har kendskab til sin krop og dens funktion, herunder koordinering og grundbevægelser At barnet har viden om sundhed Kulturelle udtryk og værdier 0 2 år At barnet er kreativt At barnet har kendskab til årets højtider og traditioner 3 6 år At barnet har kendskab til egen og andres kultur og traditioner At barnet kan reflektere over etiske og moralske emner og dilemmaer At barnet kender til og kan vælge/ønske forskellige kreative aktiviteter

12 Sproglig udvikling 0 2 år At barnet kan etablere sproglig kontakt/fællesopmærksomhed At barnet kommuniker med sin omverden 3 6 år At barnet kan forstå og bruge sproget situations-uafhængigt At barnet eksperimenterer med skriftsproget Sociale kompetencer 0 2 år At barnet kan kommunikere med følelser At barnet kan indgå i fællesskaber 3 6 år At barnet kan handle i sociale fællesskaber At barnet kan etablere og fastholde venskaber Alsidig personlig udvikling 0 2 år At barnet kan handle selvstændigt At barnet tør søge væk fra den trygge base At barnet er psykisk robust 3 6 år At barnet kan tage vare på egen personlig integritet At barnet er psykisk robust

13 Børn & Unges strategimål for Skåde Dagtilbud pædagogiske arbejde Dette afsnit omhandler Børn & Unges strategimål for det pædagogiske arbejde samt vores egne strategier for, hvordan vi vil udmønte kommunens overordnede mål i praksis. følge visse sociale spilleregler og normer, hvis de skal kunne begå sig og trives i de forskellige sammenhænge, de indgår i. Glade børn lærer bedst Man lærer bedst, når arbejdet går som en leg. Og når man nyder en proces. Børn lærer mest, når de bruger kroppen, er aktive og nysgerrige. Og når de mødes af meningsfyldte udfordringer sammen med engagerede mennesker, de har det godt sammen med. Det vigtigste er at få børnene til at blive glade for at lære. Derfor stiller vi rammer og muligheder op, som er så spændende, at børnene ikke kan lade være med at udforske dem på legepladserne og i de fysiske rammer indendørs. Afdelingernes strukturer giver en god balance imellem tryghed og frihed. Det er et vigtigt fundament i børnenes udvikling. Læring og udvikling Børn & Unges strategimål for læring og udvikling Magistratsafdelingen for børn og unge skal med høj faglighed og kvalitet arbejde for at børn og unge i Aarhus Kommune tilegner sig de nødvendige faglige, personlige, sociale og kulturelle kompetencer, således at alle bliver i stand til at gennemføre et uddannelsesforløb og bliver rustet til at deltage aktivt i samfundet som demokratiske medborgere. I Skåde Dagtilbud betragter vi læringsperspektivet som en måde, hvorpå et barn udvikler sine evner til at være opmærksom, opfatte og tilegne sig tanker, at have mod på livet og opnå robusthed. Vi ønsker, at det enkelte barn kan udvikle sig som en unik person. Men samtidig må alle børn tilegne sig og Legen Legen er en betydningsfuld aktivitet i dagtilbuddet. Det er her, børnene kan fordybe sig enten alene eller sammen med andre børn. På den baggrund giver vi børnene tid og rum til at fordybe sig uden hele tiden at blive afbrudt. Som pædagogiske personale ved vi, at legen er central i børnenes udvikling og læring, fordi leg og fantasi er de værktøjer, børnene bruger for at forstå verdenen og bearbejde de mangeartede indtryk, de dagligt udsættes for. Gennem legen skaber børnene i høj grad deres alsidige personlige udvikling og sociale forståelse. Desuden opbygger de relationer og gør sig en mængde erfaringer, som de både dannes af og lærer af således, at de med tiden bliver opmærksomme personer med både omtanke og robusthed.

14 Læreplanstemaerne og læring i hverdagen I vores daglige arbejde i afdelingerne tager vi afsæt i de seks læreplanstemaer. Mange af hverdagens rutiner indeholder en del af den læring og udvikling, der er indeholdt i læreplanstemaerne. Og pædagogerne er bevidste om de mangfoldige læringsprocesser, der her finder sted. For eksempel giver af- og påklædning i garderoben mulighed for, at barnet bliver mere selvhjulpent og bevidst om den gruppe, det indgår i. Vi taler om kropsdele og detaljer i tøjet, vi træner balancen for at komme i bukser og støvler og endelig bliver børnene opmærksomme på årstider og vejrlig, når de skal vælge den rette påklædning. Planlagte aktiviteter Ud over de daglige rutiner planlægger vi også aktiviteter og forløb i mindre eller større grupper. Det kan eksempelvis være musikforløb, vildmarks-uger og arbejdet med årstidsbestemte fester. Aktiviteterne kan være tilrettelagt med udgangspunkt i en bestemt aldersgruppe, køn eller venskaber. Fokus kan være på det enkelte barns nærmeste udviklingszone, barnet i gruppen eller på hele gruppen. Vi går i dialog med børnene og giver plads til, at de har medindflydelse. Som pædagogisk personale vælger vi enten at gå foran, ved siden af eller bagved barnet i aktiviteterne. Rummelighed Børn & Unges strategimål for rummelighed Magistratsafdelingen for børn og unge skal arbejde for at udvikle alle børn og unges respekt og ansvar for sig selv og andre, herunder evnen til at rumme forskellighed og mangfoldighed samt indgå i forpligtende fællesskaber. Skåde Dagtilbuds strategier for rummelighed I Skåde Dagtilbud skaber vi inkluderende fællesskaber, hvor alle har lige muligheder, og hvor der er respekt for forskellighed, for egen person og for andre personer. Pædagogisk tager vi udgangspunkt i barnets ressourcer og muligheder og skaber en anerkendende pædagogik, hvor alle børn føler sig værdsat og ligeværdige. Til at skabe inkluderende fællesskaber inddrager vi desuden erfaringer fra det pædagogiske arbejde omkring børn med særlige behov samt erfaringer fra det specialpædagogiske felt. Begrebsafklaring I Skåde Dagtilbud handler rummelighed om, at der er plads til og accept af det enkelte barn. Inklusion tænker vi som den måde, vi tilrettelægger praksis på, så alle børn opnår at komme med i fællesskabet. Vi arbejder med rummelighed omkring fire overordnede overskrifter:

15 Kommunikationen Vi har en kultur, hvor vi reflekterer over hinandens og egen praksis. Vi diskuterer, hvordan vi skaber relationer, og hvordan vi skaber rammer for børn med særlige behov. Målet er, at alle børn oplever, at de har betydning for nogen. De voksne er garanter for, at alle børn oplever, at de har en nær relation til mindst én voksen. For at skabe en rummelig institution for børnene, skal institutionen også være rummelig for medarbejder og forældre og deres forskelligheder. Det kan have afgørende betydning for rummeligheden, hvordan de voksne omkring en børnegruppe taler om og med børnene. Vi adskiller også personen fra handlingerne. Vi beskriver eksempelvis aldrig et barn som udadreagerende, men vi beskriver i hvilke situationer, barnet reagerer sådan. griber ind i deres almindelige dagligdag. Vores pædagogik retter sig mod at skabe velfungerende grupper og fællesskaber. Forældres bidrag til rummelighed Forskning viser, at forældres bidrag til at skabe rummelighed, har stor betydning for, hvorledes børn bliver inkluderet i fællesskabet. Derfor forventer vi, at forældrene omtaler og henvender sig positivt til børn og voksne. De fysiske rammer Vi skaber rammer, hvor der er plads og rum til de stille lege. Rum til mere fysisk udfoldelse samt rum, hvor de kreative processer er i centrum. Disse forskellige rum danner rammen for forskellige udfoldelsesmuligheder, hvor det enkelte barn og dets udviklingspotentialer indgår i et socialt samspil med andre børn. Eksempelvis skaber vi legemiljøer, hvor det er muligt for børn med fysiske handicap at lege på lige fod med børn uden handicap. Pædagogisk praksis Vi tager udgangspunkt i det enkelte barns aktuelle situation og tilbyder en indholdsrig hverdag, hvor børn bliver mødt med anerkendelse og en indlevelse i deres barneperspektiv. Med udgangspunkt i børnenes forskelligheder tilrettelægger vi en dagligdag, hvor børn, der i perioder har særlige behov, bliver støttet på en måde, der mindst muligt udskiller dem og mindst muligt Sundhed og trivsel Børn & Unges strategimål for sundhed og trivsel Magistratsafdelingen for børn og unge skal arbejde for at fremme trivsel, sundhed og selvværd for alle børn og unge i Aarhus Kommune med henblik på, at alle skal have en god opvækst med mulighed for at udnytte egne evner og ressourcer bedst muligt.

