Tilstande Guide til funktionsevneniveauer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilstande Guide til funktionsevneniveauer"

Transkript

1 Tilstande Guide til funktionsevneniveauer Lette Svære Totale Borgeren er selvstændig og har ikke behov for person- assistance for at udføre aktiviteten Borgeren er den aktive part og kan med let udføre aktiviteten Borgeren er den aktive part og kan under forudsætning af moderat udføre aktiviteten Borgeren deltager og kan under forudsætning af om- fattende udføre aktiviteten Borgeren er ude af stand til at udføre aktiviteten og har brug for for at udføre aktiviteten EGENOMSORG Lette Svære Totale Vaske sig Vaske/tørre kropsdele med anvendelse af vand, sæbe og håndklæde. F.eks. Øvre og/eller nedre toilette, etagevask, bade, brusebad og almindelig vask af hænder, ansigt mv. F.eks. badetaburet, greb ved bruser, tåvasker, tåtørrer, rygbadebørste osv.. vaske og tørre sig evt. ved brug af hjælpemidler og/ før, under/efter bad eller etagevask. -påmindelse om vask under rask arm -opsyn af sikkerhedsmæssige grunde. vaske og tør- re sig. Borger er den aktive part i de fleste del. til et eller flere trin af bad eller etagevask. -hjælp til at vaske og/ eller at tørre sig f.eks. underben og fødder. vaske og tørre sig. Borger er tilstedeværelse af en person under bad eller etagevask. at vaske/bade og tørre sig..

2 EGENOMSORG Lette Svære Totale Kropspleje Pleje af de dele af kroppen, som behøver anden pleje end vask og tørring f.eks. hud, ansigt, tænder, hår og negle evt. F.eks. cremepåsmører, lang kam, protesetandbørste med sugekop- per. pleje kroppen (barbering, tandbørstning, mv) hjælpemidler og/ før, under og/ eller efter kropspleje. Det kan -minde om kropspleje. pleje krop- pen. Borger er den aktive part i de fleste del. til et eller flere trin. -hjælp til barbering af en del af ansigtet -hjælp til ukompliceret negleklipning. pleje kroppen. Borger er tilstedeværelse af en person. at pleje kroppen. EGENOMSORG Lette Svære Totale Af- og påklædning Tage tøj og fodtøj af og på. Herunder at vælge passende påklædning (sociale sammenhænge og vejret). Inkl. kropsbårne F.eks. strømpepåtage, langt skohorn, knappekrog.. varetage af- og påklædning evt. hjælpemidler og/ før, under/efter. -til lukning af tøj (knapper, lynlåse, bh, sko, osv.) -hjælp til valg af tøj -påmindelse om skift af tøj. i varetage af- og påklædning. Borger er den aktive part i de fleste del. til et eller flere trin. -øvre eller nedre påklædning. varetage af- og påklædning. Borger er tilstedeværelse af en person. Det kan - vælge passende beklædning f.eks. sommer/ vinter - tage tøjet på rask arm -sko på den ene fod. Er ikke i stand til at klæde sig af og på..

3 EGENOMSORG Lette Svære Totale Drikke Holde fast om en drik, tage drikken op til munden og drikke på en kulturelt accepteret måde, blande, omrøre og skænke drikke op, åbne flasker og dåser, bruge sugerør eller drikke af rindende vand fra en hane og anvende drikkeredskaber. F.eks. tunge kopper, skruelågsåbner.. i føre drikkelse til munden evt. hjælpemidler og/. -åbne en mælkekarton -påmindelse om indtagelse. i føre drikkelse til munden, evt. med brug af suge- rør. til et eller flere trin i det at drikke. Det kan -skænke op -blande / omrøre fortykningsmiddel i væsker. føre drikkelse til munden. tilstedeværelse af en person. Det kan -løfte koppen/glasset op til munden. -nødes til at drikke. at føre drikkelse til munden.. EGENOMSORG Lette Svære Totale Fødeindtagelse Mad der spises på normalvis. At suge, tygge, bide og behandle maden i mundhulen, spytflåd, at synke, gylpe, spytte. Aktiviteter fra mund til mave evt. med fortykningsmidde l.. i indtage føde af forskellige konsistens er.. -let opsyn/ guidning til at tygge og synke. indtage føde af forskellige konsistens ér. Borger er den aktive part i de fleste del. til et eller flere trin. - moderat opsyn/ guidning til at tygge og synke -begrænsning af mad- varer (så som noget meget sejt, hårdt eller slimdannende) -hjælp til siddestilling. indtage føde selv. Borger er Kan, som led i træning, indtage flere konsistens ér. tilstedeværelse af en person. Det kan -forberedelse til måltidet, som fx mundstimulation, guidning, tungeøvelser med mere -kompensation til at tygge eller kæbekontrol. at ind- tage føde.. - udelukkende sondeernæring - primært sondeernæring med afprøvning af mos eller drikke i forbindelse med terapeutisk spisning.

4 EGENOMSORG Lette Svære Totale Spise Tage mad op til munden og spise, at skære eller bryde mad i stykker og anvende spiseredskaber (kniv, gaffel, ske), når maden er serveret. Aktiviteter der foregår fra bord til mund evt. med brug af F.eks. bestik med fortykket greb, tallerkner med skridsikker bund.. føre an- rettet mad op til munden evt. med brug af hjælpemidler og/. -påminde om måltid -skære maden i stykker -tage låg af. føre anrettet mad op til munden. Borger er den aktive part i de fleste del. til et eller flere trin i det at spise. Det kan -påminde om indtagelse -indtagelse af dele af maden f.eks. suppe -tilknyttede føre anrettet mad op til munden. Borger er tilstedeværelse af en person. Det kan -aktiv hjælp til indtagelse af måltidet. at føre anrettet mad op til munden eller bruge et spiseredskab.. sondekost. EGENOMSORG Lette Svære Totale Varetage egen sundhed Sikre sit velvære, hel bred og fysiske og psykiske velbefindende ved f.eks. at indtage varieret kost, have passende niveau af fysisk aktivitet, holde sig varm eller afkølet, undgå skader på helbredet, lade sig vaccinere og følge regelmæssige helbredsundersøg elser.. varetage egen sundhed ved at problemløse og fore- bygge. ved konkrete opgaver. -lade sig vaccinere. varetage egen sundhed. Kan problemløse i flere situationer i forhold til kendte problemstillinger. til overordnet koordinering/ forebyggelse. -indtage varieret kost, evt. beriget kost -se behovet for personlig hygiejne eller rengøring af hjemmet -have et passende aktivitetsniveau. varetage egen sund- hed. Kan problemløse/ forebygge i meget få situationer. til at agere på ændringer i sundhedstilstanden/ forebygge forværring af sygdom/ tab i funktions- evne. -holde sig varm/ afkølet. Er ikke selv i stand til at varetage egen sundhed. - personassistanc e til at agere på ændringer i sundhedstilstan den/ forebygge forværring af sygdom og tab i funktionsevne.

