Høring af forslag til løsninger ved den beskadigede dæmning i Giver Å ved Vilhelmsborg. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring af forslag til løsninger ved den beskadigede dæmning i Giver Å ved Vilhelmsborg. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune"

Transkript

1 Høring af forslag til løsninger ved den beskadigede dæmning i Giver Å ved Vilhelmsborg Side 1 af 10 Der er stor interesse for, hvad Aarhus Kommune vil gøre i Giber Å ved den beskadigede dæmning ved Vilhelmsborg. Teknik og Miljø sender derfor tre mulige forslag i fire ugers offentlig høring fra 29. januar 2016 til 26. februar Har du bemærkninger, anbefalinger eller synspunkter til sagen, kan du sende dem til Aarhus Kommune, Center for Miljø og Energi, Grøndalsvej 1, Postboks 4049, 8260 Viby J. eller elektronisk til miljoeogenergi@aarhus.dk senest den 26. februar Aarhus Kommune vil efterfølgende tage stilling til valg af løsning. Herefter skal projektet godkendes efter de relevante love (bl.a. vandløbslov og vejlov). Det indebærer ny høring og efterfølgende godkendelse af den valgte løsning. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og landbrug Grøndalsvej 1C, Postboks Viby J Telefon: Direkte telefon: miljoeogenergi@aarhus.dk Sag: 15/ Sagsbehandler: Henning Hermansen/ Bjarke Ibsen Dehli/ Helle Holm Vinther Figur 1. Luftfoto Vilhelmsborg med søen nord for bygningerne, 2015.

2 Baggrund Natten til lørdag den 5. september 2015 regnede det meget kraftig i oplandet til Giber Å, hvor der i løbet af natten kom mere end 45 mm vand. Det førte til at vejdæmningen ved Vilhelmsborg blev overskyllet og en stor del af dæmningen skred sammen. Hovstien blev dermed lukket for trafik. Side 2 af 10 Der skal derfor tages stilling til, om dæmningen skal repareres og søen bevares, eller om søen skal nedlægges og Giber Å føres tilbage til sit naturlige forløb. Der er ikke akut fare for et totalt dæmningsbrud, og dæmningen kan ligge afspærret i perioden indtil en permanent løsning kan gennemføres. Figur 2. Oversigtskort Vilhelmsborg. Hovstien føres over Giber Å på den dæmning som skabte Vilhelmsborg Sø. Området ved Vilhelmsborg Herregården Vilhelmsborg med omliggende jorder ejes af Aarhus Kommune. Nord for bygningerne løber Giber Å i østlig retning fra Tranbjerg til udløb i Aarhus Bugt (Figur 5). Ved Vilhelmsborg er åen opstemmet med en dæmning, så der er dannet en sø på 1,9 ha omkranset af skov. Umiddelbart vest for søen løber åen gennem et tilgroet moseområde, nedstrøms søen løber åen gennem en markant ådal med skovbevoksning. Den lille kommunevej Hovstien forbinder Vilhelmsborgvej og Langballevej. Hovstien går gennem Vilhelmsborg og passerer Giber Å på dæmningen.

3 Dæmningens historie Vilhelmsborg er kendt tilbage fra 1400-tallet. På det tidspunkt under navnet Skrumstrup. Den toetages hovedbygning blev opført i Side 3 af 10 Dæmningen ved Vilhelmsborg blev etableret omkring år Formålet var dels at sikre en stabil vandforsyning til Fulden Mølle og Skovmøllen længere nedstrøms i systemet og dels at producere mekanisk trækkraft og senere elektricitet til Vilhelmsborg. Der har ikke været en egentlig vandmølle ved Vilhelmsborg. Vandet til mekanisk trækkraft og elektricitet blev udnyttet syd for den nuværende frisluse, hvor en nu nedlagt sluse leverede vandet til turbinen. Kanalen fra dette bygværk og ud til Giber Å kan genfindes i dag som en terrænfordybning nedenfor dæmningen. Vandkraften i Giber Å er for længst ophørt, hvorfor dæmningen ikke længere tjener et praktisk formål i forbindelse med vandkraft. Figur 3. Den uregulerede Giber Å ved Vilhelmsborg inden opstemningen blev anlagt. Vilhelmsborg Hgd., Mårslet ( ).

4 Vandmiljø og havørred Staten har vedtaget målsætninger for vandområderne i henhold til EU's vandrammedirektiv. Det er kommunens opgave, at sørge for at opfylde målsætningerne i de statslige vandområdeplaner gennem nødvendige tiltag inden 2021 dog senest Side 4 af 10 Giber Å s målsætning er opfyldt på strækningen fra Oddervej og til udløbet i Aarhus Bugt. Fra Oddervej og opstrøms til opstemningen ved Vilhelmsborg Sø er tilstanden moderat, og målsætningen er ikke opfyldt. Opstrøms opstemningen ved Vilhelmsborg Sø er der kun på en enkelt strækning gennem Mårslet by en god økologisk tilstand, og dermed målopfyldelse. For de resterende strækninger er tilstanden moderat eller dårlig og dermed uden målopfyldelse. Opstemningen af søen betyder, at Giber Å opstrøms søen er stuvningspåvirket på flere hundrede meter, så vandløbet her er unaturligt dybt og langsomt flydende. Det medfører, at der ikke er smådyr eller en fiskebestand svarende til vandløbets målsætning på disse strækninger. Vilhelmsborg Sø har desuden en negativ påvirkning på åens miljøforhold både opstrøms og nedstrøms søen. Specielt om foråret er hele vandløbsbunden nedstrøms søen dækket af kiselalger. Det har en negativ påvirkning på både smådyrene i vandløbet og på de ørredæg der ligger i gruset. Vandtemperaturen i søen kan nå op over 24 grader om sommeren. Det er unaturligt højt for et vandløb og påvirker både fisk og smådyr negativt. Selve Vilhelmsborg Sø er levested for enkelte fisk og andre dyr og planter, som foretrækker søer frem for vandløb. Det drejer sig om almindelige arter som gedde, skalle, aborre, ål og udsatte karper, samt andefugle. Adgang og rekreative forhold Den tværgående Hovsti er offentlig og benyttes primært som smutvej mellem Langballe og Vilhelmsborg. Hestesportscenteret Vilhelmsborg benytter desuden vejen som adgangsvej til ridearealer nord for åen ligesom den nuværende forpagter af Vilhelmsborgs jorde nord for åen benytter vejen med mindre landbrugsmaskiner. Der er i dag gode adgangsforhold på skovstierne omkring Vilhelmsborg samt på en trampesti rundt om søen. Hovstien indgår i kommunens net af rekreative cykelruter. Aarhus Kommune har som ejer givet adgang til fiskeri i Vilhelmsborg Sø langs en stor del af søens bred. Der er ikke adgang til fiskeri i Giber Å op- og nedstrøms søen.

5 Planer og fredningsforhold Området ved Vilhelmsborg indgår i flere udpegninger i kommuneplan Her skal specielt nævnes udpegning som økologisk forbindelse, del af landskabsringen samt værdifuldt kulturmiljø (Herregård og herregårdslandskab). Opdæmningen af Giber Å er et af syv bærende elementer for herregårdslandskabet. Hovstien er endvidere udpeget som del af det rekreative cykelnet. Side 5 af 10 I Aarhus Kommunes spildevandsplan er der af hensyn til Giber Å s målsætning og fiskebestand fastsat et lokalt miljømål med krav om en vandføring på mindst 100 l/s i hele åen. Kravene i de statslige vandplaner fremgår af det tidligere afsnit om vandmiljø og havørred. Giber Å og søen er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, umiddelbart opstrøms søen er ådalen registreret som mose (mosen har en ringe estimeret naturtilstand). Der er ingen fredninger i nærområdet ved dæmningen og søen. Vilhelmsborg Hovedbygning samt smedjen er registreret som fredede og bevaringsmæssige bygninger.

6 Forslag til løsninger Bevarelse af søen (1) Dæmningen renoveres og frislusen forbedres med et automatisk stemmeværk for at reducere risikoen for fremtidige oversvømmelser af dæmningen. Side 6 af 10 Søen fyldes med tiden naturligt op med sand og mudder fra Giber Å. Der er allerede aflejret store mængder i søen, som fortsat bliver mindre og mindre. Der vil derfor på et tidspunkt blive behov for at foretage en oprensning af det aflejrede sand og mudder. Nedlæggelse af søen (2) Søen nedlægges ved at føre et stort rør med Giber Å gennem dæmningen i naturlig dybde. Hovstien bevares som asfalteret kommunevej på dæmningen, eller (3) søen nedlægges ved at fjerne dæmning og vej. Der anlægges en vendeog P-plads med adgang til områdets stier og en ny asfalteret cykelsti vest for den nuværende dæmning, så den rekreative cykelrute bevares. Der vil blive behov for lokalt at omlægge aflejret sand og mudder fra søbunden, så Giber Å kan komme til at løbe i sit gamle forløb. Undersøgelser har vist, at det er teknisk muligt at lægge det indenfor den gamle søbund. Figur 4. Giber Å's forløb. Lyseblå nuværende forløb med sø. Mørkeblå oprindeligt forløb inden opstemningen blev anlagt.

7 Konsekvenser Landskab Bevares søen, vil områdets nuværende landskabelige karakter bevares i en længere årrække fremover. På grund af den løbende naturlige aflejring af sand og mudder på søbunden, vil søens størrelse med tiden reduceres og den vil gro til. Det er allerede sket på de vestligste ca. 200 m af den oprindelige sø. Søen kan derfor på sigt kun bevares, hvis den oprenses. Ved en oprensning skal søens forurenede sediment køres bort til godkendt jordrens. Side 7 af 10 Nedlægges søen vil det oprindelige landskab med en naturligt slynget å træde frem. Det svarer til situationen, da Vilhelmsborg blev anlagt, da dæmningen først blev anlagt flere år efter herregårdens etablering. Natur og miljø Bevares søen ændres områdets natur- og miljøværdier umiddelbart ikke. På sigt vil søen fyldes op og gro til medmindre den oprenses. Der kan ikke forventes målopfyldelse i forhold til de statslige vandområdeplaner for længere strækninger af Giber Å, da målopfyldelse vil kræve at dæmning og sø fjernes. Det er både uhyre vanskeligt at lave en effektiv fiskepassage ved dæmningen, og derudover er selve søen med til at forringe miljøtilstanden op- og nedstrøms uanset passageforholdene. Nedlægges søen forsvinder vandfladen og et mindre moseområde afvandes. Til gengæld skabes der fri passage i vandløbet. Fjernelse af opstemningen vil effektivt åbne for fiskenes adgang til halvdelen af Giber Å s opland, der ligger ovenfor Vilhelmsborg. Der genskabes ca. 700 m naturligt vandløb med stort fald og med mulighed for en meget høj vandløbskvalitet, og dermed også målopfyldelse i forhold til de statslige vandplaner. Der bliver fri passage for bl.a. havørreder, så bestanden kan blive selvreproducerende. Dermed er der ikke behov for kompensationsudsætning af yngel og større ørreder, og det rekreative fiskeri i Aarhus Bugt kan forøges med ca havørreder/år. Løsningen understøtter spildevandsplanens store investeringer i returpumpning af rent renset spildevand til Giber Å af hensyn til fiskebestanden. Derudover vil det nye vandløbsforløb gavne en række mindre almindelige fuglearter, bl.a. vandstær, isfugl og bjergvipstjert. Kulturhistorie Bevares søen bevares det landskab som blev skabt ved dæmningens anlæggelse i 1870, og som derfor har været til stede i 150 år. Opdæmningen af Giber Å er et af syv bærende elementer for herregårdslandskabet. Fjernes søen genskabes landskabet fra perioden før dæmningens anlæggelse. Hele eller dele af dæmningen kan evt. bevares for at markere dens tidligere beliggenhed.

