KAPITEL 1 Introduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KAPITEL 1 Introduktion"

Transkript

1 KAPITEL 1 Introduktion ZoomText 9.1 er et specialdesignet computer program der hjælper svagsynede med at se skærmbilledet på computeren. Ved at benytte både skærmforstørrelse og skærmlæsning giver ZoomText mulighed for både forstørrelse til den størrelse man har brug for og højtlæsning af teksten på skærmen, herunder menuer, dokumenter, og Internet. ZoomText 9.1 fås i to versioner: Magnifier kun skærmforstørrelse. Magnifier/Reader skærmforstørrelse og skærmlæsning. Begge versioner af ZoomText 9.1 er designet med henblik på, at det skal kunne anvendes af alle aldersgrupper, uafhængigt af hvor avanceret man arbejder med computeren. ZoomText kan bruges både i skolen, hjemmet og på arbejdspladsen.

2 2 ZoomText Magnifier ZoomText Magnifier er et avanceret skærmforstørrelsesprogram der giver bedre mulighed for at læse skærmen. ZoomText 9.1 Magnifier indeholder: Fleksibel forstørrelse Fuldskala forstørrelse op til 36 gange: 1x til 8x i trin af 1, 10x til 16x i trin af 2, 20x til 36x i trin af 4, samt forstørrelserne 1.25x, 1.5x, 1.75x og 2.5x. Flere Zoomvinduer ZoomText giver mulighed for at vælge mellem otte forskellige zoomvinduer, så man kan opnå den mest optimale skærmforstørrelse. Font fremhævning xfont teknologi viser teksten i trykkekvalitet på skærmen ved alle forstørrelser. Indstillingerne Udglat, fed og komprimer giver muklighed for at finindstille visningen så den passer til ens behov. Understøttelse af Ekstra Skærm Gør det muligt for dig at udvide din forstørrelsesvisning, eller samtidigt se en forstørret og normal visning af din skærm (kun Windows Vista og XP). Fremhævede skærmfarver Skærmvisningsteknikken giver et klart skærmbillede. Specielle effekter inkluderer farvning, tofarve tilstand og erstatningsfarver.

3 Kapitel 1 Introduktion 3 Synlig mus og tekstmarkør Størrelsen og farvefremhævningen gør det lettere at se musmarkøren. Specielle søgere gør det let at finde og følge musen og tekstmarkøren på skærmen. Fokus Forbedringer Nye fokusforbedringer gør det nemmere at finde og følge kontrol i fokus, når du navigerer igennem programmenuer, dialoger og andre programkontroller. Glidende navigering Når man navigere i programmerne er der indbyggede funktioner i ZoomText som gør at det er behageligt at se på og let at holde musen indenfor det aktive vindue. Skrivebordssøger og Web søger Skrivebordssøgeren hjælper med at finde åbne programmer og dokumenter, samt programmer fra hurtig startmenuer, systembakken og kontrolpanelet. Med Web søgeren finder man hurtigt link i HTML tekst på Internet, i og i hjælpefiler. Tekstsøger Ny Tekstsøger hjælper med at finde tekst i dokumenter, hjemmesider og programmer. Windows Vista Logon understøttelse Understøttelse af forstørrelse og skærmlæsning ved logon på Windows Vista logon skærm. Program indstillinger Gem specielle indstillinger for hvert program man ønsker. Ved programskifte vil ZoomText automatisk indlæse indstillingerne til det enkelte program.

4 4 ZoomText Magnifier/Reader ZoomText Magnifier/Reader er en komplet forstørrelse og skærmlæsningspakke, så man både får forstørrelse og højtlæsning af hele skærmen. ZoomText 9.1 Magnifier/Reader inkluderer ZoomText Magnifier samt: Komplet skærmlæsning ZoomText læser automatisk den tekst der kommer i fokus. Der er tre detaljeniveauer for informationen der skal læses højt. Automatisk dokumentlæsning Den nye AppReader læser automatiks dokumenter, internetsider og mens man arbejder direkte i det aktive program. Den klassiske ʹDocReaderʹ læser teksten i et specielt vindue som giver mulighed for at få vist teksten på en anden måde end i den originale form. Læsezoner De Læsezoner giver mulighed for straks at se og lytte til udvalgte tekstzoner der kan oprettes på skærmen. Definer op til 10 læsezoner per program som kan aktiveres ved en pop-op menu eller via tastaturkommandoer. Komplet Internet adgang ZoomText 9.1 kan læse enhver hjemmeside i den korrekte rækkefølge. Man kan læse siden automatisk eller bruge navigeringstasterne til at læse ord for ord, linievis, sætninger eller afsnit.

5 Kapitel 1 Introduktion 5 Tekstnavigering Navigeringstaster gør det let at læse mens man arbejder med teksten. Med simple kommandoer kan man læse teksten som tegn, ord, linier, sætninger eller afsnit, også når teksten markeres. Tastatur ekko Hvert tastetryk eller ord der skrives læses automatisk højt. Man kan vælge om man vil have alle tastetryk læst højt eller om oplæsningen skal begrænses. Mus ekko Mus ekko læser automatisk den tekst musen peger på. Den kan indstilles til at læse ord eller hele linier når musen peger på teksten. LæsDet værktøjet LæsDet værktøjet giver mulighed for at læse udvalgte dele af en tekst ved at bruge musen til at markere teksten. Understøttelse af specielle programmer Indbygget understøttelse af populære programmer herunder Microsoft Office 2007 (Word, Excel, Outlook), Adobe Acrobat 8, Adobe Reader 8, Firefox 2.0 og Java gør det muligt for dig at læse og navigere dine dokumenter med 100% nøjagtighed. Indbyggede talesynteser ZoomText leveres med fire indbyggede talesynteser. Der leveres ikke nogen danske talesynteser med ZoomText.

6 6 Hvad nyt i ZoomText 9.1 ZoomText 9.1 indeholder følgende nye funktioner og forbedringer, som giver mulighed for større produktivitet og understøttelse af de seneste versioner af populære programmer. Understøttelse af Windows Vista ZoomText 9.1 tilbyder robust understøttelse af Windows Vista, så brugere kan drage fordel af den avanceret sikkerhed og stabilitet i Vista operativsystemet. Notat: Vista s Aero Glass funktionen er ikke understøttet. Understøttelse af Microsoft Office 2007 Den nye Office 2007 brugerflade følges og oplæses fuldt ud af ZoomText. Understøttelse af Adobe Acrobat 8 og Adobe Reader 8 ZoomText s læseværkstøjer, herunder AppReader og DocReader, kan nu læse i alle typer af sidevisninger i Adobe Acrobat 8 og Adobe Reader 8. Understøttelse af Mozilla Firefox 2.0 ZoomText tilbyder avanceret understøttelse af Firefox 2.0, herunder fuldstændig sporing af webside kontroller, samt nøjagtig læsning af komplekse sideopsætninger. Understøttelse af ZoomText Storskriftstastatur ZoomText 9.1 har fuldstændig understøttelse af ZoomText Storskriftstastatur. Når de anvendes sammen, vil din svagsynscomputer være fuldstændig.

7 Kapitel 1 Introduktion 7 Ny understøttelse af Ekstra Skærm ZoomText s nye understøttelse af Ekstra skærm gør det muligt for dig at anvende to skærme til at udvide dit forstørrelsesområde, eller til samtidigt at vise en forstørret eller ikke forstørret visning af dit skrivebord på en anden skærm (kun Windows Vista og XP). Se kapitel 3 - ʺUnderstøttelse af Ekstra Skærmʺ for mere information. Nye fokus forbedringer De nye funktioner til fokus forbedringer gør det nemmere at finde og følge kontrollen i fokus, når du bruger tab eller piletasterne til at flytte igennem menuer, dialoger, værktøjslinier og andre programkontroller. Se kapitel 3 - ʺFokus Forbedringerʺ for mere information. Nye skærm forbedring temaer Der er tilføjet yderligere temaer til hver af indstillingerne for ZoomText s skærm forbedringer. Ny inverteret Zoomfelt type En ny type Zoomfelt type, som giver bedre fremhævelse af området, der netop forstørres, gør det nemmere at vælge et nyt område, hvor der skal zoomʹes ind. Ny understøttelse af Windows Vista Logon (med ZoomText Logon UI) ZoomText s nye understøttelse af logon giver vigtig forstørrelse og skærmlæsning under logon til Windows Vista. Se kapitel 2 - ʺUnderstøttelse af logon til Windows Vistaʺ for mere information.

8 8 Ny eksempelboks for markørforbedring Dialogen for markørforbedringer indeholder nu en eksempelboks, som skal hjælpe dig med at vælge en markørforbedring, eller til at vælge indstillinger for brugermarkør. Se kapitel 3 - ʺMarkørforbedringerʺ for mere information. Ny 60-dages prøveperiode ZoomTextʹs prøveperiode er blevet udvidet til 60 dage, så der er mere tid til brugere at afprøve ZoomText, inden der tages beslutning om et køb.

9 Kapitel 1 Introduktion 9 Systemkrav ZoomText 9.1 kræver følgende af computeren: 450 MHz Pentium III processor eller tilsvarende 1.5 GHz for Windows Vista Et af følgende styresystemer: Windows Vista Windows XP Windows 2000 Internet Explorer 5.0 eller senere Mindst 256 MB RAM Mindst 1 GB er nødvendigt for Windows Vista Mindst 25 MB fri plads på harddisken (samt evt. 60 MB for hver NeoSpeech talesyntese) Lydkort (kun nødvendig til Magnifier/Reader versionen) Bemærk: Krav til hardware er højere for systemer, som skal køre kernefunktioner i Windows Vista. Se Minimum Support Systemkrav på Windows Vista webside.

10 10 Om Brugervejledningen ZoomText 9.1 Brugervejledningen giver en komplet gennemgang af installation og brug af ZoomText Magnifier samt ZoomText Magnifier/Reader. Funktioner der er specielle for ZoomText Magnifier/Reader er samlet i Kapitel 4 - ʺSkærmlæser funktionerʺ, eller mærket i teksten med ʺSkærmlæserʺ. Denne brugervejledning forudsætter at man kender til brugen af Microsoft Windows og termerne der bruges i denne sammenhæng. Læs dokumentationen til Microsoft Windows for at få hjælp til almindelig brug af Windows. Det anbefales at ZoomText 9.1 installeres før denne vejledning læses.

11 Kapitel 1 Introduktion 11 Documentation formattering I denne vejledning bruges specielle layoutmetoder til at vise vigtig information. I nedenstående tabel vises den formatering der anvendes og hvad den betyder. Format Skærm emne Skærm emne Genveje kommandoer Betydning Komponenter på skærmen som man vælger eller klilkker på, såsom menuer, dialogbokse og kontroller. Tastekombinationer som man kan trykker på. Plus-tegnet betyder at tasterne skal trykkes ned samtidigt, hvor man staretr med at holde den førstnævnte tast nede og først slipper dem alle når den sidste er trykket ned.

12 12

ZoomText 9.1. Kortvejledning. version

ZoomText 9.1. Kortvejledning. version ZoomText Kortvejledning version 9.1 Indhold Velkommen til ZoomText 9.1... 2 Systemkrav... 3 Installation af ZoomText... 4 Aktivering af ZoomText... 5 Start ZoomText... 7 ZoomText brugerfladen... 8 Aktiver

Læs mere

Sono Key 1.0.4 - Brugervejledning. sdfg

Sono Key 1.0.4 - Brugervejledning. sdfg Sono Key 1.0.4 - Brugervejledning sdfg 3 Sono Key 1.1 Brugervejledning Sono Key tilbyder adgang til alle din kommunikationsmaskines funktioner på en ensartet og intuitiv måde. Det er en omfattende pakke

Læs mere

WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE

WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE WORD 2010 KURSUSHÆFTE Lær Word 2010 helt fra start Ni lektioner med overskuelige øvelser Øvelsesfiler og ekstra lektion til download KURSUSHÆFTE Word 2010 kursushæfte 1. udgave,

Læs mere

SccaanDis ViT Trre USB Brugervejledning

SccaanDis ViT Trre USB Brugervejledning ScanDis ViTre USB Brugervejledning Velkommen til vejledningen i hvordan ViTre USB enheden anvendes. ViTre leveret på USB indeholder licenser til programp pakken samt ViTre programmerne samt et særligt

Læs mere

Når det kniber med at se skærmen.

Når det kniber med at se skærmen. Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej 1 8270 Højbjerg Når det kniber med at se skærmen.

Læs mere

Microsoft. fra Word 2003

Microsoft. fra Word 2003 I denne vejledning Microsoft Word 2010 ser meget anderledes ud end Word 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

ABBYY FineReader Version 10 Brugervejledning

ABBYY FineReader Version 10 Brugervejledning ABBYY FineReader Version 10 Brugervejledning 2009 ABBYY. Alle rettigheder forbeholdes. Oplysningerne i dette dokument kan uden videre ændres, og ABBYY har intet ansvar for dokumentets indhold. Softwaren,

Læs mere

INTRODUKTION TIL PC OG TEKSTBEHANDLING WORD 2007

INTRODUKTION TIL PC OG TEKSTBEHANDLING WORD 2007 INTRODUKTION TIL PC OG TEKSTBEHANDLING WORD 2007 Kjeld Carlsen Indholdet kan frit kopieres og bruges til undervisning indenfor alle Ikke-kommercielle ældreorganisationer. 29-07-2009 Microsoft product screen

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

Microsoft Visio 2010 DK

Microsoft Visio 2010 DK I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Introduktion... 1 Skabeloner og stencils...2 Visio 2010 arbejdsskærmen... 4 Stencils...4 Sidens egenskaber...7 Faneblade og trykknapper i Visio 2010... 10 Quick Access

Læs mere

Skræddersy Word til dine behov

Skræddersy Word til dine behov WORD-EKSPERTSKOLEN Det kan du lære i skolen Følg med i Wordekspertskolen. Vi går et spadestik dybere og lærer dig nogle af de mere avancerede funktioner. Se, hvordan du skræddersyr Word, så det passer

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU REGNEARK INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Calc fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i regneark. De øvrige

Læs mere

Bruge Hjælp. Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider

Bruge Hjælp. Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider Bruge Hjælp Om de indbyggede hjælpefunktioner Benytte Hjælp til syns- og bevægelseshæmmede brugere Åbne online Hjælp Bruge Sådan gør du-sider Om de indbyggede hjælpefunktioner Adobe Reader 7.0 indeholder

Læs mere

QL-570 / QL-580N / QL-1050 / QL-1060N. Brugsanvisning

QL-570 / QL-580N / QL-1050 / QL-1060N. Brugsanvisning QL-570 / QL-580N / QL-1050 / QL-1060N Brugsanvisning Indholdet af denne brugsanvisning og produktets specifikationer kan ændres uden varsel. Brother forbeholder sig ret til uden varsel at foretage ændringer

Læs mere

Nyheder i Microsoft Office 2007. Generelle nyheder. Efter kurset har du bl.a. fået kendskab til:

Nyheder i Microsoft Office 2007. Generelle nyheder. Efter kurset har du bl.a. fået kendskab til: Nyheder i Microsoft Office 2007 Formålet med dette introduktionskursus er at gøre dig i stand til at anvende de nye værktøjer og funktioner i Microsoft Office 2007-programmerne. Kursets første lektion

Læs mere

PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV

PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV MICHAEL B. KARBO PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV Bliv bedre til Photoshop Arbejd med lag og masker Retouchér og justér billeder M I C H A E L B. K A R B O PHOTOSHOP CS5 LÆR DET SELV

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Skifte til Excel 2010

Skifte til Excel 2010 I denne vejledning Microsoft Excel 2010 ser meget anderledes ud end Excel 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre for at få

Læs mere

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV

POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV KIRSTEN KRISTENSEN POWERPOINT 2010 LÆR DET SELV Dette hæfte lærer dig at lave velfungerende præsentationer i programmet PowerPoint 2010. Du får en god introduktion til programmets brugerflade og de forskellige

Læs mere

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15 smart-house Web-Server Manual CARLO GAVAZZI AS, PB 215, NO-3901 Porsgrunn Telefon: 35 93 08 00 Telefax: 35 93 08 01 Internet: http://www.carlogavazzi.no E-Mail: gavazzi@carlogavazzi.no 1 of 15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med. TRE fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med TRE fra ScanDis A/S TAL SEORD TEX Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne ViTal, ViseOrd og ViTex fra ScanDis A/S Kom nemt i gang

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

Kom i gang med Mamut! Gode råd som vil hjælpe dig hurtigt i gang med systemet

Kom i gang med Mamut! Gode råd som vil hjælpe dig hurtigt i gang med systemet Kom i gang med Mamut! Gode råd som vil hjælpe dig hurtigt i gang med systemet Komplette økonomi- og informationssystemer for virksomheder med 1-0 ansatte Side 6-7 8-9 10 11 1-1 1 1 16 17 18 19 Indhold

Læs mere

MathType 6.7e og 6.8 for elever og lærere på HAKA

MathType 6.7e og 6.8 for elever og lærere på HAKA MathType 6.7e og 6.8 for elever og lærere på HAKA Med årene er der blevet større og større behov for i gymnasiet at kunne skrive formler ind i elektroniske dokumenter, fx når der skal udfærdiges rapporter

Læs mere

Windows & div. software (2013)

Windows & div. software (2013) Windows & div. software (2013) Når du tænder en af skolens computere, så møder du styresystemet "Windows" styresystemet styrer alle de forskellige processer mellem software (programmer) og hardware (skærm,

Læs mere

TYPO3 CMS. Redaktør manual. CMShouse Boulevarden 17 7100 Vejle www.cmshouse.dk. Dato: Juli 2009. TYPO3 version 4.2.0. E-mail: info@cmshouse.

TYPO3 CMS. Redaktør manual. CMShouse Boulevarden 17 7100 Vejle www.cmshouse.dk. Dato: Juli 2009. TYPO3 version 4.2.0. E-mail: info@cmshouse. TYPO3 CMS Redaktør manual CMShouse Boulevarden 17 7100 Vejle www.cmshouse.dk Dato: Juli 2009 TYPO3 version 4.2.0 E-mail: info@cmshouse.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Generelt om TYPO3...3

Læs mere

Velkommen til 6. omgang

Velkommen til 6. omgang Velkommen til 6. omgang I dag Internet Hjemmeopgave 5 Mapper og filer Internet Vi så på faner sidst. og hurtigt på favoritter som ikke må forveksles med faner Favoritter Kan med fordel bruges til internetsider

Læs mere

Softwarebrugsanvisning

Softwarebrugsanvisning Softwarebrugsanvisning Denne vejlednings indhold og dette produkts specifikationer kan ændres uden varsel. Brother forbeholder sig retten til uden varsel at foretage ændringer af de indeholdte specifikationer

Læs mere