Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi"

Transkript

1 Bilag 5 Knud Bruun Pedersen Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi Materialet er brugt til uddannelserne for Mediegrafiker og Digital Media i grundfagene Stil, form og farve og Design. Begge uddannelser skal bestå eksamensfaget Design.

2

3 grafisk mediehistorie Side af 13 Historicisme De moderne tids stilarter kan relateres til reaktioner på 1800-tallets kaotiske blanding af tidligere stilarter. Med industrialiseringen var fokus på produktionsmetoder og rationalisering, nye materialer samt de nye markeder der fremkom især ved den store flytning fra landet til byerne. Det var ikke æstetik der interesserede fabrikanterne derfor er stilperioden siden kaldt for Historicisme En romantisk/nostalgisk blanding af klassicisme, gotik, barok, rococco altså de kendte stilarter i uskøn forvirring. De gotiske skrifter anvendes stadig (også flere årtier ind i 1900-tallet). Teknologisk anvendes mest højtryk (bogtryk) med blyskrifter og raderinger. Plakater i stort oplag trykkes ofte litografisk hvis illustrationen er dominerende. Litografi opfundet 1776 af østrigeren Alois Senefelder. Tegnes eller males på kalksten. Princip at vand og fedt skyer hinanden. Fladtrykprincip. Siden er princippet udviklet til offsettryk Bogtrykformen bygges op med blindmateriale (klodser) til det ikke trykgivende som på Gutenbergs tid. Blindmaterialet er laverede end det trykgivende materiale. Princippet kalder højtryk. Billeder skæres indtil 1700-tallet ofte i træ. Siden som raderinger (ætset stål eller kobber-plader). Erstattes senere af kliche (en kemisk proces der senere udvikles så fotografier kan overføres til pladen). Serigrafien (silketryk) opfindes i begyndelsen af1900-tallet men anvendes mest til plakater i mindre oplag. Billedmaterialet er stadig lavet som stregtegning. Skrifterne blandet for kontrasten skyld mere end for det æstetiske udtryk.

4 Art Nouveau grafisk mediehistorie Side 2 af 13 Samtidigt med impressionisternes eksperimenter med maleriet udvikler de store byer sig til metropoler. Beundringen af storbyen kan ses i deres malerier. Motiverne er ofte gadelivets mylder, café- og teaterlivets fornøjelser. Der handles selvfølgelig og udbudet af varer skal markedsføres. Løbesedler og plakater samt aviser er medierne i storbyerne. Plakaterne trykkes stadig i bogtryk men litografi overtager en større del af plakatproduktionen. Sociale opbrud og politiske oprør er et af resultaterne af befolkningsmassernes ikke opfyldte drømme ved indflytningen til byen. Industriarbejderne organiserer sig. Borgerskabet lever et dekadent og rigt liv. Der stillles spørgsmålstegn ved den manglende æstetik. Dette giver udtryk i stilarter som Art Nouveau. Stilarten dukker op i de tysksprogede lande under stilnavnet Jugend, i England som New Style, i Spanien Modernissimo og i Danmark som Skønvirke. Stilinspirationerne er de samme! 1896 Aldolp Mucha reklame for cigaretpapir 1900 Tuborg-plakat. Litografi Erik Henningsen ( ) 1908 plakat for Politiken. Litografi Valdemar Andersen ( ) Dans på Moulin Rouce. Litografi Henri de Toulouse-Lautrec ( ) Typisk skønvirke-stil skriften og ornamentering er karakteristisk for den danske stil der henter inspiration fra nationalhistorie.

5 grafisk mediehistorie Side 3 af 13 Avantgarde Avantgarde kaldes en stribe af kunstnere, arkitekter og håndværkere som eksperimenterer med forskellige former i århundredets første to tiår. Avantgarde er altså ikke en stilart men en fællesbetegnelse for flere stilformer i forskellige kunstarter. Kubisme udvikles af den altid eksperimenterende Pablo Picasso sammen med Georges Braque. Samtidigt var der russere der eksperimenterede med andre delvis abstrakte former som kulminerede efter revolutionen og Zarens fald i Rusland. I Italien fremkom futuristerne der hyldede teknologiske fremskridt. Futurister hylder også verdenskrigen udbrud og mange melder sig og falder her. Dadaismen dukker op i det neutrale Schweiz. Som Futuristerne vil Dadaisterne ( ) nedbryde tidlige tiders kunst. Avantgarden forstås altså som de der går foran og bryder normer ned. Kubisme ( ) et forsøg på at anskue en genstands form fra flere sider samtidigt. Genstanden foldes ud. Ofte kollage-agtige billeder. Suprematisme/Konstruktivisme ( ) en russisk kunstnergruppe der ønsker at skabe ny kunst til den ny verden efter revolutionen i Rusland. Formeksperimenter og abstraktion. Kunsten blev siden forbudt af Sovjetstyret fordi man mente det var for kompliceret for folket og kontrarevolutionært. Futurisme ( ) italiensk teknologi og krigsforherligende kunstretning. Hastighedsbegejstrede. Bevægelse er et af billedtemaerne husk kunstnerne. Kubisme 1913 Clarinet and Violin, Pablo Picasso Futurisme 1912 F. Balilla Pratella omslag Konstruktivisme El Lissitzky, Beat the Whites with the Red Wedge, poster, 1920.

