TEGNSPROG. Kursuskatalog 2020

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEGNSPROG. Kursuskatalog 2020"

Transkript

1 EGNPRG Kursuskatalog 00

2 HVRDAN INDER DU DI NIVEAU? HVR HDE KURERNE? HVRDAN IMEDER DU DIG? HVAD KER E KURU? EGNPRG R BEGYNDERE EGNPRG PÅ MEEMNIVEAU EGNPRG R ØVEDE IKKER I EGNPRG ØVRIGE KURER KURUKAENDER

3 Kurserne er bygget op med en forventning om, at kursisterne har mulighed for at tilegne sig og øve praktiske tegnsprogsfærdigheder mellem kursusniveauerne. VEKMMEN I EN NY KURUÆN M AID MED MAER A EGNPRG! I dette katalog finder du CD s åbne kurser i tegnsprog. Kurserne er for CD s medarbejdere, men de tilbydes også andre professionelle, der arbejder med døve. Pårørende til døve eller andre med interesse for tegnsprog og døves kultur er også velkomne. idste år introducerede vi to nye kurser, der viste sig at være bragende successer dem har vi valgt at holde fast i. Vi har i 00 således to kurser i taktilt tegnsprog for dig, der arbejder med borgere med døvblindhed. g vi har to kurser for døve medarbejdere Mere viden om tegnsprog for døve medarbejdere og. CD s erfarne tegnsprogskonsulenter står for undervisningen. Herudover kan du blive undervist af en række andre døve gæsteundervisere på kurserne.

4 HVRDAN INDER DU DI NIVEAU? CD s kurser i tegnsprog har i alt niveauer. Et kursusforløb er almindeligvis af en uges varighed, svarende til lektioner i tegnsprog. En lektion er minutter. Et par af vores kurser strækker sig dog over seks dage. Kurserne er bygget op med en forventning om, at kursisterne har mulighed for at tilegne sig og øve praktiske tegnsprogsfærdigheder mellem kursusniveauerne. Niveauet stiger derfor hurtigt fra kursus til kursus. om hovedregel skal du have gennemgået niveau, inden du deltager på niveau, og niveau inden du deltager på niveau osv. Alternativt skal du have færdigheder svarende til det kursus, du ønsker at komme med på. Du er altid velkommen til at kontakte underviserne på tsu@cfd.dk, hvis du er i tvivl om, hvilket kursusniveau du skal tilmelde dig. Du kan også kontakte tegnsprogskonsulenterne via kype for Business/ ync. HVR HDE KURERNE? Vi udbyder som udgangspunkt tegnsprogskurserne i CD s egne lokaler på ktobervej A, 0 øborg. Et par gange om året tilbyder vi tegnsprogskurser på kaboeshusevej i Nyborg. Du kan se hvilke i forbindelse med kursusbeskrivelserne eller bagerst i kataloget i kursuskalenderen. HVRDAN IMEDER DU DIG? risten for tilmelding er seks uger før kursets start. Der er højst plads til 0 deltagere på hvert kursus. ilmeldingen foregår efter først-til-mølleprincippet. Hvis tilmeldingsfristen er overskredet, er du velkommen til at kontakte egnsprogsuddannelsen på tsu@cfd.dk for at høre, om der alligevel er plads på det ønskede kursus.

5 Du kan tilmelde dig tegnsprogskurserne via tilmeldingsformularen på CD s hjemmeside Du kan også sende en mail til kursussekretæren på tsu@cfd.dk. ølgende informationer skal med i mailen: Navn og kontaktdetaljer Evt. arbejdsplads og adresse aktureringsadresse (evt. EAN-nr.) Evt. tidligere gennemførte kurser adresse re-fire uger før kursusstart modtager deltagerne information om kursets indhold, undervisningssted, mødetider, hvad forventningerne er til forberedelse og hjemmearbejde samt en deltagerliste. HVAD KER E KURU? Prisen for et ugekursus er.00 kr. Øvrige kurser koster.00 kr. Hvis du er tilmeldt et kursus og alligevel bliver forhindret i at deltage, er det vigtigt, at du melder afbud hurtigst muligt til tsu@cfd.dk. idste rettidige afbud er dage før kursusstart. Herefter er din tilmelding bindende. Du kan tilmelde dig tegnsprogskurserne via tilmeldingsformularen på CD s hjemmeside

6 EGNPRG R BEGYNDERE VIUE KMMUNIKAIN, MIMIK G GEU HVEM KAN DEAGE? Det kræver intet forudgående kendskab til tegnsprog at deltage på første niveau af egnsprog for begyndere. Kurset er åbent for alle med interesse for tegnsprog og døves kultur. egnsprogskurserne bygger naturligt videre på hinanden, og derfor skal du som hovedregel have gennemgået niveau, inden du deltager på niveau, og niveau inden du deltager på niveau.

7 NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Kurset introducerer dig til forskellige grupper af basistegn fra hverdagen, for eksempel emner som familien, beklædning, farver og mad, samt tegn for tal, ugedage og måneder. Du kommer også til at arbejde med håndalfabetet. Du bliver trænet i at visualisere dit tegnsprog og gøre dig forståelig ved hjælp af mimik og gestus. Naturlige tegn og gøre ligesom - øvelser udgør derfor en stor del af kurset. På kurset får du information om de grundlæggende forskelle mellem tegnsprog og tegnstøttet kommunikation. Du får desuden en introduktion til den digitale ordbog over dansk tegnsprog så du selv har mulighed for at tilegne dig flere tegn efter kurset. NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi repeterer tegn hentet fra hverdagen og arbejder videre med spørgetegn (HV-tegn) samt benægtende sætninger. Dit gloseforråd bliver udvidet med tegn inden for emneområder som helbred og tidsgloser. På kurset arbejder vi mere med tegnsprogsgrammatik, så du lærer at anvende eksempelvis proformer og locus. Gruppevis trænes aflæsning og genfortælling af historier, som underviserne præsenterer eller viser på video. Vi øver desuden samtale med udgangspunkt i tegn for fødevarer og møbler. UGE :.-. JANUAR 00 UGE :. AUGU-. EPEMBER 00 UGE :.-. MAR 00 UGE :.-. EPEMBER 00 NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi følger op på emner gennemgået på niveau, så du kommer til at arbejde videre med håndalfabetet og basistegn fra hverdagen. Dit tegnforråd bliver udvidet gennem emneområder som større danske byer, møbler, erhverv og sport. Kurset introducerer dig til spørgetegn (HV-tegn) og benægtende sætninger. Kurset introducerer dig desuden til begyndende tegnsprogsgrammatik som proformer og pegninger. Du kommer til at øve aflæsning af historier, som underviserne fortæller, eller som vises på video. Med udgangspunkt i udvalgte billeder skal du også selv fortælle små historier på tegnsprog. UGE 0:.-. MAJ 00 UGE :.-0. NVEMBER 00 Det kræver intet forudgående kendskab til tegnsprog at deltage på første niveau af egnsprog for begyndere. Kurset er åbent for alle med interesse for tegnsprog og døves kultur.

8 EGNPRG PÅ MEEM- NIVEAU DAGIGDAG KMMUNIKAIN G RÆING HVEM KAN DEAGE? Vi forventer, at kursister på mellemniveauet har kendskab til grundelementerne i tegnsprog og kan formulere sig i simple sætninger om dagligdags emner. Kursisterne har desuden et godt kendskab til brugen af proformer, negationer og locus, og de er mere sikre i brugen af tegn. egnsprogskurserne bygger naturligt videre på hinanden, og derfor skal du som hovedregel have gennemgået niveau, inden du deltager på niveau, og niveau inden du deltager på niveau. Efter niveau og vil du blive inviteret til en U tegnsprogsudviklingssamtale. Her vil du sammen med dine undervisere tale om dit nuværende tegnsprogsniveau og få vejledning i forhold til din videre tegnsprogsudvikling.

9 NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi genopfrisker og uddyber tegnsprogselementer fra tidligere niveauer. Vi arbejder videre med tidsgloser, tegnsprogsgrammatik og aflæsningsøvelser. Du bliver introduceret til tegn for lande og europæiske byer som udgangspunkt for samtale om dine rejseoplevelser. Du kommer også til at øve dig i at fortælle om aktuelle emner fra medierne. Kurset introducerer dig til mundhåndsystem og tegns opbygning. I forbindelse med undervisningen vil du blive inviteret til en U tegnsprogsudviklingssamtale, hvor du sammen med dine undervisere taler om dine færdigheder i tegnsprog. UGE : 0.-. APRI 00 UGE : 0. NVEMBER-. DECEMBER 00 NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi genopfrisker mundhåndsystemet, og vi arbejder med grammatiske elementer som pegninger, locus og synsvinkelskift. Du kommer til at øve samtale og aflæsning i mindre grupper samt diskussion af aktuelle emner fra aviser og tv. Du skal oversætte en dansk tekst (historie) til dansk tegnsprog, og derudover skal du forberede en selvvalgt personlig historie på tegnsprog. NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi repeterer tegn afledt af tal, mundhåndsystem og andre elementer fra tidligere niveauer. Vi øger fokus på tegnsprogsgrammatik ved at arbejde videre med proformer, locus samt synsvinkelskift og introducerer desuden begrebet tegnmodifikation med særligt fokus på bøjninger i eksempelvis flertal eller hyppighed. Du kommer til at øve samtale om arbejdsrelaterede emner og fremvise egen historie som aflæsningsøvelse. Vi diskuterer dagens nyheder fra aviser og tv og aktuelle nyheder fra døves verden. Du kommer desuden til at træne aflæsning af video samt dialog mellem to døve. I forbindelse med undervisningen vil du blive inviteret til en U tegnsprogsudviklingssamtale, hvor du sammen med dine undervisere taler om dine tegnsprogsfærdigheder. UGE :.-. MAJ 00 AM UGE :.-. JUNI 00 Kurset introducerer dig til tegn, der knytter sig til intime ting som kærlighed, sex og følelser. Vi arbejder også med talafledte tegn. UGE :.-. MAR 00 I NYBRG AM UGE :.-. MAR 00 UGE :.-. KBER 00 I NYBRG AM UGE :.-. KBER 00

10 EGNPRG R ØVEDE EGNAÆNING, AMAE G GRAMMAIK HVEM KAN DEAGE? Vi forventer, at øvede kursister har en vis sikkerhed i aflæsning af tegn og dagligdags kommunikation med døve. Desuden er de i stand til at oversætte simple danske tekster til tegnsprog. Kursisterne er fortrolige med brugen af tegnrummet via eksempelvis locus og pegninger. Kursernes indhold bygger naturligt videre på hinanden, og derfor skal du som hovedregel have gennemgået niveau, inden du deltager på niveau, og niveau inden du deltager på niveau. Efter niveau evaluerer underviserne sammen med den enkelte kursist de opnåede tegnsprogsfærdigheder i forbindelse med en U tegnsprogsudviklingssamtale.

11 NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi genopfrisker emneområder fra tidligere niveauer eksempelvis samtaleøvelser om udvalgte emner og andre småøvelser. Du kommer til at arbejde videre med aflæsning og genfortælling fra video samt fra dialog mellem to døve. Gennem tegnsprogsanalyse sætter vi fokus på grammatiske elementer som proformer, pegninger, tegnmodifikation og genoptagende tegn. Vi arbejder også med homonymer (ord der har flere betydninger). Med udgangspunkt i billeder, som du tager med hjemmefra, laver du et oplæg på tegnsprog for de andre kursister. I løbet af ugen vil der være et oplæg på tegnsprog om et aktuelt emne. UGE :.-. APRI 00 AM UGE :.-. MAJ 00 NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi genopfrisker tegnsprogselementer fra tidligere niveauer og laver tegnsprogsanalyse med særligt fokus på tegnsprogsgrammatik. Kursisternes tegnsprogsniveau er nu så højt, at det er muligt for dem at forholde sig til forskellige sprogkoder og sprogtilpasning. idslinjen er nu en integreret del af kursisternes tegnsprog. Du kommer til at øve dig i at genfortælle en dansk tekst på tegnsprog. Vi arbejder desuden videre med aflæsnings- og samtaleøvelser inden for udvalgte emneområder, samt diskuterer aktuelle emner fra aviser og tv samt døveverdenen. Kursisterne kommer skiftevis med et oplæg til diskussion på tegnsprog. UGE :.-. AUGU 00 AM UGE :.-. EPEMBER 00. HEE KURE REGÅR I NYBRG. NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi repeterer tegnsprogselementer for eksempel tegnmodifikation med særligt fokus på bøjninger og hyppighed. Vi arbejder videre med aflæsnings- og genfortællingsøvelser samt samtaleøvelser om udvalgte emneområder. Kurset introducerer dig til brug af danske vendinger i tegnsprog. Vi gennemgår forskellige danske ord, der har flere tegnvarianter. Du skal forberede et oplæg om en selvvalgt psykiatrisk diagnose. Herudover kommer du til at holde et oplæg, der skal danne udgangspunkt for diskussion i gruppen. I forbindelse med undervisningen vil du blive inviteret til en U tegnsprogsudviklingssamtale, hvor du sammen med dine undervisere taler om dine tegnsprogsfærdigheder. UGE :.-. JANUAR 00 I NYBRG AM UGE :.-. EBRUAR 00

