VEJLEDNING VEJLEDNING. Håndtering af hvidvask ved udbud og gennemførelse af kommunale kontrakter om bankydelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VEJLEDNING VEJLEDNING. Håndtering af hvidvask ved udbud og gennemførelse af kommunale kontrakter om bankydelser"

Transkript

1 Håndtering af hvidvask ved udbud og gennemførelse af kommunale kontrakter om bankydelser

2 1. INDLEDNING De senere års sager om danske bankers involvering i sager om hvidvask har bragt kommunernes indkøb af bankydelser i fokus. Ikke mindst fra politisk side har der været bekymring for bankernes involvering i sager om hvidvask. Men hvilken betydning kan en banks involvering i en sag om hvidvask egentlig tillægges ved udbud af en kommunal kontrakt om levering af bankydelser? Og hvordan kan en kommune indrette kontrakten med henblik på at kunne håndtere oplysninger om, at en bank har været involveret i en sag om hvidvask? Formålet med denne vejledning er at besvare spørgsmål som disse. Vejledningen er målrettet kommunerne. Vejledningen er dynamisk og forventes løbende at blive justeret i takt med, at der opnås erfaringer. Vejledningens fokus er på bankernes involvering i sager om hvidvask. Flere af elementerne i vejledningen vil dog kunne overføres til andre områder, der falder ind under samlebetegnelsen økonomisk kriminalitet, som f.eks. skatteunddragelse, bestikkelse og konkurrencelovsovertrædelser. Vejledningen udgør ét af de initiativer, som Kommunernes Landsforening (KL) valgte at iværksætte i januar 2019 med henblik på at sikre kommunernes tillid til bankerne. Udover vejledningen besluttede KL ligeledes at nedsætte et råd (herefter Rådet ) med det formål at sikre, at kommunernes tillid til bankerne består. Rådets endelige rapport kan findes her. Udgangspunktet for vejledningen er Rådets arbejde samt en gennemgang af en række kommuners eksisterende bankaftaler, hvor det vurderes, at nedenstående forslag til kontraktvilkår fremadrettet vil være nyttige. Vejledningen er udarbejdet af KL i samarbejde med Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith. 2. INTRODUKTION: BANKUDBUD OG KONTRAKTER OM LEVERING AF BANK- YDELSER En aftale om håndtering af kommunens almindelige bankforretninger, som f.eks. kunne omfatte håndtering af betalingstransaktioner, kassekreditter eller anvendelse af online banking-værktøjer, udgør en

3 udbudspligtig kontrakt. 1 Konkret betyder det, at kommunen skal gennemføre et udbud efter udbudsreglerne med henblik på at identificere det bedste tilbud. Når udbuddet er gennemført, kan der indgås kontrakt mellem kommunen og banken. Tidspunktet for kontraktindgåelsen markerer samtidig det tidspunkt, hvor udbudslovens regler afløses af reguleringen i kontrakten. Hvor det under udbudsprocessen var udbudslovens regler, der regulerede forholdet mellem den tilbudsafgivende bank og kommunen, reguleres forholdet mellem kommune og bank fra dette tidspunkt af kontrakten. 2 Forskellen mellem udbudsfasen og kontraktfasen og fasernes forskellige formål og regulering kan illustreres således: Reguleringen i kontraktfasen afhænger af, hvilke bestemmelser en kommune vælger at indsætte i kontrakten. Selvom de fleste kommunale kontrakter har en række fællestræk, varierer de i indhold og omfang. Den retlige ramme, som kontrakten fastlægger, defineres således i vid udstrækning af kommunen selv. 1 Under forudsætning af, at kontraktens værdi ligger over tærskelværdierne for tjenesteydelser, dvs. kr , jf. 6, stk. 1, nr. 3 i udbudsloven. 2 Der er dog en række regler i udbudsloven, som også er relevante i forhold til udbudsprocessen, herunder ændringsinstituttet, jf. udbudslovens 178 til 184.

4 Omvendt forholder det sig i udbudsfasen. Udbudslovens regler fastlægger en ufravigelig ramme, som kommunerne er forpligtede til at følge, når de gennemfører bankudbud. I loven fastlægges det om og i hvilket omfang en kommune kan tillægge en banks involvering i sager om hvidvask betydning, når kommunen ønsker at indgå/eller har indgået en kontrakt om levering af bankydelser. Dette uddybes i det følgende afsnit. 3. UDBUD AF OFFENTLIGE KONTRAKTER OM BANKYDELSER Står kommunen overfor at skulle gennemføre et bankudbud, og er der tvivl om, hvilken betydning hvis nogen overhovedet en deltagende banks involvering i en sag om hvidvask skal tillægges? I så fald anbefales det, at kommunen overvejer følgende tre forhold: 1. For det første skal det overvejes, om kommunen som ordregivende myndighed skal udelukke banken fra at deltage i udbuddet som følge af dennes involvering i en sag om hvidvask. 2. For det andet skal det overvejes, om banken kan udelukkes fra at deltage i udbuddet som følge af dennes involvering i en sag om hvidvask. 3. For det tredje skal det overvejes, om bankens eventuelle implementering af forebyggende tiltag betyder, at den uanset et bekræftende svar på 1 og/eller 2 alligevel har ret til at deltage i et udbud om levering af bankydelser. Disse tre spørgsmål besvares i de følgende tre afsnit. 3.1 Skal banken udelukkes fra at deltage i udbuddet som følge af sin involvering i en sag om hvidvask? I udbudsloven sondres der mellem obligatoriske og frivillige udelukkelsesgrunde. Mens kommunen som ordregiver er forpligtet til at håndhæve de obligatoriske udelukkelsesgrunde i udbudsfasen, gælder en sådan forpligtelse kun i forhold til de frivillige udelukkelsesgrunde, hvis disse er indskrevet i udbudsbekendtgørelsen. Uanset hvad skal en bank dermed udelukkes fra at deltage i udbuddet som følge af dens involvering i en sag om hvidvask, hvis banken er omfattet af de obligatoriske udelukkelsesgrunde i udbudsloven. Ansøger eller tilbudsgivers dvs. banken involvering i sager om hvidvask er specifikt reguleret i udbudslovens 135, stk. 1, nr. 5, som uddybes i oversigten nedenfor:

5 Hvornår skal der ske udelukkelse? Hvem skal udelukkes? Hvor lang tid varer udelukkelsen? Det følger af udbudslovens 135, stk. 1, nr. 5, at f.eks. en bank skal udelukkes, såfremt denne ved endelig dom er dømt for eller har vedtaget bødeforlæg for hvidvaskning af penge eller finansiering af terrorisme. Bestemmelsen om, at en ansøger eller tilbudsgiver skal udelukkes, betyder i praksis, at en kommune af egen drift er forpligtet til at udelukke en bank, der ved endelig dom er dømt for eller har vedtaget bødeforlæg for overtrædelse af straffelovens 290 og 290a om hvidvask. Ved endelig dom forstås, at en dom ikke længere kan ankes. Den obligatoriske udelukkelsesforpligtelse angår alene overtrædelser af straffelovens regler om hvidvask, men ikke overtrædelse af hvidvaskloven i tilfælde af mangelfuld gennemførelse af de forebyggende foranstaltninger, som loven pålægger en bank at gennemføre. Forpligtelsen til at udelukke gælder både, når det er selve banken, dvs. den juridiske person, der dømmes eller vedtager bødeforlæg, samt når en person, der er tillagt en vis kontrol over banken, dømmes eller vedtager bødeforlæg, f.eks. et medlem af bestyrelsen eller direktionen. Forhold, der ville kunne begrunde udelukkelse, men som er begået af et andet selskab i samme koncern som banken, f.eks. et modereller søsterselskab, kan således ikke begrunde udelukkelse. Der skal dog være tale om forhold, som er begået af en anden og selvstændig juridisk enhed. Forhold, som er begået af en filial selvom der er tale om en filial i udlandet vil kunne tilregnes banken. En bank, som er omfattet af enten af udbudslovens 135, stk. 1, nr. 5, skal udelukkes fra at deltage i udbudsprocedurer i fire år regnet fra den dato, hvor dommen og/eller bødeforlægget er endeligt.

6 De obligatoriske udelukkelsesgrunde udgør et centralt værn for kommunen som ordregiver. Som det fremgår af oversigten ovenfor, er forpligtelsen til at udelukke i medfør af udbudslovens 135, stk. 1, nr. 5, med til at forhindre, at kommunale kontrakter om bankydelser indgås med banker, der er dømt for overtrædelse af straffelovens regler om hvidvask. Det vil sige de tilfælde, hvor en bank selv aktivt har deltaget i hvidvask. De obligatoriske udelukkelsesgrunde gælder uanset, om de er særskilt anført af kommunen i udbudsbekendtgørelsen. Ved deltagelse i udbuddet skal banken i sit ESPD (Det fælles europæiske udbudsdokument) således anføre, om banken er omfattet af en obligatorisk udelukkelsesgrund, herunder også i forhold til hvidvask i henhold til udbudslovens 135, stk. 1 nr. 5. Før tildeling af kontrakten skal ordregiver indhente endelig dokumentation for de oplysninger, der er afgivet i ESPD, jf. udbudslovens 159, stk. 2 og udbudsbekendtgørelsens pkt. III.1) og VI.3). Følgende bestemmelse kan anføres herom i kommunens udbudsbetingelser: Før tildeling af kontrakten skal den tilbudsgiver, som ordregiver har til hensigt at tildele kontrakten, have fremlagt dokumentation for de oplysninger, der er anført i ESPD, jf. udbudslovens 159, stk. 2, og udbudsbekendtgørelsens punkt III.1) og VI.3). Herudover kan følgende anføres i udbudsbekendtgørelsens pkt. VI.3 Yderligere oplysninger : [Ansøgeren/Tilbudsgiveren] vil blive udelukket fra deltagelse i udbudsproceduren, hvis [ansøgeren/tilbudsgiveren] er omfattet af de i udbudslovens 135 og 136 nævnte obligatoriske udelukkelsesgrunde, medmindre [ansøger/tilbudsgiver] har fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at denne er pålidelig i overensstemmelse med udbudslovens 138. Inden tildelingsbeslutningen skal den tilbudsgiver, som ordregiver har til hensigt at tildele kontrakten til, fremlægge dokumentation for de oplysninger, der er afgivet i ESPD i henhold til udbudslovens , jf Kan banken udelukkes fra at deltage i udbuddet som følge af sin involvering i en sag om hvidvask? Kommunen er som ordregiver alene forpligtet til at udelukke en bank, hvis banken er blevet dømt for overtrædelse af straffelovens regler om hvidvask. Men hvad skal kommunen foretage sig, hvis én af de banker, der ønsker at deltage i et kommende bankudbud, ikke selv har deltaget aktivt i selve gennemførelsen af hvidvask, men i stedet i forsømt at have de

7 forebyggende foranstaltninger, som banken i medfør af hvidvasklovgivningen er forpligtet til at implementere? Kan banken udelukkes, eller er kommunen forpligtet til at tillade banken at deltage i udbuddet? Svaret på dette spørgsmål afhænger af, om kommunen har gjort brug af den frivillige udelukkelsesgrund i udbudslovens 137, stk. 1, nr. 3. Denne bestemmelse giver kommunen en videregående udelukkelsesadgang i forhold til den, som er omfattet af udbudslovens 135, stk. 1, nr. 5. I tilfælde af, at en bank har været involveret i sager vedrørende hvidvask, kan de frivillige udelukkelsesgrunde således udgøre et effektivt redskab for de kommuner, som ønsker at stille endnu højere krav til deres fremtidige leverandør af bankydelser, og være med til at give kommunerne en ekstra sikkerhed for, at kommunens kontrakt ikke tildeles en bank, som ikke har formået at leve op kravene om forebyggelse af hvidvask.

8 Hvornår skal der ske udelukkelse? Hvem skal udelukkes? Hvor lang tid varer udelukkelsen? Det følger af udbudslovens 137, stk. 1, nr. 3, at f.eks. en bank skal udelukkes, hvis det kan påvises, at banken i forbindelse med udøvelsen af sit erhverv har begået alvorlige forsømmelser, der sår tvivl om ansøgerens eller tilbudsgiverens integritet. Større svigt i en banks forebyggende foranstaltninger, og deraf følgende brud på bankens forpligtelser i henhold til hvidvasklovgivningen, vil formentlig også udgøre forsømmelser, som vedrører bankens udøvelse af sin virksomhed, og som indikerer en adfærd, der er egnet til at så tvivl om bankens integritet. I sådanne tilfælde vil en kommune formentlig som udgangspunkt være berettiget til at udelukke banken fra at deltage i udbuddet, hvis den frivillige udelukkelsesgrund i udbudslovens 137, stk. 1, nr. 3, er valgt til i udbudsbekendtgørelsen i hvert fald, hvis der er tale om grove overtrædelser. Forpligtelsen til at udelukke gælder alene, når tvivlen vedrører banken, dvs. den juridiske person. Forhold, der ville kunne begrunde udelukkelse, men som er begået af et andet selskab i samme koncern som banken, f.eks. et modereller søsterselskab, kan således ikke begrunde udelukkelse. Der skal dog være tale om forhold, som er begået af en anden og selvstændig juridisk enhed. Forhold, som er begået af en filial selvom der er tale om en filial i udlandet vil kunne tilregnes banken. En bank, som er omfattet af udbudslovens 137, stk. 1, nr. 3, skal udelukkes fra at deltage i udbudsprocedurer i to år regnet fra den dato, hvor den relevante hændelse eller handling, som begrunder udelukkelsen, blev foretaget, jf. udbudslovens 138, stk. 6. EU-Domstolen har i en nyere dom slået fast, at beregningen af udelukkelsesperioden skal beregnes fra den dato, hvor den kompetente myndighed inden for det pågældende ressortområde fastslår, at adfærden udgør en overtrædelse, jf. EU- Domstolens dom af 24. oktober 2018, sag C-124/17, Vossloh Laeis GmbH mod Stadtwerke München GmbH, præmis 38. Dommen vedrørte dog udelukkelse som følge af deltagelse i et kartel efter udbudlovens 137, stk. 1, nr. 4. Hvis kommunen ønsker at anvende den frivillige udelukkelsesgrund i udbudslovens 137, stk. 1, nr. 3, i et kommende bankudbud, skal kommunen dog samtidig være opmærksom på, at kommunen bliver forpligtet til at håndhæve den, hvis betingelserne herfor er opfyldt. Selvom kommunen selv vurderer, om betingelserne for udelukkelse er opfyldt, kan vurderingen blive udfordret ved Klagenævnet for Udbud af banken eller f.eks. konkurrenter.

9 Kommunen kan derfor ende med at være forpligtet til at skride til udelukkelse af en bank, som måtte blive omfattet af de frivillige udelukkelsesgrunde, uanset at kommunen måtte ønske at indgå kontrakt med denne. Det er derfor vigtigt, at kommunen grundigt afvejer de hensyn, der taler for en anvendelse af en frivillig udelukkelsesgrund, overfor de hensyn, der taler i mod. Anvendelse af de frivillige udelukkelsesgrunde således kan udgøre et tveægget sværd, hvor det er vigtigt at finde den rette balance. Følgende bestemmelse kan anføres herom i kommunens udbudsbetingelser: Før tildeling af kontrakten skal den tilbudsgiver, som ordregiver har til hensigt at tildele kontrakten, have fremlagt dokumentation for de oplysninger, der er anført i ESPD, jf. udbudslovens 159, stk. 2, og udbudsbekendtgørelsens punkt III.1) og VI.3). Herudover kan følgende anføres i udbudsbekendtgørelsens pkt. VI.3 Yderligere oplysninger : [Ansøgeren/Tilbudsgiveren] vil blive udelukket fra deltagelse i udbudsproceduren, hvis [ansøgeren/tilbudsgiveren] er omfattet af de i udbudslovens 135 og 136 nævnte obligatoriske udelukkelsesgrunde, samt udelukkelsesgrunden i udbudslovens 137, stk. 1, nr. 3, medmindre [ansøger/tilbudsgiver] har fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at denne er pålidelig i overensstemmelse med udbudslovens 138. Benyttelsen af den frivillige udelukkelsesgrund sker under overholdelse af proportionalitetsprincippet. Bagatelagtige forhold kan således ikke føre til udelukkelse af [ansøgeren/tilbudsgiveren]. Flere tilfælde af forhold, der hver for sig er bagatelagtige, kan dog give anledning til at udelukke [ansøgeren/tilbudsgiveren]. Inden tildelingsbeslutningen skal den tilbudsgiver, som ordregiver har til hensigt at tildele kontrakten til, fremlægge dokumentation for de oplysninger, der er afgivet i ESPD i henhold til udbudslovens , jf Betyder bankens eventuelle implementering af forebyggende tiltag, at banken alligevel har ret til at deltage i udbuddet? Selvom en bank, som følge af sin involvering i en sag om hvidvask, er omfattet af én af udelukkelsesgrundene obligatoriske eller frivillige som er nævnt ovenfor, kan en kommune ikke udelukke banken, hvis

10 banken kan dokumentere sin pålidelighed, jf. udbudslovens 138, stk. 1. En bank har således mulighed for at foretage en såkaldt self-cleaning, som, hvis denne kan dokumenteres tilstrækkeligt, afskærer kommunen fra at skride til udelukkelse. Ønsker en kommune at udelukke en bank med henvisning til, at banken er omfattet af en eller flere udelukkelsesgrunde, vil kommunen være forpligtet til først at give banken en passende frist til at dokumentere sin pålidelighed. Efter udløbet af denne frist hvis præcise længde ikke reguleres i udbudsloven vil kommunen skulle vurdere, om den dokumentation for pålidelighed, som er modtaget fra banken, er tilstrækkelig. Ifølge 138, stk. 3, nr. 1 til 3, er det tilfældet, når banken: a) i fornødent omfang har dokumenteret, at den har ydet erstatning, denne er blevet pålagt, eller har påtaget sig at yde erstatning for eventuelle tab som følge af sine handlinger omfattet af udelukkelsesgrundene, b) i fornødent omfang har gjort indgående rede for forholdene og omstændighederne gennem et aktivt samarbejde med undersøgelsesmyndighederne, og c) har truffet passende konkrete personalemæssige, tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at forebygge yderligere overtrædelser af straffeloven eller øvrige forsømmelser omfattet af udelukkelsesgrundene. Betingelse a), b) og c) ovenfor skal som udgangspunkt alle være opfyldt. Samtidig finder hver enkelt betingelse kun anvendelse i det omfang, det er relevant. Det er eksempelvis kun relevant at se dokumentation for, at pålagt erstatning er blevet ydet, såfremt banken rent faktisk er blevet pålagt at yde erstatning. Det vil formentlig altid være nødvendigt at vurdere, om betingelsen i c) er opfyldt. Bestemmelsen nævner blot, at de foranstaltninger, som er gennemført, skal være passende. Heri antages at ligge et krav om, at foranstaltningerne dels skal stå i et rimeligt forhold til den overtrædelse, de søger at forebygge, dels at foranstaltningerne skal være egnede til at forhindre yderligere overtrædelser. Jo grovere overtrædelse, der er tale om, desto mere gennemgribende foranstaltninger vil der kunne stilles krav om. Forarbejderne til udbudsloven indeholder en ikke-udtømmende opremsning af de foranstaltninger, som kan iværksættes med henblik på at dokumentere pålidelighed: [ ] personalemæssige og organisatoriske foranstaltninger, f.eks. afbrydelse af alle forbindelser med personer eller organisationer involveret i denne illoyale adfærd, relevant re-organisering af

11 medarbejdere, gennemførelse af afrapporterings- og kontrolsystemer, oprettelse af en intern revisionsstruktur til at overvåge overholdelse samt vedtagelsen af interne regler for ansvar og kompensation. Vurderer kommunen, at banken ikke har dokumenteret sin pålidelighed, idet den fremlagte dokumentation er utilstrækkelig, vil kommunen skulle begrunde dette overfor banken, jf. udbudslovens 138, stk. 4. I forhold til de konkrete formuleringer om self-cleaning i udbudsbekendtgørelse og udbudsbetingelser, henvises til det ovenfor under pkt. 3.1 og pkt. 3.2 anførte. 4. OFFENTLIGE KONTRAKTER OM BANKYDELSER 4.1 Regulering af hvidvask i kommunale kontrakter 3 opmærksomhedspunkter De senere års sager om danske bankers involvering i en række større sager om hvidvask gør det relevant at overveje, om reguleringen i de kommunale kontrakter med bankerne vedrørende hvidvask hidtil har været tilstrækkelig, eller om kommunerne fremadrettet bør stille skærpede krav til bankerne. Der er dog i hvert fald tre forskellige forhold, som man inden udarbejdelsen af kontrakten bør være opmærksom på: 1. Bankernes eksisterende forpligtelser i henhold til hvidvasklovgivningen Når det gælder hvidvask, er bankerne allerede i dag underlagt en intensiv regulering navnlig i hvidvaskloven som opstiller en række forskellige krav til de forebyggende indsatser, bankerne skal implementere med henblik på at forebygge hvidvask. Hvidvaskloven stiller bl.a. krav om løbende gennemførelse af risikovurderinger, udarbejdelse af interne politikker, udpegning af medarbejder med ansvar for compliance på hvidvaskområdet, forankring af ansvaret for hvidvask hos direktionen og etablering af whistleblowerordning. Det er Finanstilsynet, der som ansvarlig myndighed løbende fører tilsyn med, at bankerne overholder disse regler. Den intensive regulering på hvidvaskområdet indebærer, at krav i kommunale kontrakter om, at bankerne skal forebygge hvidvask ved gennemførelse af forskellige forebyggende initiativer (krav til compliance) i vid udstrækning vil være overflødigt, idet bankerne allerede i medfør af hvidvasklovgivningen er underlagt sådanne krav. Kontrakten bør udarbejdes under hensyntagen til den retlige ramme på hvidvaskområdet, bankerne allerede i dag er underlagt.

12 2. Vilkår i kontrakten skal være forbundet til kontraktens genstand Udbudslovens regler er som udgangspunkt procedureregler. Loven fastlægger således processen for, hvordan det offentlige skal foretage et offentligt indkøb, mens det overlades til den ordregivende myndighed (her kommunen) i kontrakten selv at fastlægge, hvad der skal indkøbes og på hvilke vilkår. Kommunens adgang til at fastsætte sådanne vilkår i kontrakten begrænses dog i en vis grad af udbudslovens 176. Det følger af 176, at en ordregiver kan fastsætte særlige betingelser for gennemførelsen af en kontrakt, så længe betingelserne er forbundet med kontraktens genstand. Det betyder, at der skal være en sammenhæng mellem kontraktbetingelserne og kontraktgenstanden, så kontraktbetingelserne er knyttet til den konkrete opgave, som skal udføres under den udbudte kontrakt. Dermed afskærer udbudslovens 176 kommunen fra, at der fastsættes kontraktbetingelser, som vedrører generelle forhold hos leverandøren, f.eks. krav til en generel virksomhedspolitik for socialt eller miljømæssigt ansvar. Hvornår en betingelse i kontrakten kan siges at være forbundet med kontraktens genstand er både omdiskuteret og uprøvet. Sidstnævnte skyldes ikke mindst, at hverken EU-Domstolen eller Klagenævnet for Udbud endnu har haft lejlighed til udtale sig nærmere om, hvor grænsen præcist går mellem krav i kontrakten, som er tilstrækkelig forbundet med kontraktens genstand og krav, som ikke er det. Der kan efter KL's bankråds opfattelse dog anføres gode argumenter for, at krav i kontrakten, som tager sigte på en banks manglende overholdelse af reglerne om hvidvask i straffeloven og hvidvaskloven, er så tæt forbundet med kontraktens genstand, at sådanne krav kan indgå i kontrakten. Kommunerne bør dog være opmærksomme på denne manglende afklaring, og den risiko denne medfører, og afveje den grundigt overfor de øgede reaktionsmuligheder, som f.eks. en videregående ophævelsesadgang vil medføre, jf. omtalen i Rådets rapport. Ved udarbejdelsen af kataloget over foreslåede kontraktbestemmelser anført nedenfor, er der hvor det er relevant givet mulighed for, at kommunerne kan vælge mellem versioner, der i deres formuleringer er snævert knyttet til kontraktens genstand, og versioner af bestemmelserne, som er bredere. Kommunerne kan således vælge den version af kontraktbestemmelserne, som bedst passer til deres behov og profil. 3. Opretholdelse af den sunde konkurrence Ved udarbejdelsen af kontrakten bør det sikres, at balancen mellem kommunens interesser og bankens interesser bevares. Forrykkes balancen til kommunens fordel ved indsættelse af (for) vidtgående forpligtelser, kan det i sidste ende være til skade for den sunde konkurrence på markedet for bankydelser til det offentlige. Det er ikke mindst i kommunernes interesse, at kommunale kontrakter om levering af bankydelser er kommercielt attraktive, så flere banker deltager i de kommunale bankudbud således der skabes en effektiv konkurrence om de udbudte kontrakter.

13 Kontrakt I forlængelse af overvejelserne af ovenstående opmærksomhedspunkter anbefales det, at en eventuel regulering i kontrakten i relation til hvidvask falder inden for én af følgende tre kategorier af vilkår: Vilkår, som stiller krav om overholdelse af Rådets governanceprincipper med fokus på ledelsesmæssig forankring Vilkår, som gør det muligt for kommunen at bestemme omfanget og karakteren af forhold, som opstår i kontraktens løbetid Vilkår, som giver en kommune flere reaktionsmuligheder i tilfælde overtrædelser, som opstår i kontraktens løbetid Nedenfor præsenteres konkrete bud på de kontraktbestemmelser, som vil kunne indsættes inden for de tre kategorier. Der er tale om et katalog, hvor kommunen selv kan udvælge de bestemmelser, som vurderes at understøtte den kontraktuelle relation, kommunen ønsker med deres kommende bankforbindelse. 4.2 Vilkår, som stiller krav om overholdelse af governanceprincipper med fokus på ledelsesmæssig forankring I kontrakten kan det stilles som vilkår, at banken skal efterleve de governanceprincipper, som er udviklet af KL s Bankråd og som specifikt tager sigte på bankernes indsats mod hvidvask. Efterlevelse af princip-

14 perne, som kan findes her, kan kombineres med krav om, at banken lever op til Finans Danmarks kommende selvregulerende tiltag og til den skriftlige politik om sund virksomhedskultur, som de enkelte banker skal vedtage som konsekvens af lovændringen fra juli Derudover kan kravet kombineres med et krav om en underskrevet erklæring fra bankens ledelse om, at de stillede krav efterleves i praksis i bankens daglige drift. Selv om manglende efterlevelse af governanceprincipperne i princippet har karakter af misligholdelse af kontrakten, skal principperne snarere ses som udtryk for en forventet adfærd fra bankerne. Vilkåret i kontrakten kan eksempelvis formuleres på følgende vis, idet kommunen kan vælge, om bestemmelsen skal være knyttet til opfyldelse af kontrakten, jf. udbudslovens 176, eller om kommunen ønsker en bredere kontraktbestemmelse: Leverandøren skal [i forbindelse med opfyldelsen af kontrakten] efterleve de i bilag x anførte Governanceprincipper samt Finans Danmarks selvregulerende tiltag, som anført i bilag x. Leverandøren skal herudover [i forbindelse med opfyldelse af kontrakten] efterleve sin egen skriftlige politik om sund virksomhedskultur, jf. xx i lov om xx. [lovændring indsættes]. Bankens ledelse skal senest ved kontraktens underskrivelse [samt herefter én gang årligt i kontraktens løbetid] aflevere en underskrevet erklæring til kommunen om, at de stillede krav i bilag x Governanceprincipper samt [xx] efterleves i praksis i bankens daglige drift. 4.3 Vilkår, som gør det muligt for kommunen at bestemme omfanget og karakteren af forhold, som opstår i kontraktens løbetid (rapporteringsforpligtelse) De seneste års sager har vist, at der f.eks. som følge af intensiv mediedækning eller i forbindelse med offentliggørelsen af kritik fra tilsynsmyndighederne kan opstå tvivl om omfanget af kommunens bankforbindelses involvering i en sag om hvidvask. I sådanne situationer kan det være hensigtsmæssigt, at kommunen har sikret sig mulighed for i kontrakten at modtage yderligere informationer fra banken, som gør det muligt at bestemme omfanget og karakteren af bankens rolle. Nedenfor præsenteres tre forskellige bud på kontraktvilkår, som er tiltænkt forskellige situationer og behov. 1. Krav om rapportering

15 Det kan indskrives i kontrakten, at kommunen skal kunne anmode banken om at rapportere til kommunen om forhold, som giver anledning til utryghed i samarbejdet. Det kan f.eks. angå forhold, som har været genstand for negativ presseomtale, hvor kommunen ønsker at blive betrygget i, at bankens ledelse har det fornødne fokus på sagen og dens håndtering. Sådanne redegørelser skal naturligvis afgives og behandles i overensstemmelse med de tavshedsbestemmelser, banken er underlagt efter finansiel regulering og børsretlige krav til offentliggørelse af oplysninger om banken. Kontraktbestemmelse om løbende rapportering: Banken er til enhver tid forpligtet til løbende at rapportere til kommunen om alle relevante forhold vedrørende banken af betydning for samarbejdet, herunder såfremt banken eller dennes underleverandør [eller et koncernforbundet selskab] modtager dom for eller accepterer bødeforlæg for overtrædelser af hvidvasklovgivningen (straffeloven, hvidvaskloven eller lov om finansiel virksomhed). Banken er herudover forpligtet til løbende at rapportere til kommunen om andre forhold vedrørende banken, som det må antages, at kommunen som samarbejdspartner har en interesse i at blive oplyst om, herunder f.eks. begrundede formodninger om risiko for, at banken eller dennes underleverandør [eller et koncernforbundet selskab] er eller har været involveret i hvidvask, sigtelser/tiltaler mod banken i sager om hvidvask, væsentlige tilsynsmæssige reaktioner fra Finanstilsynet m.v. Orienteringerne skal afgives under iagttagelse af de tavshedsbestemmelser, banken er underlagt efter finansiel regulering og i overensstemmelse med børsretlige krav til offentliggørelse af oplysninger om banken. [Sanktionsbestemmelsen om bod fremgår nedenfor] Kontraktbestemmelse om kommunens anmodning om uddybende og supplerende redegørelser: Banken er forpligtet til på kommunens anmodning hurtigst muligt at afgive uddybende og/eller supplerende redegørelser for forhold, som giver anledning til utryghed i samarbejdet mellem parterne, herunder de i pkt. x anførte forhold. Den supplerende og/eller uddybende redegørelse skal indeholde en beskrivelse af, hvordan bankens ledelse har håndteret det eller de pågældende forhold, herunder hvilke tiltag, der konkret er iværksat. Redegørelserne skal afgives under iagttagelse af de tavshedsbestemmelser, banken er underlagt efter finansiel regulering og i overensstemmelse med børsretlige krav til offentliggørelse af oplysninger om banken. [Sanktionsbestemmelsen om bod fremgår nedenfor] Kontraktbestemmelse om bod i tilknytning til rapporteringsforpligtelsen:

16 Ved manglende overholdelse af pkt. xx om løbende rapportering eller ved for sen rapportering, betaler banken en bod på kr. xx pr. dag pr. hændelse, dog maksimalt kr. xx [kan fastsættes, så det svarer til 3-6 måneders betaling af bod]. Herefter anses forholdet for væsentlig misligholdelse, som berettiger kommunen til at ophæve kontrakten. Ved for sen rapportering forstås første arbejdsdag efter fastsat frists udløb. Fristen skal dog ligge mindst 14 arbejdsdage efter kommunens anmodning. Ved hændelse forstås en manglende rapportering om enhver offentlig tilgængelig negativ omtale af forhold, som knytter sig til bankens overholdelse af hvidvaskreglerne eller konstatering af et forhold, som, ud fra en forsigtighedsvurdering, ville kunne give anledning til omtale i medierne. Ved manglende overholdelse af pkt. [xx] om supplerende og/eller uddybende redegørelser på kommunens anmodning eller ved forsinket afgivelse af en uddybende og/eller supplerende redegørelse, betaler banken en bod på kr. [xx] pr. dag, indtil den pågældende uddybende og/eller supplerende redegørelse afgives, dog maksimalt kr. [xx] [kan fastsættes, så det svarer til 3-6 måneders betaling af bod]. Herefter anses forholdet for væsentlig misligholdelse, som berettiger kommunen til at ophæve kontrakten. Ved udformningen af bestemmelsen og fastsættelsen af bodens størrelse skal det sikres, at boden er proportional, herunder at den står mål med omfanget af den manglende overholdelse af forpligtelserne. 4.4 Kontraktuelle sanktioner Kommunen kan vælge at lade én eller flere af de sanktioner, som nedenfor er opremset, indgå i kommunernes kontrakter med bankerne. Opsigelse: Adgang til opsigelse med et på forhånd defineret varsel ved endelig dom eller et accepteret bødeforløb for overtrædelse af hvidvaskreglerne (straffeloven, hvidvaskloven eller lov om finansiel virksomhed). Tilfældene bør omfatte både banken som juridisk person og ledende medarbejdere (identitet mellem persongruppen og virksomheden). Dommen (bødeforlægget) skal enten have udmøntet sig i fængselsstraf og/eller en bøde på 10 mio. kr. I forhold til bødestørrelsen anbefales det dog at differentiere denne, således at en mindre bøde vil være tilstrækkeligt overfor mindre banker, jf. systematikken i hvidvasklovens ændrede sanktionsbestemmelse, hvorefter det er bankens størrelse og omsætningsniveau, der afgør bødestørrelsen. På denne måde sikres det, at alle banker behandles lige for den samme forseelse. I forhold til bankens udenlandske aktivitet bør der gælde samme systematik. Opsigelse giver ikke mulighed for erstatning eller betaling af et fastsat beløb fra banken i modsætning til ved ophævelse. En sådan specifik

17 opsigelsesadgang kan kombineres med en ordinær opsigelsesadgang med et længere varsel. Ophævelse: Specifik adgang til at hæve kontrakten i tilfælde af overtrædelse af hvidvaskreglerne (straffeloven, hvidvaskloven eller lov om finansiel virksomhed). Adgangen til at hæve kontrakten bør begrænses til de grovere tilfælde, hvor der foreligger en endelig dom eller et accepteret bødeforlæg. Tilfældene bør omfatte både banken som juridisk person og ledende medarbejdere (identitet mellem persongruppen og virksomheden). Dommen (bødeforlægget) skal enten have udmøntet sig i fængselsstraf og/eller en bøde på 10 mio. kr. I forhold til bødestørrelsen anbefales det dog at differentiere denne, således at en mindre bøde vil være tilstrækkeligt overfor mindre banker, jf. systematikken i hvidvasklovens ændrede sanktionsbestemmelse, hvorefter det er bankens størrelse og omsætningsniveau, der afgør bødestørrelsen. På denne måde sikres det, at alle banker behandles lige for den samme forseelse. I forhold til bankens udenlandske aktivitet bør der gælde samme systematik, således at endelig dom mv. efter det pågældende lands regler vil føre til samme hæveadgang. Bestemmelsen kan kombineres med et krav om, at banken i tilfælde af ophævelse samtidig er forpligtet til at betale et på forhånd fastsat beløb til kommunen svarende til det tab, kommunen måtte lide som følge af ophævelsen. Fastsættes et sådant beløb, vil betaling heraf samtidig afskære kommunen fra at gøre andre krav gældende mod banken som følge af ophævelsen. Beløbets størrelse skal være proportionalt med kontraktens samlede størrelse og bør gradueres i forhold til, hvor lang tid der er tilbage af kontraktens løbetid. Beløbet skal være fastsat på forhånd. Fordelen ved på forhånd at fastsætte det beløb, banken skal betale i tilfælde af ophævelse, er, at dette giver banken klarhed over de økonomiske konsekvenser, ophævelse vil have. Banken vil dermed allerede i forbindelse med udbuddet have mulighed for at prissætte risikoen ved bestemmelsen i bankens tilbud til kommunen. Samtidig vil et på forhånd fastsat beløb betyde, at diskussioner og eventuelle tvister om tabsopgørelse og dokumentation for tabet undgås. På samme måde skal alle andre vilkår for ophævelse være klart specificeret og defineret inden kontraktindgåelsen. * * * * * Som kommune er det væsentligt at være opmærksom på, at det endnu er uprøvet, om det vil være i overensstemmelse med udbudslovens 176 at indsætte f.eks. en generel adgang til ophævelse i tilfælde af (enhver) dom for overtrædelse af hvidvasklovgivningen. Det vil sige også i de tilfælde, hvor overtrædelsen ikke angår opfyldelsen af den pågældende kontrakt mellem kommunen og banken.

18 Som følge heraf kan det derfor være relevant at overveje en model, hvor det præciseres, at overtrædelsen skal knytte direkte an til opfyldelsen af kontrakten. Derudover kan det indskrives i kontrakten, at banken er forpligtet til at redegøre for eventuelle overtrædelser, som ikke er knyttet direkte til kontraktens opfyldelse, men som banken er blevet dømt for i anden sammenhæng. Det kan f.eks. angå opfyldelse af en anden kontrakt i samme virksomhed eller opfyldelse af en kontrakt i en anden virksomhed i samme koncern (f.eks. et søsterselskab). Som en del af redegørelsen skal banken sandsynliggøre, at det ikke har haft/kan tænkes at få en afsmittende konsekvens i forhold til bankens opfyldelse af den specifikke kontrakt med kommunen. Er banken ikke i stand hertil, kan kommunen vælge selvstændigt at sanktionere dette i form af opsigelse eller ophævelse. En sådan model er mindre vidtgående, da fokus, i det omfang overtrædelsen ikke direkte angår opfyldelsen af den pågældende kontrakt, er på, om overtrædelsen har haft eller vil kunne få betydning for leverandørens opfyldelse af den konkrete kontrakt. Kommunen vil derfor i princippet kunne gøre brug af tre forskellige modeller: Alternativ 1: Bred adgang til opsigelse/ophævelse i tilfælde af at banken dømmes/accepterer bødeforlæg for visse overtrædelser af hvidvaskreglerne (straffeloven, hvidvaskloven eller lov om finansiel virksomhed) Alternativ 2: Begrænset adgang til opsigelse/ophævelse i tilfælde af at banken dømmes/accepterer bødeforlæg for visse overtrædelser af hvidvaskreglerne (straffeloven, hvidvaskloven eller lov om finansiel virksomhed), idet adgangen skal være knyttet direkte til opfyldelsen af kontrakten. Alternativ 3: Begrænset adgang, jf. alternativ 2 ovenfor, kombineret med et krav om, at banken skal orientere kommunen om bankens eventuelle lignende overtrædelser, som ikke specifikt relaterer sig direkte til opfyldelsen af kontrakten, men som sker inden for samme virksomhed eller inden for et koncernforbundet selskab. Manglende efterlevelse af rapporteringsforpligtelsen, herunder manglende evne til at sandsynliggøre, at overtrædelsen enten ikke har eller vil kunne påvirke opfyldelsen af den specifikke kontrakt, indebærer, at kommunen kan bringe kontrakten til ophør (opsigelse eller ophævelse). * * * * * Kontraktbestemmelse om opsigelse: Alternativ 1: Såfremt banken modtager en endelig dom og/eller accepterer et bødeforlæg for overtrædelse af hvidvaskreglerne (straffeloven, hvidvaskloven eller lov om finansiel virksomhed), kan kommunen opsige kontrakten med et varsel på [3/6] måneder, uanset eventuelle vilkår om generel uopsigelighed.

19 Dette gælder også, hvis der er tale om endelig dom og/eller vedtagelse af bødeforlæg for samme forhold, for så vidt angår den personkreds, som er nævnt i udbudslovens 135, stk. 2, herunder medlemmer af bankens direktion, bestyrelse, tilsynsråd eller lignende. Alternativ 2: Såfremt banken i forbindelse med kontraktens opfyldelse modtager en endelig dom og/eller vedtager bødeforlæg herom for overtrædelser af hvidvaskreglerne (straffeloven hvidvaskloven eller lov om finansiel virksomhed), kan kommunen opsige kontrakten med et varsel på [3/6] måneder, uanset eventuelle vilkår om generel uopsigelighed. Dette gælder også, hvis der er tale om endelig dom og/eller vedtagelse af bødeforlæg for samme forhold og i forbindelse med kontraktens opfyldelse, for så vidt angår den personkreds, som er nævnt i udbudslovens 135, stk. 2, herunder medlemmer af bankens direktion, bestyrelse, tilsynsråd eller lignende. Alternativ 3 (supplement til alternativ 2): Banken skal orientere kommunen om lignende overtrædelser, som ikke specifikt relaterer sig direkte til opfyldelsen af kontrakten, men som sker inden for banken eller inden for et med banken koncernforbundet selskab. Banken skal i den sammenhæng redegøre for, at overtrædelsen enten ikke har eller ikke vil kunne påvirke opfyldelsen af bankens kontrakt med kommunen. Manglende efterlevelse af orienteringsforpligtelsen, herunder manglende evne til at sandsynliggøre, at den pågældende overtrædelse enten ikke har eller vil kunne påvirke opfyldelsen af bankens kontrakt med kommunen, indebærer, at kommunen kan opsige kontrakten. * * * * * Ovenstående bestemmelser tager alle afsæt i den situation, hvor banken først modtager endelig dom/accepterer bødeforlæg i kontraktens løbetid. Det kan tænkes, at virksomheden allerede på tidspunktet for kontraktens tildeling befandt sig i en udelukkelsesgrund, men at dette først konstateres, efter at kontrakten er indgået. Denne situation er reguleret i udbudslovens 185, stk. 1, der giver ordregiver mulighed for at bringe kontrakten til ophør. Kommunen bør skrive denne adgang direkte ind i kontrakten, så der fra start er klarhed om det fra alle parters side. Kontraktbestemmelse om opsigelse, jf. udbudslovens 185, stk. 2 Kommunen er endvidere berettiget til [erstatningsfrit] at opsige kontrakten med et rimeligt varsel, såfremt banken var omfattet af en af udelukkelsesgrundene i udbudslovens på tidspunktet for tildelingen af kontrakten, hvorefter banken skulle have været udelukket fra udbudsproceduren, jf. udbudslovens 185, stk. 1 nr. 2.

20 Kommunen skal dog være opmærksom på, at henvisningen til 137 forudsætter, at kommunen har aktiveret de frivillige udelukkelsesgrunde. Kontraktbestemmelse om ophævelse: Alternativ 1: Såfremt banken modtager en endelig dom og/eller vedtager bødeforlæg for overtrædelse af hvidvaskreglerne (straffeloven, hvidvaskloven og lov om finansiel virksomhed), er kommunen berettiget til at ophæve kontrakten helt eller delvist. Dette gælder også, hvis der er tale om endelig dom eller vedtagelse af bødeforlæg for samme forhold, for så vidt angår den personkreds, som er nævnt i udbudslovens 135, stk. 2, herunder medlemmer af bankens direktion, bestyrelse, tilsynsråd eller lignende. Dommen (bødeforlægget) skal enten have udmøntet sig i fængselsstraf og/eller en bøde på [10 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på mere end 10 mia. kr./ 5 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på mellem 1 mia. kr. og 10 mia. kr./ 2,5 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på mellem 100 mio. kr. og 1 mia. kr./1,875 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på mellem 50 mio. kr. og 100 mio. kr./1,250 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på under 50 mio. kr.] Kommunen kan vælge ikke at ophæve kontrakten, men at lade banken gennemføre en self-cleaning, jf. pkt. [xx] i kontrakten. Såfremt banken ikke ønsker at gennemføre en self-cleaning, eller såfremt banken ikke kan påvise sin pålidelighed i tilstrækkelig grad, er kommunen berettiget til at hæve kontrakten. Kommunen skal i den forbindelse foretage en saglig vurdering af den fremlagte dokumentation, herunder sikre at der er proportionalitet mellem karakteren af forseelsen og kravet til dokumentationen. Kommunen skal begrunde sin beslutning, såfremt bankens dokumentation ikke vurderes at være tilstrækkelig. Alternativ 2: Såfremt banken i forbindelse med opfyldelse af kontrakten modtager en endelig dom og/eller vedtager bødeforlæg for overtrædelse af hvidvaskreglerne (straffeloven, hvidvaskloven og lov om finansiel virksomhed), er kommunen berettiget til at ophæve kontrakten helt eller delvist. Dette gælder også, hvis der er tale om endelig dom eller vedtagelse af bødeforlæg for samme forhold og i forbindelse med kontraktens opfyldelse for så vidt angår den personkreds, som er nævnt i udbudslovens 135, stk. 2, herunder medlemmer af bankens direktion, bestyrelse, tilsynsråd eller lignende. Dommen (bødeforlægget) skal enten have udmøntet sig i fængselsstraf og/eller en bøde på [10 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på mere end 10 mia. kr./ 5 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på

21 mellem 1 mia. kr. og 10 mia. kr./ 2,5 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på mellem 100 mio. kr. og 1 mia. kr./1,875 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på mellem 50 mio. kr. og 100 mio. kr./1,250 mio. kr. for banker med en nettoomsætning på under 50 mio. kr.] Kommunen kan vælge ikke at ophæve kontrakten, men at lade banken gennemføre en self-cleaning, jf. pkt. [xx] i kontrakten. Kommunen meddeler i givet fald banken en af kommunen fastsat frist til at dokumentere sin pålidelighed. Såfremt banken ikke ønsker at gennemføre en self-cleaning, eller såfremt banken ikke kan påvise sin pålidelighed i tilstrækkelig grad, er kommunen berettiget til at hæve kontrakten. Kommunen skal i den forbindelse foretage en saglig vurdering af den fremlagte dokumentation, herunder sikre at der er proportionalitet mellem karakteren af forseelsen og kravet til dokumentationen. Kommunen skal begrunde sin beslutning, såfremt bankens dokumentation ikke vurderes at være tilstrækkelig. Alternativ 3 (supplement til alternativ 2): Banken skal orientere kommunen om lignende overtrædelser, som ikke specifikt relaterer sig direkte til opfyldelsen af kontrakten, men som sker inden for banken eller inden for et med banken koncernforbundet selskab. Banken skal i den sammenhæng redegøre for, at overtrædelsen enten ikke har eller ikke vil kunne påvirke opfyldelsen af bankens kontrakt med kommunen. Manglende efterlevelse af orienteringsforpligtelsen, herunder manglende evne til at sandsynliggøre, at den pågældende overtrædelse enten ikke har eller vil kunne påvirke opfyldelsen af bankens kontrakt med kommunen, indebærer, at kommunen kan hæve kontrakten. Tilføjelse til alternativ 1, 2 eller 3 angående erstatning: I tilfælde af ophævelse skal banken betale et beløb på kr. xx til fuld og endelig afgørelse af forholdet mellem parterne relateret til ophævelsen. [Dette gælder også i den situation, hvor banken enten ikke ønsker at gennemføre en self-cleaning, eller såfremt banken ikke kan påvise sin pålidelighed i tilstrækkelig grad.] Ved udformningen af denne bestemmelse og fastsættelsen af erstatningens størrelse skal det sikres, at erstatningsbeløbet er rimeligt og proportionalt set i forhold til kontraktens værdi. Herudover bør det svare til det tab, kommunen må forventes at lide ved ophævelse af kontrakten og gennemførelsen af et nyt udbud. Beløbet skal være fastsat på forhånd, idet et på forhånd fastsat beløb vil betyde, at diskussioner og eventuelle tvister om tabsopgørelse og dokumentation for tabet undgås. 5. SELF-CLEANING En kommune kan vælge, at det fremadrettet indgår som et krav i kommunale kontrakter med bankerne, at kommunen kan afkræve dokumentation for gennemførelse af en self-cleaning. Det er lagt til grund, at

22 dette forudsætter, at kommunen befinder sig i en situation, hvor denne er berettiget til at hæve kontrakten. Kommunen anbefales at afsøge muligheden for en self-cleaning, før kommunen ophæver kontrakten. Ophævelse af en kontrakt er således altid indgribende for begge parter. Gennemførelse af en self-cleaning vil efterlade den kontraktuelle relation mellem kommune og bank intakt og dermed spare begge parter for de omkostninger, som en afbrydelse af samarbejdet ellers ville have. Self-cleaning kan derudover benyttes som led i at finde løsninger, som peger fremad, og som kan være med til at løfte niveauet for den fremadrettede bekæmpelse af hvidvask, ligesom self-cleaning vil kunne benyttes med henblik på at genoprette tilliden til banken som leverandør til kommunen. Et krav herom kan derfor udgøre et hensigtsmæssigt alternativ til ophævelse i en situation, hvor kommunen ellers ville være berettiget til at hæve kontrakten. Gennemførelse af en self-cleaning kendes allerede i dag fra udbudslovens 138. Der er tale om en proces, hvor banken gennem fremlæggelse af dokumentation navnlig vil skulle bevise, at den har indført tilstrækkelige forebyggende foranstaltninger, der forhindrer yderligere overtrædelser. Som i udbudslovens 138 er det ikke tanken, at en bestemmelse om self-cleaning i kontrakten specifikt skal angive, hvilke foranstaltninger, banken skal implementere med henblik på at kunne anses for self-cleaned. Afgørende vil i stedet være, at banken kan dokumentere, at den er self-cleaned. Kravene til indholdet af bankens dokumentation samt formen for denne bør derfor fremgå af kontrakten. Vælger kommunen at lade et krav om dokumentation for gennemførelse af en self-cleaning indgå som et alternativ til ophævelse i kontrakten, bør følgende elementer reguleres i kontrakten: 1. Forhold, som begrunder krav om dokumentation for gennemførelse af selfcleaning Adgangen til at kræve dokumentation for gennemførelse af en self-cleaning bør alene komme på tale i den situation, hvor kommunen i øvrigt er berettiget til at hæve kontrakten. Derudover bør det fremgå af kontrakten, at adgangen til at kræve dokumentation for gennemførelse af en self-cleaning er afhængig af, at dét forhold, som begrunder kravet, f.eks. en dom for overtrædelse af hvidvaskloven, ikke er forældet efter den lovgivning, forholdet reguleres af. I tilfælde af overtrædelser af hvidvaskloven, vil kommunen således kun kunne kræve dokumentation for gennemførelse af en selfcleaning, såfremt forholdet ikke er forældet i henhold til hvidvasklovens forældelsesfrister, som konkret er fem år, jf. lovens 78, stk. 5. Kontraktbestemmelse om self-cleaning:

23 Kommunen kan som alternativ til ophævelse af kontrakten i henhold til pkt. [xx] i kontrakten vælge at anmode banken om at foretage self-cleaning. Såfremt banken ikke er indstillet herpå, kan kommunen ophæve kontrakten i overensstemmelse med bestemmelsen i pkt. [xx] i kontrakten. Muligheden for self-cleaning forudsætter, at forholdet, som begrunder self-cleaning, ikke er forældet, jf. hvidvasklovens 78, stk. 6. Såfremt kommunen [eller på dennes vegne den centrale aktør] ikke vurderer, at den fremlagte dokumentation i tilstrækkelig grad dokumenterer bankens pålidelighed, kan banken ophæve kontrakten i henhold til bestemmelsen i pkt. [xx] i kontrakten og under overholdelse af de i denne bestemmelse nævnte vilkår. 2. Kravene til bankens dokumentation Kravet om dokumentation for gennemførelse af en self-cleaning i kontrakten bør afspejle udbudslovens 138. Konkret vil det sige, at banken vil skulle fremlægge dokumentation for, at: a) den har ydet erstatning, denne er blevet pålagt, eller har påtaget sig at yde erstatning for eventuelle tab som følge af sine handlinger, b) den har gjort indgående rede for forholdene og omstændighederne gennem et aktivt samarbejde med undersøgelsesmyndighederne, og c) den har truffet passende konkrete personalemæssige, tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at forebygge yderligere overtrædelser af straffeloven eller hvidvaskloven. Bankens dokumentation til kommunen kan udformes i form af en samlet redegørelse vedlagt dokumentation for bankens opfyldelse inden for ovenstående tre kategorier. Efter modtagelse af denne redegørelse vil der endvidere skulle være mulighed for i kontrakten, at kommunen kan anmode om yderligere supplerede oplysninger, såfremt dette efter gennemgang af redegørelsen vurderes at være nødvendigt. Kontraktbestemmelse om dokumentation i forbindelse med self-cleaning: I forbindelse med gennemførelse af self-cleaning skal banken i overensstemmelse med udbudslovens 138 fremlægge dokumentation for,

24 a) at banken har ydet erstatning, som denne er blevet pålagt, eller har påtaget sig at yde erstatning for eventuelle tab som følge af sine handlinger, b) at banken har gjort indgående rede for forholdene og omstændighederne gennem et aktivt samarbejde med undersøgelsesmyndighederne, og c) at banken har truffet passende konkrete personalemæssige, tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at forebygge yderligere overtrædelser af straffeloven eller hvidvaskloven. Kommunen kan herudover anmode banken om uddybende og/eller supplerende oplysninger, såfremt dette efter gennemgangen af redegørelsen vurderes at være nødvendigt. Krav til indhold og omfang af dokumentation skal dog være proportionalt i forhold til den begåede overtrædelse. Redegørelsen for self-cleaning skal foreligge senest [3 måneder] efter kommunens anmodning herom. Sker dette ikke, er kommunen berettiget til at hæve, med mindre parterne har aftalt en anden frist for redegørelsens udarbejdelse eller har anmodet om yderligere supplerende oplysninger. I det omfang der anmodes om supplerende oplysninger efter udgangen af måned 2, forlænges perioden på de tre måneder med det fastsatte varsel for fremsendelse af supplerende oplysninger 3. Proportionalitet Gennemførelse af en self-cleaning og efterfølgende dokumentering heraf kan være en omfattende og ressourcekrævende proces for banken. Det bør derfor fremgå af kontrakten, at en kommune alene kan stille krav herom i tilfælde, hvor et sådant krav fremstår proportionalt, dvs. står mål med det forhold, som begrunder kommunens krav om dokumentation for self-cleaning. Tilsvarende vil det skulle sikres, at kravene til indholdet og omfanget af den dokumentation, banken afkræves, er proportionale. Dette er baggrunden for, at self-cleaning alene kan igangsættes, når der foreligger et hævegrundlag. Et tilsvarende krav om proportionalitet følger af udbudslovens 138. Ligesom efter 138 bør det derfor efter kontrakten være således, at jo grovere overtrædelse, der er tale om, desto mere gennemgribende foranstaltninger vil der kunne stilles krav om. Endelig indebærer kravet om proportionalitet, at et krav om dokumentation for gennemførelse af en self-cleaning skal være nødvendigt. Det vil navnlig ikke være nødvendigt for kommunen at kræve dokumentation for gennemførelse af self-cleaning, hvis Finanstilsynet allerede har igangsat en lignende proces med samme formål for øje, eller såfremt en central aktør på vegne en række øvrige offentlige myndigheder allerede har gennemført en lignende proces. Den konkrete formulering af kontraktvilkåret fremgår af pkt. 2 ovenfor.

KL s bankråds rapport - sammenfatning

KL s bankråds rapport - sammenfatning KL s bankråds rapport - sammenfatning Kommunernes forventninger til bankerne som leverandør oven på hvidvasksagerne 1. INDLEDNING OG BAGGRUND Danske banker har gennem de senere år været involveret i en

Læs mere

Cover med opsummering af konklusioner i den eksterne juridiske redegørelse fra DLA Piper om hvidvask

Cover med opsummering af konklusioner i den eksterne juridiske redegørelse fra DLA Piper om hvidvask KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT BILAG 1 5. november 2018 Sagsnr. 2018-0288599 Til Økonomiudvalget Cover med opsummering af konklusioner i den eksterne juridiske redegørelse

Læs mere

Vejledning om udelukkelsesgrunde

Vejledning om udelukkelsesgrunde Vejledning om udelukkelsesgrunde 1. Baggrund Denne vejledning, om brugen af udelukkelsesgrunde i forbindelse med udbud og tilbudsindhentninger, er udarbejdet på baggrund af byrådets beslutning af 7. november

Læs mere

Vedrørende: Undgå handel med virksomheder, der unddrager sig skattebetaling (redegørelse)

Vedrørende: Undgå handel med virksomheder, der unddrager sig skattebetaling (redegørelse) Notat Vedrørende: Undgå handel med virksomheder, der unddrager sig skattebetaling (redegørelse) Sagsnavn: Skrevet af: Lars Sønderby og Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato:

Læs mere

Gennemgang af reglerne om dokumentation

Gennemgang af reglerne om dokumentation Gennemgang af reglerne om dokumentation Dato: 30. juni 2017 Sag: OK-16/10415-1 KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN ERHVERVSMINISTERIET Indledning... 3 Udelukkelse... 7 1. Indledning... 7 2. Hvem skal ordregiveren

Læs mere

BILAG 2 til UDBUDSBETINGELSER. Vejledning til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD) og dokumentation for udelukkelsesgrunde

BILAG 2 til UDBUDSBETINGELSER. Vejledning til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD) og dokumentation for udelukkelsesgrunde BILAG 2 til UDBUDSBETINGELSER Vejledning til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD) og dokumentation for udelukkelsesgrunde Version 4.0 af 6. juni 2017 Indholdsfortegnelse 1. ANVENDELSE AF DET FÆLLES

Læs mere

BILAG 1 til UDBUDSBETINGELSER. Vejledning til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD) og dokumentation for udelukkelsesgrunde

BILAG 1 til UDBUDSBETINGELSER. Vejledning til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD) og dokumentation for udelukkelsesgrunde BILAG 1 til UDBUDSBETINGELSER Vejledning til det fælles europæiske udbudsdokument (ESPD) og dokumentation for udelukkelsesgrunde Version 6.0 af december 2017 Indholdsfortegnelse 1. ANVENDELSE AF DET FÆLLES

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Page 1 of 15 Fælles europæisk udbudsdokument () Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

KL s bankråds rapport

KL s bankråds rapport KL s bankråds rapport Kommunernes forventninger til bankerne som leverandør oven på hvidvasksagerne 1. INDLEDNING OG STRUKTUR...2 1.1 Indledning og opdrag...2 1.2 Rapportens struktur...4 2. RÅDETS SAMMENSÆTNING...4

Læs mere

Allerød Kommune NOTAT Kontrakt med Danske Bank 1. Indledning 2. Allerød Kommunes aftaler med Danske Bank

Allerød Kommune NOTAT Kontrakt med Danske Bank 1. Indledning 2. Allerød Kommunes aftaler med Danske Bank NOTAT Allerød Kommune Økonomi Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://www.alleroed.dk Dato: 28. november 2018 Sagsnr. 18/9224 Kontrakt med Danske Bank Sagsbehandler: jemo Tlf. +4548126128 1. Indledning Henvendelse

Læs mere

24. juni Atea A/S

24. juni Atea A/S Atea A/S info@atea.dk 24. juni 2019 Første revurdering af Ateas selfcleaninginitiativer på baggrund af Atea-sagen Atea A/S (Atea) er ved endelig dom af 27. juni 2018 som selskab idømt en bøde på 10 mio.

Læs mere

Sådan bruger du ESPD'et i udbud

Sådan bruger du ESPD'et i udbud Sådan bruger du ESPD'et i udbud Maria Haugaard, advokat 14. december 2016 Bird & Bird LLP 2016 Introduktion til ESPD'et Hvad er ESPD'et? ESPD står for "European Single Procurement Document". Dette følger

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Page 1 of 11 Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Page 1 of 14 Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR UDBUD MED FORHANDLING AF PROCESLEDELSE OG ANALYSER I TVÆRREGIONALT PROJEKT OM VÆRDIBASERET STYRING I SUNDHEDSVÆSENET DANSKE REGIONER

SPØRGSMÅL OG SVAR UDBUD MED FORHANDLING AF PROCESLEDELSE OG ANALYSER I TVÆRREGIONALT PROJEKT OM VÆRDIBASERET STYRING I SUNDHEDSVÆSENET DANSKE REGIONER SPØRGSMÅL OG SVAR UDBUD MED FORHANDLING AF PROCESLEDELSE OG ANALYSER I TVÆRREGIONALT PROJEKT OM VÆRDIBASERET STYRING I SUNDHEDSVÆSENET DANSKE REGIONER PRÆKVALIFIKATIONSFASE EU-UDBUD NR. 2016/S 243-443517

Læs mere

Plus Bolig - Poul Paghs Gade Udbudsbetingelser. Udvælgelse og ESPD. Side 1 af 6 KMS

Plus Bolig - Poul Paghs Gade Udbudsbetingelser. Udvælgelse og ESPD. Side 1 af 6 KMS Udbudsbetingelser Udvælgelse og ESPD Side 1 af 6 KMS 412 8.0 1. Indledning Dette er gennemførelse af et begrænset udbud i EU efter Udbudslovens afsnit II om offentlige indkøb over tærskelværdien. Udbuddet

Læs mere

Du stiller pr. mail d. 19/ Økonomiforvaltningen følgende spørgsmål:

Du stiller pr. mail d. 19/ Økonomiforvaltningen følgende spørgsmål: KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Niko Grünfeld 25. september 2018 Svar på spørgsmål fra Niko Grünfeld vedr. Danske Bank Kære Niko Grünfeld, Du stiller pr. mail d. 19/9

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation?

Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation? Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation? Af Julia Vorgod og Maj-Britt Böwadt, Legal Consulting, Rambøll Management Consulting Før ordregivers tildelingsbeslutning skal ordregiver, jf.

Læs mere

år for de frivillige udelukkelsesgrunde (se afsnit og afsnit ). udelukkelsesgrunde (self-cleaning) (se afsnit 9.2.3).

år for de frivillige udelukkelsesgrunde (se afsnit og afsnit ). udelukkelsesgrunde (self-cleaning) (se afsnit 9.2.3). SIDE 171 JANUAR 2016 Kapitel 9 Udelukkelse, egnethed, udvælgelse og dokumentation 9.1 Indledning Hvad er nyt?» Nye obligatoriske udelukkelsesgrunde (terrorhandlinger eller strafbare handlinger med forbindelse

Læs mere

Offentligt udbud af revision af de lokale kirkelige kasser 2016 spørgsmål og svar til udbudsmaterialet, jf. udbudsbetingelsernes punkt 6.

Offentligt udbud af revision af de lokale kirkelige kasser 2016 spørgsmål og svar til udbudsmaterialet, jf. udbudsbetingelsernes punkt 6. Offentligt udbud af revision af de lokale kirkelige kasser 2016 spørgsmål og svar til udbudsmaterialet, jf. udbudsbetingelsernes punkt 6 Spørgsmål 1: 30. maj 2016 kl. 14.17 Af kravspecifikationen punkt

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Gennemgang af reglerne om dokumentation

Gennemgang af reglerne om dokumentation Gennemgang af reglerne om dokumentation Dato: 28. august 2019 Sag: 19/06285 KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN ERHVERVSMINISTERIET Indhold 1. INDLEDNING... 4 2. UDELUKKELSE... 8 2.1 INDLEDNING... 8 2.2

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Side 1 af 19 Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Med pisk og gulerod reglerne om udelukkelse og self-cleaning

Med pisk og gulerod reglerne om udelukkelse og self-cleaning Med pisk og gulerod reglerne om udelukkelse og self-cleaning Grith Skovgaard Ølykke (CBS) & Morten Qvist Fog (DI) Dansk Forening for Udbudsret 27. januar 2016 Plan 1. De danske valg vedrørende udelukkelse

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER 5. april 2017 17/02708-6 ama-dep Samråd i ERU den 7. april

Læs mere

Anmodning om optagelse på kvalifikationsordning for rydningsvirksomheder

Anmodning om optagelse på kvalifikationsordning for rydningsvirksomheder Anmodning om optagelse på kvalifikationsordning for rydningsvirksomheder En anmodning om optagelse på kvalifikationsordningen for rydningsvirksomheder består af det fælles europæiske udbudsdokument (European

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Juni 2016 DRIFT, VEDLIGEHOLD OG ADMINISTRATION AF MATERIEL TIL VINTERTJENESTEN UDBUDSBETINGELSER

Faaborg-Midtfyn Kommune. Juni 2016 DRIFT, VEDLIGEHOLD OG ADMINISTRATION AF MATERIEL TIL VINTERTJENESTEN UDBUDSBETINGELSER Faaborg-Midtfyn Kommune Juni 2016 DRIFT, VEDLIGEHOLD OG ADMINISTRATION AF MATERIEL TIL VINTERTJENESTEN UDBUDSBETINGELSER Projekt nr. 225724 Dokument nr. 1220168227 Version 2 Udarbejdet af STLA Kontrolleret

Læs mere

Dynamiske indkøbssystemer

Dynamiske indkøbssystemer Dynamiske indkøbssystemer Syddansk Universitet: Konference om digitalisering af offentlige indkøb 1 Anders Nørgaard Jensen Partner, Advokat 20 15 02 17 anj@publicure.dk 2 Kendetegn En slags åben rammeaftale

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

LOVPLIGTIG SKORSTENSFEJERARBEJDE FOR HUSEJERE

LOVPLIGTIG SKORSTENSFEJERARBEJDE FOR HUSEJERE SOLRØD KOMMUNE UDBUD & INDKØB UDBUD LOVPLIGTIG SKORSTENSFEJERARBEJDE FOR HUSEJERE Oktober 2016 Indledning Solrød Kommune udbyder hermed lovpligtig skorstensfejerarbejde for husejere i Solrød Kommune. Byrådet

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer, i forbindelse med hvilke der er offentliggjort en udbudsbekendtgørelse i Den Europæiske Unions

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Bilag 1: Notat om de udbudsretlige regler og skatteunddragelse

Bilag 1: Notat om de udbudsretlige regler og skatteunddragelse KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 10-10-2016 Sagsnr. 2016-0254476 Bilag 1: Notat om de udbudsretlige regler og skatteunddragelse Baggrund Dette notat har til formål at beskrive

Læs mere

Samrådet i dag handler om fit and properreglerne samt om mulighederne for at gøre et ledelsesansvar gældende ved overtrædelse af hvidvaskreglerne.

Samrådet i dag handler om fit and properreglerne samt om mulighederne for at gøre et ledelsesansvar gældende ved overtrædelse af hvidvaskreglerne. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 29 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 11. oktober 2018 Samråd i ERU den 11. oktober 2018 Spørgsmål

Læs mere

LANGUAGE: NO_DOC_EXT: SOFTWARE VERSION: COUNTRY: PHONE: / NOTIFICATION TECHNICAL: NOTIFICATION PUBLICATION:

LANGUAGE: NO_DOC_EXT: SOFTWARE VERSION: COUNTRY: PHONE: / NOTIFICATION TECHNICAL: NOTIFICATION PUBLICATION: LANGUAGE: DA CATEGORY: ORIG FORM: F02 VERSION: R2.0.9.S01 SENDER: ENOTICES CUSTOMER: ECAS_nwejesja NO_DOC_EXT: 2017-020517 SOFTWARE VERSION: 9.4.0 ORGANISATION: ENOTICES COUNTRY: EU PHONE: / E-mail: jwn@niras.dk

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fordele og udfordringer ved ESPD. Dansk Forening for Udbudsret den 22. september 2016

Fordele og udfordringer ved ESPD. Dansk Forening for Udbudsret den 22. september 2016 Fordele og udfordringer ved ESPD Dansk Forening for Udbudsret den 22. september 2016 UDBUDSDIREKTIVET OM ESPD 2014-Udbudsdirektivets præambel betragtning 84: Mange økonomiske aktører, og ikke mindst SMV'er,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3

Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 Spørgsmål svar til prækvalifikation 3 1 Vedr.: III.1.1) Sikkerhedsstillelse og garantier, som forlanges: Kan det bekræftes at sikkerhedsstillelsen også kan afgives i form af en kontraktgaranti fra et kreditforsikringsselskab,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

BILAG 15 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS PROAKTIVE HANDLINGER

BILAG 15 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS PROAKTIVE HANDLINGER BILAG 15 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS PROAKTIVE HANDLINGER INSTRUKTION TIL BESVARELSE AF BILAGET: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med bilag:

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER TIL KANTINEN I SELVSTYRETS CENTRALADMINISTRATION

PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER TIL KANTINEN I SELVSTYRETS CENTRALADMINISTRATION Aningaasaqarnermut Naalakkersuisoqarfik Finansdepartementet Aningaasaqarnermut Sulisoqarnermullu Aqutsisoqarfik Økonomi- og Personalestyrelsen PRÆKVALIFIKATIONSBETINGELSER FOR UDBUD AF INDKØB AF VARER

Læs mere

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer:

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer: BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Partner og advokat Andreas Christensen, Horten 28. januar 2016 NYE REGLER FOR UDBUD side 2 Den nye udbudslov de mest markante ændringer: Ophævelse af annonceringspligten

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Bilag xx: Kontraktbilag om leverandørens samfundsansvar (CSR)

Bilag xx: Kontraktbilag om leverandørens samfundsansvar (CSR) Udbuddets navn 1 Bilag xx: Kontraktbilag om leverandørens samfundsansvar (CSR) Indhold 1. Parterne...2 2. Formål og generelle krav...2 3. Leverandørens ansvar og forpligtelse...2 3.1. Krav til Leverandøren

Læs mere

Anvendelse af ESPD og ESPD dokumentation i Amgros udbud af lægemidler. Gå-hjem-møde om den nye udbudslov den 4. april 2016

Anvendelse af ESPD og ESPD dokumentation i Amgros udbud af lægemidler. Gå-hjem-møde om den nye udbudslov den 4. april 2016 Anvendelse af ESPD og ESPD dokumentation i Amgros udbud af lægemidler Gå-hjem-møde om den nye udbudslov den 4. april 2016 Emnerne i dag Baggrund for de nye regler Hvilke nye dokumenter skal anvendes Hvor

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Udbud af batterier til høreapparater 2017

Udbud af batterier til høreapparater 2017 Udbud af batterier til høreapparater 2017 - Udbudsbekendtgørelse nr. 2016-144414 (16-424174-001) Disse udbudsbetingelser indeholder retningslinjerne for afgivelse af tilbud, kommunikation mellem tilbudsgiver

Læs mere

Udbudsloven efter ét år

Udbudsloven efter ét år Udbudsloven efter ét år Et kritisk syn på udvalgte bestemmelser i loven Dansk Forening for Udbudsret, 19. januar 2017 Jesper Fabricius Advokat, partner Overordnede overvejelser Et overordnet perspektiv

Læs mere

CSR Fårene og bukkene

CSR Fårene og bukkene Side 1 CSR Fårene og bukkene Ordentlighed og ansvarlighed hvordan sikrer vi den ordentlige tilbudsgiver return on investment i CSR? v/ Morten Kroon, partner, advokat Dette forhåbentlig provokerende debatindlæg

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER

PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER Ministry of Mineral Resources Mineral Licence and Safety Authority PRÆKVALIFIKATIONS-BETINGELSER FOR UDBUD AF NYT TILLADELSESADMINISTRATIONSSY- STEM MED TILHØRENDE ONLINE PORTAL LØSNINGER Januar 2018 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udelukkelse og udvælgelse

Udelukkelse og udvælgelse Udelukkelse og udvælgelse Debat om lovforslaget til den nye udbudslov Dansk Forening for Udbudsret, 15. januar 2015 Anders Birkelund Nielsen, advokat (abn@bechbruun.com) 2 Udelukkelse - Udvalgte nyskabelser

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Omsorgsbemanding

DATABEHANDLERAFTALE. Omsorgsbemanding DATABEHANDLERAFTALE Omsorgsbemanding Nærværende databehandleraftale er indgået mellem Omsorgsbemanding, via Manningsmart IVS (CVR-nr.: 40217231) og brugeren af Omsorgsbemanding. Partnerne omtales i nærværende

Læs mere

Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser LANGUAGE: DA CATEGORY: ORIG FORM: F02 VERSION: R2.0.9.S01 SENDER: ENOTICES CUSTOMER: Boensdorff2013 NO_DOC_EXT: 2017-065025 SOFTWARE VERSION: 9.4.1 ORGANISATION: ENOTICES COUNTRY: EU PHONE: / E-mail: brian.boensdorff@rsyd.dk

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af. forslag til lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (L 41) Til 2

Ændringsforslag. til 2. behandling af. forslag til lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (L 41) Til 2 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 Bilag 15 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 41 Bilag XX Offentligt Februar 2017 Ændringsforslag til 2. behandling af forslag til

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Det fælles europæiske udbudsdokument ESPD

Det fælles europæiske udbudsdokument ESPD Det fælles europæiske udbudsdokument ESPD Vejledning til Tilbudsgiver Juli 2017 Side 0 af 13 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING... 2 2. DET FÆLLES EUROPÆISKE UDBUDSDOKUMENT (ESPD)...3 HVORNÅR SKAL MAN ANVENDE

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

N O T A T. Dato: 12. august 2019 Vedrørende: Ændring af afhentningsfrekvens i kontrakt om affaldstømning

N O T A T. Dato: 12. august 2019 Vedrørende: Ændring af afhentningsfrekvens i kontrakt om affaldstømning N O T A T Til: Fors A/S Fra: Bird & Bird Dato: 12. august 2019 Vedrørende: Ændring af afhentningsfrekvens i kontrakt om affaldstømning 1. INDLEDNING Fors A/S har anmodet Bird & Bird om en kort udbudsretlig

Læs mere

Skattemæssige forhold i offentlige udbud

Skattemæssige forhold i offentlige udbud Skattemæssige forhold i offentlige udbud Juni 2017 SIDE 2 Skattemæssige forhold i offentlige udbud Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-449 (Mette Langborg) 14. september 2016 K E N D E L S E Motus A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Den danske stat v/ Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten v/

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv.

Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv. Gennemgang af ny bekendtgørelse vedr. udbudsdirektivet og ændringer til Lov om håndhævelse af udbudsreglerne mv. Peter Dann Jørgensen Bender von Haller Dragsted København, den 15. juni 2011 www.bvhd.dk

Læs mere

BILAG 13 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM RISIKORAPPORTERING SAMT PROAKTIVE HANDLINGER

BILAG 13 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM RISIKORAPPORTERING SAMT PROAKTIVE HANDLINGER BILAG 13 TIL KONTRAKT OM EOJ-SYSTEM RISIKORAPPORTERING SAMT PROAKTIVE HANDLINGER 1 INSTRUKTION TIL BESVARELSE AF BILAGET: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved indgåelse

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Tjekliste til databehandleraftaler

Tjekliste til databehandleraftaler Tjekliste til databehandleraftaler Bruun & Hjejle har i november 2017 udarbejdet denne tjekliste til brug for gennemgang af databehandleraftaler modtaget fra samarbejdspartnere. Tjeklistens pkt. 1 indeholder

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal

Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal Miljødata samlet ét sted - Danmarks Miljøportal 2 Dagens program Velkomst + Præsentation af mødedeltager Noter jeres oplysninger Præsentation af Danmarks Arealinformation Brug af Danmarks Arealinformation

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Skanderborg Kommune. Januar Udbudsbetingelser

Skanderborg Kommune. Januar Udbudsbetingelser Januar 2018 Udbudsbetingelser PROJEKT i byområder Udbudsbetingelser Projekt nr. 230754 Dokument nr. Version 1 Udarbejdet af LKG Kontrolleret af JWN Godkendt af LKG UDBUDSBETINGELSER Rammeudbud af asfaltbelægninger

Læs mere

Generelle oplysninger om ansøger

Generelle oplysninger om ansøger Skabelon til brug for afgivelse af prækvalifikationsoplysninger vedrørende Arbejdsskadestyrelsens begrænsede udbud af kontrakt vedrørende udvikling af anmeldesystem vedrørende arbejdsulykker, jf. udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Spørgsmål og svar. Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale

Spørgsmål og svar. Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale Notat 3. november 2015 J.nr. 15-2906701 ICE, Jura og Stab MTG Spørgsmål og svar Spørgsmål Besvaret Svar 1. Jeg tillader mig at skrive til dig, da vi er kommet lidt i tvivl om 2 rammeaftale udbud. Det første

Læs mere

Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR)

Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR) Bilag A, Leverandørens samfundsansvar (CSR) om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Generelle

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... udbud

fremtiden starter her... Gode råd om... udbud fremtiden starter her... Gode råd om... udbud INDHOLD Indledning 3 Før udbuddet går i gang 4 Hvor finder du udbud? 4 Markedsdialog 4 Under udbudsprocesses 4 Udbudsformer 4 Dokumentation 6 Udbudsmaterialet

Læs mere

vedrørende prækvalifikation

vedrørende prækvalifikation Version 31.05.2016 Side 0 af 13 Indhold Bilag 1a Underskrift og oplysninger... 2 Bilag 1b - Nøgletal... 6 Bilag 1c - Referenceliste... 7 Version 31.05.2016 Side 1 af 13 Bilag 1a Underskrift og oplysninger

Læs mere

9. Svar på medlemsforslag om skatteunddragelse ( )

9. Svar på medlemsforslag om skatteunddragelse ( ) Københavns Kommune 9. Svar på medlemsforslag om skatteunddragelse (2016-0337247) Bilag Page 1 of 6 Bilag 1: Notat om de udbudsretlige rammer og skatteunddragelse Bilag 2: Notat fra Horten om udelukkelse,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud

4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud 4 hovedbetingelser for anvendelse af sociale klausuler (kontraktvilkår) i udbud I forbindelse med udbud som er omfattet udbudsdirektiverne, kan ordregiver lovligt opstille kontraktvilkår sociale klausuler

Læs mere

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV.

KLAUSULER. Side 1 af marts TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Side 1 af 5 KLAUSULER 1. TILTRÆDELSE AF FBSA CHARTER MV. Entreprenøren forpligter sig til at tiltræde [Charteret for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, FN's Global Compact eller lignende], eller

Læs mere

Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1

Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1 Finanstilsynet 16. februar 2015 J.nr. 50218-0007 /lcc Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1 I medfør af 199, stk. 13, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD)

Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Fælles europæisk udbudsdokument (ESPD) Del I: Oplysninger om udbudsproceduren og den ordregivende myndighed eller den ordregivende enhed Oplysninger om offentliggørelse For så vidt angår udbudsprocedurer,

Læs mere