Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi"

Transkript

1 Bilag 5 Knud Bruun Pedersen Undervisningssæt om stilhistorie og teknologi Materialet er brugt til uddannelserne for Mediegrafiker og Digital Media i grundfagene Stil, form og farve og Design. Begge uddannelser skal bestå eksamensfaget Design.

2

3 grafisk mediehistorie Side af 13 Historicisme De moderne tids stilarter kan relateres til reaktioner på 1800-tallets kaotiske blanding af tidligere stilarter. Med industrialiseringen var fokus på produktionsmetoder og rationalisering, nye materialer samt de nye markeder der fremkom især ved den store flytning fra landet til byerne. Det var ikke æstetik der interesserede fabrikanterne derfor er stilperioden siden kaldt for Historicisme En romantisk/nostalgisk blanding af klassicisme, gotik, barok, rococco altså de kendte stilarter i uskøn forvirring. De gotiske skrifter anvendes stadig (også flere årtier ind i 1900-tallet). Teknologisk anvendes mest højtryk (bogtryk) med blyskrifter og raderinger. Plakater i stort oplag trykkes ofte litografisk hvis illustrationen er dominerende. Litografi opfundet 1776 af østrigeren Alois Senefelder. Tegnes eller males på kalksten. Princip at vand og fedt skyer hinanden. Fladtrykprincip. Siden er princippet udviklet til offsettryk Bogtrykformen bygges op med blindmateriale (klodser) til det ikke trykgivende som på Gutenbergs tid. Blindmaterialet er laverede end det trykgivende materiale. Princippet kalder højtryk. Billeder skæres indtil 1700-tallet ofte i træ. Siden som raderinger (ætset stål eller kobber-plader). Erstattes senere af kliche (en kemisk proces der senere udvikles så fotografier kan overføres til pladen). Serigrafien (silketryk) opfindes i begyndelsen af1900-tallet men anvendes mest til plakater i mindre oplag. Billedmaterialet er stadig lavet som stregtegning. Skrifterne blandet for kontrasten skyld mere end for det æstetiske udtryk.

4 Art Nouveau grafisk mediehistorie Side 2 af 13 Samtidigt med impressionisternes eksperimenter med maleriet udvikler de store byer sig til metropoler. Beundringen af storbyen kan ses i deres malerier. Motiverne er ofte gadelivets mylder, café- og teaterlivets fornøjelser. Der handles selvfølgelig og udbudet af varer skal markedsføres. Løbesedler og plakater samt aviser er medierne i storbyerne. Plakaterne trykkes stadig i bogtryk men litografi overtager en større del af plakatproduktionen. Sociale opbrud og politiske oprør er et af resultaterne af befolkningsmassernes ikke opfyldte drømme ved indflytningen til byen. Industriarbejderne organiserer sig. Borgerskabet lever et dekadent og rigt liv. Der stillles spørgsmålstegn ved den manglende æstetik. Dette giver udtryk i stilarter som Art Nouveau. Stilarten dukker op i de tysksprogede lande under stilnavnet Jugend, i England som New Style, i Spanien Modernissimo og i Danmark som Skønvirke. Stilinspirationerne er de samme! 1896 Aldolp Mucha reklame for cigaretpapir 1900 Tuborg-plakat. Litografi Erik Henningsen ( ) 1908 plakat for Politiken. Litografi Valdemar Andersen ( ) Dans på Moulin Rouce. Litografi Henri de Toulouse-Lautrec ( ) Typisk skønvirke-stil skriften og ornamentering er karakteristisk for den danske stil der henter inspiration fra nationalhistorie.

5 grafisk mediehistorie Side 3 af 13 Avantgarde Avantgarde kaldes en stribe af kunstnere, arkitekter og håndværkere som eksperimenterer med forskellige former i århundredets første to tiår. Avantgarde er altså ikke en stilart men en fællesbetegnelse for flere stilformer i forskellige kunstarter. Kubisme udvikles af den altid eksperimenterende Pablo Picasso sammen med Georges Braque. Samtidigt var der russere der eksperimenterede med andre delvis abstrakte former som kulminerede efter revolutionen og Zarens fald i Rusland. I Italien fremkom futuristerne der hyldede teknologiske fremskridt. Futurister hylder også verdenskrigen udbrud og mange melder sig og falder her. Dadaismen dukker op i det neutrale Schweiz. Som Futuristerne vil Dadaisterne ( ) nedbryde tidlige tiders kunst. Avantgarden forstås altså som de der går foran og bryder normer ned. Kubisme ( ) et forsøg på at anskue en genstands form fra flere sider samtidigt. Genstanden foldes ud. Ofte kollage-agtige billeder. Suprematisme/Konstruktivisme ( ) en russisk kunstnergruppe der ønsker at skabe ny kunst til den ny verden efter revolutionen i Rusland. Formeksperimenter og abstraktion. Kunsten blev siden forbudt af Sovjetstyret fordi man mente det var for kompliceret for folket og kontrarevolutionært. Futurisme ( ) italiensk teknologi og krigsforherligende kunstretning. Hastighedsbegejstrede. Bevægelse er et af billedtemaerne husk kunstnerne. Kubisme 1913 Clarinet and Violin, Pablo Picasso Futurisme 1912 F. Balilla Pratella omslag Konstruktivisme El Lissitzky, Beat the Whites with the Red Wedge, poster, 1920.

6 grafisk mediehistorie Side 4 af 13 Funktionalisme Funktionalismen fødtes af avantgardens formeksperimenter samt et ønske om at forene de nye materialer og produktionsformer med en ny moderne formgivning. Kunstskolen Bauhaus blev stiftet i Weimar i 1919 udfra dette ønske. Allerede i 1917 var et tidsskrift De Stijl udkommet i Holland med diskussioner om formgivning. Begge afsværgede nogle af avantgardisternes ønske om at nedbryde tidligere tiders resultater; men derimod videreudvikle tidligere tiders erfaringer fra håndværk og kunst til den nye tids industrielle fremstillingsmetoder og det moderne menneskes behov. Men De Stijl ønskede at undersøge ny form. Hvor i mod Bauhaus-folkene prioriterede det funktionelle. Bauhaus blev ikke bare en skole men også de studerendes laboratorium. Forskning og læring gik op i en højere enhed. Bauhaus-funktionalisterne skal siden få stor indflydelse på formgivning i resten af det 20. århundrede. Herbert Bayer, Bauhaus design af en universel skrift Piet Mondrian, Composition with Red, Black, Blue, and Yellow 1925 Hollænderen Piet Mondrian mente at ideel harmoni kun kan nåes ved perfekte proportioner mellem: størrelsen af farvede former de farvede og ikke farvede former den lukkede og den åbne form Idealet blandt De Stijl var fred, ro og harmoni efter den forfærdelige verdenskrig. Irene Hoffmann, fotomontage fra Bauhaus reklame, 1930.

