MOTORCYKLER. Hvad skal du være opmærksom på som køber?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MOTORCYKLER. Hvad skal du være opmærksom på som køber?"

Transkript

1 Klik for at gå til emne... Forberedelse Teknik - det SKAL du tjekke Forsikring Finansiering Generelt - bl.a. tjekliste Slutseddel

2 BilBasens købsguide til køb af en brugt motorcykel Det er lige så stor en udfordring at investere i en brugt mc, som det er at købe en brugt bil. Her får du en gennemgang af de forskellige sider af et godt brugtkøb, når det handler om motorcykler. Indhold 1. Forberedelse 2. Teknik det skal du tjekke 3. Forsikring 4. Finansiering 5. Generelt 6. Tjekliste 1. Forberedelse En moderne motorcykel er sammensat af komplicerede højteknologiske komponenter, og tommelfingerreglen lyder, at jo nyere den er, jo mere avanceret er mekanikken. Har du ikke den store tekniske indsigt, er det en god ide at få en uafhængig fagmand til at hjælpe dig i gennemgangen af den brugte motorcykel. Heldigvis er mc-miljøet fyldt med entusiaster, der gerne stiller deres erfaringer til rådighed. På Internettet finder du en række hjemmesider, hvor du kan kaste dine spørgsmål ud i forum, hvorefter du hurtigt får et kompetent svar. Før købet bør du starte med at tjekke priserne på den type mc du ønsker at købe. Gå ind på mc-hjemmesider og læs de tidligere ejeres erfaringer. Du bør også forholde dig til din størrelse. Motorcyklerne er bygget til forskellige størrelser, og dernæst er typen vigtig. Er det en touring, racer, cross-tourer, custom-bike, city-scooter eller offroader. Der findes mange forskellige typer. Når du har besluttet dig, og er på vej ud til forhandleren er det en god ide at tage en ven med, der kan give en uforbeholden mening, og så gør det jo ikke noget, hvis han/hun selv har mc-erfaring.

3 2. Teknik det skal du tjekke Generelt indtryk Start med at kigge på den generelle stand på mc en. Passer den overens med beskrivelsen i annoncen, passer årstal og kilometerstand med registreringsattesten. Hvordan er den holdt? Ser den slidt ud? Er den nymalet eller lakeret? Tjek om spejlene er ens, og om de står ens. Tjek også om der er ridser på siderne af motorcyklen. Det kan være tegn på havarier og uheld. Er den komplet original, og hvis ikke, hvor meget er så ombygget. Se altid kvitteringer og gerne fotodokumentation for ombygningen. Tjek også at der er en Dataerklæring, hvis der er tale om en specialmodel. I det hele taget er det en god ide, at se en servicebog, der beskriver vedligeholdelsen af motorcyklen. Spørg især ind til bremser, olieskift og kobling. Teknisk tjek Sørg for at motorcyklen ikke er varmet op, når du kommer. Motoren skal være kold, så du kan lytte efter lyde ved koldstart. Tjek først starteren, fungerer den optimalt, og hvis der er elektronisk starter skal du starte nogle gange. Dernæst bør du kontrollere både de forreste og bagerste støddæmpere. Reagerer de hurtigt, når du lægger vægt på dem. Se også efter dækkenes stand. Er de slidte på siderne er det tegn på hurtig kørsel gennem sving. Se også efter den generelle stand. Du bør også tjekke om der er uoriginale dele på motoren. Den bør være så original som muligt. Bremser Bremserne er et kapitel for sig selv. Start med at sætte motorcyklen i frigear. Rul så frem og brems med et blidt bremsetryk. Bremsekraften skal ensartet og følge med det tryk hvormed du bremser.