12 IKKER I EGNPRG GRAMMAIK, AMAE G PERNIG KMMUNIKAIN HVEM KAN DEAGE? Kursisterne på dette niveau er nu så fortrolige med at kommunikere på tegnsprog, at der kan arbejdes mere præcist med den enkeltes personlige kommunikation eksempelvis gennem videooptagelse, grammatik, samtale og personlig kommunikation. Du bliver optaget på video, så du sammen med underviserne kan gennemgå din tegnsprogsfortælling. NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi analyserer en tegnsprogsfortælling med særligt fokus på grammatiske elementer og arbejder videre med at genfortælle danske tekster på tegnsprog. Du kommer til at lave øvelser med fokus på tegnhomonymer (tegn der har flere betydninger). Vi diskuterer aktuelle emner fra aviser og tv samt døveverdenen. Vi træner desuden aflæsning i forbindelse med et oplæg fra en gæsteunderviser. I forbindelse med undervisningen vil du blive inviteret til en U tegnsprogsudviklingssamtale, hvor du sammen med dine undervisere taler om dine tegnsprogsfærdigheder. UGE :.-. NVEMBER 00 AM UGE :.-. DECEMBER 00. NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Dit tegnforråd bliver udvidet gennem diskussion af aktuelle emner. Vi analyserer en tegnsprogsfortælling med særligt fokus på grammatiske elementer og øver os i at identificere og bruge tidslinjer i sproget. Vi arbejder videre med aflæsnings- og genfortællingsøvelser samt oversættelse af danske tekster til tegnsprog. Vi arbejder både med holdundervisning i grupper og parvis. Du vil gennemgå flere aflæsningsøvelser med forskellige typer af tegnsprog. g vi fortsætter arbejdet med sproglige tilpasninger. UGE :.-. KBER 00 AM UGE :.-. NVEMBER 00. HEE KURE INDER ED I NYBRG. NIVEAU HVAD KAN DU ÆRE? Vi har fokus på intonation i tegnsproget, mimikken og dens indflydelse på sproget, og vi arbejder videre med sproglig tilpasning. Aflæsningsøvelser fortsætter vi med, og der er mulighed for at arbejde videre med tegnsprogselementer, som I selv er med til at definere. UGE :.-. JUNI 00 AM UGE :.-. JUNI 00 I forbindelse med undervisningen vil du blive inviteret til en U tegnsprogsudviklingsamtale, hvor du sammen med dine undervisere taler om dine tegnsprogsfærdigheder.

13 ØVRIGE KURER ØNKER DU MERE RÆNING I AÆNING? Vil du gerne være bedre til at aflæse dine døve kolleger? Eller borgerne omkring dig? å kan du efter Niveau tilmelde dig et kursus i aflæsning, hvor du præsenteres for og udfordres af forskelligt tegnsprog. amtidig skal du aktivt bruge mundhåndsystem og håndalfabet. Kurset strækker sig over tre gange tre lektioner. Du kan enten tilmelde dig fysisk undervisning i øborg eller undervisning via videokonferenceudstyr fra kaboeshusevej i Nyborg. UGE : 0.-. JANUAR 00 RA.00-. Pris for eksterne deltagere:.00 kr. ØNKER DU MERE VIUE RÆNING? egnsprog er et visuelt sprog. or at blive bedre til at tænke visuelt kan du efter niveau tilmelde dig et kursus, hvor vi særligt fokuserer på proformer, locus og sceneopbygning. Kurset strækker sig over tre gange tre lektioner. Du kan enten tilmelde dig fysisk undervisning i øborg eller undervisning via videokonferenceudstyr fra kaboeshusevej i Nyborg. UGE :.-. EPEMBER 00 RA K Pris for eksterne deltagere:.00 kr. AKI EGNPRG Arbejder du med døvblinde tegnsprogsbrugere? å viden om kommunikation med borgere med døvblindhed og få tips til andre ting, som er vigtige at have fokus på. aktilt tegnsprog benytter stort set de samme tegn som almindeligt tegnsprog, men man mister vigtige elementer som mimik og mundbevægelser. Hvad gør du så? å værktøjerne her på kurset. Du får også mulighed for at øve taktil tegnsprogskommunikation og får også en introduktion til haptisk kommunikation, som giver mulighed for ekstra synstolkning. UGE 0:.-. DECEMBER 00 Pris for eksterne deltagere: 0 kr. MERE VIDEN M EGNPRG R DØVE MEDARBEJDERE Vil du blive klogere på dit sprog, dansk tegnsprog? Her får du muligheden for at få viden om tegnsprog, og hvordan tegnsprogsgrammatikken er. Proformer hvad er det? ocus hvad er det? Din kollega, som har været på tegnsprogskursus, ved det, nu mangler vi bare dig! Der bliver oplæg og mulighed for diskussioner om sprog, tegnsprog, kommunikation og etik. UGE :.-. EBRUAR 00 Pris for eksterne deltagere: 0 kr. MERE VIDEN M EGNPRG R DØVE MEDARBEJDERE om fortsættelse af kurset Mere viden om tegnsprog for døve medarbejdere sætter vi yderligere fokus på de grammatiske tegnsprogselementer. Vi går i dybden med tegnsprogselementerne og analyserer dansk tegnsprog for at blive mere bevidste om grammatikken. Vi arbejder også videre med sproglige tilpasninger, så I bliver bedre til at tilpasse jeres tegnsprog til de forudsætninger, som modtageren kommunikerer under. Der vil være et fagligt oplæg, som vil være udgangspunkt for refleksioner og diskussioner i grupper. UGE :.-. JUNI 00 Pris for eksterne deltagere: 0 kr.

14 KURUKAENDER 00 UGE AR U ED NIVEAU UGE 0/0/0 /0/0 NIVEAU UGE /0/0 /0/0 NIVEAU UGE 0 /0/0 /0/0 NIVEAU UGE //0 0//0 NIVEAU UGE /0/0 /0/0 NIVEAU UGE /0/0 0/0/0 NIVEAU UGE 0/0/0 /0/0 NIVEAU UGE 0//0 0//0 NIVEAU UGE 0/0/0 0/0/0 NYBRG UGE /0/0 /0/0 NIVEAU UGE 0//0 0//0 NYBRG UGE //0 //0 NIVEAU UGE /0/0 /0/0 UGE /0/0 /0/0 NIVEAU UGE /0/0 /0/0 UGE 0/0/0 0/0/0 NIVEAU UGE /0/0 /0/0 NYBRG UGE 0/0/0 0/0/0 NIVEAU UGE /0/0 /0/0 NYBRG UGE 0/0/0 /0/0 NYBRG NIVEAU UGE //0 //0 UGE //0 //0 NIVEAU UGE //0 //0 NYBRG UGE //0 //0 NYBRG NIVEAU UGE 0/0/0 /0/0 UGE /0/0 /0/0 UGE AR U ED AKI UGE 0 //0 //0 EGNPRG MERE VIDEN M UGE /0/0 /0/0 EGNPRG MERE VIDEN M UGE /0/0 /0/0 EGNPRG MERE AÆNING UGE 0/0/0 /0/0 HVER DAG.00-. MERE VIUE UGE /0/0 /0/0 RÆNING HVER DAG.00-.

15 JANUAR EBRUAR MAR APRI MAJ JUNI JUI AUGU EPEMBER KBER NVEMBER DECEMBER M M M 0 M MERE VIDEN M EGNPRG MERE VIDEN M EGNPRG AKI EGNPRG MERE VIUE RÆNING M M 0 M M M M M M M M M M M M M M M M M M M 0 M 0 M M M M M M M M M M M M MERE AÆNING M M M M M 00 M M M M M M M M M

16 CD ktobervej A 0 øborg lf. tsu@cfd.dk

TEGNSPROG Kursuskatalog 2019

TEGNSPROG Kursuskatalog 2019 EGNSPROG Kursuskatalog 2019 HVORDAN INDER DU DI NIVEAU? HVOR HODES KURSERNE? HVORDAN IMEDER DU DIG? HVAD KOSER E KURSUS? EGNSPROG OR BEGYNDERE 8 EGNSPROG PÅ MEEMNIVEAU EGNSPROG OR ØVEDE 12 SIKKER I EGNSPROG

Læs mere

TEGNSPROG Kursuskatalog 2018

TEGNSPROG Kursuskatalog 2018 EGNSPROG Kursuskatalog 018 4 HVORDAN INDER DU DI NIVEAU? 4 HVOR HODES KURSERNE? 4 HVORDAN IMEDER DU DIG? HVAD KOSER E KURSUS? EGNSPROG OR BEGYNDERE 8 EGNSPROG PÅ MEEMNIVEAU EGNSPROG OR ØVEDE 1 SIKKER I

Læs mere

TEGNSPROG Kursuskatalog 2017

TEGNSPROG Kursuskatalog 2017 TEGNSPROG Kursuskatalog 07 4 HVORDAN FINDER DU DIT NIVEAU? 4 HVOR HOLDES KURSERNE? 4 HVORDAN TILMELDER DU DIG? 5 HVAD KOSTER ET KURSUS? 6 TEGNSPROG FOR BEGYNDERE 8 TEGNSPROG PÅ MELLEMNIVEAU 0 TEGNSPROG

Læs mere

K u r s u s K a t a l o g

K u r s u s K a t a l o g tegn sprog K u r s u s k a t a l o g 0 Velkommen til en ny kursussæson - med masser af tegnsprog! 4 Hvordan finder du dit niveau? 4 Hvor holdes kurserne? 4 Hvordan tilmelder du dig? 5 Hvad koster et kursus?

Læs mere

tegnsprog Kursuskatalog 2014

tegnsprog Kursuskatalog 2014 tegnsprog Kursuskatalog 0 Hvordan finder du dit niveau? Hvor holdes kurserne? Hvordan tilmelder du dig? Hvad koster et kursus? 6 egnsprog for begyndere 8 egnsprog på mellemniveau 0 egnsprog for øvede sikker

Læs mere

tegnsprog Kursuskatalog 2015

tegnsprog Kursuskatalog 2015 egnsprog Kursuskaalog 2015 Hvordan finder du di niveau? Hvor holdes kurserne? Hvordan ilmelder du dig? 5 Hvad koser e kursus? 6 Tegnsprog for begyndere 8 Tegnsprog på mellemniveau 10 Tegnsprog for øvede

Læs mere

K u r s u s K a t a l o g 2 0 1 3

K u r s u s K a t a l o g 2 0 1 3 Vi har til navn skitet tegn sprog K u r s u s K a t a l o g 2 0 1 3 Velkommen til en ny kursussæson - med masser a tegnsprog! 4 Hvordan inder du dit niveau? 4 Hvor holdes kurserne? 4 Hvordan tilmelder

Læs mere

Kurser i visuel kommunikation for forældre og pårørende Forår 2017

Kurser i visuel kommunikation for forældre og pårørende Forår 2017 Center for Døvblindhed og Høretab er et lands -og landsdelsdækkende helhedstilbud for børn, unge og voksne med døvblindhed eller høretab. Tilbuddene under VISO og VISO-KaS (Koordinering af Specialrådgivningen)

Læs mere

tegnsprog Kursuskatalog 2016

tegnsprog Kursuskatalog 2016 egnsprg Kursuskaalg 201 4 Hvrdan finder du di niveau? 4 Hvr hldes kurserne? 4 Hvrdan ilmelder du dig? 5 Hvad kser e kursus? Tegnsprg fr begyndere Tegnsprg på mellemniveau 10 Tegnsprg fr øvede 12 Sikker

Læs mere

Undervisning i tegn til tale på Center for Døvblindhed og Høretab

Undervisning i tegn til tale på Center for Døvblindhed og Høretab Center for Døvblindhed og Høretab er et lands- og landsdelsdækkende helhedstil bud for børn, unge og voksne med døv blindhed eller høretab. Tilbuddene under KaS, Koordinering af Specialrådgivningen under

Læs mere

Kurser i visuel kommunikation for forældre og pårørende Efterår 2016

Kurser i visuel kommunikation for forældre og pårørende Efterår 2016 Center for Døvblindhed og Høretab er et landsog landsdelsdækkende helhedstil bud for børn, unge og voksne med døv blindhed eller høretab. Tilbuddene under KaS, Koordinering af Specialrådgivningen under

Læs mere

Undervisning i visuel kommunikation på Center. for Døvblindhed og Høretab

Undervisning i visuel kommunikation på Center. for Døvblindhed og Høretab Center for Døvblindhed og Høretab er et lands- og landsdelsdækkende helhedstil bud for børn, unge og voksne med døv blindhed eller høretab. Tilbuddene under KaS, Koordinering af Specialrådgivningen under

Læs mere

Vi har lyttet til jer...

Vi har lyttet til jer... Kursuskatalog for klinik - og lægesekretærer Vi har lyttet til jer... Vol. 2 Kurser - vinteren 2008 Vi gentager efterårets succes... - og er igen klar med kursuskatalog, der er tilpasset jeres ønsker og

Læs mere

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER Jagtvej 223,1. 2100 København Ø Fax: 4439 1639 Rugårdsvej 48 5000 Odense C Tlf.: 4439 1200 Fax: 4439 1208 E-mail: odense@cfd.dk Søren Frichs Vej 38L, st. tv 8230

Læs mere

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse 2 Specialrådgivning til børn og unge med høretab på Center for Høretab 1. juli 2014 blev specialrådgivningen og udredningen af børn og unge med høretab på Center

Læs mere

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse. Kurser 2016 \J1) Region Syddanmark

Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse. Kurser 2016 \J1) Region Syddanmark Center for Høretab Rådgivning og Uddannelse Kurser 2016 \J1) Region Syddanmark 1 2 Rådgivning og Uddannelses Afdelingen på Center for Høretab 1. juli 2014 blev specialrådgivningen og udredningen af børn

Læs mere

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Vi tilbyder igen i år tilkøbskurser, som afdelingen kan købe hos BO-VEST. Læs mere om dette sidst i kataloget.

Vi tilbyder igen i år tilkøbskurser, som afdelingen kan købe hos BO-VEST. Læs mere om dette sidst i kataloget. Kursuskatalog 2017-2018 Velkommen til kurser i 2017-2018 BO-VESTs kursusudvalg ønsker, at alle medlemmer af afdelingsbestyrelserne er klædt godt på til de opgaver, der skal løses, og byder hermed velkommen

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER _ INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2017 _ INDHOLDSFORTEGNELSE r... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... 5 Personale

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Amerikansk Fodbold 2015 DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND DAFF TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER DAFF tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor amerikansk fodbold. Uddannelserne

Læs mere

Vi tilbyder igen i år tilkøbskurser, som afdelingen kan købe hos BO-VEST. Læs mere om dette sidst i kataloget.

Vi tilbyder igen i år tilkøbskurser, som afdelingen kan købe hos BO-VEST. Læs mere om dette sidst i kataloget. Kursuskatalog 2016-2017 Velkommen til kurser i 2016-2017 BO-VESTs kursusudvalg ønsker, at alle medlemmer af afdelingsbestyrelserne er klædt godt på til de opgaver, der skal løses, og byder hermed velkommen

Læs mere

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Amerikansk Fodbold 2014 DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND DAFF TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER DAFF tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor amerikansk fodbold. Uddannelserne

Læs mere

Kursusprogram. Fodterapeutskolen. Fodterapeut

Kursusprogram. Fodterapeutskolen. Fodterapeut Kursusprogram Fodterapeutskolen Fodterapeut Kære fodterapeut Vi håber, du har haft en god sommer. Vi har glædet os til, at du skulle komme tilbage fra ferie, så vi kunne præsentere Tradium, Fodterapeutskolens

Læs mere

Velkommen til Hovedstadens Ordblindeskole

Velkommen til Hovedstadens Ordblindeskole EFTERÅRSKURSER 2018 ... 2 Velkommen til Hovedstadens Ordblindeskole... 3 Skema - dansk... 4 Skema - engelsk... 5 Mundtlig engelsk... 6 Dansk for tosprogede... 7 Læs og stav engelsk... 8 Arbejdsrelateret

Læs mere

PROJEKTLEDELSE. - grundlaget for succes 3 DAGE

PROJEKTLEDELSE. - grundlaget for succes 3 DAGE PROJEKTLEDELSE - grundlaget for succes 3 DAGE På kurset får du metoder og værktøjer, der kan gøre projekter til en succes. Du lærer at sikre dig viden om, hvad kunderne og organisationen skal bruge, så

Læs mere

Årsplan for engelsk 8.x SJ

Årsplan for engelsk 8.x SJ Formålet med faget engelsk: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark

Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Kursuskatalog for frivillige efterår 2013

Kursuskatalog for frivillige efterår 2013 Kursuskatalog for frivillige efterår 2013 Kurser for efteråret 2013 Kære frivillige Velkommen til PTU s kursuskatalog for efteråret 2013. Vi tilbyder igen en række spændende kurser for alle vores dygtige

Læs mere

DANSK T TEGN ORDBOG. Danske Døves Landsf orbund Brohusgade 17 DK-2200 København N

DANSK T TEGN ORDBOG. Danske Døves Landsf orbund Brohusgade 17 DK-2200 København N q7. f DANSK T TEGN ORDBOG 1 979 Danske Døves Landsf orbund Brohusgade 17 DK-2200 København N Redaktion Ole Munk Plum (f 9. juli 1 978) Lene Søndergaard Dorte Artmann Ruth Kjær Sørensen Ole Hagedorn-Olsen

Læs mere

Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015

Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015 Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015 Praktiske oplysninger Kursus for årsvikarer Tilmeldingen til kurserne foregår elektronisk. Følg linket her Tilmeldingsfristen

Læs mere

BESTYRELSESMEDLEM BLIV KLÆDT BEDRE PÅ TIL OPGAVEN SOM FOR FREMTIDENS IDRÆTS- OG FRITIDSFACILITETER

BESTYRELSESMEDLEM BLIV KLÆDT BEDRE PÅ TIL OPGAVEN SOM FOR FREMTIDENS IDRÆTS- OG FRITIDSFACILITETER BLIV KLÆDT BEDRE PÅ TIL OPGAVEN SOM BESTYRELSESMEDLEM FOR FREMTIDENS IDRÆTS- OG FRITIDSFACILITETER Målrettet bestyrelsesmedlemmer på idræts- og fritidsfaciliteter, der ønsker at styrke de generelle kompetencer

Læs mere

IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN ARTS AARHUS UNIVERSITET

IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN ARTS AARHUS UNIVERSITET EDU It IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN au ARTS AARHUS UNIVERSITET INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 1. STUDENTEROPLÆG MED KOMMENTARER FRA STUDERENDE 3 2. DISKUSSION

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

Recoveryskolen Aarhus

Recoveryskolen Aarhus Recoveryskolen Aarhus Et undervisningstilbud for alle Kursuskatalog Foråret 2017 Velkommen til Recoveryskolen Hvad? Rammen for kurserne er recovery. Recovery handler om at komme sig, om at skabe en meningsfuld

Læs mere

Indhold. Side 2 af 21

Indhold. Side 2 af 21 Forårskurser 2018 ... 2 Velkommen til Hovedstadens Ordblindeskole... 3 Skema - dansk... 4 Skema - engelsk... 5 Stavning... 6 Læsning og læsestrategier... 7 Lyt til lyden... 8 Få styr på endelserne... 9

Læs mere

Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018

Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018 Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018 Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og kunstskaber eleverne har lært sidste år Kommunikative færd 5. - 7. klasse

Læs mere

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSKAMERIKANSK FODBOLDFORBUND

KURSUSKATALOG. Amerikansk Fodbold DAFF DANSKAMERIKANSK FODBOLDFORBUND KURSUSKATALOG Amerikansk Fodbold 2017 DAFF DANSKAMERIKANSK FODBOLDFORBUND DAFF TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER DAFF tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor amerikansk fodbold. Uddannelserne ligger

Læs mere

Ledelse i praksis. Kursusbeskrivelse hold 2

Ledelse i praksis. Kursusbeskrivelse hold 2 Ledelse i praksis Kursusbeskrivelse hold 2 Deltag i et praksisnært kursusforløb for ledere og kommende ledere på alle ungdomsuddannelser. Forløbet henvender sig til ledere med pædagogisk ansvar både erfarne-

Læs mere

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... 5 Døvblindhed og kompenserende

Læs mere

Formål for faget engelsk. Slutmål for faget engelsk efter 9. klassetrin. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug

Formål for faget engelsk. Slutmål for faget engelsk efter 9. klassetrin. Kommunikative færdigheder. Sprog og sprogbrug Formål for faget engelsk Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

FrivilligCenter Lolland. Kurser Fo r å r 2011

FrivilligCenter Lolland. Kurser Fo r å r 2011 FrivilligCenter Lolland Kurser Fo r å r 2011 Vi glæder os til at se jer Kære frivillig, Vi har her samlet en række spændende kurser som du har mulighed for at deltage på i foråret 2011. Alle kurser er

Læs mere

Job og Vejledning Forår 2019

Job og Vejledning Forår 2019 Job og Vejledning Forår 2019 JOB OG VEJLEDNING Job og Vejledning er til for dig, der er jobsøgende, fordi du er ledig eller på vej til at blive det. Det kan også være, du er blevet opmærksom på, at du

Læs mere

Specialrådgivning til børn og unge med høretab

Specialrådgivning til børn og unge med høretab Specialrådgivning til børn og unge med høretab er landsdækkende leverandør af rådgivning, udredning og kurser m.m. til kommuner, borgere m.fl. i de mest specialiserede sager. Ydelserne er finansieret af

Læs mere

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri En beskrivelse af Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette materiale indeholder en beskrivelse af: 1. Baggrunden for at afholde kurset 2. Målgruppen for kurset 3. Kursets indhold og opbygning

Læs mere

Indhold. Indhold... 2

Indhold. Indhold... 2 Efterårskurser 2017 ... 2 Se kursusoversigt og læs om tilmelding her: (Klik på punkterne nedenfor - du kan bladre med piletaster ) Skema - dansk... 3 Skema - engelsk... 4 Velkommen til Hovedstadens Ordblindeskole...

Læs mere

Kursuskatalog Københavns Kommune

Kursuskatalog Københavns Kommune Kursuskatalog Københavns Kommune Få flere og bedre frivillige Få styr på din forenings økonomi og tilskudsregnskab Den gode modtagelse Startpakke: Muligheder som ny forening i København Inklusion af socialt

Læs mere

Fleksibelworkshopdag kl Hornstrupkursuscenter

Fleksibelworkshopdag kl Hornstrupkursuscenter Fleksibel Fleksibelworkshopdag workshopdag 14. 14.jan. jan.kl.10.00-20.00 kl.10.00-20.00 Hornstrup Hornstrupkursuscenter kursuscentervejle Vejle Program 09.30 10.00 Ankomst & morgenkaffe 10.00 10.15 Fælles

Læs mere

Kursuskatalog 2012/13. Næstved Kommune. Specialafdelingen

Kursuskatalog 2012/13. Næstved Kommune. Specialafdelingen Kursuskatalog 2012/13 Næstved Kommune Specialafdelingen Indholdsfortegnelse Forord - hvem er vi.. side 3 Kurser for fagfolk: Grundlæggende viden om autisme 1 og 2. side 4 Halliwicksvømning.. side 5 Det

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER 2 Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

TEGNSPROG OG SKRIFTLIG DANSK

TEGNSPROG OG SKRIFTLIG DANSK KC København Kastelsvej 60 2100 København Ø Telefon: 3525 3860 Fax: 3525 3862 Email: kc@kc.dk KC Århus Engtoften 7 8260 Viby J Telefon: 8611 8899 Fax: 8611 8894 Email: kc-aarhus@kc.dk www.kc.dk KURSER

Læs mere

Kurser 2016. www.autismecenter.dk

Kurser 2016. www.autismecenter.dk Kurser 2016 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette informationsmateriale beskriver baggrunden for tværsektorielt kompetenceudvikling i geriatri, kursets

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Program for lederkursus 2011

Program for lederkursus 2011 Program for lederkursus 2011 Tirsdag den 1. marts 2011 Onsdag den 2. marts 2011 Onsdag den 13. april 2011 Tirsdag den 24. maj 2011 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Velkomst Introduktion til DiSC personprofilen.

Læs mere

Velkommen til kurser og fyraftensmøder i 2014-2015

Velkommen til kurser og fyraftensmøder i 2014-2015 Kursus- og mødekatalog 2014-2015 Velkommen til kurser og fyraftensmøder i 2014-2015 BO-VESTs kursusudvalg ønsker, at alle medlemmer af afdelingsbestyrelserne er klædt godt på til de opgaver, der skal løses,

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan

Kompetenceudviklingsplan Navn: Leif Larsen (Lærer) Arbejdsplads: Solsikkeskolen Udviklingsplanen er senest opdateret: 01.11.2017 Evnen til at kunne håndtere konflikter børn imellem, børn/lærere imellem samt lærer/ forældre imellem.

Læs mere

årsplan for engelsk i 5 klasse 2013-14

årsplan for engelsk i 5 klasse 2013-14 årsplan for engelsk i 5 klasse 2013-14 Årsplan for engelsk i 5. kl. 2013-14 Trinmål for 5. 7. klassetrin (Taget fra fælles mål, Undervisningsministeriet) Kommunikative færdigheder forstå tilstrækkeligt

Læs mere

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13 Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13 Velkommen Frie Skolers Lærerforening byder alle nyvalgte tillidsrepræsentanter velkommen til en grunduddannelse med mulighed for bl.a. en faglig indsigt

Læs mere

IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014

IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014 IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014 1 SKOLER OG UDDANNELSE Nemt på nettet Borgernes kommunikation med det offentlige bliver i stadig højere grad digital. Holbæk Kommunes projekt Nemt på nettet er et tilbud om

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. ENGELSK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og

Læs mere

Hovedstadens Ordblindeskole udbyder i år 12 forskellige sommerkurser, som foregår i juni, juli og august måned. Kursus nr. 2 og 12 er det samme.

Hovedstadens Ordblindeskole udbyder i år 12 forskellige sommerkurser, som foregår i juni, juli og august måned. Kursus nr. 2 og 12 er det samme. Sommerkurser 2015 Om sommerkurser Hovedstadens Ordblindeskole udbyder i år 12 forskellige sommerkurser, som foregår i juni, juli og august måned. Kursus nr. 2 og 12 er det samme. Hvis du vil tilmelde dig

Læs mere

Supplerende inspirationsmateriale 2 - metoder og værktøjer til digital læring

Supplerende inspirationsmateriale 2 - metoder og værktøjer til digital læring EFTERUDDANNELSESUDVALGET FOR DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE OG SOCIAL-OG SUNDHEDSOMRÅDET EPOS Supplerende inspirationsmateriale 2 - metoder og værktøjer til digital læring 42665 - Samspil og relationer i pædagogisk

Læs mere

Kursuskatalog 2016. Basisuddannelse 2016 for tillidsrepræsentanter

Kursuskatalog 2016. Basisuddannelse 2016 for tillidsrepræsentanter Kursuskatalog 2016 TR Basisuddannelse 2016 for tillidsrepræsentanter Ny tillidsrepræsentant nye udfordringer Som nyvalgt tillidsrepræsentant står du over for mange nye udfordringer på arbejdspladsen. Fra

Læs mere

K u r s u s K a t a l o g 2 0 1 2

K u r s u s K a t a l o g 2 0 1 2 egn prg K u r u k a a g 0 Hvrdan inder du di niveau? Hvr hde kurerne? Hvrdan imeder du dig? Hvad ker e kuru? egnprg r begyndere egnprg på meemniveau egnprg r øvede ikker i egnprg Kurukaender Vekmmen i

Læs mere

PROJEKTLEDELSE. Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt 6 DAGE

PROJEKTLEDELSE. Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt 6 DAGE PROJEKTLEDELSE Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt 6 DAGE Er du en del af et projekt, er der krav fra mange sider, hvad enten du er leder eller deltager. Og kravene omfatter

Læs mere

Relation til Fælles Mål. skrive enkle ord, udtryk og sætninger inden for nære emner som familie og fritid.

Relation til Fælles Mål. skrive enkle ord, udtryk og sætninger inden for nære emner som familie og fritid. Fagårsplan 10/11 Fag: engelsk Klasse: 5.a Lærer: MC Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Family/myself, numbers August Arbejde med familien, beskrive sig selv og en ven. Repetere tallene fra 0-100

Læs mere

ET SAMARBEJDE MELLEM:

ET SAMARBEJDE MELLEM: Veje til recovery Kurser Forår 2019 ET SAMARBEJDE MELLEM: Region Hovedstadens Psykiatri og kommunerne Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe. VELKOMMEN TIL SKOLE PÅ TVÆRS Hvad er Skole på Tværs

Læs mere

Mentalt velvære fremmer recovery

Mentalt velvære fremmer recovery VELVÆRE I HVERDAGEN KURSUS 1 Mentalt velvære fremmer recovery HVEM ER VI? Alle undervisere i Skole på Tværs-tilbuddet har kendskab til recovery, enten gennem egne erfaringer eller som medarbejder med fagprofessionel

Læs mere

PROJEKTLEDELSE. Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt

PROJEKTLEDELSE. Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt PROJEKTLEDELSE Bliv fortrolig med at bruge projektværktøjer klogt og effektivt Er du en del af et projekt, er der krav fra mange sider, hvad enten du er leder eller deltager. Og kravene omfatter en hel

Læs mere

ÅBNE HOLD EFTERÅR 2010

ÅBNE HOLD EFTERÅR 2010 ÅBNE HOLD EFTERÅR 2010 BLS - Business Language Services When language means business færøsk hindi dansk hollandsk engelsk arabisk fransk polsk græsk portugisisk tysk svensk farsi russisk italiensk tagalog

Læs mere

KURSUSKATALOG. Cheerleading DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND

KURSUSKATALOG. Cheerleading DAFF DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND KURSUSKATALOG Cheerleading 2014 DANSK AMERIKANSK FODBOLD FORBUND CHEERLEADING TRÆNERUDDANNELSER TRÆNERUDDANNELSER tilbyder hvert år træneruddannelser indenfor cheerleading. Uddannelserne ligger i slutningen

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

Dette kursus hjælper dig til at strukturere og effektivisere dine sætninger, så du får styr på kommaerne og alle de andre tegn én gang for alle!

Dette kursus hjælper dig til at strukturere og effektivisere dine sætninger, så du får styr på kommaerne og alle de andre tegn én gang for alle! Dette kursus hjælper dig til at strukturere og effektivisere dine sætninger, så du får styr på kommaerne og alle de andre tegn én gang for alle! Det er helt utroligt, hvordan alle AROS undervisere formår

Læs mere

Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og

Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og Årsplan for engelsk i 6. klasse 2017/2018 Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og kunstskaber eleverne har lært sidste år I denne årsplan for 6. klasse skal

Læs mere

Dette kursus hjælper dig til at skrive kvivskarpe tekster, der på en levende måde formidler præcis det, du gerne vil sige.

Dette kursus hjælper dig til at skrive kvivskarpe tekster, der på en levende måde formidler præcis det, du gerne vil sige. Dette kursus hjælper dig til at skrive kvivskarpe tekster, der på en levende måde formidler præcis det, du gerne vil sige. Det er helt utroligt, hvordan alle AROS undervisere formår at sætte sig ind i

Læs mere

Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord

Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord KURSUSKATALOG 2017 2 Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig

Læs mere

HVAD ER SKOLE PÅ TVÆRS?

HVAD ER SKOLE PÅ TVÆRS? HVEM ER VI? Alle undervisere i Skole på Tværs-tilbuddet har kendskab til recovery, enten gennem egne erfaringer eller som medarbejder med fagprofessionel baggrund. Udvikling af kurserne er sket i et samarbejde

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

Skolen for Recovery. Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale

Skolen for Recovery. Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale Skolen for Recovery Vi skaber rum for gensidig læring mellem patienter, pårørende og personale Region Hovedstadens Psykiatri Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery, Psykiatrisk Center Ballerup

Læs mere

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET 1 Nemt på Nettet Borgernes kommunikation med det offentlige bliver i stadig højere grad digital. Holbæk Kommunes projekt Nemt på Nettet er et

Læs mere

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål.

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål. ENGELSK Den følgende beskrivelse af faget engelsk på Friskolen Øster Egesborg tager sit udgangspunkt i Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål (2015). Der er dog visse områder, vi har valgt at

Læs mere

Kursus. Åben Dialog. Relations- og netværksarbejde i relation til unge med behov for støtte

Kursus. Åben Dialog. Relations- og netværksarbejde i relation til unge med behov for støtte Kursus Åben Dialog Relations- og netværksarbejde i relation til unge med behov for støtte Åben Dialog i relation til unge med behov for støtte Indledning Åben Dialog er en samtaleform, der styrker relations-

Læs mere

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Sprog

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Sprog It i fagene - Helsingør Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013 Sprog SPROG WORKSHOPS 2012-2013 Fagligt fokus, differentiering og fordybelse Kompetenceløftet It i fagene fortsætter i 2012-2013

Læs mere

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET 1 Nemt på Nettet Holbæk Kommunes projekt Nemt på Nettet er et tilbud om hjælp til at bruge de digitale løsninger. I denne sæson tilbyder vi udover

Læs mere

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2017 _ KURSUSKATALOG 2017 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig

Læs mere

HØJSKOLEKURSER. Efterår/vinter 2017/2018 Castberggård Øst

HØJSKOLEKURSER. Efterår/vinter 2017/2018 Castberggård Øst HØJSKOLEKURSER Efterår/vinter 2017/2018 Castberggård Øst Kære kursist Vi har i lang tid på højskolen haft en drøm om at få en afdeling i Østdanmark. Drømmen virkede en smule urealistisk og uopnåelig, men

Læs mere

Psykiatri. Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri Forår 2019

Psykiatri. Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri Forår 2019 Psykiatri Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri Forår 2019 Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri Peeruddannelsen i Region Hovedstadens Psykiatri henvender sig primært til recovery-mentorer

Læs mere

SANG, BEVÆGELSE OG LÆRING

SANG, BEVÆGELSE OG LÆRING Kursusbeskrivelse for skoleåret 2016/17, Aarhus Kommune SANG, BEVÆGELSE OG LÆRING Sangfaglig opkvalificering for musiklærere og pædagoger i folkeskolen Praksisnære helårs- og halvårsforløb - udbydes i

Læs mere

Job og Vejledning Vinter

Job og Vejledning Vinter Job og Vejledning Vinter 2018-19 JOB OG VEJLEDNING Job og Vejledning er til for dig, der er jobsøgende, fordi du er ledig eller på vej til at blive det. Det kan også være, du er blevet opmærksom på, at

Læs mere

Everything DiSC Workplace Certificering 2-dage - MBK A/S

Everything DiSC Workplace Certificering 2-dage - MBK A/S Vil du gerne selv være in house ekspert i Everything DiSC? Har du lyst til selv at være den, som giver coaching og tilbagemeldinger på DiSC, uden at skulle bruge eksterne konsulenter? Ønsker du bedre resultater

Læs mere

FIT Kursusforløb KURSUSMODULER:

FIT Kursusforløb KURSUSMODULER: FIT Kursusforløb KURSUSMODULER: 1. Intro til FIT 2. Forskningsgrundlag for FIT 3. Administration og anvendelse af FIT 4. FIT-platform og teknik 5. Implementering af ORS og GSRS i grupper 6. Grafer, statistik

Læs mere

Evaluering af mestringskurser i Recovery-skolen Viborg

Evaluering af mestringskurser i Recovery-skolen Viborg Evaluering af mestringskurser i Recovery-skolen Viborg 2018 Forfattere: Thomas Lind Hansen og Anne Bruhn-Houen 1 INDHOLD 2 Indledning 1 2.1 Formål med undersøgelsen og ønsket virkning af kurserne 1 2.2

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere

F17 SVK: Sommerskole: Magt, medier og politisk kommunikation (specialiseringskursus)

F17 SVK: Sommerskole: Magt, medier og politisk kommunikation (specialiseringskursus) F17 SVK: Sommerskole: Magt, medier og politisk kommunikation (specialiseringskursus) Om kurset kurset udbydes også til studerende på gamle studieordninger. skriv til ise-studieadministration@ruc.dk. Uddannelse

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Japansk. - sprog og kultur

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Japansk. - sprog og kultur Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Japansk - sprog og kultur November 2014 Fælles Mål Vision og målsætning Formålet med undervisningen i japansk er, at eleverne stifter bekendtskab

Læs mere

Årsplan for faget Fransk til 8AB

Årsplan for faget Fransk til 8AB Årsplan for faget Fransk til 8AB - 2013-2014 Der tages udgangspunkt i Fælles Mål for faget Fransk. Faghæfte, udgivet af undervisningsministeriet. Signalement, formål, trinmål og slutmål for faget kan findes

Læs mere

Kursuskatalog for frivillige forår 2013

Kursuskatalog for frivillige forår 2013 Kursuskatalog for frivillige forår 2013 Velkommen til kursusåret 2013! Kære frivillige Som noget nyt er vi i PTU begyndt at udbyde kurser til alle vores frivillige. Det er derfor Husk at os oplyse en glæde

Læs mere