Hårboller er et helt normalt fænomen for de fleste katteracer men ses især hos langhårskatte.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hårboller er et helt normalt fænomen for de fleste katteracer men ses især hos langhårskatte."

Transkript

1 SUNDHED OG SYGDOM Hårboller Hårboller er et helt normalt fænomen for de fleste katteracer men ses især hos langhårskatte. Årsag og symptomer Hårboller er ikke en sygdom men skyldes kattens daglige soignering. Når katten rengør sin pels får den samtidig slikket sine egne hår. Hårene samles i kattens mavesæk og kan kun komme ud gennem tarmsystemet eller ved at katten kaster op. Opkastningerne kan både være hyppige og kraftige og hårbollerne kan sætte sig som en prop i tarmen og føre til forstoppelse. Forebyggelse Fænomenet er helt normalt men kan forebygges på flere måder: Giv din kat tørfoder fra dyrlægen, som er specielt udviklet til at forebygge hårboller Børst din kat for at mindske mængden af løse hår den kan slikke i sig Giv din kat adgang til kattegræs. Kattegræs påvirker maven og får din kat til at kaste op. Ligger hårbollen stadig i mavesækken vil hårbollen følge med. Giv din kat kattemalt. Kattemalt vil få hårbollen til at passere ud med afføringen

2 Hvad du bør gøre Hvis din kat kaster op på grund af hårboller, er det helt normalt og du behøver ikke at gøre noget. Overvej dog at forebygge mod hårboller. Hvis din kat bliver ved med at kaste op eller opkastningerne ikke skyldes hårboller, anbefaler vi, at du gør følgende: Den voksne kat bør faste i et døgn, dog med adgang til frisk vand. Derefter gives skånekost (Intestinal fra Royal Canin eller grød af kogt torsk og mosede ærter) i små portioner og gerne hyppigt, så maven har noget at arbejde med. Små killinger må IKKE faste, da de dehydrerer hurtigt. Sæt derfor killingen på skånekost med det samme. Opkastningerne skal være ophørt eller aftaget betydeligt efter 1-2 døgn ellers skal du kontakte din dyrlæge. Ved forstoppelse bør du kontakte dyrlægen.

3 Urinvejsproblemer Årsag og symptomer Årsagen til urinvejsproblemer kan være urinvejssten, blærebetændelse eller stress og symptomerne kan være: At katten presser længe, når den tisser, og der ikke kommer noget eller kun ganske lidt urin ud ad gangen. At katten tisser en stor sø i f.eks. sengen. At katten tisser oftere end normalt. At katten bruger længere tid på kattebakken end normalt. At katten mijaver eller klager sig, når den tisser. At katten vælger at tisse bløde steder såsom på tæpper og dyner. At katten har blod i urinen (den ser mørkere ud). At kattens urin lugter meget kraftigt. Urinvejslidelser er meget farlige for katte og må endelig ikke ignoreres. Får du ikke behandlet katten, kan det ende med, at den skal igennem flere operationer, og i sidste ende kan katten dø. Mange katte får disse sygdomme på grund af dårligt foder, overvægt og manglende motion.

4 Hovedparten af katte i Danmark lever af tørfoder og drikker som regel ikke vand nok til at kompensere for den manglende væske i foderet. Deres urin bliver derfor meget stærk og kan udløse en betændelsesreaktion i blæren, der danner klumper af celler som blokerer urinrøret. Blæreslimhinden bliver irriteret og fortykkes og bløder. Enkelte gange er urinrøret også spærret af krystaller som dannes da surhedsgraden i urinen er ændret og der udfældes salte som krystalliserer. Der findes to forskellige slags urinvejssten, som katten kan få i urinvejene og dannes af krystaller i urinen. Ens for dem begge er, at de sætter sig fast i væggene i urinrøret. Dette medfører, at urinrøret bliver indsnævret, hvilket gør det meget smertefuldt for katten at tisse, da urinen nærmest skal presses ud. Behandles katten ikke, vil stenene til sidst lukke urinrøret, så katten ikke kan komme af med sin urin, hvilket er dødelig, hvis katten ikke behandles. Forebyggelse Sørg for at din kat drikker vand. Sørg for at din kat altid har adgang til frisk vand i rigelige mængder. Husk at skålen skal være så bred, at kattens knurhår ikke rører ved kanterne, og den må ikke være dybere, end at katten kan ligge og kigge over den. Bland eventuelt vand i dåsemaden. Sørg for at give katten tørfoder, der er af god kvalitet med lavt mineralindhold (kan købes hos dyrlægen). Billigt tørfoder fører ofte til dannelse af krystaller i urinen, som kan give risiko for urinvejsstop. Hvad du børe gøre Har din kat svært ved at tisse, går på bakken hyppigt, tisser uden for bakken eller klager sig når den tisser, bør du kontakte din dyrlæge. Både blærebetændelse og urinvejssten er smertefulde for din kat og kræver akut behandling. Går din kat i længere tid med urinvejsproblemer kan det påvirke og eventuelt skade deres nyrer. Er der blod i urinen, bør du kontakte din dyrlæge snarest. Kan din kat ikke komme af med urinen, bør du strakt søge dyrlæge (også selvom det er aften eller weekend). Hvis urinvejene først er blokeret, kan situationen hurtigt blive kritisk. Urinvejsproblemer kan være tilbagevendende, hvorfor et skift af foder til et specielt tørfoder, der tager højde for urinvejsproblemer kan være en fordel. Tisser din kat uden for bakken, men har ikke andre symptomer, kan din kat lide af stress. Hvis dyrlægen har konstateret, at der ikke er noget fysisk galt med katten, bør du overveje, om der kan være psykiske eller praktiske årsager til, at katten er urenlig.

5 Indvoldsorm Katte kan blive smittet med en række forskellige typer orm. De to mest almindelige former for orm er spolorm og bændelorm. Der findes selvfølgelig andre typer orm, men behandlingen er den samme dvs. en ormekur. Spolorm Spolormen (Toxocara Cati) er som voksen mellem 5 og 12 cm lang og lever af indholdet i mavesækken og tyndtarmen hos katten. Den voksne spolorm lægger æg i kattens indvolde, der udskilles med afføringen. Voksne katte er mere modstandsdygtige overfor spolorm og viser typisk færre symptomer end yngre katte (også selvom de er smittet). Hos den voksne kat kan det eneste symptom derfor være elastiklignende orm i afføringen eller i opkast. Symptomer for spolorm Elastiklignende orm i afføringen eller i opkast Diarre Hoste Træt, inaktiv kat som ikke vil lege Vægttab Udspilet bug, tør og kedelig pels samt hæmmet vækst ved killinger kan også forekomme.

6 Spolormens æg udskilles med en kats afføring og optages af mellemværter som f.eks. mus, rotter og fugle. Når en kat spiser mellemværten aktiveres spolormen og udvikler sig til en voksen orm i kattens tarmkanal. Hvis katten selv indtager æggene, vil larverne vandre ud af tarmkanalen, gennem leveren og videre til lungerne, hvor de vandre op igennem luftrøret. Herefter vil katten sluge dem, og de vil udvikle sig til voksne orm i kattens tarmkanal. De unge larver kan også vandre ud og indkapsle sig i kattens væv. Hos hunkatten kan de aktiveres, når hun bliver drægtig, og vandre ned i mælkekirtlerne og smitte killingerne når de dier. Bændelorm Der findes flere arter af bændelormen, men den der oftest ses hos katte i Danmark er Dipylidium. Bændelormen sætter sig fast i tarmvæggen og lever af tarmindhold. Deres længde varierer men de kan bliver over en meter lang og vokser sig længere og længere i små led, der hver indeholder æg. Leddene afgives som regel ét af gangen og ledes ud med kattens afføring. Katte har normalt ikke symptomer selvom de har bændelorm. Dog kan følgende forekomme: kløe omkring endetarmsåbningen når led med æg forlader katten små led der ligner riskorn i pelsen omkring endetarmen Bændelormeled i opkast Bændelormens æg frigøres fra det led som de befandt sig i inde i katten og optages af en mellemvært som f.eks. en loppe eller mus, hvor de udvikler sig til larver. Kattens smittes med ved at spise mellemværten. Ofte får katte bændelorm ved at indtage en smittet oppe når den soignere sig. Hvad du bør gøre Din kat skal have en ormekur. Ormemidler er receptpligtige så kontakt din dyrelæge for at starte behandlingen. Det er altid en god idé med en kattebakke inden døre, så du kan holde øje med afføringen. Billedet til højre (øverst): Spolorm: Hvidlige, elastiklignende. Billede til højre (nederst): Bændelorm: Små risengryn i pelsen omkring endetarmen.

7 Ringorm Ringorm er ikke en orm men en infektion i huden, der skyldes mikroskopiske svampe. Den viser sig ved pletvist hårtab (typisk på ørerne, omkring snuden og på poterne). Hvis du har mistanke om, at din kat har ringorm, bør du søge dyrlæge, så katten hurtigst muligt kan sættes i behandling. Smitte Ringorm kan smitte mennesker, og symptomerne er kløende, ringformet udslæt. Søg læge hvis du har mistanke om, at du har ringorm. Ringorm smitter ved direkte kontakt eller indirekte via inficerede hår, skæl eller støvpartikler.

8 Øremider Øremider er en lille parasit, der lever dybt nede i øregangen. Man kan ikke umiddelbart se øremider, men dens afføring ligner kaffegrums og ses tydeligt i øret. Øremider ses mest hos killinger og smitter ved tæt kontakt kattene imellem. Symptomer på øremider Kløe i ørerne hovedrysten Store mængder sort ørevoks Kaffegrums i ørene Rød og irriteret hud i øret Kontakt din dyrlæge, hvis du tror, din kat har øremider.

9 Lopper At katten på et tidspunkt får lopper er næsten uundgåeligt. Selv indekatte kan få lopper. Risikoen for smitte med lopper er størst om foråret og særligt om efteråret. Loppens livscyklus En hunloppe lægger æg pr. dag og kan lægge ca æg i sit liv. De udklækkede larver er meget lyssky og gemmer sig hurtigt i sprækker, revner, tæpper, m.m., hvor de på kort tid forpupper sig. Hele loppens livscyklus fra æg til loppe kan nås på to uger. Loppen udklækkes, når temperatur og fugtighed er optimal, eller når den kan mærke liv omkring sig. Smittet med lopper Den voksne loppe lever i kattens omgivelser og i dyrets pels, hvor den lever af at suge blod. Det kan være svært at finde lopperne i dyrets pels, for de er hurtige og meget lyssky. Et tegn på lopper er loppeafføring i pelsen. Brug en tæt kam og placer afføringen på et stykke vådt papir. Hvis det farves rødbrunt (indeholder blod), er det et sikkert tegn på lopper. Hvis katten sluger lopper, mens den slikker sin pels, er der risiko for, at den får bændelorm (en parasit, der overføres via lopper).

10 Mange katte er allergiske over for loppens spyt. Allergien kan forårsage skæl, sår og hårfældning samt rødme og irritation. I disse tilfælde bør dyrlægen kontaktes.læs mere om allergi her. Mennesker kan også blive bidt, men lopperne kan ikke leve eller formere sig på mennesker. Forebyggelse og behandling 1. Behandling af katten. Der findes ikke et middel, der udrydder alle stadier af loppens livscyklus, så det kan være nødvendigt at anvende flere behandlingsmidler samtidigt. Der findes en del forskellige midler, som virker og anvendes på forskellig vis. Det er vigtigt at gennemlæse og overholde brugsvejledningen for midlet. Program Vet: Indvortes brug. Kan anbefales som forebyggende middel, da det som regel kan anvendes sammen med andre loppe- og ormemidler. Efter at loppen har suget blod, virker Program Vet på afkommet (larven), som ikke kan udvikles. Frontline/Advantage: Udvortes brug. Findes som spray eller som pipette. Virker i pels og hårsække, så lopperne ikke behøver at bide for at optage midlet, og de dør, før de når at lægge nye æg. Advarsel: Frontline Vet må ikke bruges sammen med loppehalsbånd. Generelt kan det siges, at de gammelkendte midler som pudder og halsbånd ikke længere synes at være effektive nok. Lopperne er måske blevet immune. 2. Behandling af omgivelserne. Det kan være vanskeligt at komme en veletableret loppebestand til livs. Derfor kan det være nødvendigt at behandle omgivelserne. Som forberedelse bør man støvsuge meget grundigt og smide støvsugerposen ud bagefter. Det fjerner de fleste æg og det meste af larvernes føde. Da loppeæg er meget klæbrige, er det ofte nødvendigt at sprøjte f.eks. tæpper, hvor æggene kan ligge gemt. Forskellige spray med Methopren eller Absolut-D (Diazinon) kan købes.

11 Flåter Flåten er en rund, blodsugende parasit, der ofte ses på katte med fri adgang til buskads og krat. Flåten bider sig fast og fylder sig langsomt med værtsdyrets blod. De ligner små vorter og forveksles ofte med sådanne. Fjern en flåt

12 Flåter fjernes effektivt efter, at de er bedøvet med æter, kloroform, sprit eller lignende. Hele kroppen drejes/nulres med uret, så de til sidst kan trækkes ud. Ellers brug en flåttang som vist på billedet (fås hos dyrehandleren eller på Inges Kattehjem). Hvis du trækker flåten ud med magt, risikerer du, at deres hoved bliver siddende i huden, hvor det kan blive årsag til et inficeret sår. Allergi For både dyr og mennesker gælder, at allergi forekommer, når immunsystemet overreagerer på et stof, der egentlig ikke er skadeligt for kroppen. Et stof, som fremprovokerer en allergisk, reaktion kaldes et allergen. For at et allergen giver allergi, skal kroppen som regel have mødt det pågældende allergen flere gange tidligere i løbet af livet. Allergi hos en kat kan give symptomer fra huden men også fra luftvejene i form af allergisk astma. Denne artikel vil udelukkende koncentrere sig om de typer for allergi, der giver hudsymptomer hos katte. Symptomer Det gennemgående symptom for allergi i huden er kløe. Katten er mere tilbøjelig til at slikke end at kradse sig, og da katten kan være meget diskret, er det ikke altid, at ejeren opfatter, at den har kløe. Katten kan desuden virke mere kælen eller renlig end sædvanligt. Allergi kan give forskellige typer af symptomer. Hos en del af de allergiske katte ses ikke en synlig reaktion i huden, men katten slikker med sin ru tunge pelsen af, så den får bare/pelsløse områder; f.eks. på maven, inder- eller bagsiden af lårene, den bagerste del af ryggen eller på forbenene.

13 Andre katte får væskende og kløende sår primært i nakke, på hals eller i ansigtet. I tilfælde af loppeallergi ses små knopper med rødme og skorper ned langs ryggen. Diagnosticering Overordnet skelner man mellem fødemiddelallergi og atopiske dermatitis. En given kat kan godt have flere former for allergi, hvilket gør diagnosen mere vanskelig. Den gængse fremgangsmetode, når der undersøges for allergi, er først udelukkelse eller behandling af andre årsager til lignende symptomer (f.eks. parasitter, ringorm, bakterielle hudinfektioner, mm.). Dernæst udelukkes eller bekræftes en mulig fødemiddelallergi. Til sidst undersøges katten for atopisk dermatitis, hvis det er aktuelt. Fødemiddelallergi Fødemiddelallergi vil sige, at kroppen reagerer allergisk på en specifik kulhydrat- eller proteinkilde (f.eks. kylling), så det har ikke noget med kvaliteten af et foder at gøre. Hudreaktionen kan være udtalt med store væskende sår (se billede) og kan begynde i alle kattens livsstadier fra 5 måneder til 14 år. Diagnosen bliver stillet ved at fodre katten med en specieldiæt, som fødemiddelallergikere normalt ikke reagerer på. Det kan være en færdigproduceret diæt, der købes hos dyrlægen, eller en hjemmelavet diæt bestående af kulhydrat- og proteinkilder katten ikke tidligere er blevet præsenteret for (f.eks. kanin eller hest). Katten fodres med diæten og intet andet i 6-8 uger, hvilket kan være et problem for udekatte, der fanger mus eller fugle. Observeres en bedring af symptomerne inden for denne periode, giver man katten sit normale foder i 1-2 uger og afventer, om der sker et tilbagefald. Hvis dette er tilfældet, er diagnosen fødemiddelallergi stillet, og der skal findes et foder, katten kan leve symptomfrit på. Hvis symptomerne kun bliver lidt eller slet ikke bedre på specialdiæten, fortsættes udredningen og der testes for atopisk dermatitis. Atopisk Dermatitis Atopisk dermatitis er en samlebetegnelse for allergiske hudreaktioner, hvor katten primært optager allergenet over huden. Allergenerne kan være mangeartede, og her kan nævnes pollen, husstøvmider, lagermider og lopper. Denne form for allergi starter oftest ved 1-2 års alderen, og anses for at være arvelig. Diagnosen atopisk dermatitis kan være svær at stille. Mistanken om atopisk dermatitis kan vækkes i tilfælde af symptomer (f.eks. kløe, typiske hudreaktioner) og/eller en forhistorie (f.eks. sæsonbetingede symptomer eller opstart af problemet i den typiske alder), som er forenelige med allergi. Mistanken om atopisk dermatitis kan blive yderligere forstærket, hvis symptomerne forsvinder ved behandling med stoffer, der dæmper immunforsvaret (f.eks. binyrebarkhormon, antihistaminer). Peger alt i retning af, at katten har atopisk dermatitis, skal der tages stilling til, hvilken behandlingsstrategi der er praktisk og økonomisk mulig.

14 Behandling af atopisk dermatitis Den mest skånsomme behandling er hyposensibilisering, hvor der først laves en allergitest for at finde ud af, hvilket eller hvilke allergener katten reagerer på. Der tages enten en blodprøve, som undersøges for antistoffer mod allergener, eller der laves en priktest, hvor små mængder udvalgte allergener sprøjtes ind under huden. Der laves en vaccine ud fra de fundne allergener, og katten vaccineres efter et fastlagt skema for at vænne kroppen til allergenerne og derved stoppe den allergiske reaktion. Der ses god effekt hos ca. 60 % af kattene, og behandlingen skal anses som livslang. Hvis hyposensibilisering ikke giver tilstrækkelig effekt eller fravælges grundet praktiske eller økonomiske årsager, kan symptomatisk behandling komme på tale. Samtlige former for medicin, der dæmper atopisk dermatitis og fødemiddelallergi (eks. binyrebarkhormon, antihistaminer eller cyclosporin), kan give bivirkninger af forskellige grader, så valget af medicin vil altid være en opvejning af fordele og ulemper. Kosttilskud i form af Omega 3 og 6 fedtsyrer kan desuden have en gavnlig effekt på dæmpning af symptomer. Sukkersyge hos katte

15 Sukkersyge eller Diabetes Mellitus hos katte er en stofskiftelidelse, hvor produktionen af insulin er helt eller delvist ophørt. Kroppen har brug for insulin for at kunne transportere sukker fra blodet over i kroppens celler. Symptomer Katte udvikler typisk sukkersyge over nogle uger, og det kan være svært for kattens ejer at opdage. Sukkersyge ses oftest hos katte over syv år. Katten taber i vægt til trods for, at den har en stor appetit, drikker meget og tisser meget. Mange katte med sukkersyge bliver svage i bagbenene og går på haserne. Undersøgelse Har man mistanke om, at katten drikker mere, tisser mere og stadig spiser, skal man opsøge dyrlægen med det samme. Dyrlægen tager både en blodprøve og en urinprøve og undersøger for indhold af sukker (glukose). Da katte ofte i stresssituationer vil have et forhøjet blodsukker, skal katten have vedvarende forhøjet blodsukker og sukker i urinen for at diagnosen sukkersyge kan stilles med sikkerhed. For at sikre den korrekte diagnose måles tillige fructosamin i blodet og andre sygdomme udelukkes. Behandling: Diæt: speciel diæt med lavt indhold af stivelse og højt indhold af protein. Denne specielle sammensætning nedsætter behovet for insulin, og nogle katte kan klare sig med diæt alene. Diæter kan købes hos dyrlægen Tabletter: Ønsker en katteejer ikke at give insult via indsprøjtning, er en mulig løsning på kort sigt Glipzide. Tabletterne anbefales ikke til længere tids behandling af sukkersyge og vil i mange tilfælde slet ikke hjælpe katten. Det vil desuden ofte være langt sværere at give katten tabletter frem for insulin i indsprøjtning. Insulin: Der findes flere slags insulin, f.eks. har det syntetiske produkt, Insulin Glargine, vist gode behandlingsresultater. Ofte vælges et produkt som skal gives 2 gange med 12 timers mellemrum. I starten skal katten kun have en meget lille dosis som øges med 1-2 ugers mellemrum. Ejeren bliver instrueret i at måle kattens blodsukker derhjemme, så den rigtige dosis kan findes. B12 mod Svage bagben : Sukkersyge giver en skade på nervevævet, så katten falder sammen i bagbenene. Det kan bedres af sig selv i løbet af 6-10 uger, når sukkersygen bliver behandlet med insulin. Desuden kan gives et tilskud af vitamin B12, som hjælper med at reparere det beskadigede nervevæv. 1 ud af 400 katte rammes af sukkersyge Sukkersyge rammer 1 ud af 400 katte, men desværre ser det ud som om, der kommer flere tilfælde. Hos katten er op til 95 % af sukkersygetilfældene type-2 diabetes som næsten altid kræver behandling med insulin i indsprøjtning. Behandles sukkersygen korrekt, vil det hverken forringe eller afkorte kattens liv. Kommer man i gang med behandling hurtigt, kan sukkersygen endog forsvinde igen. Risikofaktorer for at udvikle

16 sukkersyge er bl.a. som hos mennesker overvægt, behandling med medicin (steroider, progesteron) og anden sygdom (f.eks. forhøjet stofskifte). FIV FIV, som også kaldes Felin Immunodefekt Virus eller katte AIDS, er som HIV og AIDS hos mennesker en alvorlig og ofte dødelig sygdom. FIV er udbredt over hele verden og har været kendt i Danmark siden FIV kan desværre ikke helbredes og sygdommen kan ikke forebygges via vaccination. Spredning Infektionen overføres primært fra kat til kat gennem spyt. Det vil sige, at kattene smitter hinanden med virus, når de slås og bider hinanden. Da FIV oftest overføres via spyt og bid, har udekatte en større risiko for at blive smittet end inde katte. Smitte fra moderkat til killinger kan forekomme via mælk, mens smitte fra moderkat til killinger via moderkagen er yderst sjælden. Symptomer Virussen angriber kattens immunforsvar, og katte med FIV trives derfor dårligt. Katten bliver nedstemt, holder op med at spise og bliver afmagret. Den kommer med tiden til at lide af blodmangel og får hævede lymfeknuder. Desuden vil den muligvis også få infektioner i mundhulen, i mave-tarmsystemet og evt. få diarré og feber. Kort sagt en kat, der har det rigtig skidt. Smittede katte kan dog være smittet i mange år, før de viser symptomer og bliver syge. Diagnose

17 Diagnosen stilles på baggrund af en simpel blodprøve, der kan foretages af enhver dyreklinik. Når man undersøger for FIV via blodprøven, kan man være uheldig at få et falsk-negativt blodprøvesvar. Det vil sige, at testen viser, at katten ikke er smittet, selvom den er. Dette kan forekomme, hvis katten er blevet smittet umiddelbart inden, blodprøven udtages, og der derfor er et for lavt indhold af antistoffer i blodet til, at det kan måles i testen. Desværre kan vi ikke helbrede katte med FIV. Er katten FIV positiv men symptomløs, bør den isoleres fra andre katte for at undgå smittespredning eller aflives, som også bliver udfaldet, når katten først begynder at vise tegn på sygdom. FeLV Kræftformen FeLV har været kendt siden 1969, og virussen er udbredt over hele verden. Har katten først fået sygdommen, kan vi desværre ikke helbrede den, men du kan forebygge sygdommen ved at vaccinere din kat. Ikke alle katte dør af FeLV Ca. 30% af de smittede katte bliver kroniske smittebærere, og disse vil typisk få symptomer og deraf dø 2-3 år efter, at de er blevet smittet. Andre 30% af de smittede katte har - for en periode - virus i kroppen og vil typisk være raske igen efter 4-6 uger. Disse katte producerer antistoffer, der kan neutralisere virus. De resterende 40% er latent inficerede, hvilket vil sige, at sygdom og symptomer kan aktiveres ved stress, anden infektion eller ved brug af medicin, der undertrykker kattens immunforsvar.

18 Om katten renser sig selv og bliver rask, eller om den udvikler sygdommen afhænger af mængden af påført virus, varigheden af påvirkningen, alder, og hvor godt kattens immunsystem fungerer generelt. Spredning Der findes virus i blod, spyt, tårer og næsesekret hos katte smittet med FeLV. Kattene smitter hinanden, når de er sammen og vasker hinanden samt deler mad- og vandskål. Smitte via moderkage, ved diegivning og fødsel ses sjældent sammenlignet med smitte via den almindelige kontakt. Virus kan ikke overleve udenfor katten og heller ikke i urin og afføring. Man kan ikke helbrede katteleukæmi, og katte der er testet positive for FeLV bør isoleres eller aflives for at undgå smittespredning. Symptomer Symptomerne ved FeLV er ikke specifikke. De kan være appetitløshed, vægttab, nedstemthed, diarré, opkast og sår i munden. Katten kan drikke og tisse unormalt meget, lide af inkontinens, blodmangel, og den kan have svært ved at styre sine bevægelser. Desuden kan kræftformen sprede sig til tarmene, lymfeknuder, lever og nyrer. Hos hunkatte kan der desuden være problemer med reproduktionen i form af abort, dødfødte killinger eller eventuelt manglende frugtbarhed. Diagnose Diagnosen stilles på baggrund af en blodprøve, og der testes for både FIV (katte-aids) og FeLV på én gang. Slidgigt hos katte Min kat er ikke så selskabelig mere. Min kats pels filtrer sammen og ser mere trist ud end tidligere. Min kat kalder og klager sig mere. Min kat har flere og flere uheld uden for bakken. Min kat sover mere og er mindre legesyg. Måske er den bare ved at blive gammel. Alle disse tegn kan være udtryk for slidgigt og skyldes ikke blot, at katten er blevet ældre. Opdages for sjældent Slidgigt hos katte er svær at opdage, da katte ikke særlig tydeligt viser symptomer på gigt og nogle ejere fejlagtigt tolker kattens symptomer som tegn på almindelig alderdom. Symptomer på slidgigt Symptomerne er svære at få øje på, men de mest almindelige hos katte kan inddeles i fire grupper: 1: Nedsat bevægelighed En kat halter kun sjældent af gigtsmerter, men får derimod en mere stiv gang. Den kan lægge an til spring og ombestemme sig, og hvis den alligevel prøver, vil den oftere forfejle springet. Nogle katte vælger at holde sig mere på gulvet og i lave møbler end tidligere. 2: Mindre aktivitet

19 Katten hviler sig og sover mere og i længere tid på samme sted. Den kan også miste lysten til at lege eller bliver hurtigere træt af det end tidligere. Den mindre aktivitet kan også give mindre muskelmasse i ryggen og på lårene. 3: Dårlig soignering Katten får sværere ved at holde sin pels, vaske sig og eventuelt ikke nå bestemte steder på ryggen. Kløerne kan også blive forvoksede, hvis de ikke bliver brugt som tidligere. Nogle katte undgår også kattebakken og har derfor uheld på gulvet. 4: Ændret adfærd Nogle katte vil begynde at snakke mere eller klage sig. De kan også blive mindre tålmodige eller måske ligefrem aggressive. Nogle mister interessen for andre katte og for ejeren. Udvikling af slidgigt Sygdommen udvikler sig som en langsom nedbrydelse af brusken i leddene. Nedbrydelsen kan starte helt af sig selv eller for eksempel efter et brækket ben, en skade på ledbåndene eller som følge af medfødte skavanker. Det kan for eksempel være dårlige hofter eller løse knæskaller. Kroppen vil forsøge at hele skaderne, og der samler sig arvæv i og omkring leddet. Efter nogen tid vil der også dannes ny knogle omkring leddet. Hvis man mærker rigtig godt efter, kan man på dette tidspunkt mærke at leddet er blevet tykkere. Noget af den fortykkelse vil også kunne ses på røntgenbilleder. Hos katte sidder problemerne hyppigst i ryggen, dernæst i albuen og sjældnere i hoften og knæet. Behandling af slidgigt Slidgigt kan ikke helbredes, men i mange tilfælde kan man minimere symptomerne og i perioder fjerne dem. 1: Overvægt er en vigtig faktor Vægttab er uden sammenligning den mest effektive vej til at minimere symptomer på slidgigt. En overvægtig kat har ofte tydeligere symptomer end en kat med normalvægt og er klart mere påvirket af sin sygdom. Noget tyder også på, at den fortsatte udvikling af slidgigt går hurtigere hos overvægtige katte. Desuden kan katte med lav kropsvægt ofte klare sig med mindre medicin. 2: Fiskeolie og glucosamin som kosttilskud Man har undersøgt de positive virkninger af fiskeolie og glucosamin som kosttilskud ganske grundigt hos mennesker, men effekten på katte er endnu ikke undersøgt med den samme grundighed. Noget tyder dog på, at katte også kan få glæde af kosttilskuddene. Fiskeolie og glucosamin indeholder nogle af de samme byggesten som findes i ledbrusk. Tanken er, at ved at tilføre rigelige mængder af disse byggesten, vil leddet have nemmere ved at reparere på sig selv. Der er fremstillet diætfoder, som du kan købe hos dyrlægen, der indeholder disse kosttilskud.

20 3: Smertestillende medicin Det kan blive nødvendigt med smertestillende medicin i kortere eller længere perioder. Metacam er det eneste godkendte produkt i Danmark til længere tids behandling af katte. Det er heldigvis forholdsvis sikkert og nogenlunde nemt at give. Udover at være smertestillende har det den effekt, at det hæmmer noget af irritationstilstanden omkring leddet og dermed også udviklingen af nogle af de kroniske skader. Få din kat undersøgt Det er vigtigt at slidgigt hos katte bliver opdaget, så katten kan få et bedre liv. Er du i tvivl om din kat har slidgigt, så bed dyrlægen om at undersøge kattens led og bevægelser. For eksempel ved næste vaccination. Kattesyge Kattesyge kan være en dødelig sygdom for din kat, hvis den ikke er vaccineret. Før i tiden, da katte ikke blev vaccineret imod kattesyge, var det en af de hyppigste dødsårsager blandt killinger og ungkatte. Smitte Sygdommen angriber primært kattens mavetarmkanaler og er meget smitsom, hvorfor en smittet kat bør isoleres. Sygdommen kan overføres ved direkte kontakt med en smittet kat, men også

21 indirekte gennem urin, afføring, opkast, savl og slim fra en smittet kat. Er en kat blevet smittet med kattesyge, går der ca. 2-9 dage før sygdommen kommer i udbrud. Symptomer Virussygdommen kendetegnes ved følgende symptomer: Diarré Opkastning Feber Appetitløshed Nedstemthed Behandling Der findes ikke en egentlig behandling mod selve sygdommen, hvorfor et behandlingsforløb koncentrere sig om selve symptomerne. Det vil sige genoprettelse af væskebalancen, stoppende midler mod diarré og eventuelt antibiotika mod andre bakterieinfektioner. Behandlingen er kun effektiv, hvis den indledes i de tidlige stadier af sygdommen. Den bedste måde at forebygge mod kattesyge er gennem vaccination. Katte influenza En lang række af virus og bakterier kan forårsage luftvejsinfektioner hos katte, men de to hyppigste årsager er begge virusbetinget:

22 (1) felin herpesvirus 1 (fhv-1) og (2) felin calicivirus (fcv). Infektion med disse virus kaldes i daglig tale for katte influenza. Af disse to er fcv den hyppigst forekommende, men resulterer til gengæld oftest også i mere milde sygdomsforløb end fhv-1. Symptomer Symptomerne er for begges vedkommende som udgangspunkt luftvejsinfektioner i de øvre luftveje, men involverer ofte også mundhule og øjne. Fra katten bliver smittet og indtil den bliver syg går der ca. 2-9 dage. De mere specifikke symptomer ved fhv-1: betændelsessekret i og omkring øjne og næse, nysen og sommetider savleri og hoste. Hos unge og svækkede katte kan i mere sjældne tilfælde ses regulær lungebetændelse og mere generaliseret sygdom. Ved infektion med fcv er symptomerne: i store træk som hos fhv-1 men som sagt ofte noget mildere. Sårdannelser i mundhulen; typisk på tungen. Der kan komme lammelser og høj feber. Dette kan forekomme som eneste symptom hos fcv inficerede katte altså uden luftvejssymptomer. Behandling For at stille den eksakte diagnose på infektionstilstanden udtages der typisk en svaberprøve fra mundhulen eller slimhinden i øjnene, hvorfra man på laboratoriet kan isolere og typebestemme det pågældende virus. Der er endnu ikke registreret nogen behandling målrettet mod virusinfektionerne, hvorfor katte med katteinfluenza behandles med bredspektret antibiotika for at dække mod evt. sekundær bakteriel infektion. Hvis katten er meget svækket kan f.eks. væskebehandling og sondefordring blive aktuel. Smitte Både fcv og fhv-1 smitter primært ved direkte kontakt mellem katte, hvorfor sygdommen hyppigst ses, hvor flere katte er samlet som f.eks. hos opdrættere og på katte internater. Dog kan smitte også ske indirekte ved, at sekret utilsigtet føres fra den ene kat til den anden. Luftbåren smitte udgør en mindre risiko, men dog kan virus, der spredes i luften ved nysen, smitte i en afstand på 1-2 meter.

23 Smitterisiko Inficerede katte med kliniske symptomer udgør i sagens natur en stor smitterisiko, men også raske katte, der er kommet sig over fhv-1 virus, er virusbærere. Hos disse katte kan virusudskillelse aktiveres ved stress-situationer og smitte ske til andre katte. Typiske stress-situationer, der kan aktivere virusudskillelse, kan være anden sygdom, omplacering til et nyt hjem eller til internat, fødsel og opfostring af killinger. Når virusudskillelse aktiveres hos disse katte, vil en del selv få kliniske symptomer, mens andre optræder sunde og raske, hvorfor man ikke umiddelbart vil mistænke dem for værende en smittekilde. For katte, der er kommet sig efter smitte med fcv, gælder derimod, at de stort set alle mere eller mindre vil være raske virusudskillere i lang tid. Først senere i livet vil en del rense sig fuldstændigt for virus. En amerikansk undersøgelse viser, at 20-30% af alle katte er raske smittebærere af fcv, og disse katte udgør en konstant smittekilde i deres omgivelser. Hvor stort tallet er i Danmark vides ikke, men der er ingen tvivl om, at også her er der mange raske smittebærer af fcv. Vaccination Den bedste måde at sikre sin kat mod infektion med fcv og fhv-1 er gennem vaccination. Killinger basisvaccineres med 2 vaccinationer. den første gives i 8-ugers alderen og 2. basisvaccination 4 uger efter. Selv om beskyttelsen hos nogle katte varer mere end et år anbefales årlig genvaccination; specielt til udekatte hvor smitterisikoen alt andet lige er væsentlig større. Reducering af smitterisikoen Ud over at vaccinere og genvaccinere din kat, kan du også reducere smitterisikoen: Ved at forhindre direkte og indirekte kontakt mellem katte f.eks. på katte internater, hos opdrættere og lignende steder, hvor flere katte er sammen. Ved kontant at opretholde en god hygiejne og desinficere kattens omgivelser Killinger i alderen 3-6 måneder er i stor risiko for smitte. Efterhånden som beskyttelsen fra råmælken rinder ud, hvilket sker omkring ugers alderen, og indtil beskyttelsen fra vaccinen virker, vil de være specielt modtagelige for smitte.ved udbrud af smitte kan evt. tidlig vaccination komme på tale hos raske katte for at forsøge at opnå en tidligere beskyttelse, men vaccinen virker ikke optimalt hos så unge killinger. Kræft hos katte

24 Ældre katte får ofte en eller anden form for kræftsygdom, som trods behandling ender med at tage livet af katten. Unge katte kan også blive ramt af en kræftsygdom, men det er ikke almindeligt forekommende. Hvis du opdager en hævelse eller knude (tumor) udvendigt på din kat, skal du som regel søge dyrlæge hurtigt for at få undersøgt knuden. Sværere er det, hvis lidelsen opstår inden i dyret i de forskellige væv og organer. Undersøgelser af katten Har du opdaget en knude på din kat, vil dyrlægen foretage forskellige undersøgelser for at afgøre, hvilken form for knude det drejer sig om. I mange tilfælde vil dyrlægen udtage en lille vævsprøve med en tynd nål uden at bedøve katten, og andre gange vælger dyrlægen at udtage en større vævsprøve som kræver en let bedøvelse af katten. Ud fra vævsprøven kan dyrlægen afgøre, hvilken form for tumor det drejer sig om. Dyrlægen laver en plan for, hvilke undersøgelser der yderligere vil være hensigtsmæssige at foretage, og hvilken behandling der kan tilbydes. Det vil ofte dreje sig om røntgen-undersøgelse af brystkassen for at se, om sygdommen har spredt sig til lungerne i form af metastaser. Hvis det drejer sig om undersøgelse af bughulen, vil man både lave røntgen-undersøgelse og ultralydsscanning, og i visse tilfælde også lave f.eks. en kikkertundersøgelse af bughulen og udtage relevante vævsprøver. Dyrlægen kan også tilbyde MR og CT-scanninger af væv og nervesystemet. Forud for de meget specialiserede undersøgelser skal katten selvfølgelig først undersøges grundigt og have foretaget en blodprøve, som viser at dens almene tilstand er i orden, inden videre behandling iværksættes. Mange kræftpatienter taber sig, så et vigtigt led i den samlede behandling er også at optimere det foder som katten tilbydes. Behandlingsformer Behandlingen af kræft indenfor traditionel medicin kan opdeles i 3 hovedgrupper: 1. Kirurgisk 2. Kemoterapi 3. Strålebehandling Der er mange former for kræft der kan helbredes med et kirurgisk indgreb, men ofte vil man forlænge patientens levetid, hvis behandlingen kombineres med kemoterapi og strålebehandling. Kirurgisk behandling Mange former for knuder er godartede, og den rette form for kirurgi vil helbrede katten. Behandlingen er relativt hurtigt overstået, og vi har i dag mange muligheder for at smertebehandle efter et kirurgisk indgreb, så katten ikke lider unødigt. Det kirurgiske indgreb er i de fleste tilfælde også økonomisk og tidsmæssigt overkommeligt for ejeren i forhold til

25 kemoterapi og strålebehandling. Visse behandlinger kan indtil videre kun foretages i hovedstadsområdet. Kemoterapi Nogle kræftsygdomme behandles udelukkende med kemoterapi, men ofte vil kemoterapien kombineres med en kirurgisk fjernelse af tumor. Kemoterapi er en form for gift der dræber kræftceller men også raske celler i kroppen. Kemoterapi gives efter nogle bestemte protokoller, som er tilpasset de forskellige kræftsygdomme. Katten skal som regel have medicinen gennem et drop over nogle timer. Dette gentages med forskellige intervaller f.eks. med 3 uger imellem. Behandlingen foretages fortrinsvis af dyrlæger, som er certificeret til at lave kemoterapi. Kemoterapi kræver både, at ejeren har tid, mentalt overskud og en god økonomi. Et behandlingsforløb kan nemt koste kr. eller mere alene i dyrlægeudgift. Vigtigst af alt er dog, om katten har en ordentlig livskvalitet i forbindelse med behandlingen. Strålebehandling Strålebehandling er nok mest en fremtidsudsigt herhjemme endnu. Hos mennesker forbedres strålebehandlingen i disse år, så mange kræftsygdomme kan behandles langt bedre end tidligere, og i mange tilfælde kan man skære ned på mængden af kemoterapi til patienten. Kræftformer og symptomer Lymfom i tarmen hos kat Tarmlymfom er en ofte set kræftsygdom blandt katte også hos selv helt unge katte. Katten kommer til dyrlægen med vægttab, nedsat appetit, opkastning og diarre. Ved undersøgelse af dyret kan man finde en uregelmæssig knude fra få centimeter stor til appelsinstørrelse. Knuden stammer fra selve tarmvæggen eller de lymfeknuder som ligger i forbindelse med tarmen. Desværre er disse tumorer ofte meget ondartede, så både kirurgisk behandling og kemoterapi er for sent, når katten kommer til dyrlægen. Hyperthyreoidisme hos kat Hyperthyreoidisme eller på dansk forhøjet stofskifte skyldes en overproduktion af stofskiftehormon fra skjoldbruskkirtlen. Symptomerne på for højt stofskifte er vægttab trods øget appetit, mislyd på hjertet, øget drikkelyst, opkast og diarre. Kirtlen er beliggende på begge sider af luftrøret ca. 0,5 cm tyk og 2 cm lang. Hos ældre katte kommer der en godartet forstørrelse af kirtlen enten i den ene side eller på begge sider af luftrøret. Denne form for tumor kan behandles med succes på flere måder. Der kan gives daglig medicin i tabletform, hvorefter kattens stofskifte med mellemrum kontrolleres med en blodprøve. Hvis ejeren ikke kan

26 give medicin til katten, kan man også vælge at fjerne kirtlen ved et kirurgisk indgreb. Endelig kan sygdommen også behandles med radioaktivt jod som gives ind i blodåren. En effektiv behandling som indtil videre kun tilbydes på Hospital for mindre Husdyr, Life, Ku. Mælkekirtel tumor Ældre hunkatte kan få tumorer i mælkekirtlerne, som desværre ofte er ondartede. Flere undersøgelser har vist, at risikoen for at udvikle kræft i mælkekirtlerne er meget mindre, hvis katten bliver neutraliseret, når den er yngre end 6 måneder. Behandlingen af tumorer i mælkekirtlerne er ofte kirurgisk og kan kombineres med kemoterapi. Denne form for kræft har tendens til allerede tidligt i forløbet at sprede sig til andre steder i kroppen, så ved et kirurgisk indgreb skal man gå grundigt til værks og også fjerne lymfeknuder i tilknytning til mælkekirtlerne. Den vigtigste faktor for, hvor længe katten overlever, er tumorens størrelse, inden den fjernes. Jo mindre knude der fjernes, jo længere tid lever katten efter operationen. Kattens levetid kan efter et kirurgisk indgreb forlænges yderligere med gennemsnitlig 5 til 8 måneder, hvis der suppleres med kemoterapi. Tumor( pladecellecarcinom) i mundhulen Katte med kræft i mundhulen kommer til dyrlægen, fordi ejeren har observeret, at katten lugter ud af munden, har svært ved at spise, vasker ikke sig selv og savler. De fleste knuder i mundhulen hos katte er ondartede. De har ikke tendens til at sprede sig til resten af kroppen, men er som regel umulige at fjerne. Disse katte kan ofte ikke spise, så enten skal dyret hjælpes intensivt eller aflives for at undgå unødig lidelse.

27

Lyme Artrit (Borrelia Gigt)

Lyme Artrit (Borrelia Gigt) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Lyme Artrit (Borrelia Gigt) Version af 2016 1. HVAD ER LYME ARTRIT (BORRELIA GIGT) 1.1 Hvad er det? Borrelia gigt (Lyme borreliosis) er en af de sygdomme,

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn. Denne information er udarbejdet af personalet, vi har taget udgangspunkt i sundhedsstyrelsens vejledning:

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

www.vet.bayer.dk Har min kat orm?

www.vet.bayer.dk Har min kat orm? www.vet.bayer.dk? Orm er hyppige parasitter hos katte! Næsten alle katte kommer på et tidspunkt i kontakt med orm. Katte, der lever ude, får ofte orm, og på et givet tidspunkt vil mere end halvdelen af

Læs mere

Henoch-Schönlein s Purpura

Henoch-Schönlein s Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Henoch-Schönlein s Purpura Version af 2016 1. HVAD ER HENOCH- SCHÖNLEIN S PURPURA? 1.1. Hvad er det? Henoch-Schönleins purpura (HSP) er en tilstand med inflammation

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere

Fødevareallergi og intolerance side 2-10

Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Brød, Boller & Kager side 11-31 Let og lækkert til madpakken eller skovturen side 32-38 Lækre kaloriefattige salater til pålæg

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

FORKØLELSE FORKØLELSE

FORKØLELSE FORKØLELSE Forkølelse FORKØLELSE Forkølelse er en virussygdom i de øvre luftveje, som især rammer slimhinden i næsen, men også svælget og halsen. Den rammer folk i alle aldre, men børn bliver hyppigere forkølet end

Læs mere

Patientvejledning. For lavt stofskifte

Patientvejledning. For lavt stofskifte Patientvejledning For lavt stofskifte For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypotyreose eller hypotyreoidisme. Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder stofskiftehormoner, får man

Læs mere

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem.

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Eksem Kontakteksem Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der

Læs mere

Det gode råd gør forskellen

Det gode råd gør forskellen Husstøvmideallergi Pollenallergi Det gode råd gør forskellen Det gode råd gør forskellen 1013533_Udskudt_114x150.indd 4-1 www.astma-allergi.dk www.astma-allergi.dk 17/01/06 11:07:33 Hvad er husstøvmider?

Læs mere

DIABETES DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

DIABETES DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 DIABETES Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

og alvorligt problem i Da

og alvorligt problem i Da Hjerteorm hos hund e og alvorligt problem i Da Af Dyrlæge, Ph.d.-studerende Jakob Willesen, Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme, Den K Hjerteorm hos hund var før 1990 en eksotisk sygdom i Danmark. I dag

Læs mere

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Vi anbefaler dig medicinsk behandling af din kræftsygdom og håber, at denne pjece kan være en hjælp til at få et overblik over behandlingen. Pjecen

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-b,t (Paclitaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema Som forberedelse til sundhedstjekket hos din læge skal du besvare en række spørgsmål, som handler om din sundhed og dit helbred, og hvordan du i det

Læs mere

Behandling af Myelomatose med Velcade og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit

Behandling af Myelomatose med Velcade og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Patientinformation Behandling af Myelomatose med Velcade og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Præparatnavne

Læs mere

Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse

Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse Til voksne Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er bipolar lidelse? 03 Hvorfor behandle bipolar lidelse? 04 Hvordan behandler

Læs mere

ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE

ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE ELEKTRONISK SMERTESTILLENDE OG UDRENSENDE LYMFEDRÆNAGE Hvordan kan dette være interessant/relevant for dig? Jo - hvis du f.eks. har problemer med: Ødemer/Væskeophobninger og andre hævelser Hudproblemer,

Læs mere

Øvre luftvejsinfektioner hos kat

Øvre luftvejsinfektioner hos kat Øvre luftvejsinfektioner hos kat Dyrlæge Stig Feldballe Dyreklinikken Skovlunde-Herlev DARAK Valby Medborgerhus 25. november 2014 Øvre luftvejsinfektioner hos kat Øvre luftveje: Næsehulen Bihuler/næsehule

Læs mere

KATTENS SUNDHED KORT FORTALT

KATTENS SUNDHED KORT FORTALT KATTENS SUNDHED KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Kattens sundhed - kort fortalt af fagdyrlæge Troels Dalgaard Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39 56 30 00, www.dyrefondet.dk

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Ti myter om influenza og forkølelse

Ti myter om influenza og forkølelse Ti myter om influenza og forkølelse Af: Malene Steen Nielsen Flagga, Cand.scient 25. oktober 2013 kl. 13:03 Myterne om influenza og forkølelse cirkulerer, ligesom sygdommene selv, lystigt rundt i vinterkulden.

Læs mere

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome)

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) Version af 2016 1. HVAD ER MKD 1.1 Hvad er det? Mevalonat kinase mangel er en genetisk sygdom.

Læs mere

Behandling med bendamustin

Behandling med bendamustin Vi anbefaler dig behandling med indholdsstoffet bendamustin mod din kræftsygdom. Denne pjece kan være en hjælp til at få overblik over den behandling, vi anbefaler. Dine pårørende kan også have glæde af

Læs mere

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne Rygning og diabetes Har du diabetes, er risikoen ved at ryge meget større end for andre. Rygning forværrer nemlig de mange følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne brochure er måske dit første skridt

Læs mere

helbred p l a n f o r s a m ta l e o m 17.1

helbred p l a n f o r s a m ta l e o m 17.1 p l a n f o r s a m ta l e o m 17.1 helbred Samtale og information om helbred kan spille en stor rolle i forbindelse med et rygestop. Klientens forståelse af sammenhængen mellem rygning og specifikke helbredsmæssige

Læs mere

Slidgigt GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

Slidgigt GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt Slidgigt Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

Sådan trives din kat. Fodring

Sådan trives din kat. Fodring Sådan trives din kat Der er nogle ting, man som katteejer bør være opmærksom på, så katten får de bedste forudsætninger for at trives i hjemmet. Det er dog ikke nogen videnskab at holde kat, hvis man blot

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

Sex uden sygdom. Til dig som sælger sex

Sex uden sygdom. Til dig som sælger sex Sex uden sygdom Til dig som sælger sex Hvordan skal jeg gøre sexinstrumenter rene? Sex uden sygdom Kan jeg blive smittet med hiv gennem spyt? Er det farligt at give superfransk? Hvordan skal jeg gøre sexinstrumenter

Læs mere

Ekstern strålebehandling

Ekstern strålebehandling Ekstern strålebehandling Hvordan virker strålebehandling på prostatakræft? Formålet med strålebehandling er at ødelægge prostatakræftcellerne og samtidigt at begrænse beskadigelsen af andre celler mest

Læs mere

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER!

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER! TØR DU FODRE DIN HUND MED RÅ KOST? ELLER TØR DU VIRKELIG LADE VÆRE? DET HANDLER IKKE OM AT HELBREDE SYGDOMME, MEN OM AT SKABE SUNDHED LIVSSTIL OG IKKE LIVSSTILSSYGDOMME! DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG

Læs mere

Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma

Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma 3. august 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Lidt om allergi og astma...3 2.1 Udredning af allergi og astma...3 2.2 Behandlingen

Læs mere

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation Patientinformation Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion varskrivelse 131 praktiserende læg Et europæisk projekt for praktiserende læger LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Læs mere

Hvorfor skal hunden VACCINERES?

Hvorfor skal hunden VACCINERES? Hvorfor skal hunden VACCINERES? Derfor skal hunden vaccineres Hunden skal vaccineres for at beskytte den mod alvorlige sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod, hvis den bliver smittet.

Læs mere

TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften

TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften af Pia Knudsen, farmaceut og Holger Mosbech, overlæge dr.med. Endelig kom foråret - men for nogle betyder det en lang sæson med høfeber. For allerede tidligt i foråret

Læs mere

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer.

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Astma hos voksne I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Målet er, at du kan leve frit, og gøre det du har lyst til. Astma-Allergi Danmark Universitetsparken

Læs mere

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre?

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre? Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. På den sidste side skal du

Læs mere

Svamp. skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure.

Svamp. skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure. Svamp De færreste er klar over, at svamp kan smitte. 15% af befolkningen har fodsvamp, og mange har svamp i skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure. svamp

Læs mere

Sygdomsbilledet er hullet yngelleje med opgnavede celleforseglinger. Død yngel i cellerne.

Sygdomsbilledet er hullet yngelleje med opgnavede celleforseglinger. Død yngel i cellerne. ONDARTET BIPEST Ondartet bipest er en af vore mest alvorlige yngelsygdomme. Den forårsages af den encellede bakterie Paenibacillus larvae. Bakterien formerer sig i bilarver ved en tvedeling. Bakterien

Læs mere

Øvre luftvejsinfektioner hos kat

Øvre luftvejsinfektioner hos kat Øvre luftvejsinfektioner hos kat Dyrlæge Stig Feldballe Dyreklinikken Skovlunde-Herlev Racekatten, Valby 14. november 2012 Øvre luftvejsinfektioner hos kat Calicivirusinfektion (FCV) Herpesvirusinfektion

Læs mere

Visitation af det syge barn i praksis Fredag d. 11. Maj 2012. Visitation af Syge børn i praksis v børnelæge Annette Bache

Visitation af det syge barn i praksis Fredag d. 11. Maj 2012. Visitation af Syge børn i praksis v børnelæge Annette Bache Visitation af det syge barn i praksis Fredag d. 11. Maj 2012 Rapport: Danske børn sundhed og sygelighed år 2005 (SUSY 2005) 7000 børn interview forældre (maj 2005-febr 2006) Vigtigste konklusioner: Hver

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

FORSTOPPELSE FORSTOPPELSE

FORSTOPPELSE FORSTOPPELSE Forstoppelse FORSTOPPELSE Der er mange, som har problemer med at komme af med afføringen. Op mod hver femte oplever problemer med afføringen. Hos ældre udgør det et stort problem. Afføringsproblemer er

Læs mere

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser

forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser INFEKTIONS- SYGDOMME S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser Statens Serum Institut Artillerivej 5 2300 København S TIL DEN GRAVIDE Tel.:

Læs mere

varer mere end to uger eller kommer i bestemte perioder af året.

varer mere end to uger eller kommer i bestemte perioder af året. Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen og sporer fra udendørs skimmelsvampe. Men også om hvordan man behandler sin høfeber ordentligt, så den bliver til at leve med. HØFEBER Høfeber

Læs mere

Patientinformation. Mavesår. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling

Patientinformation. Mavesår. Kvalitet døgnet rundt. Kirurgisk Afdeling Patientinformation Mavesår Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk Afdeling Mavesår Hvad er et mavesår? Hos raske personer er slimhinden i mavesæk og tolvfingertarm intakt og uden sår, fordi den er modstandsdygtig

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling. Mavesår. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Organkirurgisk Afdeling. Mavesår. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Organkirurgisk Afdeling Mavesår Patientinformation www.koldingsygehus.dk Hvad er et mavesår? Sår i mavesæk eller tolvfingertarm. Hos raske personer er slimhinden i mavesæk og tolvfingertarm intakt og

Læs mere

Allergiske lidelser hos kat. Specialdyrlæge Lene Boysen ph.d.

Allergiske lidelser hos kat. Specialdyrlæge Lene Boysen ph.d. Allergiske lidelser hos kat Specialdyrlæge Lene Boysen ph.d. Hudklinik for hund og kat www.dyrlaegeboysen.dk Program Loppeallergi Atopisk dermatitis Foderallergi Et eksempel Carmen, huskat på 5 år Kradset

Læs mere

Forstoppelse. Til patienter og pårørende. Vælg farve. vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Børne- og ungeklinikken

Forstoppelse. Til patienter og pårørende. Vælg farve. vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Børne- og ungeklinikken Til patienter og pårørende Forstoppelse vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Børne- og ungeklinikken Hvor tit har børn normal afføring? Hvad er forstoppelse?

Læs mere

Forebyggelse af influenza

Forebyggelse af influenza Forebyggelse af influenza Tilføjet af Ulla Kvintel søndag 19. juli 2009 Sidst opdateret onsdag 12. august 2009 Influenzaen kommer - til efteråret - siger de kloge. Og hvem har så lyst til at tænke på influenza

Læs mere

Imadrax Novum, 500 mg, 750 mg og 1000 mg, dispergible tabletter amoxicillin

Imadrax Novum, 500 mg, 750 mg og 1000 mg, dispergible tabletter amoxicillin INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Imadrax Novum, 500 mg, 750 mg og 1000 mg, dispergible tabletter amoxicillin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Shock Kredsløbssvigt, dvs. ikke nok blod og dermed ilt ud i kroppens væv herunder hjernen. Hvis reaktionen ikke stoppes, skades nyrer, lever, hjerte og lunger,

Læs mere

Adrenogenitalt syndrom AGS

Adrenogenitalt syndrom AGS Adrenogenitalt syndrom AGS Information til børn/voksne med adrenogenitalt syndrom og deres pårørende August 2014 Vækst og Reproduktion Afsnit 5064 Opgang 5, 6. sal Rigshospitalet Juliane Marie Centret

Læs mere

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL?

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL? Behandling af KOL Denne brochure handler om Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) - også kaldet rygerlunger. Hvad er symptomerne? Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre

Læs mere

Forkølelse. forkølelse, som du statistisk set får tre gange om året.

Forkølelse. forkølelse, som du statistisk set får tre gange om året. Forkølelse Denne brochure handler ikke kun om slim, snot, hovedpine og bihulebetændelse. Den handler også om, hvordan du kan undgå det. Og hvordan du lettest kommer over den forkølelse, som du statistisk

Læs mere

Aktiv overvågning er en metode til at føre kontrol med prostatakræft hos mænd, som ikke har symptomer af deres sygdom.

Aktiv overvågning er en metode til at føre kontrol med prostatakræft hos mænd, som ikke har symptomer af deres sygdom. Aktiv overvågning? Hvad er forskellen på watchful waiting og aktiv overvågning? Begge metoder er beregnet på at undgå unødvendig behandling af prostatakræft. I begge tilfælde bliver du overvåget. Der er

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Irriteret tyktarm Tilføjet af Jette Plesner onsdag 07. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 03. september 2009 Irriteret tyktarm er efterhånden blevet en folkesygdom. Maven bliver oppustet og gør ondt. Man

Læs mere

1 cm information til BORGEREN. 2cm

1 cm information til BORGEREN. 2cm 1 cm information til BORGEREN 2cm HVAD ER ET SUNDHEDSTJEK: Et sundhedstjek er en undersøgelse, som din læge udfører for at se, om du er sund og rask. At være sund og rask handler ikke bare om, at du er

Læs mere

BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA!

BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA! BESKYT DIN HUND MOD BORRELIA! BORRELIOSE ER EN SYGDOM DER KAN DE. GIVE UBEHAGELIGE FØLGER FOR HUN N TAL MED DIN DYRLÆGE OM, HVORDA MOD D HUN DIN DU BEDST BESKYTTER FLÅTER OG SMITTE MED BORRELIA. HVAD ER

Læs mere

Børn og passiv rygning

Børn og passiv rygning Børn og passiv rygning Det er svært at holde op med at ryge, men hvis du har børn og ryger i hjemmet, er dit barn udsat for passiv rygning. Denne brochure er måske dit første skridt mod et røgfrit liv

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Har du astma? Og er du gravid?

Har du astma? Og er du gravid? Har du astma? Og er du gravid? I Danmark gennemfører op mod 5.000 kvinder med astma hvert år en graviditet. I forbindelse med graviditet, fødsel og amning er mange kvinder utrygge ved astma-medicinen.

Læs mere

LUPUS og GRAVIDITET. "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96

LUPUS og GRAVIDITET. Pregnancy and Lupus Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Oversættelse 1999 - Hanne Hønnicke, 8800 Viborg Side 1 LUPUS og GRAVIDITET "Pregnancy and Lupus" Artikel af Michael D. Lockshin, M.D. publiceret i 1996 20209-E/11-96 Eftersom lupus (SLE) først og fremmest

Læs mere

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med Thalidomid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner

Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner Sundhedsplejen Rene hænder gi r raske venner Allerød Kommune Sundhedsplejen Bjarkesvej 2 3450 Allerød www.alleroed.dk/sundhedsplejen ALLERØD KOMMUNE KÆRE FORÆLDRE Undersøgelser viser et meget tydeligt

Læs mere

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL?

Behandling af KOL. Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre med KOL? Behandling af KOL Denne brochure handler om Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) - også kaldet rygerlunger. Hvad er symptomerne? Hvilken medicin bruges til KOL? Hvad kan du selv gøre for at leve bedre

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-07- Blære- og bækkenbundstræning For kvinder Blæren.dk ASTELLAS PHARMA, Kajakvej, 770 Kastrup Telefon 0, Fax, E-mail: kontakt.dk@astellas.com, www.astellas.dk Facts om inkontinens Du skal ikke have

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Atopisk Dermatitis allergi hos hund

Atopisk Dermatitis allergi hos hund Atopisk Dermatitis allergi hos hund ATOPISK DERMATITIS/ALLERGI Atopisk dermatitis er en kronisk hudlidelse, der ofte debuterer omkring 1 til 3 års alderen. Der kan være varierende grader af hudkløe og

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Blære- og bækkenbundstræning

Blære- og bækkenbundstræning BET-0668- Blære- og bækkenbundstræning Til mænd Denne brochure er udarbejdet af Astellas Pharma i samarbejde med fysio- og uroterapeut Hanne Ryttergaard, Kontinensklinikken i Roskilde. ASTELLAS PHARMA,

Læs mere

kimcelletumorer Børnecancerfonden informerer

kimcelletumorer Børnecancerfonden informerer kimcelletumorer i kimcelletumorer 3 Tumormarkører En del kimcelletumorer udskiller særlige hormoner i blodet, som alfafoetoprotein (AFP) og human chorion gonadotropin (HCG). Hormonniveauet i blodet kan

Læs mere

Junior og Senior spørgsmål

Junior og Senior spørgsmål Sektion 4 Helbred og velfærd Junior og Senior spørgsmål 1) Hvilken af følgende er en del af hoven? A) Pedal bone muligvis hovbenet B) Kodesenebenet C) Carpus - knæet D) The short pastern bone muligvis

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Flixotide inhalationspulver i Diskos 50, 100, 250 og 500 mikrogram/dosis Fluticasonpropionat

Indlægsseddel: Information til brugeren. Flixotide inhalationspulver i Diskos 50, 100, 250 og 500 mikrogram/dosis Fluticasonpropionat Indlægsseddel: Information til brugeren Flixotide inhalationspulver i Diskos 50, 100, 250 og 500 mikrogram/dosis Fluticasonpropionat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen.

Læs mere

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet

Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Behandling af bruskskade i knæ med mikrofraktur - patellofemoralleddet Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Idrætsklinikken Før operationen Du må ikke være syg eller have sår, udslæt,

Læs mere

Operation i spiserøret (oesophagus)

Operation i spiserøret (oesophagus) Du skal have foretaget en operation i dit spiserør eller din mavemund. I denne pjece kan du og dine pårørende finde information om det at skulle opereres, og om det forløb du skal igennem. Når du har læst

Læs mere

Rygning og hjerte-kar-lidelser

Rygning og hjerte-kar-lidelser Rygning og hjerte-kar-lidelser Det er svært at holde op med at ryge. Men hvis du lider af en hjerte-kar-lidelse, er et rygestop særligt vigtigt for dit helbred. Denne brochure er måske dit første skridt

Læs mere

Det er vigtigt at du er godt forberedt til operationen. Din vægt skal være så tæt på et normalt BMI på 25 som muligt og ikke overstige BMI på 30.

Det er vigtigt at du er godt forberedt til operationen. Din vægt skal være så tæt på et normalt BMI på 25 som muligt og ikke overstige BMI på 30. Operation for mandlig brystudvikling - Gynækomasti - Amalieklinikken i København Mænd har ligesom kvinder anlæg til dannelse af et bryst, men forskellig hormonpåvirkning af brystkirtelvævet hos de to køn

Læs mere

Bedst tilvækst hos kvier med hyppige foldskift

Bedst tilvækst hos kvier med hyppige foldskift K050607E1A16.qxd 31/05/05 10:40 Side 16 TEMA GRÆSMARKSPARASITTER SIDE 16-21 Parasitter koster penge og velfærd Græsmarksparasitter er et problem i dansk kvægbrug. Parasitterne er årsag til synlig eller

Læs mere

Børnecancerfonden informerer. Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme

Børnecancerfonden informerer. Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme i Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme Forebyggelse af infektioner hos børn og unge med kræftsygdomme 3 SMITTEVEJE OG -KILDER De bakterier og svampe, der fremkalder alvorlig sygdom

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren

Indlægsseddel: Information til brugeren Indlægsseddel: Information til brugeren Betnovat 1 mg/ml kutanopløsning Betamethason (som betamethasonvalerat) Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder

Læs mere

langerhans celle histiocytose i Børnecancerfonden informerer

langerhans celle histiocytose i Børnecancerfonden informerer langerhans celle histiocytose i langerhans celle histiocytose 3 Fra de danske børnekræftafdelinger i Aalborg, Århus, Odense og Rigshospitalet, September 2004. Biologi Langerhans cellerne spiller den centrale

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Dags dato -- -- -- åå mm-dd DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato -- -- -- åå mm-dd Dit studieløbenummer --------------------- foreligger ikke Dine initialer : Din alder: år Er du mand

Læs mere

Gigtmedicin. lindre og behandle gigt. Der findes mange former for. Denne brochure handler om medicin, som kan bruges til

Gigtmedicin. lindre og behandle gigt. Der findes mange former for. Denne brochure handler om medicin, som kan bruges til Gigtmedicin Denne brochure handler om medicin, som kan bruges til lindre og behandle gigt. Der findes mange former for gigt. Her omtales medicin til slidgigt og leddegigt. SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste

Læs mere

INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED

INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED INDSÆTTELSE AF KUNSTIGT KNÆLED Knæleddet er et meget kompliceret led. Det er ikke et kugleled som skulder og hofte, det er heller ikke et hængselled som albue eller fingerled. Et knæled kan bedst sammenlignes

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

Primær knæledsprotese

Primær knæledsprotese Patientinformation Primær knæledsprotese - Førstegangs ledudskiftning af knæ Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Primær knæledsprotese (Førstegangs ledudskiftning af knæ). Vigtige oplysninger

Læs mere

Generel viden om søvn 1 3 år

Generel viden om søvn 1 3 år Generel viden om søvn 1 3 år www.sundhedstjenesten-egedal.dk God søvn giver glade og kvikke børn Viden om søvn er første skridt på vejen til god søvn. Der findes megen forskning vedrørende søvn og dens

Læs mere

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning

Terapiafdelingen. Patienter med KOL. Patientvejledning Terapiafdelingen Patienter med KOL Patientvejledning Hvad er KOL? KOL betyder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Symptomerne er åndenød, hoste, øget slimproduktion og nedsat aktivitetsniveau. Når man har

Læs mere

JULI 2015 MERS (MIDDLE EAST RESPIRATORY SYNDROME) Information til rejsende

JULI 2015 MERS (MIDDLE EAST RESPIRATORY SYNDROME) Information til rejsende JULI 2015 MERS (MIDDLE EAST RESPIRATORY SYNDROME) Information til rejsende REJSERÅD HVIS DU REJSER TIL OMRÅDER MED UDBRUD AF MERS-COV- INFEKTION MERS-Coronavirus (MERS CoV) infektion er en virus sygdom

Læs mere