Med sanserne som vejvisere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Med sanserne som vejvisere"

Transkript

1 Med sanserne som vejvisere

2 Med sanserne Ved at fokusere på arbejdspladsens atmosfære her og nu kan man sikre både fornyelse, effektivitet og bedre trivsel. som vejvisere Atmosfæren på arbejdspladsen er noget, vi alle fornemmer med vores sanser, men som få kan sætte præcise ord på. Derfor koncentrerer vi os mest om det rationelle om beslutningerne, opgavefordelingen, økonomien og strukturen. I takt med at vores indbyrdes relationer og samarbejdet får stadig større betydning for virksomheders evne til at nå sine mål og forny sig, ændres kravene til især ledernes evne til at forstå og udvikle relationerne og samspillet i virksomheden. Et stigende antal ledere er opmærksomme på, at sanser, intuition og følelser kan vise vej til fornyelse og bedre trivsel. Hvor andre mener, at følelser ikke hører hjemme på arbejdspladsen, har de erkendt, at selv om vi ignorerer følelserne, er de til stede i alle vores relationer og ofte i det skjulte med til at styre. Hvordan følelserne kan være styrende viser dette eksempel, som mange vil kunne nikke genkendende til: På det rationelle plan diskuterer vi, om den opgave, du har bedt min medarbejder om at løse, ligger inden for min afdelings område. På det emotionelle plan er jeg vred over, at du henvender dig til en af mine medarbejdere udenom mig. At lede med hjertet Vores relationer til hinanden har fået langt større betydning end tidligere i og med, at vi arbejder... De stemninger og fornemmelser, der kører under overfladen i alle samarbejdsrelationer, fylder simpelthen så meget Økonomichef Anne Mette Termansen, Gentofte sygehus. Deltager i atmosfæreprojektets læringsprojekt.

3 mere i grupper, teams og projekter samt det, at vi i et stigende tempo indgår i nye og flere konstellationer. Samarbejdet foregår i meget forskellige rammer - i storrum, virtuelt, i møder, og under stigende tidspres. Jo mere komplekse opgaver vi skal løse, jo mere skal vi kunne arbejde sammen tværfagligt og på tværs af organisatoriske skel. Det kræver, at vi alle respekterer og forstår værdien af forskellighed, fagligt og personligt og derfor kan udvikle relationerne og atmosfæren. At tage vores relationer og følelser alvorligt handler ikke om at overgive sig til føleri. Det handler derimod om at kunne mærke, se og forstå følelserne og derved få dem i spil på en konstruktiv og energigivende måde. Det handler om at registrere det, der foregår imellem mennesker og have mod til at sætte ord på det, man opfatter og spørge til det. Det kan f.eks. mærkes, når der ikke er overensstemmelse mellem det, vi siger, og det vi føler og vil kæmpe for. Det mærkes for eksempel ved, at der opstår forvirring og usikkerhed om, hvad der er besluttet eller uvilje eller afmatning i forhold til fornyelse. Hvis der er overensstemmelse imellem det vi siger, og det vi føler, vil atmosfæren derimod være præget af energi, klarhed og indre ro, og vi gør det, vi har besluttet. For at arbejde bevidst med at forbedre atmosfæren må man være nærværende, bruge sin intuition og have det fornødne mod til at sætte ord på det, man registrerer på en følelsesmæssigt intelligent måde. Det vil sige at lede med hjertet. Signaler i vores relationer Hvad er det vi registrerer, når vi taler om, at atmosfæren er god eller dårlig, om vi er på bølgelænge? Først og fremmest registrerer vi de bølger eller energier, der er mellem os, og som vi alle udsender. Vores signaler interfererer dvs. vi påvirker og påvirkes af hinanden. Vores energifelt afspejler den tilstand vi er i om vi er stressede, urolige, glade etc.. Selvom disse signaler er ubevidste, kan vi opfange og aflæse dem hos hinanden. Det afspejler også vores kvaliteter det, der f.eks viser sig, når vi uden ord tager plads ved siden af en person, vi føler os tryg ved. Når vi registrerer atmosfæren og skiftene i denne, undersøger vi hvilke informationer, der ligger i signalerne mellem os. Når vi mener, at det er så vigtigt at arbejde med atmosfære, er det fordi, der i denne signaludveksling er en lang række informationer, som vores logiske jeg ikke har mulighed for at opfatte, og som kan være altafgørende for, om vi kan skabe nye løsninger, der ligger ud over, hvad man bare lige kan tænke sig til.... Tryghed skabes, når det usagte bliver sagt og hørt. Hvis man får det frem og får lov til at forholde sig til det, og så handler i det nærvær man er i, så får man skabt den gode atmosfære. Jeg tror, at det hele tiden handler om at være opmærksom på sine følelser. Og så være hamrende nærværende hele tiden. Og det er en kunst... Skolechef Bjarne Christensen, Aabenraa Kommune. Deltager i atmosfæreprojektets læringsprojekt.

4 ... Der er stort behov for at menneskeliggøre, sanseliggøre eller ærliggøre kontakten mellem mennesker på arbejdspladsen, så nedslidningen stopper... Steen Hildebrandt, Professor i organisations- og ledelsesteori, Handelshøjskolen i Århus. Læringsprojekt skal føre til konkrete idéer I løbet af 2006 har en række udvalgte offentlige ledere og deres medarbejdere arbejdet med at fornemme og sætte ord på atmosfæren på deres arbejdsplads. Det skete i læringsprojektet Atmosfære på arbejdspladsen. Målet var at generere konkrete og brugbare idéer til, hvordan der kan skabes arbejdspladser med en frugtbar og støttende atmosfære. De første skridt på vejen mod en bedre atmosfære var, at lederne og deres medarbejdere skulle blive bedre til at registrere atmosfæren. De skulle skærpe deres sanser og stole på dem. Det næste skridt var, at de skulle lære at udtrykke, hvad de registrerede i atmosfæren på en neutral måde, det vil sige uden at være farvet af deres egne følelser i situationen. Det er meget vigtigt, men også svært at lære. Vigtigt fordi man ellers ender i ørkesløse følelsesmæssige diskussioner. Svært fordi man skal kunne afkode sine følelser og forholde sig frit til om, og hvordan de skal udtrykkes. Negative følelser spærrer for kreativiteten Når mere eller mindre skjulte følelser forurener atmosfæren på arbejdspladsen, går det også ud over... At skabe en go atmosfære virker så selvindlysende rigtigt, men i praksis svært at få gjort. Fordi det kræver et opgør med den logik der præger vores hverdag på arbejdspladsen. Udfordringen er at suspendere vores vane tænkning at turde... Steen Hildebrandt, Professor i organisations- og ledelsesteori, Handelshøjskolen i Århus.

5 ... Hvis det hér havde været et traditionelt møde, hvor vi ikke kendte atmosfære-tankegangen, var vi aldrig blevet enige om nogen ting, men mødelederen havde måttet skære igennem og sige så er det sådan her, det er. Og så går folk måske og mugger over det i nogle dage. Og så er det dybest set den personlige respekt for hinanden, der gør, at så er vi gode venner igen næste gang vi mødes. Men det er uholdbart. Det kan man gøre nogle gange, men det slider jo på de indbyrdes relationer, hvis det er den måde tingene, skal afgøres på så mange gange... Fagchef Hans Kurt Larsen, Skattecenter Struer. Deltager i atmosfæreprojektets læringsprojekt. kreativiteten og evnen til at forny sig. De følelser vi filtrerer vores oplevelser og indtryk igennem spærrer for både vores og arbejdspladsens evne til at skabe fornyelse. Det bremser det flow, der skal til for, at man kan komme ind i de kreative lag i ens psyke. Hvis vi er fokuseret på negative følelser som han er ude på at snyde mig, spærrer det for vores kreativitet, idéer og inspiration. Neurologisk set bliver vores hjerneaktivitet diffus, når vi er ude af os selv, kede af det, keder os, eller er apatiske. Vi kan undgå, at de får negative konsekvenser ved at have øjnene åbne for dem, acceptere at de er der, tale om dem og evt. handle i forhold til dem. Sikre relationer Et yderligere argument for, at vi bliver nødt til at tage følelserne alvorligt er, at hvis vi forsøger at holde vores relationer på det rationelle plan, er det svært at opretholde og udvikle sikre relationer. Det er relationer, hvor vi er trygge ved hinanden og derfor også kan korrigere hinanden både på de rationelle plan og på følelsesplanet. Sikre relationer er vigtige i arbejdslivet, både for at kunne skabe et godt psykisk arbejdsmiljø og for at kunne skabe fornyelse.... Vi er alt for nøjsomme i vores kontakt med kollegaer, ofte drevet af en frygt for at blive personlige. Vi har ikke meget erfaring med, hvordan vi opbygger relationerne, og forveksler hvad vi har lyst til, med hvad der er brug for. Når vi opbygger relationer er der brug for at lære at sanse hvad der sker mellem os, og at turde sige det højt... Asta Fink, Filosof, Center for Livsfilosofi og Meditation, Sorring

6 7 råd fra læringsprojektet De foreløbige erfaringer fra læringsprojektet Atmosfære på arbejdspladsen er samlet i de følgende 7 råd. Læringsprojektet har haft fokus på møder, idet ledere befinder sig i møder en væsentlig del af deres tid. Men de 7 råd er ikke alene rettet mod møder. De er gangbare i alle de sammenhænge, hvor mennesker mødes. Jo mere vi er opmærksomme på atmosfæren imellem os og agerer på den, des mere levende kan vores samspil blive alle de steder vi er sammen om noget. 1 Brug sanserne til at mærke atmosfæren En sansning kan f.eks. være når du: bliver helt træt under et møde får ondt i maven eller bliver irriteret opfatter at en kollega trækker sig føler dig oplivet bliver uopmærksom og falder ud af samtalen 2 Tage dine sanser alvorligt Dine sanser påvirker dig under alle omstændigheder, så brug de informationer, de giver dig bevidst. Vi får 80 % af vores informationer fra sanserne, men vi lever i en kultur, som primært lægger vægt på den logiske og rationelle perception og tankevirksomhed. Derfor risikerer vi at afskære os fra langt størstedelen af den information, vi modtager. 3 Vær nærværende Hvis du har din opmærksomhed andre steder, spreder du din energi. Det har stor indflydelse både på din evne til at løse den opgave, du er i gang med og på atmosfæren. a Sluk mobiltelefonen, når du er i samspil med andre. b Lær at meditere at skabe mellemrum i den konstante tankestrøm. Når tankestrømmen stopper, er du i nuet. c Lad din opmærksomhed følge dit åndedræt et par minutter, så kommer du tilstede. d Træn dig selv i at lytte til den anden. Når du lytter med alle dine sanser, er du tilstede i nuet og vil være i stand til at svare med nuets kraft. 4 Brug atmosfæren som signal om, hvad I har brug for at tale om Mangler der energi i et mødepunkt, så tal om dét og undersøg, hvad der skal til for at få energien tilbage. Hvis du/i oplever, at nogen står af på et mødepunkt, så tal om det. Sæt ord på det usagte og stil jer selv spørgsmålet hvad er det, vi ikke taler om Det er vigtigt, at I taler om det, mens I mærker. Gemmer I det til efter mødet, vil det være jeres tanker om det I registrerede, I taler om.

7 5 Vær neutral, når du fortæller om dine registreringer Du er f.eks. neutral, når du: beskriver hvad du sanser og ikke hvorfor, du sanser det. fortæller hvis du synes, at atmosfæren pludselig blev tung, eller at der pludselig var så meget energi i snakken. Følelserne er vores antenner, og de fortæller os blandt andet, om vi er på bølgelængde med hinanden. Hvis vi ikke er på bølgelængde, må vi indstille sende- og modtagerfunktionerne, så vi kan forstå hinanden. Det kan du f.eks. gøre ved at: spørge hvorfor den anden gør, som hun gør, eller siger som hun siger - det er helt afgørende, at du spørger på en åben måde og af et ærligt hjerte. sige at du gerne vil snakke om opgaven (eller hvad I er sammen om), men du godt kunne tænke dig at have en tolk med. tydeligt fortælle, at det ikke handler om sympati eller antipati, men at der tilsyneladende er noget I jeres forskellighed, der gør det svært at forstå hinanden. 6 Find rette tid og sted til at tage jeres registreringer op Lav aftaler om, hvornår og i hvilke situationer I skal beskæftige jer med atmosfæren. På arbejdspladser, hvor der mangler ledelse, skal ledelsesproblemet løses, før I tage fat i atmosfæren. Aftal spilleregler for det. Især i starten er det vigtigt at have defineret træningsbanen. Det kunne f.eks. være: Hvornår inddrager vi atmosfære? Hvem tager spørgsmålet op? Starter vi med at aftale faste tidspunkter, eller må man bryde ind, når man oplever et skift? Sørg for at alle får mulighed for at sige noget. 7 Bryd vanetænkningen styr selv dine tanker! Det er en dybt indgroet vane at ville analysere og finde løsninger i en ruf. Vi sætter os på de samme pladser, som vi plejer og tænker og siger nogenlunde det samme, som vi plejer. Vi downloader! Prøv f.eks. nedenstående på jeres møder: Skift pladser indimellem, så I sidder et andet sted, end I plejer. Start mødet med at lytte til noget god, klassisk musik i tavshed. Læg jeres møde et helt andet sted eller i et andet lokale. Gå en tur lav et walk and talk møde. Lav summerunder i stedet for at diskutere hele gruppen. Indfør en observatørfunktion på atmosfæren. Om Atmosfæreprojektet Atmosfære på arbejdspladsen! gennemføres som et samarbejde mellem Branchearbejdsmiljørådene Social & Sundhed, Undervisning & Forskning og Finans/Offentlig Kontor & Administration. Det overordnede formål med indsatsen er at sætte arbejdsmiljø på dagsordenen i forbindelse med opgave- og strukturreformen. Det centrale i projektet er, at arbejdspladsens atmosfære ikke kan måles og vejes den skal sanses. Trivselsmålinger, analyser, arbejdspladsvurderinger er gode redskaber, der giver et fingerpeg om, hvordan det står til med arbejdspladsens psykiske tilstand. Men den dagsaktuelle atmosfære skal indfanges via sanserne. Udvalgte ledere fra hele landet har sammen med deres respektive medarbejdere arbejdet med atmosfæren på deres arbejdspladser. De har talt om den og handlet på fornemmelser og intuition. Alt sammen med det formål at få sat arbejdsmiljøet på dagsordenen på et tidligt tidspunkt i beslutningsprocesserne i forbindelse med strukturreformen. Målet er at generere konkrete og brugbare idéer til, hvordan der kan skabes arbejdspladser med en udviklende atmosfære.

8 Teorien bag projektet Atmosfæreprojektet tager afsæt i den såkaldte U-teori, som er formuleret af organisationsteoretikeren C. Otto Scharmer, der er senior lektor på Massachusetts Institute of Technology (MIT). Han har i samarbejde med Peter Senge, Joseph Jaworski og Betty Sue Flowers udviklet en ny forståelse for, hvordan der kan skabes forandring og fornyelse på arbejdspladser. Teorien er beskrevet i bøgerne: Skabende nærvær om nutidsforståelse og fremtidsvisioner. Forlaget Klim 2007 Theory U: Leading from the future as it emerges, the social technology of presencing, som udgives i Teorien bygger på et helhedssyn, som indebærer, at vi må opfatte arbejdspladser som levende systemer og ikke som statiske størrelser. Levende systemer er dynamiske, organiske og ikke maskinelle. Forandringer sker gennem os mennesker. Det er os, der udtænker dem og er drivet i dem. Det er vores bagvedliggende synsmåde, værdier og interesser, der afgør karakteren af de forandringer, der finder sted. Så længe vi er domineret af industrielle maskinalder-billeder og ord som kontrol, styring, forudsigelighed, og jo hurtigere des bedre - tænkning, så længe vil vi blive ved med at genskabe vores institutioner, på trods af den stadig større disharmoni det fremkalder. Eller som Einstein udtrykte det: Vi kan ikke løse problemer med den samme bevidsthed som skabte dem. Det er denne grundlæggende erkendelse af sammenhæng og helhed, der er udgangspunktet for U-teorien. U-teorien præsenterer 3 nye ledelsesbegreber: Downloading, suspending og presencing. Downloading Begrebet stammer fra internettet og refererer til alt det, vi kan downloade fra nettet; artikler, fotos, film og rapporter. I forbindelse med ledelse af forandring har downloading en videre betydning. Vi downloader konstant fra vi står op om morgenen til, vi går i seng om aftenen. Vi repeterer i det hele taget utallige rutiner uden at stille spørgsmål ved, om rutinerne nu også er en god idé. Synspunktet er, at verden ville falde sammen, hvis vi skulle genopfinde det hele på ny hver dag. Omvendt bryder verden måske også sammen, hvis vi bare bevidstløst downloader. I en krisesituation eller ved skilleveje gælder ingen automatpilot. En krise /en skillevej er netop karakteriseret ved, at vi ikke kan klare os med de vante forestillinger, redskaber og handlemåder. Vi kan ikke bare downloade. Vi er nødt til at tænke nyt. Suspending Betyder slet og ret at suspendere, altså at ophæve eller sætte ud af funktion. Det handler om at slå den automatiske tankestrøm fra og skabe stilhed indeni. Ikke at lade sig styre af sine tanker, men at styre sine tanker selv. At suspendere handler om at slå sine vante forestillingsbilleder om mennesker og verden fra for at kunne arbejde kreativt og mulighedsorienteret med fremtiden. Presencing Det tredje begreb er presencing, som direkte oversat betyder at præ-sanse. Det handler om at gøre fremtiden og det fremtidige potentiale nærværende. Traditionelt lærer vi af de erfaringer, vi har med os fra fortiden, men vi kan også forestille os en anden form for læring, nemlig at suspendere se sanse - planlægge - handle. Presencing inkluderer evnen til at være nærværende og modet til at inddrage sin intuition.

9 At være nærværende betyder i grunden bare det at være dér, hvor man er at have sin opmærksomhed samme sted, som kroppen befinder sig. Indstille tankernes kværn. Dagligdagen byder på utallige eksempler på det modsatte. Vi sidder til et møde, men tankerne er mest beskæftiget med det næste møde. Vi sidder og taler med en anden, mens øjnene hele tiden fanges af computeren. Vi er ude at gå, mens vi taler i mobiltelefon. At leve med krop, tanker og følelser adskilte, er blevet normen i vores kultur, men er et fænomen, der øger risikoen for ringe beslutninger og stress. U et er i sig selv en model formet som bogstavet U, der beskriver de stadier i forandringsprocessen, man går igennem fra at gøre op med vante forestillinger, åbne sanserne for nye muligheder og til slut handle på dem. U-teorien sigter mod at opløse gamle mønstre af kollektiv tankegang, organisering og institutionalisering for at komme det moderne samfunds faktiske krav i møde. Modellen er samtidig en kilde til at forstå forandring, læringsprocesser og handlinger. Sansen intuition er så småt ved at blive accepteret igen som en reel evne efter at have været bortvist til fordel for den rene logisk, analytiske tankegang. Det accepteres i stigende grad, at man også inddrager sin intuition i sine beslutninger, men det må alligevel ofte efterrationaliseres med logiske og rationelle analyser for at være gangbart. For at kunne finde fornyende og holdbare helhedsløsninger til de mange udfordringer, der banker på, må vi lære os presencing, nemlig at bringe potentialerne i spil her og nu. Overordnet set er målet med U-teorien at skabe forandring gennem en ny kvalitet af social dybde og nærhed.... I virkeligheden drejer det sig om det med den ægte åbenhed. Alle kan sige, at de er åbne. Men er vi ægte åbne? Det er vi først, når vi åbner helt op og lader tingene komme ind og i virkeligheden tømmer os selv for at give plads til det nye. Og i øvrigt tør at føre diskussionen på andet end de erfaringer, som vi selv bærer med os. At vi tør tager diskussionerne helt åbent og ærligt... Skole og børnedirektør Jesper Tangbæk, Roskilde Kommune. Deltager i atmosfæreprojektets læringsprojekt.

10 Om atmosfære på arbejdspladsen Projektet Atmosfære på arbejdspladsen! er gennemført som et samarbejde mellem Branchearbejdsmiljørådene Social & Sundhed, Undervisning & Forskning og Finans/ Offentlig Kontor & Administration. Det overordnede formål med indsatsen var at sætte arbejdsmiljø på dagsordenen i forbindelse med opgave- og strukturreformen. Atmosfære på arbejdspladsen fortsætter i 2007 og 2008 på 4 udvalgte arbejdspladser, og der vil komme løbende information blandt andet i form af nyhedsbreve. Tilmelding til nyhedsbrevet kan ske på Projektets styregruppe Thora Petersen, HK/Stat (styregruppeformand) Erik Nygaard, FOA Fag og Arbejde Preben Meier Pedersen, KL Per Sand, Danmarks Lærerforening Anders Balle, Lederforeningen Thilde Guldberg, Danske Regioner Projektleder Claus Balle, OPUS Personaleudvikling A/S Projektkoordinator Charlotte Albæk, Arbejdsmiljøsekretariatet Med sanserne som vejviser Udgivet af Branchearbejdsmiljørådene: Undervisning og Forskning, Social og Sundhed, Finans/Offentlig Kontor & Administration. Tekst og redaktion: Claus Balle & Gertrud Petersen, Opus Personaleudvikling A/S Layout: Tegnestuen Trojka April 2007 Arbejdsgivere og arbejdstagere samarbejder om initiativer til at skabe et bedre arbejdsmiljø både fysisk og psykisk. Samarbejdet tager udgangspunkt i arbejdsmiljøloven og er formaliseret i Branchearbejdsmiljørådene Social & Sundhed, Undervisning & Forskning og Finans/Offentlig Kontor & Administration. Branchearbejdsmiljørådene kortlægger branchernes særlige arbejdsmiljøproblemer og hjælper arbejdspladserne med at løse dem ved bl.a. at udarbejde informations- og vejledningsmateriale, at holde temamøder samt at udvikle arbejdsmiljøkurser. I Branchearbejdsmiljørådet Social & Sundhed deltager repræsentanter for KL, Danske Regioner, AC, Kost & Ernæringsforbundet, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, BUPL, FOA - Fag og Arbejde, Socialpædagogernes Landsforbund og 3F. I Branchearbejdsmiljørådet Undervisning & Forskning deltager repræsentanter for KL, Danske Regioner, Frie Grundskolers Fællesråd, Undervisningsministeriet, Ministeriet for videnskab, teknologi og udvikling, AC, Lederforeningen/Danmarks Lærerforening, Danmarks Lærerforening, Frie Grundskolers Lærerforening, Handelsskolernes Lærerforening, Dansk Teknisk Lærerforbund, Landsforbundet af Voksen- og Ungdomsundervisere og FOA Fag og Arbejde. I Branchearbejdsmiljørådet Finans / Offentlig Kontor & Administration deltager repræsentanter for Finansministeriet / Skat, KL, Danske Regioner, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, AC, Finansforbundet, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening, Dansk Socialrådgiverforening, Kommunale Organisationers Samarbejde, Offentligt Ansattes Organisationer, HK / Kommunal og HK /Stat. 10 Hent nyeste pdf-version på Yderligere information om arbejdsmiljø i den offentlige og finansielle sektor på

Samrådet for specialskoleledere

Samrådet for specialskoleledere Samrådet for specialskoleledere Nye tanker nye muligheder for ledelse af ledere. En dag med systemisk tilgang til ledelse og inspiration fra Teori U Jesper Loehr-Petersen, MacMann Berg. Fokus de kommende

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Kend din stress tæm din stress

Kend din stress tæm din stress TEMA Stress Værktøj 7 Kend din stress tæm din stress Om at se din stress udefra 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Individuel refleksion Fælles refleksion 4 Udgivet af Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 16. april 2013 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Auditorers udfordringer? Hvad oplever du som dine største udfordringer ved at være intern

Læs mere

Når lyd bliver til støj

Når lyd bliver til støj Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 Når lyd bliver til støj NY_Når lyd bliver til støj_layout.indd 1 2014-10-24 10:30:40 Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5

Læs mere

Italesætte social kapital med et filmklip

Italesætte social kapital med et filmklip Italesætte social kapital med et filmklip Italesætte social kapital med et filmklip Formål: Gøre medarbejdere og ledere bekendte med begrebet social kapital og give en forståelse af det i deres kontekst.

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Læringsstile er de metoder vi bruger, når vi skal koncentrere os om ny og svær information og

Læringsstile er de metoder vi bruger, når vi skal koncentrere os om ny og svær information og Læringsstile Af Leder af ASB LearningStylesLab, lektor mag. art. Ole Lauridsen, 2010 Hvad er læringsstile? Læringsstile er de metoder vi bruger, når vi skal koncentrere os om ny og svær information og

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen.

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen. DER ER EN CHANCE FOR AT OVERLEVE Der er garanti for masser af afmagt, når man arbejder inden for det pædagogiske felt. Derfor bliver pædagoger slidte. Men man kan arbejde med sin selvbeskyttelse og sin

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen

Guide til forflytningsvejlederen Guide til forflytningsvejlederen Træk, skub eller rul Brug hjælpemidler Lad borgerne bruge deres egne ressourcer Du skal vejlede og påvirke holdninger Indhold Du skal vejlede og påvirke holdninger side

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

KOM I GANG MED AT MALE

KOM I GANG MED AT MALE KOM I GANG MED AT MALE Maleguide af Emelia Regitse Edelsøe Ind hol d Introduktion til maleri Forord...4-5 Sådan kommer du i gang Trin 1: Procesbog...6-7 Trin 2: Hvilke materialer kan jeg bruge?... 8-9

Læs mere

5 veje til et godt liv. Styrk dit netværk Lær noget nyt Lev dit liv aktivt Vær til stede i nuet Giv af dig selv

5 veje til et godt liv. Styrk dit netværk Lær noget nyt Lev dit liv aktivt Vær til stede i nuet Giv af dig selv 5 veje til et godt liv Styrk dit netværk Lær noget nyt Lev dit liv aktivt Vær til stede i nuet Giv af dig selv 5 veje til et godt liv Her kan du læse om at ha det godt og få inspiration til de små ting,

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

TEMA Stress. Værktøj 9. Pauser! Pauser hvor vi lader op

TEMA Stress. Værktøj 9. Pauser! Pauser hvor vi lader op TEMA Stress Værktøj 9 Pauser! Pauser hvor vi lader op 1 Indhold Introduktion 1. Oplæg til drøftelse af pausepraksis Pausekultur som et godt værn mod stress 3 3 5 2. Instruktion til et lille pusterum i

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Medarbejderkonference september 2011 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Prøv www.brydvanen.dk Få inspirationsmail på www.habitmanager.com

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder.

Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder. Tag livet til dig fra hi til energi Netværksforløb for kvinder. Et feminint forvandlingsrum med genveje til mere nydelse, flere handlemuligheder og bedre balance i dit liv! Forestil dig at Du er fuld af

Læs mere

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende.

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. I denne powerpoint finder du som leder eller personaleansvarlig forskellige slides og øvelser, du kan bruge til at sætte spot på sygefraværet

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

Høj pædagogisk faglighed. Hvorfor handler vi som vi gør? Hvorfor vælger vi f.eks. de aktiviteter vi gør?

Høj pædagogisk faglighed. Hvorfor handler vi som vi gør? Hvorfor vælger vi f.eks. de aktiviteter vi gør? Børnegårdens værdigrundlag. Børnegårdens SPOR: Høj pædagogisk faglighed. Hvorfor handler vi som vi gør? Hvorfor vælger vi f.eks. de aktiviteter vi gør? Ansvarlighed for egen handling. Den professionelle

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen

Jeg er glad for at gå i skole. Jeg føler mig tryg i klassen Jeg er glad for at gå i skole 1% 0% 14% 52% 33% Jeg føler mig tryg i klassen 3% 0% 46% 10% 41% Jeg kan lide mine kammerater i klassen 0% 0% 9% 40% 51% Mine venner kan lide mig, som den jeg er 1% 45% 46%

Læs mere

Fremtidens Innovative Læringsrum Teori U v/lotte Darsø

Fremtidens Innovative Læringsrum Teori U v/lotte Darsø Fremtidens Innovative Læringsrum Teori U v/lotte Darsø Dr. C. Otto Scharmer Seniorlektor ved MIT Stifter af Presencing Institute www.ottoscharmer.com Lotte Darsø Lektor, PhD i innovation og Studieleder

Læs mere

Værktøj 9 Pauser. Pauser. Pauser hvor vi lader op. Værktøj 9. NY_9_Pauser_tryk.indd 1 01-07-2015 21:22:59

Værktøj 9 Pauser. Pauser. Pauser hvor vi lader op. Værktøj 9. NY_9_Pauser_tryk.indd 1 01-07-2015 21:22:59 hvor vi lader op Værktøj 9 1 NY_9 tryk.indd 1 01-07-2015 21:22:59 Indhold 3 Introduktion 4 Oplæg til drøftelse af pausepraksis 5 Pausekultur som et godt værn mod stress 6 Instruktion til et lille pusterum

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014

BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014 BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014 1 Om rapporten Denne rapport præsenterer resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt de borgere, der i perioden den 1.

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Det Rene Videnregnskab

Det Rene Videnregnskab Det Rene Videnregnskab Visualize your knowledge Det rene videnregnskab er et værktøj der gør det muligt at redegøre for virksomheders viden. Modellen gør det muligt at illustrere hvordan viden bliver skabt,

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014. Vædderen: På hovedet. På hovedet. På hovedet. Ærkeenglen Jeremiel er englen der hjælper dig med at evaluere dit liv, brug ham. Du skal tillade dig selv at sprede

Læs mere

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Psykologisk intervention og metode Ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik Teoretisk baggrund Arbejdets udvikling Fra - Den disciplinære struktur metafor

Læs mere

Kreativiteten findes i nuet

Kreativiteten findes i nuet Kreativiteten findes i nuet Af Marianne Nygaard, Cand.mag. i kommunikation og psykologi Kreativitet kan læres, og kreativitet gror og blomstrer i de rette omgivelser og under den rette ledelse. Hvad er

Læs mere

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER

GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER GUIDE TIL MENTORFORLØBET MENTORER Overordnet formål med mentorforløbet Ideen bag projektet er at udnytte de stærke rollemodeller, som personer i arbejde kan være for dem, der er lige ved at blive færdige

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads

Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads Model for arbejdet mod en sundhedsfremmende arbejdsplads FOA Fag Og Arbejde Projektansvarlig politiker: Gina Liisborg køkken & rengøringssektoren Projektleder: Lea Groth-Andersen November 2005 1 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Intensivt Mindfulness Kursus

Intensivt Mindfulness Kursus Intensivt Mindfulness Kursus Redskaber og viden til en hverdag i balance Powerful Mind & Mindsatwork 1 Velkommen 2 Agenda de 4 trin Trin 1: At komme til stede Viden og forskning Mindfulness forståelse

Læs mere

Før vi går i gang: Hvad er stress

Før vi går i gang: Hvad er stress Før vi går i gang: Jeg har aldrig lavet forskning påmine udsagn og er der ingen evidens for at det virker for andre Det vi kommer til at dele er mine erfaringer de virker for mig, såmåske virker det for

Læs mere

Tak for sidst! Bogen jeg omtalte med modellen med de 2 cirkler hedder 7 gode vaner og er skrevet af Stephen Covey. De bedste hilsner Helle

Tak for sidst! Bogen jeg omtalte med modellen med de 2 cirkler hedder 7 gode vaner og er skrevet af Stephen Covey. De bedste hilsner Helle Tak for sidst! Tak for et par gode timer sammen med jer. Jeg håber, at I fik inspiration og idéer med hjem til at skabe endnu mere glæde både på jeres arbejde og privat. Hvis I vil have yderligere inspiration

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Håndtering af stof- og drikketrang

Håndtering af stof- og drikketrang Recke & Hesse 2003 Kapitel 5 Håndtering af stof- og drikketrang Værd at vide om stof- og drikketrang Stoftrang kommer sjældent af sig selv. Den opstår altid i forbindelse med et bestemt udløsningssignal

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD. Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING

NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD. Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING Kære medarbejder i Odense Kommune Du sidder nu med Odense Kommunes medarbejdergrundlag Sammen om

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA MEDLEMSKONFERENCEN PÅ HOTEL BYGHOLM PARK HORSENS MANDAG DEN 4. APRIL 2016 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland Oplag 400 stk. Konsulent

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Nye veje til den gode forflytning

Nye veje til den gode forflytning Nye veje til den gode forflytning 1 NYE VEJE TIL DEN GODE FORFLYTNING INDHOLD Nye veje til den gode forflytning 3 Lines første dag på Gådevænget 5 Forflytning og kultur 6 Kom videre med jeres forflytningspraksis

Læs mere

Nyhedsbrev for september 2008

Nyhedsbrev for september 2008 Nyhedsbrev for september 2008 Indhold i denne udgave Coaching eller mentoring 1 Når vi arbejder med forandring 2 Er det rart at arbejde? 4 Gode kollegaer er vigtigere end god løn 4 Vi bliver konstant forstyrret

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet SPOT Unge holder fokus med tilværelsespsykologien 28. oktober 2014 Ordene tilhører Anders, en ung på Katrinebjerg. Anders forbehold overfor kompetencehjulet er efterhånden forsvundet, og han bruger i dag

Læs mere

Forord. Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn.

Forord. Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn. Træthed Forord Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn. Denne pjece indeholder information om årsager til

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

Projekt Bedre helbred Tag hånd om dig selv Psykolog Janne Rützou & Fysioterapeut Gerd Grupe

Projekt Bedre helbred Tag hånd om dig selv Psykolog Janne Rützou & Fysioterapeut Gerd Grupe Projekt Bedre helbred Tag hånd om dig selv Psykolog Janne Rützou & Fysioterapeut Gerd Grupe Øget selvværd og øget effektivitet Bedre kropsbevidsthed og stresshåndtering Trivsel og personlig tilfredshed

Læs mere

Lisegården. En lise for sjælen Trivsel for dig og dine omgivelser. Efter din første behandling på Lisegården

Lisegården. En lise for sjælen Trivsel for dig og dine omgivelser. Efter din første behandling på Lisegården Lisegården En lise for sjælen Trivsel for dig og dine omgivelser Efter din første behandling på Lisegården Efter din første behandling på Lisegården Har du fået: Samtaleterapi. Øvelser og metoder, som

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016

Valgavis. Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Valgavis Bilag til dagsordenens punkt 7, Maj 2016 Bodil Nielsen Blegdammen, Roskilde Kandidat til posten som næstformand Jeg bidrager med mit kendskab til branchen, min indsigt i organisationen og med

Læs mere

En sund og aktiv hverdag

En sund og aktiv hverdag Der er noget, du skal vide om En sund og aktiv hverdag Vejledning i hvordan man som pårørende til en person med demens kan støtte Produceret af: Køge Kommunes Demensteam juni 2014 Layout og opsætning:

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen

Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Vores børn og unge har brug for sammenhæng i tilværelsen Nyt fra Projektet Samdrift af institutionerne på Ørbækvej 47-53 OTOBER 2009 Fem arbejdsgrupper skal i gang Alle forældre, medarbejdere og ledere

Læs mere

BALANCE-projektet Nyhedskatalog

BALANCE-projektet Nyhedskatalog Nyhedskatalog Information om BALANCE-projektet fra: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, BALANCEkoordinatoren, Arbejdsmiljø København og Psykiatrifonden. Indhold Kære TRIO... 3 Nyt fra BALANCE-koordinationen...

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Filmkundskab/ mediefag. Faktaark fra branchevejledning Når klokken ringer til grundskolen og STX FILMKUNDSKAB/MEDIEFAG 1

Filmkundskab/ mediefag. Faktaark fra branchevejledning Når klokken ringer til grundskolen og STX FILMKUNDSKAB/MEDIEFAG 1 Filmkundskab/ mediefag Faktaark fra branchevejledning Når klokken ringer til grundskolen og STX FILMKUNDSKAB/MEDIEFAG 1 Indhold Indhold 4 Indretning af lokalerne 4 Udstyr 5 Førstehjælp Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er.

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er. Også lærere har brug for anerkendelse (Jens Andersen) For et par måneder siden var jeg sammen med min lillebrors søn, Tobias. Han går i 9. klasse og afslutter nu sin grundskole. Vi kom til at snakke om

Læs mere

At dele stjernestunder

At dele stjernestunder TEMA Stress Værktøj 6 At dele stjernestunder 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Arbejdsgruppens forberedelse Processen trin for trin 4 Redskab 1: Inspiration til oplæg 4 Redskab 2: Øvelse

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Sarah Zobel Kølpin. Lev dig lykkelig. med Positiv Psykologi. Gyldendal. Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13

Sarah Zobel Kølpin. Lev dig lykkelig. med Positiv Psykologi. Gyldendal. Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13 Sarah Zobel Kølpin Lev dig lykkelig med Positiv Psykologi Gyldendal Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13 Indhold Lev_dig_lykkelig_AW.indd 4 10/03/08 11:43:13 7 Forord 13 Positiv psykologi hvad

Læs mere

Er det her forkert arbejde?

Er det her forkert arbejde? Er det her forkert arbejde? 1 Er det her rigtigt arbejde? 2 Er det her det eneste rigtige arbejde? 3 Problemet med det rigtige arbejde er, At det ikke kan foregå de forkerte steder, som f.eks. her Og det

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr.

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr. Nr. 5 2009 Tema: Individuel kompetenceudvikling, et tigerspring. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker Det er et must, at man som leder skal arbejde med individuel kompetenceudvikling for sine medarbejdere.

Læs mere

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI

SYSTEMTEORI. Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet SYSTEMTEORI SPU Grundlæggende tankegange i SPU arbejdet 1 Miniudgave... af, hvad systemteori handler om. Miniudgaven beskriver nogle nøglebegreber indenfor systemisk tænkning og praksis til brug for skoler, fritidshjem

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse

Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse Årsmøde 15.3.2016 - Dansk Svømmeteknisk Forbund Oplæg ved Erhvervspsykolog Anja Dahl Pedersen Hvad er psykisk arbejdsmiljø? Forhold på arbejdspladsen: Som påvirker

Læs mere

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE?

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? En øvelse i at blive bevidst omkring de områder af dit liv hvor du holder dig selv tilbage Basisbehov Jeg udsætter ofte at spise selvom jeg er sulten eller skipper/glemmer

Læs mere