Udkast til Planspil. Kombineret frivilliguddannelse i Indkvartering og Forplejning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udkast til Planspil. Kombineret frivilliguddannelse i Indkvartering og Forplejning"

Transkript

1 Udkast til Planspil Kombineret frivilliguddannelse i Indkvartering og Forplejning

2 Beredskabscenter Aalborg Planlægger Bent Tindahl Pedersen Marts 2000

3 Dilemmaspil IKV/FPL Forudsætninger De frivillige skal i den forudgående uddannelse have modtaget en teoretisk præsentation af de rammer, der kan gøre sig gældende ved indsættelse af IKV/FPL beredskabet herunder: Skadesteds indretning Vanskelige tilkørselsforhold, vejrlig m.v. Særlige grupper blandt nødstedte (fremmedsprogede, ældre, handicappede m.v.) Psykiske reaktionsmønstre Samarbejde med andre myndigheder/enheder samt disses opgaver Gennem egen uddannelse skal de have grundigt kendskab til egne opgaver og materiel samt praktisk erfaring i brugen heraf. Formål Det er formålet, gennem dilemmaspillet, at give den frivillige hjælper et realistisk billede af samt træning i: det tætte samarbejde med øvrige enheder/myndigheder i den samlede redningsindsats at kunne skabe overblik over de mangfoldige opgaver, der kan forekomme i.f.m. en evakuering m.v. samt hvilke myndigheder m.v. der kan inddrages til delopgavers løsning samarbejde med andre myndigheder indsat på en hjælpestation herunder civilt beredskab prioritering af opgavernes løsning ved ressourceknaphed Den frivillige hjælper skal gennem spillet opleve variationen i de faglige udfordringer de kan blive stillet overfor fra det tidspunkt hvor de alarmeres og skal forberede indsættelse af deres beredskab ud fra foreløbige meldinger fra ISL, til tidspunktet hvor evakuenterne møder på hjælpestationen, og frem til de kan opleve at egne ressourcer bliver utilstrækkelige. Udgangspunkt Planspillet anbefales at tage udgangspunkt i en fredstidskatastrofe. Det er i dag det mest realistiske scenarie der kan opstilles, hvor det kommunale redningsberedskab umiddelbart kan få behov for frivilliges specialviden og færdigheder. Valget af konkret katastrofescenarie kan med fordel tage udgangspunkt i lokale forhold eks. den lokale infrastruktur. Som vejledende materiale, er der til dette udkast opbygget et scenarie med udgangspunkt i en togulykke. Materialet kan dog med mindre tilretninger tage udgangspunkt i en skibs-, motorvejsulykke el.lign. Scenariet kan med fordel understrege de faglige udfordringer ved at foregå i timerne omkring midnat hvor det øvrige samfund er gået til ro samt under vanskelige vejrforhold.

4 Materialets indhold Drejebogen indledes med ulykkesscenariet, som kan tilrettes lokale forhold og ønsker. Herefter kommer et antal oplæg/problemstillinger, som skal udfordre de frivillige, samt skabe grundlag for diskussion og debat med de tilstedeværende paneldeltagere. Disse oplæg skal opfattes som inspiration og kan nemt tilpasses lokale ønsker og behov. Spillet skal have en øvet ordstyrer, som præsenterer ulykkesscenariet og de efterfølgende problemstillinger. Denne person skal evne at styre og udfordre debatten, og inddrage paneldeltagerne hvor disse i virkeligheden ville kunne have input. I bilag 1 er listet et antal forskellige paneldeltagere, som kan tilføre planspillet faglige inputs. Også disse skal opfattes som inspiration for den endelige lokale organisering af spillet. En fysisk person kan eventuelt varetage flere roller i spillet under forudsætning af, at personen har den nødvendige faglige indsigt i anden myndigheds opgaver og ressourcer. Det kan overvejes, efter oplæsning af ulykkesscenariet, at indlede spillet med at lade de frivillige diskutere hvilke myndigheder m.v. der kan være relevante i forhold til deres forestående opgaveløsning. På dette tidspunkt er således udelukkende ISL fra redningsberedskabet og politiet afsløret. Øvrige paneldeltagerne er således klædt i civil og afslører først deres organisatoriske tilhørsforhold på ordstyrerens foranledning. Alternativt kan der vælges først at kalde disse ind i lokalet efter ønske/behov herom fra de frivillige. I bilag 2 er opridset et antal nødstedte med forskelligartede problemer og ressourcer. Det er denne gruppe der er taget udgangspunkt i, i dette vejledende materiale, og således gruppen der kommer på hjælpestationen i drejebogens udfordringer. De frivillige har bl.a. som udfordring gennem spillets gang, at finde ressourcer - menneskelige og faglige - blandt disse nødstedte, og evt. inddrage dem i opgaveløsningen, hvis der bliver en flaskehals ved udelukkende at fokusere på de frivilliges egne ressourcer. De tilskadekomne/døde, som ikke kommer på hjælpestationen, er ikke direkte relevante i forhold til disse funktionsområders opgaver. Dog kan/skal forudses, at de uskadte kan have et stort behov for at kende til deres venners, pårørendes og medpassagereres tilstand.

5 I bilag 3 er vedlagt detailoplysninger for en hjælpestation. Selvom et kommunalt beredskab har udpeget et antal hjælpestationer i Beredskabsplanen, kan et skadesteds placering gøre det hensigtsmæssigt, at inddrage en ukendt lokalitet. Dette er tilfældet i denne situation, og udfordringen er således, at de frivillige allerede ved alarmeringen, forholder sig til deres behov for at skaffe kendskab til lokalitetens indretning. Således kan vedlagte materiale anvendes i alle landets kommuner uden hensyntagen til, at bygningerne reelt er en skole i Aalborg Kommune. Materialet kan anvendes som de frivilliges grundlag for en førsteindretning af hjælpestationen til umiddelbar modtagelse af nødstedte. Lokalt kan laves kopier til udlevering og overheads efter behov. I bilag 4 er vedlagt en kopi af Politiets forespørgselsblanket ved efterlysning af nødstedte/evakuenter. I bilag 5 er der vedlagt en oversigt over de alvorligste togulykker i Danmark siden Denne kan bruges som en optakt til selve planspillet, hvis tog-scenariet anvendes. En visuel optakt til spillet ville også være god. En kort videofilm, der viser folk der venter på et tog, stiger om bord m.v. Herefter klip fra TVavisers oplæsninger fra togulykker (kan skaffes fra DR og TV2). Herefter lokalt fremstillet kort/planche/oh der viser skadestedets geografi m.v. Personel ressourcer Ordstyreren skal holde nøje regnskab med de frivilliges forbrug af personelressourcer under spillets afvikling evt. på en tavle. Når de har truffet et valg, der lægger beslag på en ressource, kan denne således ikke løse anden samtidig opgave. Viser at de må prioritere i opgaverne og evt. forsøge at skaffe flere og alternative personelressourcer.

6 Drejebog Sekvens Hændelse/Aktivitet Spørgsmål Hints 1 Klokken Politiet modtager via 112 et opkald fra en bilist, der melder om at der sandsynligvis er sket en togulykke cirka to km. vest for X-by. Han havde under kørslen bemærket lysene fra et passerende tog på jernbanen omkring en kilometer nord for landevejen fra Y-by. Kort efter hørte han en skærende lyd, som kunne være togets bremser og herefter en langvarig skramlende og skærende larm. Han mente det måtte være toget, der var væltet eller på anden måde forulykket. Klokken Politiet alarmerer straks ambulancer og det kommunale redningsberedskab og nærmeste patruljevogn afgår til stedet. Grundet tiltagende snevejr og den lange køreafstand forventes første udrykningskøretøj at kunne være på det mulige skadested efter cirka 15 minutter. Klokken Politiet har gennem Banestyrelsen fået bekræftet, at regionaltoget fra Y-by ikke er ankommet efter planen til X-by, og det er ikke muligt at få kontakt til lokoføreren. Samtidigt modtager 112 flere opkald via mobiltelefoner fra personer, der melder om at de er passagerer i et tog, der er afsporet i en skov. Der er brug for mange ambulancer. Klokken Politiet slår katastrofealarm, og der afsendes et større antal ambulancer fra landsdelen, Beredskabskorpset med bl.a. Venteplads, belysning og tungt redningsmateriel samt lægehold fra Amtssygehuset.

7 Sekvens Hændelse/Aktivitet Spørgsmål Hints 2 Klokken Indsatsleder (ISL) er ankommet og har svært ved at få overblik over ulykkens omfang. Toget er afsporet, og der er mange tilskadekomne heraf sidder en del fastklemt i de delvist smadrede togvogne og tilsyneladende er der også en del døde. De fire bagerste togvogne er ikke væltet, og hovedparten af passagererne herfra er ikke kommet fysisk til skade. Der skal derfor hurtigt findes en egnet lokalitet i nærheden hvor der kan indrettes hjælpestation. ISL Giver en kort redegørelse for de overvejelser han gør sig vedr. prioritering af hans ressourcer set i forhold til det samlede skadested. Herunder oprettelse af hjælpestation og herved få alle selvhjulpne væk fra det primære skadested.

8 Sekvens Hændelse/Aktivitet Spørgsmål Hints 3 Klokken ISL rekvirerer frivilligt personel fra kommunens Indkvarterings og forplejningsberedskab: Der skal oprettes hjælpestation på skolen i X-by, og gøres klar til hurtigst muligt at kunne tage i mod nødstedte personer. Hvordan sker alarmeringen til jer ISL vil have en melding om hvor mange I møder op og hvornår I kan tage imod de første nødstedte (hvem af jer er ansvarlig for tilbagemelding?). Hvilket materiel, radioer og køretøjer har I brug for - hvem af jer, hvor og hvordan skaffer I det? Kan I stadigt overholde det tidspunkt I meddelte ISL? Er der andet I gerne vil have hjælp til? ISL (RED) Evt. kommentarer hertil dækker det behovet? Hvad gør du med de nødstedte lige nu det sner! ISL(PO) Hvad er politiets opgave ift. de nødstedte der skal på hjælpestation på dette tidspunkt? Redegør for lok. Plan. Måske kan skolens pedel fremskaffe oversigtskort over skolen m.v. 4 Skolens Teknisk servicemedarbejder (pedel) er blevet tilkaldt og møder IKV/FPL ved deres ankomst. Han udleverer oversigtskort der viser skolens konkrete lokale disponering. Han vil gerne hjem i seng igen. Hvordan er skolens repræsentant blevet tilkaldt? Hvis skolen ikke kan benyttes i morgen, hvad gør man så? Der bliver givet mange praktiske ting I kan bruge ham til minimum få et mobiltelefonnummer for tilkald. Skolen kan nok heller ikke forventes anvendt til ordinær undervisning næste morgen kan han gøre noget ift. Skoleforvaltningen?

9 Sekvens Hændelse/Aktivitet Spørgsmål Hints 5 ISL politi har nu skaffet busser til transport af de uskadte passagerer og ønsker at vide konkret hvor de skal henvende sig på HJSN. Politiet har endnu ikke gennemført registrering af de nødstedte og grundet sneen og kulden ønsker de lokale stillet til rådighed på HJSN. Grundet sneen har der været vanskeligheder med at skaffe det ønskede antal betjente kan vi assistere ved registreringen. Hvilke konkrete lokaler (lokalenumre) beslutter I anvendt til disse formål? Kan I undvære personer til registreringen? Giver det ressourceproblemer ved andre opgaver p.t.? Kan det tænkes beredskabet kan trække på andre personelressourcer til at hjælpe med registreringen? Ved I hvilke oplysninger politiet registrerer? kan I få behov for særlige registreringer? Personale fra kommunens Socialforvaltning har rutine i at tale med folk og registrere diverse oplysninger. eventuelle medicinbehov, etniske forhold, mangel på beklædning etc. 6 I alt kommer det 78 nødstedte på hjælpestationen. Grundet sneen har mange drivvådt fodtøj og en del har vådt tøj. De spørger til hvor de skal opholde sig, om der er et fjernsyn, noget at læse i, noget at spise/drikke og hvor der er toiletter og muligheden for at få et varmt bad. 7 Der er 14 ældre mellem de nødstedte hvoraf én er noget senil. Hun er ikke rigtig klar over hvad der er sket og hvor hun er, og hun lægger konstant beslag på én af jer. 8 Der var to kørestolsbrugere blandt de uskadte. Den enes kørestol er blevet ødelagt, og brugeren er således ikke mobil. Nu skal han på toilettet. Hvor mange tæpper har I med?, hvor hurtigt og hvordan skaffer I flere? Kan I evt. skaffe noget tøj? Hvordan skaffer og tilbereder I mad/drikke hvad vil I tilbyde og hvornår? Falck og Beredskabskorpset Er der noget I kunne have hjulpet med indtil nu, hvis I var blevet spurgt? Vil/kan I permanent afse én af jer til opgaven? Social/Ældreforvaltning Er der noget I indtil nu har kunne hjælpe med, hvis I var spurgt? Hvordan tackler I det praktisk? Har I taget højde for, at der ikke er et handicaptoilet på skolen? Kan I gøre noget ved kørestolen? Lav et hurtigt oversigtskort på A3 og hæng op overalt. Skaf tæpper, varm suppe som prioritet 1. Tøj/tæpper fra eget depot, korpset, Falck og evt. en genbrugsbutik. Forplejning kan måske skaffes fra kommunalt storkøkken. Måske har hun pårørende der kan afhente hende indenfor nogle timer. Eller få hende på et kommunalt plejecenter eller få personale herfra til stede. Eller få én anden nødstedt til at tage sig af hende. Selv stolen må vente til næste dag, hvis ikke der ligger en umiddelbar løsning for- eks. låne en fra sygehuset. Skaf evt. en kolbe

10 Sekvens Hændelse/Aktivitet Spørgsmål Hints 9 En skoleklasse med 21 børn fra en 4. klasse ledsaget af 2 lærere var med i den fjerde vogn. Begge lærere og 4 børn kom til skade, og heraf to børn meget alvorligt. De har læsioner i hovedet og var ikke ved bevidsthed efter ulykken. De resterende børn er nu uledsaget og meget skræmte. Da de kommer fra Bornholm, kan deres forældre ikke umiddelbart komme til stede. Hvordan tackler I disse børn? Har I tilstrækkelige kvalifikationer til at tage jer af børnene eller skal I have hjælp? Der kan være faglige ressourcer blandt øvrige nødstedte (pædagoger, mødre mv.) ellers Socialforvaltningen. 10 En yngre mand har fra ankomst ytret utilfredshed med såvel redningsarbejdet som de primitive forhold han bydes på hjælpestationen. Han kræver at komme på Hotel for kommunens, politiets eller DSB s regning han vil ikke selv betale! Flere af jer føler jer fysisk truet af ham. Kan/skal I efterkomme hans krav? Det er det nemmeste men det vil måske brede sig til øvrige nødstedte hvis I efterkommer hans ønske. Få evt. en betjent til at tale med ham eller sætte ham i arbejde. 11 Efter der er etableret midlertidige overnatningsmuligheder med madrasser fra depot, kommer en kvinde hen og gør opmærksom på i alt 5 af de ældre, som hun vurderer ikke egner sig til at overnatte på denne vis. De ældre sidder stadigt på nogle kontorstole og har ikke selv sagt noget. Direkte adspurgt siger de, at det nok skal gå og at de da ikke vil være til besvær. Skal denne kvindes henvendelse tages alvorlig, og hvordan kan I løse problemet? Kontakt Ældreplejen. 12 Der er indsat meget redningspersonel m.v. på skadestedet fra mange forskellige enheder. Ikke mindst på grund af kulden, er det nødvendigt, at personalet holdvis kan komme indenfor og få varmen. ISL forespørger også om muligheden for, at de her kan få noget varmt samt koldt at drikke og noget mad til at fylde deres energidepoter op til den fortsatte indsats. ISL foreslår, at Idrætshallen indrettes til formålet, og han vil gerne, at der kan forplejes omkring 400 personer i løbet af de kommende 4 timer. Kan I løse forplejningsopgaven hvad kan I tilbyde og har I ressourcebehov? Er der problemer i at anvende Idrætshallen er anden lokalitet bedre? Kan I bruge de nødstedte til forplejningsfremstilling? Få evt. assistance fra et kommunalt storkøkken evt. færdigretter. Tilkald evt. flere frivillige fra andre funktionsområder, hvis disse ikke allerede er inddraget i redningsindsatsen.

11 Sekvens Hændelse/Aktivitet Spørgsmål Hints 13 Der var flere forskellige grupperinger af fremmedsprogede med toget. Det er ikke muligt at kommunikere med dem på engelsk, tysk eller fransk og I kan ikke afklare deres nationalitet. De har med fagter afvist den tilbudte mad og afvist at tage deres våde tøj af. Hvordan finder I ud af at kommunikere med dem, og afklare deres behov? Politiets registrering. Evt. tolke gennem politi eller socialforvaltning. Blandt de øvrige nødstedte er der måske nogen med sprogkundskaber/kulturel indsigt. Personlige papirer/pas, skoleatlas 14 Ved udlevering af saftevand er en af jer blevet opmærksom på, at en ældre mand er diabetiker. Han har ikke tidligere gjort opmærksom herpå. Han skal snart have en indsprøjtning insulin, og han fik ikke dette med fra toget. Hvilke oplysninger skal registreringsblanketten indeholde? Hvordan skaffer I insulin? Hvordan sikrer I, at han får mad som han kan tåle? Kan der være andre patienter med lidelser som I skal kende til? Falck, Ældreplejen eller Sygehus/vagtlægen kan skaffe insulinen. Politiet Hvordan forholder det sig med de registreringer I gennemfører i forhold til denne problemstilling? 15 To kvinder har spædbørn, som naturligt græder en del. Andre føler sig generet af dette. Det ene barn er allergiker og kræver særlig allergitestet modermælkserstatning, og moderen har ikke mere. Hvad gør I? Tildel mødrene et klasselokale på afstand af de øvrige. Falck/politi kan måske skaffe modermælkserstatningen fra et apotek/sygehus? 16 Flere af de nødstedte virker noget mutte og har ikke rigtigt ønsket at spise eller tale med nogen. 17 Mange af de nødstedte spørger jævnligt til situationen på skadestedet og tilstanden for de tilskadekomne. Tilsyneladende er informationsniveauet ikke tilstrækkeligt, som det er nu. Hvad gør I? Kan I skaffe bedre og oftere statusmeldinger fra skadestedet? Hvem bør give disse oplysninger? Overvejelser - professionel hjælp Politiet har informationspligten.

12 Sekvens Hændelse/Aktivitet Spørgsmål Hints 18 Flere journalister og pressefotografer fra sensationspressen er begyndt at rende rundt på hjælpestationen. De udspørger både jer og de nødstedte, og I synes ikke de tager det nødvendige hensyn til de oplevelser, som de nødstedte har været igennem. Der er også begyndt at dukke personer op, som leder efter pårørende, som de mener har været med toget. Hvordan skal I forholde jer - må I udtale jer og i så fald om hvad? Er der nogen I kan henvise til? Kan I evt. forbyde journalisterne adgang? Hvorledes forholder I jer til personer der leder efter pårørende? Hvem skal oplyse om eventuelle pårørendes skader og hvilket sygehus befinder de sig på (de er måske døde, sidder fast i toget endnu, eller endnu blandt de uidentificerede). Vejledningen om indkvarterings- og forplejningsberedskabet, bilag A. Kommunens informationsreglement.

13 Bilag 1: Mulige paneldeltagere Rep. fra Relevans Politi Koordinerende ledelse Registrering på skadested af tilskadekomne (overført til hospital) og uskadte (overført til hjælpestation) Transport til hjælpestation Kontakt til pårørende Kontakt til pressen Indsatsleder/Beredskabschef (kan evt. også spille rep. fra Beredskabskorpset) Falck (ambulanceberedskab) (kan evt. også spille rep. fra Sygehusberedskabet) Teknisk ledelse. Ansvarlig for kommunens indkvarterings og forplejningsberedskab Kontaktled til kommunens civile beredskab (herunder inddragelse af bygninger til HJSN, ældresektoren, socialforvaltningen m.v.) Tager sig af de tilskadekomne passagerer Kan have et krise-/katastrofepsykologisk udrykningshold som kan komme på hjælpestationen Kommunens Socialforvaltning Kommer kun hvis det indgår i kommunens beredskabsplan og kan ellers være svære at få fat i uden for normal arbejdstid. Men kan bistå tjenestegrenen imange praktiske opgaver. Kommunens Ældrepleje (kan evt. også spille rep. fra Socialforvaltningen) Kommer kun hvis det indgår i kommunens beredskabsplan og kan ellers være svære at få fat i uden for normal arbejdstid. Men kan bistå tjenestegrenen imange praktiske opgaver. Pressen Vil forsøge at få en historie fra de uskadte på hjælpestationen samt beredskabet her Pårørende (kan evt. også spille rep. fra Pressen) Vil kunne møde personligt op for at finde egne pårørende

14 Bilag 2: De uskadte passagerer (nødstedte) Gruppe Antal Særlige problemer Særlige ressourcer Ældre 14 En enkelt dame er noget senil. En enkelt mand er diabetiker. Fem af de ældre er ikke egnede til at overnatte under primitive forhold. Handicappede 2 To kørestolsbrugere. Fremmedsprog ede 6 Flere forskellige grupperinger af ukendt nationalitet. Børn 17 Uledsagede børn fra en skoleklasse. To lærere og 4 andre børn er blandt de tilskadekomne. Almindelige 39 En mand er meget aggressiv. To kvinder med spædbørn en med allergi. Flere virker noget mutte og ønsker ikke noget at spise. Flere kvinder uden medbragte børn/børnebørn 10 friske unge mennesker Der er en del ressourcer personlige/faglige blandt denne gruppe som personalet evt. kan benytte sig af (hvis de finder ud af det personerne har ikke selv tilbudt deres hjælp). Bl.a. pædagogisk uddannelse, sundhedsfaglig uddannelse, sproglige kundskaber. I alt 78

15 Bilag 5: De alvorligste togulykker i Danmark siden marts 2000 To passagertog stødte sammen på Kølkær Station sydvest for Ikast. To lokomotivførere og én passager blev dræbt og 28 kvæstet. 6 januar 1998 To regionaltog kørte frontalt sammen ved Regstrup mellem Holbæk og Knabstrup. Tre mennesker blev alvorligt kvæstet, mens 23 andre kom lettere til skade 1. maj 1997 To lokaltog på Helsingør-Hornbæk-Gilleleje Banen stødte sammen ved Firhøj sydøst for Gilleleje. To mennesker blev dræbt, og omkring 20 blev kvæstet. Juli 1996 To tog stødte frontalt sammen tæt på Grønnehave station i Helsingør. Ti passagerer blev lettere kvæstet. 1. august mennesker blev kvæstet, heraf ni alvorligt, da to regionaltog kørte ind i hinanden uden for Jelling Station i nærheden af Vejle. 7. oktober 1994 To tog stødte sammen i myldretiden øst for Ålsgårde station. Fem personer blev indlagt med kranie- eller knoglebrud. 1. marts 1994 Tre passagerer og de to lokoførere blev alvorligst skadet da et IC3-tog kørte op i et holdende regionaltog nær landsbyen Geding ved Mundelstrup nordvest for Århus. 29. juni 1993 En togfører blev alvorligt kvæstet og 20 passagerer kom lettere til skade, da to DSB-regionaltog tørnede sammen tæt ved Østerport Station i København 30. marts 1993 Et regionaltog ramte et rangerende lokaltog på jernbanestationen i Næstved. Passagererne blev kastet rundt i regionaltoget, men ingen kom noget til. 18. januar 1993 Et regionaltog stødte sammen med et rangerende godstog en halv kilometer syd for Næstved Station. Tre blev dræbt og fire kvæstet. 28. december 1992 Lokomotivføreren blev dræbt og to passagerer lettere kvæstet, da nattoget fra Frederikshavn til København blev afsporet i et sporskifte ved indkørslen til Roskilde. 19. august 1991 En 25-årig mand blev dræbt og 70 personer kom til skade, da et linje B-tog mod Holte på Dybbølsbro Station kolliderede med et linje C-tog mod Klampenborg. 25. oktober 1988 En elektrofører overså et stopsignal og to S-tog stødte sammen ved Hellerup Station nord for København. Der skete ingen personskader ved uheldet. 9. september 1988 Tre personer lettere skadet, da et holdende S-tog blev påkørt af en løbsk godsvogn i Hillerød.

16 Maj mennesker kvæstes, da et lokaltog på Nordbanen imellem Helsingør og Hillerød væltede ned fra en viadukt over Borupsvej efter en afsporing. 25. april 1988 Otte mennesker dræbt og 72 kvæstet ved en togulykke i Sorø, da et tog med høj hastighed kørte af sporet. Februar 1988 Tre personer kom lettere til skade, da et S-tog på Holte Station blev påkørt bagfra af et andet tog. 8. december 1987 Et persontog kørte ind i en lastvogn ved en ubevogtet jernbaneoverskæring ved Herning. En person blev dræbt, og otte blev kvæstede. 27. maj 1987 To S-tog kører sammen i en jernbanetunnel mellem Østerport og Nørreport. 24 mennesker kom til skade. 3. august 1986 Den bageste vogn i en S-togsstamme røg af sporet på Københavns Hovedbanegård. Passagererne slap med lettere kvæstelser Januar 1986 To S-tog stødte sammen ved Hundige på grund af is i bremserne. Passagererne slap med lettere kvæstelser. 11. marts 1986 Et godstog på vej fra København til Roskilde brasede gennem blindsporets stopbom ved Hvidovre Station og styrtede ned på Hvidovrevej. En person blev dræbt 9. september 1983 Et passagertog fra Frederikssund kørte mod et modkørende materiel-tog ved Stenløse på Sjælland. Tre mennesker blev dræbt og 22 kvæstet. Maj 1983 En passager blev indlagt med hjernerystelse, da et S-tog blev afsporet på Københavns Hovedbanegård 9. oktober 1981 Et regionaltog fra Herning kørte ind i en tankvogn ved overskæringen i Vildbjerg. En person blev dræbt og 13 kvæstet. 25. maj 1978 Et S-tog kørte op i et andet ved Valby Langgade. 26 personer kom på hospitalet, men kunne efter endt behandling udskrives. 31. maj 1978 En person blev lettere kvæstet, da et S-tog afsporedes ved Ryparken på grund af en solkurve. August 1975 To mennesker kom lettere til skade i august 1975, da et S- tog kørte ind i en tom togstamme på Klampenborg Station. September 1973 Marts 1971 August 1967 Et S-tog kørte ind i et holdende tog ved indkørslen til Østerport station. To blev dræbt og 23 kvæstede. Et S-tog stødte sammen med løbske godsvogne mellem Birkerød og Allerød. En person blev dræbt og 5 blev såret. Lyntoget Nordjyden kørte op i et holdende lyntog uden for Odense. 11 personer blev dræbt og 47 kvæstet.

17 Bilag 3: Hjælpestationen Kortmateriale leveret i fotokopi!

18 Bilag 4: Politiets forespørgselsblanket Leveret i fotokopi!

Center for Samfundssikkerhed og Beredskab September 2010. Ændringer til Retningslinjer for indsatsledelse

Center for Samfundssikkerhed og Beredskab September 2010. Ændringer til Retningslinjer for indsatsledelse Ændringer til Retningslinjer for indsatsledelse I Retningslinjer for indsatsledelse fra januar 2009 er foretaget en række ændringer. De indførte ændringer er oplistet nedenfor og udformet i et format,

Læs mere

VIGTIG INFORMATION TIL BESÆTNINGERNE

VIGTIG INFORMATION TIL BESÆTNINGERNE VIGTIG INFORMATION TIL BESÆTNINGERNE Kære øvelsesdeltager... Velkommen til årets udgave af øvelse BALTIC SAREX. Denne lille folder indeholder vigtig information til dig, der deltager i øvelsen, uanset

Læs mere

Sundhed og Omsorg 9.a. BILAG 1 Akut VARSLINGSINSTRUKS. Hvordan alarmeres redningsberedskabet (alarmanlæg eller telefonisk) Alarmer dine kollegaer.

Sundhed og Omsorg 9.a. BILAG 1 Akut VARSLINGSINSTRUKS. Hvordan alarmeres redningsberedskabet (alarmanlæg eller telefonisk) Alarmer dine kollegaer. 9.a. BILAG 1 Akut VARSLINGSINSTRUKS Dato: Plejecenterets navn og adr. Revideret: [Skriv tekst] 8600 Silkeborg Hvordan alarmeres redningsberedskabet (alarmanlæg eller telefonisk) Hvordan alarmeres på plejehjem/plejecenter.

