Pernille Holm, Børn, Unge og Læring.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pernille Holm, Børn, Unge og Læring."

Transkript

1 Notat Sagsnr.: 2015/ Dato: 22. maj 2016 Titel: Legeskibet i Hundested september 2016 Sagsbehandler: Nana Vestergaard, Vækst og Udvikling Pernille Holm, Børn, Unge og Læring. Baggrund Ved møde i Udvalget for Vækst og Erhverv den blev det besluttet, at Vandmekka i Halsnæs er en af de events i 2016, som afdelingen for vækst og udvikling skal arbejde med. Herunder at Legeskibet lægger til Hundested Havn fra den september Legeskibet er et samarbejde mellem Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden, som kombinerer traditionel, maritim kultur med en aktiv kultur for lege og bevægelse i de danske havnebyer. I forbindelse med Legeskibets besøg vil der for skoleklasser og andre interesserede bl.a. være Leg på kaj i form af parkour, klatring, streetfodbold, sømands-cross-fit og masser af sjove lege. "Scenen" for projektet et det fundament som Danmark er skabt af og på, nemlig havnen og havet. På den måde er det et projekt baseret på en stærk fortælling, der er autentisk og ægte. Formål I vækst og udvikling arbejdes der inden for den brændende platform for vækst, hvorunder events har en rolle. Legeskibet skal forstås som en del af den større event, Halsnæs Kommune afvikler under overskriften Vandmekka i Halsnæs. I Børn, Unge og Læring arbejdes der inden for den brændende platform for læring herunder arbejdes der med en fælles kommunal læringsdagsorden, læring for alle og læring ude af skolen. Legeskibet skal anvendes til at sætte fokus på hele denne dagsorden. Legeskibets besøg til Hundested Havn giver anledning til at arrangere yderligere side aktiviteter, idet eleverne allerede er taget ud af den normale skole-hverdag. Legeskibet danner ramme for leg, læring og bevægelse og har udtrykt stor samarbejdsvillighed ift. andre aktiviteter under deres besøg. Illutron, som er en samling af kreative aktører, der kan skabe aktiviteter med læring og vand som element, er en mulig side aktivitet til Legeskibets besøg. Illutrons aktører har øje for teknologi og kunst på en og samme tid, samtidig med at det kobles med et læringsperspektiv. Aktørerne bag Illutron har mange spændende forslag til forløb for børn, hvor vand bruges som redskab for at lære noget omkring natur, teknik og matematik. Det er besluttet at Legeskibets ankomst til Hundested skal medvirke til at sætte fokus på den fælles matematikindsats i folkeskolerne. Arrangementet målrettes 5. og 6. årgang med fokus lege bevægelse, havnen, matematik og natur/teknik.

2 Mål og succeskriterier Legeskibets eget formål med sit togt er at sætte varige aftryk og være en katalysator for en aktiv bevægelseskultur - såvel i det enkelte menneske som i de fysiske rammer og platforme, som Legeskibet involveres i på sit togt. For Halsnæs Kommune har Legeskibets besøg til formål at øge opmærksomheden på Halsnæs både i og udenfor kommunens grænser. Primært skal Legeskibet aktivere de lokale skolers mellemklasselever og sætte fokus på den fælles kommunale læringsdagsorden. Samtidig vil man i Halsnæs Kommune gerne have, at man også uden for kommunens grænser er kendt. Som et led i Væksthandleplanen, udvikles og afvikles derfor en række events, der skal tiltrække besøgende udefra. Med Væksthandleplanens events 2016, er det besluttet at have et særligt fokus på vand. Halsnæs Kommune er unik med de forskellige typer af vand, der omgiver kommunen. Det vil Halsnæs Kommune gerne sætte fokus på, og Legeskibet er én måde at vise, hvordan havnen kan danne ramme om en række af aktiviteter. Målsætningen med Legeskibets besøg og de aktiviteter omkring, skal i et vækstperspektiv ses i en større sammenhæng. Her er Legeskibets besøg en del af den større event, kaldet Vandmekka i Halsnæs. Over en treårig periode er målsætningen med Vandmekka i Halsnæs at opbygge en event, der samler kommunens aktører, men som også er synlig uden for kommunens grænser er år et i denne udvikling. Målet er at lave events, der skal opfylde allerede fastlagte eventskriterier i Væksthandleplanen; synlighed, afsmitning på handelsliv og lokal forankring, og dermed bidrage til at opfylde Væksthandleplanens mål. I og med vi kobler Legeskibet til læringsdagsordenen og matematikindsatsen er det også et mål, at de elever, der deltager i de forskellige workshops oplever, at man kan arbejde fagligt og med specifikke læringsmål ude af skolen. De tre workshops som hver klasse bliver inviteret til at deltage i, vil knytte sig til faglige mål for fagene. Denne beskrivelse er fortsat under udarbejdelse. Projektgruppen består ud over projektleder og læringskonsulent af to skoleafdelingsledere, der sikrer tæt samarbejde med lærerne på mellemtrinnet. En dag på havnen er planlagt til følgende forløb for de deltagende klasser: 5. årgang en workshop på legeskibet, Matematikfessor orienteringsløb samt Friluftsliv på Havnen. 6. årgang en workshop på legeskibet, Matematikfessor orienteringsløb samt en workshop hos Illutron. Legeskibet tilbyder ud over to timers workshops for klasser, et aspirantforløb, som det er besluttet at tilbyde legepatruljerne på skolerne, samt et kompetenceudviklingsforløb for pædagoger/lærere i at arbejde mere med bevægelse. Om lørdagen er der offentlig adgang til aktiviteterne, og i den forbindelse stiller skolerne op med boder og aktiviteter på havnen. Illutron tilbyder naturvidenskabeligt orienterede aktiviteter, som forholder sig til skibe, vandet og havneliv.

3 Det forventes at i alt 24 klasser deltager i forløbet. Om Legeskibets skoletilbud: Legeskibet samarbejder med skoler og øvrige uddannelsesinstitutioner med henblik på at stimulere en aktiv kultur for leg og bevægelse. Legeskibet tilbyder faglig undervisning i leg og bevægelse for skoleklasser på værtsbyens havneområde. Forløbet er som udgangspunkt tilrettelagt som klasseundervisning for to klasser ad gangen i tre dobbeltlektioner på hverdage. Legeundervisningen henvender sig primært til elever på mellemtrinnet og tager udgangspunkt i følgende program med plads til ændringer og eksperimenter: Introduktion til Legeskibet - Inklusiv oplæg om elevinddragelse i forhold til fremtidens byudviklingsprocesser Fællesleg og bevægelsesglæde - Legematroserne inviterer indenfor i Legeskibets univers - herunder fælleslege, samarbejdsøvelser, kaste og kamplege m.m. i ca. 45 min. Leg og sjov - Aktiviteter på Legeskibets faciliteter under kyndig vejledning af Legematroser i ca. 40 min Afslutning - Klassen arbejder videre med udvikling af nye idræts- og legeområder hjemme i klassen. Legeskibets undervisning udføres af legematroser, som er uddannede legeinstruktører i Leg og bevægelseskultur fra Gerlev Idrætshøjskole. Undervisningen tager udgangspunkt i 4 årtiers legeforskning på Gerlev Idrætshøjskole i samarbejde med Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund fra Syddansk Universitet.

4 Om Illutrons tilbud: Workshops i Halsnæs Kommune Naturvidenskabeligt orienterede aktiviteter, som forholder sig til skibe, vandet og havneliv. Tov og taljer - Kræfter og arbejde Hvorfor kan man løfte 100 kg selvom man kun selv vejer 25 kg? Hvordan virker et talje træk i teorien, og passer teorien på virkeligheden? Vi løfter tunge ting og måler den kraft, og det arbejde vi udfører imens. Vi afprøver også professionelt løftegrej og kigger på sikkerhed. I Christians daglige arbejde på kunstskibet Illutron, har han ofte brug for at flytte tunge ting - gamle robotter eller store maskiner. Taljer er et uundværligt værktøj. Olie og vand - Noget om densiteter og noget om forurening I maskinrummet på et skib er der masser af olie. Vandet i bunden af skibet er blandet med skidt og olie. Hvordan kan vi adskille olie og vand fra hinanden og rense vandet godt nok til at vi kan hælde det i havnen? Vi kigger på densiteten af olie og vand og lærer om homogene og heterogene blandinger. Vi bygger forskellige typer olieudskillere og tester hvor godt de virker. Vi snakker om hvorfor olie er dårligt at få ud i havmiljøet og om hvad der ellers er af forurening i verdenshavene. (Plasticaffald fx) På et tidspunkt var der løbet liter vand ned i bunden af vores skib, og det var godt blandet med olie. Vi kunne ikke bare pumpe det ud i havnen, men måtte opfinde vores egen olieudskiller først. Strøm og vand - Elektrisk rustbeskyttelse Et skib i saltvand er hele tiden ved at ruste væk. Hvordan kan vi forhindre det? Vi lærer noget om elektrisk potentiale og galvanisk tæring. Vi kigger på zinkanoder på skibene og lærer hvordan de virker Vi prøver at lave elektrisk rustbeskyttelse, hvor vi ser på hvad der sker med forskellige metaller i saltvand, når vi sætter en spændingsforskel mellem dem. Skibet Illutron er beskyttet mod at ruste med en aktivt elektrisk rustbeskyttelsessystem, som vi selv har bygget. Det har holdt skibet fri for rust for næsten ingen penge de sidste mange år. Flyde eller synke eller vælte - Arkimedes og skibsstabilitet Hvorfor kan et skib, som er lavet af stål flyde, når stål har en større massefylde end vand?

5 Vi måler rumfang og masse af forskellige genstande og ser om de kan flyde eller synke. Vi kigger på densiteter for forskellige materialer, og lærer om Arkimedes Måske bygger vi en lille flåde, og ser om den flyder som vi har regnet os frem til. Vi kigger også lidt på skibsstabilitet - Er det bedre at være bred og flad eller høj og tynd. Hvorfor har sejlskibe en tung køl dybt ned i vandet. Vi har bygget et væld af forskellige flåder og sjove både, hvor vi har haft brug for at kunne regne på både opdrift og stabilitet. Lydhastighed - Gennem luft og gennem vand Hvad er lyd og hvordan udbredes lyd. Hvad er lydens hastighed? Vi måler lydhastigheden gennem luften og ser om det passer med teorien Kan lyd også udbredes gennem vand, og hvor hurtigt går det? Vi sænker hydrofoner (undervandsmikrofoner) ned under vandet, og undersøger forskellen på lydens hastighed i luft og i vand. Vi snakker om fisk, ekkolod, geofoner, ultralyd mv, som handler om at bruge forskelle i lydhastighed til at se hvor man ikke kan se. Hvordan forløber de enkelte workshops Vi mødes ved havnen et passende samlingssted med tavle/whiteboard og mulighed for at eleverne kan sidde. (Hvis det er godt vejr, kan det sagtens være udenfor) Kort introduktion til workshoppen og dagens program. Opdeling i grupper af 5-6 elever. Det grundlæggende faglige fundament for workshoppen, krydret med et par hurtige praktiske skrivebordsøvelser. Hvad skal vi bygge / prøve / undersøge / efterprøve? Gruppearbejde hvor eleverne skal bygge og eksperimentere på egen hånd understøttet af workshop-undervisere og lærere. Grupperne fremlægger / demonstrerer deres opdagelser for hinanden. Opsummering og afrunding. Hvad har vi lært. Vi vil ikke følge en fuldstændigt stram plan undervejs - Vi vil gerne have mulighed for at gribe gode, uventede ideer eller opdagelser, som eleverne støder på, og udforske dem i fællesskab. Understøtte den naturvidenskabelige forundring over verden.

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016 Skoletilbud Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2016 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skoletilbud Legeskibet samarbejder med skoler og øvrige uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Skattekisten. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2017

Skattekisten. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2017 Skattekisten Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2017 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skattekiste Legeskibet tilbyder i forbindelse med årets sommertogt et

Læs mere

Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer

Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer Pressemeddelelse, maj 2017 Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer Legeskibet starter årets togt i Dragør Søndag den 14. maj lægger Legeskibet til i Dragør, der er anden værtsby på togtet i 2017. Med

Læs mere

Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017

Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017 Legeskibet besøger Kolding med Skonnerten Halmø fra d. 12. september til og med d. 16. September 2017 Introduktion til Legeskibet... 2 Besøgstal... 3 Kontaktpersoner... 3 Program... 3 Skoletilbud + program

Læs mere

Legeskibets skolemateriale

Legeskibets skolemateriale Legeskibets skolemateriale Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2017 Legeskibets Skolemateriale Velkommen til Legeskibet. Et sejlende projekt der sætter fokus på legen og dens

Læs mere

Legeskibet besøger Fredericia med Skonnerten Halmø fra den 4 til og med den 10 september

Legeskibet besøger Fredericia med Skonnerten Halmø fra den 4 til og med den 10 september Legeskibet besøger Fredericia med Skonnerten Halmø fra den 4 til og med den 10 september Introduktion 1 Legeskibet besøger Fredericia 2 Relevante links 2 Kontaktpersoner 2 Besøgstimer 2 Program 3 Skoletilbud

Læs mere

Legeskibet på Folkemødet 2016

Legeskibet på Folkemødet 2016 Program for Legeskibet på Folkemødet 2016 Legeskibet er et fem-årigt samarbejde mellem Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden, som præsenterer en aktiv kultur for leg og bevægelse i de danske havnebyer.

Læs mere

3. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

3. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund indhold Legeskibet Projekt partnere Sejlplan Gerlev Idrætshøjskole Bilag 1. Lauritzen Fonden 2. Gerlev Legepark 3. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund 4. Gerlev Idrætshøjskoles bestyrelse

Læs mere

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 Program 19:00 Intro ved Emrah Tuncer og Svend Due Mikkelsen 19:15 Intro til fortællingerne ved Emrah Tuncer 19:30 Basar 2x20 minutter ved 2 selvvalgte stande +20

Læs mere

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG

FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG FRIVILLIG FREDAG LÆRER FOR EN DAG Efterskoler deltager på Frivillig Fredag FRIVILLIG FREDAG OG EFTERSKOLERNE Hvert år, den sidste fredag i september fejres Frivillig Fredag, Danmarks nationale Frivillighedsdag

Læs mere

Velkommen til Stavnsholtskolen

Velkommen til Stavnsholtskolen Velkommen til Stavnsholtskolen 1 Velkommen til Stavnsholtskolen Jeg vil sammen med skolens personale byde velkommen til en folkeskole i rivende udvikling. Stavnsholtskolen er en visionær skole, hvor alle

Læs mere

Bevægelse i skoledagen Læringskonsulent i UVM Malene Schat-Eppers

Bevægelse i skoledagen Læringskonsulent i UVM Malene Schat-Eppers Bevægelse i skoledagen Læringskonsulent i UVM Malene Schat-Eppers Mål At give indblik i, hvordan Undervisningsministeriet oplever implementeringen af bevægelse i skoledagen anno 2019? 1. Hvor er vi nu?

Læs mere

Undervisningstilbud til klasser. Herlev Gymnasium & HF

Undervisningstilbud til klasser. Herlev Gymnasium & HF Undervisningstilbud til 7.-10. klasser Herlev Gymnasium & HF Praktisk info Hvor: På Herlev Gymnasium & HF. Varighed: En hel skoledag fra 9-14 eller efter aftale. Tilmeldingsfrist: To måneder før den ønskede

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011 HTX

Læs mere

Science. strategi. for Esbjerg Kommune

Science. strategi. for Esbjerg Kommune Science strategi for Esbjerg Kommune ENERGI MILJØ INNOVATION NATURVIDENSKAB Forord Med sciencestrategien vil Esbjerg Kommune skabe de bedste rammer for læring gennem hele livet. Vi ønsker især at have

Læs mere

Idræt, 1. klasse længere forløb

Idræt, 1. klasse længere forløb Idræt, 1. klasse længere forløb Planlægning af tema Fag: Idræt Undring? Klasse: 1.b i april måned Forløb over 4 gange 2 lektioner Hvad er 1. maj en forandring fra og til? Hvad er det spændende ved at komme

Læs mere

Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016

Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016 Sciencestrategi dagtilbud og skoler 2012-2016 1: Baggrund for udarbejdelsen af en sciencestrategi Danmark har som vidensamfund behov for i fremtiden at sikre viden og udvikling inden for de naturfaglige

Læs mere

Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser?

Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser? Hvordan sikrer vi synlig effekt af vore indsatser? Oplæg ved Centerchef for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab i Center for Kultur og Turisme, Idræt og Medborgerskab Hvorfor kan idræt, kultur og

Læs mere

Bygaden Linjevalg 2018/19

Bygaden Linjevalg 2018/19 Bygaden Linjevalg 2018/19 Innovation og design Idræt International - Global Forord Af Kurt Simonsen Afdelingsskoleleder Bygaden Velkommen til Bygaden en udskoling med fokus på læring og fællesskab. Fredericia

Læs mere

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører.

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Kultur- og Fritidspolitik 2011-2015 - Handleplaner Kultur- og Fritidspolitikken er en samling af hele Kultur- og Fritidsudvalgets arbejdsområde. Der er oplagte synergier mellem

Læs mere

Science og matematisk opmærksomhed i pædagogisk praksis. Adjunkt, ph.d. Linda Ahrenkiel, UCL Ph.d.-studerende Stine Mariegaard, SDU

Science og matematisk opmærksomhed i pædagogisk praksis. Adjunkt, ph.d. Linda Ahrenkiel, UCL Ph.d.-studerende Stine Mariegaard, SDU Science og matematisk opmærksomhed i pædagogisk praksis Adjunkt, ph.d. Linda Ahrenkiel, UCL Ph.d.-studerende Stine Mariegaard, SDU Kort om Linda Uddannet cand.scient i kemi Ph.d.-grad inden for naturfagsdidaktik

Læs mere

Motivation. Læring. Lind Skole. Linjeklasser Lind Skole 2012-13. nye veje for skolens ældste elever. Science Innovativ International

Motivation. Læring. Lind Skole. Linjeklasser Lind Skole 2012-13. nye veje for skolens ældste elever. Science Innovativ International Motivation Engagement Læring Linjeklasser Lind Skole 2012-13 nye veje for skolens ældste elever Science Innovativ International Lind Skole Skolevænget 17 7400 Herning Tlf. 9626 6610 lind-skole@herning.dk

Læs mere

Ud med indskolingen -oplæg om udeskole

Ud med indskolingen -oplæg om udeskole Ud med indskolingen -oplæg om udeskole Hvordan defineres udeskole Hvad kræver det af lærerne og pædagogerne Hvordan arbejder vi med udeskole Eksempler/billeder fra egen praksis En lille ide øvelse Forskellige

Læs mere

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever!

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever! Gåsetårnskolen Krop og bevægelse Vil du vide mere om kroppen og dens funktioner? På linjen arbejder eleverne med at øge deres viden om kroppen og dens funktioner, med fokus på at vi bruger denne viden

Læs mere

At fejle, gå i stå og komme videre er kernen i vores aktiviteter

At fejle, gå i stå og komme videre er kernen i vores aktiviteter Introduktion: vi leger os klogere på verden Dette er at af flere maker kits, som skal bidrage til at gøre viden mere håndgribelig og forståelig ved at tænke med hænderne. Gennem legen får eleverne en hands-on

Læs mere

Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo

Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo Velkommen til udeskolen Går man i 1. eller 2. klasse eller på Karleboafdelingen bliver udeskolen en helt naturlig del af det at gå i skole. Kort om udeskolen Udeskolen

Læs mere

Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser

Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser Målrettet talentforløb på de videregående uddannelser Støtte og stimuering af talenter med henblik på at skabe en ny generation af vækstorienterede entreprenører og intraprenører Pål Fernvall, Projektleder,

Læs mere

Sagsnr.: 2014/ Dato: 30. oktober Børnenes stemme. Halsnæs Kommunes sammenhængende. børne-, familie og ungepolitik

Sagsnr.: 2014/ Dato: 30. oktober Børnenes stemme. Halsnæs Kommunes sammenhængende. børne-, familie og ungepolitik Notat Sagsnr.: 2014/0008107 Dato: 30. oktober 2015 Titel: Kommissorium Børnenes stemme 2016-2020 Sagsbehandler: Christian Lorens Hansen Chef for Social Service og Familier Kommissorium for udarbejdelse

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere

Fremtiden tilhører de kreative

Fremtiden tilhører de kreative LEGO DUPLO Mekanik Fremtiden tilhører de kreative LEGO, the LEGO logo, DUPLO and the Brick configuration are trademarks of the LEGO Group. 2008 The LEGO Group. Mikro Værkstedet is an authorized LEGO Education

Læs mere

SAMARBEJDSPROJEKT LIND SKOLE OG HERNING BILLEDSKOLE

SAMARBEJDSPROJEKT LIND SKOLE OG HERNING BILLEDSKOLE SAMARBEJDSPROJEKT LIND SKOLE OG HERNING BILLEDSKOLE Faktisk er det en offentlig hemmelighed, at de grundskoler, der lægger vægt på kunstneriske aktiviteter, har større sandsynlighed for, at eleverne vokser

Læs mere

Legeinstruktørens pixiguide. Kom godt i gang

Legeinstruktørens pixiguide. Kom godt i gang Legeinstruktørens pixiguide Kom godt i gang Denne pixiguide er skrevet til dig, der ønsker en kort introduktion til at komme i gang med digitale, inkluderende lege. Når en leg skal udvikles og bygges,

Læs mere

Bilag 4. Strategi STØVRING GYMNASIUM

Bilag 4. Strategi STØVRING GYMNASIUM Strategi 2017-2020 STØVRING GYMNASIUM Strategiseminar 14.oktober 100 personer deltog. Fokus på kerneydelsen undervisningen. Masser af gode forslag ikke alt kan/skal realiseres (i denne omgang). Stammere

Læs mere

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 7. oktober 2015 Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Formål Som EnergiMetropol er der i Esbjerg en klar strategi for at understøtte virksomhederne

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

Workshop mål 0. årgang:

Workshop mål 0. årgang: Workshop mål 0. årgang: Formål I denne workshop arbejdes der med at skabe de klasser, der danner de mest optimale rammer for børnenes læring og relationer. Klasserne vil som udgangspunkt være fundamentet

Læs mere

Leg under nye former: Konference om ny forskning i leg

Leg under nye former: Konference om ny forskning i leg Leg under nye former: Konference om ny forskning i leg Torsdag den 8. november kl. 9.30 til 16.00 på Gerlev Idrætshøjskole. De seneste år er opmærksomheden mod og interessen for leg - og især de fysiske

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

ProjektSpace Status 2013

ProjektSpace Status 2013 ProjektSpace Status 2013 KMØ Projektspace er et ud af 9 projekter under kulturaftalen KulturmetropolØresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet. Aftalen løber fra

Læs mere

Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo

Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo Fredensborg Skoles udeskole i Karlebo Velkommen til udeskolen Går man i 1. Eller 2. Klasse eller går man på Fredensborg Skoles afdeling i Karlebo bliver udeskolen en helt naturlig del af det, at gå i skole.

Læs mere

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

SCIENCE INNOV@TIV INTERNATIONAL

SCIENCE INNOV@TIV INTERNATIONAL SCIENCE INNOV@TIV INTERNATIONAL Linjeklasser Lind Skole skoleåret 2013-14 nye veje for skolens ældste elever Motivation Engagement Læring Skolevænget 17 7400 Herning Tlf. 9628 7510 lind-skole@herning.dk

Læs mere

TILMELDING PÅ

TILMELDING PÅ UDSKOLING: SYNOPSIS, INSTRUKTION & SKUESPIL / TIRSDAG DEN 10. JANUAR / RINGE Målgruppe: Dansk- og dramalærere i 7.-10. klasse Undervisere: Skuespiller Lise Ørtved og instruktør og manuskriptforfatter Christian

Læs mere

Legeskibets skolemateriale

Legeskibets skolemateriale Legeskibets skolemateriale Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden LEGESKIBETS SKOLEMATERIALE Velkommen til Legeskibet Legeskibet er et sejlende projekt, der sætter fokus på legen og dens evne til at

Læs mere

Hundested Skole. - vi tør godt! Udforske, begejstre, deltage, skabe, stræbe, erobre, SAMMEN.

Hundested Skole. - vi tør godt! Udforske, begejstre, deltage, skabe, stræbe, erobre, SAMMEN. Virksomhedsplan Hundested Skole 2017/18 Hundested Skole - vi tør godt! Udforske, begejstre, deltage, skabe, stræbe, erobre, SAMMEN. I dette skoleår skrives første kapitel i den nye Hundested Skoles fortælling.

Læs mere

Hvad skal der til for at 45 min bevægelse i skoledagen forankres?

Hvad skal der til for at 45 min bevægelse i skoledagen forankres? Gør tanke til handling VIA University College Hvad skal der til for at 45 min bevægelse i skoledagen forankres? Anders Halling Innovationslaboratoriet for Pædagogik og Bevægelse, VIA Hvad skal der til...

Læs mere

Tilmelding og program til Konference om Videnstrategi for Esbjerg Kommune

Tilmelding og program til Konference om Videnstrategi for Esbjerg Kommune Tilmelding og program til Konference om Videnstrategi for Esbjerg Kommune Dato og tid: 25.09.2013 kl. 8.30-15.30 Sted: University College Syddanmark, Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø Tilmelding: science.esbjergkommune.dk

Læs mere

Skolen i virkeligheden. Vær med til at udfordre alle børn i deres hverdag

Skolen i virkeligheden. Vær med til at udfordre alle børn i deres hverdag Skolen i virkeligheden Vær med til at udfordre alle børn i deres hverdag Ressourcer og potentialer i lokalsamfundet skal bringes i spil og indgå som en naturlig del af skolens hverdag Mødet med kultur-

Læs mere

Boost!Camp! Evaluering!af!en!coachingworkshop!for!udskolingselever 1!

Boost!Camp! Evaluering!af!en!coachingworkshop!for!udskolingselever 1! BoostCamp Evalueringafencoachingworkshopforudskolingselever 1 Denne evaluering har til formål at give et billede af deltagernes oplevelse og udbytte af en Boost Camp 2 forto9.klasser, der fandt sted d.

Læs mere

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT

SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT SKOLETJENESTEN PÅ TRAPHOLT ÅRSOVERBLIK 2018 TRAPHOLT er et museum for moderne dansk kunst og design beliggende i smukke omgivelser i udkanten af Kolding. Åbningstider: Museum: Tirs-søn 10.00-17.00. Onsdag:

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

Vi har glade og dygtige børn på Hee Skole - og vi har plads til flere

Vi har glade og dygtige børn på Hee Skole - og vi har plads til flere Vi har glade og dygtige børn på Hee Skole - og vi har plads til flere Kære forælder På Hee Skole lægger vi vægt på både dit barns trivsel og dit barns læring. Begge dele er vigtige for os - og for dit

Læs mere

Sailing Aarhus strategisk platform 2015 +

Sailing Aarhus strategisk platform 2015 + Sailing Aarhus strategisk platform 2015 + 1 Hvem er vi og hvad er vores formål? Sailing-Aarhus (SAA) er et foreningssamarbejde mellem sejlklubber i Aarhus Kommune og som er medlemmer af Dansk Sejlunion.

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Kreativitet Dette materiale introducerer til kulturforløbet Sommerfugle i maven, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

SCIENCE INTERNATIONAL

SCIENCE INTERNATIONAL SCIENCE INNOV@TIV INTERNATIONAL Linjeklasser Lind Skole skoleåret 2014-15 nye veje for skolens ældste elever Motivation Engagement Læring Skolevænget 17 7400 Herning Tlf. 9628 7510 lind-skole@herning.dk

Læs mere

Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket

Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2300 København S www.skramloteket.dk Januar 2010. Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket Skramloteket er et natur-teknisk

Læs mere

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL

LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL LEG PÅ STREG UNDERVISNINGS- MANUAL - Legende aktiviteter i en fagdidaktisk undervisning Materialet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse, Forebyggelse & Oplysning, Fysisk Aktivitet & kost i samarbejde med

Læs mere

SjovtVand.dk Præsenterer:

SjovtVand.dk Præsenterer: SjovtVand.dk Præsenterer: forord Min Svømmebog er først og fremmest den unge svømmers holdepunkt gennem svømmeskolen. Den bliver et symbol på alt det barnet lærer i vandet. Barnet kan bruge bogen til at

Læs mere

På mission med Turbine Forløb for indskolingen lærervejledning

På mission med Turbine Forløb for indskolingen lærervejledning dlaboratoriumforsammenhængendeu På mission med Turbine Forløb for indskolingen lærervejledning ring dannelseoglæ Velkommen til Turbines missioner Dette undervisningsmateriale er bygget op om Turbine og

Læs mere

FAVRSKOV. Principper

FAVRSKOV. Principper FAVRSKOV Principper 01-06-2014 Indhold Faglig fordybelse/lektiecafé... 3 Understøttende undervisning (UU)... 4 Holddannelse.... 5 Elevers brug af mobiltelefon og tablets på Lilleåskolen.... 6 Trivselspolitik

Læs mere

KOMPETENCER. Information om kompetenceløftet

KOMPETENCER. Information om kompetenceløftet KROP & KOMPETENCER Information om kompetenceløftet KROP & KOMPETENCER 2 Krop & Kompetencer... s. 3 Langtidsholdbar viden, implementering og forankring... s. 3 soversigt... s. 4 Præsentation af de enkelte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2013 HTX Vibenhus / Københavns Tekniske Gymnasium

Læs mere

Solstrålen Læreplaner, 2013

Solstrålen Læreplaner, 2013 Solstrålen Læreplaner, 2013 Forord Børns udvikling skal forstås som en helhed derfor begyndte vi i Solstrålen, at kigge på hvordan vi kunne skabe bedre sammenhæng mellem læreplanstemaerne og institutionen

Læs mere

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6 MIZZ UNDERSTOOD DANS MOD MOBNING Niels Simon August Nicolaj WORKSHOP BESKRIVELSE Side 1 af 6 Indhold HVORFOR FÅ BESØG AF MIZZ UNDERSTOOD DRENGENE?... 3 BYGGER PÅ EGNE ERFARINGER... 3 VORES SYN PÅ MOBNING...

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

Åben skole og dannelse

Åben skole og dannelse Åben skole og dannelse Hvilken betydning har den åbne skole for opfyldelsen af folkeskolens overordnede målsætninger, for kreativitet og dannelse i fremtidens arbejdskraft og hvorfor er det vigtigt? Børne-

Læs mere

Nyttig viden om den afsluttende opgave på Skov- og naturteknikeruddannelsen

Nyttig viden om den afsluttende opgave på Skov- og naturteknikeruddannelsen Nyttig viden om den afsluttende opgave på Skov- og naturteknikeruddannelsen For at afslutte din uddannelse som skov- og naturtekniker skal du 1) løse en praktisk opgave på dit praktiksted, 2) skrive en

Læs mere

Legeskibet besøger Hasle

Legeskibet besøger Hasle Legeskibet besøger Hasle med Skonnerten Mira fra den 8 til og med den 14 juni Introduktion 1 Legeskibet besøger Hasle 2 Links 2 Program 2 Besøgstimer 3 Kontaktpersoner 3 Skema over skolebesøg 3 Aspirantkursus

Læs mere

Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb.

Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb. DET VIGTIGE VAND Vandets kredsløb Den samlede mængde af vand, der findes på kloden, bevæger sig i et evigt kredsløb. VIDSTE DU DET? Vand er en forudsætning for alt liv. Ingen levende organismer, hverken

Læs mere

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune

Det gode skoleliv. Glostrup Kommune Det gode skoleliv Glostrup Kommune Forord Børne- og Skoleudvalget har fokus på børn og unges trivsel, læring og uddannelse. Vi ønsker, at børn og unge i Glostrup Kommune udvikler sig og uddanner sig til

Læs mere

Læring med effekt. effekt af kompetenceudvikling i SKAT. Inspirationsseminar om kompetenceudvikling i praksis. NCE-Metropol 19.

Læring med effekt. effekt af kompetenceudvikling i SKAT. Inspirationsseminar om kompetenceudvikling i praksis. NCE-Metropol 19. Læring med effekt effekt af kompetenceudvikling i SKAT Inspirationsseminar om kompetenceudvikling i praksis NCE-Metropol 19. februar 2013 Dorthe Solberg, SKAT - HR Udvikling Læring med effekt Målet med

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE VISION på hinanden. Høringsoplæg. Tæt Tæt på hinanden

ALLERØD KOMMUNE VISION på hinanden. Høringsoplæg. Tæt Tæt på hinanden ALLERØD KOMMUNE VISION 2031 Tæt Tæt på hinanden på hinanden Tæt Tæt på naturen på naturen 1 Høringsoplæg VISIONEN 2031 Fordi vi kan mere i fællesskaber Tæt på hinanden Tæt på naturen Fordi vi ønsker en

Læs mere

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv

Linjens formål: Mål: Indhold: Indholdsplan Idræt og friluftsliv Linjens formål: At eleven får indsigt i og gør sig erfaringer med naturens muligheder for oplevelser. At give eleven forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab

Læs mere

På mission med Turbine NAVN:

På mission med Turbine NAVN: dlaboratoriumforsammenhængendeu ELEVBOG På mission med Turbine NAVN: ring dannelseoglæ Turbines missioner Turbines missioner på Harteværket Her er Turbine. Hun er på tur med klassen til Harteværket. Hun

Læs mere

Linjekatalog 2018/2019

Linjekatalog 2018/2019 Linjekatalog 2018/2019 Kære elever og forældre! Det er en fornøjelse at præsentere kataloget over linjer i udskolingen! Generel information Nordstjerneskolens linjer er udarbejdet med en målsætning om

Læs mere

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

Inspiration - I hvilken grad er du blevet inspireret af kurset på Videns- og Innovationselevatoren?

Inspiration - I hvilken grad er du blevet inspireret af kurset på Videns- og Innovationselevatoren? Hvad er din alder? Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund? Cand. scient. og meritlærer Cand.merc. i Organisation og virksomhedsledelse, samt HD i Informatik Erhvervssproglig korrespondent Cand. mag tysk

Læs mere

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner GLADSAXE KOMMUNE Kultur og Fritid Bilag 2: og hovedpointer fra arbejdsgrupper NOTAT Dato: 4. juni 2012 Af: Helena Jørgensen En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde Borgerne stiller større krav

Læs mere

Naturvidenskabsfestival VAND

Naturvidenskabsfestival VAND Naturvidenskabsfestival VAND Tekst: Margrethe Marstrand Musik: Ukendt Det regner, det regner Det regner, det regner den hele dag, Hvor kommer dog alle de dråber fra? Dryppe, dryp, dryp, dryp, dryppe, dryp,

Læs mere

Revideret ansøgning til A.P. Møller Fonden ny revision juli 2015

Revideret ansøgning til A.P. Møller Fonden ny revision juli 2015 Revideret ansøgning til A.P. Møller Fonden ny revision juli 2015 Udvikling af det lærende teams samarbejde og professionalisme 2015-2018 På baggrund af dialog med A.P. Møller fonden og efterfølgende interne

Læs mere

SEMINARER, EVENTS OG PERFORMANCE COACHING DESIGNET TIL AT GØRE EN FORSKEL

SEMINARER, EVENTS OG PERFORMANCE COACHING DESIGNET TIL AT GØRE EN FORSKEL SEMINARER, EVENTS OG PERFORMANCE COACHING DESIGNET TIL AT GØRE EN FORSKEL 1 SEMINARER, EVENTS OG PERFORMANCE COACHING 5AMs seminarer og events er designet til dem, som ønsker at bryde igennem mod nye mål.

Læs mere

Folkeskolereformen i Gentofte Kommune

Folkeskolereformen i Gentofte Kommune GENTOFTE KOMMUNE BØRN, UNGE OG FRITID Folkeskolereformen i Gentofte Kommune - til dig, der har barn eller ung i vores folkeskoler FOLKESKOLEREFORMEN I GENTOFTE Når børn og unge til august begynder på et

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. December 2013.

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. December 2013. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) December 2013 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Trine Rønfeldt

Læs mere

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole

Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole Visions- og strategiplan for Jyllinge Skole 2014-17 Med denne plan er der lagt op til markante ændringer inden for de rammer og metoder vi traditionelt har benyttet i undervisningen. For hver fase henholdsvis

Læs mere

Formål med forløbet. Struktur

Formål med forløbet. Struktur Formål med forløbet Projektet Trivsel og Bevægelse i Skolen skal øge børns motivation for og glæde ved bevægelse for på den måde at styrke deres fysiske selvopfattelse og generelle trivsel. Rigtig mange

Læs mere

På mission med Turbine NAVN:

På mission med Turbine NAVN: dlaboratoriumforsammenhængendeu ELEVBOG På mission med Turbine NAVN: ring dannelseoglæ Turbines missioner Turbines missioner på Harteværket Her er Turbine. Hun er på tur med klassen til Harteværket. Hun

Læs mere

DGI Midtjylland Svømning. Aqua Baby Workshop. Lørdag, den 6. januar 2018 kl i Skals Idræts- og svømmehal.

DGI Midtjylland Svømning. Aqua Baby Workshop. Lørdag, den 6. januar 2018 kl i Skals Idræts- og svømmehal. DGI Midtjylland Svømning Aqua Baby Workshop Lørdag, den 6. januar 2018 kl. 9.00-14.00 i Skals Idræts- og svømmehal. www.dgi.dk/svoemning 2 Aqua Baby Workshop Start året med at få ny viden og inspiration

Læs mere

Etablering af virtuel platform med henblik på udviklingen af nye undervisnings- og vejledningsformer på tværs af uddannelser

Etablering af virtuel platform med henblik på udviklingen af nye undervisnings- og vejledningsformer på tværs af uddannelser Tværfagligt Brobygningsprojekt Etablering af virtuel platform med henblik på udviklingen af nye undervisnings- og vejledningsformer på tværs af uddannelser Mona Høgh, Projektleder, Læreruddannelsen Roskilde,

Læs mere

Oplæg til Børn og Unge-udvalget

Oplæg til Børn og Unge-udvalget Oplæg til Børn og Unge-udvalget Emne Til Tiltag til styrkelse af elevernes niveau i dansk og matematik. Børn og Unge-udvalget Den 12. september 2014 Resumé På temadrøftelsen om uddannelse for alle i Børn

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI PARKSKOLEN-HERNING.DK Børn kan - sund læring... Vores skole O.- 10. KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI BØRN KAN - SUND LÆRING... PARKSKOLEN Vigtig sætning Parkskolen er vort hjertebarn. Skabt

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Synlighed og kommunikation sparker processen

Synlighed og kommunikation sparker processen Synlighed og kommunikation sparker processen i gang! Projekt Learning Museum 2011-2013 14 Af Tine Seligmann, museumsinspektør og projektleder på Learning Museum, Museet for Samtidskunst Learning Museum

Læs mere

Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne

Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne Notat vedr. Handleplan for øget bevægelse i folkeskolerne Baggrund Ifølge Sundhedsstyrelsen skal børn være fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet.

Læs mere

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 BORUP SKOLES VÆRDIGRUNDLAG OG VISION Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 FÆLLESSKABET ER I CENTRUM PÅ BORUP SKOLE For det enkelte barn og den enkelte voksne tillægges det stor værdi, at indgå i forpligtende

Læs mere

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt

gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt gladsaxe.dk/kultur Kultur fritid idræt Kultur-, fritids- og idrætspolitik 2013-2016 Kultur-, Fritids- og Idrætspolitik 2013-2016 Indledning Kultur-, fritids- og idrætslivet er med til at gøre Gladsaxe

Læs mere

Kreativitet. løfter elevernes faglighed. Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet

Kreativitet. løfter elevernes faglighed. Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet Kreativitet løfter elevernes faglighed Af Søren Hansen & Christian Byrge, Aalborg universitet I en ny pædagogisk model fra Aalborg universitet tilrettelægges den faglige undervisning som kreative processer.

Læs mere

Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv. Astra netværksmøde 23 maj 2019

Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv. Astra netværksmøde 23 maj 2019 Science i Ishøj set i et forankringsperspektiv Astra netværksmøde 23 maj 2019 Mindset Talenter ABCmodellen Det summer af science i Ishøj Nære rollemodeller Netværk på tværs Makerspace Fagteam samarbejde

Læs mere

På baggrund af drøftelsen vil forvaltningen udarbejde en vision. Bilag: Notat: Formelle musikalske udviklingsveje januar 2017

På baggrund af drøftelsen vil forvaltningen udarbejde en vision. Bilag: Notat: Formelle musikalske udviklingsveje januar 2017 Musikby 2020 Udvalget By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 285228 Brevid. 2446325 Ref. ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 31 04 annebj@roskilde.dk Dagsorden for 3. møde i Musikby 2020 Udvalget den 30. januar

Læs mere

Valgfag. Fjerritslev Skole. Valgfagskatalog 8. og 9. klasse 2017/2018. Udskolingsafdelingen Fjerritslev Skole. Drama. Idræt. E-sport.

Valgfag. Fjerritslev Skole. Valgfagskatalog 8. og 9. klasse 2017/2018. Udskolingsafdelingen Fjerritslev Skole. Drama. Idræt. E-sport. Valgfagskatalog 8. og 9. klasse 2017/2018 Drama E-sport Idræt Nak og æd Valgfag Madkundskab LEGO Mindstorm Adventure Billedkunst TV- og filmproduktion Valgfagsønskeseddel for skoleåret 2017/2018 8. og

Læs mere