Inklusion Organisering af pædagogiske aktiviteter og dannelse af børnegrupper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inklusion Organisering af pædagogiske aktiviteter og dannelse af børnegrupper"

Transkript

1 Inklusion Inklusion er for alle og med alle. Dette princip er bærende i vores opfattelse af hvordan inklusion er en del af børnehuset Ellemose. Inklusion handler om at alle børn bliver anerkendt for den de er, at de trives og føler sig som en aktiv del af fælleskabet. Derfor har vi fokus på fællesskabets potentialer, at børn lærer af hinanden og at alle børn kan bidrage til fælleskabet uanset deres forudsætninger for deltagelse. Personalet er fleksibelt og tilpasser aktiviteter og grupper ud fra den aktuelle børnegruppe. Vi tilrettelægger fælleskaber, så alle får de bedste betingelser for at deltage. Forskning viser at alle børn udvikler sig bedst på det sociale, faglige og personlige plan, når de er i miljøer med mange forskellige børn, der alle kan noget forskelligt. Det er derfor en stor ressource, at vi i Børnehuset Ellemose også har en H gruppe for børn med særlige behov. Det giver alle børn indsigt og kendskab til forskelligheder, og de bliver mere omsorgsfulde og rummelige. For at inklusion skal lykkedes er det vigtigt at være opmærksom på at alle, der kommer i Ellemose, børn, forældre og personale har et ansvar. Som forældre I Ellemose er det afgørende at være opmærksom på, hvordan man møder og omtaler børn uanset dets ressourcer og forudsætninger. Organisering af pædagogiske aktiviteter og dannelse af børnegrupper I henhold til både stærkere dagtilbud og dagtilbudsloven skal der udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan, for børn i aldersgruppen 0 2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år og til børnenes skolestart. Ved udarbejdelsen af disse læreplaner, skal der tages hensyn til børnegruppens sammenhæng. Når vi i Børnehuset Ellemose danner nye børnegrupper, tager vi udgangspunkt i børns relationer, venskaber, behov og nærmeste udviklingszone. Vi bruger Vygotskys teori, som beskriver barnets nærmeste udviklingszone. Vi er optaget af, at barnet er i sin nærmeste udviklingszone. Det vil sige, at barnet bliver udfordret, men ikke så meget at barnet ikke kan følge med. Denne støtte i udviklingszonen kan både være af en voksen, men også af et mere kompetent barn. Når vi danner børnegrupper, arbejder vi ud fra at børnene bliver sammensat med en kompetent anden. Børnegrupperne vil hele tiden være under forandring, for at fremme og sikre børnenes trivsel og udvikling. I vores pædagogiske praksis vægter vi venskab og relationer højt. Dette gør vi, da det er med til at fremme trivsel og udvikling. Det er derfor vigtigt med gode relationer, til både børn og voksne, når vi tænker gruppedannelser. Vi ændrer løbende grupperne efter barnets relationer og læring, dette for at understøtte barnets udvikling. Vi er optaget af at sammensætte børnene i grupper, så de har nogle gode relationer og på samme tid kan lære af hinanden. I Børnehuset Ellemose arbejder vi ud fra mindre børnegrupper, som er lavet ud fra det enkelte barns behov og her er der tilknyttet fast pædagogisk personale. I disse grupper har vi skabt en struktureret hverdag med tilrettelagte

2 aktiviteter, som giver nærværende voksne. Personalegrupperne har teammøder, hvor der organiseres pædagogiske aktiviteter og reflekteres over egen praksis. Vi arbejder ud fra et årshjul, som sikre at vi i vores pædagogiske arbejde, når omkring de seks læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Det er vigtigt at have øje for at der også sker en læring og udvikling for børnene i de øvrige læringsrum ud over de planlagte pædagogiske aktiviteter, så som i garderoben, hvor der øves selvhjulpenhed og til frokost hvor vi inddrager børnene, så de er med til at dække bord og gøre klar til frokost. Derudover opfordrer vi børnene til at hjælpe hinanden med bl.a. oprydningen, og her er det vigtigt at vi som pædagogisk personale og forældre er gode rollemodeller og støtter op herom. I Børnehuset Ellemose vil vi gerne kendes for: Vores anerkendende tilgang til børnene, hvor børnene ses som individer med forskellige behov. At barnet føler sig set, mødt, hørt og forstået. At alle børn indgår i et inkluderende fællesskab, og her oplever sig som værdifulde deltagere i det sociale og pædagogiske fællesskab. Vi er en musikinstitution, hvor personalet alle har deltaget i musikforløb i samarbejde med Favrskov Musikskole. Vi har fokus på, hvordan vi kan bruge sang og bevægelse i vores pædagogiske praksis. Vi har musik og bevægelse ind i arbejdet med de forskellige læreplanstemaer. Vi er medlem af De Grønne Spirer, som er Friluftsrådet grønne mærknings ordning for dagtilbud, hvor fokus er ude liv, natur og miljø. Personalegruppen deltager desuden i relevante kurser, som udbydes af Friluftsrådet. Vi fejrer forskellige traditioner: bl.a. fastelavn, afslutningsfest for kommende skolebørn, påske, bedsteforældredag, Sct. Hans, sommerfest, Halloween og jul.

3 Børnehuset Ellemose er indrettet med mange forskellige funktions og læringsrum, som alle tilgodeser specifikke funktioner. Vi har bl.a. motorik rum, musikrum og forskellige værksteder. Legepladsen ser vi som et af vores vigtige funktionsrum og vi har en stor legeplads med bål hus, motorik baner, cykelbane, mulighed for at stå på rulleskøjter og meget andet, som vi alle har stor glæde af. Barnets nærmeste udviklingszone I Børnehuset Ellemose arbejder vi ud fra Vygotskys teori om zonen for nærmeste udvikling. Den nærmeste udviklingszone (NUZO) er den zone, der opstår mellem hvad barnet kan klare alene, og hvad barnet kan klare med vejledning fra pædagogisk personale. Vygotsky hævder, at læring er en forløber for udvikling, og at læring trækker udvikling med sig. Vi tager derfor udgangspunkt i det enkelte barns nuværende kompetencer og stiller alderssvarende krav for at tilgodese barnets læring og udvikling på sigt. Vi arbejder ud fra zonen for nærmeste udvikling, som betyder, at det barnet kan i dag med voksenstøtte, kan det selvstændigt i morgen. Den nærmeste udviklingszone er et område, som ligger lige uden for barnets nuværende kunnen: Hvis udfordringen ligger inden for det, som barnet kan klare alene, sker der ingen udvikling. Hvis udfordringen ligger uden for barnets nærmeste udviklingszone, vil barnet føle sig frustreret, og der vil ikke finde nogen læring sted. Hvis udfordringen derimod ligger inden for barnets nærmeste udviklingszone, vil der ske en læring. Det pædagogiske arbejde med barnets nærmeste udviklingszone kan illustreres i følgende eksempler: 1: Vi lærer barnet selv at tage støvler på. Første trin: Det pædagogiske personale giver barnet støvler på. Andet trin: Barnet viser interesse i selv at tage støvler på. Det pædagogiske personale vejleder barnet ved at sætte støvlerne rigtigt og hjælper derefter barnet videre med at få støvlerne på. Tredje trin: Barnet tager selv støvlerne på. 2: Vi lærer barnet at sætte sig op på en stol. Første trin: Barnet kan ikke koordinere de to halvdele af kroppen og kan ikke holde fast ved stolen. Det pædagogiske personale sætter derfor barnet op på stolen.

4 Andet trin: Barnet viser selv interesse i at kravle op på stolen. Det pædagogiske personale holder ved stolen og støtter barnet i selv at kravle op på stolen. Tredje trin: Barnet kravler selv op og sætter sig på stolen. 3: Vi lærer barnet at cykle selv. Første trin: Barnet kan ikke cykle og øver sig måske på en løbecykel. Andet trin: Det pædagogiske personale forbereder barnet på, at de skal prøve at cykle. De støtter barnet med en hånd på ryggen i det omfang, barnet har brug for det. Tredje trin: Barnet cykler selv. Ethvert barn er unikt og kompetent, og skal mødes sådan. I Børnehuset Ellemose arbejder vi med perifer legitim deltagelse, som er med til at sikre at alle børn bliver inkluderet i vores aktiviteter, som også er beskrevet som den pædagogiske bagdør. Vi bruger perifer legitim deltagelse (den pædagogiske bagdør) således at et barn altid kan trække sig fra en aktivitet eller pædagogen kan gøre aktiviteten bøjelig for barnets deltagelse på et niveau der passer barnet, uden at barnet bliver udstillet. Bagdøren kan også bruges som en 'time out', hvor barnet enten selv tager en pause eller pædagogen giver barnet en pause, for så senere at træde ind i aktiviteten igen. Det vil sige at vi giver børnene mulighed for at deltage og blive inkluderet i aktiviteter og fællesskaber, på deres præmisser. Dette kunne eksempelvis være at den voksne har planlagt en ny aktivitet, et barn trækker sig tilbage og sætter sig i vindueskarmen, den voksne ved at barnet har brug for den pædagogisk bagdør i nye situationer, barnet får derfor lov til at sidde og observere og finde tryghed i aktiviteten, barnet er på denne måde stadig inkluderet i fællesskabet, og barnet kan træde ind i aktiviteten igen. Børn skal have mulighed for at deltage i et inkluderende fællesskab, hvor de lærer at tage hensyn og give plads til hinanden. Uanset børnenes forskelligheder, har alle lige stor værdi for fællesskabet. Vi skal møde barnet med anerkendelse og være omsorgsfulde voksne, som møder barnet, hvor det er.

5 Musik/bevægelse og udeliv. Musik handler ikke kun om at synge og lege sanglege. Musik er så meget andet. Musik er godt for motorikken og for sproget. Når man synger sammen med børn stimulerer man sproget og når man synger og bevæger sig sammen stimulerer man motorikken. Børn lærer at indgå i samspil med andre børn og voksne og finder ud af hvad deres rolle er i de forskellige sammenhænge. Gennem musikken lærer man at kommunikerer med andre og det er her det relationelle spiller en stor rolle. Det er vigtigt at børnene lærer at indgå i relationer til andre og kende de sociale spilleregler. For børnehuset Ellemose handler det blandt andet om, at styrke børnenes kropsbevidsthed, sansemotorik, balanceevne, retningssans, rytme, intuition, samarbejde, kreativitet og sproglige udvikling og dermed sikre og fremme fællesskabsfølelsen man får igennem musikken. Musikken er et godt middel til at understøtte sproget, de kan lære nye ord, begreber og lyde ved at høre dem i sammenhæng med melodi. Musik er i høj grad forbundet til vores følelser. Børn synger ofte spontansang, når de leger. De synger om det de leger og det afspejler ofte den følelse de har i nuet. Musik motiverer børn til at løfte fødderne og få gang i kroppen. Børns leg og bevægelse er gennemsyret af musik. Børn danser før de kan gå, laver lyder før de kan snakke og derfor hænger musikken sammen med den måde vi bevæger os på. For børn kan børn og musik ikke adskilles. Musik skaber glæde, fællesskab, latter og velvære. Man hygger og griner sammen og man er med i et fællesskab.

6 Sangglad: Børnehuset Ellemose skal i løbet af de næste tre år igennem et spændende musik projekt sammen med Favrskov kommunes musikskole og Sangens Hus. Projektet hedder Sangglad og skal give sangen en central rolle i institutionens hverdag. Sang og musik er naturlige udtryksformer der skaber glæde, energi og fællesskab for alle børn, og som tilmed har dokumenteret positive sideeffekter på en lang række områder fra indlærings og koncentrationsevne til sociale kompetencer. Sang og det at synge knytter bånd mellem børn og voksne og bygger bro mellem generationer. At synge sammen åbner for oplevelser, refleksion, samhørighed og kulturel forståelse i forhold til traditioner, højtider, historie og fælles oplevelser. Forpligtende arbejde med dagplejen og musikskolen: I børnehuset Ellemose har vi et forpligtende samarbejde med dagplejen og vi har valgt at det fælles fokus er musik. Det forpligtende samarbejde er for at tilgodese børn, der står over for et skift fra dagpleje til børnehave. Samarbejdet vil være et musikforløb på Børnehuset Ellemoses legeplads. Dagplejere og deres børn fra Hadsten vil komme på besøg en gang om måneden. Dette for at skabe tryghed for kommende børnehavebørn og gøre overgangen fra dagpleje til børnehave så glidende og trygt som muligt. Som en ekstra bonus for vores børn får vi sat en del læreplanstemaer i spil. Vi tilgodeser i høj grad børnenes sociale kompetencer og personlige udvikling gennem de kulturelle udtryksformer ved at sætte dem i en kontekst af nye rammer, nye børn og nye voksne. Vi bruger legepladsen som arena for skabelse af små læringsrum, hvor vi kan lave forskellige former for musik og leg. Vi bevæger os rundt på legepladsen, hvor vi synger og spiller på blandt andet trommer, spiller med rasleæg og leger med faldskærm.

7 Læringsmiljøer: Det anbefales at daginstitutioner opdeles i forskellige rum eller zoner, så børnene både har mulighed for at være alene og/eller afskærmet fra andre børn samt har mulighed for at indgå i større eller mindre grupper i forbindelse med aktiviteter. Det giver mulighed for, at der kan foregå aktiviteter med højt aktivitets og lydniveau, samtidig med at andre børn kan opholde sig mere stille steder, hvor de uforstyrret kan fordybe sig i leg eller aktiviteter. Ved at opdele daginstitutionen i rum opleves det, at fællesskabet mellem børn fra forskellige stuer bliver styrket, der opstår færre konflikter, og børnene får mulighed for at lege uforstyrret. Det er noget vi har stor fokus på i Børnehuset Ellemose og som vi gerne løbende vil videreudvikle på. Et varieret udemiljø har stor betydning for understøtning af børns udvikling. Det er vigtigt, at der tilbydes et varieret udemiljø med forskellige faciliteter, da det bidrager til, at børnene får mulighed for at relatere sig til udemiljøet på forskellig vis. Der er gode forudsætninger for børns deltagelse i og udøvelse af indflydelse på de udendørs aktiviteter. Varierende former for terræn og steder at lege skjul, hoppe og klatre højt understøtter børns risikofyldte leg og denne form for leg anses som positiv, da den bidrager til børns udvikling og læring. Mange børn foretrækker at lege udenfor, da de her erfarer, at deres kropslige udfoldelse og stemmebrug er mindre begrænset sammenlignet med indenfor. Derudover foretrækker de at beskæftige sig med en række udendørsaktiviteter, der giver mulighed for bevægelse, fart og spænding. Sammenhænge i overgange Vi har særlig fokus på, at skabe de bedste vilkår, for en tryg og sammenhængende overgang for det enkelte barn. Vi vægter et tæt forældresamarbejde, så vi sammen kan gøre overgangen, så let og overskuelig for det enkle barn. Forskning viser; at meget tyder på at den måde den første institutionsovergang forløber på, danner en slags

8 psykologisk arbejdsmodel for senere overgange. (Inge Schoug Larsen, psykolog). Derfor er der særligt fokus på samarbejdet på tværs og skabelse af for barnet meningsfulde sammenhænge. Det er vigtigt, at børnene er robuste og trygge når de skal igennem en overgang. Derfor bygger vi videre på de kompetencer som de tidligere har opbygget. Børn udvikler sig forskelligt, så det er med udgangspunkt i det enkle barns udvikling, vores fokus er rettet. Vi prioriterer at der følger kendte voksne med. Jo bedre samarbejdet og kvaliteten er mellem de voksne på tværs i institutionen/førskolen, jo bedre bliver overgangen for barnet. I overgangen fra vuggestue til børnehave prioriterer vi at der i den sidste tid i vuggestuen foregår besøg i børnehaven. Sammen med en kendt voksen fra vuggestuen udforsker de nye fysiske rammer, leger, deltager i samling samt spiser madpakker der. Børnene er med på børnehavens legeplads i det omfang det er muligt. I overgangen fra børnehave til SFO er der besøg både i og fra SFO og dets personale. Der arbejdes med sange og eventyr, som skal være den røde tråd, når de starter i førskolen. Som et led i at styrke sammenhængen og overgangen fra dagtilbud til skole, har vi i samarbejde med vores ressourcepædagoger tilrettelagt et målrettet læringsforløb; Den Flyvende Kuffert som har fokus på udviklende pædagogiske læringsmiljøer omkring venskabsrelationer, følelser og inkluderende børnefællesskaberi et børneperspektiv. At indtage et børneperspektiv på det, som for børnene har en særlig betydning i overgangen (vennerne og fællesskabet) gør arbejdet med skabelsen af en god overgang praksisnært og et godt fælles pædagogisk udgangspunkt for det tværinstitutionelle samarbejde. Idet vi både arbejder med Den Flyvende Kuffert i børnehaven og i førskolen skaber det helhed, for både børn og voksne i sammenhængen. Den Flyvende Kuffert forbereder børnene på at komme godt fra start i skolen og understøtte generelle overgangskompetencer i forn af tålmodighed, vedholdenhed, gå på mod, refleksion, lyst til at lære og udtrykke sig æstetisk, følelsesmæssigt og sprogligt. I forbindelse med sammenhænge i vores overgange vil vi gerne I som forældre tænker på børnenes opstart. Vi har i vores ferier sammenpasning/feriepasning med de andre institutioner i området dette vil sige at alle dagtilbud i hele Hadsten er samlet ét sted og man kan ikke være sikker på at der vil være en kendt voksen til stede. I den forbindelse vil vi gerne opfordre jer forældre til at tænke over samt tilrettelægge det, så jeres barn ikke skal starte i institutionen midt i en ferie. Dette for at sikre børnene den bedste og mest trygge opstart som muligt.

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2017 TIL MARTS 2018 Indledning Det overordnede grundlag for det pædagogiske arbejde og dermed også for udformningen af årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er service-

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde 2017-2018 Velkommen til dagtilbuddet Rønde Børnehus, som består af Børnehuset Moesbakken og Børnehuset

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN LUNDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Syd 01-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Indledning Pædagogiske overvejelser:

Indledning Pædagogiske overvejelser: Børnegårdens læreplan 2016 Indledning Børnegården har valgt at aldersopdele børnegruppen. Således at vi har et hus med vuggestue, et hus med mellemgruppe børn 3- ca. 4,5 år, samt et hus for de ældste børn

Læs mere

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014

Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og. Børnemiljøvurdering. August 2014 Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskoles Læreplan og Børnemiljøvurdering. August 2014 Ifølge dagtilbudsloven, afsnit 2, kapitel 2, 8, skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan

Læs mere

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse Dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Hvad er en dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Dagplejeren er særligt uddannet og har praktisk erfaring i at arbejde med rytmik og bevægelse med de mindste

Læs mere

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne

Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Læreplaner i Børnehuset ved Søerne Børnehuset ved Søerne arbejder ud fra love og regler, fastsat af stat og kommune. Overordnet er vores formål at opfylde de krav, der er formuleret i Lov Om Dagtilbud:

Læs mere

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Folkeskolereformudvalget i Roskilde kommune har lavet følgende anbefalinger til målsætninger, som SFO en forholder sig til: Alle elever skal udfordres i

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2016 TIL MARTS 2017 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Børnehuset Bjørnehulen. Læreplaner for Børnehuset Bjørnehulen

Børnehuset Bjørnehulen. Læreplaner for Børnehuset Bjørnehulen Børnehuset Bjørnehulen Læreplaner for Børnehuset Bjørnehulen 02-05-2019 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag... 3 Barnesyn... 3 Dannelse og børneperspektiv... 3 Leg... 3 Læring... 3 Børnefællesskaber...

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Årets særlige fokus tema: Sociale relationer. 1. Sociale relationer. 2. Barnets alsidige personlige udvikling. 3. Krop og bevægelse. 4. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Værdigrundlag og pædagogiske principper

Værdigrundlag og pædagogiske principper Værdigrundlag og pædagogiske principper Børnehuset Langs Banens værdigrundlag tager afsæt i Lyngby-Taarbæk kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik, LTK s Inklusionsstrategi samt i LTK s Læringsgrundlag,

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling I Troldehøjen skal børn trives og udvikle sig i et omsorgsfuldt og trygt miljø, med nærværende voksne og gode venner. I forbindelse med den

Læs mere

FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN FÆLLES PERSONALEMØDE LØRDAG D. 15.SEP.2018 DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG SOCIALMINISTERIET OG ÅRHUS KOMMUNE (SKABELON) Barnesynet. Det at være barn har værdi i sig

Læs mere

Hjortestuens årshjul for Hjortestuens struktur Børnene på Hjortestuen er opdelt i to grupper efter alder og udviklingsniveau.

Hjortestuens årshjul for Hjortestuens struktur Børnene på Hjortestuen er opdelt i to grupper efter alder og udviklingsniveau. Hjortestuens årshjul for 2017 Årshjulet er en sammenskrivning af årsplanen og læreplanen. Årsplanen er den overordnede plan for årets aktiviteter. Læreplanen er den beskrivende del af, hvordan arbejdet

Læs mere

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution 2011-2012 De 6 pædagogiske lærerplanstemaer I vores fælles hverdag på Herslev central Skole, i Flexinstitutionen, og SFO en som helhed, har

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Børnehuset Delfinen. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Børnehuset Delfinen. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Børnehuset Delfinen Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. august 2013 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Birkemosen 2019

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Birkemosen 2019 Pædagogisk læreplan for Børnehuset Birkemosen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Den pædagogiske læreplan for DRAGEN. i Gentofte Kommune

Den pædagogiske læreplan for DRAGEN. i Gentofte Kommune Den pædagogiske læreplan for DRAGEN i Gentofte Kommune 2009 Den overordnede ramme for dagtilbuddets pædagogiske arbejde Dagtilbudsloven: Lov 2007-06-06 nr. 501 om dag-, fritidsog klubtilbud m.v. til børn

Læs mere

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008

Dagtilbudspolitik. Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 Dagtilbudspolitik Rebild Kommune - Børn og Ungdom Oktober 2008 1 Indhold Vision 3 Baggrund 3 Formål 3 Pædagogisk tilgang 4 Helhed for børnene 5 Vision I Rebild kommunes dagtilbud vil vi, at børnene skal

Læs mere

Greve Privatskoles. Børnehave.

Greve Privatskoles. Børnehave. Greve Privatskoles Børnehave www.greve-privatskole.dk Kære forældre Med denne folder vil vi gerne give jer en kort introduktion til vores børnehave. Vi står naturligvis til rådighed for yderligere oplysninger

Læs mere

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019

Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Børnehuset Hindbærvangen ÅRSPLAN APRIL 2018 TIL MARTS 2019 Indledning. Udgangspunkterne for arbejdet med børnene og dermed også årsplanen i Børnehuset Hindbærvangen er serviceloven, herunder de 6 læreplanstemaer

Læs mere

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR PYTTEN PÅ GELSTED SKOLE

MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR PYTTEN PÅ GELSTED SKOLE MÅL OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR PYTTEN PÅ GELSTED SKOLE Juni 2017 VISIONEN Gelsted Skole og Gelsted Skoles SFO er et sammenhængende kompetencemiljø, hvor vi arbejder på at skabe oplevelsen af sammenhæng

Læs mere

Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke

Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke Afrapportering af lærerplaner i Birkebo og A lykke Vi har i Dagtilbud Sydvest valgt, at lave en fælles afrapportering af punkterne 1-5 + 8. I Birkebo og Ålykke har de 2 børnehuse fælles pædagogisk leder

Læs mere

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG...

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... Indhold INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... 3 - BARNESYNET... 3 - DANNELSE OG BØRNEPERSPEKTIV... 3 - LEGEN... 3 - LÆRING... 4 - BØRNEFÆLLESSKABER... 4 - PÆDAGOGISK

Læs mere

Hvis barnet skal have opfattelsen af at det er legalt at give udtryk for egne ønsker, kræver det at vi respektere disse udtryk!

Hvis barnet skal have opfattelsen af at det er legalt at give udtryk for egne ønsker, kræver det at vi respektere disse udtryk! LÆREPLAN LÆRINGSBEGREBET Vuggestuen Vestervangs Pædagogiske grundholdninger er: ANERKENDELSE Vi anerkender barnets ret til at give udtryk for egne ønsker og behov, til at vise følelser og til at have indflydelse

Læs mere

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave.

Familien går en spændende og forandringsrig tid i møde, når barnet starter i børnehave. På vej i Børnehave Målet er, at vi sammen med jer arbejder for, at skabe en rød tråd i dit barns liv, hvor helhed og sammenhæng skal sikre trivsel ved overgangen fra dagpleje eller vuggestue til børnehave.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Børnehaven Skolen Morsø kommune

Børnehaven Skolen Morsø kommune Nordmors Børnegård er en landsbyordning, med børn i alderen 2,9-11 årige. Børnehaven for de 2,9-6 årige og SFO for 0.-3. klasse. Vi er en del af Nordmorsskolen. Børnehave og SFO er delt i to grupper det

Læs mere

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers:

Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: DAGPLEJENS LÆREPLANER 2017 Velkommen til Dagplejen i Ravsted Børneunivers: Dagtilbudsloven 8: Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan

Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan Børnehuset Bakketoppens Pædagogiske Læreplan Vi arbejder efter dagtilbudsloven, hvor der i Afsnit II, Dagtilbud til børn indtil skolestart, Kapitel 2, 7, bl.a. står følgende: børn i dagtilbud skal have

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015. Hjernen&Hjertet

VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015. Hjernen&Hjertet VEJLE KOMMUNE KILDEDALEN PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-01-2013 TIL 01-01-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Indledning 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 4 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske principper

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Børnehuset Bellinges læreplaner

Børnehuset Bellinges læreplaner Børnehuset Bellinges læreplaner Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til,

Læs mere

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Børnehaven Fyrtårnet Vigøvej 2, Skærbæk 7000 Fredericia Tlf. 72 10 51 80 www.boernehavenfyrtaarnet.fredericiakommune.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING GRØNNEBAKKEN SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING. Hjernen&Hjertet GENTOFTE KOMMUNE GRØNNEBAKKEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING SENESTE HANDLEPLAN 02-06-2014 SENESTE EVALUERING Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE PÆDAGOGISKE

Læs mere

Perlen - stedet med de gode og udviklingsstøttende relationer og rammer!

Perlen - stedet med de gode og udviklingsstøttende relationer og rammer! Perlens læreplan 2015 2016 Daginstitutionen Perlens læreplan for 2015 16 tager udgangspunkt i den situation Perlen stod i, i november 2014. Her havde institutionen sammen med en konsulent havde lavet en

Læs mere

Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Mål:

Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Mål: Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Barnet føler sig unik. Barnet bliver selvstændigt og selvhjulpen med de forudsætninger som barnet har. Barnet oplever sig selv om værdifuld deltager

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal alle dagtilbud arbejde med pædagogiske læreplaner. De pædagogiske læreplaner skal beskrive institutionens praksis og mål for det pædagogiske arbejde

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Procesplan for udvikling af en ny læreplan for Børnehuset Troldehøjen

Procesplan for udvikling af en ny læreplan for Børnehuset Troldehøjen Procesplan for udvikling af en ny læreplan for Børnehuset Troldehøjen I Troldehøjen skal børn trives og udvikle sig i et omsorgsfuldt og trygt miljø, med nærværende voksne og gode venner. I forbindelse

Læs mere

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl

Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival Britta Carl Den styrkede pædagogiske læreplan og digital dannelse i dagtilbud Læringsfestival 13.3. 2019 Britta Carl Hvad skal vi tale om? 1. Hvad er det nye i den styrkede pædagogiske læreplan? Introduktion til den

Læs mere

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Den alsidige personlige udvikling Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Alsidig personlig udvikling Vi forstår

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner.

Børnehuset værdier er, Nærvær, Respekt, Ansvar, & tryghed. Hvis du vil læse mere om vores værdier, kan du læse dem alle på de forskellige faner. 1 I børnehuset ved Noret udspringer vores menneskesyn af den hermeneutiske tilgang, hvilket betyder at det enkelte individ, barn som voksen tillægges betydning og værdi. I tillæg til dette, er vores pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole 2013 2014 Indhold Indledning:... 2 Værdier:... 2 Visioner:... 3 Mål og Aktiviteter:... 3 Børn med specielle behov:... 3 Medindflydelse:...

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning - og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning Revideret august 2016 Indledning Den pædagogiske virksomhed i Jels SFO er en bred vifte af situationer, hvor vi med afsæt i den anerkendende tænkning

Læs mere