AVISEN NR. 2 JUNI 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AVISEN NR. 2 JUNI 2015"

Transkript

1 TIL VIRKSOMHEDER I HVIDOVRE KOMMUNE AVISEN NR. 2 JUNI 2015 ÅRGANG 22 Hvis miljøuheldet sker SIDE 3 Nyt netværk for mindre virksomheder SIDE 9

2 Miljøtilsynsberetning for 2014 Hvert år indsender Hvidovre Kommune en miljøtilsynsberetning til Miljøstyrelsen, for kommunen er forpligtet til at føre tilsyn med virksomhederne i Hvidovre. Det er for at sikre, at miljøbeskyttelsesloven og de regler, der er fastsat efter denne lov, overholdes. Af Helle Buus, Plan og Miljøafdelingen Miljøtilsynets formål er at sikre, at virksomheder drives uden, at de giver væsentlige miljømæssige gener eller forurening. Ved selve tilsynet kontrollerer kommunen de relevante miljøforhold, hvilket kan omfatte støjforhold, spildevandsforhold, affaldshåndtering, luftforurening, jordforurening samt forurening af grund- og overfladevand. Miljøtilsynsberetningen er kommunens dokumentation over for Miljøstyrelsen om, at de krav til tilsynsfrekvenser og tilsynsmål, som er fastsat i miljølovgivningen, er overholdt, og at kommunen dermed har levet op til sine forpligtelser. Tilsynsindsats i 2014 I dette års Miljøtilsynsberetning kan du læse, at Hvidovre Kommune sammenlagt har 151 tilsynspligtige virksomheder. Tilsynspligtige virksomheder skal regelmæssigt have tilsyn og efter en bestemt tilsynsfrekvens. Af disse virksomheder har 64 haft tilsynsbesøg. Endvidere kan du læse, at der er registreret andre virksomheder og anlæg. De er ikke tilsynspligtige, men kan få et tilsyn som følge af fx klager fra borgere, nabovirksomheder, eller hvis virksomheden selv ønsker det. Af disse har sammenlagt 17 virksomheder haft besøg af kommunen. Tilsynskampagner I Miljølovgivningen står der, at kommunen, ud over de almindelige tilsyn, skal gennemføre to tilsynskampagner om året. I 2014 har kommunen derfor lavet en kampagne sammen med de øvrige Vestegnskommuner over for jern- metal og maskinværksteder, og der er lavet en olieudskillerkampagne, hvor olieudskillere på udvalgte virksomheder er blevet tæthedsprøvet. Ved jern, metal og maskinværkstedskampagnen fik 13 værksteder et tilsynsbesøg og ved olieudskillerkampagnen fik 9 virksomheder tæthedsprøvet deres olieudskillere. De 2 kampagner blev omtalt i forrige nummer af Miljøavisen. Den samlede indsats Hvidovre Kommune har til fulde opfyldt sin tilsynsforpligtelse for Tilsynsfrekvenser og tilsynsmål er opfyldt og de to tilsynskampagner er gennemført. I alt besøgte kommunen 81 virksomheder og i 17 tilfælde blev der konstateret forhold, som gav anledning til en håndhævelse. I forbindelse med håndhævelser følges der efterfølgende op på, at virksomheden får bragt forholdet i orden. Læs mere Hvis du vil læse Miljøtilsynsberetningen for 2014, så kan du gå ind på under Erhverv. Fortsættes side 3 } INDHOLD SIDE 2 Miljøtilsynsberetning for 2014 SIDE 3 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 7 Hvis miljøuheldet sker Kalkmørtel er vejen frem Nu må virksomheder selv genanvende emballage Hvordan bygger man bæredygtigt? SIDE 8 Kort nyt SIDE 9 Nyt netværk for mindre virksomheder SIDE 10 Danadko Automobiler A/S bliver grønnere SIDE 12 Ny medarbejder 2

3 Hvis miljøuheldet sker Forhåbentligt får du aldrig brug for i praksis at skulle ringe 112, men hvis uheldet er ude, skal du vide, hvad du skal gøre. Af Sanne Bagge Petersen og Karen Damsgaard, Plan- og Miljøafdelingen Noget af det vigtigste ved akutte miljøuheld er, at der foretages en hurtig begrænsning af udbredelsen af forureningen. Begrænses udbredelsen, begrænses skaderne også. Hvis uheldet sker på jorden, kan det forurene jorden, og nogle stoffer kan sive ned og forurene vores grundvand. Hvis uheldet sker på en vej, gårdsplads eller lignende, kan forureningen ende i kloakken. To slags kloakker I Hvidovre Kommune er der forskel på kloakkerne. Der er spildevandskloakker, hvor spildevandet ledes til BIOFOS s renseanlæg (Avedøre og Damhusåen), og så er der regnvandskloakker, hvor overfladevandet løber direkte til Fæstningskanalen, Harrestrup Å, Kalveboderne, kanalerne på Avedøre Holme eller Køge Bugt. På renseanlæggene foretages rensningen bl.a. ved hjælp af bakterier, der nedbryder stofferne i spildevandet. Disse kan til en vis grad nedbryde spildte miljøfremmede stoffer, men i store mængder kan miljøfremmede stoffer sænke eller stoppe de biologiske processer og medføre, at der løber urenset spildevand ud i Køge Bugt. Hvis uheldet sker ved en regnvandskloak, er der direkte forbindelse mellem forureningen Fortsættes side 4 } } Fortsat fra side 2 Oversigtsskema fra Miljøtilsynsberetningen: TILSYNS- FREKVENS I ÅR VIRKSOMHEDSTYPE VIRKSOM- HEDER I ALT BESØGTE VIRKSOM- HEDER *IED- listevirksomheder 3 1 Øvrige listevirksomheder 16 9 Samlet indsats Bilag Autoværksteder Renserier 2 1 Husdyrbrug med over 3 dyreenheder 5 1 Samlet indsats TILSYNS- INDSATS I % TILSYNS- KRAV I % Ingen 42-virksomheder Ingen krav TILSYNSPLIGTIGE VIRKSOMHEDER IED- og øvrige listevirksomheder er omfattet af Miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 og skal have en miljøgodkendelse. De har en tilsynsfrekvens på 1-3 år, og der skal føres tilsyn med mindst 40 % af disse virksomheder hvert år. Virksomheder omfattet af branchebekendtgørelse om autoværksteder, branchebekendtgørelse om renserier, bilag 1 i brugerbetalingsbekendtgørelsen og dyrehold omfattet af bekendtgørelsen om erhvervsmæssige dyrehold har en tilsynsfrekvens på 1-6 år, og for at tilsynsmålet er opfyldt for dem, skal der føres tilsyn med mindst 25 % af virksomhederne hvert år. IKKE TILSYNSPLIGTIGE VIRKSOMHEDER 42 virksomheder er kommunens øvrige virksomheder, og de reguleres efter 42 i miljø beskyttelsesloven og efter lokale forskrifter. *IED-listevirksomheder er virksomheder, der er omfattet af Industriel Emissions Direktivet, der vedrører særligt forurenende virksomheder 3

4 } Fortsat fra side 3 og recipienterne (vandløb, sø eller hav). Når de miljøfremmede stoffer ender i recipienterne, kan de gøre stor skade på plante- og dyrelivet. Miljøuheld på Avedøre Holme Hvidovre Kommune får jævnligt opringninger om utilsigtede udledninger til regnvandssystemet, som giver anledning til synlig forurening af åer, søer eller kanaler. Kanalerne på Avedøre Holme blev i marts ramt af forurening med diesel eller fyringsolie, som lagde sig som en film på kanalerne i hele deres udstrækning. Olie som ledes til regnvandskloakkerne på Avedøre Holme er svær at opsamle, da der ikke er nogen olieudskiller på regnvandsudløbene til kanalerne. Når først olien er ude i kanalerne lægger den sig som en film på overfladen. Filmen er så tynd, at den ikke kan pumpes op med en slamsuger. Det har derfor ikke været muligt at opsamle olien, som vil kunne ses på kanalerne i en længere periode. Det er derfor vigtigt, at vi undgår disse situationer, hvor miljøfremmede stoffer udledes til regnvandskloakkerne, og husk at bortskaffelse af olie eller andre kemikalier ikke må ske til kloakken. Disse skal i stedet afleveres korrekt som farligt affald for eksempel på Genbrugsstationen. Forureningen er problematisk, da den kan påvirke både dyre- og planteliv i kanalerne. Der lever en del fugle ved kanalerne, og den sjældne og fredede Grønbrogede Tudse er også at finde i kanalerne. Desuden er der alt det, vi ikke ser fisk, insekter og alt det andet krible krable. Olien vil blive nedbrudt over tid, men nedbrydningen vil undervejs have en negativ effekt på dyrelivet i kanalerne, da nedbrydningen bruger ilten i vandet, som er nødvendig for, at der kan leve insekter og fisk. Ring efter hjælp Når der sker et miljøuheld, skal du ringe efter hjælp på 112. Beredskabet vil som det første, når det ankommer til ulykkesstedet, sørge for at begrænse forureningen. Ring hellere en gang for meget (eller for hurtigt) end en gang for lidt (eller for langsomt). Enhver der forårsager forurening eller konstaterer forurening, skal desuden hurtigst muligt underrette Plan- og Miljøafdelingen i Hvidovre Kommune. Kontakt Hvidovre Kommune Plan- og Miljøafdelingen Tlf Kan din virksomheds miljøtiltag eller energibesparelser inspirere andre virksomheder i Hvidovre Kommune? I Miljøavisen vil vi gerne have gode historier om lokale virksomheder, der arbejder aktivt med klima, miljø og energi. Derfor hører vi gerne fra virksomheder, der har gennemført miljøtiltag eller energibesparelser. Virksomhedens gode erfaringer og idéer kan nemlig være med til at inspirere andre virksomheder til at gennemføre lignende tiltag eller projekter. Det foregår sådan, at en skribent fra Miljøavisen besøger virksomheden. Vi laver et lille interview og tager nogle billeder til artiklen. Er det noget for dig? Så kontakt Plan- og Miljøafdelingen på mailen 4

5 Kalkmørtel er vejen frem Det skal være slut med cement i dansk nybyggeri! I hvert fald hvis det står til virksomheden KALK A/S, der producerer mørtel til 100 % genanvendelse. En Cradle to Cradle certificering skal sikre et produktsortiment, der kan genanvendes igen og igen til gavn for mennesker og miljø. Af Sara Jörn, cradlepeople, redigeret af Maria Brix Balle, Greve Kommune Kalk, vand og sand. Det er alt, hvad mørtelprodukterne fra KALK A/S består af, og det giver mange fordele, fortæller Rasmus Jørgensen, direktør i Kalk A/S. - Boliger bygget med kalkmørtel er langt mere holdbare og lettere at reparere. Der er ingen afgasning, hvilket er godt for indeklimaet, og i forhold til cement er kalkmørtel langt nemmere at fjerne fra murstenene, uden at de knækker, oplyser Rasmus Jørgensen. Et cementfrit byggeri åbner derfor muligheden for genanvendelse af såvel mursten som mørtel. Tiden er kommet til at bruge kalkmørtel i nybyggeriet, hvor cementmørtel i dag er det dominerende produkt Sammen med Hans Holmstrøm, administrativ/ teknisk chef i Kalk A/S, er Rasmus Jørgensen i gang med at gøre arkitekter, entreprenører og håndværkere rundt om i hele Norden opmærksomme på mulighederne i kalkmørtel i det byggede miljø. Tiden er kommet til at bruge kalkmørtel i nybyggeriet, hvor cementmørtel i dag er det dominerende produkt. Vi vil være med til at skabe bedre bygninger, som vi i fremtiden ønsker at bevare, og samtidig vil vi blive bedre til at restaurere eksisterende bygninger nænsomt og bæredygtigt. Produkter der bidrager til, at bygningerne bliver fleksible, åndbare og ressourceeffektive, siger Rasmus Jørgensen. En lukket cyklus Egentlig har virksomheden altid været bæredygtig, da produkterne består af rene og naturlige råmaterialer. Da produkterne er baseret på kalk, hvilket er et rent råstof, så indgår nogle af komponenterne allerede i et biologisk kredsløb, hvor de kan nedbrydes og føres tilbage til naturen. Visionen er, at produkterne også skal indgå i en teknologisk cyklus, hvor de kan renoveres, genanvendes og forbedres, så de kan indgå i nye produkter. På den måde er der ikke behov for at indvinde så meget af kalken i undergrunden, og samtidig vil vi spare energi til produktion og transport af nye produkter. Innovation er ikke bare et spørgsmål om at opfinde nye tallerkner. Det er et spørgsmål om at se de nye anvendelsesmuligheder, der er for produkterne, og det arbejder vi løbende på, siger Hans Holmstrøm. Blandt andet har KALK A/S i samarbejde med virksomheden Gamle Mursten taget initiativ til at udvikle kalkmørtler lavet af brugte kalkmørtler fra nedtagne huse. -Vi skal til at genanvende den nedbrudte mørtel i vores produkter, for med den nye mørtel kan vores produkt genanvendes 100 %, fortæller Hans Holmstrøm. Og umiddelbart ser det ud til, at satsningen ikke bare miljømæssigt, men også økonomisk har været frugtbar. Vi tror stadig på det, og det gør kunderne også, afslutter Hans Holmstrøm. 5

6 Nu må virksomheder selv genanvende emballage Ændret lovgivning gør det muligt for virksomheder at bruge emballagen fra deres egne produkter igen og igen. Af Signe Termansen, Miljøavissamarbejdet Kassen fra IKEA s nye serie FJÄLLA er lavet i 80 % genbrugspap, som blandt andet stammer fra tidligere emballage. De seneste år har flere virksomheder vist interesse for at lave tilbagetagningsordninger for deres emballage, så de kan genanvende den. Det er der nemlig både penge og miljø i. Virksom hedernes interesse har givet Miljøminister Kirsten Brosbøl anledning til at ændre affaldsreglerne. Jeg vil ikke spænde ben for initiativer, der både kan spare virksomhederne for udgifter til nye materialer og mindske presset på klodens sparsomme ressourcer, siger hun i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet. En kaffekapsels livscyklus Én af de virksomheder, der var med til at sætte skub i lovgivningen, er kaffeproducenten Nespresso. Virksomhedens kaffe kommer i små aluminiumskapsler, og de er oplagte at genanvende, da aluminium med den rette behandling kan genanvendes i det uendelige. Genanvendelsen kræver tilmed kun 5 % af den energi, det kræver at udvinde aluminium ud fra naturen. I praksis fungerer Nespressos ordning sådan, at forbrugerne afleverer deres brugte kaffekapsler til et af de over 30 opsamlingspunkter i landet. Herefter bliver kapslerne omsmeltet og kan bruges til nye produkter. Fra genanvendt pap til produkt Ud over Nespresso er der flere virksomheder, der har genanvendelse på virksomhedsplanen. Én af dem er IKEA. I deres varehuse sker det indimellem, at kunderne efterlader emballagen, inden de bringer varerne hjem. Den efterladte emballage indsamles og sorteres til genanvendelse. Størstedelen er pap, som kan blive til ny emballage og produkter såsom kasser, æsker og kontorartikler. Vi stræber efter at gøre så meget som muligt med så få ressourcer som muligt. Jo mere vi genanvender, jo mindre er presset på naturens ressourcer. Det giver både miljømæssigt og økonomisk rigtig god mening, siger miljøchef Jonas Engberg til spørgsmålet om, hvorfor IKEA genanvender emballagen. Bedre bundlinje IKEA arbejder også med genanvendelse og cirkulær økonomi bredere set. I virksomhedens nuværende drift og produktion bliver defekte produkter repareret, restprodukter genbrugt, og der sorteres i gennemsnit ca. 90 % af affaldet i varehusene. Det har haft den effekt, at der på fire år er sparet 5,9 millioner kr. på de samlede årlige affaldsudgifter i Danmark. For hvert ton pap IKEA sorterer, sparer virksomheden ca. 500 kr., hvorimod det koster omkring 500 kr. for hvert ton usorteret affald, der brændes af. Jonas Engberg understreger, at arbejdet med genanvendelse og cirkulær økonomi ikke blot er et miljøtiltag. Det handler om at bruge sine ressourcer optimalt, og det hænger derfor uløseligt sammen med det at drive forretning: Copyright: IKEA Hvis vi ikke sparer på de ressourcer, vi har brug for, ødelægger vi vores egen forretning på sigt. Ved at genanvende emballage får vi færre omkostninger, både fordi vi mindsker vores affaldsmængde, ikke skal bruge penge på nye materialer og er med til at reducere priserne på råmaterialer, forklarer han. Kom i gang Når man som virksomhed skal genanvende sin emballage, skal man opfylde de regler, der står i affaldsbekendtgørelsen, og herunder skal man, inden man går i gang med at tilbagetage den brugte emballage, anmelde ordningen til Miljøstyrelsen. For nyligt er det desuden også blevet lovligt at tilbagetage brugte produkter, eventuelt sammen med emballagen. FAKTA OM LOVGIVNINGEN: Fra april 2014 blev det lovligt for virksomheder at lave tilbagetagningsordninger for deres produkter med henblik på genanvendelse. Den 19. december 2014 ændrede Miljøminister Kirsten Brosbøl den nye lov til også at inkludere emballage. Virksomheder skal anmelde ordningerne til Miljøstyrelsen, inden de går i gang med at tage deres produkter eller emballage retur. Virksomheder skal altid sikre, at deres genanvendelige affald frasorteres til genbrug eller genanvendelse. 6

7 Hvordan bygger man bæredygtigt? Energistyrelsen har udviklet to beregnings modeller om bæredygtigt byggeri. Ved hjælp af dem er det nu muligt at vurdere et byggeris langsigtede virkninger både med hensyn til miljø og økonomi. Sådanne modeller har længe været efterlyst af byggebranchen. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet Byggeri og drift af bygninger belaster miljøet væsentligt, men der har manglet retningslinjer for, hvornår et byggeri er bæredygtigt. Med Energistyrelsens to nye beregningsmodeller og en publikation om bæredygtigt byggeri, er der nu skabt et grundlag for at vurdere et byggeri langsigtet i forhold til miljø og økonomi. Vejen til et styrket byggeri Beregningsmodellerne er en del af regeringens strategi for byggeri i Danmark. Strategien hedder Vejen til et styrket byggeri i Danmark, og blev lanceret i november Der er fem hovedindsatsområder: Kvalitet i reguleringen af byggeriet Styrket konkurrence i byggeriet Effektivt offentligt byggeri Vækst på tværs af værdikæden Bæredygtigt byggeri Bæredygtigt byggeri er det område, hvorunder modellerne er udviklet. Derfor er det efter regeringens opfattelse nødvendigt at udvikle bæredygtige og konkurrencedygtige løsninger for byggeriet, så samfundet ikke i fremtiden står med unødvendige omkostninger og store miljøproblemer på grund af overforbrug af ressourcer. Byggeriet er ressourcekrævende Byggesektoren tegner sig for 40 % af det samlede materialeforbrug på verdensplan og bidrager på europæisk niveau med 20 til 35 % af de vigtigste negative klima- og miljøpåvirkninger, herunder CO 2 - udledning, forsuring, næringsbelastning, vandforbrug og affaldsgenerering. Beregningsmodel for miljøpåvirkninger LCAbyg Til støtte for miljøvurderingerne har Energistyrelsen lanceret LCAbyg (LCA: Life Cycle Assessment), som er et livscyklusberegnings-værktøj. Med LCAbyg kan et byggeris miljøprofil og ressourceforbrug beregnes. Informationer om bygningsdelene og eventuelt bygningens energiforbrug skal tastes ind. Værktøjet tager sig automatisk af livscyklusberegningerne og samler resultaterne i en rapport. De miljøpåvirkninger, der indgår i beregningerne, opstår i hovedtræk i forbindelse med fremskaffelse af råvarer, produktion af byggematerialer, energi- og ressourceforbrug ved drift og vedligehold samt ved bortskaffelse og genanvendelse af bygningsdele og byggematerialer. Beregningsmodel for totaløkonomien LCCbyg Energistyrelsen forudsætter, at hvis et byggeri skal være økonomisk bæredygtigt, skal der være balance mellem omkostninger og opnået kvalitet over bygningens levetid, men også den værdiskabelse, som bygningerne kan medføre både i byggefasen og i driftsfasen - skal indregnes. Til støtte for de økonomiske beregninger har Energistyrelsen udviklet et beregningsværktøj kaldet LCCbyg (LCC: Life Cycle Costing). Med en totaløkonomisk beregning af byggeriets levetidsomkostninger bliver bygherren ifølge Energistyrelsen i stand til at vælge de løsninger, som på lang sigt giver den bedste balance mellem investering og kvalitet i forhold til anlæg, drift, renovering, energiforbrug m.m. Find modellerne på Begge beregningsmodeller ligger frit tilgængelige på Energistyrelsens hjemmeside og vil blive videreudviklet i løbet af Der er også udarbejdet en tilhørende installationsguide og brugervejledning, som detaljeret beskriver, hvordan værktøjet anvendes. Derudover findes også en ny vejledning om bæredygtigt byggeri. Ressourceforbruget skal ned Baggrunden for udvikling af modellerne kan findes i den befolkningstilvækst, der forventes globalt inden for de næste ti til tyve år. Samtidig forventes den globale middelklasse at vokse med omkring tre milliarder mennesker frem til Det medfører et stort behov for at øge antallet af bygninger i verden. Eksempel på global opvarmning for et typisk parcelhus fordelt på materialer og driftsenergiforbrug opført efter henholdsvis det gældende bygningsreglementskrav (BR 2010), lavenergiklasse 2015 (LE 2015) og bygningsklasse 2020 (BK 2020).Beregnet for en periode på 50 år. 7

8 Kort nyt Energieffektivisering i virksomhederne Af landets 98 kommuner har 62 kommuner Af landets 98 kommuner har 18 kommuner energispareaktiviteter, der retter sig mod erhvervslivet. Energistyrelsen har i samarbejde der systematisk med udvalgte aktiviteter, 18 flere målrettede typer af aktiviteter. 26 arbej- med Det Økologiske Råd undersøgt, hvilke - og har sporadiske aktiviteter, mens 36 kommuner hvor mange - aktiviteter kommunerne har i fortæller, at de ikke har aktiviteter rettet mod forhold til energieffektiviseringer i erhvervsvirksomhedertivisering. Aktiviteterne omfatter en bred erhvervsvirksomheder i forhold til energieffek- vifte af initiativer som fx tilbud om energirådgivning, informationsmøder, etablering af erfa-netværk, udvikling af værktøjer, kampagneaktivitet m.m.. Undersøgelsen peger på, at aktivitetsniveauet generelt er højest i hovedstadsområdet og i de store kommuner. Kilde: Energistyrelsen, Billigere elektricitet fra solceller Ifølge Energistyrelsen ventes produktionsomkostningerne bliver mere effektive, samtidig med at de bliver på solcelleanlæg at falde med billigere at producere. Det vurderes, at 1 kwh godt 40 procent hen mod Anlæggene vil falde fra omkring øre i 2015 til omkring godt 30 øre i 2030, og at prisen vil falde yderligere til omkring 25 øre hen mod Kilde: Miljøstyrelsen, Elektronik bliver fri for skadelige ftalater EU forbyder nu fire skadelige ftalater i elektronik De fire ftalater er klassificerede som repro duktionstoksiske 1B. Det betyder, at de kan skade efter en intensiv arbejdsindsats fra dansk side. Forbuddet træder i kraft i 2019 og gælder for fertiliteten og er mistænkt for at skade det alt elektronik. ufødte barn. I 2007 udgjorde ftalater i kabler og ledninger en sjettedel af den samlede mængde af ftalater i produkter på det europæiske marked. Kilde: Miljøstyrelsen, Øgning af eksporten af energiteknologi med mere end 10 procent Danske virksomheder, der producerer energiteknologi, 74,4 milliarder kroner. Det er en stigning på i vækst. Til sammenligning steg den samlede eksporterede sidste år mere end no- 10,7 procent i forhold til året før. Det er spe- vareeksport med 0,6 procent. gensinde tidligere. I alt blev der eksporteret for cielt eksporten af grøn energiteknologi, der er Kilde: Energistyrelsen, Lovstof i høring: Ny bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter, jord og sorteret bygge- og anlægsaffald Miljøstyrelsen har sendt et udkast til ny bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter, jord og sorteret bygge- og anlægsaffald i høring. Ændringen i forhold til den gamle bekendtgørelse vedrører især regler for håndtering af PCB-holdigt byggeaffald. Der er høringsfrist den 30. juni Materialet findes på hoeringsportalen.dk/hearing/details/

9 Nyt netværk for mindre virksomheder Nu etablerer Hvidovre Kommune et nyt netværk for mindre virksomheder. Flere undersøgelser viser, at det ofte er virksomheder med færre end ti ansatte, der skaber nye arbejdspladser, og hvis virksomheden oven i købet har en god dialog med kommunen, er vejen banet for vækst. Med et netværk, hvor borgmester Helle Adelborg er vært, kommer virksomheder og kommunen tættere på hinanden. Af Kåre Bitsch, Plan- og Miljøafdelingen Allerede stor interesse fra virksomhederne Flere virksomheder har på forhånd vist interesse for at være med, og har budt ind med deres idéer til netværket. Nogle har foreslået emner som ledelse, it og ny lovgivning. Virksomhederne vil også gerne udveksle erfaringer med hinanden, og flere ønsker at få bedre kendskab til kommunen. Alt i alt et godt grundlag at bygge et netværk på. Det gode samarbejde med de lokale virksomheder er netop et af temaerne i Hvidovres erhvervspolitik Og fordi erhvervsnetværk er en rigtig god måde at komme til at tale med hinanden på, lægger det også grundstenen til fremtidigt samarbejde. Både mellem kommunen og virksomhederne, og virksomhederne imellem. Virksomhederne tages med på råd Kommunen har allerede etableret Hvidovre Erhvervsklub for virksomheder med flere end 20 ansatte. Og det er med erfaringer herfra og fra netværket Under Uret, at der nu etableres et nyt netværk for Hvidovres mindre virksomheder med op til 20 ansatte. De tidligere erfaringer viser, at det er en rigtig god idé at involvere virksomhederne i planlægningen af netværksaktiviteterne. De skal tages med på råd. For kun på den måde kan man sikre, at temaer, debatter og vinkler til møderne er aktuelle og relevante for virksomhederne. Derfor er flere virksomheder allerede blevet interviewet, og de vil løbende blive involveret i planlægningen af møderne. Vil vise hvad kommunen kan tilbyde Målet med netværket er altså at skabe en platform, hvor virksomhedsledere/-ejere kan netværke med hinanden, dele erfaringer og få ny inspiration. Med netværket opbygges tillid, og relationerne bliver styrket til kommunen, men også til andre virksomheder. Samtidig skal netværket øge kendskabet til de muligheder, som findes i kommunen bl.a. gratis, nem og hurtig jobservice. Netværket kan derfor blive et led i at styrke og optimere virksomhedernes eget virke. Afviklingen af møderne Borgmesteren er vært for netværket, og der vil blive holdt 3-4 møder årligt. Netværksmøderne vil foregå både på virksomheder og i kommunens lokaler. Det første møde afholdes torsdag den 18. juni Information om netværket og det første møde vil blive lagt på kommunens hjemmeside under erhverv fra den 20. maj, og vil blive annonceret i Hvidovre Avis. Samtidig sendes invitation på mail til virksomhederne. Hvis du som virksomhedsleder/ejer har forslag til relevante temaer eller specifikke emner, hører vi meget gerne fra dig. Du kan sende din idé til miljømedarbejder Kåre Bitsch på mail: 9

10 Danadko Automobiler A/S bliver grønnere Danadko Automobiler A/S på Gungevej i Hvidovre er i gang med en række initiativer, der vil medføre forbedringer for miljøet, bedre arbejdsprocedurer og god service overfor kunderne. Sideløbende indleder virksomheden et program for medarbejdernes sundhed. Af Ole Lützen, Miljøavissamarbejdet Danadko Automobiler A/S har eksisteret i Hvidovre i omkring 30 år. De sidste ca. 20 år har virksomheden ligget på sin nuværende placering på Gungevej. Det er Lars og Joan Stendal, der ejer virksomheden. Der er 19 ansatte, og virksomheden har tre hovedaktiviteter: værksted for pladearbejde, mekanisk værksted, og et fejlfindingsværksted. Virksomheden er certificeret til fejlfinding og reparation af dieselmotorer. Virksomheden er desuden certificeret efter standarden KS 2000, der står for kvalitetssikring af karrosseriarbejde (pladearbejde). Krav til og retningslinjer for standarden er ved at være indarbejdet, og giver efter Lars Stendals opfattelse virksomheden væsentlige fordele med hensyn til systematik og ensartethed i arbejdet, samtidig med at arbejdet i hvert enkelt tilfælde kan dokumenteres præcist. Belysning På virksomheden er der i alt 254 lysstofrørsarmaturer. I dem skal der monteres LED-lyskilder. De fleste armaturer kan efter små modifikationer anvendes direkte til LED lyskilderne. Omkring 30 armaturer skal dog udskiftes. Der er beregnet en tilbagebetalingstid på måneder for investeringen i de nye lyskilder. Herefter får virksomheden fordel af den fulde besparelse ved ombytningen. Besparelsen ved at skifte til LED-lyskilder er kr ,- om året estimeret ud fra den beregnede tilbagebetalingstid. Opvarmning Virksomheden opvarmes for en stor dels vedkommende med kondenserende gaskedler, så energien i gassen udnyttes bedst muligt. Det overvejes at installere en varmepumpe i en afdeling af virksomheden, men vurderingen af, om dette er rentabelt, er endnu ikke afsluttet. Ved udskiftning af cirkulationspumper, bliver der installeret de mest energibesparende typer. Virksomhedens ventilationsanlæg har genvinding af varmen, og ca. 84 procent genvindes. Lånebiler og el-cykler Danadko Automobiler A/S har tæt på 40 lånebiler i form af varevogne og personbiler. For nylig har virksomheden indkøbt tre el-biler - en varevogn og to personbiler - til brug som lånebiler for kunderne. 10

11 Affaldshåndtering Affaldsindsamlingen er blevet standardiseret, og der er blevet sat affaldsbeholdere op, hvor der erfaringsmæssigt er brug for dem. Der står altid 3 beholdere til henholdsvis pap, metal og andet affald samlet. Olieprodukter Olieprodukter opbevares på en rist over en epoxybehandlet fordybning i betongulvet. Eventuelle spild vil løbe ned i fordybningen, hvorfra det kan tages op, uden at det bliver spredt til andre områder. Hvis kunderne finder det mere praktisk at cykle, kan man låne en af virksomhedens kundecykler almindelige såvel som el-cykler. El- og hybridbilværksted Virksomheden rummer også et værksted til elog hybrid biler. Der er opsat ladestandere, og virksomheden har uddannede teknikere, som er klar til at foretage serviceeftersyn og reparation på elbiler og hybridbiler. Etableringen af værkstedet for reparation af el- og hybridbiler ses af Lars Stendal som en væsentlig del af fremtidssikringen af virksomheden. Danadko har udlejet nogle lokaler til firmaet Det Elektriske Autohus. Det er to unge iværksættere, der har fundet nye veje til at blive el-bil ejer på. De sælger og hjemtager gode, brugte el-biler; dét gør det mere økonomisk rentabelt at blive ejer. Virksomheden ser frem til et samarbejde med Det Elektriske Autohus om vedligeholdelse og reparation. Danadko har søgt og fået støtte til sundhedsprojekterne hos Forebyggelsesfonden, der har givet tilskud i tre måneder under implementeringen af projekterne. LEAN Virksomheden har gennem LEAN systematiseret og standardiseret arbejdsgangene. LEAN betyder slank eller trimmet, og står kort fortalt for en arbejdskultur, hvor der skal være system og orden i tingene, hvor der kun anvendes de nødvendige materialer, og hvor der til stadighed optimeres. Der er sat en opslagstavle op med angivelse af medarbejdernes faste ansvarsområder og de løbende opgaver. LEAN har medført, at ansvaret for mange funktioner nu er blevet lagt ud til medarbejdere. Det gør arbejdet mere dynamisk, og alle ved, hvad de har ansvaret for. Systematik i værkstederne Mindre reservedele er opbevaret samlet på faste pladser i værkstedet, og alt forbrug scannes ind på stedet. Reservedele til karrosseriarbejde samles - efterhånden som de modtages i separate metalbure til hver enkelt bil. Herved er der overblik over delene, og de skal ikke hentes forskellige steder under arbejdet. Miljøinitiativerne i virksomheden startede for et par år siden, og direktør Lars Stendal siger, at han til dels har fået ideerne til initiativerne på energiområdet i forbindelse med installationer i sit private hus. Det kræver en ankerperson at sørge for, at de mange initiativer implementeres, udvikles og vedligeholdes. Nogle af arbejdsområderne er Birgit Bak Søderholm en del af. Sundhedsprogram Arbejde med reparation af biler er anstrengende for kroppen; der er mange belastende stillinger, fx når man bøjer sig ind over motoren. For at modvirke, at der sker skader på kroppen, tilbyder virksomheden medarbejderne instruktion i og træning med elastikker. Også på madområdet tilstræber virksomheden, at medarbejderne får en sund kost. Der indsamles forslag til, hvilket pålæg m.m., der skal indkøbes til kantinen, og indkøbene består af ernæringsrigtige produkter. 11

12 Ny medarbejder Asser Jeg har siden påske 2015 været ansat i Plan- og Miljøafdelingen som teamleder for Miljø i Hvidovre Kommune. Oprindeligt er jeg uddannet miljøgeograf fra Roskilde Universitet. Jeg kommer fra en stilling som projektleder og miljømedarbejder i Roskilde Kommune (7½ år). Inden da var jeg en kort tid i Køge Kommune og 5 år i Rødovre Kommune, hvor jeg også arbejdede med miljø. Mine faglige kernekompetencer er indenfor virksomhedsområdet, dvs. tilsyn, miljøgodkendelser, spildevandstilladelser samt regulering af støj, røg og møg. Derudover har jeg bl.a. været projektleder for Forbedring af spildevandsforholdene på og omkring Roskilde Dyrskueplads (Festivalen). I Hvidovre Kommune skal jeg ud over at fungere som teamleder arbejde med spildevandsplanen, klimatilpasning og vandplanerne. Derudover vil miljøtilsyn, miljøgodkendelser og tilladelser i forbindelse med virksomhedernes miljøforhold fortsat være en del af mine opgaver. Jeg kommer derfor til at have kontakt med en del virksomheder, og jeg ser frem til vores dialog og samarbejde for at skabe gode praktiske miljøløsninger der fungerer i dagligdagen ude på virksomhederne, og som samtidig sikrer gode miljømæssige forhold i vores omgivelser. HVIDOVRE MILJØAVIS udgives 4 gange om året og er rettet mod virksomheder Redaktion: Hvidovre Kommune, Kultur-, Teknik-, Miljø og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Plan- og Miljøafdelingen Ansvarshavende redaktør: Jana Eger Schrøder Kontaktperson: Sanne Bagge Petersen - Miljøavisens indhold tilrettelægges i et samarbejde mellem Hvidovre Kommune og Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Greve, Roskilde og Solrød Kommuner. Oplag: 700 stk. Design og grafisk produktion: Kailow Graphic A/S. Kailow er certificeret under følgende internationale standarder: ISO miljøcertificering, ISO 9001 kvalitetscertificering, DS CSR-certificering (den danske udgave af ISO for social ansvarlighed) og OHSAS arbejdsmiljøcertificering. Kailow er tilsluttet Global Compact.

TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 2 JUNI 2015 AVISEN. Beretning om natur og miljøområdet 2014 SIDE 10

TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 2 JUNI 2015 AVISEN. Beretning om natur og miljøområdet 2014 SIDE 10 TIL VIRKSOMHEDER I SOLRØD KOMMUNE NR. 2 JUNI 2015 AVISEN Beretning om natur og miljøområdet 2014 SIDE 10 Hvem skal have miljøtilsyn i 2014? Ifølge lovgivningen skal virksomheder og landbrug modtage miljøtilsyn

Læs mere

AVISEN NR. 2 JUNI 2015

AVISEN NR. 2 JUNI 2015 TIL VIRKSOMHEDER I BALLERUP KOMMUNE AVISEN NR. 2 JUNI 2015 Nyt byggeri, gamle mursten SIDE 2 Der kan være millioner i bagerens varme luft SIDE 9 Nyt byggeri, gamle mursten Mursten har det hidtil kun være

Læs mere

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8

NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE. Side 1 af 8 NATUR OG MILJØ PLAN FOR MILJØTILSYN 2013-2016 GENTOFTE KOMMUNE Side 1 af 8 Side 2 af 8 Indledning I Gentofte Kommune, Natur og Miljø, fører vi tilsyn med, at virksomheder og erhvervsmæssige dyrehold overholder

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune

Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune Miljøtilsynsplan 2013-2017 for Middelfart Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Geografisk område og væsentligste miljøproblemer... 3 3. Gennemførelse af et miljøtilsyn... 4 4. Planlægning

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 udarbejdet af Land, By og Kultur, 18. juli 2013 M i l j ø t i l s y n s p l a n 2 0 1 3 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Indledning... 3 2. Planens geografiske område...

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013-2016

Miljøtilsynsplan 2013-2016 Miljøtilsynsplan 2013-2016 1 Indledning Fredensborg Kommune fører et aktivt og opsøgende miljøtilsyn med, at virksomheder og husdyrbrug overholder miljøbeskyttelsesloven, husdyrgodkendelsesloven, jordforureningsloven

Læs mere

Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013

Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013 Miljøtilsynsplan for Syddjurs Kommune 2013 Hvad er en miljøtilsynsplan Den 23. maj 2013 trådte en ny tilsynsbekendtgørelse i kraft med krav om, at kommunen skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn

Læs mere

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune

Miljøtilsyn. Information til virksomheder i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Miljøtilsyn Information til virksomheder i Solrød Kommune Solrød Kommune fører miljøtilsyn med alle virksomheder i kommunen. Denne folder indeholder information om, hvorfor

Læs mere

Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013

Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013 Click here to enter text. UdUdkast 2 til tilsynsplankast 2 til tilsynsplan Udkast til tilsynsplan for Miljøområdet 2013 Alle kommuner skal have en tilsynsplan, som det fremgår af Tilsynsbekendtgørelsens

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug

2. Listevirksomheder ekskl. landbrug 2. Listevirksomheder ekskl. landbrug Indledning Særligt forurenende virksomheder har en særlig status i miljølovgivningen på grund af risikoen for forurening fra produktionen til skade for miljø og sundhed.

Læs mere

A/S SÆBY FISKE-INDUSTRI Gyldendalsvej 2-4 9300 Sæby. Via mail: bn@saeby.com

A/S SÆBY FISKE-INDUSTRI Gyldendalsvej 2-4 9300 Sæby. Via mail: bn@saeby.com Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn A/S SÆBY FISKE-INDUSTRI Gyldendalsvej 2-4 9300 Sæby Tel.: +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 Via mail:

Læs mere

Forskrift. Forskrift for opbevaring af miljøfarlige råvarer, affald, stoffer og produkter

Forskrift. Forskrift for opbevaring af miljøfarlige råvarer, affald, stoffer og produkter Forskrift Forskrift for opbevaring af miljøfarlige råvarer, affald, stoffer og produkter Forskrift for opbevaring af farlige stoffer 1. Baggrund og Lovgrundlag Uhensigtsmæssig opbevaring og håndtering

Læs mere

Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune. xx.xx.2015

Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune. xx.xx.2015 Miljøtilsynsplan for Læsø Kommune xx.xx.2015 Side 2/8 Indhold 1. Baggrund...3 2. Planens geografiske område...3 3. Vurdering af de væsentligste miljøproblemer i Læsø Kommune...3 4. Fortegnelse over specielle

Læs mere

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015

AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015 TIL VIRKSOMHEDER I BALLERUP KOMMUNE AVISEN NR. 3 SEPTEMBER 2015 Lyst hoved med grøn bundlinie SIDE 3 Danadko Automobiler A/S bliver grønnere SIDE 9 Miljøavisen bliver til en erhvervsavis i Ballerup Denne

Læs mere

Akut forurening Ring 112. Regler for håndtering og opbevaring af olie og kemikalier 2.0

Akut forurening Ring 112. Regler for håndtering og opbevaring af olie og kemikalier 2.0 Akut forurening Ring 112 Regler for håndtering og opbevaring af olie og kemikalier 2.0 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Indledning 1. Formål 3 2. Gyldighedsområde 3 Kapitel 2: Opbevaring 3. Generelle regler

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 6.2.2015 CVR-nummer 55133018 P-nummer 1010680367 e-doc journal nr. 13/022862 (TS) Virksomhed Adresse Postnummer

Læs mere

Tilsynsplan for miljøtilsyn. Teknik og Miljø

Tilsynsplan for miljøtilsyn. Teknik og Miljø Tilsynsplan for miljøtilsyn Teknik og Miljø August 2013 Indholdsfortegnelse Hvad er en tilsynsplan? s. 3 Hvilke virksomheder og landbrug fører s. 4 Silkeborg Kommunen miljøtilsyn med? Handlinger s. 4 IED

Læs mere

afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED

afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED 230 afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED Indhold: 13.1 Bæredygtigt byggeri...232-233 13.2 Muret byggeri i et bæredygtigt perspektiv... 234 231 13.1 Bæredygtigt byggeri Hos Saint-Gobain Weber A/S er bæredygtighed

Læs mere

Brugervejledning for olie- og benzin udskillere i Syddjurs Kommune

Brugervejledning for olie- og benzin udskillere i Syddjurs Kommune Brugervejledning for olie- og benzin udskillere i Syddjurs Kommune Olie- og benzinudskillere i Syddjurs Kommune Hvad er en olie- og benzinudskiller? Begrundelse for krav om olie og benzinudskillere Benzin

Læs mere

Plan for miljøtilsyn med industrivirksomheder og husdyrbrug i Langeland Kommune

Plan for miljøtilsyn med industrivirksomheder og husdyrbrug i Langeland Kommune Plan for miljøtilsyn med industrivirksomheder og husdyrbrug i Langeland Kommune 2013-2016 Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Indhold i tilsynsplanen... 3 Du kan få mere at vide om miljøindsatsen i Langeland

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer

Miljøvurdering af planer og programmer Miljøvurdering af planer og programmer Forslag til Lokalplan 90 Et bevaringsværdigt sommerhusområde ved Sønderklit, Fanø Bad Fanø Kommune Udført efter lov nr. 316 af 5. maj 2004 om Miljøvurdering af planer

Læs mere

Tømning af bundfældningstanke/ septiktanke - zoner på Langeland

Tømning af bundfældningstanke/ septiktanke - zoner på Langeland Tømning af bundfældningstanke/ septiktanke - zoner på Langeland Tømningsordning på Langeland! Hvorfor er jeg på tømningsordningen? Formålet med tømningsordningen er at sikre, at alle bundfældningstanke

Læs mere

PV VMS. Videnskab Mennesker Samfund

PV VMS. Videnskab Mennesker Samfund PV VMS Videnskab Mennesker Samfund Indhold af dagens kursus Miljøproblemer i dag Miljøbeskyttelsesloven generelt Godkendelse af særligt forurenende virksomheder Grønt regnskab Forebyggelse og styring Renere

Læs mere

* affald * thùng rác * waste

* affald * thùng rác * waste Affald og ressourcer i Danmark og Vietnam Undervisningsmateriale fra Skolernes EnergiForum august 2011 * affald * thùng rác * waste Affald og ressourcer i Danmark og Vietnam Baggrund Vi har store udfordringer

Læs mere

KOMMUNE. Natur & Miljø. Renseriet Aps. Gert Petersen. Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps. Virksomhed

KOMMUNE. Natur & Miljø. Renseriet Aps. Gert Petersen. Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps. Virksomhed KOMMUNE Natur & Miljø Renseriet Aps Att.: Gert Petersen 22. januar 2009 Miljøtilsyn den 8. december 2009 på Renseriet Aps Virksomhed Kontaktperson: Gert Petersen Etablering af virksomhed 1934 Etablering

Læs mere

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret Grønne regnskaber 2001/2002 1 Esbjerg afdelingen Miljøledelse på afdeling Esbjerg Der er i løbet af regnskabsåret ansat en miljømedarbejder der skal være»tovholder«i indførelse af miljøledelse på afdeling

Læs mere

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse Danmark uden affald II Strategi for affaldsforebyggelse 1 2 DANMARK UDEN AFFALD II 2 Affaldshierarkiet Waste Prevention Preparing for Re-use Recycling Recovery Disposal DANMARK UDEN AFFALD II 3 Baggrund

Læs mere

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad 04. september 2014 Niels-Arne Jensen // Københavns Ejendomme 1 Københavns Ejendomme Københavns Kommunes ejendomsenhed 849 ejendomme + lejemål, i alt

Læs mere

Scion DTU. Velkommen til Scion DTU. Miljøpolitik. Hørsholm. Serious about Innovation. Serious about Innovation

Scion DTU. Velkommen til Scion DTU. Miljøpolitik. Hørsholm. Serious about Innovation. Serious about Innovation Scion DTU Miljøpolitik Velkommen til Scion DTU Hørsholm Miljøpolitik for Scion DTU Scion DTU a/s værner om sine omgivelser, sine kunder og sine medarbejdere ved kontinuerligt at have fokus på miljø- og

Læs mere

Genbrug v. Hans Bjerre, RTS

Genbrug v. Hans Bjerre, RTS Genbrug v. Hans Bjerre, RTS Genbrug.. Et oplæg til holdningsbearbejdning og affaldshåndtering For ca. 85 grundforløbselever på RTS Hans Bjerre.. Velkommen.. Præsentation, sådan blev uge 9 brugt. Første

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

Forskrift. håndtering og opbevaring. olie og kemikalier

Forskrift. håndtering og opbevaring. olie og kemikalier Forskrift om håndtering og opbevaring af olie og kemikalier BAGGRUND Olie og kemikalier skal opbevares og håndteres forsvarligt for at undgå forurening af jord, grundvand, søer og vandløb og for at eventuelt

Læs mere

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke

Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND. Vand er liv brug det med omtanke Hovedstadsområdets Vandsamarbejde VAND Vand er liv brug det med omtanke Renhed Vand er liv Energi Fællesskab Velvære Leg Lyst Ansvar Omtanke Behov For millioner af år siden var hele kloden dækket af vand.

Læs mere

Edo-design for the construktion industry

Edo-design for the construktion industry Edo-design for the construktion industry En offentlig bygherres krav om bæredygtighedscertificering Kontorchef Niels Sloth 2 Overskrifter Region Nordjylland som virksomhed Region Nordjylland som KlimaRegion

Læs mere

Regler for opbevaring af olie og kemikalier

Regler for opbevaring af olie og kemikalier Indledning Dette er en forskrift til dig, der opbevarer olie og kemikalier på din virksomhed eller dit landbrug. En forskrift er et regelsæt, der håndhæves af kommunen, hvis reglerne ikke overholdes. Uheld

Læs mere

I har regnet ud, at sandfanget skal kunne rumme 1200 l, men da kravet i DS858 er mindst 5.000 l, planlægger I at etablere det.

I har regnet ud, at sandfanget skal kunne rumme 1200 l, men da kravet i DS858 er mindst 5.000 l, planlægger I at etablere det. Falken og Co post@falkenco.dk flemming@kps-as.dk Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 4928 2454 mka55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 03.03.2015 Sagsnr.

Læs mere

SANSERNE OG FORSTANDEN

SANSERNE OG FORSTANDEN KLOAKLAB FAGLIG FORMIDLING FOR SANSERNE OG FORSTANDEN 3.-10. klasse BIOFOS FRA SPILDEVAND TIL GRØN BIOGAS Nyt undervisningsforløb stiller skarpt på CO 2 -reduktion, ressourcer og grøn omstilling Det er

Læs mere

Regulativ for jordstyring

Regulativ for jordstyring Regulativ for jordstyring Februar 2012 Regulativ for jordstyring i Nyborg Kommune Indholdsfortegnelse 1. Formål 2. Lovgrundlag 3. Gyldigheds- og anvendelsesområde 4. Områder omfattet af områdeklassificeringen

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 13.08.2015 CVR-nummer 33162936 P-nummer 1017478407 e-doc journal nr. 13/026855 Virksomhed Shell Service Adresse

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2014-2018. Hvidovre Kommune By- og Teknikforvaltningen

Miljøtilsynsplan 2014-2018. Hvidovre Kommune By- og Teknikforvaltningen Miljøtilsynsplan 2014-2018 Hvidovre Kommune By- og Teknikforvaltningen 1 Miljøtilsynsplan 2014-2018 Hvidovre Strandpark Strandengen Februar 2014 Plan- og Miljøafdelingen By- og Teknikforvaltningen Høvedstensvej

Læs mere

WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP BÆREDYGTIGT BYGGERI

WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP BÆREDYGTIGT BYGGERI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI VELKOMMEN TIL WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI BYGGEPOLITISK STRATEGI WORKSHOP OM BÆREDYGTIGT BYGGERI KONTORCHEF MARIE LOUISE HANSEN ENERGISTYRELSEN

Læs mere

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt

Kommunekemi behandler PCB-holdigt. sikkert. bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi behandler PCB-holdigt sikkert bygningsaffald - sikkert og effektivt Kommunekemi løser PCB-problemer PCB i bygninger udgør et sundheds- og miljømæssigt problem. Det erkender kommuner, centrale

Læs mere

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Miljøregnskab 2010 2011 NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Basisoplysninger Nybro Gasbehandlingsanlæg Nybrovej 185 6851 Janderup CVR-nr.: 27.21.05.38 P-nr.: 1.003.049.158 Nybro Gasbehandlingsanlæg er en behandlingsenhed

Læs mere

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven. Aarhus Universitetshospital, maskinværksted

Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven. Aarhus Universitetshospital, maskinværksted Aarhus Kommune Center for Miljø og Energi Tilsyn ifølge miljøbeskyttelsesloven Tilsynsdato 08.07.2015 CVR-nummer 29190925 P-nummer 1003351542 Virksomhed Aarhus Universitetshospital, maskinværksted Adresse

Læs mere

KMA-redegørelse 2013. Udarbejdet: 10. maj 2014 Udarbejdet af: KM Kontrolleret af: MS

KMA-redegørelse 2013. Udarbejdet: 10. maj 2014 Udarbejdet af: KM Kontrolleret af: MS KMA-redegørelse 2013 Udarbejdet: 10. maj 2014 Udarbejdet af: KM Kontrolleret af: MS KMA redegørelse 2013 Beskrivelse af virksomheden Søndergaard Nedrivning A/S er en familievirksomhed grundlagt i 1958

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet

Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder. Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Arne Remmen ar@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet Energi effektivisering Den mest bæredygtige energi er

Læs mere

Notat Pernille Aagaard Truelsen Advokat, Ph.D Åboulevarden 49, 4. sal DK-8000 Århus C Telefon:+45 86 18 00 60 Telefax:+45 88 32 63 26 J.nr. 07-10610 - 30 paa@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk CVR:

Læs mere

Miljøberetning for året 2011

Miljøberetning for året 2011 Miljøberetning for Svenningsens Maskinforretning A/S 2011 Indledning Virksomheden er ikke omfattet af forpligtigelsen til at aflægge grønt regnskab, men har valgt at offentliggøre et grønt regnskab/miljøberetning,

Læs mere

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S Grønt regnskab 2012 Verdo Hydrogen A/S VERDO Agerskellet 7 8920 Randers NV Tel. +45 8911 4811 info@verdo.dk CVR-nr. 2548 1984 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 3 1.1 Navn, beliggenhed og ejerforhold...

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk SAMARBEJDSAFTALE et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner miljokommunerne.dk Forord Green Cities er et visionært og forpligtende samarbejde mellem kommuner, der arbejder for bæredygtighed og gør en

Læs mere

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges.

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges. De nye købmænd Aktørerne i affaldssektoren er fremtidens nye ressourcekøbmænd. Blandt varerne på hylderne er fosfor, kulstof og sjældne metaller, som findes i affaldet. Den fagre nye ressourceforretning

Læs mere

Genanvendelse i bilindustrien

Genanvendelse i bilindustrien Genanvendelse i bilindustrien Tejs Laustsen Jensen Skibsteknisk Selskab 12. September 2011 Konsumprodukt Ved skrotningstidspunkt helt primært private ejere 2.1 millioner personbiler i Danmark Gennemsnitlig

Læs mere

Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk

Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk For Troldtekt A/S gav deltagelse i Rethink Business mulighed for at realisere et ønske om at få at etableret

Læs mere

FM S BIDRAG TIL EN BÆREDYGTIG SAMFUNDSOMSTILLING CERTIFICERING SOM METODE V. KIRSTEN RAMSKOV GALAMBA, RAMBØLL

FM S BIDRAG TIL EN BÆREDYGTIG SAMFUNDSOMSTILLING CERTIFICERING SOM METODE V. KIRSTEN RAMSKOV GALAMBA, RAMBØLL FM S BIDRAG TIL EN BÆREDYGTIG SAMFUNDSOMSTILLING CERTIFICERING SOM METODE V. KIRSTEN RAMSKOV GALAMBA, RAMBØLL BÆREDYGTIGHED PÅ DAGSORDENEN 1987 1992 Agenda 21 2000- tallet Klima og CO2 Det gode liv / sustainia

Læs mere

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Bilag 1 Screeningskema for PCB Er bygningen, anlægget eller dele heraf opført eller renoveret i perioden fra 1950 til1977, er der risiko

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

Nu bliver varmen dyrere

Nu bliver varmen dyrere Nu bliver varmen dyrere Det er i denne tid, at det for alvor begynder at blive koldt. Men det kan blive en dyr fornøjelse for de danske husstande at holde varmen. Energipriserne går hele tiden opad. Af

Læs mere

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Fremtidens byer 9. december 2009 Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Chefkonsulent Niels-Arne Jensen, Københavns Ejendomme KØBENHAVNS1 Agenda Københavns Ejendomme Klimaplan

Læs mere

Komponentkrav Installationer. v/ Vagn Holk, Center for Energieffektivisering og Ventilation

Komponentkrav Installationer. v/ Vagn Holk, Center for Energieffektivisering og Ventilation Komponentkrav Installationer v/ Vagn Holk, Center for Energieffektivisering og Ventilation Indholdet i vores undersøgelse på installationsområdet Kortlægning af, hvilke udfordringer og muligheder der er

Læs mere

EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI

EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI BUSINESS 6 CASE BYGGERI GRØNNE INDKØB EGEDAL KOMMUNE STILLER HØJE MILJØKRAV TIL BYGGERIERNE I NY BYDEL OG BANER MED SIT UDBUD VEJ FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI Stenløse Syd er et helt byområde, som er udviklet

Læs mere

Råd om fremgangsmåde ved miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre regeringsforslag

Råd om fremgangsmåde ved miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre regeringsforslag - jfr. Statsministeriets cirkulære nr. 31 af 26. februar 1993 Råd om fremgangsmåde ved miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre regeringsforslag 1. Indledning Den 26. februar 1993 udsendte Statsministeriet

Læs mere

Fremtidens affald, forbrænding, energi og ressourcer 2030

Fremtidens affald, forbrænding, energi og ressourcer 2030 Fremtidens affald, forbrænding, energi og ressourcer 2030 Forskningschef Marianne Levinsen Cand.scient.pol. Fremforsk, Center for Fremtidsforskning. www.fremforsk.dk I 2025 forventes 75% af jorden befolkning

Læs mere

Hvorfor energieffektivisering?

Hvorfor energieffektivisering? Hvorfor energieffektivisering? Seminar om energieffektivisering i den 4. december 2010 Klimaudfordringen 70 60 Business as usual 62 Gt 9,2 mia. mennesker Højere levestandard 50 Gt CO2 40 30 Ny og eksisterende

Læs mere

Opbevaring af farlige stoffer

Opbevaring af farlige stoffer Opbevaring af farlige stoffer Undgå uheld og forureninger Virksomheden bør altid ved opbevaring af farlige stoffer forsøge at reducere risikoen for uheld med efterfølgende forureninger. Ved at følge de

Læs mere

Bekendtgørelse om påfyldning og vask m.v. af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler 1)2)

Bekendtgørelse om påfyldning og vask m.v. af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler 1)2) (Gældende) Udskriftsdato: 20. januar 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-666-00045 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om påfyldning

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT LÆSEVEJLEDNING Lejerbos bæredygtige boliger er beskrevet i tre dokumenter, som samlet tegner Lejerbos koncept for almene bæredygtige boliger. Visionsdokumentet beskriver den

Læs mere

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring).

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring). FAQ OM VANDPLANERNE Hvor hurtigt virker planerne? Naturen i vandløbene vil hurtigt blive bedre, når indsatsen er sket. Andre steder kan der gå flere år. I mange søer er der akkumuleret mange næringsstoffer

Læs mere

Novopan Træindustri A/S: Mere værdi for kunderne

Novopan Træindustri A/S: Mere værdi for kunderne Novopan Træindustri A/S: Mere værdi for kunderne Ved at deltage i Region Midtjyllands projekt Rethink Business, har Novopan Træindustri A/S fået øje på, hvordan de med C2C-certificering og - strategi kan

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

Solvarmeanlæg - Miljø og myndighedsbehandling

Solvarmeanlæg - Miljø og myndighedsbehandling Solvarmeanlæg - Miljø og myndighedsbehandling Solvarmeanlægget og miljøet Hvis man vil opføre et solvarmeanlæg dialog med kommunen Peter Erfurt, miljømedarbejder, Haderslev Kommune Solvarmeanlæg og miljøet

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv

Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv Bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv Michael Minter, komunikationschef Horsens, 31. januar 2013 Om CONCITO CONCITO - Danmarks grønne tænketank Formidler klimaløsninger til politikere, erhvervsliv

Læs mere

OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016

OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016 OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund3 2. Strategisk energiplanlægning3 3. Organisatorisk struktur3 4. Energikoordinator4 5. Energiansvarlig4 6. EMO

Læs mere

Kommunal planlægning for energi og klima

Kommunal planlægning for energi og klima Mandag d. 22 september 2008 Konferencen Energieffektivt Byggeri Stenløse Syd På kommunalt initiativ etableres Danmarks største samlede bebyggelse af lav-energi huse Kommunal planlægning for energi og klima

Læs mere

Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd

Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd Derfor er det ikke tilladt at anvende trykimprægneret træ i Stenløse Syd Stenløse Kommune Stenløse Syd Billigste køb? 1 kvm beklædningsbrædder lærk, ubehandlet 1 kvm beklædningsbrædder fyr, trykimprægneret.

Læs mere

Bilag 1 Ansøgning om miljøgodkendelse

Bilag 1 Ansøgning om miljøgodkendelse Bilag 1 Ansøgning om miljøgodkendelse Virksomhed: Jernkællingen ApS Truelsdalvej 28 4340 Tølløse Cvr: 32661033 P nummer: 1015730699 Tlf. 70 70 74 75 Kontakt person: Anja Kwiecien Olsen Jernkællingen ApS

Læs mere

Regulativ TØMNINGSORDNING

Regulativ TØMNINGSORDNING Egedal Kommune Regulativ for TØMNINGSORDNING for samletanke til husspildevand i Egedal Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 DEFINITION OG ANVENDELSE... 3 2 NYE TANKE... 3 3 EKSISTERENDE TANKE... 4 4 TØMNINGSORDNINGEN...

Læs mere

EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI

EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI BUSINESS 2 CASE VARMEPUMPER EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI GRØNNE INDKØB Funktionsudbud åbner for mere innovative løsninger end de traditionelle udbud.

Læs mere

BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG

BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG BLØDT VAND TIL GAVN FOR DIG 1 GAVNLIGT FOR ØKONOMIEN, MILJØET OG DIN DAGLIGDAG HOFOR vil trække kalken ud af vandet gøre det blødt fordi forbrugerne ønsker det. Blødt vand indebærer nemlig store fordele

Læs mere

Tømning af bundfældningsog samletanke

Tømning af bundfældningsog samletanke Tømning af bundfældningsog samletanke Lejre Forsyning Ansvar Adgang Afregning Andre gode råd Hvorfor en tømningsordning? Formålet med en obligatorisk tømningsordning er at sikre, at alle bundfældningstanke

Læs mere

Grøn energi i hjemmet

Grøn energi i hjemmet Grøn energi i hjemmet Om denne pjece. Miljøministeriet har i samarbejde med Peter Bang Research A/S udarbejdet pjecen Grøn energi i hjemmet som e-magasin. Vi er gået sammen for at informere danske husejere

Læs mere

Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX

Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX Grønt Regnskab Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Spulefelter side 3 Basisoplysninger side Ledelsens redegørelse side Miljøoplysninger side Noter

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

REGULATIV FOR JORD, SOM ER AFFALD NÆSTVED KOMMUNE

REGULATIV FOR JORD, SOM ER AFFALD NÆSTVED KOMMUNE REGULATIV FOR JORD, SOM ER AFFALD I NÆSTVED KOMMUNE Gældende fra den 28.2.2012 1 I GENEREL DEL 3 1 FORMÅL 3 2 LOVGRUNDLAG 3 3 GEBYRER 3 4 KLAGE M.V. 3 5 OVERTRÆDELSE OG STRAF 4 6 BEMYNDIGELSE 4 7 IKRAFTTRÆDELSE

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag. Oktober 2014. VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr.

Indkaldelse af idéer og forslag. Oktober 2014. VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr. Indkaldelse af idéer og forslag VVM for ændring af aktiviteterne på Special Waste System A/S (SWS) Herthadalvej 4a, Nr. Alslev Oktober 2014 Indkaldelse af ideer og forslag Ikke teknisk resume VVM redegørelse

Læs mere

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge

Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge Skive Kommune vil genanvende byggematerialer og skabe en ny erhvervsklynge For skive Kommune har projektet Genbyg Skive, som er støttet af Region Midtjyllands projekt Rethink Business, været startskuddet

Læs mere

ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD

ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD ANMELDELSESSKEMA FOR BYGGEAFFALD Anmeldelse af bygge- og anlægsaffald samt screening for PCB-holdigt affald 1.0 STAMOPLYSNINGER Aktivitetsadresse: Matrikel nr.: Opførelsessår: Bygningsnr.: Renoveringsår:

Læs mere

Spildevandsrensning i det åbne land

Spildevandsrensning i det åbne land Spildevandsrensning i det åbne land Ejendomme og sommerhuse i det åbne land, som ikke er tilsluttet offentlig kloak, skal have en lovlig og godkendt spildevandsløsning. Kan du svare ja til et eller flere

Læs mere

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør

Forord. Per Bremer Rasmussen Adm. direktør Klimaregnskab 2013 Forord I Forsikring & Pension har vi i år besluttet at forenkle vores klimaregnskab. Vi fastholder vores fokus på vores CO 2 emission, og skærper fokus på det, der betyder mest. Derfor

Læs mere

BR15 ENERGISTYRELSENS ARBEJDE MED ENERGIEFFEKTIVE BYGNINGER

BR15 ENERGISTYRELSENS ARBEJDE MED ENERGIEFFEKTIVE BYGNINGER BR15 ENERGISTYRELSENS ARBEJDE MED ENERGIEFFEKTIVE BYGNINGER Regler (EU-direktiver, Cirkulære for staten, love, bekendtgørelser). Informationsindsats (sparenergi.dk, guider og vejledninger, beregningsværktøjer,

Læs mere

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG BESTYRELSESSEMINAR KOLLEKOLLE, VÆRLØSE ONSDAG DEN 19. MAJ 2010 Emne 1: Vestforbrænding og ressourceforvaltning Vestforbrænding forstår ressourceforvaltning som en dokumenteret

Læs mere

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - Fritz Hansen Møbelproducenten Fritz Hansen, som er kendt for sine designmøbler, har længe arbejdet

Læs mere

Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012

Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012 REGULATIV for jord Regulativ for jord, Vejen Kommune Januar 2012 1. Formål Formålet med dette regulativ er: 1.1 at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejere og

Læs mere

Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer

Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer SKEMAET SKAL ANVENDES VED: Roskilde Kommune Anmeldeskema for bygge- og anlægsaffald fra nedrivning og renovering af bygninger og anlæg Anvendes af professionelle og private bygherrer Nedrivning og renovering

Læs mere

Kloaksystemets opbygning og funktion

Kloaksystemets opbygning og funktion Kloaksystemets opbygning og funktion Kommunens afløbssystem, eller i daglig tale kloaksystemet, kan være opbygget på to helt forskellige måder: enten som fællessystem eller som separatsystem. I Spildevandsplanen

Læs mere

ENERGILEDELSE - ENERGISTYRING

ENERGILEDELSE - ENERGISTYRING Kommune-erfa nr. 7 ENERGILEDELSE - ENERGISTYRING 1) Energiledelse: Energiledelse er den del af virksomhedens eller institutionens ledelsesopgaver, der aktivt styrer energiforhold for at sikre, at energien

Læs mere

Bygherreforeningens kick off seminar Aktuelle energispareaktiviteter. 1. juni 2011. v/ projektchef Dorthe Bechmann, Viegand & Maagøe

Bygherreforeningens kick off seminar Aktuelle energispareaktiviteter. 1. juni 2011. v/ projektchef Dorthe Bechmann, Viegand & Maagøe Bygherreforeningens kick off seminar Aktuelle energispareaktiviteter 1. juni 2011 v/ projektchef Dorthe Bechmann, Viegand & Maagøe Hvor kommer jeg fra: Viegand & Maagøe: konsulentvirksomhed indenfor energibesparelser

Læs mere