Forslag til afbureaukratisering på det brede integrationsområde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til afbureaukratisering på det brede integrationsområde"

Transkript

1 Forslag til afbureaukratisering på det brede integrationsområde I den nuværende integrationslovgivning er der både fokus på procesregler og en resultatorienteret indsats. Kommunerne bruger mange unødige ressourcer på procesregler, der ikke giver resultater. Med både refusionsomlægning og resultattilskud har kommunerne et stort incitament til at få flygtninge og familiesammenførte i arbejde, hvorfor proceskravene bliver et forsinkende element i indsatsen. KL foreslår derfor generelt færre procesregler og mere fokus på incitamenter og resultater i den lovgivning, der regulerer integrationsindsatsen. Side 1 af 7 KL foreslår, at der gives mulighed for, at kommuner kan søge om at blive frikommune ift. alle bestemmelser vedrørende integration. Følgende er foreløbige konkrete forslag til de enkelte sektorområder. KL samler løbende forslag til afbureaukratisering ind fra kommunerne. Tidlig indsats og overlevering af oplysninger fra asylcenter til kommune KL anbefaler, at Udlændingestyrelsen tager højde for flygtningenes erhvervsmæssige kompetencer og forudsætning i visitationen til kommunerne. Det vil være hensigtsmæssigt, hvis en flygtning kommer til at bo i en kommune med jobåbninger svarende til flygtningens kompetencer og forudsætninger. Dette vil kræve, at asylansøgerne kompetenceafklares i asylfasen. KL anbefaler, at man starter integrationen allerede i overgivelsesfasen dvs. den periode, der falder mellem flygtningen har fået meddelelse om ophold til vedkommende fysisk flytter til kommunen (typisk 5-8 uger). Det vil lette flygtningenes vej til arbejdsmarkedet, hvis danskundervisning og kompetenceafklaring allerede er påbegyndt. KL mener ligeledes, at der allerede i asylfasen bør påbegyndes en formel vurdering af flygtninges evt. uddannelsesniveau. KL foreslår, at der så tidligt som muligt indsendes ansøgning om vurdering af udenlandsk uddannelse til Styrelsen for Videregående Uddannelser. For at kommunerne hurtigt kan starte en god integrationsindsats, er det nødvendigt at alle relevante oplysninger indsamles allerede i asylfasen, og overbringes elektronisk til kommunerne i en anvendelig form. Det gælder både oplysninger om sundhedsscreening, socialfaglige oplysninger og oplysninger om flygtningens aktiviteter i asylfasen.

2 Integrationsloven Regler om transportgodtgørelse i forbindelse med deltagelse i integrationsprogrammet KL foreslår, at reglerne om bevilling af transportgodtgørelse forenkles, så kommunale sagsbehandlere ikke er nødsaget til at foretage en individuel økonomisk vurdering i hvert enkelt tilfælde, og at det på en fleksibel måde er muligt at afholde transportudgifter for ydelsesmodtageres deltagelse i integrationsprogrammet (integrationsloven 23 f). Samtaler Samtaler med flygtninge bør afholdes, når det giver mening. Bestemmelserne om, at der skal være en samtale hver 3. måned medfører overflødigt arbejde i de situationer, hvor der ikke er behov for det. Kan evt. erstattes med en bestemmelse om et vist antal samtaler pr. år, men hvor der er frihed til at tilrettelægge dem i forhold til behov. Side 2 af 7 Afskaffelse af krav om 37 timers integrationsprogram KL foreslår en afskaffelse af reglen om, at integrationsprogrammet skal tilrettelægges som et fuldtidsprogram med 37 timer pr. uge, hvoraf de 7 timer kan gå til forberedelse. En afskaffelse af det fastsatte timeantal vil muliggøre et mere fleksibelt og individuelt tilrettelagt integrationsprogram. Regler om brug af Jobnet De fleste borgere, der er omfattet af integrationsloven bliver matchet aktivitetsparate. KL vurderer, at en langt større del af borgere under integrationsloven ville blive matchet jobparate, hvis der ikke var krav til at kunne begå sig på Jobnet, som kræver dansk- og it-kundskaber, på et niveau som mange flygtninge ikke har, når de påbegynder deres integrationsprogram. KL foreslår, at der bliver mulighed i integrationsloven for at blive matchet jobparat, men blive undtaget for kravene om aktiviteter på Jobnet. Helbredsvurdering af flygtninge og familiesammenførte til flygtninge KL foreslår, at reglerne om helbredsvurdering af flygtninge og familiesammenførte til flygtninge ændres, således at det er op til kommunens vurdering om den enkelte flygtning og familiesammenførte skal have udført en helbredsvurdering. Det vil lette presset på både kommuner og læger. I dag vurderer kommunerne, at mange flygtninge ikke har behov for en helbredsvurdering, dermed fører helbredsvurderingen til spild af ressourcer både hos kommuner og læger. KL foreslår desuden, at reglerne om, hvem der må udføre en helbredsvurdering af nyankomne flygtninge og familiesammenførte til flygtninge gøres mere fleksible, så andre læger end praktiserende læger kan udføre opgaven. Det gælder praksiskonsulenter ansat i kommunerne, indvandrermedicinske klinikker og andre med lægefaglig baggrund, såfremt de kan levere helbredsvurderingen til det aftalte honorar. I nogle tilfælde vil det være åbenlyst, at en flygtning skal have tilbudt en helbredsvurdering. Det foreslås derfor, at der indføres en mulighed for, at helbredsvurderingerne kan foretages i asylcentrene og tidsmæssigt ligge i overgangsfasen mellem asyl og modtagelse i kommunen.

3 Der bør fastlægges systematisk og elektronisk udveksling af sundhedsoplysninger mellem asylcenter og rette læge. Kravet om, at tilbuddet om helbredsvurdering skal afgives inden for de første tre måneder efter kommunen har overtaget integrationsansvaret, mener KL også bør gøres mere fleksibelt. Rimelighedskravet KL foreslår en afskaffelse af rimelighedskravet for ledige, der har andre udfordringer end blot ledighed, herunder personer, der er omfattet af integrationsprogrammet. Side 3 af 7 Rimelighedskravet betyder, at der skal være mindst fem ordinært ansatte pr. person, der er ansat i virksomhedspraktik eller med løntilskud, hvis virksomheden har mellem 0 og 50 ansatte (dog vil der altid kunne ansættes 1 person på særlige vilkår). Herudover kan der ansættes 1 person for hver yderligere 10 ordinært ansatte. Ansættelsesmyndigheden har ikke mulighed for at fravige dette rimelighedskrav, medmindre der er tale om ansættelse af førtidspensionister. Dette er en barriere for at kunne tilbyde virksomhedsrettede forløb på både offentlige og private arbejdspladser. Forenkling af tilbud Reglerne om virksomhedsvendte tilbud er forskellige i forskellige lovgivninger, og inden for hvert tilbud er der særlige bestemmelser om varighed og omfang. Særligt set fra et arbejdsgiversynspunkt, bliver det vanskeligt at navigere rundt i de forskellige tilbudsmuligheder. KL foreslår færre typer tilbud, men mere fleksibilitet inden for det enkelte tilbud, så der kan tilrettelægges en individuel tilpasset indsats. Personer omfattet af integrationsloven kan fx profitere af længere virksomhedsforløb. Udlændingeloven Fleksibel overtagelsesdato KL foreslår mere fleksibilitet i datoerne for modtagelse af flygtninge i kommunen. Som reglerne er nu, skal der altid ske overtagelse af integrationsansvaret den 1. i måneden, medmindre kommunen med flygtningens samtykke vælger at overtage ansvaret før tid. Det vil være hensigtsmæssigt at operere med mere fleksible overtagelsesdatoer. Økonomisk sikkerhedsstillelse Økonomisk sikkerhedsstillelse skal administreres manuelt efter fem forskellige bekendtgørelser. Reglerne om nedsættelse eller ophør af sikkerhedsstillelse er forskellige afhængigt af, hvilken bekendtgørelse, der var gældende på det tidspunkt den enkelte sikkerhedsstillelse blev oprettet. De mange forskellige regler og beløbsstørrelser sammenholdt med, at kommunerne skal administrere opgaven manuelt, udgør en betydelig administrativ byrde og giver risiko for fejl i sagsbehandlingen.

4 Det foreslås, at reglerne ensrettes således, at der kun er én bekendtgørelse, og at de beløb, som sikkerhedsstillelserne nedsættes med, bliver mindre skæve og mere brugervenlige. Danskuddannelsesloven Henvisning til danskuddannelse Reglerne om kommunernes henvisning til danskundervisning er administrativt uhyre krævende: henvisning til ét modul eller forløb af gangen, henvisning ved deltagelse i anden kommune via kommune i stedet for direkte til udbyder mv. Side 4 af 7 Desuden er der manglende fleksibilitet, når en virksomhed skal serviceres med sprogundervisning i flere kommuner, jf. branchepakker, da en udbyder som udgangspunkt kun kan tilbyde danskuddannelse i egen kommune. Fælleskommunale tolkecentre Det er ofte en udfordring at få tilstrækkeligt med kvalificerede tolke til alle sproggrupper og til alle dele af landet, og kommunerne oplever en svingende kvalitet i tolkeindsatsen. Fælleskommunale tolkecentre med videotolkning kunne være en del af løsningen på denne udfordring. Det vil sikre en større volumen af tolke på flere forskellige sprog, herunder sikre mere professionel tolkning af højere kvalitet da flere kommuner kan anvende de samme tolkebureauer uafhængigt af den geografiske afstand. Desuden spares udgifter til tolkenes transport. Det vil kræve investeringer i teknisk udstyr, der kan facilitere videotolkning, fx ipads. KL efterlyser initiativer, der understøtter, at kommunernes behov for kvalificerede tolke over hele landet kan imødekommes. Flere boliger til flygtninge KL mener generelt, at alle muligheder for etablering af et større antal billige permanente boliger bør undersøges

5 Barrierer i reglerne om boligstøtte Det er en kæmpe udfordring for kommunerne at skaffe midlertidig indkvartering (på kort sigt) og permanent boligløsning (på lidt længere sigt). Hvis ikke der kan skaffes en permanent bolig med selvstændig lejekontrakt for den enkelte flygtning, så er kommunen henvist til at lade flygtninge bo i midlertidig indkvartering i op til flere år. Det belaster kommunernes økonomi hårdt, da nettoudgiften mellem det, som kan opkræves af flygtningen, og den faktiske udgift for lejemålet påhviler kommunen uden refusion. Yderligere vil der komme en stor udfordring, når/hvis den lave integrationsydelse også kommer til at omfatte personer, der ikke har opholdt sig i Danmark i mindst 7 år ud af de seneste 8 år. Mange vil dermed få et så lavt indkomstgrundlag, så muligheden for at blive boende i nuværende bolig ikke er realistisk. Konsekvensen kan blive et stigende antal hjemløse, der i høj grad vil have konsekvenser for de enkelte udlændinges muligheder for at klare sig og i øvrigt være en belastning for den kommunale økonomi. KL mener, at det vil være hensigtsmæssig at gennemgå lejeloven og boligstøttereglerne for at rydde mulige barrierer af vejen. Side 5 af 7 Det foreslås, at reglerne om boligstøtte efterses med blik for den ekstraordinære flygtningesituation. Som reglerne er i dag, hindrer de muligheder for permanent boligplacering af flygtninge, da boligen ikke lever op til de nuværende krav i boligstøtteloven. Hjemmel i lovgivningen til at give økonomisk tilskud til permanente boliger. Der ønskes givet lovhjemmel, således at kommunerne modsat i dag, har mulighed for at give flygtninge et tilskud til huslejen, evt. i en begrænset periode. Det kan fx være i tilfælde hvor enlige flygtninge venter på familiesammenføring eller hvor kommunen ikke er i besiddelse af permanente boliger, som flygtningen kan betale. Kommunalt opkøb af villaer Det skal være muligt for kommunerne at opkøbe villaer i lokalområderne og udleje dem til flygtninge som permanente boliger. Rammerne for opkøb skal være realistiske for den kommunale økonomi, og der skal være mulighed for, at flygtningene kan få boligstøtte, selvom flere personer deles om en villa. Videre rammer for bofællesskaber Reglerne for dannelse af bofællesskaber med mulighed for boligstøtte til den enkelte flygtninge skal udvides, så flere boliger kan omdannes til bofællesskaber til flere mennesker. Der bør kigges på reglerne om frit valg af elselskab også skal gælde i bofællesskaber, samt på procedurer for hvordan faste forbrugsudgifter kan deles, når flere familier bor sammen. Større fleksibilitet i boligtyper Der findes i dag tre typer af almene boliger jf. lov om almene boliger: Familieboliger, ældreboliger og ungdomsboliger. KL mener, at boligtyperne gøres mere fleksible, så det bliver nemmere for kommunerne at imødekomme udviklingen i befolkningssammensætningen over tid, herunder boligplacering af større grupper af flygtninge.

6 Hurtigere procedure omkring ommærkning De otte kommuner med det største antal videregående uddannelsespladser fik i 2014 med en ændring i lov om almene boliger mulighed for at ommærke ældreboliger og familieboliger til ungdomsboliger, dette gælder særligt i de tilfælde, hvor der er ledige ældreboliger. Beslutning om ommærkning sker mellem kommune og den pågældende boligorganisation, men skal man søge om ommærkningsbidrag, som nedsætter huslejen, skal det godkendes i ministeriet, og det tager uforholdsmæssig lang tid. KL mener, at reglerne om ommærkningsbidrag bør ændres. Side 6 af 7 Boligindskudslån KL foreslår, at alle personer på integrationsydelse får ret til et boligindskudslån uden en foregående administrativ vurdering. Det vil lette administrationen af boligindskudslån til flygtninge. Serviceloven KL foreslår en gennemskrivning af serviceloven på de områder der har betydning for både modtagelse af flygtninge og den efterfølgende integrationsindsats, herunder finansieringsreglerne og refusionsbestemmelserne. Bekendtgørelse om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog KL ønsker, at modtagelsen af elever, der har behov for sprogstøtte i skolen kan organiseres mere fleksibelt og ud fra en lokal vurdering, med henblik på at sikre en bedre og hurtigere integration i almenområdet. KL foreslår, at alle elever fra start indskrives i den almene skole. Hvis elevernes behov for sprogstøtte betyder, at de ikke kan deltage i den almindelige undervisning, gives basisundervisning i dansk som andet sprog. Det kan være på særlige hold, som enkeltmandsundervisning eller i modtageklasser/udvidede modtageklasser eller en kombination heraf. Det bør være en lokal afgørelse ud fra en vurdering af elevernes behov, hvordan undervisningen konkret organiseres. KL forslår derfor afskaffelse af reglen om maksimalt 12 elever i en modtageklasse, afskaffelse af kravet om, at en modtageklasse højst må rumme tre klassetrin samt afskaffelse af reglen om maksimalt 7 elever på særlige hold ( 4 i bekendtgørelse om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog). Når børnene er integreret i almenområdet, kan de almindelige regler om holddannelse være begrænsende ift. fx undervisning af tosprogede børn. Transportudgifter i forbindelse med skolegang Nogle flygtninge vælger at flytte inden for kommunegrænsen i den treårige introduktionsperiode, men fastholde et tilbud om modtageklasse længere væk. Da et tilbud om modtageklasse er at regne som et specialtilbud, betyder det jf. gældende lovgivning, at kommunen skal betale for transporten.

7 Dette kan udgøre en betydelig økonomisk udgift og vanskeliggøre opretholdelsen af økonomisk bæredygtige tilbud til flygtninge. KL foreslår, at reglerne ændres, således at flygtningene selv skal betale for transporten de første tre år, hvis de vælger at bosætte sig geografisk anderledes end anvist uden for skoledistriktet. Dette vil svare til reglerne for frit skolevalg. Udsatte børn og unge KL ønsker klarhed over, hvilke regler der helt konkret skal anvendes, når børn og unge, der opholder sig i Danmark som asylansøgere eller uden et lovligt opholdsgrundlag har brug for sociale indsatser. Side 7 af 7 Herudover ønskes klarhed over, hvem der handler, træffer afgørelse og afholder udgifterne, hvis et barn uden lovligt ophold her i landet har brug for særlig støtte. KL er af den klare opfattelse, at børn og unge, der opholder sig i Danmark som asylansøgere eller uden et lovligt ophold her i landet, ikke har ret til hjælp efter servicelovens regler, og at det er Udlændingestyrelsen, der som udlændingemyndighed, beslutter og afholder udgifterne til særlige støtteforanstaltninger i sådanne sager. KL har ved brev af 26. maj 2015 rettet henvendelse til Social- og Indenrigsministeriet om sagen, men har endnu ikke fået svar. Procedure vedrørende ombytning af kørekort Hvis en flygtning vil søge om konvertering af udenlandsk til dansk kørekort, skal det ske inden for 90 dage fra flygtningen har fået bopæl i landet. Politiet sender et brev til flygtningen på dansk med anmodning om dokumentation for kørekortets ægthed direkte fra en myndighed i hjemlandet inden for en fastsat tidsfrist. Politiet forventer, at kommunen er behjælpelig med oversættelse af brevet. Hvis den rette dokumentation ikke foreligger, meddeles afslag på konvertering af kørekort. I mange tilfælde vil det ikke være muligt at skaffe dokumentation fra hjemlandet og hvis det er muligt, ønsker mange flygtninge ikke at myndigheder i hjemlandet får kendskab til flygtningens opholdsland. Konsekvensen er, at flygtninge for at kunne køre bil, skal erhverve sig et dansk kørekort og afholde udgifter forbundet hermed. Denne praksis er en barriere ift. flygtninges mobilitet og dermed kan det begrænse mulighederne for at komme i job og uddannelse. KL foreslår derfor en ændring af praksis på dette område, ligesom der må ske en forventningsafstemning ift. kommunens muligheder for tolkning af andre myndigheders breve.

En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL

En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL En styrket integrationsindsats oplæg til drøftelser med KL Danmark modtager i disse år historisk mange flygtninge. Kommunerne forventes alene i år at modtage op mod 17.000 flygtninge, ligesom der også

Læs mere

FAQ om flygtningeboliger

FAQ om flygtningeboliger FAQ om flygtningeboliger KL har svaret på en række hyppige spørgsmål vi får fra kommuner vedr. flygtningeboliger. Spørgsmål og svar fremgår nedenfor og er grupperet under følgende overskrifter, hvor også

Læs mere

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. Punkt 9. Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. 2013-22686. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalget orientering At lovforslag

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Integration på arbejdsmarkedet er en helt central del af integrationen i det danske samfund. En forstærket indsats for flygtninge og familiesammenførte

Læs mere

FAQ om flygtningeboliger

FAQ om flygtningeboliger FAQ om flygtningeboliger KL har svaret på en række hyppige spørgsmål vi får fra kommuner vedr. flygtningeboliger. Spørgsmål og svar fremgår nedenfor og er grupperet under følgende overskrifter, hvor også

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, j.nr. 2016/2333 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af integrationsloven

Læs mere

TOPARTS OG TREPARTSAFTALER

TOPARTS OG TREPARTSAFTALER TOPARTS OG TREPARTSAFTALER - FOKUS PÅ JOB OG DANSKUDDANNELSE Uddannelsesforbundets høring på Christiansborg den 21. april 2016 Oplæg ved chefkonsulent Birger Mortensen, KL Markant stigning i antal flygtninge

Læs mere

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger

Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Bilag 2 Boliger der returneres eller ikke benyttes af den boligsociale anvisning, herunder deleboliger Der er en mulighed for at boliger,

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Landssupporten 11. august 2015 Vejledningstekster til planer Gældende fra 29. juni til 11. august 2015

Landssupporten 11. august 2015 Vejledningstekster til planer Gældende fra 29. juni til 11. august 2015 Dette dokumenter indeholder vejledningsteksterne til planer. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med releasen den 29. juni 2015 til 11. august 2015 Vejledningstekst til dagpengemodtager og dimittend...

Læs mere

Orientering: Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge

Orientering: Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge Punkt 3. Orientering: Opfølgning på handleplan for boligplacering af flygtninge 2014-42050 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering opfølgning på handleplan

Læs mere

KL's bemærkninger til udkast til lovforslag om jobrettet integrationsprogram

KL's bemærkninger til udkast til lovforslag om jobrettet integrationsprogram Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Att.: Flemming Frandsen Njalsgade 72A 2300 København S (Sendt pr. mail: flf@star.dk; star@star.dk) KL's bemærkninger til udkast til lovforslag om jobrettet integrationsprogram

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse.

Målet med reformen er således, at flere kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere kommer i beskæftigelse eller uddannelse. N O T A T Kontanthjælpsreformen Status maj 2016 8. juni 2016 Mål Kontanthjælpsreformen bygger på følgende centrale intentioner: Færre personer på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Kontanthjælp må ikke

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114

Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Information om støtte til handicapbil efter Servicelovens 114 Du kan søge om støtte til køb af bil, hvis du, som følge af et varigt handicap, ikke kan få dækket dit kørselsbehov på anden måde end ved brug

Læs mere

Oversigt over ny lovgivning på integrationsområdet

Oversigt over ny lovgivning på integrationsområdet Oversigt over ny lovgivning på integrationsområdet Forslag til lov om integrationsgrunduddannelse, L188 og forslag til ændring af integrationsloven om bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge

Læs mere

21-10-2015. Sagsnr. 2015-0048014

21-10-2015. Sagsnr. 2015-0048014 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Sundheds- og Omsorgsforvaltningen NOTAT 21-10-2015 Bilag til rammeaftale mellem Københavns Kommune og BL s 1. kreds for fremtidig anvendelse af ældreboliger,

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

John Klausen. Refusionsreform 2016. Hans Reitzels Forlag

John Klausen. Refusionsreform 2016. Hans Reitzels Forlag John Klausen Refusionsreform 2016 Hans Reitzels Forlag 2 Refusionsreform 2016 Med refusionsreformen, der træder i kraft 4. januar 2016, omlægges den statslige refusion af kommunernes forsørgelsesudgifter

Læs mere

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Risskov, d. 22.marts 2013 Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Ligeværd takker for muligheden for at kommentere lovforslaget. Ligeværds overordnede

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Det er forventes, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2012.

Det er forventes, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2012. Til jobcentre, kommuner, beskæftigelsesregioner, beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsen beskæftigelsesudvalg Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Tlf. 35 28 81 00 Fax 35 36 24 11 ams@ams.dk

Læs mere

6. Normering på integrationsområdet

6. Normering på integrationsområdet Ringkøbing-Skjern Kommune Beskæftigelsesudvalget 18. maj 2015 6. Normering på integrationsområdet 15-006526 Sagsfremstilling Tilstrømningen af nye flygtninge til Ringkøbing-Skjern Kommune, har været kraftigt

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

Status på finansiering og opgaver på flygtningeområdet i Langeland Kommune

Status på finansiering og opgaver på flygtningeområdet i Langeland Kommune Status på finansiering og opgaver på flygtningeområdet i Langeland Kommune Økonomiudvalget den 05.08.2013 Udarbejdet den 08.12.2015 Langeland Kommune Økonomi og HR 1 Indhold Indledning... 3 Oversigt over

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 2 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune

NOTAT. Allerød Kommune NOTAT OPDATERET UDGAVE AF 5. MARTS 2015 Notatet er på enkelte punkter præciseret i forhold til tidligere udgave af 4. februar 2015, som blev forelagt ØU den 20. februar 2015 og byrådet den 26. februar

Læs mere

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Ansøgningspakke FO/BF2_da_030616 Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at søge om, at din opholdstilladelse ikke

Læs mere

PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED. Støtte til bil. Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning

PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED. Støtte til bil. Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning PLEJE & SUNDHED MYNDIGHED Støtte til bil Ansøgning om støtte til køb af bil samt særlig indretning I denne pjece kan du læse om, hvordan du kan ansøge om støtte til køb af bil samt særlig indretning af

Læs mere

N O T A T. Spørgsmål og svar til pulje til JobFirst

N O T A T. Spørgsmål og svar til pulje til JobFirst N O T A T Spørgsmål og svar til pulje til JobFirst 21. oktober 2015 1. Visitation og deltagelse 1.1 Spørgsmål: Har kommunen mulighed for selv at fravælge målgrupper til JobFirst, så der eksempelvis alene

Læs mere

Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge

Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge Byrådet vedtog i maj 2008 Integrationspolitikken for Skanderborg Kommune. Overordnet fremgår følgende Politiske visioner og udviklingsmål:

Læs mere

Dette brev indeholder en orientering om ændringerne af integrationsloven, danskuddannelsesloven og almenboliglovgivningen.

Dette brev indeholder en orientering om ændringerne af integrationsloven, danskuddannelsesloven og almenboliglovgivningen. Til samtlige kommuner Orienteringsskrivelse om ændringer af integrationsloven m.v. som følge af vedtagelse af lovforslag L 189 i Folketinget den 3. juni 2016 Folketinget har den 3. juni 2016 vedtaget lovforslag

Læs mere

Det skal tilføjes, at kvoten for 2016 for Aarhus Kommune er fastsat til 607. Dertil kommer følgelig familiesammenføringer mv.

Det skal tilføjes, at kvoten for 2016 for Aarhus Kommune er fastsat til 607. Dertil kommer følgelig familiesammenføringer mv. Besvarelse af spørgsmål til flygtningeområdet fra medlemmer af Beskæftigelsesudvalget Anette Poulsen, Lene Horsbøl og Marc Perera Christensen Baggrund: Forud for mødet i Beskæftigelsesudvalget d. 14. januar

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand Kvalitetsstandard Serviceloven 85 Socialpædagogisk bistand Godkendt i Byrådet den 22. november 2011 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-8216 Fremsat den 11. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Høringsmateriale vedrørende ændring af skoledistrikter og ændring af regler for frit skolevalg

Høringsmateriale vedrørende ændring af skoledistrikter og ændring af regler for frit skolevalg Høringsmateriale vedrørende ændring af skoledistrikter og ændring af regler for frit skolevalg Dato: 11-04-2011 Sagsnr.: 190-2010-28719 Dok.nr.: 190-2011-66748 Baggrund Børne- og Skoleudvalget har vedtaget

Læs mere

Landssupporten 8. januar 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 11. januar 2016

Landssupporten 8. januar 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 11. januar 2016 Dette dokumenter indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med releasen den 11. januar 2016. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst i dokumentet.

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes Notat Til: Vedrørende: Social- Seniorudvalget Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelser. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelse efter

Læs mere

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Fra d. 15. januar 2010 er ansættelseskravene til lærere på AMU og

Læs mere

Integrationspolitik for Morsø Kommune

Integrationspolitik for Morsø Kommune S u n d h e d / I n t e g r a t i o n Integrationspolitik for Morsø Kommune Januar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning 1.1 Integrationspolitikkens målsætninger side 3 1.2. Integrationspolitikkens indsatsområder

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Plejebolig. Kvalitetsstandard

Plejebolig. Kvalitetsstandard Plejebolig Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for plejebolig Denne pjece indeholder kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om plejebolig. Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af det serviceniveau,

Læs mere

og psykiske lidelser og handicaps, og hvad vil ministeren gøre for at hjælpe disse mennesker til at få en tryg tilværelse?

og psykiske lidelser og handicaps, og hvad vil ministeren gøre for at hjælpe disse mennesker til at få en tryg tilværelse? Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 103 Offentligt T A L E Samrådstale til samrådsspørgsmål A og B om L 113 (fredag den 26. februar) (Det talte ord gælder) Samrådsspørgsmål

Læs mere

Lov om social service 97, Ledsagerordning

Lov om social service 97, Ledsagerordning Lov om social service 97, Ledsagerordning Servicelovens 97: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under folkepensionsalderen, jf. 1 a i lov om social pension, dog

Læs mere

Orientering om toparts- og trepartsforhandlinger på integrationsområdet 2016

Orientering om toparts- og trepartsforhandlinger på integrationsområdet 2016 Punkt 8. Orientering om toparts- og trepartsforhandlinger på integrationsområdet 2016 2016-016937 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets orientering om toparts-

Læs mere

1. Er grænsegængere berettiget til alle sociale ydelser?

1. Er grænsegængere berettiget til alle sociale ydelser? Bilag 1: Uddybning af spørgsmål til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om grænsegængernes ret til sociale ydelser og administration af dette Reglerne om grænsegængere, har

Læs mere

Forslag til principper for fremtidige internationaliseringsregler

Forslag til principper for fremtidige internationaliseringsregler Forslag til principper for fremtidige internationaliseringsregler Det kræver færre og mere smidige uddannelsesregler, hvis de danske universiteter skal have gode muligheder for at deltage i internationale

Læs mere

Hovedpunkterne i topartsaftalen Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge, der er indgået mellem regeringen og KL

Hovedpunkterne i topartsaftalen Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge, der er indgået mellem regeringen og KL Bilag 2 - Notat Hovedpunkterne i topartsaftalen Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge, der er indgået mellem regeringen og KL Baggrund Nedenstående er alene en orientering om hovedindholdet

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

Beskatning af tilflyttere nyt styresignal

Beskatning af tilflyttere nyt styresignal - 1 Beskatning af tilflyttere nyt styresignal Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Spørgsmålet om indtræden af skattepligt ved tilflytning til Danmark eller ved den blotte erhvervelse af bopæl

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE kort fortalt 2 KÆRE FORÆLDRE Sprog er et vigtigt redskab til at kunne sætte ord på sine følelser og meninger. Børns sproglige udvikling i de første leveår

Læs mere

Tabel 2: Oversigt over tilgang af flyg 2012 2013 2014 Opr. BO I 2015

Tabel 2: Oversigt over tilgang af flyg 2012 2013 2014 Opr. BO I 2015 Tabel 2: Oversigt over tilgang af flyg 2012 2013 2014 Opr. BO I 2015 budget Integration BOF I 2015, Antal 2015 Ny tilgang flygtninge*) 10 15 31 23 73 Fuldtidspersoner, som modtager kontanthjælp til flygtninge.

Læs mere

Løntilskud Offentlig virksomhed

Løntilskud Offentlig virksomhed Løntilskud Offentlig virksomhed Undgå misbrug af løntilskudsjob I denne pjece kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, og hvor du som tillidsrepræsentant kan søge mere information om løntilskudsjob.

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Marts 2009 AKTIVERING

Marts 2009 AKTIVERING Marts 2009 AKTIVERING for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E 3 INDHOLD 1. Du er under 25 år og uden uddannelse side 4 2. Du er under 25 år og uden uddannelse, men har mindst 2 års

Læs mere

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg

Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Til samtlige kommuner, jobcentre, arbejdsløshedskasser, Beskæftigelsesankenævn og Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg Skrivelse om ny bekendtgørelse om kommunernes ret til refusion af udgifterne til kontant-

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Landssupporten 10. maj 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 12. maj 2016

Landssupporten 10. maj 2016 Vejledningstekster til planer Gældende pr. 12. maj 2016 Dette dokument indeholder vejledningsteksterne til Min plan. Vejledningsteksterne er gyldige fra og med den 12. maj 2016. Oversigt over vedledningstekstsituationerne findes til sidst i dokumentet. Vejledningstekstsituation

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 23. marts 2015 Dok.: 1547174 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen

Læs mere

Politik for integration

Politik for integration Politik for integration Nordfyns Kommune 2016-2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Hvorfor denne politik?... 3 Hvem henvender integrationspolitikken sig til?... 3 Hvad vil vi med politikken?... 3 Hvad

Læs mere

Skrivelse med orientering om de væsentligste regler og lovgivningsmæssige forpligtelser på forsorgshjems- og krisecenterområderne m.m.

Skrivelse med orientering om de væsentligste regler og lovgivningsmæssige forpligtelser på forsorgshjems- og krisecenterområderne m.m. Til samtlige kommuner, regioner m.fl. Dato: Skrivelse med orientering om de væsentligste regler og lovgivningsmæssige forpligtelser på forsorgshjems- og krisecenterområderne m.m. Kommunerne har det fulde

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Udkast til. Forslag. til

Udkast til. Forslag. til Udkast 5. april 2016 Udkast til Forslag til Lov om ændring af integrationsloven, danskuddannelsesloven, lov om almene boliger m.v. og forskellige andre love (Bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge,

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Lars Tiede Barsballe Sagsnr.: 15.00.00-P-11-9-14 Dato 22.10.2014

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Lars Tiede Barsballe Sagsnr.: 15.00.00-P-11-9-14 Dato 22.10.2014 Økonomi og Administration Sagsbehandler: Lars Tiede Barsballe Sagsnr.: 15.00.00-P-11-9-14 Dato 22.10.2014 Gennemgang af flygtninge og integrationsområdet Baggrund Med udgangspunkt i et ønske fra et medlem

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU alm. del Bilag 6 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Samråd tirsdag den 25. september 2012 Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent

Læs mere

PA3. Ansøgningsskema. Ansøgning om laissez-passer til udlænding i Danmark

PA3. Ansøgningsskema. Ansøgning om laissez-passer til udlænding i Danmark Ansøgningsskema Ansøgning om laissez-passer til udlænding i Danmark Hvad kan du bruge dette skema til? Du kan bruge dette ansøgningsskema til at søge om: Laissez-passer Du kan få udstedt laissez-passer,

Læs mere

Bekendtgørelse om fritagelse af fysiske personer fra tilslutning til Offentlig Digital Post m.v.

Bekendtgørelse om fritagelse af fysiske personer fra tilslutning til Offentlig Digital Post m.v. BEK nr 1553 af 18/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Digitaliseringsstyrelsen, j.nr. 2013-6211-331 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

ANSØGNING OM REFUSION af udgifter til behandling i EU/EØS-lande eller Schweiz efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort

ANSØGNING OM REFUSION af udgifter til behandling i EU/EØS-lande eller Schweiz efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort ANSØGNING OM REFUSION af udgifter til behandling i EU/EØS-lande eller Schweiz efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort 1) Personoplysninger Navn CPR-nummer Adresse Postnummer og by Telefonnummer E-mail

Læs mere

Målgruppen for forsøget er socialt udsatte borgere med ophold på forsorgshjem.

Målgruppen for forsøget er socialt udsatte borgere med ophold på forsorgshjem. Frikommune forsøg Rehabilitering af borgere på forsorgshjem Ansøgning til frikommuneforsøg Odense Kommune og andre kommuner i Region Syddanmark ønsker sammen at ansøge om tilladelse til at afprøve et frikommuneforsøg

Læs mere

Kvalitetsstandard for fleksjob

Kvalitetsstandard for fleksjob Kvalitetsstandard for fleksjob Introduktion Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Ud fra en konkret, individuel vurdering kan Greve Kommune tilbyde fleksjob til borgere,

Læs mere

Sagsforløb i forbindelse med ansøgning om særlig støtte og specialpædagogiske pladser 2016-2017

Sagsforløb i forbindelse med ansøgning om særlig støtte og specialpædagogiske pladser 2016-2017 Sagsforløb i forbindelse med ansøgning om særlig støtte og specialpædagogiske pladser 2016-2017 For private institutioner kan der søges om støttemidler til børn. For alle institutioner kan der søges om

Læs mere

Notat. Analyse af anvendelsen af udlagte støttemidler for 2014, samt det specialiserede område for børn 0 6 år. April 2015. Sags-id: 28.00.

Notat. Analyse af anvendelsen af udlagte støttemidler for 2014, samt det specialiserede område for børn 0 6 år. April 2015. Sags-id: 28.00. Notat Analyse af anvendelsen af udlagte støttemidler for 2014, samt det specialiserede område for børn 0 6 år. April 2015 Sags-id: 28.00.00-P05-1-15 Side 1 Indhold Sammenhæng... 3 Udlægning af støttemidler

Læs mere

Meddelelse om servicelovens anvendelsesområde i forhold til asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold

Meddelelse om servicelovens anvendelsesområde i forhold til asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold Til samtlige kommuner Til KL Sagsnr. 2015-9324 Doknr. 364836 Dato 01-07-2016 Meddelelse om servicelovens anvendelsesområde i forhold til asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold 1. Indledning Der

Læs mere

De unge i kontanthjælpsreformen. Oplæg på temadag om unge den 13. november 2013 v/ Rikke Hassett, Arbejdsmarkedsstyrelsen

De unge i kontanthjælpsreformen. Oplæg på temadag om unge den 13. november 2013 v/ Rikke Hassett, Arbejdsmarkedsstyrelsen De unge i kontanthjælpsreformen Oplæg på temadag om unge den 13. november 2013 v/ Rikke Hassett, Arbejdsmarkedsstyrelsen Disposition Baggrund for reformen Intentionerne med reformen Indholdet i reformen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Lovforslag nr. L 183 Folketinget 2013-14 Fremsat den 30. april 2014 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 156 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 156 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 156 Offentligt Ministeren Dato: 10. februar 2011 J.nr.: 11/04028 Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik

Læs mere

Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste.

Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste. Punkt 2. Forretningsgang for udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste. 2013-49399. Borgmesterens Forvaltning indstiller, at Magistratens godkender, at den nuværende forretningsgang for udbetaling af tabt

Læs mere

Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden) Arbejdsmarkedsstyrelsen Niels Bülow Mie Skovbæk Mortensen Holmens Kanal 20 1016 København K Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

Læs mere

Bekendtgørelse om plejefamilier

Bekendtgørelse om plejefamilier BEK nr 1554 af 18/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 11. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Spørgsmål AD Hvilke konsekvenser får det for landbrugsskolerne, at tilsynsrapporter fra ministeriet viser adskillige alvorlige fejl, og hvilke initiativer vil ministeren

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Eksempel konkret sag med enlig mor og 2 børn, før og efter loftregel.

Eksempel konkret sag med enlig mor og 2 børn, før og efter loftregel. Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 280068 Brevid. 2302095 Ref. AHA Dir. tlf. 46 31 78 50 anneh@roskilde.dk 29. marts 2016 NOTAT: Kontanthjælpsændringer i 2016 Loven om det nye kontanthjælpsloft

Læs mere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Info om: Kommunal dagpleje - der er d.d. 57 kommunale dagplejere. Godkendes og ansættes af Tønder Kommune til pasning af 4 børn med mulighed

Læs mere

Titel: Strategi for integration af flygtninge i Halsnæs Kommune 2016

Titel: Strategi for integration af flygtninge i Halsnæs Kommune 2016 Notat Sagsnr.: 2015/0004938 Dato: 13. august 2015 Titel: Strategi for integration af flygtninge i Halsnæs Kommune 2016 Sagsbehandler: Annie Lucca Løkke Vestergaard Udviklingskonsulent I Halsnæs Kommune

Læs mere

Løntilskud Privat virksomhed

Løntilskud Privat virksomhed Løntilskud Privat virksomhed Undgå misbrug af løntilskudsjob I denne pjece kan du læse mere om, hvad du som tillidsrepræsentant skal være opmærksom på, og hvor du kan søge mere information om løntilskudsjob.

Læs mere