16 Skåde Dagtilbuds strategi for sundhed og trivsel Sundhed og trivsel er vigtig i børnenes liv og har direkte sammenhæng med deres muligheder for at udvikle sig. For at opnå den højeste grad af sundhed og trivsel for vores børn i Skåde Dagtilbud påtager vi os ansvaret og opgaven i et tæt samarbejde med forældrene. Dette gør vi blandt andet ved målrettet at skabe de bedste vilkår og integrere arbejdet med sundhed og trivsel, som en naturlig del af vores hverdag. Fysisk og psykisk sundhed og trivsel Når vi arbejder pædagogisk med sundhed og trivsel, ser vi det både ud fra en fysisk og en psykisk vinkel. Med sundhed og trivsel tænker vi ord som sund kost, krop og bevægelse, livsglæde, robusthed, selvhjulpenhed, glæde og velvære. For at opnå den højeste grad af sundhed og trivsel er vi opmærksomme på vigtigheden af, at vi samarbejder bredt, både i barnets tid inden institutionen, barnets tid i institutionen og på overgangen til skolen. Her tænker vi blandt andet på at bruge sundhedsplejerske, PPR, socialforvaltning samt samarbejde med Skåde skole. De vigtigste samarbejdspartnere i forhold til at skabe sundhed og trivsel for børnene, er dog deres forældre. Vi lærer desuden børnene at skelne mellem, hvad der er sundt og usundt, og hvilken betydning det har for os alle i institutionen. Krop og bevægelse I vores planlægning af aktiviteter er vi opmærksomme på, at børnene får brugt deres kroppe såvel inde som ude. Dette gør vi blandt andet ved at bruge naturen, hvor vi knokler op og ned af ad bakker, vi balancer på træstammer osv. Vi bruger vores legepladser aktivt, og vi indretter dem målrettet, så de giver børnene fysiske udfordringer. Vi leger sanglege, fangelege og vi lave motorikbaner og forhindringsbaner. I det daglige er vi også opmærksomme på børnenes finmotorik. Vi observerer blandt andet, hvordan børnene holder på en blyant, klipper med en saks, leger med perler osv. Kostpolitikker Vi har udarbejdet kostpolitikker, der er med til at sikre, at børnene får en sund og varieret kost, mens de er i institutionen. Dette opnår vi ved at stille høje krav til den frokost, vi får leveret udefra og til den mad, vi selv serverer i institutionerne. Vi oplyser forældrene om, hvad vi mener den gode eftermiddagsmadpakke kan bestå af, og vi opfordrer dem til at finde på sunde alternativer til børnefødselsdage.

17 være sig selv - uden at være sig selv nok. Det er vigtigt, at vi hele tiden giver børnene tilpasse forstyrrelser og holder os inden for deres nærmeste udviklingszone for at udvikle sundhed og trivsel hos det enkelte barn. Forældresamarbejde og samspil Børn & Unges strategimål for forældresamarbejde og -samspil Magistratsafdelingen for børn og unge skal give børn, unge og deres forældre mulighed for medbestemmelse i forhold til de enkelte tilbud og stille krav om medansvar for børnenes udvikling. Robusthed Robusthed er en vigtig egenskab, som vi skal støtte og udvikle hos børnene. Barnet kan vælte ved modgang, men rejse sig igen. Det er yderst vigtigt, at barnet oplever at kunne mestre og være selvhjulpen, da det giver barnet både selvtillid og selvværd. Vi støtter dette ved at arbejde med børnenes selvhjulpenhed. Det vil sige, at vi hjælper barnet til selv at kunne kravle op og ned ad sin stol, selv spise sin mad, selv tage flyverdragt på osv. Vi arbejder også med at give børnene redskaber til at kunne klare konflikter og uenigheder. Og vi støtter barnet i at respektere egne og andres grænser. Vi anerkender barnet som det er, vi hjælper og støtter det i at aflæse andres hensigter og reaktioner. Det er vigtigt, at vi støtter børnene i at Skåde Dagtilbuds strategi for forældresamarbejde og samspil Et velfungerende forældresamarbejde er nødvendigt for at sikre barnet den bedst mulige dagligdag og trivsel. Derfor ser vi forældrene som vores nærmeste og vigtigste samarbejdspartnere. Et velfungerende forældresamarbejde er kendetegnet ved, at forældre og personale samarbejder omkring det enkelte barn. Anerkendende tilgang Vi møder vores forældre med anerkendelse og med en professionel tilgang, og vores samarbejde afspejler respekt, åbenhed og tillid. Forældrene skal have en høj grad af tillid til det personale, som dagligt er sammen med deres barn, derfor er vi åbne og ærlige om de forhold, der vedrører barnets trivsel og dagligdag. Hvis vi eksempelvis har en bekymring for, barnets udvikling og trivsel, er det vores pligt at informere og inddrage forældrene. Vi er altid i tæt dialog og samarbejde med forældre, hvis deres barn for en periode har behov for særlige tiltag i dagligdagen. Det er ligeledes vigtigt, at vi er opmærksomme på og ansvarlige for at informere forældre om børnenes positive udvikling.

18 Dagtilbudsbestyrelsen skal endvidere bidrage til det bedst mulige samarbejde mellem forældre, medarbejder og dagtilbuddets ledelse på tværs af alle afdelinger. Den daglige kontakt Vi tilstræber, at skabe en ramme for samarbejdet med forældrene, hvor vi som professionelle er lyttende og imødekommende overfor forældres spørgsmål i forhold til barnets udvikling eller dagligdag i institutionen. Vi prioriterer den daglige kontakt til forældrene højt. Vi informeret både om dagligdagen i institutionen og om aktuelle forhold omhandlende personalesituationen, nye børn eller tiltag i det pædagogiske arbejde. Forældresamtaler og møder Vi indkalder til forældresamtaler, hvor barnets udvikling og trivsel er på dagsordenen. Vi afholder forældremøder både for den enkelte afdeling og samlet for Skåde Dagtilbud. Til forældremøderne tager vi jævnligt et tema op, som vi har planlagt i samarbejde med forældrerådene og/eller dagtilbudsbestyrelsen. Dagtilbudsbestyrelse og forældreråd Formålet med dagtilbudsbestyrelsen er at sikre forældrene og medarbejderne indflydelse på principperne for dagtilbuddets daglige virke. Medlemmerne af dagtilbudsbestyrelsen repræsenterer helheden i det samlede dagtilbud og varetager dermed interesserne for alle børn og forældre i dagtilbuddet. Dagtilbudsbestyrelsen er sammensat af én forældrerepræsentant fra hvert forældreråd i dagtilbuddet og to medarbejderrepræsentanter. Dagtilbudslederen deltager uden stemmeret. Formålet med forældrerådet er at sikre forældrene indflydelse på principperne for afdelingens daglige virke. Forældrerådet er desuden sparringspartner for dagtilbudsbestyrelsen. Det er sammensat af fem forældrerepræsentanter og en medarbejderrepræsentant. Afdelingens pædagogiske leder deltager uden stemmeret. Strategi for ledelse Børn & Unges strategimål for ledelse Vi skaber, tiltrækker, udvikler og fastholder kvalificerede ledere, der vil være med til at udvikle Børn og Unge og realisere vores vision, værdier og mål. Vi styrker ledelses som profession ved at gennemføre vedvarende, systematisk ledelses- og kompetenceudvikling for alle ledere i Børn og Unge. Strategi for ledelse Vi skal skabe rammer for en attraktiv arbejdsplads og bidrage til samarbejde, dialog og fortsat forandringsvilje. Desuden skal vi gøre brug af gode erfaringer og resultater, der allerede er gjort i dagtilbuddet. God ledelse er afgørende for den service og den kvalitet

19 vi yder. Vi er bærere af den kultur, vi ønsker at fremme i dagtilbuddet. Vi skal forholde os til vores praksis, blive ved med at udvikle os og forholde os til organisationens opgave at realisere Børn & Unge politik. Ledelsesteam De pædagogiske ledere og dagtilbudslederen udgør ledelsesteamet i Skåde Dagtilbud. Dagtilbudslederen er teamleder. Endvidere deltager den administrative medarbejder et par gange årligt i møderne for at sikre sammenhæng mellem de administrative og pædagogiske opgaver i dagtilbuddet. Ledelsesteamet arbejder målrettet med at skabe et ledelsesteam, hvor møderne og samarbejdet er præget af en anerkende tilgang. Vi eksperimenterer løbende med forskellige mødeformer og metoder for at sikre udvikling. Temasamarbejdet er kendetegnet ved højt engagement, stor ansvarlighed og respekt for den enkelte. Vores værdier og ambitioner for teamarbejdet er, at: Vi prioriterer arbejdet i teamet højt, og vi er loyale mod de beslutninger, der bliver taget i teamet. Vi har gensidig respekt og forpligtigelse overfor hinanden. Den enkelte leder tager et personligt ansvar, tager initiativer og følger op på de beslutninger, ledelsesteamet har taget. Ledelsesteamet skal være det forum, der kvalificerer den pædagogiske indsats i dagtilbuddet og i ledelsen. Mål og opgaver for teamarbejdet er, at vi: Sætter mål og retning for den pædagogiske indsats i dagtilbuddet ud fra de overordnede rammer fastlagt af Aarhus Kommune og Børn og Unge politikken. Skaber sammenhæng i dagtilbuddets pædagogiske indsats, personaleledelse og de udefra kommende opgaver. Skaber fælles mål for dagtilbuddets virke samt træffer fælles beslutninger, der understøtter målene. Personale Børn & Unges strategimål for personale Vi vil med udgangspunkt i Århus Kommunes personalepolitik skabe en attraktiv arbejdsplads og et arbejdsmiljø, der tiltrækker, udvikler og fastholder kvalificerende medarbejder, der vil være med til at udvikle Børn og Unge og realisere vores vision, værdier og mål. Strategi for personaleudvikling I dagtilbuddet vil vi arbejde for det attraktive arbejdsmiljø ud fra en anerkendende og værdsættende tilgang, hvor både arbejdspladsen og den enkelte medarbejder har et ansvar for arbejdsmiljøet. Vi har indført en række personalegoder, som medarbejderne er glade for. Vi tror, at relevant viden og inddragelse er medvirkende til, at medarbejderen handler til gavn for børnene, skaber arbejdsglæde for sig selv, løfter sin afdeling og i sidste ende gør Børn og Unge til en endnu bedre arbejdsplads.

20 Informationer til personale fra ledelsesteamet bliver formidlet via skriftlige referater fra teammøder. Information til personale fra dagtilbudsbestyrelsen og forældrerådene bliver formidlet via skriftlige referater. Referater fra MED-udvalg understøttes så vidt muligt af mundtlige informationer på afdelingens ugentlige middagsmøder. Mål og opgaver Kommunikation Børn & Unges strategimål for kommunikation Vi gør en proaktiv indsats for at kommunikere vores værdier og resultater ud internt og eksternt. Vi skal selv være med til at sætte dagsordenen og have et kommunikationsberedskab i forhold til kriser. Kommunikationen skal afspejle, at Børn og Unge er en åben organisation, der lægger alle relevante oplysninger og resultater frem også når det går galt. Strategi for kommunikation For at sikre en høj faglig kvalitet og et velfungerende samarbejde har alle medarbejder et ansvar for at bidrage til en åben, respektfuld og anerkendende kommunikationsform. Vi arbejder målrettet på at have en respektfuld kommunikation præget at imødekommenhed, åbenhed og tillid. Det er vigtigt i forhold til at udvikle et respektfuldt og troværdigt samarbejde med børn, forældre, kollegaer og andre samarbejdspartnere. Vi skal formidle succeser og de gode historier og være med til at skabe en fælles kultur med faglig stolthed og arbejdsglæde. BørneIntra skal profilere dagtilbuddet og er det sted, hvor forældre, personale og andre interesserede kan søge oplysninger. Vi skal udbrede MED-udvalgets muligheder for medbestemmelse og inddragelse til de øvrige medarbejdere. Vi skal udnytte tiden på afdelingsog personalemøder til faglig dialog og udvikling. Nyhedsbreve til forældre og personale fra dagtilbudsleder og pædagogisk leder efter behov.

21 forventninger til samarbejdet mellem dagtilbudsleder og administrativmedarbejder. I den udstrækning det er muligt, e-handler vi. Desuden tiltager vi i Aarhus kommunes projekt Nemmere, bedre og Billigere Indkøb. Drift Børn & Unges strategimål for drift Vi vil frigøre flest mulige ressourcer til varetagelse af Børn og Unges kerneydelse. Det fordrer, at den bedste og billigste opgaveløsning sikres både centralt og decentralt. Vi vil vedvarende analysere og følge udviklingen i behov og tekniske muligheder og udfordre vaner og rutiner, så opgaveløsningen altid organiseres på den mest effektive og hensigtsmæssige måde. Strategi for drift Vi har i ledelsesteamet udarbejdet økonomistyring for dagtilbuddet. Vi har en deltids administrativ medarbejder, der har kontor på Bushøjvænget. Vi har udarbejdet en opgaveliste og afstemt

22 Kontakt Vi kan kontaktes på: Dagtilbudsleder Camilla Moldt Bushøjvænget Højbjerg Mail: Tlf: Børnehuset Elmehøj Pædagogisk leder Irma Bech Christiansen Elmehøjvej Højbjerg Tlf: Børnehuset Søsterhøj Pædagogisk leder Nina Hvid Elmehøjvej Højbjerg Mail: ninah@aarhus.dk Tlf: Børnehuset Stenvej Pædagogisk leder Betty Myrup Stenvej Højbjerg Mail: bemy@aarhus.dk Tlf: DII Stennehøjen Pædagogisk leder Pia Axelsen Stennehøj Allé 202 A 8270 Højbjerg Mail: piaxe@aarhus.dk Tlf: DII Bushøj Pædagogisk leder Timothy Munslow Bushøjvænget Højbjerg Mail: timu@aarhus.dk Tlf: Læs mere om os på under Find dagtilbud

23

Pædagogisk grundlag. - En præsentation af Skåde Dagtilbuds pædagogiske grundlag og udviklingsplaner

Pædagogisk grundlag. - En præsentation af Skåde Dagtilbuds pædagogiske grundlag og udviklingsplaner Pædagogisk grundlag - En præsentation af Skåde Dagtilbuds pædagogiske grundlag og udviklingsplaner Indholdsfortegnelse 1. Rammerne for Skåde Dagtilbuds virke.. s. 4 Dagtilbudsloven Børn og Unges politik

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Søsterhøj

Velkommen til Børnehuset Søsterhøj Velkommen til Børnehuset Søsterhøj Velkommen til Søsterhøj Søsterhøj er rammen for børnelivet for de 0 til 6-årige, deres forældre og personalet. På Søsterhøj arbejder vi på, at være et sted med glade

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi

Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi 1 Frederiksbjerg Dagtilbuds kerneopgave, vision og strategi Frederiksbjerg Dagtilbud er en del af Børn og Unge i Aarhus Kommune, og dagtilbuddets kerneopgave, vision og strategi er i harmoni med magistratens

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Pædagogisk læreplan Skjoldhøj dagtilbud. DET ER I FÆLLESSKABET MED ANDRE, VI LÆRER OM OS SELV OG HINANDEN.

Pædagogisk læreplan Skjoldhøj dagtilbud. DET ER I FÆLLESSKABET MED ANDRE, VI LÆRER OM OS SELV OG HINANDEN. Pædagogisk læreplan Skjoldhøj dagtilbud. DET ER I FÆLLESSKABET MED ANDRE, VI LÆRER OM OS SELV OG HINANDEN. 1 Den pædagogiske læreplan har følgende temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne på andre voksne, væk fra deres eget hjem og forældrene. Børnehaven er

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015. Hjernen&Hjertet

VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015. Hjernen&Hjertet VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 4 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske principper

Læs mere

Børnehøjen. At lege er at leve...

Børnehøjen. At lege er at leve... Børnehøjen At lege er at leve... Præsentation af Stavtrup Dagtilbud STAVTRUP DAGTILBUD BESTÅR AF 7 AFDELINGER: 1 DAGPLEJEAFDELING OG 6 INSTITUTIONSAFDELINGER, DER TILSAMMEN PASSER CA. 285 BØRN I ALDEREN

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dalumgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 9 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 % - Observatører 1 % Forældre 11 31 % Ældste børn 0 0 % Rapporten består

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

Tema Mål Metoder Handleplan

Tema Mål Metoder Handleplan Pædagogisk læreplan for Skejby Vorrevang Dagtilbud På vej mod 6 år Tema Mål Metoder Handleplan Sociale kompetencer At etablere og fastholde venskaber. At indgå i samspil med andre. At handle i sociale

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Læreplaner Dagtilbud Ø-gaderne

Læreplaner Dagtilbud Ø-gaderne Læreplaner Dagtilbud Ø-gaderne Barnets alsidige personlige udvikling Barnets sociale kompetencer Barnets sproglige udvikling Naturen og naturfænomener Krop og bevægelse Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Velkommen til Legehuset

Velkommen til Legehuset Velkommen til Legehuset Ny i Legehuset I dette dokument har i mulighed for at læse lidt om hvem vi er og hvad vi står for. Sidst er der beskrevet nogle af de mere praktiske ting ved at være barn og forældre

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragebakken Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 19 41 % Ældste børn 4 36 % Rapporten består

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Midgård Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 58 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 5 50 % - Observatører 1 % Forældre 19 34 % Ældste børn 2 29 % Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Dragen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 15 65 % - Ledere 1 100 % - Medarbejdere 10 56 % - Observatører 4 100 % Forældre 43 45 % Ældste børn 8 35

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Virkensbjerget Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 8 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 6 % - Observatører 1 % Forældre 13 35 % Ældste børn 4 44 % Rapporten består

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Stjernen Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 11 69 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 9 64 % - Observatører 1 % Forældre 38 43 % Ældste børn 10 50 % Rapporten

Læs mere

Sanderum-Tingløkke Afrodite Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Sanderum-Tingløkke Afrodite Børnehus Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 10 91 % - Ledere 1 % - Medarbejdere 7 88 % - Observatører 2 % Forældre 23 43 % Ældste børn 11 58 % Rapporten

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Odense Kommune Holluf Pile-Tingkjær Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Holluf Pile-Tingkjær Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 89 89 % - Ledere 8 89 % - Medarbejdere 66 90 % - Observatører 15 83 % Forældre 205 41 % Ældste børn

Læs mere

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Odense Kommune Højme-Rasmus Rask Områderapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Odense LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 84 97 % - Ledere 8 100 % - Medarbejdere 61 97 % - Observatører 15 94 % Forældre 211 46 % Ældste børn

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde 2017-2018 Velkommen til dagtilbuddet Rønde Børnehus, som består af Børnehuset Moesbakken og Børnehuset

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NOVAS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal

Børne- og Ungepolitik i Rudersdal Børne- og Ungepolitik i Rudersdal 1. juni 2015 Sekretariatet Børne- og Ungepolitikken er det fælles grundlag for alt arbejde med børn og unge fra 0 til 18 år - i Rudersdal Kommune, og det supplerer lovbestemmelser,

Læs mere

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Netværk 08 Brobækhus børnehave Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 7 88% - Ledere 0 - Medarbejdere 7 100% - Observatører 0 Forældre 65 58% Rapporten består af fem afsnit,

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunale institutioner Grøftekanten Daginstitutionsrapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 17 100% - Ledere 1 100% - Medarbejdere 16 100% - Observatører 0 Forældre 37 38% Ældste børn 13 38% Rapporten

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013 Vuggestuens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Vuggestuen Værdi: anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole 1 I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles daværende ledelse og bestyrelse et omfattende arbejde med en vision og et fælles grundlag for skolens virke. Man ønskede

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016.

Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016. Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016. I Børnehuset Krystallen arbejder vi ud fra Delpolitik for Dagtilbud for Vejle kommune: Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år. Børne- og

Læs mere

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING

Kommunerapport Holstebro Kommune Daginstitutioner LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING Kommunerapport LEGE- OG LÆRINGSMILJØVURDERING DATAGRUNDLAG 01 Svarprocenter Antal svar Svarprocent Fagpersonale 433 82% - Ledere 47 56% - Medarbejdere 386 86% - Observatører 0 Forældre 1.041 44% Ældste

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Børnehuset ved Søerne arbejder ud fra love og regler, fastsat af stat og kommune. Overordnet er vores formål at opfylde de krav, der er formuleret i Lov Om Dagtilbud:

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden Institution: Institutionen består af følgende børnehuse: Skovlinden MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Side 1 af 10 MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Institutionen Antal besvarelser: 69 Denne tabel viser, hvordan

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Vuggestuen Småland, Langelandsgade 62, 8000 Århus C

Pædagogiske læreplaner for Vuggestuen Småland, Langelandsgade 62, 8000 Århus C Pædagogiske læreplaner for Vuggestuen Småland, Langelandsgade 62, 8000 Århus C Århus Kommunes grundlæggende arbejde med børn og unge handler om at sikre børns læring, udvikling, fællesskaber, sundhed og

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

Rapport for Herlev kommune

Rapport for Herlev kommune Rapport for Herlev kommune FORÆLDRENES BESVARELSER Herlev kommune Svar Antal besvarelser: 241 Denne tabel viser, hvordan forældrene har vurderet den pædagogiske praksis. Forældrene har anvendt følgende

Læs mere

HOLMETRÆET Dagtilbud. Kvalitet. Mangfoldighed. Bevægelse. Livsmod. Kreativitet. Relationer. Fællesskaber. Faglighed. Nærvær.

HOLMETRÆET Dagtilbud. Kvalitet. Mangfoldighed. Bevægelse. Livsmod. Kreativitet. Relationer. Fællesskaber. Faglighed. Nærvær. Skåde til HOLMETRÆET Dagtilbud Nærvær Bevægelsesglæde Fællesskaber Kreativitet Fællesskaber Engagement Livsmod Relationer Faglighed Kvalitet Mangfoldighed Udeliv Fællesskab Livsglæde Sangglad Legende Fællesskaber

Læs mere