BOLIGOMRÅDE I SKI VINDANALYS MED CFD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BOLIGOMRÅDE I SKI VINDANALYS MED CFD"

Transkript

1 Til Kasper Brejnholt Bak Dokumenttype Rapport Dato September, 2014 BOLIGOMRÅDE I SKI VINDANALYS MED CFD

2 VINDANALYS MED CFD 1 Revision 01 Dato Udarbejdet af NIGJ Kontrolleret af CHMN Godkendt af SAT Ref A

3 VINDANALYS MED CFD 2 INDHOLD 1. INTRODUKTION 3 2. VINDMILJØ GENERELT 4 3. DE REGIONALE VINDFORHOLD 5 4. ANVENDT METODE FOR CFD CFD Geometri Beregningsnet Randbetingelser Anvendte modeller 9 5. RESULTATER Område mod nord Område mod vest for stationen KONKLUSION REFERENCER Bilag A U rel i området mod nord Bilag B U rel i området vest for stationen 18 FIGURER Figur 1-1. Oversigt over Ski og området hvor den nye bebyggelse er planlagt omkring stationen. De to områder, hhv. mod nord og vest for stationen, som er undersøgt ved CFD beregningerne er markeret Figur 2-1 Effekter ved udlægning af bebyggede områder... 4 Figur 2-2 Illustration af de komplekse strømningsforhold omkring høje bygninger... 4 Figur 4-1. Vindrose der viser frekvensfordelingen af vindhastigheden i %. Venstre; Blindern, for hele året i perioden Højre; Hovin, for hele året Figur 5-1: Geometrien af det modellerede område i Ski. Områderne mod hhv. nord og vest for stationen er markeret med cirkler Figur 5-2 Beregningsdomænet omkring den modelerede geometri Figur 5-4 Beregningsnet til CFD simulering Figur 5-3 Eksempler på atmosfæriske grænselag over forskellige områder med forskellig terrænruhed Figur 6-1. Max U rel for alle undersøgte vindretninger i en højde af 2m over terræn Figur 6-2. Max U rel for alle undersøgte vindretninger i en højde 2m over karréerne og deres gårde Figur 6-3. Vind fra nord-nordøst. Strømlinjerne viser, hvordan vinden accelerer, når den rammer bygningsfronten og skal ind igennem indsnævringerne mellem bygningerne (figur til venstre). Når bygningen er højest op imod vinden, vil vinden passere hen over bygningens gård og derved ikke skabe dårlige vindforhold der (figur til højre) Figur 6-4. Vind fra syd-sydvest. Strømlinjerne viser, hvordan vinden bliver brudt op af bygninger, der ligger sydvest for det nye område mod nord. Derved er vindhastighederne reduceret, når de når området mod nord Figur 6-5. Max U rel for alle undersøgte vindretninger i en højde af 2m over terræn ved området vest for stationen Figur 6-6. Vind fra vest. Vinden strømmer over det relativ lave område opstrøms for de høje bygninger og accelerer, når den skal ind igennem indsnævringerne mellem de høje bygninger. 13 Figur 6-7. Vind fra vest. Der ses, hvordan vinden rammer den høje bygningsfacade og bliver dirigeret nedad til gadeniveau og rundt omkring bygningen. Dette skaber acceleration af vinden omkring bygningshjørnerne Figur 6-8. Vind fra nord-nordøst. Strømlinjer der viser, hvordan vinden fanges af den nordlige facade af den høje bygning og bliver dirigeret ned i gadeniveau Figur 9-1. U rel vist separat for alle undersøgte vindretninger i en højde af 2m over terræn Figur U rel vist separat for alle undersøgte vindretninger i en højde af 2m over terræn

4 VINDANALYS MED CFD 3 1. INTRODUKTION I forbindelse med udviklingen af en ny bebyggelse i Ski, Norge ønskes vindmiljøet undersøgt med henblik på at afklare, om der opstår uhensigtsmæssige vindpåvirkninger omkring bebyggelsen. Der ses på to områder, hhv. området længst mod nord i den nye bebyggelse og området vest for stationen. Begge disse er vist på Figur 1-1. Uønskede vindforhold kan opstå som følge af udformning og placering af bygninger, der forhindrer vinden i at strømme frit igennem et område, således at der opstår lokale accelerationer af vinden. Sådanne accelerationer udsætter fodgængere og cyklister for pludselige vindstød, der kan blive så kraftige, at de er ubehagelige og i visse tilfælde endda medfører sikkerhedsmæssige problemer. En vurdering af vindmiljøet omkring en bygning kræver, at vindfeltet i bygningens nærområde bestemmes, enten ved målinger, forsøg eller beregninger. I denne undersøgelse bruges Computational Fluid Dynamics (CFD) beregninger af 12 forskellige vindretninger til vurdering af vindmiljøet. CFD softwaren som anvendes er OpenFoam 2.1 Engys Edition 2.2. Disse analyser gør det muligt at lokalisere recirkulationszoner og regioner med lokale accelerationer ved at bestemme strømningshastighed og -retning. I analyserne ses der på en relativ vindhastighed der er den lokale vindhastighed normaliseret med vindhastigheden i det fri. Resultaterne giver derfor et billede af vindkomforten i området hvor zoner med acceleration eller reducering af vindhastigheden kan identificeres. Resultater sammenholdes ikke med statiske data for vindretningshyppighed og styrke og giver derfor ikke oplysninger omkring den årlige overskridelse af vindkomfort og sikkerheds kriterier. Vindmiljøet omkring de nybyggede områder i Ski er kun delvist en funktion af udformningen af bebyggelsen i selve området. Stærke interaktioner med de omkringliggende bygninger vil opstå med komplekse strømningsmønstre såsom lokale hvirvler, acceleration og dødzoner som følge. Derfor er det nødvendigt at medtage de omkringliggende bygninger i vindmiljøanalysen. Figur 1-1. Oversigt over Ski og området hvor den nye bebyggelse er planlagt omkring stationen. De to områder, hhv. mod nord og vest for stationen, som er undersøgt ved CFD beregningerne er markeret.

5 VINDANALYS MED CFD 4 2. VINDMILJØ GENERELT Opfattelsen af komfort og vindmiljø vil altid være subjektiv og kan som sådan ikke kvantificeres entydigt. En række studier af folks opfattelse af vindmiljøet i forskellige områder har dog ført til en række anbefalinger vedr. vurdering af vindmiljø. I Danmark er der bl.a. udgivet SBI anvisning 128 (Egon Bjerregaard, 1981). Følgende tre punkter bør tages i betragtning, når lokalt vindmiljø vurderes: Som udgangspunkt bør områder til ophold i længere tidsrum (f.eks. som caféer eller anden udendørs servering) etableres i områder, hvor der er læ, dvs. hvor vindhastigheden er lavere end i det fri. Områder hvor vindhastigheden er den samme eller højere end i den fri vind, bør kun bruges til stiarealer, hvor folk ikke forventes at tage ophold. Endelig bør adgangspartier ikke placeres i regioner med høje vindhastigheder. Der opstår problemer med vindmiljøet, når områder benyttes til formål, de ikke er egnet til ud fra de lokale vindforhold. Forøgede vindhastigheder opstår typisk omkring hjørner af bygninger, i passager mellem to bygninger eller ved foden af høje bygninger. Figur 2-1 viser, hvorledes placeringen af gader og bygninger i forhold til vindretningen påvirker luftgennemstrømningen i et område. Figur 2-2 viser, hvorledes høje bygninger kan fange vinden og lede den ned i jordniveau, hvilket fører til kastevinde og høje lufthastigheder omkring hjørner. Figur 2-1 Effekter ved udlægning af bebyggede områder Figur 2-2 Illustration af de komplekse strømningsforhold omkring høje bygninger Der er flere muligheder for at afhjælpe dårligt vindmiljø udover at ændre på placeringen af bygninger. Ved høje bygninger kan der f.eks. etableres fremspring i form af baldakiner eller brud i facadeforløbet. Ved hjørner kan der etableres beplantning. Endelig kan der anvendes læhegn.

6 VINDANALYS MED CFD 5 3. DE REGIONALE VINDFORHOLD De nærmeste metrologiske målestationer med tilgængelige data er Blindern og Hovin i Oslo. Vindroser herfra, der viser vindhastighedernes frekvensfordeling i %, er vist på Figur 4-1. Vindrosen for Blindern viser data for perioden , mens den for Hovin kun viser data for hele året 2011.I Tabel 4-1 og Tabel 4-2 ses frekvensfordelingen i % for hhv. Blindern og Hovin. De fremherskende vindretninger for hele året er nord-nordøst, syd-sydvest og syd. Det er også her, at de kraftigste vinde forekommer. I sommerhalvåret er de syd-sydvest og sydlige vinden de hyppigste, mens det i vinterperioden er nord-nordøst, der er den fremherskende vindretning. Af Tabel 4-1 og Tabel 4-2 ses, at vindhastigheder på under 5,3 m/s er de mest frekvente, og at der sjældent forekommer hastigheder på over 10,3 m/s. Vindhastighederne i Oslo er generelt lave og det antages, at de lavere hastigheder også er dominerende ved Ski. Figur 4-1. Vindrose der viser frekvensfordelingen af vindhastigheden i %. Venstre; Blindern, for hele året i perioden Højre; Hovin, for hele året Vindhastighed [m/s] N NØ Ø SØ S SV V NV Rel. Fr. 0,3-5,2 12,8 25,4 5,5 4,3 17,7 14,4 4,9 3,0 87,9 5,3-10,2 2,4 2,5 0,1 0,1 1,7 0,4 0,4 0,3 7,7 10,3-15,2 0,1 0,1 Rel. fr. 15,3 27,9 5,5 4,4 19,3 14,8 5,3 3,3 Tabel 4-1. Frekvensfordelingen af vindhastighederne i % for Blindern, for hele året i perioden 2002 til Vindhastighed [m/s] N NØ Ø SØ S SV V NV Rel. Fr. 0,3-5,2 5,1 16,0 8,3 3,2 13,5 18,6 10,9 0,6 76,3 5,3-10,2 0,6 1,3 0,6 0,6 10,9 7,1 1,3 22,4 10,3-15,2 0,6 0,6 1,3 Rel. fr. 5,8 17,3 9,0 3,8 25,0 25,6 12,8 0,6 Tabel 4-2. Frekvensfordelingen af vindhastighederne i % for Hovin, for hele året 2011.

7 VINDANALYS MED CFD 6 4. ANVENDT METODE FOR CFD 4.1 CFD Computational Fluid Dynamics (CFD) er et kraftfuld værktøj til analyse af fluidstrømninger. Som navnet indikerer, er det en computerbaseret metode, der bruges til løsning af de styrende ligninger for fluidbevægelser. Dette gøres i alle tre dimensioner. Det første trin i CFD modellering er at skabe en CAD model af det gennemstrømmede område, der ønskes simuleret. Derefter skabes et beregningsnet ved at inddele området i meget mindre volumener, såkaldte kontrolvolumener. I teorien er der ingen begrænsning for størrelsen af CADmodellen og detaljeringsgraden i beregningsnettet, men i praksis sætter computerkraften en grænse. Det næste trin er at sætte den egentlige CFD model op på det genererede net. CFD softwaren som anvendes af Rambøll er Engys OpenFOAM 2.2 ( Dette er en generel 3D CFD program, som kan håndtere fluidstrømninger, turbulens og stråling. Kombinationen af modeller, som anvendes i en given model, vælges således, at alt betydningsfuld fysik inkluderes i det simulerede system. CFD modellen løses derefter på en iterativ måde. Resultatet fra simuleringerne er værdier for alle vigtige variable, såsom tryk, lufthastighed, temperatur og turbulens niveau i hver eneste kontrolvolumen. Disse værdier kan repræsenteres både kvalitativt i form af plots på planer eller overflader og kvantitativt i form af beregnede værdier, f.eks. middelhastigheden i udløbet til et beregningsdomæne eller kraften på en flade.

8 VINDANALYS MED CFD Geometri På Figur 5-1 ses bygningsgeometrien, der er inkluderet i CFD modellen. Ud over områderne nord og vest for stationen, hvor vindforholdene ønskes undersøgt, inkluderes omkringliggende bygninger også i modellen. Dette gøres for at medtage deres effekt på vinden, inden den rammer de undersøgte områder. Område vest for stationen Område mod nord Figur 5-1: Geometrien af det modellerede område i Ski. Områderne mod hhv. nord og vest for stationen er markeret med cirkler. Alle vindsimuleringer er lavet i et beregnings domæne, der er afgrænset af en kasse med sidelængder på 1500 m og en højde på 300 m. Geometrien er placeret i midten, se Figur 5-2. Figur 5-2 Beregningsdomænet omkring den modelerede geometri. 4.3 Beregningsnet Beregningsnettet består af hexahedra elementer. Figur 5-4 viser et eksempel på beregningsnettet. Der anvendes diverse netkontroller for at gøre nettet finere i regioner af særlig interesse. I dette tilfælde er nettet gjort finere omkring bygningerne og i en højde op til 20 m over terræn

9 VINDANALYS MED CFD 8 Figur 5-3 Beregningsnet til CFD simulering. 4.4 Randbetingelser Indløb Når vind passerer over et landskab, vil der gradvist opbygges et såkaldt atmosfærisk grænselag (AGL), der er et vindprofil, hvor lufthastigheden stiger gradvist som funktion af højden over jorden. Formen på grænselaget er en funktion af ændringer i terrænhøjde, bevoksning og bebyggelse. Tre eksempler på AGL, når vinden passerer over områder med forskellige terrænruheder, vises i Figur 5-3. Figur 5-4 Eksempler på atmosfæriske grænselag over forskellige områder med forskellig terrænruhed. I en uforstyrret strømning, der passerer over et terræn, vil der opbygges et logaritmisk grænselag givet ud fra følgende udtryk:

10 VINDANALYS MED CFD 9 U u * z ln z ( z) = κ 0 Hvor: U(z) er vindhastigheden ved afstanden z over jordniveau [m/s] U * er friktionshastigheden [m/s] κ er von Karman konstanten (0.419 [-]) Z er højden over jorden [m] er terrænets aerodynamiske ruhedsfaktor [m] Z 0 Dette udtryk bruges til at definere hastighedsprofilet på indløbet til beregningsdomænet, men nøjagtigheden af dette udtryk er meget afhængigt af den valgte aerodynamiske ruhedsfaktor, z 0, der normalt vælges ud fra betragtninger om den omkringliggende bebyggelse og beplantning, f.eks. højde og tæthed. Dette valg kommer af sagens natur altid til at være subjektiv. Der vælges en z 0 = 0,3 m svarende til byområder. Udløb På udløbsranden anvendes en såkaldt "Outlet" randbetingelse, som er et randvilkår, der tillader strømning at passere både ud og ind af domæne. På randen specificeres et statisk referencetryk på 0 [Pa]. Sider og top På disse rande vælges friktionsfrie vægrande. Jord For at medtage effekten af diverse bygninger, beplantninger og andre objekter i vindens bane, pålægges der en ruhed på jordranden. Ruheden svarer til ruheden på indløbsprofilet. Bygninger Det er valgt at sætte glatte vægge på alle bygningsfladerne på trods af, at disse flader ikke er helt glatte. Dette gøres eftersom det ikke umiddelbart er muligt at vælge en ruhed, der passer for alle disse flader. 4.5 Anvendte modeller Ud over geometrien/beregningsnettet og valget af randbetingelser har valget af beregningsmodeller stor betydning for CFD resultaterne. Tidslighed Som størstedelen af alle virkelige systemer, er strømningen af vind et tidsafhængigt system. På trods af dette er alle de udførte CFD beregninger steady state eller konstante i tiden. Det vil sige, at resultaterne er øjebliksbilleder af ligevægten i systemet for en given situation (vindhastighed, vindretning osv.) Sådanne resultater viser naturligvis en mindre kompleks dynamik i systemet. Turbulens For at få turbulenseffekten med i simuleringerne er det nødvendigt at anvende en såkaldt turbulensmodel. Dette skyldes for det første, at det ikke er praktisk muligt at anvende et beregningsnet på denne størrelse model, som er tilstrækkeligt fint til at opløse samtlige turbulente hvirvler. For det andet er turbulens kaotiske transiente fluktuationer, og eftersom simuleringerne er øjebliksbilleder, bliver disse fluktuationer ikke opfanget. Til beregning af turbulensen er en K-epsilon model blevet anvendt.

11 VINDANALYS MED CFD RESULTATER I resultaterne vises den relativ hastighed U rel der er den lokale vindhastighed normaliseret med en reference hastighed på 5m/s. Derved viser resultaterne områder, hvor der forekommer acceleration eller sænkning af vindhastigheden og giver et billede af vindkomforten. Dette afsnit viser resultaterne fra vindsimuleringerne i form af konturplots af den relative vindhastighed U rel i 2 m højde over terræn. U rel vises på en skala fra 0 til 1,2 hvor røde områder indikerer områder hvor vinden acceleres og de blå områder, hvor der opstår læzoner. Der vises også strømlinjer for udvalgte vindretninger og placeringer for at illustrere problemområderne, der kan opstå. Resultaterne i de efterfølgende figurer er vist for alle vindretninger samlet. Konturplotne indeholder den maksimale værdi af U rel for alle vindretningerne. Figurerne viser derfor den værste vind situation der opstår lokalt i alle områder, og man skal være opmærksom på at det ikke er for den samme vindretning. For at se hvordan vindfeltet ser ud for de individuelle undersøgte vindretninger henvises der til Bilag A og Bilag B for henholdsvis området mod nord og området vest for stationen. Her vises U rel for de 12 vindretninger separat. 5.1 Område mod nord I Figur 6-1 vises den relative vindhastighed, U rel, i 2 m over terræn i det nye bebyggelsesområde mod nord. I Figur 6-2 vises U rel i desuden i en højde på 2 m over bygningskarréerne for at visualizere vindforholdene inde i bygningernes gårdområder. Af Figur 6-1 ses der, at der skabes accelerationer af vinden i passagerne mellem de nye bygninger, når vinden rammer bygningsfronten og presses ind i mellem bygningerne. I områder mellem bygningerne aftager vinden igen, og der opstår områder med læ. På Figur 6-2 ses der, at der opstår læ for vinden i de fleste bygningsgårde. Dette er et resultat af, at bygningerne har de højeste facader op i mod vinden. U rel for de enkelte undersøgte vindretninger ses af Figur 9-1 i bilag A, hvor der kan ses hvilke vindretninger, der giver størst bidrag til accelerationerne mellem bygningerne. Acceleration af vinden mellem bygningerne og læområder i bygningernes gårde er illustreret med strømlinjer på Figur 6-3. På Figur 6-4 ses strømlinjer for vind fra syd-sydvest. Disse illustrerer, hvordan vinden brydes op af bygningerne sydvest for det nye bebyggelsesområde, og derved er vindhastighederne reduceret, når de når ind i området. Acceleration mellem bygninger Læ områder inde imellem bygningerne Figur 6-1. Max U rel for alle undersøgte vindretninger i en højde af 2m over terræn.

12 VINDANALYS MED CFD 11 Figur 6-2. Max U rel for alle undersøgte vindretninger i en højde 2m over karréerne og deres gårde. Figur 6-3. Vind fra nord-nordøst. Strømlinjerne viser, hvordan vinden accelerer, når den rammer bygningsfronten og skal ind igennem indsnævringerne mellem bygningerne (figur til venstre). Når bygningen er højest op imod vinden, vil vinden passere hen over bygningens gård og derved ikke skabe dårlige vindforhold der (figur til højre). Figur 6-4. Vind fra syd-sydvest. Strømlinjerne viser, hvordan vinden bliver brudt op af bygninger, der ligger sydvest for det nye område mod nord. Derved er vindhastighederne reduceret, når de når området mod nord.

13 VINDANALYS MED CFD Område mod vest for stationen Figur 6-5 viser den relative vindhastighed, U rel, i 2 m højde over terræn i området vest for stationen. Til venstre vises U rel over terrænet og på figuren til højre vises U rel i 2 m højde over bygningerne for at visualizere plateauet omkring de nye bygninger og gårdområder. På figuren til venstre ses hjørneeffekter, hvor vinden accelerer ved hjørnerne af nogle af de fritstående bygninger. På figuren til højre ses de områder, hvor vinden accelereres mellem bygningerne i det nye område. Dette sker, når vinden passerer over et lavere bebygget område opstrøms for de nye, høje bygninger og skal presses rundt omkring de bygningerne. U rel for de enkelte undersøgte vindretninger ses af Figur 10-1 i bilag B, hvor der kan ses hvilke vindretninger, der giver størst bidrag til accelerationerne mellem bygningerne. Figur 6-6, Figur 6-7 og Figur 6-8 viser strømlinjer for hhv. vind fra nord-nordøst og fra vest. Når vinden kommer fra nord-nordøst strømmer den ned med langs det åbne område over togbanen og rammer de nordlige facader af de høje nybygninger. Derved vil vinden blive dirigeret ned i området mellem bygningerne, som illustreret på Figur 6-6. Når vinden derimod kommer fra vest, accelerer den imellem bygningerne, som illustreret med strømlinjer på Figur 6-7 og Figur 6-8. Figur 6-5. Max U rel for alle undersøgte vindretninger i en højde af 2m over terræn ved området vest for stationen.

14 VINDANALYS MED CFD 13 Figur 6-6. Vind fra vest. Vinden strømmer over det relativ lave område opstrøms for de høje bygninger og accelerer, når den skal ind igennem indsnævringerne mellem de høje bygninger. Figur 6-7. Vind fra vest. Der ses, hvordan vinden rammer den høje bygningsfacade og bliver dirigeret nedad til gadeniveau og rundt omkring bygningen. Dette skaber acceleration af vinden omkring bygningshjørnerne. Figur 6-8. Vind fra nord-nordøst. Strømlinjer der viser, hvordan vinden fanges af den nordlige facade af den høje bygning og bliver dirigeret ned i gadeniveau.

15 VINDANALYS MED CFD KONKLUSION I forbindelse med udvikling af nye bebyggelses områder i Ski er vindmiljøet omkring to planlagte områder undersøgt med CFD. I beregningerne ses der på 12 vindretninger og en vind hastighed. Resultaterne viser den relative vindhastighed der er den lokale vindhastighed normaliseret med vindhastigheden i det fri. Resultaterne giver derfor et billede af vindkomforten i området hvor zoner med acceleration eller reducering af vindhastigheden kan identificeres. Resultater sammenholdes ikke med statiske data for vindretningshyppighed og styrke og giver derfor ikke oplysninger omkring den årlige overskridelse af vindkomfort og sikkerheds kriterier. I rapporten vises vindroser og vindstatistik for to målestationer i Oslo. Disse viser, at de mest frekvente vindretninger er nord-nordøst, syd-sydvest og syd. Selvom målestationerne er placeret et stykke nord for Ski, indikerer de hvilke vindretninger er de mest hyppige i Ski. Disse vindretninger er de vigtigste, når resultaterne betragtes. I resultaterne ses der på hhv. det planlagte nordlige område og området vest for stationen. Det nordlige område er opbygget af blokke, hvor der er gårde i midten, mens området vest for stationen består af høje enkeltstående bygninger. I resultaterne vises den relative vindhastighed U rel som kontur plot i et horisontalt plan 2 m over terræn og over gårdhaverne. I resultaterne vises den maksimale U rel for alle de undersøgte vindretninger. For de individuelle vindretninger henvises der til Bilag A og Bilag B. Ud over konturplottene vises der strømlinjer af udvalgte vindretninger og områder for at illustrere problemområder bedre. I det nordlige område er blokkene lidt højere end den omkringliggende bebyggelse mod nord og øst. Derfor bliver vinden kanaliseret ind i mellem boligblokkene og accelererer, når den rammer deres facader og skal rundt om hjørnerne. Dette er især gældende når vinden kommer fra nordlige og østlige retninger. Når den kommer fra sydlige og vestlige retninger, bliver den brudt op af bygningerne mod sydvest, inden den når det nordlige område, og derved er vindhastighederne i området lavere. Imellem bygningerne og i gårdene fås der lavere vindhastigheder. Gårdene i bygningerne mod nord er beskyttet mod vinden, da blokkene har deres højeste facader op imod vinden. Derved bliver vinden ledt op over gårdene, når den rammer blokkenes facader. Området vest for stationen består af enkeltstående bygninger, der er en del højere end den omkringliggende bebyggelse. Vinden bliver derfor fanget af de høje bygningsfacader og dirigeret ned i gadeniveau. Områder omkring bygningerne er derfor mere udsat her for høje vindhastigheder end det tidligere nævnte område mod nord. 7. REFERENCER B. Blocken, J. P. (2009). Pedestrian wind comfort around a large football stadium in an urban environment: CFD simulation, validation and application of the new Dutch wind nuisance standard. Journal of Wind Engineering and Industrial Aerodynamics, Egon Bjerregaard, F. N. (1981). Vindmiljø omkring bygninger. SBI-anvisning 128. Statens Byggeforskningsinstitut.

16 VINDANALYS MED CFD BILAG A U REL I OMRÅDET MOD NORD Ø (90 ) ØNØ (60 ) NNØ (30 ) N (0 )

17 VINDANALYS MED CFD 16 SSV (210 ) S (180 ) SSØ (150 ) ØSØ (120 )

18 VINDANALYS MED CFD 17 NNV (330 ) VNV (300 ) V (270 ) VSV (240 ) Figur 9-1. U rel vist separat for alle undersøgte vindretninger i en højde af 2m over terræn.

19 VINDANALYS MED CFD BILAG B U REL I OMRÅDET VEST FOR STATIONEN ØNØ (60 ), Ø (90 ) N (0 ), NNØ (30 )

20 VINDANALYS MED CFD 19 S (180 ), SSV (210 ) ØSØ (120 ), SSØ (150 )

21 VINDANALYS MED CFD 20 VNV (300 ), NNV (330 ) VSV (240 ), V (270 ) Figur U rel vist separat for alle undersøgte vindretninger i en højde af 2m over terræn.

22 Feil! Fant ikke referansekilden.

NOTAT. 1. Lokale vindforhold

NOTAT. 1. Lokale vindforhold NOTAT Projekt Vindmiljø vurdering Holstebro Centrum Notat nr. 01 Dato 2016-04-08 Fra Christian Matthes Nørgaard, CHMN Det nye Citycenter i Holstebro planlægges etableret på en eksisterende parkeringsplads

Læs mere

1. Vindklimavurdering for kommende boligområde i Haga vest i Sola, Norge

1. Vindklimavurdering for kommende boligområde i Haga vest i Sola, Norge N O TAT Projekt Vindklimavurdering for kommende boligområde i Haga vest i Sola, Norge Kunde ØsterHus tomter AS Notat nr. 1 Dato 2014-02-17 Til Marianne Berge Fra Nina Gall Jørgensen 1. Vindklimavurdering

Læs mere

NOTAT. 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde på Midtfjell

NOTAT. 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde på Midtfjell NOTAT Projekt Vindklimavurdering for kommende boligområde på Kunde Gjesdal Kommune Notat nr. 1 Dato 2014-03-25 Til Fra Marianne Berge Nina Gall Jørgensen 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde

Læs mere

VINDMILJØ VED KUA CFD ANALYSE AF VIND- KOMFORT OG VINDSIK- KERHED

VINDMILJØ VED KUA CFD ANALYSE AF VIND- KOMFORT OG VINDSIK- KERHED Til Jørn Lindinger, Arkitema, Ninna Borre, Universitets- og Bygningsstyrelsen Dokumenttype Rapport Dato Juli, 2011 VINDMILJØ VED KUA CFD ANALYSE AF VIND- KOMFORT OG VINDSIK- KERHED VINDMILJØ VED KUA CFD

Læs mere

MARTS 2018 HENT AS QUALITY HOTEL BODØ - VINDFORHOLD

MARTS 2018 HENT AS QUALITY HOTEL BODØ - VINDFORHOLD MARTS 2018 HENT AS QUALITY HOTEL BODØ - VINDFORHOLD ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2018 HENT AS QUALITY HOTEL BODØ - VINDFORHOLD

Læs mere

Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 7 DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) FAX: (+45)

Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 7 DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) FAX: (+45) Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 7 DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) 33 25 38 38 FAX: (+45) 33 25 38 39 WWW.SOHANSEN.DK Bilag 8. WIND ENGINEERING FLUID DYNAMICS VINDMILJØ VED JAGTVEJ 171 Vindtunnelforsøg

Læs mere

JANUAR 2018 AARHUS KOMMUNE VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS

JANUAR 2018 AARHUS KOMMUNE VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS JANUAR 2018 AARHUS KOMMUNE VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2018 AARHUS KOMMUNE VINDVURDERING

Læs mere

VINDMILJØ VED AXELTORV 2 Vindtunnelforsøg og analyser. Udført for: ProCon Danmark ApS Revision 1, August 2012

VINDMILJØ VED AXELTORV 2 Vindtunnelforsøg og analyser. Udført for: ProCon Danmark ApS Revision 1, August 2012 Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 5C DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) 33 25 38 38 FAX: (+45) 33 25 38 39 WWW.SOHANSEN.DK BILAG 6 WIND ENGINEERING FLUID DYNAMICS VINDMILJØ VED AXELTORV 2 Vindtunnelforsøg

Læs mere

Måling af turbulent strømning

Måling af turbulent strømning Måling af turbulent strømning Formål Formålet med at måle hastighedsprofiler og fluktuationer i en turbulent strømning er at opnå et tilstrækkeligt kalibreringsgrundlag til modellering af turbulent strømning

Læs mere

VINDANALYSE. Til: Elf Development September 2014 Irma-byen

VINDANALYSE. Til: Elf Development September 2014 Irma-byen VINDANALYSE Til: Elf Development September 2014 Irma-byen Revision 04 (2014.11.05) Dato 2014.07.15 Udarbejdet af Vind-vind ApS Per Jørgen Jørgensen Administrerende direktør, cand.scient. (phys.) Leika

Læs mere

Aalborg Universitet. Analyse af vindklima ved Navitas Park Rasmussen, Michael Robdrup; Lauridsen, Thomas Bank. Publication date: 2010

Aalborg Universitet. Analyse af vindklima ved Navitas Park Rasmussen, Michael Robdrup; Lauridsen, Thomas Bank. Publication date: 2010 Aalborg Universitet Analyse af vindklima ved Navitas Park Rasmussen, Michael Robdrup; Lauridsen, Thomas Bank Publication date: 2010 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication from Aalborg

Læs mere

Vindmiljø - Lindholm Brygge Desktop Studie LB Katedralen, DAC Aps FORCE 109-26747 / Rev. C

Vindmiljø - Lindholm Brygge Desktop Studie LB Katedralen, DAC Aps FORCE 109-26747 / Rev. C Vindmiljø - Desktop Studie FORCE 109-26747 / Rev. C i TABLE OF CONTENTS: PAGE: 1. INTRODUKTION...1 2. RESUME OG KONKLUSIONER...2 2.1 Grundlæggende Antagelser...2 2.2 Samlet Vurdering...2 2.3 Vindmiljøkort...4

Læs mere

VINDANALYSE. Til: Frederikshavn Kommune August 2018 Gågaden i Frederikshavn

VINDANALYSE. Til: Frederikshavn Kommune August 2018 Gågaden i Frederikshavn VINDANALYSE Til: Frederikshavn Kommune August 2018 Gågaden i Frederikshavn 1 Revision 00 Dato 06.08.2018 Vind-vind ApS Udarbejdet af Per Jørgen Jørgensen Administrerende direktør, cand.scient. (phys.)

Læs mere

Studieboliger Møllevangs Allé - Vindmiljøvurdering

Studieboliger Møllevangs Allé - Vindmiljøvurdering Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 5C DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) 33 25 38 38 WWW.SOHANSEN.DK WIND ENGINEERING FLUID DYNAMICS Studieboliger Møllevangs Allé - Vindmiljøvurdering Formålet

Læs mere

Til: Phoam Studio Marts 2018 Kanalgaden 3, Albertslund

Til: Phoam Studio Marts 2018 Kanalgaden 3, Albertslund NOTAT 01 Til: Phoam Studio Marts 2018 Kanalgaden 3, Albertslund Revision 01 (01.06.2018) Dato 12.03.2018 Vind-vind ApS Udarbejdet af Per Jørgen Jørgensen Administrerende direktør, cand.scient. (phys.)

Læs mere

APRIL 2012 PROCON DANMARK APS VINDSIMULERINGER AXELTORV 2

APRIL 2012 PROCON DANMARK APS VINDSIMULERINGER AXELTORV 2 APRIL 2012 PROCON DANMARK APS VINDSIMULERINGER AXELTORV 2 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2012 PROCON DANMARK APS VINDSIMULERINGER

Læs mere

Pakhus Vindklimaundersøgelse ISSN X. DCE Technical Report No Michael R. Rasmussen Stina Holm Jensen

Pakhus Vindklimaundersøgelse ISSN X. DCE Technical Report No Michael R. Rasmussen Stina Holm Jensen Pakhus 2013 Vindklimaundersøgelse Michael R. Rasmussen Stina Holm Jensen ISSN 1901 726X DCE Technical Report No. 158 Aalborg Universitet Institut for Byggeri og Anlæg Vand og jord DCE Technical Report

Læs mere

Aalborg Universitet. Analyse vindklima ved Havnehusene Rasmussen, Michael Robdrup; Ratkovich, Nicolas Rios. Publication date: 2012

Aalborg Universitet. Analyse vindklima ved Havnehusene Rasmussen, Michael Robdrup; Ratkovich, Nicolas Rios. Publication date: 2012 Aalborg Universitet Analyse vindklima ved Havnehusene Rasmussen, Michael Robdrup; Ratkovich, Nicolas Rios Publication date: 2012 Document Version Forlagets udgivne version Link to publication from Aalborg

Læs mere

Lergravsvej. Bilag 2. Forslag til lokalplan i supplerende høring. Supplerende høring fra den 7. marts til den 24. marts 2014

Lergravsvej. Bilag 2. Forslag til lokalplan i supplerende høring. Supplerende høring fra den 7. marts til den 24. marts 2014 Forslag til lokalplan i supplerende høring Bilag 2 I denne pjece kan du læse om ændring af det projekt, der ligger til grund for det tidligere offentliggjorte lokalplanforslag, og om dine muligheder for

Læs mere

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger)

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger) RAPPORT vedr. Qaqortoq Lufthavn Turbulensforholdenes indvirkning på den vejrbetingede regularitet ISSORTARFIMMUT 13 P.O.BOX 1024 3900 NUUK (+299) 34 37 00 INUPLAN@INUPLAN.GL WWW.INUPLAN.GL d. 28.11.2014

Læs mere

Aalborg Universitet. Tillægsrapport til analyse vindklima ved Havnehusene Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk. Publication date: 2014

Aalborg Universitet. Tillægsrapport til analyse vindklima ved Havnehusene Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk. Publication date: 2014 Aalborg Universitet Tillægsrapport til analyse vindklima ved Havnehusene Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk Publication date: 2014 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication

Læs mere

Aalborg Universitet. Kathrinebjerg Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk. Publication date: 2016

Aalborg Universitet. Kathrinebjerg Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk. Publication date: 2016 Aalborg Universitet Kathrinebjerg Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk Publication date: 2016 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication from Aalborg University Citation

Læs mere

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm MEMO To Mio Schrøder Planenergi, Århus 10 July 2017 Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm Dette notat er at betragte som et tillæg til rapporten

Læs mere

VIBORG KOMMUNE SKYGGE- OG VINDSTUDIER FOR DOMKIRKEKVARTERET

VIBORG KOMMUNE SKYGGE- OG VINDSTUDIER FOR DOMKIRKEKVARTERET SKYGGE- OG VINDSTUDIER FOR DOMKIRKEKVARTERET 2 3 INDHOLD 5 BAGGRUND 7 SOL- OG SKYYGESTUDIE 11 VINDSTUDIE 4 5 BAGGRUND Viborg Kommune ønsker at omdanne Domkirkekvarteret, så der skabes et mere sammenhængende

Læs mere

Badevandsprofil Skanse Tværvej

Badevandsprofil Skanse Tværvej Badevandsprofil Skanse Tværvej Klassifikation 2016 - Udmærket Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

10. Læforhold omkring en nedbørmåler

10. Læforhold omkring en nedbørmåler 10. Læforhold omkring en nedbørmåler Nedbør er en af de vanskeligste meteorologiske variable at måle. Der er en række fejlkilder, hvoraf den største er vindeffekten, der hidrører fra vindens påvirkning

Læs mere

Badevandsprofil Gudmindrup Lyng

Badevandsprofil Gudmindrup Lyng Badevandsprofil Gudmindrup Lyng Klassifikation 2018 - Udmærket Odsherred Kommune Center for Miljø og Teknik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

BRUG AF CFD-BEREGNINGER VED OVERLØB HVORFOR OG HVORNÅR?

BRUG AF CFD-BEREGNINGER VED OVERLØB HVORFOR OG HVORNÅR? BRUG AF CFD-BEREGNINGER VED OVERLØB HVORFOR OG HVORNÅR? HVEM ER VI? Christian Matthes Nørgaard Senior CFD specialist, Risk and Safety Henrik Sønderup Chefrådgiver, Climate Adaptation and Green Infrastructure

Læs mere

Badevandsprofil Lumsås Sønderstrand

Badevandsprofil Lumsås Sønderstrand Badevandsprofil Lumsås Sønderstrand Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

BADEVANDSPROFIL O5 RESLE STRAND

BADEVANDSPROFIL O5 RESLE STRAND BADEVANDSPROFIL O5 RESLE STRAND GULDBORGSUND KOMMUNE JUNI 2015 SIDE 2/7 Ansvarlig myndighed: Guldborgsund Kommune Teknik og Miljø Parkvej 37 4800 Nykøbing F Tlf.: 54 73 10 00 (mandag-onsdag 9-15; torsdag

Læs mere

Hvornår kan man anvende zone-modellering og hvornår skal der bruges CFD til brandsimulering i forbindelse med funktionsbaserede brandkrav

Hvornår kan man anvende zone-modellering og hvornår skal der bruges CFD til brandsimulering i forbindelse med funktionsbaserede brandkrav Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Hvornår kan man anvende zone-modellering og hvornår skal der bruges CFD til brandsimulering i forbindelse med funktionsbaserede brandkrav Erhvervsforsker, Civilingeniør

Læs mere

Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist.

Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist. Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist. Forudsætninger: funktioner (matematik) og primære vindsystemer

Læs mere

Badevandsprofil Abildøre Strand øst

Badevandsprofil Abildøre Strand øst Badevandsprofil Abildøre Strand øst Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Gudmindrup Lyng

Badevandsprofil Gudmindrup Lyng Badevandsprofil Gudmindrup Lyng Klassifikation 2016 - Udmærket Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Gudmindrup Lyng

Badevandsprofil Gudmindrup Lyng Badevandsprofil Gudmindrup Lyng Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Sanddobberne

Badevandsprofil Sanddobberne Badevandsprofil Sanddobberne Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Sanddobberne

Badevandsprofil Sanddobberne Badevandsprofil Sanddobberne Klassifikation 2018 God Odsherred Kommune Center for Miljø og Teknik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Veddinge Strand

Badevandsprofil Veddinge Strand Badevandsprofil Veddinge Strand Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Abildøre Strand øst

Badevandsprofil Abildøre Strand øst Badevandsprofil Abildøre Strand øst Klassifikation 2016 - Udmærket Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Strandhuse

Badevandsprofil Strandhuse Badevandsprofil Strandhuse Klassifikation 2018 - GOD Odsherred Kommune Center for Miljø og Teknik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Bilag 3 - Notat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan

Bilag 3 - Notat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan KØBEHAVS KOMMUE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning OTAT Bilag 3 - otat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan Med notatet beskrives i tegninger og diagrammer

Læs mere

Badevandsprofil Yderby lyng Hyldebo Strandvej

Badevandsprofil Yderby lyng Hyldebo Strandvej Badevandsprofil Yderby lyng Hyldebo Strandvej Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

Badevandsprofil Hønsinge Lyng

Badevandsprofil Hønsinge Lyng Badevandsprofil Hønsinge Lyng Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Unnerød Huse

Badevandsprofil Unnerød Huse Badevandsprofil Unnerød Huse Klassifikation 2018 - Udmærket Odsherred Kommune Center for Miljø og Natur Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Burvænget

Badevandsprofil Burvænget Badevandsprofil Burvænget Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat Danmark

Læs mere

Badevandsprofil Ordrup strand Blå flag station

Badevandsprofil Ordrup strand Blå flag station Badevandsprofil Ordrup strand Blå flag station Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

Badevandsprofil Sanddobberne

Badevandsprofil Sanddobberne Badevandsprofil Sanddobberne Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Unnerød Huse

Badevandsprofil Unnerød Huse Badevandsprofil Unnerød Huse Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Høve Off. Strand

Badevandsprofil Høve Off. Strand Badevandsprofil Høve Off. Strand Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Telegrafvejen

Badevandsprofil Telegrafvejen Badevandsprofil Telegrafvejen Klassifikation 2018 - Udmærket Odsherred Kommune Center for Miljø og Teknik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Telegrafvejen

Badevandsprofil Telegrafvejen Badevandsprofil Telegrafvejen Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Vraget

Badevandsprofil Vraget Badevandsprofil Vraget Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat Danmark

Læs mere

Badevandsprofil Yderby lyng Strandvejen

Badevandsprofil Yderby lyng Strandvejen Badevandsprofil Yderby lyng Strandvejen Klassifikation 2018 - Udmærket Odsherred Kommune Center for Miljø og Teknik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

Badevandsprofil Restaurant Kattegat

Badevandsprofil Restaurant Kattegat Badevandsprofil Restaurant Kattegat Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Yderby lyng Strandvejen

Badevandsprofil Yderby lyng Strandvejen Badevandsprofil Yderby lyng Strandvejen Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde

Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

Badevandsprofil Plejeruphuse

Badevandsprofil Plejeruphuse Badevandsprofil Plejeruphuse Klassifikation 2018 - Udmærket Odsherred Kommune Center for Miljø og Teknik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde

Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde Klassifikation 2016 - Udmærket Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

CPS ENGINEERING - BEREGNINGER COMPETENT AND RELIABLE ENGINEERING

CPS ENGINEERING - BEREGNINGER COMPETENT AND RELIABLE ENGINEERING CPS ENGINEERING - BEREGNINGER COMPETENT AND RELIABLE ENGINEERING AVANCEREDE BEREGNINGER OG ANALYSER Hos CPS Engineering tilbyder vi Computational Fluid Dynamics (CFD) og avancerede analyser inden for simulering

Læs mere

Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde

Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde Badevandsprofil Østervang Sjællands Odde Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

Badevandsprofil Høve strand ved skoven

Badevandsprofil Høve strand ved skoven Badevandsprofil Høve strand ved skoven Klassifikation - Tilfredsstillende Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

Badevandsprofil Stranden v. Lynghusvej

Badevandsprofil Stranden v. Lynghusvej Badevandsprofil Stranden v. Lynghusvej Klassifikation 2016 - Udmærket Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk

Læs mere

Badevandsprofil Strandlyvej

Badevandsprofil Strandlyvej Badevandsprofil Strandlyvej Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Flow efter rørbøjninger med dimensionsovergange

Flow efter rørbøjninger med dimensionsovergange Flow efter rørbøjninger med dimensionsovergange Flowcenter Danmark har gennemført numeriske beregninger på flowstrømning i rør. Beregningerne undersøger effekten af dimensionsændringer på rørføringen igennem

Læs mere

NOTAT. Københavns Kommune. Parkeringshuset i Helsinkigade i Århusgadekvarteret

NOTAT. Københavns Kommune. Parkeringshuset i Helsinkigade i Århusgadekvarteret NOTAT Til: Fra: Emne: Københavns Kommune By & Havn Parkeringshuset i Helsinkigade i Århusgadekvarteret Baggrund Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 16. marts 2015 dispensationsanmodningen fra By og Havn

Læs mere

Musvågetræk ved Falsterbo i perioden Årligt gennemsnit (13693 de seneste 10 år)

Musvågetræk ved Falsterbo i perioden Årligt gennemsnit (13693 de seneste 10 år) Løbende 10 års gennemsnit Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Musvågetræk ved Falsterbo i perioden 1973-2016 Årligt gennemsnit 11922 (13693 de seneste 10 år) 23512 10635 17165 5877 7958 13693 8985 7568 10555

Læs mere

Badevandsprofil Strandlyvej

Badevandsprofil Strandlyvej Badevandsprofil Strandlyvej Klassifikation 2016 - Udmærket Odsherred Kommune Center for Miljø og Teknik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

BADEVANDSPROFIL L7 ORE STRAND

BADEVANDSPROFIL L7 ORE STRAND BADEVANDSPROFIL L7 ORE STRAND GULDBORGSUND KOMMUNE JUNI 2015 SIDE 2/7 Ansvarlig myndighed: Guldborgsund Kommune Teknik og Miljø Parkvej 37 4800 Nykøbing F Tlf.: 54 73 10 00 (mandag-onsdag 9-15; torsdag

Læs mere

Øvre rand ilt. Den målte variation, er antaget at være gældende på randen i en given periode før og efter målingerne er foretaget.

Øvre rand ilt. Den målte variation, er antaget at være gældende på randen i en given periode før og efter målingerne er foretaget. MIKE 11 model til beskrivelse af iltvariation i Østerå Formål Formålet med denne model er at blive i stand til at beskrive den naturlige iltvariation over døgnet i Østerå. Til beskrivelse af denne er der

Læs mere

Bilag 3 - Notat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan

Bilag 3 - Notat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan KØBEHAVS KOMMUE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning OTAT Bilag 3 - otat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan Med notatet beskrives i tegninger og diagrammer

Læs mere

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé Blue Reef Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé Skov og Naturstyrelsen Dansk resumé 060707 Agern Allé 5 2970 Hørsholm Blue Reef BLUEREEF Tlf: 4516 9200 Fax: 4516 9292 dhi@dhigroup.com www.dhigroup.com

Læs mere

Badevandsprofil Orø Strand

Badevandsprofil Orø Strand Badevandsprofil Orø Strand Ansvarlig myndighed: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk Tlf.: 72 36 36 36 E-mail: holb@holb.dk Hjemmeside: www.holbaek.dk Medlemsstat Danmark Kommune Holbæk Kommune DKBW

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

Hejlsminde Bro- og Bådelaug. Numerisk modellering af strømforhold og vurdering af sedimenttransport.

Hejlsminde Bro- og Bådelaug. Numerisk modellering af strømforhold og vurdering af sedimenttransport. . Numerisk modellering af strømforhold og vurdering af sedimenttransport. November 2011 Udgivelsesdato : 11. november 2011 Projekt : 23.0820.01 Udarbejdet : Mette Würtz Nielsen Kontrolleret : Claus Michael

Læs mere

Badevandsprofil Egenæsvej

Badevandsprofil Egenæsvej Badevandsprofil Egenæsvej Klassifikation - God Odsherred Kommune Center for Miljø og Teknik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat Danmark

Læs mere

Analyse af vindkomfort og sikkerhed omkring Boliger, Centralværkstedet, Århus Rasmussen, Michael Robdrup

Analyse af vindkomfort og sikkerhed omkring Boliger, Centralværkstedet, Århus Rasmussen, Michael Robdrup Aalborg Universitet Analyse af vindkomfort og sikkerhed omkring Boliger, Centralværkstedet, Århus Rasmussen, Michael Robdrup Publication date: 2006 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication

Læs mere

BADEVANDSPROFIL M4 GEDSER NORD

BADEVANDSPROFIL M4 GEDSER NORD BADEVANDSPROFIL M4 GEDSER NORD GULDBORGSUND KOMMUNE JUNI 2015 SIDE 2/7 Ansvarlig myndighed: Guldborgsund Kommune Teknik og Miljø Parkvej 37 4800 Nykøbing F Tlf.: 54 73 10 00 (mandag-onsdag 9-15; torsdag

Læs mere

Bilag 1. Indholdsfortegnelse. Vurdering af hydrauliske forhold for. Lokalplan 307. Gentofte Kommune. 1 Introduktion

Bilag 1. Indholdsfortegnelse. Vurdering af hydrauliske forhold for. Lokalplan 307. Gentofte Kommune. 1 Introduktion Bilag 1 Gentofte Kommune Vurdering af hydrauliske forhold for Lokalplan 307 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Introduktion

Læs mere

Badevandsprofil Nordstrandsvej

Badevandsprofil Nordstrandsvej Badevandsprofil Nordstrandsvej Ansvarlig myndighed: Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Rådhusvej 75 4540 Fårevejle Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

file://c:\documents and Settings\beklk\Lokale indstillinger\temp\notes44cf09\~web...

file://c:\documents and Settings\beklk\Lokale indstillinger\temp\notes44cf09\~web... file://c:\documents and Settings\beklk\Lokale indstillinger\temp\notes44cf09\~web... Page 1 of 1 22-01-2013 Vindmøller i nyt område cob Sehested til: beklk 06-01-2013 20:09 Vis detaljer Historik: Beskeden

Læs mere

Badevandsprofil Nordstrandsvej

Badevandsprofil Nordstrandsvej Badevandsprofil Nordstrandsvej Klassifikation 2016 - Udmærket Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Badevandsprofil Klintsø Stranden

Badevandsprofil Klintsø Stranden Badevandsprofil Klintsø Stranden Klassifikation 2016 - Udmærket Odsherred Kommune Natur, Miljø og Trafik Nyvej 22 4573 Højby Tlf: 59 66 60 08 E-mail: vand@odsherred.dk Hjemmeside: www.odsherred.dk Medlemsstat

Læs mere

Fordele og faldgruber ved anvendelse af CFD til brandtekniske beregninger

Fordele og faldgruber ved anvendelse af CFD til brandtekniske beregninger Fordele og faldgruber ved anvendelse af CFD til brandtekniske beregninger Jörgen Carlsson,, FOI i, jorgen.carlsson@foi.se Bjarne Husted, DBI ii og LTH iii, bph@dift.dk Ulf Göransson, LTH iii, ulf.goransson@brand.lth.se

Læs mere

BADEVANDSPROFIL S6 OREBY HAVN

BADEVANDSPROFIL S6 OREBY HAVN BADEVANDSPROFIL S6 OREBY HAVN GULDBORGSUND KOMMUNE JUNI 2015 SIDE 2/7 Ansvarlig myndighed: Guldborgsund Kommune Teknik og Miljø Parkvej 37 4800 Nykøbing F Tlf.: 54 73 10 00 (mandag-onsdag 9-15; torsdag

Læs mere

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 4. juni 2014 Vores reference: 30.5227.51 Udarbejdet

Læs mere

BADEVANDSPROFIL M3 SKELBY STRAND

BADEVANDSPROFIL M3 SKELBY STRAND BADEVANDSPROFIL M3 SKELBY STRAND GULDBORGSUND KOMMUNE JUNI 2015 SIDE 2/7 Ansvarlig myndighed: Guldborgsund Kommune Teknik og Miljø Parkvej 37 4800 Nykøbing F Tlf.: 54 73 10 00 (mandag-onsdag 9-15; torsdag

Læs mere

WindPRO version Sep SHADOW - Hovedresultat. Beregning: Udendørsareal eksisterende møller nov 2014 Forudsætninger for skyggeberegning

WindPRO version Sep SHADOW - Hovedresultat. Beregning: Udendørsareal eksisterende møller nov 2014 Forudsætninger for skyggeberegning SHADOW - Hovedresultat Forudsætninger for skyggeberegning Maksimal afstand for påvirkning Medtag kun hvis mere end 20 % af solen er dækket af vingen Se venligst mølletabellen Minimum solhøjde over horisont

Læs mere

Aalborg Universitet. Analyse af vindforhold omkring Isbjerget og Fantomet Rasmussen, Michael Robdrup. Publication date: 2008

Aalborg Universitet. Analyse af vindforhold omkring Isbjerget og Fantomet Rasmussen, Michael Robdrup. Publication date: 2008 Aalborg Universitet Analyse af vindforhold omkring Isbjerget og Fantomet Rasmussen, Michael Robdrup Publication date: 2008 Document Version Forlagets udgivne version Link to publication from Aalborg University

Læs mere

KODE OG KOMPAS AKTIVITET

KODE OG KOMPAS AKTIVITET KODE OG KOMPAS AKTIVITET KODE OG KOMPAS AKTIVITET Nedenfor er beskrevet delaktiviteterne. I opbygningen af aktiviteterne er der lagt vægt på følgende forhold: 1. Opgaverne skal løses samlet. Det vil sige,

Læs mere

REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY

REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY KVITSØY KOMMUNE REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Opsætning af MIKE 3 model

Opsætning af MIKE 3 model 11 Kapitel Opsætning af MIKE 3 model I dette kapitel introduceres MIKE 3 modellen for Hjarbæk Fjord, samt data der anvendes i modellen. Desuden præsenteres kalibrering og validering foretaget i bilag G.

Læs mere

C Model til konsekvensberegninger

C Model til konsekvensberegninger C Model til konsekvensberegninger C MODEL TIL KONSEKVENSBEREGNINGER FORMÅL C. INPUT C.. Væskeudslip 2 C..2 Gasudslip 3 C..3 Vurdering af omgivelsen 4 C.2 BEREGNINGSMETODEN 6 C.3 VÆSKEUDSLIP 6 C.3. Effektiv

Læs mere

Vind. Forsøg : Vindenergy 1/12

Vind. Forsøg : Vindenergy 1/12 Vind Af Forsøg : Vindenergy 1/12 Indholdsfortegnelse 1. Generelle facts om vind og vindenergi... 3 Hvilken retning kommer vinden fra?... 3 2. Ideel placering... 5 Forsøg 1:... 7 Teoretisk bestemmelse:...

Læs mere

Stormflodsmodellering vestlig Limfjord

Stormflodsmodellering vestlig Limfjord Stormflodsmodellering vestlig Limfjord Kystdirektoratet Teknisk Note December 2011 INDLEDNING 1 INDLEDNING... 1-1 2 MODELOPSÆTNING... 2-1 2.1 Batymetrier... 2-1 3 MODELLEREDE STORMHÆNDELSER... 3-1 3.1

Læs mere

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Modtager: Attention: Kopi til: Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Christian Henriksen, Femern A/S Sag: 01-05-01B_Ad hoc support to ENV Udarbejdet af: Martin

Læs mere

BADEVANDSPROFIL T5 STUBBERUP HAVN

BADEVANDSPROFIL T5 STUBBERUP HAVN BADEVANDSPROFIL T5 STUBBERUP HAVN GULDBORGSUND KOMMUNE JUNI 2015 SIDE 2/7 Ansvarlig myndighed: Guldborgsund Kommune Teknik og Miljø Parkvej 37 4800 Nykøbing F Tlf.: 54 73 10 00 (mandag-onsdag 9-15; torsdag

Læs mere

WindPRO version Nov2013 Udskrevet/Side :54 / 1. DECIBEL-Hovedresultat. Beregningsresultater. Beregning:L4 3 V90 alm støj.

WindPRO version Nov2013 Udskrevet/Side :54 / 1. DECIBEL-Hovedresultat. Beregningsresultater. Beregning:L4 3 V90 alm støj. DECIBEL-Hovedresultat Beregning:L4 3 V90 alm støj Støjberegningsmetode: Dansk 2011 Beregning er baseret på "Bekendtgørelse nr. 1284 af 15. december 2011" fra Miljøministeriet. 28-05-2014 22:54 / 1 28-05-2014

Læs mere

Håndtering af regnvand i Nye

Håndtering af regnvand i Nye Resume: Håndtering af regnvand i Nye Grønne tage og bassiner Jasper H. Jensen (jhje08@student.aau.dk) & Carina H. B. Winther (cwinth08@student.aau.dk) I projektet fokuseres der på, hvordan lokal afledning

Læs mere

Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik

Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik Ny vejledning om måling af støj fra vejtrafik Lene Nøhr Michelsen Trafiksikkerhed og Miljø Niels Juels Gade 13 1059 København K lmi@vd.dk Hugo Lyse Nielsen Transportkontoret Strandgade 29 1410 København

Læs mere

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0

Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 NOTAT Sagsnavn: Ejby Å-projektet Sag nr.: 14-0330. Emne: Hydraulisk beregning_mike URBAN Udført/kontrol: HAA/FOE Nr.: 1 Dato: 2015-01-21 Rev.: 2.0 Baggrund og formål I forbindelse med gennemførelse af

Læs mere