Læs mere

Udkast til operationsbeskrivelse og KOOL funktionen i Region Sjælland gældende fra 1. februar 2011

Udkast til operationsbeskrivelse og KOOL funktionen i Region Sjælland gældende fra 1. februar 2011 NOTAT Udkast til operationsbeskrivelse og KOOL funktionen i Region Sjælland gældende fra 1. februar 2011 Baggrund og lovgrundlag KOOL funktionen er beskrevet i henholdsvis Beredskabsloven og Sundhedsloven/Den

Læs mere

Danske togulykker. Toglyde.dk Danske togulykker Side 1. PDF-fil - opdateret: 10. juli 2010. Ver. 2.5

Danske togulykker. Toglyde.dk Danske togulykker Side 1. PDF-fil - opdateret: 10. juli 2010. Ver. 2.5 Danske togulykker PDF-fil - opdateret: 10. juli 2010 Ver. 2.5 Toglyde.dk Danske togulykker Side 1 Denne PDF-fil indeholder informationer om udvalgte togulykker i Danmark. Et såkaldt driftsuheld kategoriseres

Læs mere

Kvik guide til Høje-Taastrup Kommunes beredskabsplan

Kvik guide til Høje-Taastrup Kommunes beredskabsplan Kvik guide til Høje-Taastrup Kommunes beredskabsplan http://beredskab.htk.dk November 2010 1 Beredskab Alle myndigheder skal kunne opretholde og videreføre deres daglige funktioner i tilfælde af ulykker,

Læs mere

Tal med eksperter. Nature s Fury 2013

Tal med eksperter. Nature s Fury 2013 Tal med eksperter At tale med eksperter er en rigtig god måde for jeres hold at: Lære en masse om emnet Få relevante data Høre om mulige problemer Høre hvad der gøres for at løse disse problemer Få en

Læs mere

Øre-, næse- og halsafdeling A130

Øre-, næse- og halsafdeling A130 Patientinformation Velkommen til Øre-, næse- og halsafdeling A130 Velkommen til Vejle Sygehus Øre-, næse- og halsafdeling A130 Rev. maj 2008 Velkommen til Øre-, næse- og halsafdeling A130 Afdelingens adresse

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Notat Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 1220 København K TRU 142 Transport- og Bygningsministeriet

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE BEREDSKAB. Beredskab. Værd at vide om beredskab

SOLRØD KOMMUNE BEREDSKAB. Beredskab. Værd at vide om beredskab SOLRØD KOMMUNE BEREDSKAB Beredskab Værd at vide om beredskab Indledning Alle myndigheder skal kunne opretholde og videreføre deres daglige funktioner i tilfælde af ulykker, katastrofer og andre ekstraordinære

Læs mere

Direkte telefon Lokal fax Sagsnummer E-mail

Direkte telefon Lokal fax Sagsnummer E-mail Dato 24. maj 2006 Til Sundhedsforvaltning Københavns Kommune Sjællandsgade 40 22 København N Direkte telefon Lokal fax Sagsnummer E-mail Sundhedsfaglig Afdeling 3348 3814 3348 3829 fkl@hsd.hosp.dk Høringssvar

Læs mere

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Hospitalsenheden Vest Ledelsessekretaritatet Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 REDEGØRELSE Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Ringkøbing Dato 22-04-2008 PØJ/åz

Læs mere

NÆSTVED KOMMUNE GENERELLE BEREDSKABSPLAN. Senest ajourført: Senest afprøvet:

NÆSTVED KOMMUNE GENERELLE BEREDSKABSPLAN. Senest ajourført: Senest afprøvet: Sagsnr.: 2009-3912 Dato: 07-10-2009 Dokumentnr.: 2009-244589 Sagsbehandler: Flemming Nygaard- Jørgensen NÆSTVED KOMMUNE GENERELLE BEREDSKABSPLAN Senest ajourført: Senest afprøvet: Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium

Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium Institutions adresse: Leder: Funktion: Bygninger: Formål: Ansvar: Marselisborg Gymnasium Birketinget 9 8000 Århus C Rektor Kirsten Skov Marselisborg Gymnasium

Læs mere

Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling

Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling S 3166 - Offentligt Færdselsstyrelsen Bilteknisk Afdeling Dato: 11. oktober 2007 J. nr.: FS316-000032 NOTAT om reglerne om vinterdæk i Sverige og Tyskland Baggrund Folketingsmedlem Jens Christian Lund

Læs mere

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS

Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS Bilag 1 Retningslinier for obligatorisk vedligeholdelsesuddannelse i Funktionsområde INDSATS 2005 For hver af de 12 øvelser er nedenfor anført, hvad øvelsen skal omhandle. Indholdet svarer til en del af

Læs mere

Interview med paramediciner Dino Pedersen

Interview med paramediciner Dino Pedersen Interview med paramediciner Dino Pedersen Dato: 1. november 2011 Interview: Så kan vi lige starte med dit navn, så? Paramediciner: Mit navn det er Dino Pedersen. Interviewer: Pedersen? Paramediciner: Dino

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Instruks for anvendelse af skadestedssæt i Region Syddanmark

Instruks for anvendelse af skadestedssæt i Region Syddanmark Indholdsfortegnelse: 1. Formål Instruks for anvendelse af skadestedssæt i Region Syddanmark 2. Fremgangsmåde 2.1 Indsatsens 3 faser 2.1.1 Fase 1 (under fremkørsel indtil skift til tildelt SKS) 2.1.2 Fase

Læs mere

NYHEDSBREV MARTS 2016

NYHEDSBREV MARTS 2016 NYHEDSBREV MARTS 2016 Hermed modtager I nyhedsbrevet fra Beredskab & Sikkerhed. Nyhedsbrevet udkommer på mail så ofte, som der er nyhedsstof til det. Hvis du har input eller idéer til indhold i nyhedsbrevet,

Læs mere

Tips til klasseforældreråd

Tips til klasseforældreråd Tips til klasseforældreråd På forhånd tak fordi du/i har påtaget jer at understøtte skolens og klassens fællesskab ved at være del af klasseforældrerådet. Vi ved, at børnene glæder sig hver gang, de skal

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Emne: Henvendelse fra regionsrådsmedlem Henrik Thorup (O) om at ikraftsætte pulje til ambulanceberedskabet på 5 mio. kr. afsat i Budget 2010

Emne: Henvendelse fra regionsrådsmedlem Henrik Thorup (O) om at ikraftsætte pulje til ambulanceberedskabet på 5 mio. kr. afsat i Budget 2010 REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 5. januar 2010 Sag nr. 5 Emne: Henvendelse fra regionsrådsmedlem Henrik Thorup (O) om at ikraftsætte pulje til ambulanceberedskabet på 5 mio. kr. afsat i Budget

Læs mere

Præ-hospital betyder før-hospital

Præ-hospital betyder før-hospital Overlevelseskæden - eller den præhospitale kæde og AMK-vagtcentralen Hospitalsudvalget 8. februar 2010 v/ Erika Frischknecht Christensen www.regionmidtjylland.dk Præ-hospital betyder før-hospital Bruges

Læs mere

Tandklinikken på Heri hospital

Tandklinikken på Heri hospital Tandklinikken på Heri hospital Ukassen valgte i det forgagne år at støtte landsbyhospitalt HERI i det vestlige Tanzania med ca. 1000 $ til indretning af hospitalets tandklinik. Der lyder en kæmpe tak fra

Læs mere

Roskilde Brandvæsen Beretning om indsatsen ved stormene Dagmar og Egon 7-12. januar 2015 1

Roskilde Brandvæsen Beretning om indsatsen ved stormene Dagmar og Egon 7-12. januar 2015 1 Beretning om indsatsen ved stormene Dagmar og Egon 7-12. januar 2015 1 D. 6. december 2013 ramte stormen Bodil Danmark med orkan og forhøjede vandstande. Flere områder i Roskilde Kommune blev dengang hårdt

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

Overnat i Ulvehytten i Knuthenborg Safaripark bo med et ULVEKOBBEL SOM NABO! Hvornår Pris Primitivt og VILDT spændende!

Overnat i Ulvehytten i Knuthenborg Safaripark bo med et ULVEKOBBEL SOM NABO! Hvornår Pris Primitivt og VILDT spændende! Overnat i Ulvehytten i Knuthenborg Safaripark bo med et ULVEKOBBEL SOM NABO! Ulvehytten er fantastisk spændende og anderledes overnatningsmulighed i Knuthenborg Safaripark. Herunder finder I en række oplysninger,

Læs mere

Ekstern Beredskabsplan for Foreningen Danske Olieberedskabslagre S-4 Fristrupvej 55 4340 Tølløse

Ekstern Beredskabsplan for Foreningen Danske Olieberedskabslagre S-4 Fristrupvej 55 4340 Tølløse Ekstern Beredskabsplan for Foreningen Danske Olieberedskabslagre S-4 Fristrupvej 55 4340 Tølløse Version 1.0 2012 Beredskabet Holbæk, Kanalstræde 2, 4300 Holbæk Tlf. 72 36 36 30 e-mail beredskab@holb.dk

Læs mere

Referat fra rådgivningsmøde mellem Greve og Solrød Kommuner samt Beredskabsstyrelsen

Referat fra rådgivningsmøde mellem Greve og Solrød Kommuner samt Beredskabsstyrelsen Referat fra rådgivningsmøde mellem Greve og Solrød Kommuner samt Beredskabsstyrelsen Om Beredskabsstyrelsens vurdering af konsekvenser ved et samarbejde mellem Greve og Solrød kommuner om det afhjælpende

Læs mere

NÅR VEJRET SKIFTER UDEN VARSEL

NÅR VEJRET SKIFTER UDEN VARSEL NÅR VEJRET SKIFTER UDEN VARSEL Forstå, hvordan pludselige skift i vejret påvirker køreoplevelsen. EN RAPPORT FRA 2 RESUMÉ 4 Når godt vejr bliver til dårligt og dårligt vejr bliver værre 5 Vejrforhold i

Læs mere

Beredskabsplan for Biologisk Institut

Beredskabsplan for Biologisk Institut Beredskabsplan for Biologisk Institut Indholdsfortegnelse Forord side 3 Instrukser Generel Alarmering side 4 Generel Evakuering side 6 Personskade side 8 Brand og Brandbekæmpelse side 10 Kemiuheld side

Læs mere

Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015

Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015 1 Torrild lokalråds bestyrelse, Torrild den 8. december 2015. Referat fra Borgermøde i Torrild forsamlingshus den 24.11.2015 Dagsorden: 1. Velkomst ved formand Henrik Iversen 2. Oplæg ved Kommunaldirektør

Læs mere

VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT

VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT 2 ESK(HBU)/V UDDBTN/JDR Dragonkasernen 7500 Holstebro Tlf. 7282 3631 VELKOMMEN TIL 2 HBU ESKADRON UDDANNELSESBATALJONEN/JYDSKE DRAGONREGIMENT 1. SITUATION: Du er tilsagt at skulle aftjene din værnepligt

Læs mere

Information til patienter og pårørende. Øjenafsnit E. Om ophold på Patienthotellet. Patienthotellet ved Odense Universitetshospital

Information til patienter og pårørende. Øjenafsnit E. Om ophold på Patienthotellet. Patienthotellet ved Odense Universitetshospital Information til patienter og pårørende Øjenafsnit E Om ophold på Patienthotellet Patienthotellet ved Odense Universitetshospital Fra Patient til gæst Velkommen til Øjenafsnit E på Patienthotellet. Med

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Referat af regionsledelsesmøde afholdt den 16. august 2014 på Rønne Brandstation, Fabriksvej 31, 3700 Rønne.

Referat af regionsledelsesmøde afholdt den 16. august 2014 på Rønne Brandstation, Fabriksvej 31, 3700 Rønne. REGION HOVEDSTADEN Referat af regionsledelsesmøde afholdt den 16. august 2014 på Rønne Brandstation, Fabriksvej 31, 3700 Rønne. Tilstede: Carsten Lind Olsen, Kirsten Nielsen, Mads Emil Petersen, René Andersen,

Læs mere

Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune

Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune Punkt 10. Opfølgning på handlingsplan for boligplacering af flygtninge i Aalborg Kommune 2014-002592 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, i samarbejde med Familie- og Socialforvaltningen, at byrådet

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Velkommen til. Frivilligcenter Hedehusene. Afbud / for sent ankomst melde til uddannelseslederen. Kantine: Formiddagskaffe Frokost Eftermiddagskaffe

Velkommen til. Frivilligcenter Hedehusene. Afbud / for sent ankomst melde til uddannelseslederen. Kantine: Formiddagskaffe Frokost Eftermiddagskaffe Velkommen til Frivilligcenter Hedehusene Praktiske forhold Afbud / for sent ankomst melde til uddannelseslederen. Kantine: Formiddagskaffe Frokost Eftermiddagskaffe Rygning: I rygeomåde ved indgangen Udenfor

Læs mere

Intelligent signalprioritering for busser og udrykningskøretøjer i Vejle

Intelligent signalprioritering for busser og udrykningskøretøjer i Vejle Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Legetøj Personalet sørger for at legetøjet i vuggestuen er tilladt for børn under 3 år.

Legetøj Personalet sørger for at legetøjet i vuggestuen er tilladt for børn under 3 år. Sikkerhedspolitik for institutionen Georgs Æske Denne Børne-sikkerhedspolitik udstikker retningslinjer for, hvordan vi ruster os bedst muligt til at tage vare på børnenes sikkerhed i forskellige sammenhænge.

Læs mere

Velkommen. Næstved Sygehus

Velkommen. Næstved Sygehus Velkommen Næstved Sygehus Indhold Velkommen til Næstved Sygehus side 3 Til og fra sygehuset side 4 Praktiske informationer side 5 Når du skal behandles ambulant side 7 Oversigtskort over Næstved Sygehus

Læs mere

Lokal beredskabsplan for FAM Svendborg, OUH Svendborg Sygehus Generelle oplysninger

Lokal beredskabsplan for FAM Svendborg, OUH Svendborg Sygehus Generelle oplysninger Lokal beredskabsplan for Generelle oplysninger Indholdsfortegnelse: 1. INDLEDNING 3 2. FLOWCHART VED KIRURGISK (+E) OG CBRN- BEREDSKAB 5 9. OVERORDNEDE ANSVARSOMRÅDER 7 10. GENERELLE OPLYSNINGER 9 11.

Læs mere

Introduktionsdag for frivillige. Program

Introduktionsdag for frivillige. Program Introduktionsdag for frivillige. Torsdag d. 29. januar 2009 kl. 16-21 På Hotel Harmonien i Haderslev Der blev diskuteret livligt, så snart der var en pause i mødet. Foto: Leif Hilker Program Velkomst og

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Formandens Beretning 26 Januar 2010. Nu skal det handle om sol sommer og korte bukser på denne kolde vinterdag

Formandens Beretning 26 Januar 2010. Nu skal det handle om sol sommer og korte bukser på denne kolde vinterdag Formandens Beretning 26 Januar 2010 Nu skal det handle om sol sommer og korte bukser på denne kolde vinterdag Sæson 2009 Vores cykelsæson blev startet op med kaffe, te og blødt brød ude i svinestalden

Læs mere

8 udbudspakker til fremtidens jernbane

8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 udbudspakker til fremtidens jernbane Udgiver Brancheforeningen Dansk Tog Tekst og layout Dansk Tog Foto Patrik Engstöm/Stefan Nilsson/Lars E/SJ/Arriva Tryk

Læs mere

Radiologisk Afdeling (Røntgenafdelingen)

Radiologisk Afdeling (Røntgenafdelingen) Radiologisk Afdeling (Røntgenafdelingen) Du er blevet indkaldt til undersøgelse/behandling i Radiologisk Afdeling, Aalborg Sygehus. Med denne folder vil vi gerne byde dig velkommen og give dig nogle praktiske

Læs mere

DANMARKS POSTSTEMPLER

DANMARKS POSTSTEMPLER København-Helsingør startede som en enkelt bureaulinie, men da Kystbanen åbnede blev det to linier med fælles endestationer (i København dog to forskellige, (Kystbanen kørte til 1917 normalt til Østerport

Læs mere

Delplan for Gullestrup Skole

Delplan for Gullestrup Skole Forord... 2 1.0 Indledning... 3 1.0 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Beredskabsplanens opbygning.. 3 1.3 Opgaver... 4 1.4 Ansvar... 4 1.5 Gyldighedsområde... 4 1.6 Offentliggørelse og opbevaring af

Læs mere

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud.

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud. S-letbane på Ring 3 Sådan kunne et bud på linjeføring af S-letbanen på Ring 3 se ud. Stort potentiale for øget kollektiv trafik i Ring 3 korridor I Hovedstadsområdet er markedsandelen for den kollektive

Læs mere

Personas. Horsens på forkant med sundhed

Personas. Horsens på forkant med sundhed Personas Horsens på forkant med sundhed Materiale og metode Baggrundsmateriale Interviews af borgere Feltstudier på hospital og i hjemmeplejen Egne erfaringer (tidligere ansættelser i hjemmeplejen og på

Læs mere

Socialafdelingen Silkeborg kommune Varslingsinstruks

Socialafdelingen Silkeborg kommune Varslingsinstruks Varslingsinstruks Dato: 29-11-17 Revideret: Tilbuddets navn og adr. Botilbudet Hinge Tingskrivervej 37 8620 Kjellerup Hvordan alarmeres redningsberedskabet Pr. telefon. Hvordan alarmeres på tilbuddet:

Læs mere

Beredskabsplan. for område til midlertidig camping ved BMX stævne i Aalborg 3-5. juni 2016

Beredskabsplan. for område til midlertidig camping ved BMX stævne i Aalborg 3-5. juni 2016 1 Beredskabsplan for område til midlertidig camping ved BMX stævne i Aalborg 3-5. juni 2016 Beskrivelse og oversigtsplan over campingområderne. Oversigtsplan fremgår nedenfor og detailtegninger over campingområderne

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst

Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst Velkommen Vi byder dig og dine pårørende velkommen i Nyremedicinsk Afdeling 8 Øst. Nyremedicinsk afdeling 8 Øst varetager udredning, behandling og pleje af patienter

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for at klippe tillægsklip efter zoneskift

Kontrolafgift på 750 kr. for at klippe tillægsklip efter zoneskift AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0377 Klageren: XX 2770 Kastrup Indklagede: Movia CVRnummer: 29 89 65 69 Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for at klippe tillægsklip

Læs mere

Oplysninger om tilbuddet

Oplysninger om tilbuddet Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, Tilsynsenheden Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn ved Stefanshjemmet afdeling Strandvejen Stuen 29. november 2013 Oplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Tilbudstype

Læs mere

Den lukkede dør. Akutte tilstande

Den lukkede dør. Akutte tilstande Den lukkede dør Af Ole Nørskov Hvordan skal praktiserende læger forholde sig, hvis de bliver kaldt på sygebesøg, og patienten ikke reagerer, når der ringes på døren? Situationen er ofte præget af mange

Læs mere

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Klager bestilte 14. december 2007 et bryllupsarrangement hos indklagede til afholdelse den 6. september 2008. Klager modtog den 17. december

Læs mere

banedanmark Drift Uheldsreglement

banedanmark Drift Uheldsreglement banedanmark UR Drift Uheldsreglement Banestyrelsen UR Uheldsreglement 01.07.2003 UR Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad: Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad: UR UR 1-1 Gyldighedsområde: Uheldsreglement,

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Banedanmarks samarbejde med politiet og redningsberedskabet omkring selvmord og personpåkørsler

Banedanmarks samarbejde med politiet og redningsberedskabet omkring selvmord og personpåkørsler Banedanmarks samarbejde med politiet og redningsberedskabet omkring selvmord og personpåkørsler Agenda 1. Fakta om selvmord og selvmordsforsøg på jernbanen 2. Formålet med at revitalisere samarbejdet og

Læs mere

Egebladet. Egebladet. Nummer 5-14. årgang - juni 2010. Redaktion: Næste nummers deadline: Niels A. Hansen

Egebladet. Egebladet. Nummer 5-14. årgang - juni 2010. Redaktion: Næste nummers deadline: Niels A. Hansen Egebladet Nummer 5-14. årgang - juni 2010 Egebladet Ansvarshavende: Marianne Persson 8 Redaktion: Næste nummers deadline: Niels A. Hansen 24. september 2010 Anette Hareskov egeblad.169012@taastruprealskole.dk

Læs mere

Velkommen til Aarhus Universitetshospital

Velkommen til Aarhus Universitetshospital Brendstrupgårdsvej 100, Skejby Her er praktiske informationer, som kan hjælpe dig, i forbindelse med din indlæggelse på Aarhus Universitetshospital. Hvis du har spørgsmål, eller hvis der er noget, du vil

Læs mere

REDNINGSBEREDSKABET I HALSNÆS KOMMUNE

REDNINGSBEREDSKABET I HALSNÆS KOMMUNE 2016 REDNINGSBEREDSKABET I HALSNÆS KOMMUNE 1 2016 I HALSNÆS KOMMUNE Denne beretning er på given foranledning udarbejdet til Halsnæs Kommune, for at klarlægge servicemålenes indfrielse. Det skal bemærkes,

Læs mere

Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler

Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler Artikel fra Muskelkraft nr. 3, 2004 Sproget er en hæmsko Erna Secilmis fra Tyrkiet føler sig forskelsbehandlet i forhold til danske handicapfamilier, der i hendes øjne kommer lettere til hjælpemidler Af

Læs mere

Delrapport Ishøj Kommune. Risikobaseret dimensionering af brandvæsenet i Ishøj Kommune

Delrapport Ishøj Kommune. Risikobaseret dimensionering af brandvæsenet i Ishøj Kommune Delrapport Ishøj Kommune Risikobaseret dimensionering af brandvæsenet i Ishøj Kommune December 2011 Risikobaseret dimensionering af brandvæsenet i Ishøj Kommune Delrapport December 2011 Side 2 af 13 Behandling

Læs mere

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S

Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Procesorienteret trafiksikkerhedsplan borgernes trafiksikkerhedsplan Civilingeniør Jan Ingemann Ivarsen, NIRAS A/S Baggrund og formål NIRAS har i løbet af det sidste år udarbejdet en trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens

Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens Interview med anæstesisygeplejerske Ane Rie Carstens Dato: 7. November 2011 Interviewer: Hvis vi lige til at starte med må få dit fulde navn? Sygeplejerske: Ja, det er Rie Carstens. Eller Ane Rie Carstens.

Læs mere

Socialafdelingen Silkeborg kommune Varslingsinstruks

Socialafdelingen Silkeborg kommune Varslingsinstruks Varslingsinstruks Dato: 8. december 2017 Revideret: Tilbuddets navn og adr. Lysbro Uddannelsescenter, Lysbrohøj 14, 8600 Silkeborg. Hvordan alarmeres redningsberedskabet (alarmanlæg eller telefonisk) Der

Læs mere

I øjeblikket er vi meget optaget af vores udendørsværksteder. Vi udforsker brugen af vand og sand. Vi banker søm i, og saver i træ.

I øjeblikket er vi meget optaget af vores udendørsværksteder. Vi udforsker brugen af vand og sand. Vi banker søm i, og saver i træ. Så er solen virkelig begyndt at titte frem. Det er rigtigt dejligt, for så kan vi alle komme endnu mere ud og nyde vejret og legepladsen. Men det betyder også vi skal passe på solens stråler. Vi skal derfor

Læs mere

Beredskabsstyrelsens udtalelse over Københavns Kommunes forslag til revision af planen for den risikobaserede dimensionering af redningsberedskabet

Beredskabsstyrelsens udtalelse over Københavns Kommunes forslag til revision af planen for den risikobaserede dimensionering af redningsberedskabet Københavns Kommune Beredskabsstyrelsens udtalelse over Københavns Kommunes forslag til revision af planen for den risikobaserede dimensionering af redningsberedskabet 14. november 2011 Københavns Kommune

Læs mere

Generelle Strategier

Generelle Strategier Generelle Strategier Hjælper Dit Barn at Lære mere Effektivt Tips til at beholde Høreapparater (eller Implant) På Nu hvor dit barn har høreapparater, vil udfordringen kunne være at beholde dem på. Det

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Velkommen. Slagelse Sygehus

Velkommen. Slagelse Sygehus Velkommen Slagelse Sygehus Indhold Velkommen til Slagelse Sygehus side 3 Til og fra sygehuset side 4 Praktiske informationer side 5 Når du skal behandles ambulant side 7 Oversigtskort over Slagelse Sygehus

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012

Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012 Velkommen til Grøndalen - det små i det store Marts 2012 Velkommen til den integrerede daginstitution Grøndalen Kære forælder Vi vil gerne byde dit barn og dig velkommen i Grøndalen. Denne folder henvender

Læs mere

Notat om muligheder for etablering af førstehjælperkorps i samarbejde med Region Midtjylland.

Notat om muligheder for etablering af førstehjælperkorps i samarbejde med Region Midtjylland. Notat om muligheder for etablering af førstehjælperkorps i samarbejde med Region Midtjylland. Byrådet vedtog med budgettet for 2015, at det skal undersøges, hvorledes der indenfor det gældende budget kan

Læs mere

1. kvartal 2010. 2. kvartal 2010. 3. kvartal 2010

1. kvartal 2010. 2. kvartal 2010. 3. kvartal 2010 Trafikudvalget -11 TRU alm. del Bilag 98 Offentligt Notat Afrapportering Fjern- og Regionaltog, 3. 1. Antallet af rejser I 3. blev der foretaget ca. 12,8 mio. rejser med DSB's fjern- og regionaltog. Dette

Læs mere

En sund og aktiv hverdag

En sund og aktiv hverdag Der er noget, du skal vide om En sund og aktiv hverdag Vejledning i hvordan man som pårørende til en person med demens kan støtte Produceret af: Køge Kommunes Demensteam juni 2014 Layout og opsætning:

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M42. Medicinsk Center

Patientinformation. Velkommen til M42. Medicinsk Center Patientinformation Velkommen til M42 Medicinsk Center Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om Medicinsk Center og læse om, hvad du

Læs mere

Velkommen til Børne- og Ungdomspsykiatri Odense

Velkommen til Børne- og Ungdomspsykiatri Odense Børne- og Ungdomspsykiatri Odense - universitetsfunktion Velkommen til Børne- og Ungdomspsykiatri Odense www.psykiatrienisyddanmark.dk Børne- og Ungdomspsykiatri Odense Børne- og Ungdomspsykiatri Odense

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN REGNERSGAARD PLANTAGE REFERAT GENERALFORSAMLING D. 3. AUG 2008

GRUNDEJERFORENINGEN REGNERSGAARD PLANTAGE REFERAT GENERALFORSAMLING D. 3. AUG 2008 Nr. 48 i rækken. Antal fremmødte: 40 Pkt. 1: Valg af dirigent: Ledgaard Kobjældevej 16 valgt. Pkt. 2: Valg af referent: Ebbe Nørtved valgt. Pkt. 3: Formandens beretning. Stranden: For øjeblikket er stranden

Læs mere

UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn 6086 Eskortetjeneste 1 B. Kort navn ESKORTE 1 FAGPLAN C. Formål Uddannelsen skal sætte enheden i stand

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn på Botilbuddet Vangsbovej

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn på Botilbuddet Vangsbovej Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, Tilsynsenheden Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn på Botilbuddet Vangsbovej 7. oktober 2013 Oplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Bostedet Vangsbovej Tilbudstype

Læs mere

AFTER DARK. Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar

AFTER DARK. Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar AFTER DARK Billeder og tekst kender vi intet til på redaktionen så vi fralægger os et hvert ansvar Ledende medarbejder, på den til tider udmærkede publikation "Tog 60", Steen Christensen, har efter mange

Læs mere

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen By- og Kulturforvaltningen Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen Byudvikling Byrum og Mobilitet By- og Kulturudvalget har på udvalgsmøde 12. januar 2016 bedt By- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Vi havde op til kommunesammenlægningen haft meget fart på og jeg hørte da også bemærkninger fra flere sider om ikke der var for meget fart på.

Vi havde op til kommunesammenlægningen haft meget fart på og jeg hørte da også bemærkninger fra flere sider om ikke der var for meget fart på. Beretning 2008 Tønder Brandvæsen Det er nu 2 år siden, at vi tog hul på både en ny kommunestruktur, og et nyt dimensioneringsgrundlag, hvor det ikke længere var detaljerede centrale regler, men en konkret

Læs mere

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv

Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Temanummer Februar 2011: Vi Vil Klare Os Selv Af Anders Kjærulff, Direktør Nyhedsbrevet sætter i dette nummer fokus på hjemmetrænerprojektet Vi Vil Klare Os Selv. At kunne klare sig selv i egen bolig så

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Nyt fælles sundhedstelt på Folkemødet 2016 er det noget for jer?

Nyt fælles sundhedstelt på Folkemødet 2016 er det noget for jer? Nyt fælles sundhedstelt på Folkemødet 2016 er det noget for jer? Folkemødet udtaler: Til Folkemødet 2016 vil vi igen gerne slå et slag for partnerskaber og tværgående samarbejder ud fra holdningen om,

Læs mere

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015.

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015. Notat Til: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Vallensbæk kommuner Kopi til: Ballerup og Egedal kommuner, TOR, KAV, MKL Sagsnummer Sagsbehandler TOR JBN Direkte +45 36 13 16 40 66 Fax - JBN@moviatrafik.dk

Læs mere

Kriterier for valg af hjemsted til nyt fælles sønderjysk beredskab

Kriterier for valg af hjemsted til nyt fælles sønderjysk beredskab Brand og Redning Dato: 06-05-2015 Sagsnr.: 15/13202 Dok.løbenr.: 121541/15 Sagsbehandler: Jarl Vagn Hansen Direkte tlf.: 73767294 E-mail: jvh@aabenraa.dk Kriterier for valg af hjemsted til nyt fælles sønderjysk

Læs mere

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1

02-03-2016. Sagsnr. 2016-0051357. Dokumentnr. 2016-0051357-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 02-03-2016 Sagsnr. 2016-0051357 Den Kvikke Vej Vidensbydel Nørre Campus er en af Europas største koncentrationer af uddannelse, grundforskning

Læs mere

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09. 28.05.2014 Side 1 af 7 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.47 Sted: Holbæk Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Odder Kommunes Træningscenter OKTC

Odder Kommunes Træningscenter OKTC Odder Kommunes Træningscenter OKTC Side 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Indledning... 4 Formål... 4 Opgaver... 4 Ansvar... 4 Gyldighedsområde... 4 Ajourføring af planen... 4 Afprøvning af planen... 4

Læs mere