7 Art Deco grafisk mediehistorie Side 5 af 13 Efter 1. verdenskrig i Europa opstår en optimisme i USA som dog ender med Wall Street krakket. Optimistisk tager amerikanerne alt det nye til sig. En stilart som fremkommer og forstærkes af bl. a. filmindustrien er stilen Art Deco. Stilens tilblivelse er ellers Frankrig. Ved verdensudstillingen l Art Deco i Paris deltager hverken Tyskland eller USA. Men De forenede Stater skal efterfølgende tage stilen til sig. Stilen får i Europa især indflydelse på europæiske illustratorer og reklametegnere. DSB reklame til de franske publikum. Chemins de Fer Danois A M Cassandre. Normandie 1935 Gavleklame for kooperationen bryggeri Stjernen og Socialdemokraten. foto 2003 på Nørrebro. Kunstner ukendt. A M Cassandre. Thomson Electric, 1931 Codan Badehætte,r reklameskilt, Litografi, 1930erne Sven Brasch ( ) havde en fantastik karriere som illustrator. Blev inspireret af alle strømninger; men bibeholdt sin helt egen stil.

8 grafisk mediehistorie Side 6 af 13 Efterkrigstid Efter 2. verdenkrig var genopbygningen af Europa i fokus. Det er tiden hvor både regional/national handel og eksportmarkeder prioriteres. Danish Design bliver mærket for den danske eksport men med Marshall-hjælpen følger også en amerikanisering af den europæiske handel. Filmindustrien og andre kulturprodukter eksporteres sammen med hvidevarer, radio, fjernsyn og automobiler. Den borgerlige familie også i arbejderkredse er i fokus. Ny fokusgruppe er også de unge Teenagerne. Populærmusik får en opblomstring sammen med radio og grammofon. I Danmark melder befolkningen sig ind i FDB. Der etableres brugforeninger overalt.varehusene tiltrækker den moderne familie. Funktionalismen sejrer overalt. Funktionalisme er blevet moderne. I løbet af 50erne strammes det kølige udtryk op med bl. a. schweizer-typografien. Nye skrifter uden serif kommer på markedet. Plakattegnerne har stadig meget at lave. Men bogtrykkets billedflade domineres nu af fotografier. Disse endda i farver eller med duotone. Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger udgiver reklamer og tryksager med såvel litografiske illustrationer som fotografiske billeder i bogtrykte brochurer og annoncer. Tschichold, Jan ( ) tysk grafiker Tegner flere skrifter bl. a. Sabon. Udgiver bøger og skrifter. Første gang "Die neue Typographie", Berlin Får stor betydning for den grafiske form. Som ung beundrede han skrifterne uden serif. I 40erne udtaler han at længere tekster uden serif er totur. Paul Renner ( ) tegner Futura (1928), og udvikler nye varianter indtil Steile Futura (1952) Udgiver flere publikationer om typografi og formgivning 1953 december udkommer Playboy første gang

9 grafisk mediehistorie Side 7 af 13 Velfærd i 60erne De økonomiske konjunkturer i vesten er gunstige. Arbejdere får lønfremgang og forbruget vokser. De unge gør oprør mod forældregenerationen. En politisk bevidsthed drejer mod venstre og økologi. Der protesteres mod miljøforurening, forbrugerisme, atomkraft og krig. Popkulturen fostrer POPART. Kunst bliver forbrug. Forbrug indgår i kunst som referencer til samtiden! Der hentes inspiration for Art Nouveau, tegneseriehæfter og forbrugsreklamer. Farvetryk bliver almindeligt. Offsettryk vinder frem med offsetpladens udbredelse. Roy Lichtenstein ( Girl at Piano, 1963, serigrafi Andy Warhol Campbell's Soup I (Tomato), 1968, serigrafi Koncertplakat for Cream. Artist: Gary Grimshaw. Offsettryk

10 70erne grafisk mediehistorie Side 8 af 13 Rock ruller videre. Discobølgen raser i slutningen af 70erne. Vesten og dermed Europa oplever fuld beskæftigelse på arbejdsmarkedet. Vietnamkrigen slutter. Danmark stemmer om EF Siden om EU. Tryksager i massevis. Offsettryk bliver den fortrukne produktionsmetode, sammen med fotografisk reproduktion af billeder og fotosats af tekst. Reklamebranchen og tilhørende medier eksploderer i vækst. Dagbladene er i krise og dette medfører sammenslutninger og lukninger. Indtil da var det almindeligt over hele Danmark er der var flere partipolitiske dagblade i et lokalområde ofte et venstre-blad og et socialdemokratisk. Den socialdemokratiske presse lukker de ellers udbredte lokalaviser. Fra november 1971 har den socialdemokratiske presse A-pressen kun få dagblade Hovedstaden (landsdækkende Aktuelt), Bornholm, Lolland-Falster, Aalborg, Randers og Sønderjylland. Socialdemokraterne lukker deres sidste dagbladsudgivelse den 6. april 2001 Dagbladenes økonomiske krise medfører flere strejker. I 1977 er der konflikt på Berlingske Tidende. Bladhuset bliver norskejet i Fra folkebevægelsens første kampagne mod Unionen. Offsettryk?? SATURDAY NIGHT FEVER filmplakat (dog her gengivet fra pladecover), 1977, Offsettryk

11 grafisk mediehistorie Side 9 af 13 80'er og 90'er postmodernisme Postmodernisme er et mediebegreb. De designere og arkitekter der kaldes postmodernister vil ikke kendes ved begrebet men det er alligevel blevet hængende som betegnelse for nogle af 80er og 90ernes eksperimenter. Arbejdsløsheden breder sig. Især fokuseres på ungdomsarbejdsløsheden i 80erne. Nogle mente at man tabte en hel årgang i fattigfirserne. Masseforbruget stopper dog ikke væsenligt. Og medieforbruget heller ikke. BZerne er nye ungdomsbevægelser i dette årti. Nye tv-kanaler melder sig påmarkedet. via parabol Mærkevarer bliver det helt store branding i markedsføring! Den trykte produktion flyttes efterhånden over på standard-pc er. DTP-programmerne får det helt store gennembrud i 90erne. Nye programmer gør nye effekter mulige. Der eksperimeteres og når en ny effekt udbydes i progammerne kan det ses i medierne straks. Det kulminerer næsten som kaosgrafikken fra historicismen med at effekten bruges fordi den er mulig og ikke så meget for at den skal kommunikere noget. BZ var med sin kreativitet og radikalitet med til at sætte den politiske dagsorden i sidste halvdel af 1980'erne.

