Rammer for DCUMs tilsyn. med undervisningsmiljøet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rammer for DCUMs tilsyn. med undervisningsmiljøet"

Transkript

1 Rammer for DCUMs tilsyn med undervisningsmiljøet

2 02 I Indholdsfortegnelse Indledning Værdier og principper Tilsynsaktiviteter Undervisningsmiljølovens bestemmelser, som DCUMs tilsyn fører tilsyn med Dokumenter til belysning af tilsynets analyse af uddannelsesstedets undervisningsmiljø Gennemførelsen af tilsynet Sanktioner Opsamling på årets tilsyn

3 03 1. Indledning Formålet med dette dokument er at oplyse om rammerne for tilsynet med undervisningsmiljøet jf. Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø, undervisningsmiljøloven 7e. Tilsynet med undervisningsmiljøet er placeret hos Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM. Dokumentet skal være med til at skabe gennemsigtighed for alle uddannelsesinstitutioner, som DCUMs tilsyn kan føre tilsyn med, samtidig med, at det skal være et styringsredskab for planlægning, udførelse og løbende udvikling af tilsynet. Dokumentet giver således et samlet billede af tilsynets rammer. DCUMs tilsyn udarbejder desuden en tilsynsplan, som beskriver antal og fordeling af tilsyn. Tilsynsplanen revideres årligt og er tilgængelig for offentligheden på DCUMs hjemmeside. 1.1 Formål med tilsynet DCUMs tilsyn fører tilsyn med, om uddannelsesinstitutionerne overholder bestemmelserne i undervisningsmiljølovens kapitel 1, 1a for grundskole og ungdomsuddannelser, 3 og 4. Tilsynet med undervisningsmiljøet tjener et informativt formål. Det betyder, at formålet med tilsynet er at oplyse landets uddannelsesinstitutioner om overholdelsen af undervisningsmiljølovens bestemmelser i kapitel 1, 1 a, 3 og 4. Uddannelsesstederne oplyses samtidig om generelle anbefalinger vedr. undervisningsmiljømæssige forhold. Tilsynet videreformidler videnscenterets viden, værktøjer og vejledninger, som skal bidrage med information og anbefalinger, der kan styrke uddannelsesinstitutions arbejde med det fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø. DCUMs tilsyn lægger vægt på, at tilsynet er præget af tillid, dialog og gennemsigtighed. Det betyder, at tilsynet vil sikre et højt informationsniveau og indgår i dialog med uddannelsesstedernes ledelse og relevante medarbejder før, under og efter et tilsyn.

4 Hvilke uddannelsessteder? DCUM fører tilsyn med alle uddannelser som er omfattet af undervisningsmiljøloven. I det følgende vil vi skelne mellem uddannelsestyper og uddannelsessteder, og derfor forklares disse begreber her: Uddannelsestype: Alle uddannelser, der er omfattet af undervisningsmiljøloven, inddeler DCUMs tilsyn i 5 uddannelsestyper. Dette er gjort for at sikre, at der føres tilsyn på tværs af de fem uddannelsestyper. I den forbindelse vil tilsynets sikre, at der er en forholdsmæssig fordeling på tværs af de frem uddannelsestyper. Uddannelsestyperne er: 1. Grundskoler, herunder både folkeskoler, efterskoler, frie- og privatskoler m.m. 2. Ungdomsuddannelser såsom erhvervsuddannelser, gymnasialeuddannelser og forberedende grunduddannelser (FGU) m.m. 3. Videregående uddannelser består af universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier m.m. 4. Voksenuddannelsesinstitutioner er f.eks. almen voksenuddannelse (AVU) og VUC m.m. 5. Øvrige skoler består af højskoler, daghøjskoler og andre ikke-kompetencegivende uddannelser m.m. Uddannelsessted: Et uddannelsessted refererer til en fysisk adresse, som enten kan huse en hel uddannelsesinstitution eller en afdeling af en uddannelsesinstitution. DCUMs tilsyn fører tilsyn med den/de dele af en uddannelsesinstitution, som udbydes på det konkrete uddannelsessteds adresse.

5 05 2. Værdier og principper Tilsynet med undervisningsmiljøet er organiseret med udgangspunkt i tilsynets værdigrundlag og principper. Dette ligger til grund for hele DCUMs tilsynsfunktion, uanset hvilke overvejelser der er bag beslutningen om at udføre det enkelte tilsyn. Tilsynets værdigrundlag og principper tager udgangspunkt i formålet med DCUMs tilsyn jf. undervisningsmiljølovens 7 e, generelle forvaltningsretlige principper, undervisningsmiljøloven og FN s børne- og menneskerettighedskonvention. 2.1 Værdigrundlag Alle elever, studerende, kursister m.v. har ret til et godt undervisningsmiljø, der foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. DCUMs tilsyn vil arbejde mod at sikre et godt fysisk, psykisk og æstetisk undervisningsmiljø for alle elever, studerende, kursister m.v., som er omfattet af undervisningsmiljøloven. Tilsynet vil bestræbe sig på at føre tilsyn med undervisningsmiljøet for så mange elever, studerende, kursister m.v. som muligt inden for de rammer, der er fastsat i undervisningsmiljøloven. DCUMs tilsyn ønsker, at tilsynet får en udviklende effekt for praksis og samtidig kan være med til at påvirke den politiske dagsorden til gavn for elevers, studerendes, kursisters m.v. undervisningsmiljø. Tilsynet skal derfor sætte fokus på tendenser indenfor undervisningsmiljøet og være med til at oplyse og skabe viden om praksis og for praksis. Tilsynet vil desuden holde sig opdateret på nyeste viden og lovgivning med relevans for at sikre et sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt undervisningsmiljø. DCUMs tilsyn anser inddragelse af elever, studerende og kursister m.v. i uddannelsesinstitutionens arbejde med undervisningsmiljøet, som en forudsætning for at skabe et godt undervisningsmiljø. Tilsynet er opmærksom på, at elevers, studerendes og kursisters m.v. stemme indgår i alle tilsynssager og tager højde for elevers, studerendes og kursisters m.v. ret til at blive hørt. Tilsynet understøtter således også FN s børnekonvention, artikel 3, 6 og 12, som fremhæver menneskets ret til ytringsfrihed samt barnets tarv, herunder retten til at blive hørt og ret til liv.