8 Det kulturhistoriske landskab med vandmøller og mølledamme er bevaret ved de tre nedstrøms liggende møller. Her er indenfor de seneste ca. 10 år investeret i bevarelse af mølledammene og fiskepassage ved Fulden mølle og Skovmøllen. Mølledammen ved Rokballe mølle eksisterer stadigt, og var oprindelig den mølle som hørte til Vilhelmsborg. Ved Vilhelmsborg har der ikke været en tilsvarende en mølle. Side 8 af 10 Klimatilpasning og sikkerhed for borgerne Der er altid potentiel risiko for brud på en dæmning og regnvejret i september viste, at der hurtigt kan opstå kritiske situationer. Klimaændringerne betyder, at vi i fremtiden oftere vil få skybrud og mere intensiv regn. Bevares søen og dæmningen er der fortsat risiko for fremtidige dæmningsbrud uanset styringssystemer. Nedlægges søen fjernes risikoen for nedenfor liggende husstande og skovgæster. Adgangsforhold Hovstien er ikke eneste adgangsvej til området beboelser. Vejen anvendes primært landbrugsmæssigt af mindre maskiner, rekreativt samt som smutvej. Nedlæggelse af vejen vurderes derfor ikke at få væsentlig trafikal betydning. En asfalteret cykelsti vil bevare den rekreative cykelrute gennem området, hvis dæmningen med vejen fjernes. Områdets eksisterende trampe- og gangstier vil uanset løsningsmodel forbedres i forbindelse med at området i Friluftsplanen er udpeget som et af de 9 grønne udflugtssteder i landskabsringen. Rekreative forhold Bevares søen bevares de rekreative muligheder som de er i dag, med mulighed for fiskeri i søen og den landskabelige oplevelse ved søen og dæmningens frisluse med vandfaldet. Nedlægges søen forsvinder muligheden for fiskeri i søen, og landskabsoplevelsen skifter karakter til en ådal med et naturligt slynget vandløb med stort fald.

9 Økonomi Omkostningerne til gennemførelse af de tre principielle løsningsmodeller hvor nutidsværdien af de ændrede årlige driftsudgifter er indregnet er: Side 9 af Søen bevares med nyt automatisk stemmeværk: 0,9 mio. kr. Hertil kommer omkostninger til en kommende oprensning af søsediment samt omkostninger til at opfylde statens målsætninger inden 2021/2027, hvorfor bevarelse af søen på sigt vil være væsentligt dyrere. 2. Søen nedlægges og Hovstien bevares på dæmningen: 1,8 mio. kr. Giber Å s miljømål opfyldes ved denne løsning. 3. Sø og dæmning fjernes og ny asfaltsti anlægges: 2,7 mio. kr. Giber Å s miljømål opfyldes ved denne løsning. Hvad mener kommunens lokale råd? Det Grønne Råd anbefaler, at Giber Å føres tilbage til sit oprindelige forløb uden en sø. Det Grønne Råd er rådgivende for Aarhus Kommune, og er med til at sikre en bred og kvalificeret dialog i forbindelse med emner i tilknytning til kommunens arbejde indenfor naturbeskyttelse og naturforvaltning. Rådet består af repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet i Aarhus Bugt, Idrætssamvirket Aarhus, Landboforeningerne, Østjydsk Familielandbrug, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Fællesrådene i Aarhus, Jagtforeningernes kommunale fællesråd, Dansk Skovforening og Dansk Botanisk Forening. Lokalt Kulturmiljøråd anbefaler, at dæmningen udbedres og at sluse, opstemning og sø opretholdes. Rådet er et upolitisk, uvildigt og fagligt råd, der udtaler sin uforbeholdne faglige tilkendegivelse baseret på arkitektoniske og kulturhistoriske værdier. Rådet består af repræsentanter fra Akademisk Arkitektforening, Moesgård Museum, Den Gamle By, Foreningen for Bykultur i Aarhus, Aarhus Stadsarkiv og Arkitektskolen Aarhus. Dine bemærkninger til høringen Aarhus Kommune er i høringen specielt interesseret i, om du anbefaler at søen fjernes eller bevares, og hvorfor, Har du andre ideer, speciel viden eller spørgsmål er du også meget velkommen til at indsende dem.

10 Figur 5. Oversigtskort over Giber Åens opland med markering af særlige lokaliteter. Side 10 af 10

Naturgenopretning for fisk i danske vandløb

Naturgenopretning for fisk i danske vandløb Naturgenopretning for fisk i danske vandløb Naturlige vandløbsprojekter skaber naturlige fiskebestande Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Der er mange slags fisk i vandløbene, og de trives alle

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen.

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen. Bilag 17 NOTAT Notat Projekt Vådområdeprojekt Alling Å Kunde Naturstyrelsen Kjeld Lundager Jørgensen Notat nr. 2 Dato 07-02-2012 Til Fra Kopi til Kjeld Lundager Jørgensen Mads Bøg Grue Peter Bønløkke Adamsen

Læs mere

Godkendelse til at omklassificere det offentlige vandløb Lille Kobberbæk på en strækning

Godkendelse til at omklassificere det offentlige vandløb Lille Kobberbæk på en strækning Svendborg Andels-Boligforening Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Godkendelse til at omklassificere

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

27 afgørelse om ikke-godkendelsespligt til etablering af et nyt maskinhus/værksted på Mejlbyvej 151, Skaarup, 9610 Nørager.

27 afgørelse om ikke-godkendelsespligt til etablering af et nyt maskinhus/værksted på Mejlbyvej 151, Skaarup, 9610 Nørager. Center Natur og Miljø Brian Andersen Mejlbyvej 151, Skaarup 9610 Nørager Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Journalnr: 09.17.15-P19-8-16 Ref.: Lene Marie Hansen

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

Notat om oversvømmelser december 2015

Notat om oversvømmelser december 2015 Notat om oversvømmelser december 2015 Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Anlæg Indledning I det følgende vil forvaltningen først opridse kommunens opgaver på vandløbsområdet for at fortælle om rammerne

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Vigtigste kommentarer i høringssvar ændring

Vigtigste kommentarer i høringssvar ændring 24-09-2012 Til behandling af vandhandleplanen Sagsnr. 2012-150748 Dokumentnr. 2012-756171 Sagsbehandler Lars Anker Angantyr Oversigt over indkomne høringssvar til Københavns s vandhandleplan 2012 Del 1:

Læs mere

19.00-19.10 Velkomst Charlotte Green, Favrskov Kommune Birgitte Henriksen / Ole Kirk, Vejdirektoratet

19.00-19.10 Velkomst Charlotte Green, Favrskov Kommune Birgitte Henriksen / Ole Kirk, Vejdirektoratet BORGERMØDER UDBYGNING AF RUTE 26 ÅRHUS-SØBYVAD HAMMEL 9. NOVEMBER 2010 OG SABRO 11. NOVEMBER 2010 DAGSORDEN FOR MØDET 19.00-19.10 Velkomst Charlotte Green, Favrskov Kommune Birgitte Henriksen / Ole Kirk,

Læs mere

Det Grønne Råd. Onsdag den 18. november 2015. Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Det Grønne Råd. Onsdag den 18. november 2015. Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Det Grønne Råd Onsdag den 18. november 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden for aktuelt møde 2. Opfølgning på referat fra sidste møde 3. Meddelelser og orientering A. Planstrategi 2015 v. Mogens

Læs mere

Godkendelse til at nedklassificere det offentlige vandløb Flinterenden

Godkendelse til at nedklassificere det offentlige vandløb Flinterenden Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 kulturogplan@svendborg.dk www.svendborg.dk Godkendelse til at nedklassificere det offentlige vandløb

Læs mere

Vejledning til vedligholdelse af vandløb

Vejledning til vedligholdelse af vandløb Vejledning til vedligholdelse af vandløb Vejledning til at vedligeholde vandløb Det er vigtigt at vide hvad der er tilladt inden du går i gang med at oprense dine vandløb. Herved kan undgås lange, tunge

Læs mere

Center for Teknik, Miljø og Klima Natur og Vand

Center for Teknik, Miljø og Klima Natur og Vand Modtag din post digitalt - Tilmeld dig via NemBorger på www.helsingorkommune.dk Center for Teknik, Miljø og Klima Mørdrupvej 15 3060 Espergærde tmk@helsingor.dk Center for Teknik, Miljø og Klima Natur

Læs mere

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Foto eller oversigtskort Januar 2016 Opfordring til debat FDM har søgt om permanent tilladelse til

Læs mere

Præsteskoven ved Idyllendal

Præsteskoven ved Idyllendal Præsteskoven ved Idyllendal Plejeplan for fredning 2015-2022 Indhold Baggrund... 2 Fredningens formål... 2 Fredningsområdet... 3 Plejeplanens formål... 3 Nuværende naturtilstand... 4 Skoven... 4 Engene...

Læs mere

03-10-2014 14/17737. CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg

03-10-2014 14/17737. CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg 03-10-2014 14/17737 CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg Landzonetilladelse til at opsætte tre nye legeredskaber på ejendommen matr.nr. 72 Pøl, Nordborg, der ligger på Købingsmarkvej

Læs mere

Du har fået landzonetilladelse til at opførelse af maskinhal på 968 m² på matr. nr. 8b Linde By, Linde beliggende Lindegårdsvej 40, 8981 Spentrup.

Du har fået landzonetilladelse til at opførelse af maskinhal på 968 m² på matr. nr. 8b Linde By, Linde beliggende Lindegårdsvej 40, 8981 Spentrup. Mogens Andreasen Lindegårdsvej 40 8981 Spentrup Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 04-05-2016 / 01.03.03-P16-44-16 Landzonetilladelse Du

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Høring - ansøgning om vådområde i Kongsøre Skov

Natur, Miljø og Trafik Høring - ansøgning om vådområde i Kongsøre Skov Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Sendt til cpo@nst.dk Den 24. maj 2016 Natur, Miljø og Trafik Høring - ansøgning om vådområde i Kongsøre Skov Odsherred Kommune har modtaget ansøgning fra

Læs mere

Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Burskovbæk

Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Burskovbæk Bilag 2A Detailprojekt Vandplanprojekt Burskovbæk AAL 673 Indsatsen har til formål at skabe kontinuitet i den øverste del af Glimsholt Å ved åbningen af rørlægningen med reference AAL-673 på 197 meter.

Læs mere

Erik Haahr Møller Meyer ENERGI VIBORG SPILDEVAND A/S Bøssemagervej 8. 8800 Viborg. Sendt pr mail

Erik Haahr Møller Meyer ENERGI VIBORG SPILDEVAND A/S Bøssemagervej 8. 8800 Viborg. Sendt pr mail Teknik og Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Erik Haahr Møller Meyer ENERGI VIBORG SPILDEVAND A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg Sendt pr mail naturogvand@viborg.dk Viborg.dk

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Høring - Sandfang i Pindalsrenden

Natur, Miljø og Trafik Høring - Sandfang i Pindalsrenden Odsherred Kommune Center for Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Den 20. april 2016 Natur, Miljø og Trafik Høring - Sandfang i Pindalsrenden Odsherred Kommune ønsker at etablere et sandfang i det

Læs mere

www.ikast-brande.dk John Hansen Nygade 30 Blåhøj 7300 Brande 7. januar 2014 Landzonetilladelse til tilbygning - Buelundvej 1, 7330 Brande

www.ikast-brande.dk John Hansen Nygade 30 Blåhøj 7300 Brande 7. januar 2014 Landzonetilladelse til tilbygning - Buelundvej 1, 7330 Brande Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande John Hansen Nygade 30 Blåhøj 7300 Brande 7. januar 2014 Landzonetilladelse til tilbygning - Buelundvej 1, 7330 Brande Ikast-Brande Kommune har behandlet

Læs mere

Kommunevejen fortsætter i en privat fællesvej. LandSyd søger derfor videre om tilladelse til at nedlægge den tilknyttede private fællesvej.

Kommunevejen fortsætter i en privat fællesvej. LandSyd søger derfor videre om tilladelse til at nedlægge den tilknyttede private fællesvej. TEKNIK & MILJØ Vej og Park Dato: 5. juli 2016 Sagsnr.: 16/10502 Kontaktperson: Carsten Wagner Sørensen Dir. tlf.: 7996 6212 Fax: 7539 3444 E-mail: cws@vejen.dk EAN-nr.: 5798005410157 Annonce Annonce på

Læs mere

Golf, Natur og Friluftsliv Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. 23. september 2010

Golf, Natur og Friluftsliv Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. 23. september 2010 Golf, Natur og Friluftsliv Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet 23. september 2010 Oversigt 1. Golf og Friluftsliv 2. Sikkerhed 3. Borgerinddragelse 4. Planlægning og lokalisering 5. Golf og Natur 6.

