Service for ældre og handicappede

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Service for ældre og handicappede"

Transkript

1 Service for ældre og handicappede 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Udgangspunktet for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorgs indsats er, at hjælpen tilrettelægges i dialog med borgeren, med særlig fokus på borgerens egne ressourcer, motivation og handlemuligheder. De tre styrende værdier i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg er: troværdighed, respekt og engagement. Afdelingen lægger vægt på, at opgaverne altid udføres af engageret og fagligt dygtigt personale, der respekterer borgerens livsværdier, holdninger og erfaringer. Vi arbejder kontinuerligt på at yde en service, hvor kvalitet og fleksibilitet er i højsædet. Hovedudfordringen i de kommende år er et stigende antal ældre og et svindende rekrutteringsgrundlag. Derfor skal afdelingen afdække, hvilke opgaver der mest hensigtsmæssigt løses af hvilke faggrupper, og om nogle opgaver fremover kan løses ved hjælp af ny teknologi, frem for af plejepersonalet. Efter strukturreformen har kommunerne fået et særligt ansvar for sundhedsfremme, forebyggelse og træning. Vi arbejder i afdelingen på at finde nye veje til at arbejde forebyggende, så borgerne opnår at bliver mere selvhjulpne med en højere livskvalitet til følge. Reformen har også medført, at personalet skal løse opgaver af stigende kompleksitet og der er kommet stor fokus på at formindske antallet af indlæggelsesdage på sygehuset. Det stiller nye krav til personalets faglighed og til tilrettelæggelsen af de kommunale tilbud. Disse udfordringer er udgangspunktet for indsatsområderne i 2008 og Her vil fokus blandt andet være på udvikling af hjemmesygeplejen, træningsområdet og tilbud til yngre, så vi til hver en tid kan levere specialiserede tilbud af høj faglig kvalitet. Desuden vil vi gennemføre initiativerne i sundhedspolitikken gennem målrettede indsatser på KRAM områderne (kost, rygning, alkohol og motion). 2. Organisation Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg er organiseret med det formål at tilgodese borgeren bedst muligt. Lokalcentrene er kernen i organisationen det er her fra, at pleje, sygepleje, praktisk hjælp, madservice, aktiviteter og træning leveres. Regionerne har fokus på driften af lokalcentrene, herunder på økonomien, opfølgning på tilsyn, sygefravær og arbejdsmiljø. Desuden rådgiver og koordinerer regionerne specialer så som sygepleje, ergo- og fysioterapi, demens samt borgerinddragelse, dvs. samarbejdet med frivillige, pårørende, brugerråd, beboer- pårørenderåd m.v. De øvrige afdelinger har bl.a. ansvaret for økonomistyring, personaleuddannelse og rådgivning, organisationsudvikling, visitation af borgere, ældre- og plejeboliger, udbetaling af pension og boligstøtte samt betjening af rådmand og direktør. Opgaverne indenfor sundhedsfremme og forebyggelse, medfinansiering og genoptræning, som overgik til kommunen i forbindelse med strukturreformen, varetages af dels af Sundhedsstaben, dels af de nyoprettede sundheds- og træningscentre.

2 Organisation i Sundhed & Omsorg Kommunikation Sundhed Sekretariat Rådmand Direktør Bygning Personale og Organisation IT Service og Support Økonomi og Myndighed Region Syd Region Nord Lokalcentre Lokalcentre 3. Beskrivelse af ydelser Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg yder hjælp til pleje og praktiske opgaver ud fra en samlet vurdering af den enkelte borgers behov og ressourcer. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg er ansvarlig for sundheds- og omsorgsområdet i Århus Kommune. Opgaver Afdelingen har disse opgaver: Drift af lokalcentre og plejehjem Pleje og praktisk hjælp til alle borgere uanset alder Hjælpemidler til alle borgere uanset alder Aktivitets- og sundhedsfremmetilbud Sundhedsfremme, forebyggelse og genoptræning i hele Århus Kommune Madproduktion og drift af caféer på lokalcentre Kørselsordninger Administration af pension, boligstøtte og personlige tillæg 4. Mål for effekt og ydelser 4.1. Overordnede mål for effekt og ydelser Vi skal tilbyde omsorg og pleje i dialog med borgerne, ud fra den enkeltes ressourcer og behov Vi skal sikre et udbud af boliger, der imødekommer borgernes særlige behov Vi vil fremme sundheden for alle borgere i Århus Kommune Vi skal være konkurrencedygtige i hjemmehjælpen Kvaliteten af den administrative service skal udvikles og forbedres

3 Delmål og målopfyldelse { Vi skal tilbyde omsorg og pleje i dialog med borgerne, ud fra den enkeltes ressourcer og behov (ændret mål) { Delmål 1: Vi vil give pleje og praktisk hjælp af høj kvalitet (Effektmål) Status og forventet målopfyldelse: Der ses her på både den faglige kvalitet i plejen og den praktiske hjælp ved hjælp af tilsynets vurderinger, og på hvilken kvalitet borgerne oplever de får. Det kommunale tilsyn undersøger, om lokalcentrene lever op til Servicelovens bekendtgørelse på området, magtanvendelsesloven og de kommunalt vedtagne kvalitetsstandarder for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Ved tilsynsbesøg gives som samlet konklusion en vurdering fra 1 til 4, hvor 1 betyder ingen bemærkninger. For vurderingerne 2,3 og 4 er der faste grænser for hvor hurtigt der skal følges op på bemærkningerne fra tilsynet. Målet er, at lokalcentrene i gennemsnit skal have en bedømmelse på 1,9 ved første tilsynsbesøg. Bedømmelse tilsyn Samlet bedømmelse, gennemsnit (MP058) * 1,9 1,9 1,9 *Ny målemetode fra 2008 Note: målet er et gennemsnitstal for vurderingen på samtlige 37 lokalcentre for første tilsynsbesøg Borgernes tilfredshed med hjælpen er et vigtigt mål for kvaliteten. Det er jo i sidste ende borgernes oplevelse af hjælpen, der sammen med fagligheden viser, om vi som afdeling gør det godt. Der gennemføres tilfredshedsundersøgelser for alle borgerne i fritvalgsområdet og i plejeboligerne. Tilfredshed med pleje og praktisk hjælp i fritvalgsområdet Hvor tilfreds er du alt i alt med hjælpen? (MP001) 4,1 4,0 4,1 4,1 Hvor tilfreds er du med hjælperens imødekommenhed overfor individuelle ønsker og behov? (MP002) , ,2 I hvilken grad får du den hjælp du er bevilget? (MP004) ,4 4,4 4,4 Hvor tilfreds er du med den personlige pleje du modtager? (MP069) 4,2 4,2 4,2 Note: Gennemsnitstallene er udregnet ved at Meget Tilfreds tillægges værdien 5, Tilfreds 4, Hverken eller 3, Utilfreds 2 og Meget Utilfreds 1.

4 Tilfredshed med pleje, praktisk hjælp i plejeboliger Hvor tilfreds er du alt i alt med personalet? (MP059) * 4,2 4,2 4,2 Hvor tilfreds er du med den personlige pleje? (MP062) * 4,1 3,9 3,9 Note: Målet angiver et gennemsnitstal, som er udregnet ved at Meget Tilfreds tillægges værdien 5, Tilfreds 4, Hverken eller 3, Utilfreds 2 og Meget Utilfreds 1. * Undersøgelsen gennemføres som et interview/samtale i ulige år. { Delmål 2: Modtagere af madservice skal være tilfredse med madtilbuddet (effektmål) Status og forventet målopfyldelse: Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg tilbyder varieret og veltillavet mad til borgere, der ikke selv er i stand til at lave mad. Borgernes tilfredshed med madtilbuddet i fritvalgsområdet måles via tilfredshedsundersøgelser. Brugertilfredshed madservice Hvor tilfreds er du med maden (plejeboliger)? (MP 061) * 4,1 3,9 4 Hvor tilfreds er du med madordningen alt i alt (frit valg)? (MP025) 3,8 4,0 4,1 4,1 * Undersøgelsen gennemføres som et interview/samtale i ulige år. { Delmål 3: Vi vil have fokus på at fremme den enkelte borgers mulighed for at klare sig selv (ydelsesmål / Effektmål) (nyt mål) Sundhed og Omsorg har ansvaret for træning efter Serviceloven. Budgetmål for 2009 skal afspejle intentionen om mere fokus på træningsområdet. Visitator skal under sit visitationsbesøg sørge for at afdække borgernes ressourcer og have øje for at fremme den enkelte borgers mulighed for at klare sig selv, med henblik på at øge borgerens livskvalitet. Der vil ofte visiteres til træning i stedet for midlertidig hjemmehjælp. Der er en forventning om, at en træningsindsats vil kunne aflæses i mindre behov for pleje og praktisk hjælp. Målet er, at der, via en omprioritering indenfor den samlede økonomiske ramme, visiteres flere til træning end tidligere, og at fremme den enkelte borgers mulighed for at klare sig selv. Ydelsesmålet er, at antallet af borgere, der visiteres til genoptræning eller ved ligeholdende træning efter servicelovens 86, skal øges med 5 procent i 2009 i forhold til antallet i I de efterfølgende år vil målet være en mindre stigning end i I takt med at der nås et vist niveau i antallet af træningsvisitationer, skal relevansen af målet genovervejes. Der arbejdes også med et effektmål om, at en bestemt andel af borgere skal nå målet med træningsindsatsen. Et træningsforløb tager afsæt i de mål, som visitator og udfører sætter sammen med borgeren. Omdrejningspunktet for mange borgere er træning i daglige færdigheder. Succeskriteriet for andelen af borgere, der når målet med træningen, skal afklares via et pilotprojekt i 2008 og 2009, med henblik på at få et ambitiøst og realistisk mål.

5 Træning Stigning i antal borgere visiteret til træning**(mp077) * * 5% i forhold til * 2008 *Note: Nyt mål fra 2009 ** Efter Servicelovens 86 (såvel genoptræning som vedligeholdende træning) { Delmål 4: Borgerne skal have indflydelse på lokalcentret og opleve det som deres sted (Effektmål) Status og forventet målopfyldelse: Frivillige og pårørende er en vigtig ressource, idet de medvirker til at støtte op om borgernes udfoldelsesmuligheder i lokalområdet. Vi skal tage udgangspunkt i de ressourcer, som er til stede i det frivillige arbejde, og give borgere i lokalområdet mulighed for at bruge lokalcentrene og have indflydelse på udbuddet af aktiviteter. Indflydelse på lokalcentrene Har du indflydelse på dit * * * 4,0 lokalcenter? (MP080) Har du mulighed for at * * * 4,0 igangsætte frivillige aktiviteter på lokalcentret? (MP081) Bidrager frivillige ud over * * * 4,0 brugerrådet til aktiviteterne? (MP082) Note: målet angiver et gennemsnitstal, som er udregnet ved at meget stor indflydelse/mulighed/antal bidrag tillægges værdien 5, stor indflydelse mv. 4, hverken eller 3, begrænset indflydelse mv. 2, ingen indflydelse mv. 1. Brugerråd bliver stillet alle tre spørgsmål, beboer-pårørenderåd bliver stillet de to første spørgsmål. *Nye spørgsmål fra 2009 Det er vigtigt, at både brugerrådene og øvrige frivillige har mulighed for at igangsætte aktiviteter på lokalcentrene. Det er med til at skabe liv og gode sociale netværk. De er en proces i gang med at revidere vedtægterne for brugerråd og beboerpårørenderåd, så brugerrådene sikres stor indflydelse på de frivillige aktiviteter og beboer-pårørenderådene sikres stor indflydelse på kvaliteten af plejen. { Delmål 5: Vi skal bruge en så høj andel tid sammen med brugerne som mulig (Effektmål) (flyttet mål) For borgerne er tiden sammen med personalet, der tæller. Det er her de har den personlige kontakt med personalet og her de får hjælp til det, de ikke selv kan. Den direkte brugertid måles ved at sammenholde antal leverede timer hos borgeren med den forbrugte normering inklusive udgifter til vikar. Ud over direkte brugertid består arbejdstiden også af ferie, møder, kurser, transporttid og sygefravær. Direkte brugertid i frit valgsområdet Direkte brugertid (MP029) 56% * 56% *Var ikke et mål i Er et gennemsnit for både pleje og praktisk hjælp.

6 Vi skal sikre borgerne et udbud af boliger, der imødekommer borgernes særlige behov (Ydelsesmål) Delmål 1: Borgerne skal have mulighed for at bo i det område af Århus, de ønsker (ydelsesmål) Status og forventet målopfyldelse: Ældre og plejekrævende borgere skal så vidt muligt have mulighed for at bo der hvor de ønsker, hvorfor udbygningen skal planlægges på en måde der - også geografisk set - sikrer et varieret udbud af pleje- og ældreboliger. Efterspørgslen vil altså være styrende for, hvor der opføres boliger. Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg tilstræber, at udbuddet varieres, så borgerne får alternative muligheder for at leve et aktivt liv og opbygge sociale netværk. I 2008 igangsættes en proces, der skal resultere i fastlæggelse af en boligpolitik for afdelingen. I udarbejdelsen af boligpolitikken skal indgå overvejelser om boligernes indretning og beliggenhed, således at de i størst mulig udstrækning kan leve op til allerede kendte og forventede fremtidige krav til sådanne boliger. Det skal ligeledes overvejes, hvorledes it-teknologiske landvindinger kan indgå i byggeriet, således at hverdagen kan lettes så meget som muligt for såvel beboere som personale. I boligpolitikken skal også indgå overvejelser om den fremtidige brug af de eksisterende ældreboliger. Det skal herunder afklares, om boligerne skal moderniseres eller overgå til andre formål, såfremt der i fremtiden må konstateres stigende ledighed i denne boligtype. Målene på boligområdet tilpasses boligpolitikken efterfølgende. Ældreboliger Med baggrund i den aktuelle efterspørgsel efter ældreboliger finder magistratsafdelingen, at det nuværende antal ældreboliger vil være tilstrækkeligt til at i mødekomme efterspørgslen i en årrække. Såfremt der ikke er visiterede på venteliste til ledige ældreboliger, søges disse boliger udlejet til ældre, som ikke opfylder alle visitationskrav, men som alligevel kan profitere af en bedre indrettet bolig. Plejeboliger Magistratsafdelingen vil koncentrere indsatsen om at fremskaffe et tilstrækkeligt antal moderne plejeboliger, som kan imødekomme den nuværende og den forventede fremtidige efterspørgsel. Ved udgangen af 2007 rådede magistratsafdelingen over 2180 plejeboliger, svarende til en dækning på 21,4 %, udregnet på grundlag af antallet af 80-årige og derover i kommunen. Med den allerede planlagte udbygning vil dækningsprocenten udgøre 25,8 % i 2012 for derefter at falde til 24,9 % i Der tilstræbes på den baggrund en dækningsprocent for plejeboliger på 26.

7 Plejeboliger, dækningsprocenter for 80-årige og derover R2007 B2008 B2009 B2010 B2011 B2012 Århus Kommune (MP084) 21,4 21,5 23,5 26,1 25,9 25,8 I forbindelse med boligpolitikken skal der laves en analyse af, hvad den fremtidige dækningsprocent skal være. Delmål 2: Vi skal tilbyde et passende antal tidssvarende pleje- og ældreboliger (ydelsesmål) (ændret mål) Status og forventet målopfyldelse: Utidssvarende plejehjemspladser og beskyttede boliger skal moderniseres til egentlige plejeboliger. Sideløbende skal der ske en udbygning af det samlede antal plejeboliger. Plejeboliger i Århus Kommune: Ultimo R2007 B2008 B2009 B2010 B2011 B2012 Boliger i alt (MP085) En dækningsprocent for plejeboliger på 26 % af befolkningen på 80 år og derover resulterer i behov for at beslutte følgende tilvækst: Tilvækst i antal boliger under forudsætning af uændret dækningsprocent: År 2010 År 2015 År 2020 År 2025 År 2028 Antal +80-årige Antal boliger ved 26 % dækning Vedtaget udbygning Behov for tilvækst Magistratsafdelingen oplever stigende vanskeligheder med at udleje plejehjemsboliger og beskyttede boliger, der endnu ikke er blevet moderniseret. Det er derfor nødvendigt, at der snarest muligt træffes beslutning om modernisering af disse boliger. Alternativt kan der blive tale om, at de nuværende bygninger overgår til andre formål, og at der i stedet opføres nye plejeboliger. Plejeboliggaranti Folketinget har i april 2006 vedtaget en lov om indførelse af plejeboliggaranti. Garantien indebærer, at der skal fremsættes tilbud om tildeling af en plejebolig senest 2 måneder efter det tidspunkt, hvor der foreligger en visitation til en plejebolig. Garantien omfatter dog ikke, hvis borger ønsker en bestemt bolig. Garantien skal kunne opfyldes fra og med den 1. januar Med den planlagte plejeboligudbygning forventes det, at Århus Kommune vil kunne leve op til plejeboliggarantien.

8 Vi vil fremme sundheden for alle borgere i kommunen (Effektmål / Ydelsesmål) Sundhedspolitikken for Århus Kommune forventes vedtaget i starten af Det overordnede mål for sundhedspolitikken er flere gode leveår for alle. Dvs. der er både tale om længere levetid og bedre leveår. Delmål 1: Vi skal skabe de bedst mulige betingelser for sundhedsfremme og forebyggelse (Effektmål) Dette vil vi gøre via Århus Kommunes Sundhedspolitik. Her vil vi give overblik over sundhedstilbud og udvikle sundhedstilbud for forskellige målgrupper. Vi vil medvirke til udvikling af kompetencer for at fremme sundhed i hverdagen for borgere og ansatte. En indikator på effekten af indsatsen er middellevetiden (dvs. hvor gammel forventes en nyfødt i dag at blive). Regeringens målsætning er, at middellevetiden skal øges med 3 år i løbet af de næste 10 år målet for Århus Kommune er, at middellevetiden øges mere end dette. Opgørelserne over middellevetiden laves dog ikke systematisk. Derfor bruges gennemsnitsalder ved død som indikator for, om vi har skabt de bedst mulige betingelser for sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen. I perioden 2001 til 2006 er gennemsnitsalderen ved død i Århus Kommune steget med 1,4 år. Dette svarer til udviklingen i middellevetiden. Målet er, at gennemsnitsalderen ved død i Århus Kommune stiger mere end 0,3 år pr. år Gennemsnitlig levetid (nyt mål) År 2007 B2008 B2009 B2010 B2011 B2012 Gennemsnitlig levetid (MP078) 75,1 >75,4 >75,7 >76,0 >76,3 >76,6 Note: Måles ved at se på gennemsnitsalder ved død. Målet kan ikke bruges til sammenligning med andre kommuner, da der ikke tages højde for forskelle i befolkningssammensætningen i kommunerne. Delmål 2: Århus Kommunes medfinansiering af sundhedsvæsenet stiger mindre eller falder mere end andre kommuner (effektmål) (ændret mål) Kommunerne skal efter strukturreformen medfinansiere sundhedsvæsenet. For Århus Kommune drejer det sig om omkring 500 mio. kr. Kommunerne får derved et incitament til at øge den forebyggende indsats. Dette sker bl.a. via Sundhedspolitikken, som udmøntes via indsatser i forhold til KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion). Derudover er der fokus på udvikling af sundhedstilbud for forskellige målgrupper. Der knytter sig dog stor usikkerhed til denne sammenhæng. Der udvikles hele tiden nye behandlinger og derved vil en evt. reduktion i antallet af indlæggelser som følge af en kommunal indsat ofte blive afløst af en indsats på et nyt område. Derved vil den samlede aktivitet i sundhedsvæsenet ikke blive reduceret. Der fokuseres derfor på, om Århus Kommune kan begrænse stigningen i udgifterne mere end det er tilfældet på landsplan.

9 Udgift pr. indbygger Udgifter til medfinansiering pr. indbygger, kr (MP074) Århus Region Midtjylland Hele landet Stigning Århus< stigning på landsplan Stigning Århus< stigning på landsplan Stigning i den kommunale medfinansiering i procent Procentvise ændringer B 2008 B ,4 0,2 Århus Region Midtjylland 2,8 0,4 Hele landet (MP083) 2,6 0 Stigning Århus< stigning på landsplan Stigning Århus< stigning på landsplan { Delmål 3: Sundhedsklinikkerne skal være centrum for den sundhedsfaglige og forebyggende indsats (ydelsesmål) (ændret mål) Sygeplejerskerne i Sundhed og Omsorg gør et stort stykke arbejde med at lede og planlægge sygepleje, udføre sygepleje, formidle sygepleje og udvikle sygeplejen. Der bliver oprettet sundhedsklinikker på et stigende antal lokalcentre, hvor borgerne kan komme og modtage behandling. I sundhedsklinikkerne kan borgeren modtage en egentlig sygeplejefaglig behandling, men klinikkerne har også et langt bredere sigte. Her formidles kontakt til de øvrige tilbud på lokalcentret, til caféerne og aktiviteterne. Og der ydes en indsats for, at borgeren får et lokalt netværk blandt jævnaldrende og interessefæller. Sundhedsklinikkerne er dermed et vigtigt led i den forebyggende indsats i kommunen. Målet er, at sundhedsklinikkerne skal dække en stigende andel af sygeplejerskeydelserne. Det måles enten ved en totalopgørelse eller ved en stikprøve af disponeringen. Brug af sundhedsklinikkerne Sundhedsklinikkerne skal dække en stigende andel af sygeplejerskeydelserne (MP075) * 18% 25% 30% *Nyt mål fra 2008 Delmål 4: Sundhedsbesøgene (de forebyggende hjemmebesøg) skal være et vigtigt bidrag til, at borgerne forbliver raske og sunde (ydelsesmål) Sundhedsbesøgene er et bidrag til at styrke borgerens sundhed og helbred og sætter fokus på borgernes ressourcer. Med sundhedsbesøgene kommer vi ud til borgerne før vi kender dem i andre sammenhænge, og kan dermed på et tidligt tidspunkt tale med borgerne om deres ressourcer og behov. Med besøgene arbejdes sundhedsfremmende og forebyggende, ved at der informeres om kommunens sundhedstilbud og om muligheder for sociale aktiviteter. Derfor vil vi arbejde på, at en stigende andel borgere modtager besøg.

10 Status og målopfyldelse: Sundhedsbesøgene tilbydes til alle borgere over 75 år der ikke modtager pleje eller praktisk hjælp. Denne gruppe udgjorde i personer. Målet for 2009 er at 40 % skal modtage besøg. Andel der modtager sundhedsbesøg R2006 R2007 B2008 B2009 Et stigende antal borgere skal modtage * * 40 % 40 % mindst ét besøg (MP008) *Data for 2006 og 2007 er ikke valide grundet indkøringsperiode. Vi skal være konkurrencedygtige i hjemmeplejen (organisation/ressourcer) (ændret mål) I forbindelse med indførelsen af frit valg er konkurrence samtidig blevet en del af dagligdagen i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg, særligt i forhold til den praktiske hjælp. Til at vurdere vores konkurrencedygtighed er det essentielt at vide, hvor meget af arbejdstiden vi bruger hos borgeren, hvilke omkostninger der er ved indsatsen, samt i hvilken udstrækning borgerne er tilfredse. Hertil bruger vi de to parametre: prisen samt tilfredshedsgraden. { Delmål 1: vi skal have lave omkostninger og bruge mest mulig tid hos borgerne (ressourcer / organisation)(ændret mål) Status og forventet målopfyldelse: Prisen for hjemmehjælpen afhænger af, hvor stor andel af arbejdstiden personalet i hjemmeplejen bruger sammen med borgerne og hvilke omkostninger, der er ved at levere hjælpen (eks. løn og udgifter til lokaler). Den siger altså noget om Sundhed og Omsorgs effektivitet og konkurrenceevne. I forbindelse med indførelsen af rene praktisk hjælp teams i 2008 er der sat et mål for timeprisen på 234 kr. Rene praktisk hjælp teams kan bemandes med uuddannet personale og der er eksempelvis mindre behov for kompetenceudvikling til denne opgave end til plejeopgaver. Samtidig er der behov for en belysning af rationelarbejdstilrettelæggelse ved at udskille ren praktisk hjælp. Det at der tilbringes mere tid hos borgerne til en lavere løn betyder, at der kan opnås en lavere pris og en forbedret konkurrenceevne. Der måles også på antallet af hjælpere indenfor praktisk hjælp. Det er vanskeligt at nedbringe antallet af hjælpere til borgere, som modtager omfattende pleje, da et stort dagligt behov nødvendigvis betyder, at flere forskellige mennesker må komme i hjemmet. Ren praktisk hjælp leveres i dagtimerne med større interval. Her er der omvendt mulighed for at nedbringe antallet af forskellige hjælpere. Pris og antal hjælpere, praktisk hjælp Pris * * 234***Pris < 234*** Antal hjælpere** (MP056) 1,0 1,1 1,4 1,1 *Priser for ren praktisk hjælp blev først beregnet fra 2008 **Antallet af hjælpere beregnes over en 4 ugers periode *** kr. i 2008 pris og lønniveau

11 { Delmål 2: Modtagerne af praktisk hjælp og madservice i Århus Kommune skal være tilfredse med tilbuddet (effekt) Status og forventet målopfyldelse: Målet er, at modtagerne af praktisk hjælp skal være mere tilfredse med den praktiske hjælp leveret af Århus Kommune end med den praktiske hjælp fra private leverandører. Ligeledes skal modtagere af madservice være mere tilfredse med madtilbuddet leveret af Århus Kommune end maden leveret af private leverandører. Tilfredshed med Århus Kommune og de private leverandører Borgerne skal være mere tilfredse med den praktiske hjælp modtaget fra Århus Kommune (MP030) ÅK=3,91 ÅK=3,82 Private Private leverandører leverandører= =4,08 3,96 ÅK>Private leverandører ÅK>Private leverandører Tilfredshed med Århus Kommune og de private leverandører Borgerne skal være mere tilfredse med madtilbuddet modtaget fra Århus Kommune (MP031) ÅK=3,79 Private leverandøre ÅK=4,00 r =3,37 Private=4,00 ÅK>Private leverandøre r ÅK>Private leverandøre r Kvaliteten af den administrative service skal udvikles og forbedres (ydelser/effekt) { Delmål 1: Hjælp tildeles ud fra borgerens individuelle behov (ydelser/effekt) Status og forventet målopfyldelse: Hjælp skal tildeles ud fra en individuel, konkret vurdering af borgerens samlede situation og behov og ud fra gældende lovgivnings rammer og kommunens serviceniveau. Der foretages registrering af antallet af sager, hvor kommunens afgørelse stadfæstes i Det Sociale Nævn inden for områderne: pleje, praktisk hjælp, madservice, afløsning/ aflastning, træning, hjælpemidler, boligindretning samt pension og boligstøtte. Afgørelser fra Det Sociale Nævn, hvor kommunens afgørelse stadfæstes Pleje, praktisk hjælp, mv. (MP063) 90,5% 80% 90% Pension (MP064) 100% 90% 95% Boligstøtte (MP065) 83,3% 85% 85% Note: Det er først muligt per 2007 at adskille afgørelser vedrørende de enkelte delområder. Borgerens tilfredshed med den tildelte hjælp måles i en ny brugertilfredshedsundersøgelse af visitationen. Målepunktet afspejler, hvorvidt borgeren følger sit behov for hjælp opfyldt.

12 Tilfredshed med den tildelte hjælp I hvor høj grad lever afgørelsen om den tildelte hjælp op til dine forventninger? (MP079) 3,4 3,5 3,5 3,5 Note: I lød spørgsmålet: Hvor tilfreds er du med det tildelte antal timers hjemmehjælp I brugertilfredshedsundersøgelsen måles også borgernes tilfredshed med visitationen. Målepunktet afspejler hvorvidt visitationen gennemføres med inddragelse af borgers egen vurdering af behov. Tilfredshed med visitationen R2006 R2007 B2008* B2009 I hvor høj grad oplevede du, at visitatoren tog hensyn til dine * * 3,7** 4,0** behov?(mp075) *Målet er nyt fra 2008 **Målet angiver et gennemsnitstal, hvor I høj grad tillægges værdien 5, i nogen grad tillægges værdien 4, hverken eller tillægges værdien 3, i mindre grad tillægges værdien 2 og slet ikke tillægges værdien 1. { Delmål 2: Behandlingen af borgerhenvendelser skal være kvalificeret og effektiv (ydelser). Personlige hjælpemidler omfatter brystproteser, kompressionsstrømper, bleer, stomiposer, m.v. Sagsbehandlingstiden (fra borger første gang søger om hjælp til afgørelse er truffet) til personlige hjælpemidler må maksimalt udgøre 20 arbejdsdage, hvor der ikke kræves speciallægeerklæring. Hvis sagsbehandlingstiden forventes at blive længere end fristen, afsendes der kvitteringsbrev med bemærkning om forventet tidspunkt for afgørelse. Sagsbehandlingstid personlige hjælpemidler Andelen af personlige hjælpemidler sagsbehandlet inden for 20 arbejdsdage* (MP038) 78,5% 85,0% 85,0% 5. Særlige indsatsområder Udvikling af sygeplejen Sundhed og Omsorg står overfor en række udfordringer indenfor sygeplejen i form af borgere med komplekse behov, der udskrives tidligere fra sygehusene, rekrutteringsproblemer og stigende krav og forventninger til en individuel og specialiseret behandling. Det sætter ekstra fokus på personalets faglighed og på behovet for målrettet kompetenceudvikling gennem Sundhedsakademiet. Udviklingen nødvendiggør også, at sygeplejerskernes tid prioriteres til det, de er bedst til. Sygeplejeprofilen, der fastlægger sygeplejerskernes kompetencer og opgaver, skal sikre, at vi kan imødegå disse udfordringer. De øgede muligheder for kompetenceudvikling, specialisering og deltagelse i faglige netværk skal samtidig medvirke til at sikre, at Sundhed og Omsorg er en attraktiv arbejdsplads for denne medarbejdergruppe. Endelig skal der fokus på de vanskelige overgange mellem myndigheder, så vi sikrer, at borgerne får service af høj kvalitet hele vejen igennem.

13 Det gør vi ved at fremme kompetenceudvikling ved at opbygge en organisering, som fremmer læring og sparring via netværk og mødestrukturer, og undersøge behovet for videreuddannelse og specialisering at undersøge hvordan vi kan udnytte mobil teknologi til gavn for borgere og medarbejdere at udvikle en vidensbaseret praksis ved blandt andet at udarbejde kliniske retningslinjer, ved at oprette en sygeplejeportal og ved at udvikle samspillet med forskningsinstitutionerne at undgå unødige indlæggelser bl.a. ved at afsøge foranstaltninger, som kan reducere antallet af indlæggelser af svage borgere og kronisk syge. Det skal ske i regi af sundhedsaftalen, i et tæt samarbejde med hospitalerne og de praktiserende læger. At udarbejde en sygeplejeprofil og her igennem vurdere om andre faggrupper i højere grad kan overtage hidtidige sygeplejeopgaver at undersøge mulighederne for telemedicin at styrke samarbejdet med hospitalerne og de praktiserende læger inden for rammerne af sundhedsaftalen, så borgerne oplever bedre hospitalsudskrivelser. Udvikling af træningsområdet Borgerne, der har behov for træning, har en forventning om, at der er sammenhæng i de tilbud, som Sundhed og Omsorg tilbyder. Det udfordrer kommunens økonomi og evne til at sammensætte tilbud, der er tilpasset borgernes behov. Samtidig kan træning medvirke til at sætte fokus på borgernes ressourcer, så borgerne forbliver selvhjulpne længst muligt. Med strukturreformen har kommunen fået et samlet ansvar for træningsområdet. I 2008 overtager kommunerne også opgaver vedrørende den vederlagsfri fysioterapi, der i dag ligger hos regionernes sygesikring. For at borgerne kan opleve, at der er en høj kvalitet i træningstilbuddene, skal vi sikre, at Sundhed og Omsorg lever op til de faglige krav til opgaveløsningen, at der sker en faglig dokumentation, og at der løbende sker en faglig kompetenceudvikling af personalet. Der skal skabes en god sammenhæng mellem lokalcentrenes tilbud og de nye træningstilbud, der etableres. Det er også afgørende med sammenhæng til sundhedsaftalen, hospitalerne og de praktiserende læger. Det gør vi ved at der udarbejdes en vision for træningsområdet i Århus Kommune om sammenhængende og gode træningsforløb for borgerne at sikre at visitator er tovholder i træningsforløbene

14 at sikre en bred vifte af trænings- og rehabiliteringstilbud som matcher borgernes forskellige behov at sikre borgerne med genoptræningsplan hurtig iværksættelse af genoptræning efter sygehusudskrivning, og iværksættelse af vedligeholdelsestræning til de borgere, der efterfølgende har behov herfor at arbejde på at etablere et kommunalt neurocenter for at sikre sammenhængende trænings- og rehabiliteringstilbud for borgere med senhjerneskadeapopleksiområdet. Psykiatri, misbrug og senhjerneskade Sundhed og Omsorg yder hjælp til borgere med en psykiatrisk funktionsnedsættelse, misbrug og senhjerneskade. Opsamlede erfaringer viser, at der er et behov for at sætte fokus på disse tre målgrupper i Sundhed og Omsorg, for på bedste måde at kunne imødekomme disse borgeres særlige ønsker og behov. Det overordnede mål er at sikre borgere inden for de tre målgrupper hjælp, som netop tager udgangspunkt i disse borgeres særlige ønsker og behov. Indsatsen i 2008 vil være første skridt i retning af at nå det overordnede mål, og vil blive efterfulgt af yderligere to projekter i hhv og 2010, som skal sikre gennemførelsen af konkrete udviklingstiltag. Da der er tale om et område med mange interessenter og mange mulige tilgangsvinkler, vil arbejdet blive gennemført ud fra en bred samarbejdsmodel, hvor de mange aktører, herunder brugerrepræsentanter, vil indgå i projektet. Det gør vi ved at afklare og beskrive opgaverne i forhold til Socialforvaltningen at indsamle viden om de tre målgrupper at kortlægge de tre målgruppers ønsker og behov at gennemføre kompetenceudvikling for personalet at skabe interne afklaringer omkring rammer, retning, råderum og relationer for medarbejdere der arbejder med de tre målgrupper at udarbejde et opfølgningsprojekt for hhv og 2010 på baggrund af den kortlagte viden og økonomi at synliggøre de tre målgrupper og tilbuddene i Sundhed og Omsorg. Initiativer i sundhedspolitikken Sundhed og Omsorg har ansvaret for udvikling af sundhedspolitikken for Århus Kommune, som skal koordineres på tværs af sektorer, afdelinger og faggrupper, så borgerne møder integrerede sundhedsindsatser i deres hverdag. Afsættet er WHO's sundhedsdefinition: "en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velbefindende og ikke blot fravær af sygdom". Sundhedspolitikkens titel er "Vi vil gi' Århus et KRAM". Det betyder at livsstilsemner som kost, rygning, alkohol og motion prioriteres, samtidigt med at sundhedsfremme, trivsel og byens vision om en by i bevægelse udvikles.

15 Repræsentanter fra de enkelte magistratsafdelinger bidrager med faglig viden og indsigt til udvikling af fælles strategier for et sundhedsfremmende bysamfund på de fire kramområder. Det gør vi ved at give borgere, ansatte og samarbejdspartnere nem adgang til og overblik over lokale sundhedstilbud via udvikling af hjemmesider og målrettet kommunikation at udvikle sundhedstilbud for forskellige målgrupper. SundhedsCenter Århus vil i projektperioden frem til 2009 lave sundhedsskoler med patientundervisning for borgere med kronisk sygdom og tilbyde formidling og information til nuværende og potentielle kronikere. Sundhedshus for Unge (tidl. Lysthuset) vil lave kampagner og sundhedstilbud for ungegruppen, imens tilbuddene i Sundhedscenter Vest målrettes behovene hos borgerne i området. Der udvikles også tilbud til virksomhederne om at skabe sunde arbejdspladser at medvirke til udvikling af kompetencer blandt medarbejdere, der har mulighed for at fremme sundhed i hverdagen for borgere eller ansatte, således at Århus Kommune kan leve op til de faglige krav for opgaveløsning, dokumentation og kvalitetsudvikling. 6. Supplerende nøgletal 6-by nøgletallene opdateres hvert andet år. De nyeste er på baggrund af budget 2007.

16 Sundhedsområdet: 7. Ressourcer 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2004 til 2007 og budget for 2008: R 2004 R 2005 R 2006 R 2007 B kr. i 2009-priser - - antal fuldtidsansatte - Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug Kommende år Sektorens budget for 2008 til 2012: B 2008* BO 2009 BO 2010 BO 2011 BO kr. i 2009-priser - - antal fuldtidsansatte - Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug *) Budget ,5 % Sektor 3.31 Decentraliseret område B/R 2008* B 2009 BO 2010 BO 2011 BO kr. i 2009-priser - Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo *) Nettobudgettet for 2008 er lig med ajourført budget på rammebelagte drifts- og anlægsudgifter + 4,5 %. 1) Rammen omfatter 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning (+: opsparing; -: gæld).

17 Magistraten besluttede på møde den 16. juni, at der i budget 2009 skal budgetlægges, således at afdelingernes decentraliserede rammer overholdes. Denne beslutning indebar, at Sundhed og Omsorgs budget blev sænket med 84 mio. kr. Med budgetforliget for Budget er MSO bevilget 35 mio. kr. til opretholdelse af servicestandarderne på fritvalgs-området. Sundhed og Omsorg er på baggrund af regnskabsresultatet for 2007 i gang med en større tilpasningsøvelse i Den vil fortsætter i 2009 og eventuelt efterfølgende år. I forbindelse med udarbejdelse af forventet regnskab for 2009, som bl.a. bliver beskrevet i tillægsbevillingen for 2009 samt i de løbende økonomiopfølgninger, bliver det vurderet hvordan tilpasninger af forbruget forløber og om det er nødvendigt med yderligere justeringer i effektivitet, service eller budget. Sektor 3.32 KB bevillinger B/R 2008* B 2009 BO 2010 BO 2011 BO kr. i 2009-priser - Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo *) Nettobudgettet for 2008 er lig med ajourført budget på rammebelagte drifts- og anlægsudgifter + 4,5 %. 1) Rammen omfatter 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning (+: opsparing; -: gæld). Der er i 2009 afsat 4 mio. kr. fra opsparingen til ombygningen af Frichsparken. Sektor 3.37 Sundhed styrbar B/R 2008* B 2009 BO 2010 BO 2011 BO kr. i 2009-priser - Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo *) Nettobudgettet for 2008 er lig med ajourført budget på rammebelagte drifts- og anlægsudgifter + 4,5 %. 1) Rammen omfatter 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning (+: opsparing; -: gæld). Sundhedsområdet er stadig nyt, og der er fortsat en usikkerhed om udviklingen i forbruget.

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et god og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde med

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune

2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune 2. reviderede udgave af sundhedspolitik for Gribskov Kommune Sundhedspolitikken udgør rammen for Gribskov Kommunes arbejde med sundhed. Målgruppen er alle borgere i Gribskov Kommune, uanset alder, køn

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg

Indstilling. Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 27. september 2007 Århus Kommune Region Syd Sundhed og Omsorg Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 1. Resume

Læs mere

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter

Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Rapport fra lovpligtigt uanmeldt tilsyn hos borgere, der ikke bor på plejecenter Faxe Syd den 9. oktober 2013 Privat leverandør af hjemmepleje Tilsynet blev udført af konsulent Annelise Dehn og ekstern

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Kvalitetsstandard for Odder Kommune 2007 sags.id. 917426 /dok.id 917947

Kvalitetsstandard for Odder Kommune 2007 sags.id. 917426 /dok.id 917947 Kvalitetsstandard for Odder Kommune 2007 sags.id. 917426 /dok.id 917947 Genoptræning 1.Hvad er ydelsens lovgrundlag? 140 - sundhedsloven 86 stk. 1 - serviceloven 2. Hvilket behov dækker ydelsen? Almindelig

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning 2013 Genoptræning og vedligeholdende træning Kvalitetsstandard for kommunal genoptræning, uden forudgående sygehusindlæggelse, og vedligeholdende træning Lovgrundlag Lov om Social Service 86. Hvad er vedligeholdende

Læs mere

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014

Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT Bilag 1 Referat af alle brugerundersøgelser fra 2014 Bilag 1 til indstilling om brugerundersøgelser 2014. Sundheds-

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region:

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: 1 Ansøger Sund i Brøndby, Social- og Sundhedsforvaltningen, Brøndby Kommune 2 Kontaktperson/projektleder

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden Måltider der forebygger og rehabilitere Vibeke Høy Worm Voksenenheden Det handler om Uden mad og drikke duer helten ikke heller ikke når man bliver ældre Baggrund for projekt God mad - godt liv Regeringen

Læs mere

Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede og psykisk syge Økonomiske potentiale af initiativ 1.000 kr. 2008 PL

Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede og psykisk syge Økonomiske potentiale af initiativ 1.000 kr. 2008 PL BILAG 2 Bruttosparekatalog - forslag til servicereduktioner på hjemmeplejeområdet i 2008 17-03-2008 Sagsnr. 2008-884 Dokumentnr. 2008-49550 Budgetanalyse Bevilling Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede

Læs mere

Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse

Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 25. november 2015 Servicelovens 103 Lovgrundlag Kommunen skal tilbyde beskyttet beskæftigelse til personer under

Læs mere

Service for ældre og handicappede

Service for ældre og handicappede - 111 - Service for ældre og handicappede Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg yder hjælp til pleje og praktiske opgaver ud fra en samlet vurdering af den enkelte borgers behov og ressourcer. Udgangspunktet

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Kvalitetsstandard for aflastning

Kvalitetsstandard for aflastning Kvalitetsstandard for aflastning 1 Kvalitetsstandard for aflastning Område Randers Kommune tilbyder aflastningsophold til nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Læs mere

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18

1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 1. Vision for Sundhedsaftalen 2015-18 Sundhedssamarbejdets værdier Sundhedsaftalen er rammen om et forpligtende samarbejde, hvor kommuner og region sammen med almen praksis sætter fælles mål, som vi arbejder

Læs mere

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning Voksenservice 1 2 1. Overordnede rammer 1.1 Formål med lovgivningen 1.2 Hvem kan modtage ydelsen Vedligeholdende træning At afhjælpe væsentlige følger af fysiske

Læs mere

Indstilling. Kvalitetsstandarder 2007 for pleje, praktisk hjælp og madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Kvalitetsstandarder 2007 for pleje, praktisk hjælp og madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 22. maj 2006 Kvalitetsstandarder 2007 for pleje, praktisk hjælp og madservice og træning Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og

Læs mere

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner

3. november 2015. Notat vedr. kommunale akutfunktioner 3. november 2015 Notat vedr. kommunale akutfunktioner Dette notat er godkendt i Temagruppen for behandling, pleje, træning og rehabilitering 3/11/15 som en 1. version. Der pågår arbejde med en 2. version

Læs mere

Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142

Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142 / Lov om Social Service 101 og Sundhedslovens 141 og 142 Social behandling af alkohol - og stofmisbrug Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Leverandører 3. Kvalitetsstandardens opbygning

Læs mere

Kvalitetsstandard for træningsområdet. august 2011

Kvalitetsstandard for træningsområdet. august 2011 for træningsområdet august 2011 0 For træningsområdet i Herlev Kommune Kvalitetsstandarderne indeholder en generel serviceinformation, om den træning man som borger kan forvente, hvis man får behov for

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Omfatter både borgere i eget hjem og på plejecenter. Gælder for både kommunal og privat leverandør. Kvalitetstandarden omfatter

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85

Serviceniveau. for. Ledsagelse. efter 85 i. Serviceloven. Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Serviceniveau for Ledsagelse efter 85 i Serviceloven Tillæg til Aalborg Kommunes overordnede Serviceniveau for socialpædagogisk støtte efter 85 Til borgere, pårørende og medarbejdere på handicapområdet

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning & vedligeholdende træning Servicelovens 86, stk. 1 og 2 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Genoptræning - Servicelovens 86.1 Formål med genoptræning?... 4 Hvem kan få bevilget

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning og vedligeholdende træning Kvalitetsstandard for kommunal genoptræning, uden forudgående sygehusindlæggelse, og vedligeholdende træning Lovgrundlag Lov om Social Service 86. Hvad er vedligeholdende

Læs mere

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Visitation til hjemmehjælp

Visitation til hjemmehjælp Visitation til hjemmehjælp Indledning Denne pjece er for dig, der ønsker at søge - eller modtager hjemmehjælp i Herlev Kommune. Du finder information om, hvordan du får hjælp samt hvilke rettigheder, pligter

Læs mere

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118

Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 Kvalitetsstandard - NY Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom Lov om social service 118 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med ydelsen? Lov om Social Service 118 Vejledning

Læs mere

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats Kvalitetsstandard Palliativ og terminal indsats Greve Kommune 2016 Side 1 af 6 Indhold 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ændring i borgernes ønsker... 3 1.2 Palliativ behandling... 3 1.3 Palliativ indsats... 3 1.4

Læs mere

Offentlig-privat samarbejde om plejeboliger mv. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 6. juni 2012 Aarhus Kommune

Offentlig-privat samarbejde om plejeboliger mv. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 6. juni 2012 Aarhus Kommune Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 6. juni 2012 Aarhus Kommune Omsorg og Udvikling Sundhed og Omsorg Søren Frichs Vej 36G 8230 Åbyhøj 1. Resume Antallet af ældre vil stige i de kommende

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Serviceinformation. Orlov til pasning af døende. jf. Lov om social service 119-122

Serviceinformation. Orlov til pasning af døende. jf. Lov om social service 119-122 Serviceinformation Orlov til pasning af døende jf. Lov om social service 119-122 Som nærtstående til en alvorligt syg, der ønsker at dø i eget hjem, har du mulighed for orlov til pasning af den døende.

Læs mere

Gældende fra maj 2016. Genoptræning. Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune. Ishøj Kommune

Gældende fra maj 2016. Genoptræning. Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune. Ishøj Kommune Gældende fra maj 2016 Genoptræning Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Ishøj Kommune Vi er glade for at kunne præsentere Ishøj og Vallensbæk kommuners kvalitetsstandard

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand

Kvalitetsstandard. Serviceloven 85. Socialpædagogisk bistand Kvalitetsstandard Serviceloven 85 Socialpædagogisk bistand Godkendt i Byrådet den 22. november 2011 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes

Læs mere

KVALITETSSTANDARD TRÆNING SUNDHEDSLOVEN 140

KVALITETSSTANDARD TRÆNING SUNDHEDSLOVEN 140 Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD TRÆNING SUNDHEDSLOVEN 140 Første skoledag 0 Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Indhold 1. INDLEDNING... 2 2. HVAD KAN INDGÅ

Læs mere

Kvalitetsstandard. Indhold. 1. Rammer

Kvalitetsstandard. Indhold. 1. Rammer Kvalitetsstandard Beskyttet beskæftigelse Servicelovens 103 Udarbejdelse Januar 2016 Social og Handicap, Ældre og Handicap og Samstyrken Godkendelse 19 april 2016 Udvalget for Social og Sundhed Revidering

Læs mere

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Medarbejder i daghjem, Assens Kommune Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET

ERFARINGSOPSAMLING LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Som led i udmøntningen af ældremilliarden til løft af ældreområdet er det besluttet, at der efter et år skal gennemføres en erfaringsopsamling. Som det fremgår af tilsagnsbrevet, er det et krav til alle

Læs mere

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER

VISITATION TIL PLEJEBOLIGER VISITATION TIL PLEJEBOLIGER 2013 Kvalitetsstandard for visitation til plejeboliger Lov grundlag Plejeboliger er omfattet af Lov om Social Service 192. Lov om Almene boliger 5 stk. 2. Hvilket behov dækker

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

Fagprofil social- og sundhedshjælper.

Fagprofil social- og sundhedshjælper. Odder Kommune. Fagprofil social- og sundhedshjælper. For social- og sundhedshjælpere ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang.

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 15 Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg 2016 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politiske besluttede serviceniveau

Læs mere

Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96

Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96 Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96 Godkendt i Byrådet den 31-01-2011 Lovgrundlag Servicelovens 95: "Stk. 1 Såfremt Kommunalbestyrelsen ikke kan stille den nødvendige

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE

PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE PERSONLIG HJÆLP OG PLEJE 2015 Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje Lovgrundlag Lov om social service 83, stk. 1 nr. 1. Hvilket behov dækker hjælpen Hvad er formålet med hjælpen Hjælp og støtte

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDELSESTRÆNING

KVALITETSSTANDARD FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDELSESTRÆNING FREDERIKSHAVN KOMMUNE KVALITETSSTANDARD FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDELSESTRÆNING 2007 BESTILLER- OG MYNDIGHEDSKONTORET KVALITETSSTANDARD I denne kvalitetsstandard beskrives det politisk fastsatte serviceniveau

Læs mere

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d.

1 of 6. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 1 of 6 2 of 6 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En

Læs mere

Retningspile for den fremtidige rehabilitering i Randers Kommune på sundhed og ældreområdet.

Retningspile for den fremtidige rehabilitering i Randers Kommune på sundhed og ældreområdet. Retningspile for den fremtidige rehabilitering i Randers Kommune på sundhed og ældreområdet. Indledning. I Randers Kommune arbejdes der allerede på nuværende tidspunkt med rehabilitering på flere fronter.

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 2 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

Kvalitetsstandard for Korttidscenter. Med Korttidspladser og Rehabiliteringsklinik

Kvalitetsstandard for Korttidscenter. Med Korttidspladser og Rehabiliteringsklinik Kvalitetsstandard for Korttidscenter Med Korttidspladser og Rehabiliteringsklinik Definitioner Hvad består et Korttidscenter af? Korttidsplads: Et døgntilbud, hvor der kan tilbydes en målrettet specifik

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen

Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen 1 Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Hjemmeplejen Sundhedsafdelingen 2 Indhold Profil- og funktionsbeskrivelse for primærsygeplejerske i Vallensbæk Kommunes hjemmesygepleje... 3

Læs mere

Indstilling. Serviceniveau 2014 for pleje, praktisk hjælp, madservice, træning mm. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 13.

Indstilling. Serviceniveau 2014 for pleje, praktisk hjælp, madservice, træning mm. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 13. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 13. Juni 2013 Serviceniveau 2014 for pleje, praktisk hjælp, madservice, træning mm. Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal mindst

Læs mere

Regnskab 2012. Budget 2013. Budget 2017 Drift 232 233 232 231 231 230

Regnskab 2012. Budget 2013. Budget 2017 Drift 232 233 232 231 231 230 Oversigt over udvalgsområde Nettotal i mio. kr., 2014 prisniveau Regnskab 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Drift 232 233 232 231 231 230 ramme 1 62 65 64 64 64 64 Andre faste ejendomme 0 0 0 0 0 0 Kommunal

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER INDLÆGGELSE

GENOPTRÆNING EFTER INDLÆGGELSE 2013 GENOPTRÆNING EFTER INDLÆGGELSE Kvalitetsstandard for genoptræning efter sygehusindlæggelse Lovgrundlag Sundhedsloven 140 Hvad er formålet med genoptræningen Formålet med genoptræningen er, at borgeren

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning

Kvalitetsstandard for genoptræning Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 19 Kvalitetsstandard for genoptræning Sundhedsloven 140 2016 Indledning Fredensborg Kommune tilbyder genoptræning * til borgere, som har tabt funktionsevne i forbindelse

Læs mere

Social og sundhedsudvalget

Social og sundhedsudvalget Udvalg: Måloverskrift: Social og sundhedsudvalget Effekt af trænende hjemmepleje Sammenhæng til vision 2018: Hverdagsrehabiliterende indsatser, som Trænende Hjemmepleje er en del af, giver borgerne mulighed

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG ØRESTAD PLEJECENTER Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Brugerundersøgelse : Plejebolig 1 Brugerundersøgelse Plejebolig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinion P/S og Afdeling

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 18. juni 2014 Videreførelse af Hjerneskadeteam 1. Resume Etablering og udviklingen af Hjerneskadeteamet

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning

Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 18 Kvalitetsstandard for vedligeholdelsestræning Serviceloven 86 stk. 2 2016 Indledning Fredensborg Kommune yder vedligeholdelsestræning* til kommunens pensionister.

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning 2015

Kvalitetsstandard for genoptræning 2015 Kvalitetsstandard for genoptræning 2015 Udarbejdet af: Elsebeth Elsted Dato: Godkendt på Sundhedsudvalgsmødet 13.04 2015 Sagsid.: Elel Version nr.: Kvalitetsstandard for genoptræning 2015 Område Sundhed

Læs mere

Service for ældre og handicappede

Service for ældre og handicappede - 1 - Service for ældre og handicappede 1. Baggrund Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg yder hjælp til pleje og praktiske opgaver ud fra en samlet vurdering af den enkelte borgers behov og ressourcer.

Læs mere

Frivillig social indsats

Frivillig social indsats Frivillig social indsats Esbjerg Kommune 2016 [RETNINGSLINJER FOR ANSØGNING AF 18 MIDLER] Indledning Esbjerg Kommune afsætter hvert år et beløb til den lokale frivillige sociale indsats. Midlerne er afsat

Læs mere

Tønder Kommune- Pleje og omsorg Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn Plejecenter Leos Leos Alle 4 6270 Tønder

Tønder Kommune- Pleje og omsorg Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn Plejecenter Leos Leos Alle 4 6270 Tønder INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Tønder Kommune- Pleje og omsorg Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn Plejecenter Leos Leos Alle 4 6270 Tønder T December 2012 WWW.BDO.DK Indholdsfortegnelse 1 Formål... 2 2 Metode...

Læs mere

Esbjerg Døgnrehabilitering. Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det?

Esbjerg Døgnrehabilitering. Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det? Esbjerg Døgnrehabilitering Rehabilitering og genoptræning af ældre nytter det? Baggrund for etablering af projekt Esbjerg Døgnrehabilitering Tænker nyt i forhold til de midlertidige boliger Intensiv træningsforløb

Læs mere

FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB

FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB September 2007 FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB Undersøgelse og anbefalinger vedr. den lokale indsats Pixiversion af rapport Præsentation af undersøgelsen Målsætningen for regeringens handicapstrategi er,

Læs mere

1 of 5. Kvalitetsstandard. Akutpladser. Godkendt af byrådet d. 26. marts 2014

1 of 5. Kvalitetsstandard. Akutpladser. Godkendt af byrådet d. 26. marts 2014 Kvalitetsstandard Akutpladser Godkendt af byrådet d. 26. marts 2014 1 of 5 2 of 5 Ydelse Intensiv og målrettet sygeplejeindsats, omsorgs- og plejeindsats, samt tryghed på en akutplads. Kan ved behov suppleres

Læs mere

Indstilling. Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen Lindegården, Pannerupvej 7, Trige

Indstilling. Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen Lindegården, Pannerupvej 7, Trige Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 26. februar 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge Ændring af status fra kommunal til selvejende institution for Vuggestuen

Læs mere

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Hjerne- og Talehuset Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Velkommen til Hjerne- og Talehuset

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem. Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen

Dialogbaseret aftale mellem. Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen Dialogbaseret aftale mellem Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen 2016 1 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

1. Overordnede rammer Levering af madservice til borgere i eget hjem 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 83,stk. 1 nr. 3.

1. Overordnede rammer Levering af madservice til borgere i eget hjem 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 83,stk. 1 nr. 3. Kvalitetsstandard Levering af til borgere i eget hjem 1. januar 2012 1. Overordnede rammer Levering af til borgere i eget hjem 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 83,stk. 1 nr. 3. 1.2 Politiske målsætninger

Læs mere

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016 Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed januar 2016 Indholdsfortegnelse Side 2 Introduktion Side 3 Baggrund om ulighed i sundhed Side 4 Politiske handlemuligheder Side 5 De vigtigste pointer

Læs mere

Forløbskoordination behovet for en bred organisatorisk tilgang?

Forløbskoordination behovet for en bred organisatorisk tilgang? Forløbskoordination behovet for en bred organisatorisk tilgang? Chefkonsulent Steen Rank Petersen Ingen er uenige i målet om sammenhæng! Det er nok snarere usikkerhed om, hvilket midler der sikrer sammenhæng.

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik Sammenhængende børnepolitik Udarbejdet af: Carsten Salling Dato: 30-05-2011 Sagsnummer.: 00.15.00-A00-6-10 Version nr.: 3 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. GRUNDLÆGGENDE VÆRDIER 3 2. MÅLSÆTNINGER OG BETYDNING 5 2.1.

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på XX udført den 15. januar 2016 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen skal planlægge

Læs mere

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2,

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 1 Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Kontakt: sundhedspolitik@mso.aarhus.dk

Læs mere

Viborg Kommune har før sommerferien godkendt, at der etableres et samlet hjerneskaderehabiliteringstilbud

Viborg Kommune har før sommerferien godkendt, at der etableres et samlet hjerneskaderehabiliteringstilbud Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: Slotholmsgade 10-12 1216 København K Att.: Lone Vicky Pedersen Job & Velfærd Ledelsessekretariatet St. Sct. Hans Gade 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: www.viborg.dk

Læs mere

KVALITETSSTANDARD VISITATION TIL:

KVALITETSSTANDARD VISITATION TIL: Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD VISITATION TIL: PLEJEBOLIGER TRYGHEDSBOLIGER ÆLDREBOLIGER MIDLERTIDIGE PLADSER Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk KVALITETSSTANDARD

Læs mere