Manual til Køreklar e-læring

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Manual til Køreklar e-læring"

Transkript

1 Version 3.8 Februar 2015 Manual til Køreklar e-læring Nyt Juridisk Forlag A/S Gothersgade København K

2 2 Indhold 1. Første gang du logger dig på Køreklar e-læring Er din computer klar til at køre programmet? Internetforbindelse Browsere Flash Kompatibilitetstilstand For Elever Når du bliver oprettet som bruger Når du kommer ind i programmet Dine kurser og prøver Rette personlige oplysninger og ændre adgangskode For køreskoler Opsætning af IP-adresse Flere IP-adresser Oprette undervisere Oprette elever Oprette hold Slette hold Masseoprette elever Hvordan opretter eleverne sig selv? Give eleverne adgang til kurser Se statistik på eleverne Elevlogning Forlænge elevernes adgang til kurserne Betalt forlængelse af licens Give eleverne ny adgangskode til systemet Prøveafvikling i tilfældig rækkefølge (Randomizing) Klasseundervisning - brug af to skærme Redigere i kurser Oprette nye lektioner Oprette nye undervisningssider Oprettelse af nye prøver At hente allerede eksisterende prøver Give elever og lærere adgang til dine nye kurser og prøver Fejlmelding af sider Tips til opsætning og brug Ofte stillede spørgsmål:... 50

3 3 1. Første gang du logger dig på Køreklar e-læring Når du har tilmeldt dig Køreklar e-læring, modtager du en velkomstmail på den mailadresse, du har oplyst ved tilmeldingen. I mailen finder du alle de oplysninger, du skal bruge for at komme i gang: Adressen til Køreklar på Nettet: Dit brugernavn. Din adgangskode.

4 4 2. Er din computer klar til at køre programmet? På login-siden tjekkes automatisk om din computer er klar til at køre E-læring. 2.1 Internetforbindelse Vi anbefaler minimum 512 Kb båndbredde pr. elev på køreskolen. Man kan eksempelvis køre 20 elever med en 10 Mbit forbindelse. 2.2 Browsere Køreklar E-læring er kompatibel med Google Chrome, Firefox, Internet Explorer version 9 og senere, medens Internet Explorer versioner 8 og tidligere ikke understøttes. Vi anbefaler Google Chrome, som kan hentes på Kompatibiliteten er også blevet bedre med de fleste andre browsere, men brug af disse er uden support. 2.3 Flash For at køre programmet skal du minimum have Flash 10 installeret på din computer. Flash er indbygget i Google Chrome, men til de andre browsere skal det installeres separat. Køreklar E-læring gør på login-siden tydeligt opmærksom på evt. manglende flash installation Flash kan hentes på adressen:

5 Kompatibilitetstilstand I Internet Explorer findes en funktion der hedder kompatibilitetstilstand der skulle gøre det muligt at få ældre hjemmesider til at fungere bedre. Denne funktion giver dog problemer i e- læring hvis den er trykket ind. Kompatibilitetsvisning får også browseren til at fremstå som forældet, så sørg for at slå det fra, ved at klikke på ikonet i hjørnet.

6 6 3. For Elever 3.1. Når du bliver oprettet som bruger Når køreskolen har oprettet dig som elev, modtager du en velkomstmail på den mailadresse, som du har oplyst til køreskolen: I mailen finder du alle de oplysninger, du skal bruge for at komme i gang: Adressen til Køreklar på Nettet: Dit brugernavn. Din adgangskode

7 Første gang du logger dig på systemet, kommer du ind på en velkomstside med en kort beskrivelse af, hvordan du navigerer i programmet: 7 Denne side kan du altid vende tilbage til. Den ligger i menuen til venstre under "Diverse", "introduktion":

8 3.2 Når du kommer ind i programmet Første gang du logger dig på systemet, kommer du ind på en velkomstside med en kort beskrivelse af, hvordan du navigerer i programmet: 8 Menuen aktiveres ved at føre musen hen over menu øverst til venstre ( mouse-over ). I menuen kan du se de ting, du har adgang til i programmet De kurser og prøver du er tilmeldt Introduktionssiden Administration af egne oplysninger Vejledninger

9 9 Du kommer ind på de forskellige sider ved at klikke på dem med musen. I navigationsmenuen i bunden af siden kan du bl.a. tænde og slukke for lyden, gå en side frem gå en side tilbage og genstarte de enkelte sider, hvis du gerne vil have læst teksten op igen. Du kan se, hvad de forskellige knapper i navigationsmenuen kan bruges til, ved at føre musen hen over dem. Se oversigt over navigationsknapper side 11.

10 Dine kurser og prøver Rigspolitiet sætter reglerne for, hvordan køreundervisningen skal foregå. Programmet er derfor indrettet, så det overholder reglerne. Som udgangspunkt vil kun lektion 1 og 2 være tilgængelige for en ny elev, og det er din kørelærer, der skal give dig adgang til de næste lektioner, idet det er kørelærerens ansvar, at den teoretiske undervisning følger den praktiske i skolevognen. Møder du denne meddelelse i programmet... skal du kontakte din kørelærer, som kan låse de næste lektioner op. I menuen til venstre kan du se de kurser og prøver, som du har adgang til: Du starter kurserne/prøverne ved at klikke på dem med musen. Når du er inde i et kursus/en prøve kan du navigere ved hjælp af navigationsmenuen nederst i billedet.

11 11 Her er en forklaring på knapperne i navigationsmenuen (se Tabel 1). Du kan også se de enkelte knappers funktion ved at føre musen hen over dem, når du er inde i programmet. Tabel 1 Når denne knap aktiveres, vises højre og venstre på skærmen. Denne knap genstarter det aktuelle skærmbillede, hvis du f.eks. vil have teksten læst op igen. Via denne knap kan man tænde og slukke for lyden. Går tilbage til forrige side. Går frem til næste side (flere steder i programmet kan du først gå til næste side, når speakeren er færdig med at læse teksten op). Aktiverer billedpanelet, der giver et overblik over alle billeder i den aktuelle lektion. Fast rækkefølge eller tilfældig rækkefølge (randomizing) af test. Når denne funktion er sat til, kommer spørgsmålene i fast rækkefølge. Kun kørelærere eller køreskoler kan se denne funktionsknap. Pauseknap, stopper lyden og starter lyden forfra når man klikker igen. Efterhånden som du kommer igennem de forskellige lektioner, delmål og prøver, bliver de små kasser foran overskrifterne i menuen markeret (se eksemplet i skærmbilledet nedenfor, der viser, at de tre første delmål er gennemgået):

12 12 På den måde kan du altid selv følge med i, hvor langt du er nået i undervisningen/ prøverne. Din lærer kan også se, hvor langt du er nået, og når du har taget prøver, vil han kunne se resultatet af prøven (hvor mange rigtige svar du har). Din lærer bestemmer, hvor mange lektioner du har adgang til i programmet. Han kan vælge at åbne for alle lektionerne på én gang, eller han kan åbne lektionerne efterhånden, som du når til dem. I eksemplet ovenfor er der kun adgang til lektion 1 og 2. Hvis du oplever at være færdig med en lektion, og at du ikke kan komme videre i programmet, skal du henvende dig til din lærer, som kan låse op for de efterfølgende lektioner.

13 Rette personlige oplysninger og ændre adgangskode Du kan se de oplysninger, som køreskolen har indtastet om dig - og rette i dem - ved at vælge "Ret personlige oplysninger" under "DIVERSE" i menuen til venstre. På denne side kan du også ændre din personlige adgangskode. Tryk på adgangskode. og skriv din nye

14 14

15 15 4. For køreskoler Når du har fået adgang til systemet som køreskole, kan du starte med at oprette dine undervisere og elever. Vælg "Administration" nederst i menuen til venstre: Så kommer du ind på denne side, hvor du kan administrere kursusadgang, elever, undervisere og indstille din IP-adresse:

16 Opsætning af IP-adresse For at elever kan bruge skolelicenser på køreskolen skal IP-adressen være korrekt indstillet. Når din IP-adresse er korrekt opsat i E-læring vil din Køreskoles navn stå på login-siden som Lokation. For at indstille din IP-adresse skal du klikke på indstillinger og dernæst ikonet.

17 17 Hvis du befinder dig på køreskolen, vil systemet oplyse hvilken IP-adresse du befinder dig på. Ved at klikke på linket erstat udfyldes felterne med din aktuelle IP-adresse. Man kan evt. ændre navnet på lokationen til navnet på det pågældende undervisningslokale hvis man f.eks. har flere lokaler med forskellige IP-adresser. Tryk på OK når du er færdig. Hvis køreskolen skifter IP-adresse eller man pludselig opdager at der står lokation ukendt på elevmaskinerne, kan man gentage processen så man får opdateret til den nye IP-adresse Flere IP-adresser Hvis man har flere lokaler med forskellige IP-adresser kan man kontakte køreklar for at få åbnet op for flere adresser. Der vil så figurere et antal lokationer, der kan indstilles som ovenfor.

18 Oprette undervisere Undervisere kan køre alle de kurser der er tildelt og kan køre undervisning og prøver i toskærmsvisning. Som underviser ser man altid svarene til prøverne. Start med at klikke på "undervisere", for at oprette de lærere, der skal være tilknyttet din køreskole. Klik på "opret underviser" nederst på den side, du kommer ind på. På den øverste halvdel af denne side udfyldes kontaktoplysninger for underviseren. Felter mærket med * SKAL udfyldes, resten er valgfri. Hvis underviseren er en anden end dig selv, er det vigtigt at udfylde feltet med adresse, for der bliver automatisk sendt en mail med brugernavn og adgangskode til den mailadresse, der skrives her. De tre øverste felter (brugernavn, status og bruger-id) skal ikke udfyldes - de udfyldes automatisk af systemet. På den nederste halvdel af siden kan du med musen markere ud for de kurser, som underviseren skal have adgang til. Underviseren kan kun se/bruge de kurser, som han har fået adgang til. Elevadministration som underviser Køreskolens undervisere kan oprette/slette elever og hold. For at kunne bruge denne funktion, skal der være sat hak ved Elev administration.

19 19 Når siden er udfyldt, kan du trykke på "Gem"-knappen nederst til venstre, og når du gør det, bliver der automatisk sendt en velkomstmail med brugernavn og adgangskode til den nyoprettede underviser:

20 20 Næste gang du går ind under "administration" og "undervisere", kan du se den/de undervisere, som du har oprettet. Du kan redigere i oplysningerne ved at trykke på den lille mand til venstre for underviserens navn, eller du kan slette den pågældende underviser ved at trykke på den røde knap :

21 Oprette elever Når du skal oprette nye elever, foregår det på samme måde som ved oprettelse af undervisere. Du vælger "administration" i menuen til venstre, og klikker herefter på "elever" og "opret elev". Systemet udfylder selv de tre øverste felter (brugernavn, status og bruger-id). Felter med markerede med * SKAL udfyldes, resten er valgfri. Det er dog vigtigt at udfylde en korrekt adresse ud for " ", for systemet sender automatisk en velkomstmail til den angivne adresse, og på den måde får eleven sit brugernavn og sin adgangskode. Nederst på siden markeres med musen, hvilke kurser eleven skal tilmeldes, og om der kun skal være adgang fra skolen eller om der skal være global adgang (hvor eleven kan logge sig på fra en hvilken som helst computer). Den globale adgang (dvs. med markering under "Global") er dyrere end skoleadgangen - se evt. priser under "forretningsbetingelser" i menuen til venstre. Hvis du vælger at markere i boksen ud for "fri navigation", kan eleven frit bevæge sig i hele programmet fra starten. Hvis du ikke markerer i boksen, har eleven kun adgang til de kurser og lektioner, som du manuelt giver adgang til - se nedenfor i afsnittet "4.8 Give eleverne adgang til kurser". Det er også muligt at melde eleven til et hold, hvis køreskolen har oprettet hold.

22 Oprette hold Vælg "administration" i menuen, og klik herefter på "elever" og "opret hold": 4.5 Slette hold Vælg "administration" i menuen til venstre. Klik herefter på "elever", og tryk på knappen "slet hold" nederst på siden. Der vil nu komme en dialogboks op, hvor du kan vælge det hold, du vil slette (under holdet vises de elever, der er tilmeldt holdet). Nederst i dialogboksen er der tre knapper. "Slet hold", "Slet hold og elever" og "Annuller". Hvis du trykker på "Slet hold", er det kun holdet der slettes, alle eleverne på holdet bliver "pillet af" holdet, men findes stadig i systemet. Hvis du trykker på "Slet hold og elever" bliver først holdet og derefter de markerede elever slettet fra elevlisten. Eleverne kan stadig ses, hvis du markerer "vis slettede" checkboksen, og det er dermed muligt at fortryde sletningen, hvis den skete ved en fejl. Når holdet slettes, bliver holdnavnet slettet, og det er derefter muligt at genbruge holdnavnet.

23 Masseoprette elever Køreskoler, der opretter mange elever ad gangen, kan bruge funktionen "masseopret elever". Hvis man vil have funktionen slået fra kan man kontakte forlaget på tlf Masseoprettelse af elever foregår sådan her: Vælg "administration" i menuen til venstre. Klik herefter på "elever". Tryk på knappen nederst til højre. Følgende billede kommer frem:

24 24 I boksen øverst på siden skal du skrive et holdnavn, og ud for de kurser, eleverne skal have adgang til, skal du markere i enten skole- eller global adgang. Såfremt alle eleverne på dette hold skal kunne navigere frit i programmet, markerer du i boksen "Fri navigation". Så trykker du på knappen. Eleverne kan nu oprette sig selv på andre af skolens computere - se hvordan i afsnittet på næste side. (Vær opmærksom på, at de computere, eleverne opretter sig på, skal være tilknyttet den samme IP-adresse som den, læreren har lavet masseoprettelsen på. Eleverne skal altså være til stede på skolen og oprette sig selv samtidig med, at læreren laver masseoprettelsen). Eleverne skal bruge holdkoden og holdnavnet, når de opretter sig (se de to øverste felter i skærmbilledet ovenfor). Efterhånden som eleverne opretter sig selv, vil læreren kunne se det på nedenstående skærmbillede (tryk evt. på knappen med jævne mellemrum): Når alle elever er oprettet trykkes på knappen, hvorefter du kommer frem til et skærmbillede, hvor du kan se alle de oprettede elever, og hvilke kurser de har adgang til. Så trykker du på knappen. Bemærk at eleverne ikke må logge ind før masseoprettelsen er afsluttet.

25 Hvordan opretter eleverne sig selv? Ved en masseoprettelse trykker eleverne på knappen programmet. på forsiden af Derefter kommer eleven ind på denne side:

26 26 Her udfylder eleven de forskellige bokse (holdkoden skal læreren oplyse eleven om), og trykker derefter på knappen, kommer eleven ind på denne side: Når det er gjort kan eleven logge sig på programmet med den adgangskode, der er valgt. 4.8 Give eleverne adgang til kurser Eleverne har først adgang til kurserne og prøverne, når køreskolen har åbnet for adgangen. (Dette led kan springes over hvis man bruger fri navigation). Det gør man sådan: Vælg "administration" i menuen til venstre. Klik herefter på "kursusadgang".

27 27 Klik på ikonet til venstre for det kursus/de prøver, du vil give en elev adgang til: Marker med musen ud for de lektioner, der skal være tilgængelige for eleven/eleverne, og marker herefter den eller de elever, der skal have adgang til lektionerne. Tryk til sidst på knappen nederst til venstre. Nu kan de tilmeldte elever bevæge sig rundt på så mange sider, som køreskolen har åbnet for. Køreskolen/underviserne kan følge med i elevernes fremskridt. De kan i statistikken se, hvor langt eleven er kommet i undervisningen, hvor mange prøver eleven har taget og med hvilket resultat. Hvis eleven ikke har fri navigation og du ønsker at give eleven mulighed for at springe et emne over, kan du under elevens statistik sætte hak ved gennemført, så behøver eleven ikke gennemføre det pågældende punkt for at kunne fortsætte. Se evt. næste punkt.

28 Se statistik på eleverne Hvis du som køreskole/underviser vil følge med i, hvor langt eleven er nået, skal du vælge "administration" i menuen og herefter klikke på "elever". Ud for hver elev er der en lille knap med en graf - tryk på denne knap med musen. Du kommer nu ind i brugerstatistikken, og ved at klikke på de forskellige kurser/prøver, som eleven er tilmeldt, folder du dem ud, og du kan nu se, hvor langt eleven er nået. Denne funktion er en database forespørgsel og kan derfor tage flere minutter at gennemføre. Hvis du har problemer med at hakke eleverne af skyldes det kompatibilitetsvisning i Internet Explorer der beskrives tidligere i manualen Elevlogning De nye krav fra rigspolitiet kræver fuld logning af elevernes brug af E-læring. Derfor logger vi nu al brug af E-læring, hvor længe man er på hver side hvornår og på hvilken IP-adresse. Da loggene er meget omfangsrige nu hvor der kræves tidspunkter og IP-adresser for alle elever kan man kontakte køreklar for at få loggen. Loggen kan pt. ikke hentes direkte af køreskolerne.

29 Forlænge elevernes adgang til kurserne Når du opretter nye elever i systemet, får de automatisk en adgang, der gælder i 120 dage fra oprettelsestidspunktet. Hvis en elev har brug for mere tid, kan du forlænge adgangen én gang, hvilket giver eleven 30 ekstra dage, så eleven maksimalt får 150 sammenhængende dage. Du forlænger elevernes adgang til kurserne ved at vælge "administration", "elever" og derefter trykke på -knappen ud for elevens navn. Når du kommer ind på siden "opret/rediger bruger", kan du trykke linket "forlæng adgang" ud for de kurser, som eleven er tilmeldt: Afslut ved at klikke Ja.

30 Betalt forlængelse af licens Hvis de 150 dage er gået og eleven stadig er i gang kan en ny licens tilkøbes så eleven kan få en helt ny licensperiode. I det tilfælde vil en ny knap komme frem hvor der står køb ny licens.

31 Når du klikker på knapper skal du bekræfte at du vil købe en ny licens til eleven. Licensen faktureres som samme type som den oprindelige licens (hjemme eller global). Eleven har nu igen 120 dage der kan forlænges til 150 dage som vist ovenfor. 31

32 Give eleverne ny adgangskode til systemet Hvis en elev har glemt sin adgangskode til systemet, kan køreskolen oprette en ny. Det gøres ved at vælge "administration" i menuen til venstre og derefter "elever". Tryk på - knappen ud for den pågældende elev. Når du kommer ind på siden "opret/rediger bruger", trykker du på knappen "nyt kodeord" nederst til højre. Systemet danner automatisk en ny adgangskode og sender den til den e- mailadresse, der er anført på elevens oprettelse. Hvis en elev har skrevet sin adgangskode forkert mere end 3 gange låses kontoen i 10 minutter. Hvis man tildeler et nyt kodeord låses brugeren dog op igen med det samme.

33 Prøveafvikling i tilfældig rækkefølge (Randomizing) Når evaluerende prøver afvikles i køreklar bliver de altid blandet så man altid får spørgsmålene i en ny rækkefølge. Som lærer har man mulighed for at slå denne funktion fra så det er lettere at bruge afkrydsningsark når man afvikler prøven på en storskærm, som en rigtig prøvesituation. Tryk på knappen for at slå fast rækkefølge til og fra Klasseundervisning - brug af to skærme Hvis du bruger e-læring til samlet undervisning af et hold elever, kan du med fordel bruge to skærme: Din egen computerskærm, hvor programmet kører som normalt, og en storskærm, hvor du kan vise eleverne billederne fra programmet i stort format. Det kræves at du har sat dit system op med udvidet skrivebord i Windows. Det gør du sådan her: Gå ind i enten et kursus eller en evaluerende prøve, og tryk på knappen med de to skærme navigationsmenuen. Når du har gjort det, åbner programmet et nyt vindue med det aktuelle billede i stort format, som f.eks. dette: i Dette nye billede kan du nu trække over på storskærmen med musen (Den sorte kant rundt om billedet kan ikke fjernes). Klik på den blå bjælke øverst i billedet, og hold venstre musetast nede - så kan du trække billedet ud af rammen på din egen computer og over på storskærmen. Når du herefter klikker frem eller tilbage i programmet på din egen computer ved hjælp af piletasterne i navigationsmenuen følger billedet på storskærmen med.

34 34 Tip: Man kan med fordel trykke på F11 for at fjerne menuen i toppen så eleverne kun ser billedet. Ved at trykke F11 igen kommer menuen tilbage.

35 35 5. Redigere i kurser Som køreskole kan du redigere i kurserne og tilpasse dem den undervisningsform, du og dine eventuelle andre lærere bruger. Det fungerer ved at du opretter en kopi af et af de eksisterende kurser og redigerer i din egen kopi. Bemærk at opdateringer i indholdet fra køreklar ikke automatisk indsættes i redigerede kurser, derfor bør man holde øje med grundkurset hvis der sker lovændringer etc. Man kan så indsætte de ændrede sider fra grundkurset i ens egen kopi af kurset. Du redigerer i kurserne på denne måde: Vælg "administration" i menuen til venstre. Vælg herefter "kurser". Når du er kommet ind på siden "administration af kurser", vælger du det kursus, som du vil redigere i, i rullepanelet øverst til venstre:

36 36 Når du har valgt det kursus, som du vil ændre, trykker du på knappen "Kopier kursus" øverst til højre på siden. Herefter navngiver du det nye kursus og trykker på "OK". Du kan nu se det nye kursus i rullepanelet ud for "Vælg kursus". Når du vælger det nye kursus får du en række muligheder: Du kan f.eks. ændre den eksisterende tekst, lægge nye billeder ind, oprette nye prøver, oprette nye undervisningssider med billeder og lyd og slette lektioner og delmål. Al redigering foregår fra siden "administration af kurser", og du kan kun redigere i kurser, som er kopieret og navngivet. De oprindelige kurser kan ikke ændres og vil derfor altid være tilgængelige i den oprindelige form. Ved at dobbeltklikke på et menupunkt kan man se underpunkterne. Man kan herefter vha. træk og slip med musen flytte rundt på rækkefølgen af siderne som man ønsker. I næste afsnit følger nogle flere eksempler på, hvordan man redigerer i kurserne:

37 Oprette nye lektioner Vælg det kursus, som du vil oprette nye lektioner til, i rullemenuen ud for "vælg kursus". Tryk herefter på knappen "opret mappe" nederst til venstre på siden: Vælg et navn til den nye mappe og tryk "OK".

38 Nu står den nye mappe, som du har oprettet, nederst i rækken af lektioner: 38 I det næste afsnit kan man læse om hvordan man opretter nye undervisningsider til den nyoprettede lektion.

39 Oprette nye undervisningssider Markér med musen den lektion, som du vil lave nye undervisningssider til, og tryk herefter på knappen "Opret side" nederst til højre i billedet. Du kan nu vælge, hvilke elementer din nye side skal indeholde. Start med at give siden et navn/en overskrift og vælg herefter (ud for "Template"), hvad siden skal indeholde: normalside eller test. Når du har gjort det og har trykket "ok", kommer den nye side frem i højre del af skærmen, og du kan nu fylde indhold på den. Tryk på ikonet ud for siden.

40 40 Du kan skrive tekst i venstre del af skærmbilledet, og ved at trykke på den lille højttaler øverst i venstre hjørne kan du downloade lyd. Når du klikker på det sorte område til højre i skærmbilledet, kan du downloade et billede eller en video. Når du er færdig med at redigere i siden, er det vigtigt, at du trykker på ikonet, for så gemmer du dine ændringer. Herefter kan du trykke på "luk siden". Du kan også vælge at hente en allerede oprettet side ind i dit nye kursus (i stedet for at lave siden selv). Det gør du sådan: Gå igen ind på siden "administration af kurser" og vælg det kursus, du vil redigere i, i rullemenuen ud for "vælg kurser" øverst til venstre. Markér den lektion, som du vil hente siden ind i, og tryk på knappen "tilknyt side" nederst i højre hjørne. Du kommer nu til et nyt skærmbillede, hvor du kan vælge den side, du vil tilknytte. Vælg først det kursus, som du vil hente siden fra: Og find så frem til den side, du skal bruge, og markér ud for den med musen:

41 41 Du kan nu trykke "vælg" på knappen nederst i venstre hjørne, og de sider, du har valgt, bliver kopieret over i dit nye kursus. Du har mulighed for at redigere i de sider, du har hentet, hvis der evt. skal nogle ændringer til, før de passer til dit nye kursus. Du redigerer i billedet ved at trykke på knappen ud for billedet. Husk igen at trykke, når du er færdig med at redigere.

42 Oprettelse af nye prøver Prøver oprettes på samme måde som kurser: Markér med musen den lektion, som du vil lave nye prøver til, og tryk herefter på knappen "opret side" nederst til højre i billedet. Du kan nu vælge, hvilke elementer din nye side skal indeholde. Start med at give siden et navn/en overskrift (det er obligatorisk), og vælg herefter (ud for "template"), hvad siden skal indeholde, og tryk "ok": Den nye side, du har oprettet, står nu i højre del af skærmen, og du kan fylde indhold på den. Tryk på ikonet ud for siden.

43 43 Der er to bokse, som du kan skrive i, når du opretter prøver. I den øverst til venstre skriver du spørgsmålet, og i den nederst til højre skriver du svaret på spørgsmålet - eventuelt med en forklaring. Eleven kan først se den sidste tekst, når han har svaret på spørgsmålet. I de fire bokse under spørgsmålet, skriver du fire svarmuligheder og markerer ud for hver af dem, om det rigtige svar er "ja" eller "nej". De hvide firkanter er de rigtige svar, de sorte er de forkerte. Hvis du vil have lydfiler tilknyttet prøven, uploader du dem ved at trykke på. Når du skal downloade et billede eller en video til prøven, trykker du et vilkårligt sted i det sorte område til højre i skærmbilledet, hvorefter du kan vælge billedet/videoen. Du gemmer dine ændringer ved at trykke på ikonet og lukker billedet ved at trykke på.

44 At hente allerede eksisterende prøver Du kan også hente allerede eksisterende prøver over i dit nye kursus og eventuelt kombinere dem på en ny måde. Det gør du sådan her: Gå igen ind på siden "administration af kurser" og vælg det kursus, du vil redigere i, i rullemenuen ud for "vælg kurser" øverst til venstre. Markér den lektion, som du vil hente siden ind i, og tryk på knappen "tilknyt side" nederst i højre hjørne. Du kommer nu til et nyt skærmbillede, hvor du kan vælge den side, du vil tilknytte. Vælg først det kursus, som du vil hente siden fra:

45 45 Og find så frem til den side, du skal bruge, og markér ud for den med musen: Du kan nu trykke "vælg" på knappen nederst i venstre hjørne, og de billeder, du har valgt, bliver kopieret over i dit nye kursus. Du har mulighed for at redigere i de prøver, du har hentet, hvis der evt. skal nogle ændringer til, før de passer til dit nye kursus. Du redigerer i prøverne ved at trykke på knappen ud for billedet. Husk igen at trykke, når du er færdig med at redigere.

46 Give elever og lærere adgang til dine nye kurser og prøver Når du har oprettet nye kurser og prøver, som beskrevet ovenfor, skal du være opmærksom på, at dine elever og evt. andre lærere først kan se dem, når du har givet dem adgang til dem. Det gør du sådan: Lærere: Gå til "administration af undervisere". Tryk på -knappen ud for den/de lærere, der skal have adgang til det nye kursus. Find derefter kurset i listen med kurser nederst på siden, og markér med musen ud for det nye kursus. Læreren har nu adgang til det: Elever: Gå til "administration af elever". Tryk på -knappen ud for den/de elever, der skal have adgang til det nye kursus. Find derefter kurset i listen med kurser nederst på siden, og markér med musen ud for det nye kursus. Eleven har nu adgang til det. Bemærk at det redigerede kursus faktureres som det kursus det er kopieret fra.

47 47 6. Fejlmelding af sider Det er muligt at fejlmelde sider, hvis du er logget ind som underviser eller køreskole. Så hvis du oplever fejl eller uforståelige formuleringer i tekst, lyd eller billeder. Kan du direkte rapportere fejlen til os. Tryk først på fejlmeld side : udfyld problemet i boksen og tryk send.

48 7. Tips til opsætning og brug Tabel 2 Genvejstaster Hvis kurserne ikke kommer frem i menuen i venstre side eller menuen slet ikke er der Hvis din skærm er for lille Hvis skærmen bare er helt hvid, og eleven ikke kan komme ind i programmet. Ukendt Lokation Eleverne kan ikke se de kurser, der er blevet oprettet til dem. 48 L: Slå lyd til/fra. Mellemrum/Space: Pause Piletaster: Frem og tilbage, eller ja/nej om man vil gå videre til næste delmål. Løsning: Skærmopløsningen på din computer er sandsynligvis sat for lavt. Skærmopløsningen skal minimum være på 1024 x 768 pixel. Hvis din skærm er for lille, kan man trykke F11 for at sætte browseren i fuldskærmsmode, alternativt kan man zoome ud i sin browser, dette gøres som regel ved at trykke CTRL+- altså CTRL tasten samtidigt med minus tasten. Løsning: Den nyeste version af Adobe Flash Player skal installeres på computeren. Den kan downloades her: På loginsiden til køreklar, kan man se hvilken lokation man befinder sig på, dermed kan man se om køreskolens IP-adresse er korrekt sat op. Hvis lokationen er "ukendt" på køreskolen betyder det at IP-adressen enten ikke er opsat eller at den har ændret sig siden den blev sat op. Hvis lokationen er ukendt skal en global licens bruges for at bruge E-læring. Se punktet om opsætning af IP. Løsning: Du skal som køreskole selv gå ind og oplyse systemet om, hvilken IP-adresse du har, og før du har gjort det, fungerer programmet ikke korrekt. Det gøres sådan: Gå ind i "administration" og vælg "indstillinger". Tryk på knappen ud for IP-adressen. Du kommer nu ind i en boks, hvor der bl.a. står "Din IP-adresse er: xxx.xxx.xxx.xxx" Tryk på "erstat" ud for din IP-adresse. Det er nu din IP-adresse, der er registreret i stedet for systemets default-adresse. På loginsiden til køreklar, kan man se hvilken lokation man befinder sig på, dermed kan man se om køreskolens IP-adresse er korrekt sat op. Hvis lokationen er "ukendt" på

49 49 køreskolen betyder det at IP-adressen enten ikke er opsat eller at den har ændret sig siden den blev sat op. Hvis lokationen er ukendt skal en global licens bruges for at bruge E-læring. Billeder kan ikke uploades til hjemmesiden Elev kan ikke komme ind efter at have brugt forkert kodeord mere end 3 gange Løsning: Billedet kan evt. være for stort. Billeder skal skaleres ned til en størrelse 1280 x 960, før de sættes ind i programmet. Hvis en elev indtaster forkert kodeord mere end 3 gange bliver kontoen lukket i 10 minutter, hvorefter man igen kan forsøge. Hvis Kørelæreren tildeler et nyt kodeord fjernes blokeringen med det samme, og man kan så logge på med det nye kodeord.

Elev-manual til Køreklar e-læring

Elev-manual til Køreklar e-læring Version 2.0 September 2016 Elev-manual til Køreklar e-læring Nyt Juridisk Forlag Gothersgade 137 1123 København K 39 13 55 00 koreklar@koreklar.dk 2 Indhold 1. Første gang du logger dig på Køreklar e-læring...

Læs mere

Manual til Køreklar e-læring

Manual til Køreklar e-læring Version 4.0 September 2016 Manual til Køreklar e-læring Nyt Juridisk Forlag A/S Gothersgade 137 1123 København K 39 13 55 00 koreklar@koreklar.dk 2 Indhold 1. Første gang du logger dig på Køreklar e-læring...

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE

TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND ADGANGSKODE TESTPORTAL: BRUGERVEJLEDNING LOG IND Testportalen befinder sig på internetadressen http://www.testportal.hogrefe.dk/default.aspx. På denne adresse mødes man af ovenstående skærmbillede. Indtast her dit

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Kom godt i gang. Sitecore Foundry maj Version 1.1

Kom godt i gang. Sitecore Foundry maj Version 1.1 Sitecore Foundry 4 Kom godt i gang 26. maj 2014 - Version 1.1 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for selvejere. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Overordnet liste af funktoner... 2 2 Vejledning... 3 2.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Kom godt i gang med DLBR Webdyr

Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Kom godt i gang med DLBR Webdyr Udgivet Februar 2011 Redaktør Tryk Videncentret for Landbrug Videncentret for Landbrug Udgiver Videncentret for Landbrug, KvægIT, 8740 5000

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse

IT-Brugerkursus. Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC. Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio. Printvenligt format. Indholdsfortegnelse Modul 1 - Introduktion til FC og Lectio IT-Brugerkursus Modul 1 - Introduktion til skolens netværk og FC Printvenligt format Indholdsfortegnelse Formål og opbygning Opgave Vejledning til intranettet Åbne

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere

OK Fonden. Umbraco CMS Quickguide

OK Fonden. Umbraco CMS Quickguide OK Fonden Umbraco CMS Quickguide 1 Indhold 1 Indhold... 2 2 Indledning... 3 2.1 Kompatible browsere... 3 2.2 Log ind i Umbraco... 3 2.3 Naviger i administrationsområdet... 4 2.4 Brug af træ menu... 5 3

Læs mere

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5

Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3. 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3. 3 Overblik over siderne... 5 Skolekvalitet.dk Manual Version 1.0 Indhold 1 Om Skolekvalitet.dk...3 2 Vælg evalueringsmodel før du går i gang...3 3 Overblik over siderne... 5 3.1 Oversigt over centrale funktioner:... 6 4 Kom godt i

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015

Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015 Hjælp under login på Mit DLR Oktober 2015 Jeg logger ind med bruger-id og nøglekort og får at vide, at der ikke er nogen sager i DLR Der er logget ind med forkert NemID. Vi oplever mange henvendelser,

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE.

BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE. BRUGERVEJLEDNING TIL BRUG AF MC IKAST HJEMMESIDE. www.mcikast.dk På hjemmesiden kan du se alle de kommende ture både i indland og udland. Du kan også se de ture, som er kørt. Alle turene er placeret i

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for Statens Administration og ØSC institutioner. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Kom godt i gang... 2 1.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holdkaptajner Indhold Sådan opretter du et hold... 2 Sådan logger du ind på hjemmesiden... 4 Har du glemt dit kodeord?... 5 Sådan redigerer og ser du oplysninger

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Regneark Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 6 Opgave... Side 13 Få adgang til filerne fra din computer... Side 19 Vejledende løsning... Side 20 GoogleDocs Regneark 2 Google

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning

Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning Rationel VinduesDesigner TM Brugervejledning indhold: introduktion Side 2 Funktionsliste Side 3 Få adgang til systemet Side 4 opload dine billeder Side 5 Sådan bruges systemet Side 6 Gem dine eksempler

Læs mere

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk

Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning. Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Kom godt i gang! Brugervejledning til Fiberbredbånd, Webmail og e-mailopsætning Fiberbredbånd TV Telefoni www.energimidt.dk Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold 4 Opkobling til internettet 5 Oprettelse på

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere

Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Manual til at redigere på stafetforlivet.dk for holddeltagere Indhold Sådan tilmelder du dig et hold... 2 Sådan logger du ind på hjemmesiden... 4 Har du glemt dit kodeord?... 5 Sådan ser du oplysninger

Læs mere

Manual til administration af online booking

Manual til administration af online booking 2016 Manual til administration af online booking ShopBook Online Med forklaring og eksempler på hvordan man konfigurerer og overvåger online booking. www.obels.dk 1 Introduktion... 4 1.1 Formål... 4 1.2

Læs mere

I denne vejledning kan du se hvordan du opretter et møde med tilmelding. Som eksempel bliver der oprettet et arrangement Gruppetur 2014

I denne vejledning kan du se hvordan du opretter et møde med tilmelding. Som eksempel bliver der oprettet et arrangement Gruppetur 2014 Hvordan opretter du et møde med tilmelding I denne vejledning kan du se hvordan du opretter et møde med tilmelding. Som eksempel bliver der oprettet et arrangement Gruppetur 2014 Vi ved at arrangementet

Læs mere

Administrator manual

Administrator manual Revision 1 Administrator manual INDHOLD LOG IND 1 OVERBLIK 1 ARBEJDSRUM 1 MEDARBEJDERE 2 OPRET NY MEDARBEJDER 2 TRIN 1 AF 4: NAVN OG OPLYSNINGER 2 TRIN 2 AF 4: LEGITIMATION 2 TRIN 3 AF 4: EFFEKTIVITETSNIVEAU

Læs mere

GUIDE TIL PLANETS BRUGERADMINISTRATION

GUIDE TIL PLANETS BRUGERADMINISTRATION GUIDE TIL PLANETS BRUGERADMINISTRATION Side 1 af 17 INDHOLD Introduktion 3 Log ind 3 Overblik 5 Søg efter bruger 6 Hovedgruppen og adgang til moduler 6 Opret gruppe 8 Opret bruger 8 Rediger bruger 11 Flyt

Læs mere

Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking

Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler Brugervejledning Indledning Booking Version 1-1-1-1-1 (januar 2015) Test- og prøvesystemet De nationale test Brugervejledning for skoler

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC)

Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Modul 1 Skolens netværk og FirstClass (FC) Computerens netværksdrev og mappen dokumenter Gå ind i "Denne computer" (ikonet ligger på skrivebordet). Her ligger de netværksdrev computeren råder over og separate

Læs mere

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere.

FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. IT-intro 9. august 2011 14:56 IT-introduktion på Risskov Gymnasium FC-intranet: FC-intranet er et fælles mail- og konferencesystem, hvor lærere og elever kan kommunikere. Før end man kan logge sig ind

Læs mere

Sådan tager du grundkurset i hjv.dk

Sådan tager du grundkurset i hjv.dk Sådan tager du grundkurset i hjv.dk Hjemmeværnskompagni Jyske Ås 30. april 2015 1 Kom i gang med Forsvarets Elektroniske Skole (FELS) Alle medlemmer i HJV skal tage et grundkursus i at bruge hjv.dk. Dette

Læs mere

Quickguide til skoleadministrator Skriftsproglig udvikling. Administrators rolle. Kom godt i gang

Quickguide til skoleadministrator Skriftsproglig udvikling. Administrators rolle. Kom godt i gang Quickguide til skoleadministrator Skriftsproglig udvikling Denne quickguide gennemgår de vigtigste trin, du som skoleadministrator skal igennem, når du benytter Skoleportalen til afvikling af prøver i

Læs mere

Uddannelsesplaner i MinUddannelse

Uddannelsesplaner i MinUddannelse Uddannelsesplaner i MinUddannelse Denne vejledning giver et overblik over arbejdet med MinUddannelse fra en UU-vejleders synspunkt. Indhold 1. Introduktion... 2 2. Tekniske specifikationer... 2 3. Som

Læs mere

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015

Brugervejledning ViseOrd til Mac Version 1.0, August 2015 Side 1 Version 1.0, August 2015 Indholdsfortegnelse Copyright bestemmelser... 2 Hvad er ViseOrd... 3 Opstart og ViseOrd menuen... 4 Skrivestøtte... 6 Ordforslagslisten... 6 Ordforudsigelse... 7 Ordfuldendelse...

Læs mere

IT vejledning for Studerende

IT vejledning for Studerende IT vejledning for Studerende Computere På skolen anbefales det, at du kun bruger computere med Windows installeret. Apple/Mac eller computere med Linux installeret vil have problemer med at bruge nogen

Læs mere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere Side 1 af 8 Inden du går i gang For at kunne bruge Alm. Brand Netbank skal du enten bruge Internet Explorer eller Mozilla Firefox. Vi understøtter ikke brug af Google Chrome, og vi kan derfor ikke garantere,

Læs mere

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside i redigering af apotekets hjemmeside It-afdelingen Januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 1 INTRODUKTION 3 2 ADMINISTRATION 4 3 OPBYGNING 4 SIDER 5 FIL ARKIV 6 ARTIKLER 7 ØVRIGE

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse

Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse Sådan søger du optagelse på en kandidatuddannelse Du kan søge en kandidatuddannelse, hvis du har afsluttet eller er i gang med at afslutte en adgangsgivende uddannelse. Adgang til ansøgningssystemet Du

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

Oprettelse af en Gmail-konto

Oprettelse af en Gmail-konto Oprettelse af en Gmail-konto 1. Åbn startsiden til Gmail fra adressen: www.gmail.com. I højre side af skærmen får du nu følgende skærmbillede: De to øverste bjælker, markeret med Brugernavn og Adgangskoder,

Læs mere

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10

Vejledning til. Svejsevisitering. Oprettelse af kursister i testsystemet... 2. Opret Booking... 5. Kursisten tager test... 10 Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning til Svejsevisitering Indhold Oprettelse af kursister i testsystemet... 2 Opret Booking... 5 Kursisten tager test... 10 Læreren

Læs mere

TEKNISK VEJLEDNING SPILLET FREMTIDENS LANDBRUG

TEKNISK VEJLEDNING SPILLET FREMTIDENS LANDBRUG TEKNISK VEJLEDNING SPILLET FREMTIDENS LANDBRUG Før du går i gang Inden I går i gang, skal du vide følgende: Spillet kan kun spilles på tablets og computere både stationære og bærbare. Spillet virker IKKE

Læs mere

VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet

VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Tekniske krav... 3 Adgang og forbindelse... 4 Navigation i spørgeskemaet... 7 Spørgeskemaets afsnit... 7 Navigationslinjen...

Læs mere

Indhold LG NEXUS 4... 1

Indhold LG NEXUS 4... 1 LG NEXUS 4 Her er en guide til softwareopdatering af LG NEXUS 4, opsætning og sletning af e-mail, skift af adgangskode og signatur, nulstilling ved bortkomst, samt opsætning af skærmlås. Indhold LG NEXUS

Læs mere

Vejledning i.

Vejledning i. Vejledning i Denne vejledning hjælper dig trin for trin i gang med Søger du svar på et enkelt spørgsmål, kan du også klikke direkte på følgende overskrifter: 1. OPRET DIN FORBRUGERWEB-KONTO... 2 1.1 Sådan

Læs mere

Munkekærskolen Tjørnholmvej 10 2680 Solrød Strand www.munkekaerskolen.dk eller www.munkekaer.dk E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk Tlf.

Munkekærskolen Tjørnholmvej 10 2680 Solrød Strand www.munkekaerskolen.dk eller www.munkekaer.dk E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk Tlf. Munkekærskolen Tjørnholmvej 10 2680 Solrød Strand www.munkekaerskolen.dk eller www.munkekaer.dk E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk Tlf. 5618 2600 Forældreintra 1 September 2007 Vejledning for forældre ForældreIntra

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk

Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk Vejledning hvidbjergvinduet-designer.dk INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 3 Få adgang til systemet side 5 Opload dine billeder side 6 Sådan bruges systemet side 9 Gem dine eksempler side

Læs mere

Picasa billedalbum og webalbum

Picasa billedalbum og webalbum Picasa billedalbum og webalbum Billedalbum og redigerings-værktøj Picasa er et billedalbum, som kan bruges til at opbevare, registrere, bearbejde og ordne sine digitale fotos i. Desuden kan du uploade

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

Hvis du er lærer: UNI-C support telefon: Ring 89 37 65 00

Hvis du er lærer: UNI-C support telefon: Ring 89 37 65 00 1 Forbered computerne til Cyklistprøven For at kunne afvikle Cyklistprøven uden tekniske problemer anbefaler vi, at du bruger nedenstående tjekliste til at gennemgå om de computere, Cyklistprøven skal

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk SKAT.dk side 1 af8 1) Gå ind på www.skat.dk I adresselinjen Tast borger og CTRL + ENTER (Internet Explorer) Eller tast www.skat.dk Du ser nu dette skærmbillede: 2) Klik på ordet Borger Her er en masse

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Den digitale Underviser. DOF deltagernet

Den digitale Underviser. DOF deltagernet Den digitale Underviser DOF deltagernet Sabine Kramer juli 2014 Indhold Kursusindhold... 2 Log ind på Deltagernet, se og rediger dine aktuelle kurser... 3 Skift fra uge- til emneformat... 5 Redigér første

Læs mere

Indhold. Produkter oprettelse og vedligehold v 2.0 23.5.2010 Side 2 af 20

Indhold. Produkter oprettelse og vedligehold v 2.0 23.5.2010 Side 2 af 20 Indhold Introduktion...3 Formål...3 Support...3 0. Systemkrav...4 0.1 Internet browser...4 0.2 PDF Reader...4 0.3 Hvordan tillades pop-up vinduer...4 0.4 Kompatibilitetsvisning i Internet Explorer 8...6

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

CSU Center for Specialundervisning

CSU Center for Specialundervisning LÆSETEK HANDS-ON I VITRE ViTal (oplæsningsprogram) ViTal-bjælken Ikonforklaringer Hvis du bliver i tvivl om, hvad ikonerne på ViTal-bjælken betyder, kan du bruge ikonforklaringen. Når musen placeres på

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Indholdsfortegnelse 1 Overordnet liste af funktoner... 2 2 Vejledning... 3 2.1 Login til KMD Brugeradministration... 3 2.2 Skift til anden Institution... 4

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er lavet

Læs mere

Trådløst netværk med private enheder for ansatte og studerende

Trådløst netværk med private enheder for ansatte og studerende Trådløst netværk med private enheder for ansatte og studerende Ansatte og studerende med koder til UCL kan registrere private enheder som f.eks. PC, tablet og mobiltelefon én gang for alle. Herefter logges

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 2 Log ind... 2 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 3 Opret ny artikel... 6 a) Skriv direkte i tekstfelt... 7 b) Indsæt tekst

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Introduktion til IT på IVA

Introduktion til IT på IVA Introduktion til IT på IVA Logge på IVA s computere... 2 Mappen Dokumenter... 3 Email... 4 Studienet... 6 Print... 7 Logge af computeren... 8 Huskeliste... 9 Brug for hjælp... 9 (Denne guide er baseret

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. EasyIQ IDM 5.4 Brugermanual

Indholdsfortegnelse. EasyIQ IDM 5.4 Brugermanual Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Forsiden... 2 Dine genveje... 3 Nyheder... 3 EasyIQ og EasyIQ Quick Funktioner... 3 Administration... 8 Licens... 8 Nyheder... 9 Eksterne links... 11 Log... 12 Password...

Læs mere

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0 MANUAL Præsentation af Temperaturloggerdata Version 2.0 Indholdsfortegnelse FORORD...3 INTRODUKTION...3 KRAV OG FORUDSÆTNINGER...3 INSTALLATION...4 OPSÆTNING...8 PROGRAMOVERBLIK...10 PROGRAMKØRSEL...11

Læs mere

Manual til WordPress CMS

Manual til WordPress CMS Manual til WordPress CMS 1. Log ind på din Wordpress-side For at arbejde på din hjemmeside skal du først logge ind på administrationsdelen. Muligvis har du et direkte link på siden. Ellers er adressen

Læs mere

Indhold Start Log på MUS... 3 Lederen Invitér til MUS Forberedelse og afholdelse af MUS Medarbejderen...

Indhold Start Log på MUS... 3 Lederen Invitér til MUS Forberedelse og afholdelse af MUS Medarbejderen... Brugerguide Brugerguidens formål er at give et overblik og en hurtig instruktion i opgaverne for ledere og medarbejdere i forbindelse med MUS, Lektorkvalificering og Rekruttering Indhold Start... 2 Log

Læs mere

MICROSOFT ONLINE KURSER

MICROSOFT ONLINE KURSER MICROSOFT ONLINE KURSER Table of Contents Articles... 3 Kom igang med Microsoft IT Academy... 4 Log ind og vælg kursus... 9 Page 2 Articles Page 3 Kom igang med Microsoft IT Academy Med Microsoft IT Academy

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

National sprogscreening af EUD-elever. skolens egne logins

National sprogscreening af EUD-elever. skolens egne logins Kompetencecenter for e-læring Det Nationale Videncenter for e-læring Vejledning til National sprogscreening af EUD-elever ved anvendelse af skolens egne logins Sprogscreeningen tilgås via et link Indhold

Læs mere

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone

ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 1 af 18 ereolen.dk -Sådan downlåner du -Sådan anvender du på ebogslæser, tablet og smartphone Side 2 af 18 Indholdsfortegnelse ereolen.dk... 1 1. Første gang du vil anvende ereolen.dk... 3 1.1 Opret

Læs mere

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013

Spiked Reality. Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder. Version 2.0, september 2013 Spiked Reality Kvikguide til oprettelse af tilbud, nyheder og begivenheder Version 2.0, september 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Mine oplysninger... 3 Online Administration... 3 Dit log ind...

Læs mere

AU Webshop brugeradministration

AU Webshop brugeradministration AU Webshop brugeradministration 15.07.2010 / pch Indhold Formål... 1 Adgang... 1 Roller og rettigheder... 2 Brugeroversigt... 3 Oprettelse af en ny AU Webshop bruger... 5 Ændring af stamoplysninger for

Læs mere

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net

MailMax / Web v4.1. Brugsvejledning til webmail. Copyright 2003 Gullestrup.net MailMax / Web v4.1 Copyright 2003 Gullestrup.net Log ind på webmailen Start med at gå ind på http://webmail.gullestrup.net i din browser. Indtast din Email-adresse samt Adgangskode, som hører til din konto.

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 3: Lydfiler (basis)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 3: Lydfiler (basis) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 3: Lydfiler (basis) Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Download Audacity og hjælpeprogrammet Lame (punkt 1-10) 3 Installér Audacity og Lame (punkt 11-14)..

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

HTC ONE og HTC ONE mini

HTC ONE og HTC ONE mini HTC ONE og HTC ONE mini Her er en guide til softwareopdatering af HTC ONE og HTC ONE mini, opsætning og sletning af e-mail, skift af adgangskode og signatur, nulstilling ved bortkomst, samt opsætning af

Læs mere