5 EGENOMSORG Lette Svære Totale Gå på toilet Planlægge og udføre toiletbesøg til udskillelse af affaldsprodukter (menstruation, urin og afføring) og efterfølgende rengøring F.eks. en kolbe, et bækken, en toiletstol.. Er i det store hele i stand til selv at gå på toilet evt. ved brug af hjælpemidler og/. -påsætning af ble til nat. -påmindelse om toilet- besøg og vaske hænder - opsyn af sikkerhedsmæssige grunde. gå på toilet. Borger er den aktive part i det fleste del.. -i forbindelse med afføring -skiftning af ble -af- og påklædning -forflytninger -at vaske hænder. gå på toilet. Borger er tilstedeværelse af en person. Det kan -vaske og tørre sig selv -forflytte sig til og fra toilet. Er ikke selv i stand til at gå på toilet.. Praktiske opgaver Lette Svære Totale Lave husligt arbejde Holde hus ved at gøre rent, vaske tøj, bruge husholdningsmas kiner, rengøre køkken efter madlavning, vaske op, opbevare daglige for- nødenheder og smide affald ud. redskaber. F.eks. moppesystem, 2i1støvsuger, støv kost på langt skaft, kurv på hjul.. i klare husligt arbejde red- skaber og/. -støvsugning og/ eller gulvvask -håndtering af store vasketøjsstykker. klare husligt arbejde. Borger kan tage aktivt del flere del.. -gulvrengøring -rengøring af toilet -aftørring af støv oppe og nede -skifte sengetøj -enkelte tøjvask som f.eks. at hænge vasketøj op/ tage vasketøj ned. klare husligt arbejde. Borger er guidning og/ eller. Det kan -aftørring af støv i nå- højde på tilgængelige flader -opvask - Tøjvask at del- tage i husligt arbejde..

6 Praktiske opgaver Lette Svære Totale Lave mad Planlægge, tilberede og servere enkle og sammensatte måltider til sig selv og andre; forberede mad og drikke til tilberedning, lave varm og kold mad og drikke, servere mad. Aktiviteter fra køkken til bord evt. F.eks. si-låg til gryde, fortykket grib, elektrisk skærekniv, skærebræt med kant, Y- kartoffelskræller, elektrisk dåse åbner. Er i det store hele i stand til selv at lave mad hjælpemidler og/ eller guidning.. -åbne/lukke emballage -stille ingredienser frem. lave mad. Borger er den aktive part i de fleste del, men kan ikke lave et varmt måltid fra bunden. per-sonassistance. Det kan være -opvarmning og/ eller anretning af et måltid. lave mad. Borger er per- sonassistance. -tilberedning af alle mål- tider. at lave mad.. Praktiske opgaver Lette Svære Totale Udføre daglige rutiner Planlægge, styre og gennemføre dagligt tilbagevendende rutiner, pligter - både simple og komplekse. F.eks. Stå op, spise, møde til aftal- te tider, udføre opgaver, gå i seng. skabe og fastholde daglige rutiner.. -påminde om at udføre/ deltage i ikke rutineprægede aktiviteter -støtte til at anvende/ ajourføre kalender. skabe og fastholde daglige rutiner. Borger er den aktive part i de fleste del.. -påminde om hyppigt tilbagevendende gøre- mål/ aftaler -struktur på hverdagen -oprydning. skabe og fastholde daglige rutiner. Borger er per- sonassistance. -planlægge, igangsætte og udføre hverdagens aktiviteter. at skabe og fastholde daglige rutiner..

7 Praktiske opgaver Lette Svære Totale Skaffe sig varer og tjenesteydelser Vælge, tilvejebringe og transportere varer, som er nødvendige i dagliglivet som f.eks. at vælge, købe, transportere og opbevare mad, drikke, tøj, rengøringsmidler, brændsel, husholdningsgens tekniske redskaber. F.eks. online supermarked eller telefonisk varebestilling.. Er i det store hele i stand til selv at skaffe sig varer og tjeneste ydelser evt. ved brug af tekniske redskaber og/. -transport og håndtering af tunge indkøb. i skaffe sig varer og tjenesteydelser. Borger er den aktive part i de fleste delfunktoner.. -bestille indkøb -transport af indkøb -sætte indkøb på plads. skaffe sig varer og tjeneste ydelser. Borger er per- sonassistance. -udarbejde indkøbsseddel/ bestillingsseddel -bestille varer til leve- ring. delta- ge i at skaffe sig varer og tjeneste ydelser.. Lette Svære Totale Løfte og bære Løfte en genstand op og flytte noget fra et sted til et andet som f.eks. at løfte en kop eller bære en pose eller en pakke fra et rum til et andet evt. redskaber. F.eks. rollator, rulle- bord, indkøbstaske på hjul.. løfte og bære ting fra et rum til et an- det evt. redskaber og/ eller guidning.. -løfte og bære tunge genstande. løfte og bære de fleste ting over kort af- stand i et enkelt rum f.eks. i køkkenet.. -bære poser fra gang til køkken eller omvendt. -bære en bakke med få glas/kopper fra et rum til et andet. -bære og tømme toiletspand løfte og bære en enkelt ting f.eks. et glas fra skab til bord.. -løfte og bære noget uanset vægt og udformning på genstanden. at løfte og bære..

8 Lette Svære Totale Bevæge sig omkring Bevæge sig fra et sted til et andet på andre måder end ved at gå. F.eks. kravle, hoppe, klatre, løbe, svømme. Er i det store hele i bevæge sig omkring.. bevæge sig omkring.. bevæge sig omkring.. at bevæge sig omkring.. Lette Svære Totale Bruge transport midler Bruge transportmidler til at komme omkring som passager i offentlig eller privat transportmiddel f.eks. bil, bus, tog, skib, fly. F.eks. stok, rollator.. i bruge transportmidler hjælpemidler og/. -planlægge en tur -løfte hjælpemiddel. -komme ind i en bil bruge transportmidler. Borger er den aktive part i de fleste del.. -komme ind/ ud af transportmidler f.eks. bus/tog med trin. bruge transportmidler. Kan have behov for transportkørestol. Borger er deltagende guidning og/ eller. Det kan -afrejse/ hjemkomst fra boligen til det konkrete ankomststed. selv at bruge transportmidler..

9 Lette Svære Totale Færden i forskellige omgivelser Gang og færden (bevægelse) i forskellige omgivelser/ fysiske rammer - indendørs såvel som udendørs (inkl. brug af hjælpemidler) men uden brug af transportmidler evt. F.eks. stok, rollator, kørestol.. i færdes inde og ude evt. ved brug af hjælpemidler og/. -færden udendørs på ukendt terræn -komme ind og ud af bygninger -trappe uden gelænder. i færdes ind og ud ad bygninger uden trapper.. -færdes i kendt terræn/have -komme til og fra et enkelt rum i boligen -færdes på trapper med gelænder. færdes i forskellige omgivelser. per- sonassistance. -komme ind og ud af egen bolig -færdes i kun enkelte rum i egen bolig. Er ikke selv i stand til at færdes inde og ude.. Lette Svære Totale Forflyt te sig At flytte sig mens man sidder eller ligger. Det vil sige at kropsstillingen ændres ikke, men man forflytter sig fra en over- flade til en anden f.eks. bevæger sig fra siddende i seng til siddende i stol, fra toilet til kørestol evt. med brug af F.eks. glidebræt, spiler- dug.. i forflytte sig evt. hjælpemiddel og/ til at forflytte sig siddende eller liggende. -placering af hjælpe- middel f.eks. glidebræt -verbal guidning ved for- flytninger fra stol til toilet eller omvendt (fra siddende til siddende). i forflytte sig. Borger er den aktive part i de fleste delfunktoner. til forflytninger. -fysisk guidning fra stol til toilet eller omvendt forflytte sig. Borger er deltagende per- sonassistance af en el- ler to personer ved alle forflytninger. Det kan være: -fysisk hjælp til at vende sig i sengen. selv at forflytte sig. til alle forflytninger ved hjælp af lift og 2 personer.

10 Lette Svære Totale Ændre kropsstilling Skifte kropsstilling og bevæge sig fra et sted til et andet som f.eks. at flytte sig fra en stol til liggende stilling i en seng. Fra siddende til stående og skifte til og fra knælende eller hug- siddende stilling. Ændre kroppens vægtfordeling evt. F.eks. elektrisk hovedgærde, sengegalge.. Er i det store hele i stand til selv at ændre kropsstilling hjælpemiddel og/ eller guidning. til. -op fra knælende/ hug- siddende stilling -komme op fra gulvet. i ændre kropsstilling. Borger er den aktive part i de fleste del.. -komme fra siddende til stående og omvendt. ændre kropsstilling. Borger deltagende og kan sidde selv. per- sonassistance til ændring af alle kropsstillin- ger. -komme fra liggende til siddende og omvendt. at ændre kropsstilling eller fastholde kropsstilling.. Lette Svære Totale Muskelstyrke Den maksimale kraft en muskel eller en muskelgruppe kan præstere Løfte, holde, bevæge (Hænder, fødder halv/helsiddet parese med mere)) F.eks. armstøtte. Let nedsat muskel styrke. I forhold til enkelte muskelgrupper. per- sonassistance.. Moderat nedsat muskel styrke. I forhold til flere muskelgrupper. moderat. Det kan være: -udføre en aktivitet. Svært nedsat muskel styrke. I forhold til flere muskelgrupper. per- sonassistance. Svært nedsat eller in- gen muskel styrke. I forhold til mange muskelgrupper..

11 Lette Svære Totale Gå Bevæge sig til fods. På forskelligt underlag (f.eks. græs, grus, is eller sne). Gå over korte og lange afstande og gå uden om forhindringer Går selvstændigt evt. med brug af F.eks. stok, rollator.. gå frit inden- dørs og udendørs op til 50 meter evt. med brug af hjælpemiddel og/ eller guidning.. -opsyn af hensyn til tryghed udover 50 meter. gå indendørs og udendørs op til 50 meter med. -hjælp til at nå hjælpe- middel -hjælp til at betjene/ styre hjælpemiddel -gå over dørtrin. gå indendørs/ på ensartet underlag. Kan gå meget korte distancer. per- sonassistance af en el- ler flere personer. -fysisk og/ eller mundt- ligt guidning -støtte af kroppen. Ikke i gå trods. til at stå. Lette Svære Totale Udholdenhed Fysisk udholdenhed - Kondition, lunge, hjerte og kredsløbsformåen i forhold til fysisk anstrengelse / udfoldelse medicin, herunder ilt.. Har i det store hele ud- holdenhed til at klare hverdagens aktiviteter evt. medicin og/ eller guidning.. -disponere lungekapaciteten ved f.eks. hjælp til at strukturere de daglige aktiviteter over ugen/døgnet. Har i moderat grad ud- holdenhed. Bliver for- pustet ved aktiviteter i hjemmet. Borger er den aktive part i de fleste del.. -disponere flere af dagens aktiviteter -udføre fysisk krævende opgaver i hjemmet. Har ringe udholdenhed. Borger er deltagende, men er ikke i stand til selv at klare dagens enkelte aktiviteter. per- sonassistance. -disponere de fleste af dagens aktiviteter -ADL. Har minimal udholdenhed. fysisk udfoldelse..

12 Mentale Lette Svære Totale Anvende kommunikations udstyr og teknikker Anvende udstyr til kommunikation - pege- plade, PC, eventuelt med tale, Anvende kommunikationst eknik- ker - tegnsprog, tegn til tale. Anvende telekommunikatio n/ teknologi - telefon, mobiltelefon, tele- slynge, Skype, mail, chat, webservices som borger.dk redskaber. F.eks. lup, PC.. Er i det store hele i selv at anvende kommunikation sudstyr evt. med guidning.. -opsætte og klargøre kommunikationsudst yr. anvende kommunikationsu dstyr. Borger er den aktive part i de fleste del.. -betjene mobiltelefon -sende mail -modtage digital post anvende kommunikationsud styr. Borer er per- sonassistance. -anvende telefon. at del- tage i anvendelse af kommunikationsu dstyr.. Mentale Lette Svære Totale Hukommelse Korttids-, langtids-, nær- og fjernhukommelse. Lagring og f.eks. gen- kaldelse af tidligere ind- lærte færdigheder - erindring redskaber. F.eks. huskesedler, kalender.. i huske redskaber og/ til at huske de små ting i hverdagen. Det kan -tage sin medicin -anvende kalender. Er i moderat grad i stand til at huske. til at hu- ske ting i hverdagen. Det kan -sætte struktur på dagen -varme mad -huske aftaler. huske guidning. -igangsætte og udføre hverdagens aktiviteter -huske rollator -huske komfur. at hu- ske..

13 Mentale Lette Svære Totale Orienteringsevne Evnen til at være orienteret, kender tid sted og egne data det vil sige man ved, hvor man er, hvem man er, hvornår man er født, hvor man bor og så videre. Nedsat orienteringsevne orientereret i egne data, tid og sted. Kan orientere sig i kendte omgivelser. per- sonassistance.. -færden i nye omgivelser. orienteret i egne data. Kan orientere sig i egen bo- lig. moderat. -færden uden for hjemmet -orientering i tid og sted. Er i ringe grad orienteret omkring hvem man er og hvor man bor. guidning og/ eller. -orientering i egne data, tid og sted -orientering i andre omgivelser end egen bolig. Er ikke i besiddelse af orienteringsevne. støtte i hverdagen. Mentale Lette Svære Totale Overordnede kognitive Evne til at tage beslutninger, planlægning, kontrol af adfærd og handlinger, dømmekraft, fleksibilitet i tankegang. Evne til at bruge feedback til at ændre strategier og taktik for at nå et mål. Manglende kognitive medfører blandt andet problemer ved at omstille sig, bliver let forvirret, svært ved at tænke abstrakt.. planlægge, agere og tage beslutninger i kendte situationer i hverdagen. guidning. -omstille sig og agere i nye situationer -anvende nye redskaber/ rutiner. selv i planlægge, agere og tage beslutninger i kendte situationer i hverdagen.. -omstille sig og agere i ukendte/ uventede situationer. F.eks. ved skift af bolig. Er i meget ringe grad i tage beslutning, planlægge og strukturere situationer i hverdagen. per- sonassistance. -strukturere hverdagen -håndtere uforudsete situationer. Er ude af stand til at træffe beslutninger, ændre adfærd eller vurdere og handle i hverdagen..

14 Mentale Lette Svære Totale Følelsesfunktione r Emotionelle, regulering af følelser i forskellige situationer - labil, følelsesaffladning, affekt, tristhed, lykkefølelse, kærlighed, frygt, vrede, had, angst, glæde og sorg.. selv i regulere følelser i forskellige situationer. i krisesituation f.eks. ægtefælles død. Det kan -rumme tristhed, sorg og bekymring. regulere følelser i forskellige situationer. Borger kan have en svingende tilstand. i hverdagen for undgå eventuel frygt for f.eks. at gå på gaden og handle. -håndtere tristhed eller frygt. regulere følelser i forskellige situationer, f.eks. på grund af en frontallapsskade.. -stabilisere følelser -fornemme andre mennesker og situationer. at re- gulere følelser i forskel- lige situationer. personstøtte til at tage vare på sig selv. Mentale Lette Svære Totale Energi og handlekraft Mental og følelsesmæssig energi samt handle- kraft - gøre noget for at opnå et specifikt mål el- ler tilfredsstille et specifikt behov (f.eks. appetit). At agere hensigtsmæssigt. Følge motivationen.. selv i agere hensigtsmæssigt i at få sine behov opfyldt. personassistanc e for at igangsætte enkelte aktiviteter, hvor der ikke er nogle fysiske forhindringer. -ringe til læge -aftaler med kørsel -træne efter vejledning. i agere hensigtsmæssigt i at få sine behov opfyldt. moderat til igangsætning af flere aktiviteter, hvor der ikke er nogle fysiske forhindringer. -spise et måltid -få skiftet tøj -komme i bad -holde hjemme rent. agere hensigtsmæssigt i at få sine behov opfyldt. personassistanc e til udførelse af aktiviteter, hvor der ikke er nogle fysiske forhindringer. Det kan -komme op og i gang med dagen -komme i seng. at age- re hensigtsmæssigt i at få sine behov opfyldt. personassistan ce til at igangsætte og færdig- gøre aktiviteter over he- le døgnet, hvor det ikke handler om fysiske.

15 Mentale Lette Svære Totale Tilegne sig færdigheder Udvikle basale og komplekse kompetencer (færdigheder) I teori og/eller praksis, lære og kunne anvende f.eks. Værktøj (hånddrevne og elektriske), spil. tilegne sig og anvende færdigheder. per- sonassistance. til oplæring i komplekse færdigheder. Det kan -anvende nye apparater f.eks. mobiltelefon -benytte nyt trænings- udstyr tilegne sig og anvende færdigheder. moderat assistance til oplæring i basale færdigheder, der bruges i hverdagen. -støvsugning -anvende mikroovn -anvende vaskemaskine -benytte kendt træningsudstyr. tilegne sig og anvende færdigheder. til oplæring og anvendelse af såvel basale som komplekse færdigheder. -tage tøj på at til- egne sig og anvende hverken basale eller komplekse færdigheder. total person- assistance i hverdagen. Mentale Lette Svære Totale Problemløsning Evne til at håndtere nye og ukendte situationer og udfordringer, herunder konfliktløsning. For- stå problemet sætte mål for løsning prioritere og vælge realistisk fremgangsmåde i for- hold til kompleksitet og tid. Evner i det store hele selv at håndtere nye og ukendte situationer., særligt ved ukendte situationer. Det kan -håndtere at der ændres i medicindosering -løse nye opgaver. Evner i moderat grad selv at håndtere nye og ukendte situationer. ved ud- fordringer i hverdagen. Det kan -planlægge lægebesøg, herunder beregne hvor- når man skal af sted hjemmefra for at være der til tiden -finde nye løsninger på kendte daglige opgaver. Evner i ringe grad til håndtere nye og ukendte situationer. ved planlægning af hverdagens aktiviteter. Det kan -agere på en given op- gave, så der ikke opstår et problem / forudse fare -vælge mad i køleskabet smøre det, og sætte resten i køleskabet igen. Evner ikke at håndtere nye og ukendte situationer. hjælp i hverdagen. Både i hjemmet og når borger skal ud af hjemmet.

16 Samfundsliv Lette Svære Totale Have lønnet beskæftigelse At bestride et lønnet er- hverv enten som selvstændig eller som fuld- tids-, deltidsansat. Møde på arbejde og udføre de nødvendige opgaver alene eller i en gruppe. Inkluderer også at være jobsøgende. redskaber.. Er i det store hele i varetage et job redskaber. assistance. -at komme hjemmefra. i varetage et job. assistance til at følge en struktur på arbejdet. Det kan -planlægning af arbejdet både i en gruppe og alene. varetage et job. til at udføre opgaverne, dagen igennem. Hvad enten det er fysisk eller psykisk. at varetage et job.

17

FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (Serviceloven)

FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (Serviceloven) FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (Serviceloven) Kommentar til dokumentet: Neden for fremgår de 30 funktionsevnetilstande inden for servicelovsområdet (FSIII ICF subset). Tilstandene er inddelt

Læs mere

Funktionsevnevurderingen går kort fortalt ud på at vurdere borgerens funktionsevne inden for udvalgte områder,

Funktionsevnevurderingen går kort fortalt ud på at vurdere borgerens funktionsevne inden for udvalgte områder, Doknr. 24265-14 Funktionsvurdering. Funktionsevnevurderingen går kort fortalt ud på at vurdere borgerens funktionsevne inden for udvalgte områder, Sagsbehandler/visitationen udfylder relevante funktionsområder

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Personlig pleje. Ydelseskatalog 2015 ny

Faaborg-Midtfyn Kommune. Personlig pleje. Ydelseskatalog 2015 ny Faaborg-Midtfyn Kommune Personlig pleje Ydelseskatalog 2015 ny 1 Ydelseskataloget beskriver, hvad en borger kan modtage hjælp til jævnfør Faaborg Midtfyn Kommunes kvalitetsstandard. Ydelserne kombineres

Læs mere

Døgnrytmeplan - hvordan? Oktober 2013

Døgnrytmeplan - hvordan? Oktober 2013 Døgnrytmeplan - hvordan? Oktober 2013 Vejledning til at skrive døgnrytmeplan. En god døgnrytmeplan giver dine kollegaer indsigt i hvordan borgerens/ beboerens daglige pleje, træning og aktiviteter foregår.

Læs mere

FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (serviceloven) v. 1.1

FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (serviceloven) v. 1.1 FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (serviceloven) v. 1.1 ICF-subset Versionskommentar: "Opfattelse af smerter" er fjernet som funktionsevnetilstand, da det er en helbredstilstand. Derudover er

Læs mere

FSIII SEL indsatskatalog

FSIII SEL indsatskatalog FSIII SEL indsatskatalog Version 1.0 Juni 2015 Indhold Indledning... 1 Rammerne for FSIII... 2 Formålet med FSIII servicelovs-indsatskataloget... 2 Pakker... 3 Rehabilitering... 4 Fælles kommunalt indsatskatalog

Læs mere

FSIII SEL tilstande. Version 1.0. Juni 2015

FSIII SEL tilstande. Version 1.0. Juni 2015 FSIII SEL tilstande Version 1.0 Juni 2015 1 FSIII ICF subset Supplerende kommentarer FSIII KROPPENS FUNKTIONER b114 Orienteringsevne Overordnede mentale funktioner bestemmende kendskab til og konstatering

Læs mere

Funktionsevnetilstande mappet til servicelovsindsatser

Funktionsevnetilstande mappet til servicelovsindsatser Funktionsevnetilstande mappet til servicelovsindsatser version 1.0 (15.01.2016) Flere indsatser knytter sig til en funktionsevnetilstrand Funktionsevnetilstande-områder Funktionsevnetilstande Indsats Egen

Læs mere

MODIFICERET BARTHEL INDEX. Scoringsnøgle

MODIFICERET BARTHEL INDEX. Scoringsnøgle MODIFICERET BARTHEL INDEX Scoringsnøgle Personlig hygiejne. 1. Patienten er ikke i stand til at deltage aktivt i den personlige hygiejne og er afhængig af hjælp i alle henseender. 1 Patienten er fuldstændig

Læs mere

Guide til funktionsevnetilstande

Guide til funktionsevnetilstande Fælles Sprog III Guide til funktionsevnetilstande Version 1.6 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Læsevejledning... 7 Egenomsorg... 8 Vaske sig... 8 Gå på toilet... 9 Kropspleje...10 Af- og påklædning...

Læs mere

OM FSIII Tilstande og generelle oplysninger

OM FSIII Tilstande og generelle oplysninger OM FSIII Tilstande og generelle oplysninger Side 1 af 47 Læsevejledning... 4 1. INDLEDNING... 5 1.1 Formål... 5 1.2 Målgruppe... 5 2. FÆLLES SPROG III KERNEELEMENTER... 5 3. FUNKTIONSEVNETILSTANDE... 7

Læs mere

BILAG 2: Domæner og items i BørneRAP

BILAG 2: Domæner og items i BørneRAP BILAG 2: Domæner og items i BørneRAP DOMÆNER Primær personers samvær med barnet Bevægelse og færden: Mundmotoriske færdigheder At holde en kropsstilling At ændre kropsstilling Færdes indendørs Færdes udendørs

Læs mere

BILAG 2: Fælles Sprog III Fælleskommunal funktionsniveauguide

BILAG 2: Fælles Sprog III Fælleskommunal funktionsniveauguide BILAG 2: Fælles Sprog III Fælleskommunal funktionsniveauguide FUNKTIONSNIVEAU Version 1.0 Juni 2018 Ingen eller ubetydelige begrænsninger Borgeren er selvstændig og har ikke behov for personassistance

Læs mere

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Til patienter og pårørende Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Energibesparende råd og tips til hverdagen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Læs mere

