KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE"

Transkript

1

2 KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE Knudsøskolen er den ene af Ry s to folkeskoler, beliggende ved kanten af Knudsø og omgivet af store grønne arealer. Skolen har 140 elever og er 1-sporet til og med 6. klassetrin. Skolen blev udbygget og renoveret i 2000 og er flot og velholdt. Vi har store og lyse klasseværelser og fællesrum, pæne møbler og skiftende udstillinger med elevkunst på væggene. It-mæssigt er skolen også veludstyret, med tidssvarende computere og Smartboard i alle undervisningslokaler. Knudsøskolen har en stærk faglig og social kultur, hvor fællesskab, tryghed og respekt er nøgleværdier. Det er vores erfaring, at fællesskab og relationer har stor betydning for børns læring og læringslyst. På Knudsøskolen bliver børnene set og anerkendt. Og de oplever at være en del af et forpligtende fællesskab. Vi bruger anerkendende relationer som pædagogisk praksis på Knudsøskolen. I den anerkendende pædagogik forsøger lærere og pædagoger gennem nysgerrighed at skabe en ligeværdig relation til børnene, hvor de føler sig set, hørt og forstået og dermed anerkendt. Vi ved, at vi herigennem styrker børnenes selvværd og deres udbytte af undervisningen. Desuden har denne pædagogiske tilgang stor betydning for udviklingen af vores skolemiljø, hvor der skabes plads til forskellighed. På vores lille skole kender alle hinanden, og her er vi gode til at respektere og ikke mindst gode til at passe på hinanden. Dette skaber et rigtig godt og trygt skolemiljø, hvor vi kan styrke og udvikle børnenes faglige og sociale kompetencer. Vi mener, at alle børn har ret til en rummelig skole, hvor de føler sig trygge og som en del af et fællesskab, hvor de møder anerkendelse, og hvor de lærer. Fremtiden skal skabe et samfund for alle, og det må læres et sted nemlig i vores fælles skole.

3 HØJ FAGLIGHED OG ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Knudsøskolen er kendetegnet ved at praktisere et højt fagligt niveau i undervisningen, hvor der samtidig lægges vægt på elevernes alsidige personlige udvikling. Vi tager afsæt i de mange intelligenser samt de forskellige læringsstile. Og det er vores mål, at børnene kan anvende denne viden om egen læringsstil i deres skolearbejde. Eleverne lærer helt fra de yngste klassetrin at arbejde projektorienteret inden for et enkelt fag eller på tværs af flere fag. Den projektorienterede arbejdsform styrker elevernes evne til at stille spørgsmål og undersøge fænomener og problemstillinger. It indgår som et naturligt værktøj i alle relevante fag på alle klassetrin. Med brugen af Smartboards i klasserne skaber vi en undervisningsform, der for eleverne opleves mere nærværende. Og vi oplever, at it øger elevernes motivation og engagement samt giver gode differentieringsmuligheder. En stærk faglig kultur skal understøttes af beskrevne mål for undervisningen. Vi arbejder derfor tæt sammen med forældrene om at kvalificere udviklingen af den enkelte elevs kompetencer. Målet er faglige kompetente børn med stærke sociale kompetencer.

4 MUSIK, KREATIVITET OG NATUR Knudsøskolen prioriterer musik, sang, teater og billedkunst. Vi er nemlig af den overbevisning, at kreative kompetencer udvikler gåpåmod, nysgerrighed, indlevelse og udtryksevne. De kreative kompetencer styrker dermed grundlaget for den øvrige læring og er med til at udvikle børnene til hele mennesker. Naturen omkring Knudsøskolen er unik og spiller en stor rolle på skolen. Vi ved, at børn, der regelmæssigt bliver undervist ude i naturen har en øget motivation og et højere aktivitetsniveau. Derfor inddrager lærerne naturen som en selvfølgelig del af deres undervisning i de enkelte fag og i tværfaglige emneuger. Målet er at omsætte naturens muligheder til god læring for børnene. ET PRIVILEGIUM AT KUNNE VÆLGE KNUDSØSKOLEN Af Morten Kühle, forældre på Knudsøskolen. Hvor er jeg taknemlig for, at jeg kan vælge, at mine børn skal gå på Knudsøskolen. Det er en helt igennem fantastisk skole, hvor alle børn stortrives og udvikles til hele og harmoniske mennesker. Da jeg valgte at flytte til Ry var Knudsøskolen blandt andet det, der gjorde mit valg nemt. Skolen ligger helt vidunderligt, på bredden af Knudsø, omkranset af et kæmpe skov- og engområde. Alle kender hinanden, og der eksisterer ikke mobning. Musik betyder meget på Knudsøskolen, og hver fredag er der morgensang med alle i salen. Der er et super musiklokale med alverdens instrumenter. Desuden kan børnene gå til frivillig musikundervisning i Musikværkstedet efter skoletid. Musikværkstedet er en forening, stiftet af nogle forældre til børn på Knudsøskolen. SFO og klub har fabelagtige faciliteter med masser af plads. Stranden ved Knudsø bliver brugt flittigt i godt vejr, og der bliver lavet bål og bagt pandekager, når der er "Markdag". SFO og klub er integreret med skolen, så der er ikke nogen, der skal færdes på egen hånd i trafikken. Kort og godt er Knudsøskolen et godt sted at være og et godt sted at lære. Den er et unikt og offentlig alternativ til den store skole Og som forældre er det et privilegium at kunne vælge sådan en skole til sine børn. Jeg håber, at der også om 100 år ligger en skole på bredden af Knudsø.

5 LÆRER PÅ KNUDSØSKOLEN Pia Vad fortæller om lærerjobbet og Knudsøskolen. Jeg har arbejdet på Knudsøskolen siden 2003 og underviser hovedsageligt i mine linjefag, dansk og billedkunst. I øjeblikket er jeg klasselærer og dansklærer for 1. klasse, som jeg har 12 timer om ugen, og derudover underviser jeg i billedkunst på forskellige klassetrin. Jeg arbejder tæt sammen med både lærere og pædagoger, og på Knudsøskolen har vi valgt at dele os i to teams, nemlig Ældste og Yngste team. Det giver kontinuitet og faglige fordele, at man som lærer specialiserer sig i undervisning rettet mod indskolingen eller mellemtrinnet. Lærerjobbet fylder en del, men jeg holder meget af det. Blandt andet fordi hver eneste skoledag er forskellig, takket være børnene. Selve det at undervise kommer med tiden til at sidde på rygraden, men indhold, børn og vilkår ændrer sig. Så jeg finder det nødvendigt at reflektere og være bredt orienteret om et samfund i konstant udvikling. Lærerjobbet er også krævende, når det gælder personlige resurser. Men kan man håndtere at være i evig udvikling, afføder det større rummelighed. Og måske bliver man så netop bedre til at møde det enkelte barn, forældre og kolleger med respekt. Det er også inspirerende for mig som lærer, at skolen støtter op om udvikling af nye pædagogisk tiltag. Det seneste udviklingsarbejde handlede bl.a. om læringsstile og værkstedsundervisning med fokus på bevægelse og konkrete undervisningsmaterialer. For mig er det særlige ved skolen det kreative potentiale. Det er fantastisk at skabe både musik, teater og udstillinger sammen med børnene. Det tænder lys i børnenes øjne og giver mig ny energi. I øjeblikket er jeg ved at uddanne mig til læsevejleder, og jeg glæder mig til at varetage denne funktion på skolen. Sidst vil jeg gerne fremhæve den helt specielle ånd og pædagogik, der er her på stedet. Der er plads til forskellighed og måske er det en fordel at være en lille skole, hvor informationerne flyder hurtigt og hjælpen kommer prompte.

6 TIDLIGERE ELEV Herdis ser tilbage: Jeg har gået på Knudsøskolen i alle mine skoleår, og det har været 7 fantastiske år. Tanken om aldrig at komme tilbage skræmmer mig en lille smule, for det er ligesom blevet en del af mig og min hverdag. I lang tid har jeg undret mig over, hvorfor min mor netop valgte Knudsøskolen af alle de skoler, der ligger i nærheden, men det ved jeg nu! Knudsøskolen gør noget specielt. Det er den måde man lærer på, og det man oplever. Jeg var seks år gammel, da jeg startede på Knudsøskolen. Jeg syntes, det var en rigtig god skole. Mest fordi der var så mange gode legesteder og masser af natur at lege i. Og så fordi man var tryg, og alle kendte alle. Jeg var lidt genert, men det gik hurtigt over, fordi alle var åbne. Det var normalt, at man var venner med dem, der var ældre. Jeg syntes, det var fedt, at vi lavede nogle fælles aktiviteter for både de store og de små på skolen. Det skabte en god stemning, hvor vi kunne grine og have det sjovt sammen med de andre klasser. Det, at skolen er så lille, og alle kender alle, har været trygt og godt.

7 SFO på Knudsøskolen. Hvem er vi? Tove Ottesen fortæller om jobbet i SFO en på Knudsøskolen. Vi skaber en glidende overgang for børnene fra skole til SFO. Derfor går vi ind i klassen, når lærerne er ved at afslutte skoledagen. Herefter overtager vi børnene. Vi spiser med børnene og snakker med børnene om hvad eftermiddagen skal indeholde. Børnene melder sig på aktiviteter, der er fælles beskeder og børnene bliver krydset ind. (Skal de med bus? eller er det morfar, der henter i dag? osv.). Vi har meget legen i fokus, når vi bevæger os ind i SFO en. Legen er så uendelig vigtig for vores børn for at kunne forstå, for at kunne bearbejde, for at kunne lære, for at kunne drømme osv... Derfor skal der være plads til den frie leg. Den leg der bare opstår mellem børnene, og som de klarer helt selv, (næsten da). Og den får plads. Vi har heldigvis også masser af plads til legen både inde som ude. Men SFO en er også andet end den frie leg. Børnene får også mulighed for, at udfolde deres kreativitet på andre måder. De elsker, når vi voksne arrangerer og engagerer os. Vi voksne i SFO en vil også gerne mange ting. Vi er en flok garvede pædagoger som har, nogle rigtig gode bud på, hvad der er godt for børnene, når de er i SFO. Børnene har fri, når de kommer i SFO, men de skal fortsat lære. De skal være sammen med omkring 50 andre børn. Derfor er der regler og normer, der skal indlæres. Der skal tages hensyn og fællesskabet skal være i fokus. Det, man må derhjemme, må man nødvendigvis ikke i SFO en og omvendt. Vi prioriterer udelivet meget. Børnene skal ud hver dag lige efter skole. Ude opstår lege, som ikke opstår inde, ude får du frisk luft, ude kan du være vild, ude har du plads, ude kan du lege store lege som stratego, 2 mand frem for en enke, lave huler (som er hemmelige), spille fodbold, ude kan man lære om naturen, (og vi har en rigtig flot èn, lige udenfor). Når vi har været ude, er det meget lettere at være inde. Inde giver vi værkstedstilbud, som fremmer både den grove og den fine motorik, men som også relaterer til det, som nu engang lever i børnene. Vi har en dejlig tryghed i, at børnene lige fra starten af lærer at sige, hvor de går hen, uanset om de er ude eller inde, ligesom de altid skal sige farvel til èn voksen. Og det er børnene utrolig gode til at huske. Strukturen i SFO en er med til at give ro og en dejlig atmosfære. Forældre er altid velkomne til at slå sig ned. Det er godt for alle parter, at der ind imellem er god tid til at hente. Den sidste torsdag i hver måned sørger vi for kaffe og the på kanden