6 grafisk mediehistorie Side 4 af 13 Funktionalisme Funktionalismen fødtes af avantgardens formeksperimenter samt et ønske om at forene de nye materialer og produktionsformer med en ny moderne formgivning. Kunstskolen Bauhaus blev stiftet i Weimar i 1919 udfra dette ønske. Allerede i 1917 var et tidsskrift De Stijl udkommet i Holland med diskussioner om formgivning. Begge afsværgede nogle af avantgardisternes ønske om at nedbryde tidligere tiders resultater; men derimod videreudvikle tidligere tiders erfaringer fra håndværk og kunst til den nye tids industrielle fremstillingsmetoder og det moderne menneskes behov. Men De Stijl ønskede at undersøge ny form. Hvor i mod Bauhaus-folkene prioriterede det funktionelle. Bauhaus blev ikke bare en skole men også de studerendes laboratorium. Forskning og læring gik op i en højere enhed. Bauhaus-funktionalisterne skal siden få stor indflydelse på formgivning i resten af det 20. århundrede. Herbert Bayer, Bauhaus design af en universel skrift Piet Mondrian, Composition with Red, Black, Blue, and Yellow 1925 Hollænderen Piet Mondrian mente at ideel harmoni kun kan nåes ved perfekte proportioner mellem: størrelsen af farvede former de farvede og ikke farvede former den lukkede og den åbne form Idealet blandt De Stijl var fred, ro og harmoni efter den forfærdelige verdenskrig. Irene Hoffmann, fotomontage fra Bauhaus reklame, 1930.

7 Art Deco grafisk mediehistorie Side 5 af 13 Efter 1. verdenskrig i Europa opstår en optimisme i USA som dog ender med Wall Street krakket. Optimistisk tager amerikanerne alt det nye til sig. En stilart som fremkommer og forstærkes af bl. a. filmindustrien er stilen Art Deco. Stilens tilblivelse er ellers Frankrig. Ved verdensudstillingen l Art Deco i Paris deltager hverken Tyskland eller USA. Men De forenede Stater skal efterfølgende tage stilen til sig. Stilen får i Europa især indflydelse på europæiske illustratorer og reklametegnere. DSB reklame til de franske publikum. Chemins de Fer Danois A M Cassandre. Normandie 1935 Gavleklame for kooperationen bryggeri Stjernen og Socialdemokraten. foto 2003 på Nørrebro. Kunstner ukendt. A M Cassandre. Thomson Electric, 1931 Codan Badehætte,r reklameskilt, Litografi, 1930erne Sven Brasch ( ) havde en fantastik karriere som illustrator. Blev inspireret af alle strømninger; men bibeholdt sin helt egen stil.

8 grafisk mediehistorie Side 6 af 13 Efterkrigstid Efter 2. verdenkrig var genopbygningen af Europa i fokus. Det er tiden hvor både regional/national handel og eksportmarkeder prioriteres. Danish Design bliver mærket for den danske eksport men med Marshall-hjælpen følger også en amerikanisering af den europæiske handel. Filmindustrien og andre kulturprodukter eksporteres sammen med hvidevarer, radio, fjernsyn og automobiler. Den borgerlige familie også i arbejderkredse er i fokus. Ny fokusgruppe er også de unge Teenagerne. Populærmusik får en opblomstring sammen med radio og grammofon. I Danmark melder befolkningen sig ind i FDB. Der etableres brugforeninger overalt.varehusene tiltrækker den moderne familie. Funktionalismen sejrer overalt. Funktionalisme er blevet moderne. I løbet af 50erne strammes det kølige udtryk op med bl. a. schweizer-typografien. Nye skrifter uden serif kommer på markedet. Plakattegnerne har stadig meget at lave. Men bogtrykkets billedflade domineres nu af fotografier. Disse endda i farver eller med duotone. Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger udgiver reklamer og tryksager med såvel litografiske illustrationer som fotografiske billeder i bogtrykte brochurer og annoncer. Tschichold, Jan ( ) tysk grafiker Tegner flere skrifter bl. a. Sabon. Udgiver bøger og skrifter. Første gang "Die neue Typographie", Berlin Får stor betydning for den grafiske form. Som ung beundrede han skrifterne uden serif. I 40erne udtaler han at længere tekster uden serif er totur. Paul Renner ( ) tegner Futura (1928), og udvikler nye varianter indtil Steile Futura (1952) Udgiver flere publikationer om typografi og formgivning 1953 december udkommer Playboy første gang

9 grafisk mediehistorie Side 7 af 13 Velfærd i 60erne De økonomiske konjunkturer i vesten er gunstige. Arbejdere får lønfremgang og forbruget vokser. De unge gør oprør mod forældregenerationen. En politisk bevidsthed drejer mod venstre og økologi. Der protesteres mod miljøforurening, forbrugerisme, atomkraft og krig. Popkulturen fostrer POPART. Kunst bliver forbrug. Forbrug indgår i kunst som referencer til samtiden! Der hentes inspiration for Art Nouveau, tegneseriehæfter og forbrugsreklamer. Farvetryk bliver almindeligt. Offsettryk vinder frem med offsetpladens udbredelse. Roy Lichtenstein ( Girl at Piano, 1963, serigrafi Andy Warhol Campbell's Soup I (Tomato), 1968, serigrafi Koncertplakat for Cream. Artist: Gary Grimshaw. Offsettryk

10 70erne grafisk mediehistorie Side 8 af 13 Rock ruller videre. Discobølgen raser i slutningen af 70erne. Vesten og dermed Europa oplever fuld beskæftigelse på arbejdsmarkedet. Vietnamkrigen slutter. Danmark stemmer om EF Siden om EU. Tryksager i massevis. Offsettryk bliver den fortrukne produktionsmetode, sammen med fotografisk reproduktion af billeder og fotosats af tekst. Reklamebranchen og tilhørende medier eksploderer i vækst. Dagbladene er i krise og dette medfører sammenslutninger og lukninger. Indtil da var det almindeligt over hele Danmark er der var flere partipolitiske dagblade i et lokalområde ofte et venstre-blad og et socialdemokratisk. Den socialdemokratiske presse lukker de ellers udbredte lokalaviser. Fra november 1971 har den socialdemokratiske presse A-pressen kun få dagblade Hovedstaden (landsdækkende Aktuelt), Bornholm, Lolland-Falster, Aalborg, Randers og Sønderjylland. Socialdemokraterne lukker deres sidste dagbladsudgivelse den 6. april 2001 Dagbladenes økonomiske krise medfører flere strejker. I 1977 er der konflikt på Berlingske Tidende. Bladhuset bliver norskejet i Fra folkebevægelsens første kampagne mod Unionen. Offsettryk?? SATURDAY NIGHT FEVER filmplakat (dog her gengivet fra pladecover), 1977, Offsettryk

11 grafisk mediehistorie Side 9 af 13 80'er og 90'er postmodernisme Postmodernisme er et mediebegreb. De designere og arkitekter der kaldes postmodernister vil ikke kendes ved begrebet men det er alligevel blevet hængende som betegnelse for nogle af 80er og 90ernes eksperimenter. Arbejdsløsheden breder sig. Især fokuseres på ungdomsarbejdsløsheden i 80erne. Nogle mente at man tabte en hel årgang i fattigfirserne. Masseforbruget stopper dog ikke væsenligt. Og medieforbruget heller ikke. BZerne er nye ungdomsbevægelser i dette årti. Nye tv-kanaler melder sig påmarkedet. via parabol Mærkevarer bliver det helt store branding i markedsføring! Den trykte produktion flyttes efterhånden over på standard-pc er. DTP-programmerne får det helt store gennembrud i 90erne. Nye programmer gør nye effekter mulige. Der eksperimeteres og når en ny effekt udbydes i progammerne kan det ses i medierne straks. Det kulminerer næsten som kaosgrafikken fra historicismen med at effekten bruges fordi den er mulig og ikke så meget for at den skal kommunikere noget. BZ var med sin kreativitet og radikalitet med til at sætte den politiske dagsorden i sidste halvdel af 1980'erne.

12 grafisk mediehistorie Side 10 af 13 Mod millenium New Media er i fokus. Efter brugertilstrømningen i slutningen af 90erne bliver der fokus på brugerinterface. Les is More bliver råbt igen. Jacob Nielsen slår et slag for human interface på internettet. Han protester endda mod animationer når de ikke kommunikerer eller når de nedsætter kommunikationshastigheden. Får funktionalismen en renæssance? Nye websteder dukker op hele tiden og de trykte medier refererer til web-steder med mere information og kontakt. Private steder dukker op. Nogle som helt private steder som næppe kan interessere andre end indehaveren. WeB-logs er en variant af de private sider. Disse appelerer til besøg af brugere om f. eks. interesser. På samme måde bruges commercielle steder til at tiltrække, holde på og pleje kunder af mærkevarer eller butikskæder. Sammen med branding hører, at kunden skal plejes med ekstra oplevelser. Toms Gruppen Danmarks største chokoladefabrik Vind fede præmier med Sis & Bro 1 præmie: Cool Bikerz Cykel værdi kr Stjerneaften i Messecenter Herning Tag hele familien med til "Stjerne for en aften" finalen den 25. februar 2005 i Herning og til AfterParty med alle de kendte! Anthon Berg med på arktisk kvindeekspedition Bidende kulde. Sultne isbjørne og polarræve. 650 kilometers udmattende skiløb med oppakning tværs over verdens største ø. Danna Corke og Anne-Mette Nørregaard krydser Grønland fra øst til vest på ski - med Anthon Berg som fast rejsekammerat 04/01/05 16:11 Kontakt Toms Toms Gruppen A/S, 2750 Ballerup, Tlf Kontakt Toms Internationalt TomsGruppen er producent af mange kendte produkter. TV-mediet er brugt til at lancere produkterne med reklameserien Familien Tomsen. På web-stedet kan downloades reklamefilm, go-cards og meget andet materiale og informationsreklame Page 1 of 1

13 grafisk mediehistorie Side 11 af 13 Ind i det 21. århundrede Der skal råbes højt for at blive set/hørt. Som bannerreklamerne på nettet maser reklamer sig ind alle steder. Reklamens billeder har fokus på det seksuelle. Eller på humor. Outdoor-advertising overalt hvor folk færdes. Ventesteder, busser og toge, alle byrummets ledige pladser kan bruges og bliver det. Hvis der en byggeplads i en gade kan stilladset sælges som reklameplads. Stort og småt indeholder reklamer! Et askebæger eller en ølbrik i en café. Sponserede kopper. o. a. Men stilen ændrer sig ikke meget!

14 Ind i det 21. århundrede grafisk mediehistorie Side 12 af 13 Aldrig før har der været publiceret så meget. Reklamer eller information på internet eller tryk. Magasiner til selv snævre målgrupper er blevet udbredt de sidste 10 år. Der findes magasiner for helt afgrænsede målgrupper. Kioskerne bugner af disse udgivelser. For et lille sprogområde som dansk kan det imponere hvad der kan udgives af magasiner.

15 FOTO: CAMILLA STEPHAN / THOMAS YDE / BENJAMIN KÜRSTEIN / POLFOTO UDGIVET AF JP/POLITIKENS HUS Ind i det 21. århundrede grafisk mediehistorie Side 13 af 13 Der har i det sidste halve århundrede været gratisblade. Distriktsblade eller ugeaviser er omdelt til husstande i hele Danmark. Her kan forbrugeren se de sidste tilbud fra lokale handlende. Financieres af annoncesalg. Men ved århundredeskiftet udbredes fænomenet til nye målgrupper. Især til den unge læser som kan få bladene på uddannelsessteder eller andre mødesteder. Desuden i supermarkedskæder som kundeblade. Nyt bliver to gratisaviser Urban og MetroXpress. Førstnævnte udgivet af Berlingske Hus og sidstnævne af en verdensomspændende bladkoncern. Det skærper konkurrencesituationen da en islandsk koncern meddeler at de vil udgive Nyhedsavisen i Danmark. Inden islændingene kommer på gaden har vi gratisaviserne 24timer og Dato. Bladverdenen taber penge på udgivelserne. Bladhusene satser på internet og det bliver helt almindeligt at avisabonenter kan læse eller hente dagens avis på nettet Odense Mandag INDLAND BAKTERIE I MAVEN BIDRAGER TIL FEDME Et opsigtsvækkende studium viser, at tykke mennesker har én type bakterier i fordøjelsessystemet, mens tynde mennesker har en anden bakterietype. Side 3 UDLAND SKÆBNEVALG I SERBIEN Valget stod mellem Vesten og nationalismen, da serberne i går gik til stemmeurnerne. Landets fremtid i Europa er på spil. Side 13» I FOKUS DEN POLITISKE KAMP OM DEN KOLDE KRIG GÅR JO BEGGE VEJE Jens Liljegren, historiker Side 10 KULTUR PRIMETIME POLITISK FAMILIEDRAMA Det er de store, politiske spørgsmål, der er på dagsordenen i et nyt amerikansk familiedrama, der har dansk tv-premiere i aften. KØBENHAVN Torsdag Nr. 108 Balic bankede Boldsen Danmark tabte til Kroatien i gyserkamp»s22 FORMIDDAG -6 EFTERMIDDAG -3 Biologer frygter gylle Landbruget får lov til at ødelægge de danske søer» S4-5 Danskerne fylder sig med medicin Vin Ugens tip side 19 Hjemmebag for begyndere Test af kageblandinger» S9 Balletbørn i Popstars' 12 Sejr til 16 N2 6 søgelyset eneste levn Danmark Jagten på Julie er klar Angola blev 24sekunder fremtidige med sit i aftes slået TÆNKEPAUSE Israels præsident Mosche Katsav, der er stjerner er tredje med under anklage for voldtægt og sat ind album andre seksuelle overgreb, har valgt at tage orlov NY STYRMAND Lars Olsen, cheftræner for SAS Liga-klubben Randers FC, overtager til Fire ud af ti danskere tager medicin dagligt det er sommer roret hos den fynske konsekvensen af en usund livsstil, vurderer lægeformand konkurrent OB januar årgang Nr ,7 millioner voksne danskere tager receptpligtig STJERNESKUD Med sin debutroman Den som blinker er medicin stort set dagligt. TJEN PENGE PÅ CYKELMOTION PETER GADE JUBLER HVOR HJÆLPSOMME ER VI? Og forbruget stiger, viser bange for døden, belønnes SF: TRÆK TUREN FRA I SKAT 4»DET ER MIT LIVS SEJR«N2 4 GENTLEMANDEN LEVER 6»Hvis folk spiste en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Det er især dan- sundere, motionerede forfatter Knud Romer med IN T ER NET Boghandlerklubbens bogpris Dødsfald ryster psykiatrien igen: skernes usunde livsstil, De Gyldne Laurbær. der er årsag til det stigende forbrug af medicin Frit spil mere og droppede»flere og flere danskere SAMMENHOLD EU s konkurrencemyndigheder sendte i er begyndt at lide af sygdomme som forhøjet blod- går en bøde på 5,6 milliarder for tyveri smøgerne, ville færre tryk, hyppig hovedpine og være nødt til at tage sukkersyge i løbet af de senere år,«siger sundheds- medicin«fremstiller el-udstyr. kroner til ti firmaer, som Personale på nettet Dansk politi mangler forsker Mette Kjøller viden til at opklare Michael Dupont, formand for de praktiserende FARCE Det lykkedes ikke poli- forbrydelser på internettet, siger læger, mener, at en sundere livsstil vil overflødiggø- FORMAND FOR DE MICHAEL DUPONT, tikerne i København at blive eksperter. lod med vilje enige om at godkende nedrivningen af Ungdomshuset Af Kaare Sørensen re medicinen for mange. PRAKTISERENDE LÆGER LÆS MERE SIDE 6 Jagtvej 69. Bankoplysninger, der bliver stjålet over internettet. Dokumenter, der bliver snup- TV» S26-28 VEJR» S25 HOROSKOP» S25 KLUMMEN» S6 psykisk pet fra din computer. Og telefoner, der bliver snydt til at ringe til dyre telefonnummer. Den såkaldte it-kriminalitet på internettet er syge dø stærkt stigende og koster på verdensplan nu hvert år flere milliarder kroner. Alligevel har dansk politi ikke de rigtige værktøjer til at gøre noget ved problemet, viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Teknologirådet, som TV 2 har fået adgang til.»resultatet er, at det i dag er stort set risikofrit at begå it-kriminalitet. Forbryderne bliver så godt som aldrig fanget,«skriver en arbejdsgruppe af eksperter i rapporten. Politiets samlede viden på området bliver kaldt meget begrænset. Politi afviser»de kriminelle har fundet ud af, at der ikke sker noget. Og derfor fortsætter de forbrydelserne med stigende held,«siger sikkerhedseks pert Preben Andersen, leder af DK-CERT, der overvåger it-kriminalitet i Danmark. Svindel på internettet er Svigt Helt bevidst undlod ansatte på bocentre for sindslidende i et stigende problem, siger Greve og Bagsværd alle forsøg på at redde to patienter, som uventet fik politimester Jakob Scharft fra Rigspolitiet. Men kritikken er for hård, mener han. hjertestop for øjnene af dem. De to psykisk syge døde, og bostederne»man kan roligt sige, at møder nu massiv kritik. Pårørende kalder sagerne rystende, og de der nok ikke er noget område i politiet, hvor vi har sindslidendes organisationer forlanger en undersøgelse af, om det oprustet så kraftigt, som på samme er sket andre steder Side 8-9 it-forbrydelser. Vi er i fuld Side 15 gang,«siger han. Side 5

16 grafisk mediehistorie Side 14 af 13 Symboler 1. verdenskrig verdenkrig A A-pressen Aldolp Mucha A M Cassandre Andy Warhol Art Deco B bannerreklamerne barok Bauhaus Bogtrykformen branding , 10 C Cassandre D Dadaismen Dagbladene Danish Design De Stijl Discobølgen E EF Erik Henningsen F FDB Funktionalismen Futurisme Fællesf. for Danmarks Brugsforeninger G Georges Braque gotik Gutenberg H Henri de Toulouse-Lautrec 2 Herbert Bayer Historicisme I impressionister Irene Hoffmann J Jacob Nielsen Jugend K klassicisme Konstruktivisme Kubisme L Stikordsregister l'art Deco Les is More Litografi M Magasiner Marshall-hjælpen Modernissimo Mærkevarer N New Media New Style O Outdoor-advertising P Pablo Picasso Paul Renner Picasso Piet Mondrian Playboy Politiken POPART Popkulturen Postmodernisme R rococco Roy Lichtenstein S schweizer-typografien.. 6 Senefelder Serigrafi Skønvirke Suprematisme Sven Brasch T Teenagerne Tschichold, Jan Tuborg-plakat V Valdemar Andersen Vietnamkrigen W Wall Street krakket WeB-logs websteder Z Zarens Indholdsfortegnelse Historicisme Art Nouveau Avantgarde Funktionalisme Art Deco Efterkrigstid Velfærd i 60erne erne 'er og 90'er postmodernisme Mod millenium Ind i det 21. århundrede Ind i det 21. århundrede Ind i det 21. århundrede

Muslinger som mærkevare

Muslinger som mærkevare Nyviden Syddansk Universitet April 2008 nr. 4 Muslinger som mærkevare side 4 Læs også : Vil kende udkantsunge Nu kan de finde den rigtige bus Panikangst er måske arvelig Tyskland er trendy Det store sprogtjek

Læs mere

VELFÆRD IKKE KRIG DANMARK UD AF AFGHANISTAN PÆNE PIGER RACISME MODSTAND WWW.SOCIALISTER.DK

VELFÆRD IKKE KRIG DANMARK UD AF AFGHANISTAN PÆNE PIGER RACISME MODSTAND WWW.SOCIALISTER.DK [Nummer 296. 25. marts, 2010] [ Støttepris 20 kr. Pris 10 kr. ] WWW.SOCIALISTER.DK VELFÆRD IKKE KRIG DANMARK UD AF AFGHANISTAN Læs mere på side 2 & 3 PÆNE PIGER KAN OGSÅ STREJKE Sara Andersen fulgte og

Læs mere

TEMA Fokus på sportsjournalistik

TEMA Fokus på sportsjournalistik Bermuda Nr. 16 Juli - 2006 Journalistik på RUC TEMA Fokus på sportsjournalistik Fra side 17 En ny historie begynder Kompetencepanelet har haft sit første møde. Dialog sad i førersædet. læs side 4 Med diktatoren

Læs mere

PENGENYT BRUG NETTET X FACTOR: 45 Storebæltsbroer 1001 TEHUSE. og få mere ferie for pengene! Når knægten har. Vi har talt med MARTINs far

PENGENYT BRUG NETTET X FACTOR: 45 Storebæltsbroer 1001 TEHUSE. og få mere ferie for pengene! Når knægten har. Vi har talt med MARTINs far 2 PENGENYT 2008 Når knægten har X FACTOR: Vi har talt med MARTINs far 1001 TEHUSE Bliv hjemme, det er det sikreste. Ellers: HUSK REJSE- FORSIKRINGEN 45 Storebæltsbroer styrtet i havet INDLÅN så godt som

Læs mere

Indledning. Nordvestjysk handelsgymnasium Info E-handel

Indledning. Nordvestjysk handelsgymnasium Info E-handel Indledning E-handel bliver i større grad del af vores hverdag i takt med at flere og flere anskaffer sig PC'ere og får adgang til Internettet, hvilket også betyder, at vi ikke længere kan se bort fra denne

Læs mere

PETER BEJDER & KIM BOYE HOLT

PETER BEJDER & KIM BOYE HOLT PETER BEJDER & KIM BOYE HOLT PETER BEJDER & KIM BOYE HOLT om velfærd i Danmark Peter Bejder og Kim Boye Holt: om velfærd i Danmark 3F Fagligt Fælles Forbund 1. udgave, 1. oplag 2006 ISBN: 87-89895-97-5

Læs mere

Markedsføring Enkle metoder der virker. Delefterløn Fortsæt din forretning, mens du er på efterløn. Humor sælger! Lej et lig:

Markedsføring Enkle metoder der virker. Delefterløn Fortsæt din forretning, mens du er på efterløn. Humor sælger! Lej et lig: Magasin for selvstændige sommer 2012 1 Lej et lig: Humor sælger! Delefterløn Fortsæt din forretning, mens du er på efterløn Tema Markedsføring Enkle metoder der virker Kort nyt // Den nystartede // Den

Læs mere

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET

kend krops- politik din Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din krops- politik Red. Morten A. Skydsgaard & Line Stald STENO MUSEET kend din kropspolitik Forfatterne & Steno Museet 2011 Omslag og tilrettelægning Ulla Korgaard, Designeriet Tegninger Kamilla

Læs mere

startisyd Som storyteller ved man, at livet opleves - et ordens-univers, hvor der er rutine, fred, harmoni og forudsigelighed.

startisyd Som storyteller ved man, at livet opleves - et ordens-univers, hvor der er rutine, fred, harmoni og forudsigelighed. startisyd INSPIRATION TIL IVÆRKSÆTTERI I SØNDERJYLLAND MARTS 2004 Iværksætteri er særligt vigtigt i Sønderjylland s.2 Rank ryggen, kvinder! s.5 Plads til initiativ s.11 Overtog sin egen arbejdsplads s.13

Læs mere

KULTUREN EFTER VALGET SE HVAD ORDFØRERNE VIL MED OMRÅDET

KULTUREN EFTER VALGET SE HVAD ORDFØRERNE VIL MED OMRÅDET KRIG OM KONGELIGE TAL Det Kgl. Teater og Kulturministeriet diskuterer i medierne hvorvidt teatret har fået de penge, som politikerne har lovet. Nu skal økonomien undersøges forud for den kommende fireårs-aftale.

Læs mere

INFORMATION I REFLEKSION I INSPIRATION I 1/2015. Modetema skabte debat. side 8. Tema om nærhed:

INFORMATION I REFLEKSION I INSPIRATION I 1/2015. Modetema skabte debat. side 8. Tema om nærhed: INFORMATION I REFLEKSION I INSPIRATION I 1/2015 Modetema skabte debat side 8 Tema om nærhed: Vi skal huske hinanden side 23 Bøgh & Helstrup Tlf. 3811 3835 www.bhbr.dk Bøgh & Helstrup A/S Dronning Olgas

Læs mere

Læs også nyhedsbrevet direkte på vores hjemmeside: www.danskedagblade.dk/nyhedsbrev

Læs også nyhedsbrevet direkte på vores hjemmeside: www.danskedagblade.dk/nyhedsbrev NYHEDSBREV UGE 39 2011 Læs også nyhedsbrevet direkte på vores hjemmeside: www.danskedagblade.dk/nyhedsbrev JOURNALISTIK OG YTRINGSFRIHED Politiske kommentatorer fylder for meget i mediebilledet Danskerne

Læs mere

Dansk Pelsdyravl. Medlemsblad for dansk pelsdyravlerforening #5 JUNI 2011. Nr. 5. juni 2011 1

Dansk Pelsdyravl. Medlemsblad for dansk pelsdyravlerforening #5 JUNI 2011. Nr. 5. juni 2011 1 Dansk Pelsdyravl Medlemsblad for dansk pelsdyravlerforening #5 JUNI 2011 KAMPEN MOD PLASMACYTOSE OPTRAPPES / TEMA: NORDAMERIKA / AVLSDYRTÆLLING 2011 / HENNING CHRISTENSEN NYT MEDLEM AF HOVEDBESTYRELSEN

Læs mere

1.0 Idégrundlag...4. 1.1 Den første idé...4. 1.2 Den nye idé. 5. 1.3 Den valgte ide og produktbeskrivelse og udvikling 5-7

1.0 Idégrundlag...4. 1.1 Den første idé...4. 1.2 Den nye idé. 5. 1.3 Den valgte ide og produktbeskrivelse og udvikling 5-7 1 Indholdsfortegnelse IDE 4-8 1.0 Idégrundlag.....4 1.1 Den første idé.....4 1.2 Den nye idé. 5 1.3 Den valgte ide og produktbeskrivelse og udvikling 5-7 1.4 Vision, mission og mål...7 1.5 Den europæiske

Læs mere

Hun ved alt om alting. På talefod med EU. Stor tænker fejret Per Stig Møller 25 år i Folketinget. Kommunal konference

Hun ved alt om alting. På talefod med EU. Stor tænker fejret Per Stig Møller 25 år i Folketinget. Kommunal konference Politisk Vi holder Danmark på sporet På talefod med EU Bendt Bendtsen på motorcykel rundt i Europa Kommunal konference Netværk i aktion golene.dk Konservativ Ungdoms kampagnesucces Kvinde konference Fokus

Læs mere

SOCIALISTISK STANDPUNKT

SOCIALISTISK STANDPUNKT SOCIALISTISK STANDPUNKT HVEM VI ER SOCIALISTISK STANDPUNKT udgives af en gruppe marxistiske arbejdere og unge, der er aktive i arbejderbevægelsen. Vi mener, at kapitalismen ikke længere kan tilbyde andet

Læs mere

JANUAR NR. 1 2009 FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND

JANUAR NR. 1 2009 FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND JANUAR NR. 1 2009 FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND 105956-Spejl 1 2009:105956-Spejl 1 2009 05/01/09 8:23 Side 2 Indhold International inspiration...4-5 Grøn salon kom godt

Læs mere

Dit hjerte fortæller, hvor du bor

Dit hjerte fortæller, hvor du bor Har Putin mistet grebet om Ukraine? Sladderblad under anage FIK INFO FRA NETS Oldinge bliver flere og friskere INTERNATIONALT Side 8 KULTUR Side 3 DAGENS TEMA Side 4 Grafik: Jens Mørch Tirsdag 29. april

Læs mere

EN CYKEL PÅ HØJKANT. Nyt liv til papiret DIGITALTRYK NØD GODT AF KRISEN TEMA: SKI: VI ER IKKE FORMYNDERISKE

EN CYKEL PÅ HØJKANT. Nyt liv til papiret DIGITALTRYK NØD GODT AF KRISEN TEMA: SKI: VI ER IKKE FORMYNDERISKE Nummer 05 / september 2010 Branchemagasin udgivet af Grafisk Arbejdsgiverforening Nyt liv til papiret SKI: VI ER IKKE FORMYNDERISKE TEMA: GRAFISK SALG DIGITALTRYK NØD GODT AF KRISEN EN CYKEL PÅ HØJKANT

Læs mere

4.3 Artikler: Derfor har vi valgt dem...22

4.3 Artikler: Derfor har vi valgt dem...22 1. Indledning...3 1.1 Motivation: Suzanne Brøgger eller Sienna Miller?...3 1.2 Vores mission: Finanskrisen på forsiden...5 1.3 Valg af medie: Mere end et glossy frikvarter...5 1.4 Metode: Sådan gør vi...6

Læs mere

koda.dk Nr. 3 / September 2005

koda.dk Nr. 3 / September 2005 koda.dk Nr. 3 / September 2005 De vil ikke sættes i bås Maria Laurette Friis er rytmisk sanger og sangskriver, Edina Hadziselimovic konservatorieuddannet,»klassisk«komponist. Har de to kvinder virkelig

Læs mere

nu! Ægte demokrati Stop for nedskæringer og fyringer CSC-strejken: Et unødvendigt nederlag Grækenland: Strejker ryster magthaverne Danmark og krisen

nu! Ægte demokrati Stop for nedskæringer og fyringer CSC-strejken: Et unødvendigt nederlag Grækenland: Strejker ryster magthaverne Danmark og krisen [Nummer 310 1. juli, 2011] [ Støttepris 20 kr. Pris 10 kr. ] www.socialister.dk Stop for nedskæringer og fyringer CSC-strejken: Et unødvendigt nederlag Efter 4½ måneds strejke måtte CSCarbejderne give

Læs mere

Food in Later Life. Seniorer som målgruppe for fødevarebranchen: Værktøjer, viden og inspiration

Food in Later Life. Seniorer som målgruppe for fødevarebranchen: Værktøjer, viden og inspiration Food in Later Life Seniorer som målgruppe for fødevarebranchen: Værktøjer, viden og inspiration Food in Later Life Seniorer som målgruppe for fødevarebranchen: Værktøjer, viden og inspiration Udgivet af

Læs mere

IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til?

IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Titel: Sådan kommer du i gang med din egen applikation 1. udgave -

Læs mere

OKTOBER NR. 10 2008 FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND

OKTOBER NR. 10 2008 FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND OKTOBER NR. 10 2008 FRISURE KOSMETIK MODE WELLNESS DANSK FRISØR & KOSMETIKER FORBUND Indhold Klip med stil - Stuhr...4-5 Håret fortæller alt...6 En religiøs opfindelse...6 René Fris...8-9 Det arbejder

Læs mere

oktober 2008 tema diabetes: en sygdom med mange ansigter s. 14

oktober 2008 tema diabetes: en sygdom med mange ansigter s. 14 diabetes oktober 2008 tema diabetes: en sygdom med mange ansigter s. 14 leder Screening kan redde liv Omkring 200.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Det koster liv. Konsekvensen

Læs mere

Finansforbundets magasin nr. 3, 2011. Pengeblind

Finansforbundets magasin nr. 3, 2011. Pengeblind Finansforbundets magasin nr. 3, 2011 Pengeblind Mange unge er uvidende om helt elementær privatøkonomi. Det giver bankerne en stor udfordring i at øge unges finansielle forståelse Læs side 12 www.bankpension.dk

Læs mere

Mindre alkohol. Magasinet

Mindre alkohol. Magasinet Tema: Unge og alkohol Magasinet 012012 6. årgang Marts 2012 Mindre alkohol mere samfund - Vi har jo et fantastisk privilegeret samfund, men et af de steder, hvor vi bare lukker øjnene, og hvor vi gør os

Læs mere

BibliotekaR. Fagmagasin. september 2012 LÆS OGSÅ. Skal vi frygte e-bøgerne? Mød bibliotekernes nye direktør Kom overspringshandlingerne til livs

BibliotekaR. Fagmagasin. september 2012 LÆS OGSÅ. Skal vi frygte e-bøgerne? Mød bibliotekernes nye direktør Kom overspringshandlingerne til livs BibliotekaR forbundets Fagmagasin september 2012 08 LÆS OGSÅ Skal vi frygte e-bøgerne? Mød bibliotekernes nye direktør Kom overspringshandlingerne til livs Axiell er garant for dansk udvikling og support

Læs mere

SE VIRKELIGHEDEN I ØJNENE

SE VIRKELIGHEDEN I ØJNENE 05 17. marts 2011 KARI KILLÉN SE VIRKELIGHEDEN I ØJNENE LEDIGHEDEN LAVEST I TI ÅR SOCIALRÅDGIVERE ER EFTERTRAGTEDE 10 HUSK AT STEMME OM OK11 ET GODT RESULTAT TRODS ALT 8 VI KAN MERE MED FLERE... HVAD ER

Læs mere