6 Principper for tilsynet Principperne for tilsynet er de konkrete fokusområder, som udspringer af tilsynets værdigrundlag Tilsynet undersøger væsentlige forhold DCUMs tilsyn vil tage udgangspunkt i væsentlige forhold for elevers, studerendes, kursisters m.v. undervisningsmiljø. Det betyder, at der fokuseres på forhold, som er centrale for at sikre et godt undervisningsmiljø. Tilsynets vurdering af, hvilke forhold der er centrale for at sikre et godt undervisningsmiljø, bygger på undervisningsmiljølovens regler, andre relaterede lovgivninger og reglementer samt nyeste forskningsbaseret viden om elevers, studerendes, kursisters m.v. undervisningsmiljø Tilsynets har fokus på forhold som har praksisbetydning for mange DCUMs tilsyn bestræber sig på at formulere sin tilsynsplan på en måde, så resultaterne fra de enkelte tilsynsaktiviteter kan komme til gavn for alle landets uddannelsesinstitutioner. DCUMs tilsyn kan føre tilsyn med konkrete forhold som en del af et enkeltsagstilsyn, hvis tilsynet vurderer, at det konkrete forhold har en generel betydning for at opretholde et godt undervisningsmiljø for mange elevers, studerendes, kursisters m.v. på det pågældende uddannelsessted eller på tværs af uddannelsestyper. Tilsynet fokuserer både på, om forholdene er med til at sikre et godt undervisningsmiljø, og hvordan de i så fald bidrager hertil, eller hvordan de ikke bidrager til et godt undervisningsmiljø Tilsynet udarbejder en tilsynsplan for årets tilsyn Hvert år udarbejder DCUMs tilsyn en tilsynsplan for det kommende års tilsyn. Tilsynsplanen har til formål at skabe gennemsigtighed og planlægge årets tilsynsaktiviteter mest effektivt inden for ressourcerammen. På den måde sikres det, at tilsynet på bedst mulig vis lever op til dens formål om at føre tilsyn med overholdelsen af undervisningsmiljøloven. Tilsynsplanen bidrager med et praksisnært indblik i, hvordan tilsynet bliver ført og hvad tilsynet lægger vægt på Tilsynet bestræber sig på smidig sagsbehandling DCUMs tilsyn bestræber sig på at foretage sine tilsyn sådan, at uddannelsesstedet ikke skal anvende unødvendige ressourcer i forbindelse med tilsynet. Tilsynet anlægger en praktisk tilgang til uforudsete forhindringer og undersøger ikke forhold ved uddannelsesstedet yderligere, end hvad formålet tilskriver Tilsynet offentliggør hovedpointerne fra de førte tilsyn i en årlig årsberetning Formålet med årsberetningen er at udbrede relevant viden om de tendenser og væsentlige pointer der gør sig gældende i tilsynets data. Desuden tjener årsberetningen til, at elever, studerende, kursister m.v. og andre interesserede har mulighed for at holde sig orienteret, i forhold til de krav og forventninger, som de kan have til deres undervisningsmiljø. Hovedpunkterne fra tilsynets resultater opsummeres i DCUMs årsberetning. Desuden anvendes øvrige kommunikationsplatforme, hvor dette findes relevant.

7 Tilsyn skal bidrage til at styrke viden i praksis DCUMs tilsyn tager udgangspunkt i, at et godt undervisningsmiljø er et fælles ansvar mellem skole, elever, studerende, kursister m.v. samt i nogle tilfælde forældre og forvaltning, hvor dette er relevant i forhold til det pågældende uddannelsessted. Tilsynet udarbejder en tilsynsanalyse ved hvert tilsyn. Tilsynsanalysen er en vurdering af uddannelsesstedets undervisningsmiljø, som både beskriver de positive forhold og eventuelle forhold der kan forbedres. Analysen indeholder eller henviser til vejledninger, anbefalinger og/eller værktøjer, som kan anvendes af uddannelsesstedet til at forbedre og udvikle undervisningsmiljømæssige forhold og medvirke til at undervisningsmiljølovens bestemmelser overholdes Tilsyn er baseret på et skriftligt grundlag. DCUMs tilsyn baserer sit tilsyn på et udelukkende skriftligt grundlag. Det betyder, at DCUMs tilsyn ikke må komme ud på uddannelsesstederne, i forbindelse med at der føres tilsyn. Skriftligt materiale er obligatoriske dokumenter så som undervisningsmiljøvurderingen og andre dokumenter som uddannelsesstedet har udarbejdet i forbindelse med deres arbejdet med undervisningsmiljøet. Skriftligt materiale kan f.eks. også være notater fra telefonsamtaler og s. Materialet, som DCUMs tilsyn adspørger, er vurderet til at kunne give et repræsentativt og tilstrækkeligt indtryk af undervisningsmiljøet og uddannelsesstedets overholdelse af undervisningsmiljølovens bestemmelser. I tilfælde hvor tilsynet ikke vurderer, at det eksisterende skriftlige materiale er tilstrækkeligt, kan tilsynet bede uddannelsesstedet om at fremsende yderligere materiale eller producere nyt skriftligt materiale, som kan være med til at beskrive konkrete undervisningsmiljømæssige forhold Tilsynet er gennemsigtigt i forhold til rammerne for tilsyn. DCUMs tilsyn offentliggør nærværende dokument, som beskriver de overordnede rammer for tilsynet. Ligeledes offentliggøres tilsynsplanen, som beskriver hvilke fokusområder DCUMs tilsyn fører tilsyn med. Tilsynet offentliggør ikke som udgangspunkt navnene på specifikke uddannelsessteder, som indgår i tilsynet.

8 08 3. Tilsynsaktiviteter Hvert år anslås det, hvor mange tilsyn der kan foretages det pågældende år. DCUMs tilsyn fordeler antallet af tilsyn på t0 tilsynsformer. Hertil kommer også, at DCUMs tilsyn hvert år udfører en tredje tilsynsaktivitet i form af en praksisundersøgelse. 3.1 Standardtilsyn Standardtilsynet udgør ca. 70% af det samlede antal tilsyn, fordelt på de to tilsynsformer, som DCUMs tilsyn foretager på et år. Formålet med et standardtilsyn er at tage en stikprøve af undervisningsmiljøet på danske uddannelsessteder. Uddannelsesstederne udvælges randomiseret i forhold til antal uddannelsessteder inden for hver uddannelsestype. I et standardtilsyn påser DCUMs tilsyn uddannelsesstedets overholdelse af bestemmelserne i kapitel 1, 3 og 4 samt kapitel 1 a for grundskoler og ungdomsuddannelser, på baggrund af et standardiseret spørgeskema og fremsendelse af obligatoriske dokumenter, som f.eks. undervisningsmiljøvurderingen. 3.2 Enkeltsagstilsyn Enkeltsagstilsyn udgør ca. 30% af det samlede antal tilsyn, fordelt på de to tilsynsformer, som DCUMs tilsyn foretager på et år. Med tilsynsrollen har DCUM mulighed for, på baggrund af skriftligt materiale, at undersøge disse forhold nærmere. Formålet med enkeltsagstilsyn er er at føre tilsyn med konkrete undervisningsmiljømæssige forhold på et pågældende uddannelsessted. DCUMs tilsyn udvælger enkeltsagstilsyn på baggrund af indkomne klager, henvendelser eller mediesager, som vedrører bekymringer om undervisningsmiljømæssige problemer. Enkeltsagstilsyn udvælges på baggrund af en konkret faglig vurdering i hvert enkelte tilfælde. I et enkeltsagstilsyn påser tilsynet om uddannelsesstedet overholder den/de specifikke bestemmelser i undervisningsmiljøloven, som gav anledning til, at DCUMs tilsyn rejste et enkeltsagstilsyn på baggrund af indholdet i henvendelsen, klagen eller mediesagen.

9 Praksisundersøgelser Hvert år gennemfører tilsynet en praksisundersøgelse af et specifikt område indenfor undervisningsmiljølovens kapitel 1, 1a, 3 og 4. Formålet med praksisundersøgelsen er at indsamle repræsentativ viden om uddannelsesinstitutionernes arbejde med undervisningsmiljø med henblik på at udarbejde relevante og praksisnære vejledninger og værktøjer målrettet praksis. Praksisundersøgelsen har, inden for rammen af DCUMs tilsyn, kapacitet til at undersøge én af undervisningsmiljølovens bestemmelser blandt én af de fem uddannelsestyper, som DCUM fører tilsyn med. Bestemmelsen og uddannelsestypen udvælges på baggrund af DCUMs tilsyn og videncenterets antagelse om, hvilket område der har behov for et fokus, der kan styrke uddannelsesinstitutionernes arbejde med undervisningsmiljøet. Resultaterne fra tilsynets praksisundersøgelser kan anvendes af DCUMs videnscenter til at igangsætte yderligere undersøgelser, udvikle vejledninger og værktøjer til gavn for uddannelsesstedernes arbejde med at sikre et forsvarligt sikkerheds- og sundhedsmæssigt undervisningsmiljø.

10 10 4. Undervisningsmiljølovens bestemmelser, som DCUMs tilsyn fører tilsyn med Der føres tilsyn med undervisningsmiljølovens kapitel 1, 1 a, 3 og 4, og derfor gennemgås kapitlernes indhold her. 4.1 Kapitel 1 generelle rettigheder og pligter. Det fremgår af undervisningsmiljølovens kapitel 1, at alle elever og studerende har ret til et godt undervisningsmiljø, så undervisningen kan foregå både sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlig. Undervisningsmiljø defineres i 1 ikke kun som det fysiske men også som psykisk og æstetisk miljø. Det begrundes med, at undervisningsmiljøet skal fremme udvikling og læring. I den forbindelse undersøger tilsynet uddannelsesstedets tiltag og indsatser som skal sikre et godt undervisningsmiljø. Tilsynet vurderer om uddannelsesstedet arbejder og er opmærksomme på generelle anbefalinger vedrørende det fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø. Tilsynet undersøger: Indeklima: Lys-, lyd, luft- og temperaturforhold Fysiske rammer: Pladsforhold, inventar og udearealer Sundhed: Toiletforhold og rengøring Sikkerhed: skolens stand, brandforhold, kriseberedskab, vold og krænkelser Brugen af rum: rummets sprog og materialitet Atmosfære og Udsmykning Elever og de studerende m.v. trivsel: velbefindende, kompetencer og medbestemmelse Inddragelse af elever og studerende m.v. Inklusion Færdigheder og læring: koncentration, vejledning/feedback, støtte og motivation Forældreinddragelse og samarbejde

11 Kapitel 1 a: Pligt til tiltag for det psykiske undervisningsmiljø (gælder kun grundskoler og ungdomsuddannelser): Det fremgår af undervisningsmiljølovens kapitel 1 a, at alle grundskoler og ungdomsuddannelser har pligt til at iværksætte tiltag mod problemer med det psykiske undervisningsmiljø. Tilsynet vurderer i den forbindelse, om uddannelsesstedet har en antimobbestrategi, som lever op til de formelle lovmæssige krav som er: - antimobbestrategien skal være offentligt tilgængelig på uddannelsesstedets hjemmeside - antimobbestrategien skal være en del af skolens værdiregelsæt på folkeskoler - antimobbestrategien skal både indeholder en strategi mod mobning og en strategi mod digital mobning - Antimobbestrategien skal revideres, DCUM anbefaler én gang årligt - Antimobbestrategien skal indeholde en beskrivelse af centrale begreber, herunder mobning, drilleri og konflikter - Antimobbestrategien skal indeholde kort- og langsigtede indsatser, som kan forebygge og håndtere problemer med det psykiske undervisningsmiljø i form af mobning eller lignende Tilsynet vurderer også, om uddannelsesstedet har konstateret problemer med det psykiske undervisningsmiljø i form af mobning eller lignende og i den forbindelse har handlet efter reglerne i undervisningsmiljølovens 1 c som er: - Vurdere om der er behov for at iværksætte midlertidige indsatser til at stoppe mobningen indtil handlingsplanen sættes i værk - Udarbejde en handlingsplan inden for 10 arbejdsdage efter at problemerne i form af mobning eller lignende er blevet konstateret - Informere alle berørte parter om indholdet af eventuelle midlertidige indsatser og handlingsplanen 4.3 Kapitel 3: Deltagelse i uddannelsesstedets sikkerhedsarbejde Ifølge undervisningsmiljølovens kapitel 3 har alle elever, studerende og andre deltagere ret til at deltage i uddannelsesstedets sikkerhedsarbejde. I den forbindelse fører DCUM tilsyn med uddannelsesstedets arbejde med at inddrage elever og studerende i uddannelsesstedets arbejdsmiljøarbejde. Formålet med at udvælge undervisningsmiljørepræsentanter er at varetage elevers og studerendes interesser i forbindelse med undervisningsmiljøet og er desuden at give elever og studerende en forståelse af, hvorfor et forsvarligt undervisningsmiljø er vigtigt for elevens sikkerhed, sundhed og læring. Tilsynet undersøger i den forbindelse om: - Uddannelsesstedet har informeret elever og studerende om, hvad undervisningsmiljørepræsentanter er

12 12 - Uddannelsesstedet har oplyst elever, studerende og andre deltagere om deres ret til at deltage i uddannelsesstedet sikkerhedsarbejde og vælge undervisningsmiljørepræsentanter - Undervisningsmiljørepræsentanter eller andre elever og studerende inddrages i uddannelsesstedets arbejde med undervisningsmiljøet f.eks. i forbindelse med undervisningsmiljøvurderingen - Elevrådsvedtægterne for ungdomsuddannelser indeholder en beskrivelse af elevrådets udpegning af undervisningsmiljørepræsentanter 4.4 Kapitel 4: Undervisningsmiljøvurdering DCUM fører tilsyn med uddannelsesstedernes arbejde med undervisningsmiljøloven i henhold til undervisningsmiljølovens kapitel 4. I den forbindelse undersøger tilsynet om undervisningsmiljøvurderingen indeholder følgende fire lovpligtige elementer: 1. Kortlægning af uddannelsesstedets fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø. 2. En beskrivelse af og vurdering af eventuelle undervisningsmiljøproblemer. 3. At der bliver udarbejdet af en handlingsplan, hvor det fremgår i hvilken takt og rækkefølge, de konstaterede problemer skal løses. 4. Forslag til retningslinjer for opfølgning på handlingsplanen. Desuden undersøger tilsynet om: - Undervisningsmiljøvurderingen er tilgængelig for elever, studerende og andre interesserede - Undervisningsmiljøvurderingen er blevet udført inden for de sidste tre år eller er revideret i forbindelse med ændringer, som har betydning for uddannelsesstedets undervisningsmiljø - Uddannelsesstedets ledelse har inddraget undervisningsmiljørepræsentanter eller elever og studerende i planlægningen, tilrettelæggelsen, gennemførelsen samt opfølgningen på undervisningsmiljøvurderingen

13 13 5. Dokumenter til belysning af tilsynets analyse af uddannelsesstedets undervisningsmiljø Når DCUMs tilsyn fører tilsyn med uddannelsesstedets undervisningsmiljø adspørges en række dokumenter til brug for tilsynets analyse. De adspurgte dokumenter afhænger af, hvilket uddannelsessted der er udtaget til tilsyn, og hvilken tilsynsaktivitet der føres på det pågældende uddannelsessted. Det er vigtigt, at uddannelsesstedet er opmærksomme på, at der ikke fremgår personhenførebare oplysninger i det materiale skolen indsender. Det betyder, at en skole skal slette eller overstrege alle personoplysninger, som kan gøre det muligt at identificere en person.

14 Materialeliste som tilsynet kan adspørge i forbindelse med tilsyn Uddannelsestype Materiale Grundskole - Besvarelse af tilsynets obligatoriske spørgsmål vedr. undervisningsmiljøet - Den seneste undervisningsmiljøvurdering - Uddannelsesstedets antimobbestrategi - Den seneste trivselsmåling (kun obligatorisk for folkeskoler) - Uddannelsesstedets værdiregelsæt, (kun obligatorisk for folkeskoler) - Anonymiseret handlingsplan i forbindelse med mobning eller lignende (kun hvis uddannelsesstedet har konstateret mobning eller lignende) - Anden dokumentation som uddannelsesstedet finder relevant/anvendeligt til at belyse undervisningsmiljøet. OBS. anden dokumentation må ikke indeholde personoplysninger, som gør det muligt at identificere en person Ungdomsuddannelser - Besvarelse af tilsynets obligatoriske spørgsmål vedr. undervisningsmiljøet - Den seneste undervisningsmiljøvurdering - Uddannelsesstedets antimobbestrategi - Den seneste trivselsmåling, hvis den indgår som en del af undervisningsmiljøvurderingen - Elevrådsvedtægterne - Anden dokumentation som uddannelsesstedet finder relevant/anvendeligt til at belyse undervisningsmiljøet. OBS. anden dokumentation må ikke indeholde personoplysninger, som gør det muligt at identificere en person Videregående uddannelser Voksenuddannelsesinstitutioner - Besvarelse af tilsynets obligatoriske spørgsmål vedr. undervisningsmiljøet - Den seneste undervisningsmiljøvurdering - Anden dokumentation som uddannelsesstedet finder relevant/anvendeligt til at belyse undervisningsmiljøet. OBS. anden dokumentation må ikke indeholde personoplysninger, som gør det muligt at identificere en person - Besvarelse af tilsynets obligatoriske spørgsmål vedr. undervisningsmiljøet - Den seneste undervisningsmiljøvurdering - Anden dokumentation som uddannelsesstedet finder relevant/anvendeligt til at belyse undervisningsmiljøet. OBS. anden dokumentation må ikke indeholde personoplysninger, som gør det muligt at identificere en person Øvrige skoler - Besvarelse af tilsynets obligatoriske spørgsmål vedr. undervisningsmiljøet - Den seneste undervisningsmiljøvurdering - Anden dokumentation som uddannelsesstedet finder relevant/anvendeligt til at belyse undervisningsmiljøet. OBS. anden dokumentation må ikke indeholde personoplysninger, som gør det muligt at identificere en person

15 15 6. Gennemførelsen af tilsynet Gennemførelsen af tilsynet er som udgangspunkt ens på tværs af de tre tilsynsaktiviteter. 4.6 Før Uddannelsesstederne indkaldes til tilsyn via et åbningsbrev, som beskriver hvilket tilsyn der foretages på det konkrete uddannelsessted, hvilke dokumenter tilsynet adspørger og et tidsestimat for gennemførelsen af tilsynet. Åbningsbrevet sendes til uddannelsesstedets daglige ledelse og/eller den person, bestyrelse eller myndighed, som har det overordnede ansvar for uddannelsesstedet. Åbningsbrevet indeholder en tilbagemeldingsfrist. Tilbagemeldingsfristen tager højde for, hvor lang tid uddannelsesstedet skal bruge på at indsamle og fremsende dokumenter samt eventuelt producere nye materialer til tilsynet. Før åbningsbrevet fremsendes i forbindelse med standard- og enkeltsagstilsyn, ringer DCUMs tilsyn til den daglige ledelse, for at imødekomme eventuelle spørgsmål og understøtte dialog og vejledning. 4.7 Under Uddannelsesstedet sender de adspurgte dokumenter til DCUMs tilsyn inden for tidsfristen. Tilsynet tager hurtigst muligt stilling til, om alle dokumenter er modtaget, og om indholdet i dokumenterne antages at være tilstrækkeligt til at kunne oplyse, om de af undervisningsmiljølovens regler der er relevante for det pågældende uddannelsessted. Tilsynet og uddannelsesstedet kan i løbet af tilsynsperioden være i kontakt via mail eller telefon. DCUMs tilsyn udarbejder en skriftlig analyse af uddannelsesstedets overholdelse af undervisningsmiljølovens bestemmelser, som der fører tilsyn med.

16 Efter Analysen fremsendes til uddannelsesinstitutionen sammen med råd, vejledning og inspiration til, hvordan uddannelsesinstitutioner kan få bragt eventuelle forhold i orden, så arbejdet med undervisningsmiljøet er i overensstemmelse med undervisningsmiljølovens bestemmelser. Finder DCUMs tilsyn på baggrund af analysen, at uddannelsesstedet ikke overholder én eller flere af undervisningsmiljølovens bestemmelser i kapital 1, 1 a, 3 og 4, undersøger tilsynet om forholdende bringes i orden. DCUMs tilsyn fastsætter en rimelig tidsfrist for, hvornår uddannelsesstedet senest skal få bragt forholdet i orden. DCUMs tilsyn følger op på om uddannelsesstedet har fået bragt forholdende i orden inden for tidsfristen, ved at uddannelsesstedet fremsender skriftligt dokumentation herom.

17 17 7. Sanktioner Finder DCUMs tilsyn, at der er grove eller gentagne overtrædelser af undervisningsmiljølovens bestemmelser, kan centret henstille til Undervisningsministeriet, som tager initiativ til eventuelle lovændringer eller udsendelse af hyrdebreve om forståelsen af loven.

18 18 8. Opsamling på årets tilsyn DCUMs tilsyn udarbejder hvert år en årsberetning på baggrund af tilsynets resultater, herunder: - hvor mange uddannelsessteder der er ført tilsyn med - hvilke tilsynstyper, der er gennemført - resultater fra de forskellige tilsyn Årsberetningen offentliggøres på DCUMs hjemmeside. Desuden kan tilsynets resultater blive formidlet via andre kommunikationsplatforme. Dette kan f.eks. være via DCUMs nyhedsbrev, artikler på DCUMs hjemmeside eller anbefalinger til praksis som en del af DCUMs værktøjer. Når DCUMs tilsyn formidler resultater fra årets tilsyn, er det med fokus på at videreformidle viden om praksis til praksis. Der vil både være tale om opmærksomhedspunkter og om de gode eksempler fra praksis. Tilsynet offentliggør ikke resultaterne fra hvert tilsyn. Det enkelte uddannelsessted bør altid vurdere, om tilsynsanalysen skal offentliggøres i henhold til bekendtgørelse af lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne m.v. 1 og 2, nr. 6. DCUMs tilsyn vil i forbindelse med årets afslutning evaluere tilsynets arbejde med henblik på udvikling og justering.

dcum Indledning Formål med tilsynet Uddannelsestyper og -steder RAMMER FOR TILSYN MED UNDERVISNINGSMILJØET

dcum Indledning Formål med tilsynet Uddannelsestyper og -steder RAMMER FOR TILSYN MED UNDERVISNINGSMILJØET Indledning Formålet med dette dokument er at oplyse om rammerne for det tilsyn med undervisningsmiljøet, som jf. undervisningsmiljølovens 7e gennemføres af Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM. Dokumentet

Læs mere

Tilsyn med kapitel 1, 1a, 3 og 4 i undervisningsmiljøloven

Tilsyn med kapitel 1, 1a, 3 og 4 i undervisningsmiljøloven DCUMs tilsyn med uddannelsesstedernes undervisningsmiljø i 2018 Dette dokument giver et samlet billede af de forhold, DCUM undersøger i 2018 og gælder alle ud-dannelser som er omfattet af undervisningsmiljøloven.

Læs mere

Tilsynsberetning 2018

Tilsynsberetning 2018 Tilsynsberetning 08 Udarbejdet af Dansk Center for Undervisningsmiljø Januar 09 0 F Formål Formålet med denne beretning er at beskrive resultaterne fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUMs tilsyn

Læs mere

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser dcum.dk undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) udgiver dette materiale for at give

Læs mere

undervisningsmiljø i folkeskolen

undervisningsmiljø i folkeskolen dcum.dk undervisningsmiljø i folkeskolen opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø i folkeskolen Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, udgiver dette materiale for at give en nem og hurtig

Læs mere

Kvalitet i undervisningsmiljøet!

Kvalitet i undervisningsmiljøet! Kvalitet i undervisningsmiljøet! 21. november 2018 De gode fællesskaber skal der være flere af. Et perspektiv fra Dansk Center for Undervisningsmiljø. Hvem er vi? Maria Hummelmose Udviklingskonsulent,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø LBK nr 316 af 05/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/04685 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering vurdering Denne DCUM-vejledning beskriver undervisningsmiljøvurderingen, UMV. en beskriver, hvad en undervisningsmiljøvurdering er, og hvorfor arbejdet med undervisningsmiljøet er vigtigt. Den giver indblik

Læs mere

Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende

Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende 1. Indledning Den 20. december 2017 blev udkast til bekendtgørelse om behandling

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen

Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen 1. Generelt Hvordan er mobning defineret? Loven fastsætter ikke en central, nagelfast definition

Læs mere

Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø Oversigt (indholdsfortegnelse) LOV nr 166 af 14/03/2001 Gældende (Undervisningsmiljøloven) Offentliggørelsesdato: 15-03-2001 Undervisningsministeriet Vis mere... Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4

Læs mere

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018 nye opgaver -ny strategi 6 revideret december 2018 1 02 Videnscenter Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, er et nationalt videnscenter under Undervisningsministeriet. Centret har fokus på den nationale

Læs mere

Vurdering af klager. Klager kan handle om... VURDERING AF KLAGER TIL KLAGEBEHANDLEREN SIDE 1

Vurdering af klager. Klager kan handle om... VURDERING AF KLAGER TIL KLAGEBEHANDLEREN SIDE 1 Vurdering af klager Hvordan kan du bruge værktøjet En elev eller elevens forældremyndighedsindehaver kan klage over skolen, hvis de ikke mener, ledelsen har reageret rigtigt på mobning eller mobbelignende

Læs mere

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning Sådan bliver I klar Som kommunalbestyrelse skal I sørge for, at alle kommunale skoler har en forebyggende antimobbestrategi, der er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning.

Læs mere

UMV Sådan! er et værktøj, som kan bruges til at udarbejde den lovpligtige undervisningsmiljøvurdering

UMV Sådan! er et værktøj, som kan bruges til at udarbejde den lovpligtige undervisningsmiljøvurdering UMV Sådan! til ungdomsuddannelser UMV Sådan! er et værktøj, som kan bruges til at udarbejde den lovpligtige undervisningsmiljøvurdering (UMV). Skabelonen kan bruges af den gruppe, som er nedsat til at

Læs mere

Vurdering og Handleplan

Vurdering og Handleplan Vurdering og Handleplan I kan bruge Vurdering og Handleplan til at vurdere jeres resultater af jeres trivselsmåling og/eller kortlægning af jeres undervisningsmiljø. Dette værktøj hjælper jer til: 1. at

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Alle grundskoler i Danmark skal ifølge Undervisningsmiljøloven, udarbejde et værdiregelsæt for at sikre god adfærd blandt ledelse, personale og

Læs mere

Rapport Undervisningsmiljø Business Thisted

Rapport Undervisningsmiljø Business Thisted Rapport Undervisningsmiljø Business Thisted 2018 Undervisningsmiljø EUD Business Thisted 2018 Side 1 af 6 Undervisningsmiljø 2018 Business Thisted 1.1 Indledning Denne rapport viser elevers vurdering af

Læs mere

Vurdering og Handleplan

Vurdering og Handleplan Vurdering og Handleplan I kan bruge Vurdering og Handleplan til at vurdere jeres resultater af jeres trivselsmåling og/eller kortlægning af jeres undervisningsmiljø. Dette værktøj hjælper jer til: 1. at

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde skolens værdiregelsæt og antimobbetrategi, og styrker det daglige

Læs mere

Antimobbestrategi for:

Antimobbestrategi for: Antimobbestrategi for: Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde skolens værdiregelsæt og antimobbetrategi, og styrker det daglige arbejde med at etablere et godt

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering 2013/2014. Skole.

Undervisningsmiljøvurdering 2013/2014. Skole. Undervisningsmiljøvurdering 2013/2014 Klarup Skole. Denne undervisningsmiljøvurdering udarbejdes på baggrund af Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø. Lov nr. 166 af 14/03/2001. Af loven fremgår

Læs mere

Sådan bliver I klar KLAGEINSTANS VEJLEDNING SKOLEBESTYRELSER PÅ SELVEJENDE SKOLER OG STATSLIGE SKOLER

Sådan bliver I klar KLAGEINSTANS VEJLEDNING SKOLEBESTYRELSER PÅ SELVEJENDE SKOLER OG STATSLIGE SKOLER Sådan bliver I klar Som skolebestyrelse skal I sørge for, at jeres skole har en forebyggende antimobbestrategi som er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning. Strategien

Læs mere

Rapport Undervisningsmiljø Strøm og IT

Rapport Undervisningsmiljø Strøm og IT Rapport Undervisningsmiljø Strøm og IT 2018 Undervisningsmiljø EUD Strøm og IT 2018 Side 1 af 6 Undervisningsmiljø 2018 Strøm og IT 1.1 Indledning Denne rapport viser elevers vurdering af undervisningsmiljøet

Læs mere

Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø

Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø Hvis I som lærere eller pædagoger får en henvendelse om eller bliver opmærksomme på problemer med det psykiske undervisningsmiljø,

Læs mere

Procedure for håndtering af mobning og klager

Procedure for håndtering af mobning og klager Skoleadministrationen Procedure for håndtering af mobning og klager Det er en del af lovens formål, at hver enkelt skole skal tage fat om problemerne og løse dem lokalt. Alle bør samarbejde om at bringe

Læs mere

Behandling af klager over mobning på skolerne

Behandling af klager over mobning på skolerne Behandling af klager over mobning på skolerne J.nr.: 17.01.00 K09 Sagsnr.: 17/28327 BESLUTNINGSTEMA Center for Skole og Uddannelse har udarbejdet sagsfremstillingen. Den 1. august 2017 trådte en lovændring

Læs mere

MIO-møde tirsdag

MIO-møde tirsdag MIO-møde tirsdag 19.1.2016 Kvalitet / Tilsyn Projekter Internationalisering 18-02-2016 Finn Arvid Olsson Stabschef 1 Kvalitetstilsyn og Ministeriet Hjemmel i Love og bekendtgørelser Hjemmel i regeringsgrundlaget

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering for

Undervisningsmiljøvurdering for Undervisningsmiljøvurdering for Fuglsanggårdsskolen Dato: August 2016 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: August 2017 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en hel

Læs mere

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE 2017/18 SKOLERAPPORT 0.-3. klassetrin Tårnby Kommune 1 Indhold Hvad er undervisningsmiljø?... 3 1.0 Om rapporten... 3 1.2 Indikatorer for trivsel... 3 1.3 Rapportens

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv uddannelsesinstitutionens navn: Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde uddannelsesinstitutionens værdiregelsæt og

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 137 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent samråd UDU alm. del, samrådsspørgsmål Z-Ø Folketingets

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning på skolerne

Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning på skolerne 2007/2 BSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 30. januar 2008 af Christine Antorini (S), Kirsten Brosbøl (S), Carsten Hansen (S), Leif Lahn Jensen

Læs mere

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende:

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende: Antimobbestrategi Pr. 4. april 2017 er Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø blevet ændret. Ændringerne træder i kraft pr. 1. august 2017. Ændringerne vedrører et nyt krav

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Trørødskolen, klassetrin Rudersdal Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT. Trørødskolen, klassetrin Rudersdal Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/17 SKOLERAPPORT Rudersdal Kommune Indhold 1 Om rapporten... 2 1.1 Indikatorer... 2 1.2 Temaer om trivsel... 2 1.3 Supplerende spørgsmål om fysiske og æstetiske omgivelser...

Læs mere

Vurdering og Handleplan

Vurdering og Handleplan Vurdering og Handleplan I kan bruge Vurdering og Handleplan til at vurdere jeres resultater af jeres trivselsmåling og/eller kortlægning af jeres undervisningsmiljø. Dette værktøj hjælper jer til: 1. at

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering.

Undervisningsmiljøvurdering. Undervisningsmiljøvurdering. INDLEDNING Denne undervisningsmiljøvurdering er resultatet af en spørgeskemaundersøgelse, som er foretaget på Helsingør lille Skole i skoleåret 2012/13 96% af eleverne har

Læs mere

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE 2017/18 SKOLERAPPORT 4.-9. klassetrin Tårnby Kommune 1 Indhold Hvad er undervisningsmiljø?... 3 1.0 Om rapporten... 3 1.2 Indikatorer for trivsel... 3 1.3 Rapportens

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole

Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole Hvis du oplever, at der er problemer med mobning på dit barns skole, så er det vigtigt, at du kontakter en medarbejder på skolen. Du kan henvende dig,

Læs mere

TRIVSEL 2015/16 SKOLERAPPORT. Tjele Efterskole, klassetrin Viborg Kommune

TRIVSEL 2015/16 SKOLERAPPORT. Tjele Efterskole, klassetrin Viborg Kommune TRIVSEL 2015/16 SKOLERAPPORT Viborg Kommune Indhold 1 Om rapporten... 2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Supplerende spørgsmål om fysiske og æstetiske omgivelser... 2 1.3 Rapportens indhold... 3 1.4

Læs mere

Gældende fra den 1. januar. 2018

Gældende fra den 1. januar. 2018 Antimobbestrategi for Stige skole Gældende fra den 1. januar. 2018 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Mobning blandt børn i skolen opstår altid i utrygge kulturer. Alle børn har ret til og

Læs mere

Resultat og handleplan af Undervisningsmiljøvurdering 2015 på Musik & Billedskolen

Resultat og handleplan af Undervisningsmiljøvurdering 2015 på Musik & Billedskolen UMV 2015 Den lovpligtige Undervisningsmiljøvurdering (UMV) udarbejdes med henblik på at sikre et godt undervisningsmiljø, der er sundheds- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Ifølge Undervisningsmiljøloven

Læs mere

Trivsel. Undervisningsmiljø. Vejledning DCUM-VEJLEDNING U TRIVSEL SIDE 1. Denne DCUM-vejledning beskriver trivsel.

Trivsel. Undervisningsmiljø. Vejledning DCUM-VEJLEDNING U TRIVSEL SIDE 1. Denne DCUM-vejledning beskriver trivsel. Trivsel Denne DCUM-vejledning beskriver trivsel. Efter en indkredsning af begrebet trivsel og betydningen heraf giver vejledningen indblik i, hvilke krav der er til skolers og uddannelsessteders arbejde

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Nørhalne Skole, klassetrin Jammerbugt Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Nørhalne Skole, klassetrin Jammerbugt Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Jammerbugt Kommune Indhold 1 Om rapporten... 2 2 Svaroverblik... 4 3 Detaljerede resultater fra trivselsmålingen... 5 4 Supplerende spørgsmål om fysiske

Læs mere

Hans Rømer Skolens skolebestyrelse afholder møde Onsdag kl på afd. Mosaik Dagsorden

Hans Rømer Skolens skolebestyrelse afholder møde Onsdag kl på afd. Mosaik Dagsorden Hans Rømer Skolens skolebestyrelse afholder møde Onsdag 30-4-2014 kl. 19.00 21.00 på afd. Mosaik Dagsorden Beslutningsprotokol Deltagere: Navn Repræsentant for: Afbud/ Fraværende David Hunt % Morten Enni

Læs mere

Hjemmesidevejledning. Undervisningsministeriets krav til informationer på efterskoler og frie fagskolers hjemmesider. Efterskoler og frie fagskoler

Hjemmesidevejledning. Undervisningsministeriets krav til informationer på efterskoler og frie fagskolers hjemmesider. Efterskoler og frie fagskoler Hjemmesidevejledning Undervisningsministeriets krav til informationer på efterskoler og frie fagskolers hjemmesider Efterskoler og frie fagskoler 23-02-2017 Indhold Indledning... 2 1 Lov om efterskoler

Læs mere

Sådan bliver skolen klar

Sådan bliver skolen klar Sådan bliver skolen klar Det er vigtigt, at du som skoleleder er opmærksom på, at skolebestyrelsen har udarbejdet en forebyggende antimobbestrategi for skolen, og at strategi-en er egnet til formålet (herunder

Læs mere

Jernbanegade Nakskov Postbox 35 kontor: lærerværelse: Fax:

Jernbanegade Nakskov Postbox 35 kontor: lærerværelse: Fax: Evaluering og opfølgningsplan. Nakskov d. 8. januar. Undervisningsministeriet giver en vis frihed til den enkelte private frie skole til selv at afgøre, hvor lang tid der skal være mellem de enkelte evalueringer,

Læs mere

Evaluering af Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM)

Evaluering af Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) Evaluering af Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) Præsentation for bestyrelsen for DCUM, 26. marts 2012 Metodekonsulent Dorte Stage Petersen Evalueringens afsæt EVALUERINGENS DESIGN OG FOKUS Evalueringsdesign

Læs mere

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger:

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger: Antimobbestrategi Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle uanset alder. På Skibet

Læs mere

Hjemmesidevejledning

Hjemmesidevejledning v Hjemmesidevejledning Ministeriets krav til informationer på frie grundskolers hjemmesider Friskoler og private grundskoler 23-02-2017 Indhold Indledning... 2 1 Lov om friskoler og private grundskoler...

Læs mere

ELEVERNES UNDERVISNINGSMILJØ

ELEVERNES UNDERVISNINGSMILJØ Page 1 of 5 Redegørelse for Dalumskolens handleplan i forbindelse med undervisningsmiljøvurdering. ELEVERNES UNDERVISNINGSMILJØ Lovtekst: Kapitel 4 - Undervisningsmiljøvurdering 6. Uddannelsesstedets ledelse

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering 2016

Undervisningsmiljøvurdering 2016 Undervisningsmiljøvurdering 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Metode... 3 1.2.1 Dataindsamling... 4 2. Analyse af spørgeskemaundersøgelsen... 4 2.1. Generel tilfredshed...

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 7. september 2017 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Skolens ledelse skal stå i spidsen for antimobbestrategien, og gribe ind overfor mistrivsel i almindelighed og mobning i særdeleshed. Alle skal bidrage til at fremme

Læs mere

Antimobbestrategi for Thyregod Skole

Antimobbestrategi for Thyregod Skole Antimobbestrategi for Thyregod Skole Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle

Læs mere

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser.

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Undervisningsministeriet udsendte i august 2016 en fælles aktionsplan mod mobning i daginstitution, grundskole og på ungdomsuddannelser i Danmark (vedhæftet

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/2018 KOMMUNERAPPORT

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/2018 KOMMUNERAPPORT DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/2018 KOMMUNERAPPORT Indhold 1 1 Om rapporten Trivselsmålingen består af 40 spørgsmål for elever i 4.-9. klasse og 20 spørgsmål for elever i 0.-3. klasse. Denne rapport

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING. Mølholm Skole

UNDERVISNINGSMILJØVURDERING. Mølholm Skole UNDERVISNINGSMILJØVURDERING Mølholm Skole 2014 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning... s. 1 2. Opfølgning på sidste rapports handleplan.. s. 4 3. UMV 2013.. s. 9 4. Revideret handleplan.... s. 11 5. Retningslinjer

Læs mere

Undervisningsmiljørepræsentanter

Undervisningsmiljørepræsentanter repræsentanter Denne DCUM-vejledning handler om undervisningsmiljørepræsentanter. en beskriver, hvad undervisningsmiljørepræsentanter er, og hvorfor deres arbejde er vigtigt. Den giver indblik i elevernes

Læs mere

Værdiregelsæt. Kerneværdier Beskriv fem kerneværdier for høj trivsel og god adfærd. Værdierne skal tage afsæt i jeres vision

Værdiregelsæt. Kerneværdier Beskriv fem kerneværdier for høj trivsel og god adfærd. Værdierne skal tage afsæt i jeres vision Alle grundskoler i Danmark skal ifølge Undervisningsmiljøloven, udarbejde et værdiregelsæt for at sikre god adfærd blandt ledelse, personale og elever samt høj trivsel på skolen. I værdiregelsættet skal

Læs mere

Vejledning om krav til offentliggørelse af oplysninger på efterskolers hjemmesider

Vejledning om krav til offentliggørelse af oplysninger på efterskolers hjemmesider Sagsnr.: 146.10K.271 Vejledning om krav til offentliggørelse af oplysninger på efterskolers hjemmesider Denne vejledning gennemgår kravene til offentliggørelse af oplysninger på efterskolernes hjemmeside

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Rudolf Steiner-Skolen i Odense. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: Januar 2018

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Rudolf Steiner-Skolen i Odense. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: Januar 2018 UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Rudolf Steiner-Skolen i Odense Dato: 23. januar 2015 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: Januar 2018 UMV en indeholder de fire faser,

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering for

Undervisningsmiljøvurdering for Undervisningsmiljøvurdering for Fuglsanggårdsskolen Dato: August 2017 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: August 2018 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en hel

Læs mere

UMV Sådan! UNGDOMSUDDANNELSER. Fase 3: Handlingsplan til forbedring af undervisningsmiljøet

UMV Sådan! UNGDOMSUDDANNELSER. Fase 3: Handlingsplan til forbedring af undervisningsmiljøet UMV Sådan! UNGDOMSUDDANNELSER Introduktion til skabelonen UMV Sådan! UMV Sådan! er et værktøj til skolens ledelse, sikkerhedsgruppe eller samarbejdsudvalg. Skabelonen samler hovedkonklusionerne fra arbejdet

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Undervisningsmiljø i elevhøjde

Undervisningsmiljø i elevhøjde Undervisningsmiljø i elevhøjde Samlet gennemgang og perspektivering af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen i skoleåret 2007/08 fra 4.-9. klassetrin - Aalborg Kommunale Skolevæsen 1 Forord Rapporten

Læs mere

Notat. Evaluering af DCUM: resume

Notat. Evaluering af DCUM: resume Notat Til Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Evaluering af DCUM: resume Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) fejrede i april 2012 10-års jubilæum. DCUM

Læs mere

1. Indledning Tilsynsplanen beskriver Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens tilsyn med undervisningen på de frie grundskoler for 2014.

1. Indledning Tilsynsplanen beskriver Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens tilsyn med undervisningen på de frie grundskoler for 2014. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail ktst@ktst.dk www.ktst.dk CVR nr. 29634750 Tilsynsplan for de frie grundskoler 2014 1. Indledning

Læs mere

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Alle børn og unge har ret til at være trygge og at være en del af det gode fællesskab. På Vejle Midtbyskole tolererer vi ikke mobning. Styrk det gode fællesskab - Definition:

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 2 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for. Rudolf Steinerskolen i Odense, Overbygningen 9.kl.-1.vg.-2.vg.-3.vg.

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for. Rudolf Steinerskolen i Odense, Overbygningen 9.kl.-1.vg.-2.vg.-3.vg. UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Rudolf Steinerskolen i Odense, Overbygningen 9.kl.-1.vg.-2.vg.-3.vg. Dato: 10-02-2016 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 10-02-2019 UMV

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Christiansfeld Skole, klassetrin Kolding Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT. Christiansfeld Skole, klassetrin Kolding Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2015/16 SKOLERAPPORT Kolding Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Temaer om trivsel 3 1.2 Supplerende spørgsmål om fysiske og æstetiske omgivelser 3 1.3 Rapportens indhold

Læs mere

UMV /16 SKOLERAPPORT. Otterup Realskole, klassetrin Nordfyns Kommune

UMV /16 SKOLERAPPORT. Otterup Realskole, klassetrin Nordfyns Kommune UMV 2016 2015/16 SKOLERAPPORT Nordfyns Kommune Om rapporten Denne rapport viser resultater for Otterup Realskole, Nordfyns Kommune. Skolen (eller jeres kommune) har tilvalgt det ekstra spørgeskemamodul

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/18 SKOLERAPPORT. Nørhalne Skole, klassetrin Jammerbugt Kommune

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/18 SKOLERAPPORT. Nørhalne Skole, klassetrin Jammerbugt Kommune DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2017/18 SKOLERAPPORT Jammerbugt Kommune Indhold 1 Om rapporten... 2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Supplerende spørgsmål om fysiske og æstetiske omgivelser... 2 1.3 Rapportens

Læs mere

Antimobbestrategi og klageinstans

Antimobbestrategi og klageinstans Antimobbestrategi og klageinstans Mobbefri skoler Regeringen ønsker et øget fokus på en skolegang uden mobning. Dette kræver mere opmærksomhed på forebyggelse og bekæmpelse af mobning. Desværre viser de

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen

Mobning på arbejdspladsen Kort og godt om Mobning på arbejdspladsen Få viden om mobning og inspiration til en handlingsplan www.arbejdsmiljoviden.dk/mobning Hvad er mobning på arbejdspladsen? Det er mobning, når en eller flere

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØET PÅ REBILD EFTERSKOLE Februar 2016 SKOLERAPPORT. Rebild Efterskole, klassetrin Rebild Kommune

UNDERVISNINGSMILJØET PÅ REBILD EFTERSKOLE Februar 2016 SKOLERAPPORT. Rebild Efterskole, klassetrin Rebild Kommune UNDERVISNINGSMILJØET PÅ REBILD EFTERSKOLE Februar 2016 SKOLERAPPORT Rebild Efterskole, 9-10. klassetrin Rebild Kommune Indhold 1 Om rapporten... 2 1.1 Indikatorer for trivsel... 2 1.2 Supplerende spørgsmål

Læs mere

Nordisk Skolesamarbejde: Elevernes velbefindende i Danmark

Nordisk Skolesamarbejde: Elevernes velbefindende i Danmark Nordisk Skolesamarbejde: Elevernes velbefindende i Danmark Oplæg v/ Charlotte Wegener og Karin Villumsen Dansk Center for Undervisningsmiljø Finland den 27. og 28. september 2007 Undervisningsmiljø: Elevernes

Læs mere

Undervisningsmiljøundersøgelse for Bredballe Privatskole 2019

Undervisningsmiljøundersøgelse for Bredballe Privatskole 2019 Undervisningsmiljøundersøgelse for Bredballe Privatskole 2019 Vi har i april måned 2019 gennemført Undervisningsministeriets Trivsel- og undervisningsmiljøundersøgelse www.nationaltrivsel.dk på samtlige

Læs mere

EVALUERING EFTERSKOLEN 2015/16 KLASSERAPPORT. 10 Broby Fri- og Efterskole, Faaborg-Midtfyn Kommune

EVALUERING EFTERSKOLEN 2015/16 KLASSERAPPORT. 10 Broby Fri- og Efterskole, Faaborg-Midtfyn Kommune EVALUERING EFTERSKOLEN 2015/16 KLASSERAPPORT 10 Broby Fri- og Efterskole, Faaborg-Midtfyn Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer for trivsel 3 1.2 Supplerende spørgsmål om fysiske og æstetiske

Læs mere

Sådan greb vi kortlægningen an Anvendte værktøjer og metoder, tidsramme for kortlægningen samt angivelse af hvem der var involveret

Sådan greb vi kortlægningen an Anvendte værktøjer og metoder, tidsramme for kortlægningen samt angivelse af hvem der var involveret Fase 1: Kortlægning af undervisningsmiljøet Sådan greb vi kortlægningen an Anvendte værktøjer og metoder, tidsramme for kortlægningen samt angivelse af hvem der var involveret Undervisningsmiljøet er kortlagt

Læs mere

Sundt psykisk miljø og god trivsel opnås hos os, ved:

Sundt psykisk miljø og god trivsel opnås hos os, ved: Antimobbestrategi for Bjerringbro Gymnasium Alle har ret til et sundt og sikkert undervisningsmiljø, det omfatter også det psykiske miljø. For os betyder det, at vi hver dag sætter elevernes læring, dannelse

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Assentoftskolen. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 21/

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Assentoftskolen. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 21/ UMV Sådan! Dato: 21/12 2016 Undervisningsmiljøvurdering for Assentoftskolen Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 21/12 2019 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en

Læs mere

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning Åvangsskolens Antimobbestrategi omfatter følgende: Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning 2018-2019 Mål Formål Formålet er at styrke elevernes læring og trivsel gennem god, inkluderende undervisning

Læs mere

Hvad er en organisation? Og hvorfor er det vigtigt at vide noget om opbygningen af en organisation for at kunne forebygge og håndtere mobning?

Hvad er en organisation? Og hvorfor er det vigtigt at vide noget om opbygningen af en organisation for at kunne forebygge og håndtere mobning? 1 Af Lisbeth Alnor Offentlige organisationer skal tjene borgeren, som kan være barnet, eleven eller forælderen. Dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser er offentlige organisationer, som løser en bestemt

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Christinelystskolen. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 1.5.

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Christinelystskolen. Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 1.5. UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Christinelystskolen Dato: 1.5.2010 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 1.5.2013 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en

Læs mere

Børnemiljøvurdering for dagtilbud i Haderslev kommune

Børnemiljøvurdering for dagtilbud i Haderslev kommune 30. marts 2007 Børnemiljøvurdering Formål og anvendelsesområde 1. Formålet med denne lov er at bidrage til, at børn i dagtilbud har et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer børnenes trivsel,

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Firkløverskolen klasse. UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en hel UMV:

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Firkløverskolen klasse. UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør en hel UMV: UMV Sådan! Dato: 4/11 2016 Undervisningsmiljøvurdering for Firkløverskolen 4.-10. klasse Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: Næste kommunalt igangsatte UMV UMV en indeholder de

Læs mere

Principper for skolens drift

Principper for skolens drift Principper for skolens drift Emne: Skole-hjemsamarbejdet Dato 05-05-2015 Sagsbehandler Preben Skov Christensen Direkte telefonnr. 76 81 36 00 Journalnr. 17.01.01-P21-1-15 Principper for skole-hjemsamarbejdet

Læs mere

Antimobbestrategi. Antimobbestrategien skal ses i sammenhæng med skolens Værdiregelsæt og Børns Ret.

Antimobbestrategi. Antimobbestrategien skal ses i sammenhæng med skolens Værdiregelsæt og Børns Ret. Antimobbestrategi Hvad er mobning? Mobning er gentagende udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn bliver

Læs mere

Værdiregelsæt på Holmebækskolen

Værdiregelsæt på Holmebækskolen Værdiregelsæt på Holmebækskolen Formål med værdiregelsæt Formelt set stilles der krav om, at alle folkeskoler skal udarbejde et værdiregelsæt jf. Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen. Ifølge

Læs mere

TRIVSEL- OG UMV- MÅLING FOR NORDSJÆLLANDS GRUNDSKOLE /17 SKOLERAPPORT

TRIVSEL- OG UMV- MÅLING FOR NORDSJÆLLANDS GRUNDSKOLE /17 SKOLERAPPORT TRIVSEL- OG UMV- MÅLING FOR NORDSJÆLLANDS GRUNDSKOLE 2017 2016/17 SKOLERAPPORT Nordsjællands Grundskole og Gymnasium samt HF, 4.-9. klassetrin Fredensborg Kommune Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering for Skansevejens Skole

Undervisningsmiljøvurdering for Skansevejens Skole Her indsætter I skolens logo Undervisningsmiljøvurdering for Skansevejens Skole Dato: februar 2014 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: 2017 UMV en indeholder de fire faser, som

Læs mere

Antimobbestrategi. Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning.

Antimobbestrategi. Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning. Antimobbestrategi Gældende fra: 1. maj 2018 Revideret d. Formål Hvad er formålet med antimobbestrategien? Skolens formål med antimobbestrategien er at tydeliggøre skolens holdning til mobning. - Forebygge

Læs mere

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/2017 KOMMUNERAPPORT. Halsnæs Kommune, klassetrin

DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/2017 KOMMUNERAPPORT. Halsnæs Kommune, klassetrin DEN NATIONALE TRIVSELSMÅLING 2016/2017 KOMMUNERAPPORT Indhold 1 Om rapporten 3 1.1 Indikatorer 3 1.2 Temaer om trivsel 3 1.3 Supplerende spørgsmål om fysiske og æstetiske omgivelser 3 1.4 Rapportens indhold

Læs mere