HISTORICISME 1 MIDDELALDERLIG OG NORDISK INSPIRATION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HISTORICISME 1 MIDDELALDERLIG OG NORDISK INSPIRATION"

Transkript

1 HISTORICISME 1 MIDDELALDERLIG OG NORDISK INSPIRATION Historicismen var en stilperiode, hvor industrialiseringens nye byggetekniske og industrielle landvindinger, sammen med romantikkens fokus på arkitekturhistorieog folkelig byggekik tilsammen skabte en helt ny arkitektur - af kritikere ofte kaldet stilforvirring, fordi den lystigt lod sig inspirere af alle mulige forskellige stilarter - og ofte kombinerede træk fra flere stilarter i samme hus. De historicistiske huse i Aarup er ikke anderledes, og rummer en lang række forskellige stiltræk. Til brug i forbindelse med denne vejledning er de inddelt i to grupper: En gruppe af bygninger som især trækker på referencer til middelalderlig og nordisk arkitektur og byggeskik, og en gruppe som i højere grad trækker på referencer fra sydeuropæisk renæssancearkitektur Gruppen omfatter både bygninger der trækker på referencer fra euoropæisk gotik og middelalder (som for eksempel Bredgade 22 eller 34), men også bygninger med stærke referencer til traditionel nordisk - eller schweizisk - byggeskik. Den sidstnævnte stilretning kaldes nogengange Stationsbystil, og ofte er netop jernbanestationer og andre tilknyttede bygninger opført i denne stilart, som følgelig er særlig karakteristisk for staitonsbyerne. I Aarup er den gamle lægebolig i Bredgade 8 et fornemt eksempel. 81 På stilbladets midteropslag præsenteres nogle af de centrale karaktertræk for bygningerne i denne gruppe. Bagsiden af stilbladet giver gode råd til facaderenovering.

2 STILTRÆK Blank mur i hele facaden. Det er karakteristisk for husene i denne gruppe, at de har - eller har haft - blank mur i både stuetagen og de øvre etager. Etageadskillelsen vil ofte være markeret med en dekorativ frise, enten i mønstermurværk eller med en formstøbt specialsten. Murværket er fuget med en brændt kehlerfuge (en profileret fuge), som giver en fin skyggevirkning. Mange steder i Aarup er den enklere trekantfuge anvendt. Murede detaljer ved gesimser og vinduer. De murede detaljer vil ofte være med gotisk insopiration. De er en væsentlig del af husenes karakter. blank mur på hele facaden. Skifertag med udskårne spærender og konsoller. Historicismens huse har næsten altid haft skifertag, som giver et rent og enkelt udtryk. Hvis der ikke var råd kunne tagpap anvendes i stedet. Hvis der er tagudhæng vil der altid være synlige og fint udskårne spærender, og konsoller på gavlen bære den tynde udhængende tagflade. Små frontkviste på taget. Kvistene giver lys - men er samtidig et dekorativt element, med fint udskåret træværk. Taget er alted let og kvistens sider smalle, og beklædt med zink eller træ. brændt kehlerfuge. Skifertag. Små frontkviste. Murede detaljer.

3 EKSEMPEL PÅ FACADERENOVERING SITUATION I DAG Stil karakteristiske træværk Vinduer i moderne format Stil karakteristiske blank mur Slidt og falmet sålbænk og sokkel RENOVERINGSEKSEMPEL Træværk bevaret og malet op Vinduer med sprosser Blank mur bevaret Sokkel og solbænk malet op

4 ANBEFALINGER Bevar murværket. Det blanke murværk med de mange detaljer er stilartens omdrejningspunkt. Ved at bevare murværket bevares samtidig alle de murede detaljer, der giver huset karakter. Hvis fugerne er dårlige kan der fuges om - gerne med kehlerfuge eller trukket fuge som oprindeligt. Dårlige sten kan eventuelt udskiftes - prøv at skaf brugte sten fra samme tid. Tyndpuds eller vandskuring er altid en dårlig idé, det holder dårligt og giver en karakter der passer dårligt til huset. Forsøg ikke at genetablere det originale udtryk i stueetagen. Hvis stuetagen har været omdannet til butik med store udstillingsvinduer, er det nærmest umiligt at genskabe det oprindelige udtryk. Sigt i stedet mod at føre eventuelle søjler og pilastre ned til soklen, og lav en base med en glatpudset, oliemalet overflade. Pas på overdimensionerede tagkonstruktioner. Særligt på de små frontkviste, som er typiske i stilarten, vil en tagkonstruktion med mm isolering give et klodset og uskønt udseende, også på fkvistens sider. Brug istedet højisolerende materiale, og forsøg at genskabe det oprindelige lette udtryk. Bevar eller reparer træværket. De udskårne spærender og konsoller er et særkende, og er værd at bevare. Det kræver jævnligt vedlighold med maling. Brug aldrig plastikmaling, der forhindrer træet i at ånde. Hvis der er råd skal de ramte stykker fjernes, og erstattes af nyt træ. Prøv at skaffe træ i ordentlig kvalitet. Få inspiration fra historiske billeder. Historicismens huse er ikke altid symmetriske eller med samme fordeling af vinduer på etagerne, og det kan gøre det vanskeligt at ramme en harmonisk inddeling af facaden. Historiske billeder af huset kan give indblik i hvordan det har været tænkt oprindeligt.

5 HISTORICISME 2 INSPIRATION FRA RENNÆSSANCE OG SYDEUROPA Historicismen var en stilperiode, hvor industrialiseringens nye byggetekniske og industrielle landvindinger, sammen med romantikkens fokus på arkitekturhistorieog folkelig byggekik tilsammen skabte en helt ny arkitektur - af kritikere ofte kaldet stilforvirring, fordi den lystigt lod sig inspirere af alle mulige forskellige stilarter - og ofte kombinerede træk fra flere stilarter i samme hus. De historicistiske huse i Aarup er ikke anderledes, og rummer en lang række forskellige stiltræk. Til brug i forbindelse med denne vejledning er de inddelt i to grupper: En gruppe af bygninger som især trækker på referencer til middelalderlig og nordisk arkitektur og byggeskik, og en gruppe som i højere grad trækker på referencer fra sydeuropæisk renæssancearkitektur. Dette stilblad handler om bygningerne i den sidste gruppe. Inspirationen kommer især fra de italienske palazzi, paladser, som især er kendetegnet ved en monumental stuetage og mere beskedne øvre etager. Men som mange andre historicstiske huse blandes denne grundlaæggende inspiration ofte med mange andre kilder. På stilbladets midteropslag præsenteres nogle af de centrale karaktertræk for bygningerne i denne gruppe. Bagsiden af stilbladet giver gode råd til facaderenovering.