4 Du kan også stille dig foran motorcyklen i frigear, og så trykke forgaflen ned. Den bør reagerer hurtigt og præcist, og frem for alt ikke være alt for blød. Er den det, er det tegn på slidtage eller manglende tryk i dæmperne og derved nedsat bremseevne. Nogle motorcykler har ABS-bremser, og dem bør du tjekke med langsom kørsel, og efterhånden køre hurtigere op til omkring 80 km/t. Gentag testen firefem gange. De må på intet tidspunkt blokere i længere tid. For bremser uden ABS bør du lave flere test ved forskellige hastigheder. Tjek at bremseevnen svarer til det tryk hvormed du bremser, og mærk efter hvornår motorcyklen blokerer. Gør det ved forholdsvis lav hastighed. Mærk også efter hvor meget forgaflen dykker under nedbremsning. Gør den det, skal den enten justeres eller udskiftes. Se også afsnittet om støddæmperne. Kobling og gearkasse Start med at koble ud, og skifte lidt op og ned mellem gearene med koblingen trykket ind. Der må gerne være lidt frigang i koblingen, og det gør ikke noget hvis koblingskablet ikke føles alt for stramt. Men giver det sig for meget, vil koblingen føles for lang og dermed bør det skiftes. Første geartest laver du med at sætte mc en i første gear, og derefter rulle den en smule fremad med koblingen trykket i bund. Det skal føles som om der ikke er nogen modstand. Næste test er den kørende, hvor du skifter mellem alle gearene. Der skal være hurtigt greb i de enkelte gear, og trækket skal føles umiddelbart efter du slipper koblingen. Dæk Hvor gamle er dækkene? Det bør du spørge om. Dernæst er det en god ide at vide hvornår de eventuelt er blevet skiftet. Kan ejeren ikke svare på spørgsmålene, kan koden på siden af dækket hjælpe til. Den fortæller præcist hvornår dækket er lavet på fabrikken. Dæk med mærket WWY er lavet før WW fortæller hvilken uge det er lavet, og Y er koden for året. Et dæk, der har påtrykt 226 er altså lavet i den 22. uge i 1996, hvilket er lig med maj måned Vær opmærksom på at koden 226 også kan betyde 22. uge 1986!

5 For dæk lavet efter 2000 er koden WWYY forstået på den måde, at WW angiver ugen for produktionen mens YY angiver de to sidste årstalscifre. 2200, betyder dermed, at dækket er lavet i den 22. uge år Det kodesæt følger alle anerkendte dækproducenter. Batteri og det elektriske system Tjek om begge nøgler virker. Mærk efter slidtage i startlåsen. Dernæst skal du tjekke lygter og bremselyset samt blinklys. Virker kørelyset og det lange lys. Gentag testen flere gange. De fleste moderne motorcykler har elektronisk starter (mens mange veteraner skal fodstartes), mærk og lyt efter om starten reagerer, og griber fat med det samme. De fleste motorcykler har en sikkerhedsmekanisme, der sikrer, at motoren slår fra, hvis støttebenet er slået ned. Du kan lave en enkel test, hvor du sætter gearet i neutral, mens støttebenet er slået ned, herefter forsøger du at starte motoren. Lykkes det er sikkerhedsmekanismen fjernet. Det bør den ikke være. Nogle racermotorcykler som eksempelvis Ducati har ikke en sådan mekanisme. Virker den elektroniske starter sløv, eller kan den ganske enkelt ikke starte, kan det være at batteriet er løbet tør for strøm eller det ikke er korrekt tilsluttet. Det kan forholdsvis nemt tjekkes, og et nyt batteri koster fra 400 kroner og opefter. Støddæmpning Dæmpernes evne er livs vigtig, og lige så central som bremsernes evne til at sænke farten. Langt de fleste motorcykler er udstyret med hydraulisk teleskopforgaffel med spiralfjedre og oliedæmpning. Det kan typisk holde til mellem omkring kilometers kørsel. Start med at tjekke om de er ensartet sat op på begge sider. Der må ikke være forskelle i niveauet på dæmperne. Du kan tjekke den forreste dæmpning på samme måde som den bagerste. Læg tryk på forgaflen, den skal gå lidt ned ved belastningen, men hurtigt rette sig op.

6 Det samme gælder det bagerste dæmpningssystem, der skal reagere på belastning, men hurtigt rette sig op igen. Du bør også lave en kørende test, hvor du mærker efter hvordan dæmperne tager imod ujævnheder i vejen, og dernæst om det føles komfortabelt ved almindelig kørsel. Se også afsnittet om bremseevnen. Træk Kæde eller kardan. Der findes to typer træk til en motorcykel. Det er en enten et kædetræk eller en kardan. Kædetrækket har den bedste kraftoverførsel, mens kardantrækket har den største holdbarhed og er nemmest at vedligeholde. Testen af kædetrækket er forholdsvis enkel. Sæt motorcyklen i frigear. Den må ikke være tændt. Tag derefter fat om kæden ved tandhjulet på bagdækket. Du må ikke kunne trække kæden så langt ud af mere end halvdelene af en tand på tandhjulet er blottet. Kan du trække kæden længere ud bør den skiftes. Der er stor forskel på holdbarheden, men kæden bør kunne holde op til kilometer. Se samtidig efter om tandhjulets tænder har en ensartet slidtage. Der må ikke være afbrækkede tænder og de må ikke være stærkt nedslidte. Kardantrækket har en meget større holdbarhed. Udstødning Se efter rust og huller. Du skal også se efter slidmærker efter kontakt med vejen eller påkørsler. Spørg eventuelt til om det er en original udstødning. Lyt om den lyder spruttende eller unormalt høj. Det er ikke unormalt med sportsudstødninger, der er udstødninger som giver lidt ekstra effekt. Da det ikke er alle som kan klare et syn, bør du være særligt opmærksom på udstød ningen. Er der flere udstødningspiber skal hver enkelt tjekkes, og følg dem så langt op så muligt. Er du i tvivl om udstødningen er lovlig eller ikke opfylder synskravene, kan du køre forbi en synshal og spørge en af inspektørerne.

7 Motor Det er en sag for eksperter, og er du i det mindste tvivl om motorens tilstand bør du søge uafhængig hjælp hos en fagmand. Du kan dog tjekke en del ting selv. Start med at se efter oliespild fra motoren. Se ligeledes efter udstødningens karakter. Den må ikke være for blå, da det er et tegn på at motoren ikke forbrænder benzinen korrekt. Start med at tjekke den ved koldstart. Hvordan lyder den, falder den hurtigt tilpas i omdrejningerne, eller forbliver den højt i omdrejningerne? BilBasen har talt med flere forhandlere, og rådet lyder ensartet fra dem alle. Er du i tvivl om motorens beskaffenhed, så tal med en ekspert. Ekstraudstyr Nogle motorcykler er rene udstyrsstykker, mens andre er strippet helt ned til det basale. Du bør tjekke alt ekstraudstyret. Fungerer det? Hvordan virker knapper og kontakter? Det handler om at gå i gang fra ende til anden, og alt skal gerne virke efter hensigten. Tjek også om det er originalt eller uoriginalt. Noget ekstraudstyr kræver ligeledes en særlig synsgodkendelse. Er du i tvivl, så er det en tur forbi synshallen. Testtur Du bør forlange at få lov til at køre en tur. Tjek hvordan forsikringen er på motorcyklen. Der skal være enten almindelige plader eller prøveplader på mc en under testturen. Lav de mekaniske og tekniske test som er beskrevet i de enkelte punkter. Mærk efter hvordan motorcyklen føles. Har den en god siddestilling i forhold til det du skal bruge den til? Føles den rigtig? Og gør den det, så er det bare om at slå til.

8 3. Forsikring Du skal forvente, at forsikringsselskaberne forlanger en høj præmie og selvrisiko, hvis det er første gang, at du skal købe en MC. Det er en god ide, at kontakte forsikringsselskabet inden du skriver slutsedlen under. Du skal få et overslag over såvel præmie som selvrisiko, så du ikke køber motorcyklen, og derefter får en uventet høj præmie når forsikringen sender girokortet ud. Du kan med fordel dokumentere din hidtidige historik, hvis du har haft bil. Forsikringsselskaberne ser samtidig på hvilken type mc du ønsker at købe. Det kan betale sig, at køre nogle år på en mindre model, og derved opnå anciennitet, der kan betyde at du sparer penge, når du ønsker en større mc. Som altid betaler det sig, at forhandle forsikringen mellem forskellige forsikringsselskaber og spille deres tilbud op mod hinanden. Forvent at en 500-ccm mc, der er under to år gammel, koster cirka kroner årligt, mens selvrisikoen kan variere meget, helt op til kroner. Langt de fleste forsikringsselskaber opererer med en sæsonbestemt forsikring, men nogle har også forsikringer for helårsbrugere af motorcyklen. Vær opmærksom på de særlige vilkår og bestemmelser for tyveri fra motorcyklen og tyveri af hele motorcyklen. 4. Finansiering/økonomi/afskrivning Heldigvis taber en motorcykel ikke det samme som en bil i afskrivning, og som altid kan det betale sig at holde den indkøbte mc i god stand. Hav altid papirer og dokumentation for service, vedligeholdelse og eventuelle reparationer. Finansieringen af en motorcykel ny som brugt svarer stort set til en bil. Det er dog ikke så vanskeligt at låne penge til ældre modeller, som det vil være til en bil. Du skal forvente en form for udbetaling, og efterfølgende en løbetid på op til syv år.

9 5. Generelt 1. Dataerklæring En del af de motorcykler der sælges på det danske marked er importerede specialmotorcykler, der ikke er typegodkendte på det danske marked. Normalt kan forhandleren hjælpe dig med at få en godkendelse af motorcyklen, men du kan også selv hente det fornødne dokument på Færdselsstyrelsens hjemmeside. Dataerklaeringer/Datamc.doc Færdselsstyrelsen oplyser, Dataerklæringen skal udfyldes af køretøjsfabrikanten, af køretøjsfabrikantens repræsentant (hvilket ikke er en forhandler, men den officielle importør af mærket), eller af et anerkendt prøvningslaboratorium (fx Teknologisk Institut eller Automobil Teknisk Institut). Ved udfyldelse af Dataerklæringen erklæres, at det aktuelle køretøj opfylder en række bestemmelser, som det ikke er muligt at efterprøve med synshallens normale udstyr (fx at bilen opfylder kravene til crashtest, luftforurening og sikkerhedsselebefæstigelser). Du bør være særligt opmærksom på reglerne for gamle brugte køretøjer hvor en Dataerklæring kun er gyldig, så længe erklæringen er nyere end køretøjet. For nye køretøjer er Dataerklæringen gyldig, indtil der kommer nye regler på området. Dataerklæringen afleveres i forbindelse med køretøjets første syn hos en synsvirksomhed. 2. Hvilket kørekort skal du have? Der er to slags mc-kørekort, A-lille og A-stort. Det første er A-lille, der er til personer under 21 år. Med A-lille har du lov til at køre motorcykler med en effekt på højest. 34 hk og en vægt på min. 4,59 kg pr. hk. A-lille kan du også bruge til motorcykler med sidevogn, trailer eller trehjulet mc, samt EU-knallert-45, ellert eller kabinescooter.

10 A-stort berettiger dig til at køre de samme køretøjer, men uden begrænsning. Har du lille kørekort og er fyldt 21 år, kan du aflægge ny køreprøve og få det store. Når du har haft lille kørekort i to år, må du køre stor motorcykel uden at aflægge ny køreprøve. Du får altså automatisk en opgradering med to års erfaring. 3. Undervisningen Undervisningen omfatter mindst 48 obligatoriske lektioner á 45 minutter. Disse omfatter følgende: - 4 lektioner på manøvrebane - 13 lektioners kørsel på vej - 5 lektioner på køreteknisk anlæg - 26 lektioners teori Bestemmelserne pr. 1. juli 1999 siger, at teori og praktik skal følges ad, i henhold til logbogen, og at du først lærer noget i teori, og derefter afprøver det i praksis. 4. Teoriprøven Det de fleste frygter mest er teoriprøven, og det er derfor en god ting at øve sig, inden man går op. Nogle af de ting der altid dukker op i en teoriprøve er: - Fartgrænser - Vigepligter (højre/ubetinget) - Standsning og parkering Du kan på tage de almindelige teoriprøver til bil, der i omfang og sværhedsgrad svarer til den man kommer op i til mc-teoriprøve. 10

11 12. Tjekliste ved køb af brugt motorcykel Hvordan ser motorcyklen ud generelt Pænt holdt Almindeligt holdt Dårlig holdt Almindelig tilstand Pænt holdt og rengjort Ja Nej Rust og slidtage Dæk Fælge Motor: Ingenting, pæn holdt Let slidt og lidt rust Meget slidt og meget rust Ikke slidte, pænt holdt Almindeligt slidte Meget slidte, skal skiftes Ikke slidte, pæne velholdte Almindeligt slidte Meget slidte, skal udskiftes Oliestand & antal km til næste olieskift Pæn oliestand og lang tid til olieskift Lav oliestand, tjek for oliespild Der skal skiftes olie Væsketjek Kølervæske Bremsevæske Sprinklervæske Test kørsel bemærkninger Styretøj/ratslør Bremser/håndbremse Støddæmpning Gearskifte Kobling Elektrisk tjekliste Virker de elektriskedele/ekstraudstyr Ja Nej Garanti/reklamationsret Generelle kommentarer til motorcyklen Pæn, pænt holdt, lugter ikke Almindelig holdt, lugter ikke Beskidt, lugt af brændt olie 11

12 Vi ønsker dig held og lykke med at finde din (nye) brugte motorcykel. Med venlig hilsen BilBasen 12

13 SLUTSEDDEL Handel med brugt motorcykel mellem private SÆLGER Navn: Adresse: Postnr. & by: CPR-nummer: Telefon/mobil: KØBER Navn: Adresse: Postnr. & by: CPR-nummer: Telefon/mobil: MOTORCYKLENS DATA Mærke: Model: Stelnummer: Modelårgang: Sidst synet: Indreg. 1. gang: Med sidevogn: _ ja Nej _ Km-tæller viser: BETALING Købesum kr. (Skriv beløb med tal): Købesum kr. (Skriv beløb med bogstaver): Er der restgæld eller andre hæftelser i motorcyklen?: _ Ja Nej _ Ved _ ikke _ Overtagelsesdag - Angiv venligst dag/måned/år: Betalingsmiddel: _ Kontant Banknoteret _ check Andet SÆLGER OPLYSER Er der foretaget motorskift: Hvis ja med: _ Ja Nej _ Ved _ ikke Brugt _ Fabriksny Renoveret Angiv venligst antal kørte km efter udskiftning: Angiv venligst antal kørte km ialt: _ Tidligere anvendelse: Hvis andet, angiv venligst hvilken type anvendelse: _ Privat Andet Er motorcyklen helt eller delvis omlakeret: Hvis ja, angiv venligst hvornår: _ Ja Nej _ Ved _ ikke _ Har motorcyklen været skadet: Hvis ja, angiv venligst omfanget af skaden: _ Ja Nej _ Ved _ ikke _ Printet fra - Uden ansvar

14 SLUTSEDDEL Handel med brugt motorcykel mellem private OMREGISTRERING/AFMELDING Motorcyklen skal synes: _ Ja Nej _ Fælles omregistrering af motorcyklen på Motorkontoret: _ Ja Nej _ Sælger afleverer nummerplade på Motorkontoret: _ Ja Nej _ Køber omregistrerer/afmelder inden 3 uger: _ Ja Nej _ FORSIKRING Køber sørger selv for at tegne forsikring. Tegnet i: Under policenr. Sælgers forsikring dækker køber indtil 3 uger efter ejerskiftet. Sælger oplyser, at motorcyklens nuværende forsikring omfatter følgende: _ Ansvar Kasko _ SÆRLIGE AFTALER Sælger yder nedenstående antal mdr.s garanti: MC en sælges som prøvet og beset uden reklamation: _ Ja Nej _ Andet (anfør venligst hvilket): Printet fra - Uden ansvar

15 SLUTSEDDEL Handel med brugt motorcykel mellem private HANDLEN INDGÅET SÆLGER Sted/dato/år: KØBER Sted/dato/år: Sælgers underskrift: Købers underskrift: FOR MODTAGELSE AF KØBESUM KVITTERES HERMED Kroner (Skriv beløb i kroner): Kroner (Skriv beløb i kroner): Sted/dato/år: Sælgers underskrift: Printet fra - Uden ansvar

BILBASENS KØBSGUIDE BILER. Hvad skal du være opmærksom på som bilkøber? Kabinetjek Prøvetur Restgæld/pant Gode råd

BILBASENS KØBSGUIDE BILER. Hvad skal du være opmærksom på som bilkøber? Kabinetjek Prøvetur Restgæld/pant Gode råd Forberedelse Servicebogen Kosmetisk tjek Motortjek Kabinetjek Prøvetur Restgæld/pant Gode råd Forsikring Finansiering Opsummering Tjekliste SÅDAN GØR DU ET GODT BRUGTBILSKØB Danskerne køber i stigende

Læs mere

Hvad skal du være opmærksom på som køber?

Hvad skal du være opmærksom på som køber? Hvad skal du være opmærksom på som køber? Forberedelse Servicebogen Kosmetisk tjek Motortjek Prøvetur Restgæld Gode råd Finansering Forsikring Vær opmærksom Opsummering Kontakt Sådan gør du et godt ATV

Læs mere

DBA Bilers købsguide vejen til et godt køb

DBA Bilers købsguide vejen til et godt køb Klik for at gå til emne Før du køber brugt bil Gule eller hvide plader Tjekliste Nysynet eller ej? Godt dækket ind Forsikring Finansiering Før du køber brugt bil Det vrimler med brugte biler på nettet.

Læs mere

Ren besked. Biler. køb, salg og reparationer. Nr. 3 august 2003

Ren besked. Biler. køb, salg og reparationer. Nr. 3 august 2003 Ren besked Nr. 3 august 2003 Biler køb, salg og reparationer Forord Omkring 440.000 danske familier købte i år 2002 en bil. Det er for de fleste en stor investering, kun overgået af huskøb. Størstedelen

Læs mere

Leasing - hvad skal du være opmærksom på?

Leasing - hvad skal du være opmærksom på? Forberedelse Budget Benzin, diesel eller el Leasing eller køb Bilen ved forhandleren Udstyr Garanti Prøvetur Service Rabat Finansiering Gode råd Forsikring Slutseddel BilBasens købsguide til nye biler

Læs mere

DBA MC købsguide vejen til et godt køb. MCBasen. Klik for at gå til emne. Før du køber brugt MC Tjek maskinen Tjekliste

DBA MC købsguide vejen til et godt køb. MCBasen. Klik for at gå til emne. Før du køber brugt MC Tjek maskinen Tjekliste DBA MC købsguide Klik for at gå til emne Før du køber brugt MC Tjek maskinen Tjekliste Før du køber brugt MC Motorcykler er generelt mere prisfølsomme end biler. De er i endnu højere grad end 4-hjulede

Læs mere

den danske kvalitetstrailer Trailerhåndbog

den danske kvalitetstrailer Trailerhåndbog den danske kvalitetstrailer Trailerhåndbog www.variant.dk Data - Min trailer Model: Stelnr.: Dato for indregistrering: Registreringsnr.: Service og eftersyn Dato: Udført af: Dato: Udført af: Dato: Udført

Læs mere

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen.

DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning for jeres arbejde i afdelingsbestyrelsen. Hellerup 28.02.2008 DUAB-retningslinie nr. 6 til afdelingsbestyrelserne: Hvem kan lave hvilke aftaler for afdelingen? - om afdelingens aftaler med håndværkere og leverandører (aftaler med 3. part) Kære

Læs mere

TRAILERGUIDE DEN STORE. Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? ALT OM TRAILERKØRSEL

TRAILERGUIDE DEN STORE. Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? ALT OM TRAILERKØRSEL ALT OM TRAILERKØRSEL DEN STORE TRAILERGUIDE Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? Hvilke regler gælder? Få eksperternes tips til trailer læsning

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte

KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte A B C D E F Risiko og konsekvens Side 4 Knallertens udstyr Side 12 Køreteknik Side 15 Placering, orientering og tegngivning Side 18 Kryds og rundkørsler Side 21 Andre trafikanter

Læs mere

En fortælling om en Seat. Og om SMC-Biler

En fortælling om en Seat. Og om SMC-Biler Halberg Mandsholm Kantorvænget 5 stuen 9 DK8240 Risskov +45 24 81 02 74 halberg@mandsholm.net 9. januar 2012 En fortælling om en Seat. Og om SMC-Biler»...hos SMC-Biler i Højbjerg er du sikret kvalitet

Læs mere

BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG)

BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG) BANKINSTRUKTØRENS OPGAVER (NATIONALBANKDIREKTØR FOR EN DAG) Der er ikke meget, der kan køre uden en velfungerende finansiel sektor. Det gælder også ToughRoad! Derfor har bankinstruktøren en nøglerolle.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Dagsordenspunkt 1: Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om periodisk syn af køretøjer...

Indholdsfortegnelse Dagsordenspunkt 1: Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om periodisk syn af køretøjer... Europaudvalget 2012 3213 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 2012-3776 Samlenotat: Rådsmødet (Transport, Telekommunikation og Energi) den 20. december 2012 Indholdsfortegnelse

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE Af Anette Nielsen, Nielsens Bureau - november 2012 revideret marts 2015 INDHOLD: 2 Hvad er søgemaskineoptimering (SEO)? 3 På

Læs mere

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider Side 1 á 19 sider Kursets indhold I løbet af fire lektioner giver vi dig muligheden for at tilegne dig viden om pensionsinvestering. Vi gør dig ikke til investeringsekspert, men vi giver dig mulighed for

Læs mere

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre

Om ejerbolig 100574. 08.12. CVR-nr. 13522197, København. Trykt af Herrmann & Fischer, Rødovre Om ejerbolig Om ejerbolig 11. udgave Redaktionen afsluttet august 2012 I serien er også udkommet: - Om at planlægge sin økonomi - Om tryghed og pension - Om at investere - Om forsikring ISBN 978-87-90401-xx-x

Læs mere

Almene boliger for alle - DANSK - side 1

Almene boliger for alle - DANSK - side 1 Almene boliger for alle - DANSK - side 1 Forord De følgende oplysninger er generelle og vejledende. De gælder i de fleste boligorganisationer, men nogle boligorganisationer kan have andre regler end de

Læs mere

Brugervejledning til E-conomic integration. Version 1.4

Brugervejledning til E-conomic integration. Version 1.4 Brugervejledning til E-conomic integration Version 1.4 Indhold 1. Om E-conomic integrationen... 1 1.1. Inden du går i gang i HostedShop... 2 1.2. Første gang du klikker på E-conomic integration i kontrolpanelet...

Læs mere

Denne handel. er på betingelse. af min advokats

Denne handel. er på betingelse. af min advokats HUSK ADVOKATFORBEHOLDET Denne handel er på betingelse af min advokats godkendelse Et skøde er kun en kvittering for det du allerede har købt... HUSK ADVOKATFORBEHOLDET Denne handel er på betingelse af

Læs mere

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren INFA 2005 Forord Denne INFA-publikation giver en indføring i arbejdet med begreber fra sandsynlighedernes verden. Den henvender

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Sådan handler du på tvangsauktion

Sådan handler du på tvangsauktion R178 G210 R116 G178 PLUS logo PLUS logo med header UGENS BEDSTE UGENS BEDSTE PLUS knap PLUS hjørnemakering til billeder Header 4 X Rubrik 2 X FONT: Helvetica Condensed Bold Sådan handler du på tvangsauktion

Læs mere

Oveni og desværre, så tror jeg ikke krisen ligefrem har nogen udvidende effekt på forsikringsfolkets skostørrelser

Oveni og desværre, så tror jeg ikke krisen ligefrem har nogen udvidende effekt på forsikringsfolkets skostørrelser Dækker din Veteran-forsikring, skulle uheldet være ude?? Min gjorde ikke, i stedet blev den opsagt!!! En fortælling, blandet med synspunkter o.a., om en forsikrings-erklæret bastard-bil At ens bil, af

Læs mere

Finansiering af nye og brugte HONDA motorcykler

Finansiering af nye og brugte HONDA motorcykler Finansiering af nye og brugte HONDA motorcykler Vi gør dine drømme til virkelighed The Power of Dreams Honda MC Finans Har du forelsket dig i en lækker Honda motorcykel? Så kan Honda MC Finans være med

Læs mere

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch Detaljerne tæller når det gælder Fotograf Mick Anderson Henriette Koch 2 Bogen er til gratis download 1. udgave marts 2003 6. udgave marts 2015 Forfatter: Henriette Koch Forord Der findes bøger om sejlads,

Læs mere