Ændring af selskabsloven mv. - implementering af aktionærrettighedsdirektivet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ændring af selskabsloven mv. - implementering af aktionærrettighedsdirektivet"

Transkript

1 Deloitte Ændring af selskabsloven mv. - implementering af aktionærrettighedsdirektivet Folketinget har den 4. april 2019 vedtaget ændring af selskabsloven mv 1., som gennemfører ændringerne i aktionærrettighedsdirektivet i dansk ret. 1. Baggrund Lovændringen implementerer den seneste ændring af aktionærrettighedsdirektivet fra 2017 i dansk lovgivning. Formålet med direktivet er at fremme langsigtet, aktivt ejerskab samt at øge transparensen i selskaber med vedtægtsmæssig hjemsted i EU, og som har aktier optaget til handel på et reguleret marked i EU. Virksomheder, der ikke har aktier optaget til handel på et reguleret marked i EU, er ikke omfattet af direktivet. Virksomheder, der alene har obligationer optaget til handel, er derfor heller ikke omfattet af de nye regler. 2. De vedtagne ændringer Loven ændrer blandt andet selskabsloven, kapitalmarkedsloven og lov om finansiel virksomhed. Direktivet indeholder en række specifikke krav til: Identifikation af aktionærer, videregivelse af oplysninger, lettelse af udøvelsen af aktionærrettigheder og gennemsigtighed i forbindelse med institutionelle investorer, kapitalforvaltere og rådgivende stedfortrædere (benævnt proxy advisors ), ledelsesmedlemmers vederlæggelse, herunder indføres omfattende krav om vederlagspolitik og vederlagsrapport, samt godkendelse og offentliggørelse af visse transaktioner med nærtstående parter. I forhold til regnskab er særligt lovændringerne om ledelsesvederlag og transaktioner med nærtstående parter interessante. Disse bestemmelser, der er indarbejdet i selskabsloven, er kort omtalt nedenfor. 3. Ikrafttræden De nye bestemmelser træder i kraft den 10. juni Bestemmelserne om ledelsesmedlemmers vederlæggelse samt kravene om vederlagspolitik og vederlagsrapport gælder fra og med den første ordinære generalforsamling, som indkaldes i regnskabsår, der begynder den 10. juni For en virksomhed med kalenderårsregnskab skal den nye vederlagspolitik derfor senest fremlægges på den ordinære generalforsamling i 2020, og vederlagsrapporten, der følger de nye bestemmelser, skal senest offentliggøres på den ordinære generalforsamling i Lov nr. 369 om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love (Gennemførelse af ændringer i aktionærrettighedsdirektivet om tilskyndelse til langsigtet aktivt ejerskab).

2 Deloitte 2 4. Vederlagspolitik Det øverste ledelsesorgan (som i danske virksomheder typisk er bestyrelsen, hvorfor dette begreb anvendes i stedet for øverste/centrale ledelsesorgan) skal udarbejde en vederlagspolitik for ledelsesmedlemmerne. Politikken skal godkendes på generalforsamlingen, og ledelsen skal aflønnes i henhold til denne politik. Aktionærerne skal på selskabets generalforsamling stemme om alle væsentlige ændringer i vederlagspolitikken, og som minimum hvert fjerde år skal der stemmes om den samlede vederlagspolitik. Hvis generalforsamlingen ikke godkender vederlagspolitikken, skal bestyrelsen fremlægge et ændret forslag til vederlagspolitik til godkendelse senest på den følgende ordinære generalforsamling. Selskabet kan fortsætte med at aflønne ledelsesmedlemmerne i henhold til gældende praksis, indtil en ny vederlagspolitik er godkendt af generalforsamlingen. Politikken er bindende, når generalforsamlingen har godkendt den. Den godkendte vederlagspolitik skal offentliggøres med oplysning om dato for godkendelse samt resultatet af afstemningen på selskabets hjemmeside. Offentliggørelse skal ske hurtigst muligt efter godkendelsen, og politikken skal forblive offentligt tilgængelig og gratis på hjemmesiden, så længe den er gældende. Når generalforsamlingen har godkendt vederlagspolitikken, bortfalder bestemmelsen om retningslinjer for incitamentsaflønning i selskabets vedtægter, og disse kan dermed slettes fra vedtægterne. 4.1 Indholdet af politikken Vederlagspolitikken skal være klar og forståelig og bidrage til selskabets forretningsstrategi samt langsigtede interesser og bæredygtighed. Den skal indeholde: En forklaring på, hvordan politikken bidrager til selskabets forretningsstrategi samt langsigtede interesser og bæredygtighed. Beskrivelse af de forskellige komponenter af fast og variabel aflønning, inklusive alle bonusser og andre goder, som ledelsesmedlemmerne kan tildeles, med indikation af de forskellige komponenters relative andel. En forklaring på, hvordan selskabets øvrige medarbejderes løn og ansættelsesvilkår er blevet taget i betragtning ved udarbejdelsen af vederlagspolitikken. Retningslinjer for varigheden af kontrakter eller ordninger med ledelsesmedlemmer, de vigtigste elementer i tillægspensionsordninger eller ordninger for tidlig pensionering, samt opsigelsesvilkår, opsigelsesperioder og betalinger i tilknytning til opsigelse. En forklaring på den beslutningsproces, der anvendes ved vederlagspolitikkens fastlæggelse, revision og gennemførelse, herunder foranstaltninger til at undgå eller håndtere interessekonflikter. Hvis selskabet indgår aftaler om variabelt vederlag, skal vederlagspolitikken indeholde klare og brede kriterier for tildeling af den variable løn, herunder oplysninger om:

3 Deloitte 3 Finansielle og ikke-finansielle resultatkriterier - herunder hvor det er relevant, kriterier vedrørende virksomheders sociale ansvar samt en forklaring på, hvordan disse resultatkriterier bidrager til selskabets forretningsstrategi, langsigtede interesser og bæredygtighed samt de metoder, der skal anvendes ved fastlæggelsen af, om resultatkriterierne er opfyldt. Eventuelle udskydelsesperioder og oplysning om selskabets mulighed for at kræve variabelt vederlag tilbagebetalt. Tildeles aktiebaseret vederlag, skal politikken desuden indeholde oplysning om vesting- /optjeningsperioder ved tildeling af aktier samt eventuel bindingsperiode for aktierne efter udløbet af vesting perioden. Også her skal forklares, hvordan aktiebaseret vederlag bidrager til selskabets forretningsstrategi samt langsigtede mål og bæredygtighed. Væsentlige ændringer til vederlagspolitikken skal beskrives og forklares med oplysning om, hvordan der er taget hensyn til aktionærernes afstemning om og syn på vederlagspolitikken samt vederlagsrapporterne siden generalforsamlingen sidst stemte om vederlagspolitikken. Selskabets øverste ledelsesorgan kan under særlige omstændigheder midlertidigt fravige vederlagspolitikken, forudsat politikken indeholder en beskrivelse af de proceduremæssige betingelser herfor og specificerer de elementer af vederlagspolitikken, som kan fraviges. 5. Vederlagsrapporten Der skal udarbejdes en klar og forståelig vederlagsrapport, der giver et samlet overblik over det vederlag, som de enkelte ledelsesmedlemmer - herunder nye og tidligere ledelsesmedlemmer - er tildelt i løbet af eller har til gode for det seneste regnskabsår. Vederlaget omfatter tillige alle goder uanset form. Vederlagsrapporten må, for de individuelle ledelsesmedlemmer, ikke indeholde de særlige kategorier af personoplysninger, som er omhandlet i databeskyttelsesforordningen, og skal blandt andet være begrænset til, hvad der er nødvendigt i forhold til formålet. Det samme gælder personoplysninger, som vedrører de individuelle ledelsesmedlemmers familiemæssige situation. Rapporten skal udarbejdes af bestyrelsen. Rapporten omfatter som udgangspunkt følgende oplysninger om hver enkelt ledelsesmedlems vederlag: Det samlede vederlag (både kort- og langsigtet) fordelt på komponenter, det faste og variable vederlags forholdsmæssige andel samt en forklaring på, hvordan det samlede vederlag er i overensstemmelse med den vedtagne vederlagspolitik, herunder oplysning om, hvordan det bidrager til selskabets langsigtede resultater og om, hvordan resultatkriterierne er anvendt.

4 Deloitte 4 Den årlige ændring i vederlaget, i selskabets resultater og i det gennemsnitlige vederlag på grundlag af det fuldtidsomregnede antal andre ansatte i selskabet end ledelsesmedlemmer - som minimum over de seneste fem regnskabsår og opstillet på en måde, som muliggør sammenligning. Enhver form for vederlag fra andre virksomheder i samme koncern. Antallet af aktier, tildelte eller tilbudte aktieoptioner samt de væsentligste betingelser for udnyttelsen heraf, herunder kursen på tildelingstidspunktet, datoen for udnyttelse samt enhver ændring heraf. Oplysninger om, hvorvidt selskabet har anvendt muligheden for at kræve variabelt vederlag tilbagebetalt. Oplysninger om eventuelle afvigelser fra proceduren for gennemførelsen af vederlagspolitikken samt afvigelser fra selve politikken, herunder en beskrivelse af de særlige omstændigheder og en angivelse af de konkrete elementer i vederlagspolitikken, der er fraveget. Med henblik på at sikre harmoniseringen og konsistensen af de børsnoterede selskabers vederlagsrapporter har EU-kommissionen den 1. marts 2019 udsendt udkast til retningslinjer med henblik på at fastlægge en frivillig standard for præsentationen af de oplysninger, der skal være indeholdt i vederlagsrapporten. Udkastet indeholder på siderne 6-7, 10, 14 samt 16 eksempler på en standard for præsentation af de oplysninger, der skal være indeholdt i vederlagsrapporten. Selskabets bestyrelse har ansvaret for, at vederlagsrapporten udarbejdes og offentliggøres i overensstemmelse med bestemmelsen, og der er indsat en ny bestemmelse i selskabsloven om, at selskabets revisor skal kontrollere, at vederlagsrapporten indeholder de lovkrævede oplysninger, jf. ovenfor. På den ordinære generalforsamling afholdes en vejledende afstemning om vederlagsrapporten vedrørende det seneste regnskabsår. Selskabet skal i rapporten for det efterfølgende regnskabsår forklare, hvordan der er taget hensyn til resultatet af generalforsamlingens afstemning. Nedstemmes en vederlagsrapport, medfører det ikke, at selskabet får ret til at fravige den godkendte vederlagspolitik eller til ensidigt at ændre i direktørkontrakterne, eller at selskabet bliver forpligtet til at genforhandle eksisterende direktørkontrakter. En nedstemning kan efter omstændighederne være en indikation af, at der skal arbejdes på forandringer. Den faktisk foretagne aflønning, som skal beskrives i vederlagsrapporten for det følgende regnskabsår, skal ske i henhold til den godkendte vederlagspolitik. Små og mellemstore selskaber, som i en dansk kontekst størrelsesmæssigt svarer til årsregnskabslovens regnskabsklasse B og C(m), kan alternativt forelægge vederlagsrapporten til drøftelse på den ordinære generalforsamling og i vederlagsrapporten for det efterfølgende regnskabsår forklare, hvordan der er taget hensyn til drøftelsen på generalforsamlingen.

5 Deloitte 5 Hurtigst muligt efter generalforsamlingens afholdelse skal vederlagsrapporten offentliggøres på selskabets hjemmeside, hvor den skal forblive offentligt tilgængelig og gratis i en periode på ti år. Den kan være tilgængelig i en længere periode, hvis den ikke længere indeholder personoplysninger. Hvis selskabets bestyrelse ønsker, at vederlagsrapporten skal forblive offentligt tilgængelig på hjemmesiden i længere tid, skal alle personoplysninger fjernes fra rapporten. Det vil i praksis betyde, at der skal udarbejdes en version af vederlagsrapporten, hvor det ikke længere fremgår, hvilke af de daværende ledelsesmedlemmer, der har modtaget hvilke vederlag. Det vil som minimum betyde, at navnene på alle de pågældende ledelsesmedlemmer skal fjernes. Lovændringen indeholder ikke krav om, at vederlagsrapporten skal indarbejdes i årsrapporten, sådan som det fx kendes fra en række andre redegørelser. Det skyldes formentlig bestemmelserne om personoplysninger, idet årsrapporterne er tilgængelige længere end den krævede tiårsperiode. Lovændringen stiller krav om, at revisor skal påse, om oplysningskravene til vederlagsrapporten er opfyldt. Det er implementeret i selskabslovens bestemmelser om de formelle forhold, som revisor skal iagttage. Konstaterer revisor, at kravene ikke er opfyldt, skal revisor udfærdige en særskilt erklæring herom til generalforsamlingen, medmindre der på generalforsamlingen skal ske godkendelse af selskabets årsrapport og forholdet er omtalt i revisionspåtegningen på årsrapporten. 6. Transaktioner med nærtstående parter Nærtstående parter defineres i overensstemmelse med definitionen i IAS 24 som godkendt af EU. Det er tillige den definition af nærtstående parter, som anvendes i årsregnskabsloven. Bestemmelsen medfører, at der stilles krav om, at der indføres procedurer i selskabet, som sikrer, at nærtstående parters transaktioner med selskabet (bortset fra sædvanlige transaktioner, jf. nedenfor) godkendes af bestyrelsen efter de almindelige habilitetsregler samt krav om, at visse væsentlige transaktioner offentliggøres, hvorved aktionærerne bliver opmærksomme på sådanne transaktioner og de aftalte vilkår. Herefter har aktionærerne selv mulighed for at vurdere vilkårene i transaktionen. 6.1 Godkendelse af transaktioner med nærtstående parter Det er centralt, at transaktionen skal godkendes, inden den gennemføres, hvorved bestyrelsen har mulighed for at stoppe transaktionen. Selskabet må ikke indgå juridisk bindende aftaler med nærtstående parter med henblik på en væsentlig transaktion før bestyrelsen har godkendt transaktionen. Selskabets ledelse skal foretage vurderingen af væsentlighed i overensstemmelse med de almindelige bestemmelser for vurdering af væsentlighed, der anvendes i forbindelse med udarbejdelse af regnskab. Lovbemærkningerne nævner det af IASB i september 2017 udsendte IFRS Practice Statement 2 Making Materiality Judgements, som giver vejledning i vurderingen af, hvornår en transaktion anses

6 Deloitte 6 som væsentlig. Ved vurdering af væsentligheden af transaktioner mellem nærtstående i relation til bestemmelsen kan selskabet dermed lægge de samme kriterier og relevante regnskabsregler til grund, som anvendes for tilsvarende transaktioner ved udarbejdelsen af regnskabet. Det indebærer blandt andet, at væsentlighed ikke alene skal vurderes ud fra den enkelte transaktion, men også ud fra de samlede transaktioner med den samme nærtstående part inden for samme regnskabsår. Visse transaktioner med nærtstående parter anses som så væsentlige, at aktionærerne ikke skal afvente offentliggørelsen af næste årsrapport inden de får oplysninger herom. Lovændringen indebærer, at de omfattede selskaber skal offentliggøre en meddelelse om visse væsentlige transaktioner med nærtstående parter efter at aftalen om transaktionen er indgået. 6.2 Forretningsmæssige transaktioner, der ikke er sædvanlige De omfattede selskaber skal efter lovændringen løbende offentliggøre oplysninger om væsentlige transaktioner mellem selskabet og dets nærtstående parter, der ikke er sædvanlige transaktioner. Det gælder også transaktioner mellem selskabets nærtstående parter og dets dattervirksomheder. Transaktionerne skal godkendes af selskabets bestyrelse, inden de gennemføres. Ved vurderingen af væsentlighed skal transaktioner gennemført med samme nærtstående part inden for samme regnskabsår, aggregeres. Der skal offentliggøres en meddelelse om en transaktion med en nærtstående part, når dagsværdien af transaktionen udgør 10% eller mere af de samlede aktiver eller 25% eller mere af resultatet af primær drift i henhold til det senest offentliggjorte koncernregnskab (eller senest offentliggjorte årsregnskab, hvis koncernregnskab ikke udarbejdes). Herudover skal selskabet selv kvalitativt vurdere, om andre transaktioner anses som væsentlige i forhold til at skulle godkendes og offentligøres. Hvis der er flere transaktioner med den samme nærtstående part inden for samme regnskabsår, skal der ske offentliggørelse, når summen af transaktioner, som ikke tidligere er offentliggjort, udgør mindst 10% af de samlede aktiver eller mindst 25% af resultatet af primær drift eller i øvrigt anses som kvalitativt væsentlige. Størrelsesgrænserne skal dermed ses i forhold til koncernens størrelse og ikke selskabet isoleret set. I den forbindelse er det uden betydning for vurderingen, om koncernens aktivitet gennemføres i selskabet selv eller via dattervirksomheder. Det fremgår af lovbemærkningerne, at det forventes, at selskabernes vurdering af, hvornår en transaktion med nærtstående parter er væsentlig, vil være mere restriktiv end de absolutte 10%, henholdsvis 25% grænser, og at der derfor i praksis vil være flere transaktioner, som skal godkendes, end der offentliggøres.

7 Deloitte 7 Dagsværdien af transaktionen skal vurderes i forhold til såvel værdien af det aktiv, selskabet afgiver henholdsvis erhverver, som det vederlag, selskabet modtager henholdsvis erlægger. Ved salg af en ejendom kan den aftalte pris således ikke ukritisk lægges til grund. I stedet skal der ske en vurdering af ejendommens aktuelle dagsværdi. Hvis der fx er tale om bytte af to ejendomme, skal dagsværdien af begge ejendomme beregnes. Begrebet dagsværdi er også defineret i såvel årsregnskabsloven som i IFRS og skal forstås på samme måde som ved aflæggelsen af regnskabet. Meddelelsen om væsentlige transaktioner mellem selskabet og dets nærtstående parter skal offentliggøres hurtigst muligt efter aftalen om transaktionen er indgået. Det skal ifølge lovbemærkningerne forstås på den måde, at der skal ske offentliggørelse hurtigst muligt efter, at der er indgået en bindende aftale om transaktionen og ikke på det tidspunkt, hvor der udveksles ydelser. Eksempel Et eksempel på en transaktion kunne være en aftale om selskabets køb af en ejendom fra en nærtstående. Aftalen underskrives den 2. januar med overtagelse af ejendommen den 1. juni. Her skal der ske offentliggørelse hurtigst muligt efter den 2. januar. Det er ikke muligt at udskyde offentliggørelsen, indtil ejendommen er overdraget den 1. juni. Meddelelsen om væsentlige transaktioner skal som minimum indeholde oplysninger om: Karakteren af forholdet til den nærtstående, navnet på den nærtstående part, datoen for indgåelse af aftalen om transaktionen, dagsværdien af transaktionen og andre forhold, som er nødvendige for at kunne vurdere, hvorvidt transaktionen er gennemført på vilkår, der må anses for rimelige for selskabet og for de aktionærer, der ikke er nærtstående parter, herunder minoritetsaktionærer. Præcis identifikation af den nærtstående part er nødvendig for, at aktionærerne bedre kan vurdere de risici, der er forbundet med transaktionen, og for at give aktionærerne mulighed for at anfægte transaktionen, herunder ved hjælp af selskabslovens minoritetsbeskyttelsesregler. Bestemmelsen omfatter som udgangspunkt transaktioner mellem selskabet og dets nærtstående parter. Mange selskaber udøver dog aktiviteten helt eller delvist gennem dattervirksomheder, og det er reelt ofte uden økonomisk betydning for modervirksomheden, om transaktionen gennemføres af modervirksomheden selv eller en dattervirksomhed, da afkastet, eller mangel på samme, fra dattervirksomheden tilfalder modervirksomheden. Oplysningsforpligtelserne finder derfor ligeledes anvendelse på transaktioner foretaget mellem selskabets nærtstående parter og selskabets dattervirksomheder.

8 Deloitte 8 For transaktioner indgået mellem selskabets nærtstående parter og selskabets datterselskaber, skal selskabet således offentliggøre en meddelelse, hvis grænseværdierne omtalt ovenfor målt på koncernbasis er overskredet. Der er derimod ikke krav om, at transaktioner mellem selskabets nærtstående parter og selskabets datterselskaber skal godkendes af selskabets ledelse jf. ovenfor. Transaktionen vil dog skulle godkendes i den enkelte dattervirksomhed efter de almindelige bestemmelser herfor. Offentliggørelse skal ske på selskabets hjemmeside, hvor meddelelsen skal være offentligt tilgængelig i fem år. Der er intet til hinder for, at meddelelsen tillige offentliggøres andre steder. Meddelelsen må ikke ændres efter offentliggørelse. Hvis der er fejl i en offentliggjort meddelelse, skal denne ikke rettes. Der skal derimod offentliggøres en ny meddelelse med korrigerende information. 6.3 Sædvanlige forretningsmæssige transaktioner Sædvanlige forretningsmæssige transaktioner er ikke omfattet af ovennævnte krav. Bestyrelsen skal dog sikre, at der i selskabet findes en intern procedure for periodiske vurderinger af, om en transaktion er omfattet af de nævnte krav. De(n) nærtstående part(er), som er involveret i transaktionerne, må ikke deltage i denne vurdering. Begrebet sædvanlige forretningsmæssige transaktioner skal forstås på samme måde som begrebet forstås i selskabslovens 212, hvorefter selskabet direkte eller indirekte kan stille midler til rådighed for kapitalejere eller ledelsen i selskabet, hvis udlånet foretages som led i en sædvanlige forretningsmæssig disposition. Det betyder, at der skal være tale om en for selskabet og inden for branchen sædvanlig transaktion. For eksempel vil salg af varer typisk være en sædvanlig transaktion, mens salg af et datterselskab typisk ikke vil være det. De aftalte vilkår for transaktionen skal også være sædvanlige. Det betyder, at der betales den samme pris og aftales betalingsbetingelser m.v. som ved tilsvarende dispositioner med ikke-nærtstående parter. I denne forbindelse anses samhandel baseret på skatteretlige samhandelsprincipper som fx OECD s prisfastsættelsesprincipper også som normale markedsvilkår. Det kunne fx være anvendelse af CUPmetoden (Comparable Uncontrolled Price Method), RPM (Resale Price Method), Cost Plus-metoden (Cost Plus Method), TNMM (Transactional Net Margin Method) og Profit Split-metoden, der alle benyttes til fastsættelse af samhandel på armslængevilkår. Hvis selskabet derfor kan henvise til tilsvarende transaktioner indgået med uafhængige parter, vil dette skabe en formodning for, at undtagelsen i bestemmelsen kan anvendes.

9 Deloitte Forhold, der er fritaget for kravet om offentliggørelse Kravene anført ovenfor under ikke sædvanlige forretningsmæssige transaktioner finder ikke anvendelse på: Transaktioner mellem selskabet og dets dattervirksomheder, medmindre selskabets nærtstående parter har interesser i dattervirksomheden (skal forstås som økonomisk interesse, typisk via ejerandel), klart definerede transaktionstyper, som skal godkendes af generalforsamlingen (fx apportindskud, udbytte og kapitalnedsættelse), transaktioner vedrørende ledelsesmedlemmers aflønning omfattet af bestemmelsen om vederlagspolitikken (må i praksis antages at være dem, der er omtalt i vederlagsrapporten), transaktioner gennemført af kreditinstitutter på grundlag af foranstaltninger, der sigter mod at beskytte deres stabilitet, og som er besluttet af Finanstilsynet, samt transaktioner, der tilbydes alle aktionærer på samme vilkår, således at ligebehandling af alle aktionærer og beskyttelse af selskabets interesser er sikret. 7. Ikrafttræden Lovændringerne træder i kraft den 10. juni Af lovbemærkningerne fremgår, at bestemmelserne om vederlagspolitik og vederlagsrapport først vil få virkning fra regnskabsår, der begynder den 10. juni 2019 og derefter. Det betyder i praksis, at aktionærerne i selskaber, der har kalenderåret som regnskabsår, første gang skal stemme om selskabets vederlagspolitik på den ordinære generalforsamling i 2020, og at vederlagsrapport første gang skal offentliggøres på den herefter følgende ordinære generalforsamling i 2021, uanset om der er udarbejdet en vederlagspolitik før den 10. juni 2019.

Indledning. Det gældende aktionærrettighedsdirektiv. Ændringens baggrund og formål

Indledning. Det gældende aktionærrettighedsdirektiv. Ændringens baggrund og formål 21. april 2017 Æ N D R I N G E R T I L A K T I O N Æ R R E T T I G H E D S D I R E K T I V E T Indledning Den 9. april 2014 fremsatte Europa-Kommissionen sit forslag om ændring af det nugældende aktionærrettighedsdirektiv

Læs mere

VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK

VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK Vejledning om vederlagspolitik, version 2.0, - 1. september 2015 Anbefalinger for god Selskabsledelse, maj 2013, opdateret november 2014 INDHOLD 1. FORM OG INDHOLD... 3 2.

Læs mere

Forslag. Til. Lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love 1

Forslag. Til. Lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love 1 Fremsat den {XXXX} af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag Til Lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love 1 (Gennemførelse af ændringer

Læs mere

Nye danske regler om aktionærrettigheder. Marts 2019

Nye danske regler om aktionærrettigheder. Marts 2019 Nye danske regler om aktionærrettigheder Marts 2019 Vederlagspolitik og vederlagsrapport Side 2 Transaktioner mellem selskabet og nærtstående parter Side 11 Ret til identifikation af aktionærer Side 9

Læs mere

Høring vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige

Høring vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige Til adressaterne på høringslisten 26. oktober 2018 Høring vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love

Læs mere

Lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love 1)

Lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love 1) LOV nr 369 af 09/04/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2015-7958 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love 1)

Forslag. Lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love 1) Lovforslag nr. L 157 Folketinget 2018-19 Fremsat den 6. februar 2019 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af selskabsloven, lov om kapitalmarkeder, lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Aktionærrettighedsdirektivet - Praktisk håndtering og betydning for generalforsamlingen. november 2018

Aktionærrettighedsdirektivet - Praktisk håndtering og betydning for generalforsamlingen. november 2018 Aktionærrettighedsdirektivet - Praktisk håndtering og betydning for generalforsamlingen november 2018 Program 2 Direktivet og implementeringen Vederlagspolitikken Vederlagsrapporten Identifikation af aktionærer

Læs mere

Aktionærrettighedsdirektivet - Praktisk håndtering og betydning for generalforsamlingen. november 2018

Aktionærrettighedsdirektivet - Praktisk håndtering og betydning for generalforsamlingen. november 2018 Aktionærrettighedsdirektivet - Praktisk håndtering og betydning for generalforsamlingen november 2018 Program 2 Direktivet og implementeringen Vederlagspolitikken Vederlagsrapporten Identifikation af aktionærer

Læs mere

1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter

1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 1. januar til 31. december 2015 Anbefaling s 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1. Dialog mellem selskab, aktionærer

Læs mere

Aktieselskabet Schouw & Co. Vederlagspolitik for bestyrelse og direktion

Aktieselskabet Schouw & Co. Vederlagspolitik for bestyrelse og direktion Aktieselskabet Schouw & Co. Vederlagspolitik for bestyrelse og direktion VEDERLAGSPOLITIK FOR BESTYRELSE OG DIREKTION I AKTIESELSKABET SCHOUW & CO. 1. Indledning Bestyrelsen i Aktieselskabet Schouw & Co.

Læs mere

DONG Energy A/S. Status på anbefalinger for god selskabsledelse (regnskabsåret )

DONG Energy A/S. Status på anbefalinger for god selskabsledelse (regnskabsåret ) DONG Energy A/S Status på anbefalinger for god selskabsledelse (regnskabsåret 1.1. 31.12.2013) Anbefaling Forklaring på / 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter

Læs mere

Corporate Governance redegørelse vedr. Glunz & Jensen A/S for regnskabsåret 2015/16 (1. juni maj 2016)

Corporate Governance redegørelse vedr. Glunz & Jensen A/S for regnskabsåret 2015/16 (1. juni maj 2016) Forklaring på / 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1. Dialog mellem selskab, aktionærer og øvrige interessenter 1.1.1. Det anbefales, at bestyrelsen sikrer

Læs mere

Overordnede retningslinjer om incitamentsaflønning for Pandora A/S

Overordnede retningslinjer om incitamentsaflønning for Pandora A/S Overordnede retningslinjer om incitamentsaflønning for Pandora A/S De eksisterende overordnede retningslinjer om incitamentsaflønning for Pandora A/S, som vedtaget på den ordinære generalforsamling den

Læs mere

Herudover har IC Group A/S vedtaget overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning for selskabets bestyrelse og direktion, jf. nedenfor.

Herudover har IC Group A/S vedtaget overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning for selskabets bestyrelse og direktion, jf. nedenfor. IC GROUP A/S VEDERLAGSPOLITIK 1. Indledning I overensstemmelse med Anbefalingerne for god Selskabsledelse har IC Group A/S' bestyrelse vedtaget en vederlagspolitik for selskabets bestyrelse og direktion.

Læs mere

IC COMPANYS A/S VEDERLAGSPOLITIK

IC COMPANYS A/S VEDERLAGSPOLITIK IC COMPANYS A/S VEDERLAGSPOLITIK I overensstemmelse med Anbefalingerne for god selskabsledelse har IC Companys A/S's bestyrelse vedtaget en vederlagspolitik for selskabets bestyrelse og direktion, som

Læs mere

1. Bestyrelsens honorering Trygs bestyrelse honoreres med et fast honorar og er ikke omfattet af nogen form for incitamentsordning.

1. Bestyrelsens honorering Trygs bestyrelse honoreres med et fast honorar og er ikke omfattet af nogen form for incitamentsordning. Lønpolitik for Tryg Forsikring A/S Lønpolitikken for Tryg Forsikring A/S (herefter Tryg ) er udarbejdet på grundlag af reglerne om aflønning i lov om finansiel virksomhed ( FIL ) 71, stk. 1, nr. 9 og 77a-d

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder I medfør af 71, stk. 2, 77 a, stk. 8, 77 d, stk. 4, og

Læs mere

Anbefalinger for god selskabsledelse Komitéen for god selskabsledelse Januar 2014

Anbefalinger for god selskabsledelse Komitéen for god selskabsledelse Januar 2014 Anbefalinger for god selskabsledelse Komitéen for god selskabsledelse Januar 2014 1 Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1 Dialog mellem selskab, aktionærer

Læs mere

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER OM INCITAMENTSAFLØNNING FOR PANDORA A/S VEDTAGET I HENHOLD TIL SELSKABSLOVENS 139

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER OM INCITAMENTSAFLØNNING FOR PANDORA A/S VEDTAGET I HENHOLD TIL SELSKABSLOVENS 139 PANDORA A/S, CVR-nr. 28505116 OVERORDNEDE RETNINGSLINJER OM INCITAMENTSAFLØNNING FOR PANDORA A/S VEDTAGET I HENHOLD TIL SELSKABSLOVENS 139 1. INTRODUKTION I henhold til selskabslovens 139 skal det øverste

Læs mere

Hvilke nye regler får betydning for generalforsamlingen 2018?

Hvilke nye regler får betydning for generalforsamlingen 2018? Hvilke nye regler får betydning for generalforsamlingen 2018? Computershare, 5. december 2017 Anders Lavesen, partner i Kromann Reumert SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 COPENHAGEN Ø CVR. NO.: DK 62 60 67 11 Nye

Læs mere

Offentliggørelse af redegørelse for virksomhedsledelse og redegørelse for samfundsansvar på virksomhedens hjemmeside mv.

Offentliggørelse af redegørelse for virksomhedsledelse og redegørelse for samfundsansvar på virksomhedens hjemmeside mv. I det følgende gengives med tilladelse fra Revision & Regnskabsvæsen indholdet af en artikel, som er offentliggjort i Revision & Regnskabsvæsen nr. 9, 2009, s. 31 ff. Af chefkonsulent Grethe Krogh Jensen,

Læs mere

1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S

1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S 1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S 1.1 Formål og anvendelse Formålet med denne lønpolitik er at gennemføre de regler, der er fastsat i 20-22 i lov om forvaltere af alternative investeringsfonde ("FAIF-loven")

Læs mere

Sydbanks redegørelse vedrørende anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse

Sydbanks redegørelse vedrørende anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse Sydbanks redegørelse vedrørende anbefalingerne fra Principper for god selskabsledelse Redegørelsen vedrører perioden 2014 1 er fra ikke Forklaring på / ikke anbefalingen: 1. s kommunikation og samspil

Læs mere

Lovforslag til gennemførelse af ændringer i aktionærrettighedsdirektivet

Lovforslag til gennemførelse af ændringer i aktionærrettighedsdirektivet Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til: metwin@erst.dk Lovforslag til gennemførelse af ændringer i aktionærrettighedsdirektivet Resumé Finans Danmark takker for muligheden for

Læs mere

Anbefalinger for god selskabsledelse - oplæg og diskussion

Anbefalinger for god selskabsledelse - oplæg og diskussion Anbefalinger for god selskabsledelse - oplæg og diskussion v/peter Albrechtsen, advokat (L) AnsættelsesAdvokater Erfa-gruppe 4 25. maj 2011 Corporate governance - Definition: - Det system, som anvendes

Læs mere

Inspiration til bestyrelsesarbejdet Uddrag fra Bestyrelsesarbejde i Danmark Brian Christiansen Partner, PwC

Inspiration til bestyrelsesarbejdet Uddrag fra Bestyrelsesarbejde i Danmark Brian Christiansen Partner, PwC Inspiration til bestyrelsesarbejdet Uddrag fra Bestyrelsesarbejde i Danmark 2019 Brian Christiansen Partner, PwC Bestyrelsesarbejde i Danmark 2019 Baggrundsinformation 12. udgave 10 inspirationsartikler

Læs mere

Vejledning til beskrivelse af overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning, jf. selskabslovens 139

Vejledning til beskrivelse af overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning, jf. selskabslovens 139 KOMITÉEN FOR GOD SELSKABSLEDELSE Vejledning til beskrivelse af overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning, jf. selskabslovens 139 (Vejledningen er alene konsekvensrettet som følge af den seneste

Læs mere

Anbefalinger for god selskabsledelse Flügger group A/S

Anbefalinger for god selskabsledelse Flügger group A/S er for god selskabsledelse Flügger group A/S Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 01.05.2018-30.04.2019 Forklaring på / anbefalingen: 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige

Læs mere

Corporate Governance i Roblon A/S. Roblon Corporate Governance November / v8 1

Corporate Governance i Roblon A/S. Roblon Corporate Governance November / v8 1 Corporate Governance i Roblon A/S Roblon Corporate Governance November 2015 - / v8 1 Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 01.11.2014 31.10.2015 Nr i delvist Forklaring på delvist/ anbefalingen: 1. s

Læs mere

Retningslinjer for incitamentsaflønning. Oktober 2016

Retningslinjer for incitamentsaflønning. Oktober 2016 Retningslinjer for incitamentsaflønning Oktober 2016 Indhold 1. Indledning... 2 Redegørelse for væsentligste overvejelser for retningslinjerne... 2 Formål, værdiskabelse... 2 Tiltrækning og fastholdelse

Læs mere

Redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, Maj 2019

Redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, Maj 2019 Redegørelse vedrørende erne for god Selskabsledelse, Maj 2019 Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 1. april 2018 31. marts 2019 delvist ikke Forklaring på delvist/ 1. s kommunikation og samspil med

Læs mere

Santa Fe Group A/S Regnskabsåret 2016 Skema til redegørelse for Corporate Governance jfr. Årsregnskabsloven 107b

Santa Fe Group A/S Regnskabsåret 2016 Skema til redegørelse for Corporate Governance jfr. Årsregnskabsloven 107b Santa Fe Group A/S Regnskabsåret 2016 Skema til redegørelse for Corporate Governance jfr. Årsregnskabsloven 107b 2. marts 2017 1 Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 2015 Anbefaling Forklaring på /

Læs mere

Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning i Vestas Wind Systems A/S

Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning i Vestas Wind Systems A/S Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning i Vestas Wind Systems A/S vestas.com Indholdsfortegnelse 1. Generelle principper... 3 2. Omfattede personer... 4 3. Vederlagselementer... 4 4. Bonus...

Læs mere

PROCEDURE APPLICABLE (according to Council document R/2521/75):

PROCEDURE APPLICABLE (according to Council document R/2521/75): Council of the European Union Brussels, 3 August 2017 Interinstitutional File: 2014/0121 (COD) 11185/17 JUR 348 DRS 51 CODEC 1234 LEGISLATIVE ACTS AND OTHER INSTRUMENTS: CORRIGENDUM/RECTIFICATIF Subject:

Læs mere

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt 30. november 2005 Supplerende samlenotat vedr. ECOFIN den 6. december 2005 Dagsordenspunkt 8: 4. og 7. selskabsdirektiv

Læs mere

Det er bestyrelsens opfattelse, at bestyrelsens, direktionens og medarbejdernes vederlag opfylder disse principper.

Det er bestyrelsens opfattelse, at bestyrelsens, direktionens og medarbejdernes vederlag opfylder disse principper. Politik for vederlag i Nordens Management A/S 1. Generelt Nordens Management A/S lønpolitik er grundlæggende fastlagt med ønsket om, at være en attraktiv og konkurrencedygtig virksomhed, der kan tiltrække

Læs mere

Anbefaling Selskabet Selskabet Selskabet Forklaring på følger del- følger følger følger vist/følger ikke anbefalin-

Anbefaling Selskabet Selskabet Selskabet Forklaring på følger del- følger følger følger vist/følger ikke anbefalin- Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 01.01.2014 31.12.2014 Forklaring på / anbefalingen: 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1. Dialog mellem selskab, aktionærer

Læs mere

Lovpligtig redegørelse for virksomhedsledelse 2015

Lovpligtig redegørelse for virksomhedsledelse 2015 Lovpligtig redegørelse for virksomhedsledelse 2015 Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 01-01-2015-31-12-2015. Redegørelsen udgør en bestanddel af ledelsesberetningen. Anbefaling ikke 1. s kommunikation

Læs mere

VEDERLAGSPOLITIK (Vedtaget pr på den ordinære generalforsamling) 1. Indledning 1.1. Denne vederlagspolitik for Bang & Olufsen a/s, CVR-nr.

VEDERLAGSPOLITIK (Vedtaget pr på den ordinære generalforsamling) 1. Indledning 1.1. Denne vederlagspolitik for Bang & Olufsen a/s, CVR-nr. VEDERLAGSPOLITIK (Vedtaget pr. 21.08.2019 på den ordinære generalforsamling) 1. Indledning 1.1. Denne vederlagspolitik for Bang & Olufsen a/s, CVR-nr. 41257911, ( B&O eller Selskabet ) er udarbejdet i

Læs mere

Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S

Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S Nordic Tankers A/S generalforsamling 22. april 2010 Bilag 2. Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S I overensstemmelse

Læs mere

Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante

Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante 10. marts 2014 Standarder for god selskabsledelse Som led i virksomhedsstyringen arbejder bestyrelsen og direktionen løbende med relevante standarder for god selskabsledelse. Nedenfor redegøres for hvordan

Læs mere

Corporate Governance i Roblon A/S. Roblon Corporate Governance September / v10 1

Corporate Governance i Roblon A/S. Roblon Corporate Governance September / v10 1 Corporate Governance i Roblon A/S Roblon Corporate Governance September 2017 - / v10 1 Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 01.11.2016 31.10.2017 Nr i delvist Forklaring på delvist/ anbefalingen: 1.

Læs mere

Politik for. vederlag

Politik for. vederlag Politik for vederlag (Honorering og aflønning af bestyrelse og ledelse) Godkendelsesdato: 13. april 2018, ordinær generalforsamling Gældende for: Det børsnoterede moderselskab North Media A/S og datterselskaber

Læs mere

Fast gage inkl. pension (mio. kr.) Variabel gage (mio. kr.) Antal. Heraf aktier eller aktielignende. Heraf kontant udbetaling. instrumenter.

Fast gage inkl. pension (mio. kr.) Variabel gage (mio. kr.) Antal. Heraf aktier eller aktielignende. Heraf kontant udbetaling. instrumenter. Lønoplysninger m.v. - regnskabsåret 2016 Jf. Bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber, investeringsforvaltningsselskaber, finansielle holdingvirksomheder

Læs mere

Anbefaling Selskabet Selskabet Selskabet Forklaring på følger del- følger følger følger vist/følger ikke anbefalin-

Anbefaling Selskabet Selskabet Selskabet Forklaring på følger del- følger følger følger vist/følger ikke anbefalin- Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 01-01-2018 31-12-2018 Forklaring på / anbefalingen: 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1. Dialog mellem selskab, aktionærer

Læs mere

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF LEDELSEN I CHR. HANSEN HOLDING A/S

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF LEDELSEN I CHR. HANSEN HOLDING A/S November 2014 Bilag 1 til indkaldelse til generalforsamling 27. november 2014 OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF LEDELSEN I CHR. HANSEN HOLDING A/S November 2014 1. Indledning I overensstemmelse

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1. (Delårsrapportbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1. (Delårsrapportbekendtgørelsen) Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1 (Delårsrapportbekendtgørelsen) I medfør af 134 a og 164, stk. 4 og 5, i årsregnskabsloven,

Læs mere

Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1

Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1 Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1 I medfør af 20, stk. 11, 22, stk. 4, og 189, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni

Læs mere

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF LEDELSEN I CHR. HANSEN HOLDING A/S

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF LEDELSEN I CHR. HANSEN HOLDING A/S November 2015 OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF LEDELSEN I CHR. HANSEN HOLDING A/S November 2015 1. Indledning I overensstemmelse med selskabslovens 139 har bestyrelsen for ("Chr.

Læs mere

Bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forvaltere af alternative investeringsfonde 1)

Bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forvaltere af alternative investeringsfonde 1) BEK nr 1151 af 24/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1011-0007 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Redegørelse for virksomhedsledelse efter årsregnskabsloven 107B.

Redegørelse for virksomhedsledelse efter årsregnskabsloven 107B. Redegørelse for virksomhedsledelse efter årsregnskabsloven 107B. Anbefaling Forklaring på / anbefalingen: 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1. Dialog mellem

Læs mere

Nyhedsbrev. Corporate Governance. 15. december 2017

Nyhedsbrev. Corporate Governance. 15. december 2017 15. december 2017 Nyhedsbrev Corporate Governance Opdaterede Anbefalinger for god Selskabsledelse Komitéen for god Selskabsledelse ( Komitéen ) godkendte den 23. november 2017 de opdaterede Anbefalinger

Læs mere

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF EXIQON A/S BESTYRELSE OG DIREKTION

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF EXIQON A/S BESTYRELSE OG DIREKTION Bilag 1 OVERORDNEDE RETNINGSLINJER FOR INCITAMENTSAFLØNNING AF EXIQON A/S BESTYRELSE OG DIREKTION 1. Baggrund I henhold til aktieselskabslovens 139 skal bestyrelsen i et børsnoteret selskab, inden det

Læs mere

Redegørelse vedrørende anbefalingerne for god selskabsledelse (Silkeborg IF Invest A/S redegørelse vedr. perioden januar til december 2018)

Redegørelse vedrørende anbefalingerne for god selskabsledelse (Silkeborg IF Invest A/S redegørelse vedr. perioden januar til december 2018) Redegørelse vedrørende anbefalingerne for god selskabsledelse (Silkeborg IF Invest A/S redegørelse vedr. perioden januar til december 2018) 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige

Læs mere

DONG ENERGY A/S' VEDERLAGSPOLITIK FOR BESTYRELSE OG DIREKTION

DONG ENERGY A/S' VEDERLAGSPOLITIK FOR BESTYRELSE OG DIREKTION DONG ENERGY A/S' VEDERLAGSPOLITIK FOR BESTYRELSE OG DIREKTION 1. Formål og vederlagsprincipper Denne vederlagspolitik beskriver principperne for betaling af vederlag til bestyrelse og direktion. Direktionen

Læs mere

Aktionærerne godkender de foreslåede bestyrelseshonorarer på den årlige ordinære generalforsamling.

Aktionærerne godkender de foreslåede bestyrelseshonorarer på den årlige ordinære generalforsamling. Nilfisk Holding A/S' vederlagspolitik for bestyrelse og direktion Denne politik indeholder de overordnede retningslinjer for aflønning af bestyrelsen og direktionen i Nilfisk Holding A/S ("Nilfisk Holding"

Læs mere

Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning af direktionen i ALK-Abelló A/S

Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning af direktionen i ALK-Abelló A/S ORDINÆR GENERALFORSAMLING I ALK DEN 12. MARTS 2015 Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning af direktionen i ALK-Abelló A/S Bestyrelsen i ALK-Abelló A/S ( Selskabet ) skal inden der indgås konkrete

Læs mere

Vederlagspolitik, inklusive retningslinjer for incitamentsaflønning April 2018

Vederlagspolitik, inklusive retningslinjer for incitamentsaflønning April 2018 Vederlagspolitik, inklusive retningslinjer for incitamentsaflønning April 2018 Index 1. Indledning... 2 Baggrund... 2 Sammenhæng mellem vederlagspolitikken og selskabets langsigtede værdiskabelse.... 2

Læs mere

1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter

1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter delvist ikke Forklaring på delvist/ ikke 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1. Dialog mellem selskab, aktionærer og øvrige interessenter 1.1.1. Det anbefales,

Læs mere

29.12.2004 Den Europæiske Unions Tidende L 385/55 KOMMISSIONEN

29.12.2004 Den Europæiske Unions Tidende L 385/55 KOMMISSIONEN 29.12.2004 Den Europæiske Unions Tidende L 385/55 KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS HENSTILLING af 14. december 2004 om fremme af en passende ordning for aflønning af medlemmer af ledelsen i børsnoterede selskaber

Læs mere

Computershare Oplysning i årsrapporten om ledelsesvederlag fakta og reflektioner

Computershare Oplysning i årsrapporten om ledelsesvederlag fakta og reflektioner www.pwc.dk Oplysning i årsrapporten om ledelsesvederlag fakta og reflektioner December 2017 v/ Henrik Steffensen, Partner, Revision. Skat. Rådgivning. Agenda Kort om reglerne IFRS og årsregnskabsloven.

Læs mere

Corporate Governance Anbefalinger og Finansrådets anbefalinger om god selskabsledelse og ekstern revision.

Corporate Governance Anbefalinger og Finansrådets anbefalinger om god selskabsledelse og ekstern revision. Sparekassen skal i forbindelse med indkaldelsen til repræsentantskabet forholde sig til Finansrådets anbefalinger om god selskabsledelse og ekstern revision, der knytter sig til dele af Corporate Governance

Læs mere

Anbefalinger for god selskabsledelse

Anbefalinger for god selskabsledelse December 2018 Anbefalinger for god selskabsledelse Komiteen for god selskabsledelse har i 2010 udstedt anbefalingerne for god selskabsledelse. I november 2017 blev anbefalingerne senest revideret med implementeringen

Læs mere

Status på anbefalinger for god selskabsledelse 2017

Status på anbefalinger for god selskabsledelse 2017 Status på anbefalinger for god selskabsledelse 2017 Anbefaling Selskabet følger Selskabet følger delvist Selskabet følger ikke Ikke relevant for Selskabet 1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets

Læs mere

VP INVESTOR SERVICES. Velkommen til morgenmøde om Aktionærrettighedsdirektivet Onsdag den 17. maj 2017

VP INVESTOR SERVICES. Velkommen til morgenmøde om Aktionærrettighedsdirektivet Onsdag den 17. maj 2017 VP INVESTOR SERVICES Velkommen til morgenmøde om Aktionærrettighedsdirektivet Onsdag den 17. maj 2017 Dagens program Velkomst v. Senior Client Manager Michael von Bülow, VP INVESTOR SERVICES Aktionærrettighedsdirektivet

Læs mere

Skema til redegørelse om virksomhedsledelse vedrørende KlimaInvest A/S, jf. 107 b i årsregnskabsloven

Skema til redegørelse om virksomhedsledelse vedrørende KlimaInvest A/S, jf. 107 b i årsregnskabsloven Skema til redegørelse om virksomhedsledelse vedrørende KlimaInvest A/S, jf. 107 b i årsregnskabsloven Skema til redegørelse version af 18. juni 2013 1 Lovpligtig redegørelse for virksomhedsledelse vedrørende

Læs mere

Santa Fe Group A/S Regnskabsåret 2017 Skema til redegørelse for Corporate Governance jfr. Årsregnskabsloven 107b

Santa Fe Group A/S Regnskabsåret 2017 Skema til redegørelse for Corporate Governance jfr. Årsregnskabsloven 107b Santa Fe Group A/S Regnskabsåret 2017 Skema til redegørelse for Corporate Governance jfr. Årsregnskabsloven 107b 1. marts 2018 1 Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 2017 Anbefaling Forklaring på /

Læs mere

BI Erhvervsejendomme A/S Redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse for regnskabsåret

BI Erhvervsejendomme A/S Redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse for regnskabsåret BI Erhvervsejendomme A/S Redegørelse vedrørende erne for god Selskabsledelse for regnskabsåret 09.04.2018 31.december2018 1 Nedenstående skema indeholder Komitéen for god Selskabsledelses anbefalinger.

Læs mere

Corporate Governance i Harboes Bryggeri A/S Lovpligtig redegørelse jf. 107 b i årsregnskabsloven Regnskabsåret 2017/2018

Corporate Governance i Harboes Bryggeri A/S Lovpligtig redegørelse jf. 107 b i årsregnskabsloven Regnskabsåret 2017/2018 Corporate Governance i Harboes Bryggeri A/S Lovpligtig redegørelse jf. 107 b i årsregnskabsloven Regnskabsåret 2017/2018 delvist ikke Forklaring på delvist/ ikke 1. s kommunikation og samspil med selskabets

Læs mere

Aktionærrettigheds direktivet forslag til nye regler i børsnoterede selskaber

Aktionærrettigheds direktivet forslag til nye regler i børsnoterede selskaber Aktionærrettigheds direktivet forslag til nye regler i børsnoterede selskaber - med særligt fokus på nye regler om vederlag til selskabets ledelse og transaktioner med nærtstående parter www.pwc.dk/aktionærrettighedsdirektivet

Læs mere

Bestyrelsen og direktionen har vedtaget politikker og procedurer inden for væsentlige områder i forbindelse med regnskabsaflæggelsen herunder:

Bestyrelsen og direktionen har vedtaget politikker og procedurer inden for væsentlige områder i forbindelse med regnskabsaflæggelsen herunder: LOVPLIGTIG REDEGØRELSE FOR VIRKSOMHEDSLEDELSE, JF. ÅRSREGNSKABSLOVENS 107 B NTR Holding A/S er omfattet af anbefalingerne for god selskabsledelse, som er tilgængelige på Komitéen for god Selskabsledelses

Læs mere

Corporate Governance i Harboes Bryggeri A/S Lovpligtig redegørelse jf. 107 b i årsregnskabsloven Regnskabsåret 2016/2017

Corporate Governance i Harboes Bryggeri A/S Lovpligtig redegørelse jf. 107 b i årsregnskabsloven Regnskabsåret 2016/2017 Corporate Governance i Harboes Bryggeri A/S Lovpligtig redegørelse jf. 107 b i årsregnskabsloven Regnskabsåret 2016/2017 delvist ikke Forklaring på delvist/ 1. s kommunikation og samspil med selskabets

Læs mere

Bilag 2 Foreslået ny vederlagspolitik, herunder nye overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning, for bestyrelsen og direktionen

Bilag 2 Foreslået ny vederlagspolitik, herunder nye overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning, for bestyrelsen og direktionen Bilag 2 Foreslået ny vederlagspolitik, herunder nye overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning, for bestyrelsen og direktionen TORM A/S, CVR-nr. 22 46 02 18 Vederlagspolitik, herunder Overordnede

Læs mere

Lønpolitik. for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab

Lønpolitik. for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab Lønpolitik for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab Lønpolitik for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab

Læs mere

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj Skema til redegørelse version af 18.

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj Skema til redegørelse version af 18. Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 Skema til redegørelse version af 18. juni 2013 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab for danske selskaber, der

Læs mere

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj Skema til redegørelse version af 18.

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj Skema til redegørelse version af 18. Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 Skema til redegørelse version af 18. juni 2013 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab for danske selskaber, der

Læs mere

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium

Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S. 1. Status og kommissorium 18. juni 2015 BILAG 1 Kommissorium for revisionsudvalget i TDC A/S 1. Status og kommissorium Revisionsudvalget er et udvalg under bestyrelsen, der er nedsat i overensstemmelse med 15.1 i forretningsordenen

Læs mere

Corporate Governance-anbefalinger

Corporate Governance-anbefalinger Corporate Governance-anbefalinger Logo 09.03.2011. - CMYK 22. maj 2014 Anbefaling Selskabets holdning Argumentation 1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter

Læs mere

Nærværende notat og skemaer er baseret på den opdaterede version af IAS 24, der gælder for regnskabsår, der begynder 1. januar 2011 eller senere.

Nærværende notat og skemaer er baseret på den opdaterede version af IAS 24, der gælder for regnskabsår, der begynder 1. januar 2011 eller senere. Standarden fastlægger oplysningskrav vedrørende nærtstående parter og transaktioner med disse. Transaktioner og mellemværender mellem en virksomhed og andre virksomheder i samme koncern skal oplyses i

Læs mere

Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015

Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015 Lovforslag til ændring af årsregnskabsloven 2015 Den 28. januar 2015 blev der stillet lovforslag til ændring af årsregnskabsloven. Ændringerne skyldes primært, at Danmark skal implementere det EU-regnskabsdirektiv,

Læs mere

Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning Matas A/S, CVR. nr

Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning Matas A/S, CVR. nr Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning Matas A/S, CVR. nr. 27 52 84 06 Side 2 1 Indledning 1.1 Bestyrelsen i Matas A/S, CVR-nr. 27 52 84 06 ( Matas eller Selskabet ) har vedtaget disse overordnede

Læs mere

Redegørelsen udgør en bestanddel af ledelsesberetningen i selskabets årsrapport med følgende regnskabsperiode: 1. juli

Redegørelsen udgør en bestanddel af ledelsesberetningen i selskabets årsrapport med følgende regnskabsperiode: 1. juli ChemoMetec A/S - Lovpligtig redegørelse for virksomhedsledelse, jf. årsregnskabsloven 107 b Redegørelsen udgør en bestanddel af ledelsesberetningen i selskabets årsrapport med følgende regnskabsperiode:

Læs mere

BEK nr 559 af 01/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september (Delårsrapportbekendtgørelsen)

BEK nr 559 af 01/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september (Delårsrapportbekendtgørelsen) BEK nr 559 af 01/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2016-1425 Senere ændringer

Læs mere

Kapitel 1 Pligt til at udarbejde halvårsrapport. gældsinstrumenter, der er optaget til handel i Grønland eller på et reguleret marked i et EU/EØS

Kapitel 1 Pligt til at udarbejde halvårsrapport. gældsinstrumenter, der er optaget til handel i Grønland eller på et reguleret marked i et EU/EØS UDKAST Bekendtgørelse for Grønland om udarbejdelse af delårsrapporter for virksomheder, der har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked, og hvor virksomheden er omfattet af årsregnskabsloven

Læs mere

VEDERLAGSPOLITIK FOR BESTYRELSEN, KONCERNLEDELSEN OG LEDENDE MEDARBEJDERE I ROCKWOOL INTERNATIONAL A/S

VEDERLAGSPOLITIK FOR BESTYRELSEN, KONCERNLEDELSEN OG LEDENDE MEDARBEJDERE I ROCKWOOL INTERNATIONAL A/S Generalforsamlingen godkender vederlagspolitikken. Den nuværende vederlagspolitik blev godkendt af generalforsamlingen 6. april 2016. VEDERLAGSPOLITIK FOR BESTYRELSEN, KONCERNLEDELSEN OG LEDENDE MEDARBEJDERE

Læs mere

Bestyrelsen og direktionen har vedtaget politikker og procedurer inden for væsentlige områder i forbindelse med regnskabsaflæggelsen herunder:

Bestyrelsen og direktionen har vedtaget politikker og procedurer inden for væsentlige områder i forbindelse med regnskabsaflæggelsen herunder: LOVPLIGTIG REDEGØRELSE FOR VIRKSOMHEDSLEDELSE, JF. ÅRSREGNSKABSLOVENS 107 B NTR Holding A/S er omfattet af anbefalingerne for god selskabsledelse, som er tilgængelige på Komitéen for god Selskabsledelses

Læs mere

Vedtægter. FastPassCorp A/S CVR-NR. 25 53 66 06. 1. Selskabets navn er FastPassCorp A/S med binavnet IT InterGroup A/S (FastPassCorp A/S).

Vedtægter. FastPassCorp A/S CVR-NR. 25 53 66 06. 1. Selskabets navn er FastPassCorp A/S med binavnet IT InterGroup A/S (FastPassCorp A/S). Vedtægter FastPassCorp A/S CVR-NR. 25 53 66 06 Navn 1. Selskabets navn er FastPassCorp A/S med binavnet IT InterGroup A/S (FastPassCorp A/S). Hjemsted 2. Selskabet er hjemmehørende i Danmark. Formål 3.

Læs mere

Redegørelse vedrørende Udviklingsselskabet By & Havns efterlevelse af anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse

Redegørelse vedrørende Udviklingsselskabet By & Havns efterlevelse af anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse Redegørelse vedrørende Udviklingsselskabet By & Havns efterlevelse af anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse Nedenfor findes afrapportering vedrørende de enkelte punkter i anbefalingen. Derudover

Læs mere

Sydbanks redegørelse vedrørende anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse

Sydbanks redegørelse vedrørende anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse Principper for god selskabsledelse Sydbanks redegørelse vedrørende anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse Redegørelsen vedrører perioden 2013 Forklaring på / 1. s kommunikation og samspil

Læs mere

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 ASGAARD GROUP A/S

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 ASGAARD GROUP A/S Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 ASGAARD GROUP A/S Tilrettet 22. januar 2015 i forbindelse med navneændring Skema til redegørelse version af 18. juni

Læs mere

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj Skema til redegørelse version af 18.

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj Skema til redegørelse version af 18. Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 Skema til redegørelse version af 18. juni 2013 1 Dette skema er tænkt som et hjælperedskab for danske selskaber, der

Læs mere

Status på anbefalinger for god selskabsledelse 2018

Status på anbefalinger for god selskabsledelse 2018 Status på anbefalinger for god selskabsledelse 2018 Anbefaling delvist ikke 1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1. Dialog mellem selskab, aktionærer

Læs mere

Redegørelse vedrørende Udviklingsselskabet By & Havns efterlevelse af anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse

Redegørelse vedrørende Udviklingsselskabet By & Havns efterlevelse af anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse Redegørelse vedrørende Udviklingsselskabet By & Havns efterlevelse af anbefalingerne fra Komitéen for god Selskabsledelse Nedenfor findes afrapportering vedrørende de enkelte punkter i anbefalingen. Derudover

Læs mere

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj Fast Ejendom Danmark A/S

Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj Fast Ejendom Danmark A/S Skema til redegørelse vedrørende Anbefalingerne for god Selskabsledelse, 6. maj 2013 Fast Ejendom Danmark A/S Vedtaget af bestyrelsen den 16. december 2016 Skema til redegørelse version af 18. juni 2013

Læs mere

Bestyrelsesarbejde i Danmark 2018 og aktuelt på bestyrelsesagendaen. v. Kim Füchsel, Managing Partner og direktør, PwC

Bestyrelsesarbejde i Danmark 2018 og aktuelt på bestyrelsesagendaen. v. Kim Füchsel, Managing Partner og direktør, PwC Bestyrelsesarbejde i Danmark 2018 og aktuelt på bestyrelsesagendaen v. Kim Füchsel, Managing Partner og direktør, PwC Aktuelt på bestyrelsesagendaen 1 Nye Anbefalinger for god Selskabsledelse 2 Aktionærrettighedsdirektivet

Læs mere

Retningslinjer. for. Danske Spil A/S

Retningslinjer. for. Danske Spil A/S 20. maj 2015 Side: 1 af 5 PSO/lijo Retningslinjer for Danske Spil A/S I medfør af selskabslovens (SEL) 357 skal bestyrelsen i et statsligt aktieselskab sørge for, at der fastsættes retningslinjer, som

Læs mere

God selskabsledelse (Corporate Governance)

God selskabsledelse (Corporate Governance) God selskabsledelse (Corporate Governance) Indledning: Det fremgår nedenfor, hvorledes Østjydsk Bank A/S forholder sig til Komitéen for god selskabsledelses er for god selskabsledelse fra maj 2013 med

Læs mere

LØNPOLITIK. 3. Lønpolitik gældende for bestyrelse, direktion, væsentlige risikotagere og ansatte i kontrolfunktioner

LØNPOLITIK. 3. Lønpolitik gældende for bestyrelse, direktion, væsentlige risikotagere og ansatte i kontrolfunktioner Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 J.nr. 74-12891 LØNPOLITIK 1. Indledning I medfør af Lov om finansiel virksomhed 77a-d samt f, bekendtgørelse nr. 1582 af 13. december

Læs mere