SDHplus Solbaseret Fjernvarme i Europa

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SDHplus Solbaseret Fjernvarme i Europa"

Transkript

1 1 SDHplus Solbaseret Fjernvarme i Europa WP3 Casestudier i omstilling til solbaseret fjernvarme, pilotanlæg og integration af solvarme i eksisterende fjernvarmenet D3.3 Rapport om specialviden og erfaringer opnået ved casestudierne Juridisk ansvarsfraskrivelse: Det fulde ansvar for indholdet i denne publikation ligger hos forfatterne. Indholdet repræsenterer ikke nødvendigvis de finansierende myndigheders holdning. De finansierende myndigheder er ikke ansvarlige for nogen form for anvendelse af information i dokumentet. Forfatterne kan heller ikke drages til ansvar for anvendelsen af informationerne i dette dokument.

2 2 FORORD Nærværende rapport er udarbejdet som en del af projektet SDHplus (Solar District Heating plus), som er et europæisk samarbejdsprojekt, der er støttet af EU's Intelligent Energy Europe-program. SDH er en forkortelse for solvarmebaseret fjernvarme. Solfangerne kan være placeret på jorden (som man ofte ser det i Danmark), på hustage eller et tredje sted. Idéen er at det ikke er et isoleret solvarmeanlæg, der kun forsyner én forbruger, men at solvarmen er forbundet til fjernvarmenettet. På hjemmesiden kan man finde informationer om realiserede SDH-anlæg i Danmark og det øvrige Europa, vejledninger til, hvordan man kan komme i gang med sit eget storskala-solvarmeprojekt, kontaktinformation på danske (og udenlandske) eksperter, detaljer om de nedenfor omtalte casestudier og meget mere.

3 3 Hovedforfatter: Amandine LE DENN TECSOL (Frankrig) Medforfattere: PlanEnergi (Danmark) CEA-INES og TECSOL (Frankrig) AIRU og Politecnico di Minalano (Italien) EIHP (Kroatien) LEI (Litauen) IEO (Polen) Univerza v Ljubljani (Slovenien) TECNALIA (Spanien) Enerma (Sverige) CityPlan (Tjekkiet) SOLITES (Tyskland) SOLID (Østrig) Juli 2015 Indholdsfortegnelse Indledning Baggrund Resultater Erfaringer Fjernvarmeinteressenternes forudgående interesse Metoder og værktøjer SWOT-analyse Den nuværende situation Konklusion... 16

4 4 INDLEDNING Denne rapport er en sammenfatning af tilbagemeldinger på casestudier og erfaringer fra både de involverede interessenter (fx et fjernvarmeværk) og forfatterne, der har været involveret i SDHplusprojektets arbejdspakke 3. Spørgsmålene til undersøgelsens deltagerne er opdelt i fire kategorier. Formålet med denne undersøgelse er at fremhæve interessenternes erfaringer, bevæggrunde og mulige holdningsændringer vedrørende SDH 1. Spørgsmålene lød: Vedrørende initiativ til casestudiet: Hvem tog initiativ til studiet? Skulle du overbevise interessenten, eller spurgte vedkommende dig om SDH-emnet? Hvilke erfaringer kan udledes af casestudiet? Hvad var interessentens holdning til SDH? Vedrørende metoder og værktøjer: Hvilke erfaringer kan udledes for hver fase af studiet? Hvem udførte studiet? Hvor lang tid brugte du på studiet? Benyttede du dig af særlige metoder for at kontakte/overbevise interessenten? Hvilke udfordringer havde du med at styre forløbet (manglende data, uopnåelige mål, )? Hvilke beregningsmetoder har du anvendt (til energiberegning, finansielle beregninger, etc.)? Hvad var de mest værdifulde aspekter af beregningsværktøjet? Vedrørende nye solvarmebaserede fjernvarmeanlæg og solvarmeanlæg i forbindelse med eksisterende fjernvarmeværker: Er der realistiske realiseringsmuligheder i den case du har studeret? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvad er det mest værdifulde resultat af dit casestudie? Ejerens beslutning: Vil casestudiet betyde, at SDH kraftværket realiseres? Hvad er interessentens primære motivation for at gå videre med idéen/projektet? Casestudiernes faktaark er tilgængelige på engelsk (og dansk 2 ) på SDH-projektets hjemmeside: 1 SDH en forkortelse af Solar District Heating på i dansk oversat til solbaseret fjernvarme. 2 For de danske casestudier findes disse faktaark også på dansk.

5 5 1. BAGGRUND Denne rapport er blevet skrevet på baggrund af 40 casestudier, som er blevet implementeret i SDHplus projektets arbejdspakke 3. Kortet nedenfor viser fordelingen af projekterne i Europa.

6 6 De fleste af casestudierne (34) blev gennemført for fjernvarmeanlæg i kategorierne byer, større byer/storbyer og bydele. Kun få projekter (6) blev planlagt i landsbyer. Casestudier for kobling af flere byer henviser til projekter, hvor flere landsbyer forbindes vha. et fælles netværk. Nedenfor ses fordelingen i antallet af casestudier i hver kategori. Landsby Bydel Større by/storby Flere byer 5% 10% 30% 55% Analyse af casestudierne viser, at interessenterne kan opdeles i: - Lokale myndigheder - (Fjernvarme-)Driftsselskaber (offentlige eller private) - Andre: Tekniske konsulenter, borgerforeninger, foreninger for vedvarende energi 20% 7% Driftsselskab 73% Lokale myndigheder Andre Den industrielle del, dvs. solfangerproducenterne, viste interesse i emnet og resultater af studierne, men initierede ikke studier selv. En oversigt over tilskudsordninger for hvert land er beskrevet i nedenstående tabel (Kilde: WP2):

7 7 Tilskudsordninger og incitamenter til implementering af SDH AT CZ 2012: Lokale og regionale fjernvarmenetværk får tilskud afhængigt af brændselstype og varme- /kølekapacitet. 2015: Der gives nationale tilskud til solvarmeanlæg i størrelsesordenen fra 100 til m 2 (solfangerareal). Tilskudsprogrammet hedder Solar Thermal Large-scale solar plants, og pengene kommer fra den Østrigske klimafond, som arbejder for at fremme planlægning og realisering af innovative solenergisystemer. 2012: Grøn bonus til regional fjernvarme baseret på udvalgte vedvarende energikilder 3 (solvarme ikke inkluderet). Tilskud til renovering af udvalgte fjernvarmesystemer fra The Operational Programme Environment (programmet udløb i 2013). DE 2012: Lovgivning til fordel for kraftvarme med feed-in tarif, støtte til investeringer i fjernvarme og fjernkøling, termiske lagre (varme og/eller kulde) der bruges til kraftvarme med andre vedvarende energikilder i energisystemet (solvarme inkluderet). DK ES FR HR 2012: Solvarme betragtes som en energibesparelse, og det første års produktion har en værdi på /MWh. SDH er billigere end fjernvarme baseret på fossile brændsler. 2012: Ingen tilskud til fjernvarme, men regionale og statslige støtteordninger til solvarme. National finansiering: /kw med et maksimum på pr. projekt, minimum pr. projekt og et maksimum på pr. ESCO 4. Dertil kommer, at det er muligt at opnå regional støtte i Andalusien. 2012: Den væsentligste støtteordning er Varmefonden (Fonds Chaleur), som varetages af ADEME (den franske stats miljø og energiagentur). Denne fond finansierer vedvarende energi til varmeforsyning samt fjernvarmeinvesteringer, og fonden har et budget på 200 millioner pr. år. Der kan opnås et skattefradrag på 32 % af investeringen i solvarme til boliger. 2014: Et specifikt område for Fonds Chaleur er at støtte nye, spirende solvarmeteknologier fra ADEME, og omfatter udtrykkeligt SDH : Et specifikt område for Fonds Chaleur vedr. støtte til store solvarmeinstallationer, inklusiv SDH-ansøgninger, er blevet lanceret fra ADEME. Ønsket finansieres med 2 millioner pr. år. Endvidere er der indført reduceret moms (5,5 % i stedet for 19,6 %) på varme solgt som fjernvarme med en vedvarende energiandel på mere end 50 %. 2012: Der er ingen incitamenter til at investere i fjernvarme eller vedvarende energi- /solvarmebaseret fjernvarme. 2015: Den nye lov om vedvarende energi er i øjeblikket i offentlig høring og inkluderer fjernvarme. De eneste gældende støtteordninger er de lejlighedsvise tilbud fra Fonden til Miljøbeskyttelse og Energieffektivitet. Disse er rettet imod solenergiudstyr til varmt brugsvand og rumvarme, som regel til private husholdninger. 3 RES: Renewable Energy Sources, i dansk tale oversat til Vedvarende Energikilder 4 ESCO: Energy Service Company

8 8 IT 2012: Der er blevet oprettet en garantifond for nye fjernvarmeværker, drevet med vedvarende energi. Dele af fondens midler er blevet omdirigeret imod energieffektiviseringer for bygninger. 2012: Solvarme og andre vedvarende energikilder, såvel som energieffektivitetsmål / energibesparende foranstaltninger, er støttet via skattefradrag. En anden støtteordning gælder for solvarmeanlæg på op til m 2 (solfangerareal) og omfatter støtte på op til 65 % af investeringerne. 2015: Ovennævnte støtteordning er ved at blive revideret med det formål, at have et finansielt incitament pr. produceret kwh (certificeret af Solar Keymark). Støtteordningen skal gælde for solvarmeanlæg på op til m 2. LT PL SE SI 2012: Den Litauiske Regering anvender EU-midler til at støtte udbredelse af vedvarende energiteknologi på markedet. Biomassekedelanlæg, kraftvarmeenheder, solceller og vindmølleparker har modtaget investeringsstøtte i den første støtteordningsperiode ( ). 2015: Ovennævnte støtteordning blev kun forlænget for biomasseanlæg i den anden støtteordningsperiode ( ). Andre vedvarende energikilder blev ikke støttet af den Litauiske Regering. 2012: Den Nationale Fond for Miljøbeskyttelse og Vandbehandling støtter solvarme gennem to støtteprogrammer: 1) Programme Prosumer ( ) støtter (udover øvrige VE-varmeteknologier 5, solvarme i hybridinstallationer (kræver produktion af både varme og elektricitet), og retter sig imod enkeltpersoner og boligforeninger. 2) The Stork Programme ( ) støtter storskala solvarmeinstallationer, og er rettet imod iværksættere. 2012: Europæiske støttemidler er tilgængelige gennem Regionale Operationelle Programmer ( ) samt under Landdistriktsprogrammet. Solvarme er en støtteberettiget teknologi, som støttes generelt og skal være kombineret med tiltag for øget energieffektivitet. 2012: Fra 2000 til 2012 var der tilskud til solvarmeinstallationer. Investeringsstøtte bliver tildelt 2,50 svenske kroner per kwh årligt solvarmeydelse op til 3 millioner svenske kroner pr. projekt. Denne støtteordning blev anvendt i en række projekter, baseret på en nettomålerordning. Med den nye forordning (SFS 2011:1105), er støtteordningen blevet tilbagerullet, på grund af en regeringsudmelding om, at solvarme er profitabel alligevel. 2012: Der findes støtteordninger for solvarmeenergi. Maksimal medfinansiering er Støttemulighederne omfatter følgende: - 10 % af de samlede omkostninger for de offentlige virksomheder - 30 % af de samlede omkostninger for store virksomheder - 40 % af de samlede omkostninger for mellemstore virksomheder - 50 % af de samlede omkostninger for små virksomheder Der ydes ikke længere tilskud til privatejede solvarmeanlæg. Ligeledes ophørte en støtteordning for biomasse-fjernvarmeanlæg i VE er en dansk forkortelse for vedvarende energi.

9 9 2. RESULTATER I de fleste casestudier præsenteres løsninger til at integrere solvarmeanlæg i eksisterende fjernvarmeanlæg vha. et centraliseret solvarmeanlæg. Type Antal Andel Type Antal Andel Eksisterende fjernvarme % Centraliseret % Nyt SDH % Decentraliseret % Solvarmeanlæggenes arealer varierer fra 100 til mere end m 2 med følgende proportioner. Nogle undersøgelser foreslår forskellige anlægsarealer og evaluerer det energimæssige og økonomiske potentiale i den varierede proportionering. Nedenfor ses fordelingen mellem forskellige størrelseskategorier. < 500 m² m² m² > m² 23% 17% 21% 39% Omkostningerne ved varme fra et solfangeranlæg angivet nedenfor, er defineret som: Samlede omkostninger ved SDH (i alt) / Produktionen i anlæggets levetid De samlede omkostninger beregnes ekskl. tilskud, og ekskl. moms. Nogle af casestudierne omfatter renteomkostninger til finansieringen. Prisen for varme fra et solfangeranlæg, tilkoblet fjernvarmenettet i Europa, ligger i studierne på mellem 30 og 100 /kwh. De samlede omkostninger ved SDH (inklusiv netværk, forbrugerinstallationer ( substations ), solfangere og andre udgifter ved nødvendige investeringer for at kunne udnytte solenergien) har en bredere spredning og ligger mellem 40 og 230 /MWh.

10 10

11 11 3. ERFARINGER Den politiske og økonomiske situation varierer fra land til land. Det samme gør interessen for fjernvarme på den ene side, og solenergi på den anden. Erfaringerne fra hvert land er sammenfattet i de følgende afsnit. 3.1 FJERNVARMEINTERESSENTERNES FORUDGÅENDE INTERESSE Den grundlæggende viden om SDH varierer fra land til land; i de fleste af de lande, som deltog i projektet SDHtake-off forløberen for SDHplus-projektet kender folk til solvarmeteknologien. Spontan interesse er sjælden - oftest er der gjort indledende tiltag af en SDHplus-projektpartner for at informere om SDH og skabe interessen. I disse tilfælde er der anvendt forskellige værktøjer fra SDHplusprojektet, herunder følgende: - Direkte henvendelser med forespørgsler til bestemte grupper af fjernvarmeinteressenter (nyhedsbreve, s, etc ) - Nationale workshops, arrangeret i regi af SDHplus. - Nationale konferencer om fjernvarme. - Direkte kontakt til interessenter pr. eller telefon. Efter den første kontakt til interessenterne, fordeler motivationen for deltagelse i projektet sig, som følger: Motivation for deltagelse i casestudie Lokale myndigheder Driftsselskaber/Fjernvarmeværker Andre Øge andelen af vedvarende energi og mindske fjernvarmerelaterede CO2-emissioner i deres by/område. Tilføje en ny kilde til energisammensætningen i fjernvarmesystemet (dvs. flere muligheder for at optimere driften). Forbedre image Få en energimærkning Mulighed for at forbedre energisammensætningen Optimering af fjernvarmeforsyningen Udvikling af en øko-bydel Opfylde forpligtelser over for kommunen Øge den offentlige accept af fjernvarme for at kunne udvide nettet i fremtiden Forudse fremtidige reguleringer (fx ændring i beskatning af brændsler). Forbedre kendskab til og viden om SDH I nogle tilfælde, blevet interessenterne tilskyndet til at deltage i studiet i form af tilskud. Tilskuddene var ikke en del af motivationen for at sige ja til deltagelse i studierne, men de hjalp med at få gennemført studierne. I enkelte tilfælde var interessenternes motivation for at deltage i projektet så ringe, at de forventede gratis undersøgelser og var ikke indstillet på at betale for dem. Eksempler på, hvordan nogle interessenter involverer sig i emnet SDH, kan angives med en øget intensitet (pilens retning):

12 12 Får information om SDH Besøger et lokalt SDH-anlæg (hovedsageligt i Danmark, Tyskland, Østrig og Sverige) Besøger et udenlandsk SDH-anlæg Deltager i SDH-konferencer/workshops Involveret i forskningsprojekt om SDH Deltager/Vejleder i forbindelse med et speciale om SDH Realiserer et SDH-anlæg 3.2 METODER OG VÆRKTØJER Ifølge feedback fra projektpartnerne og de involverede interessenter i forbindelse med casestudierne, er de primære indhentede erfaringer med metoder og værktøjer følgende: - Arbejdet bør begynde med at definere omfang og afgrænsning, såvel som at definere nøgletal som er relevante (afgørende) for fjernvarmeinteressenterne. - Det er nødvendigt at have ingeniørmæssige færdigheder for at kunne udføre studiernes tekniske beregninger. Desuden er det nødvendigt at have en vis erfaring med emnet, idet der skal foretages mange antagelser og overvejelser baseret på en overordnet vurdering af, hvad der er realistisk for et solvarmeanlæg. - Der skal foretages beregninger på timebasis, ved at benytte programmer som TRNSYS, Polysun og EnergyPro. Disse anbefales særligt til beregning af detaljerede termiske energibalancer, og til at sammenligne specifikke løsninger (kontrolsystemer, specifikke hydrauliske konstruktioner, fjernvarme fra flere forskellige kilder, etc ) - Der findes meget få redskaber, der på et tidligt stadie, med enkelte forudsætninger, kan foretage simple beregninger af ydelsen fra et fjernvarmekoblet solvarmeanlæg. - Økonomiberegningerne kræver viden om centrale finansielle nøgletal tilpasset den aktuelle situation (renter, prisen på de vigtigste komponenter, pris på installationen, etc.) - Fjernvarmebehovet skal i de fleste tilfælde simuleres på timebasis over et helt år: o For eksisterende fjernvarmeanlæg: Allerede registrerede data for varmebehovet indsamles eller nye målinger sættes i gang i forbindelse med studiet. o For nye fjernvarmeanlæg: Der udarbejdes nye eller indsamles eksisterende simuleringer af behovet. Tilbagemeldingerne viste desuden, at nogle data kan være vanskelige eller umulige at indsamle. Designeren af SDH-anlægget skal i så fald være i stand til at lave antagelser på baggrund af sine erfaringer, eller blive nødt til at tilpasse beregningerne i samarbejde med interessenten (fx fjernvarmeværket). En vigtig erfaring vedr. fremgangsmetoden er følgende: Det er nogen gange vigtigt, ikke alene at kunne beregne anlæggets ydelse og forvente at denne parameter afgør sagen for modtageren af casestudiet, men også at kunne se på øvrige muligheder for at finde den bedste løsning (energiteknisk og økonomisk) under hensyntagen til de betingelser, som beslutningstageren (fx fjernvarmeværket) er underlagt. Sådanne betingelser kan inkludere overordnede politiske retningslinjer, holdninger i lokalbefolkningen osv., tilbageholdenhed mht. større, langsigtede investeringer osv. Erfaringerne viser, at mange interessenter, der deltager i casestudier, er åbne overfor at diskutere alternative løsninger, hvis disse også viser dig at være rentable. Den bedste løsning (ifølge analysen) kan og skal imidlertid ikke påtvinges disse deltagende interessenter. I stedet skal anlægsdimensioneringen forblive fleksibel i henhold til vedkommendes ønsker og behov.

13 SWOT-ANALYSE Den følgende SWOT-analyse 6 er baseret på feedback fra alle partnere og interessenter, som har svaret på spørgsmålet: "Hvad er de mest værdifulde aspekter, vedrørende integrationen af solenergi i fjernvarmesystemer (eller helt nye SDH-anlæg), i den case du har studeret? Er der en realistisk mulighed for at realisere anlægget? Hvorfor?" Spørgsmålet blev også forstået som "hvad er de generelle opnåede erfaringer med SDH? Bemærk at svarene ikke nødvendigvis er repræsentative for alle de deltagende lande. Styrker Der er ingen tekniske barrierer for SDHintegration. SDH er en realistisk mulighed. SDH kan opnå en højere solvarmedækning end hvis solenergi bruges til produktion af varmt brugsvand alene. Prisen på SDH er lavere end prisen på fossile brændstoffer (i Danmark). Der findes SDH-interessenter som er motiverede til at bygge, drive og dele deres erfaringer. Muligheder Høje priser på fossilt brændstof i fjernvarmeproduktionen. Høj CO2-udledning fra fossile brændstoffer i fjernvarmeproduktionen. Solvarmeanlæg kan fortrænge kedeldrift i kraftvarmeværker. Fjernvarme er ikke tilsluttet naturgasnettet. Mange tilskud/incitamenter 7. Høje varmebehov om sommeren. Stigende priser på energi (biomasse, naturgas, ) Faldende installationsomkostninger for solvarme. Svagheder Store investeringsomkostninger. Lokale fjernvarmeoperatører foretager ofte kun investeringer i et begrænset omfang. Lovgivning til fordel for solvarme til opvarmning af brugsvand, gør denne løsning til en konkurrent til SDH. Private aktører på markedet kan medføre en højere pris for SDH med omkring 20 % i forhold til lokale og offentlige investeringer (pga. krav om økonomisk gevinst til firmaet). Manglende tilskud til SDH. Lokale fjernvarmeoperatører mangler kendskab til og viden om SDH, hvilket betyder at solvarme betragtes som en risikabel investering. Der er begrænset plads til rådighed i byområderne, og dette begrænser anlæggenes størrelse og dermed den potentielle solvarmedækning. Trusler Solenergi har ingen konkurrencedygtige økonomiske nøgletal, sammenlignet med traditionelle fossile brændstoffer og biomasseløsninger Ingen investeringsvillighed blandt de lokale myndigheder. 6 SWOT: Strengths (styrker), weaknesses (svagheder), opportunities (muligheder) og threats (trusler). 7 Et incitament kan eksempelvis være en beskatning på alternativerne til solvarme.

14 DEN NUVÆRENDE SITUATION Som det ser ud pr. juni 2015, viser feedbacks fra partnere og interessenter, at mindre end halvdelen af projekterne er blevet stoppet. De fleste casestudier (ca. 50 %) Evalueres/drøftes for tiden internt hos interessenten, og enkelte af projekterne er under opførelse (4 stk.). De forskellige argumenter, som kom frem efter undersøgelserne, når vi spurgte om den vigtigste motivation hos interessenterne, er følgende: + Positive Negative Giver et godt image. Lave elpriser om sommeren => kraftvarme er ikke økonomisk rentabelt => solvarme er en mulighed. Økonomi. Erstatte fossile brændstoffer med vedvarende energikilder. Politisk argument for regionen/kommunen. SDH kan føre til nye kontrakter for driftsselskabet. Nyt tilskudsprogram. Solvarme som lagres om sommeren, bliver en seriøs konkurrent til overskudsvarme. Nytænkning, innovativt. Kræver sænkning af fjernvarmetemperaturer. Det er mere realistisk at få gennemført en anden løsning. SDH er ikke en økonomisk konkurrencedygtig løsning, set i forhold til de mere traditionelle løsninger (naturgas, biomasse, overskudsvarme). Ingen kapital til investeringer. Man løber en risiko ved at investere langsigtet. Ingen mulighed for sæsonvarmelagring. På trods af at enkelte undersøgelser førte til realisering af anlæg (kun 4), skal det understreges, at det i landene hvor SDH ikke er udbredt (primært FR, HR, LT, PL) er første gang, at sådanne studier gennemføres. Størstedelen af feedbacken indikerer, at fjernvarmeinteressenterne nu er mere bevidste om anvendelse af solvarme og bør integrere de opnåede erfaringer om denne mulighed i deres fremtidige aktiviteter.

15 15 Det der skal gøres er herefter at fortsætte med at udbrede de vigtigste resultater af og informationer om undersøgelserne for at hjælpe fjernvarmeinteressenter med at integrere solenergi i deres fremtidige projekter. En væsentlig oplysning fra undersøgelserne, som er specielt interessant for solvarmeindustrien og fjernvarmeinteressenterne, er forholdet mellem omkostninger og energiudbytte. For at opfylde fjernvarmeinteressenternes forventninger, bør yderligere undersøgelser præsentere resultater om rentabilitet og opfyldelse af kundernes behov. Da dette aspekt forekommer at være et centralt punkt for at kunne realisere SDH-anlæg, bør analysen af potentielle investorer og tilpassede forretnings- og finansieringsmodeller fortsættes.

16 16 4. KONKLUSION På baggrund af tilbagemeldinger, har realiserede projekter i casestudie-netværket været meget indbringende for både partnere og interessenter. De (i SDH-regi) nytilkomne lande har øget deres viden om og færdigheder i de vigtigste aspekter af SDH, og har opnået erfaringer og kundskaber, der er absolut nødvendige for at fortsætte udviklingen af SDH i de enkelte lande. Interessenterne havde mulighed for at vurdere muligheden for SDH mere detaljeret både teknisk og økonomisk. Casestudierne viser generelt, at der ikke er nogen større tekniske barrierer for SDH, selv når solenergi integreres i eksisterende fjernvarmesystemer. Endelig ser casestudiernes fakta-ark ud til at være nyttige dokumenter til formidling til fjernvarmeinteressenter, idet de repræsenterer eksempler fra den virkelige verden. Alle aktiviteter i SDHplus projektet har været nyttige til at hjælpe partnerne med at realisere casestudierne og følgende punkter bør holdes ved lige i hvert land for at kunne opnå en større udbredelse af SDH-projekter: - Coaching og help-desk-hjælp fra eksperter (hovedsagelig tekniske aspekter som dimensionering, beregninger og design) og/eller uddannelsesforløb. - Viden om sammenhængen mellem nationale og europæiske støtteordninger. - Nationale og internationale aktiviteter til at styrke det faglige netværk. - Formidling inkl. faste informationskilder (fx en hjemmeside). Det anbefales på det kraftigste at fortsætte disse aktiviteter i de enkelte lande i de kommende år, selv uden støtte fra SDHplus-projektet.

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Solvarme Perspektiver og udfordringer - og lidt om baggrunden

Solvarme Perspektiver og udfordringer - og lidt om baggrunden Solvarme Perspektiver og udfordringer - og lidt om baggrunden Morten Hofmeister, Daniel Trier og Per Alex Sørensen PlanEnergi Regionalmøder 2016 Dansk Fjernvarme 1 Regionalmøder 2016 Dansk Fjernvarme 2

Læs mere

Hoteller CAMPING SÅDAN BLIVER FORRETNINGEN EN FORNØJELSE. wellness og sport. www.sonnenkraft.dk

Hoteller CAMPING SÅDAN BLIVER FORRETNINGEN EN FORNØJELSE. wellness og sport. www.sonnenkraft.dk Hoteller CAMPING WELLNESS OG SPORT SÅDAN BLIVER FORRETNINGEN EN FORNØJELSE Solvarmeløsninger til hoteller, camping, wellness og sport www.sonnenkraft.dk DERFOR ER SOLVARME DEN BEDSTE VARMEKILDE Solen har

Læs mere

SOLENERGI I STORE EU PROJEKTER MED DANSK DELTAGELSE

SOLENERGI I STORE EU PROJEKTER MED DANSK DELTAGELSE Temamøde M2844 i DANVAK SOLENERGI: Teknologisk institut, Grekersensvej, 2630 Taastrup, Indgang 2 30 April 2008 SOLENERGI I STORE EU PROJEKTER MED DANSK DELTAGELSE Henrik Steffensen Rambøll 1 1 Hvad er

Læs mere

Verifikation af miljøteknologi (ETV)

Verifikation af miljøteknologi (ETV) Verifikation af miljøteknologi (ETV) 20/02/2008-21/03/2008 Der er 371 svar ud af 371, der opfylder dine kriterier 0. DELTAGELSE Land DE - Tyskland 63 (17%) NL - Nederlandene 44 (11.9%) CZ - Tjekkiet 30

Læs mere

solvarmebaseret fjernvarme: konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan,

solvarmebaseret fjernvarme: konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan, Side Solvarmebaseret fjernvarme: Konsekvenser for varmepris og drift Grøn Energi har analyseret solvarmebaseret fjernvarmes indflydelse på varmepriser på landsplan, samt tekniskøkonomiske konsekvenser

Læs mere

Energisparesekretariatet

Energisparesekretariatet Energisparesekretariatet Morten Pedersen Energisparerådet 16. April 2015 Trin 1: Kortlægning af erhvervslivets energiforbrug (Viegand & Maagøe januar 2015) Trin 2: Kortlægning af energisparepotentialer

Læs mere

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet.

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Status for Handleplan for varme- og energiforsyning Roskilde Kommune 2010-2015 Emne/opgave (Aktører og opgavestart) Status pr. 31.12.2011 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Roskilde Kommune vil i

Læs mere

Præsentation af 4DH Workshop om brug af meteorologiske forudsigelser ved optimal drift og produktionsplanlægning på fjernvarmeværker

Præsentation af 4DH Workshop om brug af meteorologiske forudsigelser ved optimal drift og produktionsplanlægning på fjernvarmeværker Præsentation af 4DH Workshop om brug af meteorologiske forudsigelser ved optimal drift og produktionsplanlægning på fjernvarmeværker Fjernvarmens Hus, 18. januar 2016 Hvem er 4DH Hvad er begrebet 4DH Baggrunden

Læs mere

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2765 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt S AM L E N OT AT 8. november 2006 J.nr. Ref. SVF/PEN Energidelen af rådsmøde (Transport, Telekommunikation og Energi) den 23. november

Læs mere

Grøn energi til område fire

Grøn energi til område fire Notat 05. nov 2013 Dokumentnr. 296204 Grøn energi til område fire Konklusioner Cirka hver femte kommune har en energiforsyning, hvor kun op til 50 procent er dækket af kollektiv forsyning Cirka hver tredje

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne

RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne RES-e Regions / WP3 Første aktivitet: Analyse af RES-e i kommunerne Introduktion Kommunernes energipolitiske kontekst, beføjelser og aktuelle situation beskrives indledningsvis for at give baggrund for

Læs mere

Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss

Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 346 Offentligt MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Energieffektivitet og grøn vækst: sådan bidrager Danfoss Kim Christensen President Danfoss Heating

Læs mere

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde:

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde: Klimaindsats 01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Klima og energiarbejdet er drevet af et lokalt politisk ønske om, at arbejde for en bedre forsyningssikkerhed og at mindske sårbarheden

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Juli 2015 FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE CO2-OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Revision 1C Dato

Læs mere

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast.

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast. Bilag 26b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Regionale Udviklingsmidler

Læs mere

Beregning af energibesparelser

Beregning af energibesparelser Beregning af energibesparelser Understøtter energibesparelser den grønne omstilling? Christian Holmstedt Hansen, Kasper Jessen og Nina Detlefsen Side 1 Dato: 23.11.2015 Udarbejdet af: Christian Holmstedt

Læs mere

Energihandlingsplan for Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Flygtningenævnets Sekretariat i St. Kongensgade

Energihandlingsplan for Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Flygtningenævnets Sekretariat i St. Kongensgade Energihandlingsplan for Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, Flygtningenævnets Sekretariat i St. Kongensgade Indholdsfortegnelse 1 SAMMENFATNING 3 2 GRUNDLAG FOR HANDLINGSPLANEN 4 2.1

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE

INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE INTELLIGENT ENERGI INTEGRATION AF ENERGISYSTEMERNE Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 18. november 2015 100 % VEDVARENDE ENERGI ER IKKE UTOPI I DANMARK Sammenhængende effektive

Læs mere

Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen

Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen Kapacitetsordning - en model for brugerfinansiering af PSO-omkostningen EU-Kommissionen har underkendt den danske PSO-ordning, fordi PSO-støtten til vedvarende energi kun gives til indenlandsk energiproduktion,

Læs mere

Bæredygtig energiforsyning. Redskaber til fremmelse af bæredygtig energiforsyning og udfordringer i lovgivningen

Bæredygtig energiforsyning. Redskaber til fremmelse af bæredygtig energiforsyning og udfordringer i lovgivningen Bæredygtig energiforsyning Redskaber til fremmelse af bæredygtig energiforsyning og udfordringer i lovgivningen Disposition Hvorfor fjernvarme som distributør af bæredygtig energi i storbyer samt målet

Læs mere

Energiforbedringer i eksisterende bygninger

Energiforbedringer i eksisterende bygninger Energiforbedringer i eksisterende bygninger Elselskabernes indsats - Muligheder og barrierer Bygge- og Anlægssektorens miljøklub Fyn 24. Maj 2007 Konsulent Dorte Lindholm Dansk Energi Indhold Energispareaftalen

Læs mere

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Perspektiver på den grønne omstilling - samspillet mellem energisystemet og bygningsmassen Dansk Energi og Dansk

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Nærmere beskrivelser af scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Perspektivplanen indeholder en række scenarieberegninger for regionens nuværende og fremtidige energiforsyning, der alle indeholder

Læs mere

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det Rubow Arkitekter, Københavns Ejendomme (KEjd) og Cenergia Energy Consultants arbejder sammen på et europæisk projekt, hvis formål er at få en bredere viden om energi effektivitet og mulighederne for etablering

Læs mere

ZA5898. Flash Eurobarometer 384 (Citizens Awareness and Perceptions of EU Regional Policy, wave 3) Country Questionnaire Denmark

ZA5898. Flash Eurobarometer 384 (Citizens Awareness and Perceptions of EU Regional Policy, wave 3) Country Questionnaire Denmark ZA898 Flash Eurobarometer 8 (Citizens Awareness and Perceptions of EU Regional Policy, wave ) Country Questionnaire Denmark FL 8 - Regional Policy - DK D Hvad er din alder? (SKRIV NED - HVIS "ØNSKER IKKE

Læs mere

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter

EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter EU s nye Transportpolitik og dens potentialer, muligheder og perspektiver for Taulov Transportcenter Præsentation ved Kent Bentzen Formand for FDT Foreningen af Danske Transportcentre Vicepræsident for

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport

Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport Vejledning til ansøgning om støtte i forbindelse med partnerskabspuljer til el og gas til transport September 2015 Indhold 1 Vejledningens formål... 3 1.1 Hvilke projekter kan der gives støtte til?...

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO

Energidag - House of Energy. Kim Christensen, Group CEO Energidag - House of Energy Kim Christensen, Group CEO Integrerede Energisystemer kræver samarbejde mellem aktører Med det formål at: Reducere det samlede relative energiforbrug Sikre en hurtig og effektiv

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1

GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1 ENERGI PÅ TVÆRS GLOSTRUP KOMMUNE ENERGIBALANCE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Energibalance 2 2.1 3 2.2

Læs mere

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPÆISKE STRUKTUR- OG INVESTERINGSFONDE (ESI) OG DEN EUROPÆISKE FOND FOR STRATEGISKE INVESTERINGER (EFSI) SIKRING AF KOORDINATION, SYNERGIER OG KOMPLEMENTARITET

Læs mere

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald

Notat. Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2015-731 Doknr: d2015-15740-15.0 10. marts 2016 Varmepriser ved grundbeløbets bortfald Baggrund Det er politisk aftalt, at grundbeløbet til decentral kraftvarme

Læs mere

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk

Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk Velkommen til Nykøbing Sjællands varmeværk På de næste sider kan du læse fakta om fjernvarme, solvarmeprojektet og varmeværket i almindelighed. Grdl. 1964 Fjernvarme i Danmark 1,6 mill. ejendomme i Danmark

Læs mere

Udnyttelse af overskudsvarme Guide til virksomheder

Udnyttelse af overskudsvarme Guide til virksomheder Udnyttelse af overskudsvarme Guide til virksomheder Energiklyngecenter Sjælland Guide til udnyttelse af overskudsvarme i erhvervet Gode eksempler Tilskudsmuligheder Step-by-step Regler og rammevilkår Maja

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Bakkedraget 59B 4000 Roskilde Bygningens energimærke: Gyldig fra 21. januar 2016 Til den 21. januar 2026. Energimærkningsnummer

Læs mere

Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan Hovedstaden

Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan Hovedstaden Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan MIU møde 19.11.2009 Varmeplan Et sammenhængende analysearbejde En platform for en dialog om udviklingen mellem de enkelte aktører En del af grundlaget for varmeselskabernes

Læs mere

Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg

Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg Vejledning om tilslutningspligt til kollektive varmeforsyningsanlæg Vejledning om tilslutningspligt Indhold Varmeplanen... 3 Hovedprincipper for tilslutningspligt... 3 Tilslutningspligt og forblivelsespligt...

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM

HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM Hybrid opvarmningssystem Princip opbygning Kombination af eksisterende eller ny varmekedel og en el varmepumpe Hybrid teknologi opvarmning Traditionel kedel Varmepumpe Hybrid

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 7.900 kwh fjernvarme

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 7.900 kwh fjernvarme SIDE 1 AF 9 Adresse: Bangsboparken 5 Postnr./by: 8541 Skødstrup BBR-nr.: 751-966482-001 Energikonsulent: André Enemærke Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling

Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling Termisk Smart Grid Et system med individuel OG kollektiv forsyning Baseret på kendt teknologi: varmepumper og geotermisk energi Individuelle varmepumper i bygningerne,

Læs mere

Nyt stort fjernvarmesystem i Køge

Nyt stort fjernvarmesystem i Køge Nyt stort fjernvarmesystem i Køge TRANSFORM konference den 21. november 2012 Lars Gullev Direktør, VEKS Fjernvarme i Hovedstaden VEKS Interessentskab Interessentskab mellem mellem 12 12 kommuner kommuner

Læs mere

Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger

Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger Danskerne og energibesparelser adfærd og holdninger Potentialer for energibesparelser i danskernes boliger. Konkrete og enkle energispareforslag fra TEKNIQ din installatør gir dig råd Danskerne og energibesparelser

Læs mere

100 % vedvarende energi til bygninger

100 % vedvarende energi til bygninger 100 % vedvarende energi til bygninger Niels Duedahl, adm. direktør Gør visioner til virkelighed SE s vision SE vil skabe de bedste totale kundeoplevelser indenfor energi & klima samt kommunikation og samtidig

Læs mere

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet

Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet Jørgen M. Schultz, BYG DTU Kirsten Engelund Thomsen, By og Byg Lavenergihuse målt og beregnet Off-print af artikel til Danvak Magasinet DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Sagsrapport BYG DTU SR-02-13 2002 ISSN

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT:

LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: ET ENERGISK NORDJYLLAND LÆS DENNE PIXI BOG OM ENERGI I NORDJYLLAND FOR AT: Få et smugkig på fremtidens energisystem og dets muligheder for bosætning og erhverv Se hvordan energiplanlægning kan gøre Nordjylland

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 276 Offentligt D ELEGERET RE TSAKT - NOTAT 13. marts 2013 Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Notat om forslag fra EU-kommissionen om forordning der supplerer

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om hensyntagen til social og miljømæssig bæredygtighed ved danske pensionsselskabers investeringer

Forslag til folketingsbeslutning om hensyntagen til social og miljømæssig bæredygtighed ved danske pensionsselskabers investeringer 2015/1 BSF 114 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 31. marts 2016 af Josephine Fock (ALT), Rasmus Nordqvist (ALT) og Christian Poll (ALT) Forslag

Læs mere

Prisloft i udbud for Kriegers Flak

Prisloft i udbud for Kriegers Flak Prisloft i udbud for Kriegers Flak Der er på baggrund af energiaftalen fra 2012 igangsat et udbud for opførelsen af en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak. Udbuddet forventes afsluttet i november 2016,

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 8 Adresse: Multebærvænget 12 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-104347-001 Energikonsulent: Bjarne Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Nulenergi- eller plusenergibygninger med varmepumper - er det mulig? Gilbert Jensen, Næstformand DSF & CEO Free Energy A/S

Nulenergi- eller plusenergibygninger med varmepumper - er det mulig? Gilbert Jensen, Næstformand DSF & CEO Free Energy A/S Nulenergi- eller plusenergibygninger med varmepumper - er det mulig? Gilbert Jensen, Næstformand DSF & CEO Free Energy A/S Fakta om solen som gratis og miljøvenlig energikilde I Norden har vi mange soltimer!

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1.8 MWh Fjernvarme, 247 kwh el SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hiort Lorenzens Vej 67 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-014219 Energikonsulent: Anders Møller Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 293 kwh el 16.010 kwh fjernvarme

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder. 293 kwh el 16.010 kwh fjernvarme SIDE 1 AF 9 Adresse: Bangsboparken 11 Postnr./by: 8541 Skødstrup BBR-nr.: 751-964013-002 Energikonsulent: André Enemærke Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Notat. Varmeplan Aalborg - Fase 2 og fase 3

Notat. Varmeplan Aalborg - Fase 2 og fase 3 Notat Dato: 10.03.2014 Sagsnr.: 2013-35946 Dok. nr.: 2013-274023 Direkte telefon: 9931 9461 Initialer: LO Aalborg Forsyning Administration Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Varmeplan Aalborg

Læs mere

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer

Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2. Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg task 2 Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Titel: Skitsering af VE-løsninger og kombinationer Udarbejdet for: Energistyrelsen

Læs mere

VARMEPLAN. Hovedstaden. Østrigsk klimaindsats med fjernvarmen i front

VARMEPLAN. Hovedstaden. Østrigsk klimaindsats med fjernvarmen i front Nyhedsbrev nr. 3 - december 2008 Østrigsk klimaindsats med fjernvarmen i front Det danske hovedstadsområde er ikke det eneste sted, hvor fjernvarmeforsyningen spiller en væsentlig rolle for klimaindsatsen.

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Solvarme et væsentligt bidrag

Solvarme et væsentligt bidrag Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 201 Offentligt Solvarme et væsentligt bidrag Vores budskab: Solvarme kan bidrage væsentligt til den danske varmeforsyning til målsætningen om 30% VE i 2025

Læs mere

Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas

Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas N O T AT 21. december 2011 J.nr. 3401/1001-3680 Ref. Svar på spørgsmål fra Enhedslisten om biogas Spørgsmål 1: Hvor stor en årlig energimængde i TJ kan med Vores energi opnås yderligere via biogas i år

Læs mere

Energibehov og energiomstillingen frem mod v/vagn Holk Lauridsen Videncenter for Energibesparelser i bygninger

Energibehov og energiomstillingen frem mod v/vagn Holk Lauridsen Videncenter for Energibesparelser i bygninger Energibehov og energiomstillingen frem mod 2050 v/vagn Holk Lauridsen Videncenter for Energibesparelser i bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger Emner Historik Energiforsyninger og bygninger

Læs mere

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Væsentligste kilder (September 2010) Konklusion - 1 Medvind til varmepumper i Danmark Op til 500.00 individuelle

Læs mere

Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler. IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef

Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler. IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef Analyser og scenarier Biomasse Potentialer Priser Bæredygtighed Teknologier El-analyse Gas Økonomien

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Ingeniørforeningen 2012 Energibesparelser i private virksomheder 2 Energibesparelser i private virksomheder 3 Energibesparelser i private virksomheder Resume Undersøgelsen

Læs mere

Hvad er det så vi skal huske?

Hvad er det så vi skal huske? Hvad er det så vi skal huske? Hvilken udgift skal ikke være indeholdt i investeringsomkostningerne Miljøomkostninger f.eks. Bortskaffelse af affald Timeløn for professionelle håndværkere Myndighedsgebyrer

Læs mere

EcoGrid EU En prototype på et europæisk Smart Grid. Maja Felicia Bendtsen Østkraft Holding A/S Net Temadag 24.11.2011

EcoGrid EU En prototype på et europæisk Smart Grid. Maja Felicia Bendtsen Østkraft Holding A/S Net Temadag 24.11.2011 EcoGrid EU En prototype på et europæisk Smart Grid Maja Felicia Bendtsen Østkraft Holding A/S Net Temadag 24.11.2011 Partnere i EcoGrid EU Der er 16 partnere i EcoGrid EU 6 danske partnere Derudover partnere

Læs mere

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden

Fremtidens energi Undervisningsmodul 4. Goddag til fremtiden Fremtidens energi Undervisningsmodul 4 Goddag til fremtiden Drivhuseffekten Fremtidens energi i Gentofte Kommune og Danmark Vi lever i et samfund, hvor kloge hoveder har udviklet alverdens ting, som gør

Læs mere

Viden viser vej til vækst

Viden viser vej til vækst Djøfs jobpakke Viden viser vej til vækst 26.02.2013 Virksomheder, der investerer i ny viden og ansætter højtuddannede medarbejdere, vokser hurtigere, ansætter derudover flere kortuddannede, ufaglærte og

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kirkevænget 3 Postnr./by: 4000 Roskilde BBR-nr.: 265-195055 Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Energimærkning oplyser om bygningens energiforbrug

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Havrevænget 1 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-005463 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

SDHplus Solbaseret Fjernvarme i Europa

SDHplus Solbaseret Fjernvarme i Europa 1 SDHplus Slbaseret Fjernvarme i Eurpa WP2 - SDH gør det muligt at pnå energieffektive bygninger Opgave 2.2 Udvikling af tilpassede g/eller nye mdeller D2.4 Rapprt m tilpassede g/eller nye mulige mdeller

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Fælleshus Søagerpark 81 2730 Herlev Bygningens energimærke: Gyldig fra 6. august 2012 Til den 6. august 2022. Energimærkningsnummer

Læs mere

HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER

HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER HVORDAN SER DONG ENERGY FLEKSIBILITET PÅ TVÆRS AF SEKTORER Fleksibiliet som en parameter til styrket konkurrenceevne for vores kunder 30. November 2016 Mikkel Sjølin Kiil, Vice President, DONG Energy B2B

Læs mere

E-mobilitet Køreplan 2020

E-mobilitet Køreplan 2020 E-mobilitet Køreplan 2020 Segmenteret markedstilgang er nøglen til effektiv udbredelse af elbiler Oktober, 2012 Det gælder ikke om at løse 2015 eller 2020 udfordringerne nu Det gælder om at løse udfordringerne

Læs mere

Udviklingspotentialet for varmepumper og solvarme. Varmepumpedagen 12. oktober 2010

Udviklingspotentialet for varmepumper og solvarme. Varmepumpedagen 12. oktober 2010 Udviklingspotentialet for varmepumper og solvarme Varmepumpedagen 12. oktober 2010 DSF repræsenterer de væsentlige interessenter i solvarme-teknologien i Danmark ARCON Solar Ellehauge & Kildemoes NIRAS

Læs mere

RING SØPARK - BRÆDSTRUP. Fremtidens fjernvarme i et bæredygtigt energisystem

RING SØPARK - BRÆDSTRUP. Fremtidens fjernvarme i et bæredygtigt energisystem RING SØPARK - BRÆDSTRUP Fremtidens fjernvarme i et bæredygtigt energisystem Ring Søpark-projektet udføres i et samarbejde mellem: Rambøll PlanEnergi ArCon Solvarme Advansor varmepumpeanlæg Danfoss SKALA

Læs mere

Nye statsstøtteregler på miljø- og energiområdet

Nye statsstøtteregler på miljø- og energiområdet Nye statsstøtteregler på miljø- og energiområdet Statsstøttereform I alt 37 retsakter, som er revideret Herunder: Miljø- og energirammebestemmelserne (EEAG) Den generelle gruppefritagelsesforordning (GBER)

Læs mere

Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer

Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer Energispareaftalen og EU s energieffektiviseringsdirektiv Nye perspektiver og initiativer Chefkonsulent Peter Bach MILJØFORUM MIDTJYLLAND Konference Aarhus, 31. oktober 2012 Nye rammebetingelser Energiaftalen

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet

Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet Biogas og gylleseparation, DØR/SDU 13. oktober 2010 Status for biogasanlæg i Danmark og udlandet Sekretariatsleder Bruno Sander Nielsen Rådgivere leverandører Biogasfællesog gårdanlæg Energisektoren Forsknings--

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG Energipolitik på fjernvarmeområdet -Det hele hænger sammen -Det hele hænger sammen Dansk Fjernvarmes Hvidbog 2010 UDGIVER:

Læs mere

Fremtidens intelligente energisystemer. Jens Ole Hansen Afdelingschef, Energi

Fremtidens intelligente energisystemer. Jens Ole Hansen Afdelingschef, Energi Fremtidens intelligente energisystemer Jens Ole Hansen Afdelingschef, Energi jha@cowi.dk 1 Visionen Intelligente energisystemer er, hvor varme, køling og el er tænkt sammen, hvor forbrug og produktion

Læs mere

Slutrapport. Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg

Slutrapport. Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg Slutrapport Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg Titel: Koncepter til overvindelse af barrierer for køb og installation af VE-anlæg oncepter til overvindelse af barrierer

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Kløverprisvej 87 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-043631-001 Energikonsulent: Tom Kjørnæs Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Fbbb temadag boligselskabet KAB d. 2. oktober 2012

Fbbb temadag boligselskabet KAB d. 2. oktober 2012 Peder Vejsig Pedersen, Director, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobile: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Forslag

Læs mere

Bliver solvarme rentabel og moderne igen?

Bliver solvarme rentabel og moderne igen? Bliver solvarme rentabel og moderne igen? Ianina Mofid, DGC To be or not to be? Hvorfor solenergi og øvrige vedvarende energikilder vil spille en større rolle i fremtiden Stigende oliepriser: Olieprisen

Læs mere

Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken

Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken MEMO/08/33 Bruxelles, den 23. januar 2008 Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken 1. INDLEDNING I de sidst årtier har vores livsstil og stigende velstand haft gennemgribende virkninger på energisektoren

Læs mere