Manual til Køreklar e-læring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manual til Køreklar e-læring"

Transkript

1 Version 3.8 Februar 2015 Manual til Køreklar e-læring Nyt Juridisk Forlag A/S Gothersgade København K

2 2 Indhold 1. Første gang du logger dig på Køreklar e-læring Er din computer klar til at køre programmet? Internetforbindelse Browsere Flash Kompatibilitetstilstand For Elever Når du bliver oprettet som bruger Når du kommer ind i programmet Dine kurser og prøver Rette personlige oplysninger og ændre adgangskode For køreskoler Opsætning af IP-adresse Flere IP-adresser Oprette undervisere Oprette elever Oprette hold Slette hold Masseoprette elever Hvordan opretter eleverne sig selv? Give eleverne adgang til kurser Se statistik på eleverne Elevlogning Forlænge elevernes adgang til kurserne Betalt forlængelse af licens Give eleverne ny adgangskode til systemet Prøveafvikling i tilfældig rækkefølge (Randomizing) Klasseundervisning - brug af to skærme Redigere i kurser Oprette nye lektioner Oprette nye undervisningssider Oprettelse af nye prøver At hente allerede eksisterende prøver Give elever og lærere adgang til dine nye kurser og prøver Fejlmelding af sider Tips til opsætning og brug Ofte stillede spørgsmål:... 50

3 3 1. Første gang du logger dig på Køreklar e-læring Når du har tilmeldt dig Køreklar e-læring, modtager du en velkomstmail på den mailadresse, du har oplyst ved tilmeldingen. I mailen finder du alle de oplysninger, du skal bruge for at komme i gang: Adressen til Køreklar på Nettet: Dit brugernavn. Din adgangskode.

4 4 2. Er din computer klar til at køre programmet? På login-siden tjekkes automatisk om din computer er klar til at køre E-læring. 2.1 Internetforbindelse Vi anbefaler minimum 512 Kb båndbredde pr. elev på køreskolen. Man kan eksempelvis køre 20 elever med en 10 Mbit forbindelse. 2.2 Browsere Køreklar E-læring er kompatibel med Google Chrome, Firefox, Internet Explorer version 9 og senere, medens Internet Explorer versioner 8 og tidligere ikke understøttes. Vi anbefaler Google Chrome, som kan hentes på Kompatibiliteten er også blevet bedre med de fleste andre browsere, men brug af disse er uden support. 2.3 Flash For at køre programmet skal du minimum have Flash 10 installeret på din computer. Flash er indbygget i Google Chrome, men til de andre browsere skal det installeres separat. Køreklar E-læring gør på login-siden tydeligt opmærksom på evt. manglende flash installation Flash kan hentes på adressen:

5 Kompatibilitetstilstand I Internet Explorer findes en funktion der hedder kompatibilitetstilstand der skulle gøre det muligt at få ældre hjemmesider til at fungere bedre. Denne funktion giver dog problemer i e- læring hvis den er trykket ind. Kompatibilitetsvisning får også browseren til at fremstå som forældet, så sørg for at slå det fra, ved at klikke på ikonet i hjørnet.

6 6 3. For Elever 3.1. Når du bliver oprettet som bruger Når køreskolen har oprettet dig som elev, modtager du en velkomstmail på den mailadresse, som du har oplyst til køreskolen: I mailen finder du alle de oplysninger, du skal bruge for at komme i gang: Adressen til Køreklar på Nettet: Dit brugernavn. Din adgangskode

7 Første gang du logger dig på systemet, kommer du ind på en velkomstside med en kort beskrivelse af, hvordan du navigerer i programmet: 7 Denne side kan du altid vende tilbage til. Den ligger i menuen til venstre under "Diverse", "introduktion":

8 3.2 Når du kommer ind i programmet Første gang du logger dig på systemet, kommer du ind på en velkomstside med en kort beskrivelse af, hvordan du navigerer i programmet: 8 Menuen aktiveres ved at føre musen hen over menu øverst til venstre ( mouse-over ). I menuen kan du se de ting, du har adgang til i programmet De kurser og prøver du er tilmeldt Introduktionssiden Administration af egne oplysninger Vejledninger

9 9 Du kommer ind på de forskellige sider ved at klikke på dem med musen. I navigationsmenuen i bunden af siden kan du bl.a. tænde og slukke for lyden, gå en side frem gå en side tilbage og genstarte de enkelte sider, hvis du gerne vil have læst teksten op igen. Du kan se, hvad de forskellige knapper i navigationsmenuen kan bruges til, ved at føre musen hen over dem. Se oversigt over navigationsknapper side 11.

10 Dine kurser og prøver Rigspolitiet sætter reglerne for, hvordan køreundervisningen skal foregå. Programmet er derfor indrettet, så det overholder reglerne. Som udgangspunkt vil kun lektion 1 og 2 være tilgængelige for en ny elev, og det er din kørelærer, der skal give dig adgang til de næste lektioner, idet det er kørelærerens ansvar, at den teoretiske undervisning følger den praktiske i skolevognen. Møder du denne meddelelse i programmet... skal du kontakte din kørelærer, som kan låse de næste lektioner op. I menuen til venstre kan du se de kurser og prøver, som du har adgang til: Du starter kurserne/prøverne ved at klikke på dem med musen. Når du er inde i et kursus/en prøve kan du navigere ved hjælp af navigationsmenuen nederst i billedet.

11 11 Her er en forklaring på knapperne i navigationsmenuen (se Tabel 1). Du kan også se de enkelte knappers funktion ved at føre musen hen over dem, når du er inde i programmet. Tabel 1 Når denne knap aktiveres, vises højre og venstre på skærmen. Denne knap genstarter det aktuelle skærmbillede, hvis du f.eks. vil have teksten læst op igen. Via denne knap kan man tænde og slukke for lyden. Går tilbage til forrige side. Går frem til næste side (flere steder i programmet kan du først gå til næste side, når speakeren er færdig med at læse teksten op). Aktiverer billedpanelet, der giver et overblik over alle billeder i den aktuelle lektion. Fast rækkefølge eller tilfældig rækkefølge (randomizing) af test. Når denne funktion er sat til, kommer spørgsmålene i fast rækkefølge. Kun kørelærere eller køreskoler kan se denne funktionsknap. Pauseknap, stopper lyden og starter lyden forfra når man klikker igen. Efterhånden som du kommer igennem de forskellige lektioner, delmål og prøver, bliver de små kasser foran overskrifterne i menuen markeret (se eksemplet i skærmbilledet nedenfor, der viser, at de tre første delmål er gennemgået):

12 12 På den måde kan du altid selv følge med i, hvor langt du er nået i undervisningen/ prøverne. Din lærer kan også se, hvor langt du er nået, og når du har taget prøver, vil han kunne se resultatet af prøven (hvor mange rigtige svar du har). Din lærer bestemmer, hvor mange lektioner du har adgang til i programmet. Han kan vælge at åbne for alle lektionerne på én gang, eller han kan åbne lektionerne efterhånden, som du når til dem. I eksemplet ovenfor er der kun adgang til lektion 1 og 2. Hvis du oplever at være færdig med en lektion, og at du ikke kan komme videre i programmet, skal du henvende dig til din lærer, som kan låse op for de efterfølgende lektioner.

13 Rette personlige oplysninger og ændre adgangskode Du kan se de oplysninger, som køreskolen har indtastet om dig - og rette i dem - ved at vælge "Ret personlige oplysninger" under "DIVERSE" i menuen til venstre. På denne side kan du også ændre din personlige adgangskode. Tryk på adgangskode. og skriv din nye

14 14

15 15 4. For køreskoler Når du har fået adgang til systemet som køreskole, kan du starte med at oprette dine undervisere og elever. Vælg "Administration" nederst i menuen til venstre: Så kommer du ind på denne side, hvor du kan administrere kursusadgang, elever, undervisere og indstille din IP-adresse:

16 Opsætning af IP-adresse For at elever kan bruge skolelicenser på køreskolen skal IP-adressen være korrekt indstillet. Når din IP-adresse er korrekt opsat i E-læring vil din Køreskoles navn stå på login-siden som Lokation. For at indstille din IP-adresse skal du klikke på indstillinger og dernæst ikonet.

17 17 Hvis du befinder dig på køreskolen, vil systemet oplyse hvilken IP-adresse du befinder dig på. Ved at klikke på linket erstat udfyldes felterne med din aktuelle IP-adresse. Man kan evt. ændre navnet på lokationen til navnet på det pågældende undervisningslokale hvis man f.eks. har flere lokaler med forskellige IP-adresser. Tryk på OK når du er færdig. Hvis køreskolen skifter IP-adresse eller man pludselig opdager at der står lokation ukendt på elevmaskinerne, kan man gentage processen så man får opdateret til den nye IP-adresse Flere IP-adresser Hvis man har flere lokaler med forskellige IP-adresser kan man kontakte køreklar for at få åbnet op for flere adresser. Der vil så figurere et antal lokationer, der kan indstilles som ovenfor.

18 Oprette undervisere Undervisere kan køre alle de kurser der er tildelt og kan køre undervisning og prøver i toskærmsvisning. Som underviser ser man altid svarene til prøverne. Start med at klikke på "undervisere", for at oprette de lærere, der skal være tilknyttet din køreskole. Klik på "opret underviser" nederst på den side, du kommer ind på. På den øverste halvdel af denne side udfyldes kontaktoplysninger for underviseren. Felter mærket med * SKAL udfyldes, resten er valgfri. Hvis underviseren er en anden end dig selv, er det vigtigt at udfylde feltet med adresse, for der bliver automatisk sendt en mail med brugernavn og adgangskode til den mailadresse, der skrives her. De tre øverste felter (brugernavn, status og bruger-id) skal ikke udfyldes - de udfyldes automatisk af systemet. På den nederste halvdel af siden kan du med musen markere ud for de kurser, som underviseren skal have adgang til. Underviseren kan kun se/bruge de kurser, som han har fået adgang til. Elevadministration som underviser Køreskolens undervisere kan oprette/slette elever og hold. For at kunne bruge denne funktion, skal der være sat hak ved Elev administration.

19 19 Når siden er udfyldt, kan du trykke på "Gem"-knappen nederst til venstre, og når du gør det, bliver der automatisk sendt en velkomstmail med brugernavn og adgangskode til den nyoprettede underviser:

20 20 Næste gang du går ind under "administration" og "undervisere", kan du se den/de undervisere, som du har oprettet. Du kan redigere i oplysningerne ved at trykke på den lille mand til venstre for underviserens navn, eller du kan slette den pågældende underviser ved at trykke på den røde knap :

21 Oprette elever Når du skal oprette nye elever, foregår det på samme måde som ved oprettelse af undervisere. Du vælger "administration" i menuen til venstre, og klikker herefter på "elever" og "opret elev". Systemet udfylder selv de tre øverste felter (brugernavn, status og bruger-id). Felter med markerede med * SKAL udfyldes, resten er valgfri. Det er dog vigtigt at udfylde en korrekt adresse ud for " ", for systemet sender automatisk en velkomstmail til den angivne adresse, og på den måde får eleven sit brugernavn og sin adgangskode. Nederst på siden markeres med musen, hvilke kurser eleven skal tilmeldes, og om der kun skal være adgang fra skolen eller om der skal være global adgang (hvor eleven kan logge sig på fra en hvilken som helst computer). Den globale adgang (dvs. med markering under "Global") er dyrere end skoleadgangen - se evt. priser under "forretningsbetingelser" i menuen til venstre. Hvis du vælger at markere i boksen ud for "fri navigation", kan eleven frit bevæge sig i hele programmet fra starten. Hvis du ikke markerer i boksen, har eleven kun adgang til de kurser og lektioner, som du manuelt giver adgang til - se nedenfor i afsnittet "4.8 Give eleverne adgang til kurser". Det er også muligt at melde eleven til et hold, hvis køreskolen har oprettet hold.

22 Oprette hold Vælg "administration" i menuen, og klik herefter på "elever" og "opret hold": 4.5 Slette hold Vælg "administration" i menuen til venstre. Klik herefter på "elever", og tryk på knappen "slet hold" nederst på siden. Der vil nu komme en dialogboks op, hvor du kan vælge det hold, du vil slette (under holdet vises de elever, der er tilmeldt holdet). Nederst i dialogboksen er der tre knapper. "Slet hold", "Slet hold og elever" og "Annuller". Hvis du trykker på "Slet hold", er det kun holdet der slettes, alle eleverne på holdet bliver "pillet af" holdet, men findes stadig i systemet. Hvis du trykker på "Slet hold og elever" bliver først holdet og derefter de markerede elever slettet fra elevlisten. Eleverne kan stadig ses, hvis du markerer "vis slettede" checkboksen, og det er dermed muligt at fortryde sletningen, hvis den skete ved en fejl. Når holdet slettes, bliver holdnavnet slettet, og det er derefter muligt at genbruge holdnavnet.

23 Masseoprette elever Køreskoler, der opretter mange elever ad gangen, kan bruge funktionen "masseopret elever". Hvis man vil have funktionen slået fra kan man kontakte forlaget på tlf Masseoprettelse af elever foregår sådan her: Vælg "administration" i menuen til venstre. Klik herefter på "elever". Tryk på knappen nederst til højre. Følgende billede kommer frem:

24 24 I boksen øverst på siden skal du skrive et holdnavn, og ud for de kurser, eleverne skal have adgang til, skal du markere i enten skole- eller global adgang. Såfremt alle eleverne på dette hold skal kunne navigere frit i programmet, markerer du i boksen "Fri navigation". Så trykker du på knappen. Eleverne kan nu oprette sig selv på andre af skolens computere - se hvordan i afsnittet på næste side. (Vær opmærksom på, at de computere, eleverne opretter sig på, skal være tilknyttet den samme IP-adresse som den, læreren har lavet masseoprettelsen på. Eleverne skal altså være til stede på skolen og oprette sig selv samtidig med, at læreren laver masseoprettelsen). Eleverne skal bruge holdkoden og holdnavnet, når de opretter sig (se de to øverste felter i skærmbilledet ovenfor). Efterhånden som eleverne opretter sig selv, vil læreren kunne se det på nedenstående skærmbillede (tryk evt. på knappen med jævne mellemrum): Når alle elever er oprettet trykkes på knappen, hvorefter du kommer frem til et skærmbillede, hvor du kan se alle de oprettede elever, og hvilke kurser de har adgang til. Så trykker du på knappen. Bemærk at eleverne ikke må logge ind før masseoprettelsen er afsluttet.

25 Hvordan opretter eleverne sig selv? Ved en masseoprettelse trykker eleverne på knappen programmet. på forsiden af Derefter kommer eleven ind på denne side:

26 26 Her udfylder eleven de forskellige bokse (holdkoden skal læreren oplyse eleven om), og trykker derefter på knappen, kommer eleven ind på denne side: Når det er gjort kan eleven logge sig på programmet med den adgangskode, der er valgt. 4.8 Give eleverne adgang til kurser Eleverne har først adgang til kurserne og prøverne, når køreskolen har åbnet for adgangen. (Dette led kan springes over hvis man bruger fri navigation). Det gør man sådan: Vælg "administration" i menuen til venstre. Klik herefter på "kursusadgang".

27 27 Klik på ikonet til venstre for det kursus/de prøver, du vil give en elev adgang til: Marker med musen ud for de lektioner, der skal være tilgængelige for eleven/eleverne, og marker herefter den eller de elever, der skal have adgang til lektionerne. Tryk til sidst på knappen nederst til venstre. Nu kan de tilmeldte elever bevæge sig rundt på så mange sider, som køreskolen har åbnet for. Køreskolen/underviserne kan følge med i elevernes fremskridt. De kan i statistikken se, hvor langt eleven er kommet i undervisningen, hvor mange prøver eleven har taget og med hvilket resultat. Hvis eleven ikke har fri navigation og du ønsker at give eleven mulighed for at springe et emne over, kan du under elevens statistik sætte hak ved gennemført, så behøver eleven ikke gennemføre det pågældende punkt for at kunne fortsætte. Se evt. næste punkt.

28 Se statistik på eleverne Hvis du som køreskole/underviser vil følge med i, hvor langt eleven er nået, skal du vælge "administration" i menuen og herefter klikke på "elever". Ud for hver elev er der en lille knap med en graf - tryk på denne knap med musen. Du kommer nu ind i brugerstatistikken, og ved at klikke på de forskellige kurser/prøver, som eleven er tilmeldt, folder du dem ud, og du kan nu se, hvor langt eleven er nået. Denne funktion er en database forespørgsel og kan derfor tage flere minutter at gennemføre. Hvis du har problemer med at hakke eleverne af skyldes det kompatibilitetsvisning i Internet Explorer der beskrives tidligere i manualen Elevlogning De nye krav fra rigspolitiet kræver fuld logning af elevernes brug af E-læring. Derfor logger vi nu al brug af E-læring, hvor længe man er på hver side hvornår og på hvilken IP-adresse. Da loggene er meget omfangsrige nu hvor der kræves tidspunkter og IP-adresser for alle elever kan man kontakte køreklar for at få loggen. Loggen kan pt. ikke hentes direkte af køreskolerne.

29 Forlænge elevernes adgang til kurserne Når du opretter nye elever i systemet, får de automatisk en adgang, der gælder i 120 dage fra oprettelsestidspunktet. Hvis en elev har brug for mere tid, kan du forlænge adgangen én gang, hvilket giver eleven 30 ekstra dage, så eleven maksimalt får 150 sammenhængende dage. Du forlænger elevernes adgang til kurserne ved at vælge "administration", "elever" og derefter trykke på -knappen ud for elevens navn. Når du kommer ind på siden "opret/rediger bruger", kan du trykke linket "forlæng adgang" ud for de kurser, som eleven er tilmeldt: Afslut ved at klikke Ja.

30 Betalt forlængelse af licens Hvis de 150 dage er gået og eleven stadig er i gang kan en ny licens tilkøbes så eleven kan få en helt ny licensperiode. I det tilfælde vil en ny knap komme frem hvor der står køb ny licens.

31 Når du klikker på knapper skal du bekræfte at du vil købe en ny licens til eleven. Licensen faktureres som samme type som den oprindelige licens (hjemme eller global). Eleven har nu igen 120 dage der kan forlænges til 150 dage som vist ovenfor. 31

32 Give eleverne ny adgangskode til systemet Hvis en elev har glemt sin adgangskode til systemet, kan køreskolen oprette en ny. Det gøres ved at vælge "administration" i menuen til venstre og derefter "elever". Tryk på - knappen ud for den pågældende elev. Når du kommer ind på siden "opret/rediger bruger", trykker du på knappen "nyt kodeord" nederst til højre. Systemet danner automatisk en ny adgangskode og sender den til den e- mailadresse, der er anført på elevens oprettelse. Hvis en elev har skrevet sin adgangskode forkert mere end 3 gange låses kontoen i 10 minutter. Hvis man tildeler et nyt kodeord låses brugeren dog op igen med det samme.

33 Prøveafvikling i tilfældig rækkefølge (Randomizing) Når evaluerende prøver afvikles i køreklar bliver de altid blandet så man altid får spørgsmålene i en ny rækkefølge. Som lærer har man mulighed for at slå denne funktion fra så det er lettere at bruge afkrydsningsark når man afvikler prøven på en storskærm, som en rigtig prøvesituation. Tryk på knappen for at slå fast rækkefølge til og fra Klasseundervisning - brug af to skærme Hvis du bruger e-læring til samlet undervisning af et hold elever, kan du med fordel bruge to skærme: Din egen computerskærm, hvor programmet kører som normalt, og en storskærm, hvor du kan vise eleverne billederne fra programmet i stort format. Det kræves at du har sat dit system op med udvidet skrivebord i Windows. Det gør du sådan her: Gå ind i enten et kursus eller en evaluerende prøve, og tryk på knappen med de to skærme navigationsmenuen. Når du har gjort det, åbner programmet et nyt vindue med det aktuelle billede i stort format, som f.eks. dette: i Dette nye billede kan du nu trække over på storskærmen med musen (Den sorte kant rundt om billedet kan ikke fjernes). Klik på den blå bjælke øverst i billedet, og hold venstre musetast nede - så kan du trække billedet ud af rammen på din egen computer og over på storskærmen. Når du herefter klikker frem eller tilbage i programmet på din egen computer ved hjælp af piletasterne i navigationsmenuen følger billedet på storskærmen med.

34 34 Tip: Man kan med fordel trykke på F11 for at fjerne menuen i toppen så eleverne kun ser billedet. Ved at trykke F11 igen kommer menuen tilbage.

35 35 5. Redigere i kurser Som køreskole kan du redigere i kurserne og tilpasse dem den undervisningsform, du og dine eventuelle andre lærere bruger. Det fungerer ved at du opretter en kopi af et af de eksisterende kurser og redigerer i din egen kopi. Bemærk at opdateringer i indholdet fra køreklar ikke automatisk indsættes i redigerede kurser, derfor bør man holde øje med grundkurset hvis der sker lovændringer etc. Man kan så indsætte de ændrede sider fra grundkurset i ens egen kopi af kurset. Du redigerer i kurserne på denne måde: Vælg "administration" i menuen til venstre. Vælg herefter "kurser". Når du er kommet ind på siden "administration af kurser", vælger du det kursus, som du vil redigere i, i rullepanelet øverst til venstre:

36 36 Når du har valgt det kursus, som du vil ændre, trykker du på knappen "Kopier kursus" øverst til højre på siden. Herefter navngiver du det nye kursus og trykker på "OK". Du kan nu se det nye kursus i rullepanelet ud for "Vælg kursus". Når du vælger det nye kursus får du en række muligheder: Du kan f.eks. ændre den eksisterende tekst, lægge nye billeder ind, oprette nye prøver, oprette nye undervisningssider med billeder og lyd og slette lektioner og delmål. Al redigering foregår fra siden "administration af kurser", og du kan kun redigere i kurser, som er kopieret og navngivet. De oprindelige kurser kan ikke ændres og vil derfor altid være tilgængelige i den oprindelige form. Ved at dobbeltklikke på et menupunkt kan man se underpunkterne. Man kan herefter vha. træk og slip med musen flytte rundt på rækkefølgen af siderne som man ønsker. I næste afsnit følger nogle flere eksempler på, hvordan man redigerer i kurserne:

37 Oprette nye lektioner Vælg det kursus, som du vil oprette nye lektioner til, i rullemenuen ud for "vælg kursus". Tryk herefter på knappen "opret mappe" nederst til venstre på siden: Vælg et navn til den nye mappe og tryk "OK".

38 Nu står den nye mappe, som du har oprettet, nederst i rækken af lektioner: 38 I det næste afsnit kan man læse om hvordan man opretter nye undervisningsider til den nyoprettede lektion.

39 Oprette nye undervisningssider Markér med musen den lektion, som du vil lave nye undervisningssider til, og tryk herefter på knappen "Opret side" nederst til højre i billedet. Du kan nu vælge, hvilke elementer din nye side skal indeholde. Start med at give siden et navn/en overskrift og vælg herefter (ud for "Template"), hvad siden skal indeholde: normalside eller test. Når du har gjort det og har trykket "ok", kommer den nye side frem i højre del af skærmen, og du kan nu fylde indhold på den. Tryk på ikonet ud for siden.

40 40 Du kan skrive tekst i venstre del af skærmbilledet, og ved at trykke på den lille højttaler øverst i venstre hjørne kan du downloade lyd. Når du klikker på det sorte område til højre i skærmbilledet, kan du downloade et billede eller en video. Når du er færdig med at redigere i siden, er det vigtigt, at du trykker på ikonet, for så gemmer du dine ændringer. Herefter kan du trykke på "luk siden". Du kan også vælge at hente en allerede oprettet side ind i dit nye kursus (i stedet for at lave siden selv). Det gør du sådan: Gå igen ind på siden "administration af kurser" og vælg det kursus, du vil redigere i, i rullemenuen ud for "vælg kurser" øverst til venstre. Markér den lektion, som du vil hente siden ind i, og tryk på knappen "tilknyt side" nederst i højre hjørne. Du kommer nu til et nyt skærmbillede, hvor du kan vælge den side, du vil tilknytte. Vælg først det kursus, som du vil hente siden fra: Og find så frem til den side, du skal bruge, og markér ud for den med musen:

41 41 Du kan nu trykke "vælg" på knappen nederst i venstre hjørne, og de sider, du har valgt, bliver kopieret over i dit nye kursus. Du har mulighed for at redigere i de sider, du har hentet, hvis der evt. skal nogle ændringer til, før de passer til dit nye kursus. Du redigerer i billedet ved at trykke på knappen ud for billedet. Husk igen at trykke, når du er færdig med at redigere.

42 Oprettelse af nye prøver Prøver oprettes på samme måde som kurser: Markér med musen den lektion, som du vil lave nye prøver til, og tryk herefter på knappen "opret side" nederst til højre i billedet. Du kan nu vælge, hvilke elementer din nye side skal indeholde. Start med at give siden et navn/en overskrift (det er obligatorisk), og vælg herefter (ud for "template"), hvad siden skal indeholde, og tryk "ok": Den nye side, du har oprettet, står nu i højre del af skærmen, og du kan fylde indhold på den. Tryk på ikonet ud for siden.

43 43 Der er to bokse, som du kan skrive i, når du opretter prøver. I den øverst til venstre skriver du spørgsmålet, og i den nederst til højre skriver du svaret på spørgsmålet - eventuelt med en forklaring. Eleven kan først se den sidste tekst, når han har svaret på spørgsmålet. I de fire bokse under spørgsmålet, skriver du fire svarmuligheder og markerer ud for hver af dem, om det rigtige svar er "ja" eller "nej". De hvide firkanter er de rigtige svar, de sorte er de forkerte. Hvis du vil have lydfiler tilknyttet prøven, uploader du dem ved at trykke på. Når du skal downloade et billede eller en video til prøven, trykker du et vilkårligt sted i det sorte område til højre i skærmbilledet, hvorefter du kan vælge billedet/videoen. Du gemmer dine ændringer ved at trykke på ikonet og lukker billedet ved at trykke på.

44 At hente allerede eksisterende prøver Du kan også hente allerede eksisterende prøver over i dit nye kursus og eventuelt kombinere dem på en ny måde. Det gør du sådan her: Gå igen ind på siden "administration af kurser" og vælg det kursus, du vil redigere i, i rullemenuen ud for "vælg kurser" øverst til venstre. Markér den lektion, som du vil hente siden ind i, og tryk på knappen "tilknyt side" nederst i højre hjørne. Du kommer nu til et nyt skærmbillede, hvor du kan vælge den side, du vil tilknytte. Vælg først det kursus, som du vil hente siden fra:

45 45 Og find så frem til den side, du skal bruge, og markér ud for den med musen: Du kan nu trykke "vælg" på knappen nederst i venstre hjørne, og de billeder, du har valgt, bliver kopieret over i dit nye kursus. Du har mulighed for at redigere i de prøver, du har hentet, hvis der evt. skal nogle ændringer til, før de passer til dit nye kursus. Du redigerer i prøverne ved at trykke på knappen ud for billedet. Husk igen at trykke, når du er færdig med at redigere.

46 Give elever og lærere adgang til dine nye kurser og prøver Når du har oprettet nye kurser og prøver, som beskrevet ovenfor, skal du være opmærksom på, at dine elever og evt. andre lærere først kan se dem, når du har givet dem adgang til dem. Det gør du sådan: Lærere: Gå til "administration af undervisere". Tryk på -knappen ud for den/de lærere, der skal have adgang til det nye kursus. Find derefter kurset i listen med kurser nederst på siden, og markér med musen ud for det nye kursus. Læreren har nu adgang til det: Elever: Gå til "administration af elever". Tryk på -knappen ud for den/de elever, der skal have adgang til det nye kursus. Find derefter kurset i listen med kurser nederst på siden, og markér med musen ud for det nye kursus. Eleven har nu adgang til det. Bemærk at det redigerede kursus faktureres som det kursus det er kopieret fra.

47 47 6. Fejlmelding af sider Det er muligt at fejlmelde sider, hvis du er logget ind som underviser eller køreskole. Så hvis du oplever fejl eller uforståelige formuleringer i tekst, lyd eller billeder. Kan du direkte rapportere fejlen til os. Tryk først på fejlmeld side : udfyld problemet i boksen og tryk send.

48 7. Tips til opsætning og brug Tabel 2 Genvejstaster Hvis kurserne ikke kommer frem i menuen i venstre side eller menuen slet ikke er der Hvis din skærm er for lille Hvis skærmen bare er helt hvid, og eleven ikke kan komme ind i programmet. Ukendt Lokation Eleverne kan ikke se de kurser, der er blevet oprettet til dem. 48 L: Slå lyd til/fra. Mellemrum/Space: Pause Piletaster: Frem og tilbage, eller ja/nej om man vil gå videre til næste delmål. Løsning: Skærmopløsningen på din computer er sandsynligvis sat for lavt. Skærmopløsningen skal minimum være på 1024 x 768 pixel. Hvis din skærm er for lille, kan man trykke F11 for at sætte browseren i fuldskærmsmode, alternativt kan man zoome ud i sin browser, dette gøres som regel ved at trykke CTRL+- altså CTRL tasten samtidigt med minus tasten. Løsning: Den nyeste version af Adobe Flash Player skal installeres på computeren. Den kan downloades her: På loginsiden til køreklar, kan man se hvilken lokation man befinder sig på, dermed kan man se om køreskolens IP-adresse er korrekt sat op. Hvis lokationen er "ukendt" på køreskolen betyder det at IP-adressen enten ikke er opsat eller at den har ændret sig siden den blev sat op. Hvis lokationen er ukendt skal en global licens bruges for at bruge E-læring. Se punktet om opsætning af IP. Løsning: Du skal som køreskole selv gå ind og oplyse systemet om, hvilken IP-adresse du har, og før du har gjort det, fungerer programmet ikke korrekt. Det gøres sådan: Gå ind i "administration" og vælg "indstillinger". Tryk på knappen ud for IP-adressen. Du kommer nu ind i en boks, hvor der bl.a. står "Din IP-adresse er: xxx.xxx.xxx.xxx" Tryk på "erstat" ud for din IP-adresse. Det er nu din IP-adresse, der er registreret i stedet for systemets default-adresse. På loginsiden til køreklar, kan man se hvilken lokation man befinder sig på, dermed kan man se om køreskolens IP-adresse er korrekt sat op. Hvis lokationen er "ukendt" på

49 49 køreskolen betyder det at IP-adressen enten ikke er opsat eller at den har ændret sig siden den blev sat op. Hvis lokationen er ukendt skal en global licens bruges for at bruge E-læring. Billeder kan ikke uploades til hjemmesiden Elev kan ikke komme ind efter at have brugt forkert kodeord mere end 3 gange Løsning: Billedet kan evt. være for stort. Billeder skal skaleres ned til en størrelse 1280 x 960, før de sættes ind i programmet. Hvis en elev indtaster forkert kodeord mere end 3 gange bliver kontoen lukket i 10 minutter, hvorefter man igen kan forsøge. Hvis Kørelæreren tildeler et nyt kodeord fjernes blokeringen med det samme, og man kan så logge på med det nye kodeord.

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND Testportalen befinder sig på internetadressen http://www.testportal.hogrefe.dk/default.aspx. På denne adresse mødes man af ovenstående skærmbillede. Indtast her dit

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Administrator manual

Administrator manual Revision 1 Administrator manual INDHOLD LOG IND 1 OVERBLIK 1 ARBEJDSRUM 1 MEDARBEJDERE 2 OPRET NY MEDARBEJDER 2 TRIN 1 AF 4: NAVN OG OPLYSNINGER 2 TRIN 2 AF 4: LEGITIMATION 2 TRIN 3 AF 4: EFFEKTIVITETSNIVEAU

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC)

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Gå ind i "Denne computer" (ikonet ligger på skrivebordet). Her ligger de netværksdrev computeren råder over og separate

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur.

Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur. Adgang til Back-end Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur. typo3 Skriv herefter brugernavn og adgangskode i de respektive felter og klik på Login Den følgende

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Den digitale Underviser. DOF deltagernet

Den digitale Underviser. DOF deltagernet Den digitale Underviser DOF deltagernet Sabine Kramer juli 2014 Indhold Kursusindhold... 2 Log ind på Deltagernet, se og rediger dine aktuelle kurser... 3 Skift fra uge- til emneformat... 5 Redigér første

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er lavet

Læs mere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner Indhold Sådan opretter du et hold... 2 Sådan logger du ind på hjemmesiden... 4 Har du glemt dit kodeord?... 5 Sådan redigerer og ser du oplysninger

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk SKAT.dk side 1 af8 1) Gå ind på www.skat.dk I adresselinjen Tast borger og CTRL + ENTER (Internet Explorer) Eller tast www.skat.dk Du ser nu dette skærmbillede: 2) Klik på ordet Borger Her er en masse

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for Statens Administration og ØSC institutioner. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 2 1.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold 4 Opkobling til internettet 5 Oprettelse på

Læs mere

Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse

Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse Du kan søge en kandidatuddannelse, hvis du har afsluttet eller er i gang med at afslutte en adgangsgivende uddannelse. Adgang til ansøgningssystemet Du

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 13. marts, 2014 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13 2.b.

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0

BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER. Version 2.0 BRUGERMANUAL FOR KLUBKOORDINATORER Version 2.0 Login Du skal vælge den klub som du tilhøre og dernæst indtaste din kode i feltet: Password. Regionsgolf-Danmark Administration Når du er logget ind i system

Læs mere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Indhold Sådan tilmelder du dig et hold... 2 Sådan logger du ind på hjemmesiden... 4 Har du glemt dit kodeord?... 5 Sådan ser du oplysninger

Læs mere

Velkommen til OnReg Agent.

Velkommen til OnReg Agent. Velkommen til OnReg Agent. 2 OnReg Agent Velkommen til Onreg Agent Du er blevet tildelt brugernavn og kodeord til OnReg Agent. Denne guide beskriver hvordan du benytter systemet. Hvis arrangøren tillader

Læs mere

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net MailMax / Web v4.1 Copyright 2003 Gullestrup.net Log ind på webmailen Start med at gå ind på http://webmail.gullestrup.net i din browser. Indtast din Email-adresse samt Adgangskode, som hører til din konto.

Læs mere

Introduktion til IT på IVA

Introduktion til IT på IVA Introduktion til IT på IVA Logge på IVA s computere... 2 Mappen Dokumenter... 3 Email... 4 Studienet... 6 Print... 7 Logge af computeren... 8 Huskeliste... 9 Brug for hjælp... 9 (Denne guide er baseret

Læs mere

Indhold. Produkter oprettelse og vedligehold v 2.0 23.5.2010 Side 2 af 20

Indhold. Produkter oprettelse og vedligehold v 2.0 23.5.2010 Side 2 af 20 Indhold Introduktion...3 Formål...3 Support...3 0. Systemkrav...4 0.1 Internet browser...4 0.2 PDF Reader...4 0.3 Hvordan tillades pop-up vinduer...4 0.4 Kompatibilitetsvisning i Internet Explorer 8...6

Læs mere

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Til Tutorlægen Velkommen til den elektroniske portefølje. Den er blevet til i dialog mellem Dansk selskab for almen medicin og

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender

INDHOLDSFORTEGNELSE. Windows 8.1... 5. KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade. KAPITEL TO... 23 Internet, e-mail, kontakter og kalender INDHOLDSFORTEGNELSE Windows 8.1... 5 KAPITEL ET... Den nye brugergrænseflade Sådan får du Windows 8.1 på din pc... 8 Startskærmen... 9 Skrivebordet... 10 Kvikguide til den nye brugergrænseflade... 11 Amulet-menuen...

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

Luvit mini-manual. Kom i gang med Luvit

Luvit mini-manual. Kom i gang med Luvit Luvit mini-manual Januar 2009, Jane Andersen Kom i gang med Luvit Hvad er Luvit? Luvit er et web-baseret it-system, som indeholder et kursus undervisningsmaterialer, øvelser og elektroniske konferencer,

Læs mere

CSU Center for Specialundervisning

CSU Center for Specialundervisning LÆSETEK HANDS-ON I VITRE ViTal (oplæsningsprogram) ViTal-bjælken Ikonforklaringer Hvis du bliver i tvivl om, hvad ikonerne på ViTal-bjælken betyder, kan du bruge ikonforklaringen. Når musen placeres på

Læs mere

Vejledning i brug af MiljøGIS.

Vejledning i brug af MiljøGIS. NOTAT Naturplanlægning, naturprojekter og skov J.nr. NST-3379-00005 Ref. MOBKI/TRDIP/KINIE Den 11. februar 2014 Vejledning i brug af MiljøGIS. Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 1. Fremsøgning af lokalitet...

Læs mere

1. Opret din nye Google konto

1. Opret din nye Google konto Indhold 1. Opret din nye Google konto... 2 2. Test din nye konto... 5 3. Kom i gang med Gmail indstil sprog til dansk... 6 4. Gmail indhold på skærmen... 8 5. Skriv og send en mail... 9 Til:... 9 Cc:...

Læs mere

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S

Den Talende Bog. version 4.0. Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Den Talende Bog : version 4.0 Mikro Værkstedet A/S Revision 1.42, 7. maj 2007 Indholdsfortegnelse Den Talende Bog... v 1. Kom godt i gang... 1 1.1. Hjælp...

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Administrator v1.0 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk

Administrator v1.0 QUICK GUIDE. Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk Administrator v1.0 QUICK GUIDE Green Glass Software V/ Dan Feld-Jakobsen Lojovej 1 6200 Aabenraa 51 92 83 58 / dan@rekvi-skole.dk INTRODUKTION TIL REKVI-KONTOR Ideen med Rekvi-Kontor systemet udsprang

Læs mere

Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver

Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Dalux Field Brugermanual Registrering og oprette opgaver Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse Om denne brugermanual... 3 Registrering af bruger... Error!

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

Brugervejledning til FiberBredbånd Internet. Kom godt i gang!

Brugervejledning til FiberBredbånd Internet. Kom godt i gang! SÆT STIKKET I OG SÅ ER DU GODT KØRENDE Brugervejledning til FiberBredbånd Internet Kom godt i gang! Kom godt i gang! Med denne vejledning kommer du godt i gang med at bruge FiberBredbånd internet - en

Læs mere

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync v 0.2 januar 2015 www.gs1.dk/gs1tradesync Indhold Log på... 3 Søg produkter... 4 Hierarkiopbygning... 7 Subskriptioner (Selektioner)

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

IT vejledning for Studerende

IT vejledning for Studerende IT vejledning for Studerende Computere På skolen anbefales det, at du kun bruger computere med Windows installeret. Apple/Mac eller computere med Linux installeret vil have problemer med at bruge nogen

Læs mere

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011

Seniorklubben TDC Jylland Cloud Computing Kursus 2011_5: Rev. 02.11.2011 1. Om 2. Valg af Google som gratis udbyder ved 3. Valg af browser 4. Oprette en mail-adresse (G-mail) og en konto ved Google 5. Hierarkisk opbygning af mappe- og filsystem i Google 6. Oprette mapper i

Læs mere

Hvis du er i tvivl, så gå på www.borger.dk og log ind. Der kan du se, om du er klar til Digital Post.

Hvis du er i tvivl, så gå på www.borger.dk og log ind. Der kan du se, om du er klar til Digital Post. \ Tilmelding til Digital Post på Borger.dk Forudsætninger: Kendskab til brug af computer og aktivt NemiD. Vær opmærksom på, at alt afhængig af, om du tidligere har besøgt Digital Post på borger.dk eller

Læs mere

Indhold SAMSUNG GALAXY SIII... 1

Indhold SAMSUNG GALAXY SIII... 1 SAMSUNG GALAXY SIII Her er en guide til softwareopdatering af SAMSUNG GALAXY SIII, opsætning og sletning af e-mail, skift af adgangskode og signatur, nulstilling ved bortkomst, samt opsætning af skærmlås.

Læs mere

ipad udrulning på folkeskolerne i Thisted Kommune

ipad udrulning på folkeskolerne i Thisted Kommune ipad udrulning på folkeskolerne i Thisted Kommune I denne præsentation Gennemgang af regler Opsætning af ipad Tilslutning til Thisted Skoler MDM (Mobile Device Management) Oprette AppleID Oprette Google

Læs mere

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple.

Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1af23 Brugervejledning. Hjemmesider med Cmsimple. 1. Forord. Denne brugervejledning er fremstillet for at hjælpe personer ved Lokalhistorisk Arkiver i ny Sønderborg kommune, som kun har ringe kendskab

Læs mere

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord.

Først skal du oprette dig i systemet, d. v. s. du skal have en såkaldt Googlekonto bestående af en mailadresse og et kodeord. Gmail Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Opret dig i systemet...2 At skrive mails...5 Sende en mail til flere personer...8 Vedhæfte en fil...9 Kladde...10 Signatur...11 Modtagne mails...12 Stjernemarkering...14

Læs mere

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013 Spiked Reality Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder Version 2.0, september 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mine oplysninger... 3 Online Administration... 3 Dit log ind...

Læs mere

Mail. Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet

Mail. Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet Mail Det virker lidt som Internettet. Din computers mailprogram har forbindelse internettet Mail Det, der står efter @ sætter serverne i stand til at finde ud af, hvor mailen skal hen og hvorfra den kom

Læs mere

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Her kan du få vejledning til, hvordan du skaffer Safe Eyes og bruger det. Det mest nødvendige er her beskrevet på dansk men dog ikke det hele.

Læs mere

Dokumentation for administration af it-systemer i PD30

Dokumentation for administration af it-systemer i PD30 Dokumentation for administration af it-systemer i PD30 1. Sikkerhed 2. Mail 3. Cloud Drive 4. Elektronisk reservation 5. Hjemmeside 1. Sikkerhed Sikkerheden for it-systemerne i PD30 hænger tæt sammen med

Læs mere

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 TYPO3 manual DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 Det første afsnit, Introduktion til systemet, giver et hurtigt overblik over mulighederne.

Læs mere

Efteruddannelseskataloget

Efteruddannelseskataloget Efteruddannelseskataloget Vejledning til indtastning Version 8.6 UNI C oktober 2013 Efteruddannelseskataloget UNI C Version 8.6 Af Henrik Borck Larsen og Anne-Marie Pedersen Indhold 1 Indledning... 1 1.1

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Drejebog til tractorpulling.dk

Drejebog til tractorpulling.dk Drejebog til tractorpulling.dk Generelt På hjemmesiden benyttes følgende som standard: - Skrifttype: Verdana - Skriftstørrelse: 12px / 9pt. 4. oktober 2011 Moskjær Marketing Falkevej 4 DK-6920 Videbæk

Læs mere

Guide til Umbraco CMS

Guide til Umbraco CMS web Guide til Umbraco CMS Indhold Indledning 3 Kompatible browsere 3 Log ind i Umbraco 4 Content-delen 5 Indholdstræet 5 Tilføjelse af en side/sektion 7 Sortering af indhold 12 Galleri 14 Mediebibliotek

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Munkekærskolen Tjørnholmvej 10 2680 Solrød Strand www.munkekaerskolen.dk eller www.munkekaer.dk E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk Tlf.

Munkekærskolen Tjørnholmvej 10 2680 Solrød Strand www.munkekaerskolen.dk eller www.munkekaer.dk E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk Tlf. Munkekærskolen Tjørnholmvej 10 2680 Solrød Strand www.munkekaerskolen.dk eller www.munkekaer.dk E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk Tlf. 5618 2600 Forældreintra 1 September 2007 Vejledning for forældre ForældreIntra

Læs mere

Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv

Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv Egedal Gymnasium og HF september 2014 Brug af Office365 med Onedrive, nyeste Officepakke mv Dette dokument beskriver, hvordan du kan opnå adgang til nogle resurser i skyen og hente ny software. Hvordan

Læs mere

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske

Pædagogisk IT. Vejledning i Office 365 til elever og deres familier. Version 4 Side 1. Kan udfyldes for at hjælpe med at huske Navn: Uni-login: Uni-login kode: Office365 email: Kan udfyldes for at hjælpe med at huske UNI-LOGIN @undervisning.kk.dk Version 4 Side 1 Indledning Velkommen til denne vejledning i Office 365, som introducerer

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Indhold. Indholdsfortegnelse

Indhold. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indhold Indledning... 2 Forsiden... 2 Dine genveje... 3 Nyheder... 3 EasyIQ og EasyIQ Quick Funktioner... 3 Administration... 6 Licens... 7 Nyheder... 8 Log... 9 Password... 9 System...

Læs mere

IPAD VEJLEDNING INDHOLD

IPAD VEJLEDNING INDHOLD 1 IPAD VEJLEDNING INDHOLD FØRSTEGANGSOPSÆTNING...2 TILGÅ DET TRÅDLØSE NETVÆRK...4 OPSÆTNING AF E-MAIL...5 E-MAIL-FUNKTIONER...6 KALENDERFUNKTIONER...7 INSTALLER NYE PROGRAMMER...8 FÅ MERE UD AF DIN IPAD...10

Læs mere

Quickguide til skoleadministrator Skriftsproglig udvikling. Administrators rolle. Kom godt i gang

Quickguide til skoleadministrator Skriftsproglig udvikling. Administrators rolle. Kom godt i gang Quickguide til skoleadministrator Skriftsproglig udvikling Denne quickguide gennemgår de vigtigste trin, du som skoleadministrator skal igennem, når du benytter Skoleportalen til afvikling af prøver i

Læs mere

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9

Ansvarlig Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Notat Ansvarlig HJB Oprettet 22-11-2011 Projekt: Maskindatabase over forsøgsudstyr Side 1 af 9 Sådan bruger du SharePoint til Maskindatabasen Maskindatabasen er oprettet i et program der hedder SharePoint

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er lavet

Læs mere

Vejledning. BCpro / Byggeregnskab En simpel brugerflade med avancerede funktioner. Version 1.0 August 2011. Byggecentrum

Vejledning. BCpro / Byggeregnskab En simpel brugerflade med avancerede funktioner. Version 1.0 August 2011. Byggecentrum Vejledning BCpro / Byggeregnskab En simpel brugerflade med avancerede funktioner Version 1.0 August 2011 Byggecentrum Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion...4 Formålet med denne vejledning...

Læs mere

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync v 0.1 maj 2014 www.gs1.dk/gs1tradesync Indhold Log på... 3 Søg produkter... 4 Hierarkiopbygning... 7 Subskriptioner (Selektioner)

Læs mere

Kursus i EkspresLøn. De syv menupunkter, vi skal bruge i dette kursus, er markeret med rød ring. Tryk..virksomheder i øverste højre hjørne.

Kursus i EkspresLøn. De syv menupunkter, vi skal bruge i dette kursus, er markeret med rød ring. Tryk..virksomheder i øverste højre hjørne. Kursus i EkspresLøn EkspresLøn startes ved at dobbelt-klikke på EkspresLøn-ikonet på skrivebordet:, eller vælge Start Programmer EkspresLøn. Når programmet startes første gang fremkommer dette vindue:

Læs mere

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9

Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1 ½ min...9 Ver. 1.8 RDS Side: 1 af 27 Indhold: Inden du kan benytte RDS-løsningen, skal din PC være opdateret...2 Login på RDS-løsningen...3 Login-tiden, Første gang tager det måske 1 ½ - 2 min. Andet gang ½ - 1

Læs mere

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Denne vejledning er en hjælp til dig, der skal søge ind på IT-Universitetets kandidatuddannelser. Ansøgning om optagelse foregår digitalt via Ansøgningsportalen.

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet

Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Brugervejledning til trådløs router Sådan opsætter du din trådløse router i fiberboksen fra GE Fibernet Fiberbredbånd TV Telefoni www.gefibernet.dk Indhold 4 Aktivering af det trådløse netværk 7 Opkobling

Læs mere

Brugervejledning for. Telenor Dialer

Brugervejledning for. Telenor Dialer Brugervejledning for Telenor Dialer 1 Indholdsfortegnelse Generelt om Telenor Dialer.... 5 Telenor Dialer og OneNumber.... 6 Telenor Dialer og OneNumber Mobile.... 6 Faciliteter i Telenor Dialer...7 Installation

Læs mere

Installationsvejledning til kabel-modem

Installationsvejledning til kabel-modem Installationsvejledning til kabel-modem Kære nye Canal Digital Internet-kunde, Du har fået tilsendt følgende 3 dele til din nye internetforbindelse. 1. Kabelmodem med strømforsyning 2. Netværkskabel 3.

Læs mere

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 Brugervejledning for aftenskoler - oprettelse af stamdata, aftenskolehold og undervisningssteder MANUAL 1 3 2 4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 intro! Hjemmesiden aftenskole.nu giver borgerne

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til ansøgningssystemet!

Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til ansøgningssystemet! Sa dan udfylder du ansøgningen om optagelse pa en kandidatuddannelse med kandidattilvalg Du kan kun søge om optagelse på kandidatuddannelse med kandidattilvalg, hvis du har afsluttet eller er i gang med

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899

Tlf. +45 7027 1699 Fax + 45 7027 1899 Firmaordninger I firmaoversigten kan du holde styr på dit kundekartotek samt disses bookinger. Der kan desuden oprettes andre firmaer end dit eget. Herved kan der udbydes særlige ydelser på med egne arbejdstider.

Læs mere