Læs mere

FOR LIDT VAND OG FOR MEGET:

FOR LIDT VAND OG FOR MEGET: FOR LIDT VAND OG FOR MEGET: BELYSNING AF FAGLIGE PROBLEMSTILLINGER I RELATION TIL VANDLØBS- OG ÅDALSNATUREN. Annette Baattrup-Pedersen, Daniel Graeber og Dagmar Kappel Andersen UDVIKLINGEN I AFSTRØMNINGEN

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten d og Omsorg. Den 8. juli 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten d og Omsorg. Den 8. juli 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten d og Omsorg Den 8. juli 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Ændringer af Haurumsvej, Langkærvej og Tilst Østervej 1. Resume Denne indstilling omhandler dels

Læs mere

Hans Kr. Larsen Nautrup Møllevej 30 Nautrup 7870 Roslev toustrup@toustruppost.dk. Den 14. oktober 2013

Hans Kr. Larsen Nautrup Møllevej 30 Nautrup 7870 Roslev toustrup@toustruppost.dk. Den 14. oktober 2013 Hans Kr. Larsen Nautrup Møllevej 30 Nautrup 7870 Roslev toustrup@toustruppost.dk Den 14. oktober 2013 Nautrup Møllevej 7 7870 Roslev - Afgørelse - Anmeldelse - Kornsilo 19 - ingen nabo høring Skive Kommune

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven 3 og 16 til udvidelse af en del af E20

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven 3 og 16 til udvidelse af en del af E20 Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg Att. Agnete Jørgensen By- Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Park og Natur Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 740 5000 Odense C www.odense.dk

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 06.30 for en del af Kregme Lokalcenter Dato februar 2016 Deltagere ved screeningsmøde Pernille Meyling og Jørgen

Læs mere

Afslag på ansøgning om placering af solcelleanlæg på Drammelstrupvej 12, 8961 Allingåbro

Afslag på ansøgning om placering af solcelleanlæg på Drammelstrupvej 12, 8961 Allingåbro Solenergi Danmark Aps. Att.: Anders Ztorm Kultur og Udvikling Dato: 22.09.2014 Reference: Gerda Enevoldsen Direkte telefon: 8959 4053 E-mail: ge@norddjurs.dk Journalnr.: 14/9790 Afslag på ansøgning om

Læs mere

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen til etablering af rekreative tilbud i Billund Anlæg.

Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen til etablering af rekreative tilbud i Billund Anlæg. Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Gindsted Att: Park og Vej Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen til etablering af rekreative tilbud i Billund Anlæg. Billund Kommune Park & Vej har søgt om

Læs mere

Tilskud til naturplejeprojekter

Tilskud til naturplejeprojekter Tilskud til naturplejeprojekter 2016 Herning Kommune kender ikke alle områder, der indeholder særlig værdifuld natur eller særligt sårbare arter af planter og dyr. Derfor opfordrer Herning Kommune borgere

Læs mere

Vurdering af tilstanden af Springdammen

Vurdering af tilstanden af Springdammen Vurdering af tilstanden af Springdammen Af Thomas Aabling Den 23. december 2014 Tilsyn den 2. december 2014 Springdammen ligger dybt i terrænet og består af et stor åbent bassin og en mindre smal bugt

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

ANSØGNING om godkendelse af vandløbsprojekt.

ANSØGNING om godkendelse af vandløbsprojekt. Indsendes til: Teknik & Miljø Natur, Park og Miljø Øverødvej 2 2840 Holte Eller: teknikogmiljoe@rudersdal.dk Udarbejdet af: Natur, Park og Miljø Øverødvej 2 2840 Holte 4611 2406 Dato: Sag nr. ANSØGNING

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

14-05-2013 13/8679. Torben Flindt Dahl Sarup Kirkevej 1 Lysabild 6470 Sydals

14-05-2013 13/8679. Torben Flindt Dahl Sarup Kirkevej 1 Lysabild 6470 Sydals 14-05-2013 13/8679 Torben Flindt Dahl Sarup Kirkevej 1 Lysabild 6470 Sydals Landzonetilladelse til at loviligørelse af et etableret solcelleanlæg på terræn på ejendommen matr.nr. 139 Lysabild, Lysabild,

Læs mere

Indstilling. Plan for sejlads og fiskeri. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten nik og Miljø. Den 8. maj 2008. Natur og Miljø

Indstilling. Plan for sejlads og fiskeri. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten nik og Miljø. Den 8. maj 2008. Natur og Miljø Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten nik og Miljø Den 8. maj 2008 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Byrådet kan via vandløbsloven fastsætte nærmere bestemmelser om sejlads på

Læs mere

Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13

Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13 Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13 Teknisk Forvaltning Fremlæggelse af forslag til tillæg 61 til Kommuneplan

Læs mere

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å

Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Til Fra Vokslev Samråd Aalborg Kommune Vandmiljøafdelingen 16-04-2008 Sagsnr.: 2008-8960 Dok.nr.: 2008-77873 Init.: KBF Projektforslag til faunapassage ved Huul Mølle i Binderup Å Indeværende projektforslag

Læs mere

De store virksomhedslandbrug i planlægningen. Afdelingsleder Anders Mosbæk Nielsen Faxe Kommune

De store virksomhedslandbrug i planlægningen. Afdelingsleder Anders Mosbæk Nielsen Faxe Kommune De store virksomhedslandbrug i planlægningen Afdelingsleder Anders Mosbæk Nielsen Faxe Kommune De store virksomhedslandbrug i planlægningen Vi er i fuld gang med Kommuneplan 2013. En plan med rigtigt mange

Læs mere

Landzonetilladelse: Trevældvej 8, 7800 Skive Ny bolig samt pileanlæg

Landzonetilladelse: Trevældvej 8, 7800 Skive Ny bolig samt pileanlæg Side 1/7 Marianne Ambrosius Jacobsen larsogmarianne@hotmail.com Trevældvej 8 7800 Skive Dato: 06-01-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-138-15 Henv. til: Rikke Rasmussen Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7811 Afdeling

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 3 Renseanlæg

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 3 Renseanlæg HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 3 Renseanlæg Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 RENSEANLÆGSSTRUKTUR... 4 2 STATUS... 4 2.1 Spildevandsforsyningens renseanlæg... 4 2.2 Krav

Læs mere

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende:

Forslag til restaureringsprojekt Et forslag til et restaureringsprojekt skal jævnfør vandløbsloven indeholde følgende: Alle lodsejere og interessenter 26-06-2015 Sags id.: 13/181 Sagsbehandler: Jørgen Grundvad Nielsen Høring af forslag til vandløbsrestaurering, Studsdal Bæk Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU

SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU SPILDEVANDSKLOAKERING I SOMMERHUSOMRÅDET HALS-HOU ETAPE 6 og 7 Miljø- og Energiforvaltningen HVORFOR DENNE BROCHURE? I dag leder du dit spildevand fra f.eks. toilet, håndvask og vaskemaskine til din bundfældningstank.

Læs mere

Område 35 Tysinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 35 Tysinge. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 3 Tysinge Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Vedligeholdelse og restaurering af vandløb

Vedligeholdelse og restaurering af vandløb Vedligeholdelse og restaurering af vandløb Jan Nielsen, biolog/cand. scient. Fiskeplejekonsulent Direkte tlf. 89 21 31 23 Mobiltlf. 21 68 56 43 Mail: janie@aqua.dtu.dk Vores rådgivning: http://www.fiskepleje.dk/raadgivning.aspx

Læs mere

BIOLOGISKE EFFEKTER AF VANDINDVINDING PÅ VANDLØB

BIOLOGISKE EFFEKTER AF VANDINDVINDING PÅ VANDLØB AARHUS UNIVERSITET BIOLOGISKE EFFEKTER AF VANDINDVINDING PÅ VANDLØB Peter Wiberg-Larsen, Daniel Graeber m.fl. 5. NOVEMBER 2015 FOKUS PÅ INDVINDING AF GRUNDVAND VANDFØRING OG LEVESTEDER Vegetation Vandføring

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

DONG Energy Jesper Jahnke. Email: jejah@dongenergy.dk

DONG Energy Jesper Jahnke. Email: jejah@dongenergy.dk DONG Energy Jesper Jahnke Email: jejah@dongenergy.dk Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 17.03.2015 Sagsnr.

Læs mere

Fiskebestanden på udvalgte strækninger i Lille Vejleå, Ishøj

Fiskebestanden på udvalgte strækninger i Lille Vejleå, Ishøj Fiskebestanden på udvalgte strækninger i Lille Vejleå, Ishøj September 5 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, september 5. Konsulent: Carsten Bjørn Indledning og resumé Miljøkontoret i Ishøj Kommune har

Læs mere

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden Plan og Udvikling Sagsnr. 270571 Brevid. 2142760 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger til indledende høring af VVM for anlæg til sikring mod oversvømmelser i Jyllinge

Læs mere

Rikke Holm Sennels 2. december 2015

Rikke Holm Sennels 2. december 2015 Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande Rikke Holm Sennels RHS@Billund.dk 2. december 2015 Udtalelse vedrørende udbringning af husdyrgødning fra Skovvej 55, 7260 Sdr. Omme på arealer i Ikast-Brande

Læs mere

I henhold til Planlovens 35 samt Naturbeskyttelseslovens 65 stk. 3 meddeles der herved landzonetilladelse og dispensation til

I henhold til Planlovens 35 samt Naturbeskyttelseslovens 65 stk. 3 meddeles der herved landzonetilladelse og dispensation til Kurt Nissen Bertelsen Angelika Friedlinde Bertelsen Beredskabsvejen 2 6360 Tinglev!"# $ Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato: 10. juni 2016 Sagsnr.: 16/13628 Ejendomsnr.: 15215 Kontakt: Lis

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Landzonetilladelse. Tilladelse til andet erhverv på ejendommen matr. nr. 13q m.fl., Jorløse By, Jorløse, beliggende Tissøvej 41, 4490 Jerslev.

Landzonetilladelse. Tilladelse til andet erhverv på ejendommen matr. nr. 13q m.fl., Jorløse By, Jorløse, beliggende Tissøvej 41, 4490 Jerslev. Returadresse: Postboks 50, 4400 Kalundborg JYSKE FINANS A/S Kastaniehøjvej 2 8600 Silkeborg DATO 26. juni 2015 SAGSNR. 326-2015-21745 BETJEN DIG SELV Landzonetilladelse Tilladelse til andet erhverv på

Læs mere

Forslag om nedklassificering af det offentlige vandløb nr. 140, Kærsiggrøften, til privat vandløb

Forslag om nedklassificering af det offentlige vandløb nr. 140, Kærsiggrøften, til privat vandløb Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 13-09-2016

Læs mere

Natur, Miljø og Trafik Høring efter vandløbsloven angående genoptagelse af intern opstemningspraksis på Hovvig

Natur, Miljø og Trafik Høring efter vandløbsloven angående genoptagelse af intern opstemningspraksis på Hovvig Naturstyrelsen Vestsjælland Mantzhøj Ulkerupvej 1 4500 Nykøbing Sj. Sendt til: VST@nst.dk Den 23. januar 2014 Natur, Miljø og Trafik Høring efter vandløbsloven angående genoptagelse af intern opstemningspraksis

Læs mere

Viborg Kommune meddeler hermed tilladelse til udledning af opbevaringsvand fra opholdsbassiner for fodertomme slagteørreder til Kvosted Bæk.

Viborg Kommune meddeler hermed tilladelse til udledning af opbevaringsvand fra opholdsbassiner for fodertomme slagteørreder til Kvosted Bæk. Tommy Brøgger Damvej 5 8800 Viborg Teknik & Miljø Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 naturogvand@viborg.dk Dato: 24-06-2013 Udledningstilladelse for opbevaringsvand for ørreder

Læs mere

Tilladelse til ny sø på ejendommen Rådbjergvej 17, Jyderup

Tilladelse til ny sø på ejendommen Rådbjergvej 17, Jyderup Lene og Morten Toft Kulle Rådbjergvej 17 Rådbjerg 4450 Jyderup HOLBÆK KOMMUNE Dato: 29. januar 2016 Sagsb.: Morten Holme Sagsnr.: 15 / 64229 Dir.tlf.: 72366291 E-mail: moho@holb.dk Tilladelse til ny sø

Læs mere

Godkendelse til vandløbsrestaurering af Dunmose Bæk

Godkendelse til vandløbsrestaurering af Dunmose Bæk Skanderborg Kommune Nur & Miljø Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf.: 87 94 70 00 www.skanderborg.dk Nur og Miljø Knudsvej 34 8680 Ry Do: 23/11 2015 Sagsnr.: 14/68119 inspirion se 08/55280

Læs mere

Greve Kommune Teknik & Miljø. Natur- & Miljørådet

Greve Kommune Teknik & Miljø. Natur- & Miljørådet Greve Kommune Teknik & Miljø Natur- & Miljørådet Referat af møde den 10. april 2013 Medlemmer: Formand, Byrådsmedlem Brian Hemmingsen Danmarks Naturfredningsforening, Carsten Oddershede Danmarks Sportfiskerforbund,

Læs mere

Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde. Arbejdsgruppe Skovgårde Øst/Hegedal. Besigtigelsesnotat 26. februar 2014

Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde. Arbejdsgruppe Skovgårde Øst/Hegedal. Besigtigelsesnotat 26. februar 2014 Bilag til MTU sag 26. juni 2014 l Byg og Miljø Dato: 03.06.2014 Direkte telefon: 8959 4012 Reference: Heidi Jensen Sag nr.: 14/7314 Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde

Læs mere

Dispensationen bortfalder, hvis de ikke er udnyttet inden 3 år efter meddelelsen.

Dispensationen bortfalder, hvis de ikke er udnyttet inden 3 år efter meddelelsen. Grete Thygesen Nellikevej 19 6705 Esbjerg Ø Team Plan, Byg og Trafik Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.05.02-P25-17-15 Dispensation fra skovbyggelinje til at inddrage eksisterende

Læs mere

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X.

MCH TimeWorld. En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning. Debat: X. november - X. MCH TimeWorld En oplevelsesattraktion med fokus på tid beliggende ved MCH Messecenter Herning Debatoplæg Debat: X. november - X. november 2013 Tillæg nr. 12 til Kommuneplan 2013-2024 Indkaldelse af idéer

Læs mere

Miljøstyrelsen Virksomheder. Arla Foods amba, Sønderhøj 14, 8260 Viby J

Miljøstyrelsen Virksomheder. Arla Foods amba, Sønderhøj 14, 8260 Viby J Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Miljøstyrelsen Virksomheder Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson

Læs mere

Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk

Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk Vandløbs vedligeholdelse i Holbæk Dialog med kommunen hvad virker? Jeg tror, der er mange måder at få det til at fungere på. Men at tror, at selvom vi bare er lidt flinke, at så kommer vandløbsmyndigheden

Læs mere

Skoletjenesten version 2.0

Skoletjenesten version 2.0 Punkt 12. Skoletjenesten version 2.0 2015-064601 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at Skoletjenestens tilbud fremadrettet i endnu højere grad vil have fokus på energi, miljø, økologi,

Læs mere

Ejendommen er omfattet af naturbeskyttelseslovens bestemmelse om søog åbeskyttelseslinje 1, da den grænser op til Esrum Å.

Ejendommen er omfattet af naturbeskyttelseslovens bestemmelse om søog åbeskyttelseslinje 1, da den grænser op til Esrum Å. Tegnestuen Møllehuset Att. Arkitekt Ejvind Gadmar Frederiksdalsvej 355 2800 Lyngby Sag: 2015/39147 010 Id: 031329 Afdelingsnavn Natur og Vand Postadresse Postboks 10, 3200 Helsinge 19. marts 2016 Personlig

Læs mere

Indstilling. Optimering af koncertfaciliteter - Fase 1: Anlægstiltag på Vestereng forud for koncerter i 2007. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Optimering af koncertfaciliteter - Fase 1: Anlægstiltag på Vestereng forud for koncerter i 2007. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Århus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø Den 11. april 2007 Optimering af koncertfaciliteter - Fase 1: Anlægstiltag på Vestereng forud for

Læs mere

Rugtved Fælled Vandværk I/S, Fæbrovej 5, 9330 Dronninglund, formand Poul Erik Pedersen, Kringelhedevej 44, 9300 Sæby, 98460086

Rugtved Fælled Vandværk I/S, Fæbrovej 5, 9330 Dronninglund, formand Poul Erik Pedersen, Kringelhedevej 44, 9300 Sæby, 98460086 Screening efter VVM-reglerne: Rugtved Fælled Vandværk I/S VVM Myndighed Basis oplysninger Frederikshavn Kommune Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: n til Rugtved Fælled Vandværk I/S, 23.800 m3/år

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Hirtshals Havn Norgeskajen 9850 Hirtshals Kystdirektoratet J.nr. 16/00045-17 Ref. Anni Lassen 19-04-2016 Tilladelse til bypass efter KYBL ved Hirtshals Havn, Hjørring Kommune Kystdirektoratet giver hermed

Læs mere

Miljøstyrelsen Virksomheder har den 10. juni 2015 modtaget ansøgning fra BIOGEN (DENMARK) MANUFACTURING ApS om frysehus.

Miljøstyrelsen Virksomheder har den 10. juni 2015 modtaget ansøgning fra BIOGEN (DENMARK) MANUFACTURING ApS om frysehus. BIOGEN (DENMARK) MANUFACTURING ApS Biogen Allé 1 3400 Hillerød Virksomheder J.nr. MST-1270-01717 Ref. GUKHA/MAJLI Den 6. oktober 2015 Afgørelse om ikke godkendelsespligt for frysehus Miljøstyrelsen Virksomheder

Læs mere

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ

HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND. Norddjurs Kommune 2013 TEKNIK OG MILJØ TEKNIK OG MILJØ HUSSTANDSVINDMØLLER VEJLEDENDE RETNINGSLINIER FOR OPSTILLING I DET ÅBNE LAND Norddjurs Kommune 2013 Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Vejledende retningslinier

Læs mere

27 afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af maskinhus. Harry Sørensen Tavlborgvej 7 7490 Aulum

27 afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af maskinhus. Harry Sørensen Tavlborgvej 7 7490 Aulum Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96 28 28 28 teknik@herning.dk www.herning.dk 27 afgørelse om ikke-godkendelsespligtig etablering af maskinhus Harry Sørensen Tavlborgvej 7 7490 Aulum Afgørelsesdato:

Læs mere

Fleng Bæk lægges tilbage i sit oprindelige løb udenom Borbjerg Møllesø, ved Borbjerg Møllevej 4.

Fleng Bæk lægges tilbage i sit oprindelige løb udenom Borbjerg Møllesø, ved Borbjerg Møllevej 4. 4.3 Adresseliste Dato: 05-10-2010 Sagsnr.: 023999-2010 Henv. til: Jakob Larsen Tlf.: 96 11 77 98 Fleng Bæk lægges tilbage i sit oprindelige løb udenom Borbjerg Møllesø, ved Borbjerg Møllevej 4. Holstebro

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 61 for vindmøller ved Torup

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 61 for vindmøller ved Torup for vindmøller ved Torup December 2014 Natur og Udvikling Halsnæs Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47 78 40 00 Hvorfor laver vi en lokalplan? I en række tilfælde kræver loven, at

Læs mere

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr. Projektets

Læs mere

Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig

Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig 15-09 2012 V/Simon Grünfeld Dagsorden 2 Afvandingsprojekt VVM status VVM Scoping Spildevand fra sommerhuse Foreløbig tids- og aktivitetsplan Områder med vand på

Læs mere

DLR KREDIT A/S Nyropsgade 21 1780 København V. Den 21. januar 2016

DLR KREDIT A/S Nyropsgade 21 1780 København V. Den 21. januar 2016 DLR KREDIT A/S Nyropsgade 21 1780 København V Den 21. januar 2016 V Hærup Strandvej 25 7860 Spøttrup - Anmeldelse 31 Skift i dyretype - ingen nabohøring. Skive Kommune har den 13. januar 2016 modtaget

Læs mere

Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole

Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole Bilag 59 Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

Sorø den 3. september 2013

Sorø den 3. september 2013 ERHVERVSPOLITIK Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Fax +45 5786 5001 politik@gefion.dk www.gefion.dk Sorø den 3. september 2013 Høringssvar til kommuneplan for Kalundborg Kommune Landbrugsproduktionen

Læs mere

Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune

Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune Brønderslev: 27 bygninger, 6 bymiljøer Hjallerup: 6 bygninger, 2 bymiljøer Dronninglund: 13 bygninger, 2 bymiljøer Asaa: 8 bygninger Derudover

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Kommuneplantillæg nr. 20 for Kregme Lokalcenter Dato Februar 2016 Deltagere ved screeningsmøde Pernille Vitt Meyling

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Referat - borgermøde om parkering langs metrolinjen Amager Strand til Femøren 02-12-15

Referat - borgermøde om parkering langs metrolinjen Amager Strand til Femøren 02-12-15 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Referat - borgermøde om parkering langs metrolinjen Amager Strand til Femøren 02-12-15 Punkter på dagsordenen 1. Velkomst ved Teknik-

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

www.ikast-brande.dk AXEL MÅNSSON ØKO-ÆGGET ApS Grarupvej 15 7330 Brande 15. juni 2016 Anmeldelse af ensilagesilo, Thyregodvej 88, 7361 Ejstrupholm

www.ikast-brande.dk AXEL MÅNSSON ØKO-ÆGGET ApS Grarupvej 15 7330 Brande 15. juni 2016 Anmeldelse af ensilagesilo, Thyregodvej 88, 7361 Ejstrupholm Ikast-Brande Kommune, Centerparken 1, 7330 Brande AXEL MÅNSSON ØKO-ÆGGET ApS Grarupvej 15 7330 Brande 15. juni 2016 Anmeldelse af ensilagesilo, Thyregodvej 88, 7361 Ejstrupholm Ikast-Brande Kommune har

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde vest/nordvang. Besigtigelsesnotat 17. marts 2014

Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde vest/nordvang. Besigtigelsesnotat 17. marts 2014 Bilag til MTU sag 26. juni 2014 l Byg og Miljø Dato: 03.06.2014 Direkte telefon: 8959 4012 Reference: Heidi Jensen Sag nr.: 14/7314 Vedrørende Sti mellem Fjellerup og Skovgårde Arbejdsgruppe Skovgårde

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Basis oplysninger

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Basis oplysninger Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr. Projektets

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til delvis oprensning af sø

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til delvis oprensning af sø Jan Løhndorf Haderslevvej 80 6760 Ribe Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 08-02-2016 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Sagsid 16/264 Dispensation

Læs mere

Landzonetilladelse til at opføre et nyt stuehus på ejendommen matr. nr. 4 Øster Terp, Bedsted, beliggende Overballevej 3, 6240 Løgumkloster

Landzonetilladelse til at opføre et nyt stuehus på ejendommen matr. nr. 4 Øster Terp, Bedsted, beliggende Overballevej 3, 6240 Løgumkloster Helle og Thore T. Iversen Overballevej 3 Øster Terp 6240 Løgumkloster Team Plan, Byg og Trafik Direkte tlf.: 74929244 Mail: jyha@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-7-14 19-02-2014 Landzonetilladelse til

Læs mere

Beskyttelsesområder vejledning

Beskyttelsesområder vejledning Beskyttelsesområder vejledning Den statslige naturpolitik I den statslige landsplanredegørelsen fra 2006 lægges der vægt på, at planlægningen af det åbne land skal sikre den bedst mulige tilstand for natur

Læs mere

Vandkvalitet i vandløb, Års Kommune.

Vandkvalitet i vandløb, Års Kommune. Amtsgården Niels Bohrs Vej 30 Postboks 8300 9220 Aalborg Øst Telefon 9635 1000 - Telefax 9815 6089 Års Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Års Teknik og Miljø Vandmiljøkontoret E-mail nja@nja.dk Den 7. juni

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere