Forslag til samtaler om Trækfuglen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til samtaler om Trækfuglen"

Transkript

1 Trækfuglen Opgaveark Dansk, klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Trækfuglen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Trækfuglen. Samtaleemnerne er opdelt kapitel for kapitel. Vælg selv at bruge få eller mange af emnerne alt efter, hvor lang tid du har afsat til at læse bogen. Eller efter, hvad der er mest spændende for netop dine elever. Inspiration til læringsmål Eleven ved, at man kan tale om æstetiske tekster, og at de er åbne for fortolkning. Inspiration til tegn på læring Eleverne deltager aktivt i en samtale i klassen om temaerne i Trækfuglen. Kompetencer og målpar Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål Dansk efter 2. klasse gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster 2: Eleven kan deltage i enkel fortolkning / Eleven har viden om metoder til enkel fortolkning Vurdering 2: Eleven kan udtrykke egen opfattelse af teksten / Eleven har viden om måder at begrunde sin opfattelse på Dansk efter 4. klasse i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster 1: Eleven kan forklare sin tekstforståelse / Eleven har viden om sammenhæng mellem virkemidler og budskab i tekster Vurdering 1: Eleven kan sammenholde egen tolkning med andres tolkning / Eleven har viden om fortolkningsmuligheder Dansk efter 6. klasse Eleven kan forholde sig til almene temaer gennem systematisk undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster 2: Eleven kan sammenfatte sin fortolkning / Eleven har viden om motiv og tema

2 Side 2 Baggrund til læreren Trækfuglen er Kenneth Bøgh Andersens fortælling om pigen Farjana, som bor i et af de mange slumområder i Bangladeshs hovedstad Dhaka. Farjanas storesøster Jasmin er 14 år. Hun skal snart giftes bort, da familien ikke har råd til at have hende boende. Farjana er ked af det på både Jasmins og egne veje, og hun ønsker, at der var en måde at forhindre det på. En dag sker der noget dramatisk, som betyder, at Farjana pludselig befinder sig i en del af Dhaka, som hun ikke kender. Hun er faret vild! Runa, en lidt ældre pige, samler Farjana op fra gaden og inviterer hende hjem, så hun kan få lidt at spise. Her fortæller Farjana sin historie. Og Runa får en idé Elevernes forforståelse Inden I går i gang med at læse Trækfuglen, vil det være en god idé at sætte en kontekst op for eleverne. Her kan I bruge det grundforløb, som er beskrevet i lærervejledningen s På den måde kommer I både omkring børneliv i Dhakas slumområder og Bangladesh som land. Har I kortere tid, kan du også sætte scenen på 1-2 lektioner ved at bruge Opgaveark 1, hvor eleverne nøjes med at gå på opdagelse på hjemmesidens Opdag Bangladesh. FN s verdensmål og Børnekonventionen Hvis du gerne vil inddrage FN s verdensmål for bæredygtig udvikling i undervisningen, så er det særlig oplagt at inddrage disse fire i relation til de temaer, som optræder i historien: Mål 4: Kvalitetsuddannelse (alle børn skal have mulighed for at gennemføre gratis grundskoleundervisning). Mål 5: Ligestilling mellem kønnene (om diskrimination og eliminering af skadelige børneægteskaber). Mål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst (herunder at afskaffe de værste former for børnearbejde). Børnekonventionen, der handler om børns grundlæggende rettigheder, kan også inddrages. Den finder I på Børnerådets hjemmeside boerneraadet.dk. Ekstra tips til brugen af bogen Brug ordforklaringerne og faktaboksene I elevbogen er der masser af ordforklaringer og faktabokse, som I kan stoppe op ved og tale om undervejs i læsningen af fortællingen. Samtidig er der flere overordnede temaer i handlingen, som I kan tage op i klassen. Brug lærervejledningens fakta Husk selv at læse fakta-afsnittet i lærervejledningen. Her bliver du nemlig hurtigt og godt klædt på til at fortælle ekstra og til at svare på de fleste af elevernes spørgsmål.

3 Side 3 Elevbogens personer: En fiktiv familie med bund i virkeligheden Personerne og begivenhederne i Trækfuglen er nok fiktive, men de er inspireret af virkeligheden og af de familier, som bor i Dhakas store slumområder. Personerne, der optræder på billederne i bogen som Farjana og hendes familie, bor også i netop det samme slumområde, Dhaka Match Colony, og med omtrent samme hverdag som personerne i bogen. Som lærer har du altså ikke mulighed for at fortælle eleverne, hvordan det siden er gået med Farjana og hendes familie. Fortællingen åbner dog et håb for, at de to søstre går en lidt lysere fremtid i møde og det sker rent faktisk også for nogle af de børn og familier i slummen, som får en hjælpende hånd. Men fælles for børnene i slummen er, at det er rigtig svært for dem at komme videre. Forforståelse om børneægteskaber i Bangladesh Ifølge lovgivningen i Bangladesh skal piger være fyldt 18 år for at kunne blive gift. Alligevel er det ikke ualmindeligt, at piger giftes bort inden de fylder 15 år. Det skyldes til dels en paragraf i lovgivningen, der i særlige tilfælde giver forældrene lov til at gifte døtrene væk. Det er også almindeligt, at pigerne får fabrikeret en dåbsattest, som gør dem ældre, end de er. Meget tidlige ægteskaber er traditionelle i Bangladesh og foregår i alle samfundslag; men børneægteskaberne foregår især blandt de fattigste familier, der på den måde får et familiemedlem mindre at forsørge. Når en pige bliver gift, flytter hun hen hos svigerfamilien, og hun tages typisk også ud af skolen.

4 Side 4 Forslag til samtale Kapitel 1: Rotter og fugle Her i kapitel 1 møder vi Farjana, som er på vej hjem fra skole. Hvorfor går Farjana og kigger på de drenge, hun møder på sin vej? Hvad er det, der bekymrer hende? Hvorfor bliver nogle piger mon giftet bort så tidligt i Bangladesh? Hvorfor er det ikke godt, at piger bliver giftet bort i en tidlig alder? Her kan I tale om, at skolegang og uddannelse er vigtig for alle børn. Hvorfor kan pigerne i Bangladesh ikke selv bestemme, om de vil giftes eller ej? Farjana og hendes familie bor i en af Dhakas store slumområder. I teksten står der: Her er slummen. Her bor de fattigste af de fattigste. Her er Farjanas hjem. Hvad tænker I på, når I hører ordet slum? Hvorfor må nogle mennesker i verden bo i slum? Findes der slum i Danmark? Bedstemor kalder Farjana for lille fugl. Hvorfor gør hun mon det? Kalder jeres familie og venner jer også noget andet, end det I hedder? Kapitel 2: 14 minus 11 Farjanas bedstemor bor sammen med resten af familien. Det er meget almindeligt i Bangladesh at bo på den måde flere generationer sammen. Hvorfor bor bedstemoren sammen med familien? Kunne I godt tænke jer, at det var på samme måde i Danmark? Er der nogen af jer, som bor sammen med jeres bedsteforældre? Hvordan bor ældre mennesker typisk i Danmark? Hvorfor bor en del ældre mennesker på plejehjem i Danmark? Har det mon altid været sådan? Kapitlet giver os flere ledetråde, der viser hvor fattig Farjanas familie egentlig er. Hvad er det for nogle ledetråde? Det kan f.eks. være: Farjana går ofte i seng uden at være mæt. Jasmin skal giftes bort, fordi familien ikke har råd til, at hun bor hos dem. Familien bor et sted, hvor vandet under monsunen står så højt i gaderne og helt inde i husene, at de må klodse sengen op. Farjana samler en gammel våd bamse op og reparerer den. Kapitel 3: Smil og tårer Jasmin siger, at det var latter ikke gråd som Farjana kunne høre midt om natten. Tror I på, at det er rigtigt, hvad Jasmin fortæller?

5 Side 5 Hvorfor siger Jasmin det, hvis det ikke er rigtigt? Er der et andet sted i kapitlet, hvor Jasmin ikke fortæller sandheden? Farjana og Jasmin taler om, hvornår man ikke længere er barn. Her kan I tale om, at man i Danmark skal være fyldt 18 år for at kunne blive gift. Det samme gælder faktisk i Bangladesh. Alligevel bliver mange både piger og drenge giftet bort, inden de er 18 år i Bangladesh. Kapitel 4: Bamsepige Henne i skolen bliver Farjana drillet af Salman, fordi hun har bamsen Mimi med. Hvorfor driller Salman Farjana, fordi hun har en bamse med i skole? Har I oplevet nogen på skolen blive drillet? Hvad blev de drillet med? Hvad gør I, hvis nogen i klassen bliver drillet? Maisha foreslår, at Salman driller, fordi han godt kan lide Farjana. Hvorfor skulle Salman drille Farjana, hvis han i virkeligheden godt kan lide hende? Salman smider bamsen op på toget. Farjana løber efter toget og hopper på. Hvad synes I, det siger om Farjana? Sæt nogle ord på (modig, dumdristig, sej, fjollet m.v.). Kapitel 5: Hundeslagsmål I kapitel 5 har Kenneth Bøgh Andersen sørget for, at Farjana nu befinder sig i en situation, hvor det næsten ikke kan blive værre: Hun er ked af, at Jasmin skal giftes bort. Hun befinder sig i en del af den kæmpestore by, som hun ikke kender. Hun er helt alene. Og bamsen Mimi er blevet bidt i stykker af den halte hund. Det er en velkendt fortælleteknik, som hedder suspense. Læseren skal gerne sidde og tænke: Hvad sker der mon i næste kapitel? Klarer hun den? Tal med eleverne om, hvad der gør en bog eller en film spændende. Hvad er det, som gør kapitel 5 spændende? Sæt nogle ord på oplevelsen. Historien bruger også hjem-ude-hjem - kompositionen. Sådan er mange historier lavet: Først er hovedpersonen hjemme i vante omgivelser. Så sker der noget, som betyder, at hovedpersonen må ud på en rejse. Til sidst vender hovedpersonen hjem igen, måske klogere og mere erfaren. Kapitel 6: Runa Runa og Farjana taler om, hvilket arbejde de gerne vil have, når de bliver voksne. Runa vil være læge og Farjana vil være skolelærer. Hvorfor er Farjana bange for, at Runa vil grine af hende? Hvad skal der til, for at Farjana kan få sin drøm til at gå i opfyldelse? Hvad kunne du tænke dig at blive, når du bliver voksen? Kapitel 7: En anden verden Farjana er imponeret over den lejlighed, Runa bor i.

6 Side 6 Hvorfor bliver Farjana imponeret? Hvad er det, Farjana lægger mærke til i den lejlighed, hvor Runa bor? Har du selv prøvet at blive imponeret over et sted, du har været? Giv eksempler på det. Det kan fx være hjemme hos en ven eller på besøg i en anden by. Farjana synes, at Harry Potter-bogen lyder skør, men hun ville ønske, at hun havde Harry Potters tryllestav. Hvad ville hun trylle om? Hvad ville du trylle om, hvis du havde tryllestaven for en dag? Kapitel 8: Ideen Runa får en idé, som hun fortæller faren om. Hvad går Runas idé ud på? Hvordan kan den idé hjælpe Farjana og Jasmin? Runa, hendes far og Farjana kører ud til slumområdet, hvor Farjana bor: At de bor i den samme by få kilometer fra hinanden det er næsten ikke til at fatte. Her kan I tale om, at rige og fattige i Dhaka faktisk bor ret tæt på hinanden, men at det er meget sjældent, at de kommer i hinandens kvarterer. Børnene i de velstillede familier er meget beskyttede, og mange bliver kørt til skole og andre steder i en bil. I kan evt. se de små portrætfilm af de tre børn fra Dhaka, som ligger på hjemmesiden under Dhakas børn. Se fx portrætterne af pigerne Minu og Priyanka, der minder meget om bogens Farjana og Runa. Kapitel 9: Helt uden tryllestav Aftalen mellem Jasmins og Farjanas familie og Runas far falder på plads. Hvad mener Runa med, at Farjana har gjort noget, som selv Harry Potter ikke kunne gøre med sin tryllestav? Farjana underviser sin far, der aldrig har gået i skole og ikke har lært at læse og skrive. Tal om, hvor vigtigt det er at kunne læse og skrive. Hvad går man glip af i livet, når man ikke kan læse og skrive? Flere og flere børn lærer at læse og skrive i Bangladesh, men der er stadig mange, som ikke kommer i skole, fordi de skal arbejde og hjælpe familien med at tjene penge. Kapitel 10: Pigen, der levede I sidste kapitel møder Farjana Salman henne i skolen. Farjana giver Salman et stykke papir, hvor der står Dhonnobad/Thank you på. Hvorfor siger hun mon tak til Salman, når han har været så ond ved hende? Nu er I færdige med at læse historien. Det endte heldigvis godt til sidst. Kender I andre historier, hvor hovedpersonen er en sej pige? Bogen med Harry Potter spiller en rolle i bogen. Hvilke forskelle og ligheder er der på Harry Potter og Farjana?

Forslag til samtaler om Månestenen

Forslag til samtaler om Månestenen Månestenen #02 Opgaveark Dansk 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Månestenen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Månestenen. Samtale-emnerne

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

Opdag Bangladesh. Eleverne skal kunne formulere relevante spørgsmål om et andet land og finde svarene på hjemmesiden.

Opdag Bangladesh. Eleverne skal kunne formulere relevante spørgsmål om et andet land og finde svarene på hjemmesiden. #01 Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: 2 lektioner Opdag Bangladesh - introduktion med film, fakta og quiz Dine elever får en god og bred introduktion til Bangladesh ved at gå på en struktureret

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Månestenen #27 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Børnenes Egen U-landskalender består grundlæggende af

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Lav flotte fotohistorier om Bangladesh

Lav flotte fotohistorier om Bangladesh Trækfuglen Opgaveark Dansk og Natur/teknologi, Omfang: 1-3 lektioner pr. fotohistorie (Tidsforbruget varierer efter, hvor grundigt I arbejder, og hvor mange fotohistorier I vil lave) Lav flotte fotohistorier

Læs mere

Årsplan med Fandango 3

Årsplan med Fandango 3 Årsplan med Fandango 3 På side 55-64 er der en oversigt for hvert kapitel i Fandango 3. Oversigten viser, hvilke kompetenceområder og færdigheds- og vidensmål der kan tilgodeses gennem arbejdet med Fandango

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, tablet eller telefon. Introduktion Dette koncentrat er tredje del af en serie

Læs mere

LUCIA LÆSERAKETTEN 2019

LUCIA LÆSERAKETTEN 2019 LUCIA 68 LÆSERAKETTEN 2019 Lucia bag lås og slå STINE BANG ANDREAS BECK Husene ligger tæt op ad bjergsiden langs de stejle gader. Midt i det hele ligger et lille, gult hus. Foran huset leger børn i alle

Læs mere

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende.

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Månestenen #20 Opgaveark Dansk: 1.-2. klasse Dansk og N/T: 3.-5. klasse Omfang: 60 minutter Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Opgave til Dansk

Læs mere

Hvad er en flygtning?

Hvad er en flygtning? Opgaveark Hvad er en flygtning? Opgave til Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne Som en introduktion til mini-forløbet med virtual reality skal eleverne stifte bekendtskab

Læs mere

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger...

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Flere børn i skole Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Hvem er UNICEF I dag er UNICEF verdens største hjælpeorganisation for børn. Vi arbejder med nødhjælp,

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Fælles forenklede mål - folkeskolen

Fælles forenklede mål - folkeskolen Fælles forenklede mål - folkeskolen Dansk [ Færdigheds- og vidensmål efter 2. klasse ] Kompetencemål: Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer Eleven kan

Læs mere

Fugletosserne. Titel. Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur

Fugletosserne. Titel. Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur Titel Tema: Fag: Målgruppe: Ensomhed, venskab, anderledes, at have en særlig interesse. Dansk, litteratur 2. klasse, Hans Chr. Hansen. Viggo-bøgerne. Alrune, 2016 Bogens handling Viggo er vild med fugle,

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender

Børnenes Egen U-landskalender Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: 2-8 lektioner Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Her får du tips til, hvordan I arbejder bedst med værktøjet til elevernes

Læs mere

Eleverne kan med egne ord beskrive, hvordan de med eksperimenter og problemløsning vil strukturere deres arbejde.

Eleverne kan med egne ord beskrive, hvordan de med eksperimenter og problemløsning vil strukturere deres arbejde. Trækfuglen Opgaveark Matematik, 1.-5. klasse Omfang: Fra 1 lektion og opefter Spil dig klog Også børnene i Dhakas slum elsker at lege og spille, når de har tid. Ofte sidder de og spiller forskellige former

Læs mere

Rickshaw-julepynt. Eleverne skal kende til Bangladeshs rickshawkunst og lade sig inspirere af den til at lave egne produkter.

Rickshaw-julepynt. Eleverne skal kende til Bangladeshs rickshawkunst og lade sig inspirere af den til at lave egne produkter. Opgaveark Billedkunst, 1.-2. klasse og 3.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Rickshaw-julepynt Bangladesh er fuld af rickshaws cykeltaxier. I hovedstaden Dhaka er de overalt i den larmende trafik. Så mange,

Læs mere

Hvad ved jeg om fantasy? Tænk dig godt om. Kig på skemaet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om fantasy.

Hvad ved jeg om fantasy? Tænk dig godt om. Kig på skemaet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om fantasy. Før jeg læser bogen Hvad ved jeg om fantasy? Tænk dig godt om. Kig på skemaet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om fantasy. Fantasy Dorte Lilmose Gyldendal Hvad ved jeg om fantasy? Skriv

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klassetrin, 2 lektioner (svarende til 90 min. Ellers længere tid, hvis man arbejder tværfagligt med materialet til dansk og samfundsfag) Materialer:

Læs mere

FÆLLES MÅL DANSK (EFTER 2. KLASSE) KOMPETENCE- MÅL KOMPETENCE- OMRÅDE FÆRDIGHEDS- OG VIDENSMÅL FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDE

FÆLLES MÅL DANSK (EFTER 2. KLASSE) KOMPETENCE- MÅL KOMPETENCE- OMRÅDE FÆRDIGHEDS- OG VIDENSMÅL FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDE FÆLLES Forløbet om ensomhed tager udgangspunkt i følgende kompetence-, færdigheds- og vidensmål for dansk, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (EFTER 2. KLASSE) VIDENS

Læs mere

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om.

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om. Titel Tema: Fag: Målgruppe: Familierelationer, ensomhed Dansk 4.-5. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Bjarne Reuter Forlag: Gyldendal, 2016 Faglig relevans/kompetenceområder Litteraturundervisning

Læs mere

... ELEVAKTIVITETER KLASSE

... ELEVAKTIVITETER KLASSE ... ELEVAKTIVITETER 0.-3. KLASSE Indhold Er du klar? Velkommen side 3 Inden du går i gang Kan du finde svaret i bogen? Under læsning af bogen Find ud af mere Gå på nettet. MEGAFONEN side 4 side 4 side

Læs mere

BØRNEARBEJDE PÅ 8 LEKTIONER

BØRNEARBEJDE PÅ 8 LEKTIONER BØRNEARBEJDE PÅ 8 LEKTIONER Lektion Indhold Mine Noter 1. lektion Aktivitet som foreslået under I gang med forløbet. Her lægges vægt på afklaring af begrebet børnearbejde Drøftelse af mål og undervisningsaktiviteter.

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Mit hjem dit hjem. Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne.

Mit hjem dit hjem. Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne. #21 Opgaveark Dansk og billedkunst, 1.-2. klasse Dansk, billedkunst og N/T, 3.-5. Klasse Omfang: 2-3 lektioner (+ hjemmeopgave) Mit hjem dit hjem Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

færdigheds- og vidensområde

færdigheds- og vidensområde Fælles mål Forløbet om ensomhed tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: Dansk (efter 2. klasse) Eleven kan forberede læsning

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Målgruppe: 2.-3. klasse Lavet af Christine Lund Jakobsen Aktiviteter 1. Forforståelse Tænd et stearinlys. Rul gardinerne for, og saml børnene tæt omkring

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Det Blå Guld. Big Bang 5.april 2018

Det Blå Guld. Big Bang 5.april 2018 Det Blå Guld Big Bang 5.april 2018 Det Blå Guld', et gratis supplerende læremiddel til undervisningen i det fællesfaglige fokusområde Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer i naturfagene 7. 9.