12 grafisk mediehistorie Side 10 af 13 Mod millenium New Media er i fokus. Efter brugertilstrømningen i slutningen af 90erne bliver der fokus på brugerinterface. Les is More bliver råbt igen. Jacob Nielsen slår et slag for human interface på internettet. Han protester endda mod animationer når de ikke kommunikerer eller når de nedsætter kommunikationshastigheden. Får funktionalismen en renæssance? Nye websteder dukker op hele tiden og de trykte medier refererer til web-steder med mere information og kontakt. Private steder dukker op. Nogle som helt private steder som næppe kan interessere andre end indehaveren. WeB-logs er en variant af de private sider. Disse appelerer til besøg af brugere om f. eks. interesser. På samme måde bruges commercielle steder til at tiltrække, holde på og pleje kunder af mærkevarer eller butikskæder. Sammen med branding hører, at kunden skal plejes med ekstra oplevelser. Toms Gruppen Danmarks største chokoladefabrik Vind fede præmier med Sis & Bro 1 præmie: Cool Bikerz Cykel værdi kr Stjerneaften i Messecenter Herning Tag hele familien med til "Stjerne for en aften" finalen den 25. februar 2005 i Herning og til AfterParty med alle de kendte! Anthon Berg med på arktisk kvindeekspedition Bidende kulde. Sultne isbjørne og polarræve. 650 kilometers udmattende skiløb med oppakning tværs over verdens største ø. Danna Corke og Anne-Mette Nørregaard krydser Grønland fra øst til vest på ski - med Anthon Berg som fast rejsekammerat 04/01/05 16:11 Kontakt Toms Toms Gruppen A/S, 2750 Ballerup, Tlf Kontakt Toms Internationalt TomsGruppen er producent af mange kendte produkter. TV-mediet er brugt til at lancere produkterne med reklameserien Familien Tomsen. På web-stedet kan downloades reklamefilm, go-cards og meget andet materiale og informationsreklame Page 1 of 1

13 grafisk mediehistorie Side 11 af 13 Ind i det 21. århundrede Der skal råbes højt for at blive set/hørt. Som bannerreklamerne på nettet maser reklamer sig ind alle steder. Reklamens billeder har fokus på det seksuelle. Eller på humor. Outdoor-advertising overalt hvor folk færdes. Ventesteder, busser og toge, alle byrummets ledige pladser kan bruges og bliver det. Hvis der en byggeplads i en gade kan stilladset sælges som reklameplads. Stort og småt indeholder reklamer! Et askebæger eller en ølbrik i en café. Sponserede kopper. o. a. Men stilen ændrer sig ikke meget!

14 Ind i det 21. århundrede grafisk mediehistorie Side 12 af 13 Aldrig før har der været publiceret så meget. Reklamer eller information på internet eller tryk. Magasiner til selv snævre målgrupper er blevet udbredt de sidste 10 år. Der findes magasiner for helt afgrænsede målgrupper. Kioskerne bugner af disse udgivelser. For et lille sprogområde som dansk kan det imponere hvad der kan udgives af magasiner.

15 FOTO: CAMILLA STEPHAN / THOMAS YDE / BENJAMIN KÜRSTEIN / POLFOTO UDGIVET AF JP/POLITIKENS HUS Ind i det 21. århundrede grafisk mediehistorie Side 13 af 13 Der har i det sidste halve århundrede været gratisblade. Distriktsblade eller ugeaviser er omdelt til husstande i hele Danmark. Her kan forbrugeren se de sidste tilbud fra lokale handlende. Financieres af annoncesalg. Men ved århundredeskiftet udbredes fænomenet til nye målgrupper. Især til den unge læser som kan få bladene på uddannelsessteder eller andre mødesteder. Desuden i supermarkedskæder som kundeblade. Nyt bliver to gratisaviser Urban og MetroXpress. Førstnævnte udgivet af Berlingske Hus og sidstnævne af en verdensomspændende bladkoncern. Det skærper konkurrencesituationen da en islandsk koncern meddeler at de vil udgive Nyhedsavisen i Danmark. Inden islændingene kommer på gaden har vi gratisaviserne 24timer og Dato. Bladverdenen taber penge på udgivelserne. Bladhusene satser på internet og det bliver helt almindeligt at avisabonenter kan læse eller hente dagens avis på nettet Odense Mandag INDLAND BAKTERIE I MAVEN BIDRAGER TIL FEDME Et opsigtsvækkende studium viser, at tykke mennesker har én type bakterier i fordøjelsessystemet, mens tynde mennesker har en anden bakterietype. Side 3 UDLAND SKÆBNEVALG I SERBIEN Valget stod mellem Vesten og nationalismen, da serberne i går gik til stemmeurnerne. Landets fremtid i Europa er på spil. Side 13» I FOKUS DEN POLITISKE KAMP OM DEN KOLDE KRIG GÅR JO BEGGE VEJE Jens Liljegren, historiker Side 10 KULTUR PRIMETIME POLITISK FAMILIEDRAMA Det er de store, politiske spørgsmål, der er på dagsordenen i et nyt amerikansk familiedrama, der har dansk tv-premiere i aften. KØBENHAVN Torsdag Nr. 108 Balic bankede Boldsen Danmark tabte til Kroatien i gyserkamp»s22 FORMIDDAG -6 EFTERMIDDAG -3 Biologer frygter gylle Landbruget får lov til at ødelægge de danske søer» S4-5 Danskerne fylder sig med medicin Vin Ugens tip side 19 Hjemmebag for begyndere Test af kageblandinger» S9 Balletbørn i Popstars' 12 Sejr til 16 N2 6 søgelyset eneste levn Danmark Jagten på Julie er klar Angola blev 24sekunder fremtidige med sit i aftes slået TÆNKEPAUSE Israels præsident Mosche Katsav, der er stjerner er tredje med under anklage for voldtægt og sat ind album andre seksuelle overgreb, har valgt at tage orlov NY STYRMAND Lars Olsen, cheftræner for SAS Liga-klubben Randers FC, overtager til Fire ud af ti danskere tager medicin dagligt det er sommer roret hos den fynske konsekvensen af en usund livsstil, vurderer lægeformand konkurrent OB januar årgang Nr ,7 millioner voksne danskere tager receptpligtig STJERNESKUD Med sin debutroman Den som blinker er medicin stort set dagligt. TJEN PENGE PÅ CYKELMOTION PETER GADE JUBLER HVOR HJÆLPSOMME ER VI? Og forbruget stiger, viser bange for døden, belønnes SF: TRÆK TUREN FRA I SKAT 4»DET ER MIT LIVS SEJR«N2 4 GENTLEMANDEN LEVER 6»Hvis folk spiste en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Det er især dan- sundere, motionerede forfatter Knud Romer med IN T ER NET Boghandlerklubbens bogpris Dødsfald ryster psykiatrien igen: skernes usunde livsstil, De Gyldne Laurbær. der er årsag til det stigende forbrug af medicin Frit spil mere og droppede»flere og flere danskere SAMMENHOLD EU s konkurrencemyndigheder sendte i er begyndt at lide af sygdomme som forhøjet blod- går en bøde på 5,6 milliarder for tyveri smøgerne, ville færre tryk, hyppig hovedpine og være nødt til at tage sukkersyge i løbet af de senere år,«siger sundheds- medicin«fremstiller el-udstyr. kroner til ti firmaer, som Personale på nettet Dansk politi mangler forsker Mette Kjøller viden til at opklare Michael Dupont, formand for de praktiserende FARCE Det lykkedes ikke poli- forbrydelser på internettet, siger læger, mener, at en sundere livsstil vil overflødiggø- FORMAND FOR DE MICHAEL DUPONT, tikerne i København at blive eksperter. lod med vilje enige om at godkende nedrivningen af Ungdomshuset Af Kaare Sørensen re medicinen for mange. PRAKTISERENDE LÆGER LÆS MERE SIDE 6 Jagtvej 69. Bankoplysninger, der bliver stjålet over internettet. Dokumenter, der bliver snup- TV» S26-28 VEJR» S25 HOROSKOP» S25 KLUMMEN» S6 psykisk pet fra din computer. Og telefoner, der bliver snydt til at ringe til dyre telefonnummer. Den såkaldte it-kriminalitet på internettet er syge dø stærkt stigende og koster på verdensplan nu hvert år flere milliarder kroner. Alligevel har dansk politi ikke de rigtige værktøjer til at gøre noget ved problemet, viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Teknologirådet, som TV 2 har fået adgang til.»resultatet er, at det i dag er stort set risikofrit at begå it-kriminalitet. Forbryderne bliver så godt som aldrig fanget,«skriver en arbejdsgruppe af eksperter i rapporten. Politiets samlede viden på området bliver kaldt meget begrænset. Politi afviser»de kriminelle har fundet ud af, at der ikke sker noget. Og derfor fortsætter de forbrydelserne med stigende held,«siger sikkerhedseks pert Preben Andersen, leder af DK-CERT, der overvåger it-kriminalitet i Danmark. Svindel på internettet er Svigt Helt bevidst undlod ansatte på bocentre for sindslidende i et stigende problem, siger Greve og Bagsværd alle forsøg på at redde to patienter, som uventet fik politimester Jakob Scharft fra Rigspolitiet. Men kritikken er for hård, mener han. hjertestop for øjnene af dem. De to psykisk syge døde, og bostederne»man kan roligt sige, at møder nu massiv kritik. Pårørende kalder sagerne rystende, og de der nok ikke er noget område i politiet, hvor vi har sindslidendes organisationer forlanger en undersøgelse af, om det oprustet så kraftigt, som på samme er sket andre steder Side 8-9 it-forbrydelser. Vi er i fuld Side 15 gang,«siger han. Side 5

16 grafisk mediehistorie Side 14 af 13 Symboler 1. verdenskrig verdenkrig A A-pressen Aldolp Mucha A M Cassandre Andy Warhol Art Deco B bannerreklamerne barok Bauhaus Bogtrykformen branding , 10 C Cassandre D Dadaismen Dagbladene Danish Design De Stijl Discobølgen E EF Erik Henningsen F FDB Funktionalismen Futurisme Fællesf. for Danmarks Brugsforeninger G Georges Braque gotik Gutenberg H Henri de Toulouse-Lautrec 2 Herbert Bayer Historicisme I impressionister Irene Hoffmann J Jacob Nielsen Jugend K klassicisme Konstruktivisme Kubisme L Stikordsregister l'art Deco Les is More Litografi M Magasiner Marshall-hjælpen Modernissimo Mærkevarer N New Media New Style O Outdoor-advertising P Pablo Picasso Paul Renner Picasso Piet Mondrian Playboy Politiken POPART Popkulturen Postmodernisme R rococco Roy Lichtenstein S schweizer-typografien.. 6 Senefelder Serigrafi Skønvirke Suprematisme Sven Brasch T Teenagerne Tschichold, Jan Tuborg-plakat V Valdemar Andersen Vietnamkrigen W Wall Street krakket WeB-logs websteder Z Zarens Indholdsfortegnelse Historicisme Art Nouveau Avantgarde Funktionalisme Art Deco Efterkrigstid Velfærd i 60erne erne 'er og 90'er postmodernisme Mod millenium Ind i det 21. århundrede Ind i det 21. århundrede Ind i det 21. århundrede

Vigtige stilarter i det 20. århundrede

Vigtige stilarter i det 20. århundrede OVERBLIK - DESIGN, KUNST & ARKITEKTUR TIDSLINIE 1900 ART NOUVEAU (SKØNVIRKE - DK) 1910 RUSSISK KONSTRUKTIVISME 1919 BAUHAUS 1920 ART DECO 1940 CINEMA NOIR 1948 BLUE NOTE 1950 SWISS STYLE 1957 SAUL BASS

Læs mere

Din rejse igennem kunsthistorien starter med: renæssance. barok. rokoko. nyklassicisme. dansk guldalder. impressionisme. symbolisme.

Din rejse igennem kunsthistorien starter med: renæssance. barok. rokoko. nyklassicisme. dansk guldalder. impressionisme. symbolisme. Her begynder din bog om kunsthistorie. Den vil fortælle dig om en masse forskellige ismer. Det er et sjovt ord, ikke? Jeg kalder det ismer, fordi mange af perioderne i kunst-historien har et navn, der

Læs mere

KOMMUNIKATION. JYSKs kommunikationskanaler 2. Hjemmeside 3. Reklamer 4. Pressemeddelelser 5. Facebook og YouTube 6. Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8

KOMMUNIKATION. JYSKs kommunikationskanaler 2. Hjemmeside 3. Reklamer 4. Pressemeddelelser 5. Facebook og YouTube 6. Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8 KOMMUNIKATION JYSKs kommunikationskanaler 2 Hjemmeside 3 Oms 3,9b Reklamer 4 Pressemeddelelser 5 Facebook og YouTube 6 Karriere- og elevavis 7 GO JYSK 8 Lars Larsens bog 9 Events 10 1 JYSKS KOMMUNIKATIONSKANALER

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine

Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine Multimediedesigner, Cph Business Lyngby 2. Semester - 2. Projekt - Ferbruar/Marts 2015 E-zine Pernille Sjøgreen Kathrine Amalie Russell Harder Line Rasmussen www.pernillesjoegreen.com www.kathrineharder.com

Læs mere

Toulouse-Lautrec. Et uafhængigt undervisningsmateriale til udstillingen Den Menneskelige Komedie på Statens Museum for Kunst

Toulouse-Lautrec. Et uafhængigt undervisningsmateriale til udstillingen Den Menneskelige Komedie på Statens Museum for Kunst Toulouse-Lautrec Den Menneskelige Komedie Henri de Toulouse-Lautrec klædt ud som Pjerrot (1896) Et uafhængigt undervisningsmateriale til udstillingen Den Menneskelige Komedie på Statens Museum for Kunst

