TURRAPPORT RÜGEN 3/10 6/

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TURRAPPORT RÜGEN 3/10 6/10 2013"

Transkript

1 TURRAPPORT RÜGEN 3/10 6/ Henning Skjelborg, DOF Køge Bugt Traner i store flokke på fourageringspladserne er et fascinerende syn. Og ikke blot synet af dem, men også den kurrende lyd fra tusindvis af fugle er betagende. Vi er nogle stykker fra DOF Køge Bugt, der har været ved de kendte pladser, Hornborgasjön og Yngsjö i Sverige om foråret, og vi har været i Hortobágy i Ungarn om efteråret. Nu var turen så kommet til Rügen, hvor der skulle raste ca i oktober måned. Vi var 7 personer i 2 biler: Gitte og Allan Kruse, Aoi og Henrik Bringsøe (Henrik er herpetolog!), Marta Grun, Mogens Samuelsen og undertegnede Henning Skjelborg. Torsdag 3. okt. var der afgang fra Køge kl. 7:00. Med færge fra Gedser kl. 9:00, hvor der så er rigelig tid til at indtage et solidt morgenmåltid i restauranten. Overfarten til Rostock er ca. 2 timer. Fra vore tidligere ture denne vej ved vi, at midt i havneindløbet mellem Warnemünde og Rostock er der en sandbanke til bagbords side, der rummer en del vadere, men denne gang var det dejlige solskin en forhindring, så vi kunne kun i modlyset skelne de sædvanlige måger og skarver. Efter få km ad motorvejen mod Berlin kom afkørslen mod Stralsund, Hovedvej 105. Vi kom til at holde i kø mindst en ½ times tid, og vi erfarede, at 3. okt. var en helligdag (og mange havde sikkert benyttet lejligheden til at holde lang weekend)! Efter 30 km observeredes de første trækkende traner, og kort efter før Löbnitz måtte vi gøre holdt! Der stod ca traner på en nylig høstet majsmark. En traktor, der harvede samme mark, anfægtede ikke tranerne. Flokke af hjejler, viber og stære var konstant i luften, ligesom landsvalerne enkeltvis strejfede rundt. På den nyhøstede majsmark ses ca fouragerende traner, der ikke tager notits af traktoren. Foto: Aoi Bringsøe.

2 Efter endnu nogle km ad landevejen, drejede vi mod nord i retning af Groß Moordorf, hvor der skulle være et info-center. Undervejs passeredes en lille parkeringsplads, der var propfyldt med biler, så vi kørte forbi, men kunne se, at der traner i massevis. I informationscentret fik vi nyttige informationer til vores videre færd. En af de bedste observationspladser viste sig at være den p-plads, vi just havde passeret, nemlig Günzer See. En delvis udtørret sø. Vi kørte de få km og fik vore biler manøvreret ind i vrimlen. Ca. halvdelen af gæsterne var ikke-ornitologer, der blot lige ville se et par traner, så vi kunne få lejlighed til at vise os fra vores bedste side og stille vores teleskoper til rådighed! Der var vel traner. Der var desuden nogle hundrede blisgæs, nogle sædgæs og en del grågæs. 2 gamle havørne fik gæssene på vingerne, mens tranerne var helt uanfægtede. Rørhøg, Blå Kærhøg, Musvåge, Rød Glente og Ravn kom med på listen. Marta påstod, at hun så en Sølvhejre, men nu gik den ned i rørene!. Hun blev straks bortdømt, men kort efter fuldt rehabiliteret, da vi alle 7 så den komme frem igen! Turen gik derefter mod den nordligste del af fastlandet, der grænser op til nationalparken. Vi kørte til 2 udsigtspunkter: Zarrenzich og Barhöft. Udsynet var ikke det bedste, men 4 havørne var nu ikke så ringe! Fra Klausdorf til Prohn tog vi en lille vej tæt på kysten ved Prohner Wiek. På marken samledes ca traner, inden de gik mod overnatningspladserne på selve Rügen. En husrødstjert viste sig ved nogle forfaldne bygninger.

3 Vi vendte så næsen mod Stralsund og videre over den nye højbro til Rügen. Vi skulle bo tre dage i Bergen midt på Rügen. Det var en forbavsende stor by med krogede gader med brosten. Det skulle vise sig, at det ikke var første gang, vi forbavsedes over byerne. Der var fine små landsbyer og større badebyer med patricierhuse og store badehoteller. Og jernbaneforbindelser mellem de største byer! Vi blev indlogeret og lod os beskænke med et par store fadøl under planlægningen af vores videre færd de næste dage. Hotellet servede veltillavet og solidt aftensmad, så mætte og veltilfredse efter en god lang dag med ca traner i bagagen kunne vi gå til ro. Fredag 4. okt. startede vi med at udforske Nonnensee lige uden for Bergen. Og vejret var stadigt fint med sol og lidt blæst. Der er god parkeringsplads lige ved Ringvejen uden for byen. En dobbeltbekkasin flaksede rundt ved parkeringspladsen. Vi gik ca. 1 km ad naturstien og fik godt udsyn til ænderne på søen, blandt andet en del knarænder. Lille Lappedykker så vi en enkelt af, og minsandten om ikke en gransanger lige skulle give et par tjiftjaf. Dværgmåger jagede over søen og digesvaler over stien. Lige før fugletårnet, som desværre var spærret for adgang pga. manglende vedligeholdelse. En ældre gråskægget mand, som vi antog for en lokal pensionist, der gik tur med en kikkert, stoppede op og begyndte at forelæse for os søens genetablering, fuglelivet omkring søen, guidede ture! Han var overraskende velorienteret! Efter ½ time skiltes vi, og Henrik bad lige om hans navn for en ordens skyld. Det var just Herr Joachim Kleinke! Den Kleinke, Henrik havde skrevet til under planlægningen af vores tur! Det var dog noget af et sammentræf. Han var formand for NABU (Naturschutzbund Deutschland) Rügen, så tro pokker, han var velorienteret! Inden vi forlod søen, fik en havørn ænderne på vingerne, og en forsinket hvepsevåge kom lige over hovedet på os. Vi var heldige at møde Joachim Kleinke, formand for NABU Rügen, ved Nonnensee. Han havde stor viden om søen og dens fugleliv. Foto: Henrik Bringsøe. Hvepsevåge fra Nonnensee. Foto: Henrik Bringsøe. Vi kørte derefter mod Glowe ved Tromper Wiek. Mellem Bobbin og Glowe havde vi fået anbefalet en lille sø syd for landevejen. Der var desværre så meget rørvækst, at vi opgav og kørte ud på landtangen lige efter Glowe.

4 Vi måtte igennem en sandet fyrreskov for at nå stranden. I skoven var nok dagens fugl, Topmejse! Som eneste jyde blandt 7 var jeg ikke så nem at imponere, for Topmejse var med på listen på næsten alle mine ture som ung knægt i det østjyske. Men ok, det er 30 år siden, jeg sidst har set den i Danmark, så jeg delte euforien. Fuglekonge og Sortmejse flankerede Topmejse. Vest for Glowe ved Tromper Wiek så vi flere topmejser. Denne har travlt med at fange småinsekter. Foto: Henrik Bringsøe. Vores havobservation gav 10 Sortstrubet Lom, 5 Knortegås og en enkelt Splitterne. Turen gik så tværs over Wittow til Dranske, hvor vi kørte sydpå til vejen endte. Frokosten skulle indtages i læ for den ret stride blæst, og vi fandt en dejlig gryde med udsigt mod vest. Under transporten af forsyningerne fra bilerne til stranden kunne jeg notere en ny art: En falden kvinde! Heldigvis skete der kun materiel skade et par huller i bukserne og jeg har lovet anonymitet! Men det gav da anledning til en ekstra hjertestyrkning fra vores medbragte mikstur. Fra Dranske tilbage igen rundt langs Wieker Bodden og sydpå mod Wiek og videre mod færgelejet, Wittower Fähre for at bringe os til Schaprode og Streu. Undervejs mødte vi store flokke Hjejler og fra færgeturen ca. 10 minutter - fik vi 2 Havørne, der sad på en sandbanke. En sti fra Streu skulle føre ud til et udkikspunkt, hvor vi kunne se over mod halvøen Ummanz, som skulle være dagens slutdestination. Vi opgav den videre færd, idet vi mente, at rørene dækkede for meget for udsynet, så vi besluttede os for hurtigt at køre rundt om Udarser Wiek for at nå Tankow på Ummanz, hvor tusindvis af traner skulle overnatte. Der var begyndende træk mod overnatningspladsen, og vi talte på marken uden for Schaprode 200 stk. Efter Waase mod Tankow, og så var der et forbudsskilt med teksten Anlieger frei!! Der blev svovlet lidt i min bil. Der holdt en lille firehjulstrækker, og en mand med en påklædning som en skovarbejder sad og rensede svampe. Jeg spurgte ham, om vejen virkelig var spærret, og han spurgte: Kranich? Jah Dann sind Sie Anlieger! og han gav med en fejende bevægelse tegn til at køre. Vi kørte ca. 2 km ad en vej med 2 rækker betonfliser. Der er vigepladser undervejs. Efter første km er der et udsigtspunkt, men vi kørte til enden, hvor der var et stort tårn og et kursuscenter. Der holdt masser af biler og sågar en turistbus! Så man skal altså ikke lade sig afskrække af forbudsskiltet. Vi lod os fortælle, at aftenen før havde der rastet tusindvis af traner på engene. Vi så en del flokke, sammenlagt ca , men de syntes i aften at ville overnatte på den anden af side af Udarser Wiek altså just der, vi var en time forinden! Ak ja. Som trøst passerede der 3 havørne, så med en dagsration på 6 havørne og nogle tusinde traner kunne vi ikke være utilfredse, og mens det begyndte at skumre, kørte vi mod Bergen. Vi nettede os en anelse og begav os op i byen og fandt et udmærket spisested med lokale retter.

5 Lørdag 5. okt. var vejrguderne os ikke mildt stemte! Vi havde tjekket vejrudsigten, og vi var forberedte. Lidt dis og småregn mødte os fra morgenstunden. Første stop var Sassnitz, hvor der skulle være gode muligheder både i og uden for havnen. Efter en times afsøgning blev vores resultat en rigtig landkrabbe en enkelt Gærdesmutte i krattet ved skrænterne. Vi satte vores lid til kysten ved Prora. Her ligger i øvrigt et levn fra 30 ernes Tyskland: Et mere end 2 km langt og forfaldent feriekompleks. Heldet var heller ikke her på vores side. Et par Toppet Lappedykker og en Sildemåge. Gudskelov var der igen i fyrreskoven Topmejse og Fuglekonge. Seebad Prora: Hitlers storstilede projekt til masseturisme nåede aldrig at blive taget i brug. Det var hans tanke, at alle tyske arbejdere skulle have én uges ferie om året i den sunde havluft! Foto: Henrik Bringsøe. Efter at have sat Henrik af, for at han kunne få tid til at gå med snuden i jordhøjde på jagt efter krybdyr, gik turen til Binz, en gammel fornem badeby med pittoreske patriciervillaer samt masser af turister sigtede vi efter Sellin og lige før byen til højre og sydpå af en meget smal vej, der endte blindt ved Moritsburg. Vi gjorde holdt efter 1 km og afsøgte søen. Et halvt hundrede Knarænder, Hvinand og Taffeland blev det til, mens en Sortkrage fouragerede på engen og et Halemejse-tog passerede forbi. Fra enden af vejen gik vi ned til den lille by, Moritsburg, og herfra op til udsigtpunktet ovenfor. Der var en fantastisk udsigt, trods det disede vejr. Sen frokost blev indtaget under læ af autocamperens markise, mens vi ligeledes fordøjede dagens høst eller rettere mangelen på samme. Autocamperen kørte tilbage for at samle Henrik op, og vi andre tre holdt lige ind på en skovvej for at vente. Selv om det regnede, måtte vi af forskellige årsager forlade bilen en kort stund just som en flok Lille Korsnæb slog sig ned i granerne.

6 Aftenen skulle helliges det kulturelle et flertal på 6 mod 1! Stralsund er på Unescos liste over kulturarv, og byen er bestemt værd at se. Minsandten om ikke Husrødstjert stadig sang i det begyndende tusmørke. Som et plaster på såret til mindretallet lykkedes det os at finde et sted, hvor man kunne få Schweinehaxen! Søndag 6. okt. var hjemrejse. Kl. 8:00 forlod vi Bergen. Mødetid i Rostock kl. 10:45, så vi havde tid til observationer undervejs. Vi så adskillige flokke af trækkende traner, og ved Löbnitz, hvor vi på udturen så omkring 1000 stykker på en majsmark, der var ved at blive pløjet, kunne vi konstatere, at marken nu var pløjet færdig, og at der så stod 1000 traner (den samme flok?) på den anden side af vejen. Der var lige tid til lidt indkøb i bordershoppen, inden vi afsejlede kl 11:15. Kort før Gedser spottede vi lige 10 trækkende Dværgmåger. Den resterende proviant skulle indtages ved Gedser Fuglestation, hvorefter vi ville vandre ud til Sydstenen. 4 Knortegås, 12 Rød Glente, 3 Fjeldvåge, 2 Spurvehøg og 1 Vandrefalk kunne sætte et punktum for vores tur. Artsmæssigt nåede vi ikke langt 83 men vi fik, hvad vi gik efter: Over traner. Vi syv turdeltagere får lidt godt til ganen i Prora! Fra venstre ses Marta, Henning, Mogens, Allan, Gitte, Aoi og Henrik. Foto: Henrik Bringsøe.

7 ARTSLISTE Vandrefalk Husrødstjert Sortstrubet Lom Spurvehøg Solsort Lille Lappedykker Musvåge Gransanger Toppet Lappedykker Fjeldvåge Fuglekonge Skarv Tårnfalk Halemejse Sølvhejre Hvepsevåge Fiskehejre Blishøne Topmejse Knopsvane Trane Sortmejse Sangsvane Hjejle Blåmejse Sædgås Vibe Musvit Blisgås Dobbeltbekkasin Spætmejse Grågås Småspove Skovskade Kanadagås Dværgmåge Husskade Knortegås Hættemåge Allike Pibeand Stormmåge Råge Knarand Sildemåge Gråkrage Krikand Sølvmåge Sortkrage Gråand Svartbag Ravn Skeand Splitterne Stær Spidsand Ringdue Gråspurv Taffeland Tyrkerdue Skovspurv Troldand Stor Flagspætte Bogfinke Ederfugl Sanglærke Grønirisk Hvinand Landsvale Stillids Toppet Skallesluger Digesvale Grønsisken Rød Glente Engpiber Tornirisk Havørn Hvid Vipstjert Lille Korsnæb Blå Kærhøg Gærdesmutte Rørhøg Rødhals Den kystnære fyrreskov ved Glowe med bl.a. Topmejse, Sortmejse og Spætmejse. Foto: Henrik Bringsøe.

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm Indledning. Efter flere års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret

Læs mere

Felttræf Bornholm Oktober 2011

Felttræf Bornholm Oktober 2011 Felttræf Bornholm Oktober 2011 Hammerodde/Sandvig, 19-10-2011 (foto: Frank Desting) Turrapport fra en tur til Bornholm fra mandag den 17/10 til torsdag den 20/10 2011 Arrangeret af: Feltud (Feltornitologisk

Læs mere

Turrapport. Ved Elbens bredder. Pinsetur i dagene 29. maj 1. juni

Turrapport. Ved Elbens bredder. Pinsetur i dagene 29. maj 1. juni Turrapport Ved Elbens bredder Pinsetur i dagene 29. maj 1. juni 2009 Forsidefoto: Grænseskoven af Jørgen Lindby Deltagere: Foto udlånt af Bodil 2 Forord Elben Foto: Jørgen Lindby Natur-Øst afholdt i pinsedagene

Læs mere

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen

Rapport. Extremadura - Spanien. Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen Rapport Extremadura - Spanien Brian Wielsøe - Mogens Kristensen Palle Rasmussen - Jens Dithmarsen 26. april - 3. maj 2013 1 Fredag den 26. april 2013 Vi mødtes - Palle, Mogens og Jens - med afgang fra

Læs mere

Mallorca 1-8. Maj 2010

Mallorca 1-8. Maj 2010 Mallorca 1-8. Maj 2010 Forord Denne turs tilblivelse begyndte nok allerede for godt et par år siden. Idet Frank Desting, senere kun benævnt Frank, eller (FDE) og Leif Frederiksen (LFR) allerede talte om

Læs mere

4. Kvartal 2010, nr. 2

4. Kvartal 2010, nr. 2 4. Kvartal 2010, nr. 2 SANDEVIFTEN - udgives af Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling i DOF-Vestjylland. REDAKTION: Pia Morsing, Ringkøbing, e-mail: pia.morsing@gmail.com (redaktør) Agner Svenstrup,

Læs mere

Årgang 24 Nr. 3 September 2006. Dansk Ornitologisk Forening. Viborg Amt

Årgang 24 Nr. 3 September 2006. Dansk Ornitologisk Forening. Viborg Amt Årgang 24 Nr. 3 September 2006 Dansk Ornitologisk Forening Viborg Amt HJEJLEN HJEJLEN årgang 24 nr. 3 september 2006 MEDLEMSBLAD FOR DANSK ORNITOLOGISK FORENING, VIBORG AMT Ansvarshavende redaktør: Layout,

Læs mere

Fugleferie på Mallorca

Fugleferie på Mallorca Fugleferie på Mallorca 23.-30. april 2005 Deltagere: Simon Berg Pedersen, Bo Berg og Kim Berg Fotograf: Simon Berg Pedersen Indledning ved Bo Berg Da jeg har været på Mallorca på kombineret fugle-/familieferie

Læs mere

Det sydøstlige. Tyrkiet. 7 maj til 15 maj - 2011. Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli. Franck Ishøi & Aase Mielow

Det sydøstlige. Tyrkiet. 7 maj til 15 maj - 2011. Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli. Franck Ishøi & Aase Mielow Det sydøstlige Tyrkiet 7 maj til 15 maj - 2011 Gûksu, Aladag, Birecik og Isikli Franck Ishøi & Aase Mielow 1 I maj måned 2011 besøgte vi det sydøstlige Tyrkiet i ca. 1 uges tid. Vi arrangerede først turen

Læs mere

Dansk Ornitologisk Forening Ammarnäs 2005 Dof Travel AMMARNÄS LAPLAND. Juni 2005

Dansk Ornitologisk Forening Ammarnäs 2005 Dof Travel AMMARNÄS LAPLAND. Juni 2005 AMMARNÄS LAPLAND Juni 2005 En anderledes turrapport Anderledes fordi deltagerne gjorde den til det den blev Jag vill sjunga en liten sång, en liten sång som er stark. Unija unija Morten Møller Hansen &

Læs mere

Gl. Hviding Digesø ny perle i den ødelagte marsk Kjeld Hansen DET TABTE LAND sydjylland 1

Gl. Hviding Digesø ny perle i den ødelagte marsk Kjeld Hansen DET TABTE LAND sydjylland 1 Gl. Hviding Digesø ny perle i den ødelagte marsk Marsken fra Esbjerg til den dansktyske grænse er i dag afvandet og intensivt dyrket med afgrøder som raps, majs, byg og wrapgræs. Tidligere tiders vidtstrakte

Læs mere

Nr. 2 juni 2007 35. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT. Nilgæs, naturdebat og nydelige hits

Nr. 2 juni 2007 35. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT. Nilgæs, naturdebat og nydelige hits Nr. 2 juni 2007 35. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT Nilgæs, naturdebat og nydelige hits 1 Dansk Ornitologisk Forening Fuglenes Hus Vesterbrogade 138-140 1620 København

Læs mere

Højt flyver ørnen over strandsøen i Solkær Enge

Højt flyver ørnen over strandsøen i Solkær Enge Højt flyver ørnen over strandsøen i Solkær Enge»Velkommen til indvielse af vådområdeprojekt Solkær Enge. Det er med ca. 182 hektar det største af vore igangværende vandmiljøplan II projekter. Jeg beder

Læs mere

Årgang 31 Nr. 3. December 2013

Årgang 31 Nr. 3. December 2013 Årgang 31 Nr. 3 December 2013 Dansk Ornitologisk Forening Nordvestjylland HJEJLEN Hjejlen årgang 31 nr.3 december 2013 MEDLEMSBLAD FOR DANSK ORNITOLOGISK FORENING, NORDVESTJYLLAND Ansvarshavende redaktør:

Læs mere

Tredje gang så tager vi dig, Slivsø!

Tredje gang så tager vi dig, Slivsø! Allerede inden Hedeselskabet havde kørt gravemaskinerne i stilling ved Slivsø syd for Haderslev, blev det nødvendigt at forhøje statens støttebevilling. Lige fra starten i 1954 var økonomien i udtørringsprojektet

Læs mere

Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT. Ørne DOF 100 år!

Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT. Ørne DOF 100 år! Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT Ørne DOF 100 år! 1 Dansk Ornitologisk Forening Fuglenes Hus Vesterbrogade 138-140 1620 København V Tlf.: 33 31

Læs mere

HAVREVIMPEN DOF. FYN. Ornitologisk. Dansk. Forening. Sundet Bulgarien Ege nsedybet Vi I dtreservat Hedelærkens forekomst på Fyn

HAVREVIMPEN DOF. FYN. Ornitologisk. Dansk. Forening. Sundet Bulgarien Ege nsedybet Vi I dtreservat Hedelærkens forekomst på Fyn tssn 0908-858X Postbesørget blad a9ie5 f,pc ';ELS EO'HOLT -ENSEN L*NEE}'*R(EN 3 LLT]ELLE 5762 UESTER SKERN JT6Z olll,. z OCE HAVREVMPEN DOF. FYN Dansk Ornitologisk Forening Foreningen for fuglebeskyttelse

Læs mere

Nordspanien. 28. maj - 5. juni 2011. (Navarra og Picos de Europa) DOF Travel. Leder: Frands E. Jensen

Nordspanien. 28. maj - 5. juni 2011. (Navarra og Picos de Europa) DOF Travel. Leder: Frands E. Jensen Nordspanien (Navarra og Picos de Europa) 28. maj - 5. juni 2011 DOF Travel Leder: Frands E. Jensen 2 Forord DOF Travel har gennem årene arrangeret utallige storture til Spanien, som er et af Europas bedste

Læs mere

HAVREVIMPEN DOF. FYN. Ornitologisk. Dansk. Forening 5. ARGANG NR. 1, MAR. 1997. Foreningen for fuglebeskyttelse

HAVREVIMPEN DOF. FYN. Ornitologisk. Dansk. Forening 5. ARGANG NR. 1, MAR. 1997. Foreningen for fuglebeskyttelse lssn 0908-858X Postbesørget blad HAVREVIMPEN DOF. FYN Dansk Ornitologisk Forening Foreningen for fuglebeskyttelse 5. ARGANG NR. 1, MAR. 1997 Formandsberetning Ørnetur Halens fugle Fyns Hoved forår 1996

Læs mere

Årgang 24 Nr. 1 April 2006. Dansk Ornitologisk Forening. Viborg Amt

Årgang 24 Nr. 1 April 2006. Dansk Ornitologisk Forening. Viborg Amt Årgang 24 Nr. 1 April 2006 Dansk Ornitologisk Forening Viborg Amt HJEJLEN HJEJLEN årgang 24 nr. 1 april 2006 MEDLEMSBLAD FOR DANSK ORNITOLOGISK FORENING, VIBORG AMT Ansvarshavende redaktør: Layout, grafik:

Læs mere

Bjørnesafari. Finland

Bjørnesafari. Finland Bjørnesafari til Finland Juni 2008 med Politikken Plus Indledning I perioden 13. 17. juni 2008 var jeg så heldig at få lov at lede en naturrejse til Finland for Politiken Plus, arrangementsafdeling i et

Læs mere

F. Fl. r F. E. w. ts F- DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ARHUS AMT

F. Fl. r F. E. w. ts F- DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ARHUS AMT L. E. w E. P ts F- E F- t t: F!- x r tn q s F. E F. Fl E t r F. DANSK ORNTOLOGSK FORENNG LOKALAFDELNGEN ARHUS AMT DANSK ORN TOLOG SK FO REN N G DOFrir en landsforenirg for fugleinteresserede og fuglebeskyttelse

Læs mere

Hohenhörn, mandag den 27. juni. 56,5 km

Hohenhörn, mandag den 27. juni. 56,5 km Hohenhörn, mandag den 27. juni SÅ gik starten til årets cykeltur. Lasse kørte os til Rendsborg. Vi tog Bøjden-Fynshav færgen og handlede ved grænsen på vejen. Der var en P-plads ved afkørslen ved Rendsborg

Læs mere

Gyldensteens Inddæmmede Strand

Gyldensteens Inddæmmede Strand Med en helt usædvanlig åbenhjertighed beskrev Carl-Johan Bernstorff i 1958, hvilken skuffelse Gyldensteens store inddæmning fra 1871 havde været op gennem tiden. I tidsskriftet»dansk Hjemstavn«gav han

Læs mere

TUR RUNDT I EUROPA 2013

TUR RUNDT I EUROPA 2013 TUR RUNDT I EUROPA 2013 Meget tidligt om morgenen den 27. august (midt om natten) var det tid at gå den lille tur fra Strandmøllevej til Netto ved Munkholmvej, for det var nemlig derfra, at bussen skulle

Læs mere

Siø endte som trædesten mellem Tåsinge og Langeland

Siø endte som trædesten mellem Tåsinge og Langeland Siø endte som trædesten mellem Tåsinge og Langeland Da søkortdirektør Jens Sørensen (1646 1723) sejlede forbi Siø i 1692 noterede han sig, at den var»i tvende par med en strøm imellem, der går krum og

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Landets allerførste inddæmninger skabte Mjels Sø og Bundsø

Landets allerførste inddæmninger skabte Mjels Sø og Bundsø Landets allerførste inddæmninger skabte Mjels Sø og Bundsø Fra tidernes morgen og frem til slutningen af 1500-tallet strakte der sig en fjordarm helt ude fra Als Fjord gennem Mjels Vig og østpå ind i landet

Læs mere

En kort sommertur for to til Alzase

En kort sommertur for to til Alzase En kort sommertur for to til Alzase Turen starter fra Skive søndag d. 20. Juli 2008. Vi er klar til at køre ud af indkørslen på Nøddevej kl. 8.55, fem minutter før det oprindeligt var planlagt. Det er

Læs mere