INTERVIEWGUIDE TIL BORGERE OG DATAGRUNDLAG ANMELDT KOMMUNALT TILSYN DIAKONISSESTIFTELSENS HJEMMEPLEJE FREDERIKSBERG. Frederiksberg Kommune

INTERVIEWGUIDE TIL BORGERE OG DATAGRUNDLAG ANMELDT KOMMUNALT TILSYN DIAKONISSESTIFTELSENS HJEMMEPLEJE FREDERIKSBERG. Frederiksberg Kommune 2019 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen INTERVIEWGUIDE TIL BORGERE OG DATAGRUNDLAG ANMELDT KOMMUNALT TILSYN DIAKONISSESTIFTELSENS HJEMMEPLEJE FREDERIKSBERG Rubrikkerne neden for viser

Læs mere

Indholdsfortegnelse side

Indholdsfortegnelse side Ydelseskatalog Personlig og praktisk hjælp for borgere i eget hjem 1. januar 2013 Indholdsfortegnelse side Forord... 3 Praktisk hjælp til borgeren Rengøring... 4-5 Tøjvask... 5 Indkøb... 5 Personlig hjælp

Læs mere

Ydelseskatalog for hjemmeplejen. Lov om Social Service 83

Ydelseskatalog for hjemmeplejen. Lov om Social Service 83 skatalog for hjemmeplejen Lov om Social Service 83 Indledning og formål skatalog er et arbejdsredskab for visitatorer i Jammerbugt Kommune. Kataloget synliggør det gældende serviceniveau. Det vil sige,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Refleksionsskema til fastholdelse/forbedring af borgerens funktionsniveau...2

Indholdsfortegnelse. 1. Refleksionsskema til fastholdelse/forbedring af borgerens funktionsniveau...2 0 Indholdsfortegnelse 1. Refleksionsskema til fastholdelse/forbedring af borgerens funktionsniveau...2 2. Støttepunkter til måling af funktionsniveau... 3 1 Refleksionsskema til fastholdelse/forbedring

Læs mere

FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (Servicelov)

FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (Servicelov) FSIII Beskrivelse af funktionsevnetilstande (Servicelov) version 1.31 (01.11.16) ICF-subset Version Dato Kommentar 1.2 11.08.16 Fjernet ICF-koder 1.3 21.10.16 Fjernet supplerende kommentarer. 1.31 01.11.16

Læs mere

Indsatskatalog. Pleje og Praktisk hjælp Madudbringning Nødkald

Indsatskatalog. Pleje og Praktisk hjælp Madudbringning Nødkald Indsatskatalog Pleje og Praktisk hjælp Madudbringning Nødkald 4. Udgave juni 2012 INDSATSKATALOG Lovgrundlag Indsatskataloget er Århus Kommunes udmøntning af kvalitetsstandarderne indenfor fritvalgsområdet.

Læs mere

Ydelseskatalog/beskrivelse

Ydelseskatalog/beskrivelse Ydelseskatalog/beskrivelse for hjælp til praktisk bistand og personlig pleje i Albertslund kommune Udarbejdet af visitationen februar 2008 Godkendt på dialogmøde oktober 2008 Revurderet maj 2010 Opdateret

Læs mere

Bilag 1. Spørgeskema til undersøgelsen Hjemmehjælp og livskvalitet

Bilag 1. Spørgeskema til undersøgelsen Hjemmehjælp og livskvalitet Bilag 1. Spørgeskema til undersøgelsen Hjemmehjælp og livskvalitet Blok A Tak for at De vil deltage i undersøgelsen om livskvalitet og hjemmehjælp. Jeg vil i dette interview først stille nogle spørgsmål

Læs mere

Indledning: Fælles sprog definition af funktionsniveauer... 4

Indledning: Fælles sprog definition af funktionsniveauer... 4 Ydelseskatalog 1 Indledning:... 3 Fælles sprog definition af funktionsniveauer... 4 Personlig hjælp og pleje:... 4 Morgenpleje/bad:... 5 Støttestrømper:... 5 Morgenmad:... 5 Middagsmad:... 6 Aftensmad...

Læs mere

INDSATSKATALOG. Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst

INDSATSKATALOG. Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst INDSATSKATALOG Lovgrundlag Indsatskataloget er Faxe Kommunes udmøntning af kvalitetsstandarderne indenfor fritvalgsområdet. Dette område omfatter Servicelovens 83 samt 83 a: Stk. 1. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Ydelsespakkerne skal ses som supplement til de godkendte kvalitetsstandarder for de tilsvarende i Serviceloven.

Ydelsespakkerne skal ses som supplement til de godkendte kvalitetsstandarder for de tilsvarende i Serviceloven. Ydelseskatalog Det specialiserede socialområde for voksne 1. januar 2015 Indledning Dette katalog beskriver de ydelsespakker og indsatser, som Handicap og Psykiatri i Haderslev Kommune tilbyder borgere

Læs mere

Rengøring, tøjvask og indkøb

Rengøring, tøjvask og indkøb Indholdsfortegnelse Visitationskriterier... 3 Vurderingsområder... 3 Funktionsniveauer Serviceniveau... 4 Kvalitetsstandarder Plejeboliger... 5 Personlig pleje... 5 Ernæring... 6 Praktisk hjælp - Rengøring...

Læs mere

Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst

Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst INDSATSKATALOG Lovgrundlag Indsatskataloget er Faxe Kommunes udmøntning af kvalitetsstandarderne indenfor fritvalgsområdet. Dette område omfatter servicelovens 83 samt 83 a: Stk. 1. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Ydelseskatalog/beskrivelse

Ydelseskatalog/beskrivelse Ydelseskatalog/beskrivelse for hjælp til praktisk bistand og personlig pleje i Albertslund kommune Opdateret september 2013 Godkendt på dialogmøde oktober 2008 Revurderet maj 2010 Opdateret februar 2011

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. OM FSIII Tilstande

KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. OM FSIII Tilstande KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen OM FSIII Tilstande Indhold 1. INDLEDNING... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Målgruppe... 3 1.3 Læsevejledning... 3 2. FÆLLES SPROG III KERNEELEMENTER... 4 3.

Læs mere

Ydelseskatalog. Kolding Kommune. Maj 2013. Ydelsesoversigt - Servicelovens 83, 84.1 og 86.1

Ydelseskatalog. Kolding Kommune. Maj 2013. Ydelsesoversigt - Servicelovens 83, 84.1 og 86.1 Ydelseskatalog Ydelsesoversigt - Servicelovens 83, 84.1 og 86.1 Kolding Kommune Maj 2013. 1 Indholdsfortegnelse Praktisk hjælp Side Hjemmetræning praktisk hjælp 3 A0 / A0.H Praktisk hjælp, rengøring 4

Læs mere

Kvalitetsstandarder for ældreområdet Samsø Kommune. Kvalitetsstandarder for personlig pleje og praktisk hjælp

Kvalitetsstandarder for ældreområdet Samsø Kommune. Kvalitetsstandarder for personlig pleje og praktisk hjælp Kvalitetsstandarder for ældreområdet Samsø Kommune Kvalitetsstandarder for personlig pleje og praktisk hjælp 1. Udvikle/fastholde...2 1.1 Hverdagens aktiviteter...2 1.1.4 Måltider, mad og drikke...4 1.1.4.1

Læs mere

ICF tjekliste til anvendelse ved forflytning af svært overvægtige / bariatriske personer

ICF tjekliste til anvendelse ved forflytning af svært overvægtige / bariatriske personer ICF tjekliste til anvendelse ved forflytning af svært overvægtige / bariatriske personer Sidst redigeret 1310100 Grå felter: Kort tjekliste Hvide felter: Omfattende tjekliste Data Eks. Køn, alder, højde,

Læs mere

Ingen Lette begrænsninger begrænsning

Ingen Lette begrænsninger begrænsning Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: Vedligeholde/kompensere 2.1.1 Rengøring Indsats med henblik på at sikre/udføre rengøringsopgaver i borgerens hjem. Lovgrundlag Lov om Social

Læs mere

FSIII Fælleskommunalt indsatskatalog (Servicelov)

FSIII Fælleskommunalt indsatskatalog (Servicelov) FSIII Fælleskommunalt indsatskatalog (Servicelov) Version 1.5 30. juni 2017 Version Dato Kommentar 1.5 30.06.17 Afsnit om pakker flyttet til separat dokument, "Eksempel" slettet i hver enkelt kolonne.

Læs mere

Indsatskatalog for Pleje og praktisk hjælp. Plejeboligerne i Århus Kommune

Indsatskatalog for Pleje og praktisk hjælp. Plejeboligerne i Århus Kommune Indsatskatalog for Pleje og praktisk hjælp Plejeboligerne i Århus Kommune INDSATSKATALOG Formål At borgerne i plejeboligerne visiteres til pleje og praktisk hjælp døgnet rundt, svarende til borgers behov

Læs mere

Personlig hjælp og pleje

Personlig hjælp og pleje Personlig hjælp og pleje Ydelsestype Personlig hjælp og pleje Ydelsens Serviceloven 83, stk. 1 hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette

Læs mere

INDSATSKATALOG. Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst

INDSATSKATALOG. Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst Lovgrundlag INDSATSKATALOG Indsatskataloget er Skanderborg Kommunes udmøntning af kvalitetsstandarderne indenfor fritvalgsområdet. Dette område omfatter servicelovens 83 samt 83 a: Stk. 1. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE

KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE LEMVIG KOMMUNE SUNDHEDSAFDELINGEN December 2013 KVALITETSSTANDARD PRAKTISK HJÆLP EFTER 83 OG 84 I LOV OM SOCIAL SERVICE Der er i Lemvig Kommune et politisk ønske om at fokusere på borgernes muligheder

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for ydelser på plejecentre

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for ydelser på plejecentre Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for ydelser på plejecentre 2 Kvalitetsstandard for ydelser på plejecentre Formålet med hjælpen Der er to formål med hjælpen: - at du får den nødvendige hjælp

Læs mere

MERE SELVHJULPNE BORGERE

MERE SELVHJULPNE BORGERE MERE SELVHJULPNE BORGERE Fælles offentlig og fælles kommunale initiativer på social- og sundshedsområdet Agenda 1. Overordnet tilgang og overblik 2. Sammenhængende borgerforløb med effekt 3. Landsdækkende

Læs mere

Kvalitetsstandard for ydelser på plejecentre

Kvalitetsstandard for ydelser på plejecentre Kvalitetsstandard for ydelser på plejecentre Formålet med hjælpen Der er to formål med hjælpen: - at du får den nødvendige hjælp og støtte til daglige gøremål og aktiviteter. - at hjælpen medvirker til,

Læs mere

Personlig hjælp og pleje

Personlig hjælp og pleje Ydelsestype Ydelsens Serviceloven 83, stk. 1 hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette den daglige tilværelse og forbedre livskvaliteten

Læs mere

tilbud om personlig pleje og praktisk hjælp

tilbud om personlig pleje og praktisk hjælp tilbud om personlig pleje og praktisk hjælp Hvilken hjælp kan du få som borger i Roskilde Kommune? Roskilde Kommune har fokus på hverdagsliv, borgerinddragelse og sundhedsfremme i den hjælp, vi tilbyder.

Læs mere

Ydelses- og plejepakkebeskrivelse

Ydelses- og plejepakkebeskrivelse Ydelses- og plejepakkebeskrivelse for Personlig pleje 2015 FORORD... 3 AKTIV HVERDAG... 3 PLEJEPAKKER... 3 PLEJEPAKKE - DAG 1... 4 PLEJEPAKKE - DAG 2... 5 PLEJEPAKKE - DAG 3... 6 PLEJEPAKKE - DAG 4...

Læs mere

Løsninger på udfordringer i mapning af relevante FSIII data til indlæggelsesrapporten

Løsninger på udfordringer i mapning af relevante FSIII data til indlæggelsesrapporten Løsninger på udfordringer i mapning af relevante FSIII data til indlæggelsesrapporten Oplæg til KKR digitaliseringsnetværkets møde den 4. marts 2019. Dette notat beskriver mulighederne for løsning af de

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte til personlig pleje

Kvalitetsstandard for støtte til personlig pleje Kvalitetsstandard for støtte til personlig pleje Denne kvalitetsstandard beskriver det serviceniveau, der gælder, når du bevilliges støtte til personlig pleje i Lejre Kommune. Kvalitetsstandarden er gældende

Læs mere

Indholdsfortegnelse side

Indholdsfortegnelse side Ydelseskatalog Personlig og praktisk hjælp for borgere i eget hjem 1. januar 2012 Indholdsfortegnelse side Forord...3 Praktisk hjælp til borgeren Rengøringer...4-5 Tøjvask... 5 Indkøb... 5 Personlig hjælp

Læs mere

ICF funktionsevneudredning 3Kløveren

ICF funktionsevneudredning 3Kløveren ICF funktionsevneudredning 3Kløveren CPR: ICF Udfyldt af : Navn: Dato: Adresse: Afsluttet: By: Behandlende læge: Telefon: Andre sundhedspersoner: ICD 10: Sundhedsoplysninger: Kroppens funktioner Kapitel

Læs mere

Elektroniske omsorgssystemer er også EPJ-systemer. Projektleder Claus Nielsen, KL

Elektroniske omsorgssystemer er også EPJ-systemer. Projektleder Claus Nielsen, KL Elektroniske omsorgssystemer er også EPJ-systemer Projektleder Claus Nielsen, KL Hvorfor er jeg her i dag et par centrale fora Medlem af National IT-strategigruppe for sundhedsvæsenet Sidder med i Projektstyregruppe

Læs mere

Odder Kommune Bilag 1.4 i sag vedr. Frit Leverandørvalg Doc.nr: 583690. Kvalitetsstandard for Ældreområdet i Odder Kommune 2004

Odder Kommune Bilag 1.4 i sag vedr. Frit Leverandørvalg Doc.nr: 583690. Kvalitetsstandard for Ældreområdet i Odder Kommune 2004 Kvalitetsstandard for Ældreområdet i Odder Kommune 2004 Kvalitetsstandard for personlig pleje 1.Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvilket behov dækker ydelsen? 3.Hvad er formålet med 71 lov om social service

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring 2 Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring (for borgere uden for plejecenter)

Læs mere

Kvalitetsstandard for Personlig pleje. Samsø Kommune

Kvalitetsstandard for Personlig pleje. Samsø Kommune Kvalitetsstandard for Personlig pleje Samsø Kommune Hjemmeplejen Juli 2014 Kvalitetsstandard for personlig pleje Denne pjece indeholder Kvalitetsstandarden for Samsø Kommunes tilbud om personlig pleje.

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring For borgere udenfor plejecenter.

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring For borgere udenfor plejecenter. Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring For borgere udenfor plejecenter. Lovgrundlag: personlig pleje og 83 og 83a i Lov om Social Service (LSS). Ved personlig pleje og ernæring forstås ydelser

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for hjælp på plejecentre

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for hjælp på plejecentre Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for hjælp på plejecentre 2 Kvalitetsstandard for hjælp på plejecentre Formålet med hjælpen Hvem kan få hjælp? Der er to formål med hjælpen: - at du får den

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring.

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring. Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring. For borgere udenfor plejecenter. Lovgrundlag: Ydelser inden for personlig pleje og 83 i Lov om Social Service (LSS). Ved personlig pleje og ernæring forstås

Læs mere

Del A v Denne side udfyldes af intervieweren før interviewet

Del A v Denne side udfyldes af intervieweren før interviewet Base-line interview NOMO 1.0, Nordic Mobility Related Outcome Evaluation of Assistive Device Interventions. NOMO 1.0 må kun anvendes ifølge vejledningerne i manualen. Alle spørgsmål skal bes medmindre

Læs mere

Personlige opgaver. Kvalitetsstandard

Personlige opgaver. Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Personlige opgaver Lovgrundlag Lov om Social Service 1, 83 og 95 Visitation Alle borgere kan henvende sig direkte til Sundhed & Omsorgs Visitation, der har bevillingskompetencen.

Læs mere

Indsatskatalog jævnfør 83

Indsatskatalog jævnfør 83 Indsatskatalog jævnfør 83 1 Indholdsfortegnelse. Indsatser med henblik på at sikre / udføre opgaver. Overskrift 83 2.1.1 Rengøring 3 4 2.1.2 Tøjvask 5 2.1.3 Indkøb 6 2.1.4 Mad - Dag 7 2.1.4 Mad - Aften

Læs mere

Kvalitetsstandard for praktisk hjælp

Kvalitetsstandard for praktisk hjælp Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp 2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp (for borgere uden for plejecenter) Formålet med praktisk hjælp

Læs mere

VEJEN KOMMUNE INFORMERER

VEJEN KOMMUNE INFORMERER Hjemmehjælp VEJEN KOMMUNE INFORMERER - 2014 1 Lay out: Udvikling & Erhverv, Vejen Kommune Tekst: Social & Ældre, Vejen Kommune Tryk: Trykkeriet, Vejen Kommune Udgivet: August 2013 Rev.: Marts 2014 Formålet

Læs mere

Servicelovsindsatser mappet til funktionsevnetilstande

Servicelovsindsatser mappet til funktionsevnetilstande Servicelovsindsatser mappet til funktionsevnetilstande version 1.0 (15.01.2016) En indsats kan leveres til flere forskellige funktionsevnetilstande Indsats Funktionsevnetilstande Funktionsevnetilstande-områder

Læs mere

Ydelsespakker Ishøj Kommune

Ydelsespakker Ishøj Kommune Ydelsespakker Ishøj Kommune Pakkens navn Pakkens indhold Tid i min. pr. uge Lille pakke praktisk hjælp Stor pakke praktisk hjælp Når borger søger om hjælp til den tungere rengøring, og vurderes til selv

Læs mere

Januar 2015. Midlertidigt ophold

Januar 2015. Midlertidigt ophold Januar 2015 Midlertidigt ophold Foto: Kenneth Jensen og Kaarsberg Midlertidigt ophold Frederikssund Kommune tilbyder midlertidigt ophold på Rehabiliteringsafdelingen og på Afdeling C. I denne pjece kan

Læs mere

VEJEN KOMMUNE INFORMERER

VEJEN KOMMUNE INFORMERER Hjemmehjælp VEJEN KOMMUNE INFORMERER - 2015 1 Lay out: Udvikling & Erhverv, Vejen Kommune Tekst: Social & Ældre, Vejen Kommune Tryk: Trykkeriet, Vejen Kommune Udgivet: August 2013 Rev.: April 2015 2 Indhold

Læs mere

SPISEINFORMATION. Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af

SPISEINFORMATION. Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af SPISEINFORMATION Navn Cpr.nr. Dato Udarbejdet af SIDDESTILLING Sidde på briks med terapeut eller packs bagved og højdeindstilleligt bord foran Sidde i kørestol, hvor den er kippet langt frem og fødderne

Læs mere

OVERSIGT TILBUD OM PERSONLIG PLEJE OG PRAKTISK HJÆLP

OVERSIGT TILBUD OM PERSONLIG PLEJE OG PRAKTISK HJÆLP OVERSIGT TILBUD OM PERSONLIG PLEJE OG PRAKTISK HJÆLP Hvilken hjælp kan du få som borger i Roskilde Kommune? Roskilde Kommune har fokus på hverdagsliv, borgerinddragelse og sundhedsfremme i den hjælp, vi

Læs mere

SKEMA TIL VURDERING AF MENTALE FUNKTIONER

SKEMA TIL VURDERING AF MENTALE FUNKTIONER SKEMA TIL VURDERING AF MENTALE FUNKTIONER Forud for en vurdering af borgerens mentale funktioner, skal følgende vurderes og evt. beskrives: Hvordan har borgerens sygdomsforløb været indtil nu. Hvor længe

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for praktisk hjælp

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for praktisk hjælp Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for praktisk hjælp 2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp (for borgere uden for plejecenter) Formålet med praktisk hjælp Hvem kan få hjælp? Formålet med praktisk

Læs mere

Hjemmehjælp. Randers Kommune SUNDHED OG ÆLDRE

Hjemmehjælp. Randers Kommune SUNDHED OG ÆLDRE Information INFORMATION AKTIVITETER fra Sundhed OG FRA TRÆNING og RANDERS ældre: KOMMUNE Hjemmehjælp Randers Kommune 1 SUNDHED OG ÆLDRE Hjemmehjælp Om denne pjece Randers Kommune tilbyder hjemmehjælp,

Læs mere

Faldforebyggelse Savner du selskab til maden, så få dig en spiseven

Faldforebyggelse Savner du selskab til maden, så få dig en spiseven Faldforebyggelse Hvad kan du selv gøre for at forebygge fald: Hjemmets indretning Undgå løse tæpper og ledninger. Sørg for god plads og gode lysforhold, både nat og dag. Skridsikkert underlag i badeværelse.

Læs mere

Opfølgningsinterview. Del A vdenne side udfyldes af intervieweren før interviewet

Opfølgningsinterview. Del A vdenne side udfyldes af intervieweren før interviewet Opfølgningsinterview NOMO 1.0, Nordic Mobility Related Outcome Evaluation of Assistive Device Interventions må kun anvende ifølge vejledningerne i manualen. Alle spørgsmål skal bes medmindre andet er angivet!

Læs mere

Kvalitetsstandard for praktisk hjælp

Kvalitetsstandard for praktisk hjælp Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp 2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp (for borgere uden for plejecenter) Formålet med praktisk hjælp

Læs mere

Personlig hjælp og pleje

Personlig hjælp og pleje Ydelsestype Ydelsens Serviceloven 83, stk. 1 hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette den daglige tilværelse og forbedre livskvaliteten

Læs mere

ICF-kernesæt August 2009 Til beskrivelse af funktionsevne og funktionsevnenedsættelse samt kontekstuelle faktorer.

ICF-kernesæt August 2009 Til beskrivelse af funktionsevne og funktionsevnenedsættelse samt kontekstuelle faktorer. ICF-kernesæt August 2009 Til beskrivelse af funktionsevne og funktionsevnenedsættelse samt kontekstuelle faktorer. AKTIVITETER OG DELTAGELSE Kap. 1. Læring og anvendelse af viden Formålsbestemte sanseoplevelser

Læs mere

OTIPM implementeret via behandlingskort

OTIPM implementeret via behandlingskort OTIPM implementeret via behandlingskort Cecilie von Bülow Ergoterapeut Frederiksberg Hospital Omgivelser fysiske omgivelser (bolig, hjælpemidler, etc.) Bolig: x Lejlighed st. etage (Ja/nej) elevator Adgangsforhold:

Læs mere

Indsatskatalog 2014 Personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem

Indsatskatalog 2014 Personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem Indsatskatalog 2014 Personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem Index Indledning 2 Indsats 1: Faglig funktionsvurdering 5 Indsats 1: Anretning og tilberedning af mad og drikke 6 Indsats 1: Indtagelse

Læs mere

Leddegigt tips til en nemmere hverdag

Leddegigt tips til en nemmere hverdag Leddegigt tips til en nemmere hverdag Over 20 millioner mennesker verden over lider i øjeblikket af leddegigt Du tror, du er den eneste med leddegigt, men du er ikke alene Lisbeth, Silkeborg Introduktion

Læs mere

KATALOG HJÆLPEMIDLER. Udarbejdet september 2015

KATALOG HJÆLPEMIDLER. Udarbejdet september 2015 KATALOG HJÆLPEMIDLER Udarbejdet september 2015 HVAD ER FORMÅLET OG HVORDAN BRUGES KATALOGET Al sundhedsfagligt personale, skal indtænke træning som løsning på borgerens funktionsnedsættelse. Formålet med

Læs mere

INTERVIEWGUIDE TIL BORGERE OG DATAGRUNDLAG ANMELDT KOMMUNALT TILSYN LEVERANDØRER AF HJEMMEHJÆLP FREDERIKSBERG. Frederiksberg Kommune

INTERVIEWGUIDE TIL BORGERE OG DATAGRUNDLAG ANMELDT KOMMUNALT TILSYN LEVERANDØRER AF HJEMMEHJÆLP FREDERIKSBERG. Frederiksberg Kommune 2019 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen INTERVIEWGUIDE TIL BORGERE OG DATAGRUNDLAG ANMELDT KOMMUNALT TILSYN LEVERANDØRER AF HJEMMEHJÆLP FREDERIKSBERG Teksten over rubrikkerne er del af

Læs mere

Personlig hjælp og pleje efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard

Personlig hjælp og pleje efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Personlig hjælp og pleje efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp på plejecentre

Kvalitetsstandard for hjælp på plejecentre Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for hjælp på plejecentre Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til dig og dine

Læs mere

Personlig hjælp og pleje efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard

Personlig hjælp og pleje efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Personlig hjælp og pleje efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Lov om social service 83

Lov om social service 83 7.0 Ydelsesbeskrivelser 7.1 Personlig pleje 7.1.1 Hjælp til personlig hygiejne indgår i Borgeren kan ikke eller delvist ikke varetage personlig hygiejne pga. en væsentlig funktionsnedsættelse. nedenstående

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for personlig pleje og 2 Kvalitetsstandard for personlig pleje og (for borgere uden for plejecenter) Formålet med personlig pleje og Formålet med hjælp til

Læs mere

PERSONLIG OG PRAKTISK STØTTE PÅ ÆLDRE- OG HANDICAPOMRÅDET

PERSONLIG OG PRAKTISK STØTTE PÅ ÆLDRE- OG HANDICAPOMRÅDET Kvalitetsstandard for PERSONLIG OG PRAKTISK STØTTE PÅ ÆLDRE- OG HANDICAPOMRÅDET Gældende fra maj 2014 Hvis du har brug for støtte til personlig og praktisk bistand Ishøj Kommune 1 Jeg er glad for at kunne

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Lovgrundlag: Ydelser indenfor socialpædagogisk støtte 85 i Lov om Social Service (LSS). Hjælp til varetagelse af personlig hygiejne Strukturering af opgaver

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til dig

Læs mere

Sæt fokus på det aktive liv Vi sætter fokus på det aktive liv for at:

Sæt fokus på det aktive liv Vi sætter fokus på det aktive liv for at: Sæt fokus på det aktive liv At bevæge sig både fysisk og mentalt er vigtigt igennem hele livet. I Favrskov Kommune sætter vi derfor fokus på dagligdagens små aktiviteter til at styrke krop og sind. Når

Læs mere

Ydelseskataloget anvendes af visitatorer og leverandører i Egedal Kommunes somatiske plejecentre og demensplejecentre.

Ydelseskataloget anvendes af visitatorer og leverandører i Egedal Kommunes somatiske plejecentre og demensplejecentre. Ydelsesbeskrivelse for plejecentrene i Egedal Kommune Forord: Ydelseskataloget skal læses som et tillæg til kvalitetsstandarderne for personlig og praktisk og træning jf. Lov om Social Service 83, samt

Læs mere

Retningslinier for anvendelse

Retningslinier for anvendelse Retningslinier for anvendelse Hvad er EASYcare? EASYcare er en metode til gennemførelse af en hurtig vurdering af et ældre menneskes fysiske, psykiske og sociale velbefindende. Formålet med metoden er

Læs mere

YDELSESBESKRIVELSE LINDEHUSET

YDELSESBESKRIVELSE LINDEHUSET YDELSESBESKRIVELSE LINDEHUSET Beskrivelse af tilbud Lindehusets juridiske ramme udgør for botilbuddets vedkommende Servicelovens 108 og støtten ydes efter Servicelovens 83 og 85. Borgerne på tilbuddet

Læs mere

PRAKTISK HJÆLP I HJEMMET

PRAKTISK HJÆLP I HJEMMET PRAKTISK HJÆLP I HJEMMET 1 Indhold Kære borger... 3 Praktisk støtte og hjælp... 4 Rengøring... 4 Tøjvask... 5 Indkøb... 5 Anden praktisk hjælp... 5 Afløsning i hjemmet... 6 Flytning eller aflysning af

Læs mere

SOCIAL, SUNDHED OG ARBEJDSMARKED KVALITETSSTANDARD I PLEJEBOLIGER

SOCIAL, SUNDHED OG ARBEJDSMARKED KVALITETSSTANDARD I PLEJEBOLIGER SOCIAL, SUNDHED OG ARBEJDSMARKED KVALITETSSTANDARD I PLEJEBOLIGER 3 udgave april 2018 Kvalitetsstandarden beskriver serviceniveauet for den hjælp, der tilbydes beboeren i Holstebro Kommunes plejeboliger.

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring

Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring 2 Kvalitetsstandard for personlig pleje og ernæring (for borgere uden for plejecenter)

Læs mere

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: 1.1.3.5 Udrede og udvikle færdigheder til at mestre hverdagens aktiviteter Indsats med henblik på at: Udrede borgerens funktionsevne Udarbejde mål og plan for rehabiliteringsforløbet i samarbejde

Læs mere

Personlig pleje. Ydelsestype Personlig pleje (1) Ydelsens lovgrundlag. Serviceloven 83

Personlig pleje. Ydelsestype Personlig pleje (1) Ydelsens lovgrundlag. Serviceloven 83 Personlig pleje Ydelsestype Personlig pleje (1) Ydelsens Serviceloven 83 hjælpen efter Lov om social service er at fremme den enkeltes mulighed for at klare sig selv eller at lette den daglige tilværelse

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse. for. Praktisk hjælp

Ydelsesbeskrivelse. for. Praktisk hjælp Ydelsesbeskrivelse for Praktisk hjælp 2010 Forord...3 Visitation...3 Rengøring...4 Tøjvask...6 Indkøbsordning...7 Ydelser...8 Øvrige opgaver...8 Fleksibel hjemmehjælp...9 Forord Praktisk hjælp skal gives

Læs mere

Aktivitetsanalyse-skema

Aktivitetsanalyse-skema Ophavsretten til dette materiale tilhører Specialrådgivningen Holbæk. Teksten må frit downloades til personlig brug og gengives med behørig kildeangivelse. Dog må teksten ikke gøres til genstand for selvstændig

Læs mere

råd og vejledning i udførelse af opgaverne

råd og vejledning i udførelse af opgaverne Personlig hjælp og pleje efter Servicelovens 83 samt træning efter Servicelovens 86 stk 2 samt vedligeholdende træning Indledning Denne tekst beskriver Gribskov Kommunes personlige hjælp og pleje til borgere

Læs mere

Status - Hverdagsrehabilitering juni 2012

Status - Hverdagsrehabilitering juni 2012 Status - Hverdagsrehabilitering juni 2012 Borger Diagnose Funktionsniveau ved start Tildelt hjælp Kvinde 71 år ankelbrud morgenmad Af / påklædning Øvre toilette Toiletbesøg Klar til natten 10 timer 37

Læs mere