6 STILTRÆK Tung base og let overetage. Hos en stor del af husene i denne gruppe er stuetagen pudset med kvaderpuds eller lignende markant profileret oppudsning, gerne farvesat med forskellige farvenuancer for at fremhæve relieffet i facaden. Overetagen har derimod som oftest oprindeligt stået i blank mur, fuget med en brændt kehlerfuge (en profileret fuge), som giver en fin skyggevirkning. Mange steder i Aarup er den enklere trekantfuge anvendt. Indrammede vinduer med tempeltag. Mange af husene har vinduer indfattet i en fremshævet pudset ramme. Rammen har ofte en overkant som et lille tag med en stiliseret gavlprofil som et kalssisk tempel, eller skiftesvis med trekant og buet profil. Mange steder er rammen ført ned til jorden (eller etageadskillelsen), og feltet under vinduet er pudset eller dekoreret med et relief. kvaderpuds i stue plan, blank mur på 1.sal. Skifertag uden udhæng, men kraftig gesims. Husene kan have en trukket, men rigt profileret gesims, eller en markant tandsnitsgesims. Historicismens huse har næsten altid haft skifertag, som giver et rent og enkelt udtryk. Hvis der ikke var råd kunne tagpap anvendes i stedet. Indrammede vindue. Indrammede vindue. Rigt profileret gesims kvaderpuds.

7 EKSEMPEL PÅ FACADERENOVERING SITUATION I DAG Stil karakteristiske skifertag Stil karakteristiske vinduer Slidt gesims Vinduer i moderne format og mørke farver Mørk dør i moderne format RENOVERINGSEKSEMPEL Nyt skifertag Stil karakteristiske vinduer bevaret Gesims repareret og malet op Vinduer i moderne format og mørke farver Ny dør i passende format og farve

8 ANBEFALINGER Bevar murværket. Det blanke murværk i overetagen er et af stilartens kendetegn. Hvis fugerne er dårlige kan der fuges om - gerne med kehlerfuge eller trukket fuge som oprindeligt. Dårlige sten kan eventuelt udskiftes - prøv at skaf brugte sten fra samme tid. Tyndpuds eller vandskuring er altid en dårlig idé, det holder dårligt og giver en karakter der passer dårligt til huset. Overvej om stueetagen kan genetableres. Hvis stuetagen har været omdannet til butik med store udstillingsvinduer kan det i mange tilfælde lade sig gøre at genskabe et sammenhængende arkitektonisk udtryk med en kraftigt profileret puds i stueetagen. Vær opmærksom på at genskabe de oprindelige vinduesformater, og eventuel indramning omkring vinduerne Vær omhyggelig med farvesætning. Den kraftigt profilerede facadepuds og indramningerne omkring vinduer, som er så karakteristisk for disse huse, er ofte farvesat med kontrasterende farver der fremhæver relieffet. Der er altid tale om en mørk og en lys nuance af den samme farve. Undgå for kraftige signalfarver. Vær opmærksom på overflader og strukturer. Særligt i stueetagen arbejdes der ofte med forskellige strukturer i de pudsede overflader. Vær opmærksom på at bruge strukturer bevidst, og bruge de samme metoder til at skabe strukturerne. Få inspiration fra historiske billeder. Historicismens huse er ikke altid symmetriske eller med samme fordeling af vinduer på etagerne, og det kan gøre det vanskeligt at ramme en harmonisk inddeling af facaden. Husene i denne gruppe kan samtidig have forskelle i udsmykningen omkring vinduer i stuen og på første sal. Historiske billeder af huset kan give indblik i hvordan det har været tænkt oprindeligt.

9 KLASSICISME Klassicismen låner sit formsprog fra klassikken - arkitekturen i det gamle Grøkenland og Rom, og i særlig grad tempel- og paladsarkitekturen. Egentlig er der ikke nogle rigtige klassicistiske bygninger i Aarup. Klassicismen som stilart henregnes nemlig til perioden ca og da var der endnu kun marker der, hvor Aarup ligger i dag. De bygninger der her betegnes som klassicistiske er derfor enten bygninger fra historicismen, en stilperiode fra ca , som låner sit formsprog fra alle mulige tidlige tiders arkitektur, eller det er nyklassiscisme, en stilart der i starten af 1900-tallet kortvarigt genskabte klassicismen som et oprør mod netop historicismens blandede stilarter. De bygninger der er udpeget i dette stilblad er alle bygninger, som overvejende beenytter klassicismens stiltræk, herunder en enkelhed i formsproget, regelmæssighed i facaden og symmetri. Et fint eksempel på et nyklassicistisk hus er Bredgade 3. Bygningen kan også beskrives som Bedre Byggeskik, en bevaægelse af arkitekter og håndværkere, som arbejde for at opføre smukke huse af høj kvalitet i et enkelt formsprog. Nabohuset på Bredgade 5 er et andet fint eksempel på et enkelt udformet og strengt symmetrisk klassicistisk hus. På stilbladets midteropslag præsenteres nogle af de centrale karaktertræk for bygningerne i denne gruppe. Bagsiden af stilbladet giver gode råd til facaderenovering.

10 STILTRÆK Symmetri og regelmæssighed. Det klassicistiske formideal handler om at skabe et rolig og afbalanceret facadeudtryk. Husenes facader vil derfor ofte være symmetriske, og vinduer vil være ensartede i størrelsen og fordelt med ens afstand i facaden. Markering af hjørner og midterpartier. For at understøtte facadekompositionen ses det ofte, at midterpartiet er fremhævet. Det kan være trukket lidt frem i forhold til resten af facaden, vinduer kan være udsmykket yderligere, og der vil ofte være en frontkvist med en gavltrekant med lav hældning - som på et græsk eller romersk tempel. Ligeledes kan hjørnerne være markeret, enten med licener (et fladt relief af en stiliseret søjle) eller med kvaderpuds, som skal illudere at hjørnet er muret op i solide granitkvadrer. Enkelhed i detaljerne. De klassiscistiske huse er præget af enkle, men fint formede detaljer. Gesimser har som regel en enkel, jævn profil, og taget har aldrig udhæng. Ofte er tagfoden udført med en såkaldt opskalkning, hvor den nederste del af taget får en fin kurve som afslutning. Tilsvarende er udsmykningen omkring vinduer enkel, blot med en sålbænk med en jævn profil, eller endda bare en række liggende sten. Vinduerne i stueetagen ersom oftest lidt finere udsmykket end på første sal. Rolig og afbalanceret facadeudtryk. Markering af hjørner. Frontkvist med en gavltrekant.

