Vurdering af effekter på fugle og natur ved etablering og drift af demonstrationsvindmøller ved Kappel, Vestlolland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vurdering af effekter på fugle og natur ved etablering og drift af demonstrationsvindmøller ved Kappel, Vestlolland"

Transkript

1 ENERGI E2 Vurdering af effekter på fugle og natur ved etablering og drift af demonstrationsvindmøller ved Kappel, Vestlolland Kunde Rådgiver ENERGI E2 A/S Hedeselskabet Miljø- og Myndighedsafdelingen Miljø og Energi A/S Teglholmen, A.C. Meyers Vænge 9 Ringstedvej København SV 4000 Roskilde Tlf.: Tlf.: Fax: Fax: Att. Tove Kjær Hansen Sag nr Udarbejdet af Erik M. Jacobsen og Birte Hansen Kvalitetssikring Kim Diget Christensen Revisions nr. 01 Godkendt af Per Møller Jensen Udgivet

2 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning Baggrund Krav om konsekvensvurdering Nærværende konsekvensvurdering Referencegrundlag Område- og projektbeskrivelse Områdebeskrivelse Projektbeskrivelse Beskrivelse af områdets fugleliv og naturværdier Beskrivelse af projektområdets fugleliv Ynglende og rastende fugle Trækkende fugle Fuglebeskyttelsesområdet Beskrivelse af naturtyper og arter Beskyttede naturtyper Generelt om vindmøllers påvirkning på fugle Vindmøllers påvirkning på fugle Risiko for kollision Forstyrrelse Forringelse af levesteder Konsekvensvurdering Ynglende, rastende og trækkende fugle Beskyttede naturtyper og bilag IV-arter Afværgeforanstaltninger Referencer...18 Hedeselskabet:

3 1 Sammenfatning ENERGI E2 ønsker at etablere en demonstrationsplads for op til 9 store vindmøller på Vestlolland ved Kappel. De nye møller vil have en højde på meter, og de første møller forventes at blive opstillet over de næste 2-4 år. Ved Kappel står der i dag 24 mindre møller, som alle vil blive taget ned i takt med, at de nye møller bliver rejst. Vindmøller kan potentielt have en negativ påvirkning af flora og fauna ved at reducere arealet med egnede levesteder samt ved at forstyrre under etablering og den efterfølgende drift. Endeligt kan trækkende fugle under særlige omstændigheder kollidere med vindmøller i drift. Som input til en samlet VVM redegørelse har ENERGI E2 derfor anmodet Hedeselskabet Miljø & Energi om at foretage en specifik vurdering af prøvevindmøllernes eventuelle effekter på fugle, arter og naturtyper i både opsætnings- og driftsperioden. De 9 planlagte demonstrationsmøller skal efter planerne opstilles på den vestlige del af Lolland bag diget ved Kappel og den eksisterende Kappel Vindmøllepark i et område, der helt overvejende er præget af intensiv landbrugsdrift. Ca. 2 kilometer nord for vindmølleområdet ligger Fuglebeskyttelsesområde 88, der er udpeget på grund af ynglende Anneks 1-arter samt store forekomster af rastende vandfugle. Desuden findes enkelte fuglelokaliteter i nærområdet. Området er desuden udpeget som Habitatområde på grund af en række beskyttelsesværdige naturtyper, men disse er lokaliseret så langt fra vindmølleområdet, at de ikke påvirkes af projektet. Digegravene i mølleområdet kan udgøre potentielle levesteder for enkelte Bilag IV-arter såsom strandtudse og grønbroget tudse, og også løvfrø kendes fra området. Digegravene skønnes dog ikke at blive påvirket af projektet i forbindelse med hverken etablerings- eller driftsfasen i et omfang, der kan medføre beskadigelse eller ødelæggelse af disse grave som mulige levesteder for disse paddearter. Med det kendskab, der er tilvejebragt om lokalområdets fugleliv, herunder vigtige ynglepladser, rasteområder og kendte hovedtrækveje samt projektets karaktér, vurderes det, at de 9 møller med den beskrevne placering og angivne dimensioner ikke påvirker ynglende, rastende eller trækkende fugle i væsentlig grad. Mølleområdet rummer enkelte naturtyper, som er beskyttede efter Naturbeskyttelseslovens 3, men ingen af disse vurderes at blive berørt af vindmølleprojektet. Det vurderes derfor, at vindmølleprojektet som beskrevet af Energi E2, ikke i væsentligt omfang påvirker flora og fauna og ikke er i strid med hverken Fuglebeskyttelses- eller Habitatdirektivet. Hedeselskabet:

4 2 Baggrund ENERGI E2 ønsker at etablere en demonstrationsplads (herefter kaldet vindmølleområdet ) for op til 9 store vindmøller på Vestlolland ved Kappel (figur 1). Formålet er at teste den kommende generation møller, dvs. den mølletype, som forventes at være konkurrencedygtig og tilstrækkeligt modnet til idriftsættelse 3-4 år frem i tiden. De nye møller vil have en højde på meter, og de første møller forventes at blive opstillet over de næste 2-4 år. Ved Kappel står der i dag 24 mindre møller, som alle vil blive taget ned i takt med at de nye møller bliver rejst. Figur 1: Oversigtskort over mølleområdet (blå streg) samt Fuglebeskyttelsesområde nr. 88(rød streg). Kappel Vindmøllepark ligger syd for det internationale fuglebeskyttelsesområde nr. 88 Nakskov Fjord og Indrefjord, der er udpeget på baggrund af en række ynglende og rastende fugle, som eventuelt vil kunne blive forstyrret af de høje møller (figur 1). Inden for selve vindmølleområdet ved Kappel er der flere mindre områder med naturtyper, som er beskyttede af naturbeskyttelsesloven ( 3) og som ligeledes eventuelt vil kunne blive berørt af projektet. 2.1 Krav om konsekvensvurdering Vindmøller kan potentielt have en negativ påvirkning af miljøet, og inden der rejses møller med en totalhøjde over 80 meter, skal der i henhold til den såkaldte Samlebekendtgørelse om vurdering af større anlægs virkning på miljøet (VVM) (Bek. Nr. 428 af 02/06/1999) udarbejdes en VVM redegørelse. En VVM redegørelse skal blandt andet påvise, beskrive og vurdere et anlægs direkte og indirekte virkninger på fauna og flora. Hedeselskabet:

5 Desuden skal der i henhold til Bekendtgørelse vedr. afgrænsning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder (EF-Fuglebeskyttelsesområder, EU-Habitatområder og Ramsarområder) (Bek. nr. 477 af 07/06/2003 med senere ændringer) gennemføres en konsekvensvurdering af alle aktiviteter, der kan påvirke et internationalt naturbeskyttelsesområde og som forudsætter planlægning, tilladelse, godkendelse eller dispensation, uanset om aktiviteterne foregår i eller uden for beskyttelsesområdet. 2.2 Nærværende konsekvensvurdering Som input til en samlet VVM redegørelse har ENERGI E2 anmodet Hedeselskabet Miljø & Energi om at foretage en specifik vurdering af prøvevindmøllernes eventuelle effekter på fugle, arter og naturtyper i både opsætnings- og driftsperioden. Vurderingen vil efter ønske fra ENERGI E2 særligt fokusere på, om opsætning og drift af de høje møller vil medføre forringelse eller forstyrrelser, der har betydelige konsekvenser for fugle, der indgår i udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområdet ved Nakskov Fjord, særligt omkring Søndernor. Desuden vil vurderingen forholde sig en eventuel påvirkning af naturtyper i vindmølleområdet, som er beskyttede af naturbeskyttelseslovens 3 samt strengt beskyttede arter listet på Habitatdirektivets bilag IV. Formålet med denne rapport er dermed at vurdere demonstrationsvindmøllernes mulige effekt på områdets naturværdier. Andre mere eller mindre natur- og miljømæssigt relaterede gener som eksempelvis støj og skyggekast, vil således kun blive berørt i det omfang, det har betydning for de stedlige naturværdier, herunder primært fuglelivet. En vurdering af projektets visuelle påvirkning af landskabet ligger ligeledes uden for rammerne af denne vurdering. Endeligt skal det nævnes, at det ikke er fundet relevant at inddrage Habitatområde nr.158 Nakskov Fjord i rapporten, da de naturtyper, som udgør områdets udpegningsgrundlag, grundet deres afstand til vindmølleområdet, ikke påvirkes af projektet. Der indgår ingen arter i udpegningsgrundlaget for Habitatområdet. 2.3 Referencegrundlag Som grundlag for den faglige vurdering er der indhentet biologiske data og øvrige oplysninger fra myndigheder, foreninger, institutioner og andre med relevant viden i forhold til områdets biologiske og naturmæssige forhold. Kort, projektbeskrivelse m.m. er stillet til rådighed af ENERGI E2 og specifik information om områdets naturværdier er indhentet fra bl.a. Storstrøms Amt, Danmarks Miljøundersøgelser og fra en række publicerede referencer. Det officielle udpegningsgrundlag for fuglebeskyttelsesområde nr. 88 er indhentet fra Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside ( Desuden er der foretaget en overordnet biologisk besigtigelse af vindmølleområdet den 1. marts Hedeselskabet:

6 3 Område- og projektbeskrivelse 3.1 Områdebeskrivelse Landskabet på Sydvestlolland er generelt præget af store, flade inddæmmede arealer beskyttet af diger ud mod Nakskov Fjord og Femern Bælt. De ni planlagte demonstrationsmøller skal efter planerne opstilles på den vestlige del af Lolland bag diget ved Kappel og den eksisterende Kappel Vindmøllepark i et område, der helt overvejende er præget af landbrugsdrift (figur 2) meter Figur 2: Kappel Vindmøllepark på Vestlolland med eksempel på placering af ni nye demonstrationsmøller samt eksisterende møller, som nedtages (Kilde: E2 s debatoplæg). Ved Kappel ligger diget næsten helt ud til havstokken. Diget er op til et par meters højde og på toppen er anlagt en grussti, hvor cykling og færdsel til fods er tilladt. Digets jævnt skrånende yderside går over i en ca. 4-6 meter bred strandeng, der afsluttes af en digesikring i form af store sten. På indersiden er der langs en del af diget digegrave på op mod 5-10 meters bredde. Gravene er bevoksede med tagrør og hist og her er opvækst af buske og mindre krat. Hvor digegravene er fraværende, er der er på indersiden af diget et smalt græsareal, som på besigtigelsestidspunktet var indhegnet og sandsynligvis afgræsses af får dele af året. Landskabet bag diget er generelt fladt og præget af store, sammenhængende landbrugsarealer. Markerne brydes af enkelte levende hegn, og med undtagelse af et par mindre skovpartier, hvoraf det største ligger i et bælte langs kysten ca. 3 km øst for Kappel Vindmøllepark, er området i øvrigt stort set uden krat eller skovbevoksninger. Hedeselskabet:

7 I nærheden af Kappel ligger spredte gårde og mindre landsbybebyggelser. Nærmeste landsby (Vesternæs) er ca. 2 km nord for vindmølleområdet. Desuden ligger der langs kysten sommerhusområder både nord og syd for vindmølleområdet. 3.2 Projektbeskrivelse Projektet ved Kappel er beskrevet i detaljer i ENERGI E2 s debatoplæg Demonstrationsvindmøller ved Kappel. Desuden har E2 udarbejdet et teknisk notat som angiver retningsliner for møllernes placering. I det følgende summeres de forhold, som er af betydning for en vurdering af projektets effekt på især fugle samt den øvrige natur i området. Vindmølleområdet er i regionplanen udlagt til vindmølleområde med mulighed for vindmøller større end 80 meter. De ni planlagte møller vil blive opført i etaper over de næste 2 4 år, således at opsætningen af de enkelte demonstrationsmøller sker i takt med den teknologiske udvikling. Møllerne vil ifølge angivne retningsliner blive opstillet i rækkefølge fra nordvest mod sydøst. Størrelsen og den faktiske placering af de enkelte møller er endnu ikke kendt, men de forventes at få en totalhøjde på ca m til øverste vingespids. Det angives, at den yderste møllerække vil blive placeret så tæt på vejen langs diget som muligt, mens den inderste række ikke forventes placeret nærmere diget end de eksisterende møller. Hver mølle opstilles på et areal som udgør op til 25x40 meter og som evt. befæstes helt eller delvist og som orienteres, så det er til mindst mulig gene for driften af den omkringliggende landbrugsjord. Tilkørsel til møllerne fra landevej skal være mulig fra eksisterede veje i området. Dog vil der blive etableret en ny op til 6 m bred tilkørselsvej fra Skansegård nord for vindmølleområdet og ud til den nuværende vej langs diget. Den endelige placering af den nye tilkørselsvej er endnu ikke fastlagt og vil afhænge af matrikulære og ejermæssige muligheder. Møllerne netforbindes med et eller flere jordkabler, hovedkabel(-er) forventes placeret i eller langs vejen langs diget, mens forbindelser til de sydligste møller trækkes den korteste vej gennem marken. Det bemærkes, at SEAS-NVE muligvis vil etablere et mindre transformeranlæg til tilslutning til kabel til Munkeby. Anlægget placeres ved vej, og det samlede forventede arealbehov skønnes til ca m 2. Ved Kappel står der i dag 24 stk. 400 kw-møller fra Møllerne er, som det fremgår af figur 2 og nedenstående fotos, placeret i en række på indersiden af diget. I takt med at de nye møller bliver rejst, vil de eksisterende møller blive nedtaget sammen med en ældre mølle, der står umiddelbart nordøst for diget. Hedeselskabet:

8 Den eksisterede Kappel Vindmøllepark set fra syd. Desuden ses grusstien på toppen af diget samt standeng på ydersiden og landbrugsarealer på indersiden af diget. Digegrave på indersiden af diget med bevoksning af tagrør. Hedeselskabet:

9 Kappel Vindmøllepark set fra nord samt det 3-beskyttede vandløb langs indersiden af diget. Kappel Vindmøllepark set fra nord. Desuden ses den nordligste del af den eksisterende vej langs diget som forlænges mod nord. Foto 1-4: Fotos fra mølleområdet, fra besigtigelsen af området 1. marts Hedeselskabet:

10 4 Beskrivelse af områdets fugleliv og naturværdier 4.1 Beskrivelse af projektområdets fugleliv Ynglende og rastende fugle Der ligger en række mere eller mindre vigtige fuglelokaliteter omkring det planlagte projektområde ved Kappel. I Dansk Ornitologisk Forenings Lokalitetsregistreringer (f.eks. Nielsen 1997) er følgende lokaliteter defineret: Høkke Sø og Vindeholme Skov henholdsvis 2 og 4 kilometer sydøst for projektområdet, slambassinerne ved Savnsøvig, der ligger 9 kilometer nordøst for projektområdet, Ydø-Jordbjerg-Bogø Inddæmning-Store Vejlø ca. 2 kilometer nordøst for projektområdet samt lokaliteterne Albuen og Søndernor, Kåreholm, Smedeholm og Barneholm, der er en del af Fuglebeskyttelsesområde 88, hvis sydligste grænse ligger ca. 2 kilometer nord for projektområdet. Mest relevant i forhold til projektområdet synes dermed at være lokaliteterne Albuen og Sønder Nor i det tilstødende Fuglebeskyttelsesområde samt markerne i de inddigede områder ved Ydø-Jordbjerg og Bogø Inddæmningen. De inddæmmede arealer består næsten udelukkende af intensivt dyrket agerland med enkelte levende hegn og remiser og rummer efterår og vinter ofte store flokke af rastenden svaner (især sangsvane), gæs (sædgås, blisgås, grågås, kanadagås) og vadefugle, herunder hjejler, der kan raste i området i 3-cifrede antal. De vigtigste rastepladser vurderes dog at ligge mindst ca. 2 kilometer fra det planlagte projektområde. Fra selve projektområdet kendes ikke til oplysninger om ynglende og rastende fugle. Det vurderes dog, at ynglefuglefaunaen primært vil omfatte helt almindelige agerlandsfugle tilknyttet marker og levende hegn samt evt. almindelige ænder og vandhøns tilknyttet områdets kanaler og vandfyldte digegrave Trækkende fugle En vis viden om fuglenes træk i og omkring projektområdet er relevant i forbindelse med en vurdering af risikoen for, at trækkende fugle kolliderer med vindmøllerne. Der er ikke fundet detaljeret oplysninger om fugletrækket i selve projektområdet, men fugletrækket omkring Lolland-Falster er på et mere generelt plan beskrevet af bl.a. Schmidt & Brehm (1974). Hvert efterår benytter hundredetusindvis af trækkende fugle en trækrute fra Lolland til Fehmarn og videre sydpå. Denne rute er en forlængelse af trækruten fra Falsterbo i det sydlige Sverige, der er hovedtrækvejen for især spurvefugle, duer og rovfugle fra Skandinavien til det vestlige og sydlige Europa. Efter at fuglene har forladt Falsterbo, deler trækket, afhængigt af vindforholdene, sig i tre delruter: 1) en rute tværs over Sjælland til Stigsnæs, 2) en rute, der kryd- Hedeselskabet:

11 ser Storstrømmen og den nordlige del af Falster og fortsætter videre til Tyskland via Saksfjed-Hyllekrog og Fehmarn samt 3) en sydligere rute, der går over det nordlige Møn og det nordlige Falster for derefter at mødes med rute 2 på Sydfalster og fortsætte til Tyskland via Saksfjed-Hyllekrog og Fehmarn. Disse trækveje benyttes årligt af et stort antal rovfugle, duer og spurvefugle. De følgende arter vides at kunne forekomme i tusinder eller titusinder: musvåge, hvepsevåge, vibe, ringdue, sanglærke, engpiber, stær, bogfinke, grønsisken og tornirisk (Schmidt & Brehm 1974, Nielsen 1994 & 1995). Desuden forekommer formentligt et større antal nattrækkende drosler, sangere m.m. Ved østlige vinde drives især rovfuglene længere mod vest, og trækket fra Sverige når Sjælland ved at passere den nordlige del af Øresund. Afhængigt af østenvindens styrke og retning koncentreres det videre træk ved Stigsnæs, Langeland eller Als. Endeligt forekommer en del lokale trækbevægelse af vandfugle, bl.a. ederfugl og havlit i farvandet mellem Lolland og Langeland, hvor der også overvintrer flere tusinde ederfugle og havlitter. Dette træk finder imidlertid sted adskillige kilometer fra projektområdet, hvorfor det forekommer usandsynligt, at vindmølleprojektet skulle kunne indvirke på dette. 4.2 Fuglebeskyttelsesområdet Fuglebeskyttelsesområder er udpeget med baggrund i Fuglebeskyttelsesdirektivet (79/409/EØF) fra 1979 med det overordnede formål at forbedre situationen for de vilde fuglebestande i EU ved at sikre levesteder for bestemte arter af ynglefugle og internationalt vigtige koncentrationer af trækfugle. Ramsarområder er udpeget på baggrund af Ramsarkonventionen fra 1971 og består af vådområder med så mange vandfugle, at de har international betydning. Fuglebeskyttelsesområde nr. 88 er udpeget på grund af de ynglende Anneks 1- arter rørhøg, klyde, almindelig ryle, splitterne, fjordterne, havterne og dværgterne samt store rasteforekomster af sangsvane, knopsvane, sædgås, troldand, toppet skallesluger og blishøne. Klyde, almindelig ryle, splitterne, fjordterne, havterne og dværgterne er hovedsageligt tilknyttet øer og holme i Nakskov Fjord i så stor afstand fra projektområdet, at forstyrrelser fra vindmølleprojektet næppe er relevante at vurdere. Det samme gælder rørhøg, hvis nærmeste yngleplads i forhold til projektområdet ved Kappel er den langstrakte digegrav ved Bondeholm i den sydligste ende af beskyttelsesområdet (Thelander 2005). Med hensyn til de nævnte rastende vandfugle ligger rasteområderne i Søndernor og Nakskov Fjord mindst 3-4 kilometer fra det sted, hvor vindmøllerne planlægges opsat, hvorfor forstyrrelser af disse områder i forbindelse med møllernes opsætning og drift heller ikke synes relevant. Hedeselskabet:

12 4.3 Beskrivelse af naturtyper og arter Beskyttede naturtyper Mølleområdet rummer en række naturtyper, som er beskyttede i medfør af naturbeskyttelseslovens 3. Det drejer sig om de smalle strandengsarealer på ydersiden af diget samt digegravene på digts inderside, der ligeledes hører under naturtypen strandeng. Desuden er det vandløb, der løber langs den indvendige side af diget samt et par mindre vandhuller, der dog ligger uden for selve mølleområdet, omfattet af 3 (figur 3). Beskyttelsen indebærer, at der ikke uden forudgående dispensation fra amtet må foretages ændringer i naturtypers tilstand. Figur 3: Naturtyper beskyttede af naturbeskyttelseslovens 3 i og nær mølleområdet (naturtypen strandeng er omgivet af en sort streg/svag raster, vandløb er angivet med blå streg og vandhuller som blå prikker (kilde: Storstrøms Amts arealinformation på Hedeselskabet:

13 Storstrøms Amt er ikke i besiddelse af botaniske registreringer fra de aktuelle beskyttede områder og har ikke kendskab til forekomst af sjældne eller særlige botaniske fund i eller i umiddelbar nærhed af mølleområdet. I materialet fremsendt i forbindelse med høringsfasen nævnes desuden plantearten Soløje Alant fra projektområdet. Arten er ret sjælden i Danmark, men forekommer relativt almindeligt netop på det sydlollandske dige. Kysten mellem roden af Albuen og Vindeholm Vesterskov, hvorimellem mølleområdet er beliggende, er beskrevet i Oversigt over danske botaniske lokaliteter (Gravesen 1982). Der foreligger imidlertid ingen særskilte oplysninger om vegetationen i netop mølleområdet. I forbindelse med besigtigelsen af mølleområdet den 1.marts 2006 blev der på strandengene på ydersiden af diget registreret typiske strandengsarter som Engelskgræs, Fliget-Vejbred, Sandkryb, Strand-Kvik, Sand-Hjælme, Strand-Karse, Rød Svingel og Bidende Stenurt, mens der i digegravene blev noteret en næsten total dominans af tagrør, hist og her med opvækst af Spyd-mælde og Gærde- Kartebolle. Digegravene er stedvist omgivet af lavtvoksende krat af primært Slåen og Hvidtjørn samt hist og her Havtorn og den ikke hjemmehørende Rynket Rose. Strengt beskyttede arter (Bilag IV-arter) Af Habitatdirektivets artikel 12 fremgår, at de enkelte medlemslande skal indføre en streng beskyttelse af en række dyre- og plantearter, uanset om disse forekommer inden for eller uden for et internationalt naturbeskyttelsesområde. Disse arter står opført på Habitatdirektivets bilag IV (kan ses på og omfatter blandt andet arter, som er relativt almindeligt forekommende i Danmark, herunder spidssnudet frø og markfirben samt alle arter af flagermus. For dyrearter omfattet af bilag IV indebærer beskyttelsen blandt andet et forbud mod at yngle- og rasteområder beskadiges eller ødelægges. I en rapport fra EU Kommissionens arbejdsgruppe vedrørende artikel 12 defineres ynglesteder som arealer, der er af afgørende betydning for pardannelse, parringsadfærd, bygning af reder, æglægning eller i det hele taget spiller en rolle, når arterne skal formere sig. Rasteområder defineres som områder, der er af afgørende betydning for dyr eller grupper af dyr, når disse ikke er aktive. Rastepladser kan også omfatte strukturer skabt af dyr til at fungere som rastepladser. Storstrøms Amt har kendskab til en række forekomster af padder omfattet af bilag IV langs med diget ved den nordlige del af Bogø Inddæmningen og ved Store Vejlø. Der er tale om arterne grønbroget tudse, strandtudse, og løvfrø. Ifølge Rudbjerg Kommunes lokalplan er vådområderne indenfor diget levested for løvfrøer, og af materialet fra høringsfasen nævnes også strandtudse fra projektområdet. På baggrund af besigtigelsen af området vurderes det da også, at digegravene på indersiden af diget potentielt kan være egnede levesteder for disse arter. Hedeselskabet:

14 5 Generelt om vindmøllers påvirkning på fugle De fleste undersøgelser af vindmøllers påvirkning på fugle vedrører effekter observeret i forbindelse med opsætning og drift over en kortere periode, mens viden om langtidseffekter endnu er ret mangelfuld. Der er derfor ikke i forbindelse med denne konsekvensvurdering fundet tilstrækkeligt videngrundlag til at skelne mellem de planlagte vindmøllers påvirkning på fugle i henholdsvis opsætnings- og driftsperioden. 5.1 Vindmøllers påvirkning på fugle Der er gennem årene foretaget en del danske og udenlandske undersøgelser af fugles reaktion på vindmøller. Resultaterne fra en række europæiske vindmølleprojekter gennemført frem til midten af 1990erne er bl.a. sammenstillet i en rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser (Clausager & Nøhr 1995). Rapporten beskriver, hvilke indvirkninger og effekter vindmøller kan have på fugle for så vidt angår effekten af kollision med vindmøller, vindmøllers forstyrrelseseffekt i forhold til fugle, samt møllernes mulige forringende effekt på fugles levesteder. Der skelnes desuden i rapporten mellem de mulige påvirkninger af hhv. ynglende, rastende og fødesøgende fugle samt af fugle, der trækker gennem et vindmølleområde Risiko for kollision Undersøgelser i Danmark og udland har bl.a. vist, at risikoen for at fugle flyver ind i vindmøller helt afhænger af møllernes placering, men generelt er lille. For visse rovfuglearter som f.eks. rørhøg eller blå kærhøg kan der dog i forbindelse med fødesøgning være tale om en forøget kollisionsrisiko. Ligeledes kan der, hvor vindmøller placeres på lokaliteter med større koncentrationer af trækfugle, opstå kollisionsproblemer, men også i disse tilfælde har antallet af kolliderede fugle været lavet. På baggrund af de hidtidige undersøgelsesresultater vurderes det således, at fugle i meget begrænset omfang og kun under særligt uheldige omstændigheder kolliderer med vindmøller. Desuden synes kollisionsfaren at være væsentlig mindre sammenlignet med andre former for infrastruktur, for eksempel radiomaster og højspændingsledninger (Clausager & Nøhr 1995). Det skal dog understreges, at selvom risikoen for, at fugle omkommer ved kollision med vindmøller er ringe og ikke generelt udgør nogen fare for fuglebestandes størrelse, vil særlig hensyn skulle tages eksempelvis når der er tale helt specielle geografiske forhold eller om sjældne, langsomt reproducerbare og/eller særligt følsomme arter. Hedeselskabet:

15 5.1.2 Forstyrrelse Nogle arter af ynglefugle synes, ifølge rapporten fra Danmarks Miljøundersøgelser, på kort sigt at kunne vænne sig til især støj- og synsmæssige effekter af vindmøller. Der kan imidlertid være tale om korttidstilvænning, som har udspring i fuglenes stedtrofasthed, og på længere sigt kan der opstå negative indvirkninger. Eksempelvis er en art som vibe langt mere støjfølsom end strandskade eller måger. Men viber er samtidig stedtrofaste fugle, som vender tilbage til deres ynglested år efter år, ofte i hele deres levetid. Nye førstegangsynglende vil derimod undgå at vælge redeplads nær en mølle. I løbet af nogle år dør den generation af viber ud, som ynglede i området, før møllen blev rejst, og der kommer ikke nye fugle til, hvorved viber gradvist kan blive fortrængt fra yngleområder tæt ved store vindmøller (Danmarks Vindmølleforening 2002). Det skal dog bemærkes, at der i litteraturen kun foreligger sparsom dokumentation af dette forhold (Clausager & Nøhr 1995). For fugle, der kortvarigt opholder sig i et område for at raste eller fouragere, har flere undersøgelser påvist, at vindmøller udgør en skræmmeeffekt, men at graden af indvirkning afhænger af, hvilke fuglearter der er tale om. Eksempelvis er gæs, svaner, ande- og vadefugle tilbøjelige til at holde sig i en vis afstand til vindmøller, mens måge- og kragefugle samt stære sjældent påvirkes. Inden for en afstand af 250 m fra vindmøller kan antallet af tilstedeværende fugle reduceres med op til 95%, og der er registreret forstyrrende effekter på op til 800 m for gæs og vadefugle (Clausager & Nøhr 1995). For så vidt angår trækkende fugle er det påvist, at såfremt der ligger en vindmølle eller en gruppe af vindmøller i fuglenes flyveretning, flyver de som regel roligt uden om enten langs møllen eller højere op. I tilfælde, hvor mange vindmøller står forholdsvis tæt sammen på tværs af fuglenes trækrute, kan mølllerne komme til at udgøre en barriere, som fuglene må flyve udenom. Samlet konkluderes det i udredningen, at såvel forstyrrelseseffekten som forringelse af habitaten udgør vigtige parametre i vurdering af vindmøllers indvirkning på fugle (Clausager & Nøhr 1995). Et område med mange vindmøller eller en enkelt meget stor mølle vil i visse tilfælde være mindre egnet som levested for nogle fuglearter end et tilsvarende område uden vindmøller. Især følsomme arter som gæs og vadefugle, der kræver frit udsyn på deres opholdssteder, kan blive negativt påvirket af møllerne. Der er imidlertid også eksempler på, at fugle af mindre følsomme arter som eksempelvis mågefugle bygger rede på selve møllen, for eksempel i møllehatten hvis den er tilgængelig, eller umiddelbart nedenfor møllen (Danmarks Vindmølleforening 2002; personlige feltobservationer ved Masnedø 2004). Hedeselskabet:

16 5.1.3 Forringelse af levesteder Afhængigt af lokaliteternes habitatsammensætning vil negative effekter på fuglelivet ofte kunne formindskes ved at justere placeringen af påtænkte møller. Overordnet peger de gennemførte undersøgelser i retning af, at den bedste balance mellem vindproduktion og møllers negative indvirkning på fuglelivet opnås ved at placere møllerne i klynger eller parker med en indbyrdes afstand mellem møllerne på minimum 150 m. På lokaliteter, hvor vigtige fuglekoncentrationer af især rastende og fouragerende fugleflokke forekommer, kan det i nogle tilfælde være hensigtsmæssigt at indføre vindmølle-fri bufferzoner med en bredde på m, afhængigt af de aktuelt forekommende fuglearter og vindmøllestørrelsen (Clausager & Nøhr 1995). Det skal understreges, at kun få af de refererede undersøgelser berører langtidseffekter af vindmøller på fugle, men primært effekter observeret i forbindelse med opsætning og drift over en kortere periode. I relation til en vurdering af de to planlagte demonstrationsvindmøller ved Kappel skal desuden bemærkes, at undersøgelserne ikke specifikt omhandler møller af en tilsvarende højde og effekt. Tendenserne i de opnåede resultater vurderes dog i store træk at kunne overføres til de aktuelle forhold ved Kappel. Hedeselskabet:

17 6 Konsekvensvurdering 6.1 Ynglende, rastende og trækkende fugle Vindmølleprojektet ved Kappel, som beskrevet af Energi E2, kan potentielt påvirke det stedlige fugleliv gennem 1) øget risiko for kollision mellem møller og trækkende fugle, 2) forstyrrelser af rastende fugle, 3) forstyrrelser og ødelæggelser af ynglehabitater. Med det kendskab, der er til lokalområdets fugleliv, herunder vigtige ynglepladser, rasteområder og kendte hovedtrækveje, vurderes det, at de 9 møller med den beskrevne placering og angivne dimensioner ikke påvirker ynglende, rastende eller trækkende fugle i væsentlig grad. Med hensyn til Fuglebeskyttelsesområde 88, vurderes projektområdet at være af så perifer betydning for de ynglende og rastende fugle, som Fuglebeskyttelsesområdet er udpeget for at beskytte, at vindmølleprojektet ingen betydning har for disse. Det vurderes derfor, at vindmølleprojektet, som beskrevet af Energi E2, ikke er i strid med Fuglebeskyttelsesdirektivet. 6.2 Beskyttede naturtyper og bilag IV-arter Mølleområdet rummer en række naturtyper, som er beskyttede i medfør af naturbeskyttelseslovens 3. Det drejer sig om de smalle strandengsarealer på ydersiden af diget, digegravene på digts inderside samt det vandløb, der løber langs den indvendige side af diget. Ingen af disse beskyttede naturtyper vurderes at blive berørt i forbindelse med etablering eller drift af vindmølleprojektet, idet møllernes placering ikke er direkte sammenfaldende med de beskyttede områder. Foruden de beskyttede naturtyper er mølleområdet i øvrigt præget af afgræssede, opdyrkede eller mere eller mindre braklagte arealer uden et væsentligt naturindhold, herunder ingen særlige botaniske værdier. Sammenfattede vurderes projektet ikke at medføre forringelser af beskyttede naturtyper eller det øvrige naturindhold i mølleområdet. Det vurderes, at digegravene i mølleområdet udgør potentielle og formentlig også aktuelle levesteder for løvfø, strandtudse og grønbroget tudse. Digegravene skønnes dog ikke at blive påvirket af projektet i forbindelse med hverken etableringseller driftsfasen i et omfang, der kan medføre beskadigelse eller ødelæggelse af disse grave som mulige levesteder for disse paddearter. 6.3 Afværgeforanstaltninger I forbindelse med anlægsaktiviteter skal kørsel og anlægsaktiviteter i 3- beskyttede naturtyper undgås. Hedeselskabet:

18 7 Referencer Clausager I. & Nøhr H. (1995): Vindmøllers indvirkning på fugle. Status over viden og perspektiver. Danmarks Miljøundersøgelser. 51 s. - Faglig rapport fra DMU, nr Danmarks Vindmølleforening (2002): Vindmøller og fugle. Fakta om Vindenergi. Faktablad P 9, april Gravesen, P. (1982): Oversigt over Botaniske Lokaliteter, 3. Lolland, Falster, Møn og Bornholm. - Miljøministeriets fredningsstyrelse i samarbejde med Dansk Botanisk Forening. Grell, M. (1998): Fuglenes Danmark. Gads Forlag. Madsen, J. & Pihl, S. (1993): Jagt- og forstyrrelsesfrie kerneområder for vandfugle i Danmark. Danmarks Miljøundersøgelser. - Faglig Rapport fra DMU 72. Meltofte, H & Fjeldså, J. (eds.) (2002): Fuglene i Danmark. - Gyldendal. Miljø- og Energiministeriet (1995). EF-Fuglebeskyttelsesområder og Ramsaroråder. Miljø- og Energiministeriet, Skov- og Naturstyrelsen. Nielsen, U.B. (1994). Fugleiagttagelser på Lolland-Falster Dansk Ornitologisk Forening. Nielsen, U.B. (1995). Fugleiagttagelser på Lolland-Falster Dansk Ornitologisk Forening. Nielsen, M. (1997): Fuglelokaliterne i Storstrøms Amt. Dansk Ornitologisk Forening. Pihl, S., P. Clausen, K. Laursen, J. Madsen, T. Bregnballe (2003): Bevaringsstatus for fuglearter omfattet af EF-fuglebeskyttelsesdirektivet. Faglig rapport fra DMU, nr Schmidt, G.A.J. & K. Brehm (1974). Vogelleben zwischen Nord- und Ostsee. Karl Wachholtz Verlag Neumünster. Søgaard, B., Skov, F., Ejrnæs, R., Nielsen, K.E., Pihl, S., Clausen, P., Laursen, K., Bregnballe, T., Madsen, J, Baatrup-Pedersen, A., Søndergaard, M., Lauridsen, T.L., Møller, P.F., Riis-Nielsen, T., Buttenschøn, R.M., Fredshavn, J., Aude, E. & Nygaard, B. (2003): Kriterier for gunstig bevaringsstatus. Naturtyper og arter omfattet af EF-Habitatdirektivet & fugle omfattet af EF-fuglebeskyttelsesdirektivet. Danmarks Miljøundersøgelser. 462 s. Faglig rapport fra DMU, nr Thelander, M. (2005): Notat vedr. forekomsten af fugle i Nakskov Fjord og Inderfjord, som indgår i udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområde nr. 88. Hedeselskabet:

19 Dansk ornitologisk Forenings database (DOFbasen) over fugleobservationer i Danmark. - Udpegningsgrundlag for Fuglebeskyttelses- og Habitatområder i Danmark samt generel information om Natura Hedeselskabet:

20

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009. Baggrund. Retningslinje. Ramme

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009. Baggrund. Retningslinje. Ramme KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2009 Baggrund Kommuneplantillægget er udarbejdet på baggrund af en konkret ansøgning om opstilling af vindmøller øst for Turebylille. Rammeområdet ligger umiddelbart

Læs mere

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor

Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor Fuglebeskyttelsesområde Flensborg Fjord og Nybøl Nor 1 1. Beskrivelse af området Habitatområde: F64 Flensborg Fjord og Nybøl Nor 3422 hektar Området ligger i den sydøstlige del af Sønderjylland, og udgøres

Læs mere

Vurdering af effekter på fugle, arter og naturtyper: demonstrationsvindmøller

Vurdering af effekter på fugle, arter og naturtyper: demonstrationsvindmøller ENERGI E2 Vurdering af effekter på fugle, arter og naturtyper: demonstrationsvindmøller ved Masnedø Kraftvarmeværk Kunde Rådgiver ENERGI E2 A/S Hedeselskabet Miljø og Myndigheder Miljø og Energi A/S Ringstedvej

Læs mere

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232

Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Dansk Vindenergi ApS Brændskovvej 15, 9382 Tylstrup, Tlf 98262122, Fax 98262123, www.dansk-vindenergi.dk, CVR-nr. 20238232 Frederikshavn Kommune Att.: Lene Morthensen Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn

Læs mere

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr.

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr. Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000- område nr. 112, Lillebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. januar

Læs mere

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter

Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter September 2016 1 Kort information om Natura 2000 og bilag IV arter Anne Villadsgaard, Kystdirektoratet Hvad er Natura 2000? Natura 2000-områder kaldes

Læs mere

N O T A T. Indhold i miljørapport scoping for:

N O T A T. Indhold i miljørapport scoping for: N O T A T Afdeling Planlægning Direkte telefon 99741392 E-post tine.reimer@rksk.dk Dato 15. august 2016 Sagsnummer 16-018874 Indhold i miljørapport scoping for: Tillæg nr. 62 til Kommuneplan 2013-2025,

Læs mere

Demonstrations-vindmøller ved Avedøre Holme

Demonstrations-vindmøller ved Avedøre Holme Demonstrations-vindmøller ved Avedøre Holme - ornitologisk vurdering 2008 Udsigt mod vest. På billedet ses 5 af de 12 Bonusmøller, der udskiftes i forbindelse med projektet (Foto: E.M. Jacobsen). Rekvirent

Læs mere

DEBATOPLÆG. Vindmøller ved Ålsrode. Norddjurs Kommune april 2015. Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.

DEBATOPLÆG. Vindmøller ved Ålsrode. Norddjurs Kommune april 2015. Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs. DEBATOPLÆG Vindmøller ved Ålsrode Norddjurs Kommune april 2015 UDVIKL INGSFOR V A L T NINGE N Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Visualisering af 150 meter høje vindmøller,

Læs mere

Debatoplæg. 8 vindmøller ved Rødby Fjord III

Debatoplæg. 8 vindmøller ved Rødby Fjord III Debatoplæg 8 vindmøller ved Rødby Fjord III September 2016 DEBATOPLÆG TIL 8 vindmøller ved Rødby Fjord III Vindmøller ved Rødby Fjord III Lolland vil være et moderne bæredygtigt samfund og et internationalt

Læs mere

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Titel: Overvågning af rørdrum Botaurus stellaris som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm, Stefan Pihl, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

Miljøvurdering. Hvorfor en miljøvurdering?

Miljøvurdering. Hvorfor en miljøvurdering? Miljøvurdering Hvorfor en miljøvurdering? I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lovbekendtgørelse nr. 936 af 24. september 2009) skal kommunen udarbejde en miljøvurdering, når den

Læs mere

Udvidelse af Høvsøre Prøvestation

Udvidelse af Høvsøre Prøvestation Projektbeskrivelse 2 undersøgte alternativer Fælles 7 standpladser (2 nye) Totalhøjde 200 m (+ 35) Forskelle: Placering i Natura 2000 og påvirkning af natur Støjudbredelse og antal nedlagte boliger Den

Læs mere

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde.

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde. Bilag 8 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds sydlige del - udvidet område Sagsnr. 2017-0393605 Dokumentnr.

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4-2017 Rekreativt område Gammelbrovej Øst Status Plannavn Vedtaget Rekreativt område Gammelbrovej Øst Plannummmer 4-2017 Dato for offentliggørelse af forslag 11. september 2018

Læs mere

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr af 16. december 2015]

Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr af 16. december 2015] Bilag A - Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1832 af 16. december 2015] VVM Myndighed Naturstyrelsen (journalnummer: NST- 130-533) Basis oplysninger Projekt

Læs mere

Buksør Odde (Areal nr. 28)

Buksør Odde (Areal nr. 28) Buksør Odde (Areal nr. 28) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt På den nordøstlige side af Mors finder man Buksør Odde. En godt to kilometer lange odde, hvor staten ejer den sydlige del på knapt 40 ha. Staten erhvervede

Læs mere

På vegne af Eurowind Project A/S fremsendes hermed VVM anmeldelse af et vindmølleprojekt ved Batum

På vegne af Eurowind Project A/S fremsendes hermed VVM anmeldelse af et vindmølleprojekt ved Batum Viborg Kommune Teknik og Miljø Plan Att: Nina Bødker Prinsens Alle 5 8800 Viborg ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DATO 22. november

Læs mere

Anmeldelse om opstart af VVM arbejde i henhold til VVM bekendtgørelsen

Anmeldelse om opstart af VVM arbejde i henhold til VVM bekendtgørelsen Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Att.: Louise Rom Weikert Tel +45 5195 8742 casper@jyskvindenergi.dk Anmeldelse om opstart af VVM arbejde i henhold til VVM bekendtgørelsen I henhold

Læs mere

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 24. februar 2016.

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 24. februar 2016. Naturstyrelsen, Kronjylland Vasevej 7 8920 Randers NV Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 11-04-2016 / 01.03.03-P16-34-16 Landzonetilladelse

Læs mere

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING

DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING MARTS 2015 ROSKILDE KOMMUNE DIGEANLÆG VED JYLLINGE NORDMARK - NATURA 2000 KONSEKVENSVURDERING KONSEKVENSVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE,

INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, Birgitte Maria Tøttrup Maddock Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DATO: 06-04-2017 INPUT TIL SCREENING FOR NATURA 2000 OMBYGNING AF FÆRGELEJE, FÅÅBORG HAVN I relation til

Læs mere

- Forbehold for prototypemøller på arealet Opbakning til arealet Forbehold for arealet. forvejen er udlagt til vindmøller. Det bør fuglene og naturen.

- Forbehold for prototypemøller på arealet Opbakning til arealet Forbehold for arealet. forvejen er udlagt til vindmøller. Det bør fuglene og naturen. ID/Kommune Antal møller ID-nr. 100, Ringkøbing Skjern 2-4 møller op til 200 m. Miljømæssige påvirkninger + Uproblematisk påvirkning på det foreliggende grundlag - Risiko for negativ påvirkning, (f.eks.

Læs mere

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand Kobæk Strand kystbeskyttelsesudvalg Notat sendes med mail til hele udvalget efter aftale med Ole Holst. Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Tlf.: 58 57 36 00 chjor@slagelse.dk www.slagelse.dk 11. juni 2009

Læs mere

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Kommuneplan 2017-2029 Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Marts 2018 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING... 2 Baggrund for kommuneplantillægget...

Læs mere

Landzonetilladelse - Holstebrovej 13, 6990 Ulfborg - Husstandsmølle

Landzonetilladelse - Holstebrovej 13, 6990 Ulfborg - Husstandsmølle Side 1/6 VICTOR ENERGY ApS mvp@victor-energy.dk Møllegårdsvej 22 6893 Hemmet Dato: 12-05-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-92-15 Henv. til: Rikke Rasmussen Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7811 Afdeling tlf.:9611

Læs mere

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Læs mere

3. Ved gentableringen af diget, skal jordarbejdet ske fra vestsiden, således at der ikke køres unødvendigt i den østfor liggende strandeng.

3. Ved gentableringen af diget, skal jordarbejdet ske fra vestsiden, således at der ikke køres unødvendigt i den østfor liggende strandeng. Anders Holm Lilliensborgvej 40 Gylling 8300 Odder Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Henrik Søgaard Larsen Mail: hsl@niras.dk Landzonetilladelse til etablering af jordvold matr. nr. 36, Gylling By, Gylling

Læs mere

Landzonetilladelse. Et vandhul på 800 m 2

Landzonetilladelse. Et vandhul på 800 m 2 TEKNIK OG MILJØ Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9828 2828 www.herning.dk Landzonetilladelse Vedr.: Ejendommen Kiersvej 4, 7451 Sunds Matrikel nr.: 1C, Røjen By, Sunds Tilladelse

Læs mere

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear Industrivej 2 4683 Rønnede Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk Dear NY VINDMØLLEPARK VED TUREBYLILLE I FAXE KOMMUNE - ANSØG- NING OM DISPENSATION TIL ETABLERING AF TO NYE OVERKØRSLER INDENFOR

Læs mere

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl

Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Titel: Overvågning af nordisk lappedykker Podiceps auritus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA.

Læs mere

Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl

Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl Titel: Overvågning af sangsvane Cygnus cygnus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A107 Version:

Læs mere

Landzonetilladelse: Torpvej 6, 7500 Holstebro - Husstandsmølle

Landzonetilladelse: Torpvej 6, 7500 Holstebro - Husstandsmølle Side 1/6 Benny Olsen torpvej@hotmail.com Torpvej 6 7500 Holstebro Dato: 04-11-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-101-15 Henv. til: Rikke Rasmussen Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7811 Afdeling tlf.:9611 7557

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt)

Skema til brug for screening (VVM-pligt) Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projektbeskrivelse jf. anmeldelsen: Projektet omhandler rejsning af 5,43 ha skov ud fra et ønske om mere og sammenhængende

Læs mere

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde INDHOLD. 1 Baggrund...

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde INDHOLD. 1 Baggrund... Notat Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af råstofindvinding i et foreslået graveområde ved Ejerslev Nord INDHOLD 27. Oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217638510 Version

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr af 23. november 2016]

Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr af 23. november 2016] Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr. 1440 af 23. november 2016] VVM Myndighed Skive Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Projektet

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

Fjernelse af spærring i Tange Å ved Kærsholm Mølle. Screenings afsluttet: 9. februar 2015

Fjernelse af spærring i Tange Å ved Kærsholm Mølle. Screenings afsluttet: 9. februar 2015 VVM-screening Vejledning Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre, om der er VVM-pligt. Igennem skemaet skal det via en række spørgsmål vurderes, om projektet medfører en given miljøpåvirkning

Læs mere

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3A til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3A til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27. juni 2016, til fræsning af rynket rose med bioroter

Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27. juni 2016, til fræsning af rynket rose med bioroter Naturstyrelsen Thy Søholt vej 6 Thisted Att. Cornelia Maj Christensen Natur J.nr. nst-352-00005 Ref. MAQUI Den 3. februar 2017 Vedr.: Dispensation fra statsfredningskendelse vedrørende Agger Tange af 27.

Læs mere

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen Silkeborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen RESUMÉ AF FULD KONSEKVENSVURDERING Rekvirent Silkeborg Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Tilladelse til at etablere nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø

Tilladelse til at etablere nye til- og frakørselsramper til motorvejen på Sprogø Til Storebælt A/S ved Ulla Rose, Cowi Sendt elektronisk til: Ulla Rose: uva@cowi.com Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Tilladelse til at etablere

Læs mere

Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl

Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl Titel: Overvågning af hvid stork Ciconia ciconia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

Tillæg 27 til kommuneplan Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg

Tillæg 27 til kommuneplan Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg Tillæg 27 til kommuneplan 2017 - Stevnstrup Fritids- og Idrætsanlæg Status: Forslag Offentliggørelse af forslag start: 18. december 2018 Høringsperiode start: 18. december 2018 Høringsperiode slut: 15.

Læs mere

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten

Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten By og Miljø Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tlf. 7232 2184 Fax 7232 3213 krso@hillerod.dk Notat om naturbeskyttelsesinteresser i Lokalplanområde Erhvervstrekanten Sag 219-2015-2430 22. januar 2015 Undertegnede

Læs mere

Vindmølleprojekt. ved Døstrup/Finderup. Indkaldelse af forslag, ideer og synspunkter

Vindmølleprojekt. ved Døstrup/Finderup. Indkaldelse af forslag, ideer og synspunkter Vindmølleprojekt ved Døstrup/Finderup Indkaldelse af forslag, ideer og synspunkter Forslag og ideer ønskes Dette debatoplæg er indledningen på Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) af en planlagt opstilling

Læs mere

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej 5 8410 Rønde Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 05-10-2016 / 01.03.03-P19-13-16 Landzonetilladelse Du

Læs mere

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro Side 1/5 Skovdyrkerforeningen Vestjylland Nupark 47F 7500 Holstebro Att. Bo T. Simonsen Dato: 03-11-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-148-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹ Titel: Overvågning af engryle som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A134 Version: 1 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Læs mere

Tillæg nr. 3B til Kommuneplan for Viborg Kommune

Tillæg nr. 3B til Kommuneplan for Viborg Kommune Tillæg nr. 3B til Kommuneplan 2013-2025 for Viborg Kommune Retningslinjer og rammebestemmelser for et vindmølleområde ved Kirkebækvej sydøst for Romlund Rammeområde 04.VM.07_T3 Forslag Tillæggets område

Læs mere

vindmøller, øst for Rendbæk Indkaldelse af ideer og synspunkter Invitation til borgermøde

vindmøller, øst for Rendbæk Indkaldelse af ideer og synspunkter Invitation til borgermøde 1 MØLLE SKJULT AF BEPLANTNING Vindmøller øst for Rendbæk Indkaldelse af ideer og synspunkter Jammerbugt Kommune planlægger nu for opstilling af vindmøller øst for Rendbæk. Det nye vindmølleområde forventes

Læs mere

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Oprettet: Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹ Titel: Overvågning af brushane som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning TA. nr.: A135 Version: 1 Oprettet: 17.04.2012 Forfattere: Stefan Pihl¹, Johnny Kahlert¹, Thomas Eske Holm¹ og Bjarne Søgaard¹

Læs mere

Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl

Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl Titel: Overvågning af havørn Haliaetus albicilla som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A113

Læs mere

Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl

Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl Titel: Overvågning af vandrefalk Falco peregrinus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at byrådet godkender kommuneplantillæg og lokalplan endeligt.

Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at byrådet godkender kommuneplantillæg og lokalplan endeligt. Punkt 2. Kommuneplantillæg 8.006 for solfangeranlæg i Mou, Lokalplan 8-5-101 og Redegørelse for Bæredygtighed vedr. Teknisk anlæg - Solfangeranlæg, Gl. Høstemarkvej, Mou, Landområde Sejlflod. (2. forelæggelse).

Læs mere

NOTAT. Høring for fastsættelse af indhold i VVMredegørelse/miljøvurdering. Notat - scoping. Dato: 17-09-2014

NOTAT. Høring for fastsættelse af indhold i VVMredegørelse/miljøvurdering. Notat - scoping. Dato: 17-09-2014 Side 1/6 NOTAT Til: Sagsnr.: Vedr.: Høring for fastsættelse af indhold i VVMredegørelse/miljøvurdering 01.02.00-K04-1-14 Notat - scoping Dato: 17-09-2014 Afgrænsning af hvilke miljømæssige forhold der

Læs mere

Planlovstilladelse og dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 16 til etablering af en ny sø, Rørsgårdsvej 25, 7570 Vemb

Planlovstilladelse og dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 16 til etablering af en ny sø, Rørsgårdsvej 25, 7570 Vemb Side 1/5 Flemming Helgesen Rørsgårdsvej 25 7570 Vemb Dato: 22-11-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-508-16 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.: 9611 7557 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Natur og Miljø Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 18. juli 2017 Sagsnr. 01.05.08-P25-5-17 BY OG LANDSKAB Dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Landzonetilladelse. Kystdirektoratet Højbovej Lemvig. Teknik & Miljø Rådhusgade Lemvig Telefon:

Landzonetilladelse. Kystdirektoratet Højbovej Lemvig. Teknik & Miljø Rådhusgade Lemvig Telefon: Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig 4. juli 2016 Landzonetilladelse Med hjemmel i 35 i Lov om planlægning giver Lemvig Kommune herved tilladelse til opførelse af udsigtsplatform ved Mindeparken på

Læs mere

Offentliggørelse Afgørelsen offentliggøres den 26. september 2016 på Lejre kommunes hjemmeside.

Offentliggørelse Afgørelsen offentliggøres den 26. september 2016 på Lejre kommunes hjemmeside. Stig Flemming Olsen Charlotte Nørgaard Tomasen Karlebyvej 135 4070 Kirke-Hyllinge Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Birgitte

Læs mere

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Modtager: Attention: Kopi til: Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Christian Henriksen, Femern A/S Sag: 01-05-01B_Ad hoc support to ENV Udarbejdet af: Martin

Læs mere

8. Fornyet behandling af ansøgning om opstilling af 5 ekstra vindmøller ved Holmen ved Hemmet

8. Fornyet behandling af ansøgning om opstilling af 5 ekstra vindmøller ved Holmen ved Hemmet Ringkøbing-Skjern Kommune Økonomi- og Erhvervsudvalget 29. september 2015 8. Fornyet behandling af ansøgning om opstilling af 5 ekstra vindmøller ved Holmen ved Hemmet 15-023871 Sagsfremstilling Baggrund

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 33

KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 33 KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 33 Varde Kommune September 2007 Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 2004-2016, Gl. Varde Kommune Baggrund Baggrunden for kommuneplantillægget er et ønske om at

Læs mere

Landzonetilladelse til opstilling af en husstandsmølle på Vester Trabjergvej 7, 7500 Holstebro

Landzonetilladelse til opstilling af en husstandsmølle på Vester Trabjergvej 7, 7500 Holstebro Side 1/6 SOLENERGI DANMARK A/S mette@solenergidanmark.dk Søkærvej 11 8970 Havndal Dato: 12-05-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-102-15 Henv. til: Rikke Rasmussen Byggeri og Ejendomme Direkte tlf.: 9611 7811 Afdeling

Læs mere

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V

LBK nr. 587 af 27/5/2013 (Planloven) 2. LBK nr. 951 af 3/7/2013 (Naturbeskyttelsesloven) Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Att. Carsten Ehlers Thomsen Teknik og Miljø Miljø og Natur Dahlsvej 3 4220 Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Landzonetilladelse

Læs mere

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Anmeldelse af Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Eksempel på visualisering af projektet set fra sydsydvest (EMD) Projektansøger Energi Fyn Holding A/S Att: Jette I. Kjær Sanderumvej 16 5250

Læs mere

Sagsnr A

Sagsnr A Haldor Topsøe Heimdalsvej 4-6 3600 Frederikssund Dato 3. december 2018 Sagsnr. 01.24.00-A00-2-18 BY OG LANDSKAB Tilladelse til Kystbeskyttelse i form af dige og højvandsmur på matr. Nr. 15aø, 15aæ og 16lm

Læs mere

Idéoplæg til. Vindmøller ved Bogø Inddæmning

Idéoplæg til. Vindmøller ved Bogø Inddæmning Idéoplæg til Vindmøller ved Bogø Inddæmning Februar 2019 Baggrund Lolland Kommune har udlagt et muligt vindmølleområde ved Bogø Inddæmning vest for Vestenskov. HOFOR har sammen med tre lodsejerne i området

Læs mere

NOTAT. Vurdering af ansøgning grundlag for afgørelse om igangsætning af planlægning for vindmøller vest for Stadil

NOTAT. Vurdering af ansøgning grundlag for afgørelse om igangsætning af planlægning for vindmøller vest for Stadil Returadresse Land, By og Kultur - Planlægning Toften 6 6880 Tarm NOTAT Vurdering af ansøgning grundlag for afgørelse om igangsætning af planlægning for vindmøller vest for Stadil Ansøgers oplysninger:

Læs mere

Projektbeskrivelse. Vindmøller vest for Birkende

Projektbeskrivelse. Vindmøller vest for Birkende Projektbeskrivelse Vindmøller vest for Birkende Februar 2014 1 Projektansøger: Wind1 A/S Jesper Houe Projektleder Holgersgade 1 7900 Nykøbing Mors Mobil: 22 52 30 11 E-mail: jh@wind1.dk På vegne af lodsejeren

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Dispensation til at pleje en sø på matr.nr. 15dr, beliggende i Værløse. Furesø Kommune påtænker at pleje en sø på et grønt

Læs mere

Udkast til. Kapitel 1. Anvendelsesområde. Kapitel 2. Anmeldelsespligt

Udkast til. Kapitel 1. Anvendelsesområde. Kapitel 2. Anmeldelsespligt Udkast til Bekendtgørelse om vurdering af virkningerne på miljøet (VVM), konsekvensvurdering vedrørende Natura 2000-områder og beskyttelse af visse dyre- og plantearter i forbindelse med ændringer eller

Læs mere

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Projektbeskrivelse 9 standpladser (2 nye) Max højde 330 m (+ 80) 2 yderste dog fortsat max 250 m Ny offentlig adgangsvej Yderligere skovrydning

Læs mere

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro Side 1/6 Amphi Consult v/ Per Klit Christensen Vistelhøjvej 5, Skarrild 6933 Kibæk Dato: 28-09-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-117-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej. 10. maj 2017 Sagsnr. NMK-33-03550 KlageID: 93904 CLARI-NMKN AFGØRELSE i sag om Allerød Kommunes vedtagelse af lokalplan 1-135 - Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej Planklagenævnet har modtaget en klage

Læs mere

Tillæg 32 til Kommuneplan Solvarmeanlæg ved Værum. Status: Vedtaget

Tillæg 32 til Kommuneplan Solvarmeanlæg ved Værum. Status: Vedtaget Tillæg 32 til Kommuneplan 2017 - Solvarmeanlæg ved Værum Status: Vedtaget Offentliggørelse af forslag start: 6. marts 2019 Høringsperiode start: 6. marts 2019 Høringsperiode slut: 1. maj 2019 Vedtagelsesdato:

Læs mere

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf.

Udkast til. I medfør af 2 a, 28 c, 28 d, stk. 2 og 38, stk. 2, i lov om anvendelse af Danmarks undergrund, jf. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 176 Offentligt Udkast til Bekendtgørelse om konsekvensvurdering vedrørende internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse

Læs mere

Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne

Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne Foto copyright NatureEyes/Kim Aaen Kim Aaen 1 Konsekvensvurderinger i Fuglebeskyttelsesområderne Disposition 2 Indledning/proces Fremgangsmåde ifm. konsekvensvurderinger Fuglearter (eksempler) Data, hvor?

Læs mere

Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris

Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris Kulhuse Strandjagtforening v/ Formand John Hansen Gerlev Strandvej 3 3630 Jægerspris Dato Sagsbehandler J.nr. Tkoee 002037-2013 Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til etablering af 6 støjskærme

Læs mere

VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund

VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted VVM-tilladelse for etablering af nyt regnvandsbassin i tilknytning til eksisterende regnvandsbassin syd for Kornmarken i Billund Dato: 11. oktober

Læs mere

Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl

Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl Titel: Overvågning af perleugle Aegolius funereus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Stefan Pihl, Thomas Eske Holm, Johnny Kahlert & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger

Læs mere

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø. DDO, Copyright COWI. Regionplan Tillæg nr. 11. Ændring af byvækstsgrænsen for Vemb

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø. DDO, Copyright COWI. Regionplan Tillæg nr. 11. Ændring af byvækstsgrænsen for Vemb Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø DDO, Copyright COWI Regionplan 2005 Tillæg nr. 11 Januar 2006 Datablad Udgiver: Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø Damstrædet 2 6950 Ringkøbing Udgivelsestidspunkt: Januar

Læs mere

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Indhold Metode... 3 Screening... 3 Feltarbejde... 3 Registrering af beskyttet natur... 3 Registrering af bilag IV-arter -

Læs mere

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr.

Natura 2000plejeplan. for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode i Natura 2000-område nr. Natura 2000plejeplan for lysåbne naturtyper og arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. 164 Hov Vig Titel: Natura 2000-plejeplan for lysåbne naturtyper og arter

Læs mere

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard NOTAT Sagsnr.: 14/10818 Dok.nr.: 95799/17 Afdeling for Byg Land og Miljø Sagsbehandler Carsten Horup Bille 55 36 24 91 caho@vordingborg.dk NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering

Læs mere

Skema til projektafgrænsning

Skema til projektafgrænsning Skema til projektafgrænsning Projektets navn: Lokalplan 311 Off formål, børnehave Støvring Ådal, Støvring Projektansvarlig: Toke Rinfeldt-Iversen (TRI) Miljøvurdering er påbegyndt: 28. 04.17 Miljøvurdering

Læs mere

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/

Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/ Præsentation af forundersøgelsen Lillebælt Syd 26/27.11.18 1 PROGRAM Første time Velkomst Dagen i dag, projektet og den videre proces Gennemgang af forundersøgelserne Menneskers sundhed, herunder luftbåren

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Odder Kommune Team miljø. Basis oplysninger

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Odder Kommune Team miljø. Basis oplysninger Bilag A VVM Myndighed Basis oplysninger Skema til brug for screening (VVM-pligt) Odder Kommune Team miljø Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Opstilling af 10 kw husstandsvindmølle af mærket Gaia-Wind

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15

Kommuneplantillæg nr. 15 Kommuneplantillæg nr. 15 til Kommuneplan 2013-2025 Castberggård Kommuneplantillæg nr. 15 Baggrund I forbindelse med Lokalplan 1098, udarbejdes kommuneplantillæg nr. 15, for at sikre den fremtidige disponering

Læs mere

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om

Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om 4 Beskyttede områder Ifølge vejledningen til basisanalysen kan dette kapitel indeholde informationer om - Badeområder - Næringsstoffølsomme områder - Habitat- og fuglebeskyttelsesområder - Skaldyrvande

Læs mere

VVM Myndighed. Notat: VVM-screening for regulering af et afvandingsgrøft ved Hjortkær Fiskeri. 1. Projektbeskrivelse. Indledning

VVM Myndighed. Notat: VVM-screening for regulering af et afvandingsgrøft ved Hjortkær Fiskeri. 1. Projektbeskrivelse. Indledning Notat: VVM-screening for regulering af et afvandingsgrøft ved Hjortkær Fiskeri 1. Projektbeskrivelse VVM Myndighed Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Regulering af afvandingsgrøft ved

Læs mere

Husstandsvindmølle på landbrugsejendom. Cirkel Energi, Henrik Olsen. Telefon Valby Overdrev 9, matr. nr. 6 c Valby By, Valby

Husstandsvindmølle på landbrugsejendom. Cirkel Energi, Henrik Olsen. Telefon Valby Overdrev 9, matr. nr. 6 c Valby By, Valby VVM-screeningsskema Vejledning til udfyldning af screeningsskema Skemaet udfyldes med blanding af tekst og afkrydsninger. Nogle punkter skal udelukkende besvares i tekstfeltet. Alle punkter SKAL ledsages

Læs mere

Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg Hospital

Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg Hospital KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse 30. august 2018 Sagsnr. 2018-0077827 Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg

Læs mere

Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Tlf. 72 54 30 00 Fax 39 27 98 99 CVR 33157274 EAN 5798000873100 nst@nst.dk www.nst.

Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Tlf. 72 54 30 00 Fax 39 27 98 99 CVR 33157274 EAN 5798000873100 nst@nst.dk www.nst. Vindtestcenter Kappel A/S Att.: Andreas von Rosen Diplomvej 377 2800 Lyngby Mail: avr@ewf-dk.dk Det åbne land J.nr. NST-4132-360-00085 Ref. Kajra Den 22. maj 2013 Dispensation til opstilling af forsøgsvindmøller

Læs mere

Basisoplysninger. Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr. og på bygherre

Basisoplysninger. Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr. og  på bygherre Basisoplysninger Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Navn, adresse, telefonnr. og e-mail på bygherre Navn, adresse, telefonnr. og e-mail på kontaktperson Projektets adresse, matr. nr. og ejerlav Projektet

Læs mere

VVM-screening TEKNIK OG MILJØ

VVM-screening TEKNIK OG MILJØ VVM-screening i henhold til 3, stk. 1 og bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1184 af 6. november 2014 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

Læs mere