Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 1. Dansk Horton. Nyhedsbrev

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Horton Juni 2010-2_Layout 1 20/05/10 13.07 Side 1. Dansk Horton. Nyhedsbrev"

Transkript

1 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 1 Dansk Horton Hovedpineforening Nyhedsbrev juni 2010

2 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 2 Referat fra Årsmødet den 10. april på Amtssygehuset i Glostrup. 1. Erling Sigaard blev valgt til dirigent. 2. Formanden Niels Freddie Nielsen fortalte om året, der var gået, og hvilke overvejelser bestyrelsen har haft det sidste år, bl.a. om at bestyrelsen satser mere på at udbrede kendskabet til Horton hovedpine blandt almindelige mennesker og blandt fagfolk, for at flere bliver opmærksom på sygdommen. Formandens beretning blev godkendt. 3. Kasserer Anette Pedersen fremlagde det reviderede regnskab for Regnskabet blev godkendt. 4. Kasserer Anette Pedersen Fremlagde budget for Budgettet blev godkendt. 5. Kontingentet for 2010 blev vedtaget - er uændret fra Bent Frederiksen blev genvalgt til bestyrelsen. Anette Pedersen blev genvalgt til bestyrelsen. Niels Freddie Nielsen blev genvalgt, men vil gerne afløses på formandsposten. 7. Morten Bjørneboe og Mai M. Andersson blev valgt til suppleanter. 8. Niels Bogø blev valgt til revisor og Ronald Larsen til revisorsuppleant. 9. Morten Bjørneboe orienterede om foreningens hjemmesider og opfordrede til at besøge siderne og Der er kommet et nyt emne på hortonforum.dk for pårørende til HortonPatienter, hvor de kan hente hjælp og give udtryk for deres oplevelser. Morten forsatte med at fortælle om det sidste nye indenfor iltmasker, man kan se meget mere om emnet på Formanden fortalte, at vi det næste år vil satse meget på oplysning og opfordrede medlemmerne til at hjælpe med at udbrede kendskabet til Horton ved at melde sig til formanden og uddele vores nye plakat til alle de steder, hvor der kommer mange mennesker. Der er ikke så meget gang i forskningen i øjeblikket, men hvis der kommer nogle ansøgninger, vil vi selvfølgelig se med velvilje på ansøgningerne. Formanden oplyste også, at medlemstallet er steget, og at foreningen har skiftet bank til Østjysk bank. 11. Vi forventede besøg af modtageren af legatet for 2009 Lisette Willumsen, men hun var desværre forhindret, så professor Rigmor Jensen fortalte om sidste nyt inden for Hortons hovedpine. Dette var meget interessant, og der blev stillet mange spørgsmål. Rigmor Jensen oplyste også, at der til efteråret lige som sidste år vil blive afholdt hovedpinedag på Glostrup. Dirigenten takkede for god ro og orden, og foreningen bød på kaffe og kage.

3 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 3 Tænk hvis. Kommer du sommetider hos din praktiserende læge? Ser du sommetider din tandlæge? Hænder det, at du besøger skadestuen, laboratoriet, vagtlægen eller røntgenafdelingen på dit lokale sygehus? Besøger du en gang imellem dit bibliotek? Har du din gang på Rådhusets borgerservice, fitness-centeret, i idrætshallen, den store personalekantine? Kan du sige ja til bare et af disse spørgsmål så læs endelig videre! Vidste du, at der i gennemsnit går 9 år, før en hortonpatient får stillet den rigtige diagnose? Det er naturligvis fuldstændig uholdbart. Så der skal oplysning, viden og information til. Husker du selv lettelsen, da du fik diagnosen og kunne komme i behandling? Har du lyst til måske at hjælpe et andet menneske i nød til at få den samme oplevelse? Det kan du let gøre! Og vi har brug for din hjælp! Vi kan ikke klare det hele selv. Her er opskriften: 1. Du kontakter foreningen. 2. Vi sender dig et par plakater. 3. Du køber en ramme til hver plakat (fx 103 kr. i XLbyggemarked) og vi refunderer dig beløbet. Vi har ikke mulighed for at sende rammerne. 4. Du afleverer plakaten/plakaterne plus et brev fra os til modtageren. 5. Hvis de efter en uge vil beholde plakaten, er den deres. Hvis ikke, må du hente den igen og prøve lykken et andet sted. Tænk hvis du bare kunne hjælpe én. Tænk hvis vi tilsammen kunne hjælpe mange Er du villig til en lille indsats? Så kontakt os for nærmere oplysning på fn@jaegerspris.com Venlig Hilsen Formanden Patientmødested på Glostrup Hospital. Dansk Horton Hovedpineforening er sammen med flere andre patientforeninger tilmeldt patientmødestedet på Glostrup Hospital. Formålet er at få inspiration og viden om patientnæ- Derfor har Hortons hovedpineforening fremstillet en flot plakat, som vi havde tænkt os skulle hænge i venteværelser eller på andre steder, hvor der færdes mange mennesker. Den skal gøre opmærksom på sygdommen og er naturligvis gratis. For at plakaten skal være præsentabel, leveres den i en pæn ramme.

4 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 4 re emner. På patientmødestedet deler forskellige patientforeninger deres viden og erfaring som patient eller pårørende i et sygdomsforløb. På mødestedet kan man hente information og materialer fra patientforeninger og kommuner. Repræsentanter fra vor forening kan træffes på mødestedet: Torsdag, den 10. Juni kl Mødestedet er indrettet i et hjørne i forhallen ved siden af informationsskranken. Lundbeckfondens Nordiske Forskerpris. Professor, dr.med. Jes Olesen, Neurologisk afd. Dansk Hovedpinecenter, Glostrup Universitets-hospital er tildelt Lundbeckfondens Nordiske Forskerpris for 2010 på 2 mio.kr. Prismodtageren får kr., som en personlig hæderspris og kr. til brug for forskning efter eget valg. Jes Olesen er grundlægger af Dansk Hovedpinecenter på Glostrup hospital, et landsdækkende behandlingscenter for særlige tilfælde af migræne og andre former for hovedpine. Han har i 30 år været leder af en hovedpine-forsker-gruppe, som gennem årene har gjort adskillige banebrydende opdagelser, som har haft stor international gennemslagskraft. Det har tidligere været opfattelsen, at migræne skyldes sammentrækning efterfulgt af udvidelse af hjernens blodkar, men gruppen har påvist, at der er tale om et helt specielt fænomen i hjernen, hvor forandringer langsomt breder sig ud over hjernebarken. Gruppens omhyggelige beskrivelse af de forskellige migrænetyper har ført til, at der med dansk lederskab blev udviklet et sæt internationale standarder med definition og klassifikation af over 100 forskellige former for hovedpine. Det har medvirket til at forstærke et internationalt forskningssamarbejde, idet forskningsresultater fra et land nu kan overføres direkte til andre lande. Hans forskningsgruppe har bl.a. vist, at nitrogen oxid- det aktive stof i hjertemedicinen nitroglycerin kan udløse migræne og at blokeringen af kroppens egen produktion af nitrogen oxid er effektiv i behandlingen af migræneanfald. Der er dog endnu ikke udviklet medicin efter dette princip. Gruppen har også vist, at et andet signalstof, CGRP, også kan udløse migræne, og at stoffer, der blokerer dets virkning i kroppen, er effektive mod migræne. Medicin, der virker efter dette princip, forventes at være tilgængelig i løbet af 2-3 år. Gruppen har også identificeret andre stoffer, der kan udløse migræne, og hvis virkning man forventer at kunne blokere. Gruppens arbejde har i høj grad medvirket til, at ny medicin mod migræne udvikles på basis af solide forskningsresultater fra grundforskning og klinisk forskning, bl.a. i Danmark. Maiken Hejnfelt har siden teenageårene lidt af den invaliderende sygdom kronisk Hortons hovedpine og betalt en høj pris for det. Men nu har hun genfundet livsglæden foran staffeliet og fået overskud til at sætte sig et vigtigt mål: Hun vil oplyse omverden om den sjældne sydom

5 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 5 Der er glimt i øjet på 49-årige Maiken Hejnfelt, mens hun med energiske bevægelser stryger grundmaling på et nyt lærred. Hovedpine: Nej tak! Jeg maler hver dag, jeg kan slet ikke lade være, siger hun med et bredt smil. Malingen flyver rundt og klatter på gulvet, men det gør ikke spor, for Maiken har indrettet et atelier i haven til villaen i Frederikssund, som hun deler med sin mand, Niels Hejnfelt. Parrets to sønner på 21 år og 23 år er flyttet hjemmefra. I dag er Maiken en glad kvinde. Ingen kan mærke på hende, at hun lider af en frygtelig sygdom: kronisk Hortons hovedpine. En sygdom, der har begrænset hendes liv på mange måder. Maiken var en frisk og rask 15-årig, da hun oplevede sit første anfald Jeg var midt i en matematiktime og sad på min plads, da jeg med ét blev overmandet af stærke smerter. Jeg lagde mig ind over bordet og forsøgte at sidde lige så stille, til det var overstået. Og så fortsatte jeg skoledagen, husker hun. Få dage efter kom det andet anfald, så endnu ét. Inden længe fik Maiken anfald hver eneste dag, og nogle dage blev hun ramt flere gange. Et anfald, der varer fra en halv time til tre timer, begynder typisk med, at Maiken mister evnen til at fokusere. Smerterne breder sig fra det ene øje, som lukker til, til tindingen og videre ned i tænder og nakke i samme side af hovedet. Jeg føler det, som om jeg bliver kvalt, og som om mit hoved skal eksplodere. Smerterne breder sig ned i kroppen og kan gå over i noget, der minder om en spastisk lammelse. Som voksen har jeg præsteret at banke hovedet ind i en væg i desperation, forklarer Maiken Hendes forældre begyndte at frygte, at hun havde en svulst i hjernen. De fik mig undersøgt, og konklusionen var, at jeg havde migræne. Familien åndede lettet op. Men den forkerte diagnose betød, at Maiken i årene fremover fik migrænemedicin, og hun er i dag overbevist om, at den forværrede hendes sygdom. Efter skolen påbegyndte Maiken sin drømmeuddannelse. Hun læste til korrespondent i engelsk og fransk. Men jeg kunne ikke klare kravene Smerterne bevirkede, at jeg ikke kunne, hvad jeg læste, så jeg måtte give op. Jeg forsøgte i stedet at læse til merkonom, men med det samme resultat. Det var så kreperligt, siger Maiken, der i stedet fik et halvdagsjob som bogholder. Da hun mødte sin mand og blev mor til drenge, kom sygdommen til at kaste en skygge over familielivet.

