Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi"

Transkript

1 Bilag 5 Knud Bruun Pedersen Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi Materialet er brugt til uddannelserne for Mediegrafiker og Digital Media i grundfagene Stil, form og farve og Design. Begge uddannelser skal bestå eksamensfaget Design.

2

3 grafisk mediehistorie Side af 13 Historicisme De moderne tids stilarter kan relateres til reaktioner på 1800-tallets kaotiske blanding af tidligere stilarter. Med industrialiseringen var fokus på produktionsmetoder og rationalisering, nye materialer samt de nye markeder der fremkom især ved den store flytning fra landet til byerne. Det var ikke æstetik der interesserede fabrikanterne derfor er stilperioden siden kaldt for Historicisme En romantisk/nostalgisk blanding af klassicisme, gotik, barok, rococco altså de kendte stilarter i uskøn forvirring. De gotiske skrifter anvendes stadig (også flere årtier ind i 1900-tallet). Teknologisk anvendes mest højtryk (bogtryk) med blyskrifter og raderinger. Plakater i stort oplag trykkes ofte litografisk hvis illustrationen er dominerende. Litografi opfundet 1776 af østrigeren Alois Senefelder. Tegnes eller males på kalksten. Princip at vand og fedt skyer hinanden. Fladtrykprincip. Siden er princippet udviklet til offsettryk Bogtrykformen bygges op med blindmateriale (klodser) til det ikke trykgivende som på Gutenbergs tid. Blindmaterialet er laverede end det trykgivende materiale. Princippet kalder højtryk. Billeder skæres indtil 1700-tallet ofte i træ. Siden som raderinger (ætset stål eller kobber-plader). Erstattes senere af kliche (en kemisk proces der senere udvikles så fotografier kan overføres til pladen). Serigrafien (silketryk) opfindes i begyndelsen af1900-tallet men anvendes mest til plakater i mindre oplag. Billedmaterialet er stadig lavet som stregtegning. Skrifterne blandet for kontrasten skyld mere end for det æstetiske udtryk.

4 Art Nouveau grafisk mediehistorie Side 2 af 13 Samtidigt med impressionisternes eksperimenter med maleriet udvikler de store byer sig til metropoler. Beundringen af storbyen kan ses i deres malerier. Motiverne er ofte gadelivets mylder, café- og teaterlivets fornøjelser. Der handles selvfølgelig og udbudet af varer skal markedsføres. Løbesedler og plakater samt aviser er medierne i storbyerne. Plakaterne trykkes stadig i bogtryk men litografi overtager en større del af plakatproduktionen. Sociale opbrud og politiske oprør er et af resultaterne af befolkningsmassernes ikke opfyldte drømme ved indflytningen til byen. Industriarbejderne organiserer sig. Borgerskabet lever et dekadent og rigt liv. Der stillles spørgsmålstegn ved den manglende æstetik. Dette giver udtryk i stilarter som Art Nouveau. Stilarten dukker op i de tysksprogede lande under stilnavnet Jugend, i England som New Style, i Spanien Modernissimo og i Danmark som Skønvirke. Stilinspirationerne er de samme! 1896 Aldolp Mucha reklame for cigaretpapir 1900 Tuborg-plakat. Litografi Erik Henningsen ( ) 1908 plakat for Politiken. Litografi Valdemar Andersen ( ) Dans på Moulin Rouce. Litografi Henri de Toulouse-Lautrec ( ) Typisk skønvirke-stil skriften og ornamentering er karakteristisk for den danske stil der henter inspiration fra nationalhistorie.

5 grafisk mediehistorie Side 3 af 13 Avantgarde Avantgarde kaldes en stribe af kunstnere, arkitekter og håndværkere som eksperimenterer med forskellige former i århundredets første to tiår. Avantgarde er altså ikke en stilart men en fællesbetegnelse for flere stilformer i forskellige kunstarter. Kubisme udvikles af den altid eksperimenterende Pablo Picasso sammen med Georges Braque. Samtidigt var der russere der eksperimenterede med andre delvis abstrakte former som kulminerede efter revolutionen og Zarens fald i Rusland. I Italien fremkom futuristerne der hyldede teknologiske fremskridt. Futurister hylder også verdenskrigen udbrud og mange melder sig og falder her. Dadaismen dukker op i det neutrale Schweiz. Som Futuristerne vil Dadaisterne ( ) nedbryde tidlige tiders kunst. Avantgarden forstås altså som de der går foran og bryder normer ned. Kubisme ( ) et forsøg på at anskue en genstands form fra flere sider samtidigt. Genstanden foldes ud. Ofte kollage-agtige billeder. Suprematisme/Konstruktivisme ( ) en russisk kunstnergruppe der ønsker at skabe ny kunst til den ny verden efter revolutionen i Rusland. Formeksperimenter og abstraktion. Kunsten blev siden forbudt af Sovjetstyret fordi man mente det var for kompliceret for folket og kontrarevolutionært. Futurisme ( ) italiensk teknologi og krigsforherligende kunstretning. Hastighedsbegejstrede. Bevægelse er et af billedtemaerne husk kunstnerne. Kubisme 1913 Clarinet and Violin, Pablo Picasso Futurisme 1912 F. Balilla Pratella omslag Konstruktivisme El Lissitzky, Beat the Whites with the Red Wedge, poster, 1920.

6 grafisk mediehistorie Side 4 af 13 Funktionalisme Funktionalismen fødtes af avantgardens formeksperimenter samt et ønske om at forene de nye materialer og produktionsformer med en ny moderne formgivning. Kunstskolen Bauhaus blev stiftet i Weimar i 1919 udfra dette ønske. Allerede i 1917 var et tidsskrift De Stijl udkommet i Holland med diskussioner om formgivning. Begge afsværgede nogle af avantgardisternes ønske om at nedbryde tidligere tiders resultater; men derimod videreudvikle tidligere tiders erfaringer fra håndværk og kunst til den nye tids industrielle fremstillingsmetoder og det moderne menneskes behov. Men De Stijl ønskede at undersøge ny form. Hvor i mod Bauhaus-folkene prioriterede det funktionelle. Bauhaus blev ikke bare en skole men også de studerendes laboratorium. Forskning og læring gik op i en højere enhed. Bauhaus-funktionalisterne skal siden få stor indflydelse på formgivning i resten af det 20. århundrede. Herbert Bayer, Bauhaus design af en universel skrift Piet Mondrian, Composition with Red, Black, Blue, and Yellow 1925 Hollænderen Piet Mondrian mente at ideel harmoni kun kan nåes ved perfekte proportioner mellem: størrelsen af farvede former de farvede og ikke farvede former den lukkede og den åbne form Idealet blandt De Stijl var fred, ro og harmoni efter den forfærdelige verdenskrig. Irene Hoffmann, fotomontage fra Bauhaus reklame, 1930.

7 Art Deco grafisk mediehistorie Side 5 af 13 Efter 1. verdenskrig i Europa opstår en optimisme i USA som dog ender med Wall Street krakket. Optimistisk tager amerikanerne alt det nye til sig. En stilart som fremkommer og forstærkes af bl. a. filmindustrien er stilen Art Deco. Stilens tilblivelse er ellers Frankrig. Ved verdensudstillingen l Art Deco i Paris deltager hverken Tyskland eller USA. Men De forenede Stater skal efterfølgende tage stilen til sig. Stilen får i Europa især indflydelse på europæiske illustratorer og reklametegnere. DSB reklame til de franske publikum. Chemins de Fer Danois A M Cassandre. Normandie 1935 Gavleklame for kooperationen bryggeri Stjernen og Socialdemokraten. foto 2003 på Nørrebro. Kunstner ukendt. A M Cassandre. Thomson Electric, 1931 Codan Badehætte,r reklameskilt, Litografi, 1930erne Sven Brasch ( ) havde en fantastik karriere som illustrator. Blev inspireret af alle strømninger; men bibeholdt sin helt egen stil.

8 grafisk mediehistorie Side 6 af 13 Efterkrigstid Efter 2. verdenkrig var genopbygningen af Europa i fokus. Det er tiden hvor både regional/national handel og eksportmarkeder prioriteres. Danish Design bliver mærket for den danske eksport men med Marshall-hjælpen følger også en amerikanisering af den europæiske handel. Filmindustrien og andre kulturprodukter eksporteres sammen med hvidevarer, radio, fjernsyn og automobiler. Den borgerlige familie også i arbejderkredse er i fokus. Ny fokusgruppe er også de unge Teenagerne. Populærmusik får en opblomstring sammen med radio og grammofon. I Danmark melder befolkningen sig ind i FDB. Der etableres brugforeninger overalt.varehusene tiltrækker den moderne familie. Funktionalismen sejrer overalt. Funktionalisme er blevet moderne. I løbet af 50erne strammes det kølige udtryk op med bl. a. schweizer-typografien. Nye skrifter uden serif kommer på markedet. Plakattegnerne har stadig meget at lave. Men bogtrykkets billedflade domineres nu af fotografier. Disse endda i farver eller med duotone. Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger udgiver reklamer og tryksager med såvel litografiske illustrationer som fotografiske billeder i bogtrykte brochurer og annoncer. Tschichold, Jan ( ) tysk grafiker Tegner flere skrifter bl. a. Sabon. Udgiver bøger og skrifter. Første gang "Die neue Typographie", Berlin Får stor betydning for den grafiske form. Som ung beundrede han skrifterne uden serif. I 40erne udtaler han at længere tekster uden serif er totur. Paul Renner ( ) tegner Futura (1928), og udvikler nye varianter indtil Steile Futura (1952) Udgiver flere publikationer om typografi og formgivning 1953 december udkommer Playboy første gang

9 grafisk mediehistorie Side 7 af 13 Velfærd i 60erne De økonomiske konjunkturer i vesten er gunstige. Arbejdere får lønfremgang og forbruget vokser. De unge gør oprør mod forældregenerationen. En politisk bevidsthed drejer mod venstre og økologi. Der protesteres mod miljøforurening, forbrugerisme, atomkraft og krig. Popkulturen fostrer POPART. Kunst bliver forbrug. Forbrug indgår i kunst som referencer til samtiden! Der hentes inspiration for Art Nouveau, tegneseriehæfter og forbrugsreklamer. Farvetryk bliver almindeligt. Offsettryk vinder frem med offsetpladens udbredelse. Roy Lichtenstein ( Girl at Piano, 1963, serigrafi Andy Warhol Campbell's Soup I (Tomato), 1968, serigrafi Koncertplakat for Cream. Artist: Gary Grimshaw. Offsettryk

10 70erne grafisk mediehistorie Side 8 af 13 Rock ruller videre. Discobølgen raser i slutningen af 70erne. Vesten og dermed Europa oplever fuld beskæftigelse på arbejdsmarkedet. Vietnamkrigen slutter. Danmark stemmer om EF Siden om EU. Tryksager i massevis. Offsettryk bliver den fortrukne produktionsmetode, sammen med fotografisk reproduktion af billeder og fotosats af tekst. Reklamebranchen og tilhørende medier eksploderer i vækst. Dagbladene er i krise og dette medfører sammenslutninger og lukninger. Indtil da var det almindeligt over hele Danmark er der var flere partipolitiske dagblade i et lokalområde ofte et venstre-blad og et socialdemokratisk. Den socialdemokratiske presse lukker de ellers udbredte lokalaviser. Fra november 1971 har den socialdemokratiske presse A-pressen kun få dagblade Hovedstaden (landsdækkende Aktuelt), Bornholm, Lolland-Falster, Aalborg, Randers og Sønderjylland. Socialdemokraterne lukker deres sidste dagbladsudgivelse den 6. april 2001 Dagbladenes økonomiske krise medfører flere strejker. I 1977 er der konflikt på Berlingske Tidende. Bladhuset bliver norskejet i Fra folkebevægelsens første kampagne mod Unionen. Offsettryk?? SATURDAY NIGHT FEVER filmplakat (dog her gengivet fra pladecover), 1977, Offsettryk

11 grafisk mediehistorie Side 9 af 13 80'er og 90'er postmodernisme Postmodernisme er et mediebegreb. De designere og arkitekter der kaldes postmodernister vil ikke kendes ved begrebet men det er alligevel blevet hængende som betegnelse for nogle af 80er og 90ernes eksperimenter. Arbejdsløsheden breder sig. Især fokuseres på ungdomsarbejdsløsheden i 80erne. Nogle mente at man tabte en hel årgang i fattigfirserne. Masseforbruget stopper dog ikke væsenligt. Og medieforbruget heller ikke. BZerne er nye ungdomsbevægelser i dette årti. Nye tv-kanaler melder sig påmarkedet. via parabol Mærkevarer bliver det helt store branding i markedsføring! Den trykte produktion flyttes efterhånden over på standard-pc er. DTP-programmerne får det helt store gennembrud i 90erne. Nye programmer gør nye effekter mulige. Der eksperimeteres og når en ny effekt udbydes i progammerne kan det ses i medierne straks. Det kulminerer næsten som kaosgrafikken fra historicismen med at effekten bruges fordi den er mulig og ikke så meget for at den skal kommunikere noget. BZ var med sin kreativitet og radikalitet med til at sætte den politiske dagsorden i sidste halvdel af 1980'erne.

12 grafisk mediehistorie Side 10 af 13 Mod millenium New Media er i fokus. Efter brugertilstrømningen i slutningen af 90erne bliver der fokus på brugerinterface. Les is More bliver råbt igen. Jacob Nielsen slår et slag for human interface på internettet. Han protester endda mod animationer når de ikke kommunikerer eller når de nedsætter kommunikationshastigheden. Får funktionalismen en renæssance? Nye websteder dukker op hele tiden og de trykte medier refererer til web-steder med mere information og kontakt. Private steder dukker op. Nogle som helt private steder som næppe kan interessere andre end indehaveren. WeB-logs er en variant af de private sider. Disse appelerer til besøg af brugere om f. eks. interesser. På samme måde bruges commercielle steder til at tiltrække, holde på og pleje kunder af mærkevarer eller butikskæder. Sammen med branding hører, at kunden skal plejes med ekstra oplevelser. Toms Gruppen Danmarks største chokoladefabrik Vind fede præmier med Sis & Bro 1 præmie: Cool Bikerz Cykel værdi kr Stjerneaften i Messecenter Herning Tag hele familien med til "Stjerne for en aften" finalen den 25. februar 2005 i Herning og til AfterParty med alle de kendte! Anthon Berg med på arktisk kvindeekspedition Bidende kulde. Sultne isbjørne og polarræve. 650 kilometers udmattende skiløb med oppakning tværs over verdens største ø. Danna Corke og Anne-Mette Nørregaard krydser Grønland fra øst til vest på ski - med Anthon Berg som fast rejsekammerat 04/01/05 16:11 Kontakt Toms Toms Gruppen A/S, 2750 Ballerup, Tlf Kontakt Toms Internationalt TomsGruppen er producent af mange kendte produkter. TV-mediet er brugt til at lancere produkterne med reklameserien Familien Tomsen. På web-stedet kan downloades reklamefilm, go-cards og meget andet materiale og informationsreklame Page 1 of 1

13 grafisk mediehistorie Side 11 af 13 Ind i det 21. århundrede Der skal råbes højt for at blive set/hørt. Som bannerreklamerne på nettet maser reklamer sig ind alle steder. Reklamens billeder har fokus på det seksuelle. Eller på humor. Outdoor-advertising overalt hvor folk færdes. Ventesteder, busser og toge, alle byrummets ledige pladser kan bruges og bliver det. Hvis der en byggeplads i en gade kan stilladset sælges som reklameplads. Stort og småt indeholder reklamer! Et askebæger eller en ølbrik i en café. Sponserede kopper. o. a. Men stilen ændrer sig ikke meget!

14 Ind i det 21. århundrede grafisk mediehistorie Side 12 af 13 Aldrig før har der været publiceret så meget. Reklamer eller information på internet eller tryk. Magasiner til selv snævre målgrupper er blevet udbredt de sidste 10 år. Der findes magasiner for helt afgrænsede målgrupper. Kioskerne bugner af disse udgivelser. For et lille sprogområde som dansk kan det imponere hvad der kan udgives af magasiner.

15 FOTO: CAMILLA STEPHAN / THOMAS YDE / BENJAMIN KÜRSTEIN / POLFOTO UDGIVET AF JP/POLITIKENS HUS Ind i det 21. århundrede grafisk mediehistorie Side 13 af 13 Der har i det sidste halve århundrede været gratisblade. Distriktsblade eller ugeaviser er omdelt til husstande i hele Danmark. Her kan forbrugeren se de sidste tilbud fra lokale handlende. Financieres af annoncesalg. Men ved århundredeskiftet udbredes fænomenet til nye målgrupper. Især til den unge læser som kan få bladene på uddannelsessteder eller andre mødesteder. Desuden i supermarkedskæder som kundeblade. Nyt bliver to gratisaviser Urban og MetroXpress. Førstnævnte udgivet af Berlingske Hus og sidstnævne af en verdensomspændende bladkoncern. Det skærper konkurrencesituationen da en islandsk koncern meddeler at de vil udgive Nyhedsavisen i Danmark. Inden islændingene kommer på gaden har vi gratisaviserne 24timer og Dato. Bladverdenen taber penge på udgivelserne. Bladhusene satser på internet og det bliver helt almindeligt at avisabonenter kan læse eller hente dagens avis på nettet Odense Mandag INDLAND BAKTERIE I MAVEN BIDRAGER TIL FEDME Et opsigtsvækkende studium viser, at tykke mennesker har én type bakterier i fordøjelsessystemet, mens tynde mennesker har en anden bakterietype. Side 3 UDLAND SKÆBNEVALG I SERBIEN Valget stod mellem Vesten og nationalismen, da serberne i går gik til stemmeurnerne. Landets fremtid i Europa er på spil. Side 13» I FOKUS DEN POLITISKE KAMP OM DEN KOLDE KRIG GÅR JO BEGGE VEJE Jens Liljegren, historiker Side 10 KULTUR PRIMETIME POLITISK FAMILIEDRAMA Det er de store, politiske spørgsmål, der er på dagsordenen i et nyt amerikansk familiedrama, der har dansk tv-premiere i aften. KØBENHAVN Torsdag Nr. 108 Balic bankede Boldsen Danmark tabte til Kroatien i gyserkamp»s22 FORMIDDAG -6 EFTERMIDDAG -3 Biologer frygter gylle Landbruget får lov til at ødelægge de danske søer» S4-5 Danskerne fylder sig med medicin Vin Ugens tip side 19 Hjemmebag for begyndere Test af kageblandinger» S9 Balletbørn i Popstars' 12 Sejr til 16 N2 6 søgelyset eneste levn Danmark Jagten på Julie er klar Angola blev 24sekunder fremtidige med sit i aftes slået TÆNKEPAUSE Israels præsident Mosche Katsav, der er stjerner er tredje med under anklage for voldtægt og sat ind album andre seksuelle overgreb, har valgt at tage orlov NY STYRMAND Lars Olsen, cheftræner for SAS Liga-klubben Randers FC, overtager til Fire ud af ti danskere tager medicin dagligt det er sommer roret hos den fynske konsekvensen af en usund livsstil, vurderer lægeformand konkurrent OB januar årgang Nr ,7 millioner voksne danskere tager receptpligtig STJERNESKUD Med sin debutroman Den som blinker er medicin stort set dagligt. TJEN PENGE PÅ CYKELMOTION PETER GADE JUBLER HVOR HJÆLPSOMME ER VI? Og forbruget stiger, viser bange for døden, belønnes SF: TRÆK TUREN FRA I SKAT 4»DET ER MIT LIVS SEJR«N2 4 GENTLEMANDEN LEVER 6»Hvis folk spiste en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Det er især dan- sundere, motionerede forfatter Knud Romer med IN T ER NET Boghandlerklubbens bogpris Dødsfald ryster psykiatrien igen: skernes usunde livsstil, De Gyldne Laurbær. der er årsag til det stigende forbrug af medicin Frit spil mere og droppede»flere og flere danskere SAMMENHOLD EU s konkurrencemyndigheder sendte i er begyndt at lide af sygdomme som forhøjet blod- går en bøde på 5,6 milliarder for tyveri smøgerne, ville færre tryk, hyppig hovedpine og være nødt til at tage sukkersyge i løbet af de senere år,«siger sundheds- medicin«fremstiller el-udstyr. kroner til ti firmaer, som Personale på nettet Dansk politi mangler forsker Mette Kjøller viden til at opklare Michael Dupont, formand for de praktiserende FARCE Det lykkedes ikke poli- forbrydelser på internettet, siger læger, mener, at en sundere livsstil vil overflødiggø- FORMAND FOR DE MICHAEL DUPONT, tikerne i København at blive eksperter. lod med vilje enige om at godkende nedrivningen af Ungdomshuset Af Kaare Sørensen re medicinen for mange. PRAKTISERENDE LÆGER kaso@avisen.dk LÆS MERE SIDE 6 Jagtvej 69. Bankoplysninger, der bliver stjålet over internettet. Dokumenter, der bliver snup- TV» S26-28 VEJR» S25 HOROSKOP» S25 KLUMMEN» S6 psykisk pet fra din computer. Og telefoner, der bliver snydt til at ringe til dyre telefonnummer. Den såkaldte it-kriminalitet på internettet er syge dø stærkt stigende og koster på verdensplan nu hvert år flere milliarder kroner. Alligevel har dansk politi ikke de rigtige værktøjer til at gøre noget ved problemet, viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Teknologirådet, som TV 2 har fået adgang til.»resultatet er, at det i dag er stort set risikofrit at begå it-kriminalitet. Forbryderne bliver så godt som aldrig fanget,«skriver en arbejdsgruppe af eksperter i rapporten. Politiets samlede viden på området bliver kaldt meget begrænset. Politi afviser»de kriminelle har fundet ud af, at der ikke sker noget. Og derfor fortsætter de forbrydelserne med stigende held,«siger sikkerhedseks pert Preben Andersen, leder af DK-CERT, der overvåger it-kriminalitet i Danmark. Svindel på internettet er Svigt Helt bevidst undlod ansatte på bocentre for sindslidende i et stigende problem, siger Greve og Bagsværd alle forsøg på at redde to patienter, som uventet fik politimester Jakob Scharft fra Rigspolitiet. Men kritikken er for hård, mener han. hjertestop for øjnene af dem. De to psykisk syge døde, og bostederne»man kan roligt sige, at møder nu massiv kritik. Pårørende kalder sagerne rystende, og de der nok ikke er noget område i politiet, hvor vi har sindslidendes organisationer forlanger en undersøgelse af, om det oprustet så kraftigt, som på samme er sket andre steder Side 8-9 it-forbrydelser. Vi er i fuld Side 15 gang,«siger han. Side 5

16 grafisk mediehistorie Side 14 af 13 Symboler 1. verdenskrig verdenkrig A A-pressen Aldolp Mucha A M Cassandre Andy Warhol Art Deco B bannerreklamerne barok Bauhaus Bogtrykformen branding , 10 C Cassandre D Dadaismen Dagbladene Danish Design De Stijl Discobølgen E EF Erik Henningsen F FDB Funktionalismen Futurisme Fællesf. for Danmarks Brugsforeninger G Georges Braque gotik Gutenberg H Henri de Toulouse-Lautrec 2 Herbert Bayer Historicisme I impressionister Irene Hoffmann J Jacob Nielsen Jugend K klassicisme Konstruktivisme Kubisme L Stikordsregister l'art Deco Les is More Litografi M Magasiner Marshall-hjælpen Modernissimo Mærkevarer N New Media New Style O Outdoor-advertising P Pablo Picasso Paul Renner Picasso Piet Mondrian Playboy Politiken POPART Popkulturen Postmodernisme R rococco Roy Lichtenstein S schweizer-typografien.. 6 Senefelder Serigrafi Skønvirke Suprematisme Sven Brasch T Teenagerne Tschichold, Jan Tuborg-plakat V Valdemar Andersen Vietnamkrigen W Wall Street krakket WeB-logs websteder Z Zarens Indholdsfortegnelse Historicisme Art Nouveau Avantgarde Funktionalisme Art Deco Efterkrigstid Velfærd i 60erne erne 'er og 90'er postmodernisme Mod millenium Ind i det 21. århundrede Ind i det 21. århundrede Ind i det 21. århundrede

art deco Indhold - historie & Baggrund - Karakteristiske tegn - farver - typografi - Målgruppevalg/persona Signe Brauer Christiansen Gruppe 14

art deco Indhold - historie & Baggrund - Karakteristiske tegn - farver - typografi - Målgruppevalg/persona Signe Brauer Christiansen Gruppe 14 art deco Indhold - historie & Baggrund - Karakteristiske tegn - farver - typografi - Målgruppevalg/persona Signe Brauer Christiansen Gruppe 14 Art Deco Art Deco er en stilart som startede som kunst tidligt

Læs mere

PROCES DOKUMENT FUTURISME

PROCES DOKUMENT FUTURISME PROCES DOKUMENT FUTURISME JUNAD ASHRAF GRUPPE 5 1 1 Inholdsfortegnelse 1.Forside 2.Inholdsfortegnelse 3.Perioden & Stilarten 4.Tidstypiske Kunstrere 5.Karakteristisk Træk 6.Typografi 7.Reference til Nutiden

Læs mere

Dansk, læsning og retskrivning FP9

Dansk, læsning og retskrivning FP9 Dansk, læsning og retskrivning FP9 Folkeskolens prøver Retskrivning Fredag den 4. maj 2018 kl. 9.00-10.00 Ved prøven må der anvendes trykte og elektroniske ordbøger, der er i overensstemmelse med gældende

Læs mere

Vigtige stilarter i det 20. århundrede

Vigtige stilarter i det 20. århundrede OVERBLIK - DESIGN, KUNST & ARKITEKTUR TIDSLINIE 1900 ART NOUVEAU (SKØNVIRKE - DK) 1910 RUSSISK KONSTRUKTIVISME 1919 BAUHAUS 1920 ART DECO 1940 CINEMA NOIR 1948 BLUE NOTE 1950 SWISS STYLE 1957 SAUL BASS

Læs mere

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien.

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien. HISTORIE OG FORMÅL Designmuseum Danmark (tidligere Kunstindustrimuseet) er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international, industriel design og kunsthåndværk. Museets samlinger, bibliotek

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

KOMMUNIKATION. JYSKs kommunikationskanaler 2. Hjemmeside 3. Reklamer 4. Pressemeddelelser 5. Facebook og YouTube 6. Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8

KOMMUNIKATION. JYSKs kommunikationskanaler 2. Hjemmeside 3. Reklamer 4. Pressemeddelelser 5. Facebook og YouTube 6. Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8 KOMMUNIKATION JYSKs kommunikationskanaler 2 Hjemmeside 3 Oms 3,9b Reklamer 4 Pressemeddelelser 5 Facebook og YouTube 6 Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8 Lars Larsens bog 9 Events 10 1 JYSKS KOMMUNIKATIONSKANALER

Læs mere

POP ART Fra ca. 1955. Foto og tekst. Erik Jørgensen

POP ART Fra ca. 1955. Foto og tekst. Erik Jørgensen POP ART Fra ca. 1955 Foto og tekst Erik Jørgensen 1 Indholdsfortegnelse Forside... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Pop Art... 3 Kunstnerne... 4 Andy Warhol... 6 Richard Hamilton... 7 Jasper Johns... 8 Robert

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Afsluttende opgave Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium Emad Osman

Afsluttende opgave Kommunikation/it Roskilde Tekniske Gymnasium Emad Osman Afsluttende opgave Kommunikation/it 16-05-2008 Roskilde Tekniske Gymnasium Emad Osman Indledning I denne afsluttende opgave har fået vi et emne for og nogle under emner vi kan vælge imellem fx markedsføring,

Læs mere

PROCESDOKUMENT POP ART

PROCESDOKUMENT POP ART PROCESDOKUMENT POP ART INDHOLD Side 1. PROCESDOKUMENT POP ART 2. TEKST OM POP ART 3. STILARTENS Kendetegn 4. STILARTENS Farver 5. STILARTENS Kunstnere 6. MÅLGRUPPEVALG Persona Peter Rud Frankild MMD16Gruppe

Læs mere

Hvad er Den Europæiske Union?

Hvad er Den Europæiske Union? Hvad er Den Europæiske Union? Den er europæisk fordi den ligger i Europa Den er en union fordi den forener lande og folk Lad os se nærmere på: Hvad har europæerne tilfælles? Hvordan opstod EU? Hvad laver

Læs mere

Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion

Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion Er Danmarks produktion i krise? Et tilbageblik på 30 års udvikling i den danske produktion Juni 2016 Opsummering 1 Opsummering Herhjemme såvel som i udlandet eksisterer et billede af Danmark som et rigt

Læs mere

Kapitel E til Grafisk design. Smørblomst

Kapitel E til Grafisk design. Smørblomst Kapitel E til Grafisk design Kapitel E 2 Jess Ingerslev, forfatter til børnebogen. Igen står vore børn for tur! Jess Ingerslev er, af indlysende årsager, gået solo og har, af uforklarlige årsager, fået

Læs mere

SUNDHEDSSTYRELSEN, KAMPAGNETRACKING 201 1 SPØRGESKEMA: UGE 40 (ALKOHOL)

SUNDHEDSSTYRELSEN, KAMPAGNETRACKING 201 1 SPØRGESKEMA: UGE 40 (ALKOHOL) JARMERS PLADS VESTER VOLDGADE NR. 2, 2. SAL 1552 KØBENHAVN V ADVICE@ADVICEAS.DK WWW.ADVICEAS.DK T: 3342 2100 F: 3342 2199 CVR-NR: 20 21 22 09 ADVICE A/S LEDELSES- OG KOMMUNIKATIONSRÅDGIVNING SUNDHEDSSTYRELSEN,

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 41 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 14. december 2015 [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del samrådsspørgsmål

Læs mere

Naturen på sociale medier

Naturen på sociale medier Naturen på sociale medier Toppen af Danmark, onsdag den 27. juni 2012 Marie Kjær Pedersen, konxion Velkomst & agenda Agenda: Naturen på sociale medier Gennemgang af sociale medier hvordan virker teknologien.

Læs mere

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale

I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale I BEGYNDELSEN VAR BILLEDET ASGER JORN I CANICA KUNSTSAMLING 13. feb. - 29. maj 2015 Undervisningsmateriale museum jorn S I L K E B O R G Undervisningsmateriale Nogle gange kan en enkelt sætning udfolde

Læs mere

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig 9. oktober, 2012 Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig?aldrig siden anden verdenskrig har der været så store spændinger mellem Vesteuropas folk

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

Stop unødvendige dyreforsøg. 2 April 2006

Stop unødvendige dyreforsøg. 2 April 2006 Stop unødvendige dyreforsøg 2 April 2006 Tekst: Tom Bengtsen og Helene Kemp DYRENES BESKYTTELSE MENER 340 forsø Astronomisk mange dyr bliver brugt til Sæt penge af til alternative test Arne Stevns, 10

Læs mere

Fremtidens seniorer antal, økonomi og forbrugerprofil

Fremtidens seniorer antal, økonomi og forbrugerprofil Fremtidens seniorer antal, økonomi og forbrugerprofil Forskningschef Marianne Levinsen Cand.scient.pol. Fremforsk, Center for Fremtidsforskning www.fremforsk.dk http://www.lyon-confluence.fr Mængdeindeks

Læs mere

Gruppe 15: Karoline, Natasia, Kira.

Gruppe 15: Karoline, Natasia, Kira. LP cover - Gruppe: John Lee Hooker Titel: This is Hip Udgivelsesår: 1980 Artwork/Design: Hamish Gruppemedlemmer/kunstnere: John Lee Hooker (guitar, vocals) 1 Hvad vi ser (Denotation) Vi ser et pladecover,

Læs mere

EUROPA DIG. EU-befolkningens andel af verdensbefolkningen 2015 (2060: 4%)

EUROPA DIG. EU-befolkningens andel af verdensbefolkningen 2015 (2060: 4%) EUROPA OG DIG EUROPA OG DIG Igennem de seneste 60 år er landene i Europa vokset mere og mere sammen. Vores velstand er vokset, vores sikkerhed og vores frihed. Denne Europæiske Union er også dit Europa.

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Postmåling nr. 1. Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer

Postmåling nr. 1. Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer logo formål Direktoratet for Postmåling nr. 1 Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer logo formål Formål Målgruppe Metode/antal Fra efteråret 2004 frem til efteråret 2005 introduceres et nyt

Læs mere

Regnskabsmeddelelse 2010

Regnskabsmeddelelse 2010 Regnskabsmeddelelse 2010 Historisk godt år for JP/Politikens Hus JP/Politikens Hus fik i 2010 et overskud på 267,1 mio. kroner før skat. Det er en fremgang på 197,5 mio. kroner i forhold til året før.

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet

Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet marts 2016 Nyt fra rff TISFORBRUG OG ARBEJSTIMER Knap hver femte dansker bruger mindre end en halv time dagligt på spisning, som hovedaktivitet Andel, der spiser forskellige måltider som hovedaktivitet

Læs mere

Mennesket vil ikke komme til at flyve de næste tusind år. Willbur Wright efter et skuffende forsøg på at flyve (1901)

Mennesket vil ikke komme til at flyve de næste tusind år. Willbur Wright efter et skuffende forsøg på at flyve (1901) Brødrene Wilbur og Orville Wright udførte sammen historiens første kontrollerede motorflyvning 17. december 1903 ved Kill Devil Hills nær Kitty Hawk i North Carolina. Flyvningens hastighed var 30 km/t.

Læs mere

TNS Gallup Trendanalysen 2009

TNS Gallup Trendanalysen 2009 TNS Gallup Trendanalysen 2009 Morten Kromann-Larsen Direktør, Media I samarbejde med: Media om undersøgelsen En undersøgelse, hvor de 450 største annoncører i Danmark blev inviteret til at deltage i et

Læs mere

Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT

Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT Grakom, Helgavej 26, 5230 Odense M, telefon 63 12 70 00 Den grafiske industri Grakoms branchestatistik OMSÆTNING OG SALG Den samlede omsætning

Læs mere

De Stijl og Bauhaus. Abtraktion af former

De Stijl og Bauhaus. Abtraktion af former De Stijl og Bauhaus Abtraktion af former De Stijl Tid og sted 1917 1931, Holland Personer Theo van Doesburg (grundlægger, maler og arkitekt) Piet Mondrian (maler) J.J.P. Oud (arkitekt) Rietweld (arkitekt)

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar april 2015 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: juni 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m. :

Læs mere

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen.

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen. Den franske Revolution Stormen på Bastillen Vi skriver den 14. juli 1789, og stemningen var mildt sagt på kogepunktet i Paris. Rygterne gik. Ja, de løb faktisk af sted i ekspresfart. Hæren var på vej mod

Læs mere

SÅ ER DET SLUT MED PAPIR

SÅ ER DET SLUT MED PAPIR SÅ ER DET SLUT PREBEN MEJER Direktør for Innovation Lab MED PAPIR 8 SYSTIMES Fremtidens forlag må simpelthen leve og ånde i en elektronisk verden. En diskussion af undervisningsteknologi ville vel ikke

Læs mere

Dreamtours. Projekt 3 Visuel identitet og kommuikation

Dreamtours. Projekt 3 Visuel identitet og kommuikation Projekt 3 Visuel identitet og kommuikation Dreamtours En visuel identitet skabt af Anders Hanberg, Camilla Sabatinski, Mathis Gallego- Pedersen og Peter Schindler. Den danske multimediedesignklasse - 1.semester

Læs mere

Fact Sheet. Exam project 3.nd semester - November Facebook

Fact Sheet. Exam project 3.nd semester - November Facebook Fact Sheet Exam project 3.nd semester - November 2016 Gruppemedlemmer: Andrea Jakobsen - andreajakobsen@hotmail.dk Christian Bertelsen - kontakt@christianbertelsen.dk Sofie Ken -sofieken@jubii.com Campaign

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

Broen, der blev til kunst...

Broen, der blev til kunst... Broen, der blev til kunst... Velkommen til 2009 og velkommen til Storebælts kalender, som vi håber du vil få fornøjelse af gennem alle årets 12 måneder. I år har vi bedt 12 danske kunstnere om at komme

Læs mere

Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009. Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen

Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009. Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009 Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen Hvem er han? Forsker siden 1993. Først ved Institut for Statskundskab,

Læs mere

Notat. Udviklingen i de kreative brancher i Danmark

Notat. Udviklingen i de kreative brancher i Danmark Notat Udviklingen i de kreative brancher i Danmark Den overordnede udvikling i de kreative erhverv siden 2003 De kreative erhverv er en bred betegnelse, der dækker over meget forskelligartede brancher;

Læs mere

Din rejse igennem kunsthistorien starter med: renæssance. barok. rokoko. nyklassicisme. dansk guldalder. impressionisme. symbolisme.

Din rejse igennem kunsthistorien starter med: renæssance. barok. rokoko. nyklassicisme. dansk guldalder. impressionisme. symbolisme. Her begynder din bog om kunsthistorie. Den vil fortælle dig om en masse forskellige ismer. Det er et sjovt ord, ikke? Jeg kalder det ismer, fordi mange af perioderne i kunst-historien har et navn, der

Læs mere

Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine

Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine Pernille Sjøgreen Kathrine Amalie Russell Harder Line Rasmussen www.pernillesjoegreen.com www.kathrineharder.com

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Den grafiske industri - GA s branchestatistik SAMLET OVERSIGT

Den grafiske industri - GA s branchestatistik SAMLET OVERSIGT Den grafiske industri - GA s branchestatistik SAMLET OVERSIGT Grafisk Arbejdsgiverforening, Helgavej 26, 523 Odense M, telefon 63 12 7 Den grafiske industri GA s branchestatistik OMSÆTNING OG SALG Den

Læs mere

Et dobbelt så gæstfrit land - UgebrevetA4.dk 14-09-2015 22:15:42

Et dobbelt så gæstfrit land - UgebrevetA4.dk 14-09-2015 22:15:42 VENDEPUNKT? Et dobbelt så gæstfrit land Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Maria Jeppesen @MariaJeppesen Tirsdag den 15. september 2015, 05:00 Del: Danskernes vilje til at tage imod flygtninge er vokset

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 12. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 12. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38

Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38 Overskrifter Radio Sawa Danmark Ugens nyheder 38 - Støjberg afviser bredt forlig om udlændingepolitikken - DF vil afsætte en halv million til at optælle indvandrere - Regeringen og Dansk Folkeparti lander

Læs mere

AMTSUDSTILLINGEN 1898

AMTSUDSTILLINGEN 1898 KAJ BUCH JENSEN AMTSUDSTILLINGEN 1898 1 ALMUEBØGER 2 Bogreception Fredag den 9. oktober 2015 kl. 14.00-16.00 på Kalundborg Museum Adelgade 23, 4400 Kalundborg AMTSUDSTILLINGEN 1898 Kaj Buch Jensen, f.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 14/15 Hf

Læs mere

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook.

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. FACEBOOK MARKETING Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. Hvorfor skal jeg bruge Facebook Marketing? Mange virksomheder spørger sig selv dette spørgsmål. Men de skal

Læs mere

Kommunikation. Hjemmeside 2. Intranet 3. Sociale medier 4. Reklamekampagner 5. Aktiviteter / events 8. 360 graders kommunikation 9

Kommunikation. Hjemmeside 2. Intranet 3. Sociale medier 4. Reklamekampagner 5. Aktiviteter / events 8. 360 graders kommunikation 9 Kommunikation Hjemmeside 2 Intranet 3 Sociale medier 4 Reklamekampagner 5 Aktiviteter / events 8 360 graders kommunikation 9 Kontakt til pressen 10 damkjær & vesterager 1 Hjemmeside ECCOs hjemmeside har

Læs mere

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU.

Befolkning. Danskerne udgør lidt over 1,4 pct. af den samlede befolkning i EU. Danmark er et monarki, hvor der bor ca. 5,4 millioner mennesker. Mere end en million er under 17 år. Ligeledes er mere end en million over 60 år. Med andre ord er der ca. 3 millioner mennesker i den erhvervsaktive

Læs mere

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal:

Alle der ønsker at deltage på den censurerede del af festivalen, både ind- og udenlandske kunstnere, skal: Vil du være en del af International Art Festival 2013? Send ind til censurering nu. Vores mål er at arrangerer en årligt tilbagevendende kunstfestival med internationalt tilsnit. I 2011 gennemførte vi

Læs mere

Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer

Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer Indhold Formål og metode Spørgeskema indhold Generel holdning Fanger opmærksomhed Reklame & irritation Brug Præference Baggrundsvariable 2 Reklameanalysen

Læs mere

Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen

Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen Rasmus Kibsgaard Riehn-Kristensen Start: 17/3 2010 slut: 30/4 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Tidsplan...4 3. Kanylemodel...5 4. Kravspecifikationer...6 4.1. Multimedia film 6-12 år...6 4.2.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Maj/juni 2013 Institution IBC Aabenraa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX idshistorie B Sven Clausen 3hha Oversigt over undervisningsforløb 1 1750-1919 - Revolutioner,

Læs mere

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet TokeWith DanmarksMedie2ogJournalisthøjskole 20142PUJ Forsidehistorie.+ 5 Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet Forbrugerne ser mere og mere TV på 25 Det er et oprør mod priserne. Og nu sætter de dem

Læs mere

Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT. Grakom, Helgavej 26, 5230 Odense M, telefon

Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT. Grakom, Helgavej 26, 5230 Odense M, telefon Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT Grakom, Helgavej 26, 5230 Odense M, telefon 63 12 70 00 OMSÆTNING OG SALG Den samlede omsætning inden for grafisk industri, udgiver- og

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Slaget på Fælleden Gør din pligt - kræv din ret! Elevopgaver

Slaget på Fælleden Gør din pligt - kræv din ret! Elevopgaver Slaget på Fælleden Gør din pligt - kræv din ret! Elevopgaver 1 Konfrontationen 5. maj 1872 Opgave 1 Hvad sker der søndag den 5. maj 1872 på Nørre Fælled i København? Opgave 2 Billedet af Slaget på Fælleden,

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

DANSKERNE INVADERER SVERIGE

DANSKERNE INVADERER SVERIGE Ugens Gallup nr. 23 1995. Må offentliggøres straks og senest lørdag den 29. juli 1995 DANSKERNE INVADERER SVERIGE Hver tredje dansker rejser på sommerferie i udlandet, hvor Sverige i år topper som det

Læs mere

T R A P H O L T A F D E L I N G E N F O R M O D E R N E D A N S K M Ø B E L D E S I G N

T R A P H O L T A F D E L I N G E N F O R M O D E R N E D A N S K M Ø B E L D E S I G N V E R N E R P A N T O N L Y S E T O G F A R V E N T R A P H O L T A F D E L I N G E N F O R M O D E R N E D A N S K M Ø B E L D E S I G N INDHOLD / CONTENT Forord Preface 4 8 Verner Panton Lyset og farven

Læs mere

STOP SPILD AF S T O P SPILD AF

STOP SPILD AF S T O P SPILD AF STOP Madspild Ifølge Landbrug & Fødevarer, smider hver dansker hvert år i gennemsnit 63 kilo mad i skraldespanden i stedet for at spise det. Hvert år dør på verdensplan ca. 6 millioner børn af sult. Vi

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar november 2015 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier KMD Analyse Maj 2014 VEJEN TIL EU GÅR VIA TV KLASSISKE MEDIER SLÅR DE NYE SOCIALE MEDIER MED FLERE LÆNGDER VALGPLAKATER:

Læs mere

Daniel, Jesper & Louis HTX1A (Åbenthus)Kom/it v. Kim Pii 13-12/2010. Åbenthus rapport. I flere dele

Daniel, Jesper & Louis HTX1A (Åbenthus)Kom/it v. Kim Pii 13-12/2010. Åbenthus rapport. I flere dele Indholdsfortegnelse: Side 2&3 - Daniel's tekst - Åbenthus rapport I flere dele Kommunikationsproblem Side 2 Brainstorm Side 2 Laswell mv. Side 2-3 Side 4&5 Louis' tekst Kommunikationsproblem Side 4 Kommunikationsmål

Læs mere

Mini- opgave: Public service

Mini- opgave: Public service Mini- opgave: Public service Begrebet public service bruges inden for mediebranchen, når man taler om virksomheder. Public service - virksomheden, er en virksomhed der gennem offentlig finansiering, er

Læs mere

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by!

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by! LØRDAG 2. APRIL I den her weekend skal vi til Canberra og besøge Rachel og Mattias, som jeg boede sammen med i Århus (se desuden 26. februar). De arbejder begge på Canberra Universitet Rachel som phd-studerende

Læs mere

guide Gæld er hårdt for dit helbred sider September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk

guide Gæld er hårdt for dit helbred sider September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk Foto: Byline guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du styr på dit blodtryk 5 gode råd til hvordan du slipper af med gælden Tips til hvordan du selv kan sænke dit blodtryk

Læs mere

SUNDHEDSAGENDA 2015. DKF 21. oktober 2015

SUNDHEDSAGENDA 2015. DKF 21. oktober 2015 SUNDHEDSAGENDA 2015 DKF 21. oktober 2015 Om undersøgelsen Om undersøgelse Undersøgelsen er baseret på interview med 1508 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden

Læs mere

Hver anden virksomhed skriger på dygtige it-folk: Tvunget til at hente itspecialister

Hver anden virksomhed skriger på dygtige it-folk: Tvunget til at hente itspecialister Hver anden virksomhed skriger på dygtige it-folk: Tvunget til at hente itspecialister i Italien Af Morten Olsen Tirsdag den 27. juni 2017 Nye tal viser, at det er sværere end nogensinde for danske virksomheder

Læs mere

Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer

Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer Byinnovation Baggrund, fakta og kompetencer Den stigende urbanisering er en global tendens, som ikke er til at fornægte. Verdens befolkning er i en voldsom grad på vej mod byerne, hvilket i stigende grad

Læs mere

Proces Dokument INDHOLD 1. TEKST OM STILARTEN 2. MOODBOARDS 3. MÅLGRUPPEVALG. Gruppe 9 Ann Sophie Lindskjold

Proces Dokument INDHOLD 1. TEKST OM STILARTEN 2. MOODBOARDS 3. MÅLGRUPPEVALG. Gruppe 9 Ann Sophie Lindskjold Proces Dokument INDHOLD 1. TEKST OM STILARTEN 2. MOODBOARDS 3. MÅLGRUPPEVALG Gruppe 9 Ann Sophie Lindskjold DEN PSYKEDELISKE PLAKAT LSD, Ungdomsoprør og en ny måde at betragte kunst på, var baggrund for

Læs mere

Presse- og kommunikationskursus. Aalborg, den 8. november 2013

Presse- og kommunikationskursus. Aalborg, den 8. november 2013 Presse- og kommunikationskursus Aalborg, den 8. november 2013 Program Kl. 11.10-12.30: Velkommen Jeres forventninger til kurset Værdien af omtale Hvordan skabes omtale Eksempler Forventninger til dagen

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016

Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016 Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016 Vi i Team Odsherred arbejder med markedsføringsprojekter, med fokus på hele Odsherred. Hvilke projekter, der sættes

Læs mere

Rekordmange sydeuropæere tager til Danmark for at arbejde - UgebrevetA4.dk

Rekordmange sydeuropæere tager til Danmark for at arbejde - UgebrevetA4.dk LATINO-LØNMODTAGER Rekordmange sydeuropæere tager til Danmark for at arbejde Af Søren Dahl Tirsdag den 29. maj 2018 Siden 2013 er antallet af portugisere, italienere og grækere i arbejde i Danmark næsten

Læs mere

Kirsten Rotbøll Lassen www.kirstenrlassen.dk Det Danske institut i Athen Oktober 2011. Udenfor hjem

Kirsten Rotbøll Lassen www.kirstenrlassen.dk Det Danske institut i Athen Oktober 2011. Udenfor hjem Kirsten Rotbøll Lassen www.kirstenrlassen.dk Det Danske institut i Athen Oktober 2011 Udenfor hjem Jeg boede på det danske institut i en måned. Det har været et meget spændende og udbytterigt ophold for

Læs mere

Musikvideo og markedsføring

Musikvideo og markedsføring EAL Erhvervs Akademi Lillebælt Multimediedesign (MMD) Musikvideo og markedsføring 1. SEMESTER, PROJEKTOPGAVE 2 December, 2014 Line Falkenberg Jensen Cpr. Nr.: 281293-1558 E- mail: linefalkenberg93@gmail.com

Læs mere

Grafisk design og layout for ikke-grafikere

Grafisk design og layout for ikke-grafikere Grafisk design og layout for ikke-grafikere 4. og 5. maj 2009 Teknologisk Institut Taastrup 1. og 2. oktober 2009 Teknologisk Institut Taastrup Lær at opstille et appellerende og spændende layout Få indblik

Læs mere

Kvindehuset Grevinde Danner Stiftelsen

Kvindehuset Grevinde Danner Stiftelsen Kvindehuset Grevinde Danner Stiftelsen Problemformulering - Hvordan kan det være, at der i det danske velfærdssamfund er behov for et kvindehus som Grevinde Danner Stiftelse.? Indledning Der er kvinder

Læs mere

Når socialt udsatte bliver gamle

Når socialt udsatte bliver gamle Kristeligt Dagblad 28. august 2017, kl. 20:55 Når socialt udsatte bliver gamle Christine E Swane Foto: Privatfoto Dorte S. Andersen Foto: Privatfoto Kronik af: Christine E. Swane og Dorte S. Andersen Socialt

Læs mere

Det øger risikoen for at dø, når man tager psykofarmaka

Det øger risikoen for at dø, når man tager psykofarmaka Det øger risikoen for at dø, når man tager psykofarmaka Dør mennesker med psykiske lidelser tidligt som følge af den medicin, de får ordineret? Eller skyldes overdødeligheden primært livsstilssygdomme?

Læs mere

Danskernes medievaner ud fra et demokratisk perspektiv

Danskernes medievaner ud fra et demokratisk perspektiv Danskernes medievaner ud fra et demokratisk perspektiv Trine Bille Associate Professor, Ph.D. Institut for Innovation og Organisationsøkonomi Copenhagen Business School Udvalget om den fremtidige offentlige

Læs mere

Agenda. Trendanalysen 2011. TNS Media Kontaktperson Morten Kromann-Larsen. Mindshare TNS

Agenda. Trendanalysen 2011. TNS Media Kontaktperson Morten Kromann-Larsen. Mindshare TNS Trendanalysen 2011 Agenda 1. Trendanalysen 2011 - om undersøgelsen 2. Tilbageblik - Trends 2010 3. Forventninger til 2011 4. Mediaplanerne - forventningerne til mediamarkedet 5. Konklusion Trendanalysen

Læs mere