ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR OVER- HOLDELSE AF LEVERINGSPLIGTEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR OVER- HOLDELSE AF LEVERINGSPLIGTEN"

Transkript

1 UDKAST 14. december 2016 Ret & Administration 16/12516 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR OVER- HOLDELSE AF LEVERINGSPLIGTEN BAGGRUND 1. Engrosmodellen blev vedtaget ved lov nr. 575 af 18. juni 2012 med ikrafttræden den 1. oktober Engrosmodellen er efterfølgende blevet justeret og udskudt flere gange, først ved ændringslov nr. 633 af den 16. juni 2014 og senest ved ændringslov nr. 577 af den 4. maj Engrosmodellen trådte endeligt i kraft den 1. april I forbindelse med engrosmodellens ikrafttrædelse indføres en leveringspligt for elhandelsvirksomhederne, jf. elforsyningslovens 6 b. Leveringspligten afløser den hidtil gældende forsyningspligt, som indebar, at elforbrugere, som ikke havde valgt en elhandelsvirksomhed, automatisk modtog elektricitet fra en forsyningspligtig virksomhed til priser, der var reguleret af Energitilsynet. SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 3. Ved indførelsen af leveringspligten skal elhandelsvirksomhederne, på anmodning om levering og mod betaling, forsyne husholdningsforbrugere med elektricitet. En husholdningsforbruger er en elforbruger, der køber elektricitet til eget eller hovedsageligt til eget husholdningsforbrug. Det vil sige, at virksomheder og offentlige institutioner ikke er beskyttet af leveringpligten. 4. Husholdningsforbrugeren skal således nu aktivt vælge en elhandelsvirksomhed. Leveringpligten omfatter alle elhandelsvirksomhedens produkter, som denne markedsfører til husholdningsforbrugere i et netområde. 5. Ifølge elforsyningslovens 6 b, stk. 10, skal Energitilsynet føre tilsyn med elhandelsvirksomhedernes overholdelse af leveringspligten. 6. I det følgende redegøres for leveringpligten samt hvorledes Sekretariatet for Energitilsynet vil varetage tilsynsopgaven. SETS TILSYNSOPGAVER 7. Det fremgår af elforsyningslovens 6 b, stk. 10, at Energitilsynet fører tilsyn med elhandelsvirksomhedernes overholdelse af leveringspligten efter bestemmelsens stk Et tilsyn med leveringspligten indbefatter tilsyn med:

2 Side 2/14 hvorvidt elhandelsvirksomhederne overholder leveringspligten, herunder blandt andet om de nægter ellevering til en bestemt gruppe kunder, elhandelsvirksomhedernes krav om sikkerhedsstillelse og ophævelse af kontrakter, elhandelsvirksomhedernes eventuelle prisdifferentiering samt fordelingen af omkostninger forbundet med en eventuel forsyningsafbrydelse. 9. I notat af den 11. april 2016 Nye arbejdsopgaver for sekretariatet for Energitilsynet i forbindelse med indførelsen af engrosmodellen 1 er det foreslået, at opgaven løses ved at overvåge arten og antallet af klager til ankenævnet på energiområdet. 10. Derudover foreslås det i notatet, at der årligt udvælges et antal elhandelsvirksomheder til stikprøveundersøgelse. 11. Ligeledes vil sekretariatet kunne reagere ved at indlede en dialog, hvis der viser sig en generel tendens i stikprøveundersøgelsen, ligesom sekretariatet vil kunne reagere, hvis sekretariatet modtager generelle henvendelser omkring problematikker i forhold til leveringspligten direkte fra virksomheder/forbrugere eller fra Ankenævnet på Energiområdet. 12. I det følgende redegøres for leveringpligten samt hvorledes Sekretariatet for Energitilsynet vil varetage tilsynsopgaven. LEVERINGSPLIGT 13. Med indførelsen af engrosmodellen forudsættes det nu, at der ved levering af el til en elforbruger, foreligger en aftale herom mellem elforbrugeren og en elhandelsvirksomhed, jf. elforsyningslovens 6, 1. pkt. 14. Det fremgår af bemærkningerne til bestemmelsen, at elforsyningslovens 6 er central for overgangen fra forsyningspligt til leveringspligt 2. Bestemmelsen indebærer, at elforbrugeren aktivt skal indgå en aftale om levering af elektricitet, og ikke som tidligere kan undlade at vælge elleverandør 15. Forpligtelsen for forbrugerne til aktivt at indgå en aftale om levering af elektricitet modsvares af en pligt for elhandelsvirksomhederne til at levere el. Det betegnes leveringspligt. 16. Leveringspligten blev indført ved ændringslov nr. 633 af den 16. juni 2014 og erstatter den hidtidige ordning om forsyningspligt, hvor forbrugere, der ikke ønskede at gøre brug af muligheden for selv at vælge elleverandør automatisk modtog elektricitet fra en forsyningspligtig virksomhed til priser, der var reguleret af Energitilsynet. I 2011 modtog ca. 85 procent af forbrugerne strøm fra forsynings- 1 Notatet er forelagt og godkendt af direktør Finn Dehlbæk den 12. april Jf. bemærkningerne til lov nr. 633 af 16. juni 2014 om elforsyning.

3 Side 3/14 pligtige virksomheder 3. Leveringspligten indebærer således en grundlæggende ændring af detailmarkedet for el, hvilket ifølge bemærkningerne til bestemmelsen skal understøtte den frie konkurrence på elmarkedet Retten for elforbrugeren til frit at vælge elhandelsvirksomhed og produkt, jf. elforsyningslovens 6, 2. pkt., samt forbuddet mod at blive opkrævet gebyr ved skift af elhandelsvirksomhed, jf. elforsyningslovens 6, 3. pkt., er indholdsmæssigt en videreførelse af de tidligere gældende regler. 18. Forbuddet mod at kræve gebyr ved skift af elleverandør skyldes, at et gebyr kan være en barriere for, at forbrugeren skifter leverandør og dermed være konkurrenceforvridende. 19. Det skal hertil bemærkes, at etableringen af elpris.dk skal bidrage til, at elforbrugerne på en nem og overskuelig måde kan danne sig et overblik over udbuddet af de forskellige elprodukter og tilhørende priser. Elhandelsvirksomhederne har en pligt til at indberette relevante og korrekte oplysninger, herunder priser og vilkår, til elpris.dk, jf. elforsyningslovens 72 a stk Herudover understøtter elleveringsbekendtgørelsen 6, som finder anvendelse på elhandelsvirksomheders opgaver og forpligtigelser i forbindelse med levering af elektricitet til elkunder, jf. elleveringsbekendtgørelsens 1, stk. 1, ligeledes leveringspligten, idet den sikrer en række grundlæggende forbrugerrettigheder. 21. Leveringspligten er defineret i elforsyningslovens 6 b, stk. 1, og indebærer, at en elhandelsvirksomhed, der tilbyder levering af elektricitet til husholdningsforbrugere, på anmodning og mod betaling, skal levere ethvert elprodukt til husholdningsforbrugerne inden for det eller de netområder, hvor elhandelsvirksomheden tilbyder elprodukter. 22. En elhandelsvirksomhed anses for at tilbyde et elprodukt, når produktet fremgår af virksomhedens hjemmeside og elpris.dk 7. Som tidligere nævnt har elhandelsvirksomhederne en forpligtelse til at offentliggøre alle deres produkter på såvel hjemmeside som elpris.dk 8. 3 Jf. de almindelige bemærkninger til lovforslaget. 4 Jf. bemærkningerne til lov nr. 633 af 16. juni 2014 om elforsyning. 5 Det fremgår af elforsyningslovens 82 b, stk. 4, at Energitilsynet kan fastsætte nærmere regler om elhandelsvirksomhedernes indberetninger efter 72 a, stk. 5. Denne bemyndigelse er udmøntet i bekendtgørelse nr af den 25. oktober 2016 om elhandelsvirksomhedernes indberetning af standardpriser, tariffer, rabatter og vilkår på prisportalen elpris.dk, som træder i kraft den 1. januar Bekendtgørelse nr af 6. november Jf. bemærkningerne til bestemmelsen i lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning. Det er dog sekretariatets vurdering, at der ikke er tale om kumulative krav. Det må således anses for tilstrækkeligt, at produktet fremgår af virksomhedens egen hjemmeside. 8 Jf. lov om elforsyning 72 a, stk. 5.

4 Side 4/ Leveringspligten omfatter alle husholdningsforbrugere i de netområder, hvor elhandelsvirksomheden tilbyder sine produkter. En elhandelsvirksomhed kan således ikke vælge at begrænse sin virksomhed til udelukkende at levere elektricitet til husholdningsforbrugere i en afgrænset del af et netområde Leveringspligten foreligger alene over for husholdningsforbrugere. En husholdningsforbruger er en elforbruger, der køber elektricitet til eget eller hovedsageligt til eget husholdningsforbrug, jf. elforsyningslovens 5, stk. 1, nr. 10. Erhvervsforbrugere og offentlige institutioner er dermed ikke omfattet af leveringspligten. 25. Desuden har elhandelsvirksomhederne et ansvar for at sikre gennemsigtighed om markedsforholdene for alle forbrugergrupper. Det indebærer konkret en forpligtelse for elhandelsvirksomhederne til at informere husholdningsforbrugerne om deres rettigheder i henhold til leveringspligten, jf. elforsyningslovens 72 a, stk Leveringspligten er udtryk for en fravigelse af den almindelige aftaleret, idet den indebærer, at elhandelsvirksomhederne kun kan hæve en aftale om levering af elektricitet, når betingelserne i elforsyningslovens 6 b, stk. 5 er opfyldt. Det er en fravigelse fra princippet om, at en aftale kun kan hæves ved væsentlig misligholdelse. TILSYN MED OVERHOLDELSE AF LEVERINGSPLIGTEN 27. Det fremgår af elforsyningslovens 6 b, stk. 9, at en elhandelsvirksomheds afvisning af at påtage sig leveringspligt over for en husholdningsforbruger kan indbringes for det private ankenævn på energiområdet. 28. Det fremgår endvidere af elforsyningslovens 78, stk. 4, 2. pkt., at sekretariatet skal samarbejde med andre myndigheder med henblik på en effektiv opgaveløsning. 29. Derfor forslås det, at inddrage Ankenævnet på Energiområdet (Ankenævnet) som led i tilsynsopgaven. Det skal ske ved at overvåge arten og antallet af klager til Ankenævnet, hvorefter der på den baggrund kan udtages elhandelsvirksomheder til stikprøveundersøgelse. 30. Det forslås, at arbejdet struktureres således, at sekretariatet én gang årligt vil anmode Ankenævnet om at få de pågældende oplysninger. Der lægges ligeledes op til, at der afholdes 2 årlige møder med Ankenævnet, hvor samarbejdet nærmere kan koordineres Jf. bemærkningerne til lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning. 10 Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke nogen aftale med Ankenævnet på Energiområdet om, hvordan et samarbejde skal struktureres.

5 Side 5/ Det bemærkes i den sammenhæng, at i det omfang en forvaltningsmyndighed er berettiget til at videregive en oplysning, skal myndigheden på begæring af en anden forvaltningsmyndighed videregive oplysningen, hvis den er af betydning for myndighedens virksomhed eller for en afgørelse, som myndigheden skal træffe, jf. forvaltningslovens 31, stk Der vil dog ligeledes årligt blive udvalgt et antal elhandelsvirksomheder til stikprøveundersøgelse uafhængigt af Ankenævnets afgørelser og modtagne klager. 33. Tilsynet med leveringspligten er således todelt, men hovedvægten vil blive lagt på elhandelsvirksomheder, der har fået sager behandlet i Ankenævnet. Det vil ske med henblik på at målrette tilsynet med de elhandelsvirksomheder, der umiddelbart har flest vanskeligheder ved at efterleve leveringspligten. To tredjedele af det samlede antal stikprøver vil derfor være rettet mod elhandelsvirksomheder, der har fået behandlet sager ved Ankenævnet i henhold til elforsyningslovens 6 b, stk. 9, i det forgangne kalenderår. 34. Stikprøven foreslås tilrettelagt således, at der udvælges 8-10 elhandelsvirksomheder, hvilket svarer til godt 10 % af det samlede antal elhandelsvirksomheder pr. 1. september Antallet af udvalgte elhandelsvirksomheder skal ses i sammenhæng med, at leveringspligten indtager en central betydning for engrosmodellens indførelse, hvor formålet blandt andet er at øge konkurrencen på detailmarkedet for el. Leveringspligten skal således understøtte engrosmodellen, da elforbrugerne nu aktivt skal vælge en elhandelsvirksomhed. 35. Stikprøverne gennemføres én gang årligt, og forventes igangsat i foråret Udvælgelsen af elhandelsvirksomhederne vil blive foretaget ud fra følgende kriterier: - Størrelsen. - Henvendelser fra elforbrugere, der falder inden for den kategori, der skal føres tilsyn med. - +/- Vertikalt integrerede virksomheder. - Sager ved Ankenævnet i henhold til elforsyningslovens 6 b, stk. 9. To tredjedele af de udvalgte elhandelsvirksomheder skal opfylde dette kriterie af hensyn til at målrette tilsynet. 37. De udvalgte elhandelsvirksomheder vil blive anmodet om at dokumentere, at de opfylder leveringspligten. Sekretariatet vil i den forbindelse bede elhandelsvirksomhederne om at indsende en kopi af det brev, som de sender til forbrugere, der bliver bedt om at stille sikkerhed. 38. De udvalgte elhandelsvirksomheder vil ligeledes blive anmodet om at indsende fem eksempler på, hvor de har stillet krav om sikkerhedsstillelse og fem eksempler på, hvor de har hævet aftalen om levering af elektricitet til en forbruger på baggrund af manglende sikkerhedsstillelse.

6 Side 6/14 SIKKERHEDSSTILLELSE OG OPHÆVELSE AF KONTRAKT 39. Leveringspligten indebærer, at en elhandelsvirksomhed ikke kan hæve en aftale om levering af elektricitet til en husholdningsforbruger, eller foranstalte afbrydelse af elforsyningen på grund af manglende betaling for allerede afholdt forbrug, jf. elforsyningslovens 6 b, stk Der er tale om en videreførelse af princippet i dagældende 72, stk. 5 i lov om elforsyning, der skal sikre, at leveringspligtige virksomheder ikke afbryder elforsyningen til en husholdningsforbruger som middel til at inddrive skyldig betaling for allerede afholdt forbrug Der er tale om en undtagelse fra det almindelige aftaleretlige princip om, at aftaler kan hæves, hvis der foreligger væsentlig misligholdelse fra den ene parts side. Bestemmelsen vedrører ikke elhandelsvirksomhedernes adgang til at gøre brug af de øvrige misligholdelsesbeføjelser efter den almindelige obligationsret Hvis elhandelsvirksomheden imidlertid har særlige grunde til at forvente manglende betalingsevne eller betalingsvillighed hos en husholdningsforbruger, kan elhandelsvirksomheden stille krav til husholdningsforbrugeren om sikkerhedsstillelse, som vilkår for at indgå en leveringsaftale eller for fortsat levering, jf. elforsyningslovens 6 b, stk. 3, 1. pkt. 43. Det bemærkes, at en elhandelsvirksomhed efter bestemmelsen i stk. 3 ikke vil kunne stille krav om forudbetaling til en husholdningsforbruger, der er vurderet til at falde i kategorien af dårlige betalere samtidig med, at der kræves sikkerhedsstillelse som betingelse for indgåelse af en aftale om levering af elektricitet 13. Der er dog intet til hinder for, at kunden selv vælger et produkt, hvor forudbetaling er et standardmæssigt vilkår. 44. Vurderingen af, om der er tale om manglende betalingsevne eller villighed, skal foretages af elhandelsvirksomheden. Det fremgår af bemærkningerne til bestemmelsen, at såfremt elhandelsvirksomheden ikke har kendskab til forbrugerens betalingsmønster, kan der ved vurderingen lægges afgørende vægt på, om forbrugeren er registreret i RKI eller lignende opgørelser. Det forudsættes dog, at principperne i Ankenævnet på Energiområdets gældende praksis for vurdering af en forbrugers betalingsevne eller betalingsvillighed videreføres, for så vidt angår forbrugere, som er kendt af elhandelsvirksomheden Sikkerhedens størrelse må ikke overskride elhandelsvirksomhedens risiko i det konkrete tilfælde, og kan højst udgøre fem måneders betaling, jf. elforsyningslo- 11 Jf. bemærkningerne til 6 b, stk. 4 i lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning. 12 Jf. bemærkningerne til 6 b, stk. 4 i lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning. 13 Jf. bemærkningerne til 6 b, stk. 3 i lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning. 14 Jf. bemærkningerne til 6 b, stk. 3 i lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning.

7 Side 7/14 vens 6 b, stk. 3, 2. pkt. Bestemmelsen indebærer, at elhandelsvirksomheden skal foretage en konkret vurdering af risikoen, før der kan stilles krav om sikkerhed. 46. Endvidere kan elhandelsvirksomheden kræve, at sikkerheden er stillet, inden leveringen påbegyndes eller fortsættes, jf. elforsyningslovens 6 b, stk. 3, 3. pkt. Bestemmelsen giver elhandelsvirksomheden en rimelig mulighed for at sikre betalingen, før de leverer deres ydelser Hvis husholdningsforbrugeren ikke stiller den efterspurgte sikkerhed, kan elhandelsvirksomheden efter varsel hæve aftalen, jf. elforsyningslovens 6 b, stk De nærmere forhold vedrørende varsel for ophævelse af aftalen og fristen for sikkerhedsstillelse er reguleret i elleveringsbekendtgørelsen. 49. Af elleveringsbekendtgørelsen fremgår, at en elhandelsvirksomhed, der stiller krav om sikkerhed for fortsat levering af elektricitet, i tilfælde, hvor der ikke foreligger et aktuelt restanceforhold til elhandelsvirksomheden, skal elhandelsvirksomheden give husholdningsforbrugeren et varsel på to måneder til at stille sikkerhed, jf. elleveringsbekendtgørelsens 8, stk Hvis elhandelsvirksomheden stiller krav om sikkerhed for fortsættelse af et eksisterende kundeforhold med en husholdningsforbruger, som er i aktuel restance til elhandelsvirksomheden, kan elhandelsvirksomheden tidligst stille krav om sikkerhed, som vilkår for fortsat kundeforhold, når elhandelsvirksomheden har fremsendt to rykkerskrivelser. Rykkerskrivelserne skal fremsendes med 10 dages mellemrum til husholdningsforbrugeren, og husholdningsforbrugeren skal undlade at betale restancen inden for den i 2. rykkerskrivelse fastsatte frist. Herefter skal elhandelsvirksomheden give husholdningsforbrugeren 15 hverdage fra husholdningsforbrugeren har modtaget kravet om sikkerhedsstillelse, til at stille sikkerhed, jf. elleveringsbekendtgørelsens 8, stk. 2. I rykkerskrivelserne skal elhandelsvirksomheden oplyse husholdningsforbrugeren om, at elhandelsvirksomheden kan stille krav om sikkerhedsstillelse på op til fem måneders betaling, hvis forbrugeren ikke betaler inden for fristen i 2. rykkerskrivelse samt fristen for betaling af en eventuel sikkerhedsstillelse, jf. elleveringsbekendtgørelsens 8, stk. 3, 2. pkt. 51. I alle tilfælde skal elhandelsvirksomheden oplyse husholdningsforbrugeren om, at manglende sikkerhedsstillelse inden for den fastsatte frist kan medføre, at elhandelsvirksomheden ophæver aftaleforholdet og forsyningen af elektricitet kan blive afbrudt, jf. elleveringsbekendtgørelsens 8, stk. 3, 1. pkt. Ydermere skal det, i forbindelse med fremsættelse af kravet om sikkerhedsstillelse, oplyses husholdningsforbrugeren, at forsyningsafbrydelse kan undgås ved at indgå en ny aftale om forsyning af elektricitet med ikrafttrædelse inden forsyningen afbrydes, jf. elleveringsbekendtgørelsens 8, stk. 3, 3. pkt. 15 Jf. bemærkningerne til 6 b, stk. 3 i lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning.

8 Side 8/ Hvis husholdningsforbrugeren ikke har stillet sikkerhed inden for de ovenstående frister, kan elhandelsvirksomheden hæve aftalen vedrørende elforsyning efter at have fremsat et varsel på mindst tre hverdage fra husholdningsforbrugeren modtager varslet, jf. elleveringsbekendtgørelsens 10, stk. 1. Elhandelsvirksomheden skal i denne forbindelse oplyse husholdningsforbrugeren om, at elforsyningen vil blive afbrudt, medmindre husholdningsforbrugeren modtager ellevering fra en anden elhandelsvirksomhed, inden forsyningsafbrydelsen gennemføres, jf. elleveringsbekendtgørelsens 10, stk En husholdningsforbruger, som har fået afbrudt sin levering af elektricitet, kan ikke kræve levering fra en elhandelsvirksomhed, der i medfør af elforsyningslovens 6 b, stk. 5 har hævet sin aftale med husholdningsforbrugeren, før husholdningsforbrugeren har betalt skyldige beløb for levering af elektricitet, jf. elforsyningslovens 6 b, stk Husholdningsforbrugeren kan således ikke påberåbe sig leveringspligten fra den elhandelsvirksomhed, der retmæssigt har hævet leveringsaftalen. En ny aftale vil kunne indgås, når husholdningsforbrugeren har betalt det beløb, der skyldes Det følger af elforsyningslovens 6 b, stk. 7, at såfremt aftalen ophæves efter stk. 5, kan elhandelsvirksomheden foranstalte afbrydelse af elforsyningen. Det sker derved, at elhandelsvirksomheden anmoder netvirksomheden om at afbryde elforsyningen. Elhandelsvirksomheden skal begrunde sin anmodning om afbrydelse, og netvirksomheden skal efterkomme anmodningen uden ugrundet ophold. Forsyningsafbrydelsen vil dog ikke kunne gennemføres, såfremt husholdningsforbrugeren på tidspunktet for den påtænkte forsyningsafbrydelse forsynes af en anden elhandelsvirksomhed. 56. Elhandelsvirksomheder, der ønsker at begrænse fremtidige tab forbundet med en husholdningsforbruger, som er dårlig betaler, skal således først anvende det mindre indgribende middel, at kræve sikkerhedsstillelse, før virksomheden kan vælge at ophæve kontrakten. TILSYN MED ELHANDELSVIRKSOMHEDERNES KRAV OM SIKKERHEDSSTILLELSE OG OPHÆVELSE AF KONTRAKTER 57. Det er tiltænkt, at opgaven løses ved stikprøveundersøgelse. Stikprøven foreslås tilrettelagt således, at der udvælges 6-8 elhandelsvirksomheder, hvilket svarer til cirka 10 % af det samlede antal elhandelsvirksomheder pr. 1. september Antallet af virksomheder skal ses i sammenhæng med, at virksomhederne vil blive anmodet om at redegøre for både sikkerhedsstillelse og ophævelse af kontrakter. 58. Udvælgelsen af elhandelsvirksomhederne vil blive foretaget ud fra følgende kriterier: Størrelsen. 16 Jf. bemærkningerne til lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning. Det bemærkes i den sammenhæng, at sociallovgivningen i sådanne situationer, kan komme i anvendelse.

9 Side 9/14 Henvendelser fra elforbrugere, der falder inden for den kategori, der skal føres tilsyn med. +/- Vertikalt integrerede virksomheder. 59. Stikprøverne gennemføres én gang årligt, og forventes igangsat i foråret De udvalgte elhandelsvirksomheder vil blive anmodet om henholdsvis at indsende fem eksempler på, hvor de har stillet krav om sikkerhedsstillelse og fem eksempler på, hvor de har hævet aftalen om levering af elektricitet til en forbruger på baggrund af manglende sikkerhedsstillelse. PRIS DIFFENTIERING 61. I medfør af elforsyningslovens 6 b, stk. 2 kan prisen på i øvrigt identiske elprodukter variere inden for et netområde, hvis netvirksomheden, som følge af tidsbegrænsede forsøg med geografisk differentierede tariffer i henhold til 73, stk. 1, 2. pkt., eller sammenlægning af netområder, har geografisk differentierede tariffer inden for området. 62. Med den ændrede ansvarsfordeling på elmarkedet, er det op til elhandelsvirksomhederne, som købere af netydelserne, at videreformidle de geografisk differentierede tariffer til forbrugerne. 63. Bestemmelsen er således en undtagelse til kravet om, at der skal være samme pris for samme produkt i et netområde. 64. Elforsyningslovens 73, stk. 1, 2. pkt. giver mulighed for prisdifferentiering af hensyn til effektiv udnyttelse af elnettet og til forsyningssikkerhed. 65. Det følger af bemærkningerne til elforsyningslovens 73, at der vil kunne være behov for øget mulighed for geografisk differentierede tariffer, der vil give forbrugerne incitament til at anvende elektricitet på en intelligent måde, og dermed medvirke til at udjævne elforbruget og formindske spidslasten i nettet. Geografisk differentiering af tariffer kan kun anvendes for et begrænset tidsrum, når det sker som led i forsøg. 66. Bestemmelsen giver ligeledes mulighed for geografisk differentierede tariffer i forbindelse med, at en bevillingshaver efter en sammenlægning af netområder, f.eks. i anledning af en fusion af virksomheder med bevilling til at drive netvirksomhed, kan vælge at fastholde forskellige tariffer i de tidligere netområder. Der er ikke knyttet en tidsbegrænsning til denne del af bestemmelsen. TILSYN MED ELHANDELSVIRKSOMHEDERNES PRISDIFFERENTIERING 67. Som nævnt ovenfor indebærer den ændrede ansvarsfordeling på elmarkedet, at det er elhandelsvirksomhederne, der skal formidle og opkræve de geografisk differentierede tariffer fra forbrugerne. Det får betydning for, hvordan tilsynet skal tilrettelægges, idet tilsynet både kan føres hos netselskabet og elhandelsvirksom-

10 Side 10/14 heden. Det er sekretariatets vurdering, at det er mest hensigtsmæssigt at føre tilsynet hos elhandelsvirksomhederne. 68. Det er tiltænkt, at opgaven løses ved stikprøveundersøgelse. Stikprøven foreslås tilrettelagt således, at der udvælges 6-8 elhandelsvirksomheder, der har geografisk differentierede tariffer indenfor et netområde. Oplysning om, hvilke elhandelsvirksomheder, der har geografisk differentierede tariffer indenfor et netområde, tænkes at blive tilvejebragt i samarbejde med netselskaberne. 69. På baggrund af oplysningerne fra netselskaberne kan der herefter udtages elhandelsvirksomheder til stikprøve. 70. Udvælgelsen af elhandelsvirksomhederne vil blive foretaget ud fra følgende kriterier: Størrelsen. Geografisk placering. Vertikalt integrerede virksomheder. 71. De udvalgte elhandelsvirksomheder vil blive anmodet om at redegøre for årsagen til, at de har differentierede tariffer inden for ét netområde. Såfremt forskellene skyldes forsøg med tariffer, skal der ligeledes føres tilsyn med, at de differentierede priser er tidsbegrænsede. FORDELING AF OMKOSTNINGER 72. Omkostninger forbundet med en forsyningsafbrydelse i overensstemmelse med elforsyningslovens 6 b, stk. 7, jf. stk. 5, jf. stk. 3, skal afholdes af husholdningsforbrugeren, jf. elforsyningslovens 6 b, stk Baggrunden herfor er, at årsagen til afbrydelsen er husholdningsforbrugerens manglende betaling. Dette skal ses i sammenhæng med, at husholdningsforbrugeren har mulighed for at undgå forsyningsafbrydelsen ved at betale til tiden eller ved at indgå en ny aftale med en elhandelsvirksomhed, inden forsyningen afbrydes. 74. Ved omkostninger forstås netvirksomhedens afbrydelsesgebyr samt eventuelt betalingskrav for tilkaldelse af en foged, hvis denne er nødvendig for at effektuere forsyningsafbrydelsen 17. TILSYN MED FORDELINGEN AF OMKOSTNINGER FORBUNDET MED EN FORSY- NINGSAFBRYDELSE. 75. Det er tiltænkt, at opgaven løses ved stikprøveundersøgelse. Stikprøven foreslås tilrettelagt således, at der udvælges fem elhandelsvirksomheder, der har foranstaltet en afbrydelse af elforsyningen til en husholdningsforbruger. 17 Jf. bemærkningerne til bestemmelsen i lov nr. 633 af 16. juni 2016 om elforsyning.

11 Side 11/ Det fremgår af 4, stk. 1, i bekendtgørelse nr af den 29. november 2016 om elhandelsvirksomheders indberetning af forsyningsafbrydelser og begrundelser herfor, at elhandelsvirksomheder skal indberette antallet af forsyningsafbrydelser til Energitilsynet en gang årligt. 77. Det fremgår endvidere af bekendtgørelsens 4, stk. 2, at afbrydelser, hvor elforbrugeren selv har opsagt sin aftale med sin elhandelsvirksomhed, eller selv har anmodet om afbrydelse af aftagernummeret, er undtaget fra indberetningspligten. 78. Indberetning efter bekendtgørelsens 4 skal ske til Energitilsynet senest den 1. april hvert år, jf. bekendtgørelsens 5, stk I indberetningen skal elhandelsvirksomheden specifikt oplyse om antallet af forsyningsafbrydelser overfor husholdningsforbrugere. Ligeledes skal det fremgå, om forsyningsafbrydelsen skyldes husholdningsforbrugerens manglende efterlevelse af krav om sikkerhedsstillelse. 80. Sekretariatet vil på baggrund af indberetningerne udtage fem elhandelsvirksomheder til stikprøveundersøgelse. 81. Udvælgelsen af elhandelsvirksomhederne vil blive foretaget ud fra følgende kriterier: Størrelsen. +/- Vertikalt integrerede virksomheder. Antallet af indberetninger. Forsyningsafbrydelsen skyldes husholdningsforbrugerens manglende efterlevelse af sikkerhedsstillelse, jf. elforsyningslovens, jf. 6 b, stk. 7, jf. stk. 5, jf. stk Stikprøverne gennemføres én gang årligt, og forventes igangsat i efteråret De udvalgte elhandelsvirksomheder vil blive anmodet om at redegøre for, hvilke omkostninger forbrugeren har afholdt i forbindelse med forsyningsafbrydelsen. KLAGEADGANG 84. Husholdningsforbrugere, som oplever, at elhandelsvirksomheder ikke opfylder leveringspligten, kan indbringe sagen for det private ankenævn Ankenævnet på Energiområdet, jf. elforsyningslovens 6 b, stk Sekretariatets opgaver med udarbejdelse af statistik på baggrund af modtagne indberetninger er håndteret i et særskilt notat. 19 Det bemærkes, at sekretariatet ikke fører tilsyn med elforsyningslovens 6 b, stk. 9, jf. 6 b, stk. 10.

12 Side 12/ Det bemærkes, at såfremt en elhandelsvirksomhed har afvist at indgå en leveringsaftale med en husholdningsforbruger, vil Ankenævnet på Energiområdet ikke kunne sikre indgåelse af den ønskede aftale. SANKTIONER 86. Efter elforsyningslovens 85 c, stk. 1 har Energitilsynet mulighed for at give en elhandelsvirksomhed påbud om at levere el til en husholdningsforbruger, som har anmodet om levering af et produkt, såfremt det foretagne tilsyn afdækker, at elhandelsvirksomheden ikke overholder leveringspligten. 87. Hvis elhandelsvirksomheden ikke efterkommer påbuddet, vil virksomheden kunne straffes med bøde efter elforsyningslovens 87, stk. 1, nr. 7. OVERSIGTSSKEMA BESTEMMELSE TILSYN ANTAL KRITERIER /BESKRIVELSE Leveringspligten, jf. elforsyningslovens 6 b, Stikprøve. De udvalgte elhandelsvirksomheder 8-10 elhandelsvirksomheder. Størrelsen Henvendelser fra stk. 1. vil blive anmodet om at dokumentere, at de opfylder leveringsplig- elforbrugere +/-Vertikalt integrerede virksom- ten. heder Sager ved Ankenævnet på Energiområdet Sikkerhedsstillelse & Ophævelse, jf. elforsyningslovens 6 b, stk Prisdifferentiering, jf. elforsyningslovens 6 b, stk. 2. Fordeling af omkostninger, jf. elforsyningslovens 6 b, stk. 8. Stikprøve. De udvalgte elhandelsvirksomheder vil blive anmodet om at indsende 5 eksempler på, hvor de har stillet krav om sikkerhedsstillelse og hævet en aftale om levering. Stikprøve. De udvalgte elhandelsvirksomheder vil blive anmodet om at redegøre for, hvorfor de har prisdifferentierede tariffer inden for ét netområde. Stikprøve. De udvalgte elhandelsvirksomheder vil blive anmodet om at redegøre for, hvilke omkostninger forbruge- 6-8 elhandelsvirksomheder. 6-8 elhandelsvirksomheder. Størrelsen Henvendelser fra elforbrugere virksomheder Størrelsen +/-Vertikalt integrerede Geografisk placering virksomheder +/-Vertikalt integrerede virksomheder 5 elhandelsvirksomheder. Størrelsen +/-Vertikalt integrerede Antal af indberet-

13 Side 13/14 ren har afholdt i forbindelse med forsyningsafbrydelsen. ninger Manglende efterlevelse af sikkerhedsstillelse RELEVANTE BESTEMMELSER Lovbekendtgørelse nr. 418 af den 25. april 2016 om elforsyning: 6. Levering af elektricitet til en elforbruger forudsætter en aftale herom mellem elforbrugeren og en elhandelsvirksomhed. En elforbruger kan frit vælge elhandelsvirksomhed og elprodukt. Ved skift af elhandelsvirksomhed må elforbrugeren ikke opkræves gebyr. 6 b. En elhandelsvirksomhed, som tilbyder levering af elektricitet til husholdningsforbrugere, skal på anmodning om levering og mod betaling levere ethvert elprodukt til husholdningsforbrugere inden for det eller de netområder, hvor elhandelsvirksomheden tilbyder elprodukter, jf. dog stk. 2, 3 og 6. Stk. 2. Prisen på i øvrigt identiske elprodukter kan variere inden for et netområde, hvis netvirksomheden som følge af tidsbegrænsede forsøg med geografisk differentierede tariffer i henhold til 73, stk. 1, 2. pkt., eller sammenlægning af netområder har geografisk differentierede tariffer inden for området. Stk. 3. Hvis der er særlig grund til at forvente manglende betalingsevne eller betalingsvillighed hos en husholdningsforbruger, kan en elhandelsvirksomhed stille krav til forbrugeren om sikkerhedsstillelse som vilkår for at indgå en leveringsaftale eller for fortsat levering. Sikkerhedens størrelse må ikke overskride elhandelsvirksomhedens risiko i det konkrete tilfælde og kan højst udgøre 5 måneders betaling. Elhandelsvirksomheden kan kræve, at sikkerheden er stillet, inden leveringen påbegyndes eller fortsættes. Stk. 4. En elhandelsvirksomhed kan ikke hæve aftalen om levering af elektricitet til en husholdningsforbruger eller foranstalte afbrydelse af elforsyningen på grund af manglende betaling for allerede afholdt forbrug. Stk. 5. Elhandelsvirksomheden kan efter varsel hæve aftalen om levering af elektricitet til en husholdningsforbruger, såfremt elhandelsvirksomheden har stillet krav om sikkerhedsstillelse efter stk. 3 og sikkerheden ikke er stillet inden for en af virksomheden fastsat frist. Leveringsaftalen kan ikke hæves, såfremt der er indgået en anden aftale om sikring af den fremtidige betaling. Stk. 6. En husholdningsforbruger kan ikke kræve levering efter stk. 1 fra en elhandelsvirksomhed, der i medfør af stk. 5 har hævet sin aftale med husholdningsforbrugeren, før husholdningsforbrugeren har betalt det beløb, som husholdningsforbrugeren skylder for levering af elektricitet. Stk. 7. Elhandelsvirksomheden kan foranstalte afbrydelse af elforsyningen til husholdningsforbrugeren, når en aftale ophæves efter stk. 5. Forsyningsafbrydelse kan ikke ske, hvis husholdningsforbrugeren modtager levering fra en anden elhandelsvirksomhed. Stk. 8. Omkostninger forbundet med forsyningsafbrydelsen, jf. stk. 7, afholdes af husholdningsforbrugeren. Stk. 9. En elhandelsvirksomheds afvisning af at påtage sig leveringspligt over for en husholdningsforbruger kan indbringes for det private ankenævn på energiområdet, der er godkendt i medfør af kapitel 2 i lov om forbrugerklager. Stk. 10. Energitilsynet fører tilsyn med elhandelsvirksomheders overholdelse af leveringspligten efter stk Stk. 11. Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte nærmere regler om forhold omfattet af stk. 3, 5 og 7, herunder sikkerhedsstillelse, forrentning og tilbagebetaling. 6 d. Kollektive elforsyningsvirksomheder skal stille deres ydelser til rådighed for elforbrugerne på gennemsigtige, objektive, rimelige og ikkediskriminerende vilkår.

14 Side 14/14 Elforsyningslovens 85 c. Klima-, energi- og bygningsministeren og Energitilsynet kan påbyde, at forhold, der strider mod loven, mod regler eller afgørelser i henhold til loven eller mod Europa- Parlamentets og Rådets forordning om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling, bringes i orden straks eller inden en nærmere angivet frist. Stk. 2. Energitilsynet kan påbyde, at forhold, der strider mod en juridisk bindende afgørelse truffet af det europæiske agentur for samarbejde mellem energireguleringsmyndigheder eller strider mod Europa-Parlamentets og Rådets forordning om integritet og gennemsigtighed på engrosenergimarkederne eller mod retsakter, der er vedtaget på grundlag heraf, bringes i orden straks eller inden en nærmere angivet frist. 87, stk. 1, nr. 7. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der ( ) 7) undlader at efterkomme påbud eller forbud efter loven, herunder påbud om at berigtige et ulovligt forhold. Bekendtgørelse nr af den 29. november 2016 om elhandelsvirksomheders indberetning af forsyningsafbrydelser og begrundelser herfor: 4. Elhandelsvirksomheder skal indberette antallet af forsyningsafbrydelser til Energitilsynet en gang årligt. Stk. 2. Afbrydelser, hvor elforbrugeren selv har opsagt sin aftale med sin elhandelsvirksomhed, eller selv har anmodet om afbrydelse af aftagernummeret, er undtaget fra indberetningspligten, jf. stk. 1. Stk. 3. Antallet af forsyningsafbrydelser skal indberettes i følgende grupper: 1) Husholdningsforbrugere, jf. elforsyningsloven 5, stk. 1, nr ) Øvrige elforbrugere. Stk. 4. Antallet af forsyningsafbrydelser hos husholdningsforbrugere skal indberettes under følgende kategorier: 1) Husholdningsforbrugerens manglende efterlevelse af krav om sikkerhedsstillelse, jf. elforsyningslovens 6 b, stk. 7, jf. stk. 5, jf. stk. 3. 2) Øvrige begrundelser. Stk. 5. Antallet af forsyningsafbrydelser hos øvrige elforbrugere, jf. denne bekendtgørelse 4, stk. 2, nr. 2 skal indberettes under følgende kategorier: 1) Manglende betaling. 2) Øvrige begrundelser. 5. Indberetning efter 4 skal ske til Energitilsynet senest den 1. april hvert år. Stk. 2. Indberetning jf. 4 og 5, stk. 1, skal omfatte forsyningsafbrydelser for det forudgående kalenderår. Stk. 3. Indberetning efter 4 og 5, stk. 1, skal fremsendes elektronisk til Energitilsynet ved brug af et skema udarbejdet af Energitilsynet.

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR TILSYN MED OVERHOLDELSE AF LEVERINGSPLIG- TEN

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR TILSYN MED OVERHOLDELSE AF LEVERINGSPLIG- TEN BILAG 2 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 28. MARTS 2017 28. marts 2017 Ret & Administration 16/12516 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR TILSYN MED OVERHOLDELSE AF LEVERINGSPLIG- TEN BAGGRUND 1. Engrosmodellen blev

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE 28. marts 2017 Ret & Administration 16/13465 SBCL ADMINISTRATIONSGRUNDLAG FOR SETS TILSYN MED INDBERETNING AF PRISER M.V. PÅ ELPRIS.DK OG VIRKSOMHEDENS HJEMMESIDE BAGGRUND 1. Ret og Administration har

Læs mere

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016)

RESTANCEVEJLEDNING 2016 EWII ENERGI A/S RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT. (Gældende fra 1. april 2016) RESTANCEVEJLEDNING 2016 RESTANCEPROCEDURE & LEVERINGSPLIGT EWII ENERGI A/S (Gældende fra 1. april 2016) Side 2 INDHOLD 1. FORBRUGERAFTALER OM LEVERING AF ELEKTRICITET 2. NÆRMERE REGLER OM SIKKERHEDSSTILLELSE,

Læs mere

Restancevejledning 2016

Restancevejledning 2016 Restancevejledning 2016 Restanceprocedure & Leveringspligt [1] Indhold I. Forbrugeraftaler om levering af elektricitet II. III. IV. Nærmere regler om sikkerhedsstillelse, forrentning og tilbagebetaling

Læs mere

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017

Et år efter implementeringen af. engrosmodellen. Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Et år efter implementeringen af engrosmodellen Hindsgavl Slot, 14. juni 2017 Agenda Hvad er engrosmodellen? Eller rettere; hvad er leveringspligten? Hvilke fokuspunkter har myndighederne haft det seneste

Læs mere

Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet til elkunder 1)

Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet til elkunder 1) BEK nr 1233 af 06/11/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-1458

Læs mere

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling

Tagensvej 87, København N. Aftaleindgåelse - Samtykke til telefonisk henvendelse - Flytning - Fritagelse for betaling AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Marc Bank Havnealle 23, 2 8700 Horsens Sagsbehandler: /KSV Energiselskab: Gul Strøm CVR 3603 9485 Tagensvej 87, 1. 2200 København N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Radius Elnet CVR Teknikerbyen Virum. Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia]

Radius Elnet CVR Teknikerbyen Virum. Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000 Fredericia] AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /KAO 3450 Allerød Energiselskab: Klageemne: Radius Elnet CVR 2991 5458 Teknikerbyen 25 2830 Virum [CVR-adresse: DONG Energy Kraftværksvej 53, Skærbæk, 7000

Læs mere

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen

Internetkonkurrence Spørgsmål om anmodet eller uanmodet telefonhenvendelse Aftaleindgåelse Hæftelse. FORMAND Poul Gorm Nielsen AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: Energiselskab: 4200 Slagelse NRGi Elsalg CVR 3228 5759 v/ NRGi Netservice CVR 2654 8950 Dusager 22 8200 Aarhus N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af elektricitet 1) BEK nr 1353 af 12/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020

Læs mere

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger

Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Informationsmateriale til boligudlejningsforeninger Dette informationsmateriale henvender sig til dig, der har kontakt med boligudlejere. Materialet gennemgår de konkrete konsekvenser, de kommende ændringer

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /JHE Forbruger: 4291 Ruds Vedby Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 v/ SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 Hovedgaden 36

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk 1) 2013/1 LSF 180 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0006 Fremsat

Læs mere

2300 København S. Modstrøm Danmark A/S CVR Islands Brygge 43, 1. sal København S

2300 København S. Modstrøm Danmark A/S CVR Islands Brygge 43, 1. sal København S AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /BBR 2300 København S Energiselskab: Klageemne: Modstrøm Danmark A/S CVR 3388 4788 Islands Brygge 43, 1. sal. 2300 København S Regningsklage Klage over store

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: FC 4622 Havdrup Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 v/ SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 Hovedgaden

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-15/01964 Sagsbehandler: /SUSJ Forbruger: Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 v/ SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 Hovedgaden 36 4520

Læs mere

Blue Energy Havnegade 31, st København K CVR:

Blue Energy Havnegade 31, st København K CVR: AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /JHE 5750 Ringe Energiselskab: Blue Energy Havnegade 31, st. 1058 København K CVR: 3460 8784 Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Carl Jacobsens

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

Modstrøm Danmark CVR Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S

Modstrøm Danmark CVR Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: Forbruger: /SKA 2750 Ballerup Energiselskab: Modstrøm Danmark CVR 3388 4788 Islands Brygge 43, 1. sal 2300 København S Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

TREFOR El-Net CVR & EWII Energi CVR Kokbjerg Kolding

TREFOR El-Net CVR & EWII Energi CVR Kokbjerg Kolding AFGØRELSE Sag: SPA- Forbruger: Sagsbehandler: /SUSJ 6000 Kolding Energiselskab: Klageemne: TREFOR El-Net CVR 2080 6397 & EWII Energi CVR 2081 0440 v/ EWII CVR 2829 7947 Kokbjerg 30 6000 Kolding Flytteopgørelse

Læs mere

Ørsted Salg & Service A/S CVR Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia. FORMAND Poul Gorm Nielsen

Ørsted Salg & Service A/S CVR Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia. FORMAND Poul Gorm Nielsen AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: Forbruger: /SUSJ 2600 Glostrup Energiselskab: Klageemne: Ørsted Salg & Service A/S CVR 2721 0538 Kraftværksvej 53, Skærbæk 7000 Fredericia Regningsklage Aflæsning af

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER MV. PÅ ELPRIS.DK

NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER MV. PÅ ELPRIS.DK PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. MAJ 2016 NY BEKENDTGØRELSE OM ELHANDELS- VIRKSOMHEDERS INDBERETNING AF PRI- SER 4. maj 2016 Ret & Administration 16/05074 TRY, OTS RESUMÉ 1. I dette notat orienteres

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 1)

Bekendtgørelse om forbrugeraftaler om levering af naturgas 1) (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0020 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

METODEGODKENDELSE OG GENNEMGANG AF DETAILMARKEDSFORSKRIFTER (EN- ROSMODEL M.M.) UDKAST

METODEGODKENDELSE OG GENNEMGANG AF DETAILMARKEDSFORSKRIFTER (EN- ROSMODEL M.M.) UDKAST PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN 24. MARTS 2015 METODEGODKENDELSE OG GENNEMGANG AF DETAILMARKEDSFORSKRIFTER (EN- ROSMODEL M.M.) UDKAST 23. januar 2015 Detail & Distribution 14/474, 14/475, 14/476, 14/477,

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /JHE Forbruger: 3760 Gudhjem Energiselskab: Modstrøm Danmark Jagtvej 169 B, 2. sal 2100 København Ø CVR 3388 4788 Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg. Afgørelse

EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg. Afgørelse EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg 29. oktober 2010 Sag 4/0720-0101-0170 / DM Deres ref. Afgørelse ENERGITILSYNET sekretariatsbetjenes af KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Energitilsynet

Læs mere

Den 1. februar 2013 fraflyttede den tidligere lejer installationsadressen. Herefter blev udlejeren indsat som kunde.

Den 1. februar 2013 fraflyttede den tidligere lejer installationsadressen. Herefter blev udlejeren indsat som kunde. 2 5 AFGØRELSE Energiselskaberne HEF NET og Energi Nord skal inden 30 dage fra dato tilbagebetale 5.639,75 kr. til forbrugeren med tillæg af renter svarende til 8 % over Nationalbankens udlånsrente fra

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 2. maj 2014 Ret & Administration 13/10069 /OTS, PAJ Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Resumé 1. I dette notat orienteres om

Læs mere

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v.

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v. BEK nr 1395 af 25/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-5534

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Forbruger: 4520 Svinninge Energiselskab: SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 på vegne af SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 Hovedgaden 36 4520 Svinninge Sekretariat:

Læs mere

Informationsmateriale til boligadvokater

Informationsmateriale til boligadvokater Informationsmateriale til boligadvokater Dette informationsmateriale henvender sig til dig, der har kontakt med boligkøbere og udlejere. Materialet gennemgår de konkrete konsekvenser, som de kommende ændringer

Læs mere

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 9. marts 2016 Ret & Administration 16/03591 OTS Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw

Læs mere

Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen

Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen 15. januar 2013 J.nr. 2201/1182-0006 Ref. BAK Bilag 3 N Forbrugerbeskyttelsesbekendtgørelsen HØRINGSUDGAVE Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1) I medfør af 7 a

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1)

Bekendtgørelse om forbrugerbeskyttelse i medfør af lov om naturgasforsyning 1) BEK nr 311 af 20/03/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygmingsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0134

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement

...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement (Elforsyning) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form...[klager] over Energitilsynet af 7. februar 2006 SEAS/NVE s beregning af net- og transmissionsabonnement Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor,

Læs mere

BILAG 6. Markedsovervågning og sanktionering. 1. Markedsovervågning. 1.1 Kontinuerlige kontroller

BILAG 6. Markedsovervågning og sanktionering. 1. Markedsovervågning. 1.1 Kontinuerlige kontroller BILAG 6 Til Den Koordinerende Styregruppe for Engrosmodellen og DataHub drift Markedsovervågning og sanktionering Dette notat indeholder en kort beskrivelse af, hvordan Energinet.dk overvåger detailmarkedet

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Forbruger: Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN 4200 Slagelse Energiselskab: SEAS- NVE CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 & SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 v/ SEAS-NVE Holding

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste høringssvar til ovennævnte punkter. Energistyrelsens kommentarer hertil er anført i kursiv. Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 18. december 2015 J nr. 2015-5895 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om energivirksomheders oplysning til forbrugere om energiforbrug og fakturering Udkast

Læs mere

DANSK ENERGIS STANDARDAFTALE MEL- LEM NETSELSKAB OG ELLEVERANDØR OM BRUG AF DISTRIBUTIONSNETTET

DANSK ENERGIS STANDARDAFTALE MEL- LEM NETSELSKAB OG ELLEVERANDØR OM BRUG AF DISTRIBUTIONSNETTET PUNKT [X] ENERGITILSYNETS FORMØDE DEN 6. OKTOBER 2015 DANSK ENERGIS STANDARDAFTALE MEL- LEM NETSELSKAB OG ELLEVERANDØR OM 13. august 2015 Ret & Administration 15/05734 OTS RESUMÉ 1. I denne sag skal Energitilsynet

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk. Til lovforslag nr. L 176 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk. Til lovforslag nr. L 176 Folketinget Til lovforslag nr. L 176 Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 8. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk

Læs mere

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil.

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 28. april 2015 Ret & Administration 14/06768 nhom Anmeldelse af vejledning om elkedler Dansk Energi har den 4. juni 2014 i medfør af elforsyningslovens

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Konstant Net A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Forsyningstilsynet har modtaget Konstant Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af tariffer jf. 1, stk.

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december Forslag. til Til lovforslag nr. L 66 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december 2017 Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om fremme af vedvarende energi, lov om

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Dansk Energis høringssvar til udkast til lovforslag om leveringspligt

Dansk Energis høringssvar til udkast til lovforslag om leveringspligt Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Dok. ansvarlig: TKR Sekretær: ILA Sagsnr.: s2012-546 Doknr: d2014-2832-51.0 10-03-2014 Dansk Energis høringssvar til udkast til lovforslag om leveringspligt

Læs mere

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse"

Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Til Høringsparterne Høringsnotat vedr. tilføjelse til udkast til Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse" 1. september 2015 HSF/LJD Energinet.dk har i peroden

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. juni 2014. Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. juni 2014. Forslag. til Til lovforslag nr. L 180 Folketinget 2013-14 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. juni 2014 Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Referat Energitilsynsmøde den 31. maj 2016 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 173 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til beslutning:

Læs mere

DANSK ENERGIS BRANCHEVEJLEDNING VEDR. VILKÅR FOR SERVICENIVEAUET MEL- LEM NETSELSKABER OG ELLEVERANDØRER

DANSK ENERGIS BRANCHEVEJLEDNING VEDR. VILKÅR FOR SERVICENIVEAUET MEL- LEM NETSELSKABER OG ELLEVERANDØRER UDKAST TIL AFGØRELSE: DANSK ENERGIS BRANCHEVEJLEDNING VEDR. VILKÅR FOR SERVICENIVEAUET MEL- LEM NETSELSKABER OG ELLEVERANDØRER 12. november 2015 Detail & Distribution 15/04754 LRN RESUMÉ 1. I denne sag

Læs mere

2017/1 LSV 66 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december Forslag.

2017/1 LSV 66 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december Forslag. 2017/1 LSV 66 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-1237 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel Radius Elnet A/S Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel 15. maj 2019 19/06938 Forsyningstilsynet har modtaget Radius Elnet A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nibe El-forsyning Net A.m.b.a. 9. november 2015 Detail & Distribution 15/08223 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe El-forsyning Net A.m.b.a.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse GEV Net A/S 15. marts 2018 Detail & Distribution 18/09414/bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget GEV Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Forbruger: 4671 Strøby Energiselskab: SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 på vegne af SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 v/ SEAS- NVE Holding Hovedgaden 36 4520 Svinninge

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser

Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser (Elforsyning) Østjysk Energi over Energitilsynet af 19. maj 2005 Østjysk Energi Nets ændring af betalingsbetingelser Fungerende nævnsformand, Professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor, cand.jur.

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af

Ændringsforslag. til 2. behandling af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 48 Bilag 5 Offentligt Til L48 [Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning,

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015. RAH Net A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/11094 LBA/LAA GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget LBK nr 1065 af 12/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2807/1491-0019

Læs mere

LOV nr 1498 af 23/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2019

LOV nr 1498 af 23/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2019 LOV nr 1498 af 23/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. februar 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima,- Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0033

Læs mere

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster

Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster (Varmeforsyning) Boligselskabet Bo42, Rønne over Energitilsynet af 5. februar 2007 Rønne Vand- og Varmforsyning a.m.b.a.' ændring af fjernvarmetakster Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv. direktør, cand.polyt.

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen,

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen, DONG Energy Eldistribution Teknikerbyen 25 2830 Virum 1. marts 2016 Ret & Administration 16/01703 OTS Metodeanmeldelse af gebyrer DONG Energy Eldistribution har i mail af 21. januar 2016 metodeanmeldt

Læs mere

1879 Frederiksberg C. Inge Lehmanns Gade Aarhus C. Klage over gebyrer for fremsendelse af regninger mv. med brevpost

1879 Frederiksberg C. Inge Lehmanns Gade Aarhus C. Klage over gebyrer for fremsendelse af regninger mv. med brevpost AFGØRELSE Sag: SPA-18/18291 Forbruger: Sagsbehandler: /LVS 1879 Frederiksberg C Energiselskab: Vindstød A/S CVR 3404 5143 Inge Lehmanns Gade 10 8000 Aarhus C Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om elhandelsvirksomhederns opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet

Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om elhandelsvirksomhederns opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet 4. november 2015 J.nr. 2015-1458 / XB Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om elhandelsvirksomhederns opgaver og forpligtelser i forbindelse med levering af elektricitet Bekendtgørelse om elhandelsvirksomhedernes

Læs mere

Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren

Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren 2 5 15/05744 AFGØRELSE Energiselskabet Gul Strøm skal anerkende, at aftalen om levering af el, som er indgået med forbrugeren, er ugyldig. Energiselskabet skal fritage forbrugeren for betaling af det leverede

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /JHE Forbruger: 4900 Nakskov Energiselskab: SEAS-NVE Net CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen CVR 2421 3528 & SEAS-NVE Holding CVR 2578 4413 v/seas-nve Strømmen

Læs mere

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt.

Nævnsformand, professor, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. (Elforsyning) Advok Erik Arnholm, Odense, på vegne af [kundens navn udeladt], over Energitilsynet af 24. marts 2004 Odense Energis krav om depositum for levering af strøm Nævnsformand, professor, cand.jur.

Læs mere

Bekendtgørelse om deklaration af elektricitet til forbrugerne 1)

Bekendtgørelse om deklaration af elektricitet til forbrugerne 1) Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 186 Offentligt Udkast Bekendtgørelse om deklaration af elektricitet til forbrugerne 1) (Elmærknings-bekendtgørelsen) I medfør af 63 a, stk.

Læs mere

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte:

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte: Dansk Energi 14. december 2016 Detail & Distribution 16/11009 laa TILEKNDEGIVELSE OM DANSK ENERGIS ANMELDTE METODEÆN- DRING FOR STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Med mail af 17. oktober 2016 anmeldte Dansk Energi

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /TFL Klager: 4930 Maribo Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 Amagerfælledvej

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-15/06981 Sagsbehandler: /EMBMA Forbruger: 5220 Odense SØ Energiselskab: Gul Strøm CVR 3502 4409 Tagensvej 85 2200 København N Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba 8. maj 2017 Detail & Distribution 17/04291 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe Elforsyning Netvirksomhed

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nakskov Elnet A/S 9. august 2017 Detail & Distribution 17/09825 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nakskov Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Boligforeningen sendte 9. april 2008 en meddelelse herom til indklagede

Boligforeningen sendte 9. april 2008 en meddelelse herom til indklagede 3 4/1920-0101-0607 Boligforeningen sendte 9. april 2008 en meddelelse herom til indklagede (bilag 4).. Den 15. april 2009 sendte indklagede et Velkomstbrev til klager på installationsadresse (bilag 5).

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Thy-Mors Energi Elnet A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

Hurup Elværk Net A/S anmeldelse omfatter følgende, der er i overensstemmelse med Dansk Energis anbefalinger:

Hurup Elværk Net A/S anmeldelse omfatter følgende, der er i overensstemmelse med Dansk Energis anbefalinger: Hurup Elværk Net A/S Nygade 22 7760 Hurup Thy 1. april 2011 Sag 4/0720-0200-0170 / OTS Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Energitilsynets sekretariat har modtaget Hurup Elværk Net A/S ansøgning om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk (Ophævelse af forsyningspligten, indførelse af leveringspligt, udskydelse af engrosmodellen, naturgasselskabers

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsmæssighed af aftaler om realisering af energibesparelser

Bekendtgørelse om markedsmæssighed af aftaler om realisering af energibesparelser Bekendtgørelse om markedsmæssighed af aftaler om realisering af energibesparelser I medfør af 46, stk. 3 og 4, og 88 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1009 af 27. juni 2018 som senest ændret

Læs mere

Elpris.dk Nye opgaver vedr. engrosmodellen

Elpris.dk Nye opgaver vedr. engrosmodellen Elpris.dk Nye opgaver vedr. engrosmodellen v/ Pia Rønager Elpris.dk: Oplysninger på elpris.dk og virksomhedens hjemmeside Proces og mål Data om elpris.dk Forslag til ændringer Nye opgaver vedr. engrosmodellen:

Læs mere

1) Hvorvidt tilslutningsanlægget kan betragtes som et anlæg opført i regning for tredjemand, jf. 22 i indtægtsrammebekendtgørelsen 2.

1) Hvorvidt tilslutningsanlægget kan betragtes som et anlæg opført i regning for tredjemand, jf. 22 i indtægtsrammebekendtgørelsen 2. NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 19. juni 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Afgørelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af rammeaftale vedr. Det Nye Universitetshospital i Aarhus 1.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S 16. januar 2018 Detail & Distribution 18/01250 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDGEBYR: Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode

Læs mere

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet Syd Energi c/o Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 9. februar 2012 Sag 4/0720-8901-0211 /LBA Deres ref. Ansøgning vedrørende pilotprojekt med afregning med dynamiske nettariffer 1. SE (Syd

Læs mere