JANUAR 2018 AARHUS KOMMUNE VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JANUAR 2018 AARHUS KOMMUNE VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS"

Transkript

1 JANUAR 2018 AARHUS KOMMUNE VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS

2

3 ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk JANUAR 2018 AARHUS KOMMUNE VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 02 VERSION 2.0 UDGIVELSESDATO 26. januar 2018 UDARBEJDET SAMI KONTROLLERET ALN GODKENDT TOML

4

5 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 5 INDHOLD 1 Indledning 7 2 Ikke-teknisk resumé 8 3 Sammenfatning 11 4 Baggrund og data Området Vindforhold 16 5 Vindkomfort Almindelig komfort Farlige forhold 20 6 Fremgangsmåde Model Model set-up 23 7 Resultater Vindforhold i gadeplan 25 8 Referencer 36

6

7 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 7 1 Indledning I fortsættelse af den indledende vindscreening af godsbanearealet i Aarhus, Ref. /1/, er der udført computersimuleringer af vindforholdene for godsbanearealet. I nærværende fase laves kun simuleringer for udvalgte retninger baseret på vindscreeningen. Dette notat gennemgår resultaterne af disse for bebyggelsen som den ser ud pr. medio januar, 2018, og er en opdatering af tilsvarende simuleringer fra maj 2017, Ref. /2/. Der ses primært på komfort for rekreativt (stillesiddende) ophold og for fodgængere. Fire repræsentative vindretninger er simuleret. Herved fås et bedre billede af vindforholdene end den indledende vindscreening kunne give. Det skal understreges, at4 vindretninger naturligvis ikke giver et fuldt dækkende billede, da de valgte vindretninger kun dækker ca. 40% af de forekommende vinde på årsbasis. Der vil for overblikkets skyld være nogen gentagelser af materiale allerede inkluderet i vindscreeningsnotatet. Versionshistorik: v.1.0: Simuleringer af tre vindretninger for bebyggelsen på Godsbanearealet som defineret pr. maj 2017, diskussion af resultaterne. v.2.0: Simuleringer af fire vindretninger for bebyggelsen på Godsbanearealet som defineret pr. januar 2018, diskussion af resultaterne.

8 8 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 2 Ikke-teknisk resumé For at undersøge de fremtidige vindforhold omkring de påtænkte bebyggelser på godsbanearealet, er der udarbejdet en vindvurdering (version 2.0) på baggrund af 3D CAD model pr. januar I vindvurderingen lægges hyppighederne for alle vindretninger sammen på illustrationen Figur 7.9. Overskridelser af komfortgrænsen (hotspots) Det ses, at komfortgrænsen på 1 % for stillesiddende aktivitet overskrides enkelte stedet (hotspots): Omkring vejkrydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade. Umiddelbart bag bebyggelsen vest for vejkrydset (Ringgården). Vindmiljøet på 'bagsiden' af denne bebyggelse ser i øvrigt ud til at være stærkt præget af en bagsidehvirvel dannet for vind fra SSV. Det skal bemærkes at den endelige udformning af dette byggeri endnu ikke er afklaret. Den vestlige ende af A. Hertzums Vej. Den åbne del af Godsbanearealet syd for det planlagte byggeri. Det ses samtidig at komfortgrænsen for 6 % for stående aktivitet overskrides: få steder i gaderne, samt for den vestlige ende af A. Hertzums Vej og den åbne del af Godsbanearealet syd for det planlagte byggeri. Det understreges at vind fra VSV (som ikke er blandt de fire simulerede vinde) også er relativt hyppig, og med stor sandsynlighed udviser et lignende mønster som vind fra V og SSV. Vind fra VSV vil således forstærke billedet.

9 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 9 Overskridelsens betydning Afhængigt af områdernes planlagte brug, er ovenstående resultater ikke i sig selv bekymrende, men det bemærkes, at der til de viste hyppigheder skal lægges tal for den ikke-simulerede del af året (de andre 60 %). De faktorer, som påvirker vindmiljøet, er bygningernes placering indbyrdes og i terrænet, samt udformningen af bygninger, læskærme og beplantning omkring bygningerne. Altså et samspil af flere faktorer. Overskrider hyppigheden 1 % for vindhastigheder på mindst 5,4 m/s er forholdene uacceptable for siddende aktivitet, overskrider hyppigheden 6 % er forholdene uacceptable for stående aktivitet. Det bemærkes at vindkomfort, som mange andre menneskelige faktorer, ikke en absolut størrelse; men afhængig af lokale forhold. Det kan f.eks. tænkes at beboere i områder, der generelt er blæsende (åbne landområder), er mindre følsomme for vind end beboere i relativt stille områder (byområder), ligesom temperatur spiller en stor rolle. Afværgeforanstaltninger, beplantning Det vurderes, at den beplantning, som er vist i situationsplanen, vil have en vis effekt på vindkomforten i området, men hvis vindkomforten ønskes væsentligt forbedret vurderes det ikke sandsynligt, at beplantningen er tilstrækkelig til at afbøde uheldige vindforhold som følge af placering af høje bygninger på de tre hjørner i vejkrydset Søren Frichs Vej/Carl Blochs Gade. Den påtænkte beplantning vurderes at have følgende effekt: Da vindmiljøet langs A. Hertzums Vej er stærkt påvirket af vind fra vestlig retning må det forventes, at den diffusive effekt af beplantningen vest for vil have en gavnlig virkning her. Modsat forventes beplantningen ikke at betyde det store på den åbne del af Godsbanearealet eller bag bygningen vest for krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade, da vindmiljøet her primært skyldes en bagsidehvirvel, der ikke vurderes at blive væsentlig påvirket af den viste beplantning. Beplantningen kan godt have en vis gavnlig effekt i og omkring krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade. Afværgeforanstaltninger, bygninger og gadeinventar Udeservering i forbindelse med cafeer og restauranter stiller for eksempel generelt samme krav til komfort og læ som boligens uderum. Udesæsonen er her dog betydelig længere, bl.a. på grund af udviklingen i gågadelivet i vore større byer, og strækker sig efterhånden over hele året. Mulige afværgeforanstaltninger:

10 10 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS At trække højhuse ind/op på en base kan have en markant gavnlig effekt på vindkomforten i gadeniveau. Sikre mulighed for etablering af læ-skabende byrumsinventar Etablering af yderligere afskærmende beplantning eksempelvis espalier

11 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 11 3 Sammenfatning Til brug for vurderingen af vindklimaet udførtes CFD-simuleringer af fire repræsentative forekommende vindretninger. Simuleringerne er lavet med basis i kommunens 3D bymodel og arkitektens CAD model for seneste opdatering i januar For de fire simulerede vindretninger V, VNV, SSV og S tilsammen er i Figur 3.1 vist et kort over den årlige hyppighed for overskridelse af en komfortgrænse på 5,4 m/s. Overskrider hyppigheden 1 % for vindhastigheder på mindst 5,4 m/s er forholdene uacceptable for siddende aktivitet, overskrider hyppigheden 6 % er forholdene uacceptable for stående aktivitet. Det ses, at for disse fire vinde tilsammen (svarende til ca. 40 % af et gennemsnitsår i hyppighed), overskrides komfortgrænsen på 1 % for stillesiddende aktivitet flere steder: f.eks. omkring krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade og i særdeleshed umiddelbart bag bygningen vest for krydset, hvor også komfortgrænsen på 6 % for stående aktivitet overskrides. Vindmiljøet bag denne bygning ser i øvrigt ud til at være stærkt præget af en bagsidehvirvel dannet for vind fra SSV. Komfortgrænsen for 6 % for stående aktivitet overskrides få steder i gaderne samt for den vestlige ende af A. Hertzums Vej og den åbne del af Godsbanearealet syd for det planlagte byggeri. Afhængigt af disse områders planlagte brug er disse resultater ikke i sig selv bekymrende, men det skal dog understreges, at der til de viste hyppigheder jo skal lægges tal for den ikke-simulerede del af året (de resterende 60 %). Det skal ligeledes understreges, at vind fra VSV, som også er relativt hyppig, med stor sandsynlighed udviser et lignende mønster som vind fra V og SSV, og at denne ikke-simulerede vind således vil forstærke billedet. Figur 3.2 viser det samme plot men med beplantning indtegnet. Det skal understreges, at simuleringerne IKKE er udført med træer i, men at træerne blot er lagt ind i figuren for nemmere at kunne vurdere deres potentielle effekt.

12 12 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS A Hertzums Vej Krydset Figur 3.1 Konturer over hyppighed i % af vindhastigheder over 5,4. Vind fra V+S+NNV+SSV. 1,5 m over gadeplan. Figur 3.2 Konturer over hyppighed i % af vindhastigheder over 5,4. Vind fra V+S+NNV+SSV. 1,5 m over gadeplan. Med træer tegnet ind. BEMÆRK : træerne er ikke inkluderet i simuleringerne.

13 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 13 Da vindmiljøet langs A. Hertzums Vej er stærkt påvirket af vind fra vestlig retning må det forventes, at den diffusive effekt af beplantningen vest for vil have en gavnlig virkning her. Modsat forventes beplantningen ikke at betyde det store på den åbne del af Godsbanearealet eller bag bygningen vest for krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade, da vindmiljøet her primært skyldes en bagsidehvirvel, der ikke vurderes at blive væsentlig påvirket af den viste beplantning. Beplantningen kan godt have en vis gavnlig effekt i og omkring krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade.

14 14 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 4 Baggrund og data 4.1 Området Figur 4.1 viser et satellitfoto af området. Området kan betegnes som almindelig bymæssig bebyggelse. Figur 4.1 Satellitfoto godsbanearealet. Nord opad. Fra Google Earth.

15 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 15 Figur 4.2 3D CAD model af området, set fra syd. Model pr. januar Figur 4.2 viser et billede fra 3D CAD modellen af området set fra syd. Modellen er i version 2.0 pr. januar 2018 opdateret ud fra seneste vidensniveau om eksisterende og kommende projekter på Godsbanearealerne. Figur 4.3 3D CAD model af området, set fra syd. Model pr. januar 2018 med træer inkluderet.

16 16 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Figur 4.3 viser den seneste 3D model med træer inkluderet. Der udføres ikke simuleringer med disse træer i modellen, da det øgede krav til beregningskraft og tid vil være væsentlig, og vurderes ikke på nuværende stade at bidrage tilsvarende mere til vindvurderingen. I stedet ses der på hvilken forventet effekt beplantningen vil kunne få på de simulerede vindforløb uden træer baseret på generel erfaring og viden. 4.2 Vindforhold I de følgende figurer er vist vindroser fra DMI fra den nærliggende målestation i Tirstrup (flyvepladsen) på årsbasis. Målingerne refererer til 10 min middelvinden 10 m over terræn i åbent terræn. Vindhastighederne er her angivet i klasserne under 5 m/s, mellem 5 m/s og 11 m/s og over 11 m/s. Hyppighedsfordelingen mellem retninger antages ikke at være væsentligt anderledes i Aarhus. Det ses, at vestlige vinde er meget dominerende og nordlige vinde relativt sjældne.

17 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 17 Figur 4.4 Vindrose, hele året. Fra DMI.

18 18 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Den statistiske fordeling af vindretninger og hastigheder kan beskrives ved den såkaldte Weibull-fordelig. Fordelingens tre parametre A, k og f er i European Wind Atlas bestemt for Tirstrup lufthavn, Tabel 4.1. Tabel 4.1 Estimerede Weibull-parametre for Tirstrup lufthavn, z0 = 0,03. Vindretning Middelvind A Formfaktor k Frekvens f 0 4,8 1,59 0, ,0 1,66 0, ,3 1,66 0, ,5 1,62 0, ,3 1,60 0, ,6 1,60 0, ,8 1,59 0, ,3 1,79 0, ,2 1,88 0, ,4 1,85 0, ,8 1,77 0, ,8 1,36 0,042 Med kendskab til Weibull-parametrene er det muligt mere præcist end ud fra DMI's vindroser at estimere hyppigheden af overskridelser af en bestemt vindhastighed, f.eks. U, fra en given vindretning ved brug af følgende formeludtryk: h(v > U) = f [1 [1 exp [ ( U A ) k]]] Ovenstående udtryk gælder for én vindretning, for hvilken Weibull-parametrene er kendt. Hvis vinden kommer fra forskellige vindretninger, findes den samlede hyppighed ved at summere hyppighederne fra de forskellige vindretninger.

19 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 19 5 Vindkomfort 5.1 Almindelig komfort Fodgængerkomforten vurderes ud fra Lawsons kriterier (Ref. /3/). Disse er baseret på mange års erfaring opbygget på University of Bristol. De anvendtes i let modificeret form for London Docklands. Der eksisterer også en række andre kriterier for vindkomfort i litteraturen, af grundlæggende samme tilsnit men med vekslende grad af detaljering og med andre grænseværdier, men en samlet konsensus er endnu ikke etableret. Lawsons kriterier ligger nogenlunde i midten af gruppen af kriterier, og er således hverken særligt konservative eller særligt bløde. Lawson opererer med tre niveauer: Uacceptabelt (forebyggende foranstaltninger er nødvendige) Tåleligt (man er bevidst om vinden, men finder sig i forholdene, da det ikke opleves som noget der sker særlig tit. Kræver ikke forebyggende foranstaltninger, men man kan vælge at gøre det, hvis økonomi og øvrige forhold taler for det) Acceptabelt (der føles intet ubehag). For forskellige aktivitetsniveauer defineres grænserne til tålelige og uacceptable vindforhold for fodgængere som angivet i følgende skema. Oprindeligt er disse kriterier angivet i Beaufort men er her omregnet til m/s ifølge DMI's oplysninger (derfor de skæve værdier). Skemaet bruges som følger: For rask gang fås uacceptable forhold hvis det blæser mere end 10,7 m/s i 2% af tiden (eller mere). Stillesiddende aktivitet i længere tid går fra acceptabelt til tåleligt, hvis det blæser mere end 3,3 m/s i 4% af tiden. Tåleligt (frem for acceptabelt) bruges ofte som kriterium for et givet byggeri, da tests og/eller beregninger ofte laves uden træer eller andre mindre elementer, som kan virker skærmende. Forholdene kan derfor ofte i virkeligheden være lidt bedre end målt i forsøg/beregnet.

20 20 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Tabel 5.1 Lawsons kriterier for fodgængerkomfort, Ref. /3/. Område/Aktivitet (forventet/foreskrevet) Kriterium for vindhastighed og overskridelse Beskrivelse Betegnelse Uacceptabelt Tåleligt Veje, p-arealer A 6% > 10,7 m/s 2% > 10,7 m/s Rask gang med et formål, cykling B 2% > 10,7 m/s 2% > 7,9 m/s Gang, slentren C 4% > 7,9 m/s 6% > 5,4 m/s Stående D 6% > 5,4 m/s 6% > 3,3 m/s Indgangsområder, døre E 6% > 5,4 m/s 4% > 3,3 m/s Siddende F 1% > 5,4 m/s 4% > 3,3 m/s Vindhastighederne angives som den største værdi af middelvindhastigheden og den såkaldte "Gust equivalent mean wind speed", som tager hensyn til turbulensniveauet i vinden. En relativt svag men meget turbulent vind kan godt føles ubehageligere end en stærkere men ikke særlig turbulent vind, og det tages der højde for på denne måde. "Gust equivalent mean wind speed" U eq er den største værdi af 10 min. middelvinden U 10 eller 3 sek. vindstød U g /1,85. Vindkomfort er, som mange andre menneskelige faktorer, ikke en absolut størrelse; men afhængig af lokale forhold. Det kan f.eks. tænkes at beboere i områder der generelt er blæsende (åbne landområder), er mindre følsomme for vind end beboere i relativt stille områder (byområder), ligesom temperatur spiller en stor rolle. 5.2 Farlige forhold Grænsen for hvornår vinden bliver så stærk, at der kan være fare for fodgængere og cyklister, er heller ikke entydig, da det i sagens natur afhænger af hvem man ser på: er det en voksen, stærk person, en ældre, gangbesværet person, eller en cyklist? Skal grænsen gå hvor det bliver svært at gå eller hvor man kastes omkuld? Forskellige kriterier for farlige forhold er samlet nedenfor. De fleste er baseret på observationer/praktisk erfaring, da det i sagens natur er svært at udføre kontrollerede forsøg uden at udsætte forsøgspersonerne for unødig risiko: 1 London Docklands: U middel, 1time = 15 m/s i 0,025% af tiden ("en gang årligt"), dog 20 m/s i områder for cyklister og sårbare fodgængere ikke kommer (Ref. /3/). 2 Isymov & Davenport: U vindstød = 15.2 m/s i mere end 0,02 % af tiden (årligt) (Ref. /4/). 3 Melbourne: U vindstød = 23 m/s i mere end 0,025 % af tiden ("en gang årligt") (Ref. /4/).

21 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 21 4 Bottema: U vindstød = 15 m/s farligt for ældre og gangbesværede, m/s for almindelige voksne, baseret på oversigt over flere kriterier (Ref /5/). Det anbefales, hvis ønsket at se på dette på et tidspunkt, at følge konklusionerne samlet i Bottema, Ref. /5/, dvs. farlige forhold haves ved vindstød på over 15 m/s for ældre og andre sårbare, og 20 m/s for raske voksne mennesker, optrædende mere end "en gang årligt" (0,025%).

22 22 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 6 Fremgangsmåde Vindvurderingen baseres på CFD-simuleringer. Det kommercielle CFD software Star CCM+ (version 12) bruges til formålet. CFD = Computational Fluid Dynamics. Fire typiske vindretninger analyseres, se også Tabel 6.1: Tabel 6.1 Analyserede vindretninger og tilknyttet årlig hyppighed (Tirstrup-tal). Vindretning Årlig hyppighed VNV:300 10,3 % S:180 8,5 % SSV: ,8 % V:270 15,0 % Vestenvinden er valgt, da den er langt den hyppigste vindretning i området. Vind fra vestnordvest er den næsthyppigste, og går ydermere næsten i samme retning som de gennemgående gader i området. Søndenvinden er valgt på baggrund af screeningen og for at få en vind fra en anden sektor ind også. I forhold til de første simuleringer, Ref. /2/, er desuden suppleret med vind fra sydsydvestlig retning, idet den er næsten parallel med banearealet, og vinden derfor vil kunne komme relativt uforstyrret ind mod de nye bygninger på arealet. Disse fire vindretninger repræsenterer 40,6 % af alle hændelser på årsbasis. Det skal derfor understreges, at de udførte simuleringer ikke giver et komplet billede af vindforholdene i området. Simuleringerne skal i stedet ses som et godt billede af, hvad der sker for typiske vindretninger. 6.1 Model 3D bymodellen for Aarhus dannede udgangspunkt for beregningsmodellen. Hele beregningsmodellen har størrelsen 8540 m x 6930 m x 300 m (henholdsvis østvest, nord-syd og opad). Figur 6.1 viser et udsnit af modellen, inkl. noget af det ydre område uden bygninger, som er tilføjet for at undgå numeriske randeffekter i beregningsmodellen.

23 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 23 Figur 6.1 3D-modeludsnit brugt til CFD-simuleringerne, set fra syd. 6.2 Model set-up Beregningerne er udført som tidsmidlede simuleringer af vind og turbulens. Turbulensmodellen er en k-ε model (realizable, two-layer model). Luften modelleres under antagelse af konstant densitet (1,25 kg/m 3 ), dvs. uden temperaturlagdeling. Der sættes logaritmiske profiler for vindhastighed og turbulensintensitet på svarende til terrænklasse III og med en vindhastighed på 10 m/s i 10 m højde over terræn. Det logaritmiske hastighedsprofil er angivet nedenfor. z u( z) v k ln t og z0 1 I ( z) ln z z 0 hvor k t = 0,22, v = 13 m/s samt z 0 = 0,3. Forholdet mellem vindhastigheden i 10 m højde for de to profiler, der sættes på randen af modellen, og vindhastigheden i 10 m højde i Tirstrup beregnes som U Tirstrup (z=10 m) = 1,28 U rand (z=10 m) ud fra en metode angivet i Ref. /6/.

24 24 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Det anvendte beregningsnet indeholder 10,2 millioner celler (hexaheder). Da modellen dækker så stort et område geografisk set, er nettet bygget op med et ydre område i grov opløsning og et lille område i fin opløsning. I forhold til de tidligere simuleringer beskrevet i Ref. /2/ er det lille område i fin opløsning flyttet lidt mod vest og udvidet til at inkludere alle de nye bygninger. Derfor er antallet af beregningsceller gået op fra ca. 9,2 mill. til nu 10,8 mill. Det grove net opløser ikke bygningerne i detaljer, men bygningerne heri kommer til at virke som ruhedselementer opstrøms til udviklingsområdet, så den samlede effekt af byen på vindmiljøet modelleres. Figur 6.2 viser nettet på bygningernes overflade i det fine lokalområde, udstrækningen af dette samt overgangen til yderområdet. Figur 6.2 Beregningsnet.

25 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 25 7 Resultater Der ses i det følgende på gadeplanet omkring bebyggelsen, defineret som forholdene 1,5 m over gadeniveau. Vindforholdene i en højde på 1,5 m over terræn giver erfaringsmæssigt et godt billede af påvirkningen af fodgængere og cyklister. For alle fire vindretninger vises "Gust equivalent mean wind speed", som omtalt i afsnit 5, som konturplots. Vektorer, der angiver vindens retning, vises også. Vindhastighederne er på disse konturplots divideret med den uforstyrrede vindhastighed i 10 m højde (som er lig 10 m/s). Derudover vises kort over den årlige hyppighed for overskridelse af komfortgrænsen på 5,4 m/s. Overskrider hyppigheden 1 % for vindhastigheder på mindst 5,4 m/s er forholdene uacceptable for siddende aktivitet, overskrider hyppigheden 6 % er forholdene uacceptable for stående aktivitet. 7.1 Vindforhold i gadeplan Hastighedsvektorerne er vist projiceret på et plan 1,5m over terræn Vindretning vest (270 ) Ikke overraskende mærkes vestenvinden mest på den sydlige ubebyggede del af godsbanearealet. Men også A. Hertzums Vej mærker vestenvinden. Oversat til komfort ser man at komfortgrænsen på 1 % for siddende aktivitet overskrides de nævnte steder, og at grænsen for stående aktivitet på 6 % overskrides i den vestlige ende af A. Hertzums Vej alene for vestenvind.

26 26 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Figur 7.1 Konturer for relativ gust equivalent mean wind speed. Vind fra vest. 1,5 m over gadeplan.

27 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 27 Figur 7.2 Konturer over hyppighed i % af vindhastigheder over 5,4. Vind fra vest. 1,5 m over gadeplan Vindretning vestnordvest (300 ) Området, der mærker vinden flytter nu lidt længere mod nord. Vinden mellem punkthusene bliver lidt kraftigere, Figur 7.3, og det er nu den østlige ende af A. Hertzums Vej, der mest mærker vinden. Vindkomforten ses generelt at være god for denne vindretning hvor kun enkelte områder har en hyppighed over 1% for vind højere end komfortgrænsen på 5,4 m/s, Figur 7.4.

28 28 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Figur 7.3 Konturer for relativ gust equivalent mean wind speed. Vind fra vestnordvest. 1,5 m over gadeplan.

29 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 29 Figur 7.4 Konturer over hyppighed i % af vindhastigheder over 5,4. Vind fra vestnordvest. 1,5 m over gadeplan Vindretning syd (180 ) For søndenvind ses forstærket vind ind mellem husene, ikke kun i de lange gadestrøg, og ud i krydset, Figur 7.5. På grund af den relativt lavere hyppighed af søndenvind ses dog ret god vindkomfort for denne vindretning, Figur 7.6.

30 30 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Figur 7.5 Konturer for relativ gust equivalent mean wind speed. Vind fra syd. 1,5 m over gadeplan.

31 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 31 Figur 7.6 Konturer over hyppighed i % af vindhastigheder over 5,4. Vind fra syd. 1,5 m over gadeplan Vindretning sydsydvest (210 ) Når vind går om i SSV ses som ventet at hele det åbne område langs banearealet bliver meget forblæst. Også den vestlige ende af A. Hertzums Vej mærker vinden, ligesom hele området omkring krydset krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade, Figur 7.7. Dette vindmønster afspejles også i kortet over vindkomforten for denne vindretning, Figur 7.8.

32 32 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Figur 7.7 Konturer for relativ gust equivalent mean wind speed. Vind fra sydsydvest. 1,5 m over gadeplan.

33 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 33 Figur 7.8 Konturer over hyppighed i % af vindhastigheder over 5,4. Vind fra sydsydvest. 1,5 m over gadeplan Alle fire vindretninger samlet Lægges hyppighederne for alle fire vindretninger sammen, fås billedet vist i Figur 7.9. Det ses, at for disse fire vinde tilsammen (svarende til ca. 40 % af et gennemsnitsår i hyppighed), overskrides komfortgrænsen på 1 % for stillesiddende aktivitet omkring krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade og i særdeleshed umiddelbart bag bygningen vest for krydset, hvor også komfortgrænsen på 6 % for stående aktivitet overskrides. Vindmiljøet bag denne bygning ser i øvrigt ud til at være stærkt præget af en bagsidehvirvel dannet for vind fra SSV. Det samme gælder for den vestlige ende af A. Hertzums Vej og den åbne del af Godsbanearealet syd for det planlagte byggeri. Det skal understreges at vind fra VSV, som også er relativt hyppig, med stor sandsynlighed udviser et lignende mønster som vind fra V og SSV, og at denne ikkesimulerede vind således vil forstærke billedet. Figur 7.10 viser det samme plot for de fire vindretninger, men med beplantning/træer indtegnet. Det skal understreges, at simuleringerne IKKE er udført med træer i, men at træerne blot er lagt ind i figuren.

34 34 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS Figur 7.9 Konturer over hyppighed i % af vindhastigheder over 5,4. Vind fra V+S+NNV+SSV. 1,5 m over gadeplan. Figur 7.10 Konturer over hyppighed i % af vindhastigheder over 5,4. Vind fra V+S+NNV+SSV. 1,5 m over gadeplan. Med træer tegnet ind. BEMÆRK : træerne er ikke inkluderet i simuleringerne.

35 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 35 Da vindmiljøet langs A. Hertzums Vej er stærkt påvirket af vind fra vestlig retning må det forventes, at den diffusive effekt af beplantningen vest for vil have en gavnlig virkning her. Modsat forventes beplantningen ikke at betyde det store på den åbne del af Godsbanearealet eller bag bygningen vest for krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade, da vindmiljøet her primært skyldes en bagsidehvirvel, der ikke vurderes at blive væsentlig påvirket af den viste beplantning. Beplantningen kan godt have en vis gavnlig effekt i og omkring krydset Søren Frichs Vej / Carl Blochs Gade.

36 36 VINDVURDERING AF GODSBANEAREALET, AARHUS 8 Referencer /1/ COWI (2017). Vindscreening Godsbanearealet, Aarhus. v. 1.0, 4. maj /2/ COWI (2017). Vindvurdering af Godsbanearealet, Aarhus fase 1. v. 1.0, 30. maj /3/ Lawson, T. (2001). Building Aerodynamics. Imperial College Press. /4/ Koss, H. H. (2006). On differences and similarities of applied wind comfort criteria. Journal of Wind Engineering and Industrial Aerodynamics, Vol. 94, pp /5/ Bottema, M. (2000). A method for optimisation of wind discomfort criteria. Building and Environment, vol. 35, pp /6/ Simiu & Scanlan. Wind effects on structures, third edition, Wiley-Interscience 1996.

MARTS 2018 HENT AS QUALITY HOTEL BODØ - VINDFORHOLD

MARTS 2018 HENT AS QUALITY HOTEL BODØ - VINDFORHOLD MARTS 2018 HENT AS QUALITY HOTEL BODØ - VINDFORHOLD ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2018 HENT AS QUALITY HOTEL BODØ - VINDFORHOLD

Læs mere

APRIL 2012 PROCON DANMARK APS VINDSIMULERINGER AXELTORV 2

APRIL 2012 PROCON DANMARK APS VINDSIMULERINGER AXELTORV 2 APRIL 2012 PROCON DANMARK APS VINDSIMULERINGER AXELTORV 2 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2012 PROCON DANMARK APS VINDSIMULERINGER

Læs mere

VINDANALYSE. Til: Elf Development September 2014 Irma-byen

VINDANALYSE. Til: Elf Development September 2014 Irma-byen VINDANALYSE Til: Elf Development September 2014 Irma-byen Revision 04 (2014.11.05) Dato 2014.07.15 Udarbejdet af Vind-vind ApS Per Jørgen Jørgensen Administrerende direktør, cand.scient. (phys.) Leika

Læs mere

NOTAT. 1. Lokale vindforhold

NOTAT. 1. Lokale vindforhold NOTAT Projekt Vindmiljø vurdering Holstebro Centrum Notat nr. 01 Dato 2016-04-08 Fra Christian Matthes Nørgaard, CHMN Det nye Citycenter i Holstebro planlægges etableret på en eksisterende parkeringsplads

Læs mere

Vindmiljø - Lindholm Brygge Desktop Studie LB Katedralen, DAC Aps FORCE 109-26747 / Rev. C

Vindmiljø - Lindholm Brygge Desktop Studie LB Katedralen, DAC Aps FORCE 109-26747 / Rev. C Vindmiljø - Desktop Studie FORCE 109-26747 / Rev. C i TABLE OF CONTENTS: PAGE: 1. INTRODUKTION...1 2. RESUME OG KONKLUSIONER...2 2.1 Grundlæggende Antagelser...2 2.2 Samlet Vurdering...2 2.3 Vindmiljøkort...4

Læs mere

VINDANALYSE. Til: Frederikshavn Kommune August 2018 Gågaden i Frederikshavn

VINDANALYSE. Til: Frederikshavn Kommune August 2018 Gågaden i Frederikshavn VINDANALYSE Til: Frederikshavn Kommune August 2018 Gågaden i Frederikshavn 1 Revision 00 Dato 06.08.2018 Vind-vind ApS Udarbejdet af Per Jørgen Jørgensen Administrerende direktør, cand.scient. (phys.)

Læs mere

Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 7 DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) FAX: (+45)

Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 7 DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) FAX: (+45) Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 7 DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) 33 25 38 38 FAX: (+45) 33 25 38 39 WWW.SOHANSEN.DK Bilag 8. WIND ENGINEERING FLUID DYNAMICS VINDMILJØ VED JAGTVEJ 171 Vindtunnelforsøg

Læs mere

VINDMILJØ VED AXELTORV 2 Vindtunnelforsøg og analyser. Udført for: ProCon Danmark ApS Revision 1, August 2012

VINDMILJØ VED AXELTORV 2 Vindtunnelforsøg og analyser. Udført for: ProCon Danmark ApS Revision 1, August 2012 Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 5C DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) 33 25 38 38 FAX: (+45) 33 25 38 39 WWW.SOHANSEN.DK BILAG 6 WIND ENGINEERING FLUID DYNAMICS VINDMILJØ VED AXELTORV 2 Vindtunnelforsøg

Læs mere

Til: Phoam Studio Marts 2018 Kanalgaden 3, Albertslund

Til: Phoam Studio Marts 2018 Kanalgaden 3, Albertslund NOTAT 01 Til: Phoam Studio Marts 2018 Kanalgaden 3, Albertslund Revision 01 (01.06.2018) Dato 12.03.2018 Vind-vind ApS Udarbejdet af Per Jørgen Jørgensen Administrerende direktør, cand.scient. (phys.)

Læs mere

1. Vindklimavurdering for kommende boligområde i Haga vest i Sola, Norge

1. Vindklimavurdering for kommende boligområde i Haga vest i Sola, Norge N O TAT Projekt Vindklimavurdering for kommende boligområde i Haga vest i Sola, Norge Kunde ØsterHus tomter AS Notat nr. 1 Dato 2014-02-17 Til Marianne Berge Fra Nina Gall Jørgensen 1. Vindklimavurdering

Læs mere

BOLIGOMRÅDE I SKI VINDANALYS MED CFD

BOLIGOMRÅDE I SKI VINDANALYS MED CFD Til Kasper Brejnholt Bak Dokumenttype Rapport Dato September, 2014 BOLIGOMRÅDE I SKI VINDANALYS MED CFD VINDANALYS MED CFD 1 Revision 01 Dato 05-08-2014 Udarbejdet af NIGJ Kontrolleret af CHMN Godkendt

Læs mere

VINDMILJØ VED KUA CFD ANALYSE AF VIND- KOMFORT OG VINDSIK- KERHED

VINDMILJØ VED KUA CFD ANALYSE AF VIND- KOMFORT OG VINDSIK- KERHED Til Jørn Lindinger, Arkitema, Ninna Borre, Universitets- og Bygningsstyrelsen Dokumenttype Rapport Dato Juli, 2011 VINDMILJØ VED KUA CFD ANALYSE AF VIND- KOMFORT OG VINDSIK- KERHED VINDMILJØ VED KUA CFD

Læs mere

Studieboliger Møllevangs Allé - Vindmiljøvurdering

Studieboliger Møllevangs Allé - Vindmiljøvurdering Svend Ole Hansen ApS SCT. JØRGENS ALLÉ 5C DK-1615 KØBENHAVN V DENMARK TEL: (+45) 33 25 38 38 WWW.SOHANSEN.DK WIND ENGINEERING FLUID DYNAMICS Studieboliger Møllevangs Allé - Vindmiljøvurdering Formålet

Læs mere

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm MEMO To Mio Schrøder Planenergi, Århus 10 July 2017 Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm Dette notat er at betragte som et tillæg til rapporten

Læs mere

NOTAT. 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde på Midtfjell

NOTAT. 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde på Midtfjell NOTAT Projekt Vindklimavurdering for kommende boligområde på Kunde Gjesdal Kommune Notat nr. 1 Dato 2014-03-25 Til Fra Marianne Berge Nina Gall Jørgensen 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde

Læs mere

KUNSTENS Ø, ISHØJ ISHØJ KOMMUNE VVM SCREENING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S. TLF FAX WWW cowi.

KUNSTENS Ø, ISHØJ ISHØJ KOMMUNE VVM SCREENING. Parallelvej Kongens Lyngby ADRESSE COWI A/S. TLF FAX WWW cowi. ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ISHØJ KOMMUNE KUNSTENS Ø, ISHØJ VVM SCREENING PROJEKTNR. A0 DOKUMENTNR. 1 VERSION 1 UDGIVELSESDATO

Læs mere

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1 VEJDIREKTORATET STITUNNEL RIBE TOLKNING AF PRØVEPUMPNING OG FORSLAG TIL GRUNDVANDSSÆNKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD

Læs mere

Aalborg Universitet. Analyse af vindklima ved Navitas Park Rasmussen, Michael Robdrup; Lauridsen, Thomas Bank. Publication date: 2010

Aalborg Universitet. Analyse af vindklima ved Navitas Park Rasmussen, Michael Robdrup; Lauridsen, Thomas Bank. Publication date: 2010 Aalborg Universitet Analyse af vindklima ved Navitas Park Rasmussen, Michael Robdrup; Lauridsen, Thomas Bank Publication date: 2010 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication from Aalborg

Læs mere

Klassificering af vindhastigheder i Danmark ved benyttelse af IEC61400-1 vindmølle klasser

Klassificering af vindhastigheder i Danmark ved benyttelse af IEC61400-1 vindmølle klasser RISØ d. 16 Februar 2004 / ERJ Klassificering af vindhastigheder i Danmark ved benyttelse af 61400-1 vindmølle klasser Med baggrund i definitionen af vindhastigheder i Danmark i henhold til DS472 [1] og

Læs mere

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger)

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger) RAPPORT vedr. Qaqortoq Lufthavn Turbulensforholdenes indvirkning på den vejrbetingede regularitet ISSORTARFIMMUT 13 P.O.BOX 1024 3900 NUUK (+299) 34 37 00 INUPLAN@INUPLAN.GL WWW.INUPLAN.GL d. 28.11.2014

Læs mere

VINDMØLLER PÅ AVEDØRE HOLME INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende vindmøller på Avedøre Holme 2

VINDMØLLER PÅ AVEDØRE HOLME INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende vindmøller på Avedøre Holme 2 HOFOR VINDMØLLER PÅ AVEDØRE HOLME ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Eksisterende vindmøller på Avedøre Holme

Læs mere

KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SANDEROSION SYD FOR FAXE Å INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SANDEROSION SYD FOR FAXE Å INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 JANUAR 2015 FAXE KOMMUNE KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SANDEROSION SYD FOR FAXE

Læs mere

Analyse af vindkomfort og sikkerhed omkring Boliger, Centralværkstedet, Århus Rasmussen, Michael Robdrup

Analyse af vindkomfort og sikkerhed omkring Boliger, Centralværkstedet, Århus Rasmussen, Michael Robdrup Aalborg Universitet Analyse af vindkomfort og sikkerhed omkring Boliger, Centralværkstedet, Århus Rasmussen, Michael Robdrup Publication date: 2006 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication

Læs mere

Visualiseringer Niveaufri udfletning Vest. Kvaliteten af de anvendte fotos var utilstrækkelig

Visualiseringer Niveaufri udfletning Vest. Kvaliteten af de anvendte fotos var utilstrækkelig BANEDANMARK NIVEAUFRI UDFLETNING RINGSTED VEST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VISUALISERINGER INDHOLD 1 Indledning 1 2 Projektleverancer

Læs mere

TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning Konklusioner 2

TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning Konklusioner 2 RANDERS KOMMUNE TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og sammenfatning 2

Læs mere

MODELBEREGNINGER AF EN VESTLIG OMFARTSVEJ VED HOBRO

MODELBEREGNINGER AF EN VESTLIG OMFARTSVEJ VED HOBRO DECEMBER 2015 MARIAGERFJORD KOMMUNE MODELBEREGNINGER AF EN VESTLIG OMFARTSVEJ VED HOBRO TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

VIBORG KOMMUNE SKYGGE- OG VINDSTUDIER FOR DOMKIRKEKVARTERET

VIBORG KOMMUNE SKYGGE- OG VINDSTUDIER FOR DOMKIRKEKVARTERET SKYGGE- OG VINDSTUDIER FOR DOMKIRKEKVARTERET 2 3 INDHOLD 5 BAGGRUND 7 SOL- OG SKYYGESTUDIE 11 VINDSTUDIE 4 5 BAGGRUND Viborg Kommune ønsker at omdanne Domkirkekvarteret, så der skabes et mere sammenhængende

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY

REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY KVITSØY KOMMUNE REGPLAN OG TEKN. PLANER FOR E39 ROGFAST VURDERING AF STRØM, VIND OG BØLGEFORHOLD VED NY HAVN PÅ SYDVESTSIDEN AF OPFYLDNING NORD FOR KRÅGØY ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby

Læs mere

Måling af turbulent strømning

Måling af turbulent strømning Måling af turbulent strømning Formål Formålet med at måle hastighedsprofiler og fluktuationer i en turbulent strømning er at opnå et tilstrækkeligt kalibreringsgrundlag til modellering af turbulent strømning

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 30 Offentligt Til Klima-, energi- og bygningsudvalget og Miljøudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 30.

Læs mere

Lergravsvej. Bilag 2. Forslag til lokalplan i supplerende høring. Supplerende høring fra den 7. marts til den 24. marts 2014

Lergravsvej. Bilag 2. Forslag til lokalplan i supplerende høring. Supplerende høring fra den 7. marts til den 24. marts 2014 Forslag til lokalplan i supplerende høring Bilag 2 I denne pjece kan du læse om ændring af det projekt, der ligger til grund for det tidligere offentliggjorte lokalplanforslag, og om dine muligheder for

Læs mere

VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG

VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG JULI 2013 FREDERIKSBERG KOMMUNE VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG ADFÆRDSSTUDIE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI

Læs mere

Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist.

Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist. Placering af vindmøller Denne øvelse er lavet af: Lavet af Martin Kaihøj, Jørgen Vind Villadsen og Dennis Noe. Rettet til af Dorthe Agerkvist. Forudsætninger: funktioner (matematik) og primære vindsystemer

Læs mere

5 Vurdering og anbefalinger 5. Støjudbredelseskort. Beregningsresultater. Beregningsresultater dæmpet spånsuger

5 Vurdering og anbefalinger 5. Støjudbredelseskort. Beregningsresultater. Beregningsresultater dæmpet spånsuger EJENDOMSSELSKABET HOBROVEJ 489 A/S STØJREDEGØRELSE GARTNERVEJ/TL BYG A/S ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Bilag 3 - Notat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan

Bilag 3 - Notat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan KØBEHAVS KOMMUE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning OTAT Bilag 3 - otat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan Med notatet beskrives i tegninger og diagrammer

Læs mere

KØGE NORD STATION P & R STØJ FRA VEJTRAFIK OG S-TOG MED OG UDEN LOKALE SKÆRME INDHOLD BILAG. 1 Indledning 3. 2 Beregningsmetode 3

KØGE NORD STATION P & R STØJ FRA VEJTRAFIK OG S-TOG MED OG UDEN LOKALE SKÆRME INDHOLD BILAG. 1 Indledning 3. 2 Beregningsmetode 3 KØGE KOMMUNE KØGE NORD STATION P & R STØJ FRA VEJTRAFIK OG S-TOG MED OG UDEN LOKALE SKÆRME ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK

Læs mere

EKSTRA BEREGNINGER - RING 3 VEST OM ODENSE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Resultater 2. 3 Usikkerheder 5

EKSTRA BEREGNINGER - RING 3 VEST OM ODENSE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Resultater 2. 3 Usikkerheder 5 ODENSE KOMMUNE EKSTRA BEREGNINGER - RING 3 VEST OM ODENSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Resultater 2 3

Læs mere

Teknisk Rapport 12-22

Teknisk Rapport 12-22 Teknisk Rapport 12-22 Referenceværdier: Døgn-, måneds- og årsværdier for regioner og hele landet 2001-2010, Danmark for temperatur, relativ luftfugtighed, vindhastighed, globalstråling og nedbør Peter

Læs mere

A.C. Meyers Vænge (afsnit i Tillæg nr. 8) Bispeparken (afsnit i Tillæg nr. 8) Lygten (afsnit i Tillæg nr. 8)

A.C. Meyers Vænge (afsnit i Tillæg nr. 8) Bispeparken (afsnit i Tillæg nr. 8) Lygten (afsnit i Tillæg nr. 8) Bilag 5 KØBENHAVNS KOMMUNE AFKOBLING AF REGNVAND ESTIMAT PÅ OMKOSTNINGER VED AFKOBLING AF REGNVAND I TRE UDVLAGTE KLOAKOPLANDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

MØLLERENS HUS, RØNDE - TRAFIKSTØJBEREGNINGER

MØLLERENS HUS, RØNDE - TRAFIKSTØJBEREGNINGER ON Arkitekter 29. april 2015 MØLLERENS HUS, RØNDE - TRAFIKSTØJBEREGNINGER Beregning af vejstøj PROJEKT Møllerens Hus, Rønde - Vejtrafikstøjberegninger ON Arkitekter Projekt nr. 220944 Version 1 Udarbejdet

Læs mere

1 Indledning formål. 2 Forudsætninger. Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej. Notat

1 Indledning formål. 2 Forudsætninger. Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej. Notat 6. marts 2018 Notat Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej Projekt nr.: 230555 Version 2 Revision 1 Udarbejdet af MAM Kontrolleret af CVI Godkendt af MAM 1 Indledning formål Niras har på foranledning

Læs mere

TRAFIKMODEL OPDATERING INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag for trafikmodeller Vejnet Trafiktællinger 4 2.

TRAFIKMODEL OPDATERING INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag for trafikmodeller Vejnet Trafiktællinger 4 2. LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE TRAFIKMODEL OPDATERING TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundlag for

Læs mere

OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN

OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN JUNI 2018 ENERGISTYRELSEN OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN - for virksomheder med et lille energiforbrug i Danmark ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

PIV og CFD analyse af brændselscelle manifold

PIV og CFD analyse af brændselscelle manifold PIV og CFD analyse af brændselscelle manifold Jesper Lebæk Jespersen, ErhvervsPhD-studerende, M.Sc. (mech. Eng.) Teknologisk Institut Mads Bang and Søren Knudsen Kær Aalborg University, Institute of Energy

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte

Seksuel chikane på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte Seksuel chikane på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte Juni 2018 Seksuel chikane på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology,

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1 ROSEN APS. TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT

Læs mere

AREALBEHOV INDHOLD. 1 Resultat og fremtidig planlægning. 1 Resultat og fremtidig planlægning 1. 2 Grundlag og forudsætninger 3.

AREALBEHOV INDHOLD. 1 Resultat og fremtidig planlægning. 1 Resultat og fremtidig planlægning 1. 2 Grundlag og forudsætninger 3. HOLBÆK KOMMUNE AREALBEHOV NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Resultat og fremtidig planlægning 1 2 Grundlag og forudsætninger

Læs mere

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSARBEJDET TEKNISK NOTAT - UDKAST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Udvikling

Læs mere

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2 ROSENDAL OG MARGRETHELUND GODSER A/S KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KYSTTEKNISK NOTAT TIL KDI INDHOLD

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1 ROSEN APS. TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT

Læs mere

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING

Notat. Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stavnsholt Renseanlæg Fortyndingsberegninger 4. juni 2014 Vores reference: 30.5227.51 Udarbejdet

Læs mere

PARKERINGSTÆLLING I ALBERTSLUND MIDTBY

PARKERINGSTÆLLING I ALBERTSLUND MIDTBY JUNI 2017 ALBERTSLUND KOMMUNE PARKERINGSTÆLLING I ALBERTSLUND MIDTBY NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2017 ALBERTSLUND

Læs mere

INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG INDHOLD. 1 Introduktion 2. 2 Analysens design og omfang 2

INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG INDHOLD. 1 Introduktion 2. 2 Analysens design og omfang 2 FREDERIKSBERG KOMMUNE DECEMBER 2018 INTERVIEW AF BESØGENDE PÅ FREDERIKSBERG KOMMUNES HANDELSSTRØG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Byggeselskab Mogens de Linde Ringgade Centret Jens Baggesens vej 90A 8200 Århus N Att.: Lasse Lings. 08.oktober 2009

Byggeselskab Mogens de Linde Ringgade Centret Jens Baggesens vej 90A 8200 Århus N Att.: Lasse Lings. 08.oktober 2009 Byggeselskab Mogens de Linde Ringgade Centret Jens Baggesens vej 90A 8200 Århus N Att.: Lasse Lings Vurdering af sedimenttransport og vandudskifting ved opførelse af ny høfde ved indsejling til Øer Havn.

Læs mere

Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj

Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj 14. december 2017 Telefon: +45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok: SNT-07122017-1 Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.: +45 78 103 103

Læs mere

ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE INDHOLD. 1 Formål. 1 Formål 1. 2 Forudsætninger og metode 2

ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE INDHOLD. 1 Formål. 1 Formål 1. 2 Forudsætninger og metode 2 ALSFYNBROEN ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD 1 Formål

Læs mere

Indhold. Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2

Indhold. Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2 11. maj 2018 Notat Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande Kortlægning af vejtrafikstøj mod området Projektnr. 10401472-001 Dokumentnr. 1226570492 Version 2 Udarbejdet af MAM Kontrolleret

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT marts 2018 TNHA, JBAK VIFO VIFO

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT marts 2018 TNHA, JBAK VIFO VIFO KØBENHAVNS KOMMUNE PARKERINGSOMRÅDET - BRUGER- OG HOLDNINGSUNDERSØGELSE 2017 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SUPPLERENDE BEREGNINGER

Læs mere

et tog der kan køre 200 km/t og med få stop undervejs. et tog der kan køre 300 km/t og med få stop undervejs.

et tog der kan køre 200 km/t og med få stop undervejs. et tog der kan køre 300 km/t og med få stop undervejs. EMISSIONSFAKTORER FOR HURTIGTOG 2030-2080 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Resultater 4

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

BILAG A INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Metode og forudsætninger Beplantning Bygninger og tekniske elementer 4. 3 Valg af fotostandpunkter 5

BILAG A INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Metode og forudsætninger Beplantning Bygninger og tekniske elementer 4. 3 Valg af fotostandpunkter 5 ANDRUP VEST BILAG A VISUALISERINGER TIL VVM/MV ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Metode og forudsætninger 2 2.1 Beplantning

Læs mere

FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Basis Prognose VEJDIREKTORATET NOTAT

FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Basis Prognose VEJDIREKTORATET NOTAT VEJDIREKTORATET FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Basis 2014

Læs mere

TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION

TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION & TOTALVÆRDI INDEKLIMA DOKUMENTATION Til understøtning af beregningsværktøjet INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion 01 Beregningsværktøj - temperatur 02 Effect of Temperature on Task Performance in Office

Læs mere

Århusgadekvarterets lys. Lars Jensen SLETH Lysets dag 23 September 2019

Århusgadekvarterets lys. Lars Jensen SLETH Lysets dag 23 September 2019 Århusgadekvarterets lys Lars Jensen SLETH Lysets dag 23 September 2019 Århusgadekvarterets Egenart Tæthed Belysning Dagslys Hierarki Eksempler Erfaringer Århusgadekvarteret i Nordhavn Århusgadekvarteret

Læs mere

ANEBJERG - SKANDERBORG

ANEBJERG - SKANDERBORG Notat 08 ANEBJERG - SKANDERBORG Trafikstøjsberegning på facader med forskellige skærmhøjder 23. marts 2017 Udarbejdet af SINO Kontrolleret af JEK Godkendt af JLPN NIRAS A/S Ceres Allé 3 8000 Aarhus C CVR-nr.

Læs mere

Aalborg Universitet. Kathrinebjerg Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk. Publication date: 2016

Aalborg Universitet. Kathrinebjerg Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk. Publication date: 2016 Aalborg Universitet Kathrinebjerg Rasmussen, Michael Robdrup; Nielsen, Jesper Ellerbæk Publication date: 2016 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication from Aalborg University Citation

Læs mere

FREDERIKSSUND IDRÆTSBY INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Trafik til Idrætsbyen Aflastning i andre områder 3

FREDERIKSSUND IDRÆTSBY INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Trafik til Idrætsbyen Aflastning i andre områder 3 FREDERIKSSUND KOMMUNE FREDERIKSSUND IDRÆTSBY MODELBEREGNINGER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Trafik til

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vejbetjening af erhvervscenter i Vemmelev - østvendte ramper ved Bildsøvej m.m. Slagelse Kommune. Trafiktekniske vurderinger

Indholdsfortegnelse. Vejbetjening af erhvervscenter i Vemmelev - østvendte ramper ved Bildsøvej m.m. Slagelse Kommune. Trafiktekniske vurderinger Slagelse Kommune Vejbetjening af erhvervscenter i Vemmelev - østvendte ramper ved Bildsøvej mm Trafiktekniske vurderinger COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22

Læs mere

JEM & FIX - DRONNINGLUND INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 1 Indledning 2. 2 Forudsætninger 2 2.1 Beliggenhed og planforhold 2 2.

JEM & FIX - DRONNINGLUND INDHOLD BILAG. 1 Indledning. 1 Indledning 2. 2 Forudsætninger 2 2.1 Beliggenhed og planforhold 2 2. TK DEVELOPMENT A/S JEM & FIX - DRONNINGLUND TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Forudsætninger 2 2.1 Beliggenhed

Læs mere

RAPPORT. Måling af træk og temperaturer inden for porte ved brug af trækreducerende teknologi

RAPPORT. Måling af træk og temperaturer inden for porte ved brug af trækreducerende teknologi RAPPORT Måling af træk og temperaturer inden for porte ved brug af trækreducerende teknologi 1. august 2001 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDENR. 1.0 SAMMENFATNING 1 2.0 MÅLING AF LUFTHASTIGHEDER I LAGERHAL 2 3.0

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT nov 2018 HEK RBJN / RSAL ADKK

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT nov 2018 HEK RBJN / RSAL ADKK RINGSTED OUTLET VURDERING AF PARKERINGSBEHOV ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Nuværende forhold 2 2.1

Læs mere

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 3 TRAFIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 3 TRAFIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 3 TRAFIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS FURESØ KOMMUNE SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE AF SØNDERGÅRDSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Parallelvej

Læs mere

Behandling af høringssvar og emner fra borgermøde

Behandling af høringssvar og emner fra borgermøde Teknik og Miljø Plan og Byggesag Planafsnittet Sagsnr. 86665 Brevid. 1072876 Ref. SOAN Dir. tlf. 46 31 35 06 soerena@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger og indsigelser til lokalplan 596 for boliger

Læs mere

Notat. SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj. Beregningsmodel med Søhaven markeret med gult. 19. november 2015

Notat. SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj. Beregningsmodel med Søhaven markeret med gult. 19. november 2015 Notat SØHAVEN Kortlægning af vejtrafikstøj 19. november 2015 Projekt nr. 222217 Dokument nr. 1217169900 Version 1, revision 1 Udarbejdet af MAM Kontrolleret af JEK Beregningsmodel med Søhaven markeret

Læs mere

ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Delstrækning 1, Depot Vesterbro 3

ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Delstrækning 1, Depot Vesterbro 3 LETBANESEKRETARIATET ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

OMFARTSVEJ SYD OM HORSENS INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Støjgrænseværdier 2. 3 Støjberegninger Forudsætninger 3 3.

OMFARTSVEJ SYD OM HORSENS INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Støjgrænseværdier 2. 3 Støjberegninger Forudsætninger 3 3. HORSENS KOMMUNE OMFARTSVEJ SYD OM HORSENS STØJREDEGØRELSE ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Støjgrænseværdier

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA KSC RLHA

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA KSC RLHA GRUE + KIRKGAARD NY BEBYGGELSE VED VIBORGVEJ I MEJRUP ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 1.1

Læs mere

Bilag 3 - Notat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan

Bilag 3 - Notat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan KØBEHAVS KOMMUE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byplanlægning OTAT Bilag 3 - otat om forskellen mellem den eksisterende og den nye bebyggelsesplan Med notatet beskrives i tegninger og diagrammer

Læs mere

EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET INDHOLD BILAG. 1 Baggrund og formål 2. 2 Grænseværdier 2. 3 Metode Måleudstyr 3

EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET INDHOLD BILAG. 1 Baggrund og formål 2. 2 Grænseværdier 2. 3 Metode Måleudstyr 3 HALSNÆS KOMMUNE EKSTERN STØJ FRA KONCERT - GJETHUSET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 2 Grænseværdier

Læs mere

Simulering af stokastiske fænomener med Excel

Simulering af stokastiske fænomener med Excel Simulering af stokastiske fænomener med Excel John Andersen, Læreruddannelsen i Aarhus, VIA Det kan være en ret krævende læreproces at udvikle fornemmelse for mange begreber fra sandsynlighedsregningen

Læs mere

HELHEDSPLAN FOR PLADSEN BAG FREDERIKSBERG RÅDHUS INDHOLD. 1 Om dialogmødet. 1 Om mødet 1. 2 Flow og forbindelser 2. 3 Trafik 3. 4 Byrum og byliv 4

HELHEDSPLAN FOR PLADSEN BAG FREDERIKSBERG RÅDHUS INDHOLD. 1 Om dialogmødet. 1 Om mødet 1. 2 Flow og forbindelser 2. 3 Trafik 3. 4 Byrum og byliv 4 FREDERIKSBERG KOMMUNE HELHEDSPLAN FOR PLADSEN BAG FREDERIKSBERG RÅDHUS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OPSAMLING AF DIALOGMØDE D.

Læs mere

OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Resultater 2. 3 Generelle forudsætninger 5. 4 Bilag 6

OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Resultater 2. 3 Generelle forudsætninger 5. 4 Bilag 6 TRANSPORTMINISTERIET OPGØRELSE AF BUSTRÆNGSEL NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Resultater 2 3 Generelle

Læs mere

JANUAR 2017 FAXE KOMMUNE HASLEV P-ANALYSE

JANUAR 2017 FAXE KOMMUNE HASLEV P-ANALYSE JANUAR 2017 FAXE KOMMUNE HASLEV P-ANALYSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2017 FAXE KOMMUNE HASLEV P-ANALYSE PROJEKTNR. A087945

Læs mere

Meteorologi og lydudbredelse

Meteorologi og lydudbredelse Meteorologi og lydudbredelse Vejret under målinger og i beregninger Når man beregner støjbidraget (industristøj), er der i den nordiske beregningsmetode indbygget, at det er medvind og inversion. Når man

Læs mere

Vindmøllers indflydelse for sejlads, vind og kite surfing

Vindmøllers indflydelse for sejlads, vind og kite surfing Vindmøllers indflydelse for sejlads, vind og kite surfing Torben J. Larsen Den Gule hal Køge havn 29/8- Baggrund Vindmøllers skyggevirkning er velkendt men kompleks. Største betydning indtil nu er betydning

Læs mere

Til rette vedkommende

Til rette vedkommende Nørrebro 26-3-2011 Til rette vedkommende I forbindelse med etableringen af metrobyggepladsen i Nørrebroparken har E/F Nordbanegade/Vedbækgade sammensat en arbejdsgruppe bestående af frivillige, som har

Læs mere

Vind. Forsøg : Vindenergy 1/12

Vind. Forsøg : Vindenergy 1/12 Vind Af Forsøg : Vindenergy 1/12 Indholdsfortegnelse 1. Generelle facts om vind og vindenergi... 3 Hvilken retning kommer vinden fra?... 3 2. Ideel placering... 5 Forsøg 1:... 7 Teoretisk bestemmelse:...

Læs mere

1f 10ao 10aq 10an AABO SØRENSEN TRAFIKVURDERING AF REVIDERET KRYDSUDFORMNING I SVENSTRUP SYD ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund COWI

Læs mere

Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for volden i stedet for nord for volden.

Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for volden i stedet for nord for volden. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø Bilag 1 04-09-2012 Sagsnr. 2012-124709 Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR VEJENE OMKRING LOKALPLAN 88 og 89, KASSØ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

TRAFIKPLAN FOR VEJENE OMKRING LOKALPLAN 88 og 89, KASSØ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 AABENRAA KOMMUNE TRAFIKPLAN FOR VEJENE OMKRING LOKALPLAN 88 og 89, KASSØ ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Vejnettet

Læs mere

Bilag 1. Indholdsfortegnelse. Vurdering af hydrauliske forhold for. Lokalplan 307. Gentofte Kommune. 1 Introduktion

Bilag 1. Indholdsfortegnelse. Vurdering af hydrauliske forhold for. Lokalplan 307. Gentofte Kommune. 1 Introduktion Bilag 1 Gentofte Kommune Vurdering af hydrauliske forhold for Lokalplan 307 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Introduktion

Læs mere

RIBE OMFARTSVEJ, TRAFIKBEREGNINGER LINJE A2 (2025) INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Trafikbelastninger 3

RIBE OMFARTSVEJ, TRAFIKBEREGNINGER LINJE A2 (2025) INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Trafikbelastninger 3 VEJDIREKTORATET RIBE OMFARTSVEJ, TRAFIKBEREGNINGER LINJE A2 (2025) ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT, TRAFIKMODELBEREGNING

Læs mere

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020 23. marts 9 Arbejdsnotat Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til Udarbejdet af Knud Juel og Michael Davidsen Baseret på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne er der ud fra køns- og

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1 FORBRUGERRÅDET TÆNK SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ændringer i støjbelastningerne er herefter beregnet.

Indholdsfortegnelse. Ændringer i støjbelastningerne er herefter beregnet. Hørsholm Kommune Forlægning af Lågegyde Beregning af trafikstøj Miljømåling - ekstern støj Rapport Rådgivende Ingeniører AS Parallelvej 15 2800 Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte Mobning på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte September 2018 Mobning på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology, Engineering & Math) var der

Læs mere

RINGVEJ TIL TÓRSHAVN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Sammenfatning og anbefaling 3

RINGVEJ TIL TÓRSHAVN INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Sammenfatning og anbefaling 3 LANDSVERK RINGVEJ TIL TÓRSHAVN TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Sammenfatning og anbefaling 3 3 Trafikale

Læs mere