2/12. flåden. For fiskere vil et sådant krav følge af ILO 1 -konvention nr. 188, som Danmark endnu ikke har tilsluttet sig.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2/12. flåden. For fiskere vil et sådant krav følge af ILO 1 -konvention nr. 188, som Danmark endnu ikke har tilsluttet sig."

Transkript

1 11. marts 2008 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af sømandsloven og lov om sikkerhed til søs (Afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse og tilbageholdelse af skibe til sikring af bødekrav) 1. Lovforslagets baggrund og indhold Som et led i Finanslovsforslaget for 2008 afskaffes statens tilskud til lægeundersøgelser af søfarende og fiskere. For søfarende i handelsflåden sker det den 1. juli 2008, mens det for fiskere først sker ved udgangen af Den anden del af lovforslaget indeholder en udvidet adgang til at tilbageholde skibe til sikring af bødekrav. Dette er et led i regeringens handlingsplan Danmark som Europas førende søfartsnation. 1. Afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse Efter sømandsloven kræves der en lægeundersøgelse med tilfredsstillende resultat for at kunne arbejde om bord på et skib. Denne undersøgelse skal gentages hver andet år, for unge under 18 år hvert år. Den statslige betaling er historisk begrundet. I dag tilgodeser ordningen rederibranchen og fiskere i forhold til andre brancher, hvor betaling for foreskrevne lægeundersøgelser enten påhviler arbejdsgiveren i henhold til lovgivningen eller er et anliggende for arbejdsmarkedets parter. Lægeundersøgelsen koster 550 kr. Staten afholder i dag alle udgifter til lægeundersøgelserne. De årlige udgifter beløber sig til 5,0 mio. kr. Lovforslaget vil medføre en årlig besparelse for staten på 2,1 mio. kr. i 2008 stigende til 5,0 mio. kr. i 2011, hvor tilskuddet er endeligt udfaset. Efter lovforslaget vil der stadig blive stillet krav om lægeundersøgelse for at kunne arbejde på et handelsskib eller fiskeskib. Undersøgelsen skal også fortsat være gratis for den ansatte. Gældende internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt, og EU-direktiv 1999/63/EF af 21. juni 1999 om arbejdstid/hviletid indeholder krav om regelmæssig lægeundersøgelse af søfarende i handels-

2 2/12 flåden. For fiskere vil et sådant krav følge af ILO 1 -konvention nr. 188, som Danmark endnu ikke har tilsluttet sig. Statstilskuddets bortfald indebærer, at betalingsforpligtelsen overtages af arbejdsgiverne. Der vil dog ikke altid være en arbejdsgiver, der kan afholde udgiften på tidspunktet for lægeundersøgelsen. Det gælder, hvor den søfarende/fiskeren skal have fornyet sundhedsbeviset, inden denne ansøger om nyt arbejde. Det følger dog af lovforslaget, at det første mønstringssted efter undersøgelsen dækker udgifterne, såfremt mønstringen er i rimelig nærhed af undersøgelsestidspunktet. Også uddannelsessøgende vil i visse situationer ikke have en arbejdsgiver til at betale for undersøgelsen. For de uddannelsessøgende til f.eks. skibsofficersuddannelsen og uddannelsen til menige søfolk bliver der i dag stillet krav om lægeundersøgelse for at sikre, at de unge ikke begynder på en uddannelse, som de ikke kan bruge til søs, f.eks. fordi de er farveblinde eller har andre sygdomme, der er kassationsgrund. Mange af de uddannelsessøgende har allerede en ansættelsesaftale med et rederi, men der optages hvert år ca. 350 studerende uden en ansættelsesaftale, som så selv vil skulle afholde udgifterne. Der vil dog være tale om en engangsudgift. 2. Tilbageholdelse til sikring af bødekrav og sagsomkostninger Som et led i regeringens handlingsplan for Danmark som Europas førende søfartsnation blev Danmark i september 2006 som det første land i verden auditeret af FN s internationale søfartsorganisation, IMO 2. Auditeringen forløb godt, og det team, der auditerede Danmark, fandt, at Danmark levede op til de internationale konventioner. Auditteamet påpegede en række områder, hvor den danske maritime lovgivning og administration var nyskabende og dermed til gavn for sikkerhed, sundhed og miljø. Der blev dog også peget på, at den danske opfølgning på overtrædelser af de internationale sejladsbestemmelser m.v. tager lang tid og ofte resulterer i små bøder. Lov om sikkerhed til søs giver allerede i dag hjemmel til at tilbageholde skibe, som sikkerhed for bødekrav i tilfælde af overtrædelse af bestemmelserne om oliejournaler m.v. Med henblik på at effektivisere bødeopkrævningen foreslås det med lovforslaget at udvide politiets adgang til at tilbageholde skibe til sikring af bødekrav og sagsomkostninger. Lovforslagets bemærkninger indeholder endvidere en omtale af en ændring i Søfartsstyrelsens administrative praksis, hvorefter styrelsen 1 ILO: International Labour Organization. 2 IMO: International Maritime Organization.

3 3/12 i højere grad vil indstille til politiet, at der rejses tiltale efter bestemmelserne om virksomhedsansvar. Det bemærkes, at der i vedlagte høringssvar om ændring af lov om sikkerhed til søs er foretaget visse overstregninger. Dette har baggrund i, at forslaget om at udvide politiets adgang til at tilbageholde skibe til sikring af bødekrav oprindelig indgik i et andet lovforslag, som imidlertid bortfaldt efter høringen. Forslaget vedrørende tilbageholdelse af skibe er efterfølgende inddraget i nærværende lovforslag, uden at der er foretaget fornyet høring. Overstregningerne i høringssvarene relaterer derfor til de bortfaldne elementer. 2. Forslag til ændring af sømandsloven afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse 2.1. Hørte organisationer m.v. Forslaget til ændring af sømandsloven har været i høring hos følgende organisationer m.v.: Advokatrådet, Beskæftigelsesministeriet, Bilfærgernes Rederiforening, Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Rederiforening, Danmarks Statistik, Dansk Sø-Restaurations Forening, Danske Regioner, Datatilsynet, Domstolsstyrelsen, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Fag og Arbejde, Fagligt Fælles Forbund (3F), Finansministeriet, Finanstilsynet, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, Fiskernes Forbund, Forbrugerstyrelsen, Foreningen af Småøernes Færgeselskaber, Forsvarsministeriet, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, HORESTA, Kommunernes Landsforening, Konkurrencestyrelsen, Landsorganisationen i Danmark, Lægeforeningen, Maskinmestrenes Forening, Metal Søfart, Patent- og Varemærkestyrelsen, Rederiforeningen af 1895, Rederiforeningen for Mindre Skibe, Rigsrevisionen, Sammenslutningen af Mindre Erhvervsfartøjer, Sikkerhedsstyrelsen, Skatteministeriet, Statens Byggeforskningsinstitut, Statsansattes Kartel, Statsministeriet, Statstjenestemændenes Centralorganisation II, Sundhedsstyrelsen, Søfartens Arbejdsmiljøråd, Søfartens Ledere Dansk Navigatørforening, Transportministeriet og Træskibs Sammenslutningen Høringssvarene og kommentarer hertil Hovedparten af de hørte organisationer og m.v. har udtrykt støtte til forslaget eller meddelt, at man ikke har nogen bemærkninger. Dette gælder for: Advokatrådet, Beskæftigelsesministeriet, Danmarks Statistik, Datatilsynet, Domstolsstyrelsen, Finansministeriet, Finanstilsynet, Forbrugerstyrelsen, Forsvarsministeriet, Landsorganisationen i Danmark, Maskinmestrenes Forening, Patent- og Varemærkestyrelsen, Rigsrevisionen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Søfartens Ledere Dansk Navigatørforening. Kommunernes Landsforening (KL) har anmodet om, at det i loven præciseres, hvilke lægeydelser der indgår i den pågældende lægeundersøgelse.

4 4/12 Som forslaget er formuleret, er det muligt at lægge vidt forskellige ydelser ind med heraf meget varierende prisfastsættelse som konsekvens. KL har videre anført, at kommunerne er arbejdsgiver i forhold til personale på en del færger i Danmark. Bortfaldet af det statslige tilskud vil derfor få økonomiske konsekvenser for kommunerne, idet der er tale om et lovkrav om lægeundersøgelse, inden der udføres tjeneste om bord. KL har anmodet om, at der redegøres for disse konsekvenser i de almindelige bemærkninger til lovforslaget, og at lovforslaget optages på det årlige lov- og cirkulæreprogram (økonomisk høring). Rederiforeningen for mindre Skibe og Bilfærgernes Rederiforening har anført, at betaling af lægeundersøgelse af de søfarende vil ramme skævt i forhold til, hvilken del af skibsfarten der har glæde af de lempelser, som skibsfart indrømmes i Danmark. Endvidere har de anført, at spørgsmålet om betaling burde overlades til erhvervets parter til forhandling. Rederiforeningerne henviser til, at det af standard A.1.4.5(b) i ILO s konvention om søfarendes arbejdsforhold fremgår, at udgifter til lovpligtige lægeundersøgelser kan bæres af den søfarende. Ifølge rederiforeningerne er formålet med denne bestemmelse at begrænse de omkostninger, som kan pålægges den søfarende i forbindelse med forhyring, men der peges på, at regeringerne og de sociale parter dog har ment, at netop denne omkostning kunne pålægges den søfarende som en forudsætning for ansættelsen. Endelig mener de ikke at ordet gratis i den aftale om tilrettelæggelse af arbejdstiden for søfarende, som er indgået mellem European Community Shipowners Association (ECSA) og Federation of Transport Workers Union in the European Union (FST) gennemført ved Rådets Direktiv 1999/63 af 21. juni 1999 er begrænset til forståelsen gratis for den søfarende. Danmarks Rederiforening (DR) finder, at jobsøgende søfarende uden ansættelsesforhold selv må afholde omkostningen til lægeundersøgelsen på lige fod med f.eks. elever, der ikke har en arbejdsgiver. Fiskernes Forbund mener, at et ledigt medlem, der skal have fornyet sundhedsbevis efter den 1. januar 2011, vil få svært ved at opnå hyre, fordi arbejdsgiverne hellere vil ansætte en, der stadig har et gyldigt sundhedsbevis. Danmarks Fiskeriforening finder, at det er urimeligt, at det er den første arbejdsgiver efter en påbudt lægeundersøgelse, der skal betale for undersøgelsen. Foreningen mener, at det er indblanding i overenskomsten. CO Søfart har på vegne af Metal Søfart og Dansk Sø-Restaurations Forening anført, at man frygter, at arbejdsgivere fremover vil risikovurdere

5 5/12 de søfarende og sortere personer fra, der udseendemæssigt eller helbredsmæssigt måske kan antages ikke at bestå lægeundersøgelsen. I forlængelse heraf frygter man også, at arbejdsgivere vil nægte at betale for helbredsundersøgelser, som ansatte søfarende ikke kan gennemgå med tilfredsstillende resultat. Fagligt Fælles Forbund (3F) ønsker, at eleverne på de maritime uddannelser ikke selv skal betale for lægeundersøgelsen. Lægeforeningen har udtrykt bekymring for, om lovændringen vil betyde, at flere lægeundersøgelser vil komme til at foregå i udlandet på grund af tidspres og med tab af kvalitet i undersøgelserne. Kommentar Med lovforslaget fjernes en historisk begrundet særbehandling af rederibranchen og fiskeriet i forhold til andre brancher, hvor lægeundersøgelse også er et krav. I andre brancher er udgifterne til lægeundersøgelse et anliggende mellem arbejdsmarkedets parter eller påhviler arbejdsgiveren i henhold til lovgivning på det pågældende område. I overensstemmelse med det af KL anførte om kommunernes udgifter til lægeundersøgelser, er det omtrentlige beløb (under kr. årligt) nu anført i lovforslagets bemærkninger. Søfartsstyrelsen vil endvidere optage punktet på lov- og cirkulæreprogrammet 2007/2008 med henblik på afklaring af eventuel DUT-kompensation (DUT: Det udvidede totalbalanceprincip). Søfartsstyrelsen mener ikke, at man kan udlægge den sociale aftale, der ligger til grund for direktivet om arbejdstid for de søfarende på en sådan måde, at regeringerne i EU-landene skulle have accepteret, at parterne kunne aftale, at staten skal betale for lægeundersøgelsen. Den naturlige forståelse af aftalen vil være, at den søfarende ikke skal betale. Denne fortolkning understøttes også af, at ILO-konvention 180, der gennemføres ved aftalen, ikke indeholder krav om lægeundersøgelse, og at den ILOkonvention, der omhandler krav om lægeundersøgelse, ikke berører betalingsspørgsmålet. Det gælder også den nye ILO-konvention, Maritime Labour Convention, Spørgsmålet overlades derfor til national lovgivning og/eller nationale overenskomster. Med den europæiske aftale må parterne selv anses for at have taget stilling til betalingsspørgsmålet. DR ønsker, at alle jobsøgende selv skal afholde udgiften til lægeundersøgelse. Da udgangspunktet for lovforslaget er så vidt muligt at stille den søfarende, som under den nuværende lov, er dette ønske ikke imødekommet. Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at den første arbejdsgiver efter undersøgelsen dækker udgifterne, hvis den pågældende undersøgelse benyttes i forbindelse med ansættelsen. En arbejdsgiver kommer således ikke til at betale for en lægeundersøgelser, som den pågældende ikke får gavn af.

6 6/12 I relation til det af Fiskernes Forbund anførte vurderes det ikke, at de ca. 550 kr., som en lægeundersøgelse koster, vil afholde en kommende arbejdsgiver fra at ansætte den, som arbejdsgiveren anser for den bedst egnede. Det gælder for alle forbundets medlemmer samt for alle andre fiskere og søfarende at deres sundhedsbeviser med jævne mellemrum skal fornys, hvorved der vil skulle betales for en lægeundersøgelse. Det betyder, at alle arbejdstagere vil være stillet ens i denne forbindelse. For så vidt angår 3F s bemærkninger om, at uddannelsessøgende uden et ansættelsesforhold bør få betalt deres lægeundersøgelse, bemærkes, at betaling af lægeundersøgelsen kun er aktuel for de personer, der i modsætning til f.eks. officersaspiranter ikke har en ansættelsesaftale. For sådanne personer er der tale om en engangsudgift. Denne adskiller sig ikke fra udgifter til bøger og andet materiale, som uddannelsessøgende har brug for. Det vil dermed ikke være en urimelig belastning for de uddannelsessøgende og næppe være en udgift af en sådan størrelsesorden, at den vil afholde nogen fra at søge netop de maritime uddannelser Overgangen fra statsfinansiering af lægeundersøgelse af fiskere til finansiering af arbejdsgiveren er fastsat til 1. januar 2011, det vil sige efter udløbet af arbejdsaftalen/overenskomsten for fiskeriet. Erhvervet har således mulighed for at tage højde for ændringen ved kommende arbejdsaftaler. I relation til spørgsmålet om, hvorvidt nogle arbejdsgivere vil prøve at undslå sig betalingsforpligtelsen for lægeundersøgelse bemærkes, at det klart fremgår af lovforslaget, at en arbejdsgiver skal betale for ansattes lægeundersøgelse og nye ansattes lægeundersøgelse, såfremt lægeundersøgelse benyttes i ansættelsesforholdet, og den pågældende arbejdsgiver er første arbejdsgiver efter lægeundersøgelsen. I disse tilfælde påhviler betalingsforpligtelsen således arbejdsgiveren. Lovforslaget ændrer ikke på de krav, der kan stilles til den ansattes helbredstilstand. Det virker derfor ikke sandsynligt, at arbejdsgiveren på baggrund af lovforslaget nu vil stille andre krav til arbejdstageren, end denne hidtil har stillet. Det afgørende må fortsat være, om den søfarendes helbredstilstand er i orden. Lovforslaget omfatter kun den lovpligtige lægeundersøgelse af søfarende med henblik på at konstatere, om den søfarende er egnet til skibstjeneste, evt. med begrænsninger. Prisen for en lægeundersøgelse af en søfarende hos en søfartslæge fastsættes af Søfartsstyrelsen efter forhandling med den almindelige danske lægeforenings attestudvalg. Med lovforslaget er der ikke lagt op til, at der skal ske en ændring af den nuværende praksis, hvor lægeundersøgelser i vidt omfang finder sted i Danmark og foretages af en søfartslæge udpeget af Søfartsstyrelsen.

7 7/12 3. Forslag til ændring af lov om sikkerhed til søs tilbageholdelse af skibe til sikring af bødekrav og sagsomkostninger 3.1. Hørte organisationer m.v. Forslaget til ændring af lov om sikkerhed til søs har været i høring hos følgende organisationer m.v.: 3F Hotel & Restauration, Advokatrådet, Beskæftigelsesministeriet, Bilfærgernes Rederiforening, Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Rederiforening, Danmarks Statistik, Dansk Sø-Restaurations Forening, Danske Havne, Danske Regioner, Datatilsynet, Domstolsstyrelsen, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Fag og Arbejde, Fagligt Fælles Forbund (3F), Finansministeriet, Finanstilsynet, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, Fiskernes Forbund, Forsvarsministeriet, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, Justitsministeriet, Kommunernes Landsforening, Konkurrencestyrelsen, Landsorganisationen i Danmark, Maskinmestrenes Forening, Metal Søfart, Miljøministeriet, Patent- og Varemærkestyrelsen, Radiotelegrafistforeningen af 1917, Rederiforeningen af 1895, Rederiforeningen for Mindre Skibe, Rigsrevisionen, Sammenslutningen af Mindre Erhvervsfartøjer, Sikkerhedsstyrelsen, Skatteministeriet, Statens Byggeforskningsinstitut, Statsansattes Kartel, Statsministeriet, Statstjenestemændenes Centralorganisation II, Søfartens Arbejdsmiljøråd, Søfartens Ledere Dansk Navigatørforening, Sølovsudvalgets medlemmer, Sømændenes Forbund, og Transportministeriet Høringssvarene og kommentarer hertil Hovedparten af de hørte organisationer m.v. har udtrykt støtte til forslaget eller meddelt, at man ikke har nogen bemærkninger. Dette gælder for: Advokatrådet, Danmarks Statistik, Domstolsstyrelsen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Finanstilsynet, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, Konkurrencestyrelsen, Kystdirektoratet, Maskinmestrenes Forening, Miljøstyrelsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Rigsrevisionen og Sømændenes Forbund. Der er modtaget høringssvar med kritiske bemærkninger fra en række organisationer m.v. Bemærkningerne falder i 4 hovedkategorier: 1) Bemærkninger vedrørende øget anvendelse af virksomhedsansvar. 2) I hvilke tilfælde kan der ske tilbageholdelse? 3) Hvem rammes af tilbageholdelsesindgrebet? 4) Er tilbageholdelsesindgrebet proportionalt? Ad 1): Bemærkninger vedrørende øget anvendelse af virksomhedsansvar Danmarks Rederiforening (DR) har anført, at man ikke kan tilslutte sig det i bemærkningerne anførte, hvorefter Søfartsstyrelsen fremover i øget omfang vil indstille til politiet, at der rejses tiltale efter bestemmelserne om virksomhedsansvar. Justitsministeriet (JM)/Rigsadvokaten har ikke bemærkninger til den øgede anvendelse af virksomhedsansvar. Det er således forudsat i forar-

8 8/12 bejderne til straffelovens bestemmelser om virksomhedsansvar, at virksomhedsansvaret på mange områder må være det primære. JM/Rigsadvokaten bemærker dog at gennemførelse af sager, hvor den tiltalte er hjemmehørende i udlandet, vil kunne volde vanskeligheder, og at dette også gælder, selv om ansvar gøres gældende imod et rederi. JM/Rigsadvokaten bemærker endvidere, at det forhold, at Søfartsstyrelsen fremover i øget omfang vil indstille, at der rejses tiltale for virksomhedsansvar, næppe i alle tilfælde vil føre til den ønskede forhøjelse af bødeniveauet. Der peges i denne forbindelse på muligheden for at fastsætte vejledende bødepositioner i forbindelse med lovændringer. Kommentar I forbindelse med auditeringen af de danske søfartsmyndigheder i 2006 pegede IMO som anført oven for på, at den danske opfølgning på overtrædelser af de internationale sejladsbestemmelser m.v. tager lang tid og ofte resulterer i små bøder. Søfartsstyrelsen har på den baggrund besluttet at ændre styrelsens administrative praksis, således at det fremover i højere grad vil blive indstillet til politiet, at der skal rejses tiltale efter bestemmelserne om virksomhedsansvar, idet anvendelse af virksomhedsansvar erfaringsmæssigt resulterer i højere bøder, end hvis der alene rejses tiltale imod enkeltpersoner. Denne ændring af praksis kan ske inden for den eksisterende lov. For at synliggøre praksisændringen er der i lovforslagets bemærkninger redegjort for praksisændringen. Anvendelse af virksomhedsansvar forudsætter, at de almindelige betingelser herfor i straffelovens 5. kapitel er til stede, herunder at der inden for rederiet er begået lovovertrædelser, som kan tilregnes en eller flere til rederiet knyttede personer eller rederiet som sådan. Den øgede anvendelse af virksomhedsansvar sigter både imod danske og udenlandske skibe. Formålet er at gøre rederiet ansvarlig for overtrædelse af sikkerhedsforskrifter. I forhold til det af JM/Rigsadvokaten anførte om muligheden for at indføre vejledende bødepositioner i forbindelse med lovændringer bemærkes det, at sigtet med forslaget ikke er en revision af de enkelte strafbestemmelser, men derimod at give mulighed for tilbageholdelse indenfor de eksisterende straframmer. I forbindelse med en evt. revision af de enkelte strafbestemmelser, vil vejledende bødepositioner blive overvejet. Ad 2): I hvilke tilfælde kan der ske tilbageholdelse? Danmarks Rederiforening (DR) finder, at der er tale om en meget betydelig udvidelse af den eksisterende adgang til at tilbageholde skibe til sikring af bødekrav og sagsomkostninger.

9 9/12 De kritiserer, at bestemmelsen giver adgang til at tilbageholde skibe til sikring af bødekrav og sagsomkostninger for en hvilken som helst overtrædelse af lov om sikkerhed til søs, lov om skibes besætning og bestemmelser udstedt i medfør af disse love, mens de eksisterende regler om tilbageholdelse til sikring af bødekrav og sagsomkostninger alene gælder i tilfælde af overtrædelse af bestemmelserne om oliejournaler m.v., som er nemt konstaterbare. Formand for Sølovsudvalget, Mette Christensen (MC) har peget på, at der i de tilfælde, hvor der i dag kan ske tilbageholdelse til sikring af bødekrav m.v., er tale om let konstaterbare overtrædelser (overtrædelse af bestemmelserne om at føre oliejournaler m.v.). Kommentar Lovforslaget indeholder en bestemmelse, som udvider adgangen til at tilbageholde skibe til sikring af bødekrav og sagsomkostninger. Dette forslag skal navnlig tjene til at forbedre mulighederne for retsforfølgning i tilfælde, hvor skibet er hjemmehørende i udlandet. Navnlig i sager, hvor der er begået overtrædelser om bord på udenlandske skibe, er der en oplagt risiko for, at skibet forsvinder, og at bøden derfor ikke eller kun meget vanskeligt kan inddrives. I disse tilfælde vil en tilbageholdelse af skibet, indtil bøden er betalt, eller der er stillet sikkerhed herfor, være et effektivt middel til at effektivisere sanktioneringen. Med lovforslaget understreges det, at der ses med lige alvor på alle overtrædelser af lov om sikkerhed til søs og besætningsloven. Med lovforslaget vil samme princip således gøre sig gældende, hvad enten der er tale om overtrædelse af bestemmelserne om oliejournaler m.v. eller om en anden overtrædelse af lov om sikkerhed til søs eller besætningsloven. Den foreslåede ændring vedrører alene, hvilke lovovertrædelser der kan begrunde tilbageholdelse af skibe til sikring af bødekrav m.v., ikke den personkreds, som berøres af tilbageholdelsen. Det er i høringssvarene anført, at den gældende bestemmelse i 31 b alene vedrører overtrædelser, som er let konstaterbare. Det skal i den forbindelse bemærkes, at bestemmelsen blev indført samtidig med en tilsvarende ændring i havmiljøloven, som indebærer, at der kan ske tilbageholdelse af skibe til sikring af bødekrav m.v. i tilfælde af ulovlige olieudledninger. Disse sager er bevismæssigt ofte særdeles vanskeligt gennemførlige. Tilbageholdelse forventes langt overvejende anvendt i tilfælde, hvor overtrædelserne er sket i den økonomiske interesse for den, der disponerer over skibet, eller inden for rammerne af rederiets instruktionsbeføjelse, eller hvor der er grundlag for at gøre virksomhedsansvar gældende. Som anført oven for resulterer virksomhedsansvaret i væsentligt højere bøder, end hvis der alene gøres ansvar gældende imod enkeltpersoner.

10 10/12 Tilbageholdelsesindgrebet tænkes således ikke anvendt i tilfælde, hvor besætningen begår overtrædelser, som må betegnes som helt abnorme skridt, som ligger uden for rederiets almindelige virksomhed. En gråzone er tilfælde af spiritussejlads, hvor der traditionelt ikke pålægges virksomhedsansvar. Spiritussejlads sker normalt heller ikke i rederiets interesse, hvorfor det kan synes urimeligt at lade rederiet bære byrden for en tilbageholdelse, indtil bøden er betalt. Alligevel findes det hensigtsmæssigt også i disse tilfælde at give mulighed for tilbageholdelse. Dels ligger alkoholfri sejlads inden for rederiets instruktionsbeføjelse, idet rederiet har mulighed for at fastsætte en alkoholpolitik, dels har der været eksempler på, at udenlandske skibsførere har overtrådt bestemmelserne om spiritussejlads. Det kan være vanskeligt at sanktionere spiritussejlads, fordi der ikke er mulighed for at varetægtsfængsle de pågældende 3. De berusede personer kan således frit rejse ud af landet, hvorefter inddrivelse af bøden ofte umuliggøres. Med opstramningen forstærkes indsatsen mod spiritussejlads, hvor udenlandske skibe er involveret. Ad 3): Hvem rammes af tilbageholdelsesindgrebet? Danmarks Rederiforening (DR) finder ikke, at der bør kunne blive tale om tilbageholdelse, hvis der er tale om overtrædelse af et krav, som alene påhviler en ansat eller en tids- eller rejsebefragter. Justitsministeriet/Københavns Politi har anført, at der kun bør ske tilbageholdelse til sikkerhed for betaling af bøder og sagsomkostninger, såfremt tiltale rettes mod skibets ejer. Formand for Sølovsudvalget, Mette Christensen (MC), har peget på det betænkelige i, at der foretages tilbageholdelse til sikring af krav, som skibets ejer ikke hæfter for. MC har endvidere foreslået en række tilpasninger af mere teknisk karakter, herunder at det bør præciseres, hvorledes fyldestgørelse kan ske. Kommentar Lovforslaget giver øget mulighed for at tilbageholde skibe, indtil bøder m.v. er betalt, eller der er stillet sikkerhed herfor. For udenlandske køretøjer er der en lignende ordning på færdselslovens område, hvor der på tilsvarende måde er adgang til at tilbageholde køretøjer, indtil bøder m.v. er betalt. Dette sker også, selv om overtrædelsen begås af en anden end den, som ejer køretøjet. Efter de gældende bestemmelser i retsplejeloven vil der alene kunne ske tilbageholdelse (beslaglæggelse) af skibet til sikkerhed for bødekrav og 3 Varetægtsfængsling forudsætter, at straffen i det konkrete tilfælde må antages at ville medføre højere straf end fængsel i 30 dage, hvilket kun helt undtagelsesvis vil være tilfældet ved spiritussejlads.

11 11/12 sagsomkostninger, såfremt det er skibets ejer, som har begået overtrædelsen. Der er allerede i dag en undtagelse fra dette i lov om sikkerhed til søs, idet der tillige kan ske tilbageholdelse til sikkerhed for bødekrav, såfremt den skyldige er en anden end skibets ejer (og den pågældende lovligt har rådighed over skibet). Bestemmelsen omfatter imidlertid i dag kun overtrædelser vedrørende manglende eller mangelfuld førelse af olie-, last- eller affaldsjournaler. Ved lovforslaget udvides dette til at omfatte alle overtrædelser af lov om sikkerhed til søs og besætningsloven, som sker som led i skibets drift. Overtrædelser til søs, som sker som led i skibets drift, vil ofte ske i rederiets økonomiske interesse. Der kan eksempelvis være tale om, at man om bord på skibet benytter for lidt eller ukvalificeret arbejdskraft, at man tilsidesætter bestemmelser om vagthold og udkig, eller at man ser stort på bestemmelserne om hviletid. I sådanne tilfælde vil der som oftest være grundlag for at føre straffesag mod såvel medlemmer af besætningen som mod det rederi, som driver skibet (enten fordi rederiet selv har begået strafbare forhold, eller fordi man via virksomhedsansvaret er ansvarlig for besætningens overtrædelser). Sigtet med bestemmelsen er således at fremtvinge, at der stilles sikkerhed for bødekrav, før skibet sejler videre. I praksis forventes det at være ganske sjældent, at der ikke vil blive stillet en sådan sikkerhed, således at tilbageholdelse nødvendiggøres. Kravet om sikkerhedsstillelse vil primært volde ulempe for den person eller virksomhed, som har interesse i skibets fortsatte sejlads, hvilket ikke nødvendigvis er den samme person eller virksomhed, som strafansvaret retter sig imod. Er et skib lejet ud (tidsbefragtet) vil generne ved tilbageholdelsen således i første række ramme tidsbefragteren, idet skibet ikke vil få lov til at sejle videre, før der er stillet sikkerhed for bøden. I sådanne tilfælde vil tidsbefragteren, såfremt den pågældende har stillet sikkerhed for at fremme skibets hurtige videresejlads, formentlig kunne gøre et erstatningsansvar gældende over for det rederi, som er ansvarlig for skibets drift, og mod hvem bødekravet retter sig. Søfartsstyrelsen har efterfølgende drøftet denne del af lovforslaget med JM, som har tilkendegivet, at man som følge af de særlige forhold til søs er enig i, at det bør være muligt at tilbageholde skibet, selv om bødekravet retter sig imod en anden end skibets ejer. Den mistænkte vil ved overtrædelser til søs ofte være f.eks. kaptajnen eller det selskab, der råder over skibet. Imidlertid ejer kaptajnen sjældent skibet, ligesom det selskab, som disponerer over skibet, ikke nødvendigvis er identisk med det selskab, som ejer skibet. Dette er baggrunden for, at der også i den eksisterende bestemmelse i 31 b i lov om sikkerhed til søs er hjemmel til at tilbageholde skibet, selv om bødekravet retter sig imod en anden end ejeren. Der henvises i øvrigt

12 12/12 for så vidt angår dette forhold til bemærkningerne til den gældende bestemmelse i 31 b, som blev indsat ved lov nr. 316 af 5. maj Ad 4) Er tilbageholdelsesindgrebet proportionalt? Justitsministeriet (JM)/Rigsadvokaten har anført, at der i bemærkningerne bør henvises til det almindelige proportionalitetsprincip i retsplejelovens 805. Formand for Sølovsudvalget, Mette Christensen (MC), har anført, at det risikeres, at tilbageholdelse ikke vil være proportionalt med bødens størrelse. Endvidere bør det præciseres, at det er domstolene, som træffer afgørelse om tilbageholdelse, men således at politiet kan gøre det, hvis øjemedet ellers forspildes. Kommentar Sigtet med lovforslaget er alene at muliggøre tilbageholdelsesindgrebet i de tilfælde, hvor dette indgreb er proportionalt med overtrædelsens karakter. Spørgsmålet om proportionalitet er omtalt i bemærkningerne til den gældende bestemmelse i 31 b. Lignende bemærkninger er nu indsat i lovforslaget. I forhold til spørgsmålet om præcisering af domstolenes kompetence, er der i lovforslagets bemærkninger allerede henvist til bemærkningerne til den gældende bestemmelse i 31 b. Det fremgår heraf, at henvisningen til retsplejelovens kapitel 74 bl.a. indebærer, at afgørelse om tilbageholdelse skal træffes af retten, medmindre tilbageholdelsens øjemed ville forspildes, hvis retskendelse skulle afventes. Indhentelse af retskendelse vil i almindelighed tage væsentlig længere tid, end skibene er i havn, og det vil derfor i praksis som altovervejende hovedregel ikke være muligt at indhente forudgående retskendelse. 3. Tekniske ændringer I forbindelse med forslagets lovtekniske gennemgang i Justitsministeriet og drøftelser med de berørte myndigheder er der foretaget mindre ændringer i lovforslaget, primært af lovteknisk karakter.

Forslag. Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse)

Forslag. Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse) Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 62 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sømandsloven og lov om sikkerhed til søs

Forslag. Lov om ændring af sømandsloven og lov om sikkerhed til søs 2007/2 LSF 101 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og erhvervsmin., j.nr. 2007003211 Fremsat den 12. marts 2008 af økonomi- og erhvervsministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister 2008/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmjn., Søfartsstyrelsen, sag nr. 200807699 Fremsat den 3. december

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L XX Folketinget 2008-09 Fremsat den {FREMSAT} 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Kollektive

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. september 2018 18/05147-2 mjo-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 235 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 7. april 2014 Forslag til Rådets afgørelse om Den Europæiske Unions holdning

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Lov om ændring af søloven, lov om sikkerhed til søs og sømandsloven 1)

Lov om ændring af søloven, lov om sikkerhed til søs og sømandsloven 1) LOV nr 251 af 30/03/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 11. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 201006245 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

HR og CREW MANAGEMENT KONFERENCE. 7. februar 2012. Fm. Jørgen Løje. Skibsregistrering og Jura. Søfartsstyrelsen

HR og CREW MANAGEMENT KONFERENCE. 7. februar 2012. Fm. Jørgen Løje. Skibsregistrering og Jura. Søfartsstyrelsen HR og CREW MANAGEMENT KONFERENCE 7. februar 2012 Fm. Jørgen Løje Skibsregistrering og Jura Søfartsstyrelsen Disposition MLC og dens forhistorie EU-reglerne Handlingsplanen og de danske lovændringer De

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 112 Folketinget Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 112 Folketinget Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til Lovforslag nr. L 112 Folketinget 2016-17 Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om europæiske samarbejdsudvalg, lov om information

Læs mere

Forslag. Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til

Forslag. Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til 2016/1 LSF 112 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2016-7270 Fremsat den 11. januar 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels

Læs mere

UDKAST. 2. I 14 indsættes efter stk. 1 som stk. 2:

UDKAST. 2. I 14 indsættes efter stk. 1 som stk. 2: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om europæiske samarbejdsudvalg, lov om information og høring af lønmodtagere, lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang og lov om lønmodtagers

Læs mere

31. august 2012. Fm. Jørgen Løje. Søfartspolitik og Jura. Søfartsstyrelsen

31. august 2012. Fm. Jørgen Løje. Søfartspolitik og Jura. Søfartsstyrelsen 31. august 2012 Fm. Jørgen Løje Søfartspolitik og Jura Søfartsstyrelsen Danmark ratificerer MLC - 23. juni 2011 Disposition MLC, og dens forhistorie samt EU-reglerne De danske lovændringer og de administrative

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget Lovforslag nr. L 60 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0422 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0422 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0422 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 10. oktober 2008 /jlh Forslag til Rådets direktiv om iværksættelse af den aftale, der er indgået mellem European

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. og lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter

Forslag. Lov om ændring af lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. og lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter Lovforslag nr. L 15 Folketinget 2014-15 Fremsat den 9. oktober 2014 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. og lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter

Forslag. Lov om ændring af lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. og lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter 2014/1 LSF 15 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin. Fremsat den 9. oktober 2014 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen)

Læs mere

MLC gennemførelse i EU-retten. Søfartsstyrelsen v/specialkonsulent Philippe Bauchy, Maritim Regulering og Besætning

MLC gennemførelse i EU-retten. Søfartsstyrelsen v/specialkonsulent Philippe Bauchy, Maritim Regulering og Besætning MLC seminar 20. juni 2013 Søfartsstyrelsen v/specialkonsulent Philippe Bauchy, Maritim Regulering og Besætning Hvordan bliver MLC gennemført i EUretten? Hvor langt er arbejdet? Hvilke betydninger får EU-reglerne?

Læs mere

Folketinget Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Christiansborg 1240 København K.

Folketinget Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Christiansborg 1240 København K. Folketinget Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Christiansborg 1240 København K. Civil- og Politiafdelingen Dato: 16. maj 2007 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.: 2007-156-0106 Dok.: JAU40546

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark strafferetskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K øbe n h a v n K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 6 7 3 M A

Læs mere

Virksomhedsansvar - Valg af ansvarssubjekt i sager om virksomhedsansvar-1

Virksomhedsansvar - Valg af ansvarssubjekt i sager om virksomhedsansvar-1 Virksomhedsansvar - Valg af ansvarssubjekt i sager om virksomhedsansvar-1 Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: juridiske personer;påtale og påtaleundladelse; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 28.9.2011 Status:

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

2. Høringssvar og kommentarer hertil Lovforslaget har været i høring hos følgende organisationer m.v.:

2. Høringssvar og kommentarer hertil Lovforslaget har været i høring hos følgende organisationer m.v.: Erhvervsudvalget 2009-10 L 100 Bilag 1 Offentligt 5. januar 2010 Høringsnotat vedrørende forslag til ændring af lov om sikkerhed til søs, sømandsloven og forskellige andre love og om ophævelse af lov om

Læs mere

2010/1 LSF 189 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016. Forslag. til

2010/1 LSF 189 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016. Forslag. til 2010/1 LSF 189 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 201100777 Fremsat den 7. april 2011 af

Læs mere

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2:

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Garantifond (overdragelse af krav til Lønmodtagernes Garantifond ved tvivl om virksomhedsoverdragelse forud for konkurs m.v.) 1 I lov om Lønmodtagernes

Læs mere

Justitsministeriet Retssikkerhedskommissionens sekretariat Slotholmsgade 10 1216 København K

Justitsministeriet Retssikkerhedskommissionens sekretariat Slotholmsgade 10 1216 København K Sagsnr. MLK/rmu Vores ref. 60.03-02-473 Deres ref. Justitsministeriet Retssikkerhedskommissionens sekretariat Slotholmsgade 10 1216 København K Den 4. september 2003 5HWVVLNNHUKHGVNRPPLVVLRQHQV EHW QNQLQJQU

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Økonomi- og erhvervsministeren har den 27. marts 2008 fremsat lovforslag nr. L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven).

Økonomi- og erhvervsministeren har den 27. marts 2008 fremsat lovforslag nr. L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder (revisorloven). Lovafdelingen NOTAT om Erhvervs- og Selskabsstyrelsens adgang til uden forudgående retskendelse at få adgang til revisionsvirksomheder som foreslået i L 120 om godkendte revisorer og revisionsvirksomheder

Læs mere

MLC og dens betydning på de danske skibe

MLC og dens betydning på de danske skibe MLC og dens betydning på de danske skibe v/ kontorchef Jan Gabrielsen Søfartsstyrelsen MSSM 27. august 2010 Vedtaget i ILO i 2006 Lidt om konventionen Samler mere end 30 konventioner på søfartsområdet

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2010-11 L 102 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen K O M M E N T E R E T O V E R S I G T Dato: 13. december 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2010-9404-0148 Dok.: MHE40712 over høringssvar

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Lovafdelingen Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Carsten Madsen Sagsnr.: 2006-730-0435

Læs mere

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007. UDKAST Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (forhøjelse af aldersgrænsen for aftaler om fratræden) 1 I lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 99/ Den

Skatteministeriet J.nr. 99/ Den Skatteministeriet J.nr. 99/04-650-00033 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 31- Forslag til Lov om ændring af skattekontrolloven og lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v. (Digitalisering af regnskabsoplysninger,

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven (Lovforslag L 83) Oktober 2016 Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven har i perioden 11. 26. oktober

Læs mere

Retsudvalget L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2008-09 L 211 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 19. maj 2009 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2009-730-0875 Dok.:

Læs mere

Skatteudvalget L 96 - O

Skatteudvalget L 96 - O Skatteudvalget L 96 - O Skatteministeriet J.nr. 2005-231-0044 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 96- Forslag til Lov om Forslag til lov om ændring af visse skatte- og afgiftslove, arbejdsmarkedsfondsloven,

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt SUPPLERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. april 2007 /nwj Kommissionens grønbog En fremtidig havpolitik for EU: En europæisk vision for

Læs mere

3.2. Forhøjede strafminima

3.2. Forhøjede strafminima Normalstrafferammen giver derimod ikke i sig selv nogen vejledning med hensyn til, hvad udgangspunktet for strafudmålingen skal være i normaltilfælde. Det er et generelt anerkendt princip, at strafmaksimum

Læs mere

Bekendtgørelse om teknisk forskrift om opfyldelse af kravene til flagstater 1)

Bekendtgørelse om teknisk forskrift om opfyldelse af kravene til flagstater 1) BEK nr 329 af 11/04/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 200902202 Senere ændringer til

Læs mere

Arbejdstilsynets vurdering af om en arbejdsmiljøovertrædelse skal føre

Arbejdstilsynets vurdering af om en arbejdsmiljøovertrædelse skal føre Supplement til høring i forbindelse med udarbejdelse af redegørelse til Folketingets Arbejdsmiljøfagligt Center Arbejdsmarkedsudvalg om arbejdsgivers begrænsede ansvar m.v. Postboks 1228 0900 København

Læs mere

Forslaget er sendt i høring den 5. september 2012 med høringsfrist den 26. september 2012 til i alt 73 myndigheder, organisationer m.v.

Forslaget er sendt i høring den 5. september 2012 med høringsfrist den 26. september 2012 til i alt 73 myndigheder, organisationer m.v. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 40 Bilag 1 Offentligt NOTAT 23. oktober 2012 Høringsnotat ad L 40 - Forslag til ændring af søloven, lov om skibes besætning, lov om tillæg til strandingslov

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedsarbejde i handelsskibe (Arbejdsmiljø i skibe) 1)2)

Bekendtgørelse om sikkerhedsarbejde i handelsskibe (Arbejdsmiljø i skibe) 1)2) BEK nr 846 af 25/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 15. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2018009288 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

2. Danmark udvikler bedre muligheder for danske skibsofficerer og øvrige søfarende udenfor DIS og i udlandet.

2. Danmark udvikler bedre muligheder for danske skibsofficerer og øvrige søfarende udenfor DIS og i udlandet. Politisk oplæg fra Søfartens Ledere, Maskinmestrenes Forening og CO-Søfart om bedre jobmuligheder for danske skibsofficerer, søfarende, DIS og det Blå Danmark November 2009 Foreningerne har siden 1990

Læs mere

BEK nr 290 af 20/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016

BEK nr 290 af 20/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 BEK nr 290 af 20/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2013004888 Senere ændringer

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.)

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) 1 I lov nr. 442 af 7. juni 2001 om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder, som ændret ved lov nr.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs

Forslag. Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs Lovforslag nr. L 131 Folketinget 2018-19 Fremsat den 19. december 2018 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om sikkerhed til søs (Sammensætning af Fiskeriets Arbejdsmiljøråd)

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven Lovforslag nr. L 215 Folketinget 2016-17 Fremsat den 2. juni 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af straffen for utryghedsskabende tiggeri)

Læs mere

Lovudkast. I lov nr. 595 af 12. juni 2013 om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. foretages følgende ændring:

Lovudkast. I lov nr. 595 af 12. juni 2013 om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. foretages følgende ændring: Lovudkast Forslag til Lov om ændring af lov om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau m.v. og lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter I lov nr. 595 af 12. juni 2013 om vikarers

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 29. juni 2006 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2006-702-0033 Dok.: JTS40625 KOMMISSORIUM for udvalget om køberetlig regulering af produktansvar 1. Indledning Ifølge

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring Forslag til Lov om ændring af lov om markedsføring (Indsættelse af faktureringspligt for regningsarbejde og ændring af Forbrugerombudsmandens ansættelsesvilkår) 1 I markedsføringsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven 2016/1 LSF 215 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-731-0087 Fremsat den 2. juni 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen)

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0798 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0798 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0798 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 21. januar 2014 Ændring af ansættelsesretlige direktiver med særbestemmelser for søfarende (KOM(2013)

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K. Sendt til:

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K. Sendt til: Skatteudvalget 2010-11 L 79 Bilag 7 Offentligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Sendt til: maria.eun@skat.dk 25. november 2010 Vedrørende høring over udkast til forslag til lov

Læs mere

BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017

BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017 BEK nr 874 af 02/09/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 4. december 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Kystdirektoratet, j.nr. 06/02335 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse kategorier af personer på skibe

Bekendtgørelse om minimumsbeskyttelse af visse kategorier af personer på skibe BEK nr 722 af 08/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2015013335 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V O M Æ N D R I N G A F L O V O M F O R S V A R E T S E F T E R R E T N I N G S T J E N E S T E

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V O M Æ N D R I N G A F L O V O M F O R S V A R E T S E F T E R R E T N I N G S T J E N E S T E Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 L O M J @ H U M A N R I G H T S. D K M E N N E S K E R E T. D K J. N R. 5 4 0. 1 0 / 3 1 801/

Læs mere

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring NOTAT 1. juli 2014 Vores reference: Sag 2013010286 Arkivkode Søfartspolitik, Jura og Søfartssociale forhold (SJS) /jga Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring af søloven Den

Læs mere

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret

Høringsnotat - L48 vedr. Øfeldt Centret Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 L 48 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI Sags nr.: 1113573 Dok. Nr.: 743286 Dato: 6. december 2011

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0151 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0151 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0151 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 6. maj 2008 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2008-84-0505 Dok.: DBJ40191 Grundnotat om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Cirkulære om VISSE ASPEKTER I FORBINDELSE MED TILRETTELÆGGELSE AF ARBEJDSTIDEN

Cirkulære om VISSE ASPEKTER I FORBINDELSE MED TILRETTELÆGGELSE AF ARBEJDSTIDEN Cirkulære om VISSE ASPEKTER I FORBINDELSE MED TILRETTELÆGGELSE AF ARBEJDSTIDEN 2003 1 CIRKULÆRE OM VISSE ASPEKTER I FORBINDELSE MED TILRETTELÆGGELSE AF ARBEJDSTIDEN (Til samtlige ministerier mv.) 1. Finansministeriet

Læs mere

Forslag. til. 1. Overskriften til afsnit 2 i kapitel 2 affattes således: 1. 6, stk. 4, 2. pkt., ophæves.

Forslag. til. 1. Overskriften til afsnit 2 i kapitel 2 affattes således: 1. 6, stk. 4, 2. pkt., ophæves. Forslag til Lov om ændring af lov om skibes besætning, lov om beskatning af søfolk, sømandsloven, lov om Handelsflådens Velfærdsråd og lov om sikkerhed til søs (Ophævelse af kravet om dansk/eu/eøs indfødsret

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v.

Forslag til Lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. Forslag til Lov om ændring af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. (Styrket håndhævelse af RUT, herunder administrative tvangsbøder) I lov om udstationering af lønmodtagere m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 Sag 230/2015 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Kristian Mølgaard for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V F O R

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V F O R Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Udlændingekontoret udlafd@jm.dk med kopi til asp@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8

Læs mere

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1

Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H APRIL 2019 SOCIALE KLAUSULER. Side 1 Dette Bilag udgør Bilag H til Aftale om virksomhedsoverdragelse. BILAG H SOCIALE KLAUSULER APRIL 2019 Side 1 1. Grundlæggende principper i ILO-konventionen er gældende. Som en del af koncernen Aalborg

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende arbejdsmiljøklausuler.

Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende arbejdsmiljøklausuler. Notat Dato: 28. maj 2013 Sagsbeh. annra Dir.tlf. 72 36 4912 E-mail: annra@holb.dk Notat om arbejdsmiljøklausuler Der er i Holbæk Kommune et politisk ønske om en beskrivelse af muligheden for at anvende

Læs mere

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN

HØRING OVER UDKAST TIL FORSLAG TIL LOV OM CENTER FOR CYBERSIKKERHED SAMT EVALUERING AF GOVCERT-LOVEN Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk pah@fmn.dk hvs@govcert.dk WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE 3269 8805 RFJ@HUMANRIGHTS.DK MENNESKERET.DK J. NR. 540.10/30403/RFJ/MAF HØRING OVER

Læs mere

Høringsnotat til ministeren ang. lovforslag om ændring af funktionærloven (Administrative lettelser på funktionærrettens område)

Høringsnotat til ministeren ang. lovforslag om ændring af funktionærloven (Administrative lettelser på funktionærrettens område) Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) L 48 - Bilag 1 Offentligt N O T A T Høringsnotat til ministeren ang. lovforslag om ændring af funktionærloven (Administrative lettelser på funktionærrettens område)

Læs mere

OVERENSKOMST AF. 2. juni 2008. mellem DANMARKS REDERIFORENING. SØFARTENS LEDERE hhv. MASKINMESTRENES FORENING (OFFICERSSTUDERENDE)

OVERENSKOMST AF. 2. juni 2008. mellem DANMARKS REDERIFORENING. SØFARTENS LEDERE hhv. MASKINMESTRENES FORENING (OFFICERSSTUDERENDE) DANSK INTERNATIONALT SKIBREGISTER OVERENSKOMST AF 2. juni 2008 mellem DANMARKS REDERIFORENING og SØFARTENS LEDERE hhv. MASKINMESTRENES FORENING (OFFICERSSTUDERENDE) Gældende fra 1. juli 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om. vilkårene for ansættelsesforholdet

Forslag. til. Lov om ændring af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om. vilkårene for ansættelsesforholdet Fremsat den x. november 2006 af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet

Læs mere

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Den 2. juli 2004 I min redegørelse til statsrevisorerne, som var foranlediget af Rigsrevisionens Beretning om Barmarksværkerne 17/01, erklærede jeg, at Økonomi- og Erhvervsministeriet

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 31.5.2005 KOM(2005) 246 endelig 2004/0209 (COD) Ændret forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2003/88/EF

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år)

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 22 Offentligt Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) I lov om forbud mod

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Sikkerhed ved reparation af havarerede køretøjer

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.2.2018 COM(2018) 55 final 2018/0021 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om at give Den Italienske Republik tilladelse til at indføre en særlig foranstaltning,

Læs mere

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 2987 - Transport, tele og energi Bilag 2 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 26. november 2009 Rådsmøde (transport, telekommunikation og energi søtransport) den 17. december

Læs mere

Bekendtgørelse af teknisk forskrift om forholdsregler til forebyggelse af sørøveri og væbnede overfald på danske skibe

Bekendtgørelse af teknisk forskrift om forholdsregler til forebyggelse af sørøveri og væbnede overfald på danske skibe Bekendtgørelse af teknisk forskrift om forholdsregler til forebyggelse af sørøveri og væbnede overfald på danske skibe I medfør af 6 og 32, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 903 af

Læs mere

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.).

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.). Bøde for overtrædelse af dyreværnslovgivningen Den væsentligste bestemmelse om straf i sager om overtrædelse af dyreværnslovgivningen findes i dyreværnslovens 28. 28. Den, som ved overanstrengelse, vanrøgt

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. 1)

Bekendtgørelse af lov om udstationering af lønmodtagere m.v. 1) LBK nr 342 af 03/04/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2014-2570 Senere ændringer til forskriften LOV nr 175

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 80, stk. 2,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 80, stk. 2, L 14/29 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 1999/95/EF af 13. december 1999 om håndhævelse af bestemmelserne om søfarendes arbejdstid på skibe, der anløber Fællesskabets havne EUROPA-PARLAMENTET OG

Læs mere

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt 2018-24 Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt En journalist havde anmodet Statsministeriet om aktindsigt i eventuelle e- mails vedrørende ministerielle anliggender, som

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed i net- og informationssystemer af betydning for skibes sikkerhed og deres sejlads 1)

Bekendtgørelse om sikkerhed i net- og informationssystemer af betydning for skibes sikkerhed og deres sejlads 1) BEK nr 46 af 15/01/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2018030032 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

Indfødsretsudvalget IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt

Indfødsretsudvalget IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt Indfødsretsudvalget 2013-14 IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM VIDEREGIVELSE AF FORTROLIGE OPLYSNINGER I FORBINDELSE MED SAGER OM INDFØDSRETS MEDDELELSE Sammenfatning: Straffelovens

Læs mere

Folketinget Udvalget for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K

Folketinget Udvalget for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 UVT alm. del, endeligt svar på spørgsmål 190 Offentligt Folketinget Udvalget for Videnskab og Teknologi Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 12.

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven

Forslag. Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven Fremsat 31. marts 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af varemærkeloven, designloven og patentloven I varemærkeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 90 af 28. januar

Læs mere