6 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 6 Mine 2 sønner fik alt for mange voksenpligter De måtte hjælpe med husarbejdet, når jeg ikke selv kunne klare det. De har også været vidne til forfærdelige episoder. For eksempel måtte de flere gange skaffe hjælp hos naboerne, fordi jeg var besvimet af smerterne. At de har måttet betale så høj en pris, er det der piner mig allermest. Men jeg har senere fået talt ud med mine drenge, og de siger, at jeg jo ikke kan gøre for at jeg er syg, siger Maiken. Jeg var fast besluttet på, at sygdommen ikke måtte styre mit liv Men det gjorde den og det var et kæmpe nederlag. Flere gange var Maiken så langt ude, at hun overvejede at gøre en ende på sit liv. Jeg orkede ikke mere Men hver gang endte det med, at jeg besluttede at kæmpe videre. Jeg kunne ikke lade min mand og mine børn i stikken. En dag i 1993, da Maiken skulle aflevere sin ældste søn i skolefritidsordningen, fik hun et anfald. Det kom til at ændre hendes liv, i en lykkelig retning. Jeg kunne ikke trække vejret så pædagogen ville hjælpe mig ind på kontoret, men jeg ville hellere ud og have noget frisk luft, for jeg havde erfaring for, at det hjalp. Hun kikkede undersøgende på mig. Så fortalte hun, at hun netop havde set et tvprogram om en type hovedpine, som var speciel ved, at patienterne kunne have glæde af ilt. På baggrund af de nye oplysninger bad Maiken sin læge om atter at blive sendt til en specialist, og hun fik tid hos en neurolog i København. Han stillede nogle få spørgsmål og så sagde han: Der er ingen grund til at tale mere. Jeg ved hvad du fejler: Hortons hovedpine. Maiken var lamslået. Hun havde aldrig hørt om den sjældne sygdom. Jeg fik materiale om sygdommen med hjem og mens jeg læste, begyndte tårerne at trille, for jeg kunne jo genkende det hele. Tænk, at der var andre, der led af det samme. Det var en åbenbaring, siger Maiken. Hun fik tilkendt et iltapparat og den rette medicin, som hun injicerer ved anfald. Hun tager også forebyggende medicin hver dag. Sygdommen forsvinder aldrig, men Maiken har nu midlerne til at dæmpe den. Nu kan jeg passe mit hus næsten uden problemer, og jeg er blevet en gladere kone og mor. Jeg er også blevet meget mere udadvendt faktisk har jeg fået et helt nyt liv, siger Maiken. Men sygdommen betød også, at hun måtte lade sig førtidspensionere allerede som 35-årig. På den ene side var det en stor lettelse, for jeg kunne jo ikke klare mit job mere. På den anden side var det en bitter pille at sluge, at jeg ikke duede Det tog Maiken måneder at acceptere, at hendes tid på arbejdsmarkedet var forbi. Jeg spurgte mig selv, hvad skal mit liv nu fyldes med. En dag slog det hende, at hun kunne tage en gammel interesse op: at male. Det hjalp hnde igennem en svær tid. At male fungerede for som en helingsproces. I dag har Maiken fået et vigtigt mål i sit liv. Hun vil udbrede kendskabet til

7 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 7 Hortons hovedpine. Det gør hun gennem foredrag og gennem sine malerier. Hun har netop lagt sidste hånd på et billede, der viser et anfald oplevet indefra. Dansk Horton Hovedpineforening vil bruge det som en plakat. Jeg kunne ikke klare mig på arbejdsmarkedet, men det her er noget, jeg kan klare: at male, siger Maiken glad Artiklen er skrevet af Ulla Iversen ansat på hjemmet og blev bragt i nummer 11/2010. Kraftig opbremsning i væksten i medicinudgifter Medicin er ikke årsagen til, at sundhedsbudgetterne sprænges. Væksten i udgifterne til medicin aftager betydeligt i Spørgsmålet er nu, om der er patienter, som ikke modtager korrekt behandling. Vi har vel alle fra tid til anden set regionspolitikernes dramatiske udmeldinger om store stigninger i udgifterne til medicin. De udmeldinger er der imidlertid ikke basis for,«fastslår koncernchef Ida Sofie Jensen og henviser til en ny opgørelse af vækstraterne for udgifterne til medicin, som Lif har foretaget. I årets første fire måneder er de samlede udgifter til medicin steget med blot 0,4 procent. Det dækker over et direkte fald i udgifterne til receptpligtig medicin til apotekerne og en mindre vækst i udgifterne til medicin til brug på sygehusene på 4,7 procent. Dermed er vi langt fra tidligere års tocifrede vækstrater. Medicinudgifterne udgør ca. 10 procent af de samlede sundhedsudgifter, og med en stigning på blot 0,4 procent er det svært at fastholde synspunktet om, at medicinudgifterne udgør et stort problem for regionernes økonomi. Kvaliteten må ikke sættes over styr Set ud fra et økonomisk synspunkt er opbremsningen i væksten i forbruget af medicin på sygehusene måske tilfredsstillende. Men for politikere, der bekymrer sig om patienternes behandling, bør tvivlen hurtigt melde sig,«siger Ida Sofie Jensen og fortsætter: Skyldes den betydelige opbremsning i udgiftsvæksten i virkeligheden, at sygehusene ubevidst lader sig præge af myten om de markante medicinudgifter og derfor frasiger sig faglige vurderinger om korrekt medicinsk behandling til fordel for at please den politiske ledelse i regionerne. Det er vigtigt, at vi ikke sætter kvaliteten i behandlingen over styr, også selvom sygehusene er økonomisk pressede. Det er vigtigt for mig at understrege, at dette ikke er et angreb på fagligheden hos sundhedspersonalet, som gør en kæmpe indsats for at få hverdag, budgetter og patientbehandling til at hænge sammen. En stor del af faldet i udgifterne skyldes den aftale, som lægemiddelindustrien har indgået med Sundhedsministeriet om prisfald på 5 procent, men der findes i øvrigt ikke en samlet opgørelse af, om patienterne modtager korrekt behandling,«slutter koncernchefen. Økonomiforhandlingerne mellem Finansministeriet og Danske Regioner om regionernes budgetter for

8 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side ventes afsluttet inden sommerferien. Nu er det blevet meget nemmere at få ilt i udlandet, se link: web/lg/lgt/likelglgtnopro.nsf/docbyalias/ healthnopro_therapies_oxytravel hvor man kan hente brochure og blanket til udfyldelse. Ved ikke hvad det koster, men det er jo næsten underordnet! Med venlig hilsen Niels Bogø Hortonforum. Som tidligere omtalt foregår der en del på Jeg har været inde og læse en del indlæg fra medlemmer og bringer her et udvalg af hvad der bliver skrevet og givet gode råd om, så gå ind på siden og se om det ikke noget for dig. Hilsen redaktøren Nyhedsbladet. I august 2002 begyndte jeg at få hovedpine 2-3 gange om ugen, den var speciel, for det var kun i venstre side af hovedet, en murrende smerte der gik fra kæben op over øjet til tindingen. Det gik væk i løbet af _ time, men for hver gang blev anfaldende værre og værre. Efter Ca. 1 måned gik jeg til lægen, som henviste mig til en neurolog. Han kunne ikke finde noget usædvanligt. Næste stop var øjenlæge og ørelæge, som heller ikke fandt noget. Jeg fik målt blodtryk, taget blodprøver og røntgenfotograferet, alt det tager jo tid. Så var det tid til det halvårlige tandlægebesøg, hvor jeg også klagede min nød, han tog røntgenbilleder, som ikke viste noget, men jeg havde imidlertid overbevist mig selv om, at mine smerter stammede fra en bestemt tand i venstre side af overmunden, så jeg bad tandlægen om at trække den ud. Det hjalp heller ikke, så tandlægen mente, at jeg måske skar tænder om natten, så han lavede en tandskinne til kr., som heller ikke hjalp. Roskilde Amtssygehus i Køge henviste mig til Hovedpineklinikken på Glostrup Amtssygehus, hvor jeg var første gang i februar De sendte mig til en masse prøver, men jeg fik ingen medicin. Først den 22. april blev det nævnt, at det kunne være Hortons, så jeg fik en iltbeholder med den besked, at hvis det var Hortons ville det hjælpe mig, men det var ikke normalt, at få Hortons i min alder, jeg var dengang 69 år. Det var fantastisk, nu behøvede jeg ikke mere sidde og rokke med fingrene boret ind i tindingerne flere gange i døgnet, alene at få navn på min lidelse var stort, jeg havde i lang tid følt mig som en hypokonder, for der var jo ikke noget i vejen med mig, når jeg var hos diverse læger. Min Hortons er kronisk, så jeg har lært at leve med den, jeg har mellem 5 og 25 anfald om måneden, men efter jeg har købt Hortonmasken, tager hvert anfald kun 5 minutter, mod minutter før. Forebyggende tager jeg: Veraloc Retard 200 mg. 2xdaglig og Litiumkarbonat 300 mg. 2xdaglig

9 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 9 Hej alle. Det er sikkert blevet foreslået før. Men siden jeg fik HH har jeg tænkt meget over, hvad det kunne være, der har "udløst" det. Og det jeg falder over hver gang er, at der er intet, jeg kan sammenligne med. Hvis jeg vil sammenligne mine "højdepunkter" i MIT liv med andres, så er jeg nødt til at sætte mig til at læse ALLE jeres forløb. Og så er man jo ikke blevet en disse klogere alligevel. For det der skrives her inde omhandler kun HH, og forløbet omkring HH. Det jeg savner er et skema, som vi alle kan udfylde med afkrydsnings felter. 1:bruger du briller JA/NEJ. 2:går du eller har du gået med hat JA/NEJ. 3:ryger du JA/NEJ osv. osv. Jeg ved godt det ikke er det helt rigtige forum, men det var her, jeg prøvede at læse mig frem til sammenligning med mit eget liv. Og det er jeg sikker på at jeg ikke er den eneste der gør. Vi falder alle over parallel historier, som går hånd i hånd med vores egen. Og det eneste vi får ud af det er, at der er en der ude der har det som mig. Gjorde han/hun også som dig. Gik han med hat, fik han maden galt i halsen som barn, havde han fåresyge, havde han "kyssesyge" osv. osv. Jeg håber, I forstår, hvad jeg mener. Man kunne jo gøre det sådan, at folk selv kommer med de "højdepunkter" i deres liv, som man mener er relevante for, hvorfor man har fået HH. Sådan at man bare går ind og opretter et spørgsmål. Ikke alt muligt med lange forklaringer om, hvorfor man undrer sig over dette, og hvorfor man vil vide, om der er andre, der har den ting i deres liv, som kunne være det der gjorde udslaget. Men slet og ret blot et spørgsmål, der skal besvares med JA eller NEJ. Så kan man altid påhæfte sit brugernavn og sammenligne videre på egen hånd. Forstå mig ret når jeg siger, at der er rigtig mange kedelige historier her inde og dette forum er nok det eneste, der kan give mig håb om bedre tider. Men det er ALT for meget læsning til, at man kan nå igennem det hele og få et billede af, hvorfor vi har det... DER kunne det komme til gode med et "spørgeskema". Jeg er godt klar over, at der ville lynhurtigt være spørgsmål. Men med tiden vil de mest relevante af dem være på top 10 listen over de mest genkendelige "årsager"... Og jeg kan forestille mig at det ville være de arbejdsrelateret emner, der ville være i top... Som fysisk/psykisk arbejde.. Jeg er ikke selv IT mindet og det ville være åndsvagt at lave en hjemmeside mere, når vi har dette fantastiske forum. Så det skulle jo helst være her inde, at man gjorde det... Bare et forslag... Rigtig meget held og lykke fremover til alle der inde. Specielt dem der render ind i deres periode til foråret... Hvis det da kommer... Altså foråret... Hej. Jeg er ny herinde, og kæmper for tiden med min anden Hortons periode, men jeg synes, det er lidt besynderligt. Min første omgang hovedpine var tilbage i

10 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 10 Min historie: Min far har lidt af klyngehovedpine i 35 år, og har det meget regelmæssigt. Derfor var jeg heller ikke i tvivl i 2001, da jeg havde tre uger med natlig hovedpine af halvanden times varighed, som oftest fandt sted halvanden times tid efter sengetid. Eneste aber dabei var et bryllup, hvor jeg havde nydt et par glas rødvin, og derefter måtte ud at sidde i haven i noget tid. (den kender de fleste herinde vist) Efter 2001 gik jeg og ventede på, hvor lang tid der mon ville være imellem mine perioder, og som tiden gik, blev jeg mere og mere i tvivl om at det faktisk var klyngehovedpine jeg havde. Indtil for ti dage siden, hvor jeg fik natlige besøg igen. Mandag, onsdag, fredag havde jeg hovedpine i sidste uge, af stigende intensitet, og så igen mandag i denne uge. Denne gang var det så slemt, at jeg var helt ude af mig selv, og måtte blive hjemme fra arbejde. Jeg gik til lægen med min selvgjorte diagnose, og hun gav mig det der Sumatriptan i pilleform. Onsdag fik jeg så et helt vildt anfald om eftermiddagen (efter en times søvn!), og der tog jeg en pille. Jeg ved ikke helt, hvordan den virkede, da jeg havde hovedpine on/off resten af aftenen, men jeg har faktisk ikke haft hovedpine siden. Jeg vågner dog hver morgen med øm nakke, helt groggy i hovedet og lettere kvalme, så det føles som om jeg har haft hovedpine i løbet af natten. Nå, det blev en lang smøre, men lad mig slutte af med lidt spørgsmål: Kan det passe, at der kan være så lang tid imellem anfald, og har det noget at gøre med at jeg er ung (33) og uregelmæssighed osv.? Bør jeg under alle omstændigheder bede om en henvisning til Glostrup, også selv om der kan gå lang tid før næste periode? Er det muligt at sove igennem anfald? Jeg kan næsten ikke forstå, jeg spørger om det, for jeg er jo så mange gange blevet vækket af en stikkende smerte, men det undrer mig, at hovedpinen de sidste dage er udeblevet, og at jeg føler mig groggy næste morgen. Håber nogen kan genkende noget i dette, og har gode råd. På forhånd tak. Svar 8 år mellem anfaldene er godt nok langt tid, men klyngehovedpinen lever ikke efter et fast regelsæt. Det er dog ofte sådan at ændringerne i mønsteret sker, når man er noget ældre. Det er jo nærliggende at tro, at du lider af klyngehovedpine, når din far har det - men du er altså nødt til at få undersøgt det, så få en henvisning, som du selv nævner. Hvis det er klyngehovedpine, så skal du i ordentlig behandling, og her er Sumatriptan i pilleform ikke den bedste metode - pillerne virker ganske enkelt for langsomt. Imigran som injektion er lynhurtigt. Iltbehandling kan stærkt anbefales, og med den rigtige maske kan det være den primære anfaldsbehandling. Personligt kan jeg ikke sove gennem et anfald, det er smerterne alt for kraftige til, men der er forskel på de smerter, den enkelte oplever.

11 Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 11 Bedste råd kommer her: Få den henvisning fra din læge, og bliv undersøgt for at få stillet den rigtige diagnose. Hilsen Bent. Foreningen har nu kontaktpersoner 7 steder. Knud Aronsson, Herning Jette Kristensen, Randers Vivi Lynge, Grønland Anne Thomsen, Nordjylland Jacob Grauballe, København, (ny) Jørgen Drage Rasmussen, Esbjerg Erling Sigaard, Lolland m.v. Kontakten opnås ved henvendelse til formanden. Postboks Jægerspris eller fn@jaegerspris.com eller fax HortonNyt udgives som medlemsblad af Dansk Hortons Hovedpineforening (DHH) Næste nummer forventes at udkomme i september Deadline for næste nummer er den 1. september Vi håber, at medlemmerne har lyst til at skrive indlæg. HortonNyt er redigeret af: Bent Ove Larsen. Billedet på forsiden er en forårshilsen fra Færøerne, Tindhólmur Dansk Horton Hovedpineforening Postboks 18, 3630 Jægerspris Fax: fn@jaegerspris.com Hjemmeside: Giro: (01) BG-Bank: reg nr konto nr

12 Tryk: Skibby Grafisk Dansk Horton Juni _Layout 1 20/05/ Side 1

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 3: Den praktiserende læge 3 Den praktiserende læge Hvad passer på praktiserende læge? Hvad passer på en praktiserende læge? Hvorfor

Læs mere

Vaniljegud af Nikolaj Højberg

Vaniljegud af Nikolaj Højberg Vaniljegud af Nikolaj Højberg Morten fik sin diagnose på en mandag. Ikke, at der var noget i vejen med det, det var faktisk mere end rart, for sammen med diagnosen fulgte et arsenal piller, som fik stemmerne

Læs mere

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned

Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Indblik: Stinnes fremtid blev frosset ned Stinne Bergholdts historie indgyder håb. Hendes æggestokke blev frosset ned, da hun fik konstateret kræft som 27-årig. I dag har hun tre børn. Af Susanne Johansson,

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

HALSNÆS NYBOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 Forfattere: Afdelingsbestyrelsen og beboere Nr. 21 April 2014. Lathyrushaven

HALSNÆS NYBOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 Forfattere: Afdelingsbestyrelsen og beboere Nr. 21 April 2014. Lathyrushaven HALSNÆS NYBOLIGSELSKAB Beboer nyt afd. 2502 Forfattere: Afdelingsbestyrelsen og beboere Nr. 21 April 2014 Lathyrushaven Indhold: Lathyrushaven skal have ny formand Ærgerligt Foråret Har du blomsterløg,

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Af Anders Kjærulff, Direktør Nyhedsbrevet sætter i dette nummer fokus på hjemmetrænerprojektet Vi Vil Klare Os Selv. At kunne klare sig selv i egen bolig så

Læs mere

Kampagnen Opgør med tabuet

Kampagnen Opgør med tabuet Kampagne: Opgør med tabuet Landsforeningen har i begyndelsen af 2014, i ugerne 5 til 8, sat en mindre kampagne i værk på facebook og hjemmesiden. Kampagnen Opgør med tabuet handler om at give hjælp til

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Skema: Præ Version: 1.0.1 Ansvarlig læge: Kaare Meier, AUH

Skema: Præ Version: 1.0.1 Ansvarlig læge: Kaare Meier, AUH Label Dato Kære patient Du er blevet henvist til vurdering for behandling med rygmarvsstimulation (SCS) eller perifer nervestimulation (PNS) for dine smerter. Som led i undersøgelsen og den senere opfølgning

Læs mere

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin

Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Sundhedsudvalget 2008-09 SUU alm. del Bilag 704 Offentligt Spørgeskema Dine erfaringer med medicin Forskningsenheden for Almen Praksis i Odense Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk Universitet

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet. Mens Health Week 2016

Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet. Mens Health Week 2016 Hvad ønsker mænd af sundhedsvæsenet Mens Health Week 2016 Det empiriske fundament Feltbesøg på fire virksomheder City Renovation, Alfa Laval, Arla og Stiholt Enkeltinterviews 22 informanter Ovenstående

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Spørgeskema om din nyresygdom

Spørgeskema om din nyresygdom NYU-2 Spørgeskema om din nyresygdom Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! Nyremedicinsk Ambulatorium OM DIN APPETIT

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

At være pårørende til en dement

At være pårørende til en dement At være pårørende til en dement Fortalt af Erik Hansen Erik Hansen, pårørende til en dement ægtefælle fortæller: Min kone Elly Elly, min kone gennem 55 år, fik konstateret Alzheimers Demens i 2003. Hun

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere AF JULIE GREVE BENTSEN 30. januar 2016 00:00 Christian Birk, der ses midt i billedet, blev som 28-årig ramt af testikelkræft. Han er

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

HUSK TILMELDING TIL EFTERÅRSSTYKKET

HUSK TILMELDING TIL EFTERÅRSSTYKKET Nr. 207 april 2016 HUSK TILMELDING TIL EFTERÅRSSTYKKET Det er nu tiden til, vi skal have en tilmelding til vores efterårsstykke. Vi er i god tid i år med tilmeldingerne, men da Per Storm er i gang med

Læs mere

Charlotte Holmershøj fra DS vores kontaktperson havde desværre måttet melde afbud pga hovedbestyrelsesmøde.

Charlotte Holmershøj fra DS vores kontaktperson havde desværre måttet melde afbud pga hovedbestyrelsesmøde. Dansk Socialrådgiverforening Seniorsektionen Generalforsamling 29.4.2014 Formanden, Anita Barfod, bød velkomme og konstaterede, at ud over de tilmeldte årsmødedeltagere var der én deltager i generalforsamlingen,

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

10. september 2009 TAK!

10. september 2009 TAK! TORSDAGS-NYT 10. september 2009 25.000,- kr Mange penge i en tom kasse!! Skolen har netop holdt 32 års fødselsdag! Mandag var vi alle samlet i hallen, hvor der blev sunget og talt. Dejlige sange, hvor

Læs mere

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen Danmark. Den indgår i det andet nummer af deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor. Balance i hverdagen

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Ugebrev uge 33 gruppe 2

Ugebrev uge 33 gruppe 2 Ugebrev uge 33 gruppe 2 Vi er kommet godt i gang med den første uge. Vi har fået 2 nye elever i gruppe 2. Det er Simone, der er kommet tilbage til 2. klasse og Mikkel, der er kommet i 2. klasse, da Simested

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital Jeg håndterer min sorg i små bidder. I denne folder vil vi i Det Palliative Team i Aarhus gerne informere dig, om de reaktioner du kan opleve i forbindelse med at have mistet din pårørende. Her beskriver

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre.

2. Bestyrelsens beretning Vi har i år valgt at dele beretningen ud til dem der har haft med de forskellige områder af gøre. Referat fra Generalforsamlingen 2008 Afholdt onsdag den 18. februar på Bakkenbro Skole. 36 fremmødte udover bestyrelsen. 1. Valg af dirigent Otto Østergaard blev valg med applaus. 2. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Søskendeproblematikken

Søskendeproblematikken Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskendeproblematikken - søskende til børn med epilepsi 1 Emner Tal med søskende Information til søskende Opmærksomhed til søskende Følelser hos søskende 2 Søskende positive

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem.

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Kapitel 23 Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Goddag og velkommen Hr. Branzoo sagde hun henvendt til Johnny. Hun vendte sig om mod Jenny med et spørgende blik.

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37 1 13. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 30. august 2015 kl. 10.00. Salmer: 298/434/208/164//365/439/192/613 Åbningshilsen Den sidste søndag i august, sensommerens næstsidste dag, første søndag

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013

33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013 33. nyhedsbrev Foreningen Skole for livet April kvartal 2013 NYT FRA SKOLEN NYE SKOLEBORDE I GANDHI-STIL Når børnene undervises i skolen i Anand Niketan Ashram, sidder de på gulvet i klasselokalerne. Der

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans Interview med chefgreenkeeper Adam Evans v/mogens Damm Dette interview blev lavet d. 21.januar, 2016, nogle dage før Adam tiltræder sit nye arbejde som chefgreenkeeper i Frederikshavn Golf Klub. Adam Evans

Læs mere

TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV FEBRUAR 2016. Kære alle,

TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV FEBRUAR 2016. Kære alle, TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV FEBRUAR 2016 Kære alle, Så er det februar måned, og det er allerede blevet lysere til omkring kl. 17.00, helt vidunderligt, når man skal nå hjem og gå med

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1. Referat

Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1. Referat Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1 Referat 1. Dirigent Per (nr. 24). Generalforsamlingen er lovlig varslet erklæres lovlig og beslutningsdygtig 2. Valg af stemmetællere

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst.

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst. E-mail nyhedsbrev nr. 56 Cafe aften på Café Tower, kl. 18.00-20.00 Stürups Plads 1, dør 230 i Helsingør 3. marts 2016 Hver d. første torsdag i en måned er vi velkomne på restauranten til en cafeáften,

Læs mere

Generalforsamling i VBK

Generalforsamling i VBK Generalforsamling i VBK Referat af ordinær generalforsamling d. 24.11.2015 1. Valg af dirigent samt referent og 2 stemmetællere. 2. Bestyrelsens beretning formand Per Nørgaard Klaus Rasmussen blev valgt

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie.

Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Kære Velkommen til Fredensgård Den 1. august 2015 skal du starte i vuggestuen, og vi glæder os rigtig meget til at møde dig og din familie. Vi vil gerne have besøg af jer, inden du starter. Så kan I se

Læs mere

Nyt fra Den Sikre Vej

Nyt fra Den Sikre Vej Nyhedsbrev maj 2005 Nyt fra Den Sikre Vej I dette nyhedsbrev kan jeg tilbyde en frisk opdatering på dagligdagen hos Camino Seguro, efter den nye skolebygning er taget i brug i en artikel skrevet af Anne

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Arbejdshæfte. Liselotte Vejborg. Sådan holder du hovedet koldt. en guide til dig, der venter på barn. Arbejdshæfte

Arbejdshæfte. Liselotte Vejborg. Sådan holder du hovedet koldt. en guide til dig, der venter på barn. Arbejdshæfte Liselotte Vejborg Sådan holder du hovedet koldt en guide til dig, der venter på barn Bliv dus med dine værdier Side 31 Accept Parforhold 1. Ubetinget kærlighed 2. Udvikling 3. Accept 4. Humor 5. Sikkerhed

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

Støtte, råd og vejledning ved kræftsygdom. Rehabilitering og rådgivning

Støtte, råd og vejledning ved kræftsygdom. Rehabilitering og rådgivning Støtte, råd og vejledning ved kræftsygdom Rehabilitering og rådgivning Hvad tilbyder sundhedscentret? Sundhedscenter for Kræftramte er et samarbejde mellem Københavns Kommune og Kræftens Bekæmpelse og

Læs mere

Fastelavn på Kulturcenter Værestedet. SØNDAG D. 7. Februar mellem kl. 10.00 og 12.00.

Fastelavn på Kulturcenter Værestedet. SØNDAG D. 7. Februar mellem kl. 10.00 og 12.00. Fastelavn på Kulturcenter Værestedet SØNDAG D. 7. Februar mellem kl. 10.00 og 12.00. Fastelavnsudvalget tager imod børn og voksne til et brag af en fastelavnsfest. Vi vil synge gode og velkendte fastelavnssange,

Læs mere

Patientens bog. Regionshospitalet Viborg, Skive. Medicinsk afdeling Medicinsk dagafsnit

Patientens bog. Regionshospitalet Viborg, Skive. Medicinsk afdeling Medicinsk dagafsnit Patientens bog, Skive Indholdsfortegnelse 1. Patientens bog 2. Telefonnumre 3. Hvornår skal du kontakte medicinsk dagafsnit? 4. Mødetider 5. Kørsel til og fra hospitalet 6. Medicinliste 7. Blodprøveværdier

Læs mere

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014

14. søndag efter trinitatis 21. september 2014 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke Tema: Gud blev menneske for vores skyld Salmer: 751, 60; 157, 656 754, 658, 656; 157, 371 Evangelium: Joh. 5,1-15 B.E. Murillo (1670): Helbredelsen af den

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

S K O L E N Y T. Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes. Francis Bacon

S K O L E N Y T. Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes. Francis Bacon S K O L E N Y T Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes Francis Bacon Vildbjerg Skole November 2011 November 2011 1. Åbent hus for forældre 3.A skole/hjem

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme.

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Besked nr. 1. Kære drenge og piger. Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Det er derfor jeg sender denne besked til jer, og jeg tror I kan hjælpe mig. Jeg

Læs mere

Min morfar Min supermand

Min morfar Min supermand Dedikeret til min farmor og min far. Skrevet af Lilian Rask Andersen 2012. Manuskript doneret til Kræftens Bekæmpelse, i et håb om at bogen kan hjælpe familier og pårørende til at tale og græde sammen

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf.

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Udkommer den 31.8.2014 i forbindelse med Teater i Træstubben, Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund 1 Et kammerspil og tre

Læs mere

Ugebrev 4 Indskolingen 2016

Ugebrev 4 Indskolingen 2016 Ugebrev 4 Indskolingen 2016 Fælles info: Kære forældre i indskolingen. I må meget gerne sørge for at jeres børn kan deres unilogin udenad. Vi bruger det ofte, og lige nu er det en tidsrøver at sørge for

Læs mere

vær sygefra værd at vide om

vær sygefra værd at vide om sygefravær værd at vide om Når du bliver syg, kan der opstå mange spørgsmål: Hvordan ser min økonomi ud under min sygdom? Hvad gør jeg for at sikre, at jeg stadig har mit job, når jeg atter bliver rask?

Læs mere

SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI

SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI AEU-2 SPØRGESKEMA OM DIN EPILEPSI Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak! NEUROLOGISK AMBULATORIUM OM DIN EPILEPSI

Læs mere

Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek

Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek Astma Og hvad så? Stine Lindrup, Frederikssund apotek Projektets baggrund Non-compliance (manglende efterlevelse af en behandling) er et stort problem trods det, at der er stor fokus på implementeringen

Læs mere

Husk Tjek VIGGO. God weekend. Fredagsbrev Light uge 13 1. april 2016. Indhold

Husk Tjek VIGGO. God weekend. Fredagsbrev Light uge 13 1. april 2016. Indhold Fredagsbrev Light uge 13 1. april 2016 Nimdrupvej 2a 8740 Brædstrup 75753888 kontor@bakkelandets-friskole.dk www.bakkelandets-friskole.dk Indhold Martin valgt til bestyrelsen Meretes tilsynsrapport Overskud

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere