Sengeløse Nyt. Læs i avisen om: Høflige spøgelser i Sengeløse. Vand på Ole Rømersvej. Godnathistorier for de små.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sengeløse Nyt. Læs i avisen om: Høflige spøgelser i Sengeløse. Vand på Ole Rømersvej. Godnathistorier for de små."

Transkript

1 Sengeløse Nyt 18. Årgang Nummer 9 November 2014 Læs i avisen om: Høflige spøgelser i Sengeløse Vand på Ole Rømersvej Lavtstående sol, lidt diset i luften og stort set skyfrit. Svag eller ingen vind med temperaturer op til C og det vigtigste: Efterårsfarver på træerne. Hvis du kan krydse af ved alle punkter i denne tjekliste, så er alle betingelser for en rigtig Indian Summer opfyldt. Som regel er forudsætningen for efterårsfarverne, at vi forinden har haft en kort forekomst af nattefrost. Der er ikke enighed om, hvor begrebet Indian Summer kommer fra. Pyrus kommer til byen SGIF s 110 år s jubilæum En forklaring går på, at indvandrerne i Nordamerika døbte de varme sensomre Indian Summer. Det var år, hvor nomadeindianerne blev længere end normalt på grund af det gode vejr, idet jagtsæsonen blev forlænget osv. Mange af forklaringerne rummer altså betydningen indianer, da fænomenet oftest optræder i Nordamerika. Men der er også dem, der mener, at det stammer fra Indien, idet en varm og tør periode netop i efteråret betød, at man uden risiko kunne laste mere i de gamle sejlskibe, der skulle krydse det Indiske Ocean med kurs mod Europa. Ofte er det den første nattefrost, som sætter gang i farveorgiet, og det sker, fordi planterne dermed vil advare insekter mod at lægge æg i træet og bruge det som kravlegård for deres larver. Det gule og især røde farvestof indeholder stoffer, der er særligt effektive til at holde insekterne væk. Advent og julekoncert Godnathistorier for de små Gert bliver 70 år Møllermesterens jul Du kan stadig bestille billetter til juletræsfesten Juletræstænding Nimbus en dejlig cykel Og meget mere Næste nummer udkommer december Deadline: 9. december 2014

2 Sengeløse Gymnastik- og Idrætsforening Hovedformand: Jens Bertelsen, Stendiget / Hovedkasserer: Jørn Brendstrup, Håndværkerbakken Næstformand: Ulla Bang Hyldegård, Ingersvej 4, 2640 Hedehusene Amatørscene: Marianne Neumann, Hultoften Fodbold: Martin B. Larsen, Spangåvej 18A Fællesidræt: Ulla Bang Hyldegård, Ingersvej 4, 2640 Hedehusene Sengeløse Pensionistforening afholder bankospil den 25. november 2014 kl Alle er velkomne. 8. december kl juleafslutning Tilmelding senest Gymnastik: Bjarke Rasmussen Ole Rømersvej / Senioridræt Jan Løwert, Bondehøjvej Volleyball: Birthe Olesen, Landsbygaden Festudvalg: John Jørgensen, Kirkestien Cafeteria: Uffe Wolstrup, Ole Rømersvej / Sengeløse Hallens Cafeteria : SGIF Klublokale Spangåvej 10, Hjemmeside : Sengeløse Nyt Vintoften 34, Sengeløse, 2630 Taastrup Tlf.: Redaktion og bladudvalg: Ole Holm (ansv.), tlf.: Lars Petersen, tlf.: Kurt Søborg, tlf.: Gert Lauridsen tlf.: Merry Lisbeth Rasmussen tlf.: Oplag: Husstandsomdeles i Sengeløse sogn, den gamle Sengeløse kommune Der er deadline 9. december 2014 Avisen udkommer december 2014 Læs Sengeløse Nyt på

3 Har I husket at bestille billet til Juletræsfesten for hele familien Alle SGIF s idrætsafdelinger afholder én stor fælles juleafslutning: Søndag den 23. november 2014 i Sengeløse Hallen fra kl Hvis I mangler at bestille billet, så send en mail til Ulla på eller ring og få nærmere besked. Entré: Voksne kr. 50,- og børn kr. 25,- (gælder kun børn, der ikke er medlem af SGIF). Alle børnebilletter er incl. godtepose. Børn, der er tilmeldt et af SGIFs børnehold, får udleveret en gratis entrébillet af deres instruktør i uge 44, og for at tilmelde sig, skal de aflevere slippen på den udleverede seddel med navn og underskrift til deres instruktør i uge 46. Dagen vil byde på rigtig juleunderholdning med sang og dans omkring det store flotte juletræ, besøg af nissepigerne og hvem ved, måske får vi også besøg af julemanden. Der kan købes æbleskiver, gløgg, kaffe, the, slush ice, popcorn, juice, øl og vand i baren. Prøv også lykken i vores store julelotteri med flotte præmier. Vel mødt til den store juletræsfest for hele familien. Julehilsner fra SGIF Haveanlæg, indkørsler og terrasser udføres efter individuelle ønsker. Mulighed for selvhjælp. Ring eller mail for uforpligtende tilbud. Art Brolægning v. Erik Wildenradt, Hultoften 23, Sengeløse Tlf /

4 Konkurrence med hunde i Hakkemosen Juletræet tændes søndag d. 30. november kl ved gadekæret Søndag den 25. oktober var der stor aktivitet i Hakkemosen, idet omkring 100 hundeejere var mødt frem til den årlige klubturnering, med deres hunde. Det var Taastrup Agility Klub, som afholdt konkurrence. Taastrup Agility Klub er stiftet i 1989 under navnet Dansk Agility Forening, Taastrup af nogle entusiastiske hundefolk, der alle havde trænet og instrueret agility i DAF København. Efter en noget turbulent start, hvor man blev placeret på forskellige ikke særlige velegnede steder i kommunen, fik man omsider sin egen indhegnede bane. I dag har klubben et areal på ca m 2 på Snubbekorsvej, ikke langt fra skydeklubben. Dette areal er specielt indrettet til agility- og hundetræning og har faciliteter, så der også er mulighed for socialt samvær med ligesindede før og efter træning. Taastrup Agility Klub - i daglig tale TAK - er en hunde klub med klare holdninger til det at holde og træne hund. På trods af navnet har klubben i mere end ti år tilbudt andet og mere end bare agility herunder hvalpemotivation, hverdags lydighed og rally-o. Så egentlig burde de nok hedde "Taastrup Agility, Lydighed og Rally O Klub", eller endnu bedre "Taastrup Hundetrænings Forening". For i TAK lægger man vægt på og er stolte af at være en forening. Klubben starter træning af hunde igen til foråret. Nærmere herom kan læses på deres hjemmeside For dem der ikke ved, hvor Hakkemosen ligger, kan det oplyses, at den ligger på samme vej som Genbrugscentralen. Man køre blot lidt længere frem og drejer til højre. Et besøg kan anbefales. Igen i år arrangerer Kommunalforeningen juletræstænding ved gadekæret. Så kom og vær med til at starte julen i Sengeløse. Det er samtidigt en mulighed for at møde bysbørn over et glas glögg eller varm kakao. Som traditionen byder, vil vi synge en julesang, og en Sengeløseborger vil holde tale. Hvem det bliver, det er der også tradition for at holde hemmeligt. Vel mødt Sengeløse Kommunalforening Og juletræstændingen fortsætter naturligvis på Sengeløse kro kl. 17 Med: Flæskesteg og tilbehør til kun kr. 149,00 pr. person Drikkevarer afregnes separat. Husk at reservere bord tlf

5 Juletræerne er ikke gået i hundene Tværtimod fortsætter initiativrige Thom og Charlotte succesen fra sidste år Rigtig hundemad med et stort udvalg af 1. sorterings Normandsgrand, som ikke drysser, tillige med flotte dekorationer og kranse. Kom i julestemning og vælg dit eget træ. Lån en trillebør og kør det selv hjem. Kan også bringes mod en mindre betaling. I weekenden vanker der kage, gløgg og varm chokolade til børnene.

6 Mandagsaftener 24. november 2014 Oberst John E. Andersen, Gentofte Den tyske kejser Wilhelm II At blive kejser er ikke så vanskeligt - at være det, er en anden sag! Disse ord kunne være udtalt af Wilhelm II, Tysklands kejser indtil De indeholder et spørgsmål om, hvordan man udvikler sig til et embede, der holder hele nationers befolkningers skæbner i et jerngreb, endda bestemmer over deres liv og død, når man alligevel selv kun er et almindelig dødeligt menneske. Et studie af Wilhelm II viser, at også kejsere formes af deres omgivelser på de forudsætninger, som arv og miljø tilsiger. Ansvarlig for 1. verdenskrig? Var det ham? Hvem var han egentlig? Hvad er det rigtige billede af ham? Svaret på dette og mange andre spørgsmål om denne magtperson i Europas historie vil aftenens foredragsholder, tidligere oberst John E. Andersen, prøve at give os et svar på. 1. december Organist Torben H.S. Svendsen Dirigentens verden Torben H.S. Svendsen er nok bedst kendt som organist ved Sengeløse Kirke. Herudover er han uddannet dirigent og har bl.a. gjort opførelse af store oratorieværker med kor og orkester til sit speciale. I aften skal vi høre Torben fortælle om dirigentens rolle og betydning både under forberedelse og fremførelse. Vi vil få vist dirigentens forskellige måder at kommunikere med de udøvende, og vi skal prøve, om vi kan følge dirigentstavens bevægelser. har skrevet en række realistiske noveller om skæve eksistenser. Gustav Wied huskes i dag mest for romanen Livsens Ondskab, og vi skal også høre om hans erindringsroman Digt og Virkelighed. Har man besøg af Jeannet Ulrikkeholm, undgås det ikke, at vi skal synge sammen, og at hun synger for os. Bl.a. skal vi til belysning af Jeppe Aakjærs store digterværk synge og høre nogle af hans sange fra Højskole-sangbogen. Komponisterne vil også blive berørt. 15. december Provst Steffen Ringgaard Andresen Julemøde om den norske forfatter Karl Ove Knausgård Som et billede på den selviscenesættelse, der præger den moderne tids mediebillede. Vi interesserer os for at komme helt tæt på andre og for at krænge vores eget liv ud - vise det frem. Det er også det, Karl Ove Knausgård gør. Han har så at sige skabt den litterære version af den tidstypiske trang til selveksponering og til at følge med i andres intime liv. Som afslutning og indledning til julen vil Steffen læse årets julehistorie. Mandagsaftenerne er foredragsaftener, der afholdes i Sognegården, Landsbygaden 68, Sengeløse, 2630 Taastrup, kl NB! Der er nu installeret teleslynge i Sognegården. Betaling: Enkeltforedrag 75 kr. - Medlemskab 550,00 kr. for hele sæsonen. Der serveres kaffe/te med kage pris 15 kr. Nærmere oplysninger om foredragene, transport m.m. kan fås ved henvendelse til formand Poul Erik Sørensen, på telefon / december Cand. mag. Jeannet Ulrikkeholm, Taastrup Jeppe Aakjær og Gustav Wied - realistiske digte og noveller 2014 er hundredåret for Gustav Wieds død. Jeannet Ulrikkeholm vil fortælle om hans forfatterskab, hvor hun ynder at sammenligne ham med Jeppe Aakjær. Begge

7 Deres udsendte i forbifarten Avismanden Gert Lauridsen runder de 70 år SGIF Sengeløse Gymnastik- og Idrætsforening bliver i dette efterår 110 år. I den anledning laves der en lokal julekalender med skrabelodder. Her er der et billede af et lille udpluk af SGIF s aktive medlemmer. Julekalenderen kan købes enten i Sengeløsehallen eller i Dagli Brugsen i Sengeløse. Der er flotte præmier sponsoreret af byens handlende og håndværksvirksomheder. Udtaler S.G.I.F s hovedformand Jens Bertelsen. Sprogvildskab Fra Ole Nielsens blog, med tilladelse. Hattrick Jeg måtte her til aften konstatere, at min kære viv ikke vidste, hvad et hattrick er. Det har jeg naturligvis fuld forståelse for. Men hvorfor hedder det nu sådan? Ja naturligvis har det noget med et trick med en hat at gøre. Udtrykket hattrick stammer helt tilbage fra Dronning Victoria-tiden i England, hvor tryllekunstnere stillede deres høje hat på et bord og trak tre kaniner ud af hatten. Da det nu er et engelsk udtryk, blev det i første omgang (det vil sige i 1858) brugt inden for en helt anden sportsgren end fodbold, nemlig cricket. Hvis "kasteren" afviser 3 batsmen i træk, kaldtes det for et hattrick. Det er senere blevet brugt inden for en lang række andre sportsgrene, men på dansk kendes det dog nok navnligt fra fodbold. Der er oven i købet et par ekstra tilføjelser. Et ægte hattrick er vist nok blandt andet ifølge Politikens Ordbøger når en spiller scorer tre mål i træk i en kamp. Nogle mener også, at alle tre mål skal scores i samme halvleg for, at hattricket kan kaldes ægte. Et andet udtryk for tre mål i samme halvleg af samme spiller uden, at der bliver scoret mål af andre imellem, er et vaskeægte hattrick. Egentlig burde det hedde Deres udfarende, for på farten er han i færd med at opsnappe nyheder, som han med flair for det skrevne sprog og ledsagende fotos med let pen forstår at viderebringe til avisens læsere, som regel med en indgangsvinkel, der umiddelbart fanger interesse for at læse videre i både orienterende og mere dybdegående artikler. Medvirkende til denne formåen og professionelle tilsnit er medfødte evner, en baggrund som skolelærer, og et ophold på Esbjerg Højskole, der frekventeres af vordende journalister Fra shipping til kateder Gert kommer fra Hvidovre og var egentlig bestemt for en karriere i ØK efter Højere Handelseksamen, men som så mange andre var han udsat for skæbnens tilskikkelser. Et ophold på en tysk højskole, ægteskab med sin daværende tyske hustru og afgang fra Blågård Seminarium med tysk og sløjd som liniefag førte til ansættelse i Albertlund Kommune, hvor han mødte sin kollega og nuværende hustru Elisabeth. Hvordan han ville have fungeret under den nye skoleordning er svært at sige, men han har faktisk oplevet forskellige skole strukturer, altid med prioritering og værdsættelse af elevernes ve og vel og forældresamarbejdet. Hvem sagde pensionist? Gert har altid stillet spørgsmål og har ikke kunnet undgå at engagere sig. Han har tidligere været ungdomstræner i fodbold, og som boende i Vridsløsemagle var han formand for vandværket og gårdmand og legeonkel i udflytterbørnehaven. I Sengeløse er han formand for Andelsboligforeningen på Bondehøj og medlem af Menighedsrådet, hvor han er kasserer og redaktør af hjemmesiden. Han er medlem af bestyrelsen for foreningen Mandagsaftenerne, hvor han fungerer som akkompagnisatør til højskolesangbogen og desuden selv har medvirket med foredrag bl.a. om kartoffeltyskerne, som slog sig ned på Alheden for ca. 200 år siden, og som han siges at nedstamme fra. Et engageret og medlevende menneske, som ikke kan dy sig, og som læserne vil høre meget meget mere fra. Kurt Søborg

8 Vi har modtaget nedenstående spændende indlæg fra Taastrup Turistforening: Høje-Taastrups Kulturhistorie Historien omkring Høje Taastrup kommunes udvikling er forholdsvis kort. Taastrup og Hedehusene blev grundlagt, da jernbanen kom til området i De to byer har udviklet sig efter behov som handels-, industri- og servicesamfund. Før den tid, var der i kommunen en række små landsbyer, som var mere eller mindre udbygget. Men i kommunens udviklingsperiode gennem de sidste 150 år, er der alligevel sket mange ting, som er værd at bevare for de kommende generationer. Det udgør vores kulturhistoriske arv, som vi bør værne om. Det består af fortællinger, beskrivelser, billeder, filmstykker mm. De ligger i forskellige arkiver, hos samlere, i en skuffe eller andre steder, og er kun tilgængelige, hvis man opsøger dem. I Høje Taastrup Turistforening har vi besluttet at samle og formidle kommunens kulturhistoriske arv via foreningens hjemmeside. Vi er begyndt at samle de historier, billeder og videoer, vi kender til, og at publicere dem efter en klassificering. I databasen registrerer vi tingene efter emner, stedet og tiden, med andre ord: hvad, hvor og hvornår de er sket. Det giver senere mulighed for at søge på disse parametre, hvilket, vi synes, er det interessante ved en sådan mediesamling i form af en digital database. Men vigtigt: De besøgende har også selv muligheden for at indsende (uploade) materiale, således at samlingen bliver større og mere interessant for alle. Prøv at se de foreløbige resultater på hjemmesiden: klik på hjemmesiden på og rul ned til feltet Høje- Taastrup Før og Nu, hvorfra du kan vælge enten at se billeder mv. i databasen eller selv indsende materiale. Har du din egen historie at fortælle, enten i video, billeder eller tekst? Upload dine billeder, indsæt link til din YouTubevideo, eller skriv den til os - og så lægger vi den op på siden! Vi har gjort det let for dig, for det kan alt sammen gøres direkte fra hjemmesiden. Siden er endnu i sin vorden, så hvis du finder fejl eller har ideer og ønsker, så skriv til os. Vi regner med din deltagelse. Kontakt: Høje-Taastrup Turistforening, c/o Byrådscentret, Bygaden 2, 2630 Taastrup. Tlf PS: Kære Læsere af Sengeløse Nyt Vi vil gerne appellere til Sengeløses borgere at bruge Turistforeningens side til at opbygge Sengeløse egne historier og kommentarer m.v. Hvis I synes, at alt det med computere er svært og uoverkommeligt, må I gerne aflevere papirbilleder, forsynet med kommentarer på bagsiden, til bladet (se omslaget). Mærk kuverten med tydelig returadresse, så vil vi sørge for at sende det videre. Red. i/s arkitekt-tegnestuen v/ Jesper Holm Landsbygaden Taastrup Renovering, byfornyelse, nybyggeri, tilbygning, tilstandsrapport, energimærke, vedligeholdelsesplan

9 Veterankøretøjer, klassikere og andre (s)køretøjer. (4) Nimbus. Den, danske motorcykel, der ikke vil dø! Nimbus, som betyder strålekrans, var en helt igennem dansk succes i produktion af motorkøretøjer, og de er meget sjældne. Dette lille industrieventyr udspandt sig på Peter Bangsvej på Frederiksberg i årene fra Der hvor fabrikken lå, har man opført et boligkvarter, som man respektfuldt har døbt Nimbusparken. Historien om og bag disse motorcykler er både interessant og atypisk. I 1903 rejste den unge Peder Fisker til bl.a. U.S.A. både for at lære og prøve lykken. I 1905 vendte han hjem gennemmarineret af den moderne amerikanske industrielle tænkning og stærkt opsat på at skabe en tilsvarende moderne virksomhed i Danmark. Han dannede i 1906 sammen med Hans Marius Nielsen firmaet Nilfisk. De producerede eldrevne redskaber og værktøjer, og som de første i Europa producerede de støvsugere fra 1910, og det viste sig at være et hit. I danskernes bevidsthed blev Nilfisk nærmest synonym for støvsuger. Firmaets to grundlæggere så dog meget forskelligt på fremtidens muligheder og Fisker købte Nielsen ud. Lavlund Brolægning Aps Brolæggermester Michael Lavlund Tåstrup Vænge Tåstrup cvr. nr Mob. tlf Per Kvistgaard på sin Nimbus C fra Sidevognen er fra 1952 og af mærket Bender. Per har gennemført Skagensløbet på dette køretøj. Denne tidlige udgave har gearstangen siddende ved tanken, mens koblingen er fodbetjent. Foruden dette pragteksemplar har Per også en solomaskine fra 1952 og fire andre veterankøretøjer. Som uddannet automekaniker med godt 50 års erfaring er Per et utroligt vidende menneske, når talen falder på gamle motorcykler og biler Mod slutningen af 1. verdenskrig, der midt i sine rædsler havde vist de moderne motorers teknologiske overlegenhed i transportsektoren, mente Fisker, at tiden var kommet for en produktion af motorcykler i Danmark. I 1918 og 19 byggede han et par prototyper. Han var meget fremsynet. Motorcyklens stel var nittet op i pladejern. Tanken var et integreret rør i stellet, hvilket gav den kælenavnet Kakkelovnsrøret. Motoren var også meget moderne. Fire cylindre i række på langs, sideventiler, luftkølet, 750 ccm og firetaktfunktion. 10 hk. Motorkraften blev overført til baghjulet via en kardanaksel og solocyklen kunne køre 85 km. i timen. Således blev den sat i produktion i 1919 med navnet Nimbus. Salget gik dog skidt, så Fisker satte sig selv i sadlen og deltog i en række motorløb for at brande mærket og vise modellens fortræffeligheder. Det lykkedes, men salget steg ikke, og i 1928 ophørte produktionen efter et salg på kun motorcykler. I 1932 mente Fisker, at der var muligheder for en ny Nimbus. Sammen med sin søn gennemførte han en modernisering af Kakkelovnsrøret. Den fik som den første i verden teleskopaffjedring til forhjulet, og tanken blev en traditionel separat enhed. Kardantrækket blev bevaret. Motoren blev også moderniseret med topventiler og endda en overliggende knastaksel. Ydelsen blev øget til 18 hk. og senere til 22 hk., hvilket medførte tophastigheder på henholdsvis 114 og 120 km. i timen, men dog kun i en kort spurt, da tredje cylinder ellers blev overophedet og satte sig fast. Vægten var på 185 kg. for solomaskinen, og benzinforbruget var 12 km. pr. liter for den mest solgte version, den med sidevogn. Motorens særlige lyd gav hurtigt modellen kælenavnet Humlebien. Salget begyndte i 1934, og der var et marked for den. Det offentlige Danmark blev den største kunde. Forsvaret aftog ca. 20 % af produktionen og såvel Postvæsnet som Politiet købte stort ind. Postvæsnet opgav deres sidste Nimbus så sent som 1976, mens Politiet udfasede Humlebien allerede i 50`erne, da den var for langsom i forhold til de nye biler. Kun en mindre del gik til eksport. Men tiden løb ud for Nimbus. De relativt billigere biler og de nye hurtigere udenlandske motorcykler udkonkurrerede Nimbus, og i 1960 var det slut. Den samlede produktion blev på ca motorcykler. Ikke et imponerende højt tal, men det er til gengæld imponerende, at der i Danmark stadig er mere end køreklare og indregistrerede eksemplarer. Det anslås, at andre ca eksemplarer befinder sig på museer eller i private samlinger. Desuden er der stadig et par hundrede Nimbus motorcykler i både U.S.A. og Tyskland. Det mest overraskende er måske, at man endnu her 54 år efter modellernes levetid stadig kan købe langt de fleste reservedele til dem og det endda til rimelige priser. Niels Larsen

10 Sengeløse (Central)skole. Den første i Danmark. Inspireret af Sengeløsefilmen, som netop er vist i Sognegården, fortæller historiker Niels Larsen om baggrunden for byens skole I 1814 fik Danmark sin første landsdækkende skolelov, og den var et barn af den Luthersk-evangeliske kirke, som jo dengang under Enevælden var tvungen statsreligion. Det er altså, som bekendt, 200 års jubilæet vi kan fejre i år. Loven fra 1814 havde været 20 år undervejs, for allerede før loven blev skabt, var der dyb uenighed om, hvad formålet for den påtænkte nye lov skulle være. Frederik den Sjettes skolelovskommission havde skændtes bravt gennem flere årtier. At skolen skulle virke for kristendommens Luthersk-evangeliske lære, var man enige om. Derfor skulle bibelhistorie og kristendomskundskab være helt centrale elementer i undervisningen. Videre var man enige om, at eleverne skulle lære både at læse og skrive. Men hvor meget andet skulle der undervises i? Hvor vigtig var almindelig regning med de fire regnearter, brøker, decimaltal og procentregning? Skulle faget Historie (læs Danmarkshistorie) og gymnastik medtages? I 1814 skar Frederik d. 6. igennem. Det meste kom med i almueskolen, men Historie og Gymnastik dog kun, hvis det var muligt på den enkelte skole. Det er et meget bemærkelsesværdigt og desværre oftest overset faktum, at skoleloven fra 1814 ikke indførte skolepligt. Hvis forældrene ønskede at betale for, at eleverne gik på privatskole, var det helt i orden. Forældrene kunne også vælge hjemmeundervisning, hvor de enten selv underviste eller ansatte huslærere til deres børn. For langt de fleste forældre var der dog ikke noget valg. Hverken økonomi, tid eller egne kundskaber rakte til andre løsninger end Almueskolen. Uanset hvad forældrene valgte, var undervisningen og dens resultater under myndighedernes tilsyn for at sikre niveauet. Det helt fantastiske og for Danmark absolut enestående er, at disse love stadig er gældende. Vi er i Danmark så stolte over, at vi var det første land i verden, der skabte en egentlig skolelov, der sikrede alle en basal uddannelse, men virkeligheden så dog beklageligt anderledes ud. I 1813 var Danmark gået bankerot. Der var næsten ingen penge til skolen, og der var kun ganske få lærere. Det varede derfor meget længe, ca. 20 år, før skolelovens hensigter begyndte at blive realiseret i det lille rige. Netop 20 år senere, nemlig i 1834, kom turen til Sengeløse. En skole blev opført på Ved Kæret skråt over for Bondehøjvejs udmunding ved gadekæret. Bondehøjvej hed i øvrigt Høje Taastrupvej frem til kommunesammenlægningen i Det blev ændret, fordi Taastrup havde brugt navnet, og man ønskede ikke to veje med samme navn under samme postnummer. Både Vadsby og Vridsløsemagle fik også en landsbyskole i de år. I Sengeløse havde skolen to klasseværelser. Et til førstelæreren i vestenden og et til anden læreren i østenden. I midten var lærernes beboelser. Førstelæreren havde en lejlighed, mens andenlæreren måtte nøjes med et par kamre. Den sidste andenlærer, der virkede på den gamle skole, var Frk. Jørgensen, som blev ansat i Hun levede resten af sit liv som lærer, senere som pensionist i Sengeløse. I 1972 medvirkede hun i Sengeløsefilmen. Den blev BRENDSTRUP REVISION ApS HÅNDVÆRKERBAKKEN 17 SENGELØSE 2630 TAASTRUP JØRN BRENDSTRUP Reg. revisor TELEFON TELEFAX

11 Sengeløse Nyt skal være for alle Vi har fået en henvendelse fra Lis Aagaard Munch, som mener, at der er for lidt stof for vore yngste læsere. Derfor vil vi fremover bringe en lille godnathistorie for de yngste. Solsorteungen, der var bange for at flyve. lavet af journalisten Jørgen Bjerre, som er født og opvokset på Tvillinggården. Han skabte dette minderige og tilbageskuende lokalhistoriske filmværk, som en kærlig kommentar og afsked til den gamle Sengeløse Kommune. Den havde netop i 1972 af indenrigsminister Erling Jensen fået besked om, at den med sine mindre end 2000 indbyggere var for lille til en eksistens som selvstændig kommune. Den skulle derfor lægges sammen med Høje Taastrup Kommune pr. 1. april I begyndelsen af 1920 erne ønskede det vise sogneråd i Sengeløse en mere moderne folkeskole. Disse fremsynede folk ønskede at nedlægge de tre små landsbyskoler i Vadsby, Vridsløsemagle og Sengeløse for i stedet at samle skoledriften på et sted, altså en centralskole. Det var helt nyt i Danmark, og Sengeløse Sogneråd var det første i landet, der gennemførte en sådan nyordning. Man må have respekt for disse mennesker. Den nye Sengeløse Centralskole blev bygget på præstegårdsmarken umiddelbart vest for landsbyen ved Spangå. Den blev åbnet i 1925, og de tre små stråtækte blev nedlagt og solgt. Den gamle skole i Sengeløse, som i dag ligger flot malet og restaureret, efter i årtier at have ligget som en forfalden øjenbæ', blev hjemsted for Den lille Købmand i østenden, en frisør i midten, mens vestenden blev hjemsted for en slagtervirksomhed. Vores skole hedder ikke mere Sengeløse Centralskole, men blot Sengeløse skole. I 1925 havde den fire klasseværelser mod nord, en gymnastiksal, et skolekøkken og kommunens forvaltning mod vest, samt lærerboliger mod øst og syd. Da Høje Taastrup Byråd omkring 1975 besluttede, at Sengeløse Skole skulle have en overbygning til 8., 9. og 10. klasserne gik udbygningen i gang. Disse gentagne udvidelser har næsten tredoblet skolens bygningsmasse. I dag fremstår vores skole, som en fuldt udbygget to/tresporet moderne folkeskole med 24 klasser og 448 elever. Forhåbentlig er al tale om at nedlægge den forstummet. Det er en god skole, som vi alle har grund til at holde af og værne om. Niels Larsen Hej, min lille ven, nu skal du bare høre, hvad jeg engang oplevede i min Sengeløsehave! Du kender sikkert en solsort, ikke? Hannen er sort med gult næb, og hunnen er brun med brunt næb. Se, rundt om min terrasse havde jeg dengang en dejlig, tæt hæk. Det syntes solsorteparret også, så de fik travlt med at bygge deres rede, der nærmest ligner en lille skål. I denne skålrede lagde hunnen fire æg - de er fine blågrønne med lidt pletter på. Så fik de travlt med at varme æggene, så ungerne kunne komme frem! Og tænk engang - pludselig en dag lå der fire grimme, nøgne fugleunger i reden. Nu havde hannen ikke tid til at synge mere, for nu skulle begge forældre i gang med at finde mad til 4 meget sulte unger. Fra morgen til aften kom de med mad til de små unger - det var mest regnorme, de fik at spise. De gabede op, så deres munde lignede gule trompeter - altid sultne var de. Der gik ikke længe, så fik de fine dun, og siden små brune fjer. Nu var de meget sødere at se på. Og så en dag forlod de min hæk. De kunne flyve - og deres far og mor trænede flittigt med dem, og så forlod de min have og flyttede videre til naboen. En nabo er den, man bor ved siden af. Men...den ene unge turde åbenbart ikke flyve, så den gemte sig under min ribsbusk. Jeg så godt, at faderen forsøgte at få den med...men nej, den blev, hvor den var! Så måtte jeg lukke min dejlige sorte kat, Kiss, inde, for jeg ville ikke have, at katten skulle spise (æde) den lille bange fugleunge! Nu fik jeg travlt. Jeg tog spaden, og så gravede jeg orm op! Ganske forsigtigt nærmede jeg mig den lille fugleunge med en regnorm i hånden...og tænk: den spærrede munden op og åd en store regnorm. Hele dagen gav jeg den mad, og den sad glad og ventede bare på mere! Kiss sad inde i vindueskarmen og fulgte med - hele dagen! Om aftenen gik jeg ind til katten - og så så vi far solsort komme! Lige hen til ungen! Og tænk: så rystede den lille sig et par gange...og endelig fløj den ind til naboen i hælene på sin glade far. Og så kunne Kiss endelig få lov til at komme ud! Godnat...og sov godt! Farmor Lis Aagaard Munch Afspændingsmassage og Zoneterapi Helle Kolstrup afspændingsmassør og zoneterapeut laserbehandling tilbydes Landsbygaden 64 Sengeløse, 2630 Taastrup tlf

12 Dagstilbud er kun gældende den anførte dag! Husk, vi har åbent alle ugens dage fra kl til Kellogg s Coco Pops eller Corn Flakes, kun 10,00 kr. fra stk. rundstykker: håndværkere, grove eller alm. kun 20,00 kr.

13 SGIF fejrede 110 års jubilæum og fik nyt slogan. 110-års jubilæet blev fejret efter alle kunstens regler SGIFs hovedformand, Jens Bertelsen, kunne den 7. november byde velkommen til fejring af, at det nu er 110 år siden, at mejeribestyrer Frederik Jepsen samlede en kreds af byen borgere for at starte den første SGIF aktivitet, nemlig gymnastik. Fredag den 7. november blev jubilæet markeret med en præsentation af Thomas Windeleff introduktionsvideo, der viste nogle af de mange aktivitetstilbud, SGIF s afdelinger kan tilbyde. Videoen skal køre løbende på Sengeløsehallens præsentations-skærme ved indgangen. Efterfølgende præsenterede Ulla Bang Hyllegård SGIFjulekalenderen med flotte sponsorpræmier fra byens handlende og virksomheder. På forsiden af julekalenderen er en del af SGIF s medlemmer fotograferet. Den kan bl.a. købes i Dagli Brugsen og ved de mange arrangementer, der er i SGIF inden jul. Til sidst stod Birthe Olsen for afsløringen af S.G.I.Fs slogan SPORT ER GODT - SGIF. Sloganet blev præsenteret ved at afdække en stor kagemand med sloganet indgraveret i glasuren. Indsenderen af det nye slogan var Niels Larsen, der i dagens anledning fik en lille erkendtlighed for indsatsen. Jubilæumsarrangementet fortsatte om søndagen med en gang gymnastik i Sengeløsehallen. Gymnastik fra tre generationer kunne det passende hedde, idet Leif Nielsen gav en gang instruktion uden musik, Jeanet Wolstrup fulgte efter med musik på anlægget med mere moderne gymnastikøvelser. Til slut blev vi præsenteret for en lettere serie for vore unge gymnaster præsenteret af Pernille Torning - også det var mange af de lidt ældre gymnaster med på. I Fritidshuset var der Yoga på programmet med Didda, og for dem, der mere var til udendørs motion, var der lagt en travetur ud ad vore mange smukke veje og stier. Alle sluttede af i Fritidshuset for at nyde en vel tilberedt brunch. En jubilæumsweekend i SGIF s tegn med gode arrangementer, som især blev bakket op af den lidt ældre generation. Sengeløse Hallens CAFETERIA - altid klar med Fast Food og forfriskninger - før kampen - - under kampen - - efter kampen - og når du bare kommer forbi Fadøls-Bar udlejes til arrangementer i Fritidshuset Hallens Cafeteria drives af frivillige Brug Hallens Cafeteria - så støtter du Sporten i Sengeløse Hallens Cafeteria har åbent på hverdage fra kl til kl. ca Herudover tilpasses åbningstiderne efter aktiviteter i Hallen Så høflige er vores spøgelser Tak for besøget, siger det uhyggelige spøgelse, da det Alle Helgeners Aften sammen med to ligeværdige forlader matriklen med Matador Mix i posen. Forinden har gespensterne forsigtigt spurgt, hvor mange stykker slik de måtte tage. De starter beskedent med at foreslå 2, men det får vi nu hurtigt sat betydeligt op. Mange flere mere eller mindre udklædte monstre ringer på i løbet af den næste times tid, så mange, at man skulle tro, at rygtet om vores slikskål havde bredt sig på et spøgelsessocialt medium. Slik eller ballade! Stillet overfor det ultimatum bliver man jo nysgerrig. Hvilken slags ballade vil det udløse, hvis slikskålen holdes ude af syne? Spørgsmålet kommer tydeligvis lidt bag på spøgelserne, så det kræver nogen betænkningstid. Toiletpapir rundt om hele huset lyder den første trussel, mens et andet og mere kontant spøgelseshold lover at smadre fladskærmen og skære alt i stykker, og en tredje fører grumt et plastiksværd op til struben. Således sat under pres er vi glade for slikskålen. Joh, Halloween er kommet til Sengeløse, om end den amerikanske tradition synes fremmed for både børn og voksne endnu. Susanne og Mads Midtervej 15

14 Sengeløsesangen Ole Rømers vej under vand Mel.: Den glade enke! Sengeløse, Sengeløse: land-idyl! Sengeløse, Sengeløse: taft og tyl! Vi kan godt fornemme, hvor vi hører til! Sengeløse, hjemme her i livets spil! Sengeløse, vor kuvøse: lun og rar! Sengeløse, mil-jø-nøse, grøn og klar! Byen stadig trækker men`skehjerter til! Sengeløse lægger øre til og vil! Moser - enge! Nok af senge! Lys så skært! Krat-filur, en dejlig tur er ikke svært! Sengeløse kalder glæden frem i ro: skal der vær` rabalder, har vi vores kro! Kirken rækker - halsen strækker: himlen nå? Hvid i skæret. Bag ved kæret huse små. Klokkerne, de ringer over land og by. Skolen lærdom bringer i fortrinligt ry! Fritidshuset - midt i suset - landligt lagt. Sport i hallen - råb og gjalden: hvem har tabt? Vi har altid vundet, for vi bor jo her: Sengeløse fundet - ønsker du dig mer? Sengeløse, mil-jø-nøse, du har kraft! Sengeløse, lad os øse sommersaft! Rundt om gadekæret - smukt - idyllisk lagt! Hyggelig i skæret af din sommerdragt! I forbindelse med den megen regn i efterårsferien blev Ole Rømersvej endnu engang oversvømmet. Sengeløse Nyt har derfor rettet henvendelse til Høje Taastrup kommune for at høre, hvad man vil gøre ved problemet. Vi har modtaget følgende svar. Det er som bekendt en sag, som har verseret i mange år. Kommunens Teknik og Miljøcenter har udført en del undersøgelser af drænforhold og vejafvandingen, hvilket bl.a. har ført til, at der er givet påbud om, at lodsejerne skal renovere drænledningen under vejen. Dette påbud er påklaget til Natur og Miljøklagenævnet, og det må forventes, at lodsejerne ikke udbedrer drænet, før klagesagen er afgjort. Som myndighed kan Høje Taastrup Kommune påbyde, at eksisterende dræn udbedres, men man kan ikke kræve, at der etableres nye dræn. Kommunen er dog langt fra sikker på, at oprensning af dræn alene vil løse problemet og har derfor sat en undersøgelse i gang af både teknisk og juridisk karakter for at vurdere, om de eksisterende dræn er tilstrækkelige og i givet fald, hvilke løsninger der skal til for at løse problemet. Det er dog langt fra sikkert, at kommunen vil kunne håndhæve eventuelle tekniske tiltag - det vil undersøgelsen også afdække. Summa summarum vil der derfor desværre være de sædvanlige problemer med vand og/eller is på vejen ved større nedbørsmængder en tid endnu. John Bilenberg Vi vil prise - vi vil vise byen frem! Byfestsparket, loppemarked: festligt hjem! Sengeløse-kæret, smukt idyllisk lagt! Hyggelig i skæret: høstens gyldne pagt! Råb, der gjalder - isen kalder skøjter frem! Klang af stål - og isens mål er store-slem! Rundt i gadekæret - ungdom tumler - vakt! Hyggeligt i skæret af din vinter-pragt! Sengeløse, lad os øse forårs-saft! Generøse Sengeløse: landsby-kraft! Rundt om gadekæret - smukt - idyllisk lagt! Hyggelig i skæret af din forårs-magt! Af Lis Aagaard Munch Vedr.: Sengeløsesangen Kære medborgere! Jeg sang med i "Syng dig glad"! for 20 år siden. Der optrådte der en slags Sengeløsesang, som jeg ikke brød mig særligt om! Jeg skrev derfor denne sang i stedet, og tilegnede den til koret. Nu vil jeg forære jer alle den, for jeg har forstået, at den bliver sunget rundt omkring, og det er I alle velkomne til, men husk ejerskabet! Jeg vil gerne, at I husker mit navn - og også gerne mit telefonnr eller Lis Aagaard Munch - - Jeg skriver sange til fester, jubilæer, konfirmationer osv. Lis Aagaard Munch Stendiget 15,2 P.S. Jeg kommer hos jer eller I til mig, for sådanne ting skal efter min overbevisning være meget personligt.

15 Hvad er en fodterapeut? Vi har to af dem i Sengeløse. Her er lidt om det, de kan gøre for vore fødder. Statsautoriserede fodterapeuter er professionelle behandlere af fødder, og Danmarks eneste autoriserede behandlere af fodproblemer i forbindelse med diabetes, nedgroede negle og arvæv. Fodterapeuter behandler og forebygger blandt andet følgende problemer: Smerter i ryg, knæ eller hofte Har du smerter i ryg, knæ eller hofte, kan det meget vel stamme fra dine fødder. Hvis dine fødder ikke fungerer anatomisk korrekt, absorberer de ikke stød, og det kan forplante sig til andre dele af kroppen. Det kommer især til udtryk, hvis du dyrker en sportsgren, som belaster dine fødder. På baggrund af en analyse af din gang, udarbejder fodterapeuten specialindlæg, som kan kompensere for ubalancen og dermed afhjælpe eller forebygge smerter fx ryg, knæ- eller hofte. Ømme fødder og tæer Oplever du smerter eller ubehag på fødderne eller i neglene, kan det skyldes hård hud, nedgroede negle, ligtorne og lignende. Fodterapeuter behandler og fjerner stort set alle slags fodproblemer. Diabetes Lider du af diabetes, er det vigtigt, at du er opmærksom på dine fødder. Diabetes kan nemlig påvirke fødderne, så der blandt andet lettere opstår sår, koldbrand og neuropati (følelsesløshed). Derfor bør du straks kontakte en fodterapeut, hvis du har mistanke om, at dine fødder har udviklet et problem. Desuden anbefaler fodterapeuten, at du som diabetiker som minimum får undersøgt dine fødder en gang om året for at sikre dine fødders sundhed. Leddegigt Lider du af leddegigt, kan du risikere, at dine fødder forandrer sig, fordi de påvirkes af sygdommen. Forandringen kan betyde, at dine fødder kommer ud af balance og blandt andet slider huden uhensigtsmæssige steder, hvilket kan give dig smerter. Fodterapeuten kan aflaste gigtramte fødder ved hjælp af specialindlæg, så smerterne lindres og problemerne holdes nede. Når du ønsker at forebygge Sunde fødder kommer ikke af sig selv. De skal plejes regelmæssigt ligesom hud, hår og negle. Den daglige pleje kan de fleste selv klare med et par gode råd fra fodterapeuten. Men indimellem har fødderne godt af at få professionel pleje, så alle småskavanker fjernes, og så du fortsat kan gå, løbe eller hoppe uden at føle smerte. Et lille logo med stor værdi Du finder statsautoriserede fodterapeuter på Klinikker for Fodterapi i hele landet. Læg mærke til om logoet står på døren, det har stor værdi. Du kan i første omgang to steder her i bladet finde logoet, som fortæller, hvor du kan finde dem. SGIF fodbold inde i en svær periode Man føler med spillerne, for som det næsten kan aflæses i ansigterne på billedet, så endte dagens kamp med et knebent nederlag til Svogerslev. Hermed er efterårssæsonen slut for SGIF s førstehold i fodbold. Stillingen er nu, at holdet overvintrer på en 10. plads lige over nedrykningsstregen. Det blev kun til beskedne 11 point i alt efter efterårets 12 kampe. Årets sidste kamp var mod rækkens bundprop, Svogerslev. Den endte desværre med et knebent nederlag til det ellers hårdt kæmpende Sengeløsehold. To ret tilfældige chancer til modstanderne førte til en 0-2 stilling ved halvleg. Det gik noget bedre i anden halvleg, men det lykkedes ikke at indhente Svogerslevs føring, så kampen endte 2-3. Øv, for det var en kamp, som Sengeløseholdet på papiret skulle have vundet. Vi har bedt træner Rasmus Hansen om en kommentar. Han har foreløbig trænet førsteholdet et halvt års tid, nærmere betegnet i efterårssæsonen. Han siger om kampen: - Det er ærgerligt at tabe sådan en kamp. Det havde ellers lunet med tre point mere på kontoen. Jeg ved ikke hvad der sker. De har fire chancer i hele kampen og laver tre mål. Vi har chancer og laver to, så kan du ikke vinde. Vi spurgte ham derefter, hvordan han så på holdets muligheder fremover: - Det har været et lidt turbulent efterår, efter at vi mistede adskillige spillere hen over sommeren. 12 af dem var spillere, som er flyttet tilbage til klubben inde i Taastrup. Vi var nødt til at trække andetholdet, så træningen har været vanskeliggjort med så forholdsvis få spillere. Rasmus Hansen håber nu på en god opstart til forårssæsonen med et lidt større spillerunderlag, når vi begynder igen her i februar. Nu gælder det om at tænke positiv, så holdet kan kravle lidt højere op i tabellen, så deres forbliven i serie 3 kan sikres. Klinik for fodterapi v/stats.aut fodterapeut Jane Dani Bygsø Kirkestien 5 Sengeløse 2630 Taastrup Tidsbestilling tlf Klinik for fodterapi Åbent mandage og fredage Trine Pehrson Statsautoriseret fodterapeut Hultoften 7, Sengeløse 2630 Tåstrup Tlf

16 Møllermesterens jul Et juleeventyr af Merry Lisbeth Rasmussen Ethvert barn i den lille landsby vidste, at tiden, der gik forud for julenat, var den farligste af alle. Netop i denne tid var mørkets magter på færde, og dyr og mennesker var udsatte for at lide mén. Enhver var påpasselig med så vidt muligt ikke at have ærinder udendørs efter mørkets frembrud. Derude herskede en uhyggelig stilhed rundt om i landsbyens gader, og dystre magter begik deres sorte gerninger på de vinterkolde veje til gavn for den unævnelige og til skade for dyr og mennesker. Skulle man nødvendigvis ud, måtte man huske at nævne Jesu navn 3 gange samtidig med, at man tegnede korsets tegn både for sit ansigt og for sit bryst, som det første gang blev gjort under dåben. Sådan havde det altid været, og når bare man huskede at alliere sig med den almægtige, kunne man holde mørkets kræfter på afstand og undgå faren. Men de sidste år har det været anderledes. For 7 år siden blev en grænse overskredet, og mørkets magter er ved menneskets dårskab blevet større og stærkere, og dagene er blevet så korte, at det ikke længere er muligt at blive inden døre, i al den tid mørket lægger sig skæbnesvangert over den lille landsby. 2 timers dagslys i døgnet er ikke nok til at nå alle ærinder udenfor hjemmets fire vægge. Og når landsbyens gader fyldes med mørke, og menneskene vandrer med bøjede nakker, høres pludselig skrig, som får sindet til at fryse. For enhver af landsbyens indbyggere vidste, hvad det betød. Rygtet fortæller, at de 7 ulykkelige år tog sin begyndelse, da Hr. Møllermester Hans Dideriksens datter, Frøken Stine Dideriksen, dengang begik en gruelig fejl og brød julefreden sidste år i Frelserens fødselsstund julenat. Hr. Møllermesteren var med årene blevet en mægtig og imposant mand, fordi han havde tjent en formue på at sælge korn og mel ikke kun til landsbyens indbyggere, men til alle husholdninger i hele Herredet. Hans store stolthed var den hollandske mølle, som stod på en lille højning 10 meter fra hovedhuset. Til Møllergården hørte også en staldbygning, hvor Hr. Møllermesteren havde sine svin. Det var i denne staldbygning, at Møllerdatteren overværede, hvad ingen mennesker må overvære julenat. Aftenen begyndte nu ellers så godt. Sædvanen tro havde Fru Møllermesterinden sørget for at mærke hovedhuset med kors og ryge det med krudt og svovl for at skræmme alle mørkets magter bort. Møllermesterens syv svende havde sørget for staldbygningen og dens beboere. Også her blev der røget med krudt og svovl, Brænde og træpiller Fyringsklar egebrænde sælges i løs vægt. Brændet kan afhentes, min 1.7 rm - eller leveres. Svenske træpiller i 16 kg sække eller i løs vægt, afhentning eller levering Lager 1 km fra Sengeløse. og over stalddøren blev der tegnet et kors af tjære. Thi det var kendt, at det onde kunne fare i svinene såvel som i menneskene. Det var almindelig skik og brug, at som menneskene skulle berede sig på den hellige nat, skulle svinene det også. For også de var skabt af den hellige, almægtige Fader. Svendene gned svinenes tænder med en blanding af salt og sod, så de kunne være pæne og ordentlige, når de skulle indtage julens ekstra måltid. Imens de spiste, fik de et lille Guds Ord med på vejen af de syv svende: - Det er juleaften mine små svin. For at I skal vide, at vi fejrer Herrens komme denne hellige julenat, har vi lavet lidt godt at spise til jer. Må maden bekomme jer vel! Så vendte de syv svende om, forlod stalden og gik tilbage til hovedhuset for at fejre julen med Hr. Møllermester Dideriksen og hans familie. Da de havde spist den overdådige julemiddag med juleskinke, grønlangkål og risengrød, drukket Kristi skål i hjemmebrygget mjød, pakket gaverne ud, danset om juletræet og sunget julens salmer, satte de sig mageligt henslængt i stuens møblement. Imens de forspiste voksne hengav sig til julefreden og lod den fede julemad passere igennem hele fordøjelsessystemet, kom Stine i tanke om julefadet, der stod ude på gårdspladsen. Jo, hun huskede jo nok, at hendes far Hr. Møllermesteren og hendes mor Fru Møllermesterinden på det strengeste Anders Gøricke A/S Herringløse Mobil

17 havde forbudt hende at gå ud efter mørkets frembrud. Men Stines tanker var ikke sådan at tøjle. De kredsede om julefadet, så hun blev helt svimmel og tænkte, at Jesus nok snart måtte have lagt en lille gave deri. Egentlig var gaven først til i morgen tidlig, juledags morgen, når Stine vågnede. Det kom sig af, at det først var natten til den 25. december, at Jesusbarnet blev født. Og han kunne jo dog ikke lægge en julegave i julefadet, før han var født. Men trods sin unge alder vidste Stine godt, at det ikke var denne julenat, men julenatten for snart 2000 år siden Jesus blev født. Derfor kunne det udmærket tænkes, at gaven allerede var i julefadet nu. Ved midnatstid listede Stine ubemærket ud af stuen og ud på gårdspladsen i bælgravende mørke. Stedkendt som hun var, fandt hun trods mørket vej til julefadet, som til Stines store skuffelse var tomt. Ikke så meget som en lille julekage var at finde. Imens hun stod der i mørket, og kirkeklokkerne begyndte at kime den hellige julenat ind præcis kl , skete der noget besynderligt. Et himmelsk lys strålede i al sin glans ud fra svinestalden, og lyden af sære stemmer, der talte på et fremmed sprog, fandt vej til Stines ører hele vejen over gårdspladsen. Stine var ganske paralyseret og glemte alle de gode ord om, at man skal respektere julefreden for både dyr og mennesker. Hun gik over til stalden, åbnede døren og gik ind, og så hvad hun ikke måtte se. Alle svinene havde rejst sig op på bagbene og gik omkring og konverserede med hinanden, og den som kunne forstå hebraisk, kunne tale med dem. Julens fred og glæde havde i sandhed sænket sig over svinene og ifølge hvad folk fortæller så også over alle de usynlige væsener. Rygtet fortæller, at Stine blev så forskrækket ved dette syn, at hun skyndte sig tilbage til hovedhuset og gik direkte i seng for natten, i håbet om at glemme alt hvad hun havde set. Men ak. Således skulle det ikke gå. For Stine havde overtrådt en forbudt grænse og forstyrret svinenes julefred. Hele natten igennem blev hun kastet fra væg til væg, således at hun gik ganske syg ud af sengen igen tidligt næste morgen, inden solen stod op, og det var ikke svinene der kastede hende frem og tilbage. Som om det ikke skulle være nok, skete der det med den lille møllerdatter, da hun i sin sygdom væltede ud på gårdspladsen for at få lidt luft, at hun så et mystisk firspand med en vogn spændt bagefter og en kusk siddende foran i en kutte og med tildækket ansigt. De sorte heste prustede og fnøs, og den tildækkede kusk svirpede med sin ridepisk for at opildne hestene til at løbe endnu stærkere. De kom farende direkte imod hende, og inden Stine kunne nå at flytte sig, red firspandet lige igennem hende. I samme øjeblik det skete, stivnede Stine som en saltstøtte lige midt på gårdspladsen, og der har hun stået i 7 år og venter blot på, at Frelseren skal forløse hende. Og hvad angår Hr. Møllermesteren og hans ægtehustru Fru Møllermesterinden, siger det sig selv, at julen de sidste 7 ulykkelige år hverken har været fredfyldt eller glædelig, så længe deres elskede datter står der lige midt på gårdspladsen så stiv som en saltstøtte. Hr. Møllermesteren, som før var en agtværdig mand i hele Herredet, var nu ildeset, for alle var jo bekendt med, at det var ved hans datters ulydighed, de 7 ulykkelige år i mørkets tegn tog sin begyndelse. En forbandelse hvilede over landsbyen, og sønner og døtre stod som saltstøtter rundt om i de små gader og stræder. Alle havde håbet, at de kunne gøre deres uopsættelige ærinde efter mørkets frembrud uden at møde firspandet. Men nej. De havde lidt samme, grumme skæbne som Stine. Firspandet kom farende og red direkte igennem dem med så høj fart, at man skulle tro, de havde den unævnelige i hælene. Og for hver gang en af landsbyens unge blev forvandlet til en saltstøtte, var der en af Hr. Møllermesterens svin der døde af uforklarlige årsager. Nu stod det sådan til, at Hr. Møllermesteren kun havde sølle to svin tilbage i tiden op til juleaften. Men Hr. Møllermesteren og hans ægtehustru havde ikke engang lyst til at slagte dem, for de havde ligesom ingen appetit. Sorgen over deres datter og alle de andre børn gjorde, at de ikke havde lyst hverken til at spise eller til at fejre julen. Blot håbede de, at det ikke ville gå ud over flere af børnene i landsbyen, når det mystiske firspand hver aften ved midnatstid kom til Møllergården. Det skal dog siges, at alle de gode folk i landsbyen var bekendt med Hr. Møllermesterens besøg. Derfor holdt de sig inden døre med nedrullede gardiner tavse og skræmte. For ikke alene var deres børn blevet til saltstøtter. Føden i landsbyen var også knap, fordi de ikke længere kunne få korn hos Hr. Møllermesteren. Den tildækkede kusk i firspandet tog det hele. Også i aften, lillejuleaften, kom han præcis ved midnatstid. De syv svende havde arbejdet hårdt det meste af dagen med at hejse det uforarbejdede korn i det sindrige spil op gennem møllens etager, hvor kværn, valsestol og sigte var. Hr. Møllermesteren stod klar i mølleporten til at tage imod. Den sortklædte kusk med det skjulte ansigt, drev de fire kulsorte heste benhårdt ind i mølleporten med en pisk. Hr. Møllermesteren forklarede angst og lavmælt, imens han gned sine svedige hænder imod hinanden, at svendene nok snart skulle blive færdige. Der var sket et lille uheld med kværnen tidligere på TROLLE-URE-GULD Taastrup Hovedgade dagen, som gjorde at de var lidt forsinket. Kusken sagde ikke noget. Det havde han aldrig gjort. Han forholdt sig ildevarslende tavst. Samtidig virkede han en smule nervøs over forsinkelsen, hvilket blot gjorde ham endnu farligere og mere utilregnelig. Hr. Møllermesteren var ikke i tvivl om hans magt og vrede. Og ej heller om at den tildækkede kusk var drevet af den unævnelige, om hvem man helst ikke talte. Hestene rørte uroligt på sig, fnøs og vrinskede som var de et med kuskens forfærdelige vrede. Hver muskel i deres store kroppe sitrede rasende af iver efter at spurte af sted. Kusken holdt tøjlerne stramt for at holde igen på hestene. De syv svende arbejdede, så sveden drev trods kulden udenfor. Nu skete der noget. Lemmene i gulvene øverst i møllen åbnede sig, og det kværnede korn begyndte at løbe i floder ned gennem møllens etager, hvor svendene nu stod parate til at tappe 30 sække til kusken. Møllens gamle træværk knagede så det bragede, svendene bandt lærredssækkene til, så snart de var fyldt og smed dem op på vognen bag kusken. Først 10, så 20, nu 30. I samme øjeblik den sidste sæk var læsset, svang kusken pisken over hestene, og de for af sted ud af mølleporten, ud over marken, hvor den forsvandt i mørket. Hr. Møllermesteren og de syv svende tørrede sveden af panden. Ligesom de troede, at det hele var overstået, lød et hjerteskærende skrig. Hr. Møllermesteren bøjede hovedet, tårerne begyndte at trille ned over hans kinder. Endnu et barn i landsbyen var blevet til en saltstøtte. Hr. Møllermesteren og de syv svende gik ind og lukkede døren. Imens faldt temperaturen udenfor hurtigt og pludseligt fra 5 plusgrader til minus 30 grader, og den lille landsby blev ramt af et kraftigt isslag, som lagde sig på gader og stræder, hustage og staldbygninger. I løbet af natten tog stormen til i styrke og rev træer op med rode. Hr. Møllermester Dideriksen og hustru og de syv svende sad tavse indenfor i stuen og stirrede ind i ilden. Fortsættes næste nummer

18 Adventsfest i sognegården Gudstjenester i Sengeløse Kirke Sidste søndag i kirkeåret 23. november kl Matthæusevangeliet 11, Maria Rosted Smith Første søndag i advent 30. november kl Matthæusevangeliet 21, 1-9 Adventsfest i sognegården Merry Lisbeth Rasmussen Kirkebilen kører Anden søndag i advent 7. december kl Lukasevangeliet 21, Merry Lisbeth Rasmussen Tredje søndag i advent 14. december kl Matthæusevangeliet 11, 2-10 Merry Lisbeth Rasmussen Fjerde søndag i advent 21. december kl Johannesevangeliet 1, Merry Lisbeth Rasmussen Juleaften 24. december kl og Lukasevangeliet 2,1-14 eller Matthæusevangeliet 1, Merry Lisbeth Rasmussen Kirkebil til kl Juledag 25. december kl Lukasevangeliet 2,1-14 Merry Lisbeth Rasmussen Portvin og julekage i våbenhuset Kirkebilen kører Anden juledag 26. december kl Matthæusevangeliet 23,34-39 Merry Lisbeth Rasmussen Andagt på bostedet Holme 24. december kl Julegudstjeneste på Plejehjemmet Tirsdag d. 23. december kl Kirkebilen bestilles senest dagen før på tlf.: Første søndag i advent d. 30. november er der gudstjeneste kl Efterfølgende fejrer vi advent i sognegården med juleknas, julehygge og lidt mere julesang. Arrangementet slutter før kl , så vi kan nå at gå til juletræstænding ved gadekæret kl Alle er velkomne, og kirkebilen kører. Julemøde Onsdag d. 10. december kl er der julemøde i sognegården ved sognepræst Merry Lisbeth Rasmussen. Julemåneden er som bekendt den mørkeste tid på året. Netop i denne tid skal vi samles i sognegården, tænde lys og høre juleevangeliet, som har lydt til trøst og opmuntring for mennesker i mere end 2000 år. Vi skal selvfølgelig også synge et udvalg af de dejlige julesalmer. De sidste år er det tillige blevet en tradition, at sognepræsten har digtet et juleeventyr til oplæsning. Eventyret hedder i år Skytten på Ryttergården og den forgjorte hare. Alle er som altid velkomne. Kirkebilen kører. Julelegat Gårdejer Lars Christensen og hustru Ane Christensens legat uddeles i december måned Legatet uddeles som julehjælp til værdigt trængende med bopæl i Sengeløse Sogn. Ansøgning om julehjælp skal være sognepræsten i hænde senest onsdag d. 10. december. Alle ansøgninger stiles til sognepræst Merry Lisbeth Rasmussen Landsbygaden 70, Sengeløse, 2630 Taastrup Forny havemiljøet med belægningssten og fliser fra Frandsens Cementstøberi ApS Håndværkerbakken 1-3, Sengeløse hjemmeside: mail: * tlf.: Vi giver 10% i Sengeløse-rabat Kirkelig vejviser Sognepræst Merry Lisbeth Rasmussen Sengeløse Præstegård Landsbygaden 70 Tlf Træffetid: Tirsdag, onsdag og fredag Torsdag Eller efter aftale Graver og kirketjener Mie Andersen Træffes tirsdag til fredag, kl. 8-16, Tlf Sekretær for sognepræsten Sus la Cour Alle henvendelser skal ske i præstens kontortid. Sognemedhjælper Trine May Knutzen Tlf.: Træffes i sognegården onsdag. Formand for menighedsrådet Henny Sørensen Tlf Sengeløse Kirkes Sognegård Brug af lokalerne aftales med Merry Lisbeth Rasmussen på tlf Læs mere på hjemmesiden

19 Advents- og julekoncert i Sengeløse kirke Kom til koncert og bliv bragt i stemning til den tilstundende julehøjtid. Julefrokost i Onsdagsklubben for enker, enkemænd og andre singler Onsdag d. 3. december kl inviteres du til julefrokost i onsdagsklubben. Søndag den 7. december kl. 15 afholder Sengeløse Kirke sin årlige advents- og julekoncert i kirken. På programmet står en mængde dejlig musik af komponister som: Bach, Vivaldi, Fauré, Olsson, Rutter m.fl. Programmet er meget alsidigt, fra barokkens mestre til nulevende komponister, som engelske John Rutter. Der vil være nye og velkendte toner, ligesom udtrykket vil variere fra det inderlige til det lystigt jublende. Kirkens sanger, Sus la Cour, er solist både med koret og alene, og både hun og koret akkompagneres af pianist David Lau Magnussen, mens kirkens organist, Torben H.S. Svendsen, svinger dirigentstokken. På menuen er en traditionel julefrokost, og til kaffen skal vi have hjemmelavet Ris a la mande. Det koster som sædvanligt 75 kr. samt 10 kr. for drikkevarer. Der er tilmelding til arrangementet senest fredag d. 28. november til sognepræst Merry Lisbeth Rasmussen på tlf Vi mødes i sognegårdens lokaler Landsbygaden 68. Sogneeftermiddag Stolte kvinder viser deres nye nyttehave med grøntsager og krydderier frem Onsdag den 26. november kl kommer kirke- og kulturmedarbejder Ulla Schejbel Nielsen til Sengeløse for at fortælle om: I nødhjælpens fodspor - foredrag om en rejse til Etiopien. Ulla Schejbel Nielsen har besøgt en række projekter i det sydlige Etiopien og fortæller om, hvordan det er at rejse derud, hvor andre er vendt om. Alle er velkomne, og kirkebilen kører. Nytårskoncert i Sengeløse kirke Husk at vi igen i år byder til nytårskoncert med Operagalla i Sengeløse kirke. Dette sker søndag den 11. januar 2015, kl. 15. Sangen leveres af Duetten på Pletten - der består af sopranen Elsebeth Dreisig og tenoren Jan Lund. Mere om dette arrangement i næste nummer af Sengeløse Nyt.

20 795,-

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Krejbjerg - Nyt September 2015

Krejbjerg - Nyt September 2015 Krejbjerg - Nyt September 2015 Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn HØSTFEST Lørdag, den 19. september kl. 19.00 holdes årets høstfest i Krejbjerg Forsamlingshus. I år prøver vi at gøre det på

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj www. blistrup-graested-folkedansere.dk Marts 2015 Nr. 1 28. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Referat fra generalforsamling side 2 Bestyrelse og udvalg side 3 Sæsonprogram forår/sommer 2015 side

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

PARK NYT SKOLEPARKERNE. Vinter 2014

PARK NYT SKOLEPARKERNE. Vinter 2014 PARK NYT Vinter 2014 SKOLEPARKERNE Indhold i dette nr.: Juletræstænding 1. december side 2 Nyt fra bestyrelsen side 3 Skoleparkens Fritidsklub side 6 Julespisning 29. november side 10 Juletræsfest 30.

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale Tir 5. Maj Loppemarked sælg selv

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Afslutning d. 31. marts 2014

Afslutning d. 31. marts 2014 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2014 30. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning d. 31. marts 2014 Vi mødes kl. 18.45 i Gimsing Sognegård, hvor vi holder Struer Folkedanserforening

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia. Dag Dato Aktivitet Personale Tirs 4. nov Model for en dag vol. 2 To, Ki, Ja, Tr, Ti Tors 6. nov Butterflymøde Ki, Ja, Ca, Tirs Tors 11. nov 13. nov Svanesang Julegaveværksted Drengerøvsaften FIFA på PlayStation

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 4. Årgang nr. 27 juli / august. 2014 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 30 januar / februar 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Nyhedsbrevet. December

Nyhedsbrevet. December Nyhedsbrevet December Indhold: Leder.... Side 3 Nyt fra Holme.... Side 5 Nyt fra Absalonsgade. Side 6 Nyt fra Boenheden.. Side 7 Nyt fra KopITryk. Side 8 KopITryks julearrangement... Side 10 Tanker om..

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar

side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar Stilladsinformation nr. 64 - december 2001 side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar Navn: Ib Hansen Bopæl: albertslund Alder: 55 Start i branchen: 1975 Firma: Tillidspost: Herlev Stilladser Fanebærersuppleant

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

Ære være Gud i det højeste og på jorden! Fred til mennesker med Guds velbehag!

Ære være Gud i det højeste og på jorden! Fred til mennesker med Guds velbehag! Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 24. december 2014 Kirkedag: Juleaften/A Tekst: Luk 2,1-14 Salmer: SK & LL: 94 * 119 * 120 * 104 * 121 Koen gumler på sit hø, æslet holder sin skingre skryden

Læs mere

Sengeløsefilmen af 1972 Sengeløsefilmen De slesvigske Krige med vægt på 1864

Sengeløsefilmen af 1972 Sengeløsefilmen De slesvigske Krige med vægt på 1864 2014-15 1 3. november 2014 - Journalist Jørgen Bjerre, Sorø. Sengeløsefilmen af 1972 Mandagsaftenernes bestyrelse er på det seneste blevet opfordret til at vise Sengeløsefilmen i forbindelse med en foredragsaften

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2010

NØDEBO NIMBUS NYT. 1. kvartal 2010 NØDEBO NIMBUS NYT 1. kvartal 2010 Nødebo Nimbus Klub Nødebo Nimbus Klub er en af de gamle lokalklubber for Nimbus i Danmark, startet i 1976 som en gruppe af MC-ejere med interesse for den dansk producerede

Læs mere

Hurtigt overblik. Søndag d. 6. september: Mit liv som naver. Søndag d. 11 oktober: Sang og musik foredrag : Efterårsglød

Hurtigt overblik. Søndag d. 6. september: Mit liv som naver. Søndag d. 11 oktober: Sang og musik foredrag : Efterårsglød SØNDAGSCAFÉ I SCT. OLAI SOGNEGÅRD PROGRAM 2015/2016 SØNDAGSCAFÉ KIRKEKONCERTER ANDRE ARRANGEMENTER SCT. OLAI SOGNEGÅRD SKAGENSVEJ 210, HØJENE Arrangør: Sct. Olai menighedsråd Hurtigt overblik Søndag d.

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København StilladsInformation nr. 80 - august 2006 om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København Det lyder, som om det drejer sig om en sygdom men mine tanker går i helt andre retninger - nemlig at være

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen.

Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen. 1 Grindsted Kirke. Onsdag d. 24. december 2014 kl. 16.30. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til juleaften, Luk. 2,1-14, 1. tekstrække. Forløb Klokkeringning. Præludium. Indgangsbøn. 1. salme: DDS 94 Det kimer

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

Fodbolden. indvandrere

Fodbolden. indvandrere Fodbolden indvandrere Fodbolden indvandrere 4 Formand for Den Østlige Forening i Aalborg Øst, Salah Touska (tv) og fodboldtræner, kampfordeler og alt muligt andet i fodboldklubben, Mohamed Agha. Ildsjæl

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet med det sidste år?

Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet med det sidste år? Referat fra generalforsamling i Skals borgerforening d. 29/2-2012. Valg af dirigent: Steffen Højer-Nielsen Referent: Lone Algayer Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle

Der vil derfor sikkert også være dem, der bliver forarget på mig, når jeg siger, at de jo ikke har gjort andet end at handle Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 2. august 2015 Kirkedag: 9.s.e.Trin/A Tekst: Luk 16,1-9 Salmer: SK: 402 * 292 * 692 * 471,4 * 2 LL: 402 * 447 * 449 * 292 * 692 * 471,4 * 427 Hvis mennesker

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække.

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. 1 Nollund Kirke. Fredag d. 29. marts 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. Salmer. DDS 193 O hoved, højt forhånet (gerne Hasslers mel.). DDS 197 Min Gud,

Læs mere

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.

ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN. ÅBENT TIRSDAG OG TORSDAG 18.30-21.30 ANLÆGSVEJ 7, 4100 RINGSTED. TLF: 57 62 71 80 / 28 19 65 35 MAIL: KLUBSVANEN@GMAIL.COM WWW.KLUBSVANEN.DK Dag Dato Aktivitet Personale 1. jan Ki, Tr 6. jan Aftengymnastik

Læs mere

Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010

Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010 Nyhedsbrev -for Klub Sølyst december 2010 I denne udgave af nyhedsbrevet Kan du læse mere om: Københavner-turen 12 frikvarteret Lokalt brugerråd Åbning i julen Juleafslutning Julefrokosten Københavner-turen

Læs mere

Velkommen til en ny sæson på tennisbanerne.

Velkommen til en ny sæson på tennisbanerne. Velkommen til en ny sæson på tennisbanerne. Bestyrelsen og instruktører ønsker alle tidligere og nye medlemmer velkommen til en ny sæson. Foråret er kommet tidligere end normalt så forhåbentligt, kan vi

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

KOMMENDE ARRANGEMENTER

KOMMENDE ARRANGEMENTER Program nr. 3. 2011 (1. september - 31. december) KOMMENDE ARRANGEMENTER LINEDANCE OPSTART OKTOBERFEST MORTENS AFTEN JULEFROKOST LUCIA LÆS MERE INDE I BLADET SIDEN SIDST Sommeren er ved at gå på hæld,

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

KNU Juni DEN 2013. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36 Årgang Nr. 361. Ølstykke. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Sct. Georgs Gildet.

KNU Juni DEN 2013. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36 Årgang Nr. 361. Ølstykke. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Sct. Georgs Gildet. KNU Juni DEN 2013 Sct. Georgs Gildet Sct. Georgs Gildet Ølstykke Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36 Årgang Nr. 361 Side 1 Lisbeth Christensen Lis Larsen Ruth Pedersen Peter Hovgaard-Jensen Poul

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

1. Information om medlemsweekend år 2010. Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00

1. Information om medlemsweekend år 2010. Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00 1. Information om medlemsweekend år 2010 Lørdag den 9. oktober kl. 14.00 og søndag den 10. oktober 2010 kl. 10.00 Så nærmer sig tiden som mange af os har glædet os til et helt år hvor vi skal mødes igen

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

ARENDSE NYT Juni 2013

ARENDSE NYT Juni 2013 ARENDSE NYT Juni 2013 Sankt Hans 23. juni 2013 Indholdsfortegnelse Juni 2013 Forside Indholdsfortegnelse Forstanders indlæg Nye Priser Velkommen til nye medarbejdere Fødselsdage Referat af beboermøde April

Læs mere

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014 Sommerkursus 2014 29. juni 5. juli 2014 Musik og Teaterhøjskolen vil summe af livsglæde, musik, udendørsaktiviteter, foredrag og hyggeligt samvær for dig, som har lyst til at være en del af et fællesskab

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Gentofte Svømmeklub Nyhedsbrev - Lotte Friis Juni 2015

Gentofte Svømmeklub Nyhedsbrev - Lotte Friis Juni 2015 Gentofte Svømmeklub Nyhedsbrev - Lotte Friis Juni 2015 Hej Allesammen, Sæsonen 2014/2015, min første i Gentofte Svømmeklub, er på vej ind i de sidste spændende og afgørende uger, Selvom mange kilometer

Læs mere

Præstens hemmelighed

Præstens hemmelighed Den lå på bordet. Pia vidste, hun ikke måtte røre den, men det trak i hver en fiber i hendes krop for at kigge i den. Den var hendes fars og han havde udtrykkeligt fortalt, at ingen måtte åbne den, for

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Et pædagogisk eventyr

Et pædagogisk eventyr Et pædagogisk eventyr af Ib Goldbach KISII 1. Udgave 2012 KISII & Ib Goldbach Et pædagogisk eventyr er fortællingen om Nerpik og Neqi Der var en gang en bygd. Den hed Eqaluit. Og en gang for mange, mange

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Lyset og smerten. Glasskår er helhed, der er gået i stykker. I min kælder står også et gammelt, smukt glasfad, der har fået et skår.

Lyset og smerten. Glasskår er helhed, der er gået i stykker. I min kælder står også et gammelt, smukt glasfad, der har fået et skår. PRÆDIKEN ALLEHELGENS SØNDAG 2.NOVEMBER 2014 AASTRUP KL. 15 VESTER AABY KL. 17 Tekster: Es. 49,8-11; Åb.21,1-7; Matth. 5,13-16 Salmer: 573,571,552,549,787 Gud, lær os før din vinters gru Som æblerne, der

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Kampagnemagasin nr. 3-2008

Kampagnemagasin nr. 3-2008 Kampagnemagasin nr. 3-2008 Tønder kommune deltager i Virksomhedsdysten - og planlægger at vinde TV2 holdt formen ved lige i Af Jakob Thøger Michelsen, Konsulent MpA Tønder kommune deltager i virksomhedsdysten

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Byens Avis og dens ansatte

Byens Avis og dens ansatte Byens Avis og dens ansatte Vores avis hedder byens avis. Vi er 13 ansatte, og vi hedder Janus, Matilde Degania, Christina, Hanne, Zenia, Asger, Mads, Joachim, Frederik, Patrick, Frida og Lena. Dens ansatte

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

OPSLAGSTAVLEN. www.scthanserne.dk

OPSLAGSTAVLEN. www.scthanserne.dk Marts 2006 2 OPSLAGSTAVLEN www.scthanserne.dk Generalforsamling torsdag 16. marts kl. 19.30 Sidste tilmelding til Eventyrløbet søndag 23. april Teater & Natmad Fredag 19. maj kl. 19.30 Eventyrløbet torsdag

Læs mere

www.bylderup-online.dk

www.bylderup-online.dk Du finder dette blad også på: www.bylderup-online.dk Burkal Bylderup Seniorklub www.bylderup-online.dk Sæson: 2013 2014 Samvær, omsorg, hygge, gymnastik, kortspil, petanque, kegling, sang, computer og

Læs mere