8 Knudsøskolen Tulstrupvej Ry Tlf.:

BEKÆMPELSE AF MOBNING. gode eksempler fra grundskolen

BEKÆMPELSE AF MOBNING. gode eksempler fra grundskolen BEKÆMPELSE AF MOBNING gode eksempler fra grundskolen Indhold SIDE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Indledning 3 Kan lærerens opførsel legalisere mobning? 4 Klostermarksskolen Samhørighed via venskabsordning 6 Hellevad

Læs mere

LEG, LÆRING OG LEKTIER

LEG, LÆRING OG LEKTIER LEG, LÆRING OG LEKTIER INDHOLD Forord 3 En lektiecafé er mere end 2+2 4 Til fodbold i Herning 6 Foreningsliv på nydansk Københavns Internationale Forening 10 På biblioteket i Vollsmose 14 IT som motivation

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Masterplan. - for en fri grundskole og børnehave i Klitmøller

Masterplan. - for en fri grundskole og børnehave i Klitmøller Masterplan - for en fri grundskole og børnehave i Klitmøller 2 Indhold 1. Vision for børneområdet i Klitmøller... 3 2. Målsætninger... 4 2.1 Skolens målsætning... 4 2.2 Børnehavens målsætning... 4 2.3

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

MASTERPLAN. fri grundskole og børnehave i Klitmøller

MASTERPLAN. fri grundskole og børnehave i Klitmøller MASTERPLAN fri grundskole og børnehave i Klitmøller 2 Indhold 1. Vision for børneområdet i Klitmøller... 3 2. Målsætninger... 4 2.1 Skolens målsætning... 4 2.2 Børnehavens målsætning... 4 2.3 Målsætning

Læs mere

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplanen er udarbejdet med udgangspunkt i Børnepolitikken og det fælles værdigrundlag for

Læs mere

Nyhedsbrev. Et skoleår ved sin afslutning Et nyt på vej Et skoleår ved sin afslutning. Nye tiltag i forbindelse med undervisningen

Nyhedsbrev. Et skoleår ved sin afslutning Et nyt på vej Et skoleår ved sin afslutning. Nye tiltag i forbindelse med undervisningen Nyhedsbrev Juni 2012 Et skoleår ved sin afslutning Et nyt på vej Et skoleår ved sin afslutning Der er fokus på Folkeskolen, og Morten Børup Skolen følger godt med i den udvikling, der sker på området.

Læs mere

Evaluering af overgange i børns liv.

Evaluering af overgange i børns liv. Sproget. Mål for sproget. Praksis beskrivelse. Evaluering af sproget - vi gør brug af fortællinger. Overgange i børns liv. Fra hjemmet/dagplejen til institutionen. Fra vuggestue til børnehave. Fra børnehave

Læs mere

Spotlightdans fra projekt Lysleg

Spotlightdans fra projekt Lysleg Spotlightdans fra projekt Lysleg Der er to måder at være kreativ på. Man kan synge og danse, eller man kan skabe omgivelser, hvor sangere og dansere blomstrer. Warren G. Bennis Tusind tak til BUPL for

Læs mere

ANDERLEDES SKOLEDAG. Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN

ANDERLEDES SKOLEDAG. Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN ANDERLEDES SKOLEDAG En TEMAAVIS om FOLKESKOLEREFORMENS ELEMENTER - den nye skoledag med mere bevægelse og nye aktiviteter, nye samarbejdspartnere m.m. - og fortællinger

Læs mere

Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling

Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling Følgende oplæg er skrevet af fra Uddannelsesstyrelsens håndbogsserie nr. 11-2003 Grundskolen med vore egne kommentarer tilføjet

Læs mere

Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig

Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig AMNESTY INTERACTIVE Gør jeres skole menneskerettighedsvenlig - en guide til hvordan I fokuserer på menneskerettighederne på jeres skole Human Rights Friendly Schools Redigeret og udarbejdet af: Amnesty

Læs mere

Club 222 Buddingevej 222 2860 Søborg Tlf. 39696835 E-mail: klub222@gladsaxe.dk Club 222

Club 222 Buddingevej 222 2860 Søborg Tlf. 39696835 E-mail: klub222@gladsaxe.dk Club 222 Vi glæder os til at se jeres børn her i klubben til en sjov, tryg og inspirerende hverdag, som bygger på respekt, for både andre og sig selv. Club 222 Buddingevej 222 2860 Søborg Tlf. 39696835 E-mail:

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Rammeplan for arbejdet med de 10-14 årige. - et læringsgrundlag

Rammeplan for arbejdet med de 10-14 årige. - et læringsgrundlag Rammeplan for arbejdet med de 10-14 årige - et læringsgrundlag Januar 2011 Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 10-14 årige - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplanen er udarbejdet

Læs mere

Information til forældre og elever

Information til forældre og elever Den bedste Den bedste skole skole for for vores børn vores Information til forældre og elever børnhvad betyder folkeskolereformen for skoledagen i Herning Kommune efter 1. august 2014 Hvad betyder folkeskolereformen

Læs mere

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen?

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Hvad skal børnene lære i skolen og som hjemmearbejde? Tekst af Solveig Gaarsmand og Helge Christiansen AKTIVE FORÆLDRE HJEMMEARBEJDE

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser for SFOerne

Mål- og indholdsbeskrivelser for SFOerne Mål- og indholdsbeskrivelser for SFOerne Børne- og Kulturforvaltningen, Skoleafdelingen, april 2010 1 Indledning Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Information til forældre i Ballerup Kommune. Folkeskolereformen. vores fælles skole

Information til forældre i Ballerup Kommune. Folkeskolereformen. vores fælles skole Information til forældre i Ballerup Kommune Folkeskolereformen vores fælles skole En fagligt stærk folkeskole med tid til variation og fordybelse 2 Kære forældre Den 1. august 2014 træder folkeskolereformen

Læs mere

På vej mod en ny skoledag i Fredensborg Kommune

På vej mod en ny skoledag i Fredensborg Kommune På vej mod en ny skoledag i Fredensborg Kommune PÅ VEJ MOD EN NY SKOLEDAG Center for Skoler og Dagtilbud December 2013 Forord Verden i dag er i konstant udvikling og forandring. Der stilles højere og anderledes

Læs mere

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud TEMA 3 En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud KOLOFON en guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud udgivet af Ministeriet

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder i kraft 1. august 2014. Hvor mange timer skal mit barn gå i skole? Alle elever får en mere varieret

Læs mere

Grejs Friskole 1988-2013 ÅR

Grejs Friskole 1988-2013 ÅR Grejs Friskole 1988-2013 ÅR 25 25 års Jubilæum 2013 8. august Grejs Friskole Vestermarksvej 13B 7100 Vejle Tlf. 7585 3797 grejsfriskole.dk gimle@grejsfriskole.dk Elever 155 Redaktionsudvalg Inger Marie

Læs mere

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen December 2012 Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen 5 Indhold En endnu bedre

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle

Forældresamarbejde. c/o UngVest Rismarksvej 80 5200 Odense V Tlf: 63 755 755 mail: ungvest@odense.dk www.ungvest.dk/læringforalle Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb og skolens almene del.

Læs mere

Dybkær Specialskole er en skole for elever med generelle lærings- og udviklingsvanskeligheder.

Dybkær Specialskole er en skole for elever med generelle lærings- og udviklingsvanskeligheder. en skole, der gør en forskel Det er ikke nok at tage et kæmpeskridt. Det er de mange små skridt, der gør forskellen. Peter A. Cohen Dybkær Specialskole er en skole for elever med generelle lærings- og

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere