Inspirationskatalog: Gadekær i kulturhistorisk og naturfagligt perspektiv: Gadekær som kulturhistorie:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspirationskatalog: Gadekær i kulturhistorisk og naturfagligt perspektiv: Gadekær som kulturhistorie:"

Transkript

1 Inspirationskatalog: Gadekær i kulturhistorisk og naturfagligt perspektiv: Gadekær som kulturhistorie: Øhavsmuseet Faaborg har hjulpet kommunen med finde de typiske kendetegn for kulturudviklingen af gadekæret som et element. Gadekær kan inddeles i 3 epoker, der hver i sær har en række kendetegn, som man måske kan finde ved sin egen landsbys gadekær: 1. epoke: 1100-tallet - Senvikingetid-middelalderen 2. epoke: 1700 til 1900-tallet - Landborefomerne og brandvæsenet 3. epoke: 1900-tallet Branddamme I praksis vil man opleve, at gadekærene præsenterer et broget billede. Ingen gadekær kan siges at tilhøre én periode alene, da de fleste gadekær har været alle udviklingstrin igennem i et vist omfang. Kommunen anerkender ikke desto mindre, at der ligger et stykke dansk kulturhistorie i alle epokerne og deres kendetegn. Der ligger også en stor kulturel betydning i det lokalsamfundet kan finde frem til af billeder og beskrivelser ved lokalhistorisk arkiv eller hos ældre medborgere. Det er op til lokalsamfundene og kommunen at blive enige om, hvilke kulturelementer fra de forskellige epoker samt materialet man selv finder gennem lokalhistorisk arkiv eller medborgere, der er centrale at sikre og udvikle hen mod inden for de økonomiske, praktiske og juridiske rammer.

2 1. epoke: 1100-tallet - Senvikingetid-middelalderen Kendetegn for denne epoke: Ingen beplantning nær brinkerne Skulle sikre maksimal tilgængelighed for så mange dyr som muligt. Jævnt skrånende brink ned mod vandet Igen for at sikre adgangen for dyrene. Man mener heller ikke at kantsikringer var et brugt anlæg i denne epoke. Enkelte solitære træplantninger inden for selve forten Typisk piletræer brugt til flet af brugsgenstande. Indhegning af forten Brugt til på en gang at kunne holde et større hold dyr indenfor forten ved vanding. Typisk i træ da det var det mest almindelige for hånden værende materiale at opføre hegn med. Gadekæret er oprindeligt betegnelsen for et kær (et naturligt eller gravet vandhul) placeret på landsbyens fælles gadejord. Gadekæret er ofte byens ældste anlæg og har været af afgørende betydning for landsbyens placering i landskabet. Oldtidens og vikingetidens landsbyer flyttede normalt rundt inden for de respektive ressourceområder med nogle århundredes mellemrum. Byerne menes først, at være blevet fast placerede i sen-vikingetiden eller den tidligere middelalder, og her spillede gadekærene og adgangen til vand en central rolle ift. en række praktiske opgaver: Man vandede dyr, vaskede tøj og vogne samt andre praktiske opgaver i byerne, der krævede adgangen til vand. Billede 1 Model over en forteby. Kilde: Porsmose, Erland(1999): Landsbyens Verden I: Middelalderens Danmark, s. 177 Hermed dikterede gadekæret altså, hvor i landskabet landsbyerne kunne anlægges. Disse områder, typisk med et gadekær, en smedje og en opholdsplads, blev kaldt forten og selve byen en forteby. En model over, hvor litteraturen påtænker sådan en by struktureret kan ses nedenfor på billede 1. Forten var landsbyens fællesareal og indgreb i arealet var strengt forbudt i lokalsamfundet, med mindre man opnåede enighed derom; en tanke som kommunen mener, er vigtig at holde i hævd.

3 2. epoke: 1700 til 1900-tallet - Landborefomerne og brandvæsenet: Kendetegn for denne epoke: Øget rekreativ anvendelse Idéen omkring gadekæret som et opholdssted og æstetisk element introduceres. Kantsikringer i kampesten, tættere og mere beplantning, et fokus på rekreativ anvendelse og udlagte områder til ophold ifbm. at vanding af dyrene blev overflødiggjort. Ramper til kreaturer. Ramper(ofte stenfunderede) ned i gadekærene, der sikrede let adgang for dyrene ifbm. vanding. Fladvandet/lav vandstand. En betegnelse for en lav vandstand. Antageligt under 1 meter. Mens formålet med gadekærene og deres anvendelse for størstedelen af landsbysamfundene forblev som beskrevet ovenfor indtil slutningen af 1700-tallet, fik de herfra 2 helt klare primære formål: Brandberedskab og vanding af kreaturer. Allerede i middelalderen havde gadekærene haft en funktion som brandberedskab for byerne, men brandberedskabs- og brandvæsensreformerne samt landboreformerne i de sidste årtier af 1700-tallet og op igennem 1800-tallet indsnævrede gadekærenes anvendelse betragteligt. Landboreformerne betød en gradvis opløsning af landsbyfællesskaberne, og herigennem tabte gadekærene og forterne deres funktion. Hvert landbrug fik udlagt egen jord til separat drift og herved opløstes fællesskabet omkring gadekæret knyttet i nødvendighedens navn. Gadekærene var ikke i samme grad nødvendige for samfundet som et hele, selvom landbrugene stadig anvendte dem som vandingssteder til dyrene helt op igennem første halvdel af 1900-tallet. Det er kommunens forestilling at lokalsamfundene ikke fuldstændigt fralagde sig fortens anvendelse som samlingspunkt for byen, men at anvendelsen løbende skiftede karakter og i højere grad tjente et rekreativt formål: festlige arrangementer, foreningsmøder, dagligt ophold m.m. Gadekærene blev i løbet af denne epoke knyttet til brandberedskabstjenesten i landsbyerne og selvom det offentlige op igennem 18 og 1900-tallet langsomt overtog gadekærene, menes det stadig, at de mere regelmæssige vedligeholdelsesopgaver op og indtil næste epoke har ligget hos lokalsamfundet gadekærslav.

4 3. epoke: 1900-tallet Branddamme: Kendetegn for denne epoke: Betonstøbte kantsikringer Forøget volumen Som oftest dybere end 1 meter. Opsætning af hegn og værn Offentlighedens adgang til vandet skulle begrænses primært grundet de nye høje kanter i beton kombineret med den forøgede dybde. Kunstigt anlagte tiltag for vandfladeregulering Det blev centralt for brandberedskabet at kunne regne med vandreservoirenes stod med kontinuerligt vandspejl. Denne periode er kendetegnet ved det endelige særfokus på gadekærene som branddamme. i 1950 erne og 60 erne blev det almindeligt at brandberedskabet lavede betonstøbte kanter og vandregulering i de gamle damme. Formålet var forståeligt og accepteret af landsbyerne. Brandsikkerheden særligt i de afsidesliggende landsbyer, var alt andet lige en rationel formålsanvendelse. Det menes at størstedelen af gadekærslavene i denne periode fralagde sig ansvaret og stoppede dermed det regelmæssige vedligehold. Dette skyldes i høj grad den mere tekniske konstruktion, der har virket afskrækkende samt de begrænsede natur- og beplantningsmæssige muligheder. Brandberedskabet anvender i dag stadig gadekærene til dette formål, men alene ud fra et bæredygtighedsprincip. Dette skal dog ikke være styrende for den videre udvikling af elementet, da Brandvæsenet i Faaborg-Midtfyn Kommune har udtalt, at det på ingen måde, er et anlæg man har brug for som før i tiden. Kommunen har ligeledes konkluderet, at det må forventes at have været i denne offentlige overtagelsesperiode, at udløb fra vejvandsledninger, regnvandsledninger, fællesledninger m.v. i alle mulige forskellige konstruktioner er blevet koblet til.

5 Gadekær som naturelement: Gadekæret skal som naturelement anskues som et isoleret mindre vandhul. Der findes forskellige definitioner på begrebet vandhuller. Faaborg-Midtfyn Kommune har valgt følgende: Et vandhul er kendetegnet ved at være en mærkbart lille sø med en konstateret forekomst af søkarakteristisk vegetation og dyreliv større end 100m 2 men mindre end 1 hektar. For at økologien i et vandhul trives, skal der være jævne brinker med let adgang til vandet, en stor lystilførsel, en begrænset tilførsel af nærringsstoffer og et passende driftsniveau, der bl.a. omfatter nedskæring af monokulturelle forekomster af søvegetation. Som resultat heraf vil det med tiden komme til at indeholde et rigt dyre- og planteliv grundet et velbalanceret økosystem. De rekreative potentialer i gadekæret som et naturelement kan være: en generel forskønnelse (såfremt man ser det skønne i mangfoldig natur), naturfaglig læring for borgerne og en oplagt mulighed for at anvende et tilstødende grønt område til ophold. I de små bysamfund er området omkring gadekæret oftest det eneste grønne fælles rum, som byen kan bruge som samlingssted i bred social og rekreativ forstand. Kommunens naturforvaltning har opstillet en række forslag til, hvilke indgreb der kan skabe gode økologiske omstændigheder for at understøtte et rigt plante- og dyreliv: Adgangsvenlige brinker Skal sikre nem adgang for padder og smådyr samt gode sikkerhedsforhold ifbm. med færdsel omkring gadekæret. Når brinkerne gøres mere jævne kan eventuelle indhegninger af gadekærene også fjernes til gavn for dyrelivet og udtrykket. Mellem 1:3 og 1:5, selvfølgelig med en skelen til det eksisterende landskab og at den jævneste del af bredden med fordel kan placeres på nordsiden af kæret til gavn for dyrelivet. Det er på nordsiden, at vandtemperaturen generelt set er varmest og derfor også der mest dyreliv vil indfinde sig. Tildækning/fjernelse af kantsikringer Her tænkes både kantsikringer af beton, kampesten m.v. Det er ikke i alle tilfælde, at det er hensigtsmæssigt af praktiske, kulturelle eller æstetiske årsager. Om man kan nøjes med at tildække en kantsikring afhænger meget af de praktiske forhold omkring kantsikringen, kæret og det eksisterende landskab. Tildækning sker med ren råjord. Tiltaget skaber et vækstmedium for planterne og en direkte vej til vandet til gavn for dyrelivet. Udgravning af dybe lommer i gadekærets bund Dette vil mindske graden af tilgroning og risikoen for udtørring og bundfrysning. Gadekæret bør være ca. 1 meter dybt på det dybeste sted. Annullering/omlægning af tilløb Tilløb er i alle tilfælde en tilføring af nærringsstoffer, forurenende tungmetaller og sand. Alle sammen faktorer der forringer de økologiske levevilkår. Tilførsel af nærringsstoffer forstyrrer den naturlige balance og medfører over tid monokulturelle bevoksninger og iltfattige forhold. Tungmetaller forurener sedimentet og forgifter dyrelivet i kæret. Sand lægger sig i bunden af kæret og regnes ikke for et optimalt vækstmedium for beplantningen. Samlet set øger tilførslen af fremmedstoffer altså nødvendigheden af indgreb i gadekærene, fx øges nødvendigheden af hyppige oprensninger.

6 Undgå etablering af små øer i gadekæret Øer er ikke en naturlig del af landskabselementet. Øen er også en tilførsel af brinkareal til gadekærets samlet arealflade, og hvor der er brinker indfinder der sig under de forkerte forhold typisk monokulturelle bevoksninger i form af tagrør, rørgræs, pindsvineknop og dunhammer. Øer mindsker også vandets mulighed for opblanding og sænker dermed gadekærets iltindhold. Busk- og træplantninger er forbeholdt nord- eller nordøstsiden af kæret Sydvendt beplantning medfører som oftest skygning af vandet. Sollyset er nødvendigt for vandplanternes fotosyntese og herigennem iltningen af vandet. Sollyset gør samtidigt vandet varmt og mere beboeligt for dyre- og insektlivet. Nedfaldne blade er samtidigt en direkte næringsstoftilførsel til gadekæret. Nedskæring af pilekrat og fjernelse af store syd- og sydvestvendte træer er derfor ofte at foretrække. Overvintringsmuligheder Indenfor 100 meters afstand fra gadekæret bør skabes overvintringsmuligheder (eller adgang til disse) for de dyr, der normalt lever på land, men som yngler i vandet. Dette omfatter padder, krybdyr samt diverse insekter. Sådanne installationer kan have form af træstammer lagt op ad jordvolde og skrænter, kvasbunker eller eksisterende læhegn og stendiger. Udsæt ikke fisk Fisk bringer kæret og dyrelivet ud af balance, da de spiser padder samt mindre smådyr, som holder algevæksten nede. Fisk er herudover med til at nedbryde kantsikringer, da de roder efter insekter i mellemrummene og fuger. Såfremt der allerede er udsat fisk i kæret bør der indgangsættes tiltag for at fjerne dem, fx fjernelse ifbm. udledning, når gadekæret oprenses. Foder ikke ænder i gadekæret og opsæt ikke andehuse Foderet der ikke bliver spist, er i sig selv en tilføring af næring til gadekæret. Ænder tilfører i realiteten også meget næring til et vandhul gennem deres afføring. Det centrale er, at ænder hurtigt tillærer sig, hvor der er et fødegrundlag og vil derfor vende tilbage i et unaturligt stort antal, der hvor mennesker skaber et kunstigt og unaturligt fødegrundlag gennem fodring. Det er ikke det enkeltstående tilfælde af ænder, men tilstedeværelsen over længere tid, der har betydning for søens økosystem. Et godt vandhul vil tiltrække et naturligt antal ænder uden menneskelig påvirkning. Ænder spiser derudover vigtige bundplanter, haletudser og salamandre.

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af Vandhuller i Favrskov Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af vandhuller i Norddjurs Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Etablering og pleje af søer og vandhuller

Etablering og pleje af søer og vandhuller Etablering og pleje af søer og vandhuller Søer og vandhuller Søer og vandhuller er vigtige levesteder for mange planter og dyr. Søer og vandhuller giver også variation i landskabet. Desværre er mange mindre

Læs mere

Gadekær på Strynø. Beskrivelse af gadekær på Strynø. Tilstand og Potentiale 2012

Gadekær på Strynø. Beskrivelse af gadekær på Strynø. Tilstand og Potentiale 2012 Gadekær på Strynø Beskrivelse af gadekær på Strynø. Tilstand og Potentiale 2012 Historien - gadekærets mange vinkler i landsbysamfundet De mange aspekter: Kulturarv Kultur historie Natur Formidling Rekreative

Læs mere

Hvordan sikre rent vand i en ny sø?

Hvordan sikre rent vand i en ny sø? Hvordan sikre rent vand i en ny sø? Dette spørgsmål blev jeg for nylig stillet af en søejer fra Djursland. Han havde gravet en ny 1,7 hektar stor og meter dyb sø, og ville nu gerne vide, hvordan han bedst

Læs mere

Etablering og pleje af vandhuller

Etablering og pleje af vandhuller Etablering og pleje af vandhuller Vandhuller er levested for mange dyr og planter, og kan være til stor glæde for mennesker. Det er derfor forståeligt, at mange jordejere ønsker at etablere et vandhul.

Læs mere

Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune

Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune Eksempel hæfte, 7 gadekær fra Langeland Kommune Baggrund Historien Gadekær har igennem århundreder haft en central funktion i landsbysamfundet, dels som et naturligt samlingssted, men også med praktiske

Læs mere

Retningslinjer. for udformning af bassiner. Regulativ. for jævnlig vedligeholdelse af bassiner

Retningslinjer. for udformning af bassiner. Regulativ. for jævnlig vedligeholdelse af bassiner Retningslinjer for udformning af bassiner samt Regulativ for jævnlig vedligeholdelse af bassiner Bassiner anlagt som regnvands- eller forsinkelses-/sparebassiner på kloaksystemer i Kalundborg Kommune 1

Læs mere

VANDHULLER. oprensning og nyanlæg ARHUS AMT NATUR OG MILJØ

VANDHULLER. oprensning og nyanlæg ARHUS AMT NATUR OG MILJØ VANDHULLER oprensning og nyanlæg O ARHUS AMT NATUR OG MILJØ VANDHULLER GIVER NYT LIV Et vellykket nyt eller oprenset vandhul pynter i landskabet, og beriger din ejendom med nyt liv. I sommerhalvåret går

Læs mere

Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg Hospital

Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg Hospital KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse 30. august 2018 Sagsnr. 2018-0077827 Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Adresser Esbjerg Kommune, Miljøcenter Ribe Fødevareregion Syd Lindet Statsskovdistrikt / Landsdelscenter Sydjylland, Oxbøl Statsskovdistrikt Indhold

Adresser Esbjerg Kommune, Miljøcenter Ribe Fødevareregion Syd Lindet Statsskovdistrikt / Landsdelscenter Sydjylland, Oxbøl Statsskovdistrikt Indhold Gode råd om anlæg og pleje af søer Indhold Gode råd om anlæg og pleje af søer............. 3 Udformningen af den nye sø................... 4 God vandkvalitet og gode omgivelser............ 6 Den nye sø..................................

Læs mere

Retningslinjer. for udformning af nye bassiner. Driftsvejledning. for vedligeholdelse af bassiner

Retningslinjer. for udformning af nye bassiner. Driftsvejledning. for vedligeholdelse af bassiner Retningslinjer for udformning af nye bassiner samt Driftsvejledning for vedligeholdelse af bassiner Bassiner anlagt som regnvands- eller forsinkelses-/sparebassiner på kloaksystemer i Kalundborg Kommune

Læs mere

De fleste 3 tilstandsændringer vedrører søer, hvor der især ansøges om dispensation til oprensning, udvidelse og nedlæggelse af søer

De fleste 3 tilstandsændringer vedrører søer, hvor der især ansøges om dispensation til oprensning, udvidelse og nedlæggelse af søer Analyse af 3 søer Sammenfatning De fleste 3 tilstandsændringer vedrører søer, hvor der især ansøges om dispensation til oprensning, udvidelse og nedlæggelse af søer Kategorierne af tilstandsændringer og

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Dato: 2. oktober Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven Klampenborg

Dato: 2. oktober Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven Klampenborg DN Lyngby-Taarbæk Formand: Hans Nielsen, Kastanievej 4 B, st. mf. 2800 Kgs. Lyngby Telefon: 30 57 42 17, e-mail: hans@nielsen.mail.dk Dato: 2. oktober 2016 Skovbrugerrådet Naturstyrelsen Hovedstaden Dyrehaven

Læs mere

Vejledning om vandhuller

Vejledning om vandhuller Vejledning om vandhuller Nyetablering, pleje og hvad du skal huske INDHOLD 1 Hvorfor grave et nyt vandhul? 3 2 Hvor skal vandhullet placeres? 4 Placering i landskabet 4 Hvor må du grave? 4 Drænrør og andet

Læs mere

Du har ansøgt om landzonetilladelse til lovliggørelse af udvidelse af sø til ca. 500 m² på ovennævnte ejendom.

Du har ansøgt om landzonetilladelse til lovliggørelse af udvidelse af sø til ca. 500 m² på ovennævnte ejendom. Teknik- og Miljøafdelingen Plan og Byg Povl Jørgensen Stenhavevej 5 5853 Ørbæk Sendt via mail: povljorgensen@live.dk LANDZONETILLADELSE Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig:

Læs mere

Du har ansøgt om landzonetilladelse til etablering af en sø på ca. 200 m² på ovennævnte

Du har ansøgt om landzonetilladelse til etablering af en sø på ca. 200 m² på ovennævnte Teknik- og Miljøafdelingen Plan og Byg Tommy Sander Gertsen Odensevej 29 5540 Ullerslev Sendt via mail: tommysander@live.dk LANDZONETILLADELSE Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk

Læs mere

Du har ansøgt om landzonetilladelse til lovliggørelse af sø på ca. 375 m² til på ovennævnte ejendom.

Du har ansøgt om landzonetilladelse til lovliggørelse af sø på ca. 375 m² til på ovennævnte ejendom. Teknik- og Miljøafdelingen Plan og Byg Paw Poulsen Ellingevej 50 5540 Ullerslev Sendt via mail: pawppoulsen@hotmail.com Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Stina

Læs mere

Søen placeres som angivet på figur 1 med en afstand på mindst 2 meter til skel og med et areal på op til ca. 650 m 2.

Søen placeres som angivet på figur 1 med en afstand på mindst 2 meter til skel og med et areal på op til ca. 650 m 2. Til Jens Jørgen Abildskov, Fredskovvej 10, 5883 Oure Sendt med email: abildskov@vetnet.dk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 arne.bruun@svendborg.dk

Læs mere

Vandmiljøet i Pennehavesøen

Vandmiljøet i Pennehavesøen Christian Strøbech Østre Pennehavevej 31 2960 Rungsted ciss@ofir.dk Vandmiljøet i Pennehavesøen Søens tilstand Søen er 17 x 22 meter målt på flyfoto fra Frederiksborg Amt. Største dybde 1,5 meter. Der

Læs mere

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro Side 1/5 Skovdyrkerforeningen Vestjylland Nupark 47F 7500 Holstebro Att. Bo T. Simonsen Dato: 03-11-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-148-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Anne Katrine Langebæk Ved Kirken 6 4500 Nykøbing Sj. Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Birgitte Uhrbrand Tlf. direkte: 4646 4914

Læs mere

Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com. Dispensation til oprensning af sø.

Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com. Dispensation til oprensning af sø. Peter Djørup EriksholmResearchCenter Oticon Rørtangvej 20 3070 Snekkersten. Mail: pd@eriksholm.com Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk

Læs mere

Vi foreslår, at der inden gravearbejdet påbegyndes, undersøges, om det kan blive nødvendigt at omlægge eller udføre dræn i tætte ledninger.

Vi foreslår, at der inden gravearbejdet påbegyndes, undersøges, om det kan blive nødvendigt at omlægge eller udføre dræn i tætte ledninger. Plan og Kultur Leif Glasdam Jensen Linien 27 5683 Haarby 14. juni 2018 Sags id: 2018-0059 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af en sø so ansøgt på ejendommen matr.

Læs mere

I må oprense sø på Henriksvej

I må oprense sø på Henriksvej CTM Center for Teknik & Miljø 4330 Hvalsø T 46464615 H www.lejre.dk Nicolaj Lindeborgh Natur og Miljø D 46464945 E nlin@lejre.dk Dato: 29. oktober 2018 J. nr. 17/13367 I må oprense sø på Henriksvej Kære

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af søer

Landzonetilladelse til etablering af søer Jesper Max Jensen Møller Dato: 02-09-2014 Sørningevej 33 Sørninge Sagsb.: Aso 4440 Mørkøv Sagsnr.: 14/40063 Dir.tlf.: 72 36 41 00 E-mail: EAN.nr 5 Natur@holb.dk Landzonetilladelse til etablering af søer

Læs mere

Ejendommen matr.nr. 65b Helsingør Overdrev, adresse. Gurrevej 166 3000 Helsingør.

Ejendommen matr.nr. 65b Helsingør Overdrev, adresse. Gurrevej 166 3000 Helsingør. Fra den 1. november sender Helsingør Kommune posten digitalt! Gå ikke glip af vigtig post, husk derfor at tjekke din postkasse jævnligt på www.borger.dk. For at få adgang til din digitale postkasse skal

Læs mere

Povl Arne Hansen Ålling Søvej Ansager Sendt til

Povl Arne Hansen Ålling Søvej Ansager Sendt til Povl Arne Hansen Ålling Søvej 1 6823 Ansager Sendt til e-mail povlarneh@gmail.com Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79946800 vardekommune@varde.dk Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø Du

Læs mere

Vandhuller og søer - anlæg og pleje

Vandhuller og søer - anlæg og pleje Vandhuller og søer - anlæg og pleje En vejledning til når du vil anlægge et vandhul eller oprense eller pleje dit eksisterende vandhul Team Natur & Vand 2010 Forberedelse Når du har valgt et sted til

Læs mere

Planlovstilladelse til etablering af ny sø ved Kragbækvej 4, 7500 Holstebro

Planlovstilladelse til etablering af ny sø ved Kragbækvej 4, 7500 Holstebro Side 1/5 Else-Marie Kannegaard Olsen Kragbækvej 4 7500 Holstebro Dato: 15-06-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-75-16 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.:9611 7557

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til delvis oprensning af sø

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til delvis oprensning af sø Boligselskabet Rosenvænget Servicecenter Frederikssund Heimdalsvej 7 C 3600 Frederikssund Sendt på mail til Rikke Larsen, Grøn Formand ejdrl@domea.dk Dato 21. september 2015 Sagsnr. 01.05.08-P25-4-15 Matr.nr.

Læs mere

Bedre vandmiljø i Knolden's sø

Bedre vandmiljø i Knolden's sø Bedre vandmiljø i Knolden's sø Søens tilstand Søen er 15 x 25 meter. Dybeste sted er måske 1½-2 meter. Søer er vokset til med vandplanten hornblad. Der er også et 20-40 centimeter tykt lag næringsrigt

Læs mere

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer

Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Skema til undersøgelse af vandhuller og småsøer Søens beliggenhed (adresse og evt. matrikelnummer) Undersøgelsesdato Fysiske forhold Sigtdybde (cm)? Hvor dyb er søen (cm)? Hvordan og hvornår er dybden

Læs mere

Rent vandmiljø i Stenka Dam

Rent vandmiljø i Stenka Dam Rent vandmiljø i Stenka Dam Sødoktoren Den 7. oktober 2006 udførte vi et tilsyn af Stenka Dam. I tilsynet deltog nogle af beboerne på Mosevej sammen med undertegnede, Benjamin Nielsen. Formålet var at

Læs mere

Ortofoto 2014. Hedensted Kommune. A eksisterende sø, B og C nye søer, D nyt jorddige.

Ortofoto 2014. Hedensted Kommune. A eksisterende sø, B og C nye søer, D nyt jorddige. LiebhaverSkovfogeden I/S Skibetvej 40 7100 Vejle Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Birgitte Mogensen Dir: +4579755675 Mob: 21130536 e-mail: Birgitte.Mogensen @Hedensted.dk Sagsnr. 01.03.03-P19-153-15

Læs mere

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer

Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens. Tilladelse til oprensning og udvidelse af søer Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Martin Jensen Lindevej 9 8700 Horsens Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 27. juni 2016 Tilladelse

Læs mere

Holstebro Kommune har modtaget din ansøgning om tilladelse til at etablere en sø på op til 500 m 2 på ejendommen matr. nr. 11a Vemb By, Vemb.

Holstebro Kommune har modtaget din ansøgning om tilladelse til at etablere en sø på op til 500 m 2 på ejendommen matr. nr. 11a Vemb By, Vemb. Side 1/5 Gert Ørskov Jensen Sdr Hedegårdsvej 9 7570 Vemb Dato: 06-08-2014 Sagsnr.: 01.03.03-P19-82-14 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.:9611 7500 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Etablering af ny sø ved Kalbjergvej 3, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø ved Kalbjergvej 3, 7500 Holstebro Side 1/5 Kelvin Høj Øgendahl Kalbjergvej 3 7500 Holstebro Dato: 27-10-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-26-12 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.:9611 7557 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Lovliggørende dispensation til ændring af vandhul

Lovliggørende dispensation til ændring af vandhul John Bock Knudsen Byvej 2 Hjerpsted 6280 Højer Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929197 Mail: grbr5@toender.dk Sags id.: 01.05.08-K08-2-17 Ks:LVN 8. marts 2017 Lovliggørende dispensation til ændring af

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Dispensation til at pleje en sø på matr.nr. 15dr, beliggende i Værløse. Furesø Kommune påtænker at pleje en sø på et grønt

Læs mere

EKSISTERENDE BEPLANTNING URBANlab

EKSISTERENDE BEPLANTNING URBANlab EKSISTERENDE BEPLANTNING På tegningen ses de eksisterende træer i parkområdet. Stedsegrønne nåletræer i form af hemlock/ skarntydegran (tsuga), coloradoedelgran (abies concolor) og fyrretræer (pinus) præger

Læs mere

Planlovstilladelse og dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 16 til etablering af en ny sø, Rørsgårdsvej 25, 7570 Vemb

Planlovstilladelse og dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 16 til etablering af en ny sø, Rørsgårdsvej 25, 7570 Vemb Side 1/5 Flemming Helgesen Rørsgårdsvej 25 7570 Vemb Dato: 22-11-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-508-16 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.: 9611 7557 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Jakob Olsen Plejeltvej Hornbæk. Mail: Dispensation til etablering af sø i kanten af mose/eng.

Jakob Olsen Plejeltvej Hornbæk. Mail: Dispensation til etablering af sø i kanten af mose/eng. Jakob Olsen Plejeltvej 22 3100 Hornbæk Mail: ravnegaard@hotmail.com Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato

Læs mere

Dispensationen er meddelt i medfør af naturbeskyttelseslovens 65, stk. 3.

Dispensationen er meddelt i medfør af naturbeskyttelseslovens 65, stk. 3. Fong-Chan Paw Zeuthen Millingvej 22 3450 Allerød Sag: 01.05.08-P25-11-18 25. oktober 2018 Dispensation til oprensning af gadekær Stokkebrovej 66 15 Unnerup By, Vejby Gribskov Kommune meddeler hermed dispensation

Læs mere

- at søen er lavvandet med flade bredder, der ikke har hældning større end 1:3-1:5 over og under vandlinjen,

- at søen er lavvandet med flade bredder, der ikke har hældning større end 1:3-1:5 over og under vandlinjen, Plan og Kultur Steen Nielsen Langstedvej 3 Højrup 5620 Glamsbjerg 5. september 2018 Sags id: 2018-0541 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af en sø på ejendommen

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Michael Reich Tørslevvej 39B 3630 Jægerspris Sendt pr. mail til: michael@reich.dk BY OG LANDSKAB Dato 12. januar 2017 Sagsnr. 01.05.08-P25-12-16 Torvet 2 3600 Frederikssund Telefon 47 35 10 00 Telefax

Læs mere

Ansøgning om landzonetilladelse efter planlovens 35 til lovliggørelse af sø på ca. 1.500 m² på ejendommen matr. nr. 1-p Lykkesholm Hgd., Ellested.

Ansøgning om landzonetilladelse efter planlovens 35 til lovliggørelse af sø på ca. 1.500 m² på ejendommen matr. nr. 1-p Lykkesholm Hgd., Ellested. Teknik- og Miljøafdelingen Byggeri og Fast Ejendom Vormosegård ApS Att.: Connie Vinther Harrekilde Søvejen 1 8660 Skanderborg Sendt via mail: connie@harrekilde.com Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen

Læs mere

Hjørring Kommune. Frank Kaalund Skov Tverstedvej 21 Uggerby Hjørring

Hjørring Kommune. Frank Kaalund Skov Tverstedvej 21 Uggerby Hjørring Hjørring Kommune Frank Kaalund Skov Tverstedvej 21 Uggerby 9800 Hjørring Team Natur Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af vandhul

Landzonetilladelse til etablering af vandhul Peter Muller Larsen Ellelausvej 17 8660 Skanderborg e-mail: petermullerlarsen@gmail.com Dato: 9. september 2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-5041-16 Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf. 8794

Læs mere

Af hensyn til plante- og dyreliv skal arbejdet foretages indenfor perioden 1. juli 15. marts

Af hensyn til plante- og dyreliv skal arbejdet foretages indenfor perioden 1. juli 15. marts Torben Feld Kristensen Stenbankevej 9, 5771 Stenstrup Sendt med email: torbenfeld@jubii.dk Miljø, Erhverv og Teknik Natur og Miljø Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge arne.bruun@svendborg.dk LANDZONETILLADELSE

Læs mere

Dispensation til oprensning af søer og ny sø på ejendommen Have Borupvej 141, Kr. Eskilstrup

Dispensation til oprensning af søer og ny sø på ejendommen Have Borupvej 141, Kr. Eskilstrup PALUDAN ApS Hesnæsvej 71 Hesnæs 4850 Stubbekøbing HOLBÆK KOMMUNE Dato: 29. januar 2016 Sagsb.: Morten Holme Sagsnr.: 16 / 3338 Dir.tlf.: 72366291 E-mail: moho@holb.dk Dispensation til oprensning af søer

Læs mere

Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø

Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø Donslund Mølles Dambrug A/S Engvej 6 6690 Gørding Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947485 Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø Varde Kommune giver hermed tilladelse efter planloven til

Læs mere

Vandhuller og små søer. - anlæg og pleje

Vandhuller og små søer. - anlæg og pleje Vandhuller og små søer - anlæg og pleje 1 Indhold 2. Det gode vandhul 3. Forberedelse 4. Tilladelse 4. Inden du graver og undervejs 6. Vandhullets form og bund 6. God vandkvalitet 8. Forbindelse til omgivelserne

Læs mere

Vandhuller og små søer. - anlæg og pleje

Vandhuller og små søer. - anlæg og pleje Vandhuller og små søer - anlæg og pleje Miljøafdelingen Maj 2017 1 1 Indhold 2. Det gode vandhul 3. Forberedelse 4. Tilladelse 4. Inden du graver og undervejs 6. Vandhullets form og bund 6. God vandkvalitet

Læs mere

Lenny Kristensen Munkholmsvej 20 Sønderlade 9670 Løgstør lennykristensen@email.dk

Lenny Kristensen Munkholmsvej 20 Sønderlade 9670 Løgstør lennykristensen@email.dk Postadresse: Vesthimmerlands Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Aars Lenny Kristensen Munkholmsvej 20 Sønderlade 9670 Løgstør lennykristensen@email.dk Tel.: +45 99 66 70 00 post@vesthimmerland.dk www.vesthimmerland.dk

Læs mere

Lovliggørende dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning og udvidelse af sø.

Lovliggørende dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning og udvidelse af sø. Lovliggørende dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning og udvidelse af sø. Der er søgt om tilladelse til at lovliggøre en oprensning og en udvidelse af en sø der er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Tilladelse efter planloven til at anlægge tre søer

Tilladelse efter planloven til at anlægge tre søer Gunnar Bernsdorff Hansen Alshauge Elsebeth Ellen Louise B. Alshauge Bejsnapvej 32 6870 Ølgod Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947530 Tilladelse efter planloven til at anlægge tre søer I har søgt

Læs mere

Langeland Kommune søgt om dispensation til at et gadekær på Strynø:

Langeland Kommune søgt om dispensation til at et gadekær på Strynø: Langeland Kommune Att.: Astrid Ejlersen post@langelandkommune.dk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge natur@svendborg.dk www.svendborg.dk Dispensation til

Læs mere

Frederikshavn Kommune besigtigede en del af området sammen med 4 medlemmer af grundejerforeningen den 6. februar 2017.

Frederikshavn Kommune besigtigede en del af området sammen med 4 medlemmer af grundejerforeningen den 6. februar 2017. Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Grundejerforeningen Lodskovvadvej Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 Dato: 10. februar 2017 Angående

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT

KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 19. marts 2019 Bilag 3 - Dispensation fra naturbeskyttelsesloven 3 til oprensning af regnvandsbassin Københavns Kommune meddeler

Læs mere

Overvågning af padder Randers kommune 2010

Overvågning af padder Randers kommune 2010 Overvågning af padder Randers kommune 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers Kommune Natur og Vand Miljø og Teknik Overvågning af padder, Randers kommune, 2010 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Randers

Læs mere

Hjørring Kommune. Tilladelse til anlæggelse af sø på adressen Sakstrupvej 196, Bjergby. Tilladelsen gives på følgende vilkår:

Hjørring Kommune. Tilladelse til anlæggelse af sø på adressen Sakstrupvej 196, Bjergby. Tilladelsen gives på følgende vilkår: Hjørring Kommune Anders Krogsgaard Sakstrupvej 196 9800 Hjørring Team Natur Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring den 27-06-2017

Læs mere

Vejledning i etablering og pleje af vådområder. Tilskud til etablering af mindre vådområder, jagttegnsmidler, 2015. Naturstyrelsen

Vejledning i etablering og pleje af vådområder. Tilskud til etablering af mindre vådområder, jagttegnsmidler, 2015. Naturstyrelsen Vejledning i etablering og pleje af vådområder. Tilskud til etablering af mindre vådområder, jagttegnsmidler, 2015. Naturstyrelsen Vand - i form af moser, våde enge, små vandhuller, søer eller vandløb

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø Kim Rask Hansen Engmosevej 4A 7200 Grindsted Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til oprensning af sø Du har ansøgt om dispensation til at oprense en ca. 1531 m² stor beskyttet sø beliggende på matrikel

Læs mere

Landzonetilladelse. Et vandhul på 800 m 2

Landzonetilladelse. Et vandhul på 800 m 2 TEKNIK OG MILJØ Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9828 2828 www.herning.dk Landzonetilladelse Vedr.: Ejendommen Kiersvej 4, 7451 Sunds Matrikel nr.: 1C, Røjen By, Sunds Tilladelse

Læs mere

Vi foreslår, at der inden gravearbejdet påbegyndes, undersøges, om det kan blive nødvendigt at omlægge eller udføre dræn i tætte ledninger.

Vi foreslår, at der inden gravearbejdet påbegyndes, undersøges, om det kan blive nødvendigt at omlægge eller udføre dræn i tætte ledninger. Plan og Kultur Patriotisk Selskab Ørbækvej 276 5220 Odense SØ Att. Kristian Petersen 6. juni 2016 Sags id: 2016-0194 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af sø som

Læs mere

Sagsnummer: GEO Dokumentnummer: Sagsbehandler: Bo Christian Sørensen. Direkte telefonnummer:

Sagsnummer: GEO Dokumentnummer: Sagsbehandler: Bo Christian Sørensen. Direkte telefonnummer: Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Anne Marie From Koop Vrangbækvej 55 9900 Frederikshavn Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 17. december

Læs mere

Dispensation til oprensning af sø/mose Holløse Gade 19 2R10M, Tisvilde By, Tibirke

Dispensation til oprensning af sø/mose Holløse Gade 19 2R10M, Tisvilde By, Tibirke Henrik Walsøe Bruun Holløse Gade 19 3210 Vejby Sag: 01.05.08-G01-1-19 5. september 2019 Dispensation til oprensning af sø/mose Holløse Gade 19 2R10M, Tisvilde By, Tibirke Gribskov Kommune meddeler hermed

Læs mere

Dispensation til anlæg af sø inden for åbeskyttelseslinjen på ejendommen Gl. Skovvej 128, Sdr. Jernløse.

Dispensation til anlæg af sø inden for åbeskyttelseslinjen på ejendommen Gl. Skovvej 128, Sdr. Jernløse. AMPHI CONSULT V. MARTIN HESSELSØE ApS Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Øst HOLBÆK KOMMUNE Dato: 10. juni 2016 Sagsb.: Morten Holme Sagsnr.: 16 / 13020 Dir.tlf.: 72366291 E-mail: moho@holb.dk Dispensation

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til delvis oprensning af sø

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven til delvis oprensning af sø Jan Løhndorf Haderslevvej 80 6760 Ribe Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 08-02-2016 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Sagsid 16/264 Dispensation

Læs mere

Tilladelse til anlæg af sø

Tilladelse til anlæg af sø #BREVFLET# Click here to enter text. Tilladelse til anlæg af sø Steen Søndergaard Christensen Munkhauge 4 9240 Nibe Sendes pr. e-mail: munkhauge4@skylinemail.dk 10-10-2014 Tilladelse til anlæg af sø./.

Læs mere

Almindingen DK186. Aktionsplan. Udarbejdet af: Niels Damm, Lars Lønsmann Iversen. Sidste revisions dato: 14. maj 2018

Almindingen DK186. Aktionsplan. Udarbejdet af: Niels Damm, Lars Lønsmann Iversen. Sidste revisions dato: 14. maj 2018 Aktionsplan Almindingen DK186 Udarbejdet af: Niels Damm, Lars Lønsmann Iversen Sidste revisions dato: 14. maj 2018 Ansvarlige partnere: Naturstyrelsen, Amphi International ApS Baggrund Denne plan beskriver

Læs mere

Vi har nu behandlet din ansøgning om landzonetilladelse til etablering af sø på din ejendom.

Vi har nu behandlet din ansøgning om landzonetilladelse til etablering af sø på din ejendom. Johnny Axel Larsen Ørnholmvej 15A 3070 Snekkersten Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282541 ajb55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 10.03.2015 Sagsnr.

Læs mere

Dispensation til oprensning af beskyttet sø på Kaprifolievej

Dispensation til oprensning af beskyttet sø på Kaprifolievej Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge 20. november 2018 Dispensation til oprensning af beskyttet sø på Kaprifolievej Matr. nr. 3c Holløse By, Vejby Gribskov Kommune meddeler hermed dispensation 1

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til bibeholdelse af gravet sø i en mose.

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til bibeholdelse af gravet sø i en mose. Paw Skovgaard Rosendalsvej 5 3140 Ålsgårde Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282504 amo55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 24.03.2015 Sagsbeh. Anne-Marie

Læs mere

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten

Vandløbsprojekter. Vandløbsindstasten Vandløbsprojekter 2015 Vandløbsindstasten 2. Vandløb og søer Udviklingsmål Der udarbejdes en vandløbsplan, som skal indeholde en prioriteret liste over projekter, der skaber synergi med bl.a. Vand- og

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 samt landzonetilladelse til udvidelse af regnvandsbassin

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 samt landzonetilladelse til udvidelse af regnvandsbassin Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Att. Malene Søndergaard Frederikshavn Spildevand A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn Sendt til: forsyningen@forsyningen.dk og masd@forsyningen.dk

Læs mere

Spildevand. Dræn og vandløb. Ænder

Spildevand. Dræn og vandløb. Ænder Løsninger til vandmiljøet Normalt er det for megen næring, der er årsag til et dårligt vandmiljø med mange alger, mudder og iltsvind. Næringsstoffer kommer fra spildevand, drænvand, vand fra grøfter, ænder

Læs mere

Ejendommen matr.nr. 12e Plejelt by, Tikøb, Nørrerisvej 6, 3230 Græsted.

Ejendommen matr.nr. 12e Plejelt by, Tikøb, Nørrerisvej 6, 3230 Græsted. Modtag din post digitalt - Tilmeld dig via NemBorger på www.helsingorkommune.dk Hans Christian Heidensleben Nørrerisvej 6 3230 Græsted mail: Hans.Heidensleben@lactalis.dk Center for Teknik og Miljø Natur

Læs mere

Dispensation til oprensning af 3 beskyttet sø

Dispensation til oprensning af 3 beskyttet sø AGC Ejendomsinvest ApS Cego ApS Lauritzens Plads 1 9000 Aalborg Att.: Anders Christensen: ac@cego.dk Dato: 23. februar 2018 Natur, Miljø og Sekretariat Frederik IX's Plads 1 9640 Farsø Sagsnr.: 820-2018-6232

Læs mere

Området er registeret som hhv. eng og sø i kommunens vejledende registrering af beskyttet natur.

Området er registeret som hhv. eng og sø i kommunens vejledende registrering af beskyttet natur. Rune Jeppesen Hansen Branebjerg 21 5471 Søndersø 30. maj 2016 Sagsnummer 480-2016-19379 Lovliggørende dispensation til oprensning og udvidelse af sø på ejendommen matr.nr. 1 St. Trolddal, Hårslev. Tilladelse

Læs mere

Lovliggørende dispensation - oprensning Dønnevældevej 115 4A Dønnevælde By, Græsted

Lovliggørende dispensation - oprensning Dønnevældevej 115 4A Dønnevælde By, Græsted Brian Jørgen Slavensky Larsen Dønnevældevej 115 3230 Græsted Sag: 01.05.08-P25-7-19 5. juli 2019 Lovliggørende dispensation - oprensning Dønnevældevej 115 4A Dønnevælde By, Græsted af sø Gribskov Kommune

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Skovdyrkerforeningen Øst Att.: Claus Boel Sendt til mail: cbo@skovdyrkerne.dk Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Landzonetilladelse Planloven

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse Dispensation til at pleje en sø på matr.nr. 12cø, beliggende i Værløse. Furesø Kommune påtænker at pleje en sø og mose på et

Læs mere

Hjørring Kommune giver herved, tilladelse efter planlovens landzonebestemmelser 35, til etablering af sø på matr. nr. 3a, Fjelsted By, Sindal.

Hjørring Kommune giver herved, tilladelse efter planlovens landzonebestemmelser 35, til etablering af sø på matr. nr. 3a, Fjelsted By, Sindal. Hjørring Kommune Mads Rosendal Bang Sct. Anna Vej 4 9800 Hjørring Team Natur Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk Hjørring den

Læs mere

Landzonetilladelse og 3-dispensation til at udvide en sø og fjerne en ø i søen

Landzonetilladelse og 3-dispensation til at udvide en sø og fjerne en ø i søen Returadresse: Holbækvej 141B, 4400 Kalundborg Joan Aagreen og Tommy Finn Jakobsen Ougtvedvej 18 Ougtved 4291 Ruds Vedby DATO 29. juli 2016 SAGS NR. 326-2016-20086 BETJE N D IG SELV Landzonetilladelse og

Læs mere

12. Pleje skal indstilles, hvis der kan konstateres æg eller haletudser fra ynglende padder, og først genoptages efter 1. oktober.

12. Pleje skal indstilles, hvis der kan konstateres æg eller haletudser fra ynglende padder, og først genoptages efter 1. oktober. Christian F. Nissen Nysøvang 15A 2750 Ballerup Sendt den 19. september 2018 til ejeren Christian F. Nissen på adressen christian@feldbech.dk MILJØ OG TEKNIK Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477

Læs mere

Landzonetilladelse Anlæg og udvidelse af sø, Flensborglandevej 32, 6270 Tønder

Landzonetilladelse Anlæg og udvidelse af sø, Flensborglandevej 32, 6270 Tønder Plan & Byggeri Direkte tlf.: +4574929251 Mail: hbk2@toender.dk Sags id.: 01.03.03-P19-17-19 08-04-2019 Landzonetilladelse Anlæg og udvidelse af sø, Flensborglandevej 32, 6270 Tønder Afgørelse Vi meddeler

Læs mere

Dispensation til oprensning og udvidelse af sø på Frøstjernevej 26

Dispensation til oprensning og udvidelse af sø på Frøstjernevej 26 Gladsaxe Kommune Rådhus Allé 7, 2860 Søborg Telefon: 39 57 59 24 E-mail: natur@gladsaxe.dk Jacob Øhlenschlæger Frøstjernevej 26 2880 Bagsværd 20. oktober 2015 Dispensation til oprensning og udvidelse af

Læs mere

Analyse af 3 strandenge

Analyse af 3 strandenge Analyse af 3 strandenge Hovedkonklusioner Kategorierne af ansøgte tilstandsændringer varierer en del mellem 2006 og 2008, men afgørelsespraksis for de kategorier af tilstandsændringer, der er registreret

Læs mere

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro Side 1/6 Amphi Consult v/ Per Klit Christensen Vistelhøjvej 5, Skarrild 6933 Kibæk Dato: 28-09-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-117-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling

Læs mere

Dispensation til at flytte vandhul/regnvandsbassin

Dispensation til at flytte vandhul/regnvandsbassin Jan Toft Nørgaard Nørremarksvej 31 Birkelev 6780 Skærbæk Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929284 Mail: ln1@toender.dk Sags id.: 01.05.08-P25-36-17 KS: LSJ 10-01-2018 Dispensation til at flytte vandhul/regnvandsbassin

Læs mere

Disp. oprensning af sø Breddam 4 1F Græsted By, Græsted

Disp. oprensning af sø Breddam 4 1F Græsted By, Græsted Disp. oprensning af sø Breddam 4 1F Græsted By, Græsted Sag: 01.05.08-P25-20-18 31. august 2018 Gribskov Kommune har d. 10. aug. 2018 modtaget ansøgning om dispensation til at oprense sø på ovenstående

Læs mere

3. Vandhullet må ikke have forbindelse til vandløb eller dræn. 4. Der må ikke udsættes fugle, fisk eller andre dyr i eller ved vandhullet.

3. Vandhullet må ikke have forbindelse til vandløb eller dræn. 4. Der må ikke udsættes fugle, fisk eller andre dyr i eller ved vandhullet. Henning Qvick Kolding Landevej 139 Taulov 7000 Fredericia 29-09-2015 Sags id.: 15/8939 Sagsbehandler: Dorthe Brix Folsted Aaboer Tilladelse til etablering af vandhul Fredericia Kommune giver hermed tilladelse

Læs mere

Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø

Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø Boas Spangsberg Bangsgaard (boas.s.b@hotmail.com) Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79946800 vardekommune@varde.dk 05-05-2017 Tilladelse efter planloven til at anlægge en sø Du har på vegne af din

Læs mere