11 EKSEMPEL PÅ FACADERENOVERING SITUATION I DAG Forskudte vinduer Asymmetrisk forhold mellem etagernes åbninger Forskellige farvenuancer i facaden Moderne vinduesformat Slidt tag RENOVERINGSEKSEMPEL Vinduer rettet op ny placering af indgang samt vinduer Facaden pudset op i ens farve Sprossede vinduer Nyt tag

12 ANBEFALINGER Bevar murværket. En del af de klassicistiske huse i aarup står i blank mur. Ved at bevare murværket bevares samtidig de murede detaljer, der giver huset karakter. Hvis fugerne er dårlige kan der fuges om - gerne med kehlerfuge eller trukket fuge som oprindeligt. Dårlige sten kan eventuelt udskiftes - prøv at skaf brugte sten fra samme tid. Tyndpuds eller vandskuring er altid en dårlig idé, det holder dårligt og medfører derfor løbende vedligehold. Overvej om stueetagen kan genetableres. Hvis stuetagen har været omdannet til butik med store udstillingsvinduer kan det i mange tilfælde lade sig gøre at genskabe et sammenhængende arktiektonisk udtryk med en regelmæssig, symmmetrisk facade og ensartede vinduesstørrelser. Særligt hvis facaden er pudset er dette en oplagt mulighed. Vær opmærksom på at genskabe de oprindelige vinduesformater. Vær omhyggelig ved udskiftning af taget. Det er vigtigt for det klassicistiske udtryk, at der ikke er udhæng. Det vil ofte passe godt til huset med en opskalkning. Her er det vigtigt at være opmærksom på at vælge en tagsten i det rigtige format. For store formater betyder, at det der skulle have været en fin bue i bunden af tagfladen i stedet fremstår som et knæk, der minder mere om en japansk pagode end et klassicistisk hus. I nogle tilfælde vil man kunne øge isoleringstykkelsen, men det forudsætter at man kan flytte gesimsen opad. I praksis kan det derfor stort set kun lade sig gøre ved pudsede facader. Brug afdæmpede farver. Klassicismen er en afdæmpet stilart. Pudsede facader kan være farvet i toner af gråt eller hvidt, eventuelt lyse gule nuancer. Vinduerne er som regle farvet i en mørkere grå eller hvid.

13 MODERNISME Modernismen opstod i starten af 1900-tallet som en modreaktion mod de forudgående stilperioders ekspressive og til tider svulstige udtryk - historicismen med dens sammenblanding af stilarter, men også jugend-stilen (i Danmark kendt under navnet skønvirke ) med dens sensuelle organiske former. Nu skulle arkitekturen være enkel, ren og funktionel, og nye tiders tekniske landvindinger som jernbeton og stålkonstruktioner muliggjorde samtidig en mere fri formgivning af planløsning og facader. Fra sin opståen i 1920 erne og 30 erne og frem til i dag har modernismen udviklet sig i flere retninger, men stadig med en fælles klangbund i slagord som enkelhed, renhed i udtrykket og fokus på funktionalitet. De modernistiske bygninger i Aarup stammer især fra 1960 erne og 70 erne, men nogle af dem er ældre bygninger, der på et tidspunkt er blevet gennemgribende ombygget, så de nu fremstår med et modernistisk udtryk. Et eksempel på dette er Bredgade 31. Et godt eksempel på den stil der udviklede sig i 1970 erne er Bredgade 91, der kan indskrives i den retning der kaldes funktionel tradition, og som forsøger at kombinere en traditionelt udformet bygningskrop med saddeltag med modernismens stramme formsprog. På stilbladets midteropslag præsenteres nogle af de centrale karaktertræk for bygningerne i denne gruppe. Bagsiden af stilbladet giver gode råd til facaderenovering.

14 STILTRÆK Enkelthed og symmetri. Karakteristisk for husene i denne kategori er et klart og enkelte facadeudtryk. Facaderne er ofte holdt i samme materiale eller pudsning på over- og under etagen. Hvor dette er ikke er tilfældet, er underetagen ofte præget af en meget enkel, lys facade beklædning eller udstyret med store glaspartier. Dør- og vinduesåbninger er udformet og placeret i en forholdsvis streng symmetrisk orden. Detaljering eller mangel på samme. Modernistiske facader er kendetegnet ved en minimal detaljering. Døre, vinduer, etageskæl og hjørner er sjældent markeret med fremskydninger eller lignende. Døre og vinduer kan have rammer i enten mørke eller lyse farver. Visse steder ses facaden udstyret med murede sålbænke uden megen hældning. Teglsten og lav taghældning. Modernistiske huse har ofte fladt tag eller en meget lav taghældning. Tage med hældning er som regel i sorte eller røde tegl tilpasset facadens øvrige farver. Der er sjældent gjort meget ud af overgangen mellem facade og tag, tit er det kun en fri tagrende eller en smal tagrendekasse, der markerer adskillelsen mellem de to. Enkelthed og symmetri. Gennemgående materiale. Lav taghældning. Overgang markeret med tagrendekasse Enkelt vindue uden særlig markering. Mur et eller formstøbt sålbænk

15 EKSEMPEL PÅ STILRENE MODERNISTISKE FACADER I AARUP

16 ANBEFALINGER Bevar murværket. Det blanke murværk med de mange detaljer er stilartens omdrejningspunkt. Ved at bevare murværket bevares samtidig alle de murede detaljer, der giver huset karakter. Hvis fugerne er dårlige kan der fuges om - gerne med kehlerfuge eller trukket fuge som oprindeligt. Dårlige sten kan eventuelt udskiftes - prøv at skaf brugte sten fra samme tid. Tyndpuds eller vandskuring er altid en dårlig idé, det holder dårligt og giver en karakter der passer dårligt til huset. Forsøg ikke at genetablere det originale udtryk i stueetagen. Hvis stuetagen har været omdannet til butik med store udstillingsvinduer, er det nærmest umiligt at genskabe det oprindelige udtryk. Sigt i stedet mod at føre eventuelle søjler og pilastre ned til soklen, og lav en base med en glatpudset, oliemalet overflade. Pas på overdimensionerede tagkonstruktioner. Særligt på de små frontkviste, som er typiske i stilarten, vil en tagkonstruktion med mm isolering give et klodset og uskønt udseende, også på fkvistens sider. Brug istedet højisolerende materiale, og forsøg at genskabe det oprindelige lette udtryk. Bevar eller reparer træværket. De udskårne spærender og konsoller er et særkende, og er værd at bevare. Det kræver jævnligt vedlighold med maling. Brug aldrig plastikmaling, der forhindrer træet i at ånde. Hvis der er råd skal de ramte stykker fjernes, og erstattes af nyt træ. Prøv at skaffe træ i ordentlig kvalitet. Få inspiration fra historiske billeder. Historicismens huse er ikke altid symmetriske eller med samme fordeling af vinduer på etagerne, og det kan gøre det vanskeligt at ramme en harmonisk inddeling af facaden. Historiske billeder af huset kan give indblik i hvordan det har været tænkt oprindeligt.

17 ANDRE BYGNINGER En lang række bygninger fremstår kun med sporadiske spor af den oprindelige stilart, eller er måske opført uden nogen klar arkitektoniske idé. Nogle af disse bygninger præges af usammenhængende facadeudformning og lidt tilfældigt sammensatte materialer og detaljer. Mange af dem er huse der er kraftigt ombygget, i en grad så en genskabelse af det oprindelige udtryk vurderes at være uopnåeligt. Andre er simpelthen solide men anonyme bygninger uden særlige kendetegn Gruppen omfatter både huse helt tilbage fra stationsbytiden, men også næsten nye huse, og huse opført i perioden imellem Fælles for disse bygninger er, at man ved facaderenovering vil kunne opnå en arkitektonisk forbedring, og derved bidrage til en forskønnelse af bymiljøet i Bredgade - samtidig med at et smukkere ydre kan forøge bygningernes egen værdi A På stilbladets midteropslag præsenteres nogle af de centrale karaktertræk for bygningerne i denne gruppe. Bagsiden af stilbladet giver gode råd til facaderenovering

18 TYPISKE TRÆK De her nævnte typiske træk gælder for mange, men ikke nødvendigvis alle huse i gruppen. Formålet med at beskrive dem er at pege på områder, hvor der er mulighed for at opnå forbedringer ved facaderenovering Ustruktureret facade. Mange af gruppens huse er som nævnt formet af mange ombygninger, der som oftest virker som om der ikke er foretaget en helhedsvurdering. Resultatet er ustrukturerede facader, hvor døre og vinduer af forskellig størrelse og højde er fordelt ujævnt i facaden, eller hvor underetagens og overetagens slet ikke hænger sammen, og det ser ud som to vidt forskellige huse sat oven på hinadnen. Men der kan også være tale om facader, der er opført ud fra en rent funktionel betragtning, og hvor vinduerne er placeret alene efter hvordan det passer med rummene indeni. En sådan facade virker uharmonisk, selv om den er helt ny. Mange forskellige materialer og farver. Særligt de mange gange ombyggede huse, men også enkelte af de nyere, er karakteriseret ved at der er brugt mange forskellige farver og materialer i facaden. Det gør det vansekligt at få et sammenhængende udtryk Mange forskelligartede former for detaljering. De meget ombyggede huse præges af, at rester af ældre detaljering har overlevet, men uden at nye detaljer er tilpasset. Resultatet bliver usammenhængende og tilfældigt at se på. Ustruktureret facade. Mange forskellige materialer og farver. Ustruktureret facade. Gammel facade skjult bag moderne beklædning.

19 EKSEMPEL PÅ FACADERENOVERING SITUATION I DAG Misvedligeholdt facade beklædning i markant farve Rodet vindues placering og upassende format Markant skiltning Markant facade beklædning RENOVERINGSEKSEMPEL Ny facade beklædning i i lys farve Ændret vindues takt og format Diskret skiltning Ny diskret facade beklædning

20 ANBEFALINGER Se facaden som en helhed. Hvordan kan der skabes en sammenhæng i facaden, hvor vinduer er jævnt fordelt, og sidder i samme højde? Måske kan det hjælpe at markere etageadskilelsen eller fremhæve indgangspartiet. Det er også altid en god idé at give huset en mørkt farvet sokkel. Medmindre man har en dygtig arkitekt til at hjælpe sig, er den enkleste måde at skabe helhed i facaden at sikre en regelmæssig takt i vinduerne, og at vinduer i forskellige etager sidder lige over hinanden. Forsøg ikke at genetablere det originale udtryk. Mange af husene i denne gruppe er som nævnt så ombyggede, at det vurderes vanskeligt at tilbageføre dem til den stil de er opført i oprindeligt. Det vil som oftest give et bedre resultat at give bygningerne et enkelt, moderne udtryk. Pas på overdimensionerede tagkonstruktioner. Et elegant og enkelt udtryk er lettest at opnå med et lille eller intet tagudhæng, og hvis der er udhæng bør konstruktionen gøres så smal og enkel som muligt. Se på hvordan huset spiller sammen med nabohusene. Den enkelte bygning må gerne adskille sig fra naboerne, men alt for voldsomme forskelle i farve giver et uskønt helhedsindtryk. Brug materialer der patinerer smukt. En af hemmelighederne bag smukke huse er som regel, at de er opført i materialer, der bliver smukkere med alderen. Naturmaterialer som træ, tegl og natursten har denne evne. Beton kan have det i nogle sammenhænge, mens mange pladematerialer falmer og kommer til at se triste ud med årene. Det samme gælder for malinger. Kalk og oliemaling patinerer smukkere end plastikmaling, der med tiden skaller af.

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

De historicistiske villaer overflader og detaljer

De historicistiske villaer overflader og detaljer Overflader og detaljer De historicistiske villaer i Rosenvængets kvarter har en række karakteristiske detaljer, der går igen, og som det er afgørende vigtigt at passe på, når huset skal sættes i stand

Læs mere

INDHOLD. Om stationsbyernes arkitektur... 4 Vejledningens opbygning... 4

INDHOLD. Om stationsbyernes arkitektur... 4 Vejledningens opbygning... 4 FACADEVEJLEDNING FOR AARUP ASSENS KOMMUNE APRIL 2014 INDHOLD 1 INDLEDNING... 4 Om stationsbyernes arkitektur... 4 Vejledningens opbygning... 4 2 BREDGADES ARKITEKTUR... 6 Byrummet... 6 Dominerende bygninger...

Læs mere

Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold:

Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold: Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold: Arkitektonisk værdi - - - - Vurderingen af bevaringsværdien bygger på et helhedsindtryk af bygningens kvalitet og tilstand. Så hvad

Læs mere

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

Anbefalinger ved byggeri

Anbefalinger ved byggeri ved byggeri Facader De gamle huse er bl.a. karakteristiske ved, at facaderne fremstår som en flade, hvor vinduerne er rektangulære åbninger for lysindfald. Nyere huse har typisk større flader med glaspartier.

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby

SAVE registrering Haslev midtby SAVE registrering Haslev midtby Ringstedvej 9B Originalitet 4 Tilstand 4 Ejendomsnr.: 1985 Matrikelnr.: 17h Adresse: Ringstedvej 9B Byggeår: 1898 huset i 1½ plan er i blank mur af røde tefl. Der er isat

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R FREDERIKSBERG ALLÉ 104 FREDERIKSBERG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: Besigtiget af: Journalnummer: 16.12.2013 Sidse Martens Gudmand-Høyer 2013-7.82.07/147-0001 Kommune: Adresse:

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Præstevænget 3

SAVE registrering Haslev midtby Præstevænget 3 SAVE registrering Haslev midtby Præstevænget 3 Miljømæssig 3 Originalitet 4 Ejendomsnr.: 1960 Matrikelnr.: 3aæ Adresse: Præstevænget 3 Byggeår: 1932 Byggestil: bedre byggeskik Hus i 1½ plan som fremstår

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Tingvej 2

SAVE registrering Haslev midtby Tingvej 2 SAVE registrering Haslev midtby Tingvej 2 Arkitektonisk 2 Kulturhistorisk 1 Miljømæssig 1 Originalitet 2 Tilstand 3 Samlet bevaringsværdi 1 Ejendomsnr.: 3093 Matrikelnr.: 17c Adresse: Tingvej 2 Byggeår:

Læs mere

Stilblade. Temaer. Enfamiliehuse. Garager og carporte

Stilblade. Temaer. Enfamiliehuse. Garager og carporte Stilblade Temaer Enfamiliehuse Garager og carporte Stilblade-temaer Som supplement til stilbladene for enfamiliehuse er der i dette hæfte lavet stilblade for tværgående temaer, der er relevante for enfamiliehuse

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 22, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 3B

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 3B Hæfte 3B Huse med grundmur Kategori 3B Tegl- eller skiferdækket heltag med svungne hollandske gavlkamme Denne hustype fra 1865-90 erne adskiller sig kun ganske lidt fra typen med lige gavlkamme. Hustypen

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R DET GULE HUS VEJEN KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 30.06.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/575-0001 Kommune: Vejen Kommune Adresse: Koldingvej

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Enighedsvej 7

SAVE registrering Haslev midtby Enighedsvej 7 SAVE registrering Haslev midtby Enighedsvej 7 Originalitet 3 Tilstand 4 Samlet bevaringsværdi 3 Ejendomsnr.: 511 Matrikelnr.: 1AZ Adresse: Enighedsvej 7 Byggeår: 1897 Huset fremstår med fast faginddelt

Læs mere

SYDVESTJYSK KLASSICISME

SYDVESTJYSK KLASSICISME SYDVESTJYSK KLASSICISME Sydvestjysk klassicisme 13. august 2018 VARDE INDIVIDUEL BYGNINGSKULTUR Man ved ikke præcis, hvornår Varde opstod som by, men den har ligget der siden tidlig middelalder. Dette

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Vestergade 3 5, nr. 3

SAVE registrering Haslev midtby Vestergade 3 5, nr. 3 SAVE registrering Haslev midtby Vestergade 3 5, nr. 3 Arkitektonisk 4 Miljømæssig 5 Originalitet 4 Samlet bevaringsværdi 4 Udpeget i år: 2008, rev. 2011 Ejendomsnr.: 3309 Matrikelnr.: 1aq Adresse: Vestergade

Læs mere

Bygningsfornyelse. Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme

Bygningsfornyelse. Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse i Faaborg- Midtfyn Kommune I denne folder kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af

Læs mere

Bygningsfornyelse 2015 - den nordlige del af Herning Kommune. Bilag 1

Bygningsfornyelse 2015 - den nordlige del af Herning Kommune. Bilag 1 Bilag 1 Skolegade 20, 7490 Aulum nye vinduer nye døre reparation af facade (inkl. trappeskakt og sålbænke) Samlet overslag på istandsættelsesprojektet: 93.750 kr. inkl. moms. Huset er opført i 1925 og

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Fredensvej 4

SAVE registrering Haslev midtby Fredensvej 4 SAVE registrering Haslev midtby Fredensvej 4 Arkitektonisk 4 Tilstand 2 Ejendomsnr.: 582 Matrikelnr.: 1cy Adresse: Fredensvej 4 Byggeår: 1900 Huset fremstår muret og pudset hus i 1 ½ plan med skiferplader

Læs mere

Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers

Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers Fredningsforslaget omfatter: Skifteretten i Randers, tidl. Herredsretten, opført 1862. Skifteretten i Randers, facade mod Tøjhushavevej Forslagsstiller:

Læs mere

ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE

ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 04.11.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/615-0001 Kommune: Horsens Kommune Adresse: Åboulevarden

Læs mere

VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI. Tokkekøbvej 2, 3450 Lillerød. 5. juli 2019

VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI. Tokkekøbvej 2, 3450 Lillerød. 5. juli 2019 Tokkekøbvej 2, 3450 Lillerød VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI 5. juli 2019 Gennemgang af bygningen blev foretaget d. 2. juli 2019 af Center for Bygningsbevaring, Raadvad Arkitekt og bygningskonstruktør Troels

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4A. Huse med trempel/åbent udhæng Kategori 4A Skifertækkede tage

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4A. Huse med trempel/åbent udhæng Kategori 4A Skifertækkede tage Hæfte 4A Huse med trempel/åbent udhæng Kategori 4A Skifertækkede tage Med indførelsen i 1890 erne af denne hustype afbrydes videreudviklingen og forfiningen af de traditionelle fagdelte længehuse. Husene

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R LAPPEN 10 A-B HELSINGØR KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 16.05.2013 Besigtiget af: Jannie Rosenberg Bendsen Journalnummer: 2011-7.82.07/217-0001 Kommune: Helsingør Kommune Adresse:

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R LÅSBYGADE 61-65 KOLDING KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 10.11.2011 Besigtiget af: Caspar Jørgensen Journalnummer: 2011-7.82.07/621-0001 Kommune: Kolding Kommune Adresse: Låsbygade

Læs mere

Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune

Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune Bilag 1 - behandling af ansøgninger Hermodsvej 1, 7480 Vildbjerg nyt tag lagt med sort ædelengoberet vingefalstagsten samt undertag, nye tagrender

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R LAPPEN 30 HELSINGØR KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 13.05.2013 Besigtiget af: Jannie Rosenberg Bendsen Journalnummer: 2011-7.82.07/217-0001 Kommune: Helsingør Kommune Adresse:

Læs mere

Bygningsfornyelse. Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme

Bygningsfornyelse. Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme B! "# " N!. B! %-B! %- &'!( Å! #"&-S)!. N'!*- I denne folder kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af dit

Læs mere

Bygningsfornyelse. Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme

Bygningsfornyelse. Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme B! "# " N!. B! %-B! %- &'!( Å! #"&-S)!. N'!*- I denne folder kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af dit

Læs mere

KOMBINATIONER FARVEKORT FARVESÆTNINGER FRA VORES ARKITEKTKOLLEKTION

KOMBINATIONER FARVEKORT FARVESÆTNINGER FRA VORES ARKITEKTKOLLEKTION FARVEKORT KOMBINATIONER FARVESÆTNINGER FRA VORES ARKITEKTKOLLEKTION UDENDØRS 7 3110 392869 Beckers Maling A/S, Kornmarksvej 26, DK-2605 Brøndby Tlf. 4363 1611, fax 4363 0098. www.beckers.dk ART NR 039286/2007

Læs mere

NATURGRUNDLAG OG LANDSKAB

NATURGRUNDLAG OG LANDSKAB kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 De store terrænforskelle ses tydeligt. Forsorgsmuseet Viebæltegård og Social- og Sundhedsforvaltningen, det tidligere Svendborg Industriforenings Tekniske Skole,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R ØSTERGADE 9 GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 12.11.2010 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2010.7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund Kommune

Læs mere

AAGAARD KALUNDBORG KOMMUNE

AAGAARD KALUNDBORG KOMMUNE AAGAARD KALUNDBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 24.08.2010 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2010-7.82.07/326-0001 Kommune: Kalundborg Kommune Adresse: Aagaardsvej 11B, Gørlev Betegnelse:

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1C. Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1C. Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle Hæfte 1C Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle Fra omkring år 1850 blev det almindeligt at mure gavltrekanterne fuldt op på nye huse. Facademurene er som

Læs mere

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia Fredericia kommune Gothersgade 7000 Fredericia Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d. 03.12.18 Sag: Dalegade 34 7000 Fredericia Generelt til indsigelserne: Min eneste interesse er at skabe et

Læs mere

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 04.11.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/615-0001 Kommune: Horsens Kommune

Læs mere

Herunder følger et par eksempler på før og nu, som viser den forandring, der er sket gennem årene.

Herunder følger et par eksempler på før og nu, som viser den forandring, der er sket gennem årene. Bilag 2 I det følgende er vist en lang række eksempler på gode og dårlige facader, skilte, byinventar med mere. Alle eksemplerne på siderne 2-3 2-12 stammer fra Nørregade, mens de efterfølgende stammer

Læs mere

BROGADE 26 KØGE KOMMUNE

BROGADE 26 KØGE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BROGADE 26 KØGE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 14.10.2016 Besigtiget af: Tine Meyling Journalnummer: 2011-7.82.07/259-0001 Kommune: Køge Kommune Adresse: Brogade 26, 4600

Læs mere

TIL SALG BJERGBYGADE 3 4200 SLAGELSE

TIL SALG BJERGBYGADE 3 4200 SLAGELSE TIL SALG BJERGBYGADE 3 4200 SLAGELSE 2 EJENDOMMEN: Matr. nr. 70 B Slagelse Bygrunde. BELIGGENDE: Bjergbygade 3 4200 Slagelse KOMMUNE: Slagelse kommune. ZONESTATUS: Ejendommen er beliggende i byzone. AREALER:

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK KULTURMILJØER I HOLBÆK BY SYGEHJEMMET, HOLBÆK BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: SYGEHJEMMET, HOLBÆK BESKRIVELSE Historie Syd for Holbæk Sygehus ligger Sygehjemmet, der i 1887-1889 opførtes som Holbæk Amts Tvangs-,

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4C. Huse med trempel/gesims Kategori 4C Tegl- eller skiferdækkede heltage

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4C. Huse med trempel/gesims Kategori 4C Tegl- eller skiferdækkede heltage Hæfte 4C Huse med trempel/gesims Kategori 4C Tegl- eller skiferdækkede heltage Husene fra 1890-1900 er stærkt præget af Esbjergs nybyggeri, og har mistet enhver påvirkning fra den lokale byggemåde. Flere

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SKOVGADE 20 THISTED KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 03.05.2011 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/787-0001 Kommune: Thisted Kommune Adresse: Skovgade 20,

Læs mere

SAVE registrering Faxe Ladeplads Tjørnevej 1

SAVE registrering Faxe Ladeplads Tjørnevej 1 SAVE registrering Faxe Ladeplads Tjørnevej 1 Arkitektonisk 7 Miljømæssig 6 Originalitet 7 Tilstand 3 Samlet bevaringsværdi 7 Ejendomsnr.: 3510043709 Matrikelnr.: 2bu Adresse: Tjørnevej 1 Byggeår: 1913

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4B. Huse med gesims/trempel og udhæng Kategori 4B Skifertækkede tage

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4B. Huse med gesims/trempel og udhæng Kategori 4B Skifertækkede tage Hæfte 4B Huse med gesims/trempel og udhæng Kategori 4B Skifertækkede tage Husene af denne type fra omkring 1880-1900 fremtræder ret enkle i form og udstyr. Udsmykningen består af ret enkle, trukne (profilerede)

Læs mere

Dør- og vinduespartier kan frit ændres, når blot nyt murværk udføres i gule sten. Træværket kan udføres i farver som fremgår af punkt B.

Dør- og vinduespartier kan frit ændres, når blot nyt murværk udføres i gule sten. Træværket kan udføres i farver som fremgår af punkt B. RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 13 B. RENDSAGERVEJ 2-100. SUCCES-HUSENE Farve Husets gavl, stern og udhæng A skal males i èn af de nedenstående farver. Husets carporte, garager,

Læs mere

Forslag til. Stilblade til Lokalplan nr for Præstevænget, Blomstervænget og Ved Nordstien

Forslag til. Stilblade til Lokalplan nr for Præstevænget, Blomstervænget og Ved Nordstien Forslag til Stilblade til Lokalplan nr. 1.2-9 for Præstevænget, Blomstervænget og Ved Nordstien Historicisme STILBLADE TIL LOKALPLAN NR. 1.2-9 FOR PRÆSTEVÆNGET, BLOMSTERVÆNGET OG VED NORDSTIEN Historicismen

Læs mere

OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018

OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018 OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018 Rekvirent: Jens Henrik Johansen Falkonergårdsvej 15, st. 1959 Frederiksberg C Tlf. 53 77 70 04 E-mail jenshenrikjohansen@gmail.com

Læs mere

CERESVEJ 19. enfamiliehus

CERESVEJ 19. enfamiliehus CERESVEJ 19 enfamiliehus Den eksisterende villa har ingen hoveddør ud til vej, men en nedkørsel til carport og høje mørke kældervinduer. Vinduerne er 70 er lavformats ruder og teglen er industriel i sit

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1B

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1B Hæfte 1B Huse med grundmur og bræddebeklædte gavltrekanter Kategori 1B Stråtækt heltag med spidsgavle Fra omkring år 1800 gik man over til at grundmure de nye huse og modernisere de ældre huse, hvor bindingsværket

Læs mere

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Bedre Byggeskik Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Arkitekter MAA Per Godtfredsen og Jan Arnt Historisk Forening for Espergærde er gået ind i et samarbejde med By & Land Helsingør

Læs mere

BELVEDERE GENTOFTE KOMMUNE

BELVEDERE GENTOFTE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BELVEDERE GENTOFTE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 14.03.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/157-0001 Kommune: Gentofte Kommune Adresse: Strandvejen

Læs mere

B må males sort, fremstå i naturtræ eller males i den valgte grundfarve, eller grundfarven

B må males sort, fremstå i naturtræ eller males i den valgte grundfarve, eller grundfarven RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 6 A. LØKKETOFTEN 1-55 OG 2-60 SAMT RENDSAGERVEJ 102-170. DESITA-HUSENE Farve Husets gavl og rem A skal males i èn af de nedenstående grundfarver.

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1A. Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1A. Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle Hæfte 1A Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle Den ældst kendte og endnu bevarede byggemåde i Odden er det lave, smalle fagdelte længehus med enkelt bindingsværk i facaderne,

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD Historie Holbæk Slots Ladegård er en tidligere avlsgård tilhørende Holbæk Slot. Ladegårdens historie rækker

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R STORE POTTERGADE 9 AABENRAA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 01.05.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2012-7.82.07/580-0001 Kommune: Aabenraa Kommune Adresse:

Læs mere

B skal males i. C skal males

B skal males i. C skal males RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 21 C. RENDSAGERVEJ 11-283. SUCCES-HUSENE Farve Husets gavl, stern og udhæng A skal males i èn af de nedenstående farver. Husets carporte, garager,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SINDINGGÅRD HERNING KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 14.10.2013 Besigtiget af: Jannie Rosenberg Bendsen Journalnummer: 2013-7.82.07/657-0001 Kommune: Herning Kommune Adresse:

Læs mere

ANDUVNINGSFYR 1838-1869

ANDUVNINGSFYR 1838-1869 ANDUVNINGSFYR 1838-1869 38 Hanstholm fyretablissement Tårnvej 7-23 Arkitekt J.H. Koch, J.P. Jacobsen 7730 Hanstholm Opført 1842-43, forhøjet 1889 Hanstholm Kommune Roterende linseapparat Viborg Amt Tårnhøjde

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 2B. Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 2B. Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle Hæfte 2B Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle Denne hustype fra 1840-60 erne adskiller sig - bortset fra tagformen - ikke væsenligt fra den grundmurede med halvvalmet tegltag eller

Læs mere

NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning

NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling 17. april 2018 Sagsnr. 2018-0106126 NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning Dokumentnr. 2018-0106126-2

Læs mere

LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet

LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet BYPLANKONSULENT ARKITEKT M.A.A. CLAUS LORANGE CHRISTENSEN APS Registrant udarbejdet for Faxe Kommune - Maj 2013 LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet STED: Lysholm Skolevej 10, 4690 Haslev

Læs mere

BYRUMS- OG BYGNINGSANALYSEG

BYRUMS- OG BYGNINGSANALYSEG BYRUMS- OG BYGNINGSANALYSEG Bygninger bevaringsværdier bebyggelsesmønstre Ankomster Byrum Hvad går det ud på? Finde det der er karakteristisk for Rødding Finde det der bør søges at bevares eller fremhæves

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SKIBBROGADE 14 AABENRAA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.05.2012 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2012-7.82.07/580-0001 Kommune: Aabenraa Kommune Adresse: Skibbrogade

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 1. april 2019 Bilag 6 Bevaringsværdier og anbefalinger for Drejervej Arkitekturpolitik København 2017-2025 Københavns Kommunens arkitekturpolitik

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Nordborgvej 4

SAVE registrering Haslev midtby Nordborgvej 4 SAVE registrering Haslev midtby Nordborgvej 4 Miljømæssig 3 Originalitet 4 Tilstand 3 Ejendomsnr.: 1762 Matrikelnr.: 26f Adresse: Nordborgvej 4 Byggeår: 1897 Hus i 1½ plan der fremstår pudset. Uoriginalt

Læs mere

Nyt fra din blikkenslager. i zink

Nyt fra din blikkenslager. i zink Nyt fra din blikkenslager GAVLE og tagrender i zink Blikkenslageren anbefaler NY gavl? - Den bedste løsning er i zink VMZ Stikfals VANDRET/ QUARTZ-ZINC Er du også en af de mange boligejere, som hellere

Læs mere

BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE

BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE Katalog over udvendige bygningsdele omfattet af Lokalplanens og Foreningens bestemmelser. Lokalplan Grøndalsvænge nr. 297 af Maj 1999 Facaderegulativ

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R TORVET 11, PRÆSTØ VORDINGBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 09.02.2011 Besigtiget af: Mia Kroer Ræbild Journalnummer: 2011-7.82.07/390-0001 Kommune: Vordingborg Kommune Adresse:

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R BISPEGÅRDEN GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 03.11.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund Kommune Adresse:

Læs mere

OVERSIGT OVER FREDNINGSEMNER I VIBORG AMT. Geografisk fordeling af de indkomne fredningsemner

OVERSIGT OVER FREDNINGSEMNER I VIBORG AMT. Geografisk fordeling af de indkomne fredningsemner OVERSIGT OVER FREDNINGSEMNER I VIBORG AMT Geografisk fordeling af de indkomne fredningsemner 35 Morsø Kommune - Feggesundvej 53, Skarregaard, Sejerslev - Gl. Færgevej 32, Gammelgård, Sillerslev - Kirkesvinget

Læs mere

SAVEBygningsregistrering

SAVEBygningsregistrering SAVEBygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier IDENTIFIKATION Kommune Varde Kommune Adresse Skolegade Landsejerlav Kommune nr. 573 Hus nr. 11 Matrikel nr. 3BR Ølgod By Planoplysninger

Læs mere

BARONESSENS HUS KØGE KOMMUNE

BARONESSENS HUS KØGE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BARONESSENS HUS KØGE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 14.10.2016 Besigtiget af: Tine Meyling Journalnummer: 2011-7.82.07/259-0001 Kommune: Køge Kommune Adresse: Brogade 22,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 13 NYBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.06.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/450-0001 Kommune: Nyborg Kommune Adresse: Slotsgade

Læs mere

NÆSTVED GAMLE RÅDHUS NÆSTVED KOMMUNE

NÆSTVED GAMLE RÅDHUS NÆSTVED KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R NÆSTVED GAMLE RÅDHUS NÆSTVED KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 05.04.2011 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2011-7.82.07/370-0001 Kommune: Næstved Kommune Adresse:

Læs mere

Bygning Furesø, Flagsøvej 7, bygning 1

Bygning Furesø, Flagsøvej 7, bygning 1 Bygning Furesø, Flagsøvej 7, bygning 1 BBR oplysninger BBR nummer: 190 9231 1 Kommune: Furesø Adresse: Flagsøvej 7, 3520 Farum Bygningsnummer: 1 Ejendomsnummer: 9231 Antal etager: 1 Bebygget areal: 285

Læs mere

BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE

BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 10.03.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/450-0001 Kommune: Nyborg Kommune Adresse: Blegdamsgade

Læs mere

Estate Facadedesign. Side 1. Indhold:

Estate Facadedesign. Side 1. Indhold: Side 1 Indhold: Facadedesign generelt.................side 2 Navnetrækket.......................Side 3 Udhængsskilte.......................Side 4 Enkeltsidede skilte....................side 5 Facadevarianter......................Side

Læs mere

SØNDERSKOVVEJ, AABENRAA 4 BYNÆRE GRUNDE SÆLGES

SØNDERSKOVVEJ, AABENRAA 4 BYNÆRE GRUNDE SÆLGES SØNDERSKOVVEJ, AABENRAA 4 BYNÆRE GRUNDE SÆLGES 74 62 12 32 Idegrundlaget & Vision På det sydvendte areal ved Sønderskovvej kan der nu opføres 4 attraktive boliger med en fornem beliggenhed nær by, skov

Læs mere

Naboorientering ændring af bevaringsværdig bygning og overskridelse af byggefelt på Amager Strandvej 122

Naboorientering ændring af bevaringsværdig bygning og overskridelse af byggefelt på Amager Strandvej 122 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning 29-09-2017 Sagsnr. 2017-0249573 Dokumentnr. 2017-0249573-1 Naboorientering ændring af bevaringsværdig bygning og overskridelse

Læs mere

Passage. Baghus, (tidl. 19) Baghus,17. (tidl. 19) Carport Baghus, 21. Baghus, 21. Bevaringsværdige bygninger

Passage. Baghus, (tidl. 19) Baghus,17. (tidl. 19) Carport Baghus, 21. Baghus, 21. Bevaringsværdige bygninger Passage Baghus,17 17 17 (tidl. 19) Baghus,17 (tidl. 19) 21 Carport Baghus, 21 Baghus, 21 Bevaringsværdige bygninger Sagsrapport Sag - Adelgade 17 Stamdata Type: SAVE-sag Betegnelse: Adelgade 17 Aktuel

Læs mere

Alléen 14 Trefløjet anlæg (Birkely)

Alléen 14 Trefløjet anlæg (Birkely) Alléen 14 Trefløjet anlæg (Birkely) Beskrivelse Alléen 14, 1878, kaldt Birkely efter birketræerne i den gamle hospitalshave. Trefløjet anlæg med en forholdsvis kort og lav hovedbygning (liggende vest-øst)

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R NØRRETORV 10-15 HJØRRING KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 11.05.2011 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2011-7.82.07/860-0001 Kommune: Hjørring Kommune Adresse:

Læs mere

HVIDØREVEJ 28 GENTOFTE KOMMUNE

HVIDØREVEJ 28 GENTOFTE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R HVIDØREVEJ 28 GENTOFTE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 19.01.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/157-0001 Kommune: Gentofte Kommune Adresse:

Læs mere

Lokalplanen er overordnet blevet passet ind i den nye skabelon, skabt til Nordfyns Kommune.

Lokalplanen er overordnet blevet passet ind i den nye skabelon, skabt til Nordfyns Kommune. Notat Vedrørende ændringer i forslag til Lokalplan 2007-6 Bevarende lokalplan for Bogense, set i forhold til Lokalplan 1-125 Bevarende Lokalplan for Bogense Bymidte. Overordnet: 20-06-2007 I forbindelse

Læs mere

PRÆMIERING AARHUS KOMMUNE

PRÆMIERING AARHUS KOMMUNE BYFORNYELSE OG BUTIKSFACADER PRÆMIERING AARHUS KOMMUNE 2011 Aarhus Kommune, Teknik og Miljø Tekst, foto og layout, Byarkitektur Trykt, februar 2012 Præmieret 2011 for Byfornyelse Badstuegade 1A Mejlgade

Læs mere

KLINKBJERG 2 AABENRAA KOMMUNE

KLINKBJERG 2 AABENRAA KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R KLINKBJERG 2 AABENRAA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 22.05.2012 og 07.06.2012 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2012-7.82.07/580-0001 Kommune: Aabenraa Kommune Adresse:

Læs mere

VMZINC regnvandssystemer

VMZINC regnvandssystemer REGNVANDSSYSTEMER VMZINC regnvandssystemer - zink til vand REGNVANDSSYSTEMER - tagrender med stil VMZINC regnvandssystemer er en smagfuld og elegant løsning, når det drejer sig om montering af tagrender

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R TRESUREN AABENRAA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.05.2012 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2012-7.82.07/580-0001 Kommune: Aabenraa Kommune Adresse: Vægterpladsen

Læs mere

VMZINC regnvandssystemer

VMZINC regnvandssystemer REGNVANDSSYSTEMER VMZINC regnvandssystemer - zink til vand Sådan køber du regnvandssystemerne fra VMZINC: Er du nu blevet inspireret til at montere regnvandssystemerne fra VMZINC på dit hus, så kontakt

Læs mere

0.11.1 Ved fremspring udføres væggen som 108 mm tegl, ca. 20 mm beton, 140 mm Kingspan isolering, 48 mm tegl 352 SF sten Snit B 9262 2280 3294 0.21.1 6182 2158 290 5046 E 0.71.1 Dør flyttes 16 mm!????

Læs mere

acader, fortove og forretninger i Gladsaxe

acader, fortove og forretninger i Gladsaxe Facader acader, fortove og forretninger i Gladsaxe Gladsaxe Kommune ønsker at gøre Gladsaxe til en smuk, oplevelsesrig og bæredygtig by for alle. Derfor sætter Gladsaxe Kommune fokus på, hvordan vi kan

Læs mere

VEJLEDNINGSBLADE SUPPLEMENT TIL VEJLEDNING FOR RINGKØBING BYMIDTE

VEJLEDNINGSBLADE SUPPLEMENT TIL VEJLEDNING FOR RINGKØBING BYMIDTE VEJLEDNINGSBLADE SUPPLEMENT TIL VEJLEDNING FOR RINGKØBING BYMIDTE INTRODUKTION Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at fortsætte den hovedlinje, der hidtil er blevet fulgt for at bevare den smukke bymidte

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R NAFFET 14 HADERSLEV KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 28.09.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2011-7.82.07/510-0001 Kommune: Haderslev Kommune Adresse: Naffet

Læs mere

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden

BILAG 19. Bevarings. afdelingen. Fasangården, Frederiksberg Have. Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden BILAG 19 Bevarings afdelingen Fasangården, Frederiksberg Have Frederiksberg Kommune, Region Hovedstaden Farvearkæologisk undersøgelse af facaden Bevaringsafdelingen, Bygning og Inventar - Farvearkæologiske

Læs mere

Bygningsfornyelse 2013 - den sydlige del af Herning Kommune

Bygningsfornyelse 2013 - den sydlige del af Herning Kommune Hovedgaden 22, Skarrild, 6933 Kibæk udskiftning af dørparti 25.000 kr. inkl. moms. Bygningen er opført i 1916. Mod vejen (øst) fremstår huset, udover nyere tag og tagkonstruktion, med sit originale arkitektoniske

Læs mere

Nyt fra din blikkenslager. Tænk i. zink

Nyt fra din blikkenslager. Tænk i. zink Nyt fra din blikkenslager Tænk i zink Hvorfor tænke i zink? Fordi... zink er et enestående materiale, som både tilfredsstiller krav om holdbarhed og intet vedligehold, men også samtidig er et usædvanligt

Læs mere

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 9 Forslag til ændringer På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen 5 præcisering af fordeling

Læs mere

BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx

BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx BYGNINGSSYN AF FACADER xxxx Rekvirent: xxxx. Bygningssynet bliv fortaget d. 15.8.2013 af bygningsrådgiver Anders Bæhr Nielsen, tlf. 30501992, mail ABNI@bygningsbevaring.dk Det blev oplyst at ejendommen

Læs mere