Læs mere

Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT

Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT Den grafiske industri - Grakoms branchestatistik SAMLET OVERSIGT Grakom, Helgavej 26, 5230 Odense M, telefon 63 12 70 00 Den grafiske industri Grakoms branchestatistik OMSÆTNING OG SALG Den samlede omsætning

Læs mere

Den grafiske industri - GA s branchestatistik SAMLET OVERSIGT

Den grafiske industri - GA s branchestatistik SAMLET OVERSIGT Den grafiske industri - GA s branchestatistik SAMLET OVERSIGT Grafisk Arbejdsgiverforening, Helgavej 26, 523 Odense M, telefon 63 12 7 Den grafiske industri GA s branchestatistik OMSÆTNING OG SALG Den

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

FATTIGE LANDE Om serien attige lande en del af din verden Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande

FATTIGE LANDE Om serien attige lande en del af din verden Klik ind på www.emu.dk/tema/ulande FATTIGE LANDE P E T E R B E J D E R & K A A R E Ø S T E R FATTIGE LANDE EN DEL AF DIN VERDEN Udsigt til U-lande Fattige lande en del af din verden Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til

Læs mere

Broen, der blev til kunst...

Broen, der blev til kunst... Broen, der blev til kunst... Velkommen til 2009 og velkommen til Storebælts kalender, som vi håber du vil få fornøjelse af gennem alle årets 12 måneder. I år har vi bedt 12 danske kunstnere om at komme

Læs mere

Flemming Balvig DET VOLDSOMME SAMFUND. Om vold som problem og fængsel som løsning. Fortid og nutid. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Flemming Balvig DET VOLDSOMME SAMFUND. Om vold som problem og fængsel som løsning. Fortid og nutid. Jurist- og Økonomforbundets Forlag Flemming Balvig Fortid og nutid BIND I DET VOLDSOMME SAMFUND Om vold som problem og fængsel som løsning Jurist- og Økonomforbundets Forlag ISBN 87-574-9085-6 Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2000 Det

Læs mere

Grafisk design og layout for ikke-grafikere

Grafisk design og layout for ikke-grafikere Grafisk design og layout for ikke-grafikere 4. og 5. maj 2009 Teknologisk Institut Taastrup 1. og 2. oktober 2009 Teknologisk Institut Taastrup Lær at opstille et appellerende og spændende layout Få indblik

Læs mere

Naturen på sociale medier

Naturen på sociale medier Naturen på sociale medier Toppen af Danmark, onsdag den 27. juni 2012 Marie Kjær Pedersen, konxion Velkomst & agenda Agenda: Naturen på sociale medier Gennemgang af sociale medier hvordan virker teknologien.

Læs mere

KUBISMEN. Ca. 1907-1920. Vibeke Sperrild Christensen og Jill Valsgard

KUBISMEN. Ca. 1907-1920. Vibeke Sperrild Christensen og Jill Valsgard KUBISMEN Ca. 1907-1920 Af Vibeke Sperrild Christensen og Jill Valsgard Indhold Indhold... 2 Kubisme... 3 Kubismens kendetegn... 4 Kubismens 3 faser... 5 1907-1910; Geometrisk kubisme.... 5 1910-1912; Analytisk

Læs mere

Uge 40 2009 Stop før 5

Uge 40 2009 Stop før 5 Uge 40 2009 Stop før 5 Baggrund Danmark har en kedelig europæisk rekord, hvad angår unge og alkoholforbrug. Hvor det i mange andre lande er uacceptabelt at være fuld og ukontrolleret, er det i Danmark

Læs mere

Postmåling nr. 1. Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer

Postmåling nr. 1. Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer logo formål Direktoratet for Postmåling nr. 1 Kampagne for nyt EU-logo for økologiske fødevarer logo formål Formål Målgruppe Metode/antal Fra efteråret 2004 frem til efteråret 2005 introduceres et nyt

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016

Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016 Team Odsherred og VisitOdsherred.dk præsenterer her markedsføringsplan for sæson 2016 Vi i Team Odsherred arbejder med markedsføringsprojekter, med fokus på hele Odsherred. Hvilke projekter, der sættes

Læs mere

Resumé. Mediegrafiker (2003-2007) Københavns Tekniske Skole Sproglig Student (1999-2002) Frederiksberg Gymnasium

Resumé. Mediegrafiker (2003-2007) Københavns Tekniske Skole Sproglig Student (1999-2002) Frederiksberg Gymnasium Formalia. Personlige Oplysninger Fulde navn: Samer Mansoor Født: 30. maj 1981 Adresse: Nørrebro Vænge 1, 1. 23, 2200 Kbh. N Tlf.: +45 20 60 38 56 e-mail: sam@artrepublik.net Website: sammansoor.com uddannelse

Læs mere

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé Education at a Glance 2010: OECD Indicators Summary in Danish Education at a Glance 2010: OECD Indicators Dansk resumé På tværs af OECD-landene forsøger regeringer at finde løsninger, der gør uddannelse

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Det er cool med kondom i Hørsholm

Det er cool med kondom i Hørsholm Det er cool med kondom i Hørsholm Kampagne for seksuel sundhed efterår 2010 de unge i Hørsholm Kommune (15-18 årige) Theis fra Filmskolen og Hørsholms unge 13. september til 13. oktober 2010 Klamydia giver

Læs mere

A/S BLADKOMPAGNIET AFP-BRUGERGRUPPEMØDE DEN 14. NOVEMBER 2012 PAGE 1

A/S BLADKOMPAGNIET AFP-BRUGERGRUPPEMØDE DEN 14. NOVEMBER 2012 PAGE 1 A/S AFP-BRUGERGRUPPEMØDE DEN 14. NOVEMBER 2012 PAGE 1 INDHOLD AF PRÆSENTATION A/S Bladkompagniet historik og profil Forretningsområder de sidste års rejse Kvalitet Økonomi Afslutning PAGE 2 A/S S HISTORIE

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena

27 Januar 2014 28 april 2014. Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Rejsebrev fra Malaga - Rusel Siena Hvorfor Malaga? Der er et par specifikke årsager til min interesse for netop dette Malaga. Først og fremmest er jeg meget interesseret i at få indblik i det spanske sundhedssystem.

Læs mere

Historie: Eksempler på emner og opgaveformuleringer

Historie: Eksempler på emner og opgaveformuleringer Historie: Eksempler på emner og opgaveformuleringer Historie: Eksempler på emner Historie - engelsk Martin Luther King og De Sorte Pantere deres forskellige måder at kæmpe på The Blitz IRA Nordirland Forhold

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 12. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 12. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer

Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer Reklameanalysen 2013 Danskernes holdning til reklamer Indhold Formål og metode Spørgeskema indhold Generel holdning Fanger opmærksomhed Reklame & irritation Brug Præference Baggrundsvariable 2 Reklameanalysen

Læs mere

Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009. Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen

Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009. Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen Digitalisering set i et borgerperspektiv og i lyset af kommunalvalg 2009 Roger Buch Lektor Ph.D, cand.scient.pol. Journalisthøjskolen Hvem er han? Forsker siden 1993. Først ved Institut for Statskundskab,

Læs mere

Agenda. Trendanalysen 2010. TNS Media. Morten Kromann-Larsen. Mindshare og Børsen TNS

Agenda. Trendanalysen 2010. TNS Media. Morten Kromann-Larsen. Mindshare og Børsen TNS Trendanalysen 2010 Agenda 1. Trendanalysen 2010 om undersøgelsen 2. Tilbageblik Trends 2009 3. Forventninger til 2010 4. Mediaplanerne - forventningerne til mediamarkedet 5. Konklusion Trendanalysen 2010

Læs mere

Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010

Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010 Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010 Forelsket i Berlin glæd jer til Berlin 1989 set gennem Molly oh Micks øjne

Læs mere

DANSK ARKITEKTURHISTORIE

DANSK ARKITEKTURHISTORIE STUDIER I DANSK ARKITEKTURHISTORIE 9. februar - 30. april, 2015 Opgavens formål er at uddybe den enkeltes viden om dansk arkitekturhistorie. Den studerende forventes herigennem, at kunne placere en vilkårligt

Læs mere

Dreamtours. Projekt 3 Visuel identitet og kommuikation

Dreamtours. Projekt 3 Visuel identitet og kommuikation Projekt 3 Visuel identitet og kommuikation Dreamtours En visuel identitet skabt af Anders Hanberg, Camilla Sabatinski, Mathis Gallego- Pedersen og Peter Schindler. Den danske multimediedesignklasse - 1.semester

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Grundloven 1849 Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september

Presseguide. 1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 11. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Per Boje, Marianne Rostgaard, Mogens Riidiger. Handelspolitikken. som kampplads under Den Kolde Krig AALBORG UNIVERSITETSFORLAG

Per Boje, Marianne Rostgaard, Mogens Riidiger. Handelspolitikken. som kampplads under Den Kolde Krig AALBORG UNIVERSITETSFORLAG Per Boje, Marianne Rostgaard, Mogens Riidiger Handelspolitikken som kampplads under Den Kolde Krig AALBORG UNIVERSITETSFORLAG Indholdsfortegnelse Forord 9 Per Boje Danmarks tredje samhandelspartner 1945-1960

Læs mere

København og Aarhus er ude af krisen

København og Aarhus er ude af krisen STORBYFEST København og Aarhus er ude af krisen Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 23. september 2014, 05:00 Del: facebook twitter Google+ Google+ Send mail Både i København og Aarhus er der

Læs mere

Bolig Der er tydelige referencer til den hollandske maler Piet Mondrians billeder i farvevalget til stuens vægge. På den orange væg hænger to af den

Bolig Der er tydelige referencer til den hollandske maler Piet Mondrians billeder i farvevalget til stuens vægge. På den orange væg hænger to af den Bolig Der er tydelige referencer til den hollandske maler Piet Mondrians billeder i farvevalget til stuens vægge. På den orange væg hænger to af den danske annoncetegner og plakatkunstner Henry Thelanders

Læs mere

SUPERFLEX, FOLKESKOLEN OG NATIONAL IDENTITET

SUPERFLEX, FOLKESKOLEN OG NATIONAL IDENTITET SUPERFLEX, FOLKESKOLEN OG NATIONAL IDENTITET Det er mandag den 19. februar 2015 på Præstemoseskolen i Hvidovre. Klokken er 8.30, og det klare vinterlys falder ind gennem vinduerne i den gamle aula. Her

Læs mere

Grafisk portfolio - Intro 2013 Speciale 1 Speciale 2 Speciale 3 Speciale 3 Speciale 4

Grafisk portfolio - Intro 2013 Speciale 1 Speciale 2 Speciale 3 Speciale 3 Speciale 4 Grafisk portfolio er en Grafisk tekniker grundforløbspakke, der introducerer til uddannelserne: Grafisk tekniker, Web-integrator, Skiltetekniker Forløbet er tiltænkt elever, der vil have en bredere indsigt

Læs mere

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet

Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet TokeWith DanmarksMedie2ogJournalisthøjskole 20142PUJ Forsidehistorie.+ 5 Danskerne ser mere ulovligt TV på nettet Forbrugerne ser mere og mere TV på 25 Det er et oprør mod priserne. Og nu sætter de dem

Læs mere

Daniel, Jesper & Louis HTX1A (Åbenthus)Kom/it v. Kim Pii 13-12/2010. Åbenthus rapport. I flere dele

Daniel, Jesper & Louis HTX1A (Åbenthus)Kom/it v. Kim Pii 13-12/2010. Åbenthus rapport. I flere dele Indholdsfortegnelse: Side 2&3 - Daniel's tekst - Åbenthus rapport I flere dele Kommunikationsproblem Side 2 Brainstorm Side 2 Laswell mv. Side 2-3 Side 4&5 Louis' tekst Kommunikationsproblem Side 4 Kommunikationsmål

Læs mere

Unge på spil om problemspil og ludomani blandt unge

Unge på spil om problemspil og ludomani blandt unge Per S t raarup S øndergaar d Unge på spil om problemspil og ludomani blandt unge Unge på spil om problemspil og ludomani blandt unge 2013 Per Straarup Søndergaard Bogen er udgivet med støtte fra: Foto:

Læs mere

5.6 Overvægt og undervægt

5.6 Overvægt og undervægt Kapitel 5.6 Overvægt og undervægt 5.6 Overvægt og undervægt Svær overvægt udgør et alvorligt folkesundhedsproblem i hele den vestlige verden. Risikoen for udvikling af alvorlige komplikationer, bl.a. type

Læs mere

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00 Kulturhuset, Bredgade 4, Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller milskov@outlook.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Turismen i Region Syddanmark

Turismen i Region Syddanmark Turismen i Region Syddanmark Turismen i Danmark 2 Status 2013: De første syv måneder i plus + 1,9 pct. + 1,2 pct. Danske overnatninger 2012 2013 Udenlandske overnatninger 2012 2013 6.000.000 5.000.000

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

CykelSportMessen. Brochure 2015. Cykler - Udstyr - Rejser - Træning. Bliv udstiller på Skandinaviens største cykel- og triatlonmesse

CykelSportMessen. Brochure 2015. Cykler - Udstyr - Rejser - Træning. Bliv udstiller på Skandinaviens største cykel- og triatlonmesse Cykler - Udstyr - Rejser - Træning Brochure 2015 Bliv udstiller på Skandinaviens største cykel- og triatlonmesse Vest: 24. og 25. oktober Arena Midt Kjellerup Øst: 7. og 8. november Roskilde Kongrescenter

Læs mere

af u-no.org (konklusion)

af u-no.org (konklusion) 2008 Vores energiforbrug, og dermed drivhusgasudslip, hænger nøje sammen med vores generelle forbrug af alt lige fra mad, tøj, elektronik, elektricitet og naturligvis olie, kul og gas. I vores hverdag

Læs mere

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HVAD ER OPHAVSRET? I Danmark og stort set resten af den øvrige verden har man en lovgivning om ophavsret. Ophavsretten beskytter værker såsom bøger, artikler, billedkunst,

Læs mere

MARKEDSFØRING AF ALKOHOL. - beskytter det nuværende regelsæt?

MARKEDSFØRING AF ALKOHOL. - beskytter det nuværende regelsæt? MARKEDSFØRING AF ALKOHOL - beskytter det nuværende regelsæt? Alkohol & Samfund Drejervej 15, 5. sal BØRN SKAL BESKYTTES 2400 København NV www.alkohologsamfund.dk Tekst og redigering: Ina Johansen, Nina

Læs mere

Cevea: Lighed får de rige til at stole på andre - UgebrevetA4.dk 08-06-2015 09:15:18

Cevea: Lighed får de rige til at stole på andre - UgebrevetA4.dk 08-06-2015 09:15:18 TAK FOR TILLIDEN Cevea: Lighed får de rige til at stole på andre Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Mandag den 8. juni 2015, 05:00 Del: Er det lighed, der er grunden til, at danskerne er et af verdens mest

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 3 år Arbejdsløsheden blandt de 1-29-årige i Europa vokser fortsat og er nu på 1 pct. Det svarer til, at 9,2 mio. arbejdsløse i EU-27 er under 3 år. Arbejdsløsheden

Læs mere

Agenda. Trendanalysen 2011. TNS Media Kontaktperson Morten Kromann-Larsen. Mindshare TNS

Agenda. Trendanalysen 2011. TNS Media Kontaktperson Morten Kromann-Larsen. Mindshare TNS Trendanalysen 2011 Agenda 1. Trendanalysen 2011 - om undersøgelsen 2. Tilbageblik - Trends 2010 3. Forventninger til 2011 4. Mediaplanerne - forventningerne til mediamarkedet 5. Konklusion Trendanalysen

Læs mere

3.1. Opgavesæt T. FVU-læsning. 1. august - 31. december 2007. Forberedende Voksenundervisning

3.1. Opgavesæt T. FVU-læsning. 1. august - 31. december 2007. Forberedende Voksenundervisning 3.1 Opgavesæt T FVU-læsning 1. august - 31. december 2007 Prøvetiden er 45 minutter til opgavesæt 1 15 minutters pause 1 time og 15 minutter til opgavesæt 2 Prøvedeltagerens navn Prøvedeltagernummer Prøveinstitution

Læs mere

Drømmer du om et job i reklamebranchen?

Drømmer du om et job i reklamebranchen? Drømmer du om et job i reklamebranchen? Reklamebranchen omfatter en lang række bureauer med forskellige funktioner hvoraf en del overlapper hinanden. Klassisk tænker man på et reklamebureau, når man taler

Læs mere

Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne?

Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne? Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne? Temadag om Aalborg Kommunes næste sundhedspolitik, 17. juni 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet

Læs mere

Ultrakort om Kop&Kande

Ultrakort om Kop&Kande Ultrakort om Kop&Kande 96 butikker (DK, Grønland, Island, Færøerne) Frivillig kæde Omsætter for ca. 750 mio. kroner ud af butik 2012 vs2009 Omsætningsvækst +15% Antal butikker + 18% Acceptabel indtjening

Læs mere

Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen. Markeringen "..." angiver at sætningen bliver afbrudt eller fortsat senere.

Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen. Markeringen ... angiver at sætningen bliver afbrudt eller fortsat senere. Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen Skrevet af Johnny Boesen http://www.bedremedicin.dk/ Det følgende er en afskrift at en debat mellem Peter

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

navigationssystemet i din Renault Opdater www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil.

navigationssystemet i din Renault Opdater www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil. OPDATERINGS- GUIDE TIL MEDIA NAV navigationssystemet i din Renault Opdater GRATIS! * www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil. Velkommen til MEdia Nav! Tak for at du netop har anskaffet

Læs mere

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september

1. Forslag til pressearbejde før uddelingen den 13. september Presseguide Det lokale arbejde med pressen skaber opmærksomhed, der rækker ud over morgeneventen. Jeres indsats for at tiltrække god presseomtale er derfor et vigtigt bidrag til kampagnens succes. Denne

Læs mere

Den Økonomiske Udvikling: Oplysningstiden i perspektiv

Den Økonomiske Udvikling: Oplysningstiden i perspektiv Den Økonomiske Udvikling: Oplysningstiden i perspektiv Martin Paldam Om mig se: http://www.martin.paldam.dk 1 Ud fra den nye bog: Oplysningens Verden. Aarhus Universitetsforlag. Den skulle I alle have!

Læs mere

17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER

17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER 17 METODER TIL SUCCESFULD ONLINE OG OFFLINE MARKEDFØRING MED GAVEARTIKLER Indholdsfortegnelse INTRODUKTION...3 ONLINE MARKEDSFØRING MED GAVEARTIKLER...4 Promovér din virksomheds hjemmeside...4 Konkurrencer...4

Læs mere

Når dyrene trives. Sådan kan du forbedre dyrenes velfærd på din bedrift og styrke dansk landbrugs image. Landbrug & Fødevarer

Når dyrene trives. Sådan kan du forbedre dyrenes velfærd på din bedrift og styrke dansk landbrugs image. Landbrug & Fødevarer Samfundsansvar i landbruget Når dyrene trives Sådan kan du forbedre dyrenes velfærd på din bedrift og styrke dansk landbrugs image Mijløaktiviteter - Dyrevelfærd Landbrug & Fødevarer Dyrevelfærd Produktionsdyrenes

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj / juni 2015 Institution Kolding Hf & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Design B Mette Maria

Læs mere

Musikvideo og markedsføring

Musikvideo og markedsføring EAL Erhvervs Akademi Lillebælt Multimediedesign (MMD) Musikvideo og markedsføring 1. SEMESTER, PROJEKTOPGAVE 2 December, 2014 Line Falkenberg Jensen Cpr. Nr.: 281293-1558 E- mail: linefalkenberg93@gmail.com

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Googles historie... Forord KAPITEL TO... 19. Introduktion til Google AdWords. Opret din AdWords-konto

INDHOLDSFORTEGNELSE. Googles historie... Forord KAPITEL TO... 19. Introduktion til Google AdWords. Opret din AdWords-konto INDHOLDSFORTEGNELSE Googles historie... Forord KAPITEL ET... 9 Introduktion til Google AdWords Hvad er en søgemaskine?... 10 Hvad er Google AdWords?...11 Eksempel på en AdWords-annonce... 12 Googles partnernetværk...

Læs mere

HJERTESYGDOM FAKTA OG FOREBYGGELSE

HJERTESYGDOM FAKTA OG FOREBYGGELSE HJERTESYGDOM FAKTA OG FOREBYGGELSE Iskæmisk hjertesygdom - en folkesygdom Iskæmisk hjertesygdom er en fælles betegnelse for sygdomme i hjertet, der skyldes forsnævring af de årer, der forsyner hjertet

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Din virksomheds internationale website. Eksport

Din virksomheds internationale website. Eksport Din virksomheds internationale website Eksport Din virksomheds internationale website Denne guide skal hjælpe dig med at sikre, at din virksomheds website også fremstår professionelt, når sproget er et

Læs mere

EN RADIKAL IT-POLITISK VISION

EN RADIKAL IT-POLITISK VISION EN RADIKAL IT-POLITISK VISION TILGÆNGELIGHED ÅBENHED RETSIKKERHED UDVIKLING VERSION 0.9 INDLEDNING Det Radikale Venstre er klar over at IT er et af de bærende elementer i det samfund vi har bygget op.

Læs mere

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53 Bog 1 af 3 Forfattere : Casper Blom og journalist Carsten Lorenzen Udgiver, salg og distribution: Casperblom.dk Forlag: Video2web.dk Korrekturlæsning: Maria Jensen Sat med The Serif 10/14 pt Trykt hos:

Læs mere

Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920.

Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920. Nokia Lumia 920 Nokia har præstenteret sit nyeste skud på stammen i Lumia-serien med Windows Phone 8. Her er der alt om den nye Lumia 920. Finnerne har lanceret deres første model, der er baseret på Windows

Læs mere

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark Udlandspriser privat Priser og zoner Telia har indført en prisstruktur, som gør det lettere at gennemskue prisen på opkald til og fra udlandet. Hver udlandsszone har en ensartet prisstruktur. Du betaler

Læs mere

Svine-MRSA i RegionHovedstaden MRSA Knowledge Center Department of Clinical Microbiology Hvidovre Hospital University of Copenhagen Denmark

Svine-MRSA i RegionHovedstaden MRSA Knowledge Center Department of Clinical Microbiology Hvidovre Hospital University of Copenhagen Denmark Svine-MRSA i RegionHovedstaden MRSA Knowledge Center Department of Clinical Microbiology Hvidovre Hospital University of Copenhagen Denmark Helle Neustrup, Heidi Meiniche, Ulla Kehlet, Mette Bartels, Henrik

Læs mere

Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje

Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje Finanskrisen udløser et magttomrum Panikken i Wall Street ændrer amerikanernes syn på sig selv og omverdenen. De orker ikke at afdrage den rekordhøje statsgæld og samtidig betale de enorme udgifter til

Læs mere

REKLAMER REKLAMEANALYSE

REKLAMER REKLAMEANALYSE REKLAMEANALYSE Præsentation af reklamen Hvem er afsenderen? o stort el. lille firma o dansk el. udenlandsk o hvilke produkter o slogan, logo Hvilket reklamebureau? Hvad reklameres der for? Hvilket medie

Læs mere

Ældre mennesker og alkohol

Ældre mennesker og alkohol Version: 12.07.12 Ældre mennesker og alkohol Alkoholfokus i ældreindsatsen I perioden august 2009 til august 2013 løber projektet Alkoholfokus i ældreindsatsen, som et samarbejde mellem Sundhed og Omsorg

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

Kirsten Rotbøll Lassen www.kirstenrlassen.dk Det Danske institut i Athen Oktober 2011. Udenfor hjem

Kirsten Rotbøll Lassen www.kirstenrlassen.dk Det Danske institut i Athen Oktober 2011. Udenfor hjem Kirsten Rotbøll Lassen www.kirstenrlassen.dk Det Danske institut i Athen Oktober 2011 Udenfor hjem Jeg boede på det danske institut i en måned. Det har været et meget spændende og udbytterigt ophold for

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE elever 8. årgang - udskolingslinjerne Du kan her se resultatet af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle elever i 8. årgang. 79 elever ud af årgangens

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Overordnet tema: Livsstil Projektperiode: 3 uger

Overordnet tema: Livsstil Projektperiode: 3 uger Bilag til: Handelsskolens Grunduddannelse Tværfaglig Projekteksamen Overordnet tema: Livsstil Projektperiode: 3 uger - Se video: Intro - Se video: Om tværfaglig projekteksamen - Læs elevens projektbesvarelse

Læs mere

Kommunikation. Hjemmeside 2. Intranet 3. Sociale medier 4. Reklamekampagner 5. Aktiviteter / events 8. 360 graders kommunikation 9

Kommunikation. Hjemmeside 2. Intranet 3. Sociale medier 4. Reklamekampagner 5. Aktiviteter / events 8. 360 graders kommunikation 9 Kommunikation Hjemmeside 2 Intranet 3 Sociale medier 4 Reklamekampagner 5 Aktiviteter / events 8 360 graders kommunikation 9 Kontakt til pressen 10 damkjær & vesterager 1 Hjemmeside ECCOs hjemmeside har

Læs mere

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00

OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 OUTLANDISH Tænketank: Udlændingestop ville koste 23 mia. om året Af Andreas Bay-Larsen @andreasbay Torsdag den 4. juni 2015, 05:00 Del: Danmark får brug for at hente 150.000 flere udlændinge ind på arbejdsmarkedet

Læs mere

Afrapportering til Kartoffelafgiftsfonden af Brug Knolden 2009/2010

Afrapportering til Kartoffelafgiftsfonden af Brug Knolden 2009/2010 Afrapportering til Kartoffelafgiftsfonden af Brug Knolden 2009/2010 Titel Brug Knolden generisk markedsføring af kartofler Projektansvarlig og deltagere Projektleder Lene Toft Johansen, Projekt- og Udviklingskonsulenterne,

Læs mere

Prinfo s vide verden

Prinfo s vide verden Prinfo s vide verden Prinfos vide verden 3 Sådan ser verden ud i dag 5 Sådan ser den måske ud efter 1. maj 2011 7 Verden går ikke under 9 Velkommen til vores kopi- og printverden 11 Du store verden! Sådan

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

H VA D E R D E T FO R EU E N S T Ø R R E L S E?

H VA D E R D E T FO R EU E N S T Ø R R E L S E? 2 0 1 5 H VA D E R D E T FO R EU E N S T Ø R R E L S E? U g e 1 9 J y l l i n g e P r æ s t e g å r d L a d e n T i l m e l d i n g o g p r a k t i s k e i n f o r m a t i o n e r p å b a g s i d e n.

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere