Focus 40 Blue dynamisk brailledisplay Brugervejledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Focus 40 Blue dynamisk brailledisplay Brugervejledning"

Transkript

1 Focus 40 Blue dynamisk brailledisplay Brugervejledning Freedom Scientific December 2009 PUBLISERET AF Freedom Scientific st Court North St. Petersburg, Florida USA Information i dette dokument kan ændres uden nogen bemærkning. Ingen del af denne publikation må reproduceres eller sendes på nogen form eller på nogen måde elektronisk eller mekanisk for noget som helst formål uden udtrykkelig skriftlig tilladelse fra Freedom Scientific. Copyright 2009 Freedom Scientific, Alle rettigheder forbeholdt. JAWS er et registreret handelsmærke for Freedom Scientific i U.S.A. og andre lande. Microsoft, Windows XP, og Windows Vista er handelsmærker for Microsoft Corporation i U.S.A. og/eller andre lande. Indeholder sender modul FCC ID: ED9LMX9838 Indeholder sender modul IC:1520A-LMX9838 USA-Federal Communications Commission (FCC) Bemærkning Dette udstyr er blevet testet og fundet at overholde grænserne for en Klasse B digital enhed, i henhold til Part 15 i FCC Rules. Disse grænser er designet til at give en rimelig beskyttelse imod skadelig interferens med en beboelsesinstallation. Dette udstyr genererer, anvender og kan udstråle radiofrekvensenergi, og kan, såfremt det ikke er installeret og anvendes i henhold til instruktionerne, forårsage skadelig inteferens med radiokommunikaiton. Men der er ingen garanti for, at interferens ikke kan forekomme i en bestemt installation. Hvis dette udstyr medfører skadelig interferens overfor modtagelse af radio eller tv, hvilket kan bestemmes ved at tænde og slukke for udstyret, opfordres brugeren til at forsøge at korrigere interferensen på en eller flere af følgende måder: Nyorienter eller omplacer modtagerantennen. Forøg adskillelsen imellem udstyr og modtager. Tilslut udstyret til en stikkontakt, som sidder på et andet kredsløb en den, modtageren er tilsluttet. Konsulter forhandleren eller en erfaren radio/tv tekniker for hjælp. Denne enhed efterlever part 15 i FCC Rules. Handling er underkastet følgende to betingelser: (1) Denne enhed må ikke forårsage skadelig interferens, og (2) denne enhed må acceptere enhver modtaget interferens, herunder interferens, som kan medføre uønsket drift. Alle ændringer eller modifikationer, som ikke udtrykkelligt er godkendt af parten, ansvarlig for overholdelsen, kan annullere brugerens bemyndigelse til at betjene udstyret. Advarsel: Eksponering til udstråling af radiofrevenser Denne enhed må ikke blive placeret ved siden af eller betjent i forbindelse med nogen antenne eller sender.

2 Canada Industry Canada (IC) Bemærkning Denne enhed er i overensstemmelse med RSS 210 of Industry Canada. Handling er underkastet følgende to betingelser: (1) Denne enhed må ikke forårsage interferens, og (2) denne enhed må acceptere enhver interferens, herunder interferens, som kan medføre uønsket drift af denne enhed. L utilisation de ce dispositif est autorisée seulement aux conditions suivantes : (1) il ne doit pas produire d interference et (2) l utilisateur du dispositif doit étre pr?t? accepter toute interference radioélectrique reçu, m?me si celle-ci est susceptible de compromettre le fonctionnement du dispositif. Advarsel: Eksponering til udstråling af radiofrevenser Installatøren af dette radioudstyr skal sikre sig, at antennen er placeret og peger på sådan en måde, at den ikke udsender RF felt, som overskrider Health Canada grænserne for generel befolkning; konsulter Safety Code 6, der kan hentes fra Health Canada s websiden ATTENTION: Denne enhed er leveret med kabler, som er i overensstemmelse med FCC regulativer. Hvis der i fremtiden bliver brug for erstatningskabler, så kontakt venligst Freedom Scientific for at få det korrekt skærmet kabel. Indholdfortegnelse Funktioner Vigtig note Hvad er der i kassen? Fysisk udseendde kontroller Tænd/sluk knap Internt batteri Bæretaske Tilslutte Fokus Tilføje JAWS support til Fokus displayet Installere Focus display sammen med JAWS 11 eller senere Installere Focus display sammen med JAWS 10 eller tidligere Konfigurere Bluetooth tilslutning Skrive og udskrive i forkortet Braille med Focus 40 Blue Braille indlæringstilstand Konfigurere Focus display Focus tastaturkommando oversigt Bekvemme kommandoer Braillekommandoer Windows kommandoer JAWS kommandoer Omgivelsesbetragtninger Diagnosetilstand Funktioner Focus 40 Blue dynamiske brailledisplay udgør en kompakt og taktil grænseflade mod din computer. Benyttes sammen med skærmlæsningssoftware såsom JAWS for Windows, kan Focus 40 Blue forbedre dine computer erfaringer.

3 Focus 40 Blue inkluderer følgende funktioner: 40 dynamiske brailleceller En markørrute knap oven over hver braillecelle En Navrække knap oven over hver markørrute knap 8-tast Perkins lignende brailletastatur, med tilføjelse af to SKIFT taster To panoreringsknapper, to vippeknapper, og to vælgerknapper, To Lynhjul (WHIZWHEELS ), et i hver ende af displayet, til hurtig navigering af filer, lister og menuer. VariBraille justerbar fasthed af braillepunkter Statusceller, som kan konfigureres i hver sin ende af displayet. Hurtig læsetilstand for hurtig genenmsyn af filer USB tilslutning itl computer Bluetooth trådløs tilslutning med strømforsyning fra batteri Understøttelse for udvalgte mobiltelefoner og PDAs via tredje parts applikationer. Vigtig note Denne enhed har ingen dele, som brugeren skal servicere Ethvert uatoriseret forsøg på at servicere eller erstatte interne komponenter ved at åbne kabinettet vil annullere produktgarantien. Hvad er der i kassen? Focus pakken inkluderer følgende ting. Hvis du mener, at der mangler nogle af komponenterne, listet neden under, så kald venligst Kundeservice på (800) Focus 40 Blue brailledisplay AC adapter USB kabel, 6-fod Bæretaske Manual i sort og braille Håndbog på CD Garanti registreringskort Produktsupport bialg Fysisk udseendde På den venstre side af displayet fra forside mod bagside finder du en rund tænd/sluk knap, en standard mini B USB port, og strømstikket for tilslutning af AC adapteren. Hvis Focus 40 Blue tilsluttes til USB, behøver den ingen ekstern strømforsyning. De dynamiske brailleceller er placeret hen i mod forsiden af enheden. Der er en markørrute knap oven over hver braillecelle, og en Navrække knap umiddelbart oven over hver markørrute knap. I begge ender på oversiden af displayet findes Lynhjul (WHIZWHEELS) for nem navigering. Placeret direkte oven over Navrække knapperne er der otte taster svarende til dem på en Perkins lignende brailletastatur. De otte brailletaster er fra venstre mod højre: 7, 3, 2, 1, 4, 5, 6, og 8. Disse taster benyttes til at indtaste kommandoer. På forkanten lige neden under og i midten af displayet er der en MELLEMRUM. Denne tast benyttes sammen med brailletasterne, når der skal indtastes kommandoer.

4 På forkanten af Focus displayet er der følgende kontroller, regnet fra venstre mod højre: Venstre panoreringsknap Venstre vippeknap Venstre vælgerknap Venstre Skift tast (benyttes sammen med MELLEMRUM og brailletaster til at indtaste kommandoer) Højre Skift tast (benyttes sammen med MELLEMRUM og brailletaster til at indtaste kommandoer) Højre vælgerknap Højre vippeknap Højre panoreringsknap kontroller Focus 40 Blue display har to Lynhjul (WHIZWHEELS), to panoreringsknapper, to vippeknapper, to vælgerknapper, markørrute knapper og Navrække knapper oven over hver braillecelle. Se kortet, som efterfølger Navrække afsnittet for en fuldstændig listning over alle flerkontrol funktioner. LYNHJUL Focus Lynhjul (WHIZWHEELS) giver dig en mulighed for hurtigt at flytte igennem filer, dialogbokse, lister og menuer. I en fil kan du flytte efter linje, sætning, afsnit, eller panorere tilbage eller fremad. I en dialogboks kan du flytte imellem de mulige kontroller, og endog interagere med dem. I en menu kan du flytte op og ned igennem menuemnerne. Panoreringsknapper Focus panoreringsknapper panorerer mod venstre eller højre bredden af displayet (40 celler) hver gang, de trykkes. Tryk panoreringsknappen på den venstre forkant af Focus for at panorere mod venstre; tryk panoreringsknappen på den højre forkant af Focus for at panorere mod højre. Funktionerne af panoreringsknapperne kan vendes, så den venstre panoreringsknap vil panorere mod højre, og den højre panoreringsknap panorere mod venstre. Se venligst hjælpen i JAWS Tastatur Manager for detaljer om hvorledes, disse og andre kontroltildelinger ændres. Vippeknapper Vippeknapperne flytter en linje op eller ned. Tryk den øverste del af vippeknappen for at flytte en linje op; tryk den nederste del af vippeknappen for at flytte en linje ned. Vippeknapperne vil i kombination med panoreringsknapperne flytte til start eller slut på den linje, markøren befinder sig på. Tryk en panoreringsknap og toppen af en vippeknap for at flytte til starten af en linje. Tryk en panoreringsknap og bunden af en vippeknap for at flytte til slut på en linje. Vælgerknapper Brugt alene kontrollerer vælgerknapperne Auto avancere. Når de trykkes i kombination med andre kontroller, udfører vælgerknapperne flere funktioner. Markørrute knapper Der er markørrute knapper oven over hver braillecelle Tryk en markørrute knap for at flytte markøren til dette sted,

5 eller for at vælge et link på en webside eller i en meddelelse. I linje tilstand vil tryk på en markørrute knap åbne en menu eller vælge menupunkter. Tryk og hold HØJRE VÆLGERKNAP, mens du samtidigt trykker en MARKØRRUTE KNAP for at simulere et højre museklik på det pågældende sted. Navrække knapper Placeret umiddelbart bagved markørrute knapperne findes Navrække knapperne. Antallet af Navrække knapper er det samme som antallet af brailleceller på Focus displayet. Navrække knapperne har to blokke med 5 knapper, der fungerer som genveje til at give hurtig adgang til funktioner eller indstillinger; resten fungerer som ekstra panoreringsknapper. Lige bagved Navrække knapperne er der fem forhøjede mærker til at give en hurtig orientering for Navrække og markørrute knapperne: en oven over og til venstre for den femte Navrække knap, inden den første genvej, i midten af rækken, oven over og til højre for den tiende genvej, og til højre for den femte panoreringsknap, regnet fra den højre ende af rækken. De ti Navrække knapper umiddelbart neden under centermærket er genveje, og er nummereret mod venstre for centermærket 1 til 5; de fem knapper til højre for dette mærke er nummereret fra venstre mod højre 6 til 10. De resterende knapper tjener samme funktioner som panoreringskanpperne; dem til venstre panorerer mod venstre, og dem til højre panorerer mod højre. Navrække genvejstasterne og deres funktioner er vist i den efterfølgende tabel. Tabel over genvejsfunktioner Genvej Funktion 1 Flyt braillemarkør til PC markør 2 Aktiv markør følger braillemarkrør 3 Braillemarkør følger aktiv markør 4 Top af vindue 5 SKIFT+TAB 6 TAB 7 Bund af vindue 8 Skift forkortet Braille (Grade 2) oversættelse 9 Udvid aktuelt ord 10 Flyt braillemarkør til aktiv markør Yderligere er de to Navrække knapper, umiddelbart til venstre for den første genvejstast, og de to til højre for den tiende genvejstast tildelt til følgende specialfunktioner. Navrække knap Funktion Anden knap til venstre for den første genvejstast Skift auto avancere tilstand Første knap til venstre for den første genvejstast Gentag sidste flashmeddelelse Første knap til højre for den tiende genvejstast Formindsk auto avancere hastighed Anden knap til højre for den tiende genvejstast Forøg auto avancere hastighed Tabel over multikontrol funktioner

6 Funktion Skift auto avancere tilstand Formindsk auto avancere hastighed Forøg auto avancere hastighed Venstre museklik Kommando VENSTRE VÆLGER+HØJRE VÆLGER VENSTRE VÆLGER HØJRE VÆLGER PANORERINGSKNAP+MARKØR RUTEKNAP eller PANORERING VIPPEKNAP OP+MARKØR RUTEKNAP eller PANORERING VIPPEKNAP NED+MARKØR RUTEKNAP RUTEKNAP CHORD Kontrol+Venstre museklik Side ned VENSTRE eller HØJRE VÆLGER+VIPPEKNAP NED Top af fil VENSTRE PANORERINGSKNAP+VÆLGERKNAP eller VÆLGERKNAP+PANORERING VIPPEKNAP OP Bund af fil HØJRE PANORERINGSKNAP+VÆLGERKNAP eller VÆLGERKNAP+PANORERING VIPPEKNAP NED Slut PANORERINGSKNAP+VIPPEKNAP NED Hjem PANORERINGSKNAP+VIPPEKNAP OP Næste linje VIPPEKNAP NED Forrige linje VIPPEKNAP OP Panorering mod VENSTRE PANORERINGSKNAP eller venstre VENSTRE PANORERING VIPPEKNAP OP Panorering mod højre HØJRE PANORERINGSKNAP ellerhøjre PANORERING VIPPEKNAP OP Vælg tekst HØJRE VÆLGERKNAP+MARKØR RUTEKNAP Vælg blok VÆLGER KNAP+MARKØR RUTEKNAP ved start af blok; gentag ved slut på blok Skift Lynhjul (Whiz VENSTRE eller HØJRE LYNHJUL CHORD Wheels) Til/Fra Side op VENSTRE eller HØJRE VÆLGER+VIPPEKNAP OP Tænd/sluk knap Tænd/sluk knappen tænder eller slukker for Focus, når den ikke er tilsluttet til USB. Tryk den en gang for at tænde for displayet, og tryk og hold den i tre sekunder for at slukke for displayet. Internt batteri

7 Focus 40 Blue indeholder et internt batteri for Bluetooth brug. Når du anvender Focus over en Bluetooth forbindelse, vil du få omkring 20 timers almindelig brug. For at checke batteristatus, mens displayet anvendes trykkes tænd/sluk knappen for at vise den procentmæssige forbrugte del af batteriet. Tryk en markørrute eller en Navrække knap for at vende tilbage til normal virkemåde. Når batteriet er på henholdsvis 20 procent, 10 procent og 5 procent, vil der blive vist en batteriadvarsel, som indikerer, at det er på tide at tilslutte strømforsyningen. Du kan afvise denne meddelelse ved at trykke en markørrute eller en Navrække knap. Yderligere, når batteriet kommer ned under 10 procent, vil punkt syv og otte i de sidste fem celler vise hvert procentvis fald. Når for eksempel batteriet er på en procent, vil punkt 8 i celle 40 blive hævet. Når Focus oplades, skal du anvende den strømforsyning, der fulgte med din enhed. Du kan fortsætte med at anvende Focus, mens den lades op. Advarsel: Ingen bruger servicerbare dele. Risko for højspændingsstød. Bæretaske Den vandafvisende neoprene bæretaske passer tæt hen over brailledisplayet. Når du transporterer Focus, bør du anvende bæretasken for at beskytte den imod omgivende affald og skader. Tilslutte Fokus Du kan tilslutte Focus brailledisplayet til din computer ved brug af enten USB porten eller Bluetooth. Hvis du tilslutter igennem USB, får displayet strømmen fra computeren igennem USB kablet. Dette oplader også det interne batteri. Lige så snart du tilslutter USB kablet til computeren, vil Focus umiddelbart tænde. Når USB kablet fjernes, slukker Focus. Trykkes Tænd/sluk knappen, mens det er tilsluttet til USB, vil Focus vise model, firmware version, batteristatus, og tilslutningstype, USB, i de sidste tre celler. Trykkes en markør ruteknap eller en Navrække knap, vender displayet tilbage til normal virkemåde. Bluetooth er en trådløs kommunikationsteknologi med kort rækkevidde. Enheder med Bluetooth muligheder kan kommunikere med hinanden overen kort afstand på omkring 10 meter (30 fod) uden at kræve en fysisk forbindelse. Når Focus anvendes trådløst over Bluetooth betyder det, at du behøver at bekymre dig om kabler, og du kan slappe af på din sofa, og anvende Focus som både et brailledisplay og tastatur til at få adgang til din computer henover rummet. For at kunne anvende Bluetooth skal du etablere et partnerskab med en Bluetooth aktiveret computer. Hovedparten af moderne notebook computere så vel som nogle desktop computere tilbyder indbygget Bluetooth understøttelse. Men ikke alle computere tilbyder det. Hvis din computer ikke har indbygget Bluetooth, kommer du til at købe en ekstern USB Bluetooth adapter, og installere de relevante drivere på dit system for at aktivere denne funktionalitet. Se venligst dokumentationen, som kom med din Bluetooth hardware for at sikre, at Bluetooth er korrekt konfigureret på din conmputer. Tilføje JAWS support til Fokus displayet Hvis du anvender Focus 40 Blue med JAWS 10 eller tidligere, skal du først installere driveren, som findes på Companion CD'en, som kom med dit display, inden du tilslutter det til din computer. JAWS 11 og senere installerer automatisk de nødvendige filer til brug for Focus 40 Blue. Bemærkning: Hvis du vælger at anvende Focus displayet sammen med en tredje parts skærmlæser, skal du stadig

8 installere driveren fra Companion CD. Men når den er installeret, skal du referere til dokumentationen, som kom sammen med softwaren, efter information om konfigurering og brug af Focus med denne særlige applikation, da visse kommandoer kan være forskellige. Installere Focus display sammen med JAWS 11 eller senere For at konfigurere Focus 40 Blue brailledisplay til brug med JAWS 11 eller senere gøres følgende: 1. Udfør JAWS installationen, og genstart din computer, når du bliver bedt om det. 2. Efter at computeren er genstartet og JAWS indlæst, etableres en USB forbindelse imellem Focus og computeren. 3. Windows vil detektere displayet, og installere de relevante drivere. Bemærkning: Windows XP vil vise en Fundet ny hardware vejledning, som vil bede dig om at finde driveren. Vælg dette punkt for automatisk at installere softwaren, og vælg derefter Afslut for at færdiggøre installationen. 4. Straks driverne er installeret, skal du lukke og genstarte JAWS for at kunne begynde at bruge dit Focus 40 Blue. Installere Focus display sammen med JAWS 10 eller tidligere For at tilføje understøttelse af Focus 40 Blue i JAWS 10 eller tidligere gøres følgende: Bemærkning: Afbryd Focus displayet fra din computer, når de efterfølgende punkter udføres. Hvis displayet er tilsluttet under denne proces, kan det resultere i en forkert installation, og displayet vil ikke fungere korrekt. 1. Indsæt Focus 40 Blue Companion CD. Når Freedom Scientific Focus Setup dialogboksen åbnes, så vælg Installer Windows driver. Du vil høre en række klik, mens driveren installeres. 2. Når installationen er færdig, så vælg OK knappen for at genstarte din computer. 3. Efter at computeren er genstartet og JAWS indlæst, etableres en USB forbindelse imellem Focus og computeren. 4. Windows vil detektere displayet, og installere de relevante drivere. Bemærkning: Windows XP vil vise en Fundet ny hardware vejledning, som vil bede dig om at finde driveren. Vælg dette punkt for automatisk at installere softwaren, og vælg derefter Afslut for at færdiggøre installationen. 5. Afslut og genstart derefter JAWS. Dit nye Focus 40 Blue brailledisplay fungerer korrekt. Konfigurere Bluetooth tilslutning For at kunne anvende Focus 40 Blue trådløst med JAWS over Bluetooth, skal du konfigurere et Bluetooth partnerskab imellem Focus og computeren, og konfigurere JAWS til at anvende Bluetooth COM porten. For at sætte en Bluetooth forbindelse op imellem Focus displayet og JAWS gøres følgende: 1. Vær sikker på, at Bluetooth er aktiveret på computeren, som kører JAWS. Hvis du anvender en ekstern USB USB Bluetooth adapter, så sæt den i og vær sikker på, at den er detekteret korrekt. 2. Tænd for Focus. Information om firmware version og batteristatus vises. 3. På computeren gå til Kontrolpanel og vælg Bluetooth enheder. 4. Når Bluetooth enheder dialogboksen åbnes, så tryk TAB for at komme til Tilføj knappen, og tryk ENTER. 5. Benyt MELLEMRUM til at vælge Min enhed er sat op og klar til at blive detekteret checkboksen, og vælg dernæst Næste for at begynde søgningen efter Bluetooth enheder. Dette kan tage adskillige sekunder. Du bliver placeret i en liste over enheder, når søgningen er færdig. 6. Benyt PILE tasterne til at vælge Focus 40 BT fra listen, og vælg dernæst Næste. Hvis Focus displayet ikke blev fundet, så skal du lige sikre dig, at der er tændt for det, og vælg dernæst Søg igen knappen.

9 7. Vælg Benyt adgangskode funudet i dokumentation radioknappen, og tryk TAB for at komme til Adgangskode redigeringsfeltet, indtast 0000, og vælg Næste. 8. Efter et par sekunder vil du modtage en meddelelse, som informerer dig om, at Bluetooth enheden er blevet tilsluttet med succes, og tildeling af indkommende COM port vises. Skriv det udgående port nummer ned, da dette vil være porten, JAWS vil anvende til at kommunikere med Focus. 9. Vælg Færdig for at lukke vejlederen, og derefter OK for at lukke Bluetooth enheder dialogboksen og gemme dine indstillinger. Bemærkning: Dine indstillinger gemmes ikke, hvis du ikke afslutter vejlederen og Bluetooth enheder dialogboksen, som beskrevet i punkt 9. Du skal nu konfigurere JAWS til at anvende den COM port, som bleve tilføjet, da du parrede Focus. For at konfigurere JAWS gøres følgende: 1. Tryk INSERT+J for at åbne JAWS vinduet. 2. Tryk ALT+O for at åbne Indstilinger menuen, og vælg Braille for at åbne Braille grundlæggende indstillinger dialogboksen. 3. I Standard Brailledisplay komboboksen skal du sikre dig, at Focus er valgt, og vælg derefter Ændre indstillinger. 4. Vælg i listen over COM porte den port, som svarer til det udgående COM port nummer, som blev vist, da du var færdig med at parre Focus. 5. Vælg OK, og du bliver bedt om at genstarte JAWS for at disse ændringer kan træde i kraft. Vælg OK for at lukke denne meddelelse, og endnu en gang for at lukke Braille grundlæggende indstillinger dialogboksen. 6. Afslut og genstart JAWS, og din Focus 40 Blue kommunikerer nu med JAWS over Bluetooth. For at checke batteristatus tryk Tænd/sluk knappen for at vise den resterende strøm på batteriet i procent. Bogstaverne BT vises også i cellerne 38 og 39 for at indikere, at Bluetooth forbindelsen er aktiv. Tryk en markørrute eller en Navrække knap for at vende tilbage til normal virkemåde. Skrive og udskrive i forkortet Braille med Focus 40 Blue Focus 40 Blue braille displayet giver dig en måde til at oprette et dokument på din computer ved brug af forkortet braille, og derefter udskrive dokumentet i ren tekst. Indtastningstilstand funktionen i JAWS gør det muligt at indtaste direkte i et dokument på en computer ved brug af det Perkins lignende tastatur, som findes indbygget i displayet. Men hvis du skriver i en applikation som for eksempel Microsoft Word, kan du indtaste i forkortet braille, og læse det på brailledisplayet, men du kan ikke udskrive det, du har skrevet, med mindre du indtaster det i uforkortet braille, eftersom programmet ikke oversætter forkortet braille tilbage til tekst. For at skrive i forkortet Brailleog for at generere en læsbart udskrivning, kan du anvende det gratis værktøj, kaldet WinPrint, til at udføre opgaven. WinPrint værktøjet gør det muligt for dig at udskrive formaterede filer til en Windows printer igennem din computer. Du behøver ikke at skulle anvende en DOS-baseret printer. Du indlæser filen på din COMPUTER med en.brl extension. Den vil derefter blive åbnet i WinPrint, og udskrives ved brug af den printer, der er konfigureret for din computer. For at skrive og udskrive i forkortet braille fra Focus gør følgende: 1. For at hente WinPrint fra internettet gå til vælg Downloads, og derefter Notetaker Update, WinDisk og Nemeth Tutorial Software. 2. Rul ned til afsnittet FREE WinPrint Download, og vælg WinPrint Download linket for at vise winprint.exe dialogboksen.

10 3. Vælg Kør i dialogboksen for at vise WinZip Self-Extractor funktionen, og vælg dernæst Unzip for at udtrække WinPrint værktøjet til dit systems rod (C:) bibliotek. 4. Fra Windows Start knappen vælg Windows Stifinder, og find dernæst den udpakkede WinPrint mappe i den venstre del af skærmen. Bemærkning: Du skal have den aktuelle version af WinZip indlæst på din maskine for at kunne udtrække WinPrint værktøjet på dit system. Hvis yderligere Windows Stifinder allerede er åbnet på dit system, skal du genskrive skærmen for at kunne se den udpakkede WinPrint mappe. 5. Start Winprint værktøjet ved at vælge ikonen i mappen, som blevoprettet i Stifinder. Der vises et redigeringsvindue. 6. I redigeringsvinduet vælges Settings menuen ved at trykke ALT+S, og Options vælges for at vise Options dialogboksen. 7. I Back Translator afsnittet i Options dialogboksen er der en række radioknapper. Vælg TIL, og tryk ENTER. 8. Du kan slå braille oversættelse fra ved at trykke G CHORD, aktivere Indtastningstilstand på din Focus ved at trykke VENSTRE SKIFT+MELLEMRUM+HØJRE SKIFT, og begynde at taste ind i forkortet braille. Braille indlæringstilstand Fra og med JAWS er Braille indlæringstilstand et træningsværktøj for undervisning og indlæring af braille. Når braille Indlæringsværktøj er til, vil JAWS annoncere det aktuelle braille tegn i braillecellen, når du trykker Markørrute knappen umiddelbart oven over den aktuelle celle. Når du trykker Navrække knappen (placeret lige bagved Markørrute knappen), annoncerer og staver JAWS braille ordet. For at aktivere braille Indlæringstilstand gøres følgende: 1. Vær sikker på, at Focus displayet er koblet til din computer. 2. Gør et af følgende: Tryk CTRL+INSERT+B for at åbne Juster brailleindstilinger dialogboksen, eller Tryk INSERT+V for at åbne Juster JAWS Indstillinger dialogboksen. 3. Tryk I, indtil Indlæringstilstand vises, og tryk dereftermellemrum for at skifte Indlæringstilstand til. Braille Indlæringstilstand forbliver til, indtil den skiftes fra, eller indtil JAWS genstartes. Når yderligere Braille Indlæringstilstand er deaktiveret, kan du altid trykke brailledisplayets venstre eller højre Lynhjul sammen med enten en Markørrute eller Navrække knap for kort at anvende Braille Indlæringstilstand funktionaliteten. Dette er nyttigt, når du har brug for en hurtig påmindelse, men ikke ønsker at gå igennem processen med at slå Braille Indlæringstilstanden til, som tidligere beskrevet. For dynamisk at anvende Braille Indlæringstilstanden gør et af følgende: Tryk LYNHJUL+MARKØRRUTE for at få JAWS til at annoncere brailletegnet i displaycellen, eller Tryk LYNHJUL+NAVRÆKKE for at få JAWS til at annoncere og stave braille ordet. Bemærkning: JAWS vender tilbage til normal virkemåde efter at have annonceret brailletegnet eller ordet. Konfigurere Focus display Focus brailledisplay har adskillige funktioner, som du kan tilpasse til dine behov. Du kan justere placeringen af statusceller, definere start og slut positionen på læselinjen, variere fastheden af braillepunkter, og aktivere Hurtig læsetilstand. Disse indstillinger kan alle justeres ved brug af JAWS Konfiguration Manager, Sæt Indstilinger, Braille indstillinger, Avanceret Brailledisplay indstillinger. Åbn Default.jcf for at justere disse indstillinger for alle applikationer, eller åbn en applikations specifik.jcf fil for at justere indstillinger for denne applikation. For mere information se hjælpen til

11 JAWS Konfiguration Manager. Placering af statusceller Du kan angive, om de informative statusceller skal være placeret i den venstre eller højre ende af displayet, eller vælge slet ikke at vise dem. Statuscellerne er som standard placeret i i den venstre side af displayet. Læselinje Angiv start og slut celle for visning af information. Benyt Læselinje edit spinbokse til at vise information kun på den del af displayet, du ønsker. Standard indstilingerne er bestemt ved placeringen af statuscellerne og længden af displayet. Variabel braille punktfasthed Angiv fasthed af braillepunkter på Focus displayet. Der er fem niveauer af fasthed. Juster displayet til den fasthed, som passer med følsomheden i dine fingre. Hurtiglæsning Sæt Focus displayet til kun at bruge 20 celler. Begrænsning af brailledisplayet til 20 celler kan forøge din læsehastighed. Når Hurtig læsning checkboksen er valgt i Focus brailleindstillinger dialogen, er Placering af statusceller radioknapperne og Læselinje edit spinboksene deaktiveret. Focus tastaturkommando oversigt Dette afsnit beskriver tildelingerne af tastaturkommandoer til JAWS og Focus brailledisplayet. Når du har forstået denne metodik, er der ikke noget behov for at lære en lang liste af kommandoer udenad. Kommandoerne er delt op i Bekvemme kommandoer, JAWS kommandoer, Windows kommandoer, og Braille kommandoer. Der er kun et arbejdsmønster for hver. Focus kommandoerne er konsekvent baseret på JAWS og Windows kommandoer. Hvis du er kendt med JAWS og Windows tastaturkommandoer, er Focus kommandoerne meget nemme at lære. Og når du kender Focus kommanderne, vil også JAWS og Windows tastaturkommandoer være nemme at lære. Bemærkning: Nogle af disse kommandoer duplikerer funktionerne af panoreringsknapperne, vippekontakterne og vælgerknapperne, beskrevet i detaljer tidligere i denne manuel. Undtagelser Computer braille tal og funktionstast sammenhænget gælder ikke for Liste systembakke ikoner kommandoen, INSERT+F11 på tastaturet. HØJRE SKIFT+K (HØJRE SKIFT+PUNKT 1-3) er blevet tildelt til denne kommando. Kommandoen til at åbne Window Liste dialogboksen, INSERT+F10, er HØJRE SKIFT+0 (HØJRE SKIFT+PUNKT ). Kommandoerne, som er blevet tildelt ved brug af Bekvemme kommandoer konventionen, er ikke duplikeret ved brug af JAWS/Windows tildelingskonventionen. Hvis du har behov for at vælge et emne fra skrivebordet, tryk D (PUNKT 1-4-5) for at komme til skrivebordet, tryk VENSTRE SKIFT+MELLEMRUM+HØJRE SKIFT for at aktivere Indtastningstilstand, og indtast dernæst det første bogstav for det ønskede emne på skrivebordet. For eksempel I for Internet Explorer. Der er andre undtagelser, baseret på tilgængeligheden af taster, men vi har forsøgt på at fastholde konsistens med JAWS eller Windows kommandoer, hvor det er muligt.

12 Bekvemme kommandoer Disse kommandoer er de meste benyttede funktioner, og udføres direkte på brailledisplayet. Alle bekvemme kommandoer anvender kun brailletaster. Disse kommandoer anvender ikke SKIFT tasterne eller MELLEMRUM, og findes kun, når Indtastningstilstand (VENSTRE SKIFT+MELLEMRUM+HØJRE SKIFT) er deaktiveret. Bemærkning: For at gøre det nemmere at bruge dem har vi oplyst både brailletegn og punktmønster ækvivalenter for hver kommando. Hvis der ikke findes noget brailletegn, svarende til punktmønsteret, listes punktmønsteret i begge kolonner. Tabel over Bekvemme JAWS og Windows Kommandoer Beskrivelse Brailletegn Braille punktpositioner Startmenu ST Tegn PUNKT 3-4 Menulinje 9 PUNKT 3-5 Minimer alle applikationer D PUNKT Tastaturhjælp TH Tegn (Computer Braille spørgsmålstegn) PUNKT ENTER PUNKT 8 PUNKT 8 BACKSPACE PUNKT 7 PUNKT 7 ESC Z PUNKT Tabel og bekvemme Navigeringskommandoer Beskrivelse Brailletegn Braille punktpositioner TAB PUNKT 4-5M PUNKT 4-5 SKIFT+TAB B PUNKT 1-2 SIDEOP K PUNKT 1-3 SIDE NED PUNKT 4-6 PUNKT 4-6 HJEM Komma PUNKT 2 END PUNKT 5 PUNKT 5 Top af fil L PUNKT Bund af fil PUNKT PUNKT Næste dokumentvindue (CTRL+TAB) W PUNKT Næste linje PUNKT 4 PUNKT 4 Forrige linje A PUNKT 1 Flyt venstre på aktuel linje PUNKT 3 PUNKT 3 Flyt højre på aktuel linje Stort bogstav tegn PUNKT 6 Tabel og bekvemme Markørkommandoer Beskrivelse Brailletegn Braille punktpositioner PC Markør P PUNKT JAWS Markør J PUNKT Flyt braille til aktiv markør R PUNKT

13 Tabel og bekvemme Braillekommandoer Beskrivelse Brailletegn Braille punktpositioner Skift aktiv markør følger braillemarkør T PUNKT Braille skifttilstand (Linje, Struktureret, Taleoversigt, Attributter) M PUNKT Braillekommandoer Disse kommandoer ændrer primært indstillingerne for dit Focus display. De er tastekombinationer med MELLEMRUM, refereret til som chord kommandoer. Benyt MELLEMRUM på samme måde som andre modifikatorer (SKIFT, CTRL, ALT, med mere). Tryk først MELLEMRUM, hold den nede, og tryk derefter den anden tast eller taster, som er del af kommandoen. Disse kommandoer ændrer alle indstillingerne, som benyttes til at formatere, oversætte, eller præsentere information på dit display. Bemærkning: For at gøre det nemmere for dig har vi oplyst både brailletegn og punktmønster ækvivalenter for hver kommando. Hvis der ikke findes noget brailletegn, svarende til punktmønsteret, listes punktmønsteret i begge kolonner. Benyt computer braille for tal, noteret i Brailletegn kolonnen. Tabel over Braillekommandoer Beskrivelse Brailletegn Braille punktpositioner Top af vindue L CHORD PUNKT CHORD Bund af vindue PUNKT CHORD PUNKT CHORD Juster Braille information B CHORD PUNKT 1-2 CHORD Grade 2 Udvid aktuelt ord T CHORD PUNKT CHORD Grade 2 Oversættelse G CHORD PUNKT CHORD Skift tegn og attributter CH Tegn CHORD PUNKT 1-6 CHORD Skift markering M CHORD PUNKT CHORD Skift 8 pixels per mellemrum P CHORD PUNKT CHORD Skift 8/6 Punkt Braille 8 CHORD PUNKT CHORD Farvemarkering tildeling C CHORD PUNKT 1-4 CHORD Skift markørudseende SH Tegn CHORD PUNKT CHORD Begræns Braillemarkør R CHORD PUNKT CHORD Windows kommandoer Windows kommandoerne følger et tilsvarende mønster. Mange Windows kommandoer anvender CTRL, ALT, eller SKIFT som en del af kommandoen. På Focus anvendes VENSTRE SKIFT tasten for disse kommandoer. Windows tastatur kommandoen for at kopiere markeret tekst til udklipsholderen er CTRL+C, så Focus kommandoen er VENSTRE SKIFT+C (VENSTRE SKIFT +PUNKT 1-4). De samme bogstavstildelinger, som anvendes i Windows kommandoerne, anvendes for de tilsvarende Focus kommandoer for at gøre det så nemt som muligt at lære brugen af Focus display, eller for at lære Windows. Alle Windows kommandoerne anvender VENSTRE SKIFT tasten som del af kommandoen. Tabel over Navigering og Redigeringskommandoer

14 Beskrivelse Brailletegn Braille Punktmønstre ALT+TAB VENSTRE SKIFT+PUNKT 4-5 VENSTRE SKIFT+PUNKT 4-5 Sæt ind fra udklipsholder VENSTRE SKIFT+V VENSTRE SKIFT+PUNKT Kopier til udklipsholder VENSTRE SKIFT+C VENSTRE SKIFT+PUNKT 1-4 Klip til udklipsholder VENSTRE SKIFT+X VENSTRE SKIFT+PUNKT Fortryd VENSTRE SKIFT+Z VENSTRE SKIFT+PUNKT Slet VENSTRE SKIFT+D VENSTRE SKIFT+PUNKT Tabel over Vælg kommandoer HØJRE SKIFT+7 Beskrivelse Brailletegn Braille Punktmønstre Vælg næste tegn VENSTRE SKIFT+PUNKT 6 VENSTRE SKIFT+PUNKT 6 Vælg forrige tegn VENSTRE SKIFT+PUNKT 3 VENSTRE SKIFT+PUNKT 3 Vælg næste linje VENSTRE SKIFT+PUNKT 4 VENSTRE SKIFT+PUNKT 4 Vælg forrige linje VENSTRE SKIFT+PUNKT 1 VENSTRE SKIFT+PUNKT 1 Vælg til slut på linje VENSTRE SKIFT+PUNKT 5 VENSTRE SKIFT+PUNKT 5 Vælg fra start på linje VENSTRE SKIFT+PUNKT 2 VENSTRE SKIFT+PUNKT 2 Vælg fra top VENSTRE SKIFT+L VENSTRE SKIFT+PUNKT Vælg til bund VENSTRE SKIFT+PUNKT VENSTRE SKIFT+PUNKT Vælg næste skærm VENSTRE SKIFT+PUNKT 4-6 VENSTRE SKIFT+PUNKT 4-6 Vælg forrige skærm VENSTRE SKIFT+K VENSTRE SKIFT+PUNKT 1-3 Vælg alt VENSTRESKIFT+FOR Tegn VENSTRE SKIFT+PUNKT Vælg en ramme HØJRE SKIFT+9 HØJRE SKIFT+PUNKT 3-5 Vælg en overskrift HØJRE SKIFT+6 HØJRE SKIFT+PUNKT Vælg et link HØJRE SKIFT+PUNKT Vælg med Markørrute knapperne For at vælge med markørrute knapperne så tryk og hold VENSTRE SKIFT, og tryk derefter markørrute knappen oven over teksten, hvor du vil starte med at foretage valget. Slip begge taster. Flyt hen til det sted, hvor du vil slutte valget, og tryk VENSTRE SKIFT plus markørrute knappen på dette sted. Benyt en vilkårlig navigeringskommando til at komme fra startpunktet til slutpunktet på teksten, du ønsker at vælge. Du kan bruge selv Lynhjulene, men hvis vinduet med teksten ruller, vil dette påvirke informationen, som er valgt. JAWS kommandoer Disse kommandoer er nemme at lære, hvis du er kendt med JAWS. Hvis du først er ved at lære dit Focus display og JAWS at kende, vil disse kommandoer også hjælpe dig med at lære JAWS tastaturkommandoerne. HØJRE SKIFT tasten på dit Focus display svarer til INSERT tasten på computer tastaturet. JAWS tastaturkommandoen for at aktivere JAWS vinduet er INSERT+J,, så den tilsvarende Focus command er HØJRE SKIFT+J (HØJRE SKIFT+PUNKT 2-4-5). Mange JAWS tastatur kommandoer anvender INSERT sammen med funktionstasterne, F1 til F12. For tastatur kommandoer, som anvender INSERT+F1 til F9 trykkes og holdes HØJRE SKIFT nede på Focus, hvorefter computer braille nummeret for funktionstasten trykkes. For eksempel er JAWS tastatur kommandoer for skærm afhængig hjælp INSERT+F1, så Focus kommandoen er HØJRE SKIFT+1 (HØJRE SKIFT+PUNKT 1-8).

15 Alle JAWS kommandoerne anvender HØJRE SKIFT tasten som del af kommandoen. Tabel over Generelle kommandoer Beskrivelse Brailletegn Braille Punktmønstre Skærmafhængig hjælp HØJRE SKIFT+1 HØJRE SKIFT+PUNKT 2-8 Juster JAWS HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT information SKIFT+V Åbn jobliste HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT SKIFT List systembakke HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT ikoner SKIFT+K 1-3 Genskriv skærm HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT SKIFT+Z Sig skrifttype HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT SKIFT+F Windows taster HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT hjælp SKIFT+W Læs aktuelt vindue HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT SKIFT+B 1-2 Standard knap i HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT dialog SKIFT+E 1-5 Luk JAWS ned HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT SKIFT Vælg en HØJRE HØJRE SKIFT+PUNKT talesyntese SKIFT+S Tabel over markørfunktioner JAWS Vindue HØJRE SKIFT+J HØJRE SKIFT+PUNKT Beskrivelse Brailletegn Braille Punktmønstre Flyt JAWS til PC HØJRE SKIFT+PUNKT 3-6 (MINUS Tegn) HØJRE SKIFT+PUNKT 3-6 Flyt PC til JAWS HØJRE SKIFT+ING Tegn (PLUS tegn) HØJRE SKIFT+PUNKT Tabel over værktøjsfunktioner Beskrivelse Brailletegn Braille Punktmønstre Kør JAWS Manager HØJRE SKIFT+2 HØJRE SKIFT+PUNKT 2-3 Sæt ramme øverst venstre HØJRE SKIFT+OW Tegn HØJRE SKIFT+PUNKT Sæt ramme bund højre HØJRE SKIFT+ER Tegn HØJRE SKIFT+PUNKT Grafiknavngiver HØJRE SKIFT+G HØJRE SKIFT+PUNKT JAWS Find HØJRE SKIFT+F CHORD HØJRE SKIFT+PUNKT CHORD JAWS Find næste HØJRE SKIFT+PUNKT 2-5 HØJRE SKIFT+PUNKT 2-5 Omgivelsesbetragtninger

16 Opbevaring Temperatur 0 til 60 C (0 til 140 F) Fugtighed 80% RH Betjening Temperatur 5 til 40 C (41 til 104 F) Fugtighed 60% RH ikke kondenserende Diagnosetilstand Focus Brailledisplay har indbygget diagnostiktest for markørrute knapperne, brailledisplay, Lynhjul (WHIZWEELS), Brailletaster, panoreringsknapper, vippeknapper, og vælgerknapper. Inden du går ind i diagnostiktilstanden, skal du afbryde forbindelsen imellem Focus og din computer, og sikre dig, at den er slukket. Gå ind i og ud af diagnosetilstand Tryk simultant Markørrute og Navrække knapperne længst til venstre (oven over celle et), mens du tænder for Focus. Teksten, "press cr key/wheel/panel keys," vises for at indikere, at diagnostiktilstanden er aktiveret. Tryk tænd/sluk knappen igen for at afslutte diagnostiktilstanden. Rute og Navrække test Markørrute og Navrække knap testen sikrer, at hver af Markørrute og Navrække knapperne på brailledisplayet fungerer korrekt. Tryk en vilkårllig Markørrute knap for at aktivere PUNKT i cellen neden under knappen. Tryk en vilkårlig Navrække knap for at aktivere PUNKT i den tilsvarende braillecelle. Display Test/Rens Det er nødvendigt at afbryde dit Focus display fra din computer, og slukke for den, inden denne test påbegyndes. Display testen benyttes til at sikre, at hver pind i brailledisplayet kan aktiveres. Display testen giver dig også mulighed for at rense brailledisplayet. Tænd for Focus mend du samtidigt trykker Markørrute og Navrække knapperne helt ude til (oven overcelle 40). Denne handling medfører, at alle cellerne aktiveres for rensning. Anvend en blød klud fugtet med isopropyl alcohol. Brug ikke noget andet til at rense cellerne. Mens du er i denne tilstand, vil tryk på den yderst til højre Markørrute knap deaktivere alle celler. Trykkes Navrække knappen helt ude til højre, aktiveres alle celler igen. Trykkes Navrække knappen ved siden af Navrække knappen helt ude til højre, vil cellerne skifte op og ned. For at stoppe dette trykkes enten Markørrute eller Navnrække knappen helt ude til højre. Trykkes Markørrute knappen ved siden af Markørrute knappen helt ude til højre, vil cellerne blive aktiveret med et andet mønster. For at stoppe dette trykkes enten Markørrute eller Navnrække knappen helt ude til højre. Tast og kontroller test

17 Taste og kontroller testen sikrer, at hver eneste tast, kontroller og Lynhjul fungerer korrekt. Du kan starte tastetesten efter at være kommet ind i diagnostiktilstanden ved at tykke en af tasterne eller kontrollerne, listet i tabellen neden under. Brailledisplayet reflekterer hver tast, der trykkes. Se venligst den efterfølgende tabel for det eksakte punktmønster for hver af tasterne. Tryk hver af tasterne og kontrollerne, og verificer, at det relevante svar vises. Tast Visning PUNKT 1 1 PUNKT 2 2 PUNKT 3 3 PUNKT 4 4 PUNKT 5 5 PUNKT 6 6 PUNKT 7 7 PUNKT 8 8 VENSTE SKIFT kls HØJRE SKIFT krs MELLEMRUM ksp VENSTRE PANORERINGSKNAP pl HØJRE PANORERINGSKNAP pr VENSTRE VÆLGERKNAP sl HØJRE VÆLGERKNAP sr VENSTRE LYNHJUL KONTAKT wls VENSTRE LYNHJUL OP wlu VENSTRE LYNHJUL NED wld HØJRE LYNHJUL KONTAKT wrs HØJRE LYNJUL OP wru HØJRE LYNHJUL NED wrd VENSTRE VIPPEKNAP OP rlu VENSTRE VIPPEKNAP NED rld HØJRE VIPPEKNAP OP rru HØJRE VIPPEKNAP NED rrd Batteri information tilstand Inden du går ind i denne tilstand, skal du afbryde forbindelsen imellem Focus og din computer, og sikre dig, at den er slukket. Tænd for Focus mend du samtidigt trykker Markørrute og Navrække knapperne oven over celle to. Focus viser yderligere information om det interne batteri.

Braille Display Input kommandoer

Braille Display Input kommandoer Braille Display Input kommandoer JAWS understøtter en serie af kommandoer, som giver dig mulighed for at give braille kommandoer, og også kontrollere din computer. Benyt disse kommandoer sammen med Freedom

Læs mere

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING

HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING HUMANWARE BRAILLIANT INSTALLATIONSVEJLEDNING KOMMANDOOVERSIGT TIL BRUG PÅ WINDOWS COMPUTERE MED JAWS INTRODUKTION: Brailliant displays har indbygget BlueTooth og USB. BlueTooth anvendes til at forbinde

Læs mere

GEM. Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S. Freedom Scientific, Inc. 440640-001 Rev. A

GEM. Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S. Freedom Scientific, Inc. 440640-001 Rev. A GEM Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S Freedom Scientific, Inc. 440640-001 Rev. A UDGIVET AF Freedom Scientific - www.freedomscientific.com Dansk udgave af Instrulog A/S www.instrulog.dk

Læs mere

Skrivebordet Windows 10

Skrivebordet Windows 10 Få adgang til Stifinder, Indstillinger og andre apps, du bruger ofte, i venstre side af menuen Start. Hvis du vil se alle dine apps og programmer, skal du vælge Alle apps. Vises der en pil til højre for

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Pakkens indhold. Ordliste. Powerline Adapter

Pakkens indhold. Ordliste. Powerline Adapter Powerline Adapter Bemærk venligst! Udsæt ikke Powerline Adapter for ekstreme temperaturer. Placér ikke adapteren i direkte sollys eller i nærheden af radiatorer eller andre varmekilder. Brug ikke Powerline

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015 Indholdsfortegnelse Hvordan tilslutter jeg min notebook til en projektor på skolen?... 2 Hvordan tilslutter jeg min notebook til højtalerne i klassen?... 2 Hvordan tilslutter jeg en af skolens printere?...

Læs mere

TRUST 100MB SPEEDSHARE USB ADAPTER

TRUST 100MB SPEEDSHARE USB ADAPTER 1 Introduktion Tillykke med Deres køb af Trust 100MB Speedshare USB Adapter. Trust 100MB Speedshare USB Adapteret giver Dem mulighed for at forbinde Deres PC med et lokalt netværk (LAN) og/eller med en

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Dansk version. Introduktion. Windows Vista og XP-installation. LW056V2 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 54 Mbps

Dansk version. Introduktion. Windows Vista og XP-installation. LW056V2 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 54 Mbps LW056V2 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 54 Mbps Introduktion Udsæt ikke Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 54 Mbps for ekstreme temperaturer. Anbring ikke enheden i direkte sollys eller tæt ved varmekilder.

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

TRUST 460L MOUSE OPTICAL OFFICE

TRUST 460L MOUSE OPTICAL OFFICE Instruktioner ved første anvendelse Kapitel 1. Tilslutning (4.1) 2. Afinstallering af gamle drivere og enheder (4.2) 3. Installation i Windows (4.3) 4. Kontrol efter installation (5)! 1 Introduktion Denne

Læs mere

Brugervejledning for. Telenor Dialer

Brugervejledning for. Telenor Dialer Brugervejledning for Telenor Dialer 1 Indholdsfortegnelse Funktionsbeskrivelse af Telenor Dialer... 5 Telenor Dialer OneNumber Mobile... 6 Telenor Dialer OneNumber.... 6 Installation af Telenor Dialer...

Læs mere

Din brugermanual KONICA MINOLTA DI1610 http://da.yourpdfguides.com/dref/589785

Din brugermanual KONICA MINOLTA DI1610 http://da.yourpdfguides.com/dref/589785 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i KONICA MINOLTA DI1610 i brugermanualen (information, specifikationer,

Læs mere

LISA 2 System til faringsovervågning

LISA 2 System til faringsovervågning Indledning Du har netop anskaffet dig et unikt stykke værktøj til brug ved faringsovervågning. LISA 2 systemet er et interaktivt værktøj, som sikrer at medarbejdere i farestalden holder fokus på faringer

Læs mere

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Softwareinstallationsvejledning Dansk LB9154001 Indledning Egenskaber P-touch Editor Printer Driver P-touch Address Book (kun Windows ) Gør det let at oprette et bredt

Læs mere

nüvi 3700-serien lynstartvejledning Marts 2011 190-01157-56 Rev. B Trykt i Taiwan til brug med disse nüvi-modeller: 3750, 3760, 3790

nüvi 3700-serien lynstartvejledning Marts 2011 190-01157-56 Rev. B Trykt i Taiwan til brug med disse nüvi-modeller: 3750, 3760, 3790 nüvi 3700-serien lynstartvejledning til brug med disse nüvi-modeller: 3750, 3760, 3790 Marts 2011 190-01157-56 Rev. B Trykt i Taiwan Sådan kommer du i gang ADVARSEL Se guiden Vigtige oplysninger om sikkerhed

Læs mere

S T O R A G E S U P P O R T H A R D D I S K C A S I N G 2. 5 S T O R A G E S ATA T O U S B 2. 0 M A N U A L S I - 7 0 7 1 2 8

S T O R A G E S U P P O R T H A R D D I S K C A S I N G 2. 5 S T O R A G E S ATA T O U S B 2. 0 M A N U A L S I - 7 0 7 1 2 8 S T O R A G E S U P P O R T H A R D D I S K C A S I N G 2. 5 S T O R A G E S ATA T O U S B 2. 0 M A N U A L S I - 7 0 7 1 2 8 S T O R A G E S U P P O R T H A R D D I S K C A S I N G 2. 5 S T O R A G E

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista

Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Sådan får du Salmebogen på CD-ROM til at fungere i Internet Explorer 7 både under Windows XP og Windows Vista Beskrivelse af fejlen Salmebogen på CD-ROM har visse problemer med at fungere i Internet Explorer

Læs mere

- så er livet lidt lettere!

- så er livet lidt lettere! - så er livet lidt lettere! Indholdsfortegnelse Opstart af din nye ABook notebook...2 Installation af styresystem...3 Backupprocedurer...4 Vedligeholdelse af batterier...5 Vedligehold...6 Windows 7 Recoverysystem...7

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

InterVideo Home Theater Kvikstartsvejledning Velkommen til InterVideo Home Theater

InterVideo Home Theater Kvikstartsvejledning Velkommen til InterVideo Home Theater InterVideo Home Theater Kvikstartsvejledning Velkommen til InterVideo Home Theater InterVideo Home Theater er den komplette digitale underholdningsløsning, hvormed du kan se TV og optage billeder, musik,

Læs mere

Brugermanual REV 2.0

Brugermanual REV 2.0 Brugermanual REV 2.0 3 Indeholder 4 5 1. Balance Keyboard 2. Dongle (trådløs modtager) 3. USB forlængerkabel 4. To AAA-Batterier 5. User Guide 2 1 /1 A B C Funktions- og mediekontroltaster A. Mediekontrol

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vokal Command v.1 manual

Indholdsfortegnelse. Vokal Command v.1 manual Indholdsfortegnelse Installation... 2 Første gang programmet startes...7 Konfiguration... 7 Hvad er en kommando... 8 Fonetisk forskel... 8 Gemme dine indstillinger...9 Træning af kommando... 9 Avanceret

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

- så er livet lidt lettere!

- så er livet lidt lettere! - så er livet lidt lettere! Indholdsfortegnelse Opsætning af computeren...2 Aktivering af Windows licens...2 Installation af styresystem...3 Kør Windows Update...3 Backupprocedurer...4 Vedligehold...5

Læs mere

Symantec Enterprise Vault

Symantec Enterprise Vault Symantec Enterprise Vault Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2003/2007 10.0 Begrænset tilføjelsesprogram til Outlook Symantec Enterprise Vault: Vejledning til brugere af Microsoft Outlook 2003/2007

Læs mere

Manual til Trafiktæller Vejdirektoratet

Manual til Trafiktæller Vejdirektoratet Poppelgårdvej 7-9 DK-2860 Søborg www.skjoet.com contact@skjoet.com Tel. 43960033 CVR: 27219098 Bank:0400-4010421344 Manual til Trafiktæller Vejdirektoratet Manual version 2.0-2. februar 2012 2 02/02/12

Læs mere

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE

Del filer i hjemmet. Hvis dit hjem har to eller. 5-10 min. NY SERIE DEL DET HELE I denne artikelserie lærer du de bedste og letteste metoder til at dele filer, printere og internetforbindelse med andre både på dit netværk i hjemmet og via internettet. Del filer i hjemmet

Læs mere

Dansk version. Introduktion. Hardware-installation. LC202 Sweex Powerline Ethernet adapter 200 Mbps

Dansk version. Introduktion. Hardware-installation. LC202 Sweex Powerline Ethernet adapter 200 Mbps LC202 Sweex Powerline Ethernet adapter 200 Mbps Introduktion Udsæt ikke Sweex Powerline Ethernet adapter 200 Mbps for ekstreme temperaturer. Produktet må ikke placeres i direkte sollys eller tæt ved varmekilder.

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S

Læsehuset hjælp. Læsehuset 1.0. Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Læsehuset hjælp: Læsehuset 1.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.46, 24. februar 2009 Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Læsehusets

Læs mere

ONYX PHD. Bærbart CCTV Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S. Freedom Scientific, Inc. www.freedomscientific.com. 440783-001 Rev.

ONYX PHD. Bærbart CCTV Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S. Freedom Scientific, Inc. www.freedomscientific.com. 440783-001 Rev. ONYX PHD Bærbart CCTV Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S Freedom Scientific, Inc. www.freedomscientific.com 440783-001 Rev. B Freedom Scientific, Inc., 11800 31st Court North, St. Petersburg,

Læs mere

TDC HomeBox VDSL. Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd

TDC HomeBox VDSL. Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd TDC HomeBox VDSL Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd 2 Udstyr fra TDC Følgende skal være i kassen, du har modtaget fra TDC: TDC HomeBox VDSL Installations vejled ning til dig med

Læs mere

Disse oplysninger er til rådighed i forskellige formater på

Disse oplysninger er til rådighed i forskellige formater på Dolphin SuperNova Reference-guide over genvejstaster Genvejstaster for desktop, bærbare og touch-skærme Disse oplysninger er til rådighed i forskellige formater på www.yourdolphin.com Introduktion Denne

Læs mere

TDC HomeBox via fiber. Installationsvejledning

TDC HomeBox via fiber. Installationsvejledning via fiber Installationsvejledning Velkommen til en verden af muligheder Indholdsfortegnelse Du har bestilt et nyt produkt hos Erhverv. I den forbindelse har du fået tilsendt en. giver dig adgang til internettet

Læs mere

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller

Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK. - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 1 af 13 NETLYDBOG.DK - Sådan downlåner du - Sådan overfører du til en MP3-afspiller Side 2 af 13 Indholdsfortegnelse Vær opmærksom på:... 2 1. Sådan downlåner du en netlydbog fra netlydbog.dk... 3

Læs mere

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter For at starte opsætningen af produktet, downloades programmet ved at gå til nedstående link, og vælge under Privat praktiserende

Læs mere

Windows Vista /Windows 7 Installationsvejledning

Windows Vista /Windows 7 Installationsvejledning Laserprinterserier Windows Vista / 7 Installationsvejledning Inden printeren tages i brug, skal hardwaret opsættes og driveren installeres. Læs venligst Hurtig installationsvejledning og denne Windows

Læs mere

BOXER SMARTBOX. Brugermanual

BOXER SMARTBOX. Brugermanual 1 BOXER SMARTBOX Brugermanual INDHOLD... FJERNBETJENING... 3 PRODUKT... 4 INSTALLATION... 5 ANVENDELSE.... 6 TV-GUIDE... 8 MANUAL TIL DIN BOXER SMARTBOX! I denne manual kan du læse om, hvordan du bruger

Læs mere

SOFTWARE SETUP GUIDE DIGITALT MULTIFUNKTIONSSYSTEM

SOFTWARE SETUP GUIDE DIGITALT MULTIFUNKTIONSSYSTEM SOFTWARE SETUP GUIDE DIGITALT MULTIFUNKTIONSSYSTEM Side INTRODUKTION... Inderside af forside OM SOFTWAREN... FØR INSTALLATIONEN... INSTALLATION AF SOFTWARE... TILSLUTNING TIL EN COMPUTER.. KONFIGURATION

Læs mere

Tastekombinationer i Genveje. KAPITEL 6 Genveje

Tastekombinationer i Genveje. KAPITEL 6 Genveje KAPITEL 6 Genveje Genvejstaster er tastekombinationer der er knyttet til bestemte funktioner i ZoomText så man undgår at skulle åbne ZoomText brugerfladen. Der findes genvejstaster til næsten alle funktioner

Læs mere

RJ Gå til indeks. Gå til indeks

RJ Gå til indeks. Gå til indeks Indeks Hvis du vil gemme denne PDF fil, skal du vælge "Gem" i menuen "Fil". Ordenen på FAQ'er (Ofte stillede spørgsmål) i indekset, er ikke identisk med rækkefølgen i hovedteksten. Kom godt i gang Installer

Læs mere

Sweex Powerline 200 Adapter

Sweex Powerline 200 Adapter Sweex Powerline 200 Adapter Introduktion Udsæt ikke Sweex Powerline Ethernet adapter 200 Mbps for ekstreme temperaturer. Produktet må ikke placeres i direkte sollys eller tæt ved varmekilder. Anvend ikke

Læs mere

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop

Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop Vejledning til DigiTeach digitalt mikroskop 15.06.12 0768.15 AA Mikroskopets opbygning Objektiver Alle objektiverne er produceret i henhold til DINstandard. 40x og 60x objektiverne er med fjedrende front,

Læs mere

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med.

Hjælpemenu tasten åbner for forskellige muligheder for redigering, alt afhængig af, hvilket et program der arbejdes med. Tastaturet er et input værktøj til computeren. Et standard tastatur har 102 taster, men samtidig med at Windows95 blev offentliggjort, blev der lavet et 105 tasters tastatur med 2 ekstra Windows funktioner.

Læs mere

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet.

Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Gem Et billede som skrivebordsbaggrund Vil du bruge dit eget billede som baggrundsbillede på skrivebordet. Klik på det billede du vil bruge og vælg opret/anvend som baggrundsbillede, i værktøjslinien Klik

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

Installation af Message Broadcasting. Følg instruktionerne på Epson webstedet for downloading og installation.

Installation af Message Broadcasting. Følg instruktionerne på Epson webstedet for downloading og installation. Message Broadcasting Message Broadcasting er et plug-in for EasyMP Monitor. Administratorer kan bruge dette plug-in til at sende meddelelser eller beskeder til en eller flere projektorer eller alle projektorerne

Læs mere

7 Port USB Hub 7 PORT USB HUB. Brugervejledning. Version 1.0

7 Port USB Hub 7 PORT USB HUB. Brugervejledning. Version 1.0 7 PORT USB HUB Brugervejledning Version 1.0 Mange tak Vi takker dig for at have valgt dette produkt fra Trust's sortiment. Vi håber du får megen fornøjelse af det, og anbefaler dig at gennemgå denne vejledning

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Lynstartvejledning PERSONAL NAVIGATOR

Lynstartvejledning PERSONAL NAVIGATOR Lynstartvejledning foretrex 301 og 401 PERSONAL NAVIGATOR Se guiden Vigtige oplysninger om sikkerhed og produkter i æsken med produktet for at se produktadvarsler og andre vigtige oplysninger. Brug af

Læs mere

KORT VEJLEDNING TIL NOKIA MODEM OPTIONS

KORT VEJLEDNING TIL NOKIA MODEM OPTIONS KORT VEJLEDNING TIL NOKIA MODEM OPTIONS Copyright 2003 Nokia. Alle rettigheder forbeholdes 9356502 Issue 1 Indhold 1. INTRODUKTION...1 2. INSTALLATION AF NOKIA MODEM OPTIONS...1 3. TILSLUTNING AF NOKIA

Læs mere

2 Tilbage ( ) 3 OK (OK) 4 Op (p)

2 Tilbage ( ) 3 OK (OK) 4 Op (p) 60 Brugsanvisning Cardio 60 1 2 3 1 Lys / Tænd/Sluk( / ) 2 Tryk og hold på for at tænde for enheden. For at slukke for enheden, skal du holde knappen nede for at åben undermenuen, og bruger herefter op-

Læs mere

895 Harmony-fjernbetjening. Brugervejledning, version 1.0

895 Harmony-fjernbetjening. Brugervejledning, version 1.0 895 Harmony-fjernbetjening Brugervejledning, version 1.0 Indhold INTRODUKTION... 1 BLIV DUS MED DIN HARMONY-FJERNBETJENING... 2 KONFIGURATIONSPROCESSEN... 3 BRUG AF HARMONY-FJERNBETJENINGEN... 4 BRUG AF

Læs mere

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S

CD-ORD hjælp CD-ORD 7. Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S CD-ORD hjælp: CD-ORD 7 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. CD-ORD i Windowsprogrammer... 1 2. Værktøjslinjen... 3 3. Profiler... 11 3.1.

Læs mere

MANUAL AGROSOFT POCKETPIGS. Ver. 02 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL AGROSOFT POCKETPIGS. Ver. 02 03-10-2013 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! AGROSOFT POCKETPIGS 981 002 640 Ver. 02 03-10-2013 2 981 002 640 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Generelt om brugen af Pocket... 4 1.1 Svinedata... 4 1.2 Opbygning... 5 1.3 Brugen

Læs mere

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer TeamBoard Hurtig Start #1 Velkommen til TeamBoard! USB TeamBoard Hardware Installation Seriel TeamBoard Denne hurtig start guide indeholder de vigtigeste ting ang. brugen af TeamBoard. Bemærk: Sæt altid

Læs mere

Introduktion Konfiguration af HP-mus Batterier Udskiftning af batterierne Musens sensorteknologi Navigere i HP Kontrolcenter for mus

Introduktion Konfiguration af HP-mus Batterier Udskiftning af batterierne Musens sensorteknologi Navigere i HP Kontrolcenter for mus Introduktion Tillykke med dit køb af en HP-mus. Denne mus er den seneste i det store udvalg af ydre enheder til computere, som fremstilles af HP. Den er designet til at give dig den størst mulige komfort

Læs mere

TDC HomeBox til dig med fastnet og bredbånd. Installationsvejledning

TDC HomeBox til dig med fastnet og bredbånd. Installationsvejledning TDC HomeBox til dig med fastnet og bredbånd Installationsvejledning Velkommen til en verden af muligheder Du har bestilt et nyt produkt hos TDC. I den forbindelse har du fået tilsendt en TDC HomeBox. TDC

Læs mere

Produktmanual. Wireless

Produktmanual. Wireless Produktmanual Wireless Æskens indhold 4 Unimouse funktioner 1. Unimouse 2. Dongle (trådløs modtager) 3. USB 2.0 kabeladapter 4. USB til Micro USB-kabel 5. Brugervejledning 2 3 Scrollhjul / Klik Naviger

Læs mere

Brugervejledning. Linksys PLWK400. Powerline trådløst AV-extendersæt

Brugervejledning. Linksys PLWK400. Powerline trådløst AV-extendersæt Brugervejledning Linksys PLWK400 Powerline trådløst AV-extendersæt Indhold Indhold Oversigt............... 3 Funktioner.................... 3 PLE400 3 PLW400 4 Hvordan Powerline-netværk fungerer............................5

Læs mere

Installation Windows 7

Installation Windows 7 Du skal gøre følgende: Check om PC en har et Windows 7 logo: Logoet sidder på "kabinettet" (CPU'en/harddisken - kært barn har mange navne) hvis det er der, så følges vejledningen som er herunder. Du kan

Læs mere

Installation og opsætning af Outlook klient til Dynamics CRM

Installation og opsætning af Outlook klient til Dynamics CRM Dynamics CRM 4.0 Bredana Systemudvikling A/S - How to Installation og opsætning af Outlook klient til Dynamics CRM Først velkommen til din hostede Dynamics CRM. Med Outlook klienten installeret får du

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

Trådløs Nokia-musikmodtager MD-310

Trådløs Nokia-musikmodtager MD-310 Trådløs Nokia-musikmodtager MD-310 1.0. udgave 2 Om musikmodtageren Med den trådløse Nokia-musikmodtager MD-310 kan du høre din yndlingsmusik i høj lydkvalitet uden at skulle skifte cd eller trække lange

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Installation af DriverPrint - Windows

Installation af DriverPrint - Windows Installation af DriverPrint - Windows DriverPrint er hvor du installer FollowMePrint printeren på din computer, hvilket giver dig mulighed for at printe direkte fra dokumentet i stedet for at printe det

Læs mere

Dell Adapter - USB 3.0 til HDMI/VGA/Ethernet/USB 2.0

Dell Adapter - USB 3.0 til HDMI/VGA/Ethernet/USB 2.0 Dell Adapter - USB 3.0 til HDMI/VGA/Ethernet/USB 2.0 Brugermanual Model: DA100 BEMÆRK: BEMÆRK giver vigtig information, der hjælper dig med at få medst muligt ud af din computer. FORSIGTIG: FORSIGTIG indikerer

Læs mere

Mamut Anlægsregister Introduktion

Mamut Anlægsregister Introduktion Mamut Anlægsregister Introduktion This program includes software developed by Skybound Software (http://www.skybound.ca) Mamut Anlægsregister INDHOLD 1 OM MAMUT ANLÆGSREGISTER... 1 2 INSTALLATION... 2

Læs mere

Pakken indeholder. 1. Unimouse 2. Brugervejledning. Unimouse Wired

Pakken indeholder. 1. Unimouse 2. Brugervejledning. Unimouse Wired Brugermanual Wired Pakken indeholder 1. Unimouse 2. Brugervejledning 2 1 /1 Unimouse funktioner Scrollhjul / Klik Venstreklik Midterklik* Højreklik Base / Hældning Kabel Naviger tilbage Naviger frem Tommelstøtte

Læs mere

Håndskanner & Skannerpen Tjekliste

Håndskanner & Skannerpen Tjekliste Håndskanner & Skannerpen Tjekliste Skannerpen Gennemgået Øvelse Scan tekster med C Pen 1 Scan tekster med IRISPen 2 Håndskanner Gennemgået Øvelse Klargøring af din skanner 3 Sådan virker din håndskanner

Læs mere

Brugermanual. Wireless

Brugermanual. Wireless Brugermanual Wireless Æskens indhold 4 1. Unimouse 2. Dongle (trådløs modtager) 3. USB 2.0 kabeladapter 4. USB til Micro USB-kabel 5. Brugervejledning 2 3 5 1 /1 Unimouse funktioner Naviger tilbage Scrollhjul

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

Her kan man oprette et nyt slideshow ved at trykke på kassen med "Opret nyt slideshow". Dette fører en til "Rediger slideshow".

Her kan man oprette et nyt slideshow ved at trykke på kassen med Opret nyt slideshow. Dette fører en til Rediger slideshow. Hjælp til Praksisskærm Redigering i Praksisskærm Redigeringsdelen består af 2 sider. Den ene side - "Oversigt over slideshows" indeholder oversigten over ens slideshows. Den anden - "Rediger slideshow"

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Kvikguide. YouSee Bredbånd

Kvikguide. YouSee Bredbånd Kvikguide YouSee Bredbånd Følgende dele er med i kassen Modem Strømforsyning Netværkskabel Modemkabel (bemærk, at de hvide beskyttelseshætter skal fjernes inden brug) Signalfordeler (skal kun bruges, hvis

Læs mere

Onlinemanual. Start Klik på knappen "Start".

Onlinemanual. Start Klik på knappen Start. Onlinemanual Start Klik på knappen "Start". Introduktion I denne manual beskrives printerfunktionerne i de multifunktionelle digitale e-studio6-systemer. Se betjeningsmanualen til det digitale multifunktionelle

Læs mere

Quick-guide til harddiskoptager

Quick-guide til harddiskoptager Quick-guide til harddiskoptager Beckersberg DVR400, Beckersberg DVR800 og Beckersberg DVR1600 Læs venligst quick-guiden grundigt, før du tager din Beckersberg harddiskoptager i brug. 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

genvejstaster Genvejstaster for desktop, bærbare og touch-skærme Disse oplysninger er til rådighed i forskellige formater på

genvejstaster Genvejstaster for desktop, bærbare og touch-skærme Disse oplysninger er til rådighed i forskellige formater på Referenceguide over genvejstaster Genvejstaster for desktop, bærbare og touch-skærme Disse oplysninger er til rådighed i forskellige formater på www.yourdolphin.com Introduktion 1 Denne brochure indeholder

Læs mere

Pegeredskaber og tastatur Brugervejledning

Pegeredskaber og tastatur Brugervejledning Pegeredskaber og tastatur Brugervejledning Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows er et amerikansk-registreret varemærke tilhørende Microsoft Corporation. Produktbemærkning Denne

Læs mere

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB Bemærk venligst! Udsæt ikke Sweex Wireless 300N Adapter USB for ekstreme temperaturer. Placér ikke adapteren i direkte sollys eller i nærheden af radiatorer eller

Læs mere

INSTALLATIONS- OG REFERENCEVEJLEDNING ECR8200SPROGRAMMING UTILITY. Code: 577601

INSTALLATIONS- OG REFERENCEVEJLEDNING ECR8200SPROGRAMMING UTILITY. Code: 577601 INSTALLATIONS- OG REFERENCEVEJLEDNING ECR8200SPROGRAMMING UTILITY DK Code: 577601 PUBLIKATION, DER UDGIVES AF: Olivetti S.p.A. www.olivetti.com Copyright 2012, Olivetti Alle rettigheder forbeholdes Vi

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3 Ordbogsværktøjet 1.0 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3 MINIMER OG LUK... 3 SØGEFELT... 4 SØGERESULTAT... 4 Resultater...

Læs mere

Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015

Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015 Citrix Receiver komplet guide til installation, brug og fejlfinding Version 1.4 18-05-2015 Om Seas-Nve Citrix Reciver 2015 Tidligere kunne Citrix kun tilgås fra en Browser (eks. Internet explorer, Safari,

Læs mere

Kvikguide. YouSee Bredbånd

Kvikguide. YouSee Bredbånd Kvikguide YouSee Bredbånd Følgende dele er med i kassen Modem Strømforsyning Netværkskabel Modemkabel (bemærk, at de hvide beskyttelseshætter skal fjernes inden brug) Signalfordeler (skal kun bruges, hvis

Læs mere

Vigtige funktioner i Word 2003

Vigtige funktioner i Word 2003 Vigtige funktioner i Word 2003 Indhold Husk... 2 Skrifttype... 2 Skriftstørrelse... 3 Overskrifter... 4 Andre vigtige funktioner... 5 Margen... 6 Linjeafstand... 7 Ordoptælling... 8 Sidetal... 10 Sidehoved

Læs mere

BBR-Kommune. Generelt

BBR-Kommune. Generelt BBR-Kommune Generelt Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Generelt om BBR-Kommune... 4 1.1. Forord... 4 1.2. Formål... 4 1.3. Anvendelse... 4 1.4. Adgang... 4 1.5. Synkronisering mellem BBR-Kommune

Læs mere

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide

LEOGICS Pen-tablet. Hurtig installationsguide LEOGICS Pen-tablet Hurtig installationsguide Velkommen Tak for købet af LEOGICS PT-1001 Pen-tablet. Du vil opdage hvor nemt det er at styre din computer ved brug af en digital pen i stedet for en mus.

Læs mere

Indeholder. 1. Balance Keyboard 2. Trådløs modtager 3. To AAA-Batterier. Balance Keyboard brugermanual

Indeholder. 1. Balance Keyboard 2. Trådløs modtager 3. To AAA-Batterier. Balance Keyboard brugermanual Brugermanual Indeholder 2 3 1. Balance Keyboard 2. Trådløs modtager 3. To AAA-Batterier 1 /1 Trin 1: Åben batteridækslet og isæt batterierne, tag den trådløse modtager ud og sæt batteridækslet på plads

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet standarden for e-samhandel Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandelsfakturaer, kan du kombinere økonomisystemet med det

Læs mere

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger Dato 15. marts 2016 Sagsbehandler Kim N. Eriksen Mail kine @vd.dk Telefon +45 2544 7014 Dokument 16/03534-1 Side 1 / 29 In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger 1. Introduktion

Læs mere

Brugermanual. Tripple Track Fleet

Brugermanual. Tripple Track Fleet Brugermanual Tripple Track Fleet Version 3.15 Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse Installation:... 3 Login:... 3 Se alle biler:... 4 Status skift:... 5 Historie:... 7 Punkt information:... 9 Find adresse:...

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Christoph Schepers Indhold I Ret opgaver i Word Markér fejl i farver (nemt og hurtigt).. Brug Words egne retteværktøjer:

Læs mere

Din brugermanual CANON LBP-810 http://da.yourpdfguides.com/dref/536491

Din brugermanual CANON LBP-810 http://da.yourpdfguides.com/dref/536491 Du kan læse anbefalingerne i brugervejledningen, den tekniske guide eller i installationsguiden. Du finder svarene til alle dine spørgsmål i i brugermanualen (information, specifikationer, sikkerhedsråd,

Læs mere

RollerMouse Pro3 Brugermanual

RollerMouse Pro3 Brugermanual RollerMouse Pro3 Brugermanual Æsken indeholder 1. RollerMouse Pro3 2. To korte tastaturstøtter 3. To lange tastaturstøtter 2 3 1 /1 RollerMouse funktioner A. Rullestav B. Valg af cursorhastighed og LED

Læs mere