Læs mere

Trivselsmåling 0. til 3. klasse

Trivselsmåling 0. til 3. klasse Trivselsmåling 0. til 3. klasse 2. Hvilken klasse går du i? 1 3 23% 20% 20% 0. klasse 1. klasse 2. klasse 3. klasse 3. Er du dreng eller pige? 1 51% 4 Pige Dreng 4. Hvor længe har du gået på skolen? 1

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

OPGAVESÆT LÆRING OM BEVÆGELSE OG MATEMATIK I HVERDAGEN MED SKRIDTTÆLLERE

OPGAVESÆT LÆRING OM BEVÆGELSE OG MATEMATIK I HVERDAGEN MED SKRIDTTÆLLERE OPGAVESÆT LÆRING OM BEVÆGELSE OG MATEMATIK I HVERDAGEN MED SKRIDTTÆLLERE 1 1 MIT EGET TALMATERIALE Nu skal du arbejde med et talmateriale, du selv har lavet. Nemlig det antal skridt, du har gået i løbet

Læs mere

En pige med pigsko. Inden vi møder teksten. Lidt om bogen. Formål. Alverdens sko

En pige med pigsko. Inden vi møder teksten. Lidt om bogen. Formål. Alverdens sko En pige med pigsko Et undervisningsforløb til MELLEMTRINNET udarbejdet af Ulla Maria Michaelsen og Dorthe Rise Lidt om bogen Mette Vedsø har sammen med illustrator Anna Jacobine Jakobsen skrevet billedbogen

Læs mere

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Hvordan er det at leve et almindeligt ungdomsliv med skoleopgaver, venner, fritidsjob og gymnasiefester, når

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej 40. DK -

Læs mere

Det Blå Guld. Naturfag i spil

Det Blå Guld. Naturfag i spil Det Blå Guld Naturfag i spil 29-11-2017 Det Blå Guld', et gratis supplerende læremiddel til undervisningen i det fællesfaglige fokusområde Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer i naturfagene

Læs mere

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1

HippHopp. Uge 18. Emne: Familie og arbejde HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 Uge 18 Emne: Familie og arbejde Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Emne: Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp Uge18_familie.indd 1 06/07/10 12.07 Uge 18 l Familie og arbejde Hipp og Hopp

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM Klassesættet Mobbestop - Bland dig ikke udenom indeholder materiale til, at klassen kan udarbejde sine egne samværsregler og øve sig på

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Bangla-blomster. Eleverne skal kende til, at lande kan have nationalblomster og skal kunne producere blomster i flere forskellige materialer.

Bangla-blomster. Eleverne skal kende til, at lande kan have nationalblomster og skal kunne producere blomster i flere forskellige materialer. Trækfuglen Opgaveark Billedkunst, 1.-2. klasse og 3.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Bangla-blomster I dette opgaveark er der forslag til fire forskellige opgaver, hvor eleverne laver blomster i forskellige

Læs mere

Flygtningekrisen i børnehøjde

Flygtningekrisen i børnehøjde Flygtningekrisen i børnehøjde Undervisningsforløb til børnebog af Sophie Heiberg Undervisningsforløb til børnebog af Sophie Heiberg Udgivet af Forlaget Forår, 2018 ISBN 978-87-970362-4-2 Materialet i dette

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Årsplan med Fandango 5

Årsplan med Fandango 5 Årsplan med Fandango 5 På side 47-56 er der en oversigt for hvert kapitel i Fandango 5. Oversigterne viser, hvilke kompetenceområder og færdigheds- og vidensmål der kan tilgodeses gennem t med Fandango

Læs mere

Leg og bevægelse. Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter

Leg og bevægelse. Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter Trækfuglen Opgaveark Idræt, 1.-5. klasse Omfang: 0,5 lektion og opefter Leg og bevægelse I dette opgaveark får du inspiration til sjove lege- og bevægelsesaktiviteter, som kan inddrages i undervisningen

Læs mere

Filosofisk fokus i litteraturlæsning

Filosofisk fokus i litteraturlæsning Filosofisk fokus i litteraturlæsning Børnene kæmper ofte med at få deres undren formuleret og begrebsliggjort. Det begrænser dem i at stille de for alvor saftige filosofiske spørgsmål. De kan måske godt

Læs mere

Årsplan med Fandango 4

Årsplan med Fandango 4 Årsplan med Fandango 4 På side 44-53 er der en oversigt for hvert kapitel i Fandango 4. Oversigten viser, hvilke kompetenceområder og færdigheds- og vidensmål der kan tilgodeses gennem arbejdet med Fandango

Læs mere

Jennifer og minen ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM

Jennifer og minen ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM jennifer Jennifer og minen HEIDI BREHM ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM Det er en helt særlig dag. Eleverne på skolen i Warranca skal stemme. Det kilder i Jennifers mave. Hun rejser sig op foran resten af skolen.

Læs mere

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist.

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist. Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist lene@bewild.dk www.bewild.dk MÅLENE TRÅDTE I KRAFT DEN 1. JANUAR 2016 OG SKAL FREM TIL 2030 SÆTTE OS KURS MOD EN MERE BÆREDYGTIG UDVIKLING FOR BÅDE MENNESKER

Læs mere

Billedanalyse og portrættering

Billedanalyse og portrættering Billedanalyse og portrættering Titel: Billedanalyse og portrættering et undervisningsforløb med værkstedsarbejde Kort beskrivelse af emnet: I danskfaget indgår billedanalyse på flere klassetrin. I dette

Læs mere

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød)

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Kapitel og fokus Antal uger Kompetenceområder Færdigheds-/vidensmål Fandango 3 - Grundbog og arbejdsbog A + B Kapitel 1: Om personkarakteristik 4-5

Læs mere

Skabt som mand og kvinde

Skabt som mand og kvinde Kapitel 1 Af Jacob Munk Jensen Skabt som mand og kvinde 1. klasse 3. klasse 5. klasse BESKRIVELSE: Igennem disse fire lektioner kommer klassen til at gå på opdagelse i forskelle mellem piger og drenge.

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Læseteater i klassen

Læseteater i klassen #04 Opgaveark Dansk, 1.-2. klasse Omfang: 2-4 lektioner Læseteater i klassen I dette opgaveark finder du elevbogens tre små læselet-eventyr af Kenneth Bøgh Andersen omskrevet til læseteater: Fuglen og

Læs mere

Litteratur guide UDSTILLET UNDERVISNINGSMATERIALE ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen?

Litteratur guide UDSTILLET UNDERVISNINGSMATERIALE ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen? UNDERVISNINGSMATERIALE Litteratur guide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE Hvorfor læse Ilttyv i undervisningen? LÆRERVEJLEDNING Udstillet er en realistisk YA-bog om reality-tv. Den viser, hvordan

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ Dialogisk læsning - Lotte Salling Mit stamtræ OPLÆSNING MED DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE. Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Mit Stamtræ af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. Sprogaktiviteterne

Læs mere

Drengen på Elmegården, Bodil Bredsdorff Målgruppe: klasse

Drengen på Elmegården, Bodil Bredsdorff Målgruppe: klasse Majken er fortælleren. Det starter med en skilsmisse, og dengang det var uhørt at lade sig skille. Men Majken og hendes musikglade overlever af en mor forlader faren uden den store dramatik. Moren har

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder , Bjørn Ousland Fag: Dansk Målgruppe: 2.-4. klasse Billedbog:, Bjørn Ousland, Cappelen Damm AS, 2012 Faglig relevans/kompetenceområder Titlen kan opfylde mål inden for kompetenceområderne kommunikation,

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Paris Belinda Hansen er en pige der, hverken er pæn eller rig eller boglig begavet. Hvad fortæller denne sætning om hovedpersonen?

Paris Belinda Hansen er en pige der, hverken er pæn eller rig eller boglig begavet. Hvad fortæller denne sætning om hovedpersonen? Titel Tema: Fag: Målgruppe: Venskab, familie, skilsmisse Dansk 3.-4. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Anne Sofie Hammer Høst og Søn, 2014 Faglig relevans/kompetenceområder Vejledningen tager sit afsæt

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA?

AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA? AT-KOMMA eller ikke AT-KOMMA? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne elevernes evne til at finde ud af, hvilken rolle ordet at spiller i sætningen. Brug af grammatisk komma. - Sætninger med at i

Læs mere

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole

IPad (Endelige manus) Taastrup Realskole IPad (Endelige manus) af Taastrup Realskole RIGTIG OG FORKERT SCENE 1 - SKOLE - MORGEN Ida kommer gående ned ad gangen på vej ind til time. Caroline og Anna kommer gående ned ad gangen og opdager Ida.

Læs mere

2: Landsplan - Klassetrin (Alle) - Alder (Alle) - Antal besvarelser: 22882

2: Landsplan - Klassetrin (Alle) - Alder (Alle) - Antal besvarelser: 22882 RAPPORT Trivselsmåling SKOLEÅR 2016/2017 OMRÅDE Den nationale trivselsmåling MÅLGRUPPE National trivselsmåling 0.-3. klasse UNDERSØGELSE Den nationale trivselsmåling 0. - 3. klasse GRUNDLAG - Klassetrin

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET

LÆRERVEJLEDNING KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET LÆRERVEJLEDNING 0. 2. KLASSE UNDERVISNINGSMATERIALE FYRTØJET Lærervejledningens indholdsfortegnelse: Om materialet 2 Lærervejledning - intro 3 Materialer fra CFU 3 Før forestillingen 4 Fælles mål og læringsmål

Læs mere

KYS DET NU, DET SATANS LIV!

KYS DET NU, DET SATANS LIV! SKOLEMATERIALE KYS DET NU, DET SATANS LIV! TIL LÆRERNE. Skolematerialet til 'Kys det nu, det satans liv' har to overordnede formål: 1) At inspirere og levendegøre elevernes nysgerrighed i forhold til de

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Livet som børneslave i 2018

Livet som børneslave i 2018 Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klasse 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer/tablet/telefon. Introduktion Koncentratet portrætterer to drenge, som begge har været

Læs mere

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019 keiler stiven 86 LÆSERAKETTEN 2019 Min mor var soldat STINE BANG ANDREAS BECK Junglen er tæt, og det er kun enkelte steder, solens stråler når ned til jorden. Fuglene i træerne siger kurukukuuuu kurukukuuuu,

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED KAPITEL 2: SOCIAL ULIGHED I SUNDHED de rige er raske, de fattige er syge 20 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 21 Kapitel 2: Nogle er sundere end andre Det er dit eget valg,

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender

Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Månestenen #29 Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: 2-8 lektioner Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Her får du tips til, hvordan I arbejder bedst med værktøjet til den digitale

Læs mere

Pædagogisk vejledning http://filmogtv.mitcfudk

Pædagogisk vejledning http://filmogtv.mitcfudk Side 1 af 5 Tema: mobning, sammenhold og venskab Fag: dansk Målgruppe: indskolingen Produceret af Nordisk film Udsendelses år: 2005 Varighed: 65 min. Filmen, Fuglekrigen i kanøfleskoven, handler om to

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Kenneth Bøgh Andersen TRÆKFUGLEN

Kenneth Bøgh Andersen TRÆKFUGLEN Kenneth Bøgh Andersen TRÆKFUGLEN 1 2 FORFATTER: Kenneth Bøgh Andersen FOTO: Jeppe Gudmundsen-Holmgreen TEGNINGER, elevbogen: Dorte Bengtson TEGNINGER, web: Line Malling Schmidt LAYOUT/REPRO: Morten Bak

Læs mere

Drageherren. Forløbet - generelt

Drageherren. Forløbet - generelt Drageherren Forløbet - generelt Som indledning tales der om fantasygenren. Der fortælles, at der kan være tale om to eller ét univers, hvor der sker ting, som ikke kan ske eller sker i vores verden. Der

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Arbejdsopgaver til Christian 4. som tronfølger

Arbejdsopgaver til Christian 4. som tronfølger Arbejdsopgaver til Christian 4. som tronfølger Da Christian 4. var 19 år gammel blev han kronet til konge af Danmark-Norge. Inden han blev konge skulle han som prins lære en masse ting. Han skulle have

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Målet er. At skabe gode vilkår i et godt netværk Med masser af Trivsel, tryghed, læring og socialt fællesskab Jeres børn mener: